EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Každý den nové články o produktech z našeho e-shopu

 
Nejlepší detektivky všech dob: Dívka, která si hrála s ohněm
Druhá kniha ze pětidílné série Milénium vyhrává nad ostatními tituly. Víte proč? Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm, Dívka, která kopla do vosího hnízda, Dívka v pavoučí síti a Muž, který hledal svůj stín. Tohle jsou všechna díla oblíbené pentalogie Milénium, jehož první díl se vydal do světa v roce 2008. Autorem zmíněných a mnohých dalších knih je Stieg Larsson, švédský spisovatel a taky novinář. Dnes je již bohužel po smrti. Jeho dílo je však neocenitelné a kdyby autor nezemřel, jistě by pod jeho rukama vznikly další úžasné detektivky. My se dnes podíváme na naši nejoblíbenější. Tajemná žena punku jménem Lisbeth Salanderová se vrací na scénu. Tentokrát se na ní někdo snaží hodit vraždu hned několika lidí. Jsou zabiti majitelé odhalujícího článku o prostituci, korupci a černém trhu. Následně je nalezen mrtvý taky poručník Lisbeth. Policie se snaží nebezpečnou vražedkyni najít. Zatím se jí to ale nedaří. Vždyť Mikael Blomkvist jim vůbec nepomáhá, je totiž přesvědčen o Lisbethině nevině. Jestliže vás kniha zaujala a chystáte se přečíst si ji, je vhodné začít prvním dílem. I když ten v  hodnocení stojí až za touto knihou, bude vás bavit. A navíc se říká, že kvalita pokračovacích dílů má být srovnatelná, respektive ještě lepší než předchozí knižní lapač. A to se Larssonovi zřejmě povedlo, že? Knihu Milenium: Dívka, která si hrála s ohněm lze najít i v audioknize. Ta vám přijde vhod k poslechu třeba při řízení. 
Zobrazit článek >
 
Vitamin B12 je pro vaše zdraví důležitý
Proč mít přísun vitaminu B12 pod kontrolou? Jak poslouží našemu zdraví a v čem ho najdete? To vám prozradí náš článek. Vitamin patří do komplexu B, takže pomáhá s metabolismem tuků, cukrů i bílkovin. Celkově ovlivňuje spalování a chod organismu. B12 je důležitý pro správnou funkci CNS. Pomáhá udržet klidnou mysl a zajišťuje fungování nervového systému. Zlepšuje paměť, posiluje koncentraci a zabraňuje vzniku depresí. Je dobrým podporovatelem chutě k jídlu. Usnadňuje pojímání železa a podpoří jeho účinky. Vitamin B12 je lékem na anemii, podporuje tvorbu červených krvinek. Snižuje riziko vzniku srdečních příhod. Uvolňuje cévy. Pokud jíte maso, můžete být klidný. Vitamin B12 se vyskytuje v téměř každé živočišné potravině. Pro zvýšení příjmu tohoto vitaminu je dobré jíst ryby, zejména pstruha, lososa nebo sledě či makrelu. Jeho dostatek je taky obsažen v mase králičím, hovězím, telecím i kuřecím. Podstatné množství vitaminu B12 získáte taky z vajec a mléčných výrobků. Je součástí kozího sýra. Vegetariáni to pak mají horší. Musí jej přijímat prostřednictvím spiruliny nebo chlorelly, o kterých jste si už v našem magazínu mohl přečíst víc. Vitamin B12 u nás nyní koupíte za akční cenu. Otestujte jeho sílu sám. Vitamin B12 (kyanokobalamin) patří do skupiny B vitaminů rozpustných ve vodě. Vitamin B12 přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, dále se podílí na procesu dělení buněk.
Zobrazit článek >
 
Vypěstujte si vlastní salát
Listová zelenina obsahuje mnoho rostlinných druhů z různých čeledí. Určitě znáte klasický hlávkový salát nebo jeho křupavější variantu v podobě ledového salátu. Tato zelenina má nižší nároky na teplotu a kratší vegetační dobu. V kuchyni se používá především k přípravě studených salátů. Obsahuje vitamin A a C, kyselinu listovou, minerální látky a vlákninu. Salát hlávkový máslového typu - na řezu listu vylučuje mléčnou šťávu. Listy bývají zabarvené od žlutozelené barvy, přes zelenou až po karmínovou barvu listu. Na teplotu není příliš náročný. Roste při teplotě okolo 5oC. Hlávky salátu se pak nejlépe tvoří při teplotě okolo 14oC. K pěstování zvolte osluněná a vzdušná stanoviště s hlinitopísčitou, humózní a živinami zásobenou půdou.   Salát ledový - s charakterem sklovitých listů. Je trošku více náročnější na teplotu a má delší vegetační dobu. Odrůdy ledového salátu zahrnují 3 typy: 1. Lublaňský - světlejší, 2. Babana - červený a 3. tmavě zelený typ. Sklizené hlávky lze skladovat až několik týdnů-   Salát římský - nejstarší forma salátu s listy sladké chuti. Snáší relativně vyšší teploty a je méně náchylný na vybíhání do květu.   Salát listový - tvoří růžice žlutě, teleně, červeně nebo červenohnědě zbarvených listů. Dle tvaru listů se dělí na kategorie: 1. Lollo - kadeřavé listy a 2. dubolistý - připomíná tvar dubových listů. Má kratší vegeační dobu než salát hlávkový. Vypěstujte se zeleninu na vlastní salát. V kolekci GROW IT nabízíme semínka SUPER SALÁT.
Zobrazit článek >
 
Maso - vepřová panenka s hráškem
Milovníci masa ocení každý pokrm, kde bude tato surovina použitá. Už jen při představě hovězího guláše, steaku, vepřových řízků z krkovice nebo divočáka s šípkovou či se zelím se vám budou sbíhat sliny. A to jsem ještě opomněla vyjmenovat pečenou husu nebo kachnu s krásně křupavou kůžičkou, jehněčí gulášek, králíka na smetaně a nebo pstruha na másle. Nakladatelství APETIT přichází s knihou, která se věnuje MASU a to především hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kůzlečímu, králičímu a zvěřině. Naleznete zde nejen zajímavé informace o uvedených druzích masa, ale také spoustu přehledných receptů, které se dají z daných druhů mas připravit. K dobrému obědu si můžete připravit: RECEPT: Vepřová panenka s hráškem a brambory Ingredience: 600 g vepřové panenky 600 g oloupaných brambor nakrájených na kostky 400 g zeleného hrášku cibule 2 stroužky česneku 200 ml zeleninového vývaru 2 lžíce hl. mouky olej sůl mletý pepř Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky, osolíme, lehce obalíme v mouce a opečeme na oleji zhruba 5 minut. Brambory uvaříme v osolené vodě a orestujeme na pánvi, ve které jsme opékali maso. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku a poté k ní přidáme česnek a hrášek, vše podlijeme vývarem a povaříme doměkka. K hrášku přidáme maso a brambory, promícháme a ještě chvíli prohřejeme a můžeme podávat.  
Zobrazit článek >
 
Toaletní voda EROS
Pánská vůně Versace Eros dokonale odráží sílu a smyslnost. Parfém symbolizuje lásku, touhu a vášeň. Vůně Versace Eros je určena pro silného a sebevědomého muže, který ví, co chce. Vůně Versace Eros okolo vás v mžiku vytvoří neobyčejnou auru a zanechá velice smyslný pocit. Parfém v sobě ukrývá klíč k pravé hymně lásky v podání boha Erose. Vůně dokonale interpretuje mužnost prostřednictvím pečlivě vybraných esencí, které společně vytvářejí nezaměnitelné aroma. Samotný počátek parfému se otevírá osvěžujícími lístky máty, které jsou doplněny sladkými tóny jablka a šťavnatého citronu. V srdci vůně se ukrývá jedinečný ambroxan, podmanivé geránium a hravé fazole tonka. Základem vůně prostupují čisté esence mechu, hřejivého cedru, vetiveru a vzrušující vanilky. Pánská vůně Versace Eros vyjadřuje prvotní touhu mezi mužem a ženou. Zosobňuje doslova myšlenku triumfální svůdnosti. Dominantní barvou flakonu je tyrkysová ve výrazném a velice mužném odstínu. Tato barva je jasným odkazem na Středozemní moře a tamější životní styl, zároveň také poukazuje na řecko-římské umění a kulturu v moderní podobě. Sílu Erose vyjadřuje velkolepá medúza ve středu flakonu. Parfém Versace Eros je vhodný zejména pro nošení v letních měsících, kdy vás jeho aroma perfektně osvěží. Vůně byla uvedena na trh v roce 2012.
Zobrazit článek >
 
Co jste nevěděl o seriálu Chalupáři I
Chalupáři. Televizní seriál o jedenácti dílech zhruba s hodinovou délkou patří mezi českou klasiku. Natočen byl pod vedením režiséra Františka Filipa v roce 1975. O scénář se postarali Václav Pavel Borovička a František Vlček. Oblíbeným se seriál stal zejména díky hvězdnému obsazení. Výraznými herci minulého století se snímek jenom hemží. Tento článek se nebude zabývat obecnými informacemi o seriálu. Ten si můžete pustit sám. My vám zde prozradíme ty největší zajímavosti z dob konkurzů, natáčení i samotného vysílání. Chalupáři se stali nejsledovanějším českým seriálem od prvního natáčení. Tento post si udrželi až do roku 1989. Pokud jste milovníkem tohoto seriálu, jistě vás potěší, že v roce 2015 vyšla speciální kniha o natáčení, která navíc zpracovává osudy jednotlivých hrdinů. Už jste ji četl? Herci během natáčení dost často improvizovali. To byste asi neřekl, že? Ku příkladu sdělení, že v Indii mají plechový děti, si Sovák vymyslel za pochodu. Úspěšně, viďte? Během natáčení se stala záhada, která nikdy nebyla rozluštěna. Při natáčení jednoho z dílů, bylo do vesnice Višňová navezeno mnoho kaprů. Všechny byly vhozeny do místní nádrže den před natáčením. Když mělo dojít ke konkrétním scénám, produkce zjistila, že žádní kapři ve vodě nejsou. Kdo je ukradl? Seriál má taky své drobné chybičky. Můžeme si povšimnou proměny tykání ve vykání mezi Bohoušem a Makovcem, ke které dojde v posledním díle. Dále dojde ke zranění, které je následně během dne záhadně vyléčeno. A v díle Romeo z autobusu dokonce vůz startuje ještě před tím, než je řidič uvnitř.
Zobrazit článek >
 
Co jste nevěděl o seriálu Chalupáři II
Menšík si zahrál řidiče autobusu, bus však nikdy neřídil. Důvod byl jednoduchý. V této době vůbec řídit neuměl. Píseň seriálu je poměrně známá a pro seriál zcela charakteristická. Věděl jste, že se jeden čas však hrála pouze instrumentálně? V době, kdy Waldemar Matuška zmizel v Americe, byla slova odstraněna. Později však došlo k obnovení celé původní písně zpívané. Roli s největším věkovým rozdílem mezi realitou a seriálovou postavou ztvárnila Hana Maciuchová. V době natáčení oslavila třicet let, avšak zahrála si kadeřnici po vyučení. Komparzisté se během natáčení dopouštěli velkých podvodů. Vzhledem k jejich vysokému počtu se zapisovali i ti, kteří ve skutečnosti vůbec ve filmu nehráli. Kvůli vysokým výdajům se pak na tento trik přišlo a komparz musel od rána do večera posedávat u natáčení, i když zrovna nebyl potřeba. Evžen si nikdy nesundával čepici. Jedinou scénu bez ní tvoří promoce Slávka. Jindy ho bez pokrývky hlavy opravdu nespatříte. Tento seriál vydal veřejně výplatní sumy. Nejvíce obdržel Vladimír Menšík, který si z natáčení odnesl přes sto tisíc korun. Josef Kemr a Jiří Sovák pak získali sedmdesát tisíc. Jiřina Bohdalová alias Dáša se zamilovala do své filmové chaty. Dokonce si ji chtěla po natáčení skutečně koupit, její majitelé však pozemek neprodali. Evžen byl Slávkův největší zastánce. Slovák a Schmitzer, kteří tyto postavy ztvárnili, se však ve skutečnosti nemohli vystát. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší detektivky všech dob: Sněhulák
V současnosti jeden z největších spisovatelů detektivek na světě. Zakladatel severského stylu detektivních příběhů. Muž, který svou kariéru odstartoval v roce 1997 a ihned si získal úspěch. Jeho knihy jsou překládány do nespočtu jazyků a vydávány v desítkách zemí světa. Ano, Sněhulák patří ke kontu Jo Nesba, řadí jej do série detektivních příběhů o Harrym Holovi. Sněhulák, jakožto sedmá kniha této řady, je alespoň tady u nás hodnocena úplně nejlépe. Souhlasíte? Samotná kniha Sněhulák je pouze volně navázána na předešlá knižní díla. Tuto literární publikaci si klidně můžete přečíst jako první. Zmizela manželka milovaného muže. Stalo se to po napadnutí prvního sněhu, kdy se do města přiřítila zima. Na zahradě byl spatřen sněhulák, kterého však nikdo nepostavil. Zčista jasna se tam zjevil. Ráno manželka Birte není k nalezení, ale sněhulák na zahradě stále stojí a má na sobě její šálu.. V rámci tohoto příběhu začnou na povrch vyplavávat další neskutečné události, které spolu mají něco společného. Pachatel však není znám a najít ho bude ještě větší oříšek, než se možná na první pohled zdálo. Tato kniha patří mezi obsahově silnější publikace Jo Nesbových románů. Budete se setkávat s mnohými dějovými odbočkami, z nichž některé jsou podstatné nezbytně, jiné zase méně. Série Harryho Hola je vážená zejména z toho důvodu, že její kvalita podle čtenářů neustále roste. Autor přichází stále s novými nápady, které samozřejmě milovníci knih a zvláště detektivek ocení. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší detektivky všech dob: Death Note: Zápisník smrti 1
Hledáte něco jiného? České ani severské detektivky už vás neberou? Zamiřme tedy na východ, konkrétně až do dalekého Japonska. V tomto článku vám představíme nejlépe hodnocenou japonskou detektivní knihu, která se drží na nejlepších pozicích již několik let. Jejím autorem je Tsugumi Ohba, kterého svými kresbami doplňuje Takeshi Obata. Oba muži se skrývají za pseudonymy a ani místní obyvatelé pravděpodobně neznají jejich identitu. Tato kniha cestuje mezi reálným světem a tím fantazijním. Hlavní zápletka je totiž vytvořena ve chvíli, kdy démon Ryuk ztratí svůj zápisník ve světě lidí. To by nebyl až tak vážný problém, kdyby nešlo o knihu se jmény obětí, které brzy zemřou. Zápisník smrti byl nalezen vzorným studentem, který se rozhodl udělat svět spravedlivějším. Chystá se polapit všechny zloduchy a následně je zabít. Jenže pak mu dojde, že umírat nemohou jen zločinci, oběti musí přicházet i z řad nevinných a taky těch, kteří se pokouší ho zastavit. Jak se z obyčejného kluka stal vraždící maniak beze jména, se dozvíte při čtení této knihy. Těšit se taky můžete na chytrého detektiva, pro kterého však najít vraha nebude vůbec lehké. Celý děj knihy se dá popsat jako mazaný. Publikace je dokreslena úžasnými ilustracemi a celý příběh a jeho promyšlenost vás dostane do kolen. Jak můžete vytušit z názvu, kniha Zápisník smrti 1 patří do série, kterou najdete pod názvem Death Note. Jedná se o sérii třinácti knih a každá z nich stojí za přečtení. Pokud se od knihy jedna nebudete moci odtrhnout, pořiďte si i další publikace. Třeba v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Kotlíkový gulášek
Příchod jara se pomaličku, ale jistě blíží. Začínáme častěji vycházet do přírody a vyjíždět na naše chaty. Slunné a docela i hřejivé dny lehce lákají i k přípravě nějaké dobroty někde venku, ať už na Vaší zahradě nebo na chalupě. Zajisté byste neodolal kotlíku plnému šťavnatého masa, klobásek a zeleniny. Taková venkovní příprava kotlíkového guláše přiláká nejen zbytek rodiny, ale možná i Vašeho souseda. RECEPT: Kotlíkový gulášek Ingredience: 1-2 lžíce sádla 150 g špeku (nakrájený na kostičky) 6 cibulí mletá paprika 1 kg hovězího masa (kližka, plec - nakrájet na kostičky) sůl pepř majoránka kmín nové koření 1 kg vepřového plecka (nakrájet na kostičky) 4 červené papriky 2 plechovky po 400 g naložených rajčat 750 g oloupaných brambor (nakrájet na kostičky) svazek petržeky 3 klobásy 1 chilli papričky (nasekaná na nudličky) čerstvý chleba Postup: V kotlíku necháme rozpustit sádlo a přidáme kostičky špeku. Ve chvilce, kdy se rozvoní, přisypeme cibulku nakrájenou na kostičky. Vše osmahneme a poprášíme trochou mleté papriky. Přidáme hovězí maso, které necháme zatáhnout a zhnědnout. Dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín a nové koření. Kotlík poté zalijeme do poloviny vodou. Zhruba za 1/2 hodiny občasného míchání přidáme kostičky vepřového masa, které jsme před tím lehce opekli na sádle. Vaříme dalších 45 minut, do doby, kdy bude maso pěkně měkké. Poté přidáme nakrájenou papriku, brambory a rajčata. Guláš doplníme vodou, aby všechny ingredience byly ponořené. Vaříme 20 minut. Nakonec přidáme klobásy nakrájené na kolečka. Směs zahusíme strouhaným chlebem. Vše povaříme 10 minut a dochutíme chilli papričkou a nasekanou petrželkou. Recepty na kotlíkové i hrncové guláše naleznete v kuchařce GULÁŠE Z HRNCE I KOTLÍKU.
Zobrazit článek >
 
Historie holení vousů a holicích nástrojů I
Pro dnešek trocha zajímavostí. Patříte do skupiny mužů, kterým je žiletka či strojek denním přítelem nebo si potrpíte na vousatý styl typu strniště či jiné mužné úpravy? Dnes vám prostřednictvím krátké série článků představíme, jak to bylo s holením dřív. Podíváme se na největší pikantnosti z holicí historie. Máte se na co těšit. Součástí našeho článku budou i tipy na nejlepší holicí nástroje. Zmínky o holení nebo náměty této činnosti nacházíme na památkách starých jako lidstvo samo. I lidé v pravěku se zbavovali ochlupení tam, kde jim překáželo. Jeskynní malby ukazují kleštičky z mušlí na pravděpodobné vytrhávání chlupů i vlasů. Později lidé díky pazourkům přešli na řezání vousů, které již bylo bezbolestné. Posun ve stříhání vousů nastal s vynálezem kovu. Ve vyspělých civilizacích, tj. ve starověkém Egyptě a taky v Indii, fungovala již první holítka. Vyráběla se z mědi a vydržela poměrně dlouhou dobu, protože se snadno brousila. Tato fakta nám jsou známa díky historickým nálezům. Ve starověku bylo holení považováno za běžnou činnost, holilo se většinou přes den, již v tehdejších dobách existovala profese holiče. Ti méně majetní se holili sami doma. Pokud měl muž vousy, byl odsuzován za nedbalost. Vousy nosili chudáci, tolerováni byli samozřejmě cizinci. Bezvousá tvář byla v oblibě poměrně dlouhou dobu. Jak už ale ze středověkých portrétů je nám známo, muži žijící v této historické etapě si naopak oblíbili pěstování vousů a knírků. Nosily se taky bradky. Éra vousáčů započala v desátém století a přetrvávala celý středověk. Vous byl symbolem mužnosti. 
Zobrazit článek >
 
Historie holení vousů a holicích nástrojů II
Na české půdě se holení vyvíjelo trochu odlišně. Králové se pyšnili nejrůznějšími sestřihy, ale obyčejní lidé chodili spíše bez vousů. Za revoluci v holení je považováno sedmnácté století, kdy Rudolf II. přivezl do Čech z Evropy moderní sestřih bradky a knírku. Přeskočme v historii trochu dál, konkrétně až do roku 1847. V tomto roce se totiž zrodil převratný vynález motyčkového typu holítka, vznikla tedy první břitva s rukojetí. Na konci století devatenáctého už byly na světě jednorázové žiletky s obdobnou podobou jako dnešní, avšak sehnat se daly jen za vyšší cenu. V další fázi následoval vývin holítka s vyměnitelnou břitvou. Holítko ve tvaru T dostalo patent a začalo se hojně množit. Jistě znáte světovou značku Gillette. Ta fungovala již před první světovou válkou, avšak během ní si udělala náležité jméno. Stala se prodejcem holítek pro všechny. Nebyl voják, který by ve své výbavě žiletku neměl. Ještě blíž k dnešním nástrojům pak byl elektrický strojek, který na svět přišel 1929. Statistiky však ukazují, že jeho používání bylo značně nepraktické. Došlo však k drobným úpravám a strojek se stal prestižní záležitostí, která je využívána dodnes. V současné době se za moderní považují krátké vousy, které však působí upraveným dojmem. Stylisté neustále vymýšlejí nové kreativní sestřihy. Co myslíte, jak se bude móda holení vyvíjet dál? Máme ještě vůbec kam pokročit? 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší detektivky všech dob: Jeden za druhým
Kniha Jeden za druhým od italského spisovatele Chrise Cartera se v pozici nejoblíbenějších knih u nás nachází na třetím místě. Jedná se o jednu z mála knih ze speciální série, která není úvodní publikací. Kniha je součástí série Robert Hunter, kterou v současné době tvoří celkem devět knih. Vydána byla v roce 2013. Hlavní postavou v celé sérii nebude nikdo jiná než detektiv Hunter. Ten právě dostal na starost nový případ. Moc nadšený nejprve není, protože opět musí řešit pořádnou záhadu. Do detektivní kanceláře jednoho dne zavolá anonymní osoba s příkazem otevřít jistou webovou stránku. Detektiv tak učiní a stane se tak svědkem vysílané popravy spoutané oběti. Domněnky o tvorbě dokonalé animace jsou na chvíli povzbudivé, avšak s nalezením oběti se ukáže, že šlo o realitu. Detektiv má ještě jeden problém. Neznámí vrazi ho chtějí do týmu. Tato detektivka je velice napínavá. Skvěle se čte od začátku do samého konce. Nejoblíbenější ze série a nejčtenější knihou vůbec se stala zejména díky originální zápletce a skvělému rozuzlení. Myslíte si, že víte, kdo je pachatel? Jste si ale jist? Tohle zřejmě čekat nebudete.. V knize euvidíte žádné skrývání a maskování. Čekají vás velmi drsné scény. Těžko říct, co je horší. Vraždy nebo jejich samotné představování ku příkladu prostřednictvím vysílání? Zaujala vás tato publikace a příběh v ní ukrytý? Přečtete si i další knihy série! Mezi další velice oblíbené knihy série patří Popravčí, Zloba a Noční lovec. 
Zobrazit článek >
 
Recept s těstovinami: Linguine aglio olio a peperoncino
"Bon appetito a tutti!" ...že nerozumíte? V překladu to znamená: "Dobrou chuť všem!", a přesně tak si v Itálii přejí při rodinném setkání i slavnostním obědu. A jak jinak než oběd, kde hlavní ingrediencí jsou těstoviny. Už i sama Sofie Lorenová tvrdila, že si svoji krásnou figuru udržuje tím, že jí hlavně špagety. Pro dnešní recept budeme potřebovat speciální druh těstovin, které se špagetám podobají - linguine. Jsou to tenké italské těstoviny, kterým se také říká jazýčky. Tvarově připomínají placaté špagety. RECEPT: Linguine aglio olio a peperoncino Ingredience: 300 g těstovin linguine 4 pol. lžíce olivového oleje 2 velké stroužky čeneku - nakrájíme na plátky 1 větší chilli paprička - pokrájíme najemno 1 ciabatta - rozříznutá, střída vybraná a natrhaná na kousky sůl hrubě mletý pepř malý svazek petrželkových listů - nasekáme najemno Postup: Linguine uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud chcete můžete je uvařit pouze al dente - na skus. Olivový olej rozpálíme na pánvi a cca 2 minuty na něm opékáme česnek s chilli. Poté přidáme natrhanou střídu ciabatty a opečeme ji dozlatova. Po opečení sejmeme s ohně, přidáme okapané těstoviny a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti a posypeme petrželkou.  Italská kuchyně bez těstovin by nebyla itaslkou kuchyní, pokud Vás lákají italské recepty, kde se to hemží různými druhy těstovin, nesmí Vám chybět kniha TĚSTOVINY.
Zobrazit článek >
 
Fotoaparát Canon EOS M100 Body Grey
Potřebujete menší fotoaparát, se kterým pořídíte skvělé fotografie nejen Vaší rodiny, přátel, ale také k fotografování zážitků na cestách či dovolené? Zvolte atraktivní a kreativní bezzrcadlovku s rozlišením 24,2 Mpix a záznamem Full HD videa. Udělejte okamžitý dojem dokonale ostrými fotografiemi a filmy v rozlišení Full HD se skutečnou filmovou atmosférou, které zachytíte ve dne i v noci díky 24,2MP snímači CMOS, systému Dual Pixel CMOS AF, citlivosti ISO až 25600 a automatickým režimům.   Atraktivní a kompaktní fotoaparát EOS M100 nabízí výkon digitální zrcadlovky v přenosném provedení. Pořizujte fantastické snímky zásluhou zpracování výkonným procesorem DIGIC 7 a zachyťte každou akci díky snímání rychlostí 6,1 sn./s. Rozhraní Bluetooth® a Wi-Fi a aplikace Canon Connect umožňují snadné připojení k chytrým zařízením. Užijte si ovládání ve stylu smartphonu prostřednictvím naklápěcího dotykového displeje, který je ideální pro vytváření selfie. Vyprávějte svůj příběh prostřednictvím nádherných snímků a filmů v rozlišení Full HD se skutečnou filmovou atmosférou. Atraktivní, kompaktní a kreativní bezzrcadlový fotoaparát EOS M100 vám díky dotykovému ovládání ve stylu smartphonu a snadno použitelnému připojení Bluetooth a Wi-Fi umožňuje pohodlně zachytit a sdílet neopakovatelné okamžiky. 24,2Mpix CMOS snímač Dual Pixel AF – Automatické zaostřování s duálními pixely Full HD 60p Wi-Fi + NFC + Bluetooth Obrazový procesor Digic 7 6,1 snímků za sekundu 3,2" dotykový LCD
Zobrazit článek >
 
Největší alkoholové zajímavosti II
Ročně se na světě spotřebuje kolem pěti miliard litrů vodky. Díky této statistice je právě vodka považována za nejoblíbenější tvrdý alkohol. Vodka má zároveň zástupce nejdražší lahve na světě. Billionare vodka stojí kolem 3,7 milionů dolarů. Její láhev je alespoň pro potěšení ozdobena pravou luxusní kožešinou a nějakými diamanty. Obsah alkoholu v pivu se dá poznat docela jednoduše. Všímejte si jeho barvy. Tmavé a obvykle taky více hořké pivo bude vždy obsahovat vyšší procento alkoholu. Alkohol za volant nepatří. Tuto větu si může každý řidič leckde přečíst. Otázka však je, zda se jí řídí. Policisté se neustále snaží chytat řidiče, kteří řídí v podnapilém stavu. Na silnicích je jich však víc, než na kolik stačí. Dokazují to mnohé anonymní průzkumy, které se prováděly jak u nás v České republice, tak i ve světovém měřítku. Sklenice na víno se liší od těch na koktejly. Pivní specialisté odlišují sklenice taky podle jednotlivých druhů piv. Víte, že tvar nádoby může mít vliv na rychlost vašeho pití? A má! V případě, že se vaše sklenice ve spodní části zužuje, budete pít pomaleji. Silné a vysportované tělo jen tak něco nezdolá, většinou ani alkohol. Tato zajímavost vyvrací poměrně častou mýlku o působení alkoholu na různé organismy. Pravdou je, že alkohol má nejmenší vliv na sportovce a štíhlé lidi. Oproti tomu otylejší osoby, které pohybu moc nedají, budou na stole ležet mnohem dřív. U Vikingů bylo prestižní záležitostí konzumovat alkohol z lebek zemřelých. Pili z nich při oslavách i obřadech. Zajímavý je i samotný fakt, že už v této době lidé konzumovali alkohol. 
Zobrazit článek >
 
Největší alkoholové zajímavosti III
Češi vypijí v průměru nejvíce piva na světě. Konkrétně jde o 143 litrů na Čecha ročně. Tento fakt nás posouvá v celkové konzumaci alkoholu do horních příček. Asiaté moc nepijí. Víte proč? Dost často totiž trpí na problémy metabolismu alkoholu. Jejich játra mají nedostatek enzymů pro zpracování alkoholu. Teď bohužel smutný, ale poměrně poučný fakt. Populace pije čím dál více. V Americe každý den na otravu alkoholem zemře v průměrně šest Američanů. Dost děsivé číslo, že? Etanol je pro krev velice nebezpečný. Bohužel jde o látku s velmi jednoduchými molekulami, a tak jí nedá moc dlouho, než se z žaludku dostane přes tenké střevo ke krvi. Nadpoloviční většina dorostenců ve věku patnácti let již požila alkohol. Ukazují to průzkumy. Toto číslo se bohužel stále navyšuje. Existují tři hranice pití alkoholu. Některé státy povolují jeho konzumaci již od šestnácti let, nejvíce kultur se přiklání k číslu osmnáct a někde zákon schvaluje pití až v jedenadvacátém věku. Pijete rád mléčné koktejly? Tyto dobroty byly původně vymyšleny pro výrobu alkoholických nápojů. Dnes by už vás asi ani nenapadlo nalít si do mléčného shakeu panáka, že? Zatímco u nás je pivo, alespoň tedy mezi muži, úplně nejoblíbenějším alkoholickým nápojem, v Rusku nebylo do roku 2013 vůbec považováno za alkohol. Britští členové parlamentu nesmí při zasedání konzumovat žádný alkohol. Existuje však jedna výjimka. Tipnete si, při jaké akci a kdo si může dát alkohol? Povolen je kancléři při vyplňování výkazu ročního rozpočtu.
Zobrazit článek >
 
Největší alkoholové zajímavosti I
Některé kuriozity jsou až neuvěřitelné. Věděl jste tohle všechno o alkoholu? Není pivo jako pivo. Když si u nás dáte patnáctiprocentní speciál, bude se vám po něm možná motat hlava. Jak by vaše tělo reagovalo na pivo se 67,5% procenty alkoholu? Ano, i takový pivní nápoj existuje. Pilo se už v dávných dobách. Historické prameny vyprávějí o různých slavnostech, na kterých nejen víno teklo proudem. V literatuře nacházíme například zmínku o soutěži Alexandra Velikého. Její pravidla byla velmi jednoduchá. Kdo vypil nejvíce, zvítězil. Vítěz si však slávu dlouho neužil, neboť následně zemřel na otravu alkoholem spolu s dalšími. I když to možná po prvním loku necítíte, molekuly alkoholu začnou působit na mozkové buňky během neskutečných šesti vteřin. Samozřejmě chvíli trvá, než se všechen alkohol dostane do těla, ale jeho vliv na mozkové centrum přichází téměř ihned.   Vědecky schválené léky. Do této kategorie samozřejmě patří lékárenské produkty, ale taky některé zboží, které v lékárně rozhodně nenajdete. Jedním z nich je whisky. Ta se na seznamu tohoto druhu léku drží už od roku 1916. Ochutnal jste už tento speciální lék? Pivo taky dokáže léčit. Anheuser-Busch dokonce vymyslel nápoj s necelými dvě procenty alkoholu, který pojmenoval jako léčivý tonik. Mohl být podávaný jak dětem, tak i těhotným matkám. Toto pivo dodávalo energii i potřebné prospěšné látky, které by s úplným vyřazením alkoholu vymizely.  
Zobrazit článek >
 
Nejlepší detektivky všech dob: Muži, kteří nenávidí ženy
Už vám docházejí knižní nápady? Nechcete číst jen tak ledajakou knížku, ale brousíte si zuby na pořádnou pecku? V tomto článku najdete víc než trochu inspirace. Představíme vám vůbec nejoblíbenější detektivní romány, které vyšly. Hodnocení je převzato z knižní databáze, jedná se o názor českých čtenářů. Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson se dočkal i filmového zpracování proslulého bestselleru, a to hned dvakrát. Film byl točen nejprve švédskými a následně i americkými umělci. Kniha je vydávána ve třiceti čtyřech zemích světa. Autor již prodal více než šest milionů výtisků. O čem kniha vlastně je? Mikael je novinář, který se za chvíli ocitne ve víru nebezpečí a záhad. Dostane totiž za úkol vyřešit případ zmizelé vnučky. Problém je v tom, že k této události došlo již před čtyřiceti lety. Od té doby se případem nikdo nezabýval. Do cesty vstoupí Mikaelovi Lisbeth, bez které by byl novinář ve více ohledech ztracený. Podaří se jim případ vyřešit? Kniha je prvním díle trilogie Milénium. Pokračování se dočkalo úspěchu také, slávu první knihy však nepřekonalo. Tato kniha vás rozhodně nepřestane bavit. Jestliže jste ještě neviděl televizní zpracování díla, dejte na toto doporučení a jako první si určitě přečtěte knihu. Pokud si ji chcete plně vychutnat, jistě se vám to vyplatí. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší detektivky všech dob: Deset malých černoušků
Pokračujeme. Co takhle Agatha Christie a její podle mnohých čtenářů nejzdařilejší dílo? Agatha Christie je představitelkou první spisovatelky sídlící v tematice detektivek. Jedná se o britskou autorku, která je mnohdy považována za vůbec nejznámější literární umělkyni všech dob. Za svůj život prodala nespočet knih. Číslo na jejím kontě překonává už jen William Shakespeare. Děl Agathy Christie se prodalo už více než dvě miliardy. Zasloužila se taky o oblíbené scénáře divadelních her. Její dílo Past na myši se stalo vůbec nejdéle hrající hrou. Je považována za zakladatelku moderní detektivky. Tato charakteristika ji náleží zejména díky výtvorům nového druhu rozuzlení. Autorka v závěru knihy shrnuje všechna fakta a důvody k činům jednotlivých hrdinů i vrahů. Následně nechá čtenáře samotného, aby zhodnotil sám, kdo je padouchem jde. Znáte oblíbenou dětskou písničku ,,Deset malých černoušků‘‘? Vzpomenete si, o čem se v ní zpívá? Pokud ano, již taky víte, o čem bude samotný román. Na ostrově záhadně mizí hosté ubytovaní v luxusním sídle. Je jich méně a méně. Přežije vůbec některý? A kdo je vlastně vrah, když je ostrov odříznutý od celého světa? Je jasné, že v článku věnovaném nejlepším detektivkám se s kritikou asi moc nesetkáte, zato chválu byste mohl číst pořád. Tato kniha není výjimkou, její děj, jehož součástí je napětí, emoce a taky vedlejší lidské příběhy, vás dostane do kolen. Po přečtení knihy můžete zhlédnout film a zjistit si taky informace o divadelním představení. Porovnejte scény s knihou. Bavit se budete v každém případě.
Zobrazit článek >
 
Tajemství jménem zelená káva I
Není káva jako káva, to už díky našim článkům víte. Nedávno jsme pro vás zveřejnili zajímavý článek, který se týkal rozlišení druhu káv a kávových nápojů. Zabývali jsme se taky už nejčastějšími kávovými náhražkami. Nikdy ale nebyla zmíněna takzvaná káva zelená. Co je tento nápoj zač? Jde vůbec o kávu? Přečtěte si tento článek a zjistěte víc. Zelenou kávu si můžete koupit samozřejmě i v našem e-shopu.  Pojmenování zelená káva není obrazné. Její boby jsou skutečně zelené. Nejedná se totiž o nic jiného než neupražená kávová zrna. Vzhledem k tomu že nejsou boby tepelně opracované, neuvolňuje se z nich ani tak silné aroma.  Zelená káva celkově moc kávu nepřipomíná, její chuť je podobná spíše sušené zelenině, nejvíce asi hrášku. To je taky hlavní důvod, proč ji ne každý člověk vypije.   Zelené boby se před přípravou kávy musí několik hodin dopředu namáčet, jelikož jsou mnohonásobně tvrdší než klasická kávová zrna. Kávu lze taky namlít. Pokud však víte, že si nápoj budete připravovat z prášku, je lepší pořídit si rovnou rozemleté boby. Tento nápoj obsahuje pouze stoprocentní kávu, odborně je zkrátka 100% Arabica. Kromě některých důležitých kyselin, o nichž bude za moment řeč, obsahuje taky významné minerály. V zelené kávě najdete vápník, draslík, železo, hořčík a fosfor. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství jménem zelená káva II
V poslední době se zelená káva hodně zkoumá a testuje. Obsahuje vysoké množství kyseliny chlorogenové, čímž podporuje hubnutí. Zelená káva se doporučuje ke konzumaci zejména lidem s nadměrnou váhou. Kromě redukční schopnosti má taky kyselina chlorogenová vliv na štěpení cukrů a podporuje jejich vstřebávání. Urychluje metabolismus. Podporuje taky vylučování a rychlejší zpracování potravy. Pyšní se významnými antioxidačními účinky. Pomáhá bojovat s alergiemi. Kromě toho taky pomáhá jedincům bojujícím s problémem jménem vysoký krevní tlak. Účinky kyselinky se stále zkoumají, ale vědci ukázali prozatím na zvířatech, že tato látka funguje taky jako stimulant, pomáhá člověku bránit se účinkům stresu a nastoluje pohodu.  Zelená káva se samozřejmě řadí do kofeinových nápojů. Neměl byste popíjet příliš velké množství, buďte opatrný. Pravidla platí stejná jako při pití klasické černé kávy, i když ta zelená obsahuje podíl kofeinu ještě vyšší. Nápoj se nedoporučuje ani těhotným ženám a dětem. Vzhled kávového nápoje se samozřejmě od klasické porce kávy taky liší. Zelená káva je podobná spíše zelenému čaji. I když si ji budete dělat v automatickém přístroji, neshledáte se s jemnou kávovou pěnou. Kávu si můžete samozřejmě dochucovat dále po svém, ale pamatujte si, pokud ji pijete za účelem shození pár kil, že na mléko, které by mohlo navíc snížit účinek kyseliny chlorogenové, a bezesporu i cukre, byste měl zapomenout. 
Zobrazit článek >
 
Choroby, škůdci a ochrana rostlin I.
Nová zahradnická sezona je tu a abyste nepřišli o veškerou úrodu, přinášíme Vám několik rad, jak účinně bojovat proti chorobám a škůdcům. Angrešt napadený americkým padlím - odolné odrůdy angreštu proti padlí jsou Darek, Captivator, Invicta, Remarka, Rokula nebo Rolanda. V případě napadení méně odolného druhu aplikujte Bioton, Karathane LC nebo Rubigan 12 EC. Alternariová a septoriová skvrnitost rajčat - požití přípravku Rovral Flo Bakteriová skvrnitost hlíz mečíků - vyskytuje se především ve vlhkých a těžkých půdách, proto nikdy nenechávejte hlízy mečíků v půdě déle, než je nezbytně nutné. Po jejich vyjmutí je osušte, nejlépe na sluníčku. Pokud najdete mezi hlízami silně napadené, ihned je zlikvidujte. U menšího napadení lze ložisko odstranit a nechat zaschnout. Před výsadbou namočte hlízy do slabého roztoku hypermanganu. Hniloba rajčat - především u špiček rajčat se projevuje choroba, která není houbového původu. Jedná se o nedostatek vápníku. Hořká skvrnitost jablek - objevuje se především u citlivějších odrůd na stanovištích s horší půdou. Postřik provádějte ve 14denních intervalech od začátku měsíce července až do sklizně. Molice vlaštovičníková na košťálovinách - ačkoliv nezpůsobuje extra velké škody, lze proti ní použít přípravek Actellic 50 EC. Obaleč broskvový - napadené plody jsou červivé a rychleji podléhají moniliové hnilobě. Lze použít přípravky: Decis EW 50, Decis 2,5 Flow nebo Karate Zeon 5 SC. Chorob a škůdců, kteří mohou napadnout naši úrodu je opravdu mnoho. Jak je rozeznat a jak se proti nim bránit se dočtete v publikaci RÝCHLÝ RÁDCE - CHOROBY A ŠKŮDCI ...
Zobrazit článek >
 
Do boje s opary I
Trpíte nepříjemností jménem opary? Lze s nimi bojovat. V tomto článku se dozvíte, jak se vetřelce a vady na kráse zbavit nebo alespoň to, jak jeho častý výskyt omezit.  Že se ráno vzbudíte s oparem, můžete vytušit už předešlý den. Napadené místo většinou před vyrašením oparu pálí a na rtech se vám mohou začít vytvářet nejprve drobné puchýřky, které se následně promění v nehezký problém vzhlížející podobně jako velký puchýř.  Největší nevýhodou je to, že opar se kromě speciálních náplastí nedá nijak zamaskovat a ještě vás bude strašit většinou po celý týden. V případě špatného hojení jej můžete zaznamenávat klidně čtrnáct dní.  Důležité je na opar nepoužívat žádný balzám, ale naopak ho nechat vysychat. Postupně se na postiženém místě začne vytvářet strup. Ten nijak neloupejte, časem zmizí.  Je zajímavé, že oparový vir jménem herpes simplex se s vyléčením oparu nedostává z lidského těla. Usídlí se na nervových zakončeních a může kdykoliv zaútočit. Oparů se tedy bohužel nikdy nemůžete zcela zbavit.  Šíření je pro opary velice snadné. Přenáší se dotykem. My jsme už na začátku článku zmínili problémovou ústní partii. Oparům tvořícím se v obličejové části se i nadále budeme věnovat. Existuje však i jiný vir, který způsobuje tvorbu oparů v oblasti genitálií. Speciálním případem jsou pak opary pásové. O nich se budeme bavit někdy příště.  V případě, že už tušíte zjevení oparu, máte možnost nechat si od lékaře předepsat takzvaná antivirotika. Jedná se o léky, které dokáží tvorbu oparu úplně zastavit nebo jí alespoň potlačí. Urychlují taky první fáze hojení. 
Zobrazit článek >
 
Do boje s opary II
Preventivně hlídejte stav své imunity. Je vám asi jasné, že virům se tělo neubrání zejména ve chvíli, kdy je jeho obranyschopnost nějakým způsobem omezena.  Jestliže je osoba ve vaší domácnosti nakažena oparem, vyplatí se používat vlastní ručníky a samozřejmě nádobí. To zajisté platí i v případě, že máte opar sám.  Tvorbu oparu nejčastěji podnítí stres, díky němuž se viry mnohem snáz dostanou na povrch kůže. Opar však může být způsoben taky nadměrném sluněním na umělém i přirozeném slunci. Konzumace nezdravých potravin může vznik oparu taky vyprovokovat.  Jakmile jsou vaše rty, nos, nebo i okolí těchto orgánů napadeny, je nejdůležitější snažit se opar vysušovat. V lékárnách seženete antivirové mastičky, dále speciální gely či podobná léčiva s účinnými látkami. Vhodné je zvýšit taky přísun vitaminu E, dále třezalkového nebo pupalkového oleje. V případě tvorby strupu už můžete dané místo promazávat mastičkou, pomůže vám s hojením.  Určitě je dobré připomenout, že ať je opar v jakémkoliv stádiu vývoje, určitě se ho nevyplatí nijak dotýkat, škrábat nebo dokonce okusovat. Jakýmikoliv úkony léčbu spíše pozastavíte, než abyste ji podpořil. Hrozí taky nakažení vašeho okolí nebo si můžete způsobit přenos oparu na další partie.  Jestliže se vám tvoří opary často, možná vám chybí vitamin B12. jeho dostatečný přísun pomáhá předcházet nakažení a také působí jako prevence. Otestujte jeho sílu. 
Zobrazit článek >
 
I muži mají styl: Oblečte se podle nejnovějších trendů I
I když venku stále mrzne, obchody se již začínají naplňovat jarním oblečením. Plánujete nákup nové jarní výbavy? Přečtěte si náš článek, který vám poradí, co se zaručeně bude nosit. Pořiďte si nové kousky do teplejšího počasí včas, ať se vám nezúží výběr. Formální volnost a minimalismus Nevíte, co si pod těmito termíny vlastně představit? Hned to napravíme. Jestliže vaše pracovní pozice vyžaduje formální oblek, máte poměrně vyhráno. Na jaře přijdou totiž na trh stylově uvolněné kousky, které však budou zcela zapadat do společenského rázu. V trochu volnějších kalhotách i ne úplně těsném saku se budete cítit uvolněně. Obleky se navíc budou držet minimalismu. Nečekejte žádné kovové zářivé knoflíčky a jiné doplňky.  Bermudy Že kraťasy bermudského stylu se nosí jen na pláži? Tak to ani omylem. Bermudy si můžete vzít klidně i k formálnímu saku a teniskám. Trocha extravagance se cení.  Šortky delších střihů Že ty kraťasy málo ustříhli? Nebo naopak džíny moc zkrátili? Ani ne, jedním z nejžhavějších trendů sezóny se stávají kraťasy prodloužené délky. Tyto kalhoty se šijí s nízkým pasem. Většinou jsou vyráběné z tmavě modré nebo černé látky, kterou zdobí jemný odlišně barevný rantl na konci kalhot nebo v pase. Každé kalhoty mají kapsy.  Klobouky a jiné pokrývky hlavy  Formální klobouky, slamáky nebo třeba kšiltovky? Jakákoliv pokrývka hlavy bude dobrou investicí. Tímto doplňkem se ochráníte proti stále silnějšímu sluníčku a navíc budete působit stylově. 
Zobrazit článek >
 
I muži mají styl: Oblečte se podle nejnovějších trendů II
Denim se vrací Džínový styl bude frčet jak v dámském tak pánském šatníku. Denim kalhoty jsou samozřejmostí, ale vsadit můžete taky na džínové košile nebo bundy. Jen to s tímto stylem nepřehánějte, ať nejste oblečený do džínoviny od hlavy až k patě. Outfit rozbijte alespoň tmavým páskem, který doplní stejně barevné boty nebo světlým tričkem.  Odhalte se  S příchodem jara se začne oteplovat, a tak není nutné navlékat se do silných materiálů. Módní návrháři dokonce letos představují výstřelky v podobě poloprůhledných oděvů pro muže. Do těchto extrémů zacházet nemusíte, ale myslete na slabší materiály. Lepší než dvě silné vrstvy jsou čtyři slabé, které na sebe můžete skládat třeba i různým způsobem.  Zkrácené kalhoty  Sedmi osminové kalhoty ještě nejsou pasé. Spolu s moderními teniskami je můžete nosit klidně každý den. Jen si dejte pozor, abyste je nedoplňoval příliš dlouhými vršky. Ať už si vezmete džíny nebo plátěné kalhoty zkrácené délky, budou skvěle vypadat třeba s polo tričkem.  Zahalte se do bílé  Opálené tělo oblečené do bílých látek působí zatraceně sexy. Chcete zapůsobit na konkrétní dámu nebo vás zkrátka baví, když se za vámi ženy ohlíží? Pořiďte si bílé triko na tělo, s ním si den určitě užijete.  Modrá je dobrá  Zatímco v ženských šatnících bude vítězit jakékoliv oblečení v žlutém provedení, pánové budou ohromovat modrou barvou. Ta nebude ani světlá, ale ani příliš tmavá. Nosit ji můžete na kalhotách i košilích, to už záleží na vás. 
Zobrazit článek >
 
I muži mají styl: Oblečte se podle nejnovějších trendů III
Móda sportovního rázu Tepláky do města? Letos i s hrdostí! Kalhoty volnějšího střihu s gumou v pase a u kotníků si můžete vzít téměř kamkoliv. Sportovní móda čím dál více ovládá trh a vyřazuje formálnější kousky. Líbit by se vám mohly třeba elegantní černé kalhoty s bílým pruhem. Myslete na celkovou stylizaci outfitu, aby úplně nepůsobil, že se zrovna chystáte jít cvičit. Co se týče šortek, nemusíte se bát ani silnější teplákoviny.  Samet nebo manšestr pro muže: Troufáte si?  I když je samet považován za zimní materiál, na jaře rozvíří police v obchodech. Módní sametová saka se ukázala na molech hned u několika návrhářů. Modelové je předvedli spolu se společenským oděvem, ale dokonce i s kalhotami určenými pro volný čas. Druhým trendem je manšestr, který se vrací snad po dvaceti letech. Jste spokojen s návratem této láky nebo raději zůstanete u klasiky?  Bombér Spolu se sportovní tematikou přichází taky bombery. Tyto bundičky s pružným rantlem kolem rukou i ve spodní části se stanou skvělým doplňkem pro každý jarní den. Vsadit můžete na jakékoliv barevné kombinace.  Pruhy  Proužky jsou zase v módě. Dovolit si můžete kombinaci vertikálních i horizontálních pruhů. Vsaďte spíše na jemné tenké proužky, které nebudou působit zas tak výrazně.  Khaki odstín Modrá barva nebude jediným trendem jara. Vsadit můžete taky na tmavší zelenou barvu v army stylu. Tu se nebojte kombinovat s černou, dokonce i šedou. Velmi dobře bude vypadat taky ve spojení s bílými odstíny.
Zobrazit článek >
 
Dědek kořenář: Zeměžlučová směs
Zeměžluč okolíkatá není, jak se často říká, tak ,,profláklá‘‘. Nabízí však svým uživatelům poměrně pestré zdravotní účinky. Vyzkoušejte produkt s výtažky nejen z této rostliny. Litovat nebudete.  Zeměžluč je tradiční polní rostlina, která může dorůst poměrně významné výšky. Pyšní se krásnou barvou svých květů. Kvete od června až do září, obvykle v podhorských oblastech. Líbí se jí na sluníčku, až tak jí nevadí sušší podmínky.  Co se týče využití, rostlina se přidává ku příkladu do nejrůznějších čajových směsí. Velmi zdařile podporuje trávení. Pomáhá při žaludečních obtížích. Je lékem na špatně se hojící rány. Obsahuje hořčiny, silice, třísloviny a další významné a zdraví prospěšné látky.  Mezi další pozitivní účinky můžeme řadit výhodu podpory detoxikace organismu. Pokud hledáte produkt na očistu organismu, je zeměžluč dobrou volbou.  Co se týče trávicí soustavy, největší vliv má žlučník, játra, slezinu i pálení žáhy. Zlepšuje činnost střev.  Pomáhá s léčbou chudokrevnosti. Celkově zlepší krevní obraz.  Kromě všech těchto účinků ještě celkově podporuje v období rekonvalescence. Urychluje hojení.  Zeměžlučovou směs si můžete zakoupit v našem e-shopu. Nekonzumuje se samostatně, nýbrž rozmíchaná ve sklenici vody. Pro dosažení co nejlepších účinků pijte tekutinu s čajovou lžičkou léčiva třikrát denně. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte dějiny českého filmu
Lidé se dělí na ty, kteří milují staré filmy a ty, kteří je rádi nemají. Film je pro ně starý, protože už ho viděli, přestože do kin přišel v minulém roce. Je to podobné, jako s historií. V poslední době, zejména v souvislosti s kumulací kulatých výročí, zjišťujeme, že to u nás  se znalostí historických událostí není nijak slavné. Nejmarkantnější nedostatky znalostí mají hlavně mladí lidé. Tristní stav je důsledkem souhry více okolností, které ale nejsou předmětem tohoto článku. V každém případě trocha poučení nikdy nikomu neuškodí, zvláště je-li v podobě obrázků. Pozoruhodným pomocníkem k získání základního povědomí mohou být i tzv. populárně naučné publikace, zpracovávající čtivě atraktivní témata z naší minulosti. Zajímavým počinem pro znalce filmové historie, i případné zvídavé čtenáře, může být 3. díl souboru filmového historika Pavla Jirase. Již první díl obrazové historie českého filmu jménem Barrandov Vzestup k výšinám I se stal bestselerem. Navázal na něj Barrandov Zlatý věk 1939 – 1939 a Barrandov Oáza uprostřed běsů 1939 – 1945. Jak  lze z dotisků dovodit,  i ten navazuje na úspěch předešlých dvou souborů. Publikace Barrandov Oáza uprostřed běsů 1939 – 1945 obsahuje 1000 fotografií, momentek a reprodukcí plakátů z válečného Barrandova a dění kolem něj. Doplňují je dobové komentáře. Barrandov Oáza běsů 1939 - 1945 je v pevném přebalu a vydalo ho Ottovo nakladatelství v roce 2013. Najdete ji v sekci Knihy mezi populárně naučnou literaturou.
Zobrazit článek >
 
Z historie včelařství.. III
Jako další novinku je vhodné připomenout Huberův rámkový úl pocházející od švýcarského včelaře. Ten se zasloužil o vývin prvního úlu, do kterého bylo možné nahlížet a sledovat práci včelstva.  Až v osmnáctém století bylo vlastně popsáno, jak vlastně včely v úle fungují. Ukázal rozdělení včel, popsal jejich jednotlivé role a hierarchii. Zajímal se o páření matek s trubci. Popsal taky uspořádání plástů.  Na jeho počest byla Marií Terezií v roce 1769 založena vídeňská škola, která vzdělávala nové včelaře a zabývala se jejich podporou.  V další fázi byly všechny kláty nahrazovány zadem přístupnými úly. K této přeměně došlo zhruba v pozdním středověku.  Pro snazší přístup do úlů byly vyrobeny takzvané nástavkové úly. Ty měly oddělená patra a vstupoalo se do nich shora. Oblíbené byly ve dvacátém století. Podoba úlů se zachovala dodnes a stále jsou poměrně hojně využívány.  V našem článku bylo zmíněno poměrně málo jmen. Za připomenutí určitě stojí Karl von Frisch, který rozšifroval řeč včelích tanečníků. Vynálezcem mateří kašičky se stal Petr Ivanovič Prokopovič. Dnes se kašička tak jako propolis používá jako cenný lék a též jako přísada do kosmetických produktů. Využívání včelího jedu se ujalo až v době pozdější.  Lorenzo Langstroth v průběhu devatenáctého století zkoumal mezery mezi rámky a stěnami úlů. Zjistil, že při zachování mezery velké od šesti do deseti milimetrů dochází  k tmelení i stavbě.  A závěrečné jméno Lorenzo Langstroth zná asi nejvíce včelařů, neboť má tento muž na svědomí vynález typu úlu, který dnes využívá největší počet včelařů.   
Zobrazit článek >
 
Česnekovo-parmazánová svačinka - Česneková pizza
Máte v plánu pozvat pár přátel nebo si jen tak posedět s manželkou či přítelkyní u dobrého vína, ale nevíte, na čem jednoduchém a rychlém na přípravu byste si pochutnali? Zkuste nasledující recept na opravdu jednoduchou pizzu. Avšak s přípravou těsta začněte večer, protože těsto bude přes noc odpočívat v lednici. RECEPT: Česneková pizza Ingredience na výrobu těsta: 275 g hl. mouky 1 lžička olivového oleje 1 lžička soli 1/4 lžičky sušeného droždí 1/4 lžičky krupicové cukru Ingredience na pokrytí těsta: 4 stroužky česneku 4 lžíce olivového oleje mořská sůl 80 g parmazánu Postup: Do mísy nalijeme 200 ml vlažné vody. Vařečkou vmícháme olej, sůl, droždí a cukr. Přidáme mouku a mícháme dokud nevznikne řídké hladké těsto. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme těsto kynout - cca 2 hodiny. Poté dáme těsto do chladničky a necháme je zde přes noc (pokud budete připravovat těsto na pizzu ráno, lze je ponechat v chladničce nejméně 3 hodiny). Těsto během chlazení spadne - to nevadí. Nejméně 30 minut před pečením předehřejeme troubu na 250oC.  Plech nebo pizza káme vložímedo spodní třetiny trouby a lehce jej potřeme olejem. Než se trouba nahřeje připravíme si těsto: řádně je podmoučíme a rozdělíme na dva díly, vytáhneme okraje a podhrneme dolů. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě nakynout. Vykynuté těsto vyválíme na obdelníky nebo kruhy a přeneseme je na plech s pečícím papírem. Rozdrtíme si česnek, promícháme ho s olivovým olejem a touto směsí potřeme oba díly těsta. Poté je posypeme nastrouhaným parmazánem. Jeden připravený díl těsta přeneseme i s plechem k troubě a i s pečícím papírem pizzu přesuneme na pizza kámen nebo plech. Pečeme cca 10 minut dozlatova. Stejně tak upečeme i druhý díl těsta. Zamiloval jste si pizzu a chcete zkusit další variace. Zakupte si kuchařku PIZZA 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Z historie včelařství.. I
Uvažujete nad tím, že byste se stal včelařem? O tom, co jeden z nejstarších oborů lidské činnosti obnáší, se dozvíte v kdejaké příručce. Málokde však zjistíte něco ze světa včelařské historie. Náš článek vám odhalí ty nejzajímavější historické milníky. Dozvíte se, jak včelařství začalo a jaké byly nejzásadnější pokroky tohoto oboru.  Včelaře nezajímá jen med, jak si mnozí myslí. Produktem včel medonosných je taky mateří kašička, jed či vosk. Med byl však od pradávna nejběžnějším sladidlem hlavně v evropské kuchyni, proto jej známe jako hlavní produkt.  Sběr medu sahá opravdu daleko. O tom, že se lidé snažili získat med přímo z včelích úlů nám vypráví malby ze starší doby kamenné nacházející se na území Španělska. Pravděpodobně nejstarší kresba sídlí ve Valencii, je stará dvanáct tisíc let.  O území Blízkého východu víme, že zde byly včely chovány v hliněných džbánech. Tak se dělo už pět tisíc před naším letopočtem. Zajímavé je, že k závažným inovacím nedošlo. Včely se v nádobách z hlíny v těchto krajích chovají dodnes. Za usazování hliněných včel v hrncích může fakt, že včely potřebovaly v teplých porostech bez lesních porostů úkryt.  Ve starověkém Řecku byl med považován za všelék. Byl cenným doplňkem tehdejších lékáren.  První vědec zabývající se studiem včel byl Aristoteles žijící tři sta let před naším letopočtem. Věřil, že včely pocházejí z těla býka a rojí se ve chvíli, kdy býk zemře. 
Zobrazit článek >
 
Z historie včelařství.. II
Včely nejsou neznámé ani bibli. Med je v ní spojován s mlékem a vínem.  Již jsme se bavily o vázách, ve kterých včely žily. V době středověku se úkryty včel nacházely zejména v dutých stromech nebo pařezech. Nejprve lidé hledali med po lese. Nebylo to tak těžké, stačilo jít podle zvuku nebo hledat větší dutiny. Následně však lidé přišli na to, že se včely klidně usídlí i v uměle vyhloubených prostorech. Ty si obvykle značily, aby každý včelař věděl, kde má hmyz za nějaký čas hledat.  Možná vás zaujme, že i přes včelařské vymoženosti dodnes existují takzvaní lovci medu, kteří se živí sběrem medu volně žijících včelstev.  Pravomoc vybírání medu náležela jen tehdejším specialistům. Již v této době existovala obdobná pozice včelařů. V pozdějším středověku docházelo k zakládání včelařských cechů. Toto společenství bylo opravdu propracované. Včelaři měli nejen vlastní sdružení, ale taky soud. Mohli nosit zbraň a pyšnili se výhradními právy. Za dob Karla Velikého zaznamenáváme výskyt prvních vyráběných úlů jako takových. Včelaři už jen nevydlabávali dutiny stromů. Začali používat část kmene jako úl. Ty si stavěli na své hospodářství. Částem kmenů s dutinami se odborně říkalo kláty.  Kromě dřevěných úlů začaly být tvořeny taky úly proutěné, rákosové či z obyčejné slámy. Ty byly obvykle opatřeny pevnými koši různých tvarů. Tak došlo k vytvoření předchůdců takzvaných košnic, jaké možná znáte dnes. 
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví II
Speciální bonus vám nabídne plavání. Ptáte se, proč zrovna tento sport? Důvod je prostý. Jedná se o aktivitu, při které se otužíte, čímž podpoříte obranyschopnost svého organismu. Jestliže nechodíte plavat, dejte si alespoň jednou za čas chladnou sprchu. Tělo si na prudké změny teplot dokáže navyknout. A jak jinak ho vycvičit, když ne za pomoci studené vody?  Únava jako příčina teplotních změn již byla zmíněna. Jak proti tomuto stavu bojovat? Úplné minimum spánku člověka by mělo převyšovat šest hodin. Spát byste ideálně měl sedm až osm hodin denně.  Věděl jste, že proti chřipce existuje očkování? Zatímco v některých zemích je lecjaká vakcína téměř samozřejmostí, u nás se nechává očkovat lidé dosi málo.  Se změnami teplot vám pomohou také výšky. Pokud žijete v oblasti čtyř až osmi set metrů nad mořem, vězte, že se vám v těchto podmínkách bude dařit mnohem lépe než v nížině. Jestliže jsou očekávány přívaly horka, odjeďte do hor.  Při změnách teplot si dejte taky pozor na hygienu. Myjte si ruce po každém kontaktu s okolím, nezapomínejte na mýdlo. Vyhněte se taky kontaktu s větším množstvím lidí, pokud je to pro vás možné. Pobývejte v otevřených prostorách nebo ideálně na čerstvém vzduchu.  Sauna jako lék. Zajděte si do vašeho oblíbeného wellness. Sauna zdravě posiluje imunitu, v kombinaci s ledovou lázní je úplným ideálem. Otestujte sílu saunového světa. Pokud máte volno delší chvíli, můžete si nejprve hodinu zaplavat v bazénu a pak teprve vyrazit za odměnu do sauny.  Věřte doplňkům stravy. Pravidelně konzumujte vitaminový komplex, který povzbudí vaše tělo a pomůže mu ubránit se kdejakým bacilům. 
Zobrazit článek >
 
Zahradní posezení
Zahradní prostor dříve sloužil k tomu, aby se co nejvíce využil jako úrodná půda a taktéž jako prostor pro chov domácích užitkových zvířat. V dnešní době, především u novostaveb se řeší spíše prostor, který bude sloužit k relaxaci a odpočinku. Někdo si přeje vytvořit prostor pro bazén a jiný touží po krásné zahradě s pohodlným zahradním nábytkem. Pokud i Vás čeká úprava prostoru okolo Vašeho domu a prozatím nevíte, jakým směrem se v jeho tvorbě vydáte, můžete se zamyslet na následující otázkou: K čemu bude zahrada sloužit? odpočinek v květinovém zátiší možnost podávání jídla posezení s vyhlídkou nejedno posezení s kolika lidmi se u posezení bude počítat jaký vybrat zahradní nábytek Taktéž volba zahradního nábytku by měla korespondovat s celkovým dojmem zahrady. Výbírat lze z nábytku vyrobeného z plastu, ze dřeva, z kovu i ze skla. Pokud vsadíte na zahradní nábytek z kovu a ze skla, bude působit chladnějším dojmem. Kdežto dřevěný nábytek je již na první pohled hřejivý. Velkou oblibou je doplnění zahradního nábytku pohodlnými podložkami a polštáři. Láká Vás myšlenka výroby vlastního zahradního nábytku? S knihou ZAHRADNÍ NÁBYTEK z nakladatelství GRADA snadno získáte přehled o tom, jaký zvolit materiál, jak postupovat při výrobě křesel, stolku nebo houpačky, a v neposledním se dozvíte i cenné rady, jak tento nábytek udržovat, aby Vám vydržel co nejdéle.  
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví II
Počasí dokáže výrazně ovlivnit taky psychickou stránku člověka. Víte, že počet sebevražd na podzim a v zimě je mnohem vyšší než v teplých měsících? Co myslíte, dokáže počasí až takovýmto způsobem ovlivnit člověka? A pokud ne, jak tedy vysvětlit fakt, že k sebevraždám dochází zejména za špatného počasí?  Hlavně s příchodem chladného období mají cukrovkáři těžké dny. Dochází k takzvané vazkosti krve, kdy tělo nezvládá kontrolovat hladinu cukru v krvi.  Určitě se ptáte, co se děje při obyčejné změně teplot bez přítomnosti nežádoucích změn vlhkosti a jiných podmínek. V této situaci dochází k promíchávání teplých a studenějších větrů, při jejichž míšení se do výšky dostávají kladně nabité ionty. Ty ovlivňují zejména dýchání. Náhlé ochlazení a ještě hůře oteplení rozhodně nepřivítají astmatici a ti, kteří trpí nemocemi dýchacích cest. Druhým rizikem je vznik krevních sraženin. Tyto podmínky mohou zvýšit srážlivost krve až několikanásobně.  Na příchod chladných dnů nejhůře reagují kardiaci. Problémy však nejsou většinou tak závažné, organismus vnímá ochlazování mnohem lépe než narůstání teplot.  Určitě vás zajímá, jak eliminovat již zmiňované následky střídání teplot. Není to tak těžké. Změny teplot jsou a budou součástí našeho života. Následující odstavce vám pomohou lépe je snášet.  V první řadě je třeba upozornit na pohyb. Ten tvoří základ pro každou životosprávu. Jestliže podlehnete jakékoliv aktivitě, ať už se jedná o rekreační běh nebo vrcholový sport, buďte si jista, že se s vnějšími podmínkami mnohem lépe smíříte. 
Zobrazit článek >
 
Předjarní postřik v ovocné zahradě
Pokud patříte mezi zkušené zahradníky a sadaře, zajisté víte, kdy je vhodné provést předjarní postřik v ovocné zahradě. Právě na přelomu zimy a jara můžete velmi výrazně ovlivnit zdravotní stav ovocných stromů. Předjarním postřikem lze zničit klidová stádia škůdců (vajíčka, housenky a larvy hmyzu nebo mšic, vrtulí a obalečů). Tito škůdci přezimují v rýhách kůry a také v šupinách pupenů. Pokud se do předjarního postřiku pustíte, nezapomínejte na důkladné provedení. Postupujte pečlivě a naaplikujte ošetřující postřik všude, kam až dosáhnete. Doslova postřikem umyjte všechny silné větve a to ze všech stran. Taktéž nezapomeňte na kmen ovocného stromu. Před samotným postřikem proveďte úklid sadu. Posbírejte poslední ovocné plody spadené na zem, odstraňte lepové destičky a pásy. Vyhrabejte starou trávu okolo stromů a odstraňte suche a nezdravě vypadající větve. Kdy je vhodný čas na postřik? nesmí mrznout teplota by se měla pohybovat mezi 7 a 15oC lépe když bude zataženo a bezvětří Na samotný postřik si vyberte také vhodný postřikovač. Určitě bude záležet na tom, jak máte velký ovocný sad, jak vysoké jsou stromy či ovocné keře, dle toho také volíte postřikovací nástavec. Taktéž lze vybírat mezi postřikovači s motorovým pohonem nebo s ručním ovládáním. V eshopu Vám nabízíme TLAKOVÝ POSTŘIKOVAČ 5l.
Zobrazit článek >
 
Změna počasí může mít vliv na vaše zdraví I
Ráno mráz, odpoledne sluníčko. Jeden den prší, druhý to zase skoro opaluje. Změny počasí se můžou odrazit nejen na naší náladě, ale taky na našem zdraví. Trápí vás rýma, bolest hlavy nebo kloubů? Možná má tyto potíže na svědomí počasí. Každý organismus na změnu vnějších podmínek reaguje jinak. Samozřejmě záleží na vašem zdravotním stavu, předchozích onemocněních a celkově na způsobu života. Záleží taky na způsobu stravy, který přirozeně chod organismu může ovlivnit. Změny teplot budete více vnímat i s narůstajícím věkem.  Ně těle se projeví změny počasí různě. Můžete pocítit ku příkladu pokles výkonnosti, celkový neklid nebo typickou únavu. Mohou vás trápit též bolesti hlavy, poruchy spánku nebo špatná soustředěnost. Můžou přijít potíže s dýcháním, taky závratě nebo nevolnost. Možná je pro vás překvapením, že počasí má velký vliv na trávicí soustavu. Ovlivňuje funkci dvanácterníku nebo žaludku i celého vylučovacího systému.  Samozřejmě záleží taky na tom, jak hodnotíte svůj zdravotní stav. Prudké změny teplot mohou mít vliv na některé nemoci, které dokáží znova přivolat nebo je naopak potlačit. Problém můžou pociťovat například jednotlivci trpící alergiemi. V tomto období se nebude dařit ani kardiakům.  Zvláštním případem jsou lidé, kteří počasí pociťují v kloubech. Může za to nejčastěji tlak. Snižování tlaku, ke kterému dochází před příchodem bouřek nebo přívalových dešťů opravdu s vašimi klouby může zamávat. Jestliže klouby trpí, pomůže vám je rozhýbat a trochu si zacvičit.
Zobrazit článek >
 
Svět antioxidantů a vše o něm II
Je nezbytné, aby volné radikály byly omezovány antioxidanty. Poměrově by antioxidační látky měly radikály převyšovat, aby nedocházelo k poškození buněk.  Pokud mají radikály delší dobu převahu, může dojít k procesu známému pod pojmem oxidační stres. Ten může nastat při konzumaci velkého množství alkoholu nebo kouření. Radikály do těla snadno dostanete taky prostřednictvím konzumace plodů rostoucích v blízkosti silnice. Tvoří se taky v případě infekce nebo znečištěného ovzduší.  Jaké prvky považujeme za antioxidanty už bylo řečeno, ale kde tyto prvky nacházet? V následující části budou představeny jednotlivé potraviny, které jsou nezbytné pro konzumaci v případě, že se chcete chránit před radikály. Nejvíce antioxidantů se přirozeně nachází v ovoci a zelenině. Pokud vás zajímají konkrétní potraviny, tak z ovoce se zaměřte zejména na borůvky a kompletně veškeré lesní ovoce, dále pomeranče, hrušky a jablka. Ze zeleniny jsou pak na antioxidanty bohatá rajčata, dále papriky, taky špenát a oblíbené avokádo.  Velké zastoupení antioxidantů mají taky bylinky. Najdete je ku příkladu v mátě, tymiánu, rozmarýnu a dalších potravinách.  Kromě zmíněných potravin jsou antioxidanty dostupné též v obilovinách, rostlinných olejích a dokonce vínu a pivu.  Pokud se strachujete nedostatečného příjmu antioxidačních látek, vězte, že jsou dostupné taky v rámci doplňků stravy. Koupit si je můžete běžně v lékárně a samozřejmě i v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Alena Mornštajnová Hana
Četba je pro většinu z nás oblíbenou volnočasovou aktivitou. Nemusí být nutně poučná a rozšiřovat nám obzory. Může nás prostě jen bavit. Dlouhodobou tendencí je dnes čtení, pro leckoho ponurých, severských kriminálek a thrillerů. Máme je rádi proto, že v nich děj odsýpá, napětí graduje. Trh je jimi doslova zaplaven. Proto je velmi příjemnou změna, která je typicky českým příběhem. Autorkou je česká spisovatelka a objev posledních let Alena Mornštajnová, autorka úspěšné Slepé mapy a stejně úspěšného Hotýlku. Hana je opět velmi čtivý příběh, zachycující širší časové období, vycházející z historických reálií. Těmi jsou holocaust a skutečná a rozsáhlá tyfová epidemie ve Valašském Meziříčí v roce 1954. Ta připravila o život velkou část obyvatel města. Zdánlivě nesouvisející zákusek na přebalu knihy spojí život malé Miry s její tetou Hanou, ženou připravenou o životní lásku a rodinu, poznamenanou strastmi koncentračního tábora. Neposlušnost a následný trest za ni Miře zachrání život, protože odepřený narozeninový věneček je, jak se později zjistí, zdrojem nákazy, která ji posléze připravila o rodiče, sourozence, kamarády a sousedy. Postupné a často bolestné sžívání dívky s doživotně traumatizovanou tetou, jedinou přeživší příbuznou, žijící dobrovolně na okraji společnosti je svižným dramatickým příběhem, nepostrádajícím velmi smutné a překvapivé momenty. Rozhodně vás nezklame, Hana za přečtení opravdu stojí. Hanu najdete v sekci Knihy ve variantě vázané i brožované v našem e shopu. Vydal HOST v roce 2017.  
Zobrazit článek >
 
Kurkuma a zdraví: V čem je prospěšná?
Koření jménem kurkuma se vyznačuje žlutou až zlatavou barvou. Pyšní se mnohými pozitivními účinky na lidské zdraví. Dnes se dozvíte, proč kurkumu používat. Můžete se taky těšit na článek, který vám poradí, jak kurkumu zapracovávat do jednotlivých pokrmů.  Kurkuma celkově urychluje hojící procesy, čímž se hodí jako preventivní doplněk stravy i jako malý lék při potížích. Funguje jako antioxidant.  Toto koření zabraňuje propuknutí onemocnění srdce. Pomáhá taky udržet si stálou hladinu krevního tlaku. Snižuje cholesterol a dohlíží na hladinu cukru v krvi.  Největší vliv alespoň vzhledem ke trávicí soustavě má kurkuma na játra. Podporuje jejich funkci a zajišťuje rychlé proudění krve k těmto orgánům. Vzhledem k tomu, že jde o významný antioxidant, je kurkuma vhodná na jejich toxické poškození i při zápalech orgánů. Kromě jater dodá sílu vlastně celé trávicí soustavě, neboť podporuje tvorbu žluči, čímž přispívá k lepšímu vstřebávání tuků.  Při studiích účinků kurkumy byly dokázány významné protirakovinné účinky. Působí preventivně a zpomaluje taky její vývoj v dalších stádiích.  Kurkuma je skvělým lékem na deprese. Celkově stimuluje nervovou soustavu, zkrátka vás hodí do pohody.  Kurkumu taky můžete využít na zmírnění bolestí a zánětů.  Nechcete přidávat kurkumu neustále do pokrmů? Pak využijte koření v kapslích. Otestujte Vitamin-Bottle. 
Zobrazit článek >
 
Jak vařit s kurkumou I
Dneska jsme si pro vás připravili gurmánský speciál. Podíváme se na to, jak zapracovat kurkumu do jídel. Jde o velmi zdravou potravinu, o tom se ostatně můžete přesvědčit v našem článku, který jsme připravili speciálně na téma kurkuma a zdraví. Nyní se však přesuneme k tomu, jak s kurkumou pracovat v kulinářství. Naučte se využívat její síly a otestujte šmak jídel s tímto kořením.  Cuketové hody Jestliže máte rád grilovanou zeleninu, můžete její chuť jednou za čas ozvláštnit kurkumou. Ta se hodí zvláště na cuketu, avšak bude vám chutnat i na jiném druhu zeleniny. Je zajímavé zkoumat, jak jedno koření dokáže změnit celý chuťový ráz. V tomto případě s kurkumou nemusíte šetřit, pořádně s ní zvýrazněte chuť. Otestovat můžete taky cuketový koláč, kiš či nákyp.  Na zelí Kurkuma se skvěle hodí jako přídavek na dušené zelí. Chutnat vám bude spíše na tom dochucovaném cukrem. Do salátů Kurkumu můžete přidávat i do studených salátů. Zeleninu většinou dochucujete olejem, solí, octem či trochou cukru, avšak zkuste její chuť zpestřit taky bylinkami. Jednou z možností je sušená petrželka či oregano, sáhnout však můžete taky pro kurkumu.  Pečeme s kurkumou Ať už vytváříte slané nebo sladké pokušení, téměř vždycky jej můžete zpestřit nějakou zdravou surovinou. Ku příkladu můžete do sušenek přidat kurkumu, která jim nejen dodá specifickou barvu. Pomazánky s kurkumou  Kurkuma má ve své moci zpestřit chuť jakéhokoliv jídla, avšak přitom dokáže zachovat jeho původní šmrnc. Vyzkoušejte sílu tohoto koření v pomazánkách. Zpestří pokrm všem labužníkům. Vyzkoušejte ji, nebudete litovat. 
Zobrazit článek >
 
Jak vařit s kurkumou II
Rýžové pokrmy Obyčejná rýže, rizoto, nebo dochucovaná omáčka. K rýži v jakékoliv podobě se kurkuma hodí. V asijských zemích by vám světlou rýži bez nádechu žluté ani nepřipravili. Otestujte tento jednoduchý pokrm, který díky koření dostane úplně jiný rozměr.  Brambory kurkumu taky přivítají Zapečené brambory se zasypávají obvykle paprikou, avšak i kurkumou je můžete trochu vylepšit. Tato příloha navíc získá krásnou barvičku. Kurkumu můžete namíchat se solí a sladkou paprikou a využít této kořenící směsi. Jistě vám pečené brambory zachutnají ještě víc než obvykle.  Květáková mánie Květák si v posledních letech získal poměrně na oblibě. Je to zajímavé, dřív recepty s ním nebyly nejslavnější. Na novou úroveň ho dostává taky kurkuma. Vyzkoušejte květákové placičky či polévku s kurkumou. Nebudete litovat.  Kurkuma a maso  Kurkuma a maso je kapitolou zvlášť o sobě. Hodí se na jakékoliv marinované pokrmy. Pokud bychom to měli vzít celkově, využijete ji zejména na přípravu světlého masa, tj. krůtího či kuřecího.  Taky do nápojů  Smoothie je oblíbené zejména vzhledem k vitaminům. Přidejte do něj trochu kurkumového prášku. I nepatrné množství dodá do smoothie podstatné živiny navíc a krásně nápoj obarví. Nebojte se, že by byla kurkuma příliš cítit. Ovoce její chuť v pohodě překoná.  Omáčky  Omáčky již byly zmíněny v souvislosti s rýží, ale nyní je řeč zejména o těch studených. Vytvořit dobrou salsu k masu nebo zelenině se vám povede třeba s kurkumou. Dodá obyčejné omáčce ten správný říz a navíc zpestří její složení o zdravé látky. Kurkuma se hodí k jogurtu, zakysané smetaně nebo tvarohu. Do majonézových zálivek ji nepřidávejte.   
Zobrazit článek >