EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Vaření v přírodě podle příručky MT

Publikováno od Marcela Matalová

Kdo má rád staré knihy, které se věnují tehdejším zvykům, táboření či turistice, může se při jejich čtení nejen pobavit, ale také v nich najít mnoho zajímavých poznatků.

Dnes jsem si pro vás našla jednu zajímavost z příručky zvané "Mladý turista ČSR" z roku 1959. Jedná se o perličku z šedesát let straré knížečky, která vznikla v tehdejším Sportovním a turistickém nakladatelství.

OHEŇ A VAŘENÍ

Při turistice je oheň velkým pomocníkem. Složí jako zdroj světla, tepla, umožňje přípravu teplých jídel, sušení promočených a vlhkých soušástí výstroje a výzbroje. Taktéž zpříjemňuje večery v přírodě.

1. Výběr a úprava místa pro oheň

Pamatuj, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Dbej proto úzkostlivě, abys nezpůsobil požár. Místo pro ohniště vyhledej pokud možno bez porostu, v závětří a poblíž vody. Oheň dělej jen tak velký, aby ani vítr nezanesl jiskry do míst, kde by mohl vzniknout požár. Najdeš-li staré ohniště na vhodném místě, využij je.

2. Druhy ohnišť

Nejjednodušší jsou ohniště na kamenech a lovecká. Ohniště se zavěšenými nádobami zajišťují dobrý přístup k ohni. Skupinová ohniště se využívají při vaření v několika nádobách současně. Pracnější jsou ohniště chráněná, v našem přípradě ohniště v zákopě a polní pec.

3. Cestovní vařiče

Vaření je na nich rychlejší, čistější a hlavně lze jich použít tam, kde otevřený oheň je zakázán.

4. Vaření na otevřeném ohni

K vaření na ohništi používáme kotlíky a pánve. Nejlépe se osvědčují nádoby hliníkové. Jsou lehké a rychle se v nich smaží a peče. Ke každému kotlíku patří poklice, aby do něho nepadalo smetí a popel.

Určitě se mezi vámi najde mnoho příznivců vaření v kotlíku. Ať už bezpečně v přírodě nebo doma na zahradě. A pokud o vaření v kotlíku toužíte, stačí si najít zajímavý recept, zakoupit KOTLÍK FIELD a pozvat rodinu nebo přátele.