Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Proč jíst otruby? I

Publikováno od Kamila Spoustová

Otruby? Proč se zde budeme zabývat v podstatě odpadním produktem z mlýna? Protože jde o významného nosiče minerálních látek a živin. Otruby, kterými byla, a stále jsou, krmena prasata, se mohou pochlubit obrovským množstvím přínosných živin pro náš organismus. Projdeme si je jednotlivě, již za chvíli. Nejčastějšími otrubami jsou ovesné nebo pšeničné. Co se týče jejich účinků, jsou poměrně obdobné, proto se na ně podíváme komplexně, bez rozlišování druhů. Ať už sáhnete po jakýchkoliv, přispějete svému zdraví.

Otruby obsahují zejména vlákninu, té v nich najdete opravdu velké množství. Vláknina slouží jako potrava pro střevní mikroorganismy, váže na sebe jednoduché cukry, cholesterol a toxické látky.

Velkou výhodou otrub je, že nejsou až tak moc energeticky vysoké. Mnohem vyšší energetickou hodnotu mají například velmi oblíbené ovesné vločky. Ty jsou proslulé zejména mezi sportovně založenými jedinci, jsou hodně propagovány i ve zdravé stravě. Přitom otruby se jim hodně podobají. Pokud nechcete přibrat, ale zasytit se, zkuste otruby, ty vám k sytosti dopomohou. Sto gramů otrub obsahuje kolem 1500 KJ. Chutnají vám?

Otruby v jídle navíc dokážou snižovat jeho energetickou hodnotu. Jestliže se chystáte zhubnout nebo zase vpravit do kondice, určitě si nějaké ty otruby zakupte.

V otrubách kromě vlákniny najdete vysoké množství vitaminů skupiny B. Obsahují též osmnáct procent rostlinných proteinů. Významně je zde zastoupen hořčík a taky železo.

Vyzkoušejte naše Ovesné otruby 250 g, najdete je zde