EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Zdraví & životní styl

 
Pro podkováře: Použití vavřínového oleje pro péči o kopyta
V našem magazínu pro ženy si můžete přečíst něco víc o vlastnostech vavřínového oleje. Máme pro vás ještě jeden speciál týkající se tématiky vavřínu. Staráte se o koně nebo máte blízko k jezdectví? Jak může vavřínový olej pomoci kopytům vašeho běžce?  Zaprvé je vhodné říct, že pokud chcete, aby váš kůň vedl zdravý a kvalitní život, který je bezesporu propojen s pohybovým hlediskem, zdraví jeho kopyt je naprosto nezbytné. Bez kvalitní péče kůň nikdy nedosáhne takových výsledků, jaké byste možná při jeho trénování očekával.  Olej na kopyta můžete pravidelně aplikovat jen z preventivních důvodů. Dojde k ošetření zdravých kopyt. Vavřínový olej se postará o vylamují se, suché a drobivé části kůže. Reguluje rovnováhu vlhkosti v kopytě a podporuje stabilitu vznikající i stálé rohoviny.  Vavřínový olej je antibakteriální, jeho součástí je taky kyselina laurová a důležitý měsíčník lékařský. Působí taky antimykoticky, vyživuje rohovinu. Pyšní se zklidňujícími a protizánětlivými účinky.  Olej je nejvhodnější aplikovat za pomoci rozprašovače. Důležité je kopyta, na které olej bude nanášen, nejprve řádně očistit, aby se dostal tam, kam potřebuje.  Důležité je pravidelná aplikace oleje. Jeho nezbytná aplikace by měla být provozována dvakrát týdně, ničemu však neuškodí, když koni dopřejete vavřínový olej každým dnem. 
Zobrazit článek >
 
Druhy mořských řas II
Kombu  Kombu využívejte v případě, že se neobejdete bez potravinových dochucovačů. Co vyměnit nezdravé Maggi a podobné pokrmové doplňky za zdravou řasu? Kombu jídlu dodá šťávu a ještě podpoří jeho strávení. Zamezuje plynatosti a nadýmání, takže se hodí k luštěninám či jiné zelenině.  Arame Řasu Arame vám nabídne jedině Pacifický oceán, jeho rozsah je naštěstí dost velký, takže je řasy dostatečně. Je specifická hlavně díky vysokému obsahu jódu. Významné množství vápníku a vlákniny v ní najdete také. Tato řasa je využívána zejména japonskou kuchyní. Řasa je velmi jemná, nikterak výrazná. Její chuť se mírně podobá vařenému pórku. Hodí se do salátů ale i pečiva z obilovin, které dokáže ozvláštnit. Přidává se taky do polévek i omáček. Tuto řasu po krátkém namočení můžete jíst syrovou nebo povařenou.  Dulse  Řasa Dulse je netradiční řasou zejména vzhledem ke své červené barvě. Její vzhled se od ostatních krásek taky mírně liší. Řasy jsou krátké, trošku širší a obsahují vějířovité listy. Speciálně se suší pouze na slunci a s přísunem pořádné dávky větru. Obsahují podstatné množství železa, vápníku, hořčíku, fosforu a jódu. Chutná po oříškách, spíše jemně. Řasu není nutné vařit ani namáčet, postačí její omytí. Dulse řasu je třeba namáčet minimálně deset minut a následně ji asi deset minut vařit.  Nori  Řasa názvu Nori patří k těm populárnějším. Roste při pobřeží a nejradši v zálivech, kde není salinita tak vysoká. Pěstování řasy však není až tak jednoduché, dobrý růst vyžaduje vhodné a kvalitní prostředí, které jen tak někde nevytvoříte. Obsahuje vitamin A a B, dále spoustu bílkovin. Podporuje činnost mozku a hojení ran. Nori využijete ke zpestření jakéhokoliv pokrmu. Hodí se na sushi rolky. Shledat se můžete taky s opraženými řasami tohoto typu. 
Zobrazit článek >
 
Mořská řasa v léčitelství i vaší kuchyni II
Mezi další složky, které stojí za to zmínit, patří sodík, zinek a vitaminy skupiny B.  Řasy jsou skvělou látkou pro detox těla. Odvádějí těžké kovy, poradí si s olovem, rtutí nebo kadmiem, tj. prvky, které můžete přijmout i z ovoce rostoucího u silnice. Eliminují taky vliv radioaktivních látek. Pohlcují karcinogeny, čímž působí proti rakovině.  Řasy podporují imunitní systém a jeho správnou funkci. Mají vysoký obsah antioxidantů, které dokáží výrazně zvýšit vaši obranyschopnost.  Působí taky protizánětlivě, léčí plísně, kdejaké infekce i bakteriální druhy onemocnění.  Řasy jsou taky skvělým prostředkem s omlazujícími účinky. Nejen že působí proti vráskám, celkově vylepšují stav pleti. Působí na růst vlasů, pokud máte problém s vypadáváním nebo řídnutím vlasů, pak řasa může být vhodným přírodním řešením.  Řasy se doporučují konzumovat taky z důvodu účinné prevence proti civilizačním onemocněním.  Kromě alergií léčí taky astma.  Řasy jsou taky vhodné z toho důvodu, že neutralizují kyseliny. Ty v organismu mohou vytvářet nekvalitní prostředí pro zpracování různých látek. Za zásadotvornou prevenci vám tělo poděkuje.  Řasy nastolují celkovou psychickou pohodu, podporují vyrovnanost a aktivují činnost mozku. Působí proti stresovým zátěžím a zmírňují posttraumatické vlivy.  Působí proti osteoporóze, zpomalují a zastavují vývin artrózy, poradí si i s artritidou.  Řasy vám pomohou taky se snižováním krevního tlaku, léčí i gynekologická onemocnění.   
Zobrazit článek >
 
Vlasový korektor šedin
Komu se líbí šediny ve vlasech nechť se přihlásí! Pochybuji ale, že někdo zvedne ruku. Přitom šediny nemusejí nutně hyzdit a napovídat věk nositele. Šedivět mohou i relativně mladí lidé. Ženy tuto nevítanou změnu řeší často barvením. Mohou si vybrat hennu, ale i odvážné odstíny, kterými se regály prodejen jen hemží. Muži to mají do určité míry těžší. Barvení není pro ně právě optimálním řešení. Vidím-li na ulici muže s nezdravě tmavými vlasy, přemýšlím, co ho vedlo k tak očí bijící volbě, v níž působí jako s jednolitou vojenskou helmou ve stylu Silvia Berlusconiho. Cítí-li přesto potřebu retušovat, měli by volit co nejpřirozenější odstín blízký barvě vlastních vlasů. Vynikající jsou k tomu odstíny středně plavé. Dalším úskalím je dobarvovaní odrostů vlasů. Vynikajícím prostředkem první pomoci může být L´Oréal Magic Retouch – vlasový korektor. Je dostupný v celkem 9 odstínech a to jak přírodních, tak výraznějších módních, ke kterým patří například odstín oříškový, zlatohnědý nebo mahagonový. Korektor L´Oréal Magic Retouch vyhovuje všem typům vlasů. Lze ho přesně aplikovat a rychle zasychá. Hodí proto se ke krytí v oblasti skrání a pěšinky, rozhodně není určen ke korekci odrostů celé hlavy. Stabilita krytí přirozeně odpovídá účelu, tedy krátkodobému krytí. Vlasový korektor L´Oréal Magic Retouch v 9 odstínech hledejte v sekci Krása mezi kosmetikou.          
Zobrazit článek >
 
Mořská řasa v léčitelství i vaší kuchyni I
O mořské řase obecně se tvrdí, že jde o potravinu budoucnosti. Je jí dostatek a svižně roste. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které byste v jiné potravině těžko hledal. Co vám řasa nabízí? Tento článek se zaměří zejména na účinky mořské řasy na vaše zdraví, v magazínu najdete taky speciál, který se věnuje druhům mořských řas. Každá řase je totiž něčím ojedinělá.  Mořské řasy byly už před stovkami let běžnou součástí jídelníčku. Pokud máte rád sushi, jistě víte, že tradiční kousky jsou do řasy zabaleny. Přiobjednat si klidně můžete i jiné sytě zelené řasy, které tvarově připomínají naše zelí. Řasy jsou běžnou součástí asijských kuchyní. Hojně se jedí v Japonsku, Číně i v Koreji.  Řasy rostou tam, kde je čisto. Využívají prostředí bez chemikálií, odpadních látek a těžkých kovů. Během posledních let se zvýšila jejich poptávka, přičemž také zájem o zkoumání jejich účinků výrazně stoupl.  Výhodou mořských řas je jejich snadná stravitelnost. Jíst je může téměř každý. Dokonce trávení podporují. Mají vliv na dobrou funkci trávicích orgánů, snižují cholesterol, chrání srdce a cévy. Látky obsažené v řasách se dobře vstřebávají do organismu.  Obsahují bílkoviny i lehké sacharidy. Jejich součástí jsou samozřejmě kdejaké minerální látky, jejichž obsah je asi dvacetkrát vyšší než obsah minerálů v zelenině či ovoci. Dále obsahují významné množství chlorofylu. Pokud vás zajímají další poměry vůči jiným produktům, zajisté vás zaujme, že řasy obsahují desetkrát více železa než maso a taky desetkrát víc vápníku než mléko.
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? II
Další významnou funkcí zelených potravin je to, že přirozeně posilují organismus ve schopnosti samouzdravení. Tělo se naučí pracovat se škůdci samo a bez chemických léků. Jistě vás zajímá více účinků, které chlorella nebo mladý ječmen nabízí. Jistě vás potěší, že produkty podporují hubnutí. Urychlují metabolismus a hlavně krotí chutě na sladké. Látky obsažené v potravinách korigují ukládání cukrů a tuků. Pročišťují taky střeva, čímž pomáhají nejen s vylučováním, ale hlavně s odvodem vody z tkání. Zelené potravy pomáhají s tréninkem vytrvalosti. Zvyšují navíc fyzickou i psychickou sílu. Působí jako povzbuzení a starají se o mozek a správnou funkci nervové soustavy. Konzumaci zelených potravin je vhodné zvýšit v případě, že užíváte antibiotika. Tyto potraviny jsou charakteristické pro své probiotické působení. Díky významnému podílu antioxidantů působí potraviny skoro jako elixír mládí. Ničí vrásky, tlumí i jiné projevy stárnutí. Není divu, že zelené potraviny bývají často nazývány superpotravinami. Už jste účinek nějaké z nich okusil?Zelené potraviny patří mezi doplňky stravy, které lze užívat klidně celý život. Jestliže hned odstartujete jejich konzumaci, zlepšení stavu vašeho těla pocítíte již v prvních týdnech. Podávání zelených potravin není třeba omezovat, dokáží zlepšit i chronická onemocnění, důležitá je trpělivost. Jsou vhodné pro všechny věkové skupiny, pomohou dětem i těhotným ženám. Jsou klíčem k léčbě onemocnění, avšak působí taky jako prevence. Od teď zelený ječmen celé rodině! Sušené lístky ječmene v jedné kapsli vás hodí do pohody a navíc podpoří rovnováhu v těle.
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? I
Zelené potraviny. Mluví se o nich čím dál víc, ale mnoho lidí vlastně neví, co jsou tyto doplňky stravy zač. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaké suroviny do kategorie zelených potravin patří a jak vám přijdou ku prospěchu. Pojmenování zelené potraviny může být zavádějící. I když se podle názvu může zdát, že sem bude patřit veškerá zelenina patřičné barvy, není tomu tak. Místo mezi tímto speciálním druhem potravin mají pouze řasy, sinice a obilné trávy. Pokud nevíte, co si pod jednotlivými třídami představit, vzpomeňte si na produkty, které jsme vám již představovali. Nabízíme je v našem e-shopu v sekci zdraví, doporučit ke konzumaci je lze téměř každému. Mezi nejznámější produkty zelených potravin patří chlorella nebo mladý ječmen. Produkty jsou speciální zejména vzhledem k obsaženým látkám. Těžko byste v jiné potravině hledal tolik železa nebo vápníku. Jsou bohaté na počet minerálních látek i vitaminů, taky stopových prvků. Součástí každého zeleného produktu jsou taky antioxidanty a další zdraví prospěšné látky, třeba hořčík, kyselina listová a podobné. Chcete vylepšit svůj životní styl a přispět zdravotní stránce svého organismu? Pak jednoduše zařaďte zelené potraviny do svého jídelníčku. Nejen že pomohou vyživit celé tělo a zařídí správnou funkčnost všech orgánů, ale taky tělo zbaví škodlivých a nežádoucích látek, působí tedy jako významné detoxikační prostředky. Navíc podporují regeneraci. Poznejte sílu našeho produktu Chlorella Japan, který obsahuje celých 750 tablet.
Zobrazit článek >
 
Síla pozitivního přístupu
Naše chování je výsledkem dědičných dispozic a také prostředí, ve kterém jsme vyrůstlali a ve kterém se pohybujeme. Pokud jste vyrůstal v pocitu bezpečí, lásky a v pevně daných pravidlech, vybudoval jste si duševní rovnováhu a sebedůvěru. Jestliže tyto prvky ve Vašem životě chyběly, nejspíš máte tendence o sobě pochybovat. Ano, můžete za celou Vaši situaci obviňit rodiče. Například, že Vám bránili dělat věci, které jste chtěl, nebo že jejich manželství nebylo ideální a Vy jste jako díte trpěl jejich hádkami. I přesto, že dětství hraje pro náš další vývoj určitou roli, není nikde psáno, že v tom musíte i nadále setrvávat a zůstat tak otrokem životních vzorců, které Vám právě rodiče utvářeli. Na světě je mnoho lidí, pro které bylo jejich dětství spíše peklem, ale navzdory tomu nyní vedou radostný, spokojený a odvážný život! Je dobré si uvědomit, že ve Vašem životě existují situace, kdy Vy sám si stojíte v cestě k úspěchu a bojíte se jednat a myslet pozitivně. Chcete změnu? Změňte sebe! Ukažte si, že máte odvahu se změnit. Převezměte zodpovědnost za svůj život. Využívejte možnosti, které Vám pomohou k úspěchu. Nebojte se kritiky. Vnímejte ji jako šanci. Omezte, nebo zcela přestaňte sledovat zprávy. Především negativní a katastrofické zpravy produkují strach a úzkost v divácích. Změňte přístup ke svému životu. Kniha SÍLA POZITIVNÍHO PŘÍSTUPU Vám bude skvělým průvodcem a pomocníkem k novému šťastnějšímu životu.
Zobrazit článek >
 
Pračka vzduchu a zvlhčovač W2055D
Se suchým vzduchem se nejvíce potýkáme v panelákových bytech, důvodem je nízký podíl výskytu vodních par ve vzduchu. Špatně se nám dýchá a tento vzduch také vysušuje pokožku. Na druhou stranu zase není vhodné, aby byl výskyt vodních par příliš vysoký. V tu chvíli dochází k množení bakterií a plísní.   Zápasíte-li ve Vašem bytě se suchým vzduchem, pomůže Vám kvalitní zvlhčovač vzduchu. Jeho výhodou je, že narozdíl od lacinějších odpařovačů sám dokáže odhadnout, kdy je potřeba začít zvlhčovat, a kolik vody má do vzduchu uvolnit. Avšak nepleťte si zvlhčovač s odpařovačem. Odpařovač je nádobka, do které se nalije voda a zavěsí se na radiátor. Pokud jsou krásně zpracovány, může se jednat o velmi pěkný doplněk do domácnosti. Nevýhodou takových odvlhčovačů ale je slabý účinek a množení bakterií ve stojaté vodě. Jaké druhy zvlhčovačů najdete na trhu: Parní - odtud se vodní pára se odpařuje varem. Jejich nevýhodou je zhruba 10x vyšší příkon než u ostatních zvlhčovačů. Ultrazvukové - působením ultrazvukových vln vzniká vlhkost. Bývají velmi tiché a mají nízkou spotřebu. Zvlhčovače vzduchu s přirozeným odparem - vzduch prohání přes vodní lázeň a rotující disky, nebo odpařovací kazetu, ze kterých uniká vláha do vzduchu. Výhodou je, že dovedou zároveň částečně očistit "propíraný" vzduch od prachu a podobných nečistot a také s nimi nelze místnost zvlhčit příliš. V eshopu nabízíme PRAČKU VZDUCHU A ZVLHČOVAČ W2055D v jednom. Jedná se o diskový zvlhčovač a čistič vzduchu s digitálním displejem, tlačítkovým ovládáním a elektrostatickým čištěním vzduchu.
Zobrazit článek >
 
Omega 3 6 7 9 mastné kyseliny
Kdyby se nám tak věk místo nepřetržitého růstu snižoval! Tak od určitého věku vzdychá každý z nás. Co naplat, je to jen nesplnitelné přání, přesto můžeme jeho rychlosti a změnám, které přináší, vzdorovat. Zdravým životním stylem: kvalitní stravou a dostatečným adekvátním pohybem. Pod kvalitní stravou si můžeme představit leccos. Měla by být především vyvážená, což nemusí být vždy právě nejjednodušší. Někdy máme problém se přes den najíst a jíme až večer. Jindy nestíháme vařit a jíme kupovaná hotová jídla. Občas máme problém s velikostí porce, jindy s dostatečným obsahem potřebných živin. Pro takové situace myslí producenti potravinových doplňků, které mohou doplnit případné nedostatky a prohřešky ve stravě. V naší stravě často chybí například Omega 3 6 7 a 9 mastné kyseliny. Většinu esenciálních mastných kyselin si naše tělo vyrobit nedokáže, musíme je přijímat z potravy. Vhodným zdrojem jsou ořechy, olejnatá semena a mořské ryby. Ryby jsou ale stále více ohroženy obsahem plastů a jejich mikročástic, proto zůstávají ideálním zdrojem ořechy a semena, což ocení vegetariáni a vegani. Vyzkoušejte Marnys Omega 3 6 7 9 mastné kyseliny, připravené z oleje lněného a sezamového semena a makadamových ořechů. Postarají se o zdraví vašeho srdce, cév a pokožky. Najdete ho v sekci Zdraví. Nezapomeňte Marnys Omega 3 6 7 9 mastné kyseliny uchovávat na chladném tmavém místě.
Zobrazit článek >
 
Působení soli na náš organismus a tajemství solné jeskyně I
Abyste mohl navštívit solnou jeskyni, nemusíte jezdit nikam daleko. Jeskyní tohoto typu máme v České republice hned několik. Proč je působení soli a dalších látek z vnější prospěšné pro náš organismus? Tento článek vám prozradí základní informace o solné jeskyni a výhody návštěv tohoto prostředí.  Vzhled solné jeskyně si zřejmě zvládnete vybavit. Jedná se o uzavřený prostor tvořený několikatunovým množstvím soli, konkrétně solnými kameny nebo briketami. Kromě vstupních dveří obvykle jeskyně nemá jiné otvory, samozřejmě pokud nepočítáme potřebnou speciální ventilaci. Teplo se v ní udržuje nejčastěji prostřednictvím podlahového topení.  Kdybyste vstupoval do jeskyně se zavázanýma očima, měl byste hned při vkročení do prostoru poznat, kde jste. Vaše čichové buňky by téměř hned měly zaznamenat sůl a minerály. Pokud se tak neděje, jeskyně pravděpodobně není dostatečně prosolená.  Prostředí v solné jeskyni bývá nejčastěji srovnáváno s krajem Mrtvého moře. Koncentrace minerálů a soli ve vzduchu je přibližně stejná. Důležitá je i nadstandartní vlhkost, která se procentuálně pohybuje zhruba kolem čtyřicítky až padesátky.  Solná jeskyně je blahodárná zejména pro lidi trpící astmatem. V jeskyni dojde k roztažení průdušek, čímž zajistí snadné vykašlávání. Pomáhá proti dýchacím potížím, uvolňuje dutiny. Rozpouští hlen a zklidňuje zduřelé sliznice.  Solná jeskyně je také vhodná pro jedince s nemocnými plícemi. Pomůže dlouhodobým kuřákům. Zmírní alespoň některé typické symptomy dlouhodobějšího kouření.   
Zobrazit článek >
 
Potřebuju brýle na čtení? II
Potíže se čtením můžete pociťovat taky ve zhoršených světelných podmínkách. Jestliže máte rozeznávat znaky v šeru nebo přítmí a moc dobře vám to nejde, pravděpodobně už vaše oči nejsou tak silné.  Dobrým poznávacím znamením pro brýle je taky fakt, že s vývojem dne se váš zrak může zhoršovat. Jestliže večer vidíte výrazně hůř než ráno, vaše oči jsou oslabené a pravděpodobně samy nezvládnou pracovat tolik hodin. Budou potřebovat podporu v podobě brýlí.  Vyzkoušejte taky změnu pohledu z blízka do dálky. Zadívejte se například do knihy a následně se pokuste co nejrychleji přečíst čas na hodinách minimálně pět metrů od vás. Pokud se vám budou oči v prvních chvílích zamlžovat, máte se zaostřováním problém. Tento test můžete provádět i obráceně. Se zhoršováním zraku se pojí taky bolesti hlavy a očí celkově. Pokud se často budete potýkat s bolehlavem, u kterého nelze nalézt příčinu, zapřemýšlejte nad tím, zda není problém právě ve zhoršeném zraku. Bolesti hlavy mohou přejít až k migrénám. Za očním lékařem se vyplatí vydat co nejdříve, poradí vám, jak s problémem nakládat. Dozvíte se, kdy a zda jsou brýle nevyhnutelné.  Často se diskutuje o otázkách, zda může dlouhé koukání do počítače či na jinou obrazovku nebo nenošení slunečních brýlí ovlivnit váš zrak. Pamatujte si, že tyto faktory nezpůsobí vadu zraku, jmenované činnosti sice oči unaví, setkáte se třeba s jejich pálením nebo svěděním. Může samozřejmě přijít i únava zraku, ta je však dočasná.  Nevíte si rady? Vyrazte k očnímu specialistovi a vyberte si novou zrakovou pomůcku! Kde? Jasně že v našem e-shopu! 
Zobrazit článek >
 
Potřebuju brýle na čtení? I
Máte problém se čtení drobných návodů? Nevíte, jak dlouho vařit těstoviny nebo nevidíte seznam alergenů? Bolí vás hlava po delším čtení knížky? Jak poznáte, že nadešel pravý čas na to vydat se k očnímu? Hlavně s narůstajícím věkem se zrak zhoršuje. Je třeba oči vyšetřit a zjistit, zda by se vám brýle skutečně nehodili. Tento článek vám představí základní znaky, které vám napoví, že se máte hnedle objednat k očnímu. Když už začnete přemýšlet o tom, že potřebujete brýle, asi mají vaše oči nějaký problém. Jestliže oddalujete knížku nebo jiný text od svých očí, aby se vám text zaostřil, už skoro s jistotou můžete říct, že se vám zhorčuje vidění na blízko. Brýlím na blízko se lidově říká taky čtecí, jistě je vám jasné proč.  Vada zraku na blízko se odborně pojmenovává presbyopie. Je způsobena tím, že zrakový orgán celkově ztrácí svou pružnost a není schopný spolehlivě zaostřovat. Problém nastává s ostřením na blízko, nikoliv na dálku. Proti této vadě neexistuje bohužel žádná prevence a ve stáří je s ní třeba počítat. Zrak lze posilovat speciálním cvičením. Nemusí pomoci sice úplně, ale zrakovému orgánu velmi prospěje. Odborníci vám ukážou cviky a samotné dodržování pravidelného cvičení už je pak na vás.   Jestliže je vám už více jak čtyřicet let, jde o přirozenou záležitost, musíte se zrakovým problémem počítat.  Stav zraku se bohužel bude taky zhoršovat. Jakmile vám bude ruka pro oddálení textu krátká, pro brýle se musíte vydat. Vyplatí se sledovat, jak rychle se vaše vada zhoršuje.   
Zobrazit článek >
 
Výhody sypaného čaje II
Sypaný čaj si můžete sám namixovat. Nemáme na mysli rozdrcení, ale nespočet kombinací. To zní taky jako velká výhoda. Zatímco výrobci sáčkových čajů jsou odkázáni na několikeré krabičky, jejichž složení ještě třeba neodpovídá vašim chuťovým preferencím, v rámci sypaných čajů se meze nekladou. Připravit si můžete takový mix, na jaký budete mít zrovna chuť.  S předchozím odstavcem souvisí i fakt, že sypaných čajů existuje opravdu obrovské množství. Najdete samozřejmě ovocné odrůdy, ale největší poklad tvoří čaje zelené. K dostání jsou taky ještě váženější bílé čaje nebo klasický černý čaj. Přidané esence nebo speciální aromata se považují za velké plus jednotlivých čajů. Můžete testovat tradiční čajové typy, například zelený čaj s jasmínem, nebo vyzkoušet jiné speciály, třeba v podobě čajového mixu se zázvorem nebo chilli. Velmi oblíbený je dále ženšen, taky šafrán, aloe vera, levandule nebo jednotlivé typy ovoce. Velmi dobře chutnají čaje s alkoholovým aroma, ku příkladu čaj se šampaňským nebo na styl rumového potěšení. Záleží, na vašich preferencích. Ovocné čaje se považují za klasiky, neustále však můžete zkoušet jiné kombinace chutí.  Jestliže se v čaji vzhledem k jeho příchutím skrývají další komponenty, obvykle mají celistvou sušenou podobu. V čajích tradičně můžete nacházet kousky jahod či jiného ovoce, bylin nebo dalších přísad.  Sypané čaje nabízí lepší možnosti uchovávání. Čaj vydrží dlouhou dobu, můžete jej nechat schovaný třeba v ozdobné dóze. Čaje můžete využít jako prostředek dekorace. 
Zobrazit článek >
 
Výhody sypaného čaje I
Je vám vlastně úplně jedno, jaký čaj pijete? Nebo jako čajový gurmán nedáte dopustit pouze na některé čajové odrůdy? A přemýšlel jste někdy nad jednotlivými druhy čajů? Dáváte přednost namixovaným směsím v sáčku s jednoduchou přípravou nebo byste nepil nic jiného než sypaný čaj? Tento článek shrnuje výhody právě čaje sypaného. Proč se vyplatí pít čaj v této formě?  Sypaný čaj znamená odpočinek. Zatímco připravený sáčkový čaj vzbuzuje ve svých konzumentech pouze spěch a rychlost, sypaný čaj znamená úplně něco jiného. Představuje proceduru spojenou s odpočinkem a klidně i meditací. Samozřejmě to neznamená, že by příprava čaje trvala hodiny, čaj vyrobíte skoro tak snadno jako za pomoci sáčku, ale už jen vůně při jeho přípravě vás dostane.  Největším minusem čajů porcovaných je asi to, že většinou obsahují dochucovací látky nebo barviva. Prochází chemickou úpravou, čímž dojde k narušení celkové kvality čaje. V případě sypaných čajových směsí se nemusíte žádné podobné úpravy bát. Čaj se suší, mixuje a porcuje, tím však celý proces jeho zpracování končí. Mnoho lidí zapomíná na to, že některé druhy čajů jsou znehodnocovány samotným drcením.  Sypaný čaj můžete zhodnotit podle jeho vizáže již při nákupu. Porovnat můžete vůně několika druhů. Sypaný čaj můžete zalít horkou vodou několikrát. Podruhé sice bude čaj o trochu slabší, ale stále dobrý.  Co takhle BIO čaj z ibiškového květu?  Temně červený, kyselkavý ibiškový čaj je krásně osvěžující, výborně se hodí v létě a skvěle chutná také vychlazený nebo slazený ovocným koncentrátem.
Zobrazit článek >
 
Vitamin B12 je pro vaše zdraví důležitý
Proč mít přísun vitaminu B12 pod kontrolou? Jak poslouží našemu zdraví a v čem ho najdete? To vám prozradí náš článek. Vitamin patří do komplexu B, takže pomáhá s metabolismem tuků, cukrů i bílkovin. Celkově ovlivňuje spalování a chod organismu. B12 je důležitý pro správnou funkci CNS. Pomáhá udržet klidnou mysl a zajišťuje fungování nervového systému. Zlepšuje paměť, posiluje koncentraci a zabraňuje vzniku depresí. Je dobrým podporovatelem chutě k jídlu. Usnadňuje pojímání železa a podpoří jeho účinky. Vitamin B12 je lékem na anemii, podporuje tvorbu červených krvinek. Snižuje riziko vzniku srdečních příhod. Uvolňuje cévy. Pokud jíte maso, můžete být klidný. Vitamin B12 se vyskytuje v téměř každé živočišné potravině. Pro zvýšení příjmu tohoto vitaminu je dobré jíst ryby, zejména pstruha, lososa nebo sledě či makrelu. Jeho dostatek je taky obsažen v mase králičím, hovězím, telecím i kuřecím. Podstatné množství vitaminu B12 získáte taky z vajec a mléčných výrobků. Je součástí kozího sýra. Vegetariáni to pak mají horší. Musí jej přijímat prostřednictvím spiruliny nebo chlorelly, o kterých jste si už v našem magazínu mohl přečíst víc. Vitamin B12 u nás nyní koupíte za akční cenu. Otestujte jeho sílu sám. Vitamin B12 (kyanokobalamin) patří do skupiny B vitaminů rozpustných ve vodě. Vitamin B12 přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, dále se podílí na procesu dělení buněk.
Zobrazit článek >
 
Vypěstujte si vlastní salát
Listová zelenina obsahuje mnoho rostlinných druhů z různých čeledí. Určitě znáte klasický hlávkový salát nebo jeho křupavější variantu v podobě ledového salátu. Tato zelenina má nižší nároky na teplotu a kratší vegetační dobu. V kuchyni se používá především k přípravě studených salátů. Obsahuje vitamin A a C, kyselinu listovou, minerální látky a vlákninu. Salát hlávkový máslového typu - na řezu listu vylučuje mléčnou šťávu. Listy bývají zabarvené od žlutozelené barvy, přes zelenou až po karmínovou barvu listu. Na teplotu není příliš náročný. Roste při teplotě okolo 5oC. Hlávky salátu se pak nejlépe tvoří při teplotě okolo 14oC. K pěstování zvolte osluněná a vzdušná stanoviště s hlinitopísčitou, humózní a živinami zásobenou půdou.   Salát ledový - s charakterem sklovitých listů. Je trošku více náročnější na teplotu a má delší vegetační dobu. Odrůdy ledového salátu zahrnují 3 typy: 1. Lublaňský - světlejší, 2. Babana - červený a 3. tmavě zelený typ. Sklizené hlávky lze skladovat až několik týdnů-   Salát římský - nejstarší forma salátu s listy sladké chuti. Snáší relativně vyšší teploty a je méně náchylný na vybíhání do květu.   Salát listový - tvoří růžice žlutě, teleně, červeně nebo červenohnědě zbarvených listů. Dle tvaru listů se dělí na kategorie: 1. Lollo - kadeřavé listy a 2. dubolistý - připomíná tvar dubových listů. Má kratší vegeační dobu než salát hlávkový. Vypěstujte se zeleninu na vlastní salát. V kolekci GROW IT nabízíme semínka SUPER SALÁT.
Zobrazit článek >
 
Recept s těstovinami: Linguine aglio olio a peperoncino
"Bon appetito a tutti!" ...že nerozumíte? V překladu to znamená: "Dobrou chuť všem!", a přesně tak si v Itálii přejí při rodinném setkání i slavnostním obědu. A jak jinak než oběd, kde hlavní ingrediencí jsou těstoviny. Už i sama Sofie Lorenová tvrdila, že si svoji krásnou figuru udržuje tím, že jí hlavně špagety. Pro dnešní recept budeme potřebovat speciální druh těstovin, které se špagetám podobají - linguine. Jsou to tenké italské těstoviny, kterým se také říká jazýčky. Tvarově připomínají placaté špagety. RECEPT: Linguine aglio olio a peperoncino Ingredience: 300 g těstovin linguine 4 pol. lžíce olivového oleje 2 velké stroužky čeneku - nakrájíme na plátky 1 větší chilli paprička - pokrájíme najemno 1 ciabatta - rozříznutá, střída vybraná a natrhaná na kousky sůl hrubě mletý pepř malý svazek petrželkových listů - nasekáme najemno Postup: Linguine uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud chcete můžete je uvařit pouze al dente - na skus. Olivový olej rozpálíme na pánvi a cca 2 minuty na něm opékáme česnek s chilli. Poté přidáme natrhanou střídu ciabatty a opečeme ji dozlatova. Po opečení sejmeme s ohně, přidáme okapané těstoviny a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti a posypeme petrželkou.  Italská kuchyně bez těstovin by nebyla itaslkou kuchyní, pokud Vás lákají italské recepty, kde se to hemží různými druhy těstovin, nesmí Vám chybět kniha TĚSTOVINY.
Zobrazit článek >
 
Největší alkoholové zajímavosti II
Ročně se na světě spotřebuje kolem pěti miliard litrů vodky. Díky této statistice je právě vodka považována za nejoblíbenější tvrdý alkohol. Vodka má zároveň zástupce nejdražší lahve na světě. Billionare vodka stojí kolem 3,7 milionů dolarů. Její láhev je alespoň pro potěšení ozdobena pravou luxusní kožešinou a nějakými diamanty. Obsah alkoholu v pivu se dá poznat docela jednoduše. Všímejte si jeho barvy. Tmavé a obvykle taky více hořké pivo bude vždy obsahovat vyšší procento alkoholu. Alkohol za volant nepatří. Tuto větu si může každý řidič leckde přečíst. Otázka však je, zda se jí řídí. Policisté se neustále snaží chytat řidiče, kteří řídí v podnapilém stavu. Na silnicích je jich však víc, než na kolik stačí. Dokazují to mnohé anonymní průzkumy, které se prováděly jak u nás v České republice, tak i ve světovém měřítku. Sklenice na víno se liší od těch na koktejly. Pivní specialisté odlišují sklenice taky podle jednotlivých druhů piv. Víte, že tvar nádoby může mít vliv na rychlost vašeho pití? A má! V případě, že se vaše sklenice ve spodní části zužuje, budete pít pomaleji. Silné a vysportované tělo jen tak něco nezdolá, většinou ani alkohol. Tato zajímavost vyvrací poměrně častou mýlku o působení alkoholu na různé organismy. Pravdou je, že alkohol má nejmenší vliv na sportovce a štíhlé lidi. Oproti tomu otylejší osoby, které pohybu moc nedají, budou na stole ležet mnohem dřív. U Vikingů bylo prestižní záležitostí konzumovat alkohol z lebek zemřelých. Pili z nich při oslavách i obřadech. Zajímavý je i samotný fakt, že už v této době lidé konzumovali alkohol. 
Zobrazit článek >
 
Největší alkoholové zajímavosti III
Češi vypijí v průměru nejvíce piva na světě. Konkrétně jde o 143 litrů na Čecha ročně. Tento fakt nás posouvá v celkové konzumaci alkoholu do horních příček. Asiaté moc nepijí. Víte proč? Dost často totiž trpí na problémy metabolismu alkoholu. Jejich játra mají nedostatek enzymů pro zpracování alkoholu. Teď bohužel smutný, ale poměrně poučný fakt. Populace pije čím dál více. V Americe každý den na otravu alkoholem zemře v průměrně šest Američanů. Dost děsivé číslo, že? Etanol je pro krev velice nebezpečný. Bohužel jde o látku s velmi jednoduchými molekulami, a tak jí nedá moc dlouho, než se z žaludku dostane přes tenké střevo ke krvi. Nadpoloviční většina dorostenců ve věku patnácti let již požila alkohol. Ukazují to průzkumy. Toto číslo se bohužel stále navyšuje. Existují tři hranice pití alkoholu. Některé státy povolují jeho konzumaci již od šestnácti let, nejvíce kultur se přiklání k číslu osmnáct a někde zákon schvaluje pití až v jedenadvacátém věku. Pijete rád mléčné koktejly? Tyto dobroty byly původně vymyšleny pro výrobu alkoholických nápojů. Dnes by už vás asi ani nenapadlo nalít si do mléčného shakeu panáka, že? Zatímco u nás je pivo, alespoň tedy mezi muži, úplně nejoblíbenějším alkoholickým nápojem, v Rusku nebylo do roku 2013 vůbec považováno za alkohol. Britští členové parlamentu nesmí při zasedání konzumovat žádný alkohol. Existuje však jedna výjimka. Tipnete si, při jaké akci a kdo si může dát alkohol? Povolen je kancléři při vyplňování výkazu ročního rozpočtu.
Zobrazit článek >
 
Největší alkoholové zajímavosti I
Některé kuriozity jsou až neuvěřitelné. Věděl jste tohle všechno o alkoholu? Není pivo jako pivo. Když si u nás dáte patnáctiprocentní speciál, bude se vám po něm možná motat hlava. Jak by vaše tělo reagovalo na pivo se 67,5% procenty alkoholu? Ano, i takový pivní nápoj existuje. Pilo se už v dávných dobách. Historické prameny vyprávějí o různých slavnostech, na kterých nejen víno teklo proudem. V literatuře nacházíme například zmínku o soutěži Alexandra Velikého. Její pravidla byla velmi jednoduchá. Kdo vypil nejvíce, zvítězil. Vítěz si však slávu dlouho neužil, neboť následně zemřel na otravu alkoholem spolu s dalšími. I když to možná po prvním loku necítíte, molekuly alkoholu začnou působit na mozkové buňky během neskutečných šesti vteřin. Samozřejmě chvíli trvá, než se všechen alkohol dostane do těla, ale jeho vliv na mozkové centrum přichází téměř ihned.   Vědecky schválené léky. Do této kategorie samozřejmě patří lékárenské produkty, ale taky některé zboží, které v lékárně rozhodně nenajdete. Jedním z nich je whisky. Ta se na seznamu tohoto druhu léku drží už od roku 1916. Ochutnal jste už tento speciální lék? Pivo taky dokáže léčit. Anheuser-Busch dokonce vymyslel nápoj s necelými dvě procenty alkoholu, který pojmenoval jako léčivý tonik. Mohl být podávaný jak dětem, tak i těhotným matkám. Toto pivo dodávalo energii i potřebné prospěšné látky, které by s úplným vyřazením alkoholu vymizely.  
Zobrazit článek >
 
Tajemství jménem zelená káva I
Není káva jako káva, to už díky našim článkům víte. Nedávno jsme pro vás zveřejnili zajímavý článek, který se týkal rozlišení druhu káv a kávových nápojů. Zabývali jsme se taky už nejčastějšími kávovými náhražkami. Nikdy ale nebyla zmíněna takzvaná káva zelená. Co je tento nápoj zač? Jde vůbec o kávu? Přečtěte si tento článek a zjistěte víc. Zelenou kávu si můžete koupit samozřejmě i v našem e-shopu.  Pojmenování zelená káva není obrazné. Její boby jsou skutečně zelené. Nejedná se totiž o nic jiného než neupražená kávová zrna. Vzhledem k tomu že nejsou boby tepelně opracované, neuvolňuje se z nich ani tak silné aroma.  Zelená káva celkově moc kávu nepřipomíná, její chuť je podobná spíše sušené zelenině, nejvíce asi hrášku. To je taky hlavní důvod, proč ji ne každý člověk vypije.   Zelené boby se před přípravou kávy musí několik hodin dopředu namáčet, jelikož jsou mnohonásobně tvrdší než klasická kávová zrna. Kávu lze taky namlít. Pokud však víte, že si nápoj budete připravovat z prášku, je lepší pořídit si rovnou rozemleté boby. Tento nápoj obsahuje pouze stoprocentní kávu, odborně je zkrátka 100% Arabica. Kromě některých důležitých kyselin, o nichž bude za moment řeč, obsahuje taky významné minerály. V zelené kávě najdete vápník, draslík, železo, hořčík a fosfor. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství jménem zelená káva II
V poslední době se zelená káva hodně zkoumá a testuje. Obsahuje vysoké množství kyseliny chlorogenové, čímž podporuje hubnutí. Zelená káva se doporučuje ke konzumaci zejména lidem s nadměrnou váhou. Kromě redukční schopnosti má taky kyselina chlorogenová vliv na štěpení cukrů a podporuje jejich vstřebávání. Urychluje metabolismus. Podporuje taky vylučování a rychlejší zpracování potravy. Pyšní se významnými antioxidačními účinky. Pomáhá bojovat s alergiemi. Kromě toho taky pomáhá jedincům bojujícím s problémem jménem vysoký krevní tlak. Účinky kyselinky se stále zkoumají, ale vědci ukázali prozatím na zvířatech, že tato látka funguje taky jako stimulant, pomáhá člověku bránit se účinkům stresu a nastoluje pohodu.  Zelená káva se samozřejmě řadí do kofeinových nápojů. Neměl byste popíjet příliš velké množství, buďte opatrný. Pravidla platí stejná jako při pití klasické černé kávy, i když ta zelená obsahuje podíl kofeinu ještě vyšší. Nápoj se nedoporučuje ani těhotným ženám a dětem. Vzhled kávového nápoje se samozřejmě od klasické porce kávy taky liší. Zelená káva je podobná spíše zelenému čaji. I když si ji budete dělat v automatickém přístroji, neshledáte se s jemnou kávovou pěnou. Kávu si můžete samozřejmě dochucovat dále po svém, ale pamatujte si, pokud ji pijete za účelem shození pár kil, že na mléko, které by mohlo navíc snížit účinek kyseliny chlorogenové, a bezesporu i cukre, byste měl zapomenout. 
Zobrazit článek >
 
Do boje s opary I
Trpíte nepříjemností jménem opary? Lze s nimi bojovat. V tomto článku se dozvíte, jak se vetřelce a vady na kráse zbavit nebo alespoň to, jak jeho častý výskyt omezit.  Že se ráno vzbudíte s oparem, můžete vytušit už předešlý den. Napadené místo většinou před vyrašením oparu pálí a na rtech se vám mohou začít vytvářet nejprve drobné puchýřky, které se následně promění v nehezký problém vzhlížející podobně jako velký puchýř.  Největší nevýhodou je to, že opar se kromě speciálních náplastí nedá nijak zamaskovat a ještě vás bude strašit většinou po celý týden. V případě špatného hojení jej můžete zaznamenávat klidně čtrnáct dní.  Důležité je na opar nepoužívat žádný balzám, ale naopak ho nechat vysychat. Postupně se na postiženém místě začne vytvářet strup. Ten nijak neloupejte, časem zmizí.  Je zajímavé, že oparový vir jménem herpes simplex se s vyléčením oparu nedostává z lidského těla. Usídlí se na nervových zakončeních a může kdykoliv zaútočit. Oparů se tedy bohužel nikdy nemůžete zcela zbavit.  Šíření je pro opary velice snadné. Přenáší se dotykem. My jsme už na začátku článku zmínili problémovou ústní partii. Oparům tvořícím se v obličejové části se i nadále budeme věnovat. Existuje však i jiný vir, který způsobuje tvorbu oparů v oblasti genitálií. Speciálním případem jsou pak opary pásové. O nich se budeme bavit někdy příště.  V případě, že už tušíte zjevení oparu, máte možnost nechat si od lékaře předepsat takzvaná antivirotika. Jedná se o léky, které dokáží tvorbu oparu úplně zastavit nebo jí alespoň potlačí. Urychlují taky první fáze hojení. 
Zobrazit článek >
 
Do boje s opary II
Preventivně hlídejte stav své imunity. Je vám asi jasné, že virům se tělo neubrání zejména ve chvíli, kdy je jeho obranyschopnost nějakým způsobem omezena.  Jestliže je osoba ve vaší domácnosti nakažena oparem, vyplatí se používat vlastní ručníky a samozřejmě nádobí. To zajisté platí i v případě, že máte opar sám.  Tvorbu oparu nejčastěji podnítí stres, díky němuž se viry mnohem snáz dostanou na povrch kůže. Opar však může být způsoben taky nadměrném sluněním na umělém i přirozeném slunci. Konzumace nezdravých potravin může vznik oparu taky vyprovokovat.  Jakmile jsou vaše rty, nos, nebo i okolí těchto orgánů napadeny, je nejdůležitější snažit se opar vysušovat. V lékárnách seženete antivirové mastičky, dále speciální gely či podobná léčiva s účinnými látkami. Vhodné je zvýšit taky přísun vitaminu E, dále třezalkového nebo pupalkového oleje. V případě tvorby strupu už můžete dané místo promazávat mastičkou, pomůže vám s hojením.  Určitě je dobré připomenout, že ať je opar v jakémkoliv stádiu vývoje, určitě se ho nevyplatí nijak dotýkat, škrábat nebo dokonce okusovat. Jakýmikoliv úkony léčbu spíše pozastavíte, než abyste ji podpořil. Hrozí taky nakažení vašeho okolí nebo si můžete způsobit přenos oparu na další partie.  Jestliže se vám tvoří opary často, možná vám chybí vitamin B12. jeho dostatečný přísun pomáhá předcházet nakažení a také působí jako prevence. Otestujte jeho sílu. 
Zobrazit článek >
 
Dědek kořenář: Zeměžlučová směs
Zeměžluč okolíkatá není, jak se často říká, tak ,,profláklá‘‘. Nabízí však svým uživatelům poměrně pestré zdravotní účinky. Vyzkoušejte produkt s výtažky nejen z této rostliny. Litovat nebudete.  Zeměžluč je tradiční polní rostlina, která může dorůst poměrně významné výšky. Pyšní se krásnou barvou svých květů. Kvete od června až do září, obvykle v podhorských oblastech. Líbí se jí na sluníčku, až tak jí nevadí sušší podmínky.  Co se týče využití, rostlina se přidává ku příkladu do nejrůznějších čajových směsí. Velmi zdařile podporuje trávení. Pomáhá při žaludečních obtížích. Je lékem na špatně se hojící rány. Obsahuje hořčiny, silice, třísloviny a další významné a zdraví prospěšné látky.  Mezi další pozitivní účinky můžeme řadit výhodu podpory detoxikace organismu. Pokud hledáte produkt na očistu organismu, je zeměžluč dobrou volbou.  Co se týče trávicí soustavy, největší vliv má žlučník, játra, slezinu i pálení žáhy. Zlepšuje činnost střev.  Pomáhá s léčbou chudokrevnosti. Celkově zlepší krevní obraz.  Kromě všech těchto účinků ještě celkově podporuje v období rekonvalescence. Urychluje hojení.  Zeměžlučovou směs si můžete zakoupit v našem e-shopu. Nekonzumuje se samostatně, nýbrž rozmíchaná ve sklenici vody. Pro dosažení co nejlepších účinků pijte tekutinu s čajovou lžičkou léčiva třikrát denně. 
Zobrazit článek >
 
Z historie včelařství.. III
Jako další novinku je vhodné připomenout Huberův rámkový úl pocházející od švýcarského včelaře. Ten se zasloužil o vývin prvního úlu, do kterého bylo možné nahlížet a sledovat práci včelstva.  Až v osmnáctém století bylo vlastně popsáno, jak vlastně včely v úle fungují. Ukázal rozdělení včel, popsal jejich jednotlivé role a hierarchii. Zajímal se o páření matek s trubci. Popsal taky uspořádání plástů.  Na jeho počest byla Marií Terezií v roce 1769 založena vídeňská škola, která vzdělávala nové včelaře a zabývala se jejich podporou.  V další fázi byly všechny kláty nahrazovány zadem přístupnými úly. K této přeměně došlo zhruba v pozdním středověku.  Pro snazší přístup do úlů byly vyrobeny takzvané nástavkové úly. Ty měly oddělená patra a vstupoalo se do nich shora. Oblíbené byly ve dvacátém století. Podoba úlů se zachovala dodnes a stále jsou poměrně hojně využívány.  V našem článku bylo zmíněno poměrně málo jmen. Za připomenutí určitě stojí Karl von Frisch, který rozšifroval řeč včelích tanečníků. Vynálezcem mateří kašičky se stal Petr Ivanovič Prokopovič. Dnes se kašička tak jako propolis používá jako cenný lék a též jako přísada do kosmetických produktů. Využívání včelího jedu se ujalo až v době pozdější.  Lorenzo Langstroth v průběhu devatenáctého století zkoumal mezery mezi rámky a stěnami úlů. Zjistil, že při zachování mezery velké od šesti do deseti milimetrů dochází  k tmelení i stavbě.  A závěrečné jméno Lorenzo Langstroth zná asi nejvíce včelařů, neboť má tento muž na svědomí vynález typu úlu, který dnes využívá největší počet včelařů.   
Zobrazit článek >
 
Z historie včelařství.. I
Uvažujete nad tím, že byste se stal včelařem? O tom, co jeden z nejstarších oborů lidské činnosti obnáší, se dozvíte v kdejaké příručce. Málokde však zjistíte něco ze světa včelařské historie. Náš článek vám odhalí ty nejzajímavější historické milníky. Dozvíte se, jak včelařství začalo a jaké byly nejzásadnější pokroky tohoto oboru.  Včelaře nezajímá jen med, jak si mnozí myslí. Produktem včel medonosných je taky mateří kašička, jed či vosk. Med byl však od pradávna nejběžnějším sladidlem hlavně v evropské kuchyni, proto jej známe jako hlavní produkt.  Sběr medu sahá opravdu daleko. O tom, že se lidé snažili získat med přímo z včelích úlů nám vypráví malby ze starší doby kamenné nacházející se na území Španělska. Pravděpodobně nejstarší kresba sídlí ve Valencii, je stará dvanáct tisíc let.  O území Blízkého východu víme, že zde byly včely chovány v hliněných džbánech. Tak se dělo už pět tisíc před naším letopočtem. Zajímavé je, že k závažným inovacím nedošlo. Včely se v nádobách z hlíny v těchto krajích chovají dodnes. Za usazování hliněných včel v hrncích může fakt, že včely potřebovaly v teplých porostech bez lesních porostů úkryt.  Ve starověkém Řecku byl med považován za všelék. Byl cenným doplňkem tehdejších lékáren.  První vědec zabývající se studiem včel byl Aristoteles žijící tři sta let před naším letopočtem. Věřil, že včely pocházejí z těla býka a rojí se ve chvíli, kdy býk zemře. 
Zobrazit článek >
 
Z historie včelařství.. II
Včely nejsou neznámé ani bibli. Med je v ní spojován s mlékem a vínem.  Již jsme se bavily o vázách, ve kterých včely žily. V době středověku se úkryty včel nacházely zejména v dutých stromech nebo pařezech. Nejprve lidé hledali med po lese. Nebylo to tak těžké, stačilo jít podle zvuku nebo hledat větší dutiny. Následně však lidé přišli na to, že se včely klidně usídlí i v uměle vyhloubených prostorech. Ty si obvykle značily, aby každý včelař věděl, kde má hmyz za nějaký čas hledat.  Možná vás zaujme, že i přes včelařské vymoženosti dodnes existují takzvaní lovci medu, kteří se živí sběrem medu volně žijících včelstev.  Pravomoc vybírání medu náležela jen tehdejším specialistům. Již v této době existovala obdobná pozice včelařů. V pozdějším středověku docházelo k zakládání včelařských cechů. Toto společenství bylo opravdu propracované. Včelaři měli nejen vlastní sdružení, ale taky soud. Mohli nosit zbraň a pyšnili se výhradními právy. Za dob Karla Velikého zaznamenáváme výskyt prvních vyráběných úlů jako takových. Včelaři už jen nevydlabávali dutiny stromů. Začali používat část kmene jako úl. Ty si stavěli na své hospodářství. Částem kmenů s dutinami se odborně říkalo kláty.  Kromě dřevěných úlů začaly být tvořeny taky úly proutěné, rákosové či z obyčejné slámy. Ty byly obvykle opatřeny pevnými koši různých tvarů. Tak došlo k vytvoření předchůdců takzvaných košnic, jaké možná znáte dnes. 
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví II
Počasí dokáže výrazně ovlivnit taky psychickou stránku člověka. Víte, že počet sebevražd na podzim a v zimě je mnohem vyšší než v teplých měsících? Co myslíte, dokáže počasí až takovýmto způsobem ovlivnit člověka? A pokud ne, jak tedy vysvětlit fakt, že k sebevraždám dochází zejména za špatného počasí?  Hlavně s příchodem chladného období mají cukrovkáři těžké dny. Dochází k takzvané vazkosti krve, kdy tělo nezvládá kontrolovat hladinu cukru v krvi.  Určitě se ptáte, co se děje při obyčejné změně teplot bez přítomnosti nežádoucích změn vlhkosti a jiných podmínek. V této situaci dochází k promíchávání teplých a studenějších větrů, při jejichž míšení se do výšky dostávají kladně nabité ionty. Ty ovlivňují zejména dýchání. Náhlé ochlazení a ještě hůře oteplení rozhodně nepřivítají astmatici a ti, kteří trpí nemocemi dýchacích cest. Druhým rizikem je vznik krevních sraženin. Tyto podmínky mohou zvýšit srážlivost krve až několikanásobně.  Na příchod chladných dnů nejhůře reagují kardiaci. Problémy však nejsou většinou tak závažné, organismus vnímá ochlazování mnohem lépe než narůstání teplot.  Určitě vás zajímá, jak eliminovat již zmiňované následky střídání teplot. Není to tak těžké. Změny teplot jsou a budou součástí našeho života. Následující odstavce vám pomohou lépe je snášet.  V první řadě je třeba upozornit na pohyb. Ten tvoří základ pro každou životosprávu. Jestliže podlehnete jakékoliv aktivitě, ať už se jedná o rekreační běh nebo vrcholový sport, buďte si jista, že se s vnějšími podmínkami mnohem lépe smíříte. 
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví II
Speciální bonus vám nabídne plavání. Ptáte se, proč zrovna tento sport? Důvod je prostý. Jedná se o aktivitu, při které se otužíte, čímž podpoříte obranyschopnost svého organismu. Jestliže nechodíte plavat, dejte si alespoň jednou za čas chladnou sprchu. Tělo si na prudké změny teplot dokáže navyknout. A jak jinak ho vycvičit, když ne za pomoci studené vody?  Únava jako příčina teplotních změn již byla zmíněna. Jak proti tomuto stavu bojovat? Úplné minimum spánku člověka by mělo převyšovat šest hodin. Spát byste ideálně měl sedm až osm hodin denně.  Věděl jste, že proti chřipce existuje očkování? Zatímco v některých zemích je lecjaká vakcína téměř samozřejmostí, u nás se nechává očkovat lidé dosi málo.  Se změnami teplot vám pomohou také výšky. Pokud žijete v oblasti čtyř až osmi set metrů nad mořem, vězte, že se vám v těchto podmínkách bude dařit mnohem lépe než v nížině. Jestliže jsou očekávány přívaly horka, odjeďte do hor.  Při změnách teplot si dejte taky pozor na hygienu. Myjte si ruce po každém kontaktu s okolím, nezapomínejte na mýdlo. Vyhněte se taky kontaktu s větším množstvím lidí, pokud je to pro vás možné. Pobývejte v otevřených prostorách nebo ideálně na čerstvém vzduchu.  Sauna jako lék. Zajděte si do vašeho oblíbeného wellness. Sauna zdravě posiluje imunitu, v kombinaci s ledovou lázní je úplným ideálem. Otestujte sílu saunového světa. Pokud máte volno delší chvíli, můžete si nejprve hodinu zaplavat v bazénu a pak teprve vyrazit za odměnu do sauny.  Věřte doplňkům stravy. Pravidelně konzumujte vitaminový komplex, který povzbudí vaše tělo a pomůže mu ubránit se kdejakým bacilům. 
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví I
Ráno mráz, odpoledne sluníčko. Jeden den prší, druhý to zase skoro opaluje. Změny počasí se můžou odrazit nejen na naší náladě, ale taky na našem zdraví. Trápí vás rýma, bolest hlavy nebo kloubů? Možná má tyto potíže na svědomí počasí. Každý organismus na změnu vnějších podmínek reaguje jinak. Samozřejmě záleží na vašem zdravotním stavu, předchozích onemocněních a celkově na způsobu života. Záleží taky na způsobu stravy, který přirozeně chod organismu může ovlivnit. Změny teplot budete více vnímat i s narůstajícím věkem.  Ně těle se projeví změny počasí různě. Můžete pocítit ku příkladu pokles výkonnosti, celkový neklid nebo typickou únavu. Mohou vás trápit též bolesti hlavy, poruchy spánku nebo špatná soustředěnost. Můžou přijít potíže s dýcháním, taky závratě nebo nevolnost. Možná je pro vás překvapením, že počasí má velký vliv na trávicí soustavu. Ovlivňuje funkci dvanácterníku nebo žaludku i celého vylučovacího systému.  Samozřejmě záleží taky na tom, jak hodnotíte svůj zdravotní stav. Prudké změny teplot mohou mít vliv na některé nemoci, které dokáží znova přivolat nebo je naopak potlačit. Problém můžou pociťovat například jednotlivci trpící alergiemi. V tomto období se nebude dařit ani kardiakům.  Zvláštním případem jsou lidé, kteří počasí pociťují v kloubech. Může za to nejčastěji tlak. Snižování tlaku, ke kterému dochází před příchodem bouřek nebo přívalových dešťů opravdu s vašimi klouby může zamávat. Jestliže klouby trpí, pomůže vám je rozhýbat a trochu si zacvičit.
Zobrazit článek >
 
Svět antioxidantů a vše o něm II
Je nezbytné, aby volné radikály byly omezovány antioxidanty. Poměrově by antioxidační látky měly radikály převyšovat, aby nedocházelo k poškození buněk.  Pokud mají radikály delší dobu převahu, může dojít k procesu známému pod pojmem oxidační stres. Ten může nastat při konzumaci velkého množství alkoholu nebo kouření. Radikály do těla snadno dostanete taky prostřednictvím konzumace plodů rostoucích v blízkosti silnice. Tvoří se taky v případě infekce nebo znečištěného ovzduší.  Jaké prvky považujeme za antioxidanty už bylo řečeno, ale kde tyto prvky nacházet? V následující části budou představeny jednotlivé potraviny, které jsou nezbytné pro konzumaci v případě, že se chcete chránit před radikály. Nejvíce antioxidantů se přirozeně nachází v ovoci a zelenině. Pokud vás zajímají konkrétní potraviny, tak z ovoce se zaměřte zejména na borůvky a kompletně veškeré lesní ovoce, dále pomeranče, hrušky a jablka. Ze zeleniny jsou pak na antioxidanty bohatá rajčata, dále papriky, taky špenát a oblíbené avokádo.  Velké zastoupení antioxidantů mají taky bylinky. Najdete je ku příkladu v mátě, tymiánu, rozmarýnu a dalších potravinách.  Kromě zmíněných potravin jsou antioxidanty dostupné též v obilovinách, rostlinných olejích a dokonce vínu a pivu.  Pokud se strachujete nedostatečného příjmu antioxidačních látek, vězte, že jsou dostupné taky v rámci doplňků stravy. Koupit si je můžete běžně v lékárně a samozřejmě i v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Jak vařit s kurkumou I
Dneska jsme si pro vás připravili gurmánský speciál. Podíváme se na to, jak zapracovat kurkumu do jídel. Jde o velmi zdravou potravinu, o tom se ostatně můžete přesvědčit v našem článku, který jsme připravili speciálně na téma kurkuma a zdraví. Nyní se však přesuneme k tomu, jak s kurkumou pracovat v kulinářství. Naučte se využívat její síly a otestujte šmak jídel s tímto kořením.  Cuketové hody Jestliže máte rád grilovanou zeleninu, můžete její chuť jednou za čas ozvláštnit kurkumou. Ta se hodí zvláště na cuketu, avšak bude vám chutnat i na jiném druhu zeleniny. Je zajímavé zkoumat, jak jedno koření dokáže změnit celý chuťový ráz. V tomto případě s kurkumou nemusíte šetřit, pořádně s ní zvýrazněte chuť. Otestovat můžete taky cuketový koláč, kiš či nákyp.  Na zelí Kurkuma se skvěle hodí jako přídavek na dušené zelí. Chutnat vám bude spíše na tom dochucovaném cukrem. Do salátů Kurkumu můžete přidávat i do studených salátů. Zeleninu většinou dochucujete olejem, solí, octem či trochou cukru, avšak zkuste její chuť zpestřit taky bylinkami. Jednou z možností je sušená petrželka či oregano, sáhnout však můžete taky pro kurkumu.  Pečeme s kurkumou Ať už vytváříte slané nebo sladké pokušení, téměř vždycky jej můžete zpestřit nějakou zdravou surovinou. Ku příkladu můžete do sušenek přidat kurkumu, která jim nejen dodá specifickou barvu. Pomazánky s kurkumou  Kurkuma má ve své moci zpestřit chuť jakéhokoliv jídla, avšak přitom dokáže zachovat jeho původní šmrnc. Vyzkoušejte sílu tohoto koření v pomazánkách. Zpestří pokrm všem labužníkům. Vyzkoušejte ji, nebudete litovat. 
Zobrazit článek >
 
Jak vařit s kurkumou II
Rýžové pokrmy Obyčejná rýže, rizoto, nebo dochucovaná omáčka. K rýži v jakékoliv podobě se kurkuma hodí. V asijských zemích by vám světlou rýži bez nádechu žluté ani nepřipravili. Otestujte tento jednoduchý pokrm, který díky koření dostane úplně jiný rozměr.  Brambory kurkumu taky přivítají Zapečené brambory se zasypávají obvykle paprikou, avšak i kurkumou je můžete trochu vylepšit. Tato příloha navíc získá krásnou barvičku. Kurkumu můžete namíchat se solí a sladkou paprikou a využít této kořenící směsi. Jistě vám pečené brambory zachutnají ještě víc než obvykle.  Květáková mánie Květák si v posledních letech získal poměrně na oblibě. Je to zajímavé, dřív recepty s ním nebyly nejslavnější. Na novou úroveň ho dostává taky kurkuma. Vyzkoušejte květákové placičky či polévku s kurkumou. Nebudete litovat.  Kurkuma a maso  Kurkuma a maso je kapitolou zvlášť o sobě. Hodí se na jakékoliv marinované pokrmy. Pokud bychom to měli vzít celkově, využijete ji zejména na přípravu světlého masa, tj. krůtího či kuřecího.  Taky do nápojů  Smoothie je oblíbené zejména vzhledem k vitaminům. Přidejte do něj trochu kurkumového prášku. I nepatrné množství dodá do smoothie podstatné živiny navíc a krásně nápoj obarví. Nebojte se, že by byla kurkuma příliš cítit. Ovoce její chuť v pohodě překoná.  Omáčky  Omáčky již byly zmíněny v souvislosti s rýží, ale nyní je řeč zejména o těch studených. Vytvořit dobrou salsu k masu nebo zelenině se vám povede třeba s kurkumou. Dodá obyčejné omáčce ten správný říz a navíc zpestří její složení o zdravé látky. Kurkuma se hodí k jogurtu, zakysané smetaně nebo tvarohu. Do majonézových zálivek ji nepřidávejte.   
Zobrazit článek >
 
Léčivé duo kopřiva & přeslička
Kopřiva i přeslička se mohou pochlubit významnými činky na lidské zdraví. Tento článek vás seznámí s těmi nejdůležitějšími a ukáže, proč je výhodné pořídit si produkt zmíněný v titulku.  Účinky přesličky rolní Zastavuje krvácení jakéhokoliv typu, pomůže s problémem krvácení z nosu, v případě závažných onemocnění orgánů, zabraňuje taky zvracení krve.  Ničí ledvinové kameny a písek, pomáhá s rekonvalescencí ledvin po spálové nemoci. Léčí zánět ledvinové pánvičky.  Přeslička působí proti poruchám zraku, zabraňuje hnisání. Je dobrým pomocníkem v případě léčby ekzémů a dny.  Přeslička taky dokáže pomoci od bolesti svalů i kloubů, dokonce pomáhá proti bolesti v zádech, léčí ku příkladu zatuhnutí krční páteře. Má dobrý vliv na trávicí soustavu, pomáhá taky léčit gynekologické záněty. Působí proti lupům, je dobrou prevencí proti rakovině.  Léčí poruchy paměti. Působí na nervovou soustavu, hodí vás do pohody.  Účinky kopřivy dvoudomé Kopřiva je dobrým pomocníkem na alergie všeho druhu. Zabere na vyrážky, pomůže taky s léčbou dráždivého kašle. Co se týče dýchací soustavy, pyšní se taky schopností odstraňování nepatřičných hlenů.  Kopřiva působí jako prevence před mnohými onemocněními, celkově zabraňuje množení virů a bakterií. Posiluje odolnost vůči nachlazení. Celkově dodává sílu imunitnímu systému.  Má dobrý vliv na trávicí soustavu, pomáhá při onemocnění jater, dále žlučníku nebo sleziny. Léčí dokonce i žaludeční vředy.  Kopřiva je taky léčitelem stresu, pomáhá s únavou organismu. Vyzkoušejte produkt Kopřiva - výtažek z kopřivy dvoudomé 500 ml + Přeslička rolní - výtažek z přesličky 500 ml, a zjistěte další účinky tohoto malého přírodního zázraku. 
Zobrazit článek >
 
Na chřipku i nachlazení bylinný čaj
Zaútočila na Vás viróza? Pociťujete nástup kašle a bolesti v krku? Nachlazení není nic příjemného, ale naštěstí exitují způsoby, jak pomoci. Nejčastější příznaky nachlazení lze rodělit do následujících skupin: Bolest v krku - jedná se o neklamný příznak zánětu nosohltanu. Kašel - bývá i bolestivým průvodcem nachlazení. Nelze nijak ovlivnit, neboť se jedná o reflexivní děj, kterým se tělo snaží zbavit hlenů. Rýma - šimrání v nose a vodový výtok, tím začíná rýma. Pokud se po několika dnech z vodové rýmy stane rýma hlenovitá, jedná se o bakteriální onemocnění. Proto, abyste se zbavil nachlazení, je důležité dodržovat klid na lůžku, ačkoliv si říkáte, že to není ještě nijak vážný stav. Věřte, že pořádné pocení, zvlhčení vzduchu v místnosti a dostatečný přísun tekutin budou tou nejlepší léčbou. Co se týče tekutin, které podpoří pocení, pomůže Vám kombinace lipového a bezového čaje. Zde je základní přehled bylinek, které by Vám neměly doma chybět: BEZ ČERNÝ - pomáhá při nachlazení, kašli, horečce, při zánětech čelních dutin a také při senné rýmě. HEŘMÁNEK PRAVÝ - dokáže likvidovat bakterie a viry. Léčí záněty v těle, pomáhá při rýmě, kašli a bolesti v krku. JITROCEL KOPINATÝ - pomáhá proti kašli, brzdí záněty, uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání. ŠALVĚJ LUČNÍ - při bolestech v krku se osvědčuje kloktat čaj z šalvěje. Co dále je vhodné mít v domácí lékárničce se dozvíte v knize LÉČIVÉ BYLINNÉ ČAJE.
Zobrazit článek >
 
Aimil Pharmaceuticals: Neeri
Hledáte účinný lék na zánět močových cest a ledvin? Takový, který vám skutečně pomůže? Čtete správný článek. NeeriEU vás vyléčí.  Aimil EU je značka vyrábějící doplňky stravy již po dlouhá léta. Připravuje léčiva z ajurvédských bylin, které se řadí mezi nejúčinnější dary přírody vůbec. Vyzkoušejte taky jeden z přírodních léků.  Přípravek Neeri kombinuje poznatky staré medicíny dohromady s těmi nejmodernějšími výzkumy. Poznatky moderní vědy a nejnovějších technologií přispěly k vývinu zázraku v podobě tablet.  Neeri se skládá z nejúčinnějších bylin a extraktů z různých složek přírody. Do tablet je přidána celulóza, karagenan, dále protispékavá látka.  V přípravku je obsažena ku příkladu smuteň hořká se silnými močopudnými vlastnostmi, která přispívá k normální činnosti ledvin. Pomáhá udržovat taky trávicí systém v pohodovém stavu, podporuje zejména činnost žaludku.  K dobré činnosti ledvin a celého močového systému dále přispívá kardamovník pravý.  Dále se prostřednictvím léku shledáte s čekankou obecnou, která má detoxikační vlastnosti. Kompletně pročistí tělo a přispěje k dobrému vylučování.  Na imunitě přispěje lékořice lysá, která má navíc vliv na léčbu prostaty a reprodukčního systému.  Mezi další složky léku patří bazalka posvátná, chebule srdčitá, ananasovník chocholatý, lotos ořechový, kardamovník pravý a další. Kapsle jsou vhodné jak pro vegetariány, tak i vegany.  Pro spolehlivý účinek je vhodné užívat čtyři kapsle denně, dvě ráno a dvě večer. Polykejte asi půl hodiny před jídlem, aby došlo ke správnému vstřebání látek do organismu. 
Zobrazit článek >
 
Jak připravit QUINOU?
Quinoa. Zdravá, plná vitaminů, minerálů a taky velmi chutná. Tak proč ji nezkusit? Víte, jak se quinoa připravuje? Poradíme vám v tomto článku. Ačkoliv většina zdravých produktů vyžaduje speciální péči nebo dlouhý proces vaření, quinoa je zázračnou výjimkou. Její příprava je totiž jednoduchá a taky docela rychlá. Quinou vysypte nejprve ze sáčku na cedník. Pořádně ji propláchněte, abyste se zbavil nečistot a případných nežádoucích saponinů. Ty se projeví tvořící se pěnou na povrchu. Nebojte se produkt vypláchnout hned několikrát. Opravdu to potřebuje. V další fázi si připravte hrnec s vodou v poměru 1:2,5. To znamená, že na jeden šálek quinoy dolijte do hrnce dva a půl krát více vody. Toto množství je opravdu nutné dodržet, produkt hodně vody natáhne do sebe. Následně přiveďte směs k varu a nechte na ohni asi dvacet minut. Hrnec zakryjte pokličkou. Po dovaření by v hrnci neměla zůstat téměř žádná tekutina. Pokud se tak nestane, přebytečnou vodu samozřejmě slijte. Hotovou quinou poznáte podle její měkkosti. Pamatujte, že i přes vaření by měla držet svůj tvar. Nebojte se bílých proužků na produktu, jde o klíčky. Nyní zbývá už jen se rozmyslet, jak vlastně quinou chcete podávat. Máte chuť na teplý pokrm? Bude z ní jen příloha nebo připravíte speciální rizotto? Quinou můžete podávat taky na studený způsob. Vmíchejte ji třeba do salátu. To bude dobrota! Bio Quinoa je k pro vás k dispozici samozřejmě v našem e-shopu. Vyzkoušejte její chuť i sílu. Neváhejte a objednejte si ještě dnes tento produkt za skvělou cenu.
Zobrazit článek >
 
Budík GARNI 185 Argus
V době, kdy nebyly mobilní telefony, býval budík, dokonce v několika provedeních, nezbytnou součást každé domácnosti. Když se šlo večer spát, budík se musel nařídit, ten lepší aspoň zkontrolovat, aby ráno vůbec zazvonil. V opačném případě mohlo být ranní vstáváním pořádným průšvihem. S rozvojem elektroniky přišly do našich domácností rádiem řízené budíky a mobilní telefony. Oba zmíněné přístroje nám dovolily oprostit se od večerního řízení budíku. Stačí je jednou nastavit, ony si čas vstávání pamatují. Dají se nastavit na několik vstávání v témže dni najednou, buzení se může opakovat a podobně. Prostě máme vymoženosti, o kterých jsme si mohli před čtvrt stoletím nechat zdát. Většina z nás dnes vstává díky mobilnímu telefonu. Problém ale je, cítíte-li potřebu v noci čas zkontrolovat. Znamená to dokola zapínat telefon. Podstatně pohodlnější je proto pořídit si multifunkční budík, na ten je stále vidět. Například digitální budík GARNI 185 Arcus s podsvíceným displejem 189 x 40 mm velkým. Ukazuje na něm čas, který řídí radiový signál, datum a den v týdnu, měří také vzdušnou vlhkost a vnější teplotu prostřednictvím bezdrátového čidla. Buzení může opakovat v 5 minutovém intervalu. Budík s čidlem pohání síťový adaptér a baterie. Budík GARNI 185 Arcus vás určitě zaspat nenechá. Digitální budík GARNI 185 Arcus najdete v sekci Elektronika, oddělení audio našeho e shopu.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11