EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Znáte pochoutku jménem Brunost?

Publikováno od Kamila Spoustová

Sýr Brunost pochází z norských krajin. Chutná trochu po medu s nádechem karamelu, tedy nasládle. Jeho barva je hnědá, právě kvůli karamelu. Od našich tradičních sýrů byste tuto pochoutku zlehka odlišil.

Je vyráběn z kravské syrovátky, která je plna bílkovin, vápníku a taky železa. Samozřejmě je do ní přimíchána taky smetana spolu se sladkými ingrediencemi. Hotová sýrová směs je vařena po dlouhou dobu, než dojde k vypaření veškeré vody.

O přídavek smetany se zasloužila Anne Haavová, která se rozhodla experimentovat s jeho chutí. Roku 1933 byla Haavová za svůj čin dokonce obdarována stříbrnou medailí Za zásluhy samotným norským králem. Sýr v minulosti proslavila hlavně jeho velmi přijatelná cena. První tovární výroba sýra byla odstartována roku 1908, od té doby funguje továrna nepřetržitě.

Žádný Nor by si život bez tohoto sýra snad ani nedovedl představit. V severských zemích funguje tento mléčný výrobek jako základní potravina. Dle důležitosti by se tento sýr dal porovnat s Eidamem.

Sýr se nejčastěji pojídá samotný nebo na jemném chlebovém plátku. Krájení sýra vyžaduje dosti pečlivosti. Při krájení je totiž cílem, aby byly nakrájené plátky co nejtenčí. Domorodí tvrdí, že tak i vynikne prestiží chuť sýra.

Výhodou sýra je jeho výdrž. Není nutné ho ani skladovat v lednici. V domácnosti by sýr vydržel i přes rok, to by však obyvatelé domu nestrpěli, že?

Nastrouhejte si váš oblíbený sýr pomocí struhadla Surf. Najdete ho zde.