EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Poznejte příběh pravé brandy II

Publikováno dne 05.09.2019 od Kamila Spoustová

Jistě víte, že brandy se dělí nejen podle odrůd, ale taky přísad a způsobu úpravy. Nyní vás seznámíme s nejznámějšími druhy tohoto nápoje. 

Nejoblíbenějším druhem je asi francouzský koňak. Ten se připravuje z vinného moštu, který prošel fermentací. Upravuje se za vyšších teplot. Dnes víme, že koňak s oblibou pil sám Napoleon.  

Další druh je takzvaným armaňak. Jedná se též o francouzský nápoj, ovšem je vyráběný trochu jiným způsobem a hlavně v jiné oblasti. Jak armaňak, tak koňak jsou chráněné názvy, které smí používat pouze výrobci působící ve vymezených francouzských oblastech, kteří samozřejmě k přípravě využijí pouze specifické odrůdy. 

Další vinné brandy nesmí používat ani jeden z těchto názvů, kvalitní výrobky však pocházejí i z jiných oblastí, kormě evropských oblastí taky z Mexika a z území jižní Afriky.

Speciální typ pak tvoří ovocné brandy. Ty se destilují nejčastěji z jablek, lesních plodů, meruněk, broskví, švestek nebo třešní. Nejedná se tedy vůbec o vinné nápoje, v tom je zásadní rozdíl, který leckdo netuší. Pokud si tedy koupíte ovocné brandy, měl byste pít nevinný nápoj. Pozor si však dejte na brandy s příchutí, do kterých jsou pouze přidávána aromata. Od těchto nápojů se držte dál, nejde o kvalitní výrobky. 

Jistě vás napadne, že budou existovat i brandy, které nemusí zrát několik let. Samozřejmě. K dostání jsou dokonce i nezrající brandy. Výsledkem jejich destilace je však bezbarvá tekutina, nejde o pravé brandy.