EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Výživa pro sportovce: Protein II

Publikováno dne 22.12.2018 od Kamila Spoustová

Proč zmiňujeme základní druhy proteinů? Je důležité je rozlišovat právě při jejich konzumaci. Pojďme si to více objasnit. 

Syrovátkový protein 

Tento durh proteinu je vhodnou bílkovinou v případě, že vyhledáváte zejména rychlý doplněk po cvičení. Syrovátkový protein nasypete do shakeru a můžete jej téměř hned vypít. Ke konzumaci se hodí právě v domě tréninku.

Syrovátkový protein je nejpoužívanější látkou. Obsahuje vitaminy a aminokyseliny. Jeho součástí je velké množství mléčného cukru, respektive laktózy. Protein se rozhodně hodí na cvičení, ale právě z důvodu poslední zmíněné složky obsažené v proteinu se nehodí na hubnutí. Samozřejmě se nehodí pro jedince trpící na laktózovou alergii. 

Syrovátkový protein poznáte podle označení whey protein, které se u nás užívá více než český název. Protein je k sehnání v sušené nebo již namíchané formě. 

Kasein 

Kazeín neboli kasein je hlavním proteinem obsaženým v mléce savců. Tělo jej přirozeně tráví velice pomalu. V traktu vydrží kolem deseti hodin, než se vstřebá. Protein v kontaktu se slinami houstne, dalo by se říci, že gelovatí. 

Pokud vás lákají různé proteinové dobroty, zejména k pečení můžete využít právě kasenin. Z toho snadno vytvoříte pudink, polevu na koláč i speciální kaši. Otestujte ho také.