EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Tajemství asijské kuchyně I

Publikováno od Kamila Spoustová

Láká vás otestování něčeho trochu víc exotického? Co byste řekl na asijskou kuchyni, jejíž pokrmy jsou pestřejší, než se na první poznání možná zdá. Přečtěte si pár typů asijské kuchyně, které vás navnadí na uvaření vlastní dobroty. Jdeme na to!

Na začátek je třeba upozornit, že asijský kuchyně zahrnuje pochoutky opravdu celého asijského kontinentu. I když jsou jednotlivé pokrmy spojeny obvykle s národní kulturou, něco má asijská kuchyně společné. K nejčastějším ingrediencím, bez kterých se zkrátka neobejdete, patří česnek a koření, sezam, sója, tofu, zázvor s samozřejmě rýže.

Mezi další suroviny, díky kterým vaše jídlo dostane nádech exotiky, patří například rýžový ocet. Ten se používá do všech kyselých zálivek a marinád, nepostradatelný je například pro sushi. S jablečným octem určitě takovou chuť nevkouzlíte. Mezi další nepostradatelné suroviny patří kokosové mléko nebo limetky.

Asie si zakládá na chuťově velmi výrazných pokrmech, které musí být dobře ochucené a chuťově dominantní. Dojmy z ochutnaného pokrmu mohou být rozmanité, avšak pamatujte si, že jídlo musí být hlavně chuťově vyvážené. Takže pozor na až moc velkou kreativitu, ke které asijská kuchyně mnohdy nabádá.

V rámci české kuchyně je tradicí nejprve jídlo uvařit a pak ho dochucovat. V asijských kuchyních je tomu úplně naopak. Nejprve smíchejte ten správný podíl koření a pak teprve vařte. Koření zkrátka přidávejte do jídla hned v první etapě vaření, aby stihlo provonět celý pokrm dostatečně.

S omáčkami je tomu jinak než s kořením. Ty se mají připravovat až úplně na konec. Jídlo se do nic nakládá až při servírování nebo po úplném dochucení.