EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Pečeme si sami chleba

Publikováno od Marcela Matalová

V dnešní době se snažíme navracet ke starým tradicím, ke kterým patří i pečení chleba. I způsoby, kterými se dá docílit krásného a křupavého bochníku, jsou velmi rozmanité, ať už budete chleba péci v domácí pekárně, v peci nebo v troubě.

Velmi zajímavou variantou k výrobě chleba je semolinová mouka, která se vyrábí z tvrdé pšenice. Tato pšenice má nižší glykemický index, a obsažený škrob tělo tráví pomaleji. Semolinová mouka je ideální pro výrobu těstovin - nemá tendenci se rozvářet, proto se kvalitní těstoviny nikdy nelepí.

RECEPT: Semolinovo-žitné chlebové kroužky

  • 30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
  • 150 g vody
  • 100 g žitné chlebové mouky
  • 50 g semolinové mouky
  • 350 g semolinové mouky
  • 200 g vody
  • 2 lžičky soli
  • kmín
  1. Smícháme první 4 suroviny a v teplé místnosti necháme 12 hodin nakynout.
  2. K vykynutému základu přidáme zbytek surovin, vymísíme těsto a necháme ho zakryté přibližně 2-3 hodiny kynout.
  3. Z vykynutého těsta pak na pomoučeném stole vytvarujeme kroužky, které uložíme na moukou vysypaný plech a necháme cca 1-2 hodiny kynout.
  4. Vykynuté kroužky opatrně z vrchu párkrát nařízneme a postříkáme vodou z rozprašovače.
  5.  S papírovoým podkladem (papír na pečení) z plechu sešoupneme kroužky na nahřátou dlaždici v troubě.
  6. Pečeme na 250°C/8 minut, pak teplotu zeslabíme na 220°C a dopečeme - přibližně 30 minut.

Další zajímavé recepty na domácí chléb najdete v kuchařce: Pečeme si sami chleba, kterou zakoupíte zde: knihy.eiffeloptic.cz