EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Vaření v přírodě podle příručky MT

Publikováno dne 08.09.2019 od Marcela Matalová

Kdo má rád staré knihy, které se věnují tehdejším zvykům, táboření či turistice, může se při jejich čtení nejen pobavit, ale také v nich najít mnoho zajímavých poznatků.

Dnes jsem si pro vás našla jednu zajímavost z příručky zvané "Mladý turista ČSR" z roku 1959. Jedná se o perličku z šedesát let straré knížečky, která vznikla v tehdejším Sportovním a turistickém nakladatelství.

OHEŇ A VAŘENÍ

Při turistice je oheň velkým pomocníkem. Složí jako zdroj světla, tepla, umožňje přípravu teplých jídel, sušení promočených a vlhkých soušástí výstroje a výzbroje. Taktéž zpříjemňuje večery v přírodě.

1. Výběr a úprava místa pro oheň

Pamatuj, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Dbej proto úzkostlivě, abys nezpůsobil požár. Místo pro ohniště vyhledej pokud možno bez porostu, v závětří a poblíž vody. Oheň dělej jen tak velký, aby ani vítr nezanesl jiskry do míst, kde by mohl vzniknout požár. Najdeš-li staré ohniště na vhodném místě, využij je.

2. Druhy ohnišť

Nejjednodušší jsou ohniště na kamenech a lovecká. Ohniště se zavěšenými nádobami zajišťují dobrý přístup k ohni. Skupinová ohniště se využívají při vaření v několika nádobách současně. Pracnější jsou ohniště chráněná, v našem přípradě ohniště v zákopě a polní pec.

3. Cestovní vařiče

Vaření je na nich rychlejší, čistější a hlavně lze jich použít tam, kde otevřený oheň je zakázán.

4. Vaření na otevřeném ohni

K vaření na ohništi používáme kotlíky a pánve. Nejlépe se osvědčují nádoby hliníkové. Jsou lehké a rychle se v nich smaží a peče. Ke každému kotlíku patří poklice, aby do něho nepadalo smetí a popel.

Určitě se mezi vámi najde mnoho příznivců vaření v kotlíku. Ať už bezpečně v přírodě nebo doma na zahradě. A pokud o vaření v kotlíku toužíte, stačí si najít zajímavý recept, zakoupit KOTLÍK FIELD a pozvat rodinu nebo přátele.