Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Sójová omáčka: Co o ní ještě nevíte? II

Publikováno od Kamila Spoustová

Existují dva základní druhy omáček. Čínská a japonská. Jaký je mezi nimi rozdíl? Ačkoliv historické kořeny omáček sójovek ukazují na čínský národ, právě zde došlo za léta k velkým úpravám. Čínská sójová omáčka se v dnešní době připravuje velmi rychlým způsobem. Většinou prochází kratším kvašením oproti tradičnímu postupu. Zraje za pomoci chemie. Najdete ji v podobě tmavé i světlé verze, většinou v závislosti na dalších úpravách. Pozor na barviva, to v podobě karamelu je ještě v pořádku, hůře si pak stojí chemikálie. Omáčky jsou taky dále dochucovány, obvykle slazeny, soleny a dokonce obsahují i glutamát. Bohužel, od těchto omáček je lepší dát ruce pryč. 

Světlé omáčky jsou oproti klasické chuti opravdu speciálem. Mají světlou většinou nažloutlou barvu, jemnou a sladkou chuť. Používají se zejména v Asii, přidávají se do polévek a speciálních pokrmů. 

Zástupců tmavých omáček je taktéž několik, liší se svou konzistencí, chutí i určením do jistého druhu pokrmu. 

Japonská omáčka tvoří druhý produkt, který kvasí až několik měsíců. Její výhodou je obsah pšenice, který zvyšuje aroma a chuť bez přidaných chemických látek. Tyto japonské sójovky nejsou až tak moc rozšířené, ale dostupné jsou. Většinou je najdete pod označením shoya.

Pokud se chcete dozvědět, jak vybrat správnou omáčku na přípravu i dochucování pokrmů, překlikněte na další článek, který se tomuto tématu věnuje.