EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Svišť horský

Publikováno od Marcela Matalová

SVIŠŤ HORSKÝ (Marmota marmota)

Výskyt:

  • v Alpách, Pyrenejích, Vysokých Tatrách a v Karpatech
  • v Alpách žije v nadmořské výšce od 800 až po 3000 m

Srst:

  • hřbet - žlutavě hnědý až šedohnědý
  • břicho - narudle žluté
  • hlava - tmavší s břidlicově šedým čelem
  • ocas - poslední třetina je černá

Zvuky:

  • varovný zvuk - pronikavé hvízdání
  • nářek - podobný králíku divokému
  • samice v době páření - mňoukání

Rozmnožování:

  • žijí ve velkých rodinných skupinách
  • samice nemá mláďata každý rok
  • typické pářící rituály - "boxování" a "trkání"
  • páření - duben až květen
  • březost - 34 dnů
  • počet mláďat - 2 až 4

Trofeje:

  • kožešina
  • celý preparát

Predátoři:

  • orel skalní
  • jestřáb
  • výr
  • někdy i liška

Lov:

  • v ČR nežije
  • při čekané u nory musí ýstřel zvíře okamžitě usmrtit, jinak svišť znovu vklouzne do nory

Potrava:

  • traviny
  • kořínky
  • semena
  • plody

Chystáte-li se na výlet nebo dovolenou do Tater, zakupte si některou z knih nebo mapu, týkající se slovenských Tater. Vybírejte v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz