EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Proč používat banánovou mouku? I

Publikováno dne 21.07.2019 od Kamila Spoustová

Banány jsou druhým nejvíce konzumovaným ovocem na celém světě. Celosvětová populace sní každým rokem více než sto miliard banánů. Největší podíl, který zahrnuje asi celou třetinu vypěstovaného počtu ovoce, si za produkci každým rokem připisuje Indie.

Banánová mouka, kterou se dnes budeme v našem článku zabývat, se poprvé začala vyrábět v Ekvádoru. Mouka se dá využít jak v kuchyni, tak i pro zdravotní účely.

Mouka se vyrábí z nezralých banánů. Vysvětlení je prosté. Zralé banány by se jen těžko mlely a zpracovávaly. Zelené banány nehnědnou tak rychle a navíc nejsou příliš sladké. Dojde k odstranění jejich slupky, dále jsou banány nakrájeny, dojde k procesu zbavování vody a následnému mletí.

Jak již bylo zmíněno, banánová mouka má spoustu výhod. V první řadě je skvělé, že neobsahuje zdaleka tolik sacharidů jako klasická mouka, z níž se pečou rohlíky a chléb nebo připravují třeba těstoviny. Škrob v banánech navíc zpomaluje průchod jídla střevy, čímž musí být zpomalena i reakce na inzulín. Tělo si neuloží téměř žádný cukr z potravy. Banánová mouka nejen vyvažuje, ale i snižuje množství cukru v krvi.

Banánová mouka obsahuje velké procento vlákniny, čímž podporuje zejména trávení i vylučování.

Dalším pozitivem mouky je obsažený draslík, který pomáhá hlídat hladinu cholesterolu v krvi. Mouka obsahuje taky důležitý vitamin E, který zvyšuje zdraví srdce, zinek a další minerální látky.