Grog, který Vás zahřeje a povzbudí
Nápoj, který Vás příjemně zahřeje a vyžene bacily z těla. Tak by se dal s lehkou nadsázkou charakterizovat Grog.
Grog je horký (případně ho můžete pít vlažný) alkoholický nápoj. Grog má poměrně bohatou historii. Již v roce 1740 jej „vynalezl“ viceadmirál Edward Vernon, kdy dával svým námořníkům pít rum zředěný horkou vodou. Později se nápoj ještě dále dochucoval a to zejména cukrem a šťávou z limety.
Přezdívka dala jméno nápoji
Vzhledem k tomu, že viceadmirál Vernon nosil velmi často pláštěnku z grogrénu, měl přezdívku „Old Grog“ a vzhledem k tomu, že vymyslel tento fascinující „zahřívač“ dostal nápoj jméno po jeho přezdívce, tedy Grog. Od počátku 19. století se stal grog známý i v Německu a postupně se s drobnými úpravami, kdy se rum nahrazoval whisky, vodkou nebo koňakem rozšířil po celém území.
Grog se stal velice oblíbený, zvláště v chladných dnech, kdy se jeho konzumace může srovnávat s punčem a horkou medovinou.
Nejoblíbenější varianty Vás zahřejí a povzbudí
Grog je opravdu velice populární a vzniklo i mnoho variant, zde jsou 3 nejpopulárnější a podle průzkumů i celosvětově nejoblíbenější.
1. Námořnický grog
K přípravě budete potřebovat následující ingredience: 15 cl svařené vody se skořicí, hřebíčkem a citronovou kůrou, 6 cl rumu a 2 cl cukrového sirupu. Příprava je jednoduchá a nezabere ani moc času. Vařící vodu s obsahem výše zmíněných ingrediencí přes sítko scedíte a nalijete do džbánu, či sklenic. Dolijete rumem a poté už si jen můžete v klidu vychutnat onu příjemnou pohodu.
2. Citronový grog
Máme tu opět náš velice populární citron. Budete potřebovat 1 dl vody, 2 cl citronového cukrového sirupu, 2 cl citronové šťávy, 4-5 cl whisky. Vezměte hrnec a nalijeme do něj vodu a sirup, poté přiveďte k varu. Po provaření odstavení, přidejte citronovou šťávu, dolijte whisky a můžete nalévat.
3. Rumový grog
Jako poslední z trojce nejpopulárnějších grogů zde máme grog rumový. Budete potřebovat následující ingredience: 2 cl vařící vody, kolečko citronu, 4-5 cl rumu, 2-3 kostky cukru. Do sklenice nalijte vařící vodu, dolijte rum a ozdobte citronem. Poté přidejte cukr.
A jedno malé vylepšení, místo vařící vody můžete použít Váš oblíbený horký čaj, to platí zejména u rumové verze grogu. Nicméně i když vařící vodou s kořením, tak jako to je, u námořnické verze grogu zalijete čaj a necháte jej vylouhovat, získáte plnější a bohatší chuť a navíc můžete takto objevit i zcela nové chutě a možnosti.