EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Proč do těla doplňovat omega 3? I

Publikováno dne 05.08.2019 od Kamila Spoustová

Přečtěte si článek, který se týká pro tělo nezbytných látek jménem omega 3 mastné kyseliny. Jaké jsou jejich vlastnosti, z jakých potravin je získáte a v jakém množství je přijímat? Odpovědi nejen na tyto podstatné otázky se dozvíte v našem článku.

Omega 3 mastné kyseliny, zkráceně jen omega 3, řadíme do skupiny tuků, nenasycených mastných kyselin. Dokáží rozpouštět důležité vitaminy, ku příkladu vitamin A, D, E a K. Do této kategorie ještě patří velmi podobně značené omega-3 esenciální mastné kyseliny.

Tyto kyseliny si lidský organismus není schopen vytvořit sám, do těla je musíme dopravit prostřednictvím běžného jídla nebo doplňků stravy.

Omega 3 mastné kyseliny jsou součástí mnohých potravin. Současný průzkum však dokazuje, že zrovna celá polovina Čechů má v těle těchto látek nedostatek. Důvod je prostý, na celou část potravin nejsme jako středoevropští obyvatelé až tak zvyklí. Nejlepším zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou totiž ryby a mořské plody. Z ryb vsaďte na ty tučnější. Ochutnejte makrelu, sledě, lososa, tuňáka či pstruha. Připravit si je můžete na všemožné způsoby.

Pro dokonalou prevenci jezte výš zmíněné potraviny dvakrát týdně. Pokud jste vegetarián nebo jsou ryby proti vašemu gustu, můžete příjem látek nahradit lněným olejem nebo konzumací celých lněných semínek. Zvýšené množství omega 3 taky najdete v ořechách, sóje, fazolích, olivách a špenátu.