Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Tak tohle jste o pivu určitě nevěděl! I

Publikováno od Kamila Spoustová

Přečtěte si ty největší zajímavosti ze světa piva. Věděl jste tohle o mocném pivním nápoji?

Kde se vzal termín pivo, není tak jisté. Jedna teorie tvrdí, že slovo pivo vzniklo ze staroněmeckého slova bivor. Tento výklad však nelze pokládat za správný z toho důvodu, že pivo se u nás vyrábělo ještě mnohem dřív než u sousedů a pivo už mělo svůj název. Pivo pravděpodobně pochází z e slovanského slova, které původně označovalo název pro jakýkoliv nápoj. Byl termínem pro palivo, krmivo nebo taky hnojivo. Slovo se ještě někdy překládá jako nejrozšířenější.

Úplně nejstarší recept na výrobu piva pochází už od Starých Sumerů. Je starý asi sedm tisíc let. Recept byl nalezen na jednom pozůstatku hliněných destiček. Z ní dnes víme, že Sumerové používali na výrobu pšenici a ječmen. Můžete zjistit další potřebné suroviny, ale dnes už bohužel nevíme, jaký postup se při výrobě piva preferoval. Dnes kolují světem informace, že pivo dříve naprosto postrádalo alkohol. Někteří oborníci si tvrdí, že alkoholické pivo je až produktem středověku.

Pivo bylo vařeno například i v Egyptě, díky kterému můžeme pozorovat pivní různorodost. Můžeme vidět, že už od dávných dob mělo pivo hned několik variant. Základní pivní přísadou byly pro Egypťany například datle a různé ovoce.

Pivo od svých počátků až do středověku bylo hodnoceno podle kalnosti. Čím více kalné bylo a čím tmavou barvu mělo, tím bylo lepší. Podle těchto kritérií se totiž snadno poznalo, když někteří výrobci či hospodští pivo ředili. Najednou nebylo ta tmavé a to bylo známkou toho, že s pivem je něco v nepořádku.

Chcete se dozvědět více pivních zajímavostí? Prozkoumejte knihu Pivní bible, kterou najdete zde. Tu by si měl přečíst každý správný pivní gurmán!