EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vitamin B6 – V jakých potravinách ho hledat a na co je dobrý?

Publikováno od Kamila Spoustová

Vitamin B6 je označení pro trojici pyridinových derivátů, pyridoxol, pyridoxal a pyridoxamin, které se účastní metabolismu aminokyselin a sacharidů. Vitamin B6 je rozpustný ve vodě.

Najdete ho nejčastěji v pšeničných klíčkách, rýži, vejcích, zelí, arašídech nebo ovesných vločkách. Je taky součástí jater, ryb a sójových bobů.

Konzumace vitaminu B6 vám pomůže při svalových křečích a zánětech nervů. Nápomocný vám bude i v trávení bílkovin a tuků. Vitamin potlačuje ranní nevolnosti a působí jako močopudný lék. Samozřejmě jako téměř každý vitamin posiluje imunitní systém. Působí taky jako prevence proti srdečním nemocem a proti tvorbě ledvinových kamenů.

Pyridoxin taky hraje významnou roli při ovlivňování enzymů v jejich činnosti, ovládá zužitkování bílkovin, cukrů a tuků. Je též důležitým pomocníkem při přeměně cukrů na energii.

Jestliže budete mít nedostatek vitaminu B6, tělo vám to řekne samo. Začnete být celkově unavenější, budete pociťovat slabost. Mohou vám začít cukat víčka, přijdou například i záněty sliznic. Jestliže jste najednou začal pociťovat mrazení, brnění nebo křeče, může to být taky známka toho, že vám chybí vitamin B6.

,,Šestku‘‘ můžete doplňovat jak celým B-komplexem, tak i samostatně. Pořiďte si například tekutý vitamin B6, 30 ml. Najdete ho zde.

Ale pozor! S tímto vitaminem t nepřežeňte. Při několikadenním zdvojnásobení dávky se vám určitě nic nestane, ale při dlouhodobé konzumaci vyšších množství může dojít až k poškození vašeho nervového systému. Čtěte pečlivě příbalový leták!