EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Zdravá a chutná imunita z rakytníku

Publikováno od Marcela Matalová

Rakytník řešetlákový - je silně trnitý keř z čeledi hlošinovitých a dorůstá do výšky šesti metrů. Je ceněn kvůli svým plodům, které se pracně sklízejí. Žluto-oranžové peckovičky v oválném až kulovitém tvaru dozrávají v srpnu až v září. Mají intenzivní kyselou chuť. Plody se využívají v kosmetice i v potravinářství. Svoje nazastupitelné místo mají i ve farmacii. Vyrábí se z něj sirupy, džemy, džusy a likéry. Jsou také vhodnou přísadou do krémů, které zlepšují kvalitu pokožky, pomáhajit hojit pokožku po menších popáleninách, omrzlinách či ekzémech.

Vnitří užívání rakytníkové šťávy přispívá k přirozené obraně těla a k posílení imunitního systému.

Plody rakytníku obsahují: 

  • vitamíny: C, E, K, B (B1, B2, B6, B9)
  • betakaroten
  • provitamin D
  • esenciální nenasycené mastné kysleiny omega -3, 6, 9
  • omega-7 mastnou kyselinu

Rakytníková šťáva je bohatým zdrojem vitamínů a pomáhá zejména v období chřipek a nachlazení. Také při fyzické a psychické zátěži.  V lidovém léčítelství se používá k lepšímu trávení, proti bolestem kloubů, proti zánětech močových cest a při kardiovaskulárním onemocnění.