EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Tradiční langoše: Znáte jejich původ?

Publikováno dne 12.05.2019 od Kamila Spoustová

Kdo by neznal klasický festivalový, pouťový nebo zkrátka stánkový produkt jménem langoš. Víte, odkud tato smažená pochoutka pochází? Zachovaly si naše dnešní langoše svou tradiční podobu? Dozvíte se v našem článku.

Slovo langoš není českým výmyslem, nýbrž odvozeninou od původního maďarského slova láng, které v našem překladu znamená plamen. Příprava kynuté dobroty totiž spočívala v zapékání blízko plamenů. V Maďarsku langoše vznikly, brzy se však dostaly do okolních i vzdálenějších států. Nejprve se vyráběly z těsta na chleba. Jak již bylo řečeno, pekly se za přítomnosti silného ohně, a tak byly hotové mnohem dříve než chléb. Langoše většinou zastávaly roli snídaňového pokrmu.

Postupem času došlo k dalšímu urychlení přípravné techniky a těsto se začalo fritovat nebo smažit. Nastala taky ke změna těsta, jehož součástí se kromě mouky, kvásku a dalších tradičních surovin staly také brambory.

Langoše se považují za národní jídlo Maďarska, v Rumunsku, Srbsku nebo taky na Slovensku jde však také o starou kulturní specialitu. České země přijaly na rozdíl od těchto států langoše jako rychlé občerstvení, nikoliv snídaňovou pochoutku.

Možná vás překvapí, že tradiční maďarské langoše se připravují jedině se zakysanou smetanou, která tvoří naprostý základ pokrmu. Následně se solí nebo cukruje. Na smetanu se přidává sýr, lečo nebo maso a samozřejmě česnek. Ze sladkých možností pak tvoří duo se zakysanou smetanou med, ovoce či marmeláda nebo taky čokoláda. Kečup je především naším výmyslem.