Poznejte příběh pravé brandy I

Brandy, jinak taky pálenka, která se připravuje z vína. Dnes vám prozradíme pár zajímavostí o tomto druhu alkoholu. Těšíte se?
Jak již bylo zmíněno, brandy se připravuje z vína, konkrétně destilací. Výrobní proces nám může napovědět sám původní název, nizozemskébrandewijnnebo německý termín Branntwein, který se dá přeložit jako pálené víno.
Brandy lze vyrábět pouze z některých odrůd vína. Podle jeho výběru se pak liší i chuť hotové brandy. Výrobní postup je poměrně jednoduchý. Víno se nechá nejméně týden kvasit, následně dojde k destilaci a zrání. Proces zrání je nejdelší, to byste možná sám odhadl. U kvalitních nápojů musí probíhat až několik let. V této fázi získává alkohol svou typickou barvu i vůni. Brandy se uchovává v dubových sudech.
Jedná se nápoj, který obsahuje mnohem více alkoholu než víno. Seženete brandy 35%, ale taky 60%.
Pití brandy je nejvíce oblíbené v evropských oblastech kolem středozemního moře a ve Francii. Velké výrobní oblasti tvoří Itálie, Španělsko i Řecko, o neznámější druhy brandy se stará Francie.
Vystopovat původ brandy se vědcům doposud zcela nepodařilo. Nejstarší doklady o výrobě tohoto nápoje sahají do dvanáctého století. Byly objeveny na Peloponéském poloostrově. Existují spisy, které se zmiňují o destilaci za účelem snížení objemu nápojů. Tuto myšlenku lze snadno odůvodnit. V dřívějších dobách se za převoz i produkci lihovin platily opravdu vysoké daně. Výrobci tedy nechávali destilací odstranit přebytečnou vodu, alkoholu bylo méně. Po převozu a prodeji se tekutina pravděpodobně zase do alkoholu přimíchala.