EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Proč jíst arašídové máslo?

Publikováno od Kamila Spoustová

Každý považuje arašídy za druh oříšků, to je však velký omyl. Možná se tak stává zejména kvůli pravému jménu arašídů – burské oříšky. Ve skutečnosti mají arašídy nejblíže k fazolím. Není tajemstvím, že jde o silný alergen. Avšak lidem, kteří arašídy přijímají bez problému, přinesou tyto plody mnoho dobrých účinků na zdraví.

Burské oříšky pochází z Jižní Ameriky, konkrétně z Ekvádoru a Peru. Hojně v současné době rostou taky v Číně, Indii nebo Řecku.

Arašídy jsou bohaté na vitamin A, vitaminovou skupinu B a E. Ze stopových prvků stojí za zmíněná fluor, hořčík nebo draslík.

Arašídy a stejně tak právě konzumace arašídového másla je výhodná zvláště díky vysokému výskytu zdravých tuků a bílkovin. Z bílkovin v darech přírody najdete například lektiny, speciální látky, které si stromy vytváří proti škůdcům. Při konzumaci arašídů se lektin dostane do krve a odvede z ní všechny choroboplodné i nestrávené bílkoviny. Tato látka navíc léčí záněty střev, pomáhá zvyšovat imunitu organismu.

Mimo těchto účinků arašídy snižují hladinu cholesterolu v krvi. Pomohou v případě hubnutí, neboť zahánějí hlad.

Díky vitaminu B3 arašídy posilují paměť a pomáhají mozkové činnosti. Obsahuje spoustu antioxidantů, které jedinci přispějí například na kráse.

Konzumace arašídů se vyplatí sportovcům, neboť zvyšují energii a podporují růst svalové hmoty.  

Arašídy taky přispívají k dobré funkci metabolismu, který dokonce urychlují.

Porce respektive hrst arašídů obsahuje téměř 50% tuků, 25% bílkovin, dále necelých 8% vlákniny a 18% sacharidů.

Produkt GO ON! Arašídové máslo s kousky arašídů najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz