Recept: Grilované naložené vepřové koleno
Publikováno
od Marcela Matalová

O tom, zda-li je časté grilování a následná konzumace grilovaného jídla zdravé, nebudeme rozebírat. Stejně jako u konzumace jiných potravin upravených vařením, pečením nebo uzením se jednoduše držme hesla: "Všeho s mírou k našemu aktuálnímu zdraví.".
Pokud už jste zabrousil na tento článek, možná že uvažujete o přípravě vepřového kolena. Klasikou v přípravě je vaření. Ale proč si tuto dobrotu neozvláštnit? Se zahradním grilem SHARKS MAXI KORFUN si můžete vepřové koleno nejen ugrilovat, ale také vyudit. A nejen vepřové koleno.
RECEPT: Grilované naložené vepřové koleno
Ingredience na lák = 1 vepřové koleno:
- 1 l vody
- 35 g kuchyňské soli
- 2 kuličky nového koření
- 5 kuliček pepře
- 1 bobkový list
- 2 kuličky jalovce - rozřezat
- 1 lžičku tymiánu
- 1 lžičku majoránky
- 1 lžíci octu
- 2 lžičky práškového hovězího vývaru nebo kostku masoxu
Postup:
- Ingredience na lák lehce povaříme a necháme vychladit.
- Vepřové koleno omyjeme a kůži nařízneme kolem do kola ve tvaru spirály od kosti až do masa.
- Do řezů vetřeme zhruba 4 rozetřené stroužky česneku.
- Takto připravené koleno vložíme do nádoby, která zaručí plné zalití lákem.
- Koleno zalijeme lákem a přiklopíme víkem.
- Necháme marinovat nejméně 3 - 4 dny v chladničce.
- Před samotným uložením na gril, koleno předpečeme v troubě do lehkého změknutí masa.
- Poté dogrilujeme na mírném žáru.