EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Zajímavosti

 
Slovníček slovinštiny
Máte v plánu vycestovat do Slovinska? Rádi byste porozuměli psanému i mluvenému slovu? Začněte se učit slovinsky! Slovinsko znají především čeští horolezci, lyžaři a raftaři. Avšak tato nádherná země nejsou jen bílé štíty Dolomitů. Určitě za to stojí sestoupat z hor do nížiny a navštívit jiné přírodní krásy a hostorické památky. Je to země, kde se snoubí kousek Moravy, Itálie, Chorvatska, Maďarska i Rakouska. Ke všemu tu jsou hory, moře, zvlněné vinice, historická města i termální prameny. Pokud už budete Slovinskem jen projíždět, je dobré znát alespoň nápisy, které uvidíte takzvaně na každém rohu: SLO/CZ Avtobusna postaja     Autobusové nádraží Avtocesta     Dálnice Bolnišnica     Nemocnice Brezplačno parkiranje     Parkování zdarma Carina     Celnice Cestnina     Mýto, Dálniční poplatek Cestninska postaja     Terminál pro výběr mýtného Cona za pešce     Pěší zóna Daj prednost     Dej přednost v jízdě Gostišče     Hostinec Hitrostna ovira     Zpomalovací práh Izhod, Izvoz     Východ, Výjezd Izklopite motor     Vypněte motor Krožišče     Kruhový objezd Mestna obvoznica     Městský okruh Nadvoz     Nadjezd Nejvečja dovoljena hitrost     Maximální povolená rychlost Nevarnost     Nebezpečí Jaké další nápisy vás mohou na cestě potkat? Najdete je v příručce na cesty: SLOVINŠTINA SLOVNÍČEK.
Zobrazit článek >
 
Probouzíme zahradu: Jak o ni po zimě pečovat? II
Příprava záhonů  Hned jak bude půda připravena, můžete začít s přípravou záhonů. Ty je třeba pravidelně plet a samozřejmě kypřit. Motyka a hrabičky jsou pro tento krok nejdůležitější.  Jdeme zasívat Jestliže už se teploty pohybují okolo osmi stupňů Celsia, máte možnost zaplnit prázdná místa v trávníku. Uválejte plochu, řádně zalévejte. Kromě toho samozřejmě lze vysadit veškerou zeleninu. Nezapomínejte na dodržování vzdáleností mezi jednotlivými plodinami. Obvykle se doporučují třícentimetrové mezery mezi semeny.  Přesazujte V tomto období se taky zaměřte na přesazení trvalek. Zasadit či přesadit můžete taky nové mladé stromky.  Hnojení je důležité  Aby byla vaše zahrada pestrá, pravděpodobně bude nutné ji trochu podpořit. Hustá zelená tráva bude působit jistě lépe, než malé trsy zežloutlé trávy. Jak dosáhnout perfektního trávníku? Právě ze začátku jara, jakmile zahradu vyčistíte a zasejete nový porost, je třeba obohatit ji nějakým hnojivem. To nejen pomůže vaší trávě v růstu, ale zkvalitní její barvu a strukturu, dále jí pomůže bojovat s chorobami a lépe se ubrání šíření plevelu. Nezapomeňte taky na hnojení ovocných i jiných stromů.  Podívejte se na zahradní vybavení, které vám nabízíme v našem e-shopu. Seženete jak základní potřeby pro úpravu zahrady, tak i skvělé doplňky pro dokonalou zahradu. 
Zobrazit článek >
 
Probouzíme zahradu: Jak o ni po zimě pečovat? I
Jaro je už za dveřmi, pojďme si projít zahradní přípravy a tipy na to, jak o zahradu dobře pečovat. Tento článek vám doporučí jednotlivé fáze prací na zahradě po skončení zimy, poradíme vám, jaké nástroje budete k práci možná potřebovat.   Neunáhlujte se Zjistil jste, že máte zcela volný víkend a plánujete ho využít k práci na zahradě, na kterou jindy máte sotva čas? Skvělý nápad, ale než se do probouzení zahrady dáte, ujistěte se, že už skutečně přišlo jaro. Podívejte se na přehled počasí v následujících dnech i na dlouhodobou předpověď, aby ještě nepřišly mrazy. Půda musí doopravdy rozmrznout, trávníku můžete akorát tak uškodit.  Jarní sestřih Důležité před jakoukoliv úpravou je postarat se o čistotu trávníku. Odstraňte listí, plevel a podobně. Hlavně se zaměřte na posekání trávníku. Tráva by měla být dlouhá maximálně čtyři centimetry, ale klidně ji posekejte na centimetry dva. Perfektní úklid  Jakmile trávu posekáte, ještě je třeba znovu se zaměřit na provzdušnění trávníku. Pro film je přísun vzduchu důležitý skoro tak jako voda. Zbavte trávník mechu, různých kořenů, dále zbytků trávy nebo přebytečného listí, pokud na něm ještě nějaké zůstalo.  Pryč s kopcovitým trávníkem  Na zahradě malé plochy to zřejmě nebude tak zlé, ale občas se můžete setkat s vybouleným trávníkem, jehož příčiny vzniku jsou různé. Nerovnost terénu je nejvhodnější srovnávat právě v době jara. Zaměřte se taky na jakékoliv další terénní úpravy. 
Zobrazit článek >
 
Kdyby se stal malířem...
Veřejnost o Hitlerově kariéře malíře obecně nic neví. Čas od času se některý z jeho obrazů dostane na světlo a je reprodukováno v tisku. V roce 1983 vyšla publikace pod názvem Adolf Hitler jako malíř a kreslíř (Adolf Hitler als Maler und Zeichner). Kniha obsahuje 750 Hitlerových akvarelů, olejomaleb a skic. Hitlerova tvořivost je tvořivostí geniálního umělce, bez ohledu na to, v jakém oboru působil. Hitler považoval umění nejen za součást vládnutí, ale tvrdil, že samotné vládnutí je uměním. Hitlerovy projevy byly nejpůsobivějším vyjádřením jeho uměleckého talentu a klíčem k růstu jeho moci. Jakmile se Hitler dostal k moci, jeho malby se staly předmětem sběratelů. Ve Vídni si někteří lidé začali uvědomovat, že nový německý kancléř není nikdo jiný, než osamělý mladík, od něhož si před nějakými dvaceti lety a více koupili jeden nebo několik akvrelů. Nejrychleji této šance využil Reinhold Hanisch, který se vyznal v Hitlerových obrazech a věděl, kdo je koupil. Tato Hitlerova díla skupoval a znovu je prodával se ziskem. Hanisch byl svým způsobem Hitlerovou noční můrou. Dle zápisů vídeňské policie ho pronásledoval s nesmiřitelnou nenávistí. Ačkoliv se spolu znali jen pár měsíců, Hanisch tvrdil, že znal Hitlera velmi dobře. Přečtěte si více z knihy HITLER A SÍLA ESTETIKY, kde se dočtete o jeho charakteru, a posedlosti uměním.
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno I
Jsou potraviny, které mohou po ránu pořádně podráždit žaludek. Existují i takové suroviny, které ráno sníte a budete mít kvůli nic celý den obrovské chutě na cokoliv. Pak tu ale máme taky potraviny, které jsou pro začátek dne ideální. Jaké to jsou? Tento článek vám prozradí, co jíst klidně na lačný žaludek a jakým potravinám se raději vyhnout. V první řadě je třeba vyvrátit mýtus o sladkých a slaných snídaních. Určitě není pravda, že jedna kategorie je lepší než druhá. Záleží na konkrétních potravinách, které jsou rozhodující. Je jedno, jak potraviny chutnají, důležité je to, co obsahují. Nejprve se podívá na vhodnou snídaňovou nabídku, následně vám doporučíme, čemu byste se měl raději vyhnout. Ovoce Každý kousek ovoce, ať se jedná o jakýkoliv druh, v sobě nese tolik vitaminů k nezaplacení. Najdete v něm taky minerály, některé stopové prvky a další přínosné látky. Ovoce vám po ránu dodá energii, obsahuje jednoduché cukry, se kterými si tělo snadno poradí. Taky má ve svých schopnostech vlastnost pročišťovat organismus. Další výhodou ovoce je to, že vás dokáže zasytit až na několik hodin. Med Když už přišlo na zmínku o cukrech, zvláštní pozornost patří medu. Jde o přírodní sladidlo, které je stoprocentně zdravější než cukr. Takže čaj s medem, sladkou snídani jím doslazujte také. Med vám navíc pomůže s trávením a působí preventivně proti nemocem. 
Zobrazit článek >
 
Síla pozitivního přístupu
Naše chování je výsledkem dědičných dispozic a také prostředí, ve kterém jsme vyrůstlali a ve kterém se pohybujeme. Pokud jste vyrůstal v pocitu bezpečí, lásky a v pevně daných pravidlech, vybudoval jste si duševní rovnováhu a sebedůvěru. Jestliže tyto prvky ve Vašem životě chyběly, nejspíš máte tendence o sobě pochybovat. Ano, můžete za celou Vaši situaci obviňit rodiče. Například, že Vám bránili dělat věci, které jste chtěl, nebo že jejich manželství nebylo ideální a Vy jste jako díte trpěl jejich hádkami. I přesto, že dětství hraje pro náš další vývoj určitou roli, není nikde psáno, že v tom musíte i nadále setrvávat a zůstat tak otrokem životních vzorců, které Vám právě rodiče utvářeli. Na světě je mnoho lidí, pro které bylo jejich dětství spíše peklem, ale navzdory tomu nyní vedou radostný, spokojený a odvážný život! Je dobré si uvědomit, že ve Vašem životě existují situace, kdy Vy sám si stojíte v cestě k úspěchu a bojíte se jednat a myslet pozitivně. Chcete změnu? Změňte sebe! Ukažte si, že máte odvahu se změnit. Převezměte zodpovědnost za svůj život. Využívejte možnosti, které Vám pomohou k úspěchu. Nebojte se kritiky. Vnímejte ji jako šanci. Omezte, nebo zcela přestaňte sledovat zprávy. Především negativní a katastrofické zpravy produkují strach a úzkost v divácích. Změňte přístup ke svému životu. Kniha SÍLA POZITIVNÍHO PŘÍSTUPU Vám bude skvělým průvodcem a pomocníkem k novému šťastnějšímu životu.
Zobrazit článek >
 
Působení soli na náš organismus a tajemství solné jeskyně I
Abyste mohl navštívit solnou jeskyni, nemusíte jezdit nikam daleko. Jeskyní tohoto typu máme v České republice hned několik. Proč je působení soli a dalších látek z vnější prospěšné pro náš organismus? Tento článek vám prozradí základní informace o solné jeskyni a výhody návštěv tohoto prostředí.  Vzhled solné jeskyně si zřejmě zvládnete vybavit. Jedná se o uzavřený prostor tvořený několikatunovým množstvím soli, konkrétně solnými kameny nebo briketami. Kromě vstupních dveří obvykle jeskyně nemá jiné otvory, samozřejmě pokud nepočítáme potřebnou speciální ventilaci. Teplo se v ní udržuje nejčastěji prostřednictvím podlahového topení.  Kdybyste vstupoval do jeskyně se zavázanýma očima, měl byste hned při vkročení do prostoru poznat, kde jste. Vaše čichové buňky by téměř hned měly zaznamenat sůl a minerály. Pokud se tak neděje, jeskyně pravděpodobně není dostatečně prosolená.  Prostředí v solné jeskyni bývá nejčastěji srovnáváno s krajem Mrtvého moře. Koncentrace minerálů a soli ve vzduchu je přibližně stejná. Důležitá je i nadstandartní vlhkost, která se procentuálně pohybuje zhruba kolem čtyřicítky až padesátky.  Solná jeskyně je blahodárná zejména pro lidi trpící astmatem. V jeskyni dojde k roztažení průdušek, čímž zajistí snadné vykašlávání. Pomáhá proti dýchacím potížím, uvolňuje dutiny. Rozpouští hlen a zklidňuje zduřelé sliznice.  Solná jeskyně je také vhodná pro jedince s nemocnými plícemi. Pomůže dlouhodobým kuřákům. Zmírní alespoň některé typické symptomy dlouhodobějšího kouření.   
Zobrazit článek >
 
Fotoaparát Canon PowerShot SX620HS
Pořídit kvalitní fotografie je v dnešní době zamozřejmostí a výrobci fotoaparátů se předhánějí v tom, kdo z nich nabídne skvělý design a nejlepší funkce. Co říkáte například na fotoaparát Canon PowerShot SX620HS? Canon PowerShot SX620 HS je vybavený 25× zoomem, Wi-Fi s technologií NFC. Nezabere vám příliš místa a má nízkou hmotnost. Mezi jeho další vybavení patří: Full HD video a režimy pro kreativní focení. Taktéž je vybaven veškerými funkcemi, které jsou zapotřebí, abyste mohli pořizovat dokonalé fotografie a filmy, které pak můžete snadno sdílet se svými přátele díky chytrému zařízení. Ačkoli je tento fotoaparát malý, síla těla 27,9 cm, je v něm vměstnaný 25 násobný zoom. S ním si pak můžete přitáhnout i velmi vzdálené detaily. Nebojte se o kvalitu snímků. Canon SX620 HS pořizuje čísté a ostré záběry. Nezklamou Vás ani videa, která s tímto fotoaparátem natočíte. Vše je velmi snadné. Stačí pouhý stisk jednoho tlačítka a natočíte krásná videa ve Full HD rozlišení, formát MP4. Chcete své fotografie a videa sdílet s rodinou a přáteli? Funkce Wi-Fi s technologií dynamického NFC připojí fotoaparát ke kompatibilním chytrým zařízením pouhým jedním klepnutím. Použijte aplikaci Camera Connect ke sdílení svých děl prostřednictvím sociálních médií a pořizujte skvělá selfie pomocí bezdrátového dálkového fotografování. Používejte synchronizaci snímků k automatickému zálohování nových snímků do cloudových služeb, jako je irista od společnosti Canon.
Zobrazit článek >
 
Kam zmizel zlatý poklad republiky
Kniha Stanislava Motla jejíž součástí je bohatý obrazový materiál a desítky autentických dokumentů objevených v nejrůznějších archivech u nás i v zahraničí. V knize KAM ZMIZEL ZLATÝ POKLAD REPUBLIKY je popsáno dramatické pátrání po osudech zatého československého pokladu. Popisuje se zde také mnohá setkání s pamětníky a jsou zde zveřejněny informace z utajovaných zápisů z velkých jednání o navrácení zlatého pokladu. Československo zaplatilo USA a Velké Británii "daň za osvobození". Náš stát musel zaplatit za uniformy a výzbroj nejen živých, ale i mrtvých vojáků, taktéž za bomby, které naši letci shodili na Německo. V roce 2002, opět tajně a ve vší tichosti, naše vláda a tehdejší vedení ČNB vyměnila drtivou většinu našeho zlatého pokladu, na který se skládaly celé generace, s Německem za dluhopisy. Zlato, které bylo stejným symbolem jako státní hymna či státní vlajka, zmizelo. Kniha začíná v roce 1982. kdy na starém ruzyňském letišti usedly tři letouny TU 104. Na palubě měly přes 18 tun čs. měnového zlata. Zhruba 10 tun z tohoto množství bylo ve vzácných historických mincích. Veškerá tato akce byla provedena v utajení, k veřejnosti nesměly proniknout žádné informace o tom, co vše této operaci předcházelo. A vysvětlení? Přečtěte si více informací o tom KAM ZMIZEL ZLATÝ POKLAD REPUBLIKY od známého autora Stanislava Motla.
Zobrazit článek >
 
Březnové práce na zahradě
Měsíc březen nám umožňuje první zahradnické práce. Dny se prodlužují a teplota vzduchu stoupá. V předzahrádkách raší okrasné cibuloviny a celkově je příroda veselejší. Chcete-li pomoci ptáčků v hnízdění pověste do zahrady budky pro sýkorky nebo rehky. Oni se vám posléze odvděčí sběrem škodlivého hmyzu. Pohybují-li se po vaší zahradě kočky, najděte bezpečné místo, kam hnízdící budku pověsíte. Pokud už máte nějaké starší budky, je čas je vyčistit a připravit pro novou ptačí generaci. Ovocný sad potřebuje v březnu velkou péči. Stále pokračujte v zimních postřicích. Pohnojte ovocné stromy kompostem. Volte správný řez k omlazení starých stromků. Také je vhodná doba k výsadbě nových ovocných stromů a keřů. V našich končinách je zvykem vysazovat česnek na podzim. V posledních letech během bezmrazích zim je jeho pěstování spíše neúspěšné. Vysázený česnek pak ve vlhké půdě napadají různé patogeny, často zahnívají, předčasně raší a mladým výhonkům poté hrozí náhlé mrazíky. Proto zkuste s výsadbou česneku počkat až na jaro. Předem česnekové stroužkynamořte a vysazujte je do hloubky 4-5 centimetrů ve vzdálenosti řádků zhruba 25 centimetrů. Ačkoliv se okurky nakládačky vysévají až v měsíci květnu, zkuste už nyní test klíčivosti. Na namočenou buničinu poklaďte deset semínek a zhruba za 14 dní uvidíte, jak na tom dané osivo je. A co dále? V knize ZAHRADNÍKŮV ROK 2 najdete další inspiraci a postupy na zahradnické práce během celého roku. 
Zobrazit článek >
 
Vypěstujte si vlastní salát
Listová zelenina obsahuje mnoho rostlinných druhů z různých čeledí. Určitě znáte klasický hlávkový salát nebo jeho křupavější variantu v podobě ledového salátu. Tato zelenina má nižší nároky na teplotu a kratší vegetační dobu. V kuchyni se používá především k přípravě studených salátů. Obsahuje vitamin A a C, kyselinu listovou, minerální látky a vlákninu. Salát hlávkový máslového typu - na řezu listu vylučuje mléčnou šťávu. Listy bývají zabarvené od žlutozelené barvy, přes zelenou až po karmínovou barvu listu. Na teplotu není příliš náročný. Roste při teplotě okolo 5oC. Hlávky salátu se pak nejlépe tvoří při teplotě okolo 14oC. K pěstování zvolte osluněná a vzdušná stanoviště s hlinitopísčitou, humózní a živinami zásobenou půdou.   Salát ledový - s charakterem sklovitých listů. Je trošku více náročnější na teplotu a má delší vegetační dobu. Odrůdy ledového salátu zahrnují 3 typy: 1. Lublaňský - světlejší, 2. Babana - červený a 3. tmavě zelený typ. Sklizené hlávky lze skladovat až několik týdnů-   Salát římský - nejstarší forma salátu s listy sladké chuti. Snáší relativně vyšší teploty a je méně náchylný na vybíhání do květu.   Salát listový - tvoří růžice žlutě, teleně, červeně nebo červenohnědě zbarvených listů. Dle tvaru listů se dělí na kategorie: 1. Lollo - kadeřavé listy a 2. dubolistý - připomíná tvar dubových listů. Má kratší vegeační dobu než salát hlávkový. Vypěstujte se zeleninu na vlastní salát. V kolekci GROW IT nabízíme semínka SUPER SALÁT.
Zobrazit článek >
 
Maso - vepřová panenka s hráškem
Milovníci masa ocení každý pokrm, kde bude tato surovina použitá. Už jen při představě hovězího guláše, steaku, vepřových řízků z krkovice nebo divočáka s šípkovou či se zelím se vám budou sbíhat sliny. A to jsem ještě opomněla vyjmenovat pečenou husu nebo kachnu s krásně křupavou kůžičkou, jehněčí gulášek, králíka na smetaně a nebo pstruha na másle. Nakladatelství APETIT přichází s knihou, která se věnuje MASU a to především hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kůzlečímu, králičímu a zvěřině. Naleznete zde nejen zajímavé informace o uvedených druzích masa, ale také spoustu přehledných receptů, které se dají z daných druhů mas připravit. K dobrému obědu si můžete připravit: RECEPT: Vepřová panenka s hráškem a brambory Ingredience: 600 g vepřové panenky 600 g oloupaných brambor nakrájených na kostky 400 g zeleného hrášku cibule 2 stroužky česneku 200 ml zeleninového vývaru 2 lžíce hl. mouky olej sůl mletý pepř Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky, osolíme, lehce obalíme v mouce a opečeme na oleji zhruba 5 minut. Brambory uvaříme v osolené vodě a orestujeme na pánvi, ve které jsme opékali maso. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku a poté k ní přidáme česnek a hrášek, vše podlijeme vývarem a povaříme doměkka. K hrášku přidáme maso a brambory, promícháme a ještě chvíli prohřejeme a můžeme podávat.  
Zobrazit článek >
 
Co jste nevěděl o seriálu Chalupáři I
Chalupáři. Televizní seriál o jedenácti dílech zhruba s hodinovou délkou patří mezi českou klasiku. Natočen byl pod vedením režiséra Františka Filipa v roce 1975. O scénář se postarali Václav Pavel Borovička a František Vlček. Oblíbeným se seriál stal zejména díky hvězdnému obsazení. Výraznými herci minulého století se snímek jenom hemží. Tento článek se nebude zabývat obecnými informacemi o seriálu. Ten si můžete pustit sám. My vám zde prozradíme ty největší zajímavosti z dob konkurzů, natáčení i samotného vysílání. Chalupáři se stali nejsledovanějším českým seriálem od prvního natáčení. Tento post si udrželi až do roku 1989. Pokud jste milovníkem tohoto seriálu, jistě vás potěší, že v roce 2015 vyšla speciální kniha o natáčení, která navíc zpracovává osudy jednotlivých hrdinů. Už jste ji četl? Herci během natáčení dost často improvizovali. To byste asi neřekl, že? Ku příkladu sdělení, že v Indii mají plechový děti, si Sovák vymyslel za pochodu. Úspěšně, viďte? Během natáčení se stala záhada, která nikdy nebyla rozluštěna. Při natáčení jednoho z dílů, bylo do vesnice Višňová navezeno mnoho kaprů. Všechny byly vhozeny do místní nádrže den před natáčením. Když mělo dojít ke konkrétním scénám, produkce zjistila, že žádní kapři ve vodě nejsou. Kdo je ukradl? Seriál má taky své drobné chybičky. Můžeme si povšimnou proměny tykání ve vykání mezi Bohoušem a Makovcem, ke které dojde v posledním díle. Dále dojde ke zranění, které je následně během dne záhadně vyléčeno. A v díle Romeo z autobusu dokonce vůz startuje ještě před tím, než je řidič uvnitř.
Zobrazit článek >
 
Co jste nevěděl o seriálu Chalupáři II
Menšík si zahrál řidiče autobusu, bus však nikdy neřídil. Důvod byl jednoduchý. V této době vůbec řídit neuměl. Píseň seriálu je poměrně známá a pro seriál zcela charakteristická. Věděl jste, že se jeden čas však hrála pouze instrumentálně? V době, kdy Waldemar Matuška zmizel v Americe, byla slova odstraněna. Později však došlo k obnovení celé původní písně zpívané. Roli s největším věkovým rozdílem mezi realitou a seriálovou postavou ztvárnila Hana Maciuchová. V době natáčení oslavila třicet let, avšak zahrála si kadeřnici po vyučení. Komparzisté se během natáčení dopouštěli velkých podvodů. Vzhledem k jejich vysokému počtu se zapisovali i ti, kteří ve skutečnosti vůbec ve filmu nehráli. Kvůli vysokým výdajům se pak na tento trik přišlo a komparz musel od rána do večera posedávat u natáčení, i když zrovna nebyl potřeba. Evžen si nikdy nesundával čepici. Jedinou scénu bez ní tvoří promoce Slávka. Jindy ho bez pokrývky hlavy opravdu nespatříte. Tento seriál vydal veřejně výplatní sumy. Nejvíce obdržel Vladimír Menšík, který si z natáčení odnesl přes sto tisíc korun. Josef Kemr a Jiří Sovák pak získali sedmdesát tisíc. Jiřina Bohdalová alias Dáša se zamilovala do své filmové chaty. Dokonce si ji chtěla po natáčení skutečně koupit, její majitelé však pozemek neprodali. Evžen byl Slávkův největší zastánce. Slovák a Schmitzer, kteří tyto postavy ztvárnili, se však ve skutečnosti nemohli vystát. 
Zobrazit článek >
 
Kotlíkový gulášek
Příchod jara se pomaličku, ale jistě blíží. Začínáme častěji vycházet do přírody a vyjíždět na naše chaty. Slunné a docela i hřejivé dny lehce lákají i k přípravě nějaké dobroty někde venku, ať už na Vaší zahradě nebo na chalupě. Zajisté byste neodolal kotlíku plnému šťavnatého masa, klobásek a zeleniny. Taková venkovní příprava kotlíkového guláše přiláká nejen zbytek rodiny, ale možná i Vašeho souseda. RECEPT: Kotlíkový gulášek Ingredience: 1-2 lžíce sádla 150 g špeku (nakrájený na kostičky) 6 cibulí mletá paprika 1 kg hovězího masa (kližka, plec - nakrájet na kostičky) sůl pepř majoránka kmín nové koření 1 kg vepřového plecka (nakrájet na kostičky) 4 červené papriky 2 plechovky po 400 g naložených rajčat 750 g oloupaných brambor (nakrájet na kostičky) svazek petržeky 3 klobásy 1 chilli papričky (nasekaná na nudličky) čerstvý chleba Postup: V kotlíku necháme rozpustit sádlo a přidáme kostičky špeku. Ve chvilce, kdy se rozvoní, přisypeme cibulku nakrájenou na kostičky. Vše osmahneme a poprášíme trochou mleté papriky. Přidáme hovězí maso, které necháme zatáhnout a zhnědnout. Dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín a nové koření. Kotlík poté zalijeme do poloviny vodou. Zhruba za 1/2 hodiny občasného míchání přidáme kostičky vepřového masa, které jsme před tím lehce opekli na sádle. Vaříme dalších 45 minut, do doby, kdy bude maso pěkně měkké. Poté přidáme nakrájenou papriku, brambory a rajčata. Guláš doplníme vodou, aby všechny ingredience byly ponořené. Vaříme 20 minut. Nakonec přidáme klobásy nakrájené na kolečka. Směs zahusíme strouhaným chlebem. Vše povaříme 10 minut a dochutíme chilli papričkou a nasekanou petrželkou. Recepty na kotlíkové i hrncové guláše naleznete v kuchařce GULÁŠE Z HRNCE I KOTLÍKU.
Zobrazit článek >
 
Historie holení vousů a holicích nástrojů I
Pro dnešek trocha zajímavostí. Patříte do skupiny mužů, kterým je žiletka či strojek denním přítelem nebo si potrpíte na vousatý styl typu strniště či jiné mužné úpravy? Dnes vám prostřednictvím krátké série článků představíme, jak to bylo s holením dřív. Podíváme se na největší pikantnosti z holicí historie. Máte se na co těšit. Součástí našeho článku budou i tipy na nejlepší holicí nástroje. Zmínky o holení nebo náměty této činnosti nacházíme na památkách starých jako lidstvo samo. I lidé v pravěku se zbavovali ochlupení tam, kde jim překáželo. Jeskynní malby ukazují kleštičky z mušlí na pravděpodobné vytrhávání chlupů i vlasů. Později lidé díky pazourkům přešli na řezání vousů, které již bylo bezbolestné. Posun ve stříhání vousů nastal s vynálezem kovu. Ve vyspělých civilizacích, tj. ve starověkém Egyptě a taky v Indii, fungovala již první holítka. Vyráběla se z mědi a vydržela poměrně dlouhou dobu, protože se snadno brousila. Tato fakta nám jsou známa díky historickým nálezům. Ve starověku bylo holení považováno za běžnou činnost, holilo se většinou přes den, již v tehdejších dobách existovala profese holiče. Ti méně majetní se holili sami doma. Pokud měl muž vousy, byl odsuzován za nedbalost. Vousy nosili chudáci, tolerováni byli samozřejmě cizinci. Bezvousá tvář byla v oblibě poměrně dlouhou dobu. Jak už ale ze středověkých portrétů je nám známo, muži žijící v této historické etapě si naopak oblíbili pěstování vousů a knírků. Nosily se taky bradky. Éra vousáčů započala v desátém století a přetrvávala celý středověk. Vous byl symbolem mužnosti. 
Zobrazit článek >
 
Historie holení vousů a holicích nástrojů II
Na české půdě se holení vyvíjelo trochu odlišně. Králové se pyšnili nejrůznějšími sestřihy, ale obyčejní lidé chodili spíše bez vousů. Za revoluci v holení je považováno sedmnácté století, kdy Rudolf II. přivezl do Čech z Evropy moderní sestřih bradky a knírku. Přeskočme v historii trochu dál, konkrétně až do roku 1847. V tomto roce se totiž zrodil převratný vynález motyčkového typu holítka, vznikla tedy první břitva s rukojetí. Na konci století devatenáctého už byly na světě jednorázové žiletky s obdobnou podobou jako dnešní, avšak sehnat se daly jen za vyšší cenu. V další fázi následoval vývin holítka s vyměnitelnou břitvou. Holítko ve tvaru T dostalo patent a začalo se hojně množit. Jistě znáte světovou značku Gillette. Ta fungovala již před první světovou válkou, avšak během ní si udělala náležité jméno. Stala se prodejcem holítek pro všechny. Nebyl voják, který by ve své výbavě žiletku neměl. Ještě blíž k dnešním nástrojům pak byl elektrický strojek, který na svět přišel 1929. Statistiky však ukazují, že jeho používání bylo značně nepraktické. Došlo však k drobným úpravám a strojek se stal prestižní záležitostí, která je využívána dodnes. V současné době se za moderní považují krátké vousy, které však působí upraveným dojmem. Stylisté neustále vymýšlejí nové kreativní sestřihy. Co myslíte, jak se bude móda holení vyvíjet dál? Máme ještě vůbec kam pokročit? 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší detektivky všech dob: Jeden za druhým
Kniha Jeden za druhým od italského spisovatele Chrise Cartera se v pozici nejoblíbenějších knih u nás nachází na třetím místě. Jedná se o jednu z mála knih ze speciální série, která není úvodní publikací. Kniha je součástí série Robert Hunter, kterou v současné době tvoří celkem devět knih. Vydána byla v roce 2013. Hlavní postavou v celé sérii nebude nikdo jiná než detektiv Hunter. Ten právě dostal na starost nový případ. Moc nadšený nejprve není, protože opět musí řešit pořádnou záhadu. Do detektivní kanceláře jednoho dne zavolá anonymní osoba s příkazem otevřít jistou webovou stránku. Detektiv tak učiní a stane se tak svědkem vysílané popravy spoutané oběti. Domněnky o tvorbě dokonalé animace jsou na chvíli povzbudivé, avšak s nalezením oběti se ukáže, že šlo o realitu. Detektiv má ještě jeden problém. Neznámí vrazi ho chtějí do týmu. Tato detektivka je velice napínavá. Skvěle se čte od začátku do samého konce. Nejoblíbenější ze série a nejčtenější knihou vůbec se stala zejména díky originální zápletce a skvělému rozuzlení. Myslíte si, že víte, kdo je pachatel? Jste si ale jist? Tohle zřejmě čekat nebudete.. V knize euvidíte žádné skrývání a maskování. Čekají vás velmi drsné scény. Těžko říct, co je horší. Vraždy nebo jejich samotné představování ku příkladu prostřednictvím vysílání? Zaujala vás tato publikace a příběh v ní ukrytý? Přečtete si i další knihy série! Mezi další velice oblíbené knihy série patří Popravčí, Zloba a Noční lovec. 
Zobrazit článek >
 
Recept s těstovinami: Linguine aglio olio a peperoncino
"Bon appetito a tutti!" ...že nerozumíte? V překladu to znamená: "Dobrou chuť všem!", a přesně tak si v Itálii přejí při rodinném setkání i slavnostním obědu. A jak jinak než oběd, kde hlavní ingrediencí jsou těstoviny. Už i sama Sofie Lorenová tvrdila, že si svoji krásnou figuru udržuje tím, že jí hlavně špagety. Pro dnešní recept budeme potřebovat speciální druh těstovin, které se špagetám podobají - linguine. Jsou to tenké italské těstoviny, kterým se také říká jazýčky. Tvarově připomínají placaté špagety. RECEPT: Linguine aglio olio a peperoncino Ingredience: 300 g těstovin linguine 4 pol. lžíce olivového oleje 2 velké stroužky čeneku - nakrájíme na plátky 1 větší chilli paprička - pokrájíme najemno 1 ciabatta - rozříznutá, střída vybraná a natrhaná na kousky sůl hrubě mletý pepř malý svazek petrželkových listů - nasekáme najemno Postup: Linguine uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud chcete můžete je uvařit pouze al dente - na skus. Olivový olej rozpálíme na pánvi a cca 2 minuty na něm opékáme česnek s chilli. Poté přidáme natrhanou střídu ciabatty a opečeme ji dozlatova. Po opečení sejmeme s ohně, přidáme okapané těstoviny a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti a posypeme petrželkou.  Italská kuchyně bez těstovin by nebyla itaslkou kuchyní, pokud Vás lákají italské recepty, kde se to hemží různými druhy těstovin, nesmí Vám chybět kniha TĚSTOVINY.
Zobrazit článek >
 
Fotoaparát Canon EOS M100 Body Grey
Potřebujete menší fotoaparát, se kterým pořídíte skvělé fotografie nejen Vaší rodiny, přátel, ale také k fotografování zážitků na cestách či dovolené? Zvolte atraktivní a kreativní bezzrcadlovku s rozlišením 24,2 Mpix a záznamem Full HD videa. Udělejte okamžitý dojem dokonale ostrými fotografiemi a filmy v rozlišení Full HD se skutečnou filmovou atmosférou, které zachytíte ve dne i v noci díky 24,2MP snímači CMOS, systému Dual Pixel CMOS AF, citlivosti ISO až 25600 a automatickým režimům.   Atraktivní a kompaktní fotoaparát EOS M100 nabízí výkon digitální zrcadlovky v přenosném provedení. Pořizujte fantastické snímky zásluhou zpracování výkonným procesorem DIGIC 7 a zachyťte každou akci díky snímání rychlostí 6,1 sn./s. Rozhraní Bluetooth® a Wi-Fi a aplikace Canon Connect umožňují snadné připojení k chytrým zařízením. Užijte si ovládání ve stylu smartphonu prostřednictvím naklápěcího dotykového displeje, který je ideální pro vytváření selfie. Vyprávějte svůj příběh prostřednictvím nádherných snímků a filmů v rozlišení Full HD se skutečnou filmovou atmosférou. Atraktivní, kompaktní a kreativní bezzrcadlový fotoaparát EOS M100 vám díky dotykovému ovládání ve stylu smartphonu a snadno použitelnému připojení Bluetooth a Wi-Fi umožňuje pohodlně zachytit a sdílet neopakovatelné okamžiky. 24,2Mpix CMOS snímač Dual Pixel AF – Automatické zaostřování s duálními pixely Full HD 60p Wi-Fi + NFC + Bluetooth Obrazový procesor Digic 7 6,1 snímků za sekundu 3,2" dotykový LCD
Zobrazit článek >
 
Největší alkoholové zajímavosti II
Ročně se na světě spotřebuje kolem pěti miliard litrů vodky. Díky této statistice je právě vodka považována za nejoblíbenější tvrdý alkohol. Vodka má zároveň zástupce nejdražší lahve na světě. Billionare vodka stojí kolem 3,7 milionů dolarů. Její láhev je alespoň pro potěšení ozdobena pravou luxusní kožešinou a nějakými diamanty. Obsah alkoholu v pivu se dá poznat docela jednoduše. Všímejte si jeho barvy. Tmavé a obvykle taky více hořké pivo bude vždy obsahovat vyšší procento alkoholu. Alkohol za volant nepatří. Tuto větu si může každý řidič leckde přečíst. Otázka však je, zda se jí řídí. Policisté se neustále snaží chytat řidiče, kteří řídí v podnapilém stavu. Na silnicích je jich však víc, než na kolik stačí. Dokazují to mnohé anonymní průzkumy, které se prováděly jak u nás v České republice, tak i ve světovém měřítku. Sklenice na víno se liší od těch na koktejly. Pivní specialisté odlišují sklenice taky podle jednotlivých druhů piv. Víte, že tvar nádoby může mít vliv na rychlost vašeho pití? A má! V případě, že se vaše sklenice ve spodní části zužuje, budete pít pomaleji. Silné a vysportované tělo jen tak něco nezdolá, většinou ani alkohol. Tato zajímavost vyvrací poměrně častou mýlku o působení alkoholu na různé organismy. Pravdou je, že alkohol má nejmenší vliv na sportovce a štíhlé lidi. Oproti tomu otylejší osoby, které pohybu moc nedají, budou na stole ležet mnohem dřív. U Vikingů bylo prestižní záležitostí konzumovat alkohol z lebek zemřelých. Pili z nich při oslavách i obřadech. Zajímavý je i samotný fakt, že už v této době lidé konzumovali alkohol. 
Zobrazit článek >
 
Největší alkoholové zajímavosti III
Češi vypijí v průměru nejvíce piva na světě. Konkrétně jde o 143 litrů na Čecha ročně. Tento fakt nás posouvá v celkové konzumaci alkoholu do horních příček. Asiaté moc nepijí. Víte proč? Dost často totiž trpí na problémy metabolismu alkoholu. Jejich játra mají nedostatek enzymů pro zpracování alkoholu. Teď bohužel smutný, ale poměrně poučný fakt. Populace pije čím dál více. V Americe každý den na otravu alkoholem zemře v průměrně šest Američanů. Dost děsivé číslo, že? Etanol je pro krev velice nebezpečný. Bohužel jde o látku s velmi jednoduchými molekulami, a tak jí nedá moc dlouho, než se z žaludku dostane přes tenké střevo ke krvi. Nadpoloviční většina dorostenců ve věku patnácti let již požila alkohol. Ukazují to průzkumy. Toto číslo se bohužel stále navyšuje. Existují tři hranice pití alkoholu. Některé státy povolují jeho konzumaci již od šestnácti let, nejvíce kultur se přiklání k číslu osmnáct a někde zákon schvaluje pití až v jedenadvacátém věku. Pijete rád mléčné koktejly? Tyto dobroty byly původně vymyšleny pro výrobu alkoholických nápojů. Dnes by už vás asi ani nenapadlo nalít si do mléčného shakeu panáka, že? Zatímco u nás je pivo, alespoň tedy mezi muži, úplně nejoblíbenějším alkoholickým nápojem, v Rusku nebylo do roku 2013 vůbec považováno za alkohol. Britští členové parlamentu nesmí při zasedání konzumovat žádný alkohol. Existuje však jedna výjimka. Tipnete si, při jaké akci a kdo si může dát alkohol? Povolen je kancléři při vyplňování výkazu ročního rozpočtu.
Zobrazit článek >
 
Největší alkoholové zajímavosti I
Některé kuriozity jsou až neuvěřitelné. Věděl jste tohle všechno o alkoholu? Není pivo jako pivo. Když si u nás dáte patnáctiprocentní speciál, bude se vám po něm možná motat hlava. Jak by vaše tělo reagovalo na pivo se 67,5% procenty alkoholu? Ano, i takový pivní nápoj existuje. Pilo se už v dávných dobách. Historické prameny vyprávějí o různých slavnostech, na kterých nejen víno teklo proudem. V literatuře nacházíme například zmínku o soutěži Alexandra Velikého. Její pravidla byla velmi jednoduchá. Kdo vypil nejvíce, zvítězil. Vítěz si však slávu dlouho neužil, neboť následně zemřel na otravu alkoholem spolu s dalšími. I když to možná po prvním loku necítíte, molekuly alkoholu začnou působit na mozkové buňky během neskutečných šesti vteřin. Samozřejmě chvíli trvá, než se všechen alkohol dostane do těla, ale jeho vliv na mozkové centrum přichází téměř ihned.   Vědecky schválené léky. Do této kategorie samozřejmě patří lékárenské produkty, ale taky některé zboží, které v lékárně rozhodně nenajdete. Jedním z nich je whisky. Ta se na seznamu tohoto druhu léku drží už od roku 1916. Ochutnal jste už tento speciální lék? Pivo taky dokáže léčit. Anheuser-Busch dokonce vymyslel nápoj s necelými dvě procenty alkoholu, který pojmenoval jako léčivý tonik. Mohl být podávaný jak dětem, tak i těhotným matkám. Toto pivo dodávalo energii i potřebné prospěšné látky, které by s úplným vyřazením alkoholu vymizely.  
Zobrazit článek >
 
Nejlepší detektivky všech dob: Muži, kteří nenávidí ženy
Už vám docházejí knižní nápady? Nechcete číst jen tak ledajakou knížku, ale brousíte si zuby na pořádnou pecku? V tomto článku najdete víc než trochu inspirace. Představíme vám vůbec nejoblíbenější detektivní romány, které vyšly. Hodnocení je převzato z knižní databáze, jedná se o názor českých čtenářů. Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson se dočkal i filmového zpracování proslulého bestselleru, a to hned dvakrát. Film byl točen nejprve švédskými a následně i americkými umělci. Kniha je vydávána ve třiceti čtyřech zemích světa. Autor již prodal více než šest milionů výtisků. O čem kniha vlastně je? Mikael je novinář, který se za chvíli ocitne ve víru nebezpečí a záhad. Dostane totiž za úkol vyřešit případ zmizelé vnučky. Problém je v tom, že k této události došlo již před čtyřiceti lety. Od té doby se případem nikdo nezabýval. Do cesty vstoupí Mikaelovi Lisbeth, bez které by byl novinář ve více ohledech ztracený. Podaří se jim případ vyřešit? Kniha je prvním díle trilogie Milénium. Pokračování se dočkalo úspěchu také, slávu první knihy však nepřekonalo. Tato kniha vás rozhodně nepřestane bavit. Jestliže jste ještě neviděl televizní zpracování díla, dejte na toto doporučení a jako první si určitě přečtěte knihu. Pokud si ji chcete plně vychutnat, jistě se vám to vyplatí. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší detektivky všech dob: Deset malých černoušků
Pokračujeme. Co takhle Agatha Christie a její podle mnohých čtenářů nejzdařilejší dílo? Agatha Christie je představitelkou první spisovatelky sídlící v tematice detektivek. Jedná se o britskou autorku, která je mnohdy považována za vůbec nejznámější literární umělkyni všech dob. Za svůj život prodala nespočet knih. Číslo na jejím kontě překonává už jen William Shakespeare. Děl Agathy Christie se prodalo už více než dvě miliardy. Zasloužila se taky o oblíbené scénáře divadelních her. Její dílo Past na myši se stalo vůbec nejdéle hrající hrou. Je považována za zakladatelku moderní detektivky. Tato charakteristika ji náleží zejména díky výtvorům nového druhu rozuzlení. Autorka v závěru knihy shrnuje všechna fakta a důvody k činům jednotlivých hrdinů i vrahů. Následně nechá čtenáře samotného, aby zhodnotil sám, kdo je padouchem jde. Znáte oblíbenou dětskou písničku ,,Deset malých černoušků‘‘? Vzpomenete si, o čem se v ní zpívá? Pokud ano, již taky víte, o čem bude samotný román. Na ostrově záhadně mizí hosté ubytovaní v luxusním sídle. Je jich méně a méně. Přežije vůbec některý? A kdo je vlastně vrah, když je ostrov odříznutý od celého světa? Je jasné, že v článku věnovaném nejlepším detektivkám se s kritikou asi moc nesetkáte, zato chválu byste mohl číst pořád. Tato kniha není výjimkou, její děj, jehož součástí je napětí, emoce a taky vedlejší lidské příběhy, vás dostane do kolen. Po přečtení knihy můžete zhlédnout film a zjistit si taky informace o divadelním představení. Porovnejte scény s knihou. Bavit se budete v každém případě.
Zobrazit článek >
 
Choroby, škůdci a ochrana rostlin I.
Nová zahradnická sezona je tu a abyste nepřišli o veškerou úrodu, přinášíme Vám několik rad, jak účinně bojovat proti chorobám a škůdcům. Angrešt napadený americkým padlím - odolné odrůdy angreštu proti padlí jsou Darek, Captivator, Invicta, Remarka, Rokula nebo Rolanda. V případě napadení méně odolného druhu aplikujte Bioton, Karathane LC nebo Rubigan 12 EC. Alternariová a septoriová skvrnitost rajčat - požití přípravku Rovral Flo Bakteriová skvrnitost hlíz mečíků - vyskytuje se především ve vlhkých a těžkých půdách, proto nikdy nenechávejte hlízy mečíků v půdě déle, než je nezbytně nutné. Po jejich vyjmutí je osušte, nejlépe na sluníčku. Pokud najdete mezi hlízami silně napadené, ihned je zlikvidujte. U menšího napadení lze ložisko odstranit a nechat zaschnout. Před výsadbou namočte hlízy do slabého roztoku hypermanganu. Hniloba rajčat - především u špiček rajčat se projevuje choroba, která není houbového původu. Jedná se o nedostatek vápníku. Hořká skvrnitost jablek - objevuje se především u citlivějších odrůd na stanovištích s horší půdou. Postřik provádějte ve 14denních intervalech od začátku měsíce července až do sklizně. Molice vlaštovičníková na košťálovinách - ačkoliv nezpůsobuje extra velké škody, lze proti ní použít přípravek Actellic 50 EC. Obaleč broskvový - napadené plody jsou červivé a rychleji podléhají moniliové hnilobě. Lze použít přípravky: Decis EW 50, Decis 2,5 Flow nebo Karate Zeon 5 SC. Chorob a škůdců, kteří mohou napadnout naši úrodu je opravdu mnoho. Jak je rozeznat a jak se proti nim bránit se dočtete v publikaci RÝCHLÝ RÁDCE - CHOROBY A ŠKŮDCI ...
Zobrazit článek >
 
Poznejte dějiny českého filmu
Lidé se dělí na ty, kteří milují staré filmy a ty, kteří je rádi nemají. Film je pro ně starý, protože už ho viděli, přestože do kin přišel v minulém roce. Je to podobné, jako s historií. V poslední době, zejména v souvislosti s kumulací kulatých výročí, zjišťujeme, že to u nás  se znalostí historických událostí není nijak slavné. Nejmarkantnější nedostatky znalostí mají hlavně mladí lidé. Tristní stav je důsledkem souhry více okolností, které ale nejsou předmětem tohoto článku. V každém případě trocha poučení nikdy nikomu neuškodí, zvláště je-li v podobě obrázků. Pozoruhodným pomocníkem k získání základního povědomí mohou být i tzv. populárně naučné publikace, zpracovávající čtivě atraktivní témata z naší minulosti. Zajímavým počinem pro znalce filmové historie, i případné zvídavé čtenáře, může být 3. díl souboru filmového historika Pavla Jirase. Již první díl obrazové historie českého filmu jménem Barrandov Vzestup k výšinám I se stal bestselerem. Navázal na něj Barrandov Zlatý věk 1939 – 1939 a Barrandov Oáza uprostřed běsů 1939 – 1945. Jak  lze z dotisků dovodit,  i ten navazuje na úspěch předešlých dvou souborů. Publikace Barrandov Oáza uprostřed běsů 1939 – 1945 obsahuje 1000 fotografií, momentek a reprodukcí plakátů z válečného Barrandova a dění kolem něj. Doplňují je dobové komentáře. Barrandov Oáza běsů 1939 - 1945 je v pevném přebalu a vydalo ho Ottovo nakladatelství v roce 2013. Najdete ji v sekci Knihy mezi populárně naučnou literaturou.
Zobrazit článek >
 
Česnekovo-parmazánová svačinka - Česneková pizza
Máte v plánu pozvat pár přátel nebo si jen tak posedět s manželkou či přítelkyní u dobrého vína, ale nevíte, na čem jednoduchém a rychlém na přípravu byste si pochutnali? Zkuste nasledující recept na opravdu jednoduchou pizzu. Avšak s přípravou těsta začněte večer, protože těsto bude přes noc odpočívat v lednici. RECEPT: Česneková pizza Ingredience na výrobu těsta: 275 g hl. mouky 1 lžička olivového oleje 1 lžička soli 1/4 lžičky sušeného droždí 1/4 lžičky krupicové cukru Ingredience na pokrytí těsta: 4 stroužky česneku 4 lžíce olivového oleje mořská sůl 80 g parmazánu Postup: Do mísy nalijeme 200 ml vlažné vody. Vařečkou vmícháme olej, sůl, droždí a cukr. Přidáme mouku a mícháme dokud nevznikne řídké hladké těsto. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme těsto kynout - cca 2 hodiny. Poté dáme těsto do chladničky a necháme je zde přes noc (pokud budete připravovat těsto na pizzu ráno, lze je ponechat v chladničce nejméně 3 hodiny). Těsto během chlazení spadne - to nevadí. Nejméně 30 minut před pečením předehřejeme troubu na 250oC.  Plech nebo pizza káme vložímedo spodní třetiny trouby a lehce jej potřeme olejem. Než se trouba nahřeje připravíme si těsto: řádně je podmoučíme a rozdělíme na dva díly, vytáhneme okraje a podhrneme dolů. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě nakynout. Vykynuté těsto vyválíme na obdelníky nebo kruhy a přeneseme je na plech s pečícím papírem. Rozdrtíme si česnek, promícháme ho s olivovým olejem a touto směsí potřeme oba díly těsta. Poté je posypeme nastrouhaným parmazánem. Jeden připravený díl těsta přeneseme i s plechem k troubě a i s pečícím papírem pizzu přesuneme na pizza kámen nebo plech. Pečeme cca 10 minut dozlatova. Stejně tak upečeme i druhý díl těsta. Zamiloval jste si pizzu a chcete zkusit další variace. Zakupte si kuchařku PIZZA 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Z historie včelařství.. III
Jako další novinku je vhodné připomenout Huberův rámkový úl pocházející od švýcarského včelaře. Ten se zasloužil o vývin prvního úlu, do kterého bylo možné nahlížet a sledovat práci včelstva.  Až v osmnáctém století bylo vlastně popsáno, jak vlastně včely v úle fungují. Ukázal rozdělení včel, popsal jejich jednotlivé role a hierarchii. Zajímal se o páření matek s trubci. Popsal taky uspořádání plástů.  Na jeho počest byla Marií Terezií v roce 1769 založena vídeňská škola, která vzdělávala nové včelaře a zabývala se jejich podporou.  V další fázi byly všechny kláty nahrazovány zadem přístupnými úly. K této přeměně došlo zhruba v pozdním středověku.  Pro snazší přístup do úlů byly vyrobeny takzvané nástavkové úly. Ty měly oddělená patra a vstupoalo se do nich shora. Oblíbené byly ve dvacátém století. Podoba úlů se zachovala dodnes a stále jsou poměrně hojně využívány.  V našem článku bylo zmíněno poměrně málo jmen. Za připomenutí určitě stojí Karl von Frisch, který rozšifroval řeč včelích tanečníků. Vynálezcem mateří kašičky se stal Petr Ivanovič Prokopovič. Dnes se kašička tak jako propolis používá jako cenný lék a též jako přísada do kosmetických produktů. Využívání včelího jedu se ujalo až v době pozdější.  Lorenzo Langstroth v průběhu devatenáctého století zkoumal mezery mezi rámky a stěnami úlů. Zjistil, že při zachování mezery velké od šesti do deseti milimetrů dochází  k tmelení i stavbě.  A závěrečné jméno Lorenzo Langstroth zná asi nejvíce včelařů, neboť má tento muž na svědomí vynález typu úlu, který dnes využívá největší počet včelařů.   
Zobrazit článek >
 
Z historie včelařství.. I
Uvažujete nad tím, že byste se stal včelařem? O tom, co jeden z nejstarších oborů lidské činnosti obnáší, se dozvíte v kdejaké příručce. Málokde však zjistíte něco ze světa včelařské historie. Náš článek vám odhalí ty nejzajímavější historické milníky. Dozvíte se, jak včelařství začalo a jaké byly nejzásadnější pokroky tohoto oboru.  Včelaře nezajímá jen med, jak si mnozí myslí. Produktem včel medonosných je taky mateří kašička, jed či vosk. Med byl však od pradávna nejběžnějším sladidlem hlavně v evropské kuchyni, proto jej známe jako hlavní produkt.  Sběr medu sahá opravdu daleko. O tom, že se lidé snažili získat med přímo z včelích úlů nám vypráví malby ze starší doby kamenné nacházející se na území Španělska. Pravděpodobně nejstarší kresba sídlí ve Valencii, je stará dvanáct tisíc let.  O území Blízkého východu víme, že zde byly včely chovány v hliněných džbánech. Tak se dělo už pět tisíc před naším letopočtem. Zajímavé je, že k závažným inovacím nedošlo. Včely se v nádobách z hlíny v těchto krajích chovají dodnes. Za usazování hliněných včel v hrncích může fakt, že včely potřebovaly v teplých porostech bez lesních porostů úkryt.  Ve starověkém Řecku byl med považován za všelék. Byl cenným doplňkem tehdejších lékáren.  První vědec zabývající se studiem včel byl Aristoteles žijící tři sta let před naším letopočtem. Věřil, že včely pocházejí z těla býka a rojí se ve chvíli, kdy býk zemře. 
Zobrazit článek >
 
Z historie včelařství.. II
Včely nejsou neznámé ani bibli. Med je v ní spojován s mlékem a vínem.  Již jsme se bavily o vázách, ve kterých včely žily. V době středověku se úkryty včel nacházely zejména v dutých stromech nebo pařezech. Nejprve lidé hledali med po lese. Nebylo to tak těžké, stačilo jít podle zvuku nebo hledat větší dutiny. Následně však lidé přišli na to, že se včely klidně usídlí i v uměle vyhloubených prostorech. Ty si obvykle značily, aby každý včelař věděl, kde má hmyz za nějaký čas hledat.  Možná vás zaujme, že i přes včelařské vymoženosti dodnes existují takzvaní lovci medu, kteří se živí sběrem medu volně žijících včelstev.  Pravomoc vybírání medu náležela jen tehdejším specialistům. Již v této době existovala obdobná pozice včelařů. V pozdějším středověku docházelo k zakládání včelařských cechů. Toto společenství bylo opravdu propracované. Včelaři měli nejen vlastní sdružení, ale taky soud. Mohli nosit zbraň a pyšnili se výhradními právy. Za dob Karla Velikého zaznamenáváme výskyt prvních vyráběných úlů jako takových. Včelaři už jen nevydlabávali dutiny stromů. Začali používat část kmene jako úl. Ty si stavěli na své hospodářství. Částem kmenů s dutinami se odborně říkalo kláty.  Kromě dřevěných úlů začaly být tvořeny taky úly proutěné, rákosové či z obyčejné slámy. Ty byly obvykle opatřeny pevnými koši různých tvarů. Tak došlo k vytvoření předchůdců takzvaných košnic, jaké možná znáte dnes. 
Zobrazit článek >
 
Zahradní posezení
Zahradní prostor dříve sloužil k tomu, aby se co nejvíce využil jako úrodná půda a taktéž jako prostor pro chov domácích užitkových zvířat. V dnešní době, především u novostaveb se řeší spíše prostor, který bude sloužit k relaxaci a odpočinku. Někdo si přeje vytvořit prostor pro bazén a jiný touží po krásné zahradě s pohodlným zahradním nábytkem. Pokud i Vás čeká úprava prostoru okolo Vašeho domu a prozatím nevíte, jakým směrem se v jeho tvorbě vydáte, můžete se zamyslet na následující otázkou: K čemu bude zahrada sloužit? odpočinek v květinovém zátiší možnost podávání jídla posezení s vyhlídkou nejedno posezení s kolika lidmi se u posezení bude počítat jaký vybrat zahradní nábytek Taktéž volba zahradního nábytku by měla korespondovat s celkovým dojmem zahrady. Výbírat lze z nábytku vyrobeného z plastu, ze dřeva, z kovu i ze skla. Pokud vsadíte na zahradní nábytek z kovu a ze skla, bude působit chladnějším dojmem. Kdežto dřevěný nábytek je již na první pohled hřejivý. Velkou oblibou je doplnění zahradního nábytku pohodlnými podložkami a polštáři. Láká Vás myšlenka výroby vlastního zahradního nábytku? S knihou ZAHRADNÍ NÁBYTEK z nakladatelství GRADA snadno získáte přehled o tom, jaký zvolit materiál, jak postupovat při výrobě křesel, stolku nebo houpačky, a v neposledním se dozvíte i cenné rady, jak tento nábytek udržovat, aby Vám vydržel co nejdéle.  
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví II
Počasí dokáže výrazně ovlivnit taky psychickou stránku člověka. Víte, že počet sebevražd na podzim a v zimě je mnohem vyšší než v teplých měsících? Co myslíte, dokáže počasí až takovýmto způsobem ovlivnit člověka? A pokud ne, jak tedy vysvětlit fakt, že k sebevraždám dochází zejména za špatného počasí?  Hlavně s příchodem chladného období mají cukrovkáři těžké dny. Dochází k takzvané vazkosti krve, kdy tělo nezvládá kontrolovat hladinu cukru v krvi.  Určitě se ptáte, co se děje při obyčejné změně teplot bez přítomnosti nežádoucích změn vlhkosti a jiných podmínek. V této situaci dochází k promíchávání teplých a studenějších větrů, při jejichž míšení se do výšky dostávají kladně nabité ionty. Ty ovlivňují zejména dýchání. Náhlé ochlazení a ještě hůře oteplení rozhodně nepřivítají astmatici a ti, kteří trpí nemocemi dýchacích cest. Druhým rizikem je vznik krevních sraženin. Tyto podmínky mohou zvýšit srážlivost krve až několikanásobně.  Na příchod chladných dnů nejhůře reagují kardiaci. Problémy však nejsou většinou tak závažné, organismus vnímá ochlazování mnohem lépe než narůstání teplot.  Určitě vás zajímá, jak eliminovat již zmiňované následky střídání teplot. Není to tak těžké. Změny teplot jsou a budou součástí našeho života. Následující odstavce vám pomohou lépe je snášet.  V první řadě je třeba upozornit na pohyb. Ten tvoří základ pro každou životosprávu. Jestliže podlehnete jakékoliv aktivitě, ať už se jedná o rekreační běh nebo vrcholový sport, buďte si jista, že se s vnějšími podmínkami mnohem lépe smíříte. 
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví II
Speciální bonus vám nabídne plavání. Ptáte se, proč zrovna tento sport? Důvod je prostý. Jedná se o aktivitu, při které se otužíte, čímž podpoříte obranyschopnost svého organismu. Jestliže nechodíte plavat, dejte si alespoň jednou za čas chladnou sprchu. Tělo si na prudké změny teplot dokáže navyknout. A jak jinak ho vycvičit, když ne za pomoci studené vody?  Únava jako příčina teplotních změn již byla zmíněna. Jak proti tomuto stavu bojovat? Úplné minimum spánku člověka by mělo převyšovat šest hodin. Spát byste ideálně měl sedm až osm hodin denně.  Věděl jste, že proti chřipce existuje očkování? Zatímco v některých zemích je lecjaká vakcína téměř samozřejmostí, u nás se nechává očkovat lidé dosi málo.  Se změnami teplot vám pomohou také výšky. Pokud žijete v oblasti čtyř až osmi set metrů nad mořem, vězte, že se vám v těchto podmínkách bude dařit mnohem lépe než v nížině. Jestliže jsou očekávány přívaly horka, odjeďte do hor.  Při změnách teplot si dejte taky pozor na hygienu. Myjte si ruce po každém kontaktu s okolím, nezapomínejte na mýdlo. Vyhněte se taky kontaktu s větším množstvím lidí, pokud je to pro vás možné. Pobývejte v otevřených prostorách nebo ideálně na čerstvém vzduchu.  Sauna jako lék. Zajděte si do vašeho oblíbeného wellness. Sauna zdravě posiluje imunitu, v kombinaci s ledovou lázní je úplným ideálem. Otestujte sílu saunového světa. Pokud máte volno delší chvíli, můžete si nejprve hodinu zaplavat v bazénu a pak teprve vyrazit za odměnu do sauny.  Věřte doplňkům stravy. Pravidelně konzumujte vitaminový komplex, který povzbudí vaše tělo a pomůže mu ubránit se kdejakým bacilům. 
Zobrazit článek >
 
Předjarní postřik v ovocné zahradě
Pokud patříte mezi zkušené zahradníky a sadaře, zajisté víte, kdy je vhodné provést předjarní postřik v ovocné zahradě. Právě na přelomu zimy a jara můžete velmi výrazně ovlivnit zdravotní stav ovocných stromů. Předjarním postřikem lze zničit klidová stádia škůdců (vajíčka, housenky a larvy hmyzu nebo mšic, vrtulí a obalečů). Tito škůdci přezimují v rýhách kůry a také v šupinách pupenů. Pokud se do předjarního postřiku pustíte, nezapomínejte na důkladné provedení. Postupujte pečlivě a naaplikujte ošetřující postřik všude, kam až dosáhnete. Doslova postřikem umyjte všechny silné větve a to ze všech stran. Taktéž nezapomeňte na kmen ovocného stromu. Před samotným postřikem proveďte úklid sadu. Posbírejte poslední ovocné plody spadené na zem, odstraňte lepové destičky a pásy. Vyhrabejte starou trávu okolo stromů a odstraňte suche a nezdravě vypadající větve. Kdy je vhodný čas na postřik? nesmí mrznout teplota by se měla pohybovat mezi 7 a 15oC lépe když bude zataženo a bezvětří Na samotný postřik si vyberte také vhodný postřikovač. Určitě bude záležet na tom, jak máte velký ovocný sad, jak vysoké jsou stromy či ovocné keře, dle toho také volíte postřikovací nástavec. Taktéž lze vybírat mezi postřikovači s motorovým pohonem nebo s ručním ovládáním. V eshopu Vám nabízíme TLAKOVÝ POSTŘIKOVAČ 5l.
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví I
Ráno mráz, odpoledne sluníčko. Jeden den prší, druhý to zase skoro opaluje. Změny počasí se můžou odrazit nejen na naší náladě, ale taky na našem zdraví. Trápí vás rýma, bolest hlavy nebo kloubů? Možná má tyto potíže na svědomí počasí. Každý organismus na změnu vnějších podmínek reaguje jinak. Samozřejmě záleží na vašem zdravotním stavu, předchozích onemocněních a celkově na způsobu života. Záleží taky na způsobu stravy, který přirozeně chod organismu může ovlivnit. Změny teplot budete více vnímat i s narůstajícím věkem.  Ně těle se projeví změny počasí různě. Můžete pocítit ku příkladu pokles výkonnosti, celkový neklid nebo typickou únavu. Mohou vás trápit též bolesti hlavy, poruchy spánku nebo špatná soustředěnost. Můžou přijít potíže s dýcháním, taky závratě nebo nevolnost. Možná je pro vás překvapením, že počasí má velký vliv na trávicí soustavu. Ovlivňuje funkci dvanácterníku nebo žaludku i celého vylučovacího systému.  Samozřejmě záleží taky na tom, jak hodnotíte svůj zdravotní stav. Prudké změny teplot mohou mít vliv na některé nemoci, které dokáží znova přivolat nebo je naopak potlačit. Problém můžou pociťovat například jednotlivci trpící alergiemi. V tomto období se nebude dařit ani kardiakům.  Zvláštním případem jsou lidé, kteří počasí pociťují v kloubech. Může za to nejčastěji tlak. Snižování tlaku, ke kterému dochází před příchodem bouřek nebo přívalových dešťů opravdu s vašimi klouby může zamávat. Jestliže klouby trpí, pomůže vám je rozhýbat a trochu si zacvičit.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12