Recept: Rychlý hovězí guláš v tlakovém hrnci
Publikováno
od Marcela Matalová

Vaření v tlakovém hrnci je pohodlné a především rychlé. Doma v něm vařím masové vývary, kroupy a guláše. Ačkoliv jsem od známých slyšela už mnoho o tom, že někomu takzvaně explodoval tlakový hrnec a v kuchyni zanechal doslova paseku, já na něj nedám dopustit.
RECEPT: Rychlý hovězí guláš v tlakovém hrnci
Ingredience:
- 1 kg hovězího masa
- 5 velkých cibulí
- 5 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička majoránky
- 1 kostka hovězího bujonu
- tmavá jíška
- sádlo
- pepř
- sůl
Postup:
- Nakrájíme si maso na kostky.
- V hrnci si rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli.
- Přidáme mletou papriku a max. půl minuty mícháme a rychle přidáme nakrájené maso.
- Opékáme a mícháme několik minut, dokud se maso nezavře a nepustí šťávu, úplně se rozvoní.
- Osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a podlijeme vodou tak, aby bylo maso ponořené, ale aby bylo vidět - spíš aby se dusilo, ne vařilo.
- Promícháme, zavřeme hrnec a cca 30 minut necháme dusit.
- Přidáme vroucí vodu s rozpuštěnou kostkou bujonu a provaříme.
- Do vroucího guláše přidáme hotovou jíšku.
- Provaříme a přidáme prolisovaný česnek a majoránku.