EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Kotlíkový gulášek

Publikováno dne 24.02.2019 od Marcela Matalová

Příchod jara se pomaličku, ale jistě blíží. Začínáme častěji vycházet do přírody a vyjíždět na naše chaty. Slunné a docela i hřejivé dny lehce lákají i k přípravě nějaké dobroty někde venku, ať už na Vaší zahradě nebo na chalupě.

Zajisté byste neodolal kotlíku plnému šťavnatého masa, klobásek a zeleniny. Taková venkovní příprava kotlíkového guláše přiláká nejen zbytek rodiny, ale možná i Vašeho souseda.

RECEPT: Kotlíkový gulášek

Ingredience:

  • 1-2 lžíce sádla
  • 150 g špeku (nakrájený na kostičky)
  • 6 cibulí
  • mletá paprika
  • 1 kg hovězího masa (kližka, plec - nakrájet na kostičky)
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • kmín
  • nové koření
  • 1 kg vepřového plecka (nakrájet na kostičky)
  • 4 červené papriky
  • 2 plechovky po 400 g naložených rajčat
  • 750 g oloupaných brambor (nakrájet na kostičky)
  • svazek petržeky
  • 3 klobásy
  • 1 chilli papričky (nasekaná na nudličky)
  • čerstvý chleba

Postup:

  1. V kotlíku necháme rozpustit sádlo a přidáme kostičky špeku. Ve chvilce, kdy se rozvoní, přisypeme cibulku nakrájenou na kostičky.
  2. Vše osmahneme a poprášíme trochou mleté papriky.
  3. Přidáme hovězí maso, které necháme zatáhnout a zhnědnout.
  4. Dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín a nové koření.
  5. Kotlík poté zalijeme do poloviny vodou.
  6. Zhruba za 1/2 hodiny občasného míchání přidáme kostičky vepřového masa, které jsme před tím lehce opekli na sádle.
  7. Vaříme dalších 45 minut, do doby, kdy bude maso pěkně měkké.
  8. Poté přidáme nakrájenou papriku, brambory a rajčata.
  9. Guláš doplníme vodou, aby všechny ingredience byly ponořené.
  10. Vaříme 20 minut.
  11. Nakonec přidáme klobásy nakrájené na kolečka.
  12. Směs zahusíme strouhaným chlebem.
  13. Vše povaříme 10 minut a dochutíme chilli papričkou a nasekanou petrželkou.

Recepty na kotlíkové i hrncové guláše naleznete v kuchařce GULÁŠE Z HRNCE I KOTLÍKU.