EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Jídlo a pití

 
Limonáda Club-Mate Granat
Ochutnejte přímo bombovou limonádu Club-Mate! Na konci tohoto článku se díky prokliku dostanete přímo k červené limonádě s příchutí granátového jablka. Šťávu můžete popíjet kdykoli během dne. Je vyráběna z nejkvalitnějších surovin, aby potěšila i toho nejvíc náročného degustátora. Mnozí jedinci si doposud nevyjasnili rozdíl mezi sladkými nápoji. Víte, jaký je rozdíl mezi limonádou, džusem a dalšími ovocnými nápoji? Dle zákona je nutné dělit pití zeleninového a ovocného charakteru na ovocné šťávy, nektary a limonády. Při zařazování vybraného nápoje do jeho kategorie, je nejvíc nutné prozkoumat jeho složení. Hlavní rozdíl mezi limonádou a ostatními druhy nápojů je ten, že jde o bublinkovou směs. Ovocná limonáda bývá sycena oxidem uhličitým. Obsahuje více přidaných sladidel. Ovocná limonáda musí obsahovat alespoň malý počet ovocného koncentrátu, v opačném případě by se z ní stala pouze limonáda s příchutí. Ovocná šťáva je jiný termín pro džus. Ovocné šťávy mají v sobě 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky. Doslazovány mohou být přírodními cukry. K dochucení a upravení chuti slouží například kyselina citronová. Do koncentrát mohou být přidány i vitaminy. Tato ovocná limonáda nesmí obsahovat žádné konzervanty, nijaká sladidla ani barviva a jiné přidané látky. Ty do ovocné limonády přirozeně patří, neboť je vzhledem k popisu nutné dotvořit chuť bublinkového nápoje. Teď už máte v ovocných nápojích jasno? Otestujte delikátní chuť naší limonády. 
Zobrazit článek >
 
GO ON! Arašídové máslo
Arašídové máslo můžete znát taky pod pojmenováním buráková pomazánka. Jedná se o produkt vyráběný z podzemnice olejné, konkrétně z jejich plodů. Burákové máslo tvoří světle hnědý krém, který se primárně vyrábí drcením arašídů, může však obsahovat i jiné příměsi. Arašídové máslo není žádnou novinku. V podstatě jde o jednu z prvních pomazánek vůbec, kterou si dopřávali například Aztékové. Velký boom arašídové pomazánky nastal až na konci devatenáctého století, kdy byl patentován proces výroby burákového másla. Vzhledem k tomu, že z buráků již bylo možné vyrobit hladkou pastu, stalo se máslo skvělou náhradou proteinů pro ty, kteří neměli zuby a nemohli si poradit s jinými potravinami. Není tajemstvím, že arašídové máslo obsahuje taky velké množství tuků, jde však z větší části o nenasycené tuky rostlinného původu, které náš organismus snadno zvládne strávit, takže finálně je toto máslo mnohem zdravější než běžné máslo z mléka. Burákové máslo, jak již bylo řečeno, obsahuje taky bílkoviny, kyselinu listovou, hořčík, fosfor, koenzym Q10 a vitaminy B1, B3 a taky vitamin E. Arašídové máslo dokáže působit jako lék na vysoký krevní tlak, přispívá k udržování normální hladiny cholesterolu v krvi. Podporuje trávení. Dobře léčí bolavé klouby, působí taky jako prevence proti zánětům. Arašídy taky působí jako dobrá prevence proti mozkovým i srdečním příhodám. Objednejte si máslo v našem e-shopu a zjistěte, o jaké pochoutce je řeč. 
Zobrazit článek >
 
Zlepšení koncentrace a paměti pomocí bylin a doplňků stravy II
Brahmi Brahmi tvoří významného pomocníka v boji se stresem. Navíc pomáhá zlepšovat paměť, podporuje přirozenou činnost mozku. Je také velice zajímavá pro svou podporu souhry levé a pravé části mozku. Brahmi lze užívat krátkodobě i dlouhodobě.  Ashwagandha Tato poměrně neznámá bylina dokáže výrazně posilovat imunitní systém, v článku je však samozřejmě zmíněna taky pro to, že dokáže zlepšovat soustředěnost. Je hodně využívána ajurvédskou medicínou, která pomáhá s léčbou nervového napětí a vyčerpání. Ashwagandha celkově podporuje tvorbu mozkových buněk.  Rhodiola  Trpíte stavy úzkosti, špatnými náladami nebo zkrátka máte den na nic? Rhodila to vyléčí. Snižuje špatné pocity, pomáhá se zlepšením nálady. Tato bylina navíc působí proti únavě a podporuje paměť.  Ženšen  Ženšenu jsme se již věnovali ve speciálním článku, nezmínit ho však i zde by byl hřích, neboť bylina v podobě jakéhokoliv druhu ženšenu dodává tělu energii, podporuje koncentraci a výrazně zlepšuje paměť. Jistě oceníte i to, že ve vytížených a stresových situacích dokáže ženšen ničit stres, zmírňuje pocity úzkosti a nastoluje dobrou náladu.  Kurkuma Kurkumu tak jako třeba rozmarýn můžete hojně využívat při vaření. A velmi se vám to vyplatí, neboť kurkuma podporuje celkové zdraví mozku. Má antioxidační a protizánětlivé účinky. Podporuje regeneraci mozku a působí proti poruchám nervové soustavy.  Vacha  Pokud bychom sledovali historii dávného léčitelství, jistě bychom zaznamenali bylinu jménem vacha. Jedná se totiž o tradiční starodávný lék na poruchy celého nervového systému. Podporuje koncentraci a působí jako prevence špatné nálady. Detoxikuje taky organismus.
Zobrazit článek >
 
Zlepšení koncentrace a paměti pomocí bylin a doplňků stravy I
Potřebujete zvýšit svou pozornost? Špatně se soustředíte nebo máte pocit, že si nic nedokážete zapamatovat? Práci vašeho mozku dokážou pořádně nakopnout obyčejné zdravé bylinky. Jaké to jsou? Otestujte kombinaci jejich účinků třeba formou doplňků stravy. Jaké byliny byste měl nejen při vaření využívat? Přečtěte si náš článek.  Ginkgo Biloba  Poměrně známým a ověřeným doplňkem stravy je Ginkgo Biloba. Jedná se o rostlinu, která má vliv na celý nervový systém. Podporuje soustředění, ve správném složení dokáže ihned působit jako povzbuzující prostředek, který vám dodá alespoň na nějakou chvíli energii. Ginkgo se však vyplatí užívat ideálně dlouhodobě, neboť jeho působení na mozek je stále víc účinnější. Pokud před sebou máte náročné dny, připravujete se na zkoušky nebo přichází měsíc plný jednání, začněte brát Ginkgo ještě dnes. Váš mozek bude fungovat ještě lépe než doposud.  Tulsi  Bylina jménem tulsi je významná zejména pro to, že podporuje rozvod kyslíku po těle a hlavně k orgánům. Pomáhá s okysličováním mozku, čímž zajišťuje jeho lepší práci.  Rozmarýn  Aromatickou bylinu jménem rozmarýn používali v minulosti šamani i lékaři pro léčbu zapomínání. S rozmarýnem údajně dokázali kouzlit tak, že si člověk připomněl události, které ležely schované v jeho mozku třeba i desítky let. Zda se tehdy léčitelům opravdu tak dařilo, už nezjistíme, ale dnes víme, že rozmarýn skutečně dokáže podpořit mozek. Má vliv nejen na vzpomínání, ale taky podporuje koncentraci a výrazně zlepšuje paměť. Zjistěte sám. 
Zobrazit článek >
 
Houby v kuchyni - Smetanové tagliatelle s houbami
Houby se dají připravit na mnoho způsobů. Od sušení, zavařování nebo smažení, až kupříkladu jako doplněk zeleninových salátů v syrovém stavu. Holdujete-li houbám a rád byste si připravil něco snadného, ale zároveň chuťově skvělého, připravte si podle následujícího receptu: RECEPT: Smetanové tagliatelle s houbami Ingredience: 250 g těstovin tagliatelle 40 g másla 180 g anglické slaniny (nakrájet na kostičky) 100 g čerctvých nebo zavařených hub (nakrájet na kousky) 15 g hl. mouky 450 ml mléka 150 ml smetany 1 stroužek česneku mletý pepř 30 g strouhaného parmezánu 50 g nastrouhaného čedaru sůl Postup: Těstoviny uvaříme ve vodě podle návodu na obalu. Mezitím si na velké pánvi rozpustíme 20 g másla a na něm osmahneme: slaninu a houby. Slaninu i houby vyjmeme a v pánvi rozpustíme zbytek másla. Přidáme mouku a vaříme zhruba minutu. Nutné míchat! Poté do této směsi vlijeme mléko a smetanu. Přidáme nastrouhaný česnek, pepř, nastrouhané sýry a přivedeme k varu. Poté vložíme do omáčky slaninu a houby. Dusíme ještě 3 minuty. Podle vaší chuti dosolte. Uvařené těstoviny propláchneme a vmícháme do omáčky. Jak to bude letos vypadat v našich lesích s množstvím hub ke sběru, to nikdo přesně neví. Ale pokud se vydáte na jejich sběr a nejste si dokonale jistý, co za druh se před Vámi zrovna objeví, zakupte si atlas HUB z nakladatelství Aventinum. Je to prozatím nejobsáhlejší atlas hub, jaký kdy o houbách u nás vyšel. Najdete v ní 1104 druhů jedlých i nejedlých druhů. 
Zobrazit článek >
 
Pivní břicho a co s ním I
Už vás nebaví koukat na své zakulacené břicho? Chtěl byste ho shodit, ale nevíte jak na to? Přemýšlíte nad tím, proč jste přibral jen v oblasti břicha? Přečtěte si náš článek a dozvíte se mnohé zajímavé poznatky o pivním pupku, které vám pomohou nejen se ho zbavit, ale taky předejít dalším problémům nadbytečných kil na váze. Muži své velké břicho nesnáší. Zatímco u žen vedou stížnosti na velká stehna nebo nehezký zadek, muži nenávidí své pupky. I lékař vám potvrdí, že vaše břicho můžete kompletně zase shodit. Bude však třeba vynaložit trochu úsilí. V první řadě je nutné uvést na pravou míru domněnku týkající se příčiny vzniku pivního břicha. Rozhodně za tímto problémem nestojí pouze pití piva. Mnohé studie už dokázaly, že chmelové nápoje nemohou za narůstání břicha. Zvýšená konzumace piva jakožto poměrně kalorického nápoje může přispět k celkovému nárůstu hmotnosti, nikoliv však pouze k břišní partii. K tloustnutí samozřejmě přispívá pití velkého množství alkoholu, to je však přirozená záležitost, neboť alkohol obsahuje velké množství cukru. Pokud čtete tento článek, zřejmě jste se rozhodl břicha se zbavit. Pak si zapamatujte, že velkého břicha se zbavíte nejlépe běháním. Choďte alespoň třikrát týdně běhat. Nemusíte uběhnout maraton, podstatné je, abyste se začal hýbat. Sport můžete propojit s posilováním břišních i jiných partií, mějte však na paměti, že klasické cviky v posilovně zapříčiní zejména nárůst svalů, nikoliv velký úbytek tukových zásob. Břicho potřebujete sklepat. Vhodné je taky plavání nebo bruslení.
Zobrazit článek >
 
Pivní břicho a co s ním II
Řekněte ano pálivé stravě. Co takhle přidat občas do jídla chilli papričky? Látka zvaná kapsaicin pomáhá totiž odbourávat tukové zásoby. Pálivé jídlo navíc urychluje metabolismus a potlačuje chutě k jídlu. Takže pokud bojujete s pivním břichem plným tuků, papričky by měly být jasnou volbou. S břichem je vhodné zatočit opravdu co nejdřív. I když se vám možná zdá, že to není možné, vytrvejte a snažte se zhubnout. Pokud se totiž usazuje velké množství tuků ve vašem břichu, může dojít k nevhodnému obalení orgánů tukovou složkou. Při jejím zvětšování čím dál hůře pracují. Studie dále ukázaly, že velké břicho zvyšuje pravděpodobnost srdečních onemocnění a taky vzniku cukrovky. Takže pozor na něj, je na čase ho shodit. Co jíst? Konzumaci piva je vhodné omezit, nikoliv však z důvodu, že velké břicho je jí primárně způsobeno, ale protože celkově v alkoholu je dosti zbytečného cukru. Jezte dostatek bílkovin, vyzkoušet můžete i takzvanou bílkovinovou dietu. Do jídelníčku zařaďte mléčné výrobky, světlé maso a ryby. Zapomeňte na chleba, místo něj dejte přednost zelenině. Jezte menší porce víckrát denně. Mezi jídly ideálně dělejte přibližně stejné přestávky. Nezapomeňte snídat, aby došlo ke správnému nastartování organismu. Pijte dostatek tekutin, nejlépe čistou vodu. Hlídejte si dostatečný spánek. 
Zobrazit článek >
 
Home@Cook 3v1 panini gril
Člověk nemusí být nutně labužník, aby si oblíbil italské panini. Že nevíte, jaká lahůdka se pod tímto názvem skrývá? Panini jsou vlastně plněný sendvič, typický z grilu vypečeným žebrováním. Panini nabízejí za pořádný peníz obchody s rychlým občerstvením. Jako pečivo jsou za tímto účelem používány bagetky nebo ciabatty. A čím se plní? My v Čechách máme rádi sýr – třeba Hermelín, šunku, nebo přírodní řízek. Sytou náplň odlehčuje čerstvá nebo zlehka orestovaná zelenina s olivovým olejem. Pro lepší chuť je můžete ochutit oreganem, lisovaným česnekem. Američanům chutnají plnění mletým masem, cibulí a třeba ementálem nebo čedarem. Italové je plní rajčaty, česnekem a mozarellou, zakápnutou olivovým olejem. Všechny mají společné, že se z vrchu potřou olivovým olejem, zapečou a před konzumací nakrájí na menší kousky. Máte-li chuť vyzkoušet vlastní domácí panini, pořiďte si k tomu praktického pomocníka Home@Cook 3v1 panini gril od Russell Hobbs. Ocelový panini gril a sendvičovač má vroubkovné kontaktní plochy z nepřilnavého povrchu. Teplotu zapékání máte pod kontrolou díky světelné kontrolce. Přebytečnou šťávu a tuk gril jímá do odkapávací misky. Proto se hodí nejen na panini, ale také ke grilování masa, protože funguje také jako otevřený gril. Stolní Home@Cook 3v1 panini gril Russell Hobbs najdete v sekci Elektronika pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Domácí sušené maso a jak na něj II
Po koupi vložte maso do mrazáku nebo alespoň lednice. Tento krok není povinností, ale maso se po vychlazení mnohem lépe krájí. Pro sušení masa je totiž nutné vytvořit opravdu co nejmenší plátky pohybující se kolem dvou milimetrů. Maso by se vám však nemělo rozpadat, raději ho nakrájejte o malinko silnější, ale aby drželo pohromadě.  Dalším krokem je příprava správné marinády. Ta vlastně záleží na vašich chuťových preferencích. Maso můžete naložit do hořčicové, worchesterové nebo barbecue omáčky. Přidejte česnek, sójovou omáčku a hlavně nezapomeňte marinádu osolit. Maso v marinádě následně pořádně obalte a nechte odpočívat. Ideální doba odpočinku by se měla pohybovat kolem dvanácti hodin, takže maso nechte v lednici klidně i přes noc.  Samotné sušení velice usnadní sušička potravin, se kterou je sušení opravdu snadné. Plátky do ní poskládejte tak, aby se nepřekrývaly. Nastavte ji maximálně na sedmdesát stupňů Celsia. Sušení probíhá asi šest hodin, avšak během procesu je třeba maso alespoň jednou otočit.  V troubě nejprve sušte maso na sedmdesát pět stupňů Celsia po čtyřicet minut, následně teplotu snižte na padesát pět stupňů a sušte devět až dvanáct dalších hodin.  Usušené maso by mělo být jen mírně ohebné, spíše tuhé, ale vláčné. Pokud při přehnutí praská, bylo moc přesušené a příště stačí sušit kratší dobu nebo na menší stupně. Dodržujte však teplotu nad šedesát stupňů Celsia. 
Zobrazit článek >
 
Domácí sušené maso a jak na něj I
Znáte sušené masové pochoutky ze supermarketů? Tyto produkty se hodí ke svačině i k rychlému obědu, neboť zasytí hned na několik hodin a vejdou se do každého zavazadla. Věděl jste, že vlastní sušené maso si můžete vyrobit i sám doma? V tomto dvoudílném článku vám poradíme, jak na to.  Proces sušení masa není až tak starou záležitostí. Lidé si dlouho lámali hlavu nad tím, jak uchovat maso alespoň týden, aby nepodlehlo zkažení. Konzervace masa postupem času našla mnohé další způsoby, avšak jeho sušení zůstalo oblíbené dodnes.  Proč vlastně konzumovat sušené maso? Jedná se o produkt plný důležitých živočišných bílkovin. Hodí se jako rychlá svačina, která přinese tělu mnohem víc, než kdejaké energetické tyčinky. Jedna z největších výhod sušeného masa je asi ta, že neobsahuje tuky, neboť jich je maso zbavováno ještě před sušením nebo v rámci procesu.  Příprava masa není úplně snadnou záležitostí, avšak s návodem lze dobře zvládnout. Popíšeme vám ji krok po kroku.  V první řadě je samozřejmě nutné pořídit si vhodné maso. Zatímco v obchodě je hotové sušené maso k dostání skoro ve všech možných druzích, po domácku je dobré připravovat maso hovězí. Vybírat můžete různé části masa, avšak čím libovější maso vyberete, tím se vám bude celkově připravovat lépe. Jak již bylo zmíněno, bude třeba odstranit tuk. Nakupte ideálně maso zadní. Vybírejte pouze maso čerstvé, nemělo by přebývat v uzavřených obalech. Stavte se pro něj ideálně přímo u řezníka.  Jistě vás zajímá přibližná hmotnost masa, kterou musíte koupit. Pro pět set až šest set gramů sušeného hovězího potřebuje asi dva kilogramy masa čerstvého. 
Zobrazit článek >
 
Proč jíst vejce? I
O Velikonocích poptávka po vejcích výrazně vzrůstá, je jasné proč. Vejce jsou však velmi cennou potravinou a jíst byste je měl po celý rok. Přečtěte si, proč by měl každý jídelníček vejce obsahovat a jaké má jejich konzumace výhody.  Vitaminy, minerály, stopové prvky Vejce obsahují všechny vitaminy, není v nich zastoupen pouze vitamin C. Bílek je bohatý zejména na skupinu B, žloutek pak na ostatní vitaminové zástupce. Ve vejcích je obsaženo železo, fosfor, draslík, dále zinek nebo selen.  Vejce tělu doplní taky vitamin D, jehož nedostatkem mnoho lidí trpí. Vejce je jednou z potravin, která má v sobě (pro)vitaminu D nejvíce. Sluníčko si dnes dává pauzu? Vejce přísun vitaminové složky jistí. Cenné proteiny  Vejce jsou většinou povoleny při každé dietě. Jedná se totiž o potravinu bohatou na proteiny. Obsahují dokonce cennější prvky než maso. Součástí bílkovin jsou esenciální aminokyseliny, které si tělo jinak nedokáže vyrobit. Jsou dobře stravitelné. Proteiny se vyskytují hlavně v bílku. Vejce jsou dobře stravitelné a nejsou kalorické, takže je můžete jíst i při hubnutí.  Žádné tuky  Skvělá zpráva pro zastánce štíhlých linií a vysportovaných těl. V bílcích se nevyskytují vůbec žádné tuky, takže po nich nepřibydete. Sušina žloutků pak obsahuje nejzdravější variantu důležitých tuků, takzvané fosfolipidy, které mají vliv na stavbu a funkci buněk. 
Zobrazit článek >
 
Proč jíst vejce? II
S vejci bývá spojovánu riziko zvýšení cholesterolu v krvi, proto se vajec někteří lidé bojí. Není třeba mít obavy, metabolismus si s cholesterolem z vajec hravě dokáže poradit. Navíc se jedná o důležitou složku pro správnou funkci organismu každého člověka. Určitě se vajec nebojte. Tato potravina zajisté není příčinou vysokého cholesterolu.  Zdroj energie Jezte vejce kompletní, dodají tělu energii. Vejce mají vysokou energetickou hodnotu, a tak se skvěle hodí jako strava pro sportovce. Jedná se o jedny z nejhodnotnějších potravin. Energii vám dodá zejména žloutek, bílek naopak přispívá tvorbě svalů.  Esenciální mastné kyseliny jako prevence závažných chorob Víte, že vejce působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám? Působí proti artritidě a dalším nemocem. Vejce mají protizánětlivé účinky. Působí taky proti trombóze a skleróze. Podporují správnou funkci mozku a léčí zrakový orgán. Za ochranu organismu před jmenovanými nemocemi ručí zejména mastné kyseliny.  Pryč s vysokým tlakem  Trápí vás vysoký tlak? Vejce podané tělu v jakékoliv podobě ho dokáží podstatně snížit. Půjde to i bez léků! Vyzkoušejte sám.  Pomoc proti padání vlasů a lámání nehtů Tato informace by zřejmě potěšila spíše dámy, ale i pro vás může být tato informace užitečná. Síra obsažená ve vejcích totiž dokáže zabránit vypadávání vlasů. Pokud se hrozíte vypadávajících vlasů, vejce jsou řešením.  Nízká cena  Velkou výhodou vajec je jejich cena. Vejce jsou levnou záležitostí. Jsou dostupná pro každého. Užívejte si této dobroty nejen na velikonoční svátky. Nebo si zásadně vykoledujete jen malované kraslice? 
Zobrazit článek >
 
S chřestem v kuchyni I
Chřest má několik podob. Může být zelený, ten je asi nejvíc známý, dále však taky bílý nebo fialový. U nás se pěstuje, avšak jeho sezóna je obvykle velmi krátká. Celoroční zásoby chřestu jsou dováženy nejčastěji z Belgie, Francie nebo Itálie. Na barvě chřestu při přípravě poměrně záleží, ještě důležitější je však jeho kvalita, respektive stáří. Vždy kupujte pouze čerstvou potravinu. Pokud se vám zdá, že zelenina už v obchodě dlouho leží, raději ji vůbec nekupujte, špatně by se vám s ní pracovalo a ještě by se vám ani nemuselo povést připravit dobré jídlo. Jestliže chcete připravit chutný chřest, berte jen čerstvý materiál! V následujících odstavcích s vámi projdeme celou přípravu chřestu. Nejde o nic těžkého, jen je třeba dodržet několik pravidel. Chřest samozřejmě nejprve omyjte a zbavte ho dřevnaté části, s tou se již dále pracovat nedá. Následně stonky oškrabejte. V této fázi přípravy se liší příprava různých chřestů, které byly zmíněny v úvodu. Pokud chřest oloupete, nikdy tím nic nezkazíte. Jestliže však nejste zastáncem loupání, můžete si koupit chřest zelený, který není nutné vůbec škrabat. Pozor však na to, že při chybném zpracování může slupka zůstat hořká či tvrdá. Bílý chřest se loupe vždy. Při loupání je dobré položit si stonky na kuchyňskou desku, neboť v ruce by se vám mohly snadno rozlomit. Po škrabání již není nutné chřest mýt. Samotné vaření lze rozdělit do několika kroků. Před popisem postupu je třeba upozornit na nádobu, ve které by se chřest měl vařit. Volte velký hrnec, ve kterém bude chřest dostatečně ponořen ve vodě nebo vyberte ten se speciálním sítem. 
Zobrazit článek >
 
S chřestem v kuchyni II
Chřest se nevaří jednotlivě, nýbrž ve svazcích, na to asi zapomíná nejvíce lidí. Zhruba po pěti až sedmi stonkách svažte chřest dohromady kuchyňskou nití. Stonky jsou samozřejmě různě velké, počet ve svazku se může jistě lišit, každý svazek by měl mít asi kolem půl kilogramu. Stonky ve svazku by měly být přibližně stejně dlouhé. Pokud tomu tak není, rozdělte je napůl nebo ořezejte. Pamatujte na to, že vždy se řežou konce, nikoliv hlavičky. Dalším důležitým bodem je pokládání chřestu do hrnce. Díky svazkům bude držet vertikálně, špičky by měly koukat ven a procházet jen párou. Na vaření chřestu nebudete potřebovat jen sůl, ale taky cukr a máslo. Přidat můžete i jiné koření. Na litr vody by měla připadnout půlka lžičky soli a asi lžička cukru a půl lžíce másla. Zkušení kuchaři při vaření bílého a fialového chřestu doporučují přidávat taky lžičku citronové šťávy. Pro zpestření chuti taky bobkový list, kari nebo česnek. Jistě vás zajímá celková doba varu. Ta se dost liší. Chřest může být hotov za tři minuty, ale může se taky vařit celých dvacet minut. Doba se odvíjí od konkrétního druhu a síly chřestu. Bílý se vaří kratší dobu než zelený. Doba je taky závislá na již zmíněném (ne)oloupání. Chřest po dovaření ihned z vody vytáhněte a podávejte nebo ho uchovávejte teplý v páře. Pokud ho podáváte studený, nechte jej klasicky přirozeně zchladnout. 
Zobrazit článek >
 
Jak rychle usnout? II
Chce to vzduch  Tělo potřebuje pro kvalitní spánek čerstvý vzduch. Věděl jste, že ložnice by navíc měla být nejchladnější místností v domě? Průměrná teplota v místnosti, kde spíte, by se měla pohybovat od sedmnácti do dvaceti stupňů Celsia.  Zahřejte tělo  Před chvílí vám bylo doporučeno snížení pokojové teploty. S vaším tělem je to opačné. Před spaním si dejte horkou sprchu nebo koupel. Věřte, že se vám po této proceduře bude skvěle usínat. Tělo si navíc může zvyknout na přísun horké vody a automaticky bude vědět, že se má chystat ke spánku. Praktikujte lázeň pravidelně alespoň týden a uvidíte, že se váš čas usínání podstatně zkrátí.  Obličej chlaďte i v zimě  Ať je venku teplo nebo zima, obličej si myjte chladnou vodou. Trápí vás stres nebo problém? Pomůže vám studená voda! Umyjte si obličej ledovou vodou nebo ho do ní přímo na pár vteřin ponořte. I když chlad vám jistě ráno pomáhá se vstáváním, večer vám pomůže i s usínáním. Opravdu. Studená voda má totiž zklidňující účinky a pomůže vám se uvolnit. Víte, že ponořením tváře do ledové vody dochází ke snížení frekvence pohybu srdečního svalu? Chlad taky snižuje vysoký krevní tlak. Usínat se vám bude zaručeně lépe.  Řekněte své ANO teplým ponožkám  Ještě jedna připomínka k teplotě. I když vaše tělo ocení chladnější prostředí, vaše nohy by měly v každém případě zůstat v teple. To platí i o rukách. 
Zobrazit článek >
 
Bio Chaga
Rezavec šikmý, známý zřejmě častěji pod termínem Chaga. Jedná se speciální typ houby, který je považován za superpotravinu. Proč? To se dozvíte v našem článku. Chaga je ku příkladu součástí tradiční čínské medicíny, je však ceněnou součástí taky ruského bohatství. Houba byla využívána již před tisíci lety. Její účinky jsou pestré a po mnoho let vážené. Chaga podporuje imunitní systém, zvyšuje obranyschopnost organismu a detoxikuje tělo. Zastává místo jednoho z nejlepších doplňků stravy v případě napadení těla nádorovým onemocněním. Máte problém se zrakem? Pak vyzkoušejte Chagu, zlepšuje ostrost vidění, celkově podporuje zrakový orgán. Podporuje funkce trávicí soustavy, dodává sílu orgánům, zejména střevům. Vyživuje játra. Pomáhá s udržením hladiny normálního krevního tlaku. Je dobrým pomocníkem v případě léčby srdce, službu prokáže i v případě, že budete Chagu brát pouze preventivně. Co se týče vylučování, konkrétně dokáže zlepšit celý proces, nejvíce se vám však v případě konzumace výtažků z houby odmění ledviny. Působí proti artritidě, zmírňuje artritické bolesti a ruší otoky. Houba je blahodárná na srdce, podporuje jeho činnost i zdraví. Působí protizánětlivě a antibakteriálně.    Chaga zklidňuje nervový systém, navozuje dobrou náladu a udrží psychiku v klidu i v těžkých situacích. Působí dokonce jako přírodní hyperaktivum. Objednejte si Chagu ještě dnes. Vyzkoušejte dávkování pomocí sáčků, jejichž obsah můžete rozpustit ve vodě, džusu i mléce. 
Zobrazit článek >
 
Co je to vlastně špalda?
Jako by se se špaldovou moukou v současné době roztrhl pytel. Proč je tento druh mouky lepší než ostatní? Jaké výhody vám její konzumace přinese? Přečtěte si náš článek. Špalda není žádnou novinkou, ve skutečnosti se jedná o mouku našich babiček a prababiček, kterou v průběhu zejména poslední stovky let nahradila pro výrobce ekonomicky zajímavější mouka bílá. Používala se velmi dávno, špaldu znali starověké civilizace. Připravovalo se z ní jak slané, tak sladké pečivo. Špalda se brzy rozšířila do celé Asie i Evropy. Je však zajímavé, že některá území však dočista opustila ve století dvacátém. Od dnes nejpoužívanější mouky se hůře zpracovávala i pěstovala. Náklady na výrobu tedy byly vyšší a cena musela být nižší. Trochu povýšenou cenu oproti klasické bílé mouce si špalda drží dodnes. Pšenice špaldy však nabízí mnohem pestřejší zdraví prospěšní látky, od vitaminů až po vlákninu. Celozrnná špaldová mouka obsahuje hořčík, vápník, zinek a zmíněnou vlákninu. Bohatá je na vitaminy A, B, C, D i E, obsahuje taky podstatné množství trávicích enzymů. Špalda je bohatá taky na bílkoviny. Špaldová mouka se vyznačuje jemnou oříškovou chutí. Pokud se z ní chystáte připravovat chléb nebo ji používáte a běžné vaření, samozřejmě je třeba počítat s jemnou změnou chutí pokrmů. Nemějte strach, připravovaná jídla budou naopak chuťově zajímavější. 
Zobrazit článek >
 
Gril nejen domácí
A je tady příjemně vlahé počasí. I když je proměnlivo, je přeci apríl, pobyt venku je stále příjemnější. Volný čas trávíme nejen výlety a procházkami, ale taky jarními pracemi na zahradě, úklidem po zimě, návštěvami zahrádek a chalup našich přátel. Jednou z velmi oblíbených sezónních společenských událostí je grilování, protože jak se říká, jídlo nás spojuje, protože jíst musíme všichni. V zimě se může rodinná sešlost konat doma či v restauraci, od jara do podzimu ji veranda s adekvátním grilem podstatně vhodnějším. Přestože pro masožravce je správná grilovačka výrazem pro burger, steak, žebro, pro býložravce mezi námi znamená vynikající lilek, cuketu, papriku nebo žampion. Proto by měl správný rodinný gril umožňovat oddělení masitých kousků od bezmasých. Požadavky na jeho vlastnosti a velikost, případně regulovatelnost jsou ale hlavně otázkou individuálních nároků. Prohlédněte si proto oddělení grilů, kde můžete volit mezi těmi na dřevěné uhlí a elektrickými. Zakoupit lze takřka profesionální zařízení, i stolní – do domácnosti. Právě mezi nimi mne zaujal stolní gril na dřevěné uhlí KEG s nízkou mírou kouřivosti značky Cattara. Kvalitní litinový gril má kulatý rošt o průměru 30 cm. Baterií poháněný plynule regulovatelný větrák lze i zcela vypnout. Součástí grilu na dřevění uhlí KEG je taška na přenášení a uskladnění.
Zobrazit článek >
 
Léčivý medvědí česnek - výroba kapek
Medvědí česnek je vynikajícím prostředkem k očistě lidského organismu po zimním období. kromě jeho léčebných účinků se hojně využívá i při vaření. Medvědí česnek obsahuje blahodárné silice, vitamíny, minerální látky, aminokyseliny allicin a aliin, látky snižující hladinu cukru v krvi, značné množství jódu a další sloučeniny důležité pro organizmus. Taktéž je výborným zdrojem vitamínu C. V léčitelství se využívá při: dezinfekci trávícího traktu k léčbě infekčních průjmů proti nadýmání proti bolesti břicha zklidňuje zánětlivé onemocnění slinivky výborný k očistě ledvin a močového měchýře podporuje činnost srdce snižuje krevní tlak rozšiřuje cévy zlepšuje krevní obraz utišuje revmatické obtíže Z medvědího česneku lze připravit léčebné kapky vhodné pro snížení vysokého krevního tlaku a k očistě žaludku a střev. KAPKY Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU Připravte si čistou sklenici, do které nakrájíte listy medvědího česneku. Po okraj zalijte sklenici vodkou nebo jiným nearomatickým alkoholem. Sklenici uzavřete a uložte při teplotě 20oC. Nezapomeňte každý den obsah sklenice protřepat. Po 14 dnech přeceďte přes síto. Slijte do skleniček z tmavého skla. Denně užívejte 10 kapek.  Medvědí česnek můžete uplatnit i při vaření. Například do polévky lze použít BIO ČESNEK MĚDVĚDÍ ŘEZANÝ.    
Zobrazit článek >
 
Meruňková jádra
Sílu meruňkových jader objevíte po přečtení tohoto článku. Neváhejte a zakupte si tento produkt v našem e-shopu a otestujte vliv meruňkových jader na své zdraví. Možná jste už o meruňkových jádrech slyšel. Že nebyly prezentovány v pozitivním světle? Tak se opravdu možná stalo, ne každý jedinec totiž o jádrech zná pravdu. Náš článek vám ji prozradí. Odborníci nejčastěji (ne)zdravost meruňkových jader vysvětlují v závislosti na mandlích. I ty totiž zdraví skutečně mohou uškodit, s meruňkovým pokladem je to podobné. Riziko souvisí s obsahem amygdalinu, který může způsobit bolest hlavy, nespavost, nevolnost nebo bolest kloubů či žízeň. Pokud však nezkonzumujete celé balení jader najednou, nemusíte se ničeho bát. Jádra meruněk naopak obsahují významné složky, které v lecjaké potravině nenajdete. Příkladem je vitamin B17, který působí jako prevence proti rakovině i nádorovým onemocněním. V jejich případě slouží taky jako alternativní léčba. Dalším významným prvkem je vitamin B12 nebo hořčík. Meruňková jádra obvykle seženete ve dvojí podobě – hořká a sladká. Pokud chcete využívat jejich síly, vsaďte na hořký druh, právě a jedině v něm se vyskytuje značná dávka zmíněného vitaminu B17. Ten obecně podporuje zdraví a hlavně dlouhověkost. Zpomaluje procesy stárnutí. Působí proti rakovině a civilizačním chorobám. Je zajímavé, že meruňková jádra obsahují mnohem více prospěšných látek než čerstvě utržený plod, který běžně konzumujete. Jádra seženete v našem e-shopu. Stačí kliknout na odkaz níže.
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat nejlepší sójovou omáčku?
Už to tak bývá, že není produkt jako produkt. Asi vás nepřekvapí, že jednotliví výrobci na trhu nabízí různé omáčky, které se liší nejenom cenou, též taky svou kvalitou, přidanými látkami a tak dále. Víte, jak poznat, že kupujete kvalitní omáčku? Jak vybrat tu pravou? Projdeme si několik pravidel, které vám poradí, jak vybírat ty nejkvalitnější produkty. Přečtěte si náš článek a zjistíte víc.  Na složení určitě hledejte pojem fermentace. Obecně platí, že fermentované produkty jsou zaručeně lepší než ty, které fermentací neprošly, to je dobré si pro základní rozpoznání pamatovat. Jsou tu však i další hlediska…  Určitě se zaměřte taky na to, zda se ve složení píše něco o konzervantech. Pokud ano, pak popřemýšlejte nad tím, zda se si nepořídíte radši takovou sójovku, která konzervanty neobsahuje. Na trhu nabídku takových produktů naleznete poměrně snadno. Ve složení se vyplatí věnovat pozornost taky hledisku přidaných barviv. Ty při správné výrobě zaručeně nejsou potřeba. Proč v ní tedy jsou? V rámci předchozích sdělení je nutní pozastavit se ještě u výkladu barev. Zajímá vás váíc? Překlikněte na článek, který se omáčkami zabývá víc do hloubky. Další nevýhodnou složku tvoří dochucovadla, která možná sice vylepší chuť sójovky, ale na její kvalitě jí nepřidají, právě naopak. Popis složení sójové omáčky by měl být správně hodně stručný, pokud už na první pohled vidíte stovku znaků na pár řádcích, asi nepůjde o úplně kvalitní produkt. Už máte jasno? 
Zobrazit článek >
 
Sójová omáčka: Co o ní ještě nevíte? I
Sójová omáčka se v poslední době stala součástí mnohých kuchyní, někteří jídelní umělci by se už bez ní ani neobešly. Zatímco v Číně a celém asijském světě lidé znají zcela její složení a věděli by, jak na její výrobu, my se ,,sójovkou‘‘ vaříme, ale moc o ní nevíme. Slouží vám tato přísada pouze jako vylepšovač chuti nebo s ní vytváříte kulinářské speciality? Přečtěte si o sójové omáčce něco víc.  Sójovka se v každé své podobě vyznačuje tmavou hnědou až načernalou barvou. Její konzistence není nijak ,,plná‘‘, svou hustotou je blízká vodě.  Sójová omáčka má hluboké kořeny zakotvené Číně, zde se používala více než dva a půl tisíce let. Jak již bylo naznačeno v úvodních slovech, sójovka se z Asie postupně dostala do celého světa a je hojně používána v mnohých lokalitách.  Velice jednoduše lze napsat, že sójová omáčka se vyrábí ze sójových bobů, které se nadále fermentují za pomoci plísní. Dále se směs mísí s vodou a solí. Mnoho lidí si myslí, že sójová omáčka je slaná ,,od přírody‘‘ v závislosti na chemických procesích. Tak tomu ale není, omáčky jsou dosolovány.  V této omáčce se vyskytuje velké množství antioxidantů. Sójovka vám poslouží jako preventivní prostředek před kardiovaskulárními chorobami. Bohužel jde však taky o alergen. 
Zobrazit článek >
 
Sójová omáčka: Co o ní ještě nevíte? II
Existují dva základní druhy omáček. Čínská a japonská. Jaký je mezi nimi rozdíl? Ačkoliv historické kořeny omáček sójovek ukazují na čínský národ, právě zde došlo za léta k velkým úpravám. Čínská sójová omáčka se v dnešní době připravuje velmi rychlým způsobem. Většinou prochází kratším kvašením oproti tradičnímu postupu. Zraje za pomoci chemie. Najdete ji v podobě tmavé i světlé verze, většinou v závislosti na dalších úpravách. Pozor na barviva, to v podobě karamelu je ještě v pořádku, hůře si pak stojí chemikálie. Omáčky jsou taky dále dochucovány, obvykle slazeny, soleny a dokonce obsahují i glutamát. Bohužel, od těchto omáček je lepší dát ruce pryč.  Světlé omáčky jsou oproti klasické chuti opravdu speciálem. Mají světlou většinou nažloutlou barvu, jemnou a sladkou chuť. Používají se zejména v Asii, přidávají se do polévek a speciálních pokrmů.  Zástupců tmavých omáček je taktéž několik, liší se svou konzistencí, chutí i určením do jistého druhu pokrmu.  Japonská omáčka tvoří druhý produkt, který kvasí až několik měsíců. Její výhodou je obsah pšenice, který zvyšuje aroma a chuť bez přidaných chemických látek. Tyto japonské sójovky nejsou až tak moc rozšířené, ale dostupné jsou. Většinou je najdete pod označením shoya. Pokud se chcete dozvědět, jak vybrat správnou omáčku na přípravu i dochucování pokrmů, překlikněte na další článek, který se tomuto tématu věnuje. 
Zobrazit článek >
 
Jarní pročištění organismu se vším všudy III
Jak jíte?  Zamyslete se nad tím, jak své denní porce jídla konzumujete. Naučte se potraviny vychutnávat, žvýkejte pomalu. Věděl jste, že čím lépe každé sousto rozžvýkáte, tím snadněji jej pak tělo zpracuje? Navíc se dřív zasytíte, vaše břicho nebude nafouklé a lépe zpracuje živiny.  Doplňujte tekutiny Žádné limonády, to už ostatně bylo zmíněno v úvodu. Vyhněte se i přislazování čaje a podobně. Ideálně dejte přednost sypaným čajům. Nejvíce pijte vodu. Denní příjem tekutin dospělého člověka by měl sahat ke dvěma litrům. Přijímáte tolik tekutin? Ne? Pak v době detoxikace příjem zvyšte. A pozor, už z něj nikdy neslevujte.  Zvláštní pozornost si zaslouží ovocné i zeleninové šťávy, smoothies a další zdravé mixy. Ty podávejte zejména ráno nebo v dopoledních hodinách. Šťávy jsou skvělé pro start dne, na rozpumpování metabolismu i celého procesu trávení.  Nádech – výdech Dostaňte do svého těla kyslík! Ten orgány potřebují ke své funkci bez výhrad. V rámci detoxu zkuste cvičit celý proces dýchání. Mnoho lidí ,,umí‘‘ dýchat pouze mělce a naprosto vylučují hluboké dýchání, a to i ve spánku. Pokud zvýšíte své schopnosti a naučíte se hluboce dýchat, orgány dostanou více kyslíku a budou mnohem lépe a rychleji pracovat.  Hýbejte se  Pravidelný pohyb je jeden z nejdůležitějších podmínek detoxikace. Toxiny se totiž vyplavují taky kůží prostřednictvím potu. Nemusíte se strhat v posilovně ani uběhnout maraton, postačí procházky, jízda na kole, plavání a další aktivity. Je to čistě na vás. 
Zobrazit článek >
 
Jarní pročištění organismu se vším všudy I
Není lepší detox než ten jarní. Věnujte svému tělu pozornost a zareagujte na jeho potřeby. Ve velkém se vám odvděčí!  Přirozená detoxikace probíhá v těle každého z nás neustále. Znamená odplavení toxinů a jejich vylučování za pomoci jater, střev a taky ledvin. Jenže jsou prvky, se kterými si tělo za normálních podmínek neporadí. Nebo se ve vašem těle může vyskytovat tolik nežádoucích látek, že je ani orgány nezvládají zpracovávat. Proto jsou doporučovány pravidelné detoxy organismu, které si člověk naplánuje sám, podle svého a samozřejmě dle svých potřeb.  Nedostatečné pročišťování organismu může být způsobeno samozřejmě konzumací nezdravých potravin, transportem stravy plné chemikálií a škodlivých látek do těla, dále taky sedavým zaměstnáním, se kterým souvisí i nedostatek pohybu, nespavostí a taky stresem. Špatná je taky přirozeně konzumace alkoholu a bezesporu je třeba pro správný detox zamezit i kouření.  Detoxikovat organismus můžete různě. Kromě dlouhodobého procesu, kterým se v tomto článku zabývat nebudeme, můžete zvolit krátkou detoxikační jízdu na pár dní, maximálně týdnů.  Jaro je k detoxikaci jako dělané. Lepší počasí vás povzbudí, slunce dodá energii. Můžete začít sportovat. V obchodech se prodávají kdejaké zdravé plody od ovoce k zelenině. To jsou samé pozitivní důvody, proč je vhodné organismus detoxikovat. Není třeba otálet. Přečtěte si pár našich tipů k tomu, jak detoxikovat organismus. 
Zobrazit článek >
 
Špagety adzuki
Otestujte speciální druh špaget vyrobený z luštěnin. Jistě si pochutnáte. Upravte svůj jídelníček a nahraďte běžné potraviny za zdravější variantu surovin. Adzuki jsou speciální fazole původem z Asie. Jedná se o luštěninu, kterou už před třemi tisíci lety využívali lidé ke své obživě. V současné době se tyto fazole pěstují v podhorských oblastech, zejména na svém domovském území v Asii. Jsou využívány k přípravě čínských i japonských pokrmů. Možná váš překvapí, že tamní kuchyně využívá adzuki k přípravě spíše sladkých pokrmů. Z fazolí se vyrábí kaše, nebo sladký krém zvaný mochi. Po dlouhém namáčení luštěnin si můžete připravit taky speciální nápoj, který se podává většinou horký. Otestujte exotický zázrak, který v sobě má snad všechny významné látky, na které si vzpomenete. My vám dnes v představíme ještě jeden speciální produkt, kterým jsou špagety vyrobené právě z této luštěniny. Jsou vyrobeny pouze z fazolí a doplněny sójou. Jejich výhodou je rychlá příprava, která vám zabere pouze šest minut. Na těchto špagetách vás jistě potěší taky fakt, že se jedná o produkt sám o sobě velmi chutný, takže se nemusíte starat o dlouhé dochucování nebo vyváření omáček. Pochutnáte si i na samotných špagetách s máslem. Špagety adzuki si můžete samozřejmě zakoupit v našem e-shopu. Budou vám opravdu chutnat.  
Zobrazit článek >
 
Druhy mořských řas II
Kombu  Kombu využívejte v případě, že se neobejdete bez potravinových dochucovačů. Co vyměnit nezdravé Maggi a podobné pokrmové doplňky za zdravou řasu? Kombu jídlu dodá šťávu a ještě podpoří jeho strávení. Zamezuje plynatosti a nadýmání, takže se hodí k luštěninám či jiné zelenině.  Arame Řasu Arame vám nabídne jedině Pacifický oceán, jeho rozsah je naštěstí dost velký, takže je řasy dostatečně. Je specifická hlavně díky vysokému obsahu jódu. Významné množství vápníku a vlákniny v ní najdete také. Tato řasa je využívána zejména japonskou kuchyní. Řasa je velmi jemná, nikterak výrazná. Její chuť se mírně podobá vařenému pórku. Hodí se do salátů ale i pečiva z obilovin, které dokáže ozvláštnit. Přidává se taky do polévek i omáček. Tuto řasu po krátkém namočení můžete jíst syrovou nebo povařenou.  Dulse  Řasa Dulse je netradiční řasou zejména vzhledem ke své červené barvě. Její vzhled se od ostatních krásek taky mírně liší. Řasy jsou krátké, trošku širší a obsahují vějířovité listy. Speciálně se suší pouze na slunci a s přísunem pořádné dávky větru. Obsahují podstatné množství železa, vápníku, hořčíku, fosforu a jódu. Chutná po oříškách, spíše jemně. Řasu není nutné vařit ani namáčet, postačí její omytí. Dulse řasu je třeba namáčet minimálně deset minut a následně ji asi deset minut vařit.  Nori  Řasa názvu Nori patří k těm populárnějším. Roste při pobřeží a nejradši v zálivech, kde není salinita tak vysoká. Pěstování řasy však není až tak jednoduché, dobrý růst vyžaduje vhodné a kvalitní prostředí, které jen tak někde nevytvoříte. Obsahuje vitamin A a B, dále spoustu bílkovin. Podporuje činnost mozku a hojení ran. Nori využijete ke zpestření jakéhokoliv pokrmu. Hodí se na sushi rolky. Shledat se můžete taky s opraženými řasami tohoto typu. 
Zobrazit článek >
 
Mořská řasa v léčitelství i vaší kuchyni I
O mořské řase obecně se tvrdí, že jde o potravinu budoucnosti. Je jí dostatek a svižně roste. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které byste v jiné potravině těžko hledal. Co vám řasa nabízí? Tento článek se zaměří zejména na účinky mořské řasy na vaše zdraví, v magazínu najdete taky speciál, který se věnuje druhům mořských řas. Každá řase je totiž něčím ojedinělá.  Mořské řasy byly už před stovkami let běžnou součástí jídelníčku. Pokud máte rád sushi, jistě víte, že tradiční kousky jsou do řasy zabaleny. Přiobjednat si klidně můžete i jiné sytě zelené řasy, které tvarově připomínají naše zelí. Řasy jsou běžnou součástí asijských kuchyní. Hojně se jedí v Japonsku, Číně i v Koreji.  Řasy rostou tam, kde je čisto. Využívají prostředí bez chemikálií, odpadních látek a těžkých kovů. Během posledních let se zvýšila jejich poptávka, přičemž také zájem o zkoumání jejich účinků výrazně stoupl.  Výhodou mořských řas je jejich snadná stravitelnost. Jíst je může téměř každý. Dokonce trávení podporují. Mají vliv na dobrou funkci trávicích orgánů, snižují cholesterol, chrání srdce a cévy. Látky obsažené v řasách se dobře vstřebávají do organismu.  Obsahují bílkoviny i lehké sacharidy. Jejich součástí jsou samozřejmě kdejaké minerální látky, jejichž obsah je asi dvacetkrát vyšší než obsah minerálů v zelenině či ovoci. Dále obsahují významné množství chlorofylu. Pokud vás zajímají další poměry vůči jiným produktům, zajisté vás zaujme, že řasy obsahují desetkrát více železa než maso a taky desetkrát víc vápníku než mléko.
Zobrazit článek >
 
Mořská řasa v léčitelství i vaší kuchyni II
Mezi další složky, které stojí za to zmínit, patří sodík, zinek a vitaminy skupiny B.  Řasy jsou skvělou látkou pro detox těla. Odvádějí těžké kovy, poradí si s olovem, rtutí nebo kadmiem, tj. prvky, které můžete přijmout i z ovoce rostoucího u silnice. Eliminují taky vliv radioaktivních látek. Pohlcují karcinogeny, čímž působí proti rakovině.  Řasy podporují imunitní systém a jeho správnou funkci. Mají vysoký obsah antioxidantů, které dokáží výrazně zvýšit vaši obranyschopnost.  Působí taky protizánětlivě, léčí plísně, kdejaké infekce i bakteriální druhy onemocnění.  Řasy jsou taky skvělým prostředkem s omlazujícími účinky. Nejen že působí proti vráskám, celkově vylepšují stav pleti. Působí na růst vlasů, pokud máte problém s vypadáváním nebo řídnutím vlasů, pak řasa může být vhodným přírodním řešením.  Řasy se doporučují konzumovat taky z důvodu účinné prevence proti civilizačním onemocněním.  Kromě alergií léčí taky astma.  Řasy jsou taky vhodné z toho důvodu, že neutralizují kyseliny. Ty v organismu mohou vytvářet nekvalitní prostředí pro zpracování různých látek. Za zásadotvornou prevenci vám tělo poděkuje.  Řasy nastolují celkovou psychickou pohodu, podporují vyrovnanost a aktivují činnost mozku. Působí proti stresovým zátěžím a zmírňují posttraumatické vlivy.  Působí proti osteoporóze, zpomalují a zastavují vývin artrózy, poradí si i s artritidou.  Řasy vám pomohou taky se snižováním krevního tlaku, léčí i gynekologická onemocnění.   
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno II
Celozrnné bezkvasnicové pečivo a semínka Pokud musíte snídat pečivo, pak se zaměřte na speciální produkty plné semínek, z celozrnné mouky a hlavně nekvasnicového typu. Proč se pečivo ke snídani nepodporuje, si přečtěte o pár odstavců níže. Do jídel s libostí naopak přidávejte semínka a zrníčka všeho druhu, přidat můžete i ořechy. Tyto drobnosti dodají sílu do celého dne. Kaše všeho druhu Spousta lidí snídá ovesnou kaši. Dělá dobře, jedná se o směs, která dodá vlákninu, zaměstná trávicí soustavu a navíc vás na dlouho zasytí. Kromě Ovesných vloček můžete při přípravě kaše využít taky kukuřici nebo třeba pohanku. Vajíčka na všechny způsoby Jsou zdravá, dobrá i výživná, zkrátka ideální trio vlastností na ráno. Z vajec si můžete připravit omelety, míchanou, ,,prsklou‘‘ nebo klasicky vařenou pochoutku. Vejce po ránu vám dodají energii a taky zasytí. Ideální jsou rozhodně. Díky vydatné snídani budete moci oddálit oběd a možná toho taky méně sníte. Prostor je moc malý na to, abychom zde jmenovali všechny vhodné ranní potraviny, dobrý základ jsme však postavili. Vyberete si? Určitě ano. V této fázi se zaměříme na suroviny, které se na ráno příliš nehodí. Budete je muset vyřadit ze snídaňového jídelníčku nebo se v něm tyto produkty vůbec nenachází? Káva Káva je nápoj kyselý, i když to v těch lepších druzích necítíte. Někteří lidé by se bez ranní kávy zkrátka neobešli. Pokud patříte mezi ně, zkuste však doušky vypít alespoň až se snídaní. 
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno III
Cukr Už v předchozí části bylo řečeno, že cukr byste měl vždy nahrazovat medem. Rafinovaný cukr zaleptá trávicí trakt, na prázdný žaludek rozhodně není dobrou volbou. Něco ze zeleniny Zelenina po ránu není vůbec špatná, ale když si ji necháte až na čas oběda, určitě se nic nestane. Pokud jde o snídani, pokuste se vynechat rajčatové potraviny. Zvyšují kyselost organismu, čímž vůbec nepomohou trávicímu systému. Vynechte banány Banán patří mezi druhou nejkonzumovanější potravinu v kategorii ovoce hned po jablku. Není se co divit, obsahuje výživné látky, dodá energii a hlavně zasytí. Tak kde je problém, neměl by být zmíněn výše? Neměl. Pro raní svačinku je banán příliš těžký. Vzhledem k obsaženému draslíku a hořčíku může po ránu dojít k přehlcení prvky a budete se akorát cítit těžký a plný. Pečivo Křehké a nadýchané pečivo může působit tak moc lákavě. Jenže pozor. Taky dokáže pořádně potrápit žaludek. Nadýmá a celkově může dodat pocit těžkosti vašeho organismu. Jogurtové a mléčné produkty Jogurt bývá docela podstatným množstvím lidí pokládán za ideální potravinu pro start dne, pamatujte si, že to úplně není pravda. Všechny mléčné produkty přirozeně obsahují kyselinu mléčnou, mléko nepatrné množství, jogurty jí v sobě nesou nejvíce. Může dojít k podráždění žaludku podobně jako u již zmíněných rajčat. Koření Kořeněné jídlo po ránu se doporučuje v případě kocoviny. Nejde však o příliš vhodný tah. Koření, zejména to ostré chuti, podráždí žaludek ještě víc. Narušuje sliznici a ještě zvýší žaludeční kyselost. Vyvarujte se kořeněným jídlům, na oběd už si je s klidem můžete dát. 
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno I
Jsou potraviny, které mohou po ránu pořádně podráždit žaludek. Existují i takové suroviny, které ráno sníte a budete mít kvůli nic celý den obrovské chutě na cokoliv. Pak tu ale máme taky potraviny, které jsou pro začátek dne ideální. Jaké to jsou? Tento článek vám prozradí, co jíst klidně na lačný žaludek a jakým potravinám se raději vyhnout. V první řadě je třeba vyvrátit mýtus o sladkých a slaných snídaních. Určitě není pravda, že jedna kategorie je lepší než druhá. Záleží na konkrétních potravinách, které jsou rozhodující. Je jedno, jak potraviny chutnají, důležité je to, co obsahují. Nejprve se podívá na vhodnou snídaňovou nabídku, následně vám doporučíme, čemu byste se měl raději vyhnout. Ovoce Každý kousek ovoce, ať se jedná o jakýkoliv druh, v sobě nese tolik vitaminů k nezaplacení. Najdete v něm taky minerály, některé stopové prvky a další přínosné látky. Ovoce vám po ránu dodá energii, obsahuje jednoduché cukry, se kterými si tělo snadno poradí. Taky má ve svých schopnostech vlastnost pročišťovat organismus. Další výhodou ovoce je to, že vás dokáže zasytit až na několik hodin. Med Když už přišlo na zmínku o cukrech, zvláštní pozornost patří medu. Jde o přírodní sladidlo, které je stoprocentně zdravější než cukr. Takže čaj s medem, sladkou snídani jím doslazujte také. Med vám navíc pomůže s trávením a působí preventivně proti nemocem. 
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? I
Zelené potraviny. Mluví se o nich čím dál víc, ale mnoho lidí vlastně neví, co jsou tyto doplňky stravy zač. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaké suroviny do kategorie zelených potravin patří a jak vám přijdou ku prospěchu. Pojmenování zelené potraviny může být zavádějící. I když se podle názvu může zdát, že sem bude patřit veškerá zelenina patřičné barvy, není tomu tak. Místo mezi tímto speciálním druhem potravin mají pouze řasy, sinice a obilné trávy. Pokud nevíte, co si pod jednotlivými třídami představit, vzpomeňte si na produkty, které jsme vám již představovali. Nabízíme je v našem e-shopu v sekci zdraví, doporučit ke konzumaci je lze téměř každému. Mezi nejznámější produkty zelených potravin patří chlorella nebo mladý ječmen. Produkty jsou speciální zejména vzhledem k obsaženým látkám. Těžko byste v jiné potravině hledal tolik železa nebo vápníku. Jsou bohaté na počet minerálních látek i vitaminů, taky stopových prvků. Součástí každého zeleného produktu jsou taky antioxidanty a další zdraví prospěšné látky, třeba hořčík, kyselina listová a podobné. Chcete vylepšit svůj životní styl a přispět zdravotní stránce svého organismu? Pak jednoduše zařaďte zelené potraviny do svého jídelníčku. Nejen že pomohou vyživit celé tělo a zařídí správnou funkčnost všech orgánů, ale taky tělo zbaví škodlivých a nežádoucích látek, působí tedy jako významné detoxikační prostředky. Navíc podporují regeneraci. Poznejte sílu našeho produktu Chlorella Japan, který obsahuje celých 750 tablet.
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? II
Další významnou funkcí zelených potravin je to, že přirozeně posilují organismus ve schopnosti samouzdravení. Tělo se naučí pracovat se škůdci samo a bez chemických léků. Jistě vás zajímá více účinků, které chlorella nebo mladý ječmen nabízí. Jistě vás potěší, že produkty podporují hubnutí. Urychlují metabolismus a hlavně krotí chutě na sladké. Látky obsažené v potravinách korigují ukládání cukrů a tuků. Pročišťují taky střeva, čímž pomáhají nejen s vylučováním, ale hlavně s odvodem vody z tkání. Zelené potravy pomáhají s tréninkem vytrvalosti. Zvyšují navíc fyzickou i psychickou sílu. Působí jako povzbuzení a starají se o mozek a správnou funkci nervové soustavy. Konzumaci zelených potravin je vhodné zvýšit v případě, že užíváte antibiotika. Tyto potraviny jsou charakteristické pro své probiotické působení. Díky významnému podílu antioxidantů působí potraviny skoro jako elixír mládí. Ničí vrásky, tlumí i jiné projevy stárnutí. Není divu, že zelené potraviny bývají často nazývány superpotravinami. Už jste účinek nějaké z nich okusil?Zelené potraviny patří mezi doplňky stravy, které lze užívat klidně celý život. Jestliže hned odstartujete jejich konzumaci, zlepšení stavu vašeho těla pocítíte již v prvních týdnech. Podávání zelených potravin není třeba omezovat, dokáží zlepšit i chronická onemocnění, důležitá je trpělivost. Jsou vhodné pro všechny věkové skupiny, pomohou dětem i těhotným ženám. Jsou klíčem k léčbě onemocnění, avšak působí taky jako prevence. Od teď zelený ječmen celé rodině! Sušené lístky ječmene v jedné kapsli vás hodí do pohody a navíc podpoří rovnováhu v těle.
Zobrazit článek >
 
Březnové práce na zahradě
Měsíc březen nám umožňuje první zahradnické práce. Dny se prodlužují a teplota vzduchu stoupá. V předzahrádkách raší okrasné cibuloviny a celkově je příroda veselejší. Chcete-li pomoci ptáčků v hnízdění pověste do zahrady budky pro sýkorky nebo rehky. Oni se vám posléze odvděčí sběrem škodlivého hmyzu. Pohybují-li se po vaší zahradě kočky, najděte bezpečné místo, kam hnízdící budku pověsíte. Pokud už máte nějaké starší budky, je čas je vyčistit a připravit pro novou ptačí generaci. Ovocný sad potřebuje v březnu velkou péči. Stále pokračujte v zimních postřicích. Pohnojte ovocné stromy kompostem. Volte správný řez k omlazení starých stromků. Také je vhodná doba k výsadbě nových ovocných stromů a keřů. V našich končinách je zvykem vysazovat česnek na podzim. V posledních letech během bezmrazích zim je jeho pěstování spíše neúspěšné. Vysázený česnek pak ve vlhké půdě napadají různé patogeny, často zahnívají, předčasně raší a mladým výhonkům poté hrozí náhlé mrazíky. Proto zkuste s výsadbou česneku počkat až na jaro. Předem česnekové stroužkynamořte a vysazujte je do hloubky 4-5 centimetrů ve vzdálenosti řádků zhruba 25 centimetrů. Ačkoliv se okurky nakládačky vysévají až v měsíci květnu, zkuste už nyní test klíčivosti. Na namočenou buničinu poklaďte deset semínek a zhruba za 14 dní uvidíte, jak na tom dané osivo je. A co dále? V knize ZAHRADNÍKŮV ROK 2 najdete další inspiraci a postupy na zahradnické práce během celého roku. 
Zobrazit článek >
 
Výhody sypaného čaje II
Sypaný čaj si můžete sám namixovat. Nemáme na mysli rozdrcení, ale nespočet kombinací. To zní taky jako velká výhoda. Zatímco výrobci sáčkových čajů jsou odkázáni na několikeré krabičky, jejichž složení ještě třeba neodpovídá vašim chuťovým preferencím, v rámci sypaných čajů se meze nekladou. Připravit si můžete takový mix, na jaký budete mít zrovna chuť.  S předchozím odstavcem souvisí i fakt, že sypaných čajů existuje opravdu obrovské množství. Najdete samozřejmě ovocné odrůdy, ale největší poklad tvoří čaje zelené. K dostání jsou taky ještě váženější bílé čaje nebo klasický černý čaj. Přidané esence nebo speciální aromata se považují za velké plus jednotlivých čajů. Můžete testovat tradiční čajové typy, například zelený čaj s jasmínem, nebo vyzkoušet jiné speciály, třeba v podobě čajového mixu se zázvorem nebo chilli. Velmi oblíbený je dále ženšen, taky šafrán, aloe vera, levandule nebo jednotlivé typy ovoce. Velmi dobře chutnají čaje s alkoholovým aroma, ku příkladu čaj se šampaňským nebo na styl rumového potěšení. Záleží, na vašich preferencích. Ovocné čaje se považují za klasiky, neustále však můžete zkoušet jiné kombinace chutí.  Jestliže se v čaji vzhledem k jeho příchutím skrývají další komponenty, obvykle mají celistvou sušenou podobu. V čajích tradičně můžete nacházet kousky jahod či jiného ovoce, bylin nebo dalších přísad.  Sypané čaje nabízí lepší možnosti uchovávání. Čaj vydrží dlouhou dobu, můžete jej nechat schovaný třeba v ozdobné dóze. Čaje můžete využít jako prostředek dekorace. 
Zobrazit článek >
 
Vypěstujte si vlastní salát
Listová zelenina obsahuje mnoho rostlinných druhů z různých čeledí. Určitě znáte klasický hlávkový salát nebo jeho křupavější variantu v podobě ledového salátu. Tato zelenina má nižší nároky na teplotu a kratší vegetační dobu. V kuchyni se používá především k přípravě studených salátů. Obsahuje vitamin A a C, kyselinu listovou, minerální látky a vlákninu. Salát hlávkový máslového typu - na řezu listu vylučuje mléčnou šťávu. Listy bývají zabarvené od žlutozelené barvy, přes zelenou až po karmínovou barvu listu. Na teplotu není příliš náročný. Roste při teplotě okolo 5oC. Hlávky salátu se pak nejlépe tvoří při teplotě okolo 14oC. K pěstování zvolte osluněná a vzdušná stanoviště s hlinitopísčitou, humózní a živinami zásobenou půdou.   Salát ledový - s charakterem sklovitých listů. Je trošku více náročnější na teplotu a má delší vegetační dobu. Odrůdy ledového salátu zahrnují 3 typy: 1. Lublaňský - světlejší, 2. Babana - červený a 3. tmavě zelený typ. Sklizené hlávky lze skladovat až několik týdnů-   Salát římský - nejstarší forma salátu s listy sladké chuti. Snáší relativně vyšší teploty a je méně náchylný na vybíhání do květu.   Salát listový - tvoří růžice žlutě, teleně, červeně nebo červenohnědě zbarvených listů. Dle tvaru listů se dělí na kategorie: 1. Lollo - kadeřavé listy a 2. dubolistý - připomíná tvar dubových listů. Má kratší vegeační dobu než salát hlávkový. Vypěstujte se zeleninu na vlastní salát. V kolekci GROW IT nabízíme semínka SUPER SALÁT.
Zobrazit článek >
 
Maso - vepřová panenka s hráškem
Milovníci masa ocení každý pokrm, kde bude tato surovina použitá. Už jen při představě hovězího guláše, steaku, vepřových řízků z krkovice nebo divočáka s šípkovou či se zelím se vám budou sbíhat sliny. A to jsem ještě opomněla vyjmenovat pečenou husu nebo kachnu s krásně křupavou kůžičkou, jehněčí gulášek, králíka na smetaně a nebo pstruha na másle. Nakladatelství APETIT přichází s knihou, která se věnuje MASU a to především hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kůzlečímu, králičímu a zvěřině. Naleznete zde nejen zajímavé informace o uvedených druzích masa, ale také spoustu přehledných receptů, které se dají z daných druhů mas připravit. K dobrému obědu si můžete připravit: RECEPT: Vepřová panenka s hráškem a brambory Ingredience: 600 g vepřové panenky 600 g oloupaných brambor nakrájených na kostky 400 g zeleného hrášku cibule 2 stroužky česneku 200 ml zeleninového vývaru 2 lžíce hl. mouky olej sůl mletý pepř Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky, osolíme, lehce obalíme v mouce a opečeme na oleji zhruba 5 minut. Brambory uvaříme v osolené vodě a orestujeme na pánvi, ve které jsme opékali maso. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku a poté k ní přidáme česnek a hrášek, vše podlijeme vývarem a povaříme doměkka. K hrášku přidáme maso a brambory, promícháme a ještě chvíli prohřejeme a můžeme podávat.  
Zobrazit článek >
 
Kotlíkový gulášek
Příchod jara se pomaličku, ale jistě blíží. Začínáme častěji vycházet do přírody a vyjíždět na naše chaty. Slunné a docela i hřejivé dny lehce lákají i k přípravě nějaké dobroty někde venku, ať už na Vaší zahradě nebo na chalupě. Zajisté byste neodolal kotlíku plnému šťavnatého masa, klobásek a zeleniny. Taková venkovní příprava kotlíkového guláše přiláká nejen zbytek rodiny, ale možná i Vašeho souseda. RECEPT: Kotlíkový gulášek Ingredience: 1-2 lžíce sádla 150 g špeku (nakrájený na kostičky) 6 cibulí mletá paprika 1 kg hovězího masa (kližka, plec - nakrájet na kostičky) sůl pepř majoránka kmín nové koření 1 kg vepřového plecka (nakrájet na kostičky) 4 červené papriky 2 plechovky po 400 g naložených rajčat 750 g oloupaných brambor (nakrájet na kostičky) svazek petržeky 3 klobásy 1 chilli papričky (nasekaná na nudličky) čerstvý chleba Postup: V kotlíku necháme rozpustit sádlo a přidáme kostičky špeku. Ve chvilce, kdy se rozvoní, přisypeme cibulku nakrájenou na kostičky. Vše osmahneme a poprášíme trochou mleté papriky. Přidáme hovězí maso, které necháme zatáhnout a zhnědnout. Dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín a nové koření. Kotlík poté zalijeme do poloviny vodou. Zhruba za 1/2 hodiny občasného míchání přidáme kostičky vepřového masa, které jsme před tím lehce opekli na sádle. Vaříme dalších 45 minut, do doby, kdy bude maso pěkně měkké. Poté přidáme nakrájenou papriku, brambory a rajčata. Guláš doplníme vodou, aby všechny ingredience byly ponořené. Vaříme 20 minut. Nakonec přidáme klobásy nakrájené na kolečka. Směs zahusíme strouhaným chlebem. Vše povaříme 10 minut a dochutíme chilli papričkou a nasekanou petrželkou. Recepty na kotlíkové i hrncové guláše naleznete v kuchařce GULÁŠE Z HRNCE I KOTLÍKU.
Zobrazit článek >
 
Recept s těstovinami: Linguine aglio olio a peperoncino
"Bon appetito a tutti!" ...že nerozumíte? V překladu to znamená: "Dobrou chuť všem!", a přesně tak si v Itálii přejí při rodinném setkání i slavnostním obědu. A jak jinak než oběd, kde hlavní ingrediencí jsou těstoviny. Už i sama Sofie Lorenová tvrdila, že si svoji krásnou figuru udržuje tím, že jí hlavně špagety. Pro dnešní recept budeme potřebovat speciální druh těstovin, které se špagetám podobají - linguine. Jsou to tenké italské těstoviny, kterým se také říká jazýčky. Tvarově připomínají placaté špagety. RECEPT: Linguine aglio olio a peperoncino Ingredience: 300 g těstovin linguine 4 pol. lžíce olivového oleje 2 velké stroužky čeneku - nakrájíme na plátky 1 větší chilli paprička - pokrájíme najemno 1 ciabatta - rozříznutá, střída vybraná a natrhaná na kousky sůl hrubě mletý pepř malý svazek petrželkových listů - nasekáme najemno Postup: Linguine uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud chcete můžete je uvařit pouze al dente - na skus. Olivový olej rozpálíme na pánvi a cca 2 minuty na něm opékáme česnek s chilli. Poté přidáme natrhanou střídu ciabatty a opečeme ji dozlatova. Po opečení sejmeme s ohně, přidáme okapané těstoviny a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti a posypeme petrželkou.  Italská kuchyně bez těstovin by nebyla itaslkou kuchyní, pokud Vás lákají italské recepty, kde se to hemží různými druhy těstovin, nesmí Vám chybět kniha TĚSTOVINY.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7