Nejdražší potraviny světa III

Husí játra
Ne tak ledajaká. Dalším velmi drahým jídlem, které seženete i u nás, v České republice jsou husí játra. Zvířata určená zejména pro tento pokrm velmi trpí. Husy jsou zahrabány do hlíny tak, aby se nemohly hýbat. Krmeny jsou pouze speciální stravou. Játra chutnají máslovitě a delikátně. Konkrétně jde o produkt Foie Gras, za který zaplatíte okolo 800 korun za 180 gramů.
Knipschildtovy čokolády
České čokolády jsou proti této pohádka, tedy alespoň co se týče ceny. Fritz Knipschildt je výrobce čokolády, který je považován za jejího krále. Již od svých třinácti let se začal o cukrovinky zajímat. Své zkušenosti sbíral po hotelích i cukrárnách a pak si založil svou vlastní společnost, která má v současné době i e-shop, který čokolády posílá do všech koutů světa. Za jednu jeho pralinku zaplatíte do pěti tisíc korun. Stála by vám ochutnávka současného krále čokolády za ty peníze?
Šafrán
Rudé zlato pouště aneb šafrán se pěstuje nejvíce na severovýchodě Íránu. Sklízí se pouze před východem slunce, jinak šafrán ztrácí na své ceně. Jeden sběrač za den nesklidí více jak 500 gramů. Za kilogram šafránu zaplatíte více než 200 tisíc korun.
Kopi Luwak
Uzavřeme naši sérii článků dobrou kávou, tedy za ty peníze snad dobrou. Nejdražší káva světa nese název Kopi Luwak. Pochází z ostrova Sumatra. Ročně dojde k vyprodukování pouze asi dvě stě padesáti kilogramů. Cena za jedno kilo vyjde minimálně na tři sta dolarů.
Uvařte si něco dobrého. Využijte k inspiraci jednu z našich kuchařek a jídlo bude dozajista tak dobré, jako by jeho suroviny byly přímo k nezaplacení. Kuchařky vybírejte zde.