Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Odrůdy stolního vína

Publikováno od Kamila Spoustová

Vitra

Odrůda, která se používá zejména k výrobě vína stolního nese název Vitra. Pochází z oblasti Moravy, jde o křížence hroznů s názvem Poběda a Košutovo. Tato odrůda byla vyšlechtěna Václavem Křivánkem a Aloisem Tománek. Stalo se tak na Šlechtitelské vinařské stanici Polešovice. Tato novinka však nesklidila moc velký úspěch.

Olšava

Olšava je kříženec dokonce tří odrůd. Jedná se o víno, které vzniklo hned ze tří různých a zcela specifických odrůd. Není moc podobné ani jedné z nich. Vyšlechtěno bylo na stejné stanici jako víno Vitra.

Pola

Již zmíněná šlechtitelská stanice odvedla opravdu dobrou práci. Odrůda Pola je taky jejich dílem.

Chrupka bílá

Chrupky možná znáte. Jedná se o odrůdy, které jsou velmi staré. Pocházejí pravděpodobně z Egypta. Zde se pěstovaly již před pěti tisíci lety. Velké zastoupení mají i v Asii. Do Evropy se údajně dostaly taky poměrně brzy, již v šestnáctém století. Dovezl je sem diplomat ze sultánského francouzského dvora. Odtud se dostaly hojně taky do Švýcarska. Jedná se o nejkvalitnější odrůdu pro výrobu těchto vín. Ve Švýcarsku tvoří toto víno téměř polovinu všech vinic, je z něj vyrobeno až šedesát procent tekutin ročně.

Chrupka červená

Víno je přibližně stejně staré jako Chrupka bílá, jeho historie je taky téměř stejná.

Diamant

Mohli bychom zde zmínit taky známé víno slovenských krajů, ne nadarmo se jmenuje Diamant. Jedná se o dílo Doroty Pospíšilové, která je významnou šlechtitelkou v Bratislavě.

Arkadia

Tohoto křížence dvou odrůd vyšlechtili na Ukrajině. Proces šlechtění a následného testování trval celé dva roky. V České republice toto víno získalo svou registraci v roce 1995.

4-dílný dárkový set "wine" v krabičce najdete zde.