Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Poznejte příběh pravé brandy I

Publikováno od Kamila Spoustová

Brandy, jinak taky pálenka, která se připravuje z vína. Dnes vám prozradíme pár zajímavostí o tomto druhu alkoholu. Těšíte se?

Jak již bylo zmíněno, brandy se připravuje z vína, konkrétně destilací. Výrobní proces nám může napovědět sám původní název, nizozemskébrandewijnnebo německý termín Branntwein, který se dá přeložit jako pálené víno. 

Brandy lze vyrábět pouze z některých odrůd vína. Podle jeho výběru se pak liší i chuť hotové brandy. Výrobní postup je poměrně jednoduchý. Víno se nechá nejméně týden kvasit, následně dojde k destilaci a zrání. Proces zrání je nejdelší, to byste možná sám odhadl. U kvalitních nápojů musí probíhat až několik let. V této fázi získává alkohol svou typickou barvu i vůni. Brandy se uchovává v dubových sudech. 

Jedná se nápoj, který obsahuje mnohem více alkoholu než víno. Seženete brandy 35%, ale taky 60%. 

Pití brandy je nejvíce oblíbené v evropských oblastech kolem středozemního moře a ve Francii. Velké výrobní oblasti tvoří Itálie, Španělsko i Řecko, o neznámější druhy brandy se stará Francie. 

Vystopovat původ brandy se vědcům doposud zcela nepodařilo. Nejstarší doklady o výrobě tohoto nápoje sahají do dvanáctého století. Byly objeveny na Peloponéském poloostrově. Existují spisy, které se zmiňují o destilaci za účelem snížení objemu nápojů. Tuto myšlenku lze snadno odůvodnit. V dřívějších dobách se za převoz i produkci lihovin platily opravdu vysoké daně. Výrobci tedy nechávali destilací odstranit přebytečnou vodu, alkoholu bylo méně. Po převozu a prodeji se tekutina pravděpodobně zase do alkoholu přimíchala.