EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Zelená káva aneb malý zázrak pro štíhlou linii
Zelenou kávou jsou obecně nazývány zrnka klasické kávy arabica, které neprošly pražením. Hlavně díky tomu jsou tato zrnka mnohem zdravější než ta pražená. Nedošlo totiž k odstranění většiny prospěšných látek. Pomocí tepla z kávy dostanete kyseliny chlorogenovou a polymerické fenoly. A to je velká chyba, neboť tyto látky mají velmi pozitivní účinek na hubnutí. Nejen že látky redukují hmotnost, ale taky zahánějí chutě na sladké. Fenoly navíc působí proti rakovině. Zelená zrnka může pojídat kdokoliv, avšak je nutné myslet na to, že i v těchto bobech se vyskytuje dost kofeinu. Při užívání zelené medicíny je třeba dostatečně pít a s léčením to nepřehánět. Káva tohoto druhu se připravuje úplně stejně jako klasický rozpustný nápoj. Dvě lžičky kávového prášku je nutné rozmíchat v horké vodě. Šálek lze pít nejlépe třikrát denně. Nemíchejte kávu s cukrem a mlékem, aby nedošlo k ubrání jejích léčebných funkcí. Do zelené kávy se často přidává zázvor, který umí dost rozhýbat metabolismus. Proč je tedy výhodné pít zelenou kávu? Protože tento nápoj pomáhá s redukcí podkožního tuku, zbavuje se taky vnitřního tuku kolem orgánů. Omezuje vznik cukrovky, zabraňuje vzniku žlučových kamenů, kladně působí na celulitidu a zamezuje jejímu tvoření. Zelená káva velmi dobře působí na ledviny, srdce, cévy, slinivku břišní, játra a ledviny. Přidejte zelenou kávu do svého jídelníčku. Produkt značky Phoenix Monopol najdete zde. Zelená káva je sypká směs pro přípravu nápoje, která není pražena a tím jsou v ní uchovány látky, které se při pražení ztrácejí.
Zobrazit článek >
 
Pánové, co takhle trendy účes, který teď letí?
Prozkoumejte účesy roku 2017 a zapůsobte (nejen) na milovnici módních trendů se svým novým hairstylem! Ofina a krátký střih po stranách Letošní špičkou v účesech je takový střih, který je charakteristický pěstovanou ofinou a krátkým střihem na bocích. Nechte si vyholit celou stranu vašich vlasů. Na špičce vaší hlavy směrem dozadu však vlasy nechte v klasické délce. Jestliže nejste fanoušek ofiny, pak vyberte jeden z patkových střihů. Vlasy ve větru Jaký účes mám na mysli? Vyčešte vaše vlasy směrem vzad, jako by vám je zrovna odfoukl vítr. Takovýto upravený styl mužských kadeří se nyní objevuje na mužích při světových módních přehlídkách. Zkoušel jste již tento hairstyle? Vše na jednu stranu Vraťme se do osmdesátek a inspirujme se u tehdejších celebrit. I když jejich tváře vypadají rozdílně, účesy jsou k nerozlišení. Překlopte vlasy na jednu stranu a nagelujte je, aby patřičně držely. Před odchodem z domu nezapomeňte zkontrolovat, zda vám účes sluší. Tento účes totiž nesluší jen tak někomu. Jak se vzbudím, tak i jdu Tento styl účesu se vám bude zajisté líbit úplně nejvíc, alespoň co se týče praktičnosti. Nyní totiž frčí i style ,,nestyle‘‘. Vytvořte designový vlasový rozcuch a přejeďte vaši přípravu gelem, aby ve vámi vybrané pozici vlasy držely. Tento vlasový styling působí nedbale roztomile a ženám se v něm budete zajisté velmi líbit. Veškeré příslušenství, které je k domácímu účesu nezbytné, najdete zde. Vybavte se novými prostředky, i muži potřebují své kosmetické přípravky pro dokonalý look. 
Zobrazit článek >
 
Dílo Davida Irvinga II
V předchozím článku jste si mohl přečíst mnoho zajímavostí ze života Davida Johna Cawdela Irvinga. Pojďme se nyní podívat hlouběji do prostředí samotné literatury. Přečtěte si zde něco víc o jeho nejzajímavějších dílech. Goebbels – Pán myšlenek třetí říše Nikdo jiný snad nikdy neprozkoumal tolik stránek Goebbelsových deníků. Po zdolání asi 80000 listů, po pátrání v západních archívech, se Irving dal do sepsání úplné bibliografie Goebbela, Hitlerova důvěrníka. Tento takzvaný génius zla je popsán hlavně na základě archivních pramenů. Autor kritizuje některá předchozí na toto téma sepsaná díla, neboť jsou dle jeho zkoumání chybná. Tato kniha je opravdu velmi historicky ceněna. Mimo vynikající studii v ní najdete taky 40 stran obrázkových příloh. Tajné deníky Hitlerova osobního lékaře Kniha podává pravdivou výpověď lékařů Adolfa Hitlera a zakládá se mimo jiné i na pozoruhodném tajném deníku jeho osobního lékaře prof. Dr. Theodora Morella. Byl Hitler po lékařské stránce šílený? Jaké nemoci ho v letech 1941 a 1944, tedy v osudových chvílích dějin jeho státu, sklátily na lůžko? Pozoruhodné deníky Hitlerova lékaře vyvracejí mnohé legendy z dob druhé světové války, týkající se diktátora nacistického Německa. Hitlerova válečná stezka Tato kniha vypráví příběh válečné stezky jednoho muže – Adolfa Hitlera. Vyprávění končí přesně v okamžiku, kdy večer 3. září 1939 Vůdce opouští kancléřství v Berlíně a vydává se na frontu v Polsku. Autor se snaží popsat události zpoza Vůdcova stolu, vidět a pochopit každou událost skrze jeho pohled. Při psaní této knihy využil autentické deníky, dopisy a další písemnosti ať již z archivů nebo od zúčastněných osob, případně jejich příbuzných. Knihy Davida Irvinga najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Degustace italských sýrů
Pokud nejsme znalci, můžeme být zmateni obrovskou nabídkou italských sýrů. Avšak ti z nás, kteří se určitým způsobem dokáží v sýrech orientovat, by si měli vybírat k degustaci speciální obchody, kde si své znalosti rozšíří a obohatí. Při degustaci je důležité, kdo bude sýr hodnotit, zda-li amatér nebo profesionál.  amatér - shromáždění a ocenění zvláštností daného sýra profesionál - hodnotí charakter sýra 4 fáze analýzy degustace: dotyková vizuální čichová chuťová 1. dotyková fáze - je to první informace o konzistenci, tvrdosti, zrnitosti, pružnosti a mastnosti sýra. 2. vizuální fáze - tato analýza není stoprocentní. V některých případech pohled vyvolá vjem, který ve skutečnosti znamená něco jiného. Například plně pokrytý sýr černou plísní může na pohled vypadat nevábně, ale na ochutnání je velmi lahodný. 3. čichová fáze - s touto fází se dostáváme do kontaktu při rozbalování či krájení sýra. Postupně se začnou uvolňovat aromatické substance. První vjemy, které vnímáme jsou živočišné, tedy z kterého mléka byl sýr vyroben. Dále vnímáme, zda-li je sýr čerstvý nebo uleželý. Při hodnocení se užívají výrazy jako: čerstvý květinový (čerstvá tráva, seno, česnek) ovocný (broskev, meruňka, jablko) máslo houba vařený kaštan sušené ovoce (ananas, kokos, banán) karamel chléb či chlebová kůrka 4. chuťová fáze - každý degustátor si musí nejprve uvědomit, že sýry mají různou konzistenci (pevnou či krémovou). Pro povzbuzení chuťových buněk je důležité, aby se sýr rozžvýkal a rovnoměrně se rozprostřel v ústech. První dojmy jsou: hořkost slanost pikantnost štiplavá chuť u uleželých sýrů (př. Pecorino Romano) je vhodná u čerstvých sýrů (př. Crescenza) je nevhodná sladkost
Zobrazit článek >
 
Krajská města a jejich okolí – Hradec Králové VII
Muzeum anatomického ústavu Již od roku 1945 je anatomické muzeum Lékařské fakulty v Hradci Králové plně funkční. Stále v něm přispívají exponáty, které slouží taky k výuce místních studentů. Jistě vás zaujme, že jsou zde vystaveny kosti od jedinců starých tisíc let. Nechybí taky nabalzamované preparáty. Muzeum je přístupné po domluvě zejména veřejnosti s trochou odborných znalostí. Vodnická stezka Hledáte nedotčenou přírodu? Lesy, vody a různé živočichy? Nebo si jen chcete odpočinout? Vyrazte se projít kolem třech menších rybníků. Trasa není dlouhá, její projití vám zabere asi tak hodinu času. Nachází se na ní devět zastavení. Rybníky se nachází uprostřed Hradeckých lesů, které rou 1318 daroval městu Jan Lucemburský. Procházkový okruh Historické město Součástí města Hradec Králové jsou mnohé zajímavé stezky a turistické trasy. Kromě těch přírodních zde najdete taky běžné trasy vedoucí k památkám. Nejoblíbenější stezku tvoří hnědá barva, trasa se třinácti zastávkami, při které si prohlédnete unikátní Bílou věž nebo třeba katedrálu sv. Ducha. Festivaly Letní teplé období mají mnozí spojené s festivaly. V Hradci Králové se jich každoročně koná požehnaně. Užijete si zde například studentský festival Majáles, jeden z největších hudebních festivalů Rock for People, Hip Hop Kemp, ozvěny z filmového festivalu Febiofest, taky přehlídku kuchařů a mistrovství republiky kuchařů a cukrářů Gastro Hradec. Zaujmout by vás mohlo taky vyvrcholení divadelní sezony v podání akce Divadlo evropských regionů. Celý Hradec se každoročně účastní taky Slavností královny Elišky. Na výlet si samozřejmě nezapomeňte přibalit správného průvodce. Publikaci Hradec Králové, knižní plán města najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Je vše, co se říká o zubech, pravda? II
,,S moudrými zuby jsou jen potíže.‘‘ S tím, že jsou ,,moudráky‘‘ jen na obtíž souvisí taky mýtus, který tvrdí, že by tyto zuby měly jít ven dřív, než začnou prořezávat. To je nesmysl. Moudré zuby se musí vytáhnout z dutiny ústní jedinci tehdy, pokud by se mu jen těžko vešly k ostatním zubům nebo hrozí, že by začaly ,,klíčit‘‘ pod sedmičkou, kterou by mohly úplně vytlačit. V jiných případech však není nutné moudré zuby vytahovat. S osmičkami bývají sice největší potíže, ty však nejčastěji souvisí s jejich nedostatečným čistěním vzhledem k poloze. ,,Krvácení dásní nevadí, jde o následek tvrdého čištění.‘‘  Právě jste se díky jednomu sdělení seznámili hned se dvěma mýty. Zaprvé je třeba upozornit, že krvácení dásní může znamenat velký problém a je nutné ho co nejrychleji řešit se svým dentistou. Příčin problému může být samozřejmě víc, ale neměli byste je nechávat v náhodě. Ano, jemné dásně lze samozřejmě poranit nešetrným zacházením kartáčku, avšak měly by vydržet bez problému i čištění silnějšími štětinami. Pokud dásně krvácejí, je pravidelné a hlavně pečlivé čistění přímo nutností, neboť jen to pomůže vyhojit zánět a krvácení zastavit.   ,,Zápach v úst je způsoben potížemi trávicími soustavy.‘‘ Je sice pravda, že žaludeční potíže mohou způsobit zápach v ústech, avšak odborníci za pomoci několika testů na velkém vzorku lidí přišli na to, že zapáchající dech má z více než devadesáti procent na svědomí nedostatečná hygiena dutiny ústní. Zkontrolujte tedy, zda jsou vaše zuby opravdu čisté, nezapomínejte na ošetření jazyka a hlavně mezizubní prostory a plak usazený v dolní části chrupu. Právě poslední tři faktory mají na svědomí zápach 
Zobrazit článek >
 
Staňte se optimistou! I
Vidět věci pozitivně je dobré nejen pro psychické zdraví, ale i to fyzické. Naučte se vstávat s úsměvem na tváři a věřte tomu, že se vám hned víc věcí podaří! Základem štěstí člověka je žít život podle sebe. Neinspirujte se u ostatních, neřiďte se podle jejich nálad, zkrátka dělejte vše tak, jak to cítíte vy sám. Vědci tvrdí, že lidský pesimismus je naučený. Jedná se o způsob práce člověka se svou duší, která samozřejmě není správná. Je čas naučit se vidět život v bílém provedení. Možná jste v tom vyrostl. Doma se vaši moc neusmívali? Někdy přišel jen lehký náznak vykouknutých zubů a jinak žádná radost? Změňte to. Přece nechcete, aby takové byly i vaše děti. Je na čase se začít usmívat jenom kvůli maličkostem. Že chcete být za ,,tvrďáka‘‘? Toho v sobě můžete projevit i jinak. A navíc si pamatujte, že dámy, ty letí především na úsměv! Nyní se již pojďme přesunout k taktickým fintám, díky kterým se stanete věčným optimistou. Všechno zlé je pro něco dobré Na každé špatné věci, která se vám přihodila, hledejte nějaký klad. Vězte, že i na zlech se dají najít pozitiva. Jendou je to poučení, podruhé varování a potřetí zkušenost. Chybami i činy se člověk učí!   Optimismus a jeho role v kontextu zdraví. To je název knihy, která vám možná dokáže otevřít oči. Zjistěte, jak se může věčná negativita a pesimismus projevit na vaší duševní stránce. Opravdu je na čase začít myslet optimisticky. Uleví se vám!  
Zobrazit článek >
 
Přemyslovská epopej Vlastimila Vondrušky
PhDr. Vlastimil Vondruška, CSc., pocházející z Klada, je významný český historik, spisovatel a publicista. Proslavil se svými historickými romány, ze kterých rád vytváří detektivní příběhy.   Jeho život je bohatý. Spisovatel vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, poté dostal místo v Československé akademii věd. Práci zde však brzo ukončil a přesunul se do Národního muzea. Dodnes je ředitelem historické části muzea. Do roku 2009 provozoval i se svou manželkou sklárnu v Doksech, kterou společně založili. Vytvářeli zde například kopie historických skel, které pak vyváželi do světa. Co se týče literatury, tak té se věnuje již od mládí. Některé jeho knihy jsou napsány pod pseudonymem Jan Alenský. Jeho dílo se skládá z více než padesáti studií o dějinách kultury a více než čtyřiceti románů. Některé z nich jsou zaměřeny čistě pro dospělé, jiné zase pro děti. Jeho první knížka Příběhy plzeňských mordů vyšla v roce 1994. Pokud jste fanoušci audia, tak si vyhledejte jeho vstupy do Českého rozhlasu, kde posluchače poutavě seznamuje se středověkem, či významnými a zajímavými událostmi českých dějin. Získal řadu ocenění jako například Zlatou stuhu IBBY v roce 2006 v kategorii Literatura faktu a populárně naučná literatura pro mládež, o rok později cenu čtenářů nakladatelství MOBA nebo dříve, roku 1987, Cenu literárního fondu. Nejvíce se proslavil a světu ukázal svými detektivními příběhy, jejichž děj se odehrává v dobách Přemyslovců. Čtyřdílná románová freska vyšla postupně po čtyřech knihách v letech 2011-2013. První díl, Velký král Přemysl I. Otakar, začíná v době, kdy v českém knížectví převládá neklid a různé rodové neshody. Postupně se vlády ujímá již zmíněný panovník. Za už pevné a stabilní vlády, kdy si získává i spojence, je dán pražským biskupem do klatby. Důvodem jsou spory s církví. Dojde však ke smíru a on pokračuje v budování impéria a připravuje tak půdu pro další panovníky.   Jednooký král Václav I. je druhý díl ságy, ve kterém ještě vystupuje Přemysl I. Otakar, který se nyní utkává s Konstitucí Uherskou kvůli sňatku. Snaží se tvořit dobré prostředí pro budoucího krále Václava, který je po jeho smrti korunován králem. Ten se ale rozhodne vládnout jinak, podle svého. Třetím díl, Král rytíř Přemysl II. Otakar, vypráví o mladém Přemyslovi, který se musí oženit s Markétou Babenberskou, která je o třicet let starší než on. Ta však nepřinese království následníka, a tak si vezme Kunhutu. Přemysl dostane syna a rozšiřuje svou sílu dál do světa. Posledním dílem je kniha s názvem Král básník Václav II. Navazuje na díl předchozí. Zachycuje mládí umělce Václava II., který je velmi významnou osobou i pro svět. Kniha vypráví také o neshodách šlechty a o tom, jak vznikala města. Končí vraždou jeho syna Václava III. Pokud jste ještě tuto tetralogii nečetli, určitě byste to měli napravit. Vondruška patří do klasiky historické literatury hlavně u nás, zná ho ale i svět. A pokud nejste fanoušci historie, tak věřte, že Vondruška vás přímo dostane svým talentem na vyprávění a neobyčejnými zápletkami. Přemyslovské epopeje najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Konopná semínka Naturalis
Konopí je zdrojem mnohých výživných látek. Tělu po ránu dodá energii na celý den, a tak se hodí třeba jako příměs do snídaní. Jaké má konopí účinky na vaše zdraví? To se dočtěte v našem článku.  Konopí obecně zlepšuje zdravotní stav. Zvyšuje funkce imunitního systému a zvyšuje obranyschopnost jedince.  Má vliv na celkovou vitalitu jedince. Funguje proti únavě. Ranní dávka konopných semínek vám dodá chuť do života. Omega-3 mastné kyseliny obsažené v konopných semínkách zase mají skvělý vliv na srdce. Pročišťují cévy a posilují mysl a duši.  Konopí podporuje hubnutí. Urychluje funkci metabolismu. Má vliv na krásu, funguje proti stárnutí.  Konopí je tvoří kvalitní zdroj bílkovin.  Z konopných semínek si můžete vytvořit speciální a velmi zdravou mouku. Ta se vyrábí z namletých konopných semínek. Má velice lehkou strukturu, která zjemní každý připravovaný pokrm. Mouku je vhodné míchat ještě s jiným druhem, hodí se používat pouze jako příměs. Mouka neobsahuje moc sacharidů, je bohatá na vlákninu as nejen z tohoto důvodu jí přijdou na chuť zejména sportovci.  Konopná semínka si můžete koupit v našem e-shopu.  Konopná semínka se hodí k přípravě RAW dezertů, smoothies, energetických tyčinek či jako posyp na ovocné saláty. Chutné jsou i jako přísada do rýžových, jáhlových a ovesných kaší. Do vašeho oblíbeného pokrmu doporučujeme nasypat 1 polévkovou lžíci (cca 10 g). Konopná semínka lze konzumovat samotná, lze jimi posypat salát, müsli či je využít k přípravě rostlinného mléka - ideálního základu koktejlů a smoothies.
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř I
Jistě znáte pepř černý, možná červený, zelený nebo ještě bílý. Avšak možná vám není známo, že existuje přes tisíc druhů pepře. Všemi se zde samozřejmě zabývat nebudeme, v rámci článku budete seznámen s těmi nejpoužívanějšími přísadami do pokrmů, které jsou u nás běžně k dostání. Pepř se hojně pěstuje v asijské části světa, například v Číně, Indii nebo Vietnamu. Je však rozšířen taky na území Latinské Ameriky. Co se týče zdraví, ve správném množství ho dokáže podpořit. Stimuluje pohlavní orgány, je dobrým lékem na kašel a taky snižuje horečku. Působí proti nadýmání a urychluje práci metabolismu. Je považován za mocné přírodní afrodiziakum. Není pravidlem, že každý druh pepře pochází z jiné rostliny. Právě naopak. Pepře vám asi nejvíce známé vyrostly na stejném pepřovníku. Jaké druhy pepře často používáme a které by mohly přibýt ve vaší domácí zásobě? Pepř zelený Nedočkavci jednou nenechali pepř dozrát a sebrali jej dosti brzo. Zemědělci mysleli, že celou sbírku pepřových kuliček mohou vyhodit, avšak mýlili se. Zelený pepř nechali usušit a zjistili, že se výborně hodí k masu jakékoliv podoby. Dnes se tento pepř prodává i v octovém nálevu. Najdete ho na steacích, ale taky paštikách. Pepř černý Není zřejmě nikdo, kdo by nepřichutil pokrm černým pepřem. Jedná se o nezralý plod pepřovníku, který se po zapaření suší na sluníčku. Před tímto procesem je bobulka spíše červená. Pepř seženete v jakémkoliv obchodě, mletý i celý. 
Zobrazit článek >
 
Kurkuma a zdraví: V čem je prospěšná?
Koření jménem kurkuma se vyznačuje žlutou až zlatavou barvou. Pyšní se mnohými pozitivními účinky na lidské zdraví. Dnes se dozvíte, proč kurkumu používat. Můžete se taky těšit na článek, který vám poradí, jak kurkumu zapracovávat do jednotlivých pokrmů.  Kurkuma celkově urychluje hojící procesy, čímž se hodí jako preventivní doplněk stravy i jako malý lék při potížích. Funguje jako antioxidant.  Toto koření zabraňuje propuknutí onemocnění srdce. Pomáhá taky udržet si stálou hladinu krevního tlaku. Snižuje cholesterol a dohlíží na hladinu cukru v krvi.  Největší vliv alespoň vzhledem ke trávicí soustavě má kurkuma na játra. Podporuje jejich funkci a zajišťuje rychlé proudění krve k těmto orgánům. Vzhledem k tomu, že jde o významný antioxidant, je kurkuma vhodná na jejich toxické poškození i při zápalech orgánů. Kromě jater dodá sílu vlastně celé trávicí soustavě, neboť podporuje tvorbu žluči, čímž přispívá k lepšímu vstřebávání tuků.  Při studiích účinků kurkumy byly dokázány významné protirakovinné účinky. Působí preventivně a zpomaluje taky její vývoj v dalších stádiích.  Kurkuma je skvělým lékem na deprese. Celkově stimuluje nervovou soustavu, zkrátka vás hodí do pohody.  Kurkumu taky můžete využít na zmírnění bolestí a zánětů.  Nechcete přidávat kurkumu neustále do pokrmů? Pak využijte koření v kapslích. Otestujte Vitamin-Bottle. 
Zobrazit článek >
 
Mluvit cizím jazykem? S tímto návodem se za pár měsíců stanete profíkem! I
Stále vás trápí myšlenka, že neumíte pořádně žádný cizí jazyk? Ležíte v knihách, ale ne a ne se rozmluvit? Už nesmutněte a přečtěte si článek, který vám prozradí, jak bezbolestně procvičovat cizí jazyk každým dnes s viditelnými výsledky. Tak hurá do toho! Základem pro mluvu je samozřejmě slovní zásoba. Bez té se zkrátka neobejdete. Na každý den si připravte seznam pár slůvek, které se během dne naučíte. Nepřežeňte to s množstvím. Bohatě bude stačit, když si každý den zapamatujete asi pět slov. A jak se správně říká, opakování je matka moudrosti. Naučená slovíčka nezahazujte, během následujícího týdne si všechny naučené fráze osvěžujte. Nezapomeňte si je připomenout i po měsíci. Nově naučené znalosti moc rády mizí z hlavy. Nemusíte sedět nad slovníkem. Vše se lze učit ,,hrou‘‘. Polepte veškeré věci kolem vás papírky, na které napište překlad slova v cizím jazyce. Nemusíte pojmenovávat pouze věci kolem vás. Polepte si dům i listy s klasickými frázemi nebo třeba slovesy. Jen jak na nějaký z nich vaše oko pohlédne, tak si mozek slovo zapíše. Pak už stačí, když se na lísteček dvakrát denně podíváte. Budete mile překvapen, kolik slov se za den naučíte. A jaké další metody vám pomohou k bohatší slovní zásobě? Co výslovnost a psaní? To taky půjde samo? Na nic nečekejte a překlikněte na pokračování tohoto článku, ve kterém se seznámíte s dalšími bezvadnými triky. Nepropásněte už ani minutu a vyzbrojte se novou knižní pomůckou. Učebnice pro výuku cizích jazyků včetně slovníků najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správnou kuchyň? I
Kuchyň by se dala považovat za srdce celého domu či bytu. Nejen že se v ní připravuje veškeré občerstvení, ale taky obvykle slouží jako setkávací místnost pro vaši rodinu či přátele. Nové zařizování nebo rekonstrukce kuchyně není snadná práce. Chce to nejen dosti finančních prostředků, ale taky spoustu času. Musíte si promyslet, na jaké vaření vám kuchyň bude sloužit, kolik potřebujete úložných prostorů a další důležité okolnosti. Pojďme si společně projít body, které byste neměl při kupování nové kuchyně opomenout. Úplně na začátek našeho povídání si položte otázku, na co vám kuchyň bude tedy sloužit. Budete ji využívat pouze na přípravu jídel nebo to bude hlavní bod vašeho setkávání s přáteli? Máte děti, které se budou chtít vaření účastnit? Potřebujete na vaření rozsáhlý pracovní prostor? Zaměřte se taky na to, jakou činnost v kuchyni hodláte podnikat. Nemáte rád náročné přípravy jídel, uvaříte si pouze lehké pokrmy? Chystáte se péct? Je u vás myčka nutností? Kolik spotřebičů budete muset do kuchyně uložit? Po těchto otázkách již jdeme do akce. Je na řadě vymyslet design a další nezbytnosti. Jestliže dáváte vaší kuchyni novou výstroj, tak se zamyslete, co vám na dosavadní kuchyni nejvíce vadilo a co byste na ni chtěl určitě změnit. Od tohoto bodu se odpichujte. Určitě je dobré prohlédnout si obrázky některých kuchyňských koutů na internetu nebo v časopisech a trochu se inspirovat. Prvně myslete na velikost vašeho pokoje. Musíte si vyměřit, jak velký kuchyňský kout můžete do místnosti postavit. Promyslete si, zda vám místnost bude sloužit pouze na vaření a nebo do ní chcete umístit jídelní stůl či další doplňky. Kuchyňské vybavení, spotřebiče a jiné kuchyňské potřeby najdete zde.     
Zobrazit článek >
 
Vyzrajte nad bolestmi a nemocemi přírodní cestou! II
Seznamte se s dalšími zázraky přírody a podpořte jimi své zdraví. Kontryhel Tato žlutá rostlinka vám pročistí trávicí cesty. Zmírňuje žaludeční bolesti a taky léčí průjmy. Podpoří i střeva k lepšímu trávení. Snažíte se zhubnout? Pak vsaďte na kontryhelový čaj, který vám v tom velmi pomůže. Kontryhel je považovaný za jednoho z nejmocnějších spalovačů tuku. Urychlí metabolismus a pomůže s úbytkem na váze. Kontryhel si dokáže poradit i s nespavostí. I lidé s problémovou pletí budou mít díky kontryhelu vyhráno. Kontryhel působí na akné i odřeniny. Působí taky jako omlazující sérum, jelikož obsahuje významné množství antioxidantů. Kontryhel taky podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání. Objednejte si kontryhelový čaj až k vám domů. Z nejrůznějších druhů čajů můžete vybírat zde. Zázvor Nebyl by to správný článek, kdybychom zapomněli na zázvor. Tento přírodní poklad používají lidé již po mnohá staletí. Zázvor je takovou přírodní univerzálií. Pokud ho budete užívat v jakékoliv podobě pravidelně, pravděpodobně se vyvarujete jakýmkoliv chřipkovým onemocněním, neboť bacil se o vaše tělo postará a všechny viry zahubí. Zázvor působí taky proti bolesti hlavy, ať už je způsobená rýmou či kašlem nebo třeba stresem. Působí protizánětlivě, velmi podporuje imunitu. Jestliže potřebujete podpořit vaše srdce a celý krevní systém, určitě sáhněte po zázvoru. Ten navíc dokáže taky pomoci při bolestech kloubů a taky zad. Máte problém s častými nevolnostmi? Pak zkuste zázvorový čaj, třeba si s vašim trápením poradí. Zázvor Aktiv+ najdete zde. Jedinečná kombinace zázvoru a imunokomplexu z přírodních extraktů s vysokým podílem vitamínu C a echinacey s postupným uvolňováním pro maximální vstřebatelnost.  
Zobrazit článek >
 
Detektivní specialista Edgar Wallace III
Nevíte, jako knihu si přečíst? Hledáte typy na zajímavou četbu? Vychutnejte si Edgara Wallaceho! Kokainová dáma Naivní Anna, která doposud žila v Paříži se stává obyvatelkou Londýna, tedy jeho netradičních částí. Dostane se do podsvětí města. Nejedná se však o náhodu. Její plán je naprosto jasný. Musí pomstít bratra, který zemřel záhadnou smrtí. Jak to dopadá, když se mladá a v životě ještě nezkušená žena rozhodne vypátrat vraha bez slitování? Jak se jí zadaří, když nastoupí na místo svého bratra. Podaří se jí odhalit tajemství místního šéfa a nebezpečného gangu? Začouzená cela Policejní kapitán to měl nějak jednoduché. Banda vyděračů byla rychle odhalena, svědkyně se nenechala zastrašit a díky lásce ke kapitánovi vše vypověděla. Teď už nezbývá nic jiného než dostat celý gang do začouzené cely. Čeká je smrt. Ta se však odkládá naneurčito.. Muž, který koupil Londýn Vyhnáni z USA antimonopolními právními předpisy, americký milionář King Kerry a další američtí „loupeživý rytíři“ začínají skupovat nemovitosti a významné podniky v Londýně. To vyvolá zděšení mezi konkurenty a lidmi z města. Král Kerry hodlá koupit Londýn a postupně rozšiřuje své impérium. Je však sužován nesmiřitelným tajemným nepřítelem a trýzněn temným tajemstvím z minulosti, které mu brání dát najevo lásku k Elsie Marionové. Neobvyklé zakončení tohoto detektivního románu je více než překvapivé. Knihy Edgara Wallaceho najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Mořská řasa v léčitelství i vaší kuchyni I
O mořské řase obecně se tvrdí, že jde o potravinu budoucnosti. Je jí dostatek a svižně roste. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které byste v jiné potravině těžko hledal. Co vám řasa nabízí? Tento článek se zaměří zejména na účinky mořské řasy na vaše zdraví, v magazínu najdete taky speciál, který se věnuje druhům mořských řas. Každá řase je totiž něčím ojedinělá.  Mořské řasy byly už před stovkami let běžnou součástí jídelníčku. Pokud máte rád sushi, jistě víte, že tradiční kousky jsou do řasy zabaleny. Přiobjednat si klidně můžete i jiné sytě zelené řasy, které tvarově připomínají naše zelí. Řasy jsou běžnou součástí asijských kuchyní. Hojně se jedí v Japonsku, Číně i v Koreji.  Řasy rostou tam, kde je čisto. Využívají prostředí bez chemikálií, odpadních látek a těžkých kovů. Během posledních let se zvýšila jejich poptávka, přičemž také zájem o zkoumání jejich účinků výrazně stoupl.  Výhodou mořských řas je jejich snadná stravitelnost. Jíst je může téměř každý. Dokonce trávení podporují. Mají vliv na dobrou funkci trávicích orgánů, snižují cholesterol, chrání srdce a cévy. Látky obsažené v řasách se dobře vstřebávají do organismu.  Obsahují bílkoviny i lehké sacharidy. Jejich součástí jsou samozřejmě kdejaké minerální látky, jejichž obsah je asi dvacetkrát vyšší než obsah minerálů v zelenině či ovoci. Dále obsahují významné množství chlorofylu. Pokud vás zajímají další poměry vůči jiným produktům, zajisté vás zaujme, že řasy obsahují desetkrát více železa než maso a taky desetkrát víc vápníku než mléko.
Zobrazit článek >
 
Rakytník na zdraví
Zjistěte, jak vašemu zdraví může prospět rakytník řešetlákový. Tato rostlina se může pochlubit hned řadou speciálních účinků. Někdy se dokonce přezdívá vitaminovou bombou, neboť obsahuje velkou dávku vitaminu C.  V plodech rakytníku najdete podstatné množství vitaminu A, B, zmíněného ,,Céčka‘‘, dále vitaminu D, F, K, P. Jsou bohaté na cukry, třísloviny, zdravé cukry a silice.  Rakytník posiluje činnost srdce, pročišťuje krev a cévy. Působí jako vhodná prevence proti srdečnímu infarktu nebo mrtvici či trombóze.  Užívání rakytníku je vhodné v případě angíny nebo chřipky. Jde o přirozeného podporovatele imunity. Látky v rakytníku působí též proti stresu. Léčí žaludeční vředy. Rakytník je dobrý taky pro léčbu trávicích potížích. Uvádí trávicí funkce do normálu.  Zejména rakytníkový olej se postará o dokonalou regeneraci pokožky. Tím, že podporuje její pružnost působí jako lék proti vráskám. Hojí rány a ekzémy. Léčí nemoc jménem dermatitida.  Rakytník můžete užívat čerstvý. Tímto způsobem do těla dostanete přirozeně nejvíce vitaminů. Rakytník je k dostání taky sušený. Další možností konzumace je rakytníkový sirup, který si lze vyrobit i doma za pomoci vody, kyseliny citronové a cukru. Prospěšný ale i velmi chutný je rakytníkový džem.  Dále se používá taky rakytníkový olej. Ten se k pravidelné konzumaci doporučuje v případě léčby jakékoliv výše zmíněné nemoci nebo jiných uvedených problémů. Můžete ho aplikovat přímo na pokožku nebo ho přikapat do koupele.  Produkt Bio Rakytníkový olej (olejový extrakt) je unikátní přírodní produkt s vysoce regeneračnímu účinky. Je vhodný i pro malé děti. Najdete ho zde: zdravi.eiffeloptic.cz.   
Zobrazit článek >
 
Krmení psů – nebezpečné potraviny, BARF I
Jaké potraviny jsou pro vašeho čtyřnohého kamaráda opravdu nebezpečné. Jaké to je krmit psa přirozenou stravou? Psa můžete otrávit bohužel snadněji, než si myslíte. Konzumace některých potravin je zdravá pro člověka, ale smrtelná pro psa. Než pejskovi něco dáte, prozkoumejte zda jde o potravinu, se kterou si jeho trávicí soustava poradí. Pojďme se tedy nejprve vrhnout na prozkoumání potravin, které pejskům nedělají dobře. Pivo Jistě jste už byl součástí toho, jak chlapi v hospodě z legrace lili psovi do misky pivo, aby se taky měl dobře. Pivo ještě pes zvládne, zejména ten větší, ale myslete na to, že veškerý alkohol je pro psa nadmíru toxický. To znamená, že pes bude mít pravděpodobně další den po jeho vypití průjem nebo se dokonce může dostat až k malátnosti. U menších psů a tvrdšího alkoholu vede vypití až k úmrtí. Naštěstí psi se od alkoholu drží dál a vůbec je jeho štiplavá vůně a chuť neláká. Kofein Z drinků je potřeba zmínit ještě jednu celou skupinu nápojů a tím jsou ty kofeinové. Asi je vám jasné, že pes by měl pít jenom vodu. Nebude mu vyhovovat minerálka, natož sladké nápoje. Kofein pro něho může být dost nebezpečný. Může porušit nervovou soustavu a zasáhnout srdce, což samozřejmě nekončí dobře. Způsobuje taky svalový třes nebo křeče. Tento článek má pokračování. Přečtete si i druhou polovinu, ať vám nic neunikne.  
Zobrazit článek >
 
Zbavte se večerního hladu I
Že váha pod vámi za chvíli praskne? Naučte se ovládat své chutě. Snažte se zbavit mlsné a hladu hlavně večer, kdy se na váze přirozeně nejvíce přibírá. Ráno kousek housky nebo ovesná kaše, k obědu salát a večer pořádný flák masa s přílohou? Tak takhle přesně ne! Zapomeňte na večerní vykrádání ledničky. Prevencí večerního hladu je dobrá snídaně. Když se ráno pořádně najíte, máte jistotu, že večerní hlad bude alespoň o něco menší. Stále vás trápí bohaté chutě? Pak si však zapamatujte, že ty přichází jen z vašeho mozku. Buďte silná a ovládněte své touhy po jídle, vždyť to děláte pro sebe. Průzkumy dokonce potvrzují, že lidé, kteří snídají mají jen malé problémy s váhou. ,,Nesnídači‘‘ naopak trpí často až obezitou a zvyšují si riziko vzniku diabetu. I jejich metabolismus pracuje mnohem pomaleji. Že by snídaně měla být vydatná, to už není tajemstvím, ale pojďme raději ještě společně prozkoumat, z čeho by se dobrá snídaně měla skládat. Dopřejte si ráno pečivo nebo vločky. Jezte šunku, sýry i máslo. Nezapomeňte na bílkoviny a občas si dopřejte vejce nebo tvaroh. Zapamatujte si taky to, jak je důležitý počet porcí. Nejezte pouze třikrát denně, dopřejte si alespoň ještě dvě menší svačiny během dne. Naučte se vařit zdravě s výbornou kuchařkou Fit recepty vám to půjde samo. Publikaci najdete zde. S Fit Recepty nestrávíte v kuchyni třetinu života – zjistíte, jak jednoduše si můžete navařit a napéct rychlá, jednoduchá a chutná jídla s nižším obsahem cukrů, s vyšším obsahem bílkovin a vitamínů a být fit (bez diet)! Fitrecepty hravě zvládne každý začátečník, ale určitě potěší i zkušené. Najdete tady výživné recepty, které nejsou složené z bezhodnotných surovin, ale dodají vám množství vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek, tedy posilní vaše zdraví a imunitu. Taktéž zde najdete hříšně dobré dietní recepty. Každý recept v knize obsahuje i nutriční hodnoty, takže padnou vhod i těm, kteří se snaží zhubnout nebo vyformovat si postavu, a tedy bude pro vás jednodušší zařadit jídla do vašeho jídelníčku nebo si ho dokonce sestavit na základě receptů z knihy. Jestli chcete svůj jídelníček obohatit o zdravá a zároveň chutná jídla, tato knížka vám určitě padne vhod. Najdete tady nové recepty, ale taktéž staré známé recepty přetvořené do zdravější a lehčí podoby.
Zobrazit článek >
 
Detektivní specialista Edgar Wallace I
Přečtěte si příběh krále anglické detektivky. Jaký měl život anglický spisovatel a scénárista, vlastně taky novinář? Hledáte knihu, která vás zaujme, mnohdy překvapí a při které se vám rozbuší srdce? Právě jste ji našel! A nejen jednu. Jaké knihy patří mezi nejlepší? Zůstaňte s námi a přečtěte si všechny části článku, aby vám nic neušlo. Pokud vybíráte skvělou četbu na blížící se slunné prázdninové dny u vody, vřele doporučuji poutavé příběhy Edgara Wallace. Autor je někdy považován taky za zakladatele žánru kriminální thriller. Mnohdy se inspiruje detektivními příběhy Edgara Allana Poa. Edgar Wallec se narodil roku 1875 v Londýně do rodiny úspěšných herců, bohužel se však o něj matka i otec odmítli starat, a tak byl Edgar téměř hned po narození odložen do nalezince. Po devíti dnech se ho však ujal nový otec, nosiš na londýnském rybím trhu. Jeho vzdělání nebylo přáno a už v jedenácti letech se rozhodl opustit školu. Sám chtěl pracovat. Zabýval se roznášením novin nebo mléka, zkusil taky kuchařskou činnost nebo práci v tiskárně. Ve svých osmnácti letech těchto činností zanechal a stal se členem britské armády. V této době jeho největším zájmem bylo čtení děl o sériovém vrahu Jacku Rozparovači. Postupně se začal pokoušet o vlastní tvorbu, měl kolem sebe lidi, kteří ho podporovali a dávali mu cenné rady. Psal básně, přispíval do časopisů. Po propuštění z armády se věnoval žurnalistické činnosti naplno, nějaký čas působil jako dopisovatel. Knihy Edgara Wallaceho najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Dovolená v Česku – Kam se vydat? VIII
Muzeum obuvi (Zlín) Asi nejideálnější město, kde mohlo být muzeum obuv vybudováno. Vždyť Zlín je město proslulé továrny Tomáše Bati. Obuvnické muzeum nabízí prohlídku čtyř tisíce exponátů, prohlédnete si v něm pestrou historii obouvání. Seznámíte se blíže s Tomášem Baťou, s jeho životem a rodinou. Nejstarší obuvní exponáty pochází až z dalekého šestnáctého století. Kromě široké škály bot si zde prohlédnete i to, jak se obuv sestavuje, různé nástroje a pomůcky. Nepřijdete taky o pár interaktivních podívaných. Muzeum sídlí ve vstupní budově bývalé továrny Tomáše Bati, která se nachází v centru Zlína. Středověký mlýn Hoslovice Nejstarší dochovaný mlýn v Čechách se nachází v Hoslovicích. První zmínka o stavbě pochází již z roku 1352. Nejzajímavější na stavbě je, že se doposud vyhnula jakékoliv modernizaci a tím jde taky o naprostý evropský unikát. V areálu mlýna najdete i chlévy, louky, stodoly a taky rybníček a vzdálenější sady. Při návštěvě stavby se dozvíte mnohé zajímavosti ze života mlynářů. Potkáte se zde i s domácími zvířaty. Motýlí dům (Karlovy Vary) Malajsie, Afrika, Filipíny, třeba sem se musíte vypravit, abyste shledal orientální druhy motýlí. A nebo nemusíte, stačí do jet do Karlových Varů, konkrétně se zastavte v komplexu Diana. Prohlédnete si zde přes 400 druhů vzácných motýlů, můžete sledovat všechny jejich stádia vývoje. V obchůdku se suvenýry je navíc k dostání obrovské množství motýlích pokladů, které byste jen těžko jinde hledal. Vezměte svou přítelkyni na jedno z nejromantičtějších míst v západních Čechách. Zajímají vás staré hrady nebo snad renesanční zámky? Pak si pořiďte skvělou knihu Putování po hradech a zámcích, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak vyzrát nad lupy? II
Jak se lupů zbavit? Krátkodobým řešením je samozřejmě použití šamponových prostředků, které jsou stavěny k tomu, aby bojovaly s lupy. Ty se však postarají pouze o zmizení lupů v omezeném čase. Při umývání hlavy se snažte o masáž konečky prstů. Tu můžete doplnit přírodními odvary z kopřivy nebo citronovými výtažky. Na lupy zabírají taky aloe vera gely. Při mytí hlavy je však důležité, abyste pokožku hlavy příliš nedrhl. Používejte mimo jiné na vlasy studenou či vlažnou vodu. Lupy vznikají taky fénováním a jinou tepelnou úpravou vlasů. Pokud se lupů chcete zbavit pro vždy, je třeba najít jejich příčinu. Nejvhodnějším způsobem je návštěva specialisty, který stanoví diagnózu vaší pokožky a následně vypracuje plán řešení. Dobrou cestou, jak s lupy bojovat sám je změna jídelníčku. Je třeba jíst více masa nebo vajec, abyste zvýšil podíl vitaminu B. Jezte taky ořechy a zeleninu, jež vám doplní potřebný zinek a selen. Za zmínku stojí i potřeba beta-karotenu, tuto látku najdete v zelenině, zejména v mrkvi, rajčeti nebo v paprice. Nezapomeňte taky dodržovat pitný režim. Účinná domácí léčiva Citron a ocet v jednom Extra kyselou kúru, která opravdu pomáhá tvoří kombinace citronové šťávy a octa. Smíchejte jejich podobné množství dohromady, aplikujte do pokožky, nechte působit pět minut a poté si vlasy omyjte šamponem.  Kokosový relax Pořiďte si kokosový olej a tím si masírujte pokožku hlavy minimálně dvakrát týdně. Kokosový olej taky nechte jednou za čas působit na vaši pokožce přes noc. Ráno je třeba ho opláchnout. Pořiďte si šetrný šampon s výtažky z řapíku, majoránky, grepu a s přídavkem konopného semínka. Šampon proti lupům Capillus najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Druhy rumu II
Jste milovníkem rumových drinků? Vyznáte se v nich? Seznamte se s nejčastějším dělením rumů a s vlastnostmi jednotlivých druhů. Bílé rumy Do bílých rumů přirozeně patří klasické průhledné destiláty, které obvykle neobsahují žádnou jinou přísadu. Vyrábí se destilací cukrové třtiny a melasy. Zrají ve speciálních nádobách. Místo jejich zrání obvykle netvoří klasické dubové sudy, protože by se rum od nich zabarvil. Pokud je tekutina přece jen uložena v těchto sudech, pak musí dojít k odbarvení. Chuť bílých rumů je obvykle nasládlá. Tento druh rumu by měl být přidáván do těch nejkvalitnějších koktejlů. Zlaté rumy Zlaté rumy vznikají stejně tak jako rumy bílé s jediným rozdílem, že jsou na krátký čas vkládány právě do dubových sudů. Dub zajistí jejich zlatavou barvu a taky dodá rumu speciální aroma. Zlaté rumy tvoří střed rumů bílých a klasických hnědých neboli tmavých. Zlaté rumy jsou míchány též do koktejlů, ale pouze do specifických, jakým je například drink zvaný Mojito, aby jim dodaly barvu. Odborníky jsou tyto rumy doporučovány rumovým začátečníkům. Tmavé rumy Pravým tmavým rumům pobyt v dubovém sudu nestačí. Aby tento alkohol dostal tmavě hnědou barvu, musí projít dalším výrobním procesem – přimícháním a hned poté vstřebáváním karamelu. Do tohoto druhu se přidávají taky jiné složky, například vanilka nebo káva. Díky těmto přídavkům jsou tmavé rumy nejrozšířenější kategorií. Rumy s přísadami se obvykle nenazývají klasicky Dark Rums, ale Spiced Rums. Tmavé rumy patří hlavně znalcům, kteří si rádi libují v porovnávání jejich chutí. A jaké další druhy rumu známe? To se dozvíte v druhé části článku. Zpestřete si váš večer a zahrajte si rumovou ,,Panákovou‘‘ ruletu, kterou najdete zde! 
Zobrazit článek >
 
Švestky nejsou jen chutným ovocem
Víte, že švestky se pyšní mnohými pozitivními účinky na lidské zdraví? Jsou ovocem, které nabízí snad největší rozpětí léčebných výloh na člověka, působí hlavně na trávicí systém. V jedné švestce se skrývá mnoho vitaminů a minerálů. I když vitamin C stojí v tomto ovoci v pozadí, zastoupení vitaminů skvěle nahrazuje skupina B. Švestka je někdy dokonce nazývána přírodním B-komplexem. Najdete v ní vitamin B-12, který je důležitý pro krvetvorbu, působí jako prevence proti anémii. Mimo jiné se v každé švestce taky nachází vitamin H, který je nezbytný pro látkovou výměnu v těle. Podporuje taky růst vlasů a nehtů, ozdravuje pokožku. Nechybí ani vitamin E, který působí například jako prevence proti rakovině, infarktu nebo mrtvici. Dokáže udržovat stálou hladinu cholesterolu v krvi. Z minerálů zde má významné zastoupení draslík, fosfor, železo, hořčík a taky vápník a zinek. Švestky pomáhají při očistě střev a taky při léčbě zácpy. Zbavují organismus přebytečné vody. Posilují srdce a imunitní systém. Posilují celkovou ochranu buněčných membrán i jiných tělních buněk. Pomáhají tělo konzumenta držet v klidu, zbavují člověka stresu a nervozity. Pravidelná konzumace švestek tělo celkově zbavuje stresu. Bolí vás klouby? Pak je konzumace švestek vhodná i pro vás. Švestky prospívají taky srdci a celkové oběhové soustavě. Kromě léčivých účinků jsou švestky taky vhodné jako náplň do různých prohřívacích polštářků. Vytvoří krásnou vůni a mají dlouhodobý hřejivý efekt. Švestky sušené BIO 80 g najdete zde. Tyto švestky jsou sluncem sušené v solárních sušičkách při teplotě do 45°C. Jedná se tak o jediné švestky na trhu u kterých je zachována raw kvalita, neboť standartně se švestky po sušení spařují horkou párou a díky tomu jsou pak měkké a mazlavé. Naše švestky Vám však připomenou domácí sušené švestky od babičky. Jsou o něco tužší a sušší než ty běžně dostupné, ale zato mají zachovány všechny důležité živiny a jsou velice chutné. Bez přidaného cukru, nesířeno. Složení: švestky sušené * (100%) * = produkt ekologického zemědělství  
Zobrazit článek >
 
Brouk - automobilová legenda
Poprvé se tento automobil představil široké veřejnosti dne 15. února 1936. Konstruktérem byl Ferdinand Porsche, rodák z Vratislavic nad Nisou. V době, kdy měl "Brouk" přijít na trh, mělo auto stát méně než 1000 říšských marek. Auta se vyráběla v Dolním Sasku, v továrně, která patřila, svým vybavením, k nejmodernějším ve své době. V roce 1946 výroba stoupla až na tisíc kusů automobilů za měsíc. Jeho přezdíka vznikla v Americe. V roce 1955 byl vyroben miliontý kus automobilu. Brouk se také vyrábel v Brazílii, Nigérii a Peru. Výrobním rekordem přes 21 milionů aut je Volkswagen Brouk jednoznačně nejúspěšnějším vozem v historii automobilismu. Jeho nadčasový design, ale i vlastnosti vozu, typický zvuk a technické řešení způsobilo, že se brouk stal kultovním automobilem několika generací. Tato kniha je ilustrovanou historií této největší automobilové legendy všech dob od počátku výroby až po dnešní dobu. Kromě mnoha set fotografií na 26 barevných dvoustranách mapuje základní obměny tohoto typu od počátku až po modely Concept 1 a Nového Brouka. Každá fotografie je navíc doplněna mnoha popisky, které se týkají jednotlivých vývojových změn v průběhu výroby. Obsahuje také technickou přílohu, která není ničím jiným než detailním popisem všech nejdůležitějších části, jak se během dlouhých let vyvíjely a měnily, a také tabulky, kde je možné seznámit se s typovými čísly volkswagenu od počátku výroby až po rok 1980. Celá kniha je strhujícím příběhem o jedné automobilové legendě a ocení ji milovníci brouků stejně jako všichni, kteří se s tímto výjimečným vozem kdy setkali. Knihy věnované historii Brouka zakoupíte v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz  
Zobrazit článek >
 
Mezinárodní den dětí!
Na první červnový den již tradičně připadá Mezinárodní den dětí. Tato informace je známa široké veřejnosti, ale jen málo kdo ví, jak hluboký cíl tento den má.   První impuls k založení dne oslavujícího děti byl již v roce 1949, kdy Mezinárodní demokratická federace žen reagovala na masové zabíjení žen a dětí v Lidicích (1942) a vyhlásila Den pro ochranu dětí. Jako datum oslav,  byl vyhlášen právě 1. červen, kdy tento datum převzaly i ostatní státy. Jak šel čas, postupně se název pozměnil na Den dětí.   Cílem tohoto dne je upozornit a vštípit do podvědomí veřejnosti práva a potřeby dětí. Příkladem může být právo na vzdělání, právo na rovnost pohlaví či právo na život bez dětské práce, právo na zdraví a jiné.   Jistě se shodneme, že zdánlivě běžný den má důležitý cíl, proto jej pojďme společně šířit. Během dnešního dne je připravena spousta velkolepých akcí, které jsou určeny primárně pro děti, jen v naší metropoli bychom jich napočítali desítky.   Pokud Vám, ale možnosti nedovolí se jedné z nich zúčastnit užijte si alespoň čas společně s rodinou.  Jednou z eventualit je například společenská hra, kdy se Vám všem dostane dobrodružství při cestování po světě rozšířenou o možnost posbírání co nejvíce razítek do Vašeho cestovního pasu!   Nové Monopoly, které mohou být úžasným dárkem , můžete zakoupit ZDE
Zobrazit článek >
 
Potřebuju brýle na čtení? I
Máte problém se čtení drobných návodů? Nevíte, jak dlouho vařit těstoviny nebo nevidíte seznam alergenů? Bolí vás hlava po delším čtení knížky? Jak poznáte, že nadešel pravý čas na to vydat se k očnímu? Hlavně s narůstajícím věkem se zrak zhoršuje. Je třeba oči vyšetřit a zjistit, zda by se vám brýle skutečně nehodili. Tento článek vám představí základní znaky, které vám napoví, že se máte hnedle objednat k očnímu. Když už začnete přemýšlet o tom, že potřebujete brýle, asi mají vaše oči nějaký problém. Jestliže oddalujete knížku nebo jiný text od svých očí, aby se vám text zaostřil, už skoro s jistotou můžete říct, že se vám zhorčuje vidění na blízko. Brýlím na blízko se lidově říká taky čtecí, jistě je vám jasné proč.  Vada zraku na blízko se odborně pojmenovává presbyopie. Je způsobena tím, že zrakový orgán celkově ztrácí svou pružnost a není schopný spolehlivě zaostřovat. Problém nastává s ostřením na blízko, nikoliv na dálku. Proti této vadě neexistuje bohužel žádná prevence a ve stáří je s ní třeba počítat. Zrak lze posilovat speciálním cvičením. Nemusí pomoci sice úplně, ale zrakovému orgánu velmi prospěje. Odborníci vám ukážou cviky a samotné dodržování pravidelného cvičení už je pak na vás.   Jestliže je vám už více jak čtyřicet let, jde o přirozenou záležitost, musíte se zrakovým problémem počítat.  Stav zraku se bohužel bude taky zhoršovat. Jakmile vám bude ruka pro oddálení textu krátká, pro brýle se musíte vydat. Vyplatí se sledovat, jak rychle se vaše vada zhoršuje.   
Zobrazit článek >
 
Asijská kuchyně a jak to v ní funguje I
Navštívil jste už někdy asijskou restauraci? Obdivoval jste jejich kulturu? Zajímá vás, jak to u nich při jednotlivých jídlech chodí? Nejen že Asiaté používají k jídlu hůlky, oni mají celé jídlo jako jakýsi rituál. Přečtete si o asijských pokrmech a jejich strávnících víc. Věděl jste tohle všechno o jejich jídle? Asiaté dbají při každém jídle na dodržování určitých zásad. Tou hlavní je nevstávat od stolu, dokud všichni nedojedí. S každou slavnostní nebo obřadem, jako je narození, ale i pohřeb, je spojen jistý rituál. Svatební hostina by se dala považovat za ten největší. Má nekonečně mnoho chodů. Každý z nich znázorňuje určitý symbol, například dlouhověkost, štěstí nebo věrnost. Pokud se kdekoliv koná večeře, ke které nesednou jen příslušníci domu, je nezbytností od návštěvy, aby donesla dar. Za ten domácí rodina poděkuje právě přepychovou večeří. Asi víte, že Číňané neužívají k jídlu klasický příbor. K nabírání pokrmů jim slouží jídelní hůlky. Jsou vyráběny z klasického dřeva, bambusu, kovu, dokonce kostí a v dnešní době i z plastu. Setkat se můžete i s pravými stříbrnými hůlkami. Nyní jsou už ale spíše vzácností. Dříve byly vyhledávány a každá domácnost jedny vlastnila, jelikož stříbro zčernalo, když se na stůl dostalo otrávené jídlo. Nebylo by to správné poznávání cizí kultury bez ochutnání jejich jídel. Uvařte si něco z čínské kuchyně se skvělou kuchařkou Čínská kuchyně v redukční variantě. Knihu najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak vycvičit svého psa? Naučte ho základním povelům II
Když pes už slyší na jméno, je dobré ho naučit povel ,,Ke mně!‘‘. Pokud pes přiběhne už na jméno, tak máte vyhráno. Spousta psů však zavolání ignoruje. Pokud bude váš pes taky takový, vezměte si na pomoc dlouhé vodítko. Zavolejte na psa a za ním vyslovte požadovaný povel. Pokud se pes nerozejde směrem k vám, zatáhněte za vodítko a zkrátka ho donuťte přijít k vám. Věřte, že váš mazlíček za chvíli pochopí, co se po něm chce. Jak už bylo zmíněno, psů, které rozptýlí skoro kterýkoliv podnět je obrovské množství. Je tedy třeba začít trénovat někde v klidném prostředí, kde psa nebude nic rušit. Až tento povel bude ovládat, začněte trénovat venku. Pamatujte si, pokud pes uteče někam dál, i když mu to nebylo dovoleno a nakonec k vám dorazí, že ho nikdy nemáte za jeho špatné rozhodnutí trestat, pokud tak učiníte, pes se bude bát k vám chodit, jelikož si bude myslet, že až přijde, bude následovat trest. Přečtěte si zajímavou knihu s psí tématikou. Jak se chová pes a jak vnímá svět? Vše se dozvíte v publikaci s názvem Psí záležitosti aneb v hlavní roli pes. Knihu najdete zde. Co nás čeká a může se stát při koupi štěněte, při jeho zdravotních problémech i exteriérových vadách? Při cestování či soužití se sousedy? Na co se připravit na výstavě, při uchovnění psa, krytí, odchovu štěňat? I na to zde najdete odpovědi. Kniha tak přináší neocenitelné praktické rady, které takto souhrnně nebyly nikdy publikovány. Zpracováno je v ní i téma chovatelských klubů, členství v nich, povinnosti a práva majitelů, chovatelů, členů i nečlenů. Příběhy ze života nám mohou podat pomocnou ruku, jak se vyhnout možným chybám, nepříjemnostem, které prožili jiní. A naprosto ojedinělou přílohou jsou pak vzory smluv a dalších právních dokumentů! Nečekejte strohou a nesrozumitelnou řeč paragrafů – vše je psáno srozumitelně, s nadhledem, zkušeností a porozuměním, doplněno o laskavé ilustrace plné humoru.
Zobrazit článek >
 
Poznejte příběh pravé brandy II
Jistě víte, že brandy se dělí nejen podle odrůd, ale taky přísad a způsobu úpravy. Nyní vás seznámíme s nejznámějšími druhy tohoto nápoje.  Nejoblíbenějším druhem je asi francouzský koňak. Ten se připravuje z vinného moštu, který prošel fermentací. Upravuje se za vyšších teplot. Dnes víme, že koňak s oblibou pil sám Napoleon.   Další druh je takzvaným armaňak. Jedná se též o francouzský nápoj, ovšem je vyráběný trochu jiným způsobem a hlavně v jiné oblasti. Jak armaňak, tak koňak jsou chráněné názvy, které smí používat pouze výrobci působící ve vymezených francouzských oblastech, kteří samozřejmě k přípravě využijí pouze specifické odrůdy.  Další vinné brandy nesmí používat ani jeden z těchto názvů, kvalitní výrobky však pocházejí i z jiných oblastí, kormě evropských oblastí taky z Mexika a z území jižní Afriky. Speciální typ pak tvoří ovocné brandy. Ty se destilují nejčastěji z jablek, lesních plodů, meruněk, broskví, švestek nebo třešní. Nejedná se tedy vůbec o vinné nápoje, v tom je zásadní rozdíl, který leckdo netuší. Pokud si tedy koupíte ovocné brandy, měl byste pít nevinný nápoj. Pozor si však dejte na brandy s příchutí, do kterých jsou pouze přidávána aromata. Od těchto nápojů se držte dál, nejde o kvalitní výrobky.  Jistě vás napadne, že budou existovat i brandy, které nemusí zrát několik let. Samozřejmě. K dostání jsou dokonce i nezrající brandy. Výsledkem jejich destilace je však bezbarvá tekutina, nejde o pravé brandy. 
Zobrazit článek >
 
Příběh Josefa Kouteckého I
Profesor MUDr. Josef Koutecký, DrSc. je významným český  lékařem. Založil dětskou onkologii v Československu. Asi je všem jasné, že je významným lékařem a chirurgem. Koutecký se narodil v roce 1930. Po maturitě na Akademickém gymnáziu v Praze se rozhodl pro studium lékařství. To bylo skvělou volbou. V roce 1955, když ukončil Fakultu všeobecného lékařství UK, nastoupil do dětské léčebny v Novém Bydžově, pozdněji se přemístil do Jánských Lázní. V roce 1957 přestoupil Koutecký do Prahy na dětskou chirurgii FDL ÚK na Karlově. Od roku 1964 se stal specializovaným dětským onkologem, v roce 1978 bylo jeho domovní centrum přesunuto do Fakultní nemocnice na Motole, Koutecký šel s ním. Ještě tohoto roku byl jmenován primářem onkologického oddělení ve FN Motol. Jmenovací řízení profesorem v oboru dětská onkologie úspěšně zakončil v roce 1987. Mezi jeho další významný úspěch patří zisk titulu děkana 2. LF UK. Na pozici byl od roku 1990 do roku 1997. Pak si dal krátkou pauzu a po ní se na post vrátil. V období let 1997 až do roku 2000 se stal prorektorem pro vnější vztahy Univerzity Karlovy v Praze. Manželka Kouteckého zemřela v roce 2016, je už tedy vdovec. Má dva syny. Je křesťanem. Profesor Koutecký se může pochlubit taky mnohými oceněními. Má medaili Za zásluhy II. stupně. Získal ji roku 1996 od samotného prezidenta republiky. Pokud máte povědomí o projektu Česká hlava, může vás potěšit, že tento muž v roce 2009 obdržel hlavní Národní cenu. Chcete vědět o jeho životě ještě víc? Skvělou knihu Osm múz mého života najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Změny v roce 2017
Blíží se konec roku a tradičně přichází doba změn v zákonech. Tak jako každý rok se dočkáme od nového roku řady úprav, omezení a všeho co se do předešlých zákonů zapomnělo implementovat. Během příštího roku se života v České republice dotknou zejména změny, které si pro nás připravilo ministerstvo vnitra a ministerstvo spravedlnosti. Nově v zákonech od února přibude podpora terorismu, která bude klasifikována jako trestný čin. Otázkou však zůstává, podle čeho se bude daná podpora posuzovat a v jaké záležitosti. Nově budou zavedeny občanské průkazy s čipem, které mají napomoci zejména při odcizení peněženky s doklady a následný pokus o sjednání si půjčky na kradené doklady. Tento systém by měl, také dopomoci v případě ověřování specifických osobních údajů na dálku, či k získání přístupu do datových schránek apod. Změny očekávají také insolvenční správci. Novela ministerstva spravedlnosti má bránit nekalostem při vyhlašování platební neschopnosti. „Zpřísňuje dohled nad insolvenčními správci. Jejím hlavním smyslem je obrana proti šikanózním insolvenčním návrhům, tedy takovým, které často podávají konkurenti na sebe navzájem jen proto, aby se poškodili“ Vzhledem k tomu, že změn bude tradičně opravu hodně, tak doporučuji sledovat průběžné ověřené portály se zákony, které již nyní nabízejí možnost zobrazení novel a nadcházejících změn v zákonech pro rok 2017. Nezapomínejte, že neznalost zákona neomlouvá.
Zobrazit článek >
 
Co nejíst na prázdný žaludek? 2.část
Druhá část článku o  potravinách, které byste neměli konzumoat na prázdný žaludek. Studená voda Samozřejmě že je důležité dodržovat pravidelný pitný režim, voda je zdrojem života a je pro nás velmi důležitá. Toto však platí výhradně pro vodu, která má pokojovou teplotu, či teplotu, která je pouze o 2-5 stupňů chladnější než prostředí ve kterém se momentálně chystáme vodu pít. Studená voda pak má za následek spíše šok pro organismus a speciálně pro žaludek. Sladkosti Patříte k lidem, kteří si k snídani dopřejí sladký koblížek anebo sladký šáteček? Pak zbystřete! Slinivka není schopna v ranních hodinách a v čase těsně po probuzení produkovat dostatečné množství inzulinu, takže když si ráno dáte sladkosti, škodíte si ani netušíte, jak a zahráváte si s cukrovkou. Jistě jednou za čas Vám sladká snídaně neuškodí, ale pokud máte sladké snídaně více než 2x v týdnu, měli byste se nad sebou zamyslet, opravdu velmi riskujete.   Káva Jsou lidé, kteří si bez ranní kávy nedokáží představit den. Ovšem pokud kávu vypijete na lačný žaludek, ještě před samotnou snídaní koledujete si o opravdový malér. Pití kávy na prázdný žaludek má negativní vliv na Vaše játra a zejména pak dráždí Váš prázdný žaludek, z tohoto nešvaru se může vyklubat i následná gastritida, tedy silný zánět žaludeční sliznice.   K ránu však patří i ústní hygiena, máte vše, co potřebujete k ústní hygieně? Podívejte se na e-shop do sekce zdraví a ústní hygiena, naleznete zde velice zajímavé prostředky, které Vám ještě více rozzáří ráno.
Zobrazit článek >
 
Obchodní schůzka – Jak je to s placením? I
Již jste si v našem magazínu mohl přečíst článek, který se zabýval placením na první schůzce. Nyní se ještě podíváme na jedno blízké téma. U peněz zůstaneme. Víte, jak je to s placením na jednání či obchodní schůzce? Je dobré vědět, kdy je placení na vás a kdy ne. Pravidla etiky, která se týkají pracovních setkávání, jsou porušována úplně nejvíce ze všech. V případě setkávání osob, které nemají intimní vztah a ani ho během setkání neplánují prohlubovat, platí, že částku za večeři či kávu by měl zaplatit vždy ten, kdo ji inicioval. Pokud tedy zvete někoho a jakoukoliv hostinu, platíte vy. Nejde totiž o setkání, které by vyžadoval i ten druhý. Okrádáte protější osobu o její čas, a tak je slušnost zaplatit. Samozřejmě se může stát, že vám zaplacení nabídne naopak druhá osoba. Pamatujte si, že nikdy, v jakémkoliv případě není dobré se hádat. Pokud druhá osoba opravdu neustoupí, buď se rychle zvedněte ze židle a zaplaťte někde za rohem nebo ji prostě nechte vyhrát. V tomto případě jste bohužel neměl moc co jiného dělat, a tak vám jistě nikdo nebude vyčítat, že za vás platí ten druhý. Ostatně protějšek placení inicioval, a tak zkrátka zřejmě zaplatit chce. Ve chvíli, kdy za vás někdo zaplatí je však nutné počítat s tím, že to možná nedělá jen z dobré vůle či pro uspokojivý pocit. Může mít i jiné záměry. V prvním, tom horším případě, si může daný člověk kupovat vaši vděčnost. Zkrátka jste o něčem jednali, nechali jste problém otevřený a on platebním gestem doufá, že dojde k vyřešení v jeho prospěch. Pokud se nic takového nestalo, můžete čekat, že platba druhého člověka vyjde najevo mnohem déle, může se pak od vás očekávat taky nějaké gesto, klidně i v úplně jiné situaci. Oslňte svůj protějšek třeba i při placení. Jak? Přece s novou peněženkou. Luxusní kousky peněženek můžete vybírat zde. 
Zobrazit článek >
 
Stanley Kubrick
Stanley Kubrick byů  americký režisér a fotograf. Stanley se narodil v rodině oblíbeného lékaře Jacka Kubricka. Mladý Stanley byl i přes své špatné školní výsledky byl považován za velice, až nadprůměrně inteligentního mladíka. Otec si, také všiml jeho inteligence a proto ho naučil hrát šachy, kde mohl svou inteligenci dále rozvíjet a zároveň, tak najít určitý smysl v nějaké činnosti. Z Kubricka se stal, opravdu vynikající hráč a většina jeho filmů při hlubším zamyšlení opravdu připomínají partii šachů. Všechno je důkladně a pečlivě promyšleno dopředu.  Když ve 13 letech dostal k narozeninám fotoaparát, tak to změnilo jeho život. Měl výjimečné nadání a již v sedmnácti letech byl dokonce přijat jako učedník do prestižního časopisu Look. Skutečný zlom však nastal v roce 1951, kdy vyměnil fotoaparát za kameru a natočil krátké dokumentární snímky o život boxerů, o knězi, který musí na nejvzdálenější farnosti létat malým letadlem a o námořnických odborech. První celovečerní dílo bylo Fear and Desire, které pojednává o fiktivní válce ve fiktivním světě. Stanley Kubrick byl znám svým puntičkářstvím a kritičností. Několik jeho filmů bylo silně cenzurováno, případně úplně zakázáno. Například snímek Stezky slávy, který je o popravě tří francouzských vojáků v období 1. světové války, byl ve Francii dlouhá léta zakázán. Film Lolita podle stejnojmenného románu Vladimira Nabokova, který vypraví o lásce pedofilního profesora ke čtrnáctileté nymfičce, musel být upravován samotným Kubrickem, který jakýkoliv nedobrovolný zásah do svého díla silně odmítal. Známý a brutální film Mechanický pomeranč (ze kterého je přiložen snímek) prý podle britských úřadů rozpoutal vlnu zločinů páchaných mladistvými. Kubrickově rodině bylo dokonce mnohakrát vyhrožováno smrtí. Kubrick se následně rozhodl, že film se až do jeho smrti nesmí v Británii promítat v kinech a v televizi. Stenley Kubrick zemřel ve spánku na infarkt roku 7. března 1999, jeho filmy jsou však nesmrtelné.
Zobrazit článek >
 
Allnature: Kotvičník nať
Už jste někdy slyšel o kotvičníku? Tato bylina není bohužel až tak známá. To je velká škoda, neboť se pyšní významnými účinky na lidské zdraví. Jeho síla potěší hlavně vás, silného muže. Pokud jste hledal bylinu pro pravé chlapy, právě jste ji našel. Proč čajem z kotvičníku obohatit svou stravu? Kotvičník u nás v čerstvé formě spíše neseženete. Roste převážně v Asii nebo na Srí Lance, kde se hojně využívá v rámci farmaceutického a taky sportovního průmyslu. U nás kotvičník naleznete nejčastěji ve formě doplňků stravy. Kotvičník má vliv na fyzickou stránku člověka. Celkově podporuje výkonnost. Zvyšuje výdrž nejen při sportu a zlepšuje kondičku. Bylina je schopná zabránit ukládání přebytečného cholesterolu do krve, čímž eliminuje rizika závažných onemocnění. Máte problém s erekcí? Nebo vás snad trápí zvětšená prostata? Pak stačí pít výtažky z kotvičníku dvakrát denně a problém zmizí pryč. Bylina podporuje spalování tuků, bojuje proti jejich ukládání. Navíc podporuje tvorbu svalové hmoty. To vás jistě potěší, pokud se dřete v posilovně skoro každý den. Kotvičník podporuje sexuální výkonnost a taky zvyšuje plodnost. Nefunguje pouze jako elixír pro muže, každému uživateli pomůže se snížením krevního tlaku. Navozuje pohodu a bojuje se stresem. Tlumí dokonce i kašel. Otestujte sílu kotvičníku sám. Objednejte si kotvičník v našem e-shopu.  
Zobrazit článek >
 
Andrzej Sapkowski a cyklus Zaklínač
Andrzej Sapkowski je polský spisovatel, který se narodil roku 1948. Již od mládí měl nadání na jazyk. I přes to však odešel na čas do světa obchodu a financí. Svou vášeň k samotnému psaní objevil v 80. letech. V roce 1986 vydal první knihu. Autor se zaměřuje na psaní povídek. Publikuje také mnohé knižní recenze nebo komentáře. Je autorem velkého počtu fejetonů. Sapkowski je považován za jednoho z nejlepších autorů fantasy knih v Evropě. Nejznámější je samozřejmě v Polsku, je však výrazně čtený i na Slovensku, v Ruska či Německu a u nás. Mezi jeho nejznámější tvorbu patří sága Zaklínač. Ta nyní obsahuje osm dílů. Na svém kontě má taky román Zmije. Mezi jeho nejznámější autorské povídky se řadí například Zlaté odpoledně a v Kráteru po bombě. Cyklus Zaklínač vznikl z původních časopiseckých příspěvků. Do časopisu Fantastyka psal Sapkowski už od roku 1986. Celou ságu pojmenoval podle názvu své úplně první novinové povídky. Sapkowského díla se stala oblíbená hlavně díky trochu jinému pojetí samotného fantasy. Na rozdíl od klasického příběhu, kde figurují dobré a zlé postavy, se zde seznámíte s mnohými hrdiny, z jejichž povahových rysů jen tak neuhádnete, zda stojí na kladném či záporném pólu. Autor tyto hrdiny nazývá jako šedé. Jednotlivé díly cyklu Zaklínač nesou názvy: Poslední přání, Meč osudu, Krev elfů, Čas opovržení, Křest ohněm, Věž vlaštovky, Paní jezera a Bouřková sezóna. Kromě posledního dílu se jedná o povídky, Bouřková sezóna je román. Všechny knihy Andrzeje Sapkowského včetně cyklu Zaklínač najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Maso - vepřová panenka s hráškem
Milovníci masa ocení každý pokrm, kde bude tato surovina použitá. Už jen při představě hovězího guláše, steaku, vepřových řízků z krkovice nebo divočáka s šípkovou či se zelím se vám budou sbíhat sliny. A to jsem ještě opomněla vyjmenovat pečenou husu nebo kachnu s krásně křupavou kůžičkou, jehněčí gulášek, králíka na smetaně a nebo pstruha na másle. Nakladatelství APETIT přichází s knihou, která se věnuje MASU a to především hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kůzlečímu, králičímu a zvěřině. Naleznete zde nejen zajímavé informace o uvedených druzích masa, ale také spoustu přehledných receptů, které se dají z daných druhů mas připravit. K dobrému obědu si můžete připravit: RECEPT: Vepřová panenka s hráškem a brambory Ingredience: 600 g vepřové panenky 600 g oloupaných brambor nakrájených na kostky 400 g zeleného hrášku cibule 2 stroužky česneku 200 ml zeleninového vývaru 2 lžíce hl. mouky olej sůl mletý pepř Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky, osolíme, lehce obalíme v mouce a opečeme na oleji zhruba 5 minut. Brambory uvaříme v osolené vodě a orestujeme na pánvi, ve které jsme opékali maso. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku a poté k ní přidáme česnek a hrášek, vše podlijeme vývarem a povaříme doměkka. K hrášku přidáme maso a brambory, promícháme a ještě chvíli prohřejeme a můžeme podávat.  
Zobrazit článek >
 
Včelí pyl BIO
Včelí med známe asi všichni. Jedná se o zdravé přírodní sladidlo, které se dříve využívalo mnohem více než cukr. Med přináší organismu mnohé pozitivní účinky. Jistě znáte taky mateří kašičku aneb propolis. Víte, že i včelí pyl má na tělo pozitivní vliv. Mnozí odborníci se shodují na tom, že je mnohem zdravější než med! Včelí pyl obsahuje velkou dávku vitaminů. Výčet začíná vitaminem A. Pyšní se dostatkem vitaminů skupiny B, najdete v něm taky pořádnou dávku ,,Céčka‘‘, taky vitamin D, E a K. Je zdrojem minerálních látek a stopových prvků, z nichž za jmenování stojí především vápník a fosfor. Obsahuje taky významnou dávku mastných kyselin, cukrů a bílkovin. Včelí pyl lze využít jako desinfekční prostředek jak zevně, tak uvnitř organismu. Pyl pomáhá bojovat proti zánětům a dalším neplechám, které se mohou vytvořit v těle. Používá se taky k léčbě alergií. Zmírňuje jejich projevy. Vzhledem k vysokému počtu prospěšných látek lze taky zhodnotit, že působí jako zvyšovač imunity. Posiluje obranyschopnost organismu. Je dobrým léčitelem ledvinových onemocnění. Pomáhá taky s léčbou zácpy, při problémech s močením. Podporuje zdravý vývoj plodu v těhotenství. Včelí pyl se považuje za elixír mládí. Má skvělý vliv na tvorbu kolagenu, podporuje zdravou vizáž pleti. Dodává živiny vlasům i nehtům. Pro dosažení dlouhodobých účinků užívejte lžičku až tři lžičky pylu denně. 
Zobrazit článek >
 
Proč jezdit na kole aneb výhody cyklistiky II
Asi není nutné připomínat, že na kole se hubne. Je však třeba připomenout, že cyklistům nehubnou pouze nohy. Je to právě spíše naopak. Pokud se vám podaří udržet své tělo v aerobní zóně, pak budete intenzivně hubnout. Vaše nohy tím, že stále musí pracovat začnou nabírat svalstvo. Je tedy naprosto nelogické předpokládat, že se nohy budou, co se šířky týče) zužovat. Možná naberete více svalů než ztratíte tuku, ale to je skvělé, viďte? Pohyb prokrvuje tkáně, kůže dostává více živin, může přijímat více kyslíku. Je odolná vůči UV záření a zrychlují se její ozdravovací mechanismy. Díky jízdě na kole budete vypadat mladší. Díky zvýšení kondice se taky zlepšuje naše paměť. Jízda na kole ve vyšším věku brání zapomínání a propuknutí paměťových chorob, které člověku ve stáří hrozí. Nemusíte najezdit tisíce kilometrů, stačí když zahřejete tělo a provětráte mozkové buňky. Cyklistika slouží jako skvělé doplnění ještě k jiné sportovní aktivitě. Na kole si můžete oddechnout, nebo naopak trénovat jízdu na dlouhé tratě. Vyzkoušejte, jak se vám bude jezdit přicházejícím jarním období. Máte už nachystané kolo? Říká se, že každou projížďkou na kole snižujete riziko srdeční příhody. Sport jménem cyklistika je doporučován dokonce i lidem po operaci srdce, to už něco dokazuje, ne? Cyklistika značně podporuje obranyschopnost organismu. Pokud trpíte častými onemocněními, zkuste se vypravit párkrát za týden na kolo. Pokud to zvládnete minimálně čtyřikrát, dle vědců z carolinské univerzity si tak snížíte riziko onemocnění až o padesát procent. Každá projížďka by měla zabrat minimálně půl hodiny, na rychlosti nezáleží. A na závěr jedna zajímavost. Na univerzitě v Michiganu odborníci zjistili, že díky jízdě na kole ženy mnohem lépe a rychleji rodí. Pokud žena propadla cyklistice ještě před otěhotněním, lépe se prý po porodu zotavuje a netrpí takovou náladovostí. Zkuste své ženě doporučit jízdu na kole a zjistěte, zda tyto účinky opravdu fungují. Myslete při cyklo projížďce na bezpečnost! Cyklistické helmy a přilby najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Kozlík lékařský: bylinný extrakt
Kozlík lékařský je takovým malým zázrakem, co se týče spánku a jeho kvality. Má však i jiné účinky na organismus, pojďme je společně objevit. Kozlík je bylina spíše nenápadná, v dobrých podmínkách však může překonat svou výšku půl metru. Má drobné květy, které se však pro léčivé účely příliš nevyužívají. Ku prospěchu vám budou kořeny nebo oddenky. Z těch se pak připravuje odvar, kořen se obvykle suší. Bylinu znali a hojně využívali již staří Inkové, pod ruce přišla i antickým léčitelům. Využívali ji nejen k ozdravným procedurám, ale taky na masáže a magické obřady. Vzhledem k tomu, že ovlivňuje kvalitu spánku, můžeme předpokládat, že má vliv taky na mysl. Navozuje klid a zahání stres. Pomůže vám pročistit si hlavu po celém dni, abyste mohl v klidu usnout. Vliv kozlíku na nervovou soustavu tímto nekončí, neboť působí taky na paměť. Podporuje zdravé myšlení. Říká se o něm, že jde o zdroj nových nápadů a řešení. Pomáhá celkově tlumit neklid. Pokud se chcete zbavit často až neovladatelného třesu nohou a jiných podobných problémů, vyzkoušejte kozlík. Má vliv dokonce i na epileptické záchvaty. Působí jako prevence proti jejich vzniku. Kozlík lékařský se často využívá jako doplňkové léčivo pro jedince trpící ADHD. Tento bylinný extrakt podporuje taky zažívání. Urychluje proces trávení a usnadňuje vylučování. Kozlík můžete užívat preventivně, pokud máte obavy ze srdečních příhod. Celkově pozitivně ovlivňuje celý kardiovaskulární systém. 
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví I
Ráno mráz, odpoledne sluníčko. Jeden den prší, druhý to zase skoro opaluje. Změny počasí se můžou odrazit nejen na naší náladě, ale taky na našem zdraví. Trápí vás rýma, bolest hlavy nebo kloubů? Možná má tyto potíže na svědomí počasí. Každý organismus na změnu vnějších podmínek reaguje jinak. Samozřejmě záleží na vašem zdravotním stavu, předchozích onemocněních a celkově na způsobu života. Záleží taky na způsobu stravy, který přirozeně chod organismu může ovlivnit. Změny teplot budete více vnímat i s narůstajícím věkem.  Ně těle se projeví změny počasí různě. Můžete pocítit ku příkladu pokles výkonnosti, celkový neklid nebo typickou únavu. Mohou vás trápit též bolesti hlavy, poruchy spánku nebo špatná soustředěnost. Můžou přijít potíže s dýcháním, taky závratě nebo nevolnost. Možná je pro vás překvapením, že počasí má velký vliv na trávicí soustavu. Ovlivňuje funkci dvanácterníku nebo žaludku i celého vylučovacího systému.  Samozřejmě záleží taky na tom, jak hodnotíte svůj zdravotní stav. Prudké změny teplot mohou mít vliv na některé nemoci, které dokáží znova přivolat nebo je naopak potlačit. Problém můžou pociťovat například jednotlivci trpící alergiemi. V tomto období se nebude dařit ani kardiakům.  Zvláštním případem jsou lidé, kteří počasí pociťují v kloubech. Může za to nejčastěji tlak. Snižování tlaku, ke kterému dochází před příchodem bouřek nebo přívalových dešťů opravdu s vašimi klouby může zamávat. Jestliže klouby trpí, pomůže vám je rozhýbat a trochu si zacvičit.
Zobrazit článek >