EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Poznejte druhy soli I

Publikováno dne 20.12.2018 od Kamila Spoustová

Sůl je pro naše tělo nepostradatelná. Má vliv na tvorbu žaludeční kyseliny solné, která je důležitá pro správné trávení. Dále spolupracuje s ledvinami nebo přispívá na udržení sodíku či draslíku v krvi. Náš organismus sůl bezesporu potřebuje, je však třeba s ní zacházet opatrně. Přečtěte se, jak můžete své chuťové pohárky potěšit a okuste nejeden ze solných speciálů. Výhodou většiny netradičních druhů soli je to, že jejich slanost je o dost vyšší, a tak jí spotřebujete vlastně méně. 

Kamenná aneb kuchyňská sůl 

Dříve známé pojmenování pro tu nejběžnější sůl se vzhledem k jejímu častému užívání změnilo na termín kuchyňská. Kamenná nebo kuchyňská sůl se čistí pomocí chemikálií. Protože se jedná o sůl původně s nedostatkem jódu a fluoru, jsou tyto prvky do soli chemicky dodávány. Ač byla sůl zejména v minulém století dosti používána, moc se ke konzumaci nehodí. Využijete ji zejména k čištění a údržbě spotřebičů. Pozor na solení jídel tímto druhem soli, neboť má vliv na tvorbu celulitidy, dále artrózy nebo dny. Může způsobit též tvorbu žlučových nebo ledvinových kamenů. 

Uzená sůl 

Pojmenování soli vám napovídá, že se sůl vyrábí uzením. Hodí se k masu, má intenzivní vůni. Tato sůl se může připravovat z jedlých základních solí i po domácku. Udit ji můžete v komíně na bukovém, jabloňovém nebo taky smrkovém dřevě. Zpestřete si domácí pokrmy o tuto pochoutku. 

Vločková sůl 

Vločková sůl aneb košer se přimíchává do zeleninových salátů a studených omáček, výborně chutná taky na mase. Její výhodou je rychlá rozpustnost krystalek.