Jak vybrat správný gril? II
Plynový gril
Grily na plyn bývají o něco ,,vymakanější‘‘ než klasické uhelné grily. Porovnejte si výhody a nevýhody, sám uvidíte, který z nich vám vyhovuje víc.
PRO: regulace teploty, snadná manipulace, odkapávání tuku mimo gril
PROTI: horší dostupnost palivových zdrojů, finanční nákladnost, horší manipulace vzhledem k velikosti
Gril s lávovými kameny
Víte, co vlastně lávové kameny jsou? Pocházejí z vyhaslých sopek a velmi snadno se nahřívají. K jejich tepelné síle vám postačí i umělý zdroj tepla – plyn nebo elektřina. Lávové kameny nehoří, avšak jsou prohřáty natolik, že dokáží propéct i maso.
PRO: ekologie (jedna sada lávových kamenů vydrží až celou sezónu), vysoká míra výhřevnosti
PROTI: nákladnost kamenů, při častějším používání je třeba myslet na jejich výměnu
Gril na elektřinu
Tento gril už nemá s přírodními kouzly téměř nic společného. V grilu jsou obvykle nahřívány spirály, ze kterých následně vyzařuje teplo. Na spirálách jsou obvykle položeny teflonové desky, na které už vystavíte maso a počkáte, až se dostatečně ugriluje.
PRO: malá náročnost na obsluhu i údržbu, dokonalá regulace teploty, možnost použití i v uzavřených prostorech
PROTI: neekologičnost ztráta elektrické energie, vysoká cena, vyšší provozní náklady
Gril s vlhkým dýmem
Tento způsob grilování je obecně méně známý. Kdo však jednou tento způsob grilování okusil, už se jen tak k jinému nevrátí. Gril funguje na způsobu ohřátí vody v nádobě ohněm, která následně díky vysokému odpařování prohřeje i jakékoliv potraviny.
PRO: jednoduchá manipulace, rovnoměrné ugrilování, nenáročnost, zdravé jídlo
PROTI: nesnadná dostupnost grilu, větší nákladnost
Zajímal by vás i článek, který vám odkryje tajemství těch nejlepších receptur pro přípravu masa či jiných potravin na grilu? Pokud ano, můžete se těšit, článek si budete moci přečíst na našich stránkách již zanedlouho!
Grily můžete vybírat zde.