EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Poznejte druhy soli II

Publikováno dne 20.12.2018 od Kamila Spoustová

Pečená sůl 

Stejně jako uzenou sůl si můžete připravit i tu pečenou. Ta se však připravuje v dutině dřeva, ideálně v bambusové. V tomto případě pak vykouzlíte obdobu bambusové soli, o které ještě bude řeč. Péct sůl můžete taky v jiném druhu dřeva, avšak čekejte, že nabere příslušné aroma. Otestujte jednotlivé chutě soli. Domácky připravované soli se hodí kromě mas taky do omáček. Oba zmíněné druhy soli si můžete pořídit taky ve speciálních prodejnách. Uzená sůl vás vyjde asi na pět set korun za jedno kilo, pečená pak stojí kolem osmi stovek. 

Solný květ 

Fleur de Sel aneb mořský květ je jednou z nejváženějších solí na celém světě. Poznáte ji podle speciálního tvaru vykouzleného přírodou. Tato sůl se musí sbírat ručně, což už napovídá faktu, že je tato sůl poměrně nákladná. Její získávání je taky náročné. Tvoří se na vodní hladině, kde vzniká v podobě jemné vrstvy. Tato vrstvička je nutná v naměřeném čase sejmout z hladiny. Následně se již suší a balí k prodeji. Koupě sto gramů této cennosti vás vyjde asi na sto padesát korun. Sůl je k sehnání ve Francii, Španělsku nebo Velké Británii za trochu levnější peníz, neboť právě odtud se vyváží. 

Vakuovaná sůl

Vakuovaná sůl se vyrábí hlavně pro svou vlastnost nenavlhnutí. Připravuje se odpařováním a krystalizací ze solanky. Samozřejmě se čistí od příměsí a usazených látek, aby byla stoprocentní.