EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Kniha Maso mnoha chutí

Publikováno dne 27.01.2019 od Marcela Matalová

Maso patří mezi nejvíce oblíbené potraviny a také je hojně využitelná v celé gastronomii. Tuto surovinu, velmi bohatou na bílkoviny, lze uplatnit při vaření polévek, hlavních chodů i salátů. Kromě bílkovin maso obsahuje i kvalitní zdroj vitamínů B, železo a fosfor. Velmi oblíbené druhy masa jsou vepřové a kuřecí.

  • Drůbež - je bílé maso a spadá do dietnějších druhů masa.
  • Vepřové maso - růžové a tučné.
  • Hovězí maso - tmavší.
  • Rybí maso - obsahuje omega-3 mastné kyseliny, vitamíny A a D, jód a železo.

Maso lze také rozdělit do dvou základních skupin:

  1. Bílé maso: obsahuje mnohem méně tuků a často také více bílkovin. Je však trochu chudší na vitamíny a minerální látky. I když bílé maso obsahuje méně vitamínů a minerálů, snažte se i přes to jíst méně masa červeného a nahradit ho masem bílým.
  2. Červené maso: do této skupiny řadíme především maso větších hospodářských zvířat, tzn. maso hovězí, vepřové, skopové. Také do něho spadá zvěřina a maso kachní či husí.

Obecně řečeno maso obsahuje 55 – 75 % vody, 15 – 25 % bílkovin a až 35 % tuků. Obsah sacharidů je v něm zanedbatelný. Tučnější maso má obvykle nižší obsah vody než maso libovější.

Zjistěte další zajímavé informace o mase v knize MASO MNOHA CHUTÍ, kde také najdete skvělé recepty na úpravu všech druhů masa.