EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Síla potravin kolem nás III
Mandle Mandle jsou významným zdrojem bílkovin. Podporují mozkovou činnost a správnou funkci nervové soustavy, Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Pokud hubnete, určit oceníte to, že mandle vás dokáží zasytit na dlouhou dobu. Snězte jich pár v době svačiny a jiné jídlo potřebovat nebudete. Mandle navíc tělo obohatí nejen o vitaminy, ale taky o vápník, draslík, hořčík a další minerály. Konzumace mandlí výrazně snižuje riziko srdečního onemocnění a mozkových příhod. Voda Napadlo by vás, že zde budu zmiňovat i obyčejnou vodu? Možná vás to překvapí, ale jedná se o druh cenného nápoje, který je pro náš organismus naprosto nezbytný, nejen z důvodu hydratace organismu. Voda pomáhá při hubnutí. Neustálým pitím vody urychlujete metabolismu. Jeho funkci můžete až o čtvrtinu navýšit pouhým dodržováním pitného režimu. Díky vodě se z těla vyplavují toxiny, absorbuje nepoddajné látky ze střev. Voda zvyšuje produkci svalových buněk a pomáhá k lepší krvetvorbě. Vyvažuje taky lymfatický systém. V případě jakéhokoliv onemocnění je dostatek vody nezbytný, neboť voda pomáhá jiným látkám vyplavovat z těla infekce. Podporuje každodenní funkci celého organismu. Řepa Řepa obsahuje podstatné množství antioxidantů, zbavuje tělo škodlivých radikálů. Řepa vás zbaví problémů spojených s trávením. Působí detoxikačně, taky pročišťuje krev. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Je výbornou potravinou na hubnutí, neboť nadlouho zasytí a dodá tělu potřebnou energii. Zacházejte s touto potravinou však opatrně, má v sobě velké množství cukru. Z toho důvodu se nevyplatí konzumovat na večeři. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Netradiční využití bobkového listu
Bobkový list je jedna ze základních součástí dnešní kuchyně a je hojně pěstován zejména ve Středomoří. Vůně a chuť bobkového listu je silně aromatická a právě proto se používá nejen jako koření, ale i v léčitelství. Pomáhá proti stresu. Pokud Vás před koncem roku trápí stres z práce a jste často pod velkým napětím, bobkové listy Vám mohou pomoci. Uvolní každodenní stres a zaženou nepříjemný stav úzkosti. Stačí vzít jeden suchý list a v nehořlavé nádobě zapálit. Poté na deset minut opusťte místnost. Když se po uplynuté době vrátíte zpět do místnosti, budete obklopeni aromatickou bylinnou ˇvůní, které Vám zlepší náladu a vnese do místnosti zcela novou atmosféru. Bobkový list totiž při spalování uvolňuje specifické látky, které nám pomáhají uvolnit se. Stačí pak v místnosti sedět a inhalovat onu uvolňující vůni a atmosféru. Do pár okamžiků od prvního vdechnutí se zbavíte stresu, budete se cítit uvolněni a vyrovná se Vám i krevní tlak. Bobkový list má prokazatelné, vědecky podložené uklidňující účinky, dokáže být také nápomocen při epileptických záchvatech. Listy bobkového listu obsahují totiž éterické oleje, například eukalyptol, který uvolňuje dýchací cesty a napomáhá k relaxaci. Bobkový list, tak kromě skvělého dochucení a ovonění pokrmu Vám může navodit i pozitivní atmosféru ve Vašem bytě či domě. Nemusíte tedy utrácet peníze za drahé prostředky, které kolikrát spíše svou agresivností více dusí, než napomáhají. Pokud Vás například dusí pálení vánočních Františků, můžete sáhnout po bobkovém listu. Výsledek za to stojí.
Zobrazit článek >
 
Život bez pšenice aneb mouky bez lepku I
Pečivo, rohlíky, těstoviny, dorty, ale i salámy a šunky, jogurty nebo třeba kečup. Ve všech těchto potravinách najdete stopy mouky, respektive lepek. Napadlo by vás, že člověk sní kolem osmdesáti kilogramů pšenice ročně?  Největší riziko v mouce samozřejmě tvoří lepek. Jeho nejvýraznější množství najdeme v mouce pšeničné, z níž se pak pečou klasické druhy pečiva, těstoviny a nejen další přílohy. Tato mouka je jednoznačně nejlevnějším moučným druhem, a proto se právě ona přidává do mnohých potravinových výrobků za účelem zahuštění. Někteří lékaři uvádí, že nebezpečná síla lepku je mnohem horší než například zahraniční malárie. Vynechání nebo omezení konzumace mouky je pro lidské zdraví jedině přínosné. I pokud nejste ,,bezlepkář‘‘, můžete svůj jídelníček osvěžit jinou moukou. Máme pro vás hned několik tipů.  Jablečná mouka  Jablečnou mouku jen tak někde neseženete, avšak pokud se vám to povede, stojí tato surovina za hřích. Jedná se o skvělou mouku na pečení. Využijete ho pro přípravu jakéhokoliv jídla bez přidaného cukru. Mouka je nasládlá, s touto vlastností je třeba počítat při pečení slaných pokrmů. Mouka se vyznačuje vysokým obsahem zdraví prospěšných látek, aby taky ne, vždyť v sobě nese velké množství vitaminu C. Má taky v sobě vysoký podíl vlákniny. Zasytí na dlouhou dobu.  Jáhlová mouka  Jáhly nejsou nic jiného než proso bez slupky. Jedná se o potravinu zcela bez lepku, kterou využijete pro přípravu sladkých dobrot, ale taky k výrobě vlastních příloh. Jáhly jsou navíc hodnotově velmi výživné. Obsahují vitaminy, zejména ty skupiny B, hořčík, draslík, měď nebo železo.   
Zobrazit článek >
 
Alkohol a chuť k jídlu k sobě zkrátka patří – Proč?
Že po alkoholu sníme vše, na co přijdeme, není asi tajemstvím. Vědci pozorovaly dopady pití alkoholu zejména na myších. Zkoumali nejprve, kolik potravy běžně za den spořádají. Po nějakém čase, vpravili myším do těla injekčně roztok vody s etanolem, který byl v poměru stejný, jako u člověka, který pil celý víkend alkohol. Vyrovnal se počtu jedné lahve vína za den po dobu třech dní. Myši po přísunu etanolu začaly být mnohem žravější. Jejich denní příjem se navýšil až o dvacet pět procent. Takovýto následek po pití alkoholu nastane i u lidí. To je taky důvod, proč si lidé dopřávají již po dlouhá staletí alkoholické nápoje třeba před jídlem. Sklenička dobrého aperitivu zajistí, že se tělo připraví na velkou hostinu. Za možnou příčinou hladu stojí taky dehydratace. Vědci již poměrně před dlouhou dobou přišli na to, že při dehydrataci se překříží spoje v části mozku jménem podhrbolí. To může vést k tomu, že místo tekutiny sáhnete po svačině v podobě jídla. Tomuto problému se nevyhnete jinak, než dostatečným pitným režimem. Ne nadarmo se říká, že hlad je přestrojená žízeň. Pokud cítíte hlad hned dvě hodiny po té, co jste se najedl, je něco špatně. Napijte se dostatečně vody, počkejte asi dvacet minut a hlad pravděpodobně odezní. Někteří mají s alkoholem spojenou obecně chuť na sladké. Tento problém mají zejména lidé, kteří si odepřou jakoukoliv sladkost, aby nehřešili, avšak alkoholu si užívají neomezeně. I ten je samozřejmě sladký. Možná byste se divil, kolik cukru má takové víno. Nevíte odpověď na tuto otázku, pak si počkejte na jeden z našich dalších článků, ve kterém si probereme nejsladší alkoholové nápoje vůbec.  Otvíráky lahví můžete nakoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Varovné signály před infarktem
Jak jsem již nejednou zmínil ve svých článcích, tělo je dokonalým výtvorem přírody. Dávám nám různé signály, kdy se co děje a když už jde do tuhého. Tělo nám dokonce dá celý měsíc předem několik signálů, že nám hrozí infarkt.   Co je to vlastně infarkt? Infarkt neboli latinsky infarctus je místní odumření tkáně, které je způsobené zástavou či poklesem přívodu okysličené krve. Nejčastější vznik infarktu je prostřednictvím uzavřené příslušné zásobovací tepny. Takový uzávěr může být způsoben i překážkou uvnitř cévy, obstrukcí, stlačením samotné cévy patologickým procesem zvenčí, kompresí nebo dokonce i spasmem příslušné cévy.   Riziko infarktu je velké V dnešní době se stále více zvyšuje počet úmrtí díky infarktu. V poslední době, je hlavní příčinou infarktu stres, dobá je uspěchaná, lidé se strachu ze ztráty zaměstnání a pozbytí základních jistot a samozřejmě k tomu všemu přispívá i špatný životní styl a nevhodné stravovací návyky.  Nicméně naše tělo je opravdu důmyslný „nástroj“, který dokáže infarkt předvídat měsíc dopředu a dá Vám vědět následujícími signály, že se něco bude dít.   Tlak na hrudi Čím větší tlak na hrudi cítíte, tím blíže je doba, kdy dostanete infarkt. Bolest se může někdy přesunout do ramen a zad, může však cestovat pravidelně mezi těmito místy.   Prochladnutí a chřipka Mnoho lidí, které postihl infarkt, později uvedlo. Že chvíli před tím onemocněli nachlazením anebo přímo chřipkou. Organismus je oslabený a tak je tělo více náchylné na tyto nemoci.   Brnění a necitlivost horních končetin Z ničeho nic se Vám stává, že Vás začnou brnět konečky prstů a dlaně? Nastává pak následná necitlivost končetin? Na nic nečekejte a navštivte lékaře, nejlépe požádejte někoho, ať Vás k němu odveze, infarkt je již opravdu blízko.   Závratě a studený pot Dalším signálem, že je, něco špatně je studený pot a závratě. Máte snížený průtok krve v tělo a to se samozřejmě projevuje i na průtoku krve do mozku. Tělo ke svému správnému fungování potřebuje ostatečné množství krve, která proudí tělem.  Toto jsou další příznaky, které říkají, že již opravdu nemáte k infarktu daleko.   Slabost Mezi jeden z největších a ze základních příznaků patří právě slabost, tedy začnete se cítit opravdu slabí, protože Vaše tepny se začínají zužovat, to vede k menšímu a pomalejšímu průtoku krve, což způsobí oslabení svalstva.   Dušení Dušení je samo o sobě popisované jako pocit nedostatku vzduchu nebo velmi namáhavé dýchání. Vše je způsobeno zúženými tepnami, které nepropustí do plic potřebné množství krve. Tento signál však sám o sobě nemusí nutně znamenat předzvěst infarktu, nicméně to, je to špatné znamení a nemělo by se to dít. Proto pokud budou tyto problémy přetrvávat, tak navštivte lékaře.
Zobrazit článek >
 
Těžké a unavené nohy? Máme lék aneb regenerace a masáže I
Nohy si zaslouží opravdu velkou odměnu, vždyť celé dny těžce pracují a nosí naše celé tělo. Vzhledem k tomu, že se nachází úplně nejdál od srdce, může se stát, že se dostanou do potíží. Je zde však mnoho dalších faktorů, proč by vás mohly nohy začít bolet. Nejdůležitější je vědět, jak následně unavené pracanty léčit. Postarejte se správně o svá chodila a dejte jim péči, kterou si zaslouží. Základem bezbolestných kroků jsou správné boty. Snažte se nosit co nejpohodlnější obuv. I když to v nějakých případech bohužel není nutné, vždy máte možnost dokoupit si do obuvi alespoň ortopedické vložky, které dokáží z vaší podrážky udělat pohodlnou peřinku. Při jejich výběru se poraďte s personálem prodejny, který vám poradí, jaké vložky jsou vhodné přímo pro vás. Po těžkém dnu se nohy vyplatí střídavě sprchovat studenou a teplou vodou. Pokud si chcete připravit přímo regenerační lázeň, vezměte si dvě vaničky, stačí nějaké drobné. Jednu naplňte horkou vodou, ale dejte si pozor, aby nebyla příliš teplá a nepopálila vás, a do druhé kádě nalijte vodu ledovou. Do obou vaniček můžete přimíchat aromatické esence. Přidat můžete i takové složky, které povzbudí vás krevní oběh nebo léčbu ztvrdlých pat. Nohám prospívá položení do vyšších poloh. Můžete spojit odpočinek celého těla se zaměřením na nohy. Lehněte si na záda, hlavu si podložte dle libosti a nohy nechte asi 30 cm výše, než je vaše hlava. Takto odpočívejte alespoň patnáct minut. Flexitol hydratační krém na nohy najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Divadelní hry a úspěšné knihy Patrika Hartla dokážou dojmout a rozesmát
Divadelní režisér, scénárista a spisovatel Patrik Hartl se narodil 10. září 1976 v Olomouci, vystudoval pražskou FAMU, kterou v roce 2000 zakončil absolventským krátkometrážním filmem "Adam a Eva 2001". Do širšího povědomí diváků se dostal díky režii divadelní hry "Otevřené manželství", která měla premiéru v pražském Branickém divadle v lednu 2002. Divadelní inscenace "Otevřené manželství" s Karlem Rodenem a Janou Krausovou v hlavní roli si mezi publikem získala takovou popularitu, že se hraje dodnes. I po čtrnácti letech ji můžete vidět na prknech pražského divadla Studio DVA, kde je v současnosti Patrik Hartl uměleckým šéfem. Mezi nejúspěšnější divadelní hry Studia Dva patří právě ty, které Patrik Hartl sám napsal a režíroval. Divácky atraktivní jsou divadelní komediální show psané přímo "na tělo" konkrétním hercům. V roce 2013 měla premiéru one woman show "Hvězda" s Evou Holubovou v hlavní roli, vloni zase one man show "Vysavač" s Bobem Kleplem. Aktuálním hitem v repertoáru divadla Studio DVA je komedie "4 SESTRY", jejíž premiéra se uskutečnila 11. července 2016 v rámci projektu "Metropolitní léto hereckých osobností" na Letní scéně Vyšehrad. O hru byl tak velký zájem, že se kompletně vyprodalo všech 22 repríz. Do hlavních rolí komedie o čtyřech ženách na pokraji nervového zhroucení autor a režisér obsadil Ivanu Chýlkovou, Annu Šiškovou, Bereniku Kohoutovou a Janu Strykovou. Sám Patrik Hartl o hře říká, že jde o komedii místy ztřeštěnou, někdy drze provokativní a taky dojemně citovou. V roce 2012 vyšla Patriku Hartlovi jeho literární prvotina, román "Prvok, Šampón, Tečka a Karel". O dva roky později ji následoval "Malý pražský erotikon", kniha, která vzbudila u čtenářů nadšení . Knihy od Patrika Hartla se totiž čtou jedním dechem, najdou se v nich jak muži, tak ženy a vůbec nezáleží na tom , jestli je jim dvacet nebo čtyřicet. Před pár dny oslavil Patrik Hartl kulaté narozeniny a dopsal svůj třetí román. A jeho čtenáři se opravdu mají na co těšit, bude to totiž něco, co se na poli české literární tvorby dosud neobjevilo - dvojromán nazvaný "Okamžiky štěstí" je příběh bratra a sestry a má hned dvě titulní obálky.  A to znamená jediné, že se bude dát číst z obou stran. Záleží na tom, zda si čtenář vybere příběh napsaný z pohledu muže nebo ženy. Netrpělivě očekávaný román Patrika Hartla "Okamžiky štěstí" vyjde 1. listopadu 2016. Že jste ještě nečetli nic od Patrika Hartla? Hned to napravte, jeho romány vás zaručeně dojmou i rozesmějí.  Nejprodávanější český román roku 2014  "Malý pražský erotikon" zakoupíte zde.
Zobrazit článek >
 
Ingar Johnsrud: Kalypso
Přečtete si poutavý příběh od talentovaného norského spisovatele Ingara Johnsruda. Autor se narodil v roce 1974, svá studia zaměřil již v mladém věku mírně literárním směrem, začal na škole filmové vědy a dále pokračoval ve studiích žurnalistiky. Jako novinář pracoval celých patnáct let, působil v obchodní a politické sekci. Do psaní knih se položil autor teprve nedávno, jako spisovatel na volné noze se živí od roku 2016. Kalypso Pokud hledáte odpočinkovou knihu, po této úplně nesahejte. Jestliže však chcete zažít dobrodružství plné neočekávaných zvratů a zádrhelů, berte tuhle knihu jako nejlepší volbu. Detektivka rozhodně nepatří mezi klasiky, při jejichž čtení tušíte konec snad ještě před vyvrcholením. Kniha vás bude bavit od začátku do konce. Hlavním dějem provází vyšetřovatel Fredrik Beier, který se záhadně ocitl v nemocnici z důvodu údajného pokusu o sebevraždu. Třeští mu hlava, to hlavně kvůli těm lékům na bolest smíchaných s alkoholem. Jakých? Na celou záhadu si Fredrik bude muset přijít sám. Tímto to ale zdaleka nekončí. V Oslu se totiž odehraje několik násilných vražd. Kdo za nimi stojí? Jsou spolu nějak provázané nebo jde jen o velkou náhodu? Možná bude nutné vrátit se do minulosti. Těšte se na čtení propojené s trochu mystiky a hlavně s nebezpečnou zbraní, která se dostane do rukou tomu nepravému, se neměla se vlastně dostat do rukou nikomu. Přečtěte si dále knihu s názvem Vídeňské bratrstvo, která u nás vyšla v roce 2015.
Zobrazit článek >
 
Vyznáte se v typech ledniček? II
Americké lednice Tyto lednice u nás shledávají úspěch až v současné době, dříve se sem pomalu ani nedovážely. Jedná se o chladničky velkých rozměrů, do kterých ukryjete opravdu všechno. Pro velké rodiny je tato lednice ideální. Již zde byl zmíněn výrobník ledu, ten je součástí každé lednice. Nemusí vás tedy trápit jeho neustálá příprava, lednice se stará o neustálý přísun ledu sama. Její součástí je taky dávkovač chlazené vody, která prochází před načepováním filtrem. Ochlazení v podobě filtrované vody oceníte hlavně během letní sezóny. Chladnička je samozřejmě oddělena od mrazničky. Jak už jistě tušíte, nevýhodou ledničky je vyšší spotřeba energie vzhledem k jejím funkcím. Jde o těžký přístroj, jehož pořízení je poměrně nákladné.  Lednice jednodveřové  Přívlastek lednice opět prozrazuje, co bude přístroj zač. Tato chladnička sice obsahuje mrazící box, ale ten je obvykle menší a má vlastní dvířka až uvnitř lednice. Celou skříň pak uzavírají jedny dveře, které kryjí celý její obsah. Tyto lednice se kupovaly hlavně dřív, možná takovou máte na chalupě. Jsou nevýhodné vzhledem k malému mrazícímu prostoru. Naopak se ale hodí pro dočasné bydlení nebo na hotelové pokoje. Je třeba taky připomenout, že mrazící část se nedá považovat za výkonnou, ani přirovnávat ke klasické mrazničce.  Pultové ledničky  Pultové lednice jsou vlastně poddruhem chladniček jednodveřových. Jedná se o malé boxy s miniaturní mrazící částí, které se hodí do kanceláře nebo právě jako vybavení do hotelových pokojů. Jejich nevýhodou je asi jen vyšší hlučnost, avšak ta se dá kompenzovat postavením lednice do skříňové části. Výhodou je minimální spotřeba energie a poměrně nízká cena. 
Zobrazit článek >
 
Creapure® Creatine 500g
Garance nejčistějšího a nejbezpečnějšího produktu na současném trhu Kreatin monohydrát je po dlouhá léta využíván ve všech sportovních odvětvích. Kreatin je látka tělu vlastní, je přítomna v každé lidské buňce jako zdroj pro obnovu buněčné energie ATP. V závislosti na tělesné hmotnosti a množství svalové hmoty, představují zásoby kreatinu množství v rozpětí 100 až 150g obsaženého v celém těle. Z toho je denně využito 2 až 4 g kreatinu pro běžné fyzické aktivity. Polovinu z tohoto množství si tělo produkuje samo, zbytek musí být dodán do organismu potravou. Tomu odpovídá zhruba 500g hovězího masa nebo ryb denně, což je z praktického hlediska velmi složité. Využití Kreatin monohydrát je ideální pro široké spektrum sportovních disciplín od kulturistiky po všechny sporty, kde je vyžadována explozivní síla a dynamika. Na současném trhu je k dispozici široké spektrum forem kreatinu, kritickým okamžikem je ale to, které produkty jsou prověřeny a jsou bezpečné. "Sklenice studené vody může obsahovat škodlivé bakterie a mikroby, i když se od 100% čisté vody na první pohled vůbec neliší." Stejně je tomu i s kreatinem. Bílý prášek, který vypadá na první pohled čistý, může obsahovat toxické látky a nečistoty. Způsob výroby a výběr surovin představuje kritický bod pro výrobu kvalitního kreatin monohydrátu. Nekvalitní suroviny a nekompletní výrobní proces, který není stále monitorován, vede k obsahu nežádoucích nečistot jako kreatinin, dicyandiamid a dihydrotriazin. Ty následně zatěžují ledviny a celý organismus, což může vést k velmi negativním důsledkům na celkový zdravotní stav jedince. Creapure® je prvotřídní, celosvětově uznávaná značka kreatin monohydrátu, garantující maximální čistotu, bezpečnost a maximální efektivitu.   Balení: 500 g   Doporučené dávkování:  Rozjezdová fáze: Rozmíchejte 5 g (cca 1 zarovnaná 5ml odměrka*) v 500 ml vody, ovocného džusu či náhrady jídla. Konzumujte 4 dávky denně v pravidelných intervalech po dobu 5 dní.  Udržovací fáze: Rozmíchejte 5 g (cca 1 zarovnaná 5ml odměrka*) v 500 ml vody, ovocného džusu či náhrady jídla. Konzumujte 1 dávku denně. * odměrka je součástí balení, během transportu může klesnout ke dnu. Odměrka měří objem, ne hmotnost. Pro přesnější odměření použijte váhu. Tento produkt je prodáván na základě hmotnosti, ne na počet dávek.  1 dávka odpovídá 5 g. Balení obsahuje 100 dávek. Upozornění:  Nevhodné pro děti, mladistvé do 18 let, těhotné a kojící ženy. Ukládejte mimo dosah dětí. Nepřekračujte doporučenou denní dávku. Nenahrazuje pestrou stravu. Skladujte na chladném a suchém místě. Vhodné pro vegetariánskou stravu. V čem je Creapure® kreatin odlišný od konkurence? Přesto, že je na trhu nepřeberné množství forem a výrobců kreatinu, Creapure® je jediný kreatin na trhu, který je trvale testován na nežádoucí nečistoty (kreatinin, dicyandiamid, dihydrotriazin, thiourea). Německý výrobce AlzChem AG garantuje špičkovou kvalitu.   Garance společnosti Reflex Nutrition • Inovační technologie • Nejvyšší rating použitých surovin • Vyrobeno ze 100% zelené energie • Vyrobeno ze 100% obnovitelných zdrojů v recyklovaných obalech • Vyrobeno v souladu s normami ISO 9001 a ISO 17025 • Nezávislé testování na nepřítomnost látek dopingové povahy • Absolutní čistota produktu a zdravotní nezávadnost. Kreatin koupíte v eshopu zde: sport.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Allnature Psyllium BIO
Průmyslově zpracované potraviny jsou takřka prosté živin. Syrové maso, obilí, ovoce i zelenina nejsou trvanlivé – snadno podléhají zkáze a tudíž je nutné je co nejdokonaleji skladovat. Domácí způsoby nejsou vždy dokonalé, přesto dovedou zajistit solidní kvalitu a uchování jeho hodnotných složek. K uskladnění je třeba si zajistit co nejčerstvější suroviny a to je někdy problém. Například ve městě, kde takřka nic neroste, sotva získáte maso z čerstvě poraženého zvířete a právě sklizené ovoce a zeleninu. Přestože většina z nás doma vaří, zůstáváme závislí na mouce, mase, lahvích oleje, přes mnoho překladišť přivezeném ovoci a ostatních součástech naší výživy. V zájmu trvanlivosti a rychlosti zpravování jsou často zbavené balastních látek, které ale ke zdraví potřebujeme. Jednou z nich je vláknina – rozpustná i nerozpustná, jejíž optimální dávka je 20 – 30 g denně. Je obsažena hlavně ovoci a zelenině, luštěninách, v některých obilovinách a podobně. Jíme jí bohužel málo, proto je vhodné využívat náhradní rostlinné zdroje ve vodě nerozpustné i rozpustné, například mletý jitrocel indický - psyllium. Sušené rozpustné psyllium není návykové a je bez chuti a zápachu, proto se hodí k obalování, jako příměs při vaření a pečení i samotné. Navozuje pocit sytosti, protože ve spojení s tekutinou nabobtná a zaplní žaludek, čímž podporuje detoxikaci. Udržuje kvalitu cév a žil, čistí trávicí trakt, omezuje riziko obezity, rakovinných bujení, reguluje hladinu krevního tuku. Vyhovuje stravovacím zásadám veganů. Psyllium můžete zakoupit i u nás – v BIO kvalitě ho najdete za sníženou cenu v sekci  Zdraví.   
Zobrazit článek >
 
Goodie: Křemelina
Křemelina, jak už je z názvu jistě všem zřejmé, tvoří doplněk stravy, který je bohatý na organický i anorganický křemík. Kormě něj Goodie Křemelina obsahuje taky velké množství zinku, selenu, vápníků nebo hořčíku. V Křemelině najdete celou řadu dalších prospěšných látek.  Křemelina má vliv na vlasy, podporuje jejich růst i sílu. Stejně tak dobře zabírá na nehty.  Je známá díky své schopnosti povzbudit organismus. Funguje jako prvek pro zvýšení obranyschopnosti. Křemík má vliv na celý imunitní systém.  Působí preventivně proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění Má protizánětlivé účinky. Chrání tělo před nebezpečnými volnými radikály.  Působí jako antioxidant, podporuje hojení ran. Má vliv na celou vylučovací soustavu. Stimuluje funkce ledvin a dalších orgánů. Dobře působí taky na trávicí soustavu.  Je výbornou prevencí vzniku osteoporózy, má příznivý vliv na krevní oběh a jako jediný působí jako čistič krve. Pro dosažení znatelných výsledků je třeba užívat křemelinu pravidelně. Přimíchejte jednu až dvě čajové lžičky křemeliny do vody nebo jiného oblíbeného nápoje.  Nepřekračujte doporučenou denní dávku, která se točí okolo dvou až tří lžic prášku. Po třech týdnech pravidelného užívání se doporučuje na týden křemelinu vynechat. Křemelina je diatomická zemina s vysokým obsahem organického oxidu křemičitého SiO2, který napomáhá detoxikaci organismu a odstraňuje nežádoucí látky z tlustého střeva. Vyzkoušejte doplněk stravy po svém.
Zobrazit článek >
 
Zajímavosti z Mrtvého moře I
Přečtěte si sérii článků, která vás provede zajímavostmi týkajícími se Mrtvého moře. Znáte (nejen) kosmetické produkty využívající mořskou sůl k léčebným účelům? Nejsou jen pro dámy!  Už ve chvíli, kdy se setkáte s kosmetickým nebo jiným produktem obsahujícím sůl z mrtvého moře, může vám být jasné, že se bude jednat o přípravek pro vaše tělo blahodárný. Mrtvé moře je totiž malým místem zázraků. Než se podíváme na vážené produkty s nádechem Mrtvého moře, přečtěte si poutavé zajímavosti přímo z místa zdroje té nejlepší soli.  O tomto faktu možná máte potuchy, jedná se o jeden z nejčastějších zeměpisných chytáků. Věděl jste, že Mrtvé moře vlastně vůbec není moře nýbrž jezero? Vzhledem k tomu, že v něm lze měřit salinitu a ne jen tak ledajakou, jezero se začalo nazývat mořem. Jedná se o obrovskou vodní plochu, která měří přes šedesát pět kilometrů na délku a osmnáct kilometrů na šířku. V současné době však Mrtvé moře bohužel vysychá a neustále se zmenšuje. Mrtvé moře opečovávala a nechávala ochraňovat už královna Kleopatra ve starém Egyptě. Věřila v jeho sílu. Podle ní bylo jezero zdrojem elixíru mládí. Nechávala si vozit bahno místním služebnictvem, neboť si pomocí této suroviny udržovala zdravou a krásnou pleť bez vrásek.  V současné době se bahno z mrtvého moře využívá k léčbě ekzémů, revmatismu nebo bolesti svalů a kloubů. 
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví I
Ráno mráz, odpoledne sluníčko. Jeden den prší, druhý to zase skoro opaluje. Změny počasí se můžou odrazit nejen na naší náladě, ale taky na našem zdraví. Trápí vás rýma, bolest hlavy nebo kloubů? Možná má tyto potíže na svědomí počasí. Každý organismus na změnu vnějších podmínek reaguje jinak. Samozřejmě záleží na vašem zdravotním stavu, předchozích onemocněních a celkově na způsobu života. Záleží taky na způsobu stravy, který přirozeně chod organismu může ovlivnit. Změny teplot budete více vnímat i s narůstajícím věkem.  Ně těle se projeví změny počasí různě. Můžete pocítit ku příkladu pokles výkonnosti, celkový neklid nebo typickou únavu. Mohou vás trápit též bolesti hlavy, poruchy spánku nebo špatná soustředěnost. Můžou přijít potíže s dýcháním, taky závratě nebo nevolnost. Možná je pro vás překvapením, že počasí má velký vliv na trávicí soustavu. Ovlivňuje funkci dvanácterníku nebo žaludku i celého vylučovacího systému.  Samozřejmě záleží taky na tom, jak hodnotíte svůj zdravotní stav. Prudké změny teplot mohou mít vliv na některé nemoci, které dokáží znova přivolat nebo je naopak potlačit. Problém můžou pociťovat například jednotlivci trpící alergiemi. V tomto období se nebude dařit ani kardiakům.  Zvláštním případem jsou lidé, kteří počasí pociťují v kloubech. Může za to nejčastěji tlak. Snižování tlaku, ke kterému dochází před příchodem bouřek nebo přívalových dešťů opravdu s vašimi klouby může zamávat. Jestliže klouby trpí, pomůže vám je rozhýbat a trochu si zacvičit.
Zobrazit článek >
 
Zbavte se zápachu z cigaretového kouře I
Cigaretový kouř nebývá někdy vábivý ani pro kuřáky, pro nekuřák je přímo odpudivý. Stačí se projít po ulici za někým, kdo si právě dává cigaretovou pauzu a už jste cítit pachy. Ať už doma nebo třeba v kanceláři bojujete se zápachem z cigaret, vězte, že se nad problémem dá vyzrát. Klasický osvěžovač nefunguje? Je třeba to zkusit jinak. Zdá se vám, že vás cigaretový zápach provází na každém kroku, chcete se kouřového pachu zbavit jednou pro vždy? Pak si přečtěte nás článek. Větrejte Často větrejte. Výměna domácího vzduchu za čerstvý je základ. Pokud není pod nulou, otevřete alespoň na pár minut, aby se vzduch v místnosti stihl obměnit. Pamatujte si, že větrat byste měl nejméně dvakrát denně. Citrusové plody Slupky s pomeranče se nedávají na topení nadarmo. Přináší do místnosti skvělou vůni, ale hlavně dokáží pohltit nepříjemné pachy. Hrst slupek citrusových plodů nemusíte ani dávat na topení, můžete je nechat volně ležet v místnosti. Vyměňujte je vždy, když se vysuší. Vyperte všechno látkové Hoďte do pračky opravdu všechno, co můžete. Je třeba postarat se i o povlak gauče nebo velký koberec. Doneste věci do čistírny, stejně je vyprání jednou za čas nutné. Ve všech tkaninách se zápach dokáže držet dost pevně, pouhým vyvětráním jim od zápachu obvykle nepomůžete. Vyměňte žárovky Žárovky? Ano, vážně. Žárovky totiž přitahují cigaretový kouř. Pokaždé, když žárovka svítí, se z ní cigaretový kouř uvolňuje, hlavně tedy ve chvíli, kdy rozsvítíte. Pokud se chcete cigaretového zápachu navždy zbavit, vyměňte žárovky nebo je opravdu dokonale umyjte. Toto platí o všech jiných světlech. Umývat je je nutné. Vyzkoušejte účinný antibakteriální osvěžovač vzduchu Květ Granátového Jablka 500 ml. Najdete ho zde. 
Zobrazit článek >
 
Domácí slané pečivo - preclíky
Upéct chutné a křupavé preclíky není nic složitého. Jde jen o to, abyste měl dobrý recept a ohlídal si správné pečení. Zkuste to s námi a připravte si křupavé preclíky, za které Vás okolí nejen pochválí, ale také velmi rádi Vaše dílo ochutnají. Jak upéct nepřekonatelné preclíky? A jakých chyb se vyvarovat? Pojďme na to! RECEPT: Domácí preclíky Ingredience: 500 g polohrubé mouky 1/2 balíčku čerstvého pekařského droždí čajovou lžičku soli 1/2 čajové lžičky mletého pepře 1/2 lžičky papriky (může být i ostřejší) 1 vejce 220 g vepřového sádla 1 dcl vody na pomašlování - 1 vejce na posypání - nemletý mák  Postup: Do zadělávací mísy odvážíme mouku, přimícháme do ní sůl, pepř a mletou papriku. V mouce uděláme důlek, vlijeme 1 cdl vlažné vody (nebo vlažného mléka, je to celkem jedno) a rozdrobíme půl kostky droždí (asi 20 gramů). Necháme vzejít droždí. V hrnečku rozehřejeme sádlo. Nesmí být vřelé. Vlijeme do mouky, rozklepneme jedno vejce a vypracujeme těsto. Využijte na tuto fázi hnětač, neboť to půjde nejprve docela ztuha. Hladké vypracované těsto dáme nakynout - cca 20 minut. Rozšleháme si vejce, kterým budeme potírat vytvořené preclíky. Na druhý talířek si vysypeme mák. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Pečící plech vytřeme sádlem. Z vykynutého těsta odřezáváme malé dílky, na pracovní ploše z nich vyválíme delší válečky (asi jako malíček nebo tužka silné). Přitlačením je spojíme do kroužků nebo „brýlí“. Jednu stranu pomašlujeme vajíčkem a poté je tou stranou položíme na talířek s mákem. Plech s preclíky dáme do trouby. Snížíme teplotu na 200 stupňů. Když začnou preclíky vonět, je čas je zkontrolovat – rozhodující je barva na spodní části, která by měla být lehce zlatavá. Vyzkoušejte také další recepty na slané pochoutky. Inspiraci naleznete v kuchařce SLANÉ POCHÚŤKY - Pagáče, Tyčinky, Slané rolády.
Zobrazit článek >
 
Kolik času strávíte v ložnici aneb zajímavosti o sexu
První část nadpisu může být trochu zavádějící, avšak druhá vám napoví, čeho se bude článek týkat. Téma se nebude věnovat spánku celkově, nýbrž jen sexuálnímu životu. Přemýšlel jste někdy nad tím, kolik času asi strávíte v ložnici? Seznamte se se zajímavými výpočty a průzkumy, které vás možná překvapí. Mnoho průzkumů se shodlo téměř na minutu. Průměrný člověk stráví sexem asi 0,5% svého života. V přepočtu z procent tato hodnota vychází asi na 120 dní, tedy na necelou třetinu roku. Průměrný muž začne žít sexuálním životem v osmnácti letech. V životě vystřídá devět až deset žen a průměrně se miluje dvakrát týdně. Podle průzkumu vědecké agentury Mark si přes ¾ mužů musí o sex říci, musí udělat první krok, aby vůbec na nějaké milostné hrátky došlo.  A jakou délku sexu soulože považují muži za ideální? Nejpřijatelnější délka sexu se prý pohybuje od sedmi minut po necelou čtvrt hodinu. Za takzvanou ,,rychlovku‘‘ se považuje styk trvající do dvou a půl minut. Pokud sex trvá déle než minut devatenáct, pak už se doba považuje za příliš dlouhou. A co je ještě zajímavé? Výzkumy dokazují, že manželské páry, které si počkaly na sex až po svatbě, mají mnohem atraktivnější sexuální život než partneři, kteří se sexem příliš neotáleli. Pokud se muž a žena k sobě nastěhují až po svatbě, mají prý celkově šťastnější manželství. Co si o těchto statistikách myslíte vy? Překvapte vaši partnerku originálním dárkem. Co třeba zvoneček na sex? Najdete ho zde.      
Zobrazit článek >
 
Jak připravit QUINOU?
Quinoa. Zdravá, plná vitaminů, minerálů a taky velmi chutná. Tak proč ji nezkusit? Víte, jak se quinoa připravuje? Poradíme vám v tomto článku. Ačkoliv většina zdravých produktů vyžaduje speciální péči nebo dlouhý proces vaření, quinoa je zázračnou výjimkou. Její příprava je totiž jednoduchá a taky docela rychlá. Quinou vysypte nejprve ze sáčku na cedník. Pořádně ji propláchněte, abyste se zbavil nečistot a případných nežádoucích saponinů. Ty se projeví tvořící se pěnou na povrchu. Nebojte se produkt vypláchnout hned několikrát. Opravdu to potřebuje. V další fázi si připravte hrnec s vodou v poměru 1:2,5. To znamená, že na jeden šálek quinoy dolijte do hrnce dva a půl krát více vody. Toto množství je opravdu nutné dodržet, produkt hodně vody natáhne do sebe. Následně přiveďte směs k varu a nechte na ohni asi dvacet minut. Hrnec zakryjte pokličkou. Po dovaření by v hrnci neměla zůstat téměř žádná tekutina. Pokud se tak nestane, přebytečnou vodu samozřejmě slijte. Hotovou quinou poznáte podle její měkkosti. Pamatujte, že i přes vaření by měla držet svůj tvar. Nebojte se bílých proužků na produktu, jde o klíčky. Nyní zbývá už jen se rozmyslet, jak vlastně quinou chcete podávat. Máte chuť na teplý pokrm? Bude z ní jen příloha nebo připravíte speciální rizotto? Quinou můžete podávat taky na studený způsob. Vmíchejte ji třeba do salátu. To bude dobrota! Bio Quinoa je k pro vás k dispozici samozřejmě v našem e-shopu. Vyzkoušejte její chuť i sílu. Neváhejte a objednejte si ještě dnes tento produkt za skvělou cenu.
Zobrazit článek >
 
Nejlepší detektivky všech dob: Blacksad
Zavítejme ještě do Španělska. I tam vznikají povedené detektivky. A ne tak ledajaké! Kniha s názvem Blacksad v sobě totiž ukrývá komiksový příběh. Za ním stojí dva prvoligoví tvůrci. Spisovatel Juan Díaz Canales a s ním úzce spolupracující dobrý přítel Juanjo Guarnido, který celý příběh zpracovává výtvarně a velmi pestře. Černý panter, který zastává roli soukromého detektiva v této knize vyřeší všechny malé případy i pořádně těžké zločiny. Příběh se odehrává nejen v prostředí drsné školy Blacksad. Námět celé knihy je originální, určitě si ho užijete. Nabízí novou formu detektivky, kterou málo lidí objeví. A to je velká škoda. Komiks není jen pro dětské oči, umí zachytit i pěkně krvavé scény. Pokud jde o černého pantera, je ještě vhodné upozornit, že se nejedná o přezdívku knižního hrdiny, nýbrž o skutečnou postavu. Autor nasadil každému hrdinovi zvířecí hlavu. Ta může vypovídat o charakteru lidí a taky vás může někdy dosti zmást. Guarnido je považován za výborného umělce. Každou kresbu propracovává do těch nejmenších detailů. Vtáhne vás do děje i tehdy, pokud nejste přílišný komiksový fanoušek. A to je co říct! Kresba nádherně dokresluje děj. Ukazuje všechny podrobnosti a slouží i pro lepší pochopení dějové linky. Čtenáři a komiksový milovníci nejvíce na ilustracích oceňují malířovu hru světla a stínu. Tato publikace vyšla v rámci řady Mistrovská díla evropského komiksu. Název nám už napovídá, že kniha bude rozhodně stát za to. 
Zobrazit článek >
 
Svět antioxidantů a vše o něm II
Je nezbytné, aby volné radikály byly omezovány antioxidanty. Poměrově by antioxidační látky měly radikály převyšovat, aby nedocházelo k poškození buněk.  Pokud mají radikály delší dobu převahu, může dojít k procesu známému pod pojmem oxidační stres. Ten může nastat při konzumaci velkého množství alkoholu nebo kouření. Radikály do těla snadno dostanete taky prostřednictvím konzumace plodů rostoucích v blízkosti silnice. Tvoří se taky v případě infekce nebo znečištěného ovzduší.  Jaké prvky považujeme za antioxidanty už bylo řečeno, ale kde tyto prvky nacházet? V následující části budou představeny jednotlivé potraviny, které jsou nezbytné pro konzumaci v případě, že se chcete chránit před radikály. Nejvíce antioxidantů se přirozeně nachází v ovoci a zelenině. Pokud vás zajímají konkrétní potraviny, tak z ovoce se zaměřte zejména na borůvky a kompletně veškeré lesní ovoce, dále pomeranče, hrušky a jablka. Ze zeleniny jsou pak na antioxidanty bohatá rajčata, dále papriky, taky špenát a oblíbené avokádo.  Velké zastoupení antioxidantů mají taky bylinky. Najdete je ku příkladu v mátě, tymiánu, rozmarýnu a dalších potravinách.  Kromě zmíněných potravin jsou antioxidanty dostupné též v obilovinách, rostlinných olejích a dokonce vínu a pivu.  Pokud se strachujete nedostatečného příjmu antioxidačních látek, vězte, že jsou dostupné taky v rámci doplňků stravy. Koupit si je můžete běžně v lékárně a samozřejmě i v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Žížaly - zahradní pomocníci I. část
Významnost žížal pro půdu je známá už starých Egypťanů. Řecký filozof Aristoteles je označil za "střeva matky Země". Žížaly mají zhruba 3000 druhů. Jedná se převážně o kmen Annelida. Jsou rozšířeny po všech kontinentech, ale většina čeledí se nachází v tropické a subtropické oblasti. Vzhled: válcovitý tvar zadní část těla hranatá nebo zploštělá tělo je tvořeno články první článek obklopuje ústní otvor na každém článku, krom prvního a posledního, se vyskytují zatahovatelné štětiny štětin na každém článku je 8, tropické druhy mají až 200 stětin na každém z článků dospělý jedinec má tzv. opasek, což jsou zbytnělé články v přední části těla zbarvení je nejčastěji tzv. masové - je ovlivněno přítomností hemoglobinu v krvi v tropech lze najít žížaly v barvě modré nebo černé, která je doprovázena býlími či žlutými tečkami velikost je velmi rozmanitá - největší bývají tropické žížaly nejdelší žížalu, kterou lze u nás najít je druh Allolobophora hrabei v délce až 50 cm Výskyt: - jedná se především o živočichy žijící v půdě. Avšak se můžeme setkat i se druhy, které žijí ve sladkovodním prostředí. Potrava: - odumřelá organická hmota, většinou, rostlinného původu. - půdní mikroorganismy. Dle potravy můžeme žížaly rozdělit do dvou skupin: detritofágní = živí se rostlinnými zbytky, exkrementy savců na půdním povrchu geofágní = pohlcují velké množství půdy a tráví v ní obsažené organické zbytky a mirkroflóru První druh žížal má v oblibě zbytky jetele, některé druhy trávy, spadené listí. Mají vaše děti v oblibě večerníčkové Žížaláky? Pořiďte jim dětský set Žížaláci, který zakoupíte v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Dobytí severního pólu
Minulý režim, jehož výročí pádu si za pár dní připomeneme, géniům příliš nepřál. Ani skutečným, ani těm vymyšleným. Mé první uvědomění si existence hodnoty vynálezce a všeuměla Járy Cimrmana spadá do doby, kdy teorie příborského rodáka Sigmunda Freuda a sportovní úspěchy Gustava Frištejnského nepatřily k povinným znalostem všeobecně vzdělaného člověka. Těm, kterým nápověda nestačila, mohu prozradit, že tato dvě jména, a nejen tato, bylo možné znát jen z her Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka, alias Járy Cimrmana v době, která úctou ke kultuře, hlavně dobrému humoru a mystifikacím, zrovna netrpěla. Dnes je výuka díla pánů Smoljaka a Svěráka nedílnou součástí rámcových vzdělávacích programů. Jeho znalost ověřují dokonce maturitní otázky. Osobitý cimrmanovský humor dávno prověřily slzy smíchu jeho diváků. Jára Cimrman byl v jedné anketě zvolen největším Čechem a Václav Havel napsal na zárubeň dveří v pražské Malostranské besedě, že nás Cimrman všechny přežije.  A kde s Cimrmany začít? Za sebe bych se přimlouvala za Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem 5. dubna 1909, výpravu ledařů branického pivovaru. Nezaměnitelná přehlídka živých obrazů, driftování, písní do nepohody, povolených témat konverzace a dávno do dějin humoru vstoupivší hlášky vám spolehlivě zlepší náladu, nejen v dušičkovém období roku. Cédéčko s legendární hrou Dobytí severního pólu najdete v našem e shopu v sekci Optika, mezi médii.
Zobrazit článek >
 
Z historie manžetových knoflíčků
Historie pánského odívání sahá až do antiky a vlastně ještě před ní. Manžetové knoflíčky, o kterých bude dnes řeč, si taky prošly dlouhou cestu, ale zas tak do dávné minulosti nedosahují. Víte něco o jejich historii? Přečtěte si náš článek plný zajímavostí. Knoflíčky byly nejprve využívány pouze jako ozdobný prvek a doplněk pro odívání. Následně až došlo k využití jejich funkce spojování. I když si jejich nošení můžete prohlédnout o oblečení již z dvanáctého století, svou funkci, jak ji známe dnes, začaly plnit až ve století sedmnáctém. V Evropě se nosil většinou pár těchto knoflíčků. Byly spolu provázané řetízkem. Manžety nosili zejména Angličané, ostatní raději spíše využívali ke spojování rukávu manžety nebo stuhy, které se považovaly za ozdobnější. Pokud však urození pánové manžetových knoflíčků využívali, obvykle nosili takové, které připomínali vyrytými znaky jejich rodinné erby. Nosily se taky knoflíčky zdobené bohatými kameny. Možná vás tato informace překvapí, ale knoflíčky jsou trendem poměrně blízké minulosti. Začaly se nosit zejména až s příchodem století devatenáctého. Manžetové knoflíčky jsou spojovány s autorem románu Hrabě Monte Christo, Alexandrem Dumasem, který manžetové knoflíčky bohatě popsal a inspiroval výrobce módy ve výrobě dvojitých manžetových knoflíčků. Dnes na trhu existuje celá řada speciálních manžetových knoflíčků. Vydávají se v různých barvách a velikostech, obsahují taky různé ozdobné prvky. Mají několik možností zapínání. Ukotvují se různě. Víte, jak s knoflíčky pracovat? Pokud ne, otevřete náš další článek, který vám to prozradí. 
Zobrazit článek >
 
Cyklistika: Jak začít se sportem? Jak vybrat správné kolo?
Chtěli byste si někdy pořádně zasportovat, ale nevíte, který sport si vybrat? Stále se nemůžete rozhodnout, jaký pohyb by byl pro vás ten pravý? Zkuste se blíže seznámit s cyklistikou, sportem velmi prospěšným pro tělo i mysl.   Úplně počáteční úkol, který byste měli udělat před první průzkumnou vyjížďkou, je zkontrolování vašeho kola. Máte vůbec to správné? Existuje mnoho druhů kol. I zkušení cyklisté řeší dlouho otázku, která se týká výběru typu kola. Nejzákladnější trojici tvoří kola městská (trekingová), horská a krosová, která jsou kombinací předchozích dvou typů. Ujasněte si, jak často a za jakým účelem budete kolo užívat. Plánujete lehké rekreační vyjížďky a nebo sjíždění štěrkovitých cest v horských oblastech? Pokud se chystáte jezdit po zpevněných cestách nebo asfaltových stezkách, zamiřte do oblasti klasických městských kol. Jakmile alespoň trochu přemýšlíte o dobrodružném výletě lesem nebo o prozkoumávání vzdálených horských oblastí, tak sáhněte minimálně po kole krosovém, nejlépe však po horském. Určitě vás teď napadá otázka, jak bude jízda na určitém druhu kola vypadat v konkrétní situaci. Srovnejme si jízdu různých kol na klasické silnici. Vzhledem k tomu, že kolo městské má větší průměr kol, lehčí rámy a trochu jiné převody, pojede přirozeně rychleji. Kolo horské budete roztáčet trochu těžkopádněji, avšak při zdolávání cest nezpevněných, vám prokáže dobrou službu, jelikož cestu výrazně ulehčí. Jakmile budete mít vybrán druh kola, přichází na řadu volba rámů. Výběr rámu je něco jako proces výběru padnoucích šatů. Důležité je vybrat ten rám, který (k) vám bude zcela sedět. Jedině s tou správnou velikostí se budete cítit skvěle a pohodlně. Krátké rámy vás donutí se hrbit a příliš dlouhé rámy budete zase těžko ovládat. V módě jsou nyní karbonové, tedy hliníkové, kompozity, jelikož jsou pevné, zároveň pružné a velmi lehké. Samozřejmě jsou zde další důležité cesty, kterými musíte projít, než vyberete to správné kolo. Výběr řídítek a správného sedla, vidlic a různých doplňků, které jsou pro jízdu nezbytné. O tom někdy příště. Podívejme se nyní na to, jak vůbec se sportem začít. Nejdůležitější je startovat s jízdou na kole pozvolna. Pokud si myslíte, že za den ujedete 80 kilometrů, tak jste na omylu. Fotbal se také nenaučíte při jedné hře, chce to tvrdý trénink a vytrvalost. S kolem je to stejné. Optimální první jízda by měla trvat maximálně okolo 30 minut. Důležité je intenzivní šlapání. Nemusíte provést 90 otáček za minutu, avšak snažte se držet stále stejné tempo. Týdně byste na kole měli vyjet nejméně třikrát. Po každé třetí jízdě zvětšujte dobu jízdy o pět minut. Nestarejte se o ujeté kilometry, ale o čas, který jste na kole strávili. Na kole posílíte svaly, zejména ty na dolních končetinách. Vycvičíte si srdce a plíce. Váš metabolismus se oproti dnům bez cyklistiky může zrychlit až dvakrát. A na konec článku pár zajímavostí ze světa cyklistiky: Každému čtvrtému cyklistovi bylo alespoň jednou za život odcizeno kolo. Každý pátý cyklista nechává své kolo bez zamčení. V Amsterodamu, kde je cyklistika na denním pořádku, ročně se vytáhne z kanálů přes deset tisíc kol. Nejrychlejší kolo na světě může (teoreticky) dosáhnout na neuvěřitelnou rychlost 250 km/h. Každému cyklistovi se hodí příručka do kapsy. Je dobré vědět, jak se v cyklistice zdokonalit, jak tělo regenerovat po náročném tréninku i jak naplánovat cyklistické trasy. Pořiďte si tréninkovou bibli pro cyklisty. V ní najdete odpověď na každou otázku, která vás napadne. Tréninkovou bibli pro cyklisty najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Krajská města a jejich okolí – Ostrava VII
Hasičské muzeum Přijďte si prohlédnout historické hasičské uniformy, svítilny nebo celá vozidla. Kam? Přece do Hasičského muzea, unikátu české republiky. Zkuste si na vlastní kůži, jak funguje hasičská stříkačka. Jedna z částí expozice je zaměřená na modelové situace hasičských akcí. Jiná část expozice zase zahrnuje sbírku nejrůznějších modelů hasičských aut a jiné techniky. Seznámíte se zde taky s historií samotné hasičské služby. Uvidíte i živou ukázku toho, jak se postupuje při zachraňování osob, které se staly součástí dopravní nehody. Zámek Zábřeh a pivní koupel Zastavte se na nově rekonstruovaném zámku, kde prožijete nezapomenutelné zážitky. Zábřežský zámek byl nově kompletně zrekonstruován mezi lety 2004 a 2007, byl předělán na designový hotel. Na místě se nachází například domácí Pivovar Pikard, který byl obnoven po neskutečných čtyři sta letech. V hotelu se skvěle najíte, ale taky se budete moci v pivu ze zmíněného pivovaru vykoupat. Ano, opravdu. Koupel probíhá v dřevěné kádi a je zdraví velice prospěšná. Koupel je možná pro jednotlivce, ale taky v páru. Káď bude obestavěna svíčkami, takže zažijete dokonalý romantický zážitek. V době koupele navíc můžete konzumovat pivo zcela zdarma. V případě zájmu budete následně ještě opečovávaní přírodní pivní kosmetikou. A pokud nejste přílišný fanoušek piva? Nevadí! Na Zábřehu nově můžete vyzkoušet taky vinnou olejovou koupel za doprovodu veltlínského zeleného se sníženým obsahem alkoholu. Lukostřelba za dob středověku Vyzkoušejte si, jak těžké je ulovit divou zvěř. Poznejte, jakou mušku musel mít středověký lukostřelec, aby uspěl v boji. Ulovte si letící ptactvo, kance nebo oslabte nepřítele. Staňte se součástí středověkého světa, tedy alespoň na chvíli. Úžasný zážitek vám přinese návštěva lukostřeleckého areálu poblíž Ostravy. Nechte se vyškolit instruktorem a pak je to už na vás. Zajímá vás, jak to vypadalo s Ostravou za dob minulých? Jaké významné instituce se ve městě nacházely, jaké sportovní využití zde bylo k dispozici. A co kultura obecně? Které klenoty města se dochovaly v původním duchu? Vše a mnohé další se dozvíte v publikaci Ostrava včera, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Skluzavka Funny
Období prázdnin je pro děti obdobím odpočinku od školy a školky. Většinu z nich hrou zabavíte na celý den. Chce to jen mít plán, jaké hry by to měly být. Často totiž ke hře potřebují kamarády, protože jim současný trend rodiny s jedním potomkem moc jiných možností nedává. Mít vlastního sourozence, když to jde, je samozřejmě pro každé dítě lepší. Tráví-li dny s prarodiči a obecně s dospělými, rostou z nich nepříjemní přemoudřelí rozumbradové, což jim pozici v kolektivu neusnadní. A jistě jste to také zažili: robátko na nejméně vhodném místě zreprodukuje nepříliš vhodnou hlášku některého ze zemitějších dospělých a vy byste se hanbou nejraději propadli. Co s tím? Nechat děti ve společnosti vrstevníků, například na příměstském táboře s vrstevníky. Pozná nové kamarády a získá hromadu nových zkušeností a zážitků. Právě kamarády ocení, když si bude chtít i mimo větší kolektiv hrát. Třeba se klouzat na skluzavce Funny, kterou můžete zakoupit v našem e shopu. Funny je masivní a stabilní, hře dodává adekvátní bezpečnost. Je krásně barevná, ke sklouznutí přímo provokuje. Stálobarevné provedení zajišťuje skluzavce trvanlivost, slunce a plískanice jí nevadí. Že ji raději umístíte do uzavřeného prostoru? Nic vám v tom nebrání, její hmotnost z ní dělá vcelku mobilní kus, váží jen 11,2 kg. Je jen mírně nakloněná – schůdky k výstupu mají jen 56 cm, což omezuje riziko úrazu. Má nosnost až 50 kg. Kdyby se na ní usadilo více rádoby klouzajících se, nepraskne. Můžete ji umístit ni do bazénu, lze k ní připojit hadici s proudem vody. Skluzavka Funny je vhodná pro děti od 2 let. Najdete ji, nyní za sníženou cenu, mezi Hračkami na zahradu.
Zobrazit článek >
 
Ukažte se s vůní od Armaniho
Kterou si jen vybrat? Inspirujte se některou vůní z nabídky a objednejte si nového pomocníka na vábení žen. Vyhraje lehká toaletní voda nebo parfém s dřevitými tóny?  Na úvod krátké seznámení s touto celosvětově známou značkou a s jejím ,,vůdcem‘‘.  Giorgio Armani byl již ve svém mládí silně ovlivňován, co se týče módy, svou matkou. Její vkus byl jedinečný, inspirativní a originální. Armani se rozhodl pro podnikání v módním průmyslu již v mladých letech, nejprve však začínal jako aranžér výloh pánské módy v obchodním domě La Rinascente v Miláně. Roku 1964 získal budoucí návrhář první příležitost předvést, co umí. Pro módní dům Nina Cerrutiho vytvořil kolekci pánského oblečení. Jeho talent se ukázal, lidé si navržené oblečení zamilovali. Od roku 1970 začal podnikat sám. Dařilo se mu již od začátku. Zanedlouho od startu své kariéry se svým partnerem Sergiem Galeottim založil vlastní společnost Georgio Armani a hlavně samotnou značku Armani. Oblíbená se autor módních věcí stal hlavně díky originalitě. Jeho modely se lišily od ostatních. Oblibu s ze začátku získal hlavně díky novým sakám, které měly lehce sportovní nádech. Navrhoval i kostýmy pro různá divadelní představení. Dnes se firma soustředí nejen na oblečení dámské i pánské, ale taky na bytové doplňky, zvláštní kožené zboží, kosmetiku a ,,naše‘‘ parfémy. Každá kolekce Armani je jistým způsobem svá. Ten, kdo značku okusí, už si ji zamiluje. Těšte se na přehlídku pánských vůní a vyberte si tu svou. Přelistujte na další článek. Všechny vůně značky Armani najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Práce z domova: Jak být produktivní jako v kanceláři?
Práce z domova je čím dál větší módou, stává se mnohem vyhledávanější než dřív. Vyplatí se vám krok přestěhování práce domů nebo na tom proděláte? Rozhodně při práci nezůstávejte v pyžamu. Běžte si dát ranní sprchu, podstupte hygienou, nasnídejte se, připravte si kávu a pak se vrhněte do práce. Daleko víc váš to nakopne a svou práci budete mít hotovou mnohem rychleji. Nepracujte v posteli, sedněte si hezky ke stolu, pokud nemáte kancelářskou židli, bylo by vhodné si ji obstarat. Začněte pracovat hned ráno. Nikdy není vhodné práci odkládat až do odpoledních hodin. Dodržujte přestávky na svačinu. Vymezte si čas i na případné hovory nebo Facebook. V žádném případě nemějte sociální sítě zapnuté při práci. Pamatujte si, že práce z domova neznamená pracovat non-stop. Dejte si alespoň an chvíli pauzu a vyrazte ven s kamarády nebo si s přítelkyní vymyslete večerní program. Napište si program. Nemusíte ho dodržovat na minutu přesně, ale váš seznam by měl obsahovat alespoň důležité body, které prostě musíte v daný den dokončit. Není třeba připomínat, že ideální je postupovat od těch nedůležitějších úkolů, abyste si na další den případně odložil tu nejméně nutnou práci. Ujistěte svou manželku, že i když pracujete doma, nemáte čas na domácí práce. Váš dům se zkrátka od 8:30 stává kanceláří a vy ji pomůžete s úklidem či vařením, až vám skončí vámi stanovená pracovní doba. Udržujte kolem sebe pořádek. Není nic horšího, než chaos na pracovním stole, ať už pracujete kdekoliv. Bleskově si uklidit můžete i v rámci doby vyhrazené na práci, vždyť v kanceláři byste tak musel udělat také. 
Zobrazit článek >
 
Výhody sypaného čaje I
Je vám vlastně úplně jedno, jaký čaj pijete? Nebo jako čajový gurmán nedáte dopustit pouze na některé čajové odrůdy? A přemýšlel jste někdy nad jednotlivými druhy čajů? Dáváte přednost namixovaným směsím v sáčku s jednoduchou přípravou nebo byste nepil nic jiného než sypaný čaj? Tento článek shrnuje výhody právě čaje sypaného. Proč se vyplatí pít čaj v této formě?  Sypaný čaj znamená odpočinek. Zatímco připravený sáčkový čaj vzbuzuje ve svých konzumentech pouze spěch a rychlost, sypaný čaj znamená úplně něco jiného. Představuje proceduru spojenou s odpočinkem a klidně i meditací. Samozřejmě to neznamená, že by příprava čaje trvala hodiny, čaj vyrobíte skoro tak snadno jako za pomoci sáčku, ale už jen vůně při jeho přípravě vás dostane.  Největším minusem čajů porcovaných je asi to, že většinou obsahují dochucovací látky nebo barviva. Prochází chemickou úpravou, čímž dojde k narušení celkové kvality čaje. V případě sypaných čajových směsí se nemusíte žádné podobné úpravy bát. Čaj se suší, mixuje a porcuje, tím však celý proces jeho zpracování končí. Mnoho lidí zapomíná na to, že některé druhy čajů jsou znehodnocovány samotným drcením.  Sypaný čaj můžete zhodnotit podle jeho vizáže již při nákupu. Porovnat můžete vůně několika druhů. Sypaný čaj můžete zalít horkou vodou několikrát. Podruhé sice bude čaj o trochu slabší, ale stále dobrý.  Co takhle BIO čaj z ibiškového květu?  Temně červený, kyselkavý ibiškový čaj je krásně osvěžující, výborně se hodí v létě a skvěle chutná také vychlazený nebo slazený ovocným koncentrátem.
Zobrazit článek >
 
Odrůdy stolního vína
Vitra Odrůda, která se používá zejména k výrobě vína stolního nese název Vitra. Pochází z oblasti Moravy, jde o křížence hroznů s názvem Poběda a Košutovo. Tato odrůda byla vyšlechtěna Václavem Křivánkem a Aloisem Tománek. Stalo se tak na Šlechtitelské vinařské stanici Polešovice. Tato novinka však nesklidila moc velký úspěch. Olšava Olšava je kříženec dokonce tří odrůd. Jedná se o víno, které vzniklo hned ze tří různých a zcela specifických odrůd. Není moc podobné ani jedné z nich. Vyšlechtěno bylo na stejné stanici jako víno Vitra. Pola Již zmíněná šlechtitelská stanice odvedla opravdu dobrou práci. Odrůda Pola je taky jejich dílem. Chrupka bílá Chrupky možná znáte. Jedná se o odrůdy, které jsou velmi staré. Pocházejí pravděpodobně z Egypta. Zde se pěstovaly již před pěti tisíci lety. Velké zastoupení mají i v Asii. Do Evropy se údajně dostaly taky poměrně brzy, již v šestnáctém století. Dovezl je sem diplomat ze sultánského francouzského dvora. Odtud se dostaly hojně taky do Švýcarska. Jedná se o nejkvalitnější odrůdu pro výrobu těchto vín. Ve Švýcarsku tvoří toto víno téměř polovinu všech vinic, je z něj vyrobeno až šedesát procent tekutin ročně. Chrupka červená Víno je přibližně stejně staré jako Chrupka bílá, jeho historie je taky téměř stejná. Diamant Mohli bychom zde zmínit taky známé víno slovenských krajů, ne nadarmo se jmenuje Diamant. Jedná se o dílo Doroty Pospíšilové, která je významnou šlechtitelkou v Bratislavě. Arkadia Tohoto křížence dvou odrůd vyšlechtili na Ukrajině. Proces šlechtění a následného testování trval celé dva roky. V České republice toto víno získalo svou registraci v roce 1995. 4-dílný dárkový set "wine" v krabičce najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
BIO Konopné semínko
Konopné semínko je jednou z těch potravin, které byste měl nejen ochutnat, ale taky pravidelně konzumovat, neboť výrazně prospívá zdraví. Semínka, ale celé konopí, se řadí mezi nejzdravější potraviny vůbec. V semínkách najdete značný podíl bílkovin, sacharidů i cukrů. Z vitaminů se v konopí vyskytuje téměř celá skupina B, taky vitamin A, C a E. Již tato informace vám napovídá, že konopné semínko bude prospěšné v mnohých hlediskách. Z minerálů a stopových prvků konopné semínko obsahuje chrom, jód, hořčík, vápník, zinek, železo, draslík nebo síru. Pojďme se už podívat na zdravotní účinky. Konopí působí jako skvělý zlepšovač imunity. Posiluje obranný systém jedince, takže je vhodné přidávat konopné semínko do svého jídelníčku zejména v období chřipkových epidemií. Konopí využívali již indiáni, kteří díky této rostlině vyháněli z těl těžké záněty a jiné nešvary. Říká se, že konopné semínko dokáže vylepšit i takové onemocnění, na které ani antibiotikové léky nestačí. Konopná semínka se vyplatí přidávat zejména do snídaňových porcí, neboť stimulují myšlení a dodávají potřebné živiny mozku. Pravidelná konzumace konopného semínka zlepšuje paměť natrvalo. Dále taky prospívá pleti a vlasům, takže je hojně využívané v kosmetickém průmyslu. Působí proti ekzémům. Semena konopí by měli jako doplněk stravy využívat taky ti, kteří mají problémy se srdcem nebo trpí na kolize oběhového systému. Konopí mu opět dodá dostatek života. Konopné semínko taky odborníci vřele doporučují sportovcům neboť slouží jako skvělá regenerace svalům. Obsahuje dost bílkovin, které přispívají k tvorbě svalů. Další informace o pravém konopném semínku zjistíte na našich stránkách. Vyzkoušejte taky oblíbený produkt Bio Konopné semínko loupané 100 g, najdete ho zde: eshopeiffel.cz/zdravi. 
Zobrazit článek >
 
Je potřeba vymalovat aneb domácí barevná typologie I
Pojďte si společně s námi projít článkový speciál, který se týká malování a vhodných barev. Modrá, červená a nebo zůstat u bílé? Jaká barva bude vyhovovat vám? Vše se dozvíte v našem povídání. Teplé barvy Díky teplým barvám se ve vás bude stále udržovat energie a aktivita. Díky teplým tónům se nikdy nebudete cítit sám. Tyto barvy krátkodobě dokáží zvýšit fyzický výkon. Barvy: žlutá, oranžová, červená, hnědá Samozřejmě je na vás, jaký odstín barev do pokojů vyberete. Myslete na to, že některé výše vyjmenované barvy mohou být v nějakém odstínu studené. Některé chladné barvy naopak díky mixu se svými teplými protějšky se mohou stát veselými a teplejšími. Studené barvy Studené barvy jsou potěchou pro oko po unavujícím dni. A nejen pro oko. Utlumí psychickou i duševní aktivitu, vyvolávají pocity chladu. Studené barvy se nedoporučuje malovat sytě, neboť tyto barvy nemusí vyhovovat úplně každému. Barvy: zelená, modrá, fialová Nikdy nekombinujte příliš odlišné barevné tóny spolu. Zaměřte se na příbuzné kamarády, aby barvy spolu nikoho nerušily. Nyní se pojďme pozastavit nad jednotlivými barvami. Co nám která přinese? Vězte, že působení barev se na každém jednotlivci může odrazit trochu jinak. Žlutá Žlutá barva se nehodí do místností orientovaných na jih, aby v nich nedocházelo v kombinaci se sluncem k pocitům přehřívání. Je to barva veselá, přinese do každého dne optimismus. Tato barva dokáže taky vyvolat kreativitu. Oranžová Oranžová barva je vhodná pro všechny milovníky tepla. Hodí se do místností, do kterých až tak nesvítí slunce. Tato barva dokáže člověka povzbudit, vyvolává radost a optimismus. Hodí se téměř kamkoliv. Vyzdobte si byt dekoracemi v ladících barvách. Originální bytové doplňky nakoupíte zde.   
Zobrazit článek >
 
České památky UNESCO: Český Krumlov
Česká republika je země s bohatou historií a svým obyvatelům i návštěvníkům nabízí mnoho míst a památek, které stojí za vidění. Ty nejvýznamější se dostali až na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a právě ty si představíme v seriálu, který bude tyto české perly mapovat.   Český Krumlov Český Krumlov patří mezi opravdové perly České republiky. Toto město, které leží v jižních Čechách asi 20 kilometrů od Českých Budějovic ční vysoko nad ostatními památkami tohoto kraje. Téměř 14 tisíc obyvatel tohoto města se může každý den cítit téměř jako v pohádce. O kouzelnou atmosféru města se stará více faktorů. Středověká zástavba i Vltava, která městem protéká. V Seznamu UNESCO je Český Krumlov, kterému se také někdy přezdívá „Hlavní město Šumavy", je od roku 1992, patří tak k prvním českým památkám, které byly na seznam zapsané.  Jak již bylo řečeno, v Krumlově může návštěvník vidět středověkou zástavbu a tajemné uličky, které vypadají jako z pohádky. Jednou z velmi navštěvovaných památek je také zámek, který je po Pražském hradu druhým největším zámeckým komplexem v České republice! Historické sídlo Rožmberků má opravdu co nabídnout, od maškarního sálu až po zámecké zahrady, kde se nachází další turistické lákadlo. Tím je divadelní scéna s otáčivým hledištěm, kde se v letních měsících hrají divadelní hry. V létě je v Českém Krumlově opravdu co dělat, zavítat můžete například na noční prohlídky města, některý ze sedmi festivalů, které se zde konají nebo tradiční slavnosti. Pokud plánujete dovolenou v Čechách, Český Krumlov a jih Čech nesmíte vynechat!  
Zobrazit článek >
 
Bramboráky na X způsobů II
Muffiny bramborákové se syrečky Budete potřebovat: Brambory (1 kg) Vejce (2 ks) Hladkou mouku (60 g) Olomoucké tvarůžky (1 balení) Česnek (8 stroužků) Sůl, pepř, majoránku, papriku sladkou, sušenou petržel Postup: Nastrouhejte brambory na kousky a přidejte k nim ostatní suroviny kromě syrečků. Bramborovou směs nalijte do formy na muffiny, ale maximálně do poloviny. Přidejte plátek syrečku a poté dolijte do formy těsto tak, aby byla každá prohlubeň plná. Pečte asi čtyřicet minut na 180°C. TIP: Aby se vám muffiny lépe vyndávaly, vložte do formy nejprve muffinové košíčky. Pokud je nemáte, vytřete formu alespoň tukem a vysypejte moukou. Bramboráky pečené v troubě Budete potřebovat: Brambory (1 kg) Zelí kysané (350 g) Česnek (8 stroužků) Vejce (3 ks) Hladkou mouku (100 g) Uzeninu (200 g) Tuk (máslo, olej, sádlo, cca 3 lžíce) Kmín Sůl, pepř, majoránku Postup: Brambory nastrouhejte, přidejte zelí a promíchejte. Ze směsi slijte přebytek vody. Přidejte koření a ostatní suroviny včetně nakrájené uzeniny a tuku. Na plech položte pečící papír, a rozložte na něm směs. Těsto je třeba péči asi hodinu na 180°C, později je vhodné troubu zesílit na 190°C. Bramborákové těsto je hotové, pokud vám na zapíchnuté špejli v těstě nezůstane žádná hmota. Bramboráky nakrájejte na drobnější kostičky. Můžete je přelít jogurtovým dresinkem. Naučte se připravovat taky jiné bramborové klasiky nebo speciality. Knihu Brambory – 50 snadných receptů najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak vycvičit svého psa? Naučte ho základním povelům II
Když pes už slyší na jméno, je dobré ho naučit povel ,,Ke mně!‘‘. Pokud pes přiběhne už na jméno, tak máte vyhráno. Spousta psů však zavolání ignoruje. Pokud bude váš pes taky takový, vezměte si na pomoc dlouhé vodítko. Zavolejte na psa a za ním vyslovte požadovaný povel. Pokud se pes nerozejde směrem k vám, zatáhněte za vodítko a zkrátka ho donuťte přijít k vám. Věřte, že váš mazlíček za chvíli pochopí, co se po něm chce. Jak už bylo zmíněno, psů, které rozptýlí skoro kterýkoliv podnět je obrovské množství. Je tedy třeba začít trénovat někde v klidném prostředí, kde psa nebude nic rušit. Až tento povel bude ovládat, začněte trénovat venku. Pamatujte si, pokud pes uteče někam dál, i když mu to nebylo dovoleno a nakonec k vám dorazí, že ho nikdy nemáte za jeho špatné rozhodnutí trestat, pokud tak učiníte, pes se bude bát k vám chodit, jelikož si bude myslet, že až přijde, bude následovat trest. Přečtěte si zajímavou knihu s psí tématikou. Jak se chová pes a jak vnímá svět? Vše se dozvíte v publikaci s názvem Psí záležitosti aneb v hlavní roli pes. Knihu najdete zde. Co nás čeká a může se stát při koupi štěněte, při jeho zdravotních problémech i exteriérových vadách? Při cestování či soužití se sousedy? Na co se připravit na výstavě, při uchovnění psa, krytí, odchovu štěňat? I na to zde najdete odpovědi. Kniha tak přináší neocenitelné praktické rady, které takto souhrnně nebyly nikdy publikovány. Zpracováno je v ní i téma chovatelských klubů, členství v nich, povinnosti a práva majitelů, chovatelů, členů i nečlenů. Příběhy ze života nám mohou podat pomocnou ruku, jak se vyhnout možným chybám, nepříjemnostem, které prožili jiní. A naprosto ojedinělou přílohou jsou pak vzory smluv a dalších právních dokumentů! Nečekejte strohou a nesrozumitelnou řeč paragrafů – vše je psáno srozumitelně, s nadhledem, zkušeností a porozuměním, doplněno o laskavé ilustrace plné humoru.
Zobrazit článek >
 
Podíl ve společnosti ve vztahu k společnému jmění manželů ve světle novely občanského zákoníku
Nedávno přijatá novela tzv. nového občanského zákoníku, který je účinný teprve bezmála tři a čtvrt roku, s sebou mimo jiné přinesla také zpřesnění nahlížení na podíl v obchodní společnosti, akcie a členství v družstvu (pro zpřehlednění bude hovořeno pouze o podílu, ačkoli tím je myšlena i akcie, popř. členství v družstvu), které byly nabyty ze společných prostředků společného jmění manželů. Ustanovení § 142 odst. 3 tzv. starého občanského zákoníku (zák. č. 40/1964 Sb., občanský zákoník) uvádělo, že „Stane-li se jeden z manželů za trvání manželství společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva, nezakládá nabytí podílu, včetně akcií, ani nabytí členských práv a povinností členů družstva, účast druhého manžela na této společnosti nebo družstvu, s výjimkou bytových družstev.“ Toto ustanovení následně Nejvyšší soud České republiky rozsudkem ze dne 20. 7. 2004, sp. zn. 22 Cdo 700/2004, zpřesnil tak, že obchodní podíl lze rozdělit na složku majetkovou a složku korporátní, přičemž pouze se složkou korporátní byl spojen výkon práv společníka. Součástí společného jmění manželů se stávala jen složka majetková a nikoli složka korporátní a práva plynoucí z účasti na společnosti, tj. například právo hlasovat na valné hromadě, náležela pouze tomu z manželů, který byl skutečně společníkem. Výjimku tvořila bytová družstva, kde dle shora uvedeného ustanovení mohl i druhý manžel vykonávat práva člena družstva. Do této relativně ustálené a judikaturou vyjasněné situace však takříkajíc „hodil vidle“ nový občanský zákoník (zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník), který s účinností od 1. 1. 2014 zrušil úpravu předcházející a nově tuto otázku upravil v § 709 odst. 3 následovně: „Součástí společného jmění je také podíl manžela v obchodní společnosti nebo družstvu, stal-li se manžel v době trvání manželství společníkem obchodní společnosti nebo členem družstva. To neplatí, pokud jeden z manželů nabyl podíl způsobem zakládajícím podle odstavce 1 jeho výlučné vlastnictví.“ Pročež se pochopitelně rozvířila debata o tom, jak toto ustanovení vykládat a zda je namístě kontinuálně považovat podíl v obchodní korporaci za jaksi dvousložkový institut, či kontinuitu přerušit a vykládat jej tak, že nabytí obchodního podílu, jedním z manželů zakládá druhému z manželů právo využívat práv společníka, resp. akcionáře či člena družstva, takové společnosti, resp. družstva. Novela nového občanského zákoníku účinná od 28. 2. 2017 činí v tomto ohledu jasno, když za konec současné dikce § 709 odst. 3 byla připojena věta: „Nabytí podílu nezakládá účast druhého manžela na této společnosti nebo družstvu, s výjimkou bytových družstev.“ Tím se v podstatě navrací stav, který zde existoval před 1. 1. 2014, tj. rozdělení podílu na složku majetkovou a složku korporátní. S touto veskrze pozitivní změnou je však nyní spojena otázka, jak nahlížet na podíly, které se staly součástí společného jmění manželů mezi 1. 1. 2014 a 28. 2. 2017, kdy nabyla účinnosti novela nového občanského zákoníku. Nadále bude zajímavé sledovat, jak se touto otázkou vypořádají soudy.   Autorem textu je Vít Hruška, advokátní koncipient www.maceklegal.cz
Zobrazit článek >