EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Proč jsou celozrnné produkty lepší než bílé?

Publikováno od Kamila Spoustová

Snažíte se taky kupovat tmavé pečivo místo světlého? Dáváte přednost celozrnným těstovinám před těmi klasickými? Máte tušení, proč vlastně máme tento druh pečiva zařazovat do svého jídelníčku? Proč je lepší než klasické?

Celozrnná mouka v sobě obsahuje mnoho rozemletých slupek. Právě v těch se skrývá nejvíce vitaminů a minerálních látek. Za připomenutí určitě stojí vláknina, která podporuje zažívání.

Celozrnné pečivo také obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin D a E. Důležité jsou i esenciální mastné kyseliny, jejichž přísun zvýšíte ještě více, jestliže vyberete pečivo zdobené semínky.

Velkou výhodou celozrnného pečiva je jeho rozmanitost. Můžete si upéct i nakoupit tolik druhů pečiva, že se vám jeho konzumace snad nikdy nemůže zdát nudná. Do pečiva se přidávají semínka a další suroviny, které jeho chuť ještě zpestří.

Celozrnné pečivo tak nejvíc oceníte z hlediska chuti. Semínka a rozemletá zrnka dodají mouce lepší a mnohem plnější efekt. Nebudete mít pocit, že jíte jen prázdné kalorie a zasytíte se něčím zdravým. Navíc budete plný mnohem delší dobu.

Při nákupu si dejte pozor na chytáky. Celozrnné pečivo podle zákona musí obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky z celkové váhy. Ne každé pečivo, které je tmavé, je celozrnné. Čtěte etikety a pokud možno i složení, ať víte, co vlastně jíte.

Pracovat doma s celozrnnou moukou? Má sama o sobě výhody. Vydrží mnohonásobně déle než mouka bílá a vůbec se nezamlouvá molům.