Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno I
Jsou potraviny, které mohou po ránu pořádně podráždit žaludek. Existují i takové suroviny, které ráno sníte a budete mít kvůli nic celý den obrovské chutě na cokoliv. Pak tu ale máme taky potraviny, které jsou pro začátek dne ideální. Jaké to jsou? Tento článek vám prozradí, co jíst klidně na lačný žaludek a jakým potravinám se raději vyhnout. V první řadě je třeba vyvrátit mýtus o sladkých a slaných snídaních. Určitě není pravda, že jedna kategorie je lepší než druhá. Záleží na konkrétních potravinách, které jsou rozhodující. Je jedno, jak potraviny chutnají, důležité je to, co obsahují. Nejprve se podívá na vhodnou snídaňovou nabídku, následně vám doporučíme, čemu byste se měl raději vyhnout. Ovoce Každý kousek ovoce, ať se jedná o jakýkoliv druh, v sobě nese tolik vitaminů k nezaplacení. Najdete v něm taky minerály, některé stopové prvky a další přínosné látky. Ovoce vám po ránu dodá energii, obsahuje jednoduché cukry, se kterými si tělo snadno poradí. Taky má ve svých schopnostech vlastnost pročišťovat organismus. Další výhodou ovoce je to, že vás dokáže zasytit až na několik hodin. Med Když už přišlo na zmínku o cukrech, zvláštní pozornost patří medu. Jde o přírodní sladidlo, které je stoprocentně zdravější než cukr. Takže čaj s medem, sladkou snídani jím doslazujte také. Med vám navíc pomůže s trávením a působí preventivně proti nemocem. 
Zobrazit článek >
 
S chutí přidejte oregano
Mnohé by jistě nenapadlo užívat oregano jinak než jako koření. Dobromysl obecná je však i významný přírodní léčitel. Okořeňte si s ní život. Špetku oregana každý den! Oregáno nemusíte používat pouze jako koření. Z natí rostliny lze připravit například odvar. Bylinkový čaj s domácím oreganem můžete popíjet každým dnem. Jeho vypěstování totiž není nijak náročné. Z dobromyslu se taky připravují esenciální oleje, ale i klasické oleje k vnitřnímu užívání. Oregano se samozřejmě taky přidává do bylinných tablet. A v čem je oregano tak výjimečné? Je plné vitaminů, nejvyšší podíl zde zastává vitamin A, B6, C, E a K. Obsahuje taky dostatek vlákniny, železa, hořčíku, vápníku, kyseliny listové a draslíku. Je bohaté na antioxidanty. Oregano velmi dobře působí na mastnou pokožku, akné a poradí si dokonce i s opary. Pokud máte problém s lupy, s tím taky oregano pomůže. Ženy si působení oregana chválí hlavně v době menstruace, zmírňuje totiž menstruační problémy, nejčastěji bolesti. Brání taky tělo před brzkou zastávkou menopauzy. Dobromysl významně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje tep a krevní tlak. Tlumí riziko srdečních příhod. Oregano působí jako jedno ze silnějších přírodních antibiotik. Léčí plísňová onemocnění, poradí si se záněty. Kromě těchto účinků dobromysl taky zvládne ošetřit dýchací cesty. Ve své povaze má uvolňovat nosní dutiny, pomůže však i při bolestech v krku, které přijdou při chřipce a nachlazení. Díky pravidelné konzumaci se nejen budete cítit fit, ale taky obecně zlepšíte své zažívání. Bolesti břicha, průjmy nebo zácpy brzy odezní. Produkt Oregáno (Dobromysl obecná) – olej 50 ml najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat nejlepší sójovou omáčku?
Už to tak bývá, že není produkt jako produkt. Asi vás nepřekvapí, že jednotliví výrobci na trhu nabízí různé omáčky, které se liší nejenom cenou, též taky svou kvalitou, přidanými látkami a tak dále. Víte, jak poznat, že kupujete kvalitní omáčku? Jak vybrat tu pravou? Projdeme si několik pravidel, které vám poradí, jak vybírat ty nejkvalitnější produkty. Přečtěte si náš článek a zjistíte víc.  Na složení určitě hledejte pojem fermentace. Obecně platí, že fermentované produkty jsou zaručeně lepší než ty, které fermentací neprošly, to je dobré si pro základní rozpoznání pamatovat. Jsou tu však i další hlediska…  Určitě se zaměřte taky na to, zda se ve složení píše něco o konzervantech. Pokud ano, pak popřemýšlejte nad tím, zda se si nepořídíte radši takovou sójovku, která konzervanty neobsahuje. Na trhu nabídku takových produktů naleznete poměrně snadno. Ve složení se vyplatí věnovat pozornost taky hledisku přidaných barviv. Ty při správné výrobě zaručeně nejsou potřeba. Proč v ní tedy jsou? V rámci předchozích sdělení je nutní pozastavit se ještě u výkladu barev. Zajímá vás váíc? Překlikněte na článek, který se omáčkami zabývá víc do hloubky. Další nevýhodnou složku tvoří dochucovadla, která možná sice vylepší chuť sójovky, ale na její kvalitě jí nepřidají, právě naopak. Popis složení sójové omáčky by měl být správně hodně stručný, pokud už na první pohled vidíte stovku znaků na pár řádcích, asi nepůjde o úplně kvalitní produkt. Už máte jasno? 
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? I
Zelené potraviny. Mluví se o nich čím dál víc, ale mnoho lidí vlastně neví, co jsou tyto doplňky stravy zač. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaké suroviny do kategorie zelených potravin patří a jak vám přijdou ku prospěchu. Pojmenování zelené potraviny může být zavádějící. I když se podle názvu může zdát, že sem bude patřit veškerá zelenina patřičné barvy, není tomu tak. Místo mezi tímto speciálním druhem potravin mají pouze řasy, sinice a obilné trávy. Pokud nevíte, co si pod jednotlivými třídami představit, vzpomeňte si na produkty, které jsme vám již představovali. Nabízíme je v našem e-shopu v sekci zdraví, doporučit ke konzumaci je lze téměř každému. Mezi nejznámější produkty zelených potravin patří chlorella nebo mladý ječmen. Produkty jsou speciální zejména vzhledem k obsaženým látkám. Těžko byste v jiné potravině hledal tolik železa nebo vápníku. Jsou bohaté na počet minerálních látek i vitaminů, taky stopových prvků. Součástí každého zeleného produktu jsou taky antioxidanty a další zdraví prospěšné látky, třeba hořčík, kyselina listová a podobné. Chcete vylepšit svůj životní styl a přispět zdravotní stránce svého organismu? Pak jednoduše zařaďte zelené potraviny do svého jídelníčku. Nejen že pomohou vyživit celé tělo a zařídí správnou funkčnost všech orgánů, ale taky tělo zbaví škodlivých a nežádoucích látek, působí tedy jako významné detoxikační prostředky. Navíc podporují regeneraci. Poznejte sílu našeho produktu Chlorella Japan, který obsahuje celých 750 tablet.
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Olivový, řepkový a lněný olej
Olivový olej Milovníci zdravého životního stylu zřejmě za nejvíc běžnou variantu oleje považují právě ten olivový, neboť se v porovnání s ostatními zdravými oleji odlišuje hlavně svou výhodnou cenou. Olivový olej seženete panenský, rafinovaný či směsný. Nejlepší oleje jsou panenské, neboť jejich výroba probíhá za studena a nedochází k úbytku zdravých látek. Olivové oleje se degustují tak jako například víno. Odborníci při jejich hodnocení poměřují jednotlivé charakteristické složky. Soustředí se především na vůni, barvu a samozřejmě chuť. Základní dělení olivových olejů probíhá v dalších sedmi až osmi kategoriích, které představují například oleje s ovocným, hořkým nebo pikantním tónem. O účincích olivového oleje bychom mohli mluvit ve speciálním článku, ke stručné charakteristice je ještě vhodné podotknout, že olej byste měl požívat na přípravu nesmažených pokrmů, aby nedošlo ke ztrátě jeho účinných látek. Řepkový olej Úplně nejpoužívanějším olejem je právě olej řepkový. Jednak je hodně využívaný při vaření, velké procento jeho spotřeby však taky způsobuje výroba některých potravinářských i spotřebních výrobků. Olej tvoří nezbytnou součást majonéz nebo různých omáček. Můžete jej využívat jak pro vaření, tak i k přípravě studené kuchyně. Olej tvoří tak významnou přísadu do nafty, což samozřejmě zvyšuje nutnost jeho produkce. Lněný olej Lněný olej se vyznačuje typickou chutí i vůní. Vzhledem k výrazným esencím se moc do jídel nepřidává, spíše je využíván účelově, jako doplněk stravy. Je totiž významný zejména co se týče prevence proti srdečním onemocněním, rakoviny nebo ateroskleróze. Lněný olej se musí chladit v lednici, podává se jenom jako dochucovadlo již uvařených jídel. 
Zobrazit článek >
 
Alkoholové steaky a jak na ně? II
Další recepty na pořádné steaky jsou tady. Čím si maso ,,osladíme‘‘ tentokrát? Rumový steak z divočáka Budete potřebovat: Kýtu z divočáka (500 g) Rum (50 ml) Máslo (40 g) Cukr (35 g) Olivový olej (60 ml) Pepř (celý, pár kusů) Jalovec (celý, pár kusů) Sůl Postup: Při přípravě koření na tento steak je důležité, abyste nadrtil celý pepř s jalovcem těsně před přípravou. Tuto směs můžete rovnou promíchat i se solí. Steak bohatě zasypte kořením. Poté ho vložte do misky a celý steak až po jeho okraj zalijte rumem. Takto nechte připravené jídlo odpočívat do druhého dne. Následující den obalte steak v cukru krystal. Rozehřejte pánev a zprudka maso opečte. Poté přilijte zbytek připraveného rumu a maso ještě chvíli poduste. Nechte rum alespoň chvíli ve vysoké teplotě, aby se alespoň část alkoholu vyvařila. Vyjměte maso a do výpeku s rumem přidejte máslo. Podávejte s americkými bramborami. Steak a brambory můžete polít rumovou šťávou s máslem. Česnekový steak s rumem Budete potřebovat: Hovězí maso (nejlépe svíčková, 400 g) Česnek (4 stroužky) Rum (10 lžic) Piniové oříšky (3 lžíce) Máslo (cca 1 lžíce) Sůl a pepř Postup: Příprava těchto steaků je velmi jednoduchá, časově též není náročná. Maso polijte rumem. Poté steaky z obou stran potřete prolisovaným česnekem. Nyní je osolte a opepřete dle chuti. Vložte steak na pánev s rozpáleným olejem a zprudka ho opečte z obou stran. Nakonec steak ještě potřete zbylým množstvím rumu a steak nechte na pánvi dojít. Nezapomeňte ho před podáváním posypat piniovými oříšky. Tento steak se taky bude velmi dobře hodit k americkým bramborám. Teploměr na steaky 2 ks najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Asijská kuchyně a jak to v ní funguje I
Navštívil jste už někdy asijskou restauraci? Obdivoval jste jejich kulturu? Zajímá vás, jak to u nich při jednotlivých jídlech chodí? Nejen že Asiaté používají k jídlu hůlky, oni mají celé jídlo jako jakýsi rituál. Přečtete si o asijských pokrmech a jejich strávnících víc. Věděl jste tohle všechno o jejich jídle? Asiaté dbají při každém jídle na dodržování určitých zásad. Tou hlavní je nevstávat od stolu, dokud všichni nedojedí. S každou slavnostní nebo obřadem, jako je narození, ale i pohřeb, je spojen jistý rituál. Svatební hostina by se dala považovat za ten největší. Má nekonečně mnoho chodů. Každý z nich znázorňuje určitý symbol, například dlouhověkost, štěstí nebo věrnost. Pokud se kdekoliv koná večeře, ke které nesednou jen příslušníci domu, je nezbytností od návštěvy, aby donesla dar. Za ten domácí rodina poděkuje právě přepychovou večeří. Asi víte, že Číňané neužívají k jídlu klasický příbor. K nabírání pokrmů jim slouží jídelní hůlky. Jsou vyráběny z klasického dřeva, bambusu, kovu, dokonce kostí a v dnešní době i z plastu. Setkat se můžete i s pravými stříbrnými hůlkami. Nyní jsou už ale spíše vzácností. Dříve byly vyhledávány a každá domácnost jedny vlastnila, jelikož stříbro zčernalo, když se na stůl dostalo otrávené jídlo. Nebylo by to správné poznávání cizí kultury bez ochutnání jejich jídel. Uvařte si něco z čínské kuchyně se skvělou kuchařkou Čínská kuchyně v redukční variantě. Knihu najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Domácí sušené maso a jak na něj II
Po koupi vložte maso do mrazáku nebo alespoň lednice. Tento krok není povinností, ale maso se po vychlazení mnohem lépe krájí. Pro sušení masa je totiž nutné vytvořit opravdu co nejmenší plátky pohybující se kolem dvou milimetrů. Maso by se vám však nemělo rozpadat, raději ho nakrájejte o malinko silnější, ale aby drželo pohromadě.  Dalším krokem je příprava správné marinády. Ta vlastně záleží na vašich chuťových preferencích. Maso můžete naložit do hořčicové, worchesterové nebo barbecue omáčky. Přidejte česnek, sójovou omáčku a hlavně nezapomeňte marinádu osolit. Maso v marinádě následně pořádně obalte a nechte odpočívat. Ideální doba odpočinku by se měla pohybovat kolem dvanácti hodin, takže maso nechte v lednici klidně i přes noc.  Samotné sušení velice usnadní sušička potravin, se kterou je sušení opravdu snadné. Plátky do ní poskládejte tak, aby se nepřekrývaly. Nastavte ji maximálně na sedmdesát stupňů Celsia. Sušení probíhá asi šest hodin, avšak během procesu je třeba maso alespoň jednou otočit.  V troubě nejprve sušte maso na sedmdesát pět stupňů Celsia po čtyřicet minut, následně teplotu snižte na padesát pět stupňů a sušte devět až dvanáct dalších hodin.  Usušené maso by mělo být jen mírně ohebné, spíše tuhé, ale vláčné. Pokud při přehnutí praská, bylo moc přesušené a příště stačí sušit kratší dobu nebo na menší stupně. Dodržujte však teplotu nad šedesát stupňů Celsia. 
Zobrazit článek >
 
Granátové jablko
Plod Punica granatum aneb granátové jablko je známý již celá tisíciletí. V jeho sílu věřili již dávné civilizace, jablko je i v současné době považováno za posvátný, někdy božský, produkt přírody.  V granátovém jablku je obsaženo výrazné množství antioxidantů. Ty brání lidské zdraví před nebezpečnými radikály. Volné radikály se vyskytují v důsledku znečistěného prostředí a samozřejmě tělu škodí.  Jablko obsahuje taky jako mnohé další ovoce velké množství vitaminů. Za zmínku stojí zejména A, C, E a K. Ze stopových prvků každý milovník granátového jablka ocení přítomnost draslíku, fosforu, selenu, magnézia, železa nebo manganu a zinku.  Jistě vás zajímají především účinky granátové jablka. Tento plod nejvýrazněji podporuje tvorbu hormonů a zlepšuje potenci mužů i žen.  Jablko skvěle působí jako prevence proti rakovině prsu a prostaty. Pomáhá tělu v případě obezity, je přínosné při léčbě nadváhy.  Zejména díky antioxidantům působí jablko jako lék na záněty, brání tělo před propuknutím cukrovky. Vřele spolupracuje s léčivy při léčbě trávicích potíží, zejména těch žaludečních.  Granátová jablka tak jako mnohé plody přírody jsou skvělou prevencí před vysokým krevním tlakem, dokonce i infarktem. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Z hlediska kosmetického působí granátové jablko jako afrodisiakum, zpomaluje proces stárnutí buněk, vyhlazuje pleť.  Při výběru granátového jablka dbejte na to, aby plod nebyl pomačkaný nebo seschlý. Jeho slupka by se měla lesknout a neztrácet tvar. Slupka jablka, tak jako například u melounu, by neměla obsahovat žádné rýhy nebo zažloutlé oblasti. Na výběru jablka si dejte záležet, je přece důležité, abyste doma rozkrojili právě plod se všemi vitaminy a jinými prvky.  Produkt Šťavnatý duet červený jetel + granátové jablko 2 x 500 ml najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
S chřestem v kuchyni II
Chřest se nevaří jednotlivě, nýbrž ve svazcích, na to asi zapomíná nejvíce lidí. Zhruba po pěti až sedmi stonkách svažte chřest dohromady kuchyňskou nití. Stonky jsou samozřejmě různě velké, počet ve svazku se může jistě lišit, každý svazek by měl mít asi kolem půl kilogramu. Stonky ve svazku by měly být přibližně stejně dlouhé. Pokud tomu tak není, rozdělte je napůl nebo ořezejte. Pamatujte na to, že vždy se řežou konce, nikoliv hlavičky. Dalším důležitým bodem je pokládání chřestu do hrnce. Díky svazkům bude držet vertikálně, špičky by měly koukat ven a procházet jen párou. Na vaření chřestu nebudete potřebovat jen sůl, ale taky cukr a máslo. Přidat můžete i jiné koření. Na litr vody by měla připadnout půlka lžičky soli a asi lžička cukru a půl lžíce másla. Zkušení kuchaři při vaření bílého a fialového chřestu doporučují přidávat taky lžičku citronové šťávy. Pro zpestření chuti taky bobkový list, kari nebo česnek. Jistě vás zajímá celková doba varu. Ta se dost liší. Chřest může být hotov za tři minuty, ale může se taky vařit celých dvacet minut. Doba se odvíjí od konkrétního druhu a síly chřestu. Bílý se vaří kratší dobu než zelený. Doba je taky závislá na již zmíněném (ne)oloupání. Chřest po dovaření ihned z vody vytáhněte a podávejte nebo ho uchovávejte teplý v páře. Pokud ho podáváte studený, nechte jej klasicky přirozeně zchladnout. 
Zobrazit článek >
 
Domácí slané pečivo - preclíky
Upéct chutné a křupavé preclíky není nic složitého. Jde jen o to, abyste měl dobrý recept a ohlídal si správné pečení. Zkuste to s námi a připravte si křupavé preclíky, za které Vás okolí nejen pochválí, ale také velmi rádi Vaše dílo ochutnají. Jak upéct nepřekonatelné preclíky? A jakých chyb se vyvarovat? Pojďme na to! RECEPT: Domácí preclíky Ingredience: 500 g polohrubé mouky 1/2 balíčku čerstvého pekařského droždí čajovou lžičku soli 1/2 čajové lžičky mletého pepře 1/2 lžičky papriky (může být i ostřejší) 1 vejce 220 g vepřového sádla 1 dcl vody na pomašlování - 1 vejce na posypání - nemletý mák  Postup: Do zadělávací mísy odvážíme mouku, přimícháme do ní sůl, pepř a mletou papriku. V mouce uděláme důlek, vlijeme 1 cdl vlažné vody (nebo vlažného mléka, je to celkem jedno) a rozdrobíme půl kostky droždí (asi 20 gramů). Necháme vzejít droždí. V hrnečku rozehřejeme sádlo. Nesmí být vřelé. Vlijeme do mouky, rozklepneme jedno vejce a vypracujeme těsto. Využijte na tuto fázi hnětač, neboť to půjde nejprve docela ztuha. Hladké vypracované těsto dáme nakynout - cca 20 minut. Rozšleháme si vejce, kterým budeme potírat vytvořené preclíky. Na druhý talířek si vysypeme mák. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Pečící plech vytřeme sádlem. Z vykynutého těsta odřezáváme malé dílky, na pracovní ploše z nich vyválíme delší válečky (asi jako malíček nebo tužka silné). Přitlačením je spojíme do kroužků nebo „brýlí“. Jednu stranu pomašlujeme vajíčkem a poté je tou stranou položíme na talířek s mákem. Plech s preclíky dáme do trouby. Snížíme teplotu na 200 stupňů. Když začnou preclíky vonět, je čas je zkontrolovat – rozhodující je barva na spodní části, která by měla být lehce zlatavá. Vyzkoušejte také další recepty na slané pochoutky. Inspiraci naleznete v kuchařce SLANÉ POCHÚŤKY - Pagáče, Tyčinky, Slané rolády.
Zobrazit článek >
 
Nejznámější druhy zeleného čaje II
Čína, Tchajwan, Korea, Hong Kong, Japonsko, to všechno jsou místa s vysokou produkcí zeleného čaje. Již v minulém článku jste se mohl seznámit blíže s čaji z Číny a Indie. Dnes prozkoumáme nějaké ty japonské. Slova Rjokuča či Oča aneb v překladu z japonského jazyka čaj, je nepostradatelnou součástí jídelníčku nejen každého Japonce. V Japonsku se vlastně jiný něž zelený čaj téměř nepěstuje. Domorodé obyvatelstvo se již od pradávna zabývá mícháním a obhospodařováním čajových lístků, aby vytvořilo to nejlepší pro celé lidstvo. Starat se správně o čaj považují Japonci za takové malé umění. Za největší čajové centrum by se dala považovat oblast Šizuoka nebo kraj jménem Udži. Čaj japonský se od toho čínského odlišuje jedním zásadním způsobem. Na přerušení oxidace se totiž používá horká pára. Čajových lístků, odrůd čajovníku a hlavně čajů samotných existuje nepřeberné množství. Podívejme se na ty základní. Bancha Za nejběžnější, klasický a cenově nejpřístupnější čaj se již dlouhá léta považuje čaj Bancha. Slovo ban označuje cosi trpkého a hrubého, v jiném překladu taky slovo může znamenat obyčejnost. Ne nadarmo se takto čaj jmenuje. Nejde totiž o žádnou speciálií. Bacha se připravuje ze starších lístků, neobsahuje příliš kofeinu, takže je vhodný i k večernímu popíjení. Pokud byste hledal čaj pro celou rodinu, můžete zvolit právě tento, lepší nenajdete. Jeho velkým plusem je možnost pití za studena. Bude chutnat možná ještě lépe, než když byl horký. Čaj obsahuje velké množství želena, poznáte ho podle zelenožluté barvy. Poznejte pravé Japonsko s tím správným čajem. Japonský zelený čaj Sencha najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Nejznámější druhy zeleného čaje III
Jaké další čaje stojí za ochutnání? Poznejte japonské tradiční způsoby přípravy čajů, čtěte dál tento článek. Sencha Sencha by se dal zase nazvat čajem světově nejpopulárnější. Čaj světle zelený, až nazlátlý se pěstuje po celý rok. Díky tomu, že čajové lístky je možné sbírat strojově, patří i tento čaj k méně nákladným nápojům. Jeho zpracování trvá pouze několik minut. Čajové lístky se napařují maximálně půl minuty, následně jsou sušeny. Poté jsou již připraveny ke konzumaci. Podoba usušeného čaje připomíná malé válečky. Pokud se setkáte s čajem Sencha, který však stojí až strhující částky, znamená to, že jste právě pravděpodobně objevil čaj ruční výroby. Protože ne každá strojová práce je kvalitní, zpracovávají Japonci tento čaj i osobně. Ceny se však pak vyšplhají do velmi vysokých hodnot a vy si musíte dávat pozor na to, abyste se nezapomněl přesvědčit, že čaj je opravdu ručně dělaný. Věděl jste, že existuje i odrůda čaje Sencha, ze které se připravuje také něco speciálního? Jmenuje se Eat Green Tea. Nesloží nikterak k pití, avšak k vaření. Tento kuchyňský doplněk se používá jako koření, prý podporuje hubnutí. Co víme jistě je, že podporuje metabolismus. Gyokuro O čaje Gyokura je nejzajímavější jeho poslední fáze růstu před sklizní a taky samotná chuť. Předtím, než jsou čajové lístky sesbírány, jsou celé keře na třicet dní zakryty stínem, aby na žádný z lístků nedopadlo sluneční světlo. Japonci tak docílí velmi zvláštní chuti, která připomíná smetanu. Čaj je velmi hutný, zní to neuvěřitelně, ale opravdu zasytí. Má nasládlou a jemnou chuť. Jeho barva je zelenosmetanová. Poznejte pravé Japonsko s tím správným čajem. Japonský zelený čaj Sencha najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Tekutý cukr
Wellion představuje produkt, který poslouží nejen v případě nutnosti mimořádné pomoci diabetikům či sportovcům. Tekutý cukr bleskově doplní energii a jeho účinky působí až po několik hodin. Zjistěte o tomto produktu víc. Tekutý cukr se skládá z přírodního sladidla, který poskytuje vám jistě dobře známá stévie, a z běžného ovocného cukru, tedy z fruktózy. Díky významné dávce sladidla ze stévie nabývá celá směs mnohonásobné vyšší sladkosti než běžný cukr. Samotná stévie je totiž téměř tři sta krát sladší než obyčejný cuk, který si přidáváte třeba do čaje nebo kávy. Nejlepší na tomto sladidle je to, že jeho malé množství dodá jakékoliv potravině sladkou chuť, a přitom má velice nízkou energetickou hodnotu. Stévie je lehce stravitelná a má dobrý šmak. Je doporučována i alergikům či lidem, kteří chtějí shodit pár kilo. Na fruktóze, poměrně běžném cukru získaném z ovocných plodů, není asi nic potřeba vysvětlovat. Tekutý cukr se hodí na vaření, přípravu salátů či zavařování, jistě přijdete i na další jeho vyžití. Jak již bylo řečeno, mezi největší výhody tekutého cukru patří díky stévii nízká energetická hodnota. Produkt se skvěle hodí jako doplněk stravy nebo dochucovadlo nejen při dietách. Tato tekutina nahradí běžný cukr, který vašemu tělu rozhodně nebude scházet. Produkt využijí taky cukrovkáři. Tekutý cukr Wellion Gold je obohacený  o magnesium, neobsahuje chemikálie, konzervanty ani umělá barviva či sladidla. Sportujete? Vyzkoušejte tento ,,nabuzovač‘‘ a otestujte na vlastní kůži, zda opravdu jako zdroj nové energie funguje. 
Zobrazit článek >
 
Dr. Clark: Clarkia – tinktura tří bylin
Tintktura Clarkia se skládá, jak už sám název napovídá, ze tří blahodárných rostlinných a bylinných výtažků. Clarkia obsahuje kořen hřebíčku, ořešák americký a pelyněk. Dohromady tvoří tato trojice nepřekonatelné duo, které se pyšní mnohými zdravotními účinky pro lidský organismus. Zajímá vás jakými? Čtěte dál tento článek a dozvíte se o tinktuře víc. Směs bylin obsahuje opravdu velké množství tělu prospěšných látek, vitaminy skupiny B, ve větší míře především B1 a B6. Dále vitamin C, E a P. Tinktura je bohatá na třísloviny, organické kyseliny a silice. Obsahuje karoten, flavonoidy, fenoly, pryskyřici, směs éterických olejů a další látky. Produkt má za primární cíl především očistu celého trávicího traktu. Byliny v něm obsažené nebyly nijak chemicky upraveny, takže si drží všechny své účinky bez znehodnocení. Tinkturu tří bylin užívejte, pokud máte za cíl podpořit funkci střev, pomůže vám taky se zlepšením chutí k jídlu. Podporuje trávicí orgány, zpříjemňuje celý proces příjmu a zpracování potravy. Trio bylin má však ještě další účinky. Blahodárně působí na srdce, působí jako dobrá prevence proti srdečním onemocněním. Podporuje dýchací systém, zmírňuje alergický kašel a projevy astma. Dodává potřebné látky k funkci ledvin. Je řešením problému jménem prostata. Kapky užívejte dvakrát až třikrát denně, nejlépe vždy půl hodiny před jídlem. Kapek podávejte kolem dvaceti. Doplněk stravy se hodí pro každého jedince bez omezení, nemusíte se bát vedlejších účinků.  
Zobrazit článek >
 
Proč je pití piva zdravé? II
Důležitý pitný režim Zejména nyní, v teplém období, je pitný režim velmi důležitý. Pokud se vám nedaří denně načerpat do těla dva litry vody, můžete toto množství dohnat pivem. Obsahuje nad devadesát procent vody, takže se může stát součástí vašeho správného pitného režimu. Prevence proti srdečním příhodám a mrtvici Pivo, ale i některý další alkohol, skvěle působí jako prevence v případě srdečních chorob. Ukázalo se, že lidé, kteří si alespoň jednou za čas dají pivo, jsou mnohem méně náchylní k infarktu a jiným nemocem. Pití piva zamezuje taky vytvoření krevních sraženin, a tak nedochází k blokaci tepen, samozřejmě ani srdce či mozku. Pivo tedy ochrání vaše tělo i před možnou mrtvicí. Kyselina listová v pivu Možná vás tato informace překvapí, ale jde o reálný fakt. V pivu se nachází opravdu podstatné množství kyseliny listové. Ta je vhodná pro dobrou barvu pleti nebo jako pomůcka pro ženy, které by rády otěhotněly. Pryč s cholesterolem Že se po velkolepé konzumaci piva přibírá, je sice pravda, ale pivo k tomu snižuje hladinu ,,špatného‘‘ cholesterolu, kterého by mělo tělo obsahovat co nejméně. Tím, že budete pít pivo obměníte HDL, tedy přijatelný cholesterol, za nežádoucí LDL. Podpora kostí Pivo je skvělé pro vaše kosti. Obsahuje zejména křemík, který se postará o zvýšení hustoty kostí. Ty budou pevnější a zdravější. Pryč se stresem Těžký pracovní den? Nebo vás snad někdo rozhodil tak, že se budete ještě dlouho uklidňovat? Pak si dejte pivo a na své problémy zapomenete. Pivo je nejlepším prostředkem pro odbourávání stresu. Navíc zvyšuje obranyschopnost člověka. Pomáhá proti nespavosti Pivo taky působí jako sedativum. Zklidňuje nejen nervy, ale taky stimuluje mozek ke klidu a tím samozřejmě podpoří i samotné usínání. A proč pijete pivo vy? Věděl jste o všech těchto skvělých účincích?  
Zobrazit článek >
 
Proč používat himalájskou sůl?
Sůl je nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Víte ale, že je rozdíl v tom, jaký druh soli používáte? Himalájská sůl je pro lidský organismus mnohem prospěšnější než některé druhy soli, o té kuchyňské ani nemluvě. Růžová sůl, tak se himalájská někdy pojmenovává, je prospěšná lidskému zdraví, ne nadarmo se přezdívá jako růžové zlato. Tato sůl se sbírá na úpatí Himalájských hor, vzniká krystalizací mořské vody miliony let.  Součástí himalájské soli je vápník, hořčík, chlor, fosfor nebo železo. Poslední zmíněný prvek taky způsobuje charakteristické zbarvení soli.  Do himalájské soli se uměle nedoplňuje jód, chemicky se neupravuje.  Hlavním důvodem, proč jste rozklikl tento článek je asi to, že vás zajímá, jaké účinky má tato sůl na naše zdraví. Nebojte, už se na ně jdeme podívat.  Ačkoliv se mluví o tom, že sůl odvádí vodu z těla, ta himalájská naopak kontroluje hydrataci a celkové udržování tekutin, čímž chrání ledviny. Pomůže taky s udržením normální hladiny cukru v krvi. Přispívá ke zdraví kostí a cév. Je prevencí křečových onemocnění.  Růžová sůl zbavuje tělo škodlivin a přispívá k lepšímu hojení ran i pokožky. Podporuje okysličování buněk a oddaluje projevy stárnutí. I když je tato sůl lepší než mnohé jiné ,,odrůdy‘‘, není dobré to s ní přehánět. Denně by měl člověk zkonzumovat maximálně půl lžičku soli. Nezapomínejte, že do tohoto množství je započítána sůl i z již hotových výrobků či jídel. 
Zobrazit článek >
 
Rychlá sváča, která zasytí II
Cottage Cottage je nezrající sýr, který je velmi zdravý a není ani nijak tučný. To je výborná kombinace, že? Tento pokrm má ještě jednu výhodu, můžete k němu přibalit taky ovoce i zeleninu. Volte takové plody, které dokáží zasytit. Dobré jsou třeba hrozny nebo jahody, ze zeleniny je výborná paprika či upečený lilek.  Mozzarella a rajčata  Tak to je klasika! Toto pohoštění neodmítne žádný gurmán. Nakrájejte mozzarellu na plátky, přidejte rajčata a zalijte pestem. Rajčata jsou sice lehká, avšak mozzarella zaplní volné místo v žaludku, a tak se vám nestane, že byste za chvíli dostal hlad. Zakápněte jídlo ještě olivovým olejem, díky kterému taky zapomenete na hlad.  Rýže  Ať už si z rýže uvaříte nákyp, upečete rýžový koláč nebo připravíte mléčnou dobrotu, zasytí vás. Rýže nemá zas tak moc kalorií a zahání hlad. Věděl jste, že dokonce ovlivňuje budování svalové hmoty? Doplňte tuto tradiční přílohu nějakým sladkým ovocným přídavkem a uvidíte, že vám zachutná. Banánové smoothie  Nechce se vám do práce tahat krabička s jídlem? Vyřešte tento problém přípravou výživného smoothie. Banán rozmixujte a dolijte k němu kefír nebo přidejte tvaroh a trochu mléka. Tato svačina je velice zdravá a dodá vám pocit sytosti až na několik hodin.  Sušené maso  Pro milovníky masa tu máme speciální svačinovou možnost. Vyzkoušejte skvělý snack INDIANA Jerky, který se skládá pouze z masa doplněného některými ,,zlepšovadly‘‘ chuti. 
Zobrazit článek >
 
Začínáme s pěstováním na zahradě: Co se vyplatí zasadit? II
Hrášek Přejděme nyní k zelenině. Pro zahrádkáře začátečníky je skvělý hrášek. Jeho pěstování nezabere moc času a navíc skvěle chutná. Výhodou je taky to, že se pne přes kolíky, takže vám nesebere moc místa na zahrádce. Cukety a lilky Cuketu využijete při pečení, přidat ji můžete do polévky, skvěle chutná taky na grilu. Lilek je zase výborný na řízky nebo opět naložený na gril. Tak proč si nepěstovat tyto plodiny hned doma? Práci vám nezaberou a využijete jich v kuchyni jistě mnoho. Rukola, polníček a pažitka Jednoduché na pěstování a ještě výborné na chuť. Tyto zelené lístečky a stonky se hodí na zpestření salátů, na ranní chléb i do jiných jídel. Doma vám pěstování rostlin nezabere žádný čas a hezky si jimi navíc oparádíte zahrádku. Mrkve Karotkám nebo mrkvím postačí malý záhonek. Potřebují dostatek vody, jinak se o ně v podstatě nemusíte starat. Tak dobré mrkvičky, jaké vytáhnete přímo ze zahrádky, v obchodech opravdu neseženete. Řepa Pokud se rozhodnete pěstovat řepu, kombinovat můžete i více odrůd dohromady. O řepu se stará lépe než o brambory. Bylinky Mezi další oblíbené plodiny na pěstování patří bylinky. Lehce se o ně postaráte a skvěle chutnají. Počítejte však s tím, že se vám jejich pěstování cenově moc nevyplatí. V prodejně seženete bylinky v sušené podobě za desetinu ceny, avšak chuť je nesrovnatelná. Pravé domácí bylinky si užijete při každém soustu. 
Zobrazit článek >
 
Proč pít čaj? II
Na co je ještě pití čaje dobré? Přečtete si druhou část článku. Už žádné zlomeniny Dlouhé studie prokázaly, že pití pravého zeleného čaje zpevňuje kosti. Zabraňuje taky vzniku osteoporózy. Pití zeleného čaje je dobré pro dospělé, avšak v tomto ohledu nejlepší pro starší lidi. Lepší dech Pokud budete pít černý neslazený čaj, dostanou se do vašich úst polyfenoly, chemické látky, které zpomalují tvorbu zubního plaku. Snižují taky produkci kyselosti  ústech a pomáhají předcházet paradentóze. Podpora paměti Díky celkové podpoře mozkové činnosti čajem se samozřejmě zlepšuje i vaše paměť. Dokážete se učit déle a taky si lépe zapamatujete některé poznatky, i ty běžné z denního života. Jednička pro imunitu Pití zeleného čaje zvyšuje počet buněk imunitního systému. Tyto buňky se nazývají T-buňky. Pití čaje tedy podporuje imunitní systém. Bojuje proti chřipce a nachlazení. Omezuje taky tvorbu zubního kazu, Působí proti streptokokům a stafylokokům. Pomocník na alergie Pití kopřivového čaje zabraňuje propuknutím alergií. Pokud budete pít čaj z kopřivových lístků, vaše alergické reakce se výrazně zmírní. Pomoc při otokách Pití čaje podporuje snižování otoků. Čajové zábaly pomáhají taky proti puchýřům. Dodržování pitného režimu Nechutná vám voda? Přemlouváte se k další sklenici neochucené hydrataci? Proč si neuděláte čaj? Vaše voda najednou dostane chuť, vy tělo dokonale zavodníte a ještě si vychutnáte dobrotu. Chutě čajů můžete dle libosti střídat. Všechny druhy čajů najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Krmení psů – nebezpečné potraviny, BARF II
Avokádo Jedna z těch zdravých potravin, kterou by lidé měli jednou za čas svému organismu dopřát, neboť mu dodá velké množství prospěšných tuků a jiných skvělých látek. Nejen pro psa, ale i pro jiná zvířata je však nebezpečný persin, toxin, který lidské tělo přehlíží. U zvířat však může způsobit velký otok v krku, až takový, že jim nejde dýchat. Způsobuje taky nervozitu a stres nebo průjem či zvracení. Sladkosti, zejména čokoláda Veškeré potraviny obsahující cukr jsou pro psy vlastně jedovaté. Čokoláda je obzvlášť hrozbou, neboť obsahuje theobromin, který od průjmů a zvracení může způsobit malátnost až smrt. Hrozny a rozinky Mezi další potraviny s hrozbou patří čerstvé a sušené ovoce v podobě hroznů. Jejich konzumace by mohla vést až k selhání ledvin a skončit až smrtí. Mezi další poměrně nebezpečné potraviny patří ořechy, cibule, česnek, pažitka, rajčata, kakao, čaje, rebarbora, brambory, meruňky a samozřejmě veškeré potraviny s vysokým obsahem soli. BARF V druhé části článku se podíváme ještě na pojem BARF. Jde o název pro krmení, které se skládá pouze ze syrového masa. Řadíme do něj šlachy, vazy, bránice, svalovinu a některé vnitřnosti. Ne každý pes tuto stravu přijme, ale pokud ano, spousta odborníků se shoduje na tom, že tato strava je pro psy nejzdravější. Někteří lékaři však masovou stravu nedoporučují, neboť málokterý člověk krmící psa prý dokáže správně odhadnout, jaké suroviny je do masa potřeba doplňovat, aby byla psovi podávána vždy vyvážená strava. Pokud vás otázka krmení BARF zajímá více, nejlépe uděláte, když si pořídíte jednu z publikací věnující se tomuto tématu a přečtete si vše, co je k této metodě krmení třeba vědět. Podívejte se třeba do knihy BARF Krmení psa přirozenou stravou. Jedná se o první česku publikaci zabývající se tímto tématem.  
Zobrazit článek >
 
Výhody sypaného čaje II
Sypaný čaj si můžete sám namixovat. Nemáme na mysli rozdrcení, ale nespočet kombinací. To zní taky jako velká výhoda. Zatímco výrobci sáčkových čajů jsou odkázáni na několikeré krabičky, jejichž složení ještě třeba neodpovídá vašim chuťovým preferencím, v rámci sypaných čajů se meze nekladou. Připravit si můžete takový mix, na jaký budete mít zrovna chuť.  S předchozím odstavcem souvisí i fakt, že sypaných čajů existuje opravdu obrovské množství. Najdete samozřejmě ovocné odrůdy, ale největší poklad tvoří čaje zelené. K dostání jsou taky ještě váženější bílé čaje nebo klasický černý čaj. Přidané esence nebo speciální aromata se považují za velké plus jednotlivých čajů. Můžete testovat tradiční čajové typy, například zelený čaj s jasmínem, nebo vyzkoušet jiné speciály, třeba v podobě čajového mixu se zázvorem nebo chilli. Velmi oblíbený je dále ženšen, taky šafrán, aloe vera, levandule nebo jednotlivé typy ovoce. Velmi dobře chutnají čaje s alkoholovým aroma, ku příkladu čaj se šampaňským nebo na styl rumového potěšení. Záleží, na vašich preferencích. Ovocné čaje se považují za klasiky, neustále však můžete zkoušet jiné kombinace chutí.  Jestliže se v čaji vzhledem k jeho příchutím skrývají další komponenty, obvykle mají celistvou sušenou podobu. V čajích tradičně můžete nacházet kousky jahod či jiného ovoce, bylin nebo dalších přísad.  Sypané čaje nabízí lepší možnosti uchovávání. Čaj vydrží dlouhou dobu, můžete jej nechat schovaný třeba v ozdobné dóze. Čaje můžete využít jako prostředek dekorace. 
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě
Způsobů přípravy jídla v přírodě je několik. Avšak ne všachny způsoby jsou bezpečné, především z důvodu nechtěného založení požárů. Když už si naplánujete několikadenní pobyt v přírodě, bez možnosti docházky do nějaké hospůdky nebo obchodu, určitě si budete muset naplánovat, co s sebou. Tedy jaké potraviny si zabalíte na cestu, ze kterých budete připravovat jídla na celý den. Množství potravin se bude také odvíjet od toho, jak do přírody pojedete a kolik vás bude. Nejsnažší způsob bude cesta vašim autem. Jak tedy vařit v přírodě: na otevřeném ohni - najděte si místo, které bude dále od lesa a bude mít blízko zdroj vody, která bude nutná k uhašení. Můžete využít přírodních materiálů, na kterých si připravíte špekáčky nebo rybu. Tak tedy nějaký klacík na opékání. Budete-li mít ve výbavě campingové nádobí, tím lépe pro vás. Jinak s sebou můžete přibalit alobal, ve kterém lze připravit různá masa i zeleninu nad ohněm. plynový vařič - je další variantou, jak si připravit jídlo a s opatrností prakticky kdekoliv. Stačí si jen dokoupit campingové nádobí, které snadno seženete v našem eshopu - zde. K plynovému vařiči lze dokoupit náhradní kartuše - Kartuše Meva 230g nebo Kartuše s ventilem Meva CP250. Osobně volím raději tu druhou variantu, kterou používám i na cesty do zahraničí. Jak by se vám líbil PLYNOVÝ VYŘIČ TRAVELER?  
Zobrazit článek >
 
Nápoj Inků jménem Lapacho
Strom Lapacho roste v Jižní Americe. Už před tisíci lety místní obyvatelé přišli na zázračnou sílu jeho kůry. O přípravu stejnojmenného čaje Lapacho se starají především v Brazílii, Bolívii, Argentině nebo v Peru. Dochází k oddělování vnitřní kůry stromů, které na místě rostou klidně i sedm set let. Dochází k sušení a čaj je na světě. Lapacho je známý zejména pro svou schopnost detoxikovat organismus a zbavit jej všeho špatného. Posiluje taky imunitní systém. Pokud máte pocit, že je vaše obranyschopnost na bodě mrazu, během několika dávek čaje Lapacho se vaše imunita dostane do normálu. Bojuje proti rakovině a působí jako prevence před jejím vznikem. Čaj Lapacho můžete pít i v době, kdy na vás, jak se říká, něco leze. Poradí si s klasickým nachlazením v podobě rýmy a kašle, dále zvládne bojovat proti onemocnění dýchacích cest v podobě zánětu průdušek a dalších. Funguje jako přírodní antibiotikum. Příprava čaje je velmi jednoduchá. Balíček plný vzácné kůry, který si zakoupíte v našem e-shopu, opatrně rozdělejte a vyjměte z něj asi tři lžíce směsi. Na rozdíl od většiny čajů se kůra vaří. Přiveďte tedy litr vody se směsí k varu asi na pět minut. Následně ji nechte dalších patnáct minut louhovat. Po uplynulém čase nápoj přeceďte a můžete podávat. Čaj můžete konzumovat i studený. 
Zobrazit článek >
 
Znáte druhy steaků? II
Porterhouse steak Kombinace svíčkové a roštěnky, to je Porterhaus. V tomto steaku narazíte jak na jemnou a šťavnatou část, tak i na masitou porci. Tento steak bývá hodně často srovnáván s T-bone steakem. Ten je na rozdíl od něho užší a celkově menší. Porterhouse steak je vhodný na hlavní chod klidně i pro dvě osoby. Jeho tloušťka je hodně variabilní. Pohybuje se od 4 do 7 cm. Rumpsteak Rumsteak je vhodný na roštěnky, pečení a dušení. Pokud plánujete přípravu klasických steaků, musíte ho nechat dobře odležet, jinak bude vámi připravená pochoutka tvrdá. Jde o maso z vykostěné hovězí zadní kýty. T-bone steak Tento steak snadno poznáte podle jeho malé velikosti. Krájí se na tenké plátky a je hodně měkčí. Steak není jednotný. Skládá se ze svíčkové, roštěné a kosti. Hlavně část kolem kosti je považována za naprostou delikatesu. Toto maso patří k těm dražším pochoutkám. Striploin steak New York Strip nebo taky Striploin steak je maso z nízkého roštěnce. Je poměrně dosti prorostlý tukem, ale zase je maso velmi měkké. Krájí se do větších plátků masa. Rib Eye Steak Ještě nesmíme zapomenout na žeberní část. Jedná se o plátek masa z vysokého roštěnce. Nachází se v nejpohyblivější části zvířete, a tak se toto maso stává jedním z nejlepších steaků vůbec. Krájí se do větších plátků. Hodí se taky na pomalé pečení, kdy je maso vhodné nechat vkuse a po dopečení nebo těsně před ním ho už rozkrájet. Naučte se připravovat dokonalé steaky bez chybičky. Jak? Třeba s knihou Dokonalý steak, kterou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla I
Nechcete se zase stát obětí chřipky a nachlazení? Víte, že svůj organismus můžete chránit pomocí běžně dostupných potravin? Co jíst, aby si tělo zvýšilo imunitu a vy jste podzimní nastydlé náladě unikl s úsměvem? Přečtěte si náš článek plný různorodých tipů. Dýně, kaki, batáty, mrkve, pomeranče i mandarinky Co spojuje tyto plody? Jasně, oranžová barva. V podzimně zbarvených plodech najdete dostatek betakarotenu, který podporuje tvorbu vitaminu A, jež je velmi důležitý pro imunitní systém. O dýni v našem magazínu během nejbližší doby ještě několikrát uslyšíte, zkuste však zpracovat i jiné plodiny. Granátové jablko Decentně vzhlížející plod, po jehož rozkrojení se na vás vyřítí mraky semínek pokrytých dužinou. Granátové jablko posiluje imunitu, je bohaté na kyselinu ellagovou, která dodá vašemu organismu sílu a energii. Citrusy Na citrusové plody nesmíme zapomínat. Citronům dáváme jedničku. V práci popíjejte vodu s citronem a zásob vitaminu C máte až do zimy. Bude se hodit! Pokud citron přidáváte do čaje, pamatujte si, že je nutné alespoň chvíli vyčkat, než hrneček s nápojem trochu vychladne, jinak vitaminy a jiné zdravé látky v citronu znehodnotíte! Vločky Ovesná kaše k snídani? Váháte? Lepší období než podzim pro ovesnou snídani nenajdete. Vločky výrazně podporují imunitu, zejména díky argininu. Otestujte! Třeba s granátovým jablkem! 
Zobrazit článek >
 
Co nejíst na prázdný žaludek? 1.část
Všude se můžeme dočíst, že úspěšným startem dne, je dobrá snídaně. Od snídaně se odvíjí, jak budeme během dne fungovat a do jisté míry je to pravda, viz třeba můj článek o hubnutí a citronech. Nicméně i když je snídaně základ dne, tak se rozhodně nemůžeme spoléhat jen na ni. Jistě se Vám už stalo, že jste na prázdný žaludek snědli něco, po čem Vám bylo ještě hůř, než když jste měli pouhý hlad. Některé potraviny, které konzumujeme na prázdný žaludek, mají negativní vliv na naše zdraví a speciálně negativní vliv na naše zažívání. Připravil jsem si pro Vás krátký seznam potravin, které byste rozhodně neměli konzumovat na prázdný žaludek.   Banán Pryč jsou doby, kdy se banán považoval za exotické ovoce, díky snadné dostupnosti doslova na každém kroku se stal banán nedílnou součástí našeho jídelníčku. Nicméně pokud banány konzumujete na lačný žaludek, nepřináší to Vašemu organismu pozitivní účinek, který očekáváte, ale spíše naopak. Banány jsou poměrně těžce stravitelné a pokud je sníte na prázdný žaludek mohou Vám způsobit nepříjemné pocity nadýmání a následnou plynatost. Lékaři doporučují toto ovoce, které má jinak spoustu pozitivních dopadů na náš organismus až po normálním jídle, například po obědě.   Česrtvá zelenina Většina zeleniny, zejména kořenová zelenina, je sama o sobě velmi těžko stravitelná. Když k tomu přidáme, že čerstvá zelenina obsahuje značné množství kyselin, které velmi snadno podráždí sliznici Vašeho žaludku. Samozřejmě hrozí, také nadýmání, plynatost a tlačení žaludku.   Jogurt Zde se možná divíte, nicméně je dokázáno, že jogurt ani s cereáliemi byste neměli snídat a to zejména díky možným projímavým účinkům. Nicméně se jogurt doporučuje jako dopolední či odpolední svačinka, protože pomáhá s trávením.     K ránu však patří i ústní hygiena, máte vše, co potřebujete k ústní hygieně? Podívejte se na e-shop do sekce zdraví a ústní hygiena, naleznete zde velice zajímavé prostředky, které Vám ještě více rozzáří ráno. 
Zobrazit článek >
 
Hlíva ústřičná a její účinky
Hlíva ústřičná je dřevokazná rostlina respektive houba. Na lidské zdraví má přímo dechberoucí účinky. Roste převážně na území Evropy. Je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Výhodou je, že ji mohou konzumovat všichni strávníci od malých dětí, přes těhotné, po lidi s dietami. Zjistěte, jakými účinky se pyšní tato houba. Za zmínění obsahu v hlívě stojí zajisté stopové prvky jako selen, bor, jod nebo zinek. Důležitá je taky kyselina listová, minerály jako draslík, železo a fosfor. Kromě těchto látek se v hlívě vyskytuje ve velkém kyselina linolenová a olejová. Najdete v ní celkem osmnáct mastných kyselin. Hlíva ústřičná je základní surovinou čínské medicíny. Místní obyvatelé ji využívají jako lék zejména na šlachy a pohybový aparát. V Rusku se zase povedlo vyprofilovat z hlívy antibiotikum, které je navíc velice účinné. V Japonsku se stále pokouší vytvořit zejména z odvaru hlívy ústřičné lék proti nádorovému bujení. Hlíva ústřičná je skvělým zdrojem pro doplnění imunity. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zmírňuje infekce a záněty. Působí proti únavě. Pokud máte problém s kostmi a šlachami, hlíva ústřičná zmírní jejich bolest. Houba působí i zevně. Má hojivé účinky, které můžete otestovat například při léčbě bradavic nebo zánětů kůže. Pomáhá taky při alergiích. Hlíva podporuje správnou funkci cévního systému, zpomaluje proces stárnutí. Působí proti vysokému krevnímu tlaku a reguluje funkci střev. Mezi vlastnosti rostliny patří taky bojovnost proti stárnutí, ne nadarmo v Číně hlívu považují jako jeden z elixírů mládí. Vyzkoušejte hlívu ústřičnou v kapslích. Jedná se o stoprocentně přírodní houbový přípravek bez příměsi. Konzumujte dvakrát denně po jedné kapsli jeden až tři měsíce.  
Zobrazit článek >
 
Přehlídka míchaných drinků pro muže
Míchaný drink pro muže? Jde to vůbec dohromady? Ano jde, seznamte se s nápoji, které jsou pro vás jako dělané. Nechte se inspirovat a připravte některé z nich návštěvě na budoucím večírku. Boilermaker Budete potřebovat: Whiskey Pivo (nejlépe tmavé) Do velké sklenice nejprve nalijte panáka whiskey a poté ho zalijte pivem. V zahraničních zemích se tento pravý mužský koktejl pije na ,,ex‘‘, tedy naráz. Zázvorový krém Budete potřebovat: Vodku Zázvorové pivo Vaječný koňak Šťávu z čerstvé limetky Představuji vám mužskou verzi oblíbeného dámského pití s názvem Bombardino. Odměřte 5 cl vodky s 3 cl zázvorového piva, přidejte 3 cl vaječného koňaku a celou směs zakápněte asi 2 cl limetkové šťávy. Tento drink je vhodný již pro pokročilé gurmány.   Negroni Budete potřebovat: Gin Campari Vermut Džus pomerančový Nalijte 3 cl ginu ke 3 cl Campari a 3 cl červeného sladkého Vermutu. Drink bude skvěle chutnat i bez jakékoliv nealkoholické přísady, pokud ho však chcete zjemnit, přidejte do nápoje trochu pomerančového džusu. Višňové překvapení pro muže Budete potřebovat: Slivovici Fernet Cherry Kandovanou třešeň nebo višeň Že drinky s třešničkami pijí jen dámy? V tom případě ale neznáte tento koktejl. Ze všech přísad odeberte 3 cl, smíchejte je dohromady a drink ozdobte třešničkou. Jak jednoduché, že? Kořeněná bomba Budete potřebovat: Skotskou whiskey Gin Tabasco (malé množství) Pepř Smíchejte 30 ml whiskey s 30 ml ginu, přidejte Tabasco a drink zasypte práškovým pepřem. Ale pozor! Tento drink není vhodný pro slabší třídy pijáků. Po vypití vám bude připadat, že vám koktejl propálil zevnitř snad úplně všechno. Knihu Bar do kapsy najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Kozlík lékařský: bylinný extrakt
Kozlík lékařský je takovým malým zázrakem, co se týče spánku a jeho kvality. Má však i jiné účinky na organismus, pojďme je společně objevit. Kozlík je bylina spíše nenápadná, v dobrých podmínkách však může překonat svou výšku půl metru. Má drobné květy, které se však pro léčivé účely příliš nevyužívají. Ku prospěchu vám budou kořeny nebo oddenky. Z těch se pak připravuje odvar, kořen se obvykle suší. Bylinu znali a hojně využívali již staří Inkové, pod ruce přišla i antickým léčitelům. Využívali ji nejen k ozdravným procedurám, ale taky na masáže a magické obřady. Vzhledem k tomu, že ovlivňuje kvalitu spánku, můžeme předpokládat, že má vliv taky na mysl. Navozuje klid a zahání stres. Pomůže vám pročistit si hlavu po celém dni, abyste mohl v klidu usnout. Vliv kozlíku na nervovou soustavu tímto nekončí, neboť působí taky na paměť. Podporuje zdravé myšlení. Říká se o něm, že jde o zdroj nových nápadů a řešení. Pomáhá celkově tlumit neklid. Pokud se chcete zbavit často až neovladatelného třesu nohou a jiných podobných problémů, vyzkoušejte kozlík. Má vliv dokonce i na epileptické záchvaty. Působí jako prevence proti jejich vzniku. Kozlík lékařský se často využívá jako doplňkové léčivo pro jedince trpící ADHD. Tento bylinný extrakt podporuje taky zažívání. Urychluje proces trávení a usnadňuje vylučování. Kozlík můžete užívat preventivně, pokud máte obavy ze srdečních příhod. Celkově pozitivně ovlivňuje celý kardiovaskulární systém. 
Zobrazit článek >
 
Choroby a škůdci rajčat
Pokud rád pěstujete zeleninu, především rajčata, možná jste se už potýkal s různými škůdci a chorobami. S některými jste si snadno poradil, ale nad něčím si stále lámete hlavu, co vaše rostliny nebo plody rajských jablíček ohrožuje. Nejčastější choroby jsou: Plíseň bramborová - vyskytuje se na listech, plodech i stoncích. Na listech vytváří šedozelené skvrny, které pak hnědnou. Plody mívají skvrny zelenohnědé s postupným černáním. Plíseň se šíří především ve vlhkém počasí a při střídání teplot (horký den / chladná noc). Suchá hniloba rajčat - se nesprávně zaměňuje za houbovou chorobu. Zde postačí, když použijete hnojivo s vyšším obsahem vápníku, které naaplikujete na listy rostliny. Škůdci na rajčatech: Mšice - patří mezi drobný savý hmyz, který škodí sáním, což vytváří na rostlině různé deformace. Kromě tohoto problému jsou mšice i přenašeči jiných virových chorob. Dále mšice obalují rostliny vylučovanou lepivou tekutinou tzv. "medovicí", na které se ráda tvoří "čerň" houbového původu. Molice - svým vzhledem připomínají maličké bílé mušky (1 - 1,5 mm velké). Napadené listy rostliny jsou deformované a ztrácejí svoji barvu. Taktéž jako mšice obalují rostlinu "medovicí", kde se daří "černi".  Slimáci - hodují na podzemní části rostlin. Jejich výskyt snadno poznáte podle zaschlého slizu. Na listech vykusují okénka a rádi si smlsnou na mladých rostlinách.  Jak pěstovat a pečovat o rostliny, abyste se dočkal bohaté a zdravé úrody najdete v knize ZAHRADNÍKŮV ROK.
Zobrazit článek >
 
Nepodceňte výber granulí pro vašeho psa
Dříve se na psí krmení nebralo tolik ohledu, jako v dnešní době. Tenkrát se pes nažral zbytků od oběda, a nedbalo se na to, zda-li je to vyvážená strava nebo ne. V současné době je na trhu mnoho krmných směsí pro psy a jiná zvířata, ale i tak je důležitý pečlivý výběr. Nejjednodušší způsob, jak nakrmit vašeho psa, je použití kompletních krmných směsí. Tato varianta plně vyhovuje nejen psům, ale i jejich majitelům. Pokud si vyberete kvalitní granule, ale ne ty, které za nižší peníz zakoupíte v supermarketech, máte jistotu, že váš pejsek dostane ve svém krmivu vše, co potřebuje. Kvalitní krmivo musí obsahovat: bílkoviny živočišného původu tuky stravitelné sacharidy vyvážený poměr vitamínů vyvážený poměr minerálních látek Pokud Vámi zakoupené krmivo splňuje vše z uvedeného, stačí, když dvakrát denně naplníte Vašemu pejskovi misku s granulemi a budete spokojeni oba dva. Zároveň budete vědět, že mu neškodíte na jeho zdraví.    Jak už jsem uvedla, dbejte na výběr vhodného krmiva. Především se neřiďte tím, co na vás vychrlí kdejaká reklama. Dobrou radu vám může podat i veterinář. Sledujte složení daných granulí, kde zjistíte, že se jedná o opravdu kvalitní krmivo s obsahem masa, a nejde jen o uměle ochucený a obarvený šrot. U kvalitních granulí se na prvním místě uvádí zdroj živočišných bílkovin a NE obilovin. Pozor si však dejte i při granulích, které sice toto kritérium splňují, ale na dalších místech je uvedeno několik druhů obilovin jednotlivě. Po jejich sečtení často zjistíme, že obiloviny nad masovou složkou výrazně převyšují. Pokud máte psa, kterému je více jak rok, vyzkoušejte granule CHICOPEE CLASSIC NATURE SOFT ADULT SALMON-RICE 15 kg.  
Zobrazit článek >
 
Co je to Cider? Hit poslední doby
V poslední době je tento nápoj stále více populární. Je oblíbený jak u mladých, tak starších lidí. Zejména díky jedinečné a osvěžující chuti, která je zároveň velice intenzivní.   Co je to vlastně Cider? I když se mnozí lidé domnívají, že se jedná o druh piva či dokonce vína, tak to není pravda. Cider je ve skutečnosti zkvašený jablečný mošt s různými stupni alkoholu. Vznik Cideru je při tom velice jednoduchý. Jde o fermentaci jablečné šťávy, která se nechá zrát ve starých dubových sudech v určité teplotě. Po době zrání se stáčí, projde čistícím procesem, pasterizací a následně se ředí, aby se dosáhl požadovaný obsah alkoholu.   Historie Cideru Mezi „objevitele“ Cideru se považují Angličané a Francouzi, kteří se přou o pomyslnou první příčku v historii. Nicméně první oficiální záznam o výrobě Cideru pochází z Norfolku kolem roku 1205 a však podle odhadů to bylo ještě mnohem dříve. Cider má však poměrně hlubokou tradici v severním Španělsku a také v Hessensku, které se nalézá v Německu. V České republice je tradice Cideru poměrně krátká, řádově pár let, o to větší však zažívá u nás Cider boom.   Za největší konzumenta Cideru se považuje Velká Británie, protože se v celé Velké Británii vypije ročně přes 480 milionů litrů Cideru. V České republice se vypije dle odhadu přibližně 4 miliony litrů.   Osvěžující jablečná chuť Cider může být jak čistě průzračný, tak lehce zakalený, většinou m zlatavě oranžovou barvu. Nápoj je jemně perlivý a je dobrý jak studený, tak při pokojové teplotě, na rozdíl od piva nebo jiných alkoholických nápojů. Tradiční Cider je příjemně cítit po jablkách jak v chuti, tak ve vůni. Nicméně se jedná opravdu o lehké neagresivní aroma. Cider je méně opojný než víno, oproti pivu je i méně hořký a není ani tak sladký jako většina perlivých limonád. Díky těmto vlastnostem, prakticky naprosto vyvážené chuti úžasně zbavuje žízně, osvěží v horkých dnech a může se podávat takřka ke každému jídlu.   Málo alkoholu, hodně chuti I když je Cider znám spíše jako alkoholický nápoj, tak se v něm mnoho alkoholu nenachází. Síla se pohybuje od 0,5% - 8% obsah alkoholu. Nejvyšší oficiální přípustná hranice pro Cider je 8%, pokud nápoj přesáhne obsahem alkoholu tuto hranici, pak se již nejedná o Cider, ale o jablečné víno. Vzhledem k tomu, že Cider je poměrně nízko alkoholický, tak si někteří lidé myslí, že po vypití Cideru si mohou sednout za volant. Pozor na to, i když je Cider nízko alkoholický nápoj, je v něm stále alkohol a tudíž po jeho požití nesmíte minimálně hodinu (podle tělesné výšky a hmotnosti) usednout za volant.
Zobrazit článek >
 
Není mojito jako mojito II
Granátové mojito Tento druh mojita je spíše záležitostí exotiky, u nás tak propagovaný není. Dokud ho však nevyzkoušíte, nebudete vědět, oč přicházíte. Na přípravu budete potřebovat nakrájenou limetku, lístky máty, dále čerstvou šťávu z granátového jablka, trochu sody a cukr. Přísady stačí dle chuti smíchat dohromady a v závěru do koktejlu přidat mátu. Aby drink vypadal ještě lépe, připravte si mražená semínka z granátového jablka jako ozdobu. Tak můžete učinit za pomoci formy na led. Do každého ,,okýnka‘‘ umístěte pár kuliček a následně je zalijte vodou, nechte zmrznout a paráda je na světě. Nezapomeňte finální koktejl oparádit taky limetkou, tu ostatně můžete ukrýt do ledu také. Grapefruitové mojito Ke grapefruitovému koktejlu je cukr téměř nezbytný, proto si jej připravte. Na drink budete potřebovat odšťavňovač, který spolehlivě převede grepy na šťávu. Tu pak smícháte s trochou sodovky, dále pár kapkami limetky a ledem. Tuto směs rozmixujte. Následně do ní přilijte rum a přimíchejte cukr. Mátu spolu s najemno nakrájenými limetkami zamíchejte do koktejlu až před podáváním. Jak připravit klasické Mojito? V předchozích odstavcích jsme si probrali zejména přísady, ale nikdy jsme se nezaměřili na detailní postup přípravy. Všechny drinky se však dělají obdobně, pokud není řečeno jinak, a proto si jejich přípravu vysvětlíme na základním drinku. Do sklenice vložte mátu spolu s několika kostkami limetky a zasypte je lžící třtinového cukru. Pomocí speciálního mačkátka podrťte. Nyní přichází na řadu alkohol. Rum nalijte do sklenice a míchejte ho spolu se surovinami minimálně půl minutu, aby se chuť rozložila. Na závěr přidejte dostatek ledu a dolijte perlivou vodu. Přidejte brčko, trochu máty a limetky navrch. Nyní můžete podávat. Baví vás příprava koktejlů? Co takhle zkusit taky nějaké nealkoholické a méně tradiční drinky?
Zobrazit článek >
 
Není mojito jako mojito I
Připravte si speciální letní osvěžení. Víte, že druhů koktejlu jménem Mojito je hned několik? Nejde jen o rozlišení alkoholické či nealkoholické, můžete vyzkoušet mnoho dalších odlišných chutí. Jaké vám nejvíc zachutná? Zjistěte to v našem článku. Mojito Original Klasické Mojito se skládá z bílého rumu, limetkové šťávy, třtinového cukru, máty, sodovky a ledu. Přípravu tohoto koktejlu si ještě detailně objasníme v závěru článku. Maracuja mojito Začněme něčím méně tradičním. Maracujové mojito vás osvěží, zapůsobíte s ním na jakoukoliv návštěvu a ještě je jeho příprava velmi jednoduchá. Jak na ni? Marakuju stačí vydlabat a pak ji rozmixovat nebo ideálně propasírovat přes cedník do misky. Přidejte k ní led a rozmixujte na dřeň. Do směsi pak přidejte mátu. Limetku taky, jen to s ní nepřežeňte, aby koktejl neztratil marakujovou chuť.  Mátu v koktejlu již nemixujte. Malinové mojito Malinové mojito obsahuje rum stejně tak jako to klasické, navíc však již z názvu můžete usoudit, že se v něm budou nacházet zajisté maliny. Máte pravdu. Limetka se v případě tohoto nápoje nedrtí, nýbrž pouze krájí na kousky. Maliny se o mojita dávají vcelku, mírně se při přípravě koktejlu nadrtí. Do malinového mojita patří krupicový cukr, stejně tak sodovka, samozřejmě máta a led. Na přípravu každého koktejlu se vám bude hodit speciální domácí výbava. Obsahuje otvíráky, násady, nože, napichovátka a další potřebné příslušenství. S touto soupravou nebyla příprava koktejlů jednodušší.  
Zobrazit článek >
 
Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte II
Plněná vejce Dalším oblíbeným typem vajec jsou vejce plněná. Většinou se připravují z vajec vařených natvrdo nebo nahniličku. Vejce rozkrojíte napůl, žloutek vyjmete. Místo něj pak do bílku ozdobně naaranžujete jinou náplň, kterou můžete připravit třeba smícháním sardelek a pažitky se žloutky. Ztracené alias pošírovaná vejce Tento druh přípravy vajec můžete znát zejména z polévek, avšak vejce můžete takto uvařit i ve vodě se lžící octa. Do vroucí vody jedno vejce vyklepněte a jakmile bílek ztuhne, jemně jej naběračkou zase vyndejte. Těmto vejcím se říká taky zastřelená. Servírují se na křupavém toastu se zeleninou, často s avokádem. Volské oko aneb prsklé vejce Vajíčko alias volské oko se tradičně připravuje na pánvi s trochou másla nebo oleje. Na ni rozklepněte vejce, opatrně ho přelijte ze skořápky na pánev tak, aby se žloutek neroztekl. Nyní na mírném ohni opékejte, dokud bílek neztuhne. Pokud chcete mít žloutek taky pevný, pánev přiklopte a nebo vejce po chvíli otočte. Míchaná vejce Tak to je další klasika, která spočívá v tradičním promíchání vajec na pánvi nebo v menším hrnci. Tato vajíčka se často připravují s nakrájenou slaninou, osmaženou cibulkou nebo se sýrem. Vejce v nádobě Již speciální název nám ukazuje, že se pravděpodobně bude jednat o originálně připravovaná vejce. Tento pokrm se skutečně vaří v misce. Tu vytřete máslem, můžete přidat sůl a následně do ní vyklepnete syrové vejce. Misku pak položíte do hrnce a vejce se postupně pod vzniklou párou z vařící vody připraví. Jíst ho můžete ještě mírně tekuté nebo úplně ztvrdlé, to už je na vás.
Zobrazit článek >
 
Léčba prostaty pomocí zázraků přírody I
Mezi nejčastější zdravotní obtíže mužů patří problém s předstojnou žlázou. Samozřejmě existuje nespočet léčiv, zůstat však můžete pouze u těch přírodních. Pomohou vám. Jaké doporučujeme nejvíce?  Vrbovka  Vrbovka působí na problém prostaty komplexně. Ať už vás trápí jakýkoliv problém, Epilobium, tedy vrbovka malokvětá, je řešením na všechno. Ideální je konzumace čaje z vrbovky, jehož účinky prokázaly i mnohé studie. Jedná se o malý přírodní zázrak, proto jej umisťujeme v našem výčtu hned na první místo.  Truskavec  Název truskavec ptačí vás možná může trochu odradit, což by ale byla chyba. Tato stará bylina kromě boje s prostatou dokáže dokonce rozpouštět močové kameny. Vsaďte na tento lék.  Celík  Celík zlatobýl si poradí především se zvětšenou prostatou. Užívá se taky v případě nemoci ledvin a léčí zánět močových cest. Ovlivňuje zdraví cév, působí proti stařeckým nemocem. Celík seženete sušený, v podobě čajových směsích nejčastěji.  Kotvičník  V případě kotvičníku zemního vás jistě potěší i další účinky týkající se pohlavního ústrojí. Kotvičník kromě toho, že bojuje s nemocemi prostaty, taky napomáhá lepším sexuálním výkonům. Vyřeší problém s erekcí. Pravidelné užívání kotvičníku vás zbaví nejen problému prostaty, ale taky zlepší vaše sexuální zdraví a dodá do vašeho života zase šťávu.
Zobrazit článek >
 
Třífázový brousek nožů
Nedávno jsem poslouchala pořad o umělé inteligenci a jejím pozvolném a neodvratném integrování do lidského života. Myšlenka chytrých přístrojů v domácnosti je do určité míry nesmírně lákavá, jsou ale věci, které musíme a zřejmě dlouho ještě budeme muset, obsluhovat sami. Například vaření. Představa, že stroj kreativně uvaří a ochutí jídlo (klasiku podle receptu by zřejmě zvládl už nyní), bude zřejmě dlouho fikcí. Naštěstí. Stroj ale může významně urychlit a zjednodušit přípravu pro kreativní vaření. Začneme li u přípravy surovin, nevyhneme se hnětačům, mixérům, drtičům a podobným přístrojům. I jim je ale třeba, alespoň zatím, suroviny připravit. Například nahrubo nakrájet. K tomu ovšem potřebujeme nože. Právě jejich ostří může být, a podle mé zkušenosti i je, slabým místem v mnoha domácnostech. Často bývají „před broušením“, protože nám chybí vhodní pomocníci k jejich ostření. Před lety jsem proto dostala od kamaráda vocílku. Naprosto jsem netušila, jak se tak jednoduchá pomůcka používá, musela jsem si to nechat ukázat a naučit se s ní zacházet. Dnes používám daleko jednoduššího pomocníka: brousek na nože. Nevlastníte-li ho, nezapomeňte si ho také pořídit. Například mechanický brousek Lamart LT2058 3v1 Edge brousí v 3 stupních. Má diamantový kámen pro opravu poškozeného ostří nože, wolframové brusný kotouč a vyrovnávající leštící keramický kotouč. Mechanický brousek nožů LT2058 3v1 Edge zakoupíte mezi dárkovým zbožím v sekci Domácnost.
Zobrazit článek >
 
Domácí zabijačka - škvarková pomazánka
Domácí zabijačka je spíše doménou lidí žijících na venkově. V dnešní době však tato zimní tradice z našich domácností mizí a je to spíše unikát, když se ještě někdo věnuje chovu prasat. Vzpomínám si na to, když jsem byla malé dítě, tak se u mých prarodičů pravidelně konala zabijačka, na kterou se sjela nejbližší rodina a celý proces byl takovým malým obřadem. Dospělí si hleděli porcování masa a výroby zabijačkových pochoutek a děti udržovaly oheň pod kotly, kde se vařila voda na spaření prasete a poté i maso na tlačenku a jitrnice. Se zabijačkou je spojena vůně česneku a majoránky, která nesměla chybět jak v tlačence, tak i v "bouřce" (kroupy smíchané s krví). Majoránka musela být domácí, pěstovaná na zahrádce, protože ta kupovaná vůbec nevoní a spíše připomíná sušené seno. Mezi nejčastější vedlejší produkty zabijačky patří jednak jitrnice, někde též jaternice, které mají vyšší obsah přidaných vepřových játer, tlačenka, ona již zmíněná bouřka, do které ještě můžete přidat škvarky nebo žemličky, dva druhy polévky (bílá a černá), vyškvařené sádlo a škvarky. Prakticky se zpracovalo celé prase, aby zbylo minimum odpadu. Vyškvařené škvarky se dále zpracovaly do bramborových knedlíků se zelím, nebo se z umletých škvarků vyrobila velmi chutná pomazánka. Tak pokud máte chuť, pojďme si ji připravit! RECEPT: Škvarková pomazánka Ingredience: 200 g studených škvarků 2 vejce, vařená natvrdo a nastrouhaná nahrubo 3 nakládané okurky, nastrouhané nahrubo 1 menší cibule 1 jarní cibulka červená paprika, sterilovaná 2 lžíce plnotučné hořčice sůl mletý pepř Postup: Pomeleme škvarky najemno. Přidáme nastrouhaná vejce a nastrouhanou okurku. Oba druhy cibule si nakrájíme na kostičky a jarní cibulku na kolečka. Přidáme ke škvarkům. Červenou papriku taktéž nakrájíme na kostičky. Přidáme hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a necháme uležet. Máte-li chuť připravit si další zabijačkové dobroty nebo se seznámit s celým postupem zabijačky, začtěte se do knihy: DOMÁCÍ ZABIJAČKA.
Zobrazit článek >
 
Co je Erythritol?
Už jste při prohlížení našeho e-shopu narazil na produkt Erythritol? Dnes vám prozradíme, co je tento produkt vlastně zač a k čemu jej můžete využít. Jedná se o speciální přírodní sladidlo, respektive cukerný alkohol, který se získává z mnoha druhů ovoce klasickou fermentací. Následně dojde k filtraci, krystalizaci a nezbytnému sušení. Proces výroby tohoto sladidla není vůbec náročný, což zajišťuje poměrně slušnou cenu. Toto sladidlo se běžně využívá v potravinářském průmyslu jako dochucovadlo. Zvýrazňuje aroma produktů a ještě jim dodává lepší chuť. Erytritol tvoří běžnou součást sýrů a jiných mléčných výrobků, taky alkoholických nápojů, třeba piva a vína, a dalších potravin. Používá se pro doslazování cukrovinek, dortů a dalších sladkých dobrot. Velkou výhodou sladidla je to, že oproti klasickému cukru neobsahuje téměř žádné kalorie. Má nízký glykemický index, nezvyšuje tedy hladinu cukru v krvi, tudíž se jej nemusí být ani cukrovkáři. Za velkou výhodu lze považovat fakt, že toto sladidlo má dokonce pozitivní vliv na srdce. Nezatěžuje cévy, naopak eliminuje jejich poškození.   Toto sladidlo není vhodné využívat jako plnou náhražku cukru, doporučuje se kombinovat ještě s jiným druhem sladidla. Pravdou však je, že se Eryzhritol stává nezbytnou součástí produktů označených nálepkou ,,bez cukru‘‘ nebo ,,s nízkým obsahem cukru‘‘. O sladidlech panují různé fámy a tvrzení. Erythritol je však podle výzkumů zcela bezpečné sladidlo. I při jeho dlouhodobém užívání nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky. 
Zobrazit článek >
 
Grilování I.
Pojem grilování se stal fenoménem. Kdo si tuto variantu přípravy jídla oblíbil, se v mnoha případech snaží o každoroční vylepšení svého grilovacího vybavení. Heslo: "hodit něco na gril" u nás doslova zdomácnělo. Zažít pohodu s rodinou nebo přáteli u dobrého jídla a v domácím prostředí se rovná témšř dokonalé pohodičce. Od grilování masa přecházíme i k experimentování grilování zeleniny či ovoce. Každý z nás má svoji oblibenou variantu grilu, na kterou nedá dopustit. I. Gril na dřevěné uhlí Je tradičním stylem grylování, kdy očekáváme, že daný kousek masa bude provoněný kořem a bude mít onu křupavou kůrčičku. U tohoto způsobu grilování dbejte na to, abyste měli dřevěné uhlí co nejvíce rozžhavené a po celou dobu grilování se omezilo dýmání kouře. Při ukapávání tuku na uhlíky dochází k jejich vzplanutí a vytváří se životu nebezpečné karcinogenní látky. Pokud jste fanoušky grilů na uhlí, volte spíše topivo z tvrdého dřevěného uhlí nebo kokosové brikety. Pro lepší eliminaci škodlivých látek využijte grilování na alobalových miskách. Ačkoliv ani sám aloval není výhrou pro naše zdraví. Grily na uhlí se dají pořídit v různých variantách. Jsou dostupné i v malém provedení, které je vhodné na kempování. V daném sortimentu nabízíme například GRIL BARREL na dřevěné uhlí. Velký zahradní gril je vybaven víkem s vestavěným teploměrem, rozměrnou grilovací plochou a celou řadou odkládacích prostor. Má chromovaný rošt a regulaci cirkulace vzduchu uvnitř grilu, díky které lze regulovat grilování při zavřeném víku. Grilovací výška je 74 cm, grilovací prostor má rozměr 71,5 x 35 cm. Ve spodní části je umístěn vyjímatelný popelník, který umožňuje nastavení tahu celého grilu.
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř I
Jistě znáte pepř černý, možná červený, zelený nebo ještě bílý. Avšak možná vám není známo, že existuje přes tisíc druhů pepře. Všemi se zde samozřejmě zabývat nebudeme, v rámci článku budete seznámen s těmi nejpoužívanějšími přísadami do pokrmů, které jsou u nás běžně k dostání. Pepř se hojně pěstuje v asijské části světa, například v Číně, Indii nebo Vietnamu. Je však rozšířen taky na území Latinské Ameriky. Co se týče zdraví, ve správném množství ho dokáže podpořit. Stimuluje pohlavní orgány, je dobrým lékem na kašel a taky snižuje horečku. Působí proti nadýmání a urychluje práci metabolismu. Je považován za mocné přírodní afrodiziakum. Není pravidlem, že každý druh pepře pochází z jiné rostliny. Právě naopak. Pepře vám asi nejvíce známé vyrostly na stejném pepřovníku. Jaké druhy pepře často používáme a které by mohly přibýt ve vaší domácí zásobě? Pepř zelený Nedočkavci jednou nenechali pepř dozrát a sebrali jej dosti brzo. Zemědělci mysleli, že celou sbírku pepřových kuliček mohou vyhodit, avšak mýlili se. Zelený pepř nechali usušit a zjistili, že se výborně hodí k masu jakékoliv podoby. Dnes se tento pepř prodává i v octovém nálevu. Najdete ho na steacích, ale taky paštikách. Pepř černý Není zřejmě nikdo, kdo by nepřichutil pokrm černým pepřem. Jedná se o nezralý plod pepřovníku, který se po zapaření suší na sluníčku. Před tímto procesem je bobulka spíše červená. Pepř seženete v jakémkoliv obchodě, mletý i celý. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9