EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Asijská kuchyně a jak to v ní funguje I
Navštívil jste už někdy asijskou restauraci? Obdivoval jste jejich kulturu? Zajímá vás, jak to u nich při jednotlivých jídlech chodí? Nejen že Asiaté používají k jídlu hůlky, oni mají celé jídlo jako jakýsi rituál. Přečtete si o asijských pokrmech a jejich strávnících víc. Věděl jste tohle všechno o jejich jídle? Asiaté dbají při každém jídle na dodržování určitých zásad. Tou hlavní je nevstávat od stolu, dokud všichni nedojedí. S každou slavnostní nebo obřadem, jako je narození, ale i pohřeb, je spojen jistý rituál. Svatební hostina by se dala považovat za ten největší. Má nekonečně mnoho chodů. Každý z nich znázorňuje určitý symbol, například dlouhověkost, štěstí nebo věrnost. Pokud se kdekoliv koná večeře, ke které nesednou jen příslušníci domu, je nezbytností od návštěvy, aby donesla dar. Za ten domácí rodina poděkuje právě přepychovou večeří. Asi víte, že Číňané neužívají k jídlu klasický příbor. K nabírání pokrmů jim slouží jídelní hůlky. Jsou vyráběny z klasického dřeva, bambusu, kovu, dokonce kostí a v dnešní době i z plastu. Setkat se můžete i s pravými stříbrnými hůlkami. Nyní jsou už ale spíše vzácností. Dříve byly vyhledávány a každá domácnost jedny vlastnila, jelikož stříbro zčernalo, když se na stůl dostalo otrávené jídlo. Nebylo by to správné poznávání cizí kultury bez ochutnání jejich jídel. Uvařte si něco z čínské kuchyně se skvělou kuchařkou Čínská kuchyně v redukční variantě. Knihu najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Rostliny, které vám pomohou zhubnout I
Podpořte váš redukční proces bylinkami nebo ovocem, které vám pomůže s dalšími přebytečnými kily. Po jakých z nich zapátrat? Přečtěte si o rostlinách, které byste měl zařadit do svého jídelníčku. Kakaovník Mléčné kakao vám s hubnutím nepomůže, kakaové boby však ano. Obsahuje významné procento kofeinu, minerály a další stimulanty, které podporují trávení. Jestliže kakaové boby nejsou k dostání, můžete zapátrat po kvalitním kakau, ve kterém dosti látek ještě zůstalo zachováno. Aloe vera Tato rostlina stimuluje metabolismus, podporuje produkci kolagenu a zbavuje střeva toxinů. Dokáže taky zvýšit energetický výdej. Jestliže hledáte rostlinu, která je snadno dostupná, volte aloe vera. Můžete ji užívat ve formě tablet, ale taky si koupit například výborný nápoj s aloe výtažky. Moc dobré jsou taky jogurty. Kopřiva dvoudomá Možná právě vaše babičky či maminka sbíraly kopřivy a následně z nich vařily čaj nebo vytvářely jiné zdraví prospěšné pokrmy. Věděly proč. Kopřiva obsahuje vysoký podíl vitaminu B2, C a taky K. Navíc působí močopudně, podporuje trávení včetně celkového metabolismu, čistí krev a významně ovlivňuje redukci tuků a cukrů. Při hubnutí byste měl mít minimálně kopřivový čaj ve své sbírce. Pepř Pepř, převážně ten černý, obsahuje látku piperine, která zabraňuje vytváření tukových buněk. Přidejte si do jídla alespoň špetku černého pepře. Nejideálnější je však rozkousat celou kuličku na lačno. Zelený čaj Zelený čaj je zázrak sám o sobě. Obsahuje kofein, který je dokonalým startérem pro váš nový den, katechiny, které se postarají o lepší spalování tuků, l-theanin, jež vás zbaví toxinů a zažene stres, a další pro tělo potřebné látky. Pro rychlejší hubnutí je jeho pití téměř nutností. Dr.Popov Čaj Reduční s garciníí najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak vařit s kurkumou I
Dneska jsme si pro vás připravili gurmánský speciál. Podíváme se na to, jak zapracovat kurkumu do jídel. Jde o velmi zdravou potravinu, o tom se ostatně můžete přesvědčit v našem článku, který jsme připravili speciálně na téma kurkuma a zdraví. Nyní se však přesuneme k tomu, jak s kurkumou pracovat v kulinářství. Naučte se využívat její síly a otestujte šmak jídel s tímto kořením.  Cuketové hody Jestliže máte rád grilovanou zeleninu, můžete její chuť jednou za čas ozvláštnit kurkumou. Ta se hodí zvláště na cuketu, avšak bude vám chutnat i na jiném druhu zeleniny. Je zajímavé zkoumat, jak jedno koření dokáže změnit celý chuťový ráz. V tomto případě s kurkumou nemusíte šetřit, pořádně s ní zvýrazněte chuť. Otestovat můžete taky cuketový koláč, kiš či nákyp.  Na zelí Kurkuma se skvěle hodí jako přídavek na dušené zelí. Chutnat vám bude spíše na tom dochucovaném cukrem. Do salátů Kurkumu můžete přidávat i do studených salátů. Zeleninu většinou dochucujete olejem, solí, octem či trochou cukru, avšak zkuste její chuť zpestřit taky bylinkami. Jednou z možností je sušená petrželka či oregano, sáhnout však můžete taky pro kurkumu.  Pečeme s kurkumou Ať už vytváříte slané nebo sladké pokušení, téměř vždycky jej můžete zpestřit nějakou zdravou surovinou. Ku příkladu můžete do sušenek přidat kurkumu, která jim nejen dodá specifickou barvu. Pomazánky s kurkumou  Kurkuma má ve své moci zpestřit chuť jakéhokoliv jídla, avšak přitom dokáže zachovat jeho původní šmrnc. Vyzkoušejte sílu tohoto koření v pomazánkách. Zpestří pokrm všem labužníkům. Vyzkoušejte ji, nebudete litovat. 
Zobrazit článek >
 
Grilujeme hovězí maso
Většina lidí běžně griluje kuřecí nebo vepřové maso, protože se bojí, že by z hovězího steaku vznikla podrážka, kterou budou žvýkat celý večer. Pravdou je, že hovězí maso se dá také grilovat, ale musí se vybrat správný druh maso a stejně tak důležitý je i postup přípravy. Vhodné hovězí maso na grilování Hovězí svíčková Hovězí kýta (zadní, ořech nebo spodní i svrchní šál) Hovězí roštěnec nízký a vysoký Hovězí pupek Hovězí zadní i přední maso Hovězí žebírka Postup přípravy zaručující dokonalý výsledek V první řadě musí být maso čerstvé, protože se konzumuje polo syrové. Na to je třeba dbát při grilování a hlídat jeho vnitřní teplotu, která by neměla přesáhnout 71 °C. V opačném případě se maso začne vysoušet a vznikne z něj právě ta žvýkavá podrážka. Před grilováním maso nenaklepávejte! Maso otáčejte kleštěmi na grilování, protože vidlička by jej propíchala a vytekla by z něj šťáva. Gril musí být velmi rozpálený, aby maso zůstalo šťavnaté. Teprve když je maso hotové, je možné snížit teplotu a nechat maso dojít. Když je maso již ugrilované, tak ho nechte chvíli odpočinout, aby se vstřebala šťáva, která dává masu tu správnou chuť. Teplota propečení podle typu steaku Krvavý steak – vnitřní teplota 52 - 55 °C Růžový méně krvavý steak – vnitřní teplota 55 – 60 °C Růžový nekrvavý steak – 60 – 65 °C Tmavě růžový steak – 65 – 69 °C Hnědý steak – 71 °C a více Náčiní na grilování koupíte v eshopu elektronika.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Recept: Grilované naložené vepřové koleno
O tom, zda-li je časté grilování a následná konzumace grilovaného jídla zdravé, nebudeme rozebírat. Stejně jako u konzumace jiných potravin upravených vařením, pečením nebo uzením se jednoduše držme hesla: "Všeho s mírou k našemu aktuálnímu zdraví.". Pokud už jste zabrousil na tento článek, možná že uvažujete o přípravě vepřového kolena. Klasikou v přípravě je vaření. Ale proč si tuto dobrotu neozvláštnit? Se zahradním grilem SHARKS MAXI KORFUN si můžete vepřové koleno nejen ugrilovat, ale také vyudit. A nejen vepřové koleno. RECEPT: Grilované naložené vepřové koleno Ingredience na lák = 1 vepřové koleno: 1 l vody 35 g kuchyňské soli 2 kuličky nového koření 5 kuliček pepře 1 bobkový list 2 kuličky jalovce - rozřezat 1 lžičku tymiánu 1 lžičku majoránky 1 lžíci octu 2 lžičky práškového hovězího vývaru nebo kostku masoxu Postup: Ingredience na lák lehce povaříme a necháme vychladit. Vepřové koleno omyjeme a kůži nařízneme kolem do kola ve tvaru spirály od kosti až do masa. Do řezů vetřeme zhruba 4 rozetřené stroužky česneku. Takto připravené koleno vložíme do nádoby, která zaručí plné zalití lákem. Koleno zalijeme lákem a přiklopíme víkem. Necháme marinovat nejméně 3 - 4 dny v chladničce. Před samotným uložením na gril, koleno předpečeme v troubě do lehkého změknutí masa. Poté dogrilujeme na mírném žáru.  
Zobrazit článek >
 
Jablečný ocet a jeho přínos pro vaše zdraví
Kyselina octová, vitaminy skupiny B, niacin, kyselina pantothenová, vitamin C. Všechny tyto látky ocet obsahuje. Působí na kvalitu vlasů, nehtů i pleti. Vyzkoušejte tento zázrak, který je navíc ještě plný železa, vápníku, draslíku a fosforu. Jablečný ocet se vyplatí konzumovat ráno. Jedna nebo dvě lžíce samotného octa vám neublíží, ale přesto se ocet vyplatí konzumovat v kombinaci s vodou. Dosladit ji případně můžete medem. Při obtížích ej možné nasytit se třemi lžícemi octa denně. Ocet lze případně koupit i ve formě tablet. Ocet neposiluje jen trávící systém, ale i celou oběhovou soustavu. Je budičem pro srdce. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Snižuje počet cholesterolu, taky hladinu krevního tlaku. Pravidelnou konzumací jablečného octa se v těle snižuje počet maligních buněk. Bud vám hrozit menší riziko rakoviny jícnu. O octu se ne nadarmo říká, že je výborný na hubnutí. Nemyslete si, že by ocet dokázal pálit kalorie místo cvičení, ale postará se alespoň o potlačení chuti k jídlu. Zvyšuje poct sytosti a vy se budete cítit najedený. Ocet neumí štěpit tuky, ale zatočí s hladinou krevního cukru, výrazně ji sníží. Je vynikajícím pomocníkem pro pacienty trpící cukrovkou typu 2. Lidé, kteří jedí jídla s jablečným octem mají mnohem menší problémy s udržováním přebytečného cukru v těle. Pokud si dáte ocet před spaním, snížíte svou hladinu cukru v krvi až o čtyři procenta. Bio Jablečný ocet nepasterizovaný 0,75l najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Znáte druhy steaků? I
Již jste si mohl na našich stránkách přečíst článek o stupních propečení steaků. Tentokrát se podíváme na jednotlivé druhy steakových pochoutek. Jaký z nich máte nejradši? Mignon Mignon nebo taky Filet mignon. Tak se jmenuje malá steaková porce z konce svíčkové. Jde o velmi křehké a libové maso. Nejčastěji ho na stůl dostanete krvavé či středně propečení. Obvykle je takto připravována maso vepřové, ale i na hovězí narazíte. Flank steak Flank steak má jednak mnoho způsobů využití, ale taky moc možností, jak ho připravovat. Maso lze dělat klasicky na grilu, na pánvi nebo ho podávat i jako dušený. Steak chutná nejlépe málo propečený. Jde o maso z hovězího pupku, přesně ze spodního šálu. Z tohoto masa připravuje slavný Mc Donald své hamburgery. Filet Napadlo vás někdy, že filety by se měly nazývat pouze některé plátky masa? Jde totiž o maso hovězí svíčkové. Díky tomu, že tento sval není téměř vůbec aktivní, je maso jemné a libové. Patří sice k dražším plátkům masa, ale co se týče žen, jde o nejčastěji zpracovávané maso. Hlavně tedy, když dámy vaří pro sebe. Muži filety nepovažují za pořádné maso, občas je i kritizují. Striploin steak New York Strip nebo taky Striploin steak je maso z nízkého roštěnce. Je poměrně dosti prorostlý tukem, ale zase je maso velmi měkké. Krájí se do větších plátků masa. Naučte se připravovat dokonalé steaky bez chybičky. Jak? Třeba s knihou Dokonalý steak, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Mangové recepty: Losos s mangovou omáčkou
O tento recept vás nemůžeme připravit. Mangovou omáčku můžete využívat univerzálně a přidávat ji na libovolná jídla, klidně si ji dopřejte i ve vegetariánských pokrmech. Je výborná! Chutná sladce i kysele, má v sobě exotický šmrnc, který ladí s velkým množstvím jídel. Vyzkoušejte. K lososu se v této podobě hodí bramborové pyré nebo grilovaná zelenina. Budete potřebovat:   Lososa (2 plátky) Hladkou mouku (na obalení) Máslo (50 g) Bylinkové máslo (na ozdobení) Citron (na ozdobení) Mango (2 ks) Zázvor (cca 2 cm) Chilli papričku (1 ks) Olivový olej (4 lžíce) Vinný ocet (cca 4 lžíce) Česnek (1 stroužek) Mandle (ideálně plátky, 40 g) Cukr (krupice, 7 lžic) Koriandr (1/2 lžičky) Skořici (1/2 lžičky) Sůl Postup: Nejprve si připravte mangové chutney. Na klasickém oleji opečte zázvor, česnek, cibuli a chilli papričku. Následně přidejte zmíněné koření. Mango nakrájejte a oloupejte. Přidejte cukr a ocet, následně vařte. Pokrm byste měl na mírném ohni vařit ideálně další hodinu. Poté směs rozmixujte. Chutney je na světě. Lososa pokapejte citronem, vložte do oleje, posolte. Na pánvi rozpusťte máslo, lososa obalte v hladké mouce a vložte na pánev. Osmahněte dokřupava. Lososa vyjměte. Do másla přidejte chutney a nechte ho na mírném ohni prohřát ještě se získaným rybím tukem. Vložte do směsi mandle. Následně naaranžujte lososa na talíř, přidejte bylinkové máslo, na něj plátek citronu a kolem dokola rybu zalijte mangovou omáčkou. Mňam! 
Zobrazit článek >
 
Bylinková zahrádka přímo u vás doma III
Tymián Tymián je víceletka, která roste poměrně rychle. Rostlina je silně aromatická. Hodí se k přípravě salátů, ale i jiných pokrmů. Chuť tymiánu je hodně specifická. Tymián působí proti nadýmání, podporuje funkci jater a celkově vylepšuje trávení. Je výborným pomocníkem při léčení suchého kašle. Lidí trpící tímto onemocněním jistě znají tymiánový sirup. Ten taky působí protizánětlivě a podporuje imunitu. Řeřicha Tato méně známá bylina vám doma bude taky k užitku. Rose velmi rychle. Dosahuje výšky až 45 cm, zvykne si i na pravidelné seřezávání. Řeřich je přírodním antibiotikem, pomáhá léčit záněty močového měchýře, podporuje trávení a činnost jater. Koriandr Koriandr se hodí nejlépe do masitých pokrmů. Skvěle dochutí ryby i zvěřinu. Je dosti aromatická, a tak pro ochucování stačí opravdu jen malé množství. Rostlina nevyžaduje náročnou péči, dokonce lze její semena zasívat hodně na husto. Kuchyňsky se zpracovávají hlavně listy. Koriandr se taky využívá v lékařství a léčitelství – podporuje huť k jídlu, jaterní činnost, tělo detoxikuje, dokonce ho zbavuje těžkých kovů. Rostlina má taky silné desinfekční účinky. Meduňka Meduňka si, co se týče růstu, dává opravdu na čas. Avšak stojí za to čekat na její vyklíčení, protože jakmile vykoukne na svět, vydrží téměř napořád. Meduňku můžete pěstovat opravdu léta. Jde o vytrvalou rostlinu. Meduňka je nejvíce používána k výrobě čajů. Používá se taky jako přísada do pěn do koupele. Má uklidňující účinky. Výtažky z meduňky podporují spánek. Nezapomeňte si pořídit knihu Bylinková zahrádka, ve které najdete cenné rady, jak se o jednotlivé rostliny. Publikaci Bylinková zahrádka můžete koupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Nepodceňte výber granulí pro vašeho psa
Dříve se na psí krmení nebralo tolik ohledu, jako v dnešní době. Tenkrát se pes nažral zbytků od oběda, a nedbalo se na to, zda-li je to vyvážená strava nebo ne. V současné době je na trhu mnoho krmných směsí pro psy a jiná zvířata, ale i tak je důležitý pečlivý výběr. Nejjednodušší způsob, jak nakrmit vašeho psa, je použití kompletních krmných směsí. Tato varianta plně vyhovuje nejen psům, ale i jejich majitelům. Pokud si vyberete kvalitní granule, ale ne ty, které za nižší peníz zakoupíte v supermarketech, máte jistotu, že váš pejsek dostane ve svém krmivu vše, co potřebuje. Kvalitní krmivo musí obsahovat: bílkoviny živočišného původu tuky stravitelné sacharidy vyvážený poměr vitamínů vyvážený poměr minerálních látek Pokud Vámi zakoupené krmivo splňuje vše z uvedeného, stačí, když dvakrát denně naplníte Vašemu pejskovi misku s granulemi a budete spokojeni oba dva. Zároveň budete vědět, že mu neškodíte na jeho zdraví.    Jak už jsem uvedla, dbejte na výběr vhodného krmiva. Především se neřiďte tím, co na vás vychrlí kdejaká reklama. Dobrou radu vám může podat i veterinář. Sledujte složení daných granulí, kde zjistíte, že se jedná o opravdu kvalitní krmivo s obsahem masa, a nejde jen o uměle ochucený a obarvený šrot. U kvalitních granulí se na prvním místě uvádí zdroj živočišných bílkovin a NE obilovin. Pozor si však dejte i při granulích, které sice toto kritérium splňují, ale na dalších místech je uvedeno několik druhů obilovin jednotlivě. Po jejich sečtení často zjistíme, že obiloviny nad masovou složkou výrazně převyšují. Pokud máte psa, kterému je více jak rok, vyzkoušejte granule CHICOPEE CLASSIC NATURE SOFT ADULT SALMON-RICE 15 kg.  
Zobrazit článek >
 
Pivní břicho a co s ním I
Už vás nebaví koukat na své zakulacené břicho? Chtěl byste ho shodit, ale nevíte jak na to? Přemýšlíte nad tím, proč jste přibral jen v oblasti břicha? Přečtěte si náš článek a dozvíte se mnohé zajímavé poznatky o pivním pupku, které vám pomohou nejen se ho zbavit, ale taky předejít dalším problémům nadbytečných kil na váze. Muži své velké břicho nesnáší. Zatímco u žen vedou stížnosti na velká stehna nebo nehezký zadek, muži nenávidí své pupky. I lékař vám potvrdí, že vaše břicho můžete kompletně zase shodit. Bude však třeba vynaložit trochu úsilí. V první řadě je nutné uvést na pravou míru domněnku týkající se příčiny vzniku pivního břicha. Rozhodně za tímto problémem nestojí pouze pití piva. Mnohé studie už dokázaly, že chmelové nápoje nemohou za narůstání břicha. Zvýšená konzumace piva jakožto poměrně kalorického nápoje může přispět k celkovému nárůstu hmotnosti, nikoliv však pouze k břišní partii. K tloustnutí samozřejmě přispívá pití velkého množství alkoholu, to je však přirozená záležitost, neboť alkohol obsahuje velké množství cukru. Pokud čtete tento článek, zřejmě jste se rozhodl břicha se zbavit. Pak si zapamatujte, že velkého břicha se zbavíte nejlépe běháním. Choďte alespoň třikrát týdně běhat. Nemusíte uběhnout maraton, podstatné je, abyste se začal hýbat. Sport můžete propojit s posilováním břišních i jiných partií, mějte však na paměti, že klasické cviky v posilovně zapříčiní zejména nárůst svalů, nikoliv velký úbytek tukových zásob. Břicho potřebujete sklepat. Vhodné je taky plavání nebo bruslení.
Zobrazit článek >
 
Historie a původ piva
Kdo by neznal tekutý chléb národa. Pivo je pro většinu lidí součást každodenního života. Řeč je o pivu. Pro mnoho lidí je pivo součástí denního života a nedokáží si bez něj představit život. Někteří lékaři pivo doporučují k pravidelné konzumaci zejména při léčbě ledvin a ledvinových kamenů. Historie a původ piva Pivo má za sebou dlouhou historii, nicméně princip přípravy je po staletí stejný. Nicméně se s postupem času výrazně zdokonalovaly jednotlivé technologické postupy a zařízení pro následné zpracování surovin. Za kolébku piva se kupodivu považuje Mezopotámie. Již v 7. tisíciletí před n. l. zde Sumerové a Asyřané pěstovali obilí. Podle předpokladů a odhadů různých odborníků, se předpokládá, že pivo bylo objeveno náhodně a to zejména díky tehdejšímu skladování obilí v hliněných nádobách. Do některých nádob se pravděpodobně dostala voda a došlo ke kvašení a výsledkem byla voda s příjemnou omamnou příchutí. Následně se takto začal nápoj připravovat zcela cíleně, jednalo se prakticky o určitý druh piva Sumery nazývaný Kaš, Babyloňany Šikarum. Sumerské pivo by Vám nejspíše nechutnalo Sumerské pivo nazývané Kaš, bylo na rozdíl od současného piva bez chmele, který v té době nebyl znám. Kaš vznikal z ječného chleba a skladu, které byly společně umístěny do velikého džbánu, kde docházelo ke kvašení. Díky absenci chmelu neměl Kaš hořkou chuť, pro její dodání se používalo pražení chleba v horkém popelu či sezamových semínek. Po objevení kvašení sladu kolem roku 3. tisíce př. n l. začalo vznikat mnoho druhů piva, které se od sebe lišily barvou a chutí. Pivo dříve nepodstupovalo proces filtrace, díky čemuž byla přítomna velká množství mechanických částic a pivo tak nebylo čiré. Z tohoto důvodu se pro pití využívalo obilné stéblo, které fungovalo jako primitivní brčko. O necelých tisíc let později v Chammurapiho zásobníku z 2. tisíciletí př. n. l. pocházejí i první zmínky o veřejných provozovnách, kde bylo možné pivo zakoupit. Tehdejší zákoník dokonce upravoval tehdejší přísné tresty pro nepoctivé šenkýřky. Tresty byly například vhozením do vody s pijavicemi nebo dokonce smrt utopením. Egypťani si také dopřávali pivo Další poměrně rozsáhlé záznamy o přípravě piva pocházejí ze starověkého Egypta, který je často považován za skutečnou zemi původu objevení piva. Staří Egypťané používali pro kvasící nádobu používanou při výrobě slovo namset, které nejspíše pochází z akkadského slova namzítu. Egypťané používali pro výrobu piva ječmen, ze kterého vyráběli slad a různé typy pšenice, kterou nahrazovali chmel. Díky absenci chmele mělo toto pivo nasládlou chuť, která se spíše podoba dnešnímu kvasu. Ve středomoří dominovalo víno V době Antiky pivo nebylo příliš oblíbené, jelikož v konzumaci hlavně ve Středomoří jasně dominovalo víno. Staří Řekové pivo nepili vůbec, mezi Římany bylo pivo oblíbené jenom u vojáků, kteří jej pili zejména v pohraničních oblastech a to hlavně z důvodu, že zde byl značný nedostatek vína. Dejte si pivo k obědu nebo před spaním Jak můžete vidět, pivo má za sebou opravdu velký kus cesty a tak jistě nebude na škodu, když si třeba k nedělnímu obědu anebo před spaním dáte sklenku piva a třeba zrovna na počest slavného objevu. Nezapomínejte však, že nic se nemá přehánět a vzhledem k tomu, že pivo obsahuje alkohol, tak není vhodné pro děti, těhotné ženy a konzumovat jej před řízením motorových vozidel.
Zobrazit článek >
 
Co jsou zač proteinové tyčinky II
Při nákupu proteinových tyček buďte opravdu obezřetný. Některé produkty se totiž od těch relativně zdravých liší svým vysokým obsahem náhradních chemických sladidel. Nebezpečný je takzvaný glukózový sirup, který zvyšuje chuť k jídlu a zabraňuj rychlému spalování. Obsahují nejen velké množství bílkovin, ale taky cukrů či fruktózy. Vyhněte se výrobkům, které mají na obalu zaznamenán výskyt rostlinných ztužených tuků, takzvané transmastné kyseliny jsou velmi škodlivé pro naše zdraví. Mohou způsobit například kardiovaskulární onemocnění. Pokud nechcete škodit své zdravotní stránce, vyhledejte tyčinky s nápisem Trans Fat Free. Je třeba upozornit na to, že tyčinky se od sebe mohou zásadně lišit. Možná jste již zaznamenal fakt, že některé výrobky se vydávají za běžné sušenky se zvýšeným obsahem proteinu, jiné jsou považovány za doplněk nebo zpestření stravy. Jak to tedy s nimi je? Proteinové tyčinky nekonzumují jen sportovci pro přilepšení tvorby svalů, nýbrž taky lidé, kteří cítí nedostatečný příjem bílkovin. Než si tyčinku koupíte, zjistěte, zda obsahuje proteiny, které hledáte. Věděl jste, že tělo si z celkem dvaceti aminokyselin dokáže vytvořit jen dvanáct a ostatní prvky musí přijímat z jídla? Konkrétně se jedná o methionin, lysin, threonin, valin, leucin, izoleucin, tenylalanin a tryptofan. Zkontrolujte, zda tyto konkrétní druhy proteinů vámi vybraná tyčinka obsahuje. Nenajdete v ní všechny zmíněné prvky, ale nejméně čtyři z nich by měly být její součástí. Jistě vás zajímá taky cenové rozmezí těchto speciálních produktů. Za sto gramů kvalitní ,,porteinovky‘‘ necháte v obchodě kolem osmdesáti korun. To se zdá být dosti, avšak vzhledem ke kvalitě, tomu jak vás tyčinka zasytí, a jaké živiny vám dodá, to zas až tak moc není.
Zobrazit článek >
 
Recept na extra pálivé kuřecí křídýlka
Jste milovníkem pálivého jídla? Tak potom si nenechte ujít následující recept na kuřecí křídla, který pochází z Thajska. Jsou velmi pikantní a přitom nasládlá. Můžete je připravit k obědu či večeři, avšak ani jako pohoštění pro návštěvu nezklamou. RECEPT: Pálivé kuřecí křidýlka Ingredience na marinádu: 100 g medu 2 stroužky rozdrceného česneku kousek oloupaného a najemno nakrájeného zázvoru (cca 3 cm) 1 stonek citronové trávy, spodní část nasekaná najemno 1 lžička drcených sušených chilli papriček 60 ml sójové omáčky 60 ml rýžového vinného octa Další ingredience: 1 kg kuřecích křídel podrcené arašídy na posypání sůl lístky koriandru 2 limety Postup: Nejprve připravíme marinádu: smícháme med, česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli, sójovou omáčku a ocet. Marinádou přelijeme kuřecí křidýlka, promícháme a necháme hodinu marinovat v chladu. Troubu předehřejeme na 200°C. Křidýlka vyjmeme z marinády a vložíme do pekáčku.  Pečeme 30 minut dozlatova. Každých 5 minut křidýlka otočíme. Nakonec přelijeme zbylou marinádou a posypeme drcenými arašídy. Zvýšíme teplotu v troubě na 220°C a dopečeme ještě 5 minut. Před podáváním dosolíme podle chuti. Posypeme křidýlka nasekaným koriandrem a podáváme s klínky limet na pokapání a se zbylými arašídy.   Máte rádi kořeněná jídla a rádi experimentujete v jejich ochucování? Zakupte si knihu KOŘENÍ, ve které se dočtete o rýzných druzích koření a jejich využití.        
Zobrazit článek >
 
Muži jsou náchylnější k infarktu myokardu
Podle zdravotnických výsledků infarkt myokardu více postihuje muže. Zhruba pětkrát častěji jsou tímto projevem ischemické choroby srdeční postiženi právě muži, u kterých toto riziko stoupá s jejich věkem. Nejhorší období, kdy se může infarkt dostavit je horké léto. Projevy infarktu: pocit svíravé bolesti na prsou bolest na hrudníku, která trvá delší dobu bolest zad bolest v oblasti břicha bolest, která se šíří do krku - dolní čelisti - zubů - jedné nebo obou horních končetin Pokud by se u Vás projevil některý z daných příznaků, okamžitě volejte rychlou záchrannou službu na telefonní číslo 155. Během doby, než se k Vám dostaví lékař, snažte se být co nejvíce v klidu. Omezte pohyb a pokuste se také psychicky zklidnit. Taktéž si vezměte tabletu Anopyrinu. Tento lék ředí krev. Je vhodné použít i sprej s nitrátem, který si opakovaně po 5 minutách aplikujte pod jazyk. Pokud Vás dané obtíže netrápí, nic nepodceňte a choďte pravidelně na preventivní prohlídky. Taktéž je vhodné, abyste si pohlídal: vysoký krevní tlak hladinu cholesterolu a jiných tuků v krvi onemocnění cukrovkou snížit hmotnost, trpíte-li nadváhou nebo dokonce obezitou přestat kouřit snížit psychický stres pravidelnost pohybu výskyt srdečních problémů v rodině Přečtěte si více o tomto onemocnění v knize AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU.
Zobrazit článek >
 
Vyzrajte nad bolestmi a nemocemi přírodní cestou! II
Seznamte se s dalšími zázraky přírody a podpořte jimi své zdraví. Kontryhel Tato žlutá rostlinka vám pročistí trávicí cesty. Zmírňuje žaludeční bolesti a taky léčí průjmy. Podpoří i střeva k lepšímu trávení. Snažíte se zhubnout? Pak vsaďte na kontryhelový čaj, který vám v tom velmi pomůže. Kontryhel je považovaný za jednoho z nejmocnějších spalovačů tuku. Urychlí metabolismus a pomůže s úbytkem na váze. Kontryhel si dokáže poradit i s nespavostí. I lidé s problémovou pletí budou mít díky kontryhelu vyhráno. Kontryhel působí na akné i odřeniny. Působí taky jako omlazující sérum, jelikož obsahuje významné množství antioxidantů. Kontryhel taky podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání. Objednejte si kontryhelový čaj až k vám domů. Z nejrůznějších druhů čajů můžete vybírat zde. Zázvor Nebyl by to správný článek, kdybychom zapomněli na zázvor. Tento přírodní poklad používají lidé již po mnohá staletí. Zázvor je takovou přírodní univerzálií. Pokud ho budete užívat v jakékoliv podobě pravidelně, pravděpodobně se vyvarujete jakýmkoliv chřipkovým onemocněním, neboť bacil se o vaše tělo postará a všechny viry zahubí. Zázvor působí taky proti bolesti hlavy, ať už je způsobená rýmou či kašlem nebo třeba stresem. Působí protizánětlivě, velmi podporuje imunitu. Jestliže potřebujete podpořit vaše srdce a celý krevní systém, určitě sáhněte po zázvoru. Ten navíc dokáže taky pomoci při bolestech kloubů a taky zad. Máte problém s častými nevolnostmi? Pak zkuste zázvorový čaj, třeba si s vašim trápením poradí. Zázvor Aktiv+ najdete zde. Jedinečná kombinace zázvoru a imunokomplexu z přírodních extraktů s vysokým podílem vitamínu C a echinacey s postupným uvolňováním pro maximální vstřebatelnost.  
Zobrazit článek >
 
Proč používat himalájskou sůl?
Sůl je nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Víte ale, že je rozdíl v tom, jaký druh soli používáte? Himalájská sůl je pro lidský organismus mnohem prospěšnější než některé druhy soli, o té kuchyňské ani nemluvě. Růžová sůl, tak se himalájská někdy pojmenovává, je prospěšná lidskému zdraví, ne nadarmo se přezdívá jako růžové zlato. Tato sůl se sbírá na úpatí Himalájských hor, vzniká krystalizací mořské vody miliony let.  Součástí himalájské soli je vápník, hořčík, chlor, fosfor nebo železo. Poslední zmíněný prvek taky způsobuje charakteristické zbarvení soli.  Do himalájské soli se uměle nedoplňuje jód, chemicky se neupravuje.  Hlavním důvodem, proč jste rozklikl tento článek je asi to, že vás zajímá, jaké účinky má tato sůl na naše zdraví. Nebojte, už se na ně jdeme podívat.  Ačkoliv se mluví o tom, že sůl odvádí vodu z těla, ta himalájská naopak kontroluje hydrataci a celkové udržování tekutin, čímž chrání ledviny. Pomůže taky s udržením normální hladiny cukru v krvi. Přispívá ke zdraví kostí a cév. Je prevencí křečových onemocnění.  Růžová sůl zbavuje tělo škodlivin a přispívá k lepšímu hojení ran i pokožky. Podporuje okysličování buněk a oddaluje projevy stárnutí. I když je tato sůl lepší než mnohé jiné ,,odrůdy‘‘, není dobré to s ní přehánět. Denně by měl člověk zkonzumovat maximálně půl lžičku soli. Nezapomínejte, že do tohoto množství je započítána sůl i z již hotových výrobků či jídel. 
Zobrazit článek >
 
Léčivý medvědí česnek - výroba kapek
Medvědí česnek je vynikajícím prostředkem k očistě lidského organismu po zimním období. kromě jeho léčebných účinků se hojně využívá i při vaření. Medvědí česnek obsahuje blahodárné silice, vitamíny, minerální látky, aminokyseliny allicin a aliin, látky snižující hladinu cukru v krvi, značné množství jódu a další sloučeniny důležité pro organizmus. Taktéž je výborným zdrojem vitamínu C. V léčitelství se využívá při: dezinfekci trávícího traktu k léčbě infekčních průjmů proti nadýmání proti bolesti břicha zklidňuje zánětlivé onemocnění slinivky výborný k očistě ledvin a močového měchýře podporuje činnost srdce snižuje krevní tlak rozšiřuje cévy zlepšuje krevní obraz utišuje revmatické obtíže Z medvědího česneku lze připravit léčebné kapky vhodné pro snížení vysokého krevního tlaku a k očistě žaludku a střev. KAPKY Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU Připravte si čistou sklenici, do které nakrájíte listy medvědího česneku. Po okraj zalijte sklenici vodkou nebo jiným nearomatickým alkoholem. Sklenici uzavřete a uložte při teplotě 20oC. Nezapomeňte každý den obsah sklenice protřepat. Po 14 dnech přeceďte přes síto. Slijte do skleniček z tmavého skla. Denně užívejte 10 kapek.  Medvědí česnek můžete uplatnit i při vaření. Například do polévky lze použít BIO ČESNEK MĚDVĚDÍ ŘEZANÝ.    
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat nejlepší sójovou omáčku?
Už to tak bývá, že není produkt jako produkt. Asi vás nepřekvapí, že jednotliví výrobci na trhu nabízí různé omáčky, které se liší nejenom cenou, též taky svou kvalitou, přidanými látkami a tak dále. Víte, jak poznat, že kupujete kvalitní omáčku? Jak vybrat tu pravou? Projdeme si několik pravidel, které vám poradí, jak vybírat ty nejkvalitnější produkty. Přečtěte si náš článek a zjistíte víc.  Na složení určitě hledejte pojem fermentace. Obecně platí, že fermentované produkty jsou zaručeně lepší než ty, které fermentací neprošly, to je dobré si pro základní rozpoznání pamatovat. Jsou tu však i další hlediska…  Určitě se zaměřte taky na to, zda se ve složení píše něco o konzervantech. Pokud ano, pak popřemýšlejte nad tím, zda se si nepořídíte radši takovou sójovku, která konzervanty neobsahuje. Na trhu nabídku takových produktů naleznete poměrně snadno. Ve složení se vyplatí věnovat pozornost taky hledisku přidaných barviv. Ty při správné výrobě zaručeně nejsou potřeba. Proč v ní tedy jsou? V rámci předchozích sdělení je nutní pozastavit se ještě u výkladu barev. Zajímá vás váíc? Překlikněte na článek, který se omáčkami zabývá víc do hloubky. Další nevýhodnou složku tvoří dochucovadla, která možná sice vylepší chuť sójovky, ale na její kvalitě jí nepřidají, právě naopak. Popis složení sójové omáčky by měl být správně hodně stručný, pokud už na první pohled vidíte stovku znaků na pár řádcích, asi nepůjde o úplně kvalitní produkt. Už máte jasno? 
Zobrazit článek >
 
Kotvičník - bylina pro muže
Kotvičník (Tribulus terrestris) - jednoletá rostlina, která dorůstá do výšky až 50 centimetrů. Vyznačuje se chlupatou lodyhou, která je bohatě větvená. Má lichozpestřené listy s krátkým řapíkem. Kvete žlutými kvítky, které se objevují v letním období. V přírodě se volně nevyskytuje, ale dá se v našich podmínkách pěstovat. Jako domácí rostlina se vyskytuje ve Středozemních oblastech, Blízkém východu a v Oceánii. Kotvičník si můžete zakoupit již usušený a nadrcený, nebo si jej můžete vypěstovat na zahrádce. Z uzrálých semínek si můžete další rok vypěstova další rostlinky. Účinky kotvičníku: u mužů způsobuje: významný nárůst hladiny testosteronu zvýšení libida zvýšení sebedůvěry zlepšení nálady dále ho lze využít: močopudný prostředek při chorobách ledvin a močových cest snižuje hladinu tuku v krvi snižuje krevní tlak snižuje cholesterol skvělé antisklerotikum zlepšuje krevní oběh normalizuje krevní srážlivost má regenerační účinky čistí játra výbrné kloktadlo při zánětech v dutině ústní Chcete se dozvědět více o jiných léčivých bylinkách a jejich využití? Zakupte si knihu Léčivé rostliny. V tomto průvodci najdete výběr nejdůležitějších druhů léčivých rostlin, které při svých toulkách přírodou můžete najít a které možná budete potřebovat identifikovat. Názorné barevné fotografie a přehledné informativní texty vám umožní jedinečný pohled do světa léčivých rostlin a přiblíží vám jejich použití. Praktický kapesní formát a pevná obálka přímo vybízejí k tomu, abyste si knihu brali s sebou do přírody.  
Zobrazit článek >
 
S chřestem v kuchyni II
Chřest se nevaří jednotlivě, nýbrž ve svazcích, na to asi zapomíná nejvíce lidí. Zhruba po pěti až sedmi stonkách svažte chřest dohromady kuchyňskou nití. Stonky jsou samozřejmě různě velké, počet ve svazku se může jistě lišit, každý svazek by měl mít asi kolem půl kilogramu. Stonky ve svazku by měly být přibližně stejně dlouhé. Pokud tomu tak není, rozdělte je napůl nebo ořezejte. Pamatujte na to, že vždy se řežou konce, nikoliv hlavičky. Dalším důležitým bodem je pokládání chřestu do hrnce. Díky svazkům bude držet vertikálně, špičky by měly koukat ven a procházet jen párou. Na vaření chřestu nebudete potřebovat jen sůl, ale taky cukr a máslo. Přidat můžete i jiné koření. Na litr vody by měla připadnout půlka lžičky soli a asi lžička cukru a půl lžíce másla. Zkušení kuchaři při vaření bílého a fialového chřestu doporučují přidávat taky lžičku citronové šťávy. Pro zpestření chuti taky bobkový list, kari nebo česnek. Jistě vás zajímá celková doba varu. Ta se dost liší. Chřest může být hotov za tři minuty, ale může se taky vařit celých dvacet minut. Doba se odvíjí od konkrétního druhu a síly chřestu. Bílý se vaří kratší dobu než zelený. Doba je taky závislá na již zmíněném (ne)oloupání. Chřest po dovaření ihned z vody vytáhněte a podávejte nebo ho uchovávejte teplý v páře. Pokud ho podáváte studený, nechte jej klasicky přirozeně zchladnout. 
Zobrazit článek >
 
Bezlepková mouka – Jaké druhy máte k dispozici? III
Pohanková mouka Pohanka v nemoučné podobě je sama o sobě velmi zdravou plodinou. Podporuje třeba prokrvování, celý imunitní systém, posiluje tkáně a cévy. To je jen pár účinků pohanky. I mouka je zdravá. Jedná se o jednu z nejzdravějších podob ze všech mouk obecně. I když nejste celiak, stojí za vyzkoušení. Z pohankové mouky se často dělají palačinky nebo lívance, neboť pohanka dokáže držet těsto pěkně při sobě. Lze ji přimíchat kamkoliv jinam jako spojivo, třeba do mletého masa, když pečete sekanou či smažíte karbanátky. Amarantová mouka Nesmíme zapomenout ani na laskavec, tj. amarant. Mouka z něj je mírně nažloutlá. Amarant ej významný hlavně díky vysokému podílu bílkovin. Najdete v něm taky spoustu stopových prvků a snad všechny důležité vitaminy. Doplní vám do těla taky železo, vápník a hořčík. Hodí se jednak pro celiaky, ale taky pro cukrovkáře, nebo nemá vysoký obsah cukru. Významně podporuje obranyschopnost organismu a imunitní systém, zlepšuje trávení. Amarantová mouka se hodí na výrobu pečiva, ale i k jakémukoliv jinému pečení či vaření. Tato mouka patří již k dražším druhům bezlepkových mouk. Karobová mouka Pokud jste zastánce pečení nebo snad ráda peče vaše manželka, zapamatujte si, že existuje taky možnost karobové mouky. Jedná se o mouku rohovníku obecného, bobovité plodiny. Tato mouka se hodí na sladké pečení, taky k přípravě jakékoliv kojenecké výživy. Může sloužit jako náhrada vajec. V mouce se vyskytuje dosti železa, vápníku a hořčíku. Z vitaminů v ní najdete hlavně vitamin A, B a D.   Kukuřičnou mouku polohrubou 400 g najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Jak vám může v domácnosti pomoci ocet? I
Do salátů preferujeme přidávání vinného a jablečného octa. Co ale pak s tím úplně klasickým. Vyplatí se ho mít doma taktéž, s lecčím vám pomůže. Budete se divit, jaký je ocet vlastně zázrak! Vodní kámen Na vodní kámen jděte ideálně s octem. Nalijte je na napadená místa a vodní kámen se ihned vstřebá. Pak jen místo opláchněte. Někdy je postup nutné dvakrát zopakovat. Pomocí octu se vyplatí vyčistit taky pračka. Ocet ji navíc vydezinfikuje. Vyperte pračku na prázdno s jedním litrem octa. Zbavíte ji vodního kamene a navíc se její buben bude krásně lesknout. Po octovém čistění raději vyperte ještě jednou pračku s práškem naprázdno. Trocha octa může v bubnu zůstat. Ztuhlá sádra Jestli se věnujete stavebnictví nebo zrovna máte rozestavěnou novou pevnost, jistě víte, o čem je řeč. Sádra ztuhne ledabylým přístupem hned. Nevyhazujte ji! Přidejte do ni pár kapek octa a uvidíte, jak se za chvíli vzpamatuje. Plísně Jestliže máte problémy s tvořícími se plísněmi v koupelně nebo v rozích pokojů, aplikujte na ně pomocí kosmetických tampónků nebo vaty ocet a chvíli počkejte a máte po starostech. Plísně ihned zmizí. Ocet navíc alespoň na chvíli zabrání jejich další tvorbě. Spáry S plísněmi trochu souvisí kachlové spáry. Pokud se na nich usadily plísně nebo jen nejsou čisté, vezměte si na pomoc ocet. Špína bude rázem pryč. Bio Jablečný ocet kalný 750ml/plast nakoupíte zde.
Zobrazit článek >
 
Břicháč Tom – Jak jsem zhubl 27 kg a jak můžete i VY!
Trápí vás kila navíc? Pak vás jistě potěší tato publikace. Zjistěte, že hubnout se dá zdravě a poměrně snadno, jen to vyžaduje trochu toho omezení a pevnou víru v úspěch. Tomáš Kosačík popisuje svou cestu za vytouženým tělem na svých oficiálních stránkách. Říká, že jeho život nebyl jednoduchý. Trápil ho výběr oblečení, musel se soustředit pouze na takové kousky, které ještě nezvětší jeho postavu. Nadměrně se potil, cítil se neustále nafouklý. Jednoho dne se však vzpamatoval a řekl si, že takhle už vypadat nechce. Rozhodl se, že s váhou 107,1 kilogramů bude bojovat a že ji porazí. Tom vám ve své knize prozradí, jak vlastně došel ke své vytoužené postavě. Hlavně upozorňuje na několik zásadních omylů, kterých se dopouští většina strávníků zdravého jídla, jejichž cílem je zhubnout. Jednou z hlavních chyb je hladovění. Budete unaven a totálně bez energie i po probuzení. Váha se navíc moc neposune, takže touto cestou ne. Tvrdí taky, že ke svačině chlapům nestačí jen zelenina nebo ovoce, vždyť do těla potřebujete dostat spoustu energie a hlavně jistě nechcete mít po snědení jídla zase za hodinu hlad. Proto je dobré, zvláště pokud právě procházíte změnou stravy, přidat si ke svačině klidně kousek masa, jogurt nebo něco podobného. Ve své knize Tom vyvrací plnou funkčnost zeleniny při hubnutí, zjistěte, jak to se zeleninou vlastně je. Co je nezbytné? Vyhněte se cukrům všeho druhu. Dále se nemusíte soustředit pouze na konzumaci masa a zeleniny, klidně pijte kávu, dopřejte si občas čokoládu, nebojte se příloh. Břicháč Tom shodil se svou taktikou za rok neskutečných 27 kilogramů. To se může podařit i vám! Knihu Břicháče Toma najdete zde: knihy.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Léčba prostaty pomocí zázraků přírody I
Mezi nejčastější zdravotní obtíže mužů patří problém s předstojnou žlázou. Samozřejmě existuje nespočet léčiv, zůstat však můžete pouze u těch přírodních. Pomohou vám. Jaké doporučujeme nejvíce?  Vrbovka  Vrbovka působí na problém prostaty komplexně. Ať už vás trápí jakýkoliv problém, Epilobium, tedy vrbovka malokvětá, je řešením na všechno. Ideální je konzumace čaje z vrbovky, jehož účinky prokázaly i mnohé studie. Jedná se o malý přírodní zázrak, proto jej umisťujeme v našem výčtu hned na první místo.  Truskavec  Název truskavec ptačí vás možná může trochu odradit, což by ale byla chyba. Tato stará bylina kromě boje s prostatou dokáže dokonce rozpouštět močové kameny. Vsaďte na tento lék.  Celík  Celík zlatobýl si poradí především se zvětšenou prostatou. Užívá se taky v případě nemoci ledvin a léčí zánět močových cest. Ovlivňuje zdraví cév, působí proti stařeckým nemocem. Celík seženete sušený, v podobě čajových směsích nejčastěji.  Kotvičník  V případě kotvičníku zemního vás jistě potěší i další účinky týkající se pohlavního ústrojí. Kotvičník kromě toho, že bojuje s nemocemi prostaty, taky napomáhá lepším sexuálním výkonům. Vyřeší problém s erekcí. Pravidelné užívání kotvičníku vás zbaví nejen problému prostaty, ale taky zlepší vaše sexuální zdraví a dodá do vašeho života zase šťávu.
Zobrazit článek >
 
Kotlíkový gulášek
Příchod jara se pomaličku, ale jistě blíží. Začínáme častěji vycházet do přírody a vyjíždět na naše chaty. Slunné a docela i hřejivé dny lehce lákají i k přípravě nějaké dobroty někde venku, ať už na Vaší zahradě nebo na chalupě. Zajisté byste neodolal kotlíku plnému šťavnatého masa, klobásek a zeleniny. Taková venkovní příprava kotlíkového guláše přiláká nejen zbytek rodiny, ale možná i Vašeho souseda. RECEPT: Kotlíkový gulášek Ingredience: 1-2 lžíce sádla 150 g špeku (nakrájený na kostičky) 6 cibulí mletá paprika 1 kg hovězího masa (kližka, plec - nakrájet na kostičky) sůl pepř majoránka kmín nové koření 1 kg vepřového plecka (nakrájet na kostičky) 4 červené papriky 2 plechovky po 400 g naložených rajčat 750 g oloupaných brambor (nakrájet na kostičky) svazek petržeky 3 klobásy 1 chilli papričky (nasekaná na nudličky) čerstvý chleba Postup: V kotlíku necháme rozpustit sádlo a přidáme kostičky špeku. Ve chvilce, kdy se rozvoní, přisypeme cibulku nakrájenou na kostičky. Vše osmahneme a poprášíme trochou mleté papriky. Přidáme hovězí maso, které necháme zatáhnout a zhnědnout. Dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín a nové koření. Kotlík poté zalijeme do poloviny vodou. Zhruba za 1/2 hodiny občasného míchání přidáme kostičky vepřového masa, které jsme před tím lehce opekli na sádle. Vaříme dalších 45 minut, do doby, kdy bude maso pěkně měkké. Poté přidáme nakrájenou papriku, brambory a rajčata. Guláš doplníme vodou, aby všechny ingredience byly ponořené. Vaříme 20 minut. Nakonec přidáme klobásy nakrájené na kolečka. Směs zahusíme strouhaným chlebem. Vše povaříme 10 minut a dochutíme chilli papričkou a nasekanou petrželkou. Recepty na kotlíkové i hrncové guláše naleznete v kuchařce GULÁŠE Z HRNCE I KOTLÍKU.
Zobrazit článek >
 
Vypěstujte si vlastní salát
Listová zelenina obsahuje mnoho rostlinných druhů z různých čeledí. Určitě znáte klasický hlávkový salát nebo jeho křupavější variantu v podobě ledového salátu. Tato zelenina má nižší nároky na teplotu a kratší vegetační dobu. V kuchyni se používá především k přípravě studených salátů. Obsahuje vitamin A a C, kyselinu listovou, minerální látky a vlákninu. Salát hlávkový máslového typu - na řezu listu vylučuje mléčnou šťávu. Listy bývají zabarvené od žlutozelené barvy, přes zelenou až po karmínovou barvu listu. Na teplotu není příliš náročný. Roste při teplotě okolo 5oC. Hlávky salátu se pak nejlépe tvoří při teplotě okolo 14oC. K pěstování zvolte osluněná a vzdušná stanoviště s hlinitopísčitou, humózní a živinami zásobenou půdou.   Salát ledový - s charakterem sklovitých listů. Je trošku více náročnější na teplotu a má delší vegetační dobu. Odrůdy ledového salátu zahrnují 3 typy: 1. Lublaňský - světlejší, 2. Babana - červený a 3. tmavě zelený typ. Sklizené hlávky lze skladovat až několik týdnů-   Salát římský - nejstarší forma salátu s listy sladké chuti. Snáší relativně vyšší teploty a je méně náchylný na vybíhání do květu.   Salát listový - tvoří růžice žlutě, teleně, červeně nebo červenohnědě zbarvených listů. Dle tvaru listů se dělí na kategorie: 1. Lollo - kadeřavé listy a 2. dubolistý - připomíná tvar dubových listů. Má kratší vegeační dobu než salát hlávkový. Vypěstujte se zeleninu na vlastní salát. V kolekci GROW IT nabízíme semínka SUPER SALÁT.
Zobrazit článek >
 
Který nápoj lze nazvat pravým džusem? I
Jistě jste již při zjistil, že není džus jako džus. Některé ovocné koktejly chutnají čerstvě a delikátně, jiné zase jako šťáva naředěná vodou. Je to pouze tím, že džus neobsahuje dužinu nebo nejde o pravý džusový nápoj? Dle zákona je nutné dělit pití zeleninového a ovocného charakteru na ovocné šťávy, nektary a limonády. Při zařazování vybraného nápoje do jeho kategorie, je nejvíc nutné prozkoumat jeho složení. Kvalita džusů je přirozeně určena surovinami, které byly k výrobě použity. Důležitý je jejich počet i stáří nebo složení. Je třeba upozornit, že každý přidaný produkt v nápoji byl kontrolován a prověřen, avšak nyní nám jde hlavně o celkové rozložení nápoje. Když se podíváte na sklenku s džusem, na první pohled nemusíte v nápojích vidět žádný rozdíl. Je třeba podívat se na dodatečné informace. Podíl vitaminu C, který je uveden na obale musí v džusu vydržet nejméně do data minimální trvanlivosti. Pojďme si nyní udělat takovou malou přehlídku džusů a jiných nápojů. Co je který zač? Ovocná šťáva Džusem by se měla nazývat vždy pouze takzvaná ovocná šťáva, doposud tomu však tak není. Ovocné šťávy mají v sobě 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky. Doslazovány mohou být přírodními cukry. K dochucení a upravení chuti slouží například kyselina citronová. Do koncentrát mohou být přidány i vitaminy. Žádná ovocná limonáda nesmí obsahovat žádné konzervanty, nijaká sladidla ani barviva a jiné přidané látky.  Produkty zdravé výživy můžete zakoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Čerstvý džus je zárukou pevného zdraví
Každý kdo se snaží žít zdravě anebo případně dál dolu pár kil by teď měl zbystřit. Je tu nový trik jak dát tělu vitaminy, zasytit se a zároveň udělat něco dobrého na cestě za zdravím. Tímto novým trendem celebrit je dopřát si každý večer čerstvě odšťavněný džus.   Proč zrovna čerstvý džus na večer? Podle posledního výzkumu institutu pro rakovinu v USA „překvapivě zjistil“, že strava bohatá na ovoce a zeleninu je schopna předcházet, ale i léčit mnohé nemoci. Speciálně, tak doporučují sníst denně tři porce zeleniny a čtyři porce ovoce.   Zdraví v každém doušku Čerstvé džusy jsou plné enzymů. Džusy co si můžeme koupit v obchodě, oproti tomu enzymy postrádají, protože prošly pasterizací a zahřátím na teplotu převyšující 45 ° C. Enzymy mají tu vlastnost, že výrazným způsobem napomáhají trávení a detoxikaci organismu. Odšťavnění je jednoduchý způsob, jak dostat do vaší stravy více ovoce a zeleniny a to zvláště pokud nepatříte zrovna mezi fanoušky přímé konzumace.   Zrychlení metabolismu Pokud se snažíte vyrýsovat tělo a zhubnou nějaké to kilo, tak tento bod je pro Vás velmi důležitý. Když spíte, Váš metabolismu se přirozeně zpomalí, aby si odpočinul. Čerstvé džusy ho však určitým způsobem výrazně urychlují, bez toho aniž by to bylo pro organismus škodlivé nebo aby byl organismus unaven. Vy tak doslova budete ve spánku spalovat kalorie a zároveň budete ráno svěží a plni energie. Navíc Vám pití džusů večer pomůže i při trávení. Dá se tak s úsměvem říci, večer chutná a ráno Vám pomůže na toaletě. Přirozenou cestu pak v moči z těla vyloučíte škodlivé toxiny, které se přes noc uvolní do moče.   Celebrity už to znají dávno Mnoha celebrit si tyto vitamínové koktejly, jak se těmto džusům s oblibou přezdívá, dělají již dlouhou dobu. Známé těmito koktejly jsou především Angelina Jolie a Rihanna. Které dokonce uvedly několik svých vlastních receptů na kombinace ovoce a zeleniny, které jim pomáhají udržovat zdravou vitální pleť a postavu. Mezi muži se pak tímto trendem netají George Clooney nebo fitness trenér Shaun T.   Bez pohybu to nepůjde Nicméně, pokud nedodržujete, alespoň základní zdravý životní styl, kouříte nebo v nadměrné míře pijete alkohol, tak Vám ani tyto vitamínové koktejly Vaši vysněnou postavu nevyčarují. Chce to tedy se i přirozeně hýbat, nepřejídat se a dbát na stravu. Pak Vám tyto čerstvé džusy opravdu pomohou, jsou to skvělí parťáci na cestě zdraví a vitality. Pokud Vás láká si připravovat čerstvé džusy doma, vždy když dostanete chuť, tak Vám doporučuji si pořídit domácí odšťavňovač. Díky němu si pak budete moci tyto vitamínové bomby dělat vždy když dostanete chuť.       Pokud ještě nemáte odšťavňovač můžete si ho pořídit zde
Zobrazit článek >
 
Co jsou vlastně stolní vína?
Co to stolní víno vlastně je? Jaké jsou jeho odrůdy? Rozšiřte si obzory a seznamte se s těmi neznámějšími odrůdami, které patří do této kategorie. Možná čekáte, co vám nyní neprozradím, avšak hned na začátku musím přiznat, že stolní vína jsou nejnižší kategorií vín vůbec. Některé nápoje však nemusí ani tuto kategorii splňovat. Jedná se vína průměrná, která však někdy svou chutí překvapí. Není třeba je odsuzovat. Aby mohlo být víno nazváno stolní, je třeba, aby splnilo jistou míru cukernatosti. Pokud víno tuto hranici nepřechází, mají výrobci vín povoleno, aby sladkost nasadili přidáním řepného cukru. Víno mohou taky výrobci stabilizovat konzervačními prostředky a běžně tak i činí. Na výrobu stolních vín se užívají odrůdy neregistrované a moštové. Není omezeno ani směsování vín. Klidně i pokaždé jiných, a tak je možné, že víno bude pokaždé chutnat trochu jinak. Tato vína nelze plnit do nádob menších než je jeden litr. Víno se označuje původem, nikoliv však odrůdou, ročníkem ani přesnou oblastí, ze které hrozny a následně hotové víno pochází. Tento druh vín se pak klasicky dělí podle své barvy a výroby na bílé, červené a růžové nápoje. Zemské víno Pojmenování vína zemským zní poměrně honosněji, že? Nejedná se však o nic jiného než o stolní víno, které bylo vyrobeno tady u nás, v České republice. V dalším článku se již podívám na samotné odrůdy stolního vína. 4-dílný dárkový set "wine" v krabičce najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak na kocovinu – BĚHEM I
Analýza situace Ještě před tím, než si objednáte skleničku čehokoliv se zamyslete nad tím, jaké byly vaše předešlé party. Bylo vám po každé z nich hej? Pokud ne, vzpomeňte si na tu, kdy jste se necítil zrovna nejlépe a zamyslete se, co jste pil. Možná vám nějaký druh alkoholu nesedí, i to je možné. Pokud je tomu tak, určitě se mu vyhněte a již si ,,váš‘‘ drink na stůl neobjednávejte. Jistě taky víte, po čem vám špatně nebude. Takový nápoj pijte nejlépe ceůý večer. S mírou Tento bod asi není nutné připomínat. Pijte s mírou. Jasně, že chcete nový rok patřičně přivítat, ale musíte vědět o světě. Dopřejte si tolik, kolik zvládnete. Že má vaše tělo už dost, jistě poznáte. Pomalu Obecně platí, že čím rychleji si dáte alkoholem do nosu, tím větší budete mít kocovinu. Nevypijte tři drinky do hodiny, ale svou zásobu si šetřete. V baru si taky objednávejte nápoje pomalu a ,,nelemcejte‘‘ jeden za druhým. Světlé druhy Podle průzkumů vědců z Brown University dnes víme, že po alkoholu, který má tmavou barvu přijde kocovina častěji než v případě pití světlého bezbarvého alkoholu. Tmavý alkohol totiž obsahuje více toxických látek. Byla stanovena i stupnice, která obsahuje řadu alkoholických nápojů. Začíná drinky, po kterých kocovina u nejvíce lidí přišla nejčastěji a kočí těmi, co se týče kocoviny, nejlehčími drinky. Zde pár druhů na ukázku: brandy, víno červené, rum, whisky, bílý rum, víno bílé, gin, vodka. Pokračování tohoto článku najdete v našem magazínu pro ženy. Doplňte minerály s naším produktem Hořčík 300 mg + vitamín D3 100 tbl. + 7 tbl. ZDARMA, najdete ho zde.  
Zobrazit článek >
 
Přehlídka nejznámějších diet a dietních programů – BODOVÁ DIETA I
Bodová dieta nespočívá ve vynechání některých druhů potravin, při této dietě můžete jíst v podstatě to, co se vám zachce, avšak všeho s mírou a nebo tak, že zkrátka dáte přednost jedné potravině a nedopřejete si již tu druhou. Pojďme se nyní podívat do hloubky této diety, ať zjistíte něco víc o dalším dietním programu. Jaký máte názor na tuto dietu? Tak ještě jednou. Pokud se rozhodnete držet bodovou dietu, vaším nejlepším pomocníkem bude pravděpodobně bodová tabulka. V té byste měl najít veškeré druhy potravin. Jak již můžete z názvu vytušit, každá surovina má své bodové určení. Za každý den máte možnost ,,sníst‘‘ pouze omezené množství bodů. Nezáleží tak úplně na tom, jak si body do dne rozprostřete. Klidně si dejte jeden bod ke snídani a dvacet bodů k večeři. Rozpoložení bodové stupnice si při této dietě určujete sám. Nejpodstatnější je samozřejmě konkrétní počet bodů. Každému člověku bývají body přiděleny na váhu a s ohledem na cíl. Je důležité popravdě přiznat kolik vážíte, připočítat váš věk a hlavně si stanovit cíl. Kolik kilogramů byste díky této dietě chtěl shodit? Jak již bylo řečeno, není žádné jídlo, které byste měl zakázané. Dobře si však rozmyslete, zda si k obědu dáte hranolky s majonézou nebo salát. Pokud padne vaše volba na první přílohu, může se stát, že budete večer o hladu. Výhodou dodržování této diety je uvědomování si množství a samotného složení stravy. Budete si dávat pozor na to, co jíte. Budete si hlídat taky kalorické hodnoty potravin, neboť právě podle nich dostávají potraviny bodové ohodnocení.  Udržte si svou váhu dlouhodobě, naučte se správnému režimu a hlavně vařte zdravě! Jak na to? Třeba s naší výbornou kuchařkou. Publikace má název Vařte zdravě jako my, najdete ji zde. 
Zobrazit článek >
 
Kachna na pomerančích
Vypadá krásně, že? Zpestřete si víkend speciálním jídlem – kachnou na pomerančích. Potěšte svou rodinu pokrmem, který si všichni zamilují. Toto jídlo konzumovali dávní králové při nejlepších hostinách zejména ve Francii a v Itálii. I tehdy se měli dobře, že? Budete potřebovat: Kachnu (1 ks) Kachní vývar (hrneček) Pomeranče (5 ks) Pomerančový likér (100 ml, dle chuti) Cukr krystal (přírodní, 4 lžíce) Máslo (2 lžíce) Sůl a pepř Postup: Příprava této luxusní kachny je poměrně jednoduchá. Kachnu nejprve nasolte a nechte ji odpočívat. Před pečením ji vyjměte včas z lednice, aby dosáhla pokojové teploty do chvíle, než ji strčíte do trouby. Pro neodolatelnou vůni břišní dutinu kachny naplňte kousky pomerančové kůry, ideálně ze dvou pomerančů. Následně ji vložte na pekáč a dejte ho hned péct. Troubu předehřejte na 230°C, po dvaceti minutách však teplotu snižte na 160°C. Kachnu po tomto přenastavení pečte ještě minimálně další hodinu a půl. Nezapomeňte ji podlévat. Mezitím co se kachna bude péct, oloupejte slupku z pomerančů a jedlé ovoce pak nakrájejte ideálně na kolečka. V malé nádobě přiveďte k varu pomerančovou šťávu, vývar, likér a cukr. Nálev povařte, abyste z něj dostala alkohol. Pomeranč narovnejte na kachnu jimi obložte volnou část plechu. Vše přelijte výtečnou šťávou a můžete podávat. Tak jak vám chutnala královská hostina? Hledáte nápady na vaření nebo kulinářské tipy? Pročtěte si některou ze skvělých knížek o vaření, třeba Ottovu rodinnou kuchařku. Najdete ji zde: knihy.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Kamna do vaší kuchyně
Pokud chcete být nazávislí na elektrické energii nebo plynu, pořiďte si kamna nebo sporák na tuhá paliva. Hodí se nejen na chatu, ale taktéž se stanou výborným pomocníkem ve vaší kuchyni. Na kamnech či sporáku můžete vařit po celý rok. Taktéž slouží k vytápění vašeho interiéru. Avšak podmínkou pro jejich plnohodnotné využívání je komínový tah. Při koupi kamen nebo sporáku neopoměňte následující požadavky: na rozměry účel k jakému bude sloužit na výkon Co se týče výkonu, je dobré vědět, že kamna se vyrábějí spíše v menších rozměrech a jejich výkon je nižší. Naopak sporáky mají větší rozměry a taktéž i vyšší výkon. U sporáku můžete využít větší plochu na vaření a velmi kvalitní troubu na pečení.  Pokud budeme vybírat kamna nebo sporák i z důvodu vytápění, důležitým aspektem je: tepelná ztráta objektu V neposlední řadě je i správný výběr kvalitního paliva. Proto dbejte na topení s dobře vysušeným dřevem a kvalitními briketami. V opačném případě se spotřebič zadehtuje a bude méně výhřevný. Při zátopu používejte: novinový papír malé třísky z měkkého dřeva Regulace intezity hoření se provádí množstvím paliva a přívodem vzduchu. Lépe je, když budete spotřebič postupně rozehřívat, aby nedošlo k tepelnému šoku. K čištění spotřebiče existují skvělé čistící přípravky z produkce českých firem (př. Druchema). V našem e-shopu zakoupíte čistící prostředek pro domácnost "ECOVER". Čistící prostředek pro domácnost s rozprašovačem čistí mastnotu a špínu, efektivně využívá sílu přírody. Je bezpečný k čištění ploch, které přijdou do styku s potravinami, má široké využití na veškeré povrchy v domácnosti. Přípravek zakoupíte v našem e-shopu : DOMÁCNOST     
Zobrazit článek >
 
Lék na mužské problémy jménem vrbovka
Vrbovku vyhledávají především muži, a to zejména z důvodu její schopnosti vyléčit problém s prostatou. Pití čaje z vrbovky vyřeší onemocnění snadno a rychle. Pravidelné pití čaje organismu jen prospívá a vás problém jménem prostata už nebude trápit. Působí i proti zánětům prostaty a hypertrofii. Hodí se jako doplňková léčba po operaci prostaty. Funguje jako prevence proti rakovině. Působí celkově na močové cesty. Podporuje funkce vylučovací soustavy. Má skvělý vliv na ledviny. Poradí si s jejich záněty a působí jako prevence proti tvorbě ledvinových kamenů. Vrbovka se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Působí antioxidačně, podporuje vyplavování škodlivých látek z těla. Chrání buňky před oxidací. Má vliv na klouby a jejich funkce. Celkově přispívá jejich lepší pohyblivosti. Ženám vrbovka pomáhá utišit menstruační bolesti. Vrbovka celkově uklidňuje tělo i mysl. Nastoluje duševní a fyzickou pohodu. Rostlin jménem vrbovka je několik druhů. Vrbovky se od sebe liší různým zbarvením květů, avšak jejich účinky zůstávají stejné. Čaje se vyrábějí z natí. Pro přípravu léčivého nápoje stačí zalít pouze jednu vrchovatou čajovou lžičku čtvrt litrem horké vody. Nechte louhovat maximálně pět minut sceďte a ihned nápoj vypijte. V horkých dnech do čaje můžete přidávat pár kostek ledu, léčivá síla nápoje se nezmění. Vrbovku pijte ideálně ráno na lačno a večer před tím, než se najíte. 
Zobrazit článek >
 
Labužníkova zahrada - vysejte si kozlíček polníček
Kozlíček polníček (Valerianella locusta) - je v Evropě známý už 16. století. V zahrádkách se začal pěstovat až od století osmnáctého. I když má takovou histrorii, v dnešní době jde o stále opomíjenou zeleninu. Výsev venku: nyní v měsících září a říjnu je čas na jeho výsev pro sklizeň v období předjaří. vyséváme jej do řádků vzdálených 10 - 15 cm. v řádku dodržujeme vzdálenost semen od sebe 0,5 - 1 cm. snáší mráz, ale ne holomrazy. vysetý záhon chraňte netkanou textílií. Výsev ve skleníku: vyséváme do řádků vzdálených 10 cm. v řádku pak 2 semínka optimálně na centimetr. Při pěstování polníčku je důležité odplevelování. Listy se konzumují zhruba deseticentimetrové. V čerstvém stavu se připravují podobně jako listový salát. V jejich chuti můžeme cítit chuť lískových oříšků. Kozlíček polníček je nenáročná listová zelenina, pěstovaná pro velmi chutné listové růžice. Obsahuje vyšší množství vitamínu C a provitamínu A než salát. Dále má vysoké množství vitamínů skupiny B. Obsahuje rutin, vápník a kyselinu listovou. Rádi zahradničíte, nebo chcete začít? Získejte další užitečné rady pro pěstování v knize LABUŽNÍKOVA ZAHRADA, která se věnuje pěstování a postupům blízkým přírodě a je určena lidem, kteří si chtějí sami vypěstovat své jídlo. Ukazuje, jak pěstovat bylinky, ovoce, zeleninu, a dokonce i jedlé květy. Ukáže vám hrnkování, výsev, řez a péči i sklizeň, skladování a použití v kuchyni. Nedaleko svého domu si můžete stvořit svět výborné chuti a objevit, jak si vypěstovat exotické suroviny ve skleníku nebo zimní zahradě. Autorčiny praktické tipy vám pomohou pečovat o rostliny po celý rok.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9