Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Orel skalní

Publikováno od Vondrák

Orel skalní (latinsky Aquila chrysaetos) je jedním z největších žijící orlů na severní polokouli. Po orlovi mořském jde o druhého největšího dravce, který se vyskytuje na území České republiky. 

Je to robustní pták s délkou těla 80 - 90 centimetrů, váhou od 2,5 kila do 4,5 kila a rozpětím křídel 190 - 225 centimetrů, přičemž samice bývají většinou větší než samci. Orel se také může pochlubit silnými spáry a zobákem.

Stejně jako ostatní dravci, i orel skalní má velmi dobrý zrak, který mu slouží při lovu potravy. Ten provádí tak, že se ve veliké výšce vznáší a prohlíží terén pod sebou.

V případě, že si vyhlédne obět (nejčastěji zajíci, myši, malé lišky, apod.), pustí se do střemhlavého letu, ve kterém je schopen dosáhnout až rychlosti 300 kilometrů v hodině

Orel skalní patří mezi ohrožené druhy, ale v České republice se daří jeho postupný návrat do přírody. V roce 2013, více než po sto letech, se vylíhlo orlí mládě ve Vojenském újezdě Libavá.