Odrůdy stolního vína

Vitra
Odrůda, která se používá zejména k výrobě vína stolního nese název Vitra. Pochází z oblasti Moravy, jde o křížence hroznů s názvem Poběda a Košutovo. Tato odrůda byla vyšlechtěna Václavem Křivánkem a Aloisem Tománek. Stalo se tak na Šlechtitelské vinařské stanici Polešovice. Tato novinka však nesklidila moc velký úspěch.
Olšava
Olšava je kříženec dokonce tří odrůd. Jedná se o víno, které vzniklo hned ze tří různých a zcela specifických odrůd. Není moc podobné ani jedné z nich. Vyšlechtěno bylo na stejné stanici jako víno Vitra.
Pola
Již zmíněná šlechtitelská stanice odvedla opravdu dobrou práci. Odrůda Pola je taky jejich dílem.
Chrupka bílá
Chrupky možná znáte. Jedná se o odrůdy, které jsou velmi staré. Pocházejí pravděpodobně z Egypta. Zde se pěstovaly již před pěti tisíci lety. Velké zastoupení mají i v Asii. Do Evropy se údajně dostaly taky poměrně brzy, již v šestnáctém století. Dovezl je sem diplomat ze sultánského francouzského dvora. Odtud se dostaly hojně taky do Švýcarska. Jedná se o nejkvalitnější odrůdu pro výrobu těchto vín. Ve Švýcarsku tvoří toto víno téměř polovinu všech vinic, je z něj vyrobeno až šedesát procent tekutin ročně.
Chrupka červená
Víno je přibližně stejně staré jako Chrupka bílá, jeho historie je taky téměř stejná.
Diamant
Mohli bychom zde zmínit taky známé víno slovenských krajů, ne nadarmo se jmenuje Diamant. Jedná se o dílo Doroty Pospíšilové, která je významnou šlechtitelkou v Bratislavě.
Arkadia
Tohoto křížence dvou odrůd vyšlechtili na Ukrajině. Proces šlechtění a následného testování trval celé dva roky. V České republice toto víno získalo svou registraci v roce 1995.
4-dílný dárkový set "wine" v krabičce najdete zde.