EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Koriandr jako pomocník při střevních potížích

Publikováno dne 03.09.2019 od Marcela Matalová

Koriandr setý (Coriandrum staivum) se hojně využívá při přípravě omáček a dušeného masa. Taktéž se skvěle hodí na přípravu ryb či do luštěnin. Je velmi aromatický a proto si jej málokdo oblíbí. Kromě jeho kulinářského použití jej lze využít i jako bylinku ke zlepšení našeho zdraví.

Popis

Jednoletá rostlina s lodyhou dlouhou až 100 cm, která se nahoře větví. Po rozemnutí má význačné aroma. Spodní listy jsou dlouze řapíkaté. Hořejší listy přisedají k lodyze a jsou až 3krát zpeřené. Květy jsou bílé nebo narůžovělé. Plod je kulatý, hnědožlutý a hladký.

Výskyt

Původem z východního Středomoří. U nás jej lze pěstovat a ojediněle zplaňuje.

Užívaná část

Plod - se zbírá seřezáváním okolíků krátce před úplným dozráním (v srpnu). Nechává se ještě krátkou dobu dozrát a dosušit. Poté se semínka vymlátí a vytřídí. myjí kořenitý pach i chuť.

Účinné látky a působení

Plody obsahují slilici s hlavní obsahovou složkou linalolem. Ten působí proti růstu baktérií. Droga má povzbudivý účinek na činnost žaludku a střev. Také ulehčuje odkašlávání.

Proti nadýmání, žaludečním křečím či nechutenství žvýkejte celé plody (3 g denně) nebo si připravte nálev:

  • 3 čajové lžičky rozmačkaných semen na šálek vody
  • pijte 2 - 3 šálky denně

Při onemocnění dýchacích cest si taktéž připravte uvedený nálev, který užívejte stejně jako u předešlého problému.