EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Keto dieta II
Nevíte, zda se vaše tělo ocitlo již ve stavu ketózy? Vyzkoušejte to. Test moči seženete v lékárně za poměrně přijatelnou cenu. Jedině ten vám bezpečně prozradí, jak se právě daří vašemu tělu. Keto dieta se zamlouvá nejvíce těm, kteří chtějí hodně shodit. Poměrně rychle zapříčiní ústup kalorií. Tato dieta je zvlášť vhodná pro obézní lidi, kteří potřebují shodit alespoň pár kilogramů. Pravidelná a zdravá strava by pro ně měla být samozřejmostí, aby nedošlo k jojo efektu. Největší výhodou keto diety je fakt, že při ní nebudete hladovět. S nějakými chutěmi se budete muset poprat, ale to je vše. Bílkoviny vás zcela zasytí. Navíc může pít velice oblíbenou kávu, která chutě zahání. Jak již bylo zmíněno, s pomocí keto diety hodně zhubnete. Samozřejmě se dá hovořit i o nevýhodcách. Rapidní úbytek cukru nemusí svědčit každému organismu. Největší nevýhodou diety je takzvaný jojo efekt. Po několika dnech vysazení diety můžete opět přibrat to, co jste zhubnul. Běžný jídelníček je třeba nasazovat postupně. Pokud vás ketonová dieta zaujala a přemýšlíte nad jejím zavedením, pro jistotu vyhledejte nutričního specialistu nebo se optejte lékaře, jak se s dietou vypořádat. Poradí vám, co všechno byste měl jíst, jaké porce, kolikrát denně a podobně. Dobrý návod najdete taky v publikacích od ověřených autorů, kteří vědí, jak ke keto dietě přistupovat.      
Zobrazit článek >
 
Obchodní schůzka – Jak je to s placením? II
Tou lepší možností je, že vám daná osoba chce zkrátka udělat radost. Padli jste si do noty nebo vaše schůzka dopadla skvěle v jeho prospěch. Nedohodli jste třeba finanční pomoc či velmi výhodnou obchodní nabídku? V tomto případě můžete očekávat, že za vás druhý bude chtít zaplatit pouze z vděčnosti. Pro jistotu je třeba připomenout, že platit byste měl opravdu celou útratu. Není moc vhodné navrhovat, že zaplatíte nápoje a o oběd už se musí postarat jedlík. To raději neplaťte nic. Nikdy se nesnažte taky ze společného účtu následně vyškrtávat položky, které vám nepatří a rovnat se s vaším spolustrávníkem. To se raději domluvte na příště, že si placení zase vyměníte. Toto platí o v případě, že jste pozvaný. Opravdu se nesluší, abyste chtěl po zaplacení vyrovnávat dluh a doplácet si své jídlo a drinky, to se zkrátka nedělá. I když vám to možná přijde trochu zvláštní, na placení jen za sebe nikdy nemyslete. Pamatujte si, že se můžete dostat do platebního konfliktu v mnoha případech. Může dojít k převzetí etikety z jiného okruhu, tj. mladší - starší, žena - muž, nadřízený – podřízený a tak dále. Iniciátor schůzky však v každém ohledu vítězí. Tak a teď již schůzka bez chyb, tedy alespoň co se týče útraty. J Oslňte svůj protějšek třeba i při placení. Jak? Přece s novou peněženkou. Luxusní kousky peněženek můžete vybírat zde.
Zobrazit článek >
 
Jak vám může v domácnosti pomoci ocet? I
Do salátů preferujeme přidávání vinného a jablečného octa. Co ale pak s tím úplně klasickým. Vyplatí se ho mít doma taktéž, s lecčím vám pomůže. Budete se divit, jaký je ocet vlastně zázrak! Vodní kámen Na vodní kámen jděte ideálně s octem. Nalijte je na napadená místa a vodní kámen se ihned vstřebá. Pak jen místo opláchněte. Někdy je postup nutné dvakrát zopakovat. Pomocí octu se vyplatí vyčistit taky pračka. Ocet ji navíc vydezinfikuje. Vyperte pračku na prázdno s jedním litrem octa. Zbavíte ji vodního kamene a navíc se její buben bude krásně lesknout. Po octovém čistění raději vyperte ještě jednou pračku s práškem naprázdno. Trocha octa může v bubnu zůstat. Ztuhlá sádra Jestli se věnujete stavebnictví nebo zrovna máte rozestavěnou novou pevnost, jistě víte, o čem je řeč. Sádra ztuhne ledabylým přístupem hned. Nevyhazujte ji! Přidejte do ni pár kapek octa a uvidíte, jak se za chvíli vzpamatuje. Plísně Jestliže máte problémy s tvořícími se plísněmi v koupelně nebo v rozích pokojů, aplikujte na ně pomocí kosmetických tampónků nebo vaty ocet a chvíli počkejte a máte po starostech. Plísně ihned zmizí. Ocet navíc alespoň na chvíli zabrání jejich další tvorbě. Spáry S plísněmi trochu souvisí kachlové spáry. Pokud se na nich usadily plísně nebo jen nejsou čisté, vezměte si na pomoc ocet. Špína bude rázem pryč. Bio Jablečný ocet kalný 750ml/plast nakoupíte zde.
Zobrazit článek >
 
Znáte druhy steaků? I
Již jste si mohl na našich stránkách přečíst článek o stupních propečení steaků. Tentokrát se podíváme na jednotlivé druhy steakových pochoutek. Jaký z nich máte nejradši? Mignon Mignon nebo taky Filet mignon. Tak se jmenuje malá steaková porce z konce svíčkové. Jde o velmi křehké a libové maso. Nejčastěji ho na stůl dostanete krvavé či středně propečení. Obvykle je takto připravována maso vepřové, ale i na hovězí narazíte. Flank steak Flank steak má jednak mnoho způsobů využití, ale taky moc možností, jak ho připravovat. Maso lze dělat klasicky na grilu, na pánvi nebo ho podávat i jako dušený. Steak chutná nejlépe málo propečený. Jde o maso z hovězího pupku, přesně ze spodního šálu. Z tohoto masa připravuje slavný Mc Donald své hamburgery. Filet Napadlo vás někdy, že filety by se měly nazývat pouze některé plátky masa? Jde totiž o maso hovězí svíčkové. Díky tomu, že tento sval není téměř vůbec aktivní, je maso jemné a libové. Patří sice k dražším plátkům masa, ale co se týče žen, jde o nejčastěji zpracovávané maso. Hlavně tedy, když dámy vaří pro sebe. Muži filety nepovažují za pořádné maso, občas je i kritizují. Striploin steak New York Strip nebo taky Striploin steak je maso z nízkého roštěnce. Je poměrně dosti prorostlý tukem, ale zase je maso velmi měkké. Krájí se do větších plátků masa. Naučte se připravovat dokonalé steaky bez chybičky. Jak? Třeba s knihou Dokonalý steak, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte I
Vejce tvoří jednu ze základních potravin, které by lednice každé domácnosti měla obsahovat. Vejce přidáváme do těst na pečení, lepíme jím strouhánku k masu a nebo je jíme třeba na večeři. Nudí vás už tradiční způsoby přípravy vajec? Třeba díky našemu článku objevíte nový způsob jejich servírování. Už jste si koupil náš unikátní vařič vajec? Vejce natvrdo Tradiční způsob podávání vajec tvoří ten natvrdo. Do hrnku nalijte vodu, přiveďte ji k varu. Následně do ní vložte vejce a na mírném ohni povařte vejce okolo devíti až deseti minut. Horkou vodu můžete nechat pouze odstát. Po uplynulém čase vejce schlaďte a ihned můžete podávat. Vejce nahniličko Vejce nahniličko je charakteristické pro svou polo kapalnou a polo pevnou konzistenci. Vejce nechte vařit ve vodě sedm minut a následně je opláchněte ledovou vodou. Oloupejte a podávejte. Vejce naměkko Vejce naměkko se vaří úplně stejně jako ta natvrdo, jen samozřejmě o něco kratší dobu. Poté, co vodu přivedete k varu, do ní vložte vejce a nechte je v ní čtyři až pět minut. Vaječná omeleta Vejce vyklepněte do hrnečku, osolte, opepřete a promíchejte. Směs vyklepněte na pánev a postupujte obdobně jako při přípravě palačinek. Vejce na sladko Vejce si můžete připravit i ve sladké variantě. Nejlépe s cukrem chutná v podobě omelety. Vejce vyšlehejte s trochou tvarohu, můžete přidat hrstičku strouhanky. Osmahněte speciální placku a podávejte třeba s marmeládou nebo čokoládou.
Zobrazit článek >
 
Který nápoj lze nazvat pravým džusem? I
Jistě jste již při zjistil, že není džus jako džus. Některé ovocné koktejly chutnají čerstvě a delikátně, jiné zase jako šťáva naředěná vodou. Je to pouze tím, že džus neobsahuje dužinu nebo nejde o pravý džusový nápoj? Dle zákona je nutné dělit pití zeleninového a ovocného charakteru na ovocné šťávy, nektary a limonády. Při zařazování vybraného nápoje do jeho kategorie, je nejvíc nutné prozkoumat jeho složení. Kvalita džusů je přirozeně určena surovinami, které byly k výrobě použity. Důležitý je jejich počet i stáří nebo složení. Je třeba upozornit, že každý přidaný produkt v nápoji byl kontrolován a prověřen, avšak nyní nám jde hlavně o celkové rozložení nápoje. Když se podíváte na sklenku s džusem, na první pohled nemusíte v nápojích vidět žádný rozdíl. Je třeba podívat se na dodatečné informace. Podíl vitaminu C, který je uveden na obale musí v džusu vydržet nejméně do data minimální trvanlivosti. Pojďme si nyní udělat takovou malou přehlídku džusů a jiných nápojů. Co je který zač? Ovocná šťáva Džusem by se měla nazývat vždy pouze takzvaná ovocná šťáva, doposud tomu však tak není. Ovocné šťávy mají v sobě 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky. Doslazovány mohou být přírodními cukry. K dochucení a upravení chuti slouží například kyselina citronová. Do koncentrát mohou být přidány i vitaminy. Žádná ovocná limonáda nesmí obsahovat žádné konzervanty, nijaká sladidla ani barviva a jiné přidané látky.  Produkty zdravé výživy můžete zakoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak vařit s kurkumou I
Dneska jsme si pro vás připravili gurmánský speciál. Podíváme se na to, jak zapracovat kurkumu do jídel. Jde o velmi zdravou potravinu, o tom se ostatně můžete přesvědčit v našem článku, který jsme připravili speciálně na téma kurkuma a zdraví. Nyní se však přesuneme k tomu, jak s kurkumou pracovat v kulinářství. Naučte se využívat její síly a otestujte šmak jídel s tímto kořením.  Cuketové hody Jestliže máte rád grilovanou zeleninu, můžete její chuť jednou za čas ozvláštnit kurkumou. Ta se hodí zvláště na cuketu, avšak bude vám chutnat i na jiném druhu zeleniny. Je zajímavé zkoumat, jak jedno koření dokáže změnit celý chuťový ráz. V tomto případě s kurkumou nemusíte šetřit, pořádně s ní zvýrazněte chuť. Otestovat můžete taky cuketový koláč, kiš či nákyp.  Na zelí Kurkuma se skvěle hodí jako přídavek na dušené zelí. Chutnat vám bude spíše na tom dochucovaném cukrem. Do salátů Kurkumu můžete přidávat i do studených salátů. Zeleninu většinou dochucujete olejem, solí, octem či trochou cukru, avšak zkuste její chuť zpestřit taky bylinkami. Jednou z možností je sušená petrželka či oregano, sáhnout však můžete taky pro kurkumu.  Pečeme s kurkumou Ať už vytváříte slané nebo sladké pokušení, téměř vždycky jej můžete zpestřit nějakou zdravou surovinou. Ku příkladu můžete do sušenek přidat kurkumu, která jim nejen dodá specifickou barvu. Pomazánky s kurkumou  Kurkuma má ve své moci zpestřit chuť jakéhokoliv jídla, avšak přitom dokáže zachovat jeho původní šmrnc. Vyzkoušejte sílu tohoto koření v pomazánkách. Zpestří pokrm všem labužníkům. Vyzkoušejte ji, nebudete litovat. 
Zobrazit článek >
 
Obchodní schůzka – Jak je to s placením? I
Již jste si v našem magazínu mohl přečíst článek, který se zabýval placením na první schůzce. Nyní se ještě podíváme na jedno blízké téma. U peněz zůstaneme. Víte, jak je to s placením na jednání či obchodní schůzce? Je dobré vědět, kdy je placení na vás a kdy ne. Pravidla etiky, která se týkají pracovních setkávání, jsou porušována úplně nejvíce ze všech. V případě setkávání osob, které nemají intimní vztah a ani ho během setkání neplánují prohlubovat, platí, že částku za večeři či kávu by měl zaplatit vždy ten, kdo ji inicioval. Pokud tedy zvete někoho a jakoukoliv hostinu, platíte vy. Nejde totiž o setkání, které by vyžadoval i ten druhý. Okrádáte protější osobu o její čas, a tak je slušnost zaplatit. Samozřejmě se může stát, že vám zaplacení nabídne naopak druhá osoba. Pamatujte si, že nikdy, v jakémkoliv případě není dobré se hádat. Pokud druhá osoba opravdu neustoupí, buď se rychle zvedněte ze židle a zaplaťte někde za rohem nebo ji prostě nechte vyhrát. V tomto případě jste bohužel neměl moc co jiného dělat, a tak vám jistě nikdo nebude vyčítat, že za vás platí ten druhý. Ostatně protějšek placení inicioval, a tak zkrátka zřejmě zaplatit chce. Ve chvíli, kdy za vás někdo zaplatí je však nutné počítat s tím, že to možná nedělá jen z dobré vůle či pro uspokojivý pocit. Může mít i jiné záměry. V prvním, tom horším případě, si může daný člověk kupovat vaši vděčnost. Zkrátka jste o něčem jednali, nechali jste problém otevřený a on platebním gestem doufá, že dojde k vyřešení v jeho prospěch. Pokud se nic takového nestalo, můžete čekat, že platba druhého člověka vyjde najevo mnohem déle, může se pak od vás očekávat taky nějaké gesto, klidně i v úplně jiné situaci. Oslňte svůj protějšek třeba i při placení. Jak? Přece s novou peněženkou. Luxusní kousky peněženek můžete vybírat zde. 
Zobrazit článek >
 
Naučte se vařit I
Již několikrát jste přemýšlel nad tím, jaké by to bylo kdybyste uměl vařit? Že by vás to dokonce bavilo, ale nevíte jak na to? Chcete oslnit vaši přítelkyni nebo ženu pokrmem uvařeným z lásky? Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. S tímto návodem a drobnými tipy se stanete skvělým kuchařem během několika týdnů. Jak na to? Nejdříve vás musím upozornit, že vařit se bohužel nenaučíte ze dne na den. Chce to svůj čas. Nic si nedělejte z neúspěchů. Chybami se člověk učí. Naučte se přijímat připomínky a poslechněte si, jak by se jídlo dalo uvařit lépe. Pro začátek je dobré, mít na vaření svého učitele. Může vám pomáhat vaše milá, třeba váš u plotny zkušenější bratr, kamarád. Nebo můžete poprosit vaši maminku. Ta z vás bude mít jistě velkou radost. Bude jí potěšením naučit vás speciální kuchařské triky. Nejdříve sledujte, pak opakujte, následně vařte sám. Jestliže jste nesehnal žádného učitele nebo se jen zkrátka chcete naučit vařit sám, pak můžete navštívit kuchařský kurz pro začátečníky, kde vás a další přihlášené lidi talentovaní kuchaři seznámí se základy vaření a určitě vás naučí připravit pár základních jídel. Pokud jste single, můžete navštívit kurz vaření pro nezadané a třeba v něm objevit vaši nastávající. Pamatujte si, že nejprve je dobré začít s těmi nejsnadnějšími recepty. Obtížnost vaření je třeba stupňovat s rostoucími zkušenostmi. Po dovaření nezapomeňte váš výtvor ochutnat. Pokud vám v něm nějaká ta surovina nebude sedět, klidně si zapište, co příště musíte udělat jinak. Po chvíli už vám to půjde samo. Kuchařku Mňam aneb prima vařečka 2 najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Švestky nejsou jen chutným ovocem
Víte, že švestky se pyšní mnohými pozitivními účinky na lidské zdraví? Jsou ovocem, které nabízí snad největší rozpětí léčebných výloh na člověka, působí hlavně na trávicí systém. V jedné švestce se skrývá mnoho vitaminů a minerálů. I když vitamin C stojí v tomto ovoci v pozadí, zastoupení vitaminů skvěle nahrazuje skupina B. Švestka je někdy dokonce nazývána přírodním B-komplexem. Najdete v ní vitamin B-12, který je důležitý pro krvetvorbu, působí jako prevence proti anémii. Mimo jiné se v každé švestce taky nachází vitamin H, který je nezbytný pro látkovou výměnu v těle. Podporuje taky růst vlasů a nehtů, ozdravuje pokožku. Nechybí ani vitamin E, který působí například jako prevence proti rakovině, infarktu nebo mrtvici. Dokáže udržovat stálou hladinu cholesterolu v krvi. Z minerálů zde má významné zastoupení draslík, fosfor, železo, hořčík a taky vápník a zinek. Švestky pomáhají při očistě střev a taky při léčbě zácpy. Zbavují organismus přebytečné vody. Posilují srdce a imunitní systém. Posilují celkovou ochranu buněčných membrán i jiných tělních buněk. Pomáhají tělo konzumenta držet v klidu, zbavují člověka stresu a nervozity. Pravidelná konzumace švestek tělo celkově zbavuje stresu. Bolí vás klouby? Pak je konzumace švestek vhodná i pro vás. Švestky prospívají taky srdci a celkové oběhové soustavě. Kromě léčivých účinků jsou švestky taky vhodné jako náplň do různých prohřívacích polštářků. Vytvoří krásnou vůni a mají dlouhodobý hřejivý efekt. Švestky sušené BIO 80 g najdete zde. Tyto švestky jsou sluncem sušené v solárních sušičkách při teplotě do 45°C. Jedná se tak o jediné švestky na trhu u kterých je zachována raw kvalita, neboť standartně se švestky po sušení spařují horkou párou a díky tomu jsou pak měkké a mazlavé. Naše švestky Vám však připomenou domácí sušené švestky od babičky. Jsou o něco tužší a sušší než ty běžně dostupné, ale zato mají zachovány všechny důležité živiny a jsou velice chutné. Bez přidaného cukru, nesířeno. Složení: švestky sušené * (100%) * = produkt ekologického zemědělství  
Zobrazit článek >
 
Lék na mužské problémy jménem vrbovka
Vrbovku vyhledávají především muži, a to zejména z důvodu její schopnosti vyléčit problém s prostatou. Pití čaje z vrbovky vyřeší onemocnění snadno a rychle. Pravidelné pití čaje organismu jen prospívá a vás problém jménem prostata už nebude trápit. Působí i proti zánětům prostaty a hypertrofii. Hodí se jako doplňková léčba po operaci prostaty. Funguje jako prevence proti rakovině. Působí celkově na močové cesty. Podporuje funkce vylučovací soustavy. Má skvělý vliv na ledviny. Poradí si s jejich záněty a působí jako prevence proti tvorbě ledvinových kamenů. Vrbovka se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Působí antioxidačně, podporuje vyplavování škodlivých látek z těla. Chrání buňky před oxidací. Má vliv na klouby a jejich funkce. Celkově přispívá jejich lepší pohyblivosti. Ženám vrbovka pomáhá utišit menstruační bolesti. Vrbovka celkově uklidňuje tělo i mysl. Nastoluje duševní a fyzickou pohodu. Rostlin jménem vrbovka je několik druhů. Vrbovky se od sebe liší různým zbarvením květů, avšak jejich účinky zůstávají stejné. Čaje se vyrábějí z natí. Pro přípravu léčivého nápoje stačí zalít pouze jednu vrchovatou čajovou lžičku čtvrt litrem horké vody. Nechte louhovat maximálně pět minut sceďte a ihned nápoj vypijte. V horkých dnech do čaje můžete přidávat pár kostek ledu, léčivá síla nápoje se nezmění. Vrbovku pijte ideálně ráno na lačno a večer před tím, než se najíte. 
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Kokosový a arganový olej
Kokosový olej Kokosový olej u nás hojně používán není, v tropických oblastech je však nenahraditelný, neboť tvoří nejběžnější přísun zdravých tuků pro obyvatele oblastí. Kokosový olej se získává z kokosových ořechů. Používá se nejen při vaření. Jeho využití nalezneme i v kosmetice, medicíně i jiném průmyslovém odvětví. Kokosový olej je vhodný na smažení, proti vysokým teplotám je odolný. Kokosový olej využívají sportovci, neboť se jeho energie uvolňuje postupně a tukové zásoby kokosového oleje se neukládají do tukových zásob organismu. V kosmetice se využívá pro zlepšení stavu pleti. Vyživuje kůži, podporuje růst vlasů. Kokosový olej je ze zdravotního hlediska skvělým podporovatelem funkce štítné žlázy. Dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje imunitní systém, posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Arganový olej Jádra argánie trnité nám dávají další olej, který je významný a vyhledávaný zejména díky svým pozitivním vlivům na lidské zdraví a podporu krásy. Arganový olej se vyrábí dvěma různými způsoby, podle nichž se pak dělí na olej kosmetický či potravinářský. Pro tuto chvíli se zaměříme zejména a kulinářské účely. Co se týče kosmetiky, je vhodné zdůraznit, že díky vysokému obsahu vitaminu E a antioxidantů, olej působí jako skvělá ochrana přes silným UV zářením. Podporuje hojení ekzémů a akné. Celkově dodává tělu vitalitu. V kuchyni jej využijete zejména na přípravu kuskusu, dále se vám bude hodit k přípravě ryb nebo různých omáček. Jistě vás potěší, že stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi. Olej lze zahřát na vysokou teplotu, dobře však chutná i jako součást tepelně neopracovaných pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
GO ON! Arašídové máslo
Arašídové máslo můžete znát taky pod pojmenováním buráková pomazánka. Jedná se o produkt vyráběný z podzemnice olejné, konkrétně z jejich plodů. Burákové máslo tvoří světle hnědý krém, který se primárně vyrábí drcením arašídů, může však obsahovat i jiné příměsi. Arašídové máslo není žádnou novinku. V podstatě jde o jednu z prvních pomazánek vůbec, kterou si dopřávali například Aztékové. Velký boom arašídové pomazánky nastal až na konci devatenáctého století, kdy byl patentován proces výroby burákového másla. Vzhledem k tomu, že z buráků již bylo možné vyrobit hladkou pastu, stalo se máslo skvělou náhradou proteinů pro ty, kteří neměli zuby a nemohli si poradit s jinými potravinami. Není tajemstvím, že arašídové máslo obsahuje taky velké množství tuků, jde však z větší části o nenasycené tuky rostlinného původu, které náš organismus snadno zvládne strávit, takže finálně je toto máslo mnohem zdravější než běžné máslo z mléka. Burákové máslo, jak již bylo řečeno, obsahuje taky bílkoviny, kyselinu listovou, hořčík, fosfor, koenzym Q10 a vitaminy B1, B3 a taky vitamin E. Arašídové máslo dokáže působit jako lék na vysoký krevní tlak, přispívá k udržování normální hladiny cholesterolu v krvi. Podporuje trávení. Dobře léčí bolavé klouby, působí taky jako prevence proti zánětům. Arašídy taky působí jako dobrá prevence proti mozkovým i srdečním příhodám. Objednejte si máslo v našem e-shopu a zjistěte, o jaké pochoutce je řeč. 
Zobrazit článek >
 
Granátové jablko
Plod Punica granatum aneb granátové jablko je známý již celá tisíciletí. V jeho sílu věřili již dávné civilizace, jablko je i v současné době považováno za posvátný, někdy božský, produkt přírody.  V granátovém jablku je obsaženo výrazné množství antioxidantů. Ty brání lidské zdraví před nebezpečnými radikály. Volné radikály se vyskytují v důsledku znečistěného prostředí a samozřejmě tělu škodí.  Jablko obsahuje taky jako mnohé další ovoce velké množství vitaminů. Za zmínku stojí zejména A, C, E a K. Ze stopových prvků každý milovník granátového jablka ocení přítomnost draslíku, fosforu, selenu, magnézia, železa nebo manganu a zinku.  Jistě vás zajímají především účinky granátové jablka. Tento plod nejvýrazněji podporuje tvorbu hormonů a zlepšuje potenci mužů i žen.  Jablko skvěle působí jako prevence proti rakovině prsu a prostaty. Pomáhá tělu v případě obezity, je přínosné při léčbě nadváhy.  Zejména díky antioxidantům působí jablko jako lék na záněty, brání tělo před propuknutím cukrovky. Vřele spolupracuje s léčivy při léčbě trávicích potíží, zejména těch žaludečních.  Granátová jablka tak jako mnohé plody přírody jsou skvělou prevencí před vysokým krevním tlakem, dokonce i infarktem. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Z hlediska kosmetického působí granátové jablko jako afrodisiakum, zpomaluje proces stárnutí buněk, vyhlazuje pleť.  Při výběru granátového jablka dbejte na to, aby plod nebyl pomačkaný nebo seschlý. Jeho slupka by se měla lesknout a neztrácet tvar. Slupka jablka, tak jako například u melounu, by neměla obsahovat žádné rýhy nebo zažloutlé oblasti. Na výběru jablka si dejte záležet, je přece důležité, abyste doma rozkrojili právě plod se všemi vitaminy a jinými prvky.  Produkt Šťavnatý duet červený jetel + granátové jablko 2 x 500 ml najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Jak naložit s masem
Na pultech supermarketů a řeznictví jsou vždy připraveny různé druhy masa ihned k jeho přípravě. Od kuřecího, krůtího, kachního, vepřového až po hovězí. Taktéž není problém zakoupit maso králičí. Při výběru chlazeného masa se věnujte především tomu, jak vypadá, zda-li má přirozenou barvu a vůni. Především vysoká kvalita a čerstvost je zárukou vynikajícího pokrmu. Jakmile si zakoupíte chlazené maso, nemělo by být vystaveno teplotním rozdílům. Proto se snažte co nejdříve chlazené maso dopravit domů do chladničky. V lepším případě mějte v autě připravený chladící box. Jak zacházet s chlazeným masem: Maso skladujte v dolní části chladničky - je to nechladnější místo a v případě odkapávání šťávy se vám neznečistí více jejího prostoru. Čestvé maso je nutné zpracovat co nejrychleji. Před pečením velkého kusu masa je vhodné jej dopředu prosolit na několik hodin. Maso pak bude více prostoupeno solí. Upečené maso v celku nakrájejte až za 10 - 15 minut po částečném vychladnutí. Během této doby dochází k rovnoměrnějšímu rozložení šťávy, která pak nemá tendenci vytéci z masa a zajistí mu tak potřebnou šťavnatost. Máte-li v záměru maso zamrazit - vybalte maso z obalu, ve kterém jste ho donesli z obchodu. Maso důkladně omyjte a osušte. Poté vložte do nového obalu (plastového sáčku), který je určený k mražení. Před vložením do mrazničky ze sáčku, ve kterém je maso, odstraňte co nejvíce vzduchu a těstně uzavřete. Jestliže tak neučiníte, na mase se vytvoří šedavé skvrny, které jsou způsobeny vzduchem, který maso vysušuje. Masový balíček ke zmražení nemá přesáhnout hmotnost 2 kg. Dlouhodobé zamrazení není vhodné: ryby - max. 4 měsíce vepřové - max. 8 měsíců telecí a hovězí - max. 12 měsíců kuřecí - max. 12 měsíců Chcete si připravit dokonalý steak? S knihou MASO se vám to zaručeně povede. Díky receptům, které tato kniha obsahuje, vytvoříte přímo labužnické dobroty z různých druhů mas.
Zobrazit článek >
 
S chutí přidejte oregano
Mnohé by jistě nenapadlo užívat oregano jinak než jako koření. Dobromysl obecná je však i významný přírodní léčitel. Okořeňte si s ní život. Špetku oregana každý den! Oregáno nemusíte používat pouze jako koření. Z natí rostliny lze připravit například odvar. Bylinkový čaj s domácím oreganem můžete popíjet každým dnem. Jeho vypěstování totiž není nijak náročné. Z dobromyslu se taky připravují esenciální oleje, ale i klasické oleje k vnitřnímu užívání. Oregano se samozřejmě taky přidává do bylinných tablet. A v čem je oregano tak výjimečné? Je plné vitaminů, nejvyšší podíl zde zastává vitamin A, B6, C, E a K. Obsahuje taky dostatek vlákniny, železa, hořčíku, vápníku, kyseliny listové a draslíku. Je bohaté na antioxidanty. Oregano velmi dobře působí na mastnou pokožku, akné a poradí si dokonce i s opary. Pokud máte problém s lupy, s tím taky oregano pomůže. Ženy si působení oregana chválí hlavně v době menstruace, zmírňuje totiž menstruační problémy, nejčastěji bolesti. Brání taky tělo před brzkou zastávkou menopauzy. Dobromysl významně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, reguluje tep a krevní tlak. Tlumí riziko srdečních příhod. Oregano působí jako jedno ze silnějších přírodních antibiotik. Léčí plísňová onemocnění, poradí si se záněty. Kromě těchto účinků dobromysl taky zvládne ošetřit dýchací cesty. Ve své povaze má uvolňovat nosní dutiny, pomůže však i při bolestech v krku, které přijdou při chřipce a nachlazení. Díky pravidelné konzumaci se nejen budete cítit fit, ale taky obecně zlepšíte své zažívání. Bolesti břicha, průjmy nebo zácpy brzy odezní. Produkt Oregáno (Dobromysl obecná) – olej 50 ml najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Proč používat himalájskou sůl?
Sůl je nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Víte ale, že je rozdíl v tom, jaký druh soli používáte? Himalájská sůl je pro lidský organismus mnohem prospěšnější než některé druhy soli, o té kuchyňské ani nemluvě. Růžová sůl, tak se himalájská někdy pojmenovává, je prospěšná lidskému zdraví, ne nadarmo se přezdívá jako růžové zlato. Tato sůl se sbírá na úpatí Himalájských hor, vzniká krystalizací mořské vody miliony let.  Součástí himalájské soli je vápník, hořčík, chlor, fosfor nebo železo. Poslední zmíněný prvek taky způsobuje charakteristické zbarvení soli.  Do himalájské soli se uměle nedoplňuje jód, chemicky se neupravuje.  Hlavním důvodem, proč jste rozklikl tento článek je asi to, že vás zajímá, jaké účinky má tato sůl na naše zdraví. Nebojte, už se na ně jdeme podívat.  Ačkoliv se mluví o tom, že sůl odvádí vodu z těla, ta himalájská naopak kontroluje hydrataci a celkové udržování tekutin, čímž chrání ledviny. Pomůže taky s udržením normální hladiny cukru v krvi. Přispívá ke zdraví kostí a cév. Je prevencí křečových onemocnění.  Růžová sůl zbavuje tělo škodlivin a přispívá k lepšímu hojení ran i pokožky. Podporuje okysličování buněk a oddaluje projevy stárnutí. I když je tato sůl lepší než mnohé jiné ,,odrůdy‘‘, není dobré to s ní přehánět. Denně by měl člověk zkonzumovat maximálně půl lžičku soli. Nezapomínejte, že do tohoto množství je započítána sůl i z již hotových výrobků či jídel. 
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás IV
Zázvor Zázvor je zázračným lékem. Říká se, že dokáže zahubit i bakterie, na které nemají kdejaké chemické léky. Jeho největší účinky spočívají v zbavování bolesti hlavy při migréně nebo v úlevě při pálení žáhy. Zázvor je velmi ceněné z hlediska mnoha různých diet, výrazně podporuje hubnutí, urychluje metabolismus. Zázvor zmírňuje veškeré bolesti a působí taky proti horečce. Je dobrým lékem na menstruační křeče, je taky výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva a vaječníků. Je zdrojem celé řady vitaminů a minerálních látek, zajišťuje svěží dech. Celkově působí antibakteriálně. Pokud jste zázvoru doposud nepřišli na chuť, vyzkoušejte slabý zázvorový čaj. Do něj přidejte med a citron. Tento nápoj vám jistě zachutná. Jeho účinky jsou navíc k nezaplacení! Banány Toto tropické ovoce obsahuje velké množství draslíku, který působí preventivně proti vysokému krevnímu tlaku. Je dobrým ochráncem mozku proti všem nervovým příhodám. Banány jsou bohaté na vlákninu, která podporuje trávicí systém. Banány dále obsahují podstatné množství vitaminů skupiny B a ,,Céčko‘‘. Za zmínku stojí té hořčík, který podporuje funkci nervů. Pravidelná konzumace banánů působí jako prevence proti vysokému krevnímu tlaku. Čokoláda Čokoláda, opravdu? Ano, jistě! I tato dobrota v hořké podobě je výbornou medicínou na mnoho chorob. Působí taky jako výtečná prevence před nebezpečnými chorobami. Čokoláda snižuje vysoký krevní tlak a taky riziko infarktu. Působí jako přírodní antidepresivum, dokáže povzbudit a dokonce i zlepšit náladu. Podporuje imunitní systém. Čokoládu lze považovat za komplexní ochranu proti rakovině. Chcete se dozvědět něco víc o dalších báječných potravinách? Překlikněte do našeho magazínu pro ženy, kde najdete ještě dva další články. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz.     
Zobrazit článek >
 
Limonáda Club-Mate Granat
Ochutnejte přímo bombovou limonádu Club-Mate! Na konci tohoto článku se díky prokliku dostanete přímo k červené limonádě s příchutí granátového jablka. Šťávu můžete popíjet kdykoli během dne. Je vyráběna z nejkvalitnějších surovin, aby potěšila i toho nejvíc náročného degustátora. Mnozí jedinci si doposud nevyjasnili rozdíl mezi sladkými nápoji. Víte, jaký je rozdíl mezi limonádou, džusem a dalšími ovocnými nápoji? Dle zákona je nutné dělit pití zeleninového a ovocného charakteru na ovocné šťávy, nektary a limonády. Při zařazování vybraného nápoje do jeho kategorie, je nejvíc nutné prozkoumat jeho složení. Hlavní rozdíl mezi limonádou a ostatními druhy nápojů je ten, že jde o bublinkovou směs. Ovocná limonáda bývá sycena oxidem uhličitým. Obsahuje více přidaných sladidel. Ovocná limonáda musí obsahovat alespoň malý počet ovocného koncentrátu, v opačném případě by se z ní stala pouze limonáda s příchutí. Ovocná šťáva je jiný termín pro džus. Ovocné šťávy mají v sobě 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky. Doslazovány mohou být přírodními cukry. K dochucení a upravení chuti slouží například kyselina citronová. Do koncentrát mohou být přidány i vitaminy. Tato ovocná limonáda nesmí obsahovat žádné konzervanty, nijaká sladidla ani barviva a jiné přidané látky. Ty do ovocné limonády přirozeně patří, neboť je vzhledem k popisu nutné dotvořit chuť bublinkového nápoje. Teď už máte v ovocných nápojích jasno? Otestujte delikátní chuť naší limonády. 
Zobrazit článek >
 
Baobab Naturalis
Baobab je opadavý strom s nápadně tlustým kmenem. Zajímavé je, že se vyskytuje v Africe i na Madagaskaru a taktéž v Austrálii. Jak k rozvrstvení stromu do různých koutů planety došlo, nelze již dnes odhadnout. Baobaby jsou velice zajímavé i pro své stáří. Není žádným tajemstvím, že někteří afričtí velikáni přesahují věk dva tisíce let. U baobabu nacházíme všestranné využití. Plody stromu slouží například k výrobě osvěžující šťávy, kterou hrdě konzumují domorodci. Ze semen se pak získává výborný a velice zdravý olej. Stejně tak jádra, která navíc kromě prospěšných tuků obsahují též bílkoviny. Své využití nacházejí i slupky plodů. Z těch se totiž vyrábí kvalitní a dezinfekční mýdla. Kůra je bohatá na třísloviny, vyrábí se z ní i některé durhy léků. Semena mohou posloužit jako dobrá náhražka kávy. Odvar vlastně z jakékoliv části stromu se používá pro zvýšení obranyschopnosti. Léčí se pomocí něj horečky, cukrovka nebo nemoci podobné dřívějším kurdějím. Baobab může sloužit taky jako nouzový zdroj vody, neboť v jeho vnitřní části kmene jí najdete zásobu. Baobab Naturalis je BIO produkt, který neobsahuje žádné přidané látky. Jedná se o doplněk stravy pocházející tentokrát z Afriky. Tento přípravek vám do těla dodá patřičné množství živin. Je bohatý na vitaminy, antioxidanty a stopové prvky typu hořčík, vápník nebo draslík. Působí jako prebiotikum. Baobab můžete hojně využívat taky v kuchyni. Jako příměs do salátů nebo ovocných nápojů vám zajisté přijde vhod. Dvě až tři čajové lžičky směsi přidávejte do vašeho nápoje nebo pokrmu. Otestujte chuť a účinky baobabu sám. 
Zobrazit článek >
 
Rychlou večeři zvládnete i vy - Boloňská pizza
Rychlou večeři ve formě pizzy zvládne hravě snad každý muž, který si dokáže uvařit jen čaj. Tímto pokrmem takzvaně plácnete dvě mouchy jednou ranou, protože ulehčíte manželce od přípravy večeře a neskonale potěšíte děti. V knize RYCHLÉ VEČEŘE PIZZA naleznete padesát zajímavý receptů na přípravu pizzy. Od velmi známých se propracujete až k nevšedním, ale přesto chuťově zajímavým variacím. Co třeba začít už dnes! RECEPT: Boloňská pizza Ingredience: 550 g hl. mouky 1/2 kostky droždí špetka cukru trochu vlažné vody špetka soli  5 lžic olivového oleje Ingredience na omáčku: 200 g mletého hovězího masa 30 ml rostlinného oleje 1 červená cibule 250 g loupaných rajčat 10 cherry rajčátek 1 lžička sušené bazalky 1 hrst čerstvé bazalky na ozdobu 1 hrst piniových oříšků 100 g zakysané smetany 150 g libovolného sýru sůl pepř Postup: Z droždí, vody a cukru vytvoříme základ pro kvásek. Vykynutý kvásek spojíme s moukou, solí a olejem. Do těsta přiléváme vodu a snažíme se vypracovat hladké těsto. Vytvořený bochánek necháme ve vymaštěné a přektryté míse vykynout - 2 hodiny. Poté z těsta vyválíme placku. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po 4 minutách přidáme osolené a opepřené mleté maso. K orestovanému masu přidáme loupaná pokrájená rajčata. Směs vaříme 15 minu. Přisypeme sušenou bazalku a celou směsí potřeme plát vyváleného těsta. Navrch vyskládáme nakrájená cherry rajčátka. Pečeme na 220oC po dobu 15 až 20 minut. Servírujeme posypané strouhaným sýrem, čerstvou bazalkou a piniovými oříšky.
Zobrazit článek >
 
Odrůdy stolního vína
Vitra Odrůda, která se používá zejména k výrobě vína stolního nese název Vitra. Pochází z oblasti Moravy, jde o křížence hroznů s názvem Poběda a Košutovo. Tato odrůda byla vyšlechtěna Václavem Křivánkem a Aloisem Tománek. Stalo se tak na Šlechtitelské vinařské stanici Polešovice. Tato novinka však nesklidila moc velký úspěch. Olšava Olšava je kříženec dokonce tří odrůd. Jedná se o víno, které vzniklo hned ze tří různých a zcela specifických odrůd. Není moc podobné ani jedné z nich. Vyšlechtěno bylo na stejné stanici jako víno Vitra. Pola Již zmíněná šlechtitelská stanice odvedla opravdu dobrou práci. Odrůda Pola je taky jejich dílem. Chrupka bílá Chrupky možná znáte. Jedná se o odrůdy, které jsou velmi staré. Pocházejí pravděpodobně z Egypta. Zde se pěstovaly již před pěti tisíci lety. Velké zastoupení mají i v Asii. Do Evropy se údajně dostaly taky poměrně brzy, již v šestnáctém století. Dovezl je sem diplomat ze sultánského francouzského dvora. Odtud se dostaly hojně taky do Švýcarska. Jedná se o nejkvalitnější odrůdu pro výrobu těchto vín. Ve Švýcarsku tvoří toto víno téměř polovinu všech vinic, je z něj vyrobeno až šedesát procent tekutin ročně. Chrupka červená Víno je přibližně stejně staré jako Chrupka bílá, jeho historie je taky téměř stejná. Diamant Mohli bychom zde zmínit taky známé víno slovenských krajů, ne nadarmo se jmenuje Diamant. Jedná se o dílo Doroty Pospíšilové, která je významnou šlechtitelkou v Bratislavě. Arkadia Tohoto křížence dvou odrůd vyšlechtili na Ukrajině. Proces šlechtění a následného testování trval celé dva roky. V České republice toto víno získalo svou registraci v roce 1995. 4-dílný dárkový set "wine" v krabičce najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Grog, který Vás zahřeje a povzbudí
Nápoj, který Vás příjemně zahřeje a vyžene bacily z těla. Tak by se dal s lehkou nadsázkou charakterizovat Grog. Grog je horký (případně ho můžete pít vlažný) alkoholický nápoj. Grog má poměrně bohatou historii. Již v roce 1740 jej „vynalezl“ viceadmirál Edward Vernon, kdy dával svým námořníkům pít rum zředěný horkou vodou. Později se nápoj ještě dále dochucoval a to zejména cukrem a šťávou z limety. Přezdívka dala jméno nápoji Vzhledem k tomu, že viceadmirál Vernon nosil velmi často pláštěnku z grogrénu, měl přezdívku „Old Grog“ a vzhledem k tomu, že vymyslel tento fascinující „zahřívač“ dostal nápoj jméno po jeho přezdívce, tedy Grog. Od počátku 19. století se stal grog známý i v Německu a postupně se s drobnými úpravami, kdy se rum nahrazoval whisky, vodkou nebo koňakem rozšířil po celém území. Grog se stal velice oblíbený, zvláště v chladných dnech, kdy se jeho konzumace může srovnávat s punčem a horkou medovinou. Nejoblíbenější varianty Vás zahřejí a povzbudí Grog je opravdu velice populární a vzniklo i mnoho variant, zde jsou 3 nejpopulárnější a podle průzkumů i celosvětově nejoblíbenější.   1. Námořnický grog K přípravě budete potřebovat následující ingredience:  15 cl svařené vody se skořicí, hřebíčkem a citronovou kůrou, 6 cl rumu a 2 cl cukrového sirupu.  Příprava je jednoduchá a nezabere ani moc času. Vařící vodu s obsahem výše zmíněných ingrediencí přes sítko scedíte a nalijete do džbánu, či sklenic. Dolijete rumem a poté už si jen můžete v klidu vychutnat onu příjemnou pohodu.   2. Citronový grog Máme tu opět náš velice populární citron. Budete potřebovat 1 dl vody, 2 cl citronového cukrového sirupu, 2 cl citronové šťávy, 4-5 cl whisky. Vezměte hrnec a nalijeme do něj vodu a sirup, poté přiveďte k varu. Po provaření odstavení, přidejte citronovou šťávu, dolijte whisky a můžete nalévat.   3. Rumový grog Jako poslední z trojce nejpopulárnějších grogů zde máme grog rumový. Budete potřebovat následující ingredience: 2 cl vařící vody, kolečko citronu, 4-5 cl rumu, 2-3 kostky cukru. Do sklenice nalijte vařící vodu, dolijte rum a ozdobte citronem. Poté přidejte cukr.   A jedno malé vylepšení, místo vařící vody můžete použít Váš oblíbený horký čaj, to platí zejména u rumové verze grogu. Nicméně i když vařící vodou s kořením, tak jako to je, u námořnické verze grogu zalijete čaj a necháte jej vylouhovat, získáte plnější a bohatší chuť a navíc můžete takto objevit i zcela nové chutě a možnosti.
Zobrazit článek >
 
Jak připravit delikátní smoothie drinky
Není smoothie jako smoothie. Někdy za to může ovoce, jindy samotná příprava. Přečtěte si obecné rady k přípravě smoothie drinků. Zdá se vám, že je vaše smoothie vodové, i když jste do něj nepřidal žádnou vodu navíc? Pak budete muset nápoj obohatit o ovoce bohaté na vlákninu. Dobrý je banán, dále hrušky nebo broskve či mango. Ze zeleniny je výborným pomocníkem avokádo. Podle zkušeností kuchařů a barmanů se osvědčilo přidat do koktejlů cokoliv zeleného. O zelených vitaminových potravinách  je známo, že osvěžují chuť, a tak pokud chcete, aby váš koktejl působil více fresh, přidejte třeba mátu. Postačí dva lístečky a uvidíte, jak změní chuť. Pokud připravujete drink ředěný vodou, nikdy k ovoci nepřilévejte vlažnou tekutinu. Vždy do smoothie makeru přidávejte buď led, nebo chlazenou vodu, ovoce se probudí a jeho chuť bude výraznější. Přidejte do ovocného koktejlu zeleninu. Chuť bude zajímavější a neomrzí vás. Své smoothie nikdy nepřipravujte předešlý den. Pokud si ho nosíte do práce, raději si ráno přivstaňte a udělejte ho čerstvé. Víte, že některé ovoce může ztratit důležité vitaminy již po dvou hodinách po porušení jeho struktury? Nenechte se připravit o jeho účinky na své zdraví. Jestliže chcete prohloubit chuť koktejlu, přidejte do něj bylinky nebo tajné přísady. Nebojte se vyzkoušet své inovace a přijít na to, které vám nejvíc vyhovují. Dle receptů je oblíbenou přísadou ořechové máslo, ovesné vločky, semínka typu konopí nebo chia, dále jogurt a taky med či skořice. Smoothie dobrota nikdy nebude chutnat z mixéru tak dobře jako z pravého smoothie makeru. Pokud ho ještě nemáte, pořiďte si ho, nebudete litovat! Hodit s evám taky bude náhradní nádoba na přenos nebo uchování koktejlu.  
Zobrazit článek >
 
Čerstvý džus je zárukou pevného zdraví
Každý kdo se snaží žít zdravě anebo případně dál dolu pár kil by teď měl zbystřit. Je tu nový trik jak dát tělu vitaminy, zasytit se a zároveň udělat něco dobrého na cestě za zdravím. Tímto novým trendem celebrit je dopřát si každý večer čerstvě odšťavněný džus.   Proč zrovna čerstvý džus na večer? Podle posledního výzkumu institutu pro rakovinu v USA „překvapivě zjistil“, že strava bohatá na ovoce a zeleninu je schopna předcházet, ale i léčit mnohé nemoci. Speciálně, tak doporučují sníst denně tři porce zeleniny a čtyři porce ovoce.   Zdraví v každém doušku Čerstvé džusy jsou plné enzymů. Džusy co si můžeme koupit v obchodě, oproti tomu enzymy postrádají, protože prošly pasterizací a zahřátím na teplotu převyšující 45 ° C. Enzymy mají tu vlastnost, že výrazným způsobem napomáhají trávení a detoxikaci organismu. Odšťavnění je jednoduchý způsob, jak dostat do vaší stravy více ovoce a zeleniny a to zvláště pokud nepatříte zrovna mezi fanoušky přímé konzumace.   Zrychlení metabolismu Pokud se snažíte vyrýsovat tělo a zhubnou nějaké to kilo, tak tento bod je pro Vás velmi důležitý. Když spíte, Váš metabolismu se přirozeně zpomalí, aby si odpočinul. Čerstvé džusy ho však určitým způsobem výrazně urychlují, bez toho aniž by to bylo pro organismus škodlivé nebo aby byl organismus unaven. Vy tak doslova budete ve spánku spalovat kalorie a zároveň budete ráno svěží a plni energie. Navíc Vám pití džusů večer pomůže i při trávení. Dá se tak s úsměvem říci, večer chutná a ráno Vám pomůže na toaletě. Přirozenou cestu pak v moči z těla vyloučíte škodlivé toxiny, které se přes noc uvolní do moče.   Celebrity už to znají dávno Mnoha celebrit si tyto vitamínové koktejly, jak se těmto džusům s oblibou přezdívá, dělají již dlouhou dobu. Známé těmito koktejly jsou především Angelina Jolie a Rihanna. Které dokonce uvedly několik svých vlastních receptů na kombinace ovoce a zeleniny, které jim pomáhají udržovat zdravou vitální pleť a postavu. Mezi muži se pak tímto trendem netají George Clooney nebo fitness trenér Shaun T.   Bez pohybu to nepůjde Nicméně, pokud nedodržujete, alespoň základní zdravý životní styl, kouříte nebo v nadměrné míře pijete alkohol, tak Vám ani tyto vitamínové koktejly Vaši vysněnou postavu nevyčarují. Chce to tedy se i přirozeně hýbat, nepřejídat se a dbát na stravu. Pak Vám tyto čerstvé džusy opravdu pomohou, jsou to skvělí parťáci na cestě zdraví a vitality. Pokud Vás láká si připravovat čerstvé džusy doma, vždy když dostanete chuť, tak Vám doporučuji si pořídit domácí odšťavňovač. Díky němu si pak budete moci tyto vitamínové bomby dělat vždy když dostanete chuť.       Pokud ještě nemáte odšťavňovač můžete si ho pořídit zde
Zobrazit článek >
 
Co nejíst na prázdný žaludek? 1.část
Všude se můžeme dočíst, že úspěšným startem dne, je dobrá snídaně. Od snídaně se odvíjí, jak budeme během dne fungovat a do jisté míry je to pravda, viz třeba můj článek o hubnutí a citronech. Nicméně i když je snídaně základ dne, tak se rozhodně nemůžeme spoléhat jen na ni. Jistě se Vám už stalo, že jste na prázdný žaludek snědli něco, po čem Vám bylo ještě hůř, než když jste měli pouhý hlad. Některé potraviny, které konzumujeme na prázdný žaludek, mají negativní vliv na naše zdraví a speciálně negativní vliv na naše zažívání. Připravil jsem si pro Vás krátký seznam potravin, které byste rozhodně neměli konzumovat na prázdný žaludek.   Banán Pryč jsou doby, kdy se banán považoval za exotické ovoce, díky snadné dostupnosti doslova na každém kroku se stal banán nedílnou součástí našeho jídelníčku. Nicméně pokud banány konzumujete na lačný žaludek, nepřináší to Vašemu organismu pozitivní účinek, který očekáváte, ale spíše naopak. Banány jsou poměrně těžce stravitelné a pokud je sníte na prázdný žaludek mohou Vám způsobit nepříjemné pocity nadýmání a následnou plynatost. Lékaři doporučují toto ovoce, které má jinak spoustu pozitivních dopadů na náš organismus až po normálním jídle, například po obědě.   Česrtvá zelenina Většina zeleniny, zejména kořenová zelenina, je sama o sobě velmi těžko stravitelná. Když k tomu přidáme, že čerstvá zelenina obsahuje značné množství kyselin, které velmi snadno podráždí sliznici Vašeho žaludku. Samozřejmě hrozí, také nadýmání, plynatost a tlačení žaludku.   Jogurt Zde se možná divíte, nicméně je dokázáno, že jogurt ani s cereáliemi byste neměli snídat a to zejména díky možným projímavým účinkům. Nicméně se jogurt doporučuje jako dopolední či odpolední svačinka, protože pomáhá s trávením.     K ránu však patří i ústní hygiena, máte vše, co potřebujete k ústní hygieně? Podívejte se na e-shop do sekce zdraví a ústní hygiena, naleznete zde velice zajímavé prostředky, které Vám ještě více rozzáří ráno. 
Zobrazit článek >
 
Mangové recepty: Losos s mangovou omáčkou
O tento recept vás nemůžeme připravit. Mangovou omáčku můžete využívat univerzálně a přidávat ji na libovolná jídla, klidně si ji dopřejte i ve vegetariánských pokrmech. Je výborná! Chutná sladce i kysele, má v sobě exotický šmrnc, který ladí s velkým množstvím jídel. Vyzkoušejte. K lososu se v této podobě hodí bramborové pyré nebo grilovaná zelenina. Budete potřebovat:   Lososa (2 plátky) Hladkou mouku (na obalení) Máslo (50 g) Bylinkové máslo (na ozdobení) Citron (na ozdobení) Mango (2 ks) Zázvor (cca 2 cm) Chilli papričku (1 ks) Olivový olej (4 lžíce) Vinný ocet (cca 4 lžíce) Česnek (1 stroužek) Mandle (ideálně plátky, 40 g) Cukr (krupice, 7 lžic) Koriandr (1/2 lžičky) Skořici (1/2 lžičky) Sůl Postup: Nejprve si připravte mangové chutney. Na klasickém oleji opečte zázvor, česnek, cibuli a chilli papričku. Následně přidejte zmíněné koření. Mango nakrájejte a oloupejte. Přidejte cukr a ocet, následně vařte. Pokrm byste měl na mírném ohni vařit ideálně další hodinu. Poté směs rozmixujte. Chutney je na světě. Lososa pokapejte citronem, vložte do oleje, posolte. Na pánvi rozpusťte máslo, lososa obalte v hladké mouce a vložte na pánev. Osmahněte dokřupava. Lososa vyjměte. Do másla přidejte chutney a nechte ho na mírném ohni prohřát ještě se získaným rybím tukem. Vložte do směsi mandle. Následně naaranžujte lososa na talíř, přidejte bylinkové máslo, na něj plátek citronu a kolem dokola rybu zalijte mangovou omáčkou. Mňam! 
Zobrazit článek >
 
Břicháč Tom – Jak jsem zhubl 27 kg a jak můžete i VY!
Trápí vás kila navíc? Pak vás jistě potěší tato publikace. Zjistěte, že hubnout se dá zdravě a poměrně snadno, jen to vyžaduje trochu toho omezení a pevnou víru v úspěch. Tomáš Kosačík popisuje svou cestu za vytouženým tělem na svých oficiálních stránkách. Říká, že jeho život nebyl jednoduchý. Trápil ho výběr oblečení, musel se soustředit pouze na takové kousky, které ještě nezvětší jeho postavu. Nadměrně se potil, cítil se neustále nafouklý. Jednoho dne se však vzpamatoval a řekl si, že takhle už vypadat nechce. Rozhodl se, že s váhou 107,1 kilogramů bude bojovat a že ji porazí. Tom vám ve své knize prozradí, jak vlastně došel ke své vytoužené postavě. Hlavně upozorňuje na několik zásadních omylů, kterých se dopouští většina strávníků zdravého jídla, jejichž cílem je zhubnout. Jednou z hlavních chyb je hladovění. Budete unaven a totálně bez energie i po probuzení. Váha se navíc moc neposune, takže touto cestou ne. Tvrdí taky, že ke svačině chlapům nestačí jen zelenina nebo ovoce, vždyť do těla potřebujete dostat spoustu energie a hlavně jistě nechcete mít po snědení jídla zase za hodinu hlad. Proto je dobré, zvláště pokud právě procházíte změnou stravy, přidat si ke svačině klidně kousek masa, jogurt nebo něco podobného. Ve své knize Tom vyvrací plnou funkčnost zeleniny při hubnutí, zjistěte, jak to se zeleninou vlastně je. Co je nezbytné? Vyhněte se cukrům všeho druhu. Dále se nemusíte soustředit pouze na konzumaci masa a zeleniny, klidně pijte kávu, dopřejte si občas čokoládu, nebojte se příloh. Břicháč Tom shodil se svou taktikou za rok neskutečných 27 kilogramů. To se může podařit i vám! Knihu Břicháče Toma najdete zde: knihy.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Na co je dobrý sezam?
Drobná sezamová semínka najdete na kdejakém pečivu. Napadlo vás však užívat sezamová semínka samotná? K čemu jsou dobrá? Sezam obsahuje velké množství bílkovin a základních esenciálních mastných kyselin. Z vitaminu se zde vyskytuje významný podíl druhu E a skupiny B. V semínkách najdete taky beta karoten, vápník, zinek, draslík, fosfor a samozřejmě železo. Sezam je součástí jídelníčku každého vegetariána a vegana. Semínka by však měli občas pojíst i ti, kteří se ve stravě nijak neomezují. Sezamová semínka je vhodné pojídat neoloupaná. Odstraněním slupky se totiž ochudíte o podstatnou část zdravých látek. Sezamové semínko se bude hodit lidem, kteří trpí na anémii, tedy chudokrevnost. Sezam taky zmírňuje pocení. Prospívá srdci a cévám, celkově podpoří činnost srdeční soustavy a taky oběhový systém. Pokud máte problémy s růstem nebo lámavostí vlasů či s nerostoucími nehty, pak je pro vás sezamové semínko tím pravým pomocníkem. Seznam taky pomůže při zácpě, zvlhčuje střevní sliznici. Příliš vás nelákají samotná sezamová semínka? Pak ke konzumaci zvolte například výbornou sezamovou pastu. Tahini se solí – sezamová pasta 250 g najdete zde.  Bio tahini - sezamová pasta se solí. Čistá pasta z mletých šetrně pražených sezamových semínek osolená mořskou solí. Sezam je důležitým zdrojem vápníku, vitaminů B1 a B6, železa a hořčíku. Tahini je oblíbené v makrobiotické kuchyni, používá se v oblíbené pomazánce hummus a hodí se do většiny pomazánek na bázi vařených luštěnin. Zjemní omáčky, dipy a salátové zálivky, skvělé je i na pečivu. Složení: sezamová semínka, lehce upražená, mořská sůl. Obsah: 250 gZemě původu: Německo Výživové údaje na 100 g:Energetická hodnota 2699 kJ/ 653 kcalTuk 59 g z toho nasycené mastné kyseliny 9 gSacharidy 5,9 g z toho cukry 0,6 gVláknina 9,1 gBílkoviny 21 gSůl 1,0 g
Zobrazit článek >
 
Alkoholové steaky a jak na ně? III
Dnes vás seznámím s recepty, díky kterým připravíte ty nejlepší steaky na víně. Ale pozor, pokud je jednou ochutnáte, hrozí vám, že už jiný steak nebudete chtít jíst. Tvrdíte, že je víno spíše pro dámy? Tak to jste tuto specialitu ještě nejedl! Steak s červeným vínem Budete potřebovat: Vepřové nebo hovězí plátky (400 g) Červené víno (40 ml) Vinný ocet červený (20 ml) Hovězí vývar (150 ml) Olivový olej (pár lžic) Sůl a pepř Postup: Steaky klasicky nasolte a opepřete dle vaší chuti. Maso dejte na pánev a udělejte ho tak, jak máte nejraději. Poté maso z pánve vyjměte a uložte ho někam, kde vydrží chvíli teplé. Do pánve, kde se nachází výpek ze steaku, nalijte víno a ocet. Dvě minuty spolu tekutiny povařte. Poté přilijte vývar a vařte ještě asi další dvě minuty. Na závěr omáčku osolte a opepřete. Vyjměte steaky z tepla a naservírujte je na talíř. Polijte maso omáčkou a můžete ihned podávat. Mandlový kuřecí steak na bílém víně Budete potřebovat: Kuřecí maso (400 g) Olej (pár lžic) Mandle (30 g) Hladkou mouku (1 lžíci) Máslo (1 lžíci) Bílé víno (50 ml) Česnek (4 stroužky) Steakové koření Sůl a pepř Postup: Kuřecí plátky osolte a opepřete. Potřete je vylisovaným česnekem. Vložte je na pánev a osmažte. Maso vyjměte a postupujte jako u předchozího receptu. Nyní ještě výpek zjemněte máslem. Přidejte mouku, kterou s máslem promíchejte a poté přilijte víno. Tuto směs povařte, dokud nezhoustne. Dochuťte podle potřeby a ihned s masem podávejte. Teploměr na steaky 2 ks najdete zde.     
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno III
Cukr Už v předchozí části bylo řečeno, že cukr byste měl vždy nahrazovat medem. Rafinovaný cukr zaleptá trávicí trakt, na prázdný žaludek rozhodně není dobrou volbou. Něco ze zeleniny Zelenina po ránu není vůbec špatná, ale když si ji necháte až na čas oběda, určitě se nic nestane. Pokud jde o snídani, pokuste se vynechat rajčatové potraviny. Zvyšují kyselost organismu, čímž vůbec nepomohou trávicímu systému. Vynechte banány Banán patří mezi druhou nejkonzumovanější potravinu v kategorii ovoce hned po jablku. Není se co divit, obsahuje výživné látky, dodá energii a hlavně zasytí. Tak kde je problém, neměl by být zmíněn výše? Neměl. Pro raní svačinku je banán příliš těžký. Vzhledem k obsaženému draslíku a hořčíku může po ránu dojít k přehlcení prvky a budete se akorát cítit těžký a plný. Pečivo Křehké a nadýchané pečivo může působit tak moc lákavě. Jenže pozor. Taky dokáže pořádně potrápit žaludek. Nadýmá a celkově může dodat pocit těžkosti vašeho organismu. Jogurtové a mléčné produkty Jogurt bývá docela podstatným množstvím lidí pokládán za ideální potravinu pro start dne, pamatujte si, že to úplně není pravda. Všechny mléčné produkty přirozeně obsahují kyselinu mléčnou, mléko nepatrné množství, jogurty jí v sobě nesou nejvíce. Může dojít k podráždění žaludku podobně jako u již zmíněných rajčat. Koření Kořeněné jídlo po ránu se doporučuje v případě kocoviny. Nejde však o příliš vhodný tah. Koření, zejména to ostré chuti, podráždí žaludek ještě víc. Narušuje sliznici a ještě zvýší žaludeční kyselost. Vyvarujte se kořeněným jídlům, na oběd už si je s klidem můžete dát. 
Zobrazit článek >
 
Rakytník: Klenot prospěšný vašemu zdraví I
Na dnešek jsme pro vás připravili rakytníkový speciál. Víte, co vám může přinést pravidelná konzumace rakytníku? Proč jíst plody rakytníku řešetlákového třeba každý den? Hned několik odpovědí najdete již v tomto článku.  Rakytník má blahodárný vliv třeba na zlepšení stavu pokožky nebo je velkým činitelem v boji proti únavě. Můžete jej konzumovat každý den v kteroukoliv denní dobu.  Rakytník je ovoce obsahující velké množství vitaminů, minerálů či antioxidantů. Pyšní se taky vysokým počtem stopových prvků. Co se týče těch nejvýznamnějších složek, najdete v rakytníku vitamin A, celou skupinu B, zvláště pak vitamin B1, B3, B6 a B9, dále D, E, K, a P. Abychom nezůstávali jen u výčtu vitaminů, za zmínku stojí taky hippophein a taky serotonin. Plody rakytníku jsou samozřejmě nejúčinnější v čerstvé podobě, ale hodit se vám budou i sušené, protože právě z nich se nejčastěji vyrábí šťávy, marmelády nebo džemy. Z rakytníku si můžete vyrobit taky vlastní olej, o těchto produktech se však pobavíme ještě později.  Jaké jsou účinky rakytníku?  Jedná se o velmi dobrý zvyšovač imunity a vylepšovač obranyschopnosti. Rakytník je dobrým zdrojem zdraví prospěšných látek při chřipce i těch nejzávažnějších nemocích. Působí pozitivně na organismus při nádorových onemocněních, je dobrou prevencí proti nachlazení v době chřipek i epidemií. Pokračování najdete v další části článku. Zjistěte, proč ještě je konzumace rakytníku tak výhodná pro vaše zdraví. 
Zobrazit článek >
 
Seznamte se s kávami OXALIS I
Firma OXALIS je česká společnost, která funguje na trhu již přes dvacet let. Řadí se k největším pražírnám kávy české republiky. Na trh dodává přes 40 druhů kávy a 400 druhů čajů. Pod touto značkou najdete i některé doplňkové zboží. Nemeškejte a ochutnejte (nejen) přepychovou kávu. Z velkého množství druhů můžete vybírat zde. Prohlédněte si ve dvou článcích některé druhy kávy OXALIS a vyberte si tu svou. Kokosový drot Ach to mlsání. Zase máte chuť na sladké? Nevadí! Zapomeňte na zákusky a dopřejte si dobrou kávu, která vám lehce toto sladké mámení nahradí. Pokud jste milovníkem kokosu, je tato káva přesně tím, co potřebujete. Kávu najdete zde. Švýcarská káva Švýcarská káva uspokojí milovníky kofeinových bomb, kteří však touží i po sladkém potěšení v podobě čokolády. Co jiného by taky mohla švýcarská káva obsahovat, že? Kávu najdete zde. Vánoční cukroví Vánoce každým dnem? To se vám lehce splní s kávou jménem Vánoční cukroví. Dopřejte si lahodné potěšení plné skořice, vanilky a dalších aromatických látek, které připomínají vánoční cukroví. Kávu najdete zde. Etiopie Yirgacheffe Podnikněte výlet do východní Afriky, konkrétně do státu Etiopie a nechte se pozvat na pravou káv arabika. Káva z oblasti Yirgacheffe je pěstována ve vysoké nadmořské výšce. Káva na chuť připomíná exotické ovoce, které je doplněno čokoládovými tóny. Kávu najdete zde. Křupavé mandle A na závěr tohoto článku něco pro milovníky nejrůznějších ořechů. Dopřejte si těkuté potěšení pražených mandlí. Kávu najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Agáve sirup
Agáve americkou můžete znát pod pojmenováním zdravé mexické sladidlo. Jedná se o rostlinu, která hojně obsazuje oblasti polopouští a další tropická místa.  Rostlina se větví na několik druhů, z každého však může být připraven nejen sirup, ale taky oblíbený alkoholický nápoj Tequila.  V Agáve má své zastoupení téměř každý vitamin, najdete zde vitamin A, skupinu B, vitamin C, D a K.  Agáve v sobě nese poměrně velké množství tekutiny, ze které se následně připravuje sirup. Ten se pyšní velmi hustou konzistencí, je dokonce hustější než med. Velkou výhodou je nízký obsah sacharózy a vysoký podíl cukru ovocného.  Sirup Agáve se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Podporuje funkce metabolismu. Pomáhá tělu rychleji trávit tuky. Působí taky protizánětlivě a dlouhodobě zvyšuje imunitu.  Agáve pomáhá taky proti bolestem zubů.  Působí proti chudokrevnosti. Navrací tělu zdravou barvu.  Má vliv na trávicí orgány. Léčí záněty žaludku a taky působí jako prevence proti propuknutí žloutenky.  Sirup můžete používat taky zevně, neboť se pyšní protizánětlivými vlastnostmi. Léčí akné a vyrážky. Používá se taky k léčbě modřin a popálenin.  I když vám Agave sirup jistě zachutná, konzumujte jej v omezeném množství, a to zejména z důvodu cukru. Doporučená dávka se pohybuje okolo patnácti gramů.  Sirup z agáve se používá jako sladidlo. Lze ho přidat do jogurtu, cereálií, kaší, smoothies, dezertů a dalších pokrmů.
Zobrazit článek >
 
Pistácie solené
Pistácie. Velmi oblíbené jídlo takzvaně na zob. Jak chutnají vám? Taky byste je mohl jíst klidně od rána do večera? Můžete tak činit bez výčitek. Vždyť se jedná o ta zdravé dary přírody. No posuďte podle našeho článku sám.  Oproti ostatním oříškům obsahují pistácie méně kalorií. Navíc jsou velice bohaté na fosfor a hořčík. Ten pomáhá třeba s absorpcí vápníku. Dále je tu vitamin B6. Jistě vás potěší, že obsahují taky velké množství vlákniny, která má pozitivní vliv na metabolismus a pomáhá při hubnutí.   Obsažený vitamin A a E zase pomáhá při detoxikaci organismu. Esenciální mastné kyseliny působí na zlepšení imunitního systému.  Pistácie přispějí ke zdraví vašeho srdce. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Působí preventivně proti krevním sraženinám a taky proti infarktu. Otestujte jejich sílu.   V pistáciích se taky vyskytuje podstatné množství mědi. Jedná se o prvek, který přispívá například k tvorbě krvinek. Navíc urychluje metabolismus.  Pokud máte problém ve zvládání stresových situací, jistě vás potěší to, že pistácie proti negativu jménem stres působí velmi dobře. Pomáhají navíc snižovat krevní tlak. Jen si dejte pozor na solené produkty. Prostřednictvím tohoto druhu pistácií zkonzumujete zbytečně moc soli.  Pistácie obsahují fenylalanin, látku, která zlepšuje náladu a omezuje chuť na jídlo.  A jedna zajímavost na závěr našeho povídání. Slyšel jste o tom, že pistácie jsou extrémně hořlavou potravinou? Dokonce u nich bylo prokázáno samovznícení. Údajně by tyto ořechy neměly být skladovány po velkých hromadách. 
Zobrazit článek >
 
Mistrem Sushi lehko a hravě u Vás doma!
Máte rádi nebo dokonce milujete sushi? Dostali jste někdy nehoráznou chuť na tento báječný pokrm, ale nechtělo se Vám do restaurace? Nezaujala Vás ani možnost dnešní doby jakou je rozvoz jídla domů, protože cena se díky rozvozu znatelně vyšplhá vzhůru anebo nemáte s rozvozy ty nejlepší zkušenosti? Nevadí, mám pro Vás řešení. Co takhle si udělat skvělé sushi přímo u Vás doma? Přesně tak nemusíte se ničeho děsit, je to jednoduché a bude Vás to i bavit.   Co je to, ale vlastně sushi? Když se řekne Japonsko, tak se mnohým z nás vybaví udatní samurajové, pro které čest a oddanost byla důležitější než strach ze smrti. Vybaví se nám zcela jistě mnoho moderních technologií, zajímavých animovaných filmů a seriálů, kterým říkáme manga a samozřejmě i legendární meč katana. Největší symbolem Japonska,který se však evropanovi zcela jistě vybaví je sushi, jedno z nejznámější jídel japonské kuchyně. Většina lidí si pod pojmem sushi bohužel představí pouze syrovou rybu s kouskem rýže.  Sushi je však hlavně vařená lepkavá rýže spojená se speciální sladkokyselou omáčkou zvanou sušinoko, která se připravuje právě k účelu jakým je dochucení rýže na sushi. Sushinoko, je prakticky směs rýžového octa, cukru, soli a vmíchá se do uvařené rýže,kde vlastně tvoří jednu z hlavních složek sushi. Není divu, že v doslovném překladu z japonštiny znamená sushi ” kyselá rýže” . Sushi má poměrně dlouhou historii, první zmínka o sushi pochází již z roku 718 n.l. Ale s největší pravděpodobností, se sushi objevilo ještě mnohem dříve. Původně však sushi nevypadalo tak skvěle jako teď. Jednalo se o nasolené části syrových ryb obalené do rýže, aby v ní dozrály. Rýže se pak nekonzumovala, používala se pouze, jako jakýsi obal k dozrání a ke konzervaci. Recepty se samozřejmě v průběhu času různě upravovaly, včetně vzhledových úprav a technice servírování. Každá část Japonska si prakticky vytvořila i své vlastní sushi speciality, díky které se lokalita také vyznačovala na různých cestovatelských mapách tehdejší doby. Sushi nigiri, které je v současnosti jedno z nejpopulárnějších specialit vznikla teprve v 19. století v Tokiu. Opravdový boom ve světě sushi slavilo až v minulém století, kdy se prakticky začalo rozšiřovat do všech částí světa a mnohé vyhlášené podniky si najímali japonské kuchaře, abymohli svým hostům dopřát opravdový požitek z této delikatesy.  Najímání kuchařů z Japonska mělo, ale také psychologický efekt, hostům spíše chutnalo sushi od opravdového Japonce, než od amerického či evropského kuchaře, i když se udělala řada testů, kdy sushi vařila jedna osoba a pouze se zákazníkům sdělilo, že tento kousek připravil Japonec a tento Američan.   Sushi je legendární po celém světě, nejen díky své netradičnosti, ale také hlavně díky své výživové hodnotě a prospěchu na lidský organismus. Sushi se vyrábí z rýže, které se říká nišiki. Tato rýže se ovaří a ještě teplá se smíchá s omáčkou sušinoko. K tomuto míchání se používá z pravidla vějíř, dke kterému se jednotlivá zrnka rýže neponičí, ale hlavně se postupně i rýže pozvolna ochlazuje. Po vychladnutí se rýže používá jako hlavní přísada do sushi. Jedna z nejdůležitějších součástí jsou čerstvé syrové ryby různých druhů. V naší kultuře a de facto celkově v kulturách mimo Japonsko je sice obvyklé ryby před konzumací tepelně upravovat, nehledě na to, že většina ryb tak přijde o svou jedinečnou chuť a bohaté látky. Syrové ryby jsou však pro lidský organismus a celkově pro zdraví daleko prospěšnější. Sushi, se ale nedělá pouze z ryb. Používají se krevety, chobotnice, sépie a dokonce i kaviár. Velmi populární je sushi s avokádem a kombinací z různé druhy zeleniny. Sushi je zdrojem mnoha důležitých látek, které naše tělo potřebuje. Mezi tyto látky patří hlavně jód, proteiny, minerály, kvalitní bílkoviny a nenasycené kyseliny. Na rozdíl od jiných pokrmů k dosažení těchto látek nepotřebujeme sníst tolik sushi jako jiných jídel. Sushi, ale obsahuje také málo tuku a kalorií (samozřejmě, ale nesmíte sníst 5 kilo sushi a pak se divit na váze, že jste přibrali), proto se hodí i k dietám, vyváženému stravování a zdravému životnímu stylu.   Výroba sushi se může zdát složitá, ale s domácím výrobníkem sushi je to opravdu hračka. Teď už vám stačí, jen nakoupit kvalitní suroviny a pustit se z vesela do vašeho domácího sushi. Ochromte své přátele, připravte romantickou večeři pro přítelkyni anebo zkuste pro své ratolesti připravit zdravou a chutnou večeři. Díky domácímu výrobníku sushi to všechno hravě zvládnete.   Domácí výrobník sushi si můžete objednat zde
Zobrazit článek >
 
Co je to Cider? Hit poslední doby
V poslední době je tento nápoj stále více populární. Je oblíbený jak u mladých, tak starších lidí. Zejména díky jedinečné a osvěžující chuti, která je zároveň velice intenzivní.   Co je to vlastně Cider? I když se mnozí lidé domnívají, že se jedná o druh piva či dokonce vína, tak to není pravda. Cider je ve skutečnosti zkvašený jablečný mošt s různými stupni alkoholu. Vznik Cideru je při tom velice jednoduchý. Jde o fermentaci jablečné šťávy, která se nechá zrát ve starých dubových sudech v určité teplotě. Po době zrání se stáčí, projde čistícím procesem, pasterizací a následně se ředí, aby se dosáhl požadovaný obsah alkoholu.   Historie Cideru Mezi „objevitele“ Cideru se považují Angličané a Francouzi, kteří se přou o pomyslnou první příčku v historii. Nicméně první oficiální záznam o výrobě Cideru pochází z Norfolku kolem roku 1205 a však podle odhadů to bylo ještě mnohem dříve. Cider má však poměrně hlubokou tradici v severním Španělsku a také v Hessensku, které se nalézá v Německu. V České republice je tradice Cideru poměrně krátká, řádově pár let, o to větší však zažívá u nás Cider boom.   Za největší konzumenta Cideru se považuje Velká Británie, protože se v celé Velké Británii vypije ročně přes 480 milionů litrů Cideru. V České republice se vypije dle odhadu přibližně 4 miliony litrů.   Osvěžující jablečná chuť Cider může být jak čistě průzračný, tak lehce zakalený, většinou m zlatavě oranžovou barvu. Nápoj je jemně perlivý a je dobrý jak studený, tak při pokojové teplotě, na rozdíl od piva nebo jiných alkoholických nápojů. Tradiční Cider je příjemně cítit po jablkách jak v chuti, tak ve vůni. Nicméně se jedná opravdu o lehké neagresivní aroma. Cider je méně opojný než víno, oproti pivu je i méně hořký a není ani tak sladký jako většina perlivých limonád. Díky těmto vlastnostem, prakticky naprosto vyvážené chuti úžasně zbavuje žízně, osvěží v horkých dnech a může se podávat takřka ke každému jídlu.   Málo alkoholu, hodně chuti I když je Cider znám spíše jako alkoholický nápoj, tak se v něm mnoho alkoholu nenachází. Síla se pohybuje od 0,5% - 8% obsah alkoholu. Nejvyšší oficiální přípustná hranice pro Cider je 8%, pokud nápoj přesáhne obsahem alkoholu tuto hranici, pak se již nejedná o Cider, ale o jablečné víno. Vzhledem k tomu, že Cider je poměrně nízko alkoholický, tak si někteří lidé myslí, že po vypití Cideru si mohou sednout za volant. Pozor na to, i když je Cider nízko alkoholický nápoj, je v něm stále alkohol a tudíž po jeho požití nesmíte minimálně hodinu (podle tělesné výšky a hmotnosti) usednout za volant.
Zobrazit článek >
 
Boj s nezralým avokádem
Přinesl jste si z nákupu avokádo, avšak jeho tvrdost by se dala srovnat s tvrdostí kamene? Nemusíte se obávat, váš mlsný jazýček nebude muset na tuto zdravou svačinku čekat týden. Zde je seznam postupů, jakými můžete urychlit změknutí avokáda: Nejznámější metodou je vložit avokádo do uzavřeného prostoru, ve kterém nedochází k výměně vzduchu s venkovním prostředím. Nejideálnější je zabalit avokádo na 24 hodin do papírového sáčku nebo ho zasypat moukou. Pokud přidáte k avokádu rajče, banán nebo jablko, bezesporu urychlíte jeho zrání. PO jednom až třech dnech avokádo vytáhněte ven a můžete ho podávat. Jistě bude velmi měkké. Jestliže avokádo rozkrojíte předtím, než si uvědomíte, že by nějaký čas mělo ještě odpočívat, pokapejte ho citronem, přiložte strany na sebe a obalte ho potravinářskou fólií. Tu nejlépe každý druhý den vyměňujte. Avokádo by však do třech až čtyřech dní mělo být zralé. Avokádo samo o sobě dozraje asi za šest dní. Chlad jeho vývoj mnohonásobně zpomaluje, takže pokud vaše avokádo uchováváte v lednici, nemůžete se divit, že stále není zralé. Pokud potřebujete avokádo připravit téměř ihned, zbývá vám poslední možnost přípravy. Pokuste se z něho dostat veškerou slupku. Vyjměte pecku a zbytek avokáda nakrájejte. Kousky pak vložte do ručního mixéru. V něm se vám vytvoří jakási kaše, kterou můžete smíchat s mozzarellou a zdravá pomazánka je na světě. Pestrá a vyvážená strava je základ. Tušíte, že vám nějaká ta živina či vitamin v těle chybí? V tom případě zamiřte do oddělení Zdraví, kde najdete naprosto vše, co hledáte. 
Zobrazit článek >
 
Video: Úžasné triky, jak nakrájet jablko
Jablko je plodem podzimu číslo jedna. Udělat s ním pár šikovných triků je zábava, hra a při dobrém zvládnutí vynikající způsob, jak se předvést a zaujmout okolí. Stačí vám pouze kvalitní nůž a jde se na to. Nakrájené čtyřmi řezy Nic víc, jen čtyři přesné řezy a jablko rozdělíte na pěkných 8 částí uprostřed ohryzek, který již není třeba ohlodávat jako zajíc. Elegantní, rychlé a šikovné. Stačí položit jablko na stranu, kde vyrůstá stopka, a pak ho rozřezat stylem piškvorkovej mřížky. Ve středu zůstanou jadérka a vy hodujete. Mimochodem, pokud jablko nedokrojíme, můžete si ho nechat nařezané a vydrží dlouho krásné svěží. Pak už jen oddělíte měsíčky a zajete si. Dokonalá dekorace Pokud máte třetinu jablka, nakrájejte několik zářezů z jedné strany a oproti ním pár z druhé. Dostanete krásné a jednoduše dekorované jablko, které okouzlí na stole při servírování. Ukažte, že jste chlap, umělec a kreativní víte podávat například i chléb se sýrem a delikátním kouskem jablka. Pozor, nejkrásnější vynikne na efektním talíři. Labuť z jablka Pokud jste zvládli práci s nožem na úrovni kreativní začátečník, přejděte na další fascinující způsob, jak zpracovat obvykle jablko do dokonalého uměleckého díla. Takového, jak jste viděli kdesi na dovolené. Už stačí mít pouze vhodný nůž a prohlédnout si praktické video jako pár tahy máte geniální ozdobu.
Zobrazit článek >
 
Jak poznat kvalitní klobásu? II
Při rozeznávání kvality je dobré vědět, jak byly klobásy na trh dopraveny, pokud nebyly vyráběny přímo v uzenářství, taky byly baleny v ochranné atmosféře a jakým způsobem byly uzeny. Měl byste se zaměřit samozřejmě taky na jejich složení. Prozkoumejte, kolik procent masa obsahuje, zaměřte se taky na tuk a vodu. Jestliže si kupujete vepřovou klobásu, mělo by se v ní nacházet pouze vepřové maso. Jestliže na obalu najdete i kuřecí či hovězí kousky, určitě nejde o precizní klobásu. Žádná klobása by taky neměla být na povrchu lesklá a jakkoliv olepená. Měla by působit suše, ale zároveň čerstvě a svěže. Cena za kvalitní klobásy je samozřejmě obvykle vyšší než za klobásy, které obsahují mnoho separátů navíc. Dejte si však pozor na klobásy v supermarketech. Někteří výrobci nasazují klobásám obrovské ceny, avšak jejich kvalita není nic moc. Jak již bylo řečeno, čtěte jejich obaly. Klobása by vám měla vydržte v lednici nejméně měsíc. Záleží však na tom, jak dlouho ležela na pultě řezníkovi nebo v supermarketu. Klobásu skladujte rozhodně v chladu. Před podáváním byste ji měl nechat provětrat a dýchat, poté až servírovat. A teď už vám vybírání klobás půjde samo, že? Jste vegetarián? Nebo snad vaše přítelkyně a vy jí chcete udělat radost taky nějakou ,,klobásou‘‘? Pak sáhněte po tofu klobáskách v nálevu. Najdete je zde. 
Zobrazit článek >
 
Nejen po ránu chutný šálek kávy
Jak se zpívalo v jedné z reklam na kávu: "....aroma ti říká - vstaň!". Za sebe jen potvrdím, že nic tak skvěle po ránu nenaladí, jako voňavý šálek skvěle připravené kávy. Někdo ráno vstává s turkem, jiný si potrpí na dokonalý černý nápoj z kávovaru. Nejen příprava čaje, ale i kávy si zaslouží svůj čas. Něco jako obřad přípravy kávy. Čerstvost namleté kávy nic nenahradí. A aby jste ponechali kávě tu nejlepší kvalitu co nejdéle, pak kávová zrna uschovávejte v přostředí, které bude suché, chladné a tmavé. Tím zamezíte ztrátě aroma, žluknutí a napadení plísněmi. Při skladování dbejte na to, aby káva nebyla poblíž dalších aromatických potravin, protože má tendenci pohlcovat pachy. Kávu skladujete v zrnkovém stavu. Před přípravou kávy si namelte pouze požadované množství. Také kvalita vody velmi ovlivňuje chuť kávy: Tvrdá voda - neutralizuje ovocné kyseliny obsažené v kávě. Měkká voda - zdůrazňuje kyseliny obsažené v kávě.   Dopřejte si nejen kvalitní kávu, ale i její dokonalou přípravu s KÁVOVAREM PHILIPS EP5314/10 Series 5000. Kávovar je vybavený keramickými mlýnky, které jsou extrémně pevné a přesné, takže si můžete vychutnat čerstvou aromatickou kávu z nejméně 20 000 šálků. Termoblok zajistí horkou kávu a cappuccino o dokonalé teplotě pro celou vaši rodinu. Tajemství spočívá v jeho lehkém těle z hliníku a nerezové oceli, která dokáže rychle dosáhnout vysokých teplot. Klasický napěňovač mléka vytváří páru, takže můžete snadno připravit hedvábně hladkou mléčnou pěnu pro své cappuccino. Co víc? Jelikož má klasický napěňovač mléka pouze dva díly, také se snadno čistí. Plně automatický přístroj nabízí širokou škálu snadno použitelných možností přizpůsobení nápoje podle vaší chuti. Můžete si snadno přizpůsobit a uložit do paměti délku, sílu a teplotu přípravy jednotlivých nápojů. Nebojte se objevovat, experimentovat a vysnít si jakýkoli nápoj. S funkcí MEMO vždy získáte šálek kávy podle své chuti. Tato funkce umožňuje upravit a uložit délku extrakce kávy a cappuccina, takže váš přístroj bude přesně vědět, jakou kávu a cappuccino máte nejraději. Spařovací jednotka je srdcem každého plně automatického kávovaru a měla by se pravidelně čistit. Plně vyjímatelná spařovací jednotka umožňuje důkladné čištění opláchnutím pod tekoucí vodou.      
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě
Způsobů přípravy jídla v přírodě je několik. Avšak ne všachny způsoby jsou bezpečné, především z důvodu nechtěného založení požárů. Když už si naplánujete několikadenní pobyt v přírodě, bez možnosti docházky do nějaké hospůdky nebo obchodu, určitě si budete muset naplánovat, co s sebou. Tedy jaké potraviny si zabalíte na cestu, ze kterých budete připravovat jídla na celý den. Množství potravin se bude také odvíjet od toho, jak do přírody pojedete a kolik vás bude. Nejsnažší způsob bude cesta vašim autem. Jak tedy vařit v přírodě: na otevřeném ohni - najděte si místo, které bude dále od lesa a bude mít blízko zdroj vody, která bude nutná k uhašení. Můžete využít přírodních materiálů, na kterých si připravíte špekáčky nebo rybu. Tak tedy nějaký klacík na opékání. Budete-li mít ve výbavě campingové nádobí, tím lépe pro vás. Jinak s sebou můžete přibalit alobal, ve kterém lze připravit různá masa i zeleninu nad ohněm. plynový vařič - je další variantou, jak si připravit jídlo a s opatrností prakticky kdekoliv. Stačí si jen dokoupit campingové nádobí, které snadno seženete v našem eshopu - zde. K plynovému vařiči lze dokoupit náhradní kartuše - Kartuše Meva 230g nebo Kartuše s ventilem Meva CP250. Osobně volím raději tu druhou variantu, kterou používám i na cesty do zahraničí. Jak by se vám líbil PLYNOVÝ VYŘIČ TRAVELER?  
Zobrazit článek >
 
Vypěstujte si vlastní salát
Listová zelenina obsahuje mnoho rostlinných druhů z různých čeledí. Určitě znáte klasický hlávkový salát nebo jeho křupavější variantu v podobě ledového salátu. Tato zelenina má nižší nároky na teplotu a kratší vegetační dobu. V kuchyni se používá především k přípravě studených salátů. Obsahuje vitamin A a C, kyselinu listovou, minerální látky a vlákninu. Salát hlávkový máslového typu - na řezu listu vylučuje mléčnou šťávu. Listy bývají zabarvené od žlutozelené barvy, přes zelenou až po karmínovou barvu listu. Na teplotu není příliš náročný. Roste při teplotě okolo 5oC. Hlávky salátu se pak nejlépe tvoří při teplotě okolo 14oC. K pěstování zvolte osluněná a vzdušná stanoviště s hlinitopísčitou, humózní a živinami zásobenou půdou.   Salát ledový - s charakterem sklovitých listů. Je trošku více náročnější na teplotu a má delší vegetační dobu. Odrůdy ledového salátu zahrnují 3 typy: 1. Lublaňský - světlejší, 2. Babana - červený a 3. tmavě zelený typ. Sklizené hlávky lze skladovat až několik týdnů-   Salát římský - nejstarší forma salátu s listy sladké chuti. Snáší relativně vyšší teploty a je méně náchylný na vybíhání do květu.   Salát listový - tvoří růžice žlutě, teleně, červeně nebo červenohnědě zbarvených listů. Dle tvaru listů se dělí na kategorie: 1. Lollo - kadeřavé listy a 2. dubolistý - připomíná tvar dubových listů. Má kratší vegeační dobu než salát hlávkový. Vypěstujte se zeleninu na vlastní salát. V kolekci GROW IT nabízíme semínka SUPER SALÁT.
Zobrazit článek >
 
Seznamte se s kávami OXALIS II
Bílý nugát Toužíte po smyslné kombinaci bílé čokolády, jejíž chuť je ještě více krémovější než krémová a taky po vanilce s přídavkem kousků pistácií? Pak zvolte kávu bílý nugát, jež vám přinese stoprocentní potěšení. Kávu najdete zde. Vanilka Pokud vaše chuťové buňky touží přímo po vanilce, volte tradiční vanilkovou kávu. Najdete ji zde. Malina Káva s kapkou ovocné šťavnatosti? Pak vaše volba musí padnout na malinovou kávu OXALIS, najdete ji zde. Baileys Tuto kávu bych nazvala bombou mezi kávami. Jestliže jste milovníkem alkoholického nápoje Baileys, budete z tohoto druhu kávového nápoje nadšen. Dopřejte si potěšení v podobě kofeinu a prvotřídní whiskey. Kávu najdete zde. Havajský ořech Jak chutná káva s příchutí havajského ořechu? Trochu po pražených lískových oříškách, zčásti po kokosu. Připravte si přímo u vás doma toto havajské potěšení. Zavřete oči a ve chvilce relaxu se přeneste na samotné Havajské ostrovy. Kávu najdete zde. Macadamia Nezapomeňme taky na makadamové oříšky, které se skrývají spolu s čokoládou v kávě Macadamia. Ochutnejte tuto prvotřídní kávu. Najdete ji zde. Belgické pralinky Zvítězí u vás švýcarská čokoláda nad belgickou nebo právě naopak? Připomeňte si chuť neodolatelných pralinek, které byly schovány do kávového nápoje, který najdete zde. Alžírská káva Přenesme se zase o kousek dál. Víte jak chutná pravá Alžírská káva? Správně, po koňaku. Díky skvělé receptuře zůstane v kávě chuť vaječného koňaku po celou dobu konzumace. K8ávu najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Základní druhy těstovin I
Už nevíte, jaké originální jídlo doma uvařit? Nebaví vás stále opakující se pokrmy? Co takhle jen pozměnit přílohu? Vyměňte běžné těstoviny za ty méně tradiční, které jinak chutnají a navíc taky skvěle vypadají. Změna se občas vyplatí. Vyzkoušejte alespoň pár z našich těstovinových tipů. Článek je rozdělen do dvou částí. V první řadě se podíváme na nejznámější druhy plněných těstovin, následně na rozšířené a oblíbené tipy neplněných těstovin. Máte se na co těšit. Jaké druhy jsou pro vás novinkou? PLNĚNÉ Tortellini Tortellini jsou u nás asi nejznámějším druhem plněných těstovin. Ačkoliv v Itálii tak oblíbené nejsou, u nás si na nich pochutnává spousta Čechů. Jedná se o semolinové těstoviny, které jsou zatočené do malého hnízda nebo prstýnku. Uvnitř nich se skrývá maso, sýr, špenát, někdy i třeba houby. Canelloni Tyto těstoviny u nás nejsou moc rozšířené, avšak v cizině se jich nemohou strávníci nabažit. Na rozdíl od ostatních plněných druhů se tyto těstoviny zapékají. Plní se sýrem, špenátem nebo masem a následně se zalévají omáčkou, nejčastěji s rajčaty. Ravioli Typickým pokrmem Italů ze severu jsou Ravioli. Jedná se o semolinové těstoviny, někdy nazývané jako taštičky, které mají tvar čtverečků a jsou naplněny masem. NEPLNĚNÉ Penne Krátké vroubené roury šikmo ořezané jsou jedny z nejčastěji vařených těstovin. Díky jejich zešikmení v nich uvízne hustá omáčka. Farfalle Dalšími omáčkovými těstovinami jsou Farfalle. Mají tvar mašliček nebo motýlků. Fusilli Fusilli uzavírají trio těch nejlepších omáčkových těstovin. Jedná se o zatočené spirálky. Mimo omáčky jsou vhodné taky do salátů.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9