EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Muflon I. část

Publikováno od Marcela Matalová

MUFLON (Ovis ammon musimon PALLAS)

Výskyt:

  • původně měli domov v Malé Asii
  • mufloni jsou přizpůsobiví 
  • osídlují různá životní prostředí

Srst:

  • léto - beran je narudle hnědý. Břicho, zrcátko, pysky a vnitřní strany běhů má světlé. Muflonky a jehňata jsou světle hnědé.
  • zima - beran je hnědý až černohnědý. Muflonky jsou šedohnědé.

Rohy:

  • jsou nejnápadnějším znakem berana.
  • jsou spirálovitě zatočené rohy - toulce.
  • ovce mohou mít malé růžky - dorůstají pouze do délky 20 cm.
  • u mladých muflončat vyrůstají toulce od 4. měsíce života.
  • růst rohů se vždy v zimě zastaví.

Rozmnožování a přírůstky:

  • říje - říjen až prosinec
  • březost - 22 týdnů
  • počet mladých - 1, zřídka 2 jehňata
  • přírůstek - 60 až 70% stavu samic na jaře

Zvuky:

  • pískání (varovný zvuk)
  • muflonky a jehňata - bekání, mečení

Potrava:

  • určité druhy trávy
  • listy
  • polní plodiny
  • výhonky dřevin

Způsob života:

  • tvoří smíšená stáda
  • mufloni staří 2 až 3 roky se sdružují v tzv. klanech
  • staří berani žijí většinou o samotě či v menších skupinkách

 

Pro úspěšný a nerušený lov je zapotřebí např. uzavřené kazatelny či posedy. Kniha "DĚLÁME SI SAMI MYSLIVECKÁ ZAŘÍZENÍ" Vám přináší návody jak si dané věci vyrobit. Tuto knihu zakoupíte v našem e-shopu  : KNIHY