EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Jídlo a pití

 
Slepičí vývar na kocovinu
Dnes je poslední den v roce 2018. Mnozí z nás se večer oddají bujarému veselí v očekávání nového roku 2019. Někdo si dá alkolických nápojů s mírou, jiní to příliš řešit nebudou. Rána však bývají krušná pro ty co míru neznají a krom klidného spánku se jim bude hodit i silný slepičí výrar. RECEPT: Slepičí vývar Ingredience: 1 celé malé kuře nebo slepice (celkem1500 g)  1 větší mrkev 1 kořenová petržel půl malého celeru 1 cibule 2 bobkové listy 1/2 lžičky kuliček černého pepře 5 kuliček nového koření 1/2 lžičky hrubozrnné soli Postup: Kuře nebo slepici opláchněte a osušte. Odřízněte kusy tučné kůže okolo břišní části a okolo krku. Kuře/slepici rozdělte na poloviny a vložte do velkého hrnce. Mrkev, petržel a celer očistěte a vcelku přidejte ke kuřeti. Cibuli ořízněte kořínky, nakrojte jí do poloviny a celou i se slupkou vložte do hrnce. Přidejte koření a sůl.
 Do hrnce přilijte 3 litry vody. Uveďte do varu. Pak teplotu snižte tak, aby vývar jen lehce probublával a bez poklice vařte zhruba hodinu. Pak vývar sceďte přes jemné síto. Maso z kuřete/slepice oberte a spolu s čistým vývarem použijte na polévku. Tuto a jiné velmi chutné polévky naleznete v kuchařce pod názvem "Chutné polévky". Jelikož je dnešek posledním dnem v tomto roce, dovolte mi, abych Vám všem pořála příjemný vstup do nového roku 2019. Ať Vás provází štěstí na každém roku, mějte pevného zdraví, a každý nový den přemýšlejte o tom, co udělat pro to, aby daný den byl lepší než včerejší!
Zobrazit článek >
 
Rakytník: Klenot prospěšný vašemu zdraví I
Na dnešek jsme pro vás připravili rakytníkový speciál. Víte, co vám může přinést pravidelná konzumace rakytníku? Proč jíst plody rakytníku řešetlákového třeba každý den? Hned několik odpovědí najdete již v tomto článku.  Rakytník má blahodárný vliv třeba na zlepšení stavu pokožky nebo je velkým činitelem v boji proti únavě. Můžete jej konzumovat každý den v kteroukoliv denní dobu.  Rakytník je ovoce obsahující velké množství vitaminů, minerálů či antioxidantů. Pyšní se taky vysokým počtem stopových prvků. Co se týče těch nejvýznamnějších složek, najdete v rakytníku vitamin A, celou skupinu B, zvláště pak vitamin B1, B3, B6 a B9, dále D, E, K, a P. Abychom nezůstávali jen u výčtu vitaminů, za zmínku stojí taky hippophein a taky serotonin. Plody rakytníku jsou samozřejmě nejúčinnější v čerstvé podobě, ale hodit se vám budou i sušené, protože právě z nich se nejčastěji vyrábí šťávy, marmelády nebo džemy. Z rakytníku si můžete vyrobit taky vlastní olej, o těchto produktech se však pobavíme ještě později.  Jaké jsou účinky rakytníku?  Jedná se o velmi dobrý zvyšovač imunity a vylepšovač obranyschopnosti. Rakytník je dobrým zdrojem zdraví prospěšných látek při chřipce i těch nejzávažnějších nemocích. Působí pozitivně na organismus při nádorových onemocněních, je dobrou prevencí proti nachlazení v době chřipek i epidemií. Pokračování najdete v další části článku. Zjistěte, proč ještě je konzumace rakytníku tak výhodná pro vaše zdraví. 
Zobrazit článek >
 
Proč používat himalájskou sůl?
Sůl je nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Víte ale, že je rozdíl v tom, jaký druh soli používáte? Himalájská sůl je pro lidský organismus mnohem prospěšnější než některé druhy soli, o té kuchyňské ani nemluvě. Růžová sůl, tak se himalájská někdy pojmenovává, je prospěšná lidskému zdraví, ne nadarmo se přezdívá jako růžové zlato. Tato sůl se sbírá na úpatí Himalájských hor, vzniká krystalizací mořské vody miliony let.  Součástí himalájské soli je vápník, hořčík, chlor, fosfor nebo železo. Poslední zmíněný prvek taky způsobuje charakteristické zbarvení soli.  Do himalájské soli se uměle nedoplňuje jód, chemicky se neupravuje.  Hlavním důvodem, proč jste rozklikl tento článek je asi to, že vás zajímá, jaké účinky má tato sůl na naše zdraví. Nebojte, už se na ně jdeme podívat.  Ačkoliv se mluví o tom, že sůl odvádí vodu z těla, ta himalájská naopak kontroluje hydrataci a celkové udržování tekutin, čímž chrání ledviny. Pomůže taky s udržením normální hladiny cukru v krvi. Přispívá ke zdraví kostí a cév. Je prevencí křečových onemocnění.  Růžová sůl zbavuje tělo škodlivin a přispívá k lepšímu hojení ran i pokožky. Podporuje okysličování buněk a oddaluje projevy stárnutí. I když je tato sůl lepší než mnohé jiné ,,odrůdy‘‘, není dobré to s ní přehánět. Denně by měl člověk zkonzumovat maximálně půl lžičku soli. Nezapomínejte, že do tohoto množství je započítána sůl i z již hotových výrobků či jídel. 
Zobrazit článek >
 
Rychlou večeři zvládnete i vy - Boloňská pizza
Rychlou večeři ve formě pizzy zvládne hravě snad každý muž, který si dokáže uvařit jen čaj. Tímto pokrmem takzvaně plácnete dvě mouchy jednou ranou, protože ulehčíte manželce od přípravy večeře a neskonale potěšíte děti. V knize RYCHLÉ VEČEŘE PIZZA naleznete padesát zajímavý receptů na přípravu pizzy. Od velmi známých se propracujete až k nevšedním, ale přesto chuťově zajímavým variacím. Co třeba začít už dnes! RECEPT: Boloňská pizza Ingredience: 550 g hl. mouky 1/2 kostky droždí špetka cukru trochu vlažné vody špetka soli  5 lžic olivového oleje Ingredience na omáčku: 200 g mletého hovězího masa 30 ml rostlinného oleje 1 červená cibule 250 g loupaných rajčat 10 cherry rajčátek 1 lžička sušené bazalky 1 hrst čerstvé bazalky na ozdobu 1 hrst piniových oříšků 100 g zakysané smetany 150 g libovolného sýru sůl pepř Postup: Z droždí, vody a cukru vytvoříme základ pro kvásek. Vykynutý kvásek spojíme s moukou, solí a olejem. Do těsta přiléváme vodu a snažíme se vypracovat hladké těsto. Vytvořený bochánek necháme ve vymaštěné a přektryté míse vykynout - 2 hodiny. Poté z těsta vyválíme placku. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po 4 minutách přidáme osolené a opepřené mleté maso. K orestovanému masu přidáme loupaná pokrájená rajčata. Směs vaříme 15 minu. Přisypeme sušenou bazalku a celou směsí potřeme plát vyváleného těsta. Navrch vyskládáme nakrájená cherry rajčátka. Pečeme na 220oC po dobu 15 až 20 minut. Servírujeme posypané strouhaným sýrem, čerstvou bazalkou a piniovými oříšky.
Zobrazit článek >
 
Vynikající káva z kávovaru DELONGHI M PrimaDonna Exclusive
Patříte-li mezi milovníky kvalitní kávy, protože Vás dokáže povzbudit svojí vůní a chutí, nebo jste prostě fajnšmekr, neměl by Vám doma nebo v zaměstnání chybět kvalitní kávovar. Dopřát si lahodné cappuccino s krémovou, hustou, mléčnou pěnou a dopřát si tak dokonalý požitek z kávy? Žádný problém! Veškeré Vaše, i náročné, požadavky splní kávovar DeLonghi ESAM6900.M PrimaDonna Exclusive. Tento kávovar má zabudovaný 13ti stupňový, tichý, ocelový mlýnek pro použití zrnkové kávy, zásobník má kapacitu 250 gramů. Je možné použít i mletou kávu, například bezkofeinovou. Zásobník uchovává aroma kávy díky obvodu potaženému těsnící pryží. Samozřejmostí je vyjímatelná spařovací jednotka pro jednoduchou údržbu a nádržka na vodu o objemu 1,4 litry. Exkluzivní termo nádobka na mléko Vám umožní našlehat mléko pouhým stisknutím tlačítka a tím připravit za pár okamžiků skvělou mléčnou kávu. Termo nádobka také umožňuje udržet mléko déle čerstvé i mimo ledničku. Díky funkci CLEAN pro automatické čištění může být jednoduše umístěna do lednice. Tento kávovar Vám mimo kávy pomůže připravit i horkou, hustou čokoládu. Do speciální nádobky na výrobu čokolády stačí nalít mléko, přidat oblíbenou čokoládu v prášku, zvolit preferovanou hustotu čokolády a stisknout tlačítko. Poté si můžete vychutnat svůj šálek horké čokolády. Zajisté Vás ohromí i funkce "nahřívání šálků", díky které si svůj šálek můžete předehřát tak, aby Vám káva zůstala, co nejdéle teplá.
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř I
Jistě znáte pepř černý, možná červený, zelený nebo ještě bílý. Avšak možná vám není známo, že existuje přes tisíc druhů pepře. Všemi se zde samozřejmě zabývat nebudeme, v rámci článku budete seznámen s těmi nejpoužívanějšími přísadami do pokrmů, které jsou u nás běžně k dostání. Pepř se hojně pěstuje v asijské části světa, například v Číně, Indii nebo Vietnamu. Je však rozšířen taky na území Latinské Ameriky. Co se týče zdraví, ve správném množství ho dokáže podpořit. Stimuluje pohlavní orgány, je dobrým lékem na kašel a taky snižuje horečku. Působí proti nadýmání a urychluje práci metabolismu. Je považován za mocné přírodní afrodiziakum. Není pravidlem, že každý druh pepře pochází z jiné rostliny. Právě naopak. Pepře vám asi nejvíce známé vyrostly na stejném pepřovníku. Jaké druhy pepře často používáme a které by mohly přibýt ve vaší domácí zásobě? Pepř zelený Nedočkavci jednou nenechali pepř dozrát a sebrali jej dosti brzo. Zemědělci mysleli, že celou sbírku pepřových kuliček mohou vyhodit, avšak mýlili se. Zelený pepř nechali usušit a zjistili, že se výborně hodí k masu jakékoliv podoby. Dnes se tento pepř prodává i v octovém nálevu. Najdete ho na steacích, ale taky paštikách. Pepř černý Není zřejmě nikdo, kdo by nepřichutil pokrm černým pepřem. Jedná se o nezralý plod pepřovníku, který se po zapaření suší na sluníčku. Před tímto procesem je bobulka spíše červená. Pepř seženete v jakémkoliv obchodě, mletý i celý. 
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř II
Pepř bílý Pokud si koupíte pepř, který dozrál, budete používat k dochucování pepř bílý. Jeho úprava před prodejem je však dosti odlišná od černé dvojice. Bílý pepř se nesuší, ale naopak namáčí. Následně dojde k oloupání slupky a pak teprve jej můžete vysušit. Pepř se chuťově moc neliší, je vhodný pro přípravu světlých omáček nebo sýrů. V kuchyni vám přijde určitě vhod. Červený pepř Zakončeme známou čtveřici pepřů tím červeným. Možná čekáte, že půjde opět o speciální úpravu základní pepřové rostliny. V tomto případě tomu tak není. Červený, někdy taky růžový, pepř neroste na pepřovníku, nýbrž na stromě jménem Schinus. Jde o druh, který se pěstuje pouze na území jižní Ameriky. Tento pepř má spíše nasládlou chuť, připravuje se běžným způsobem sušení. Kuchaři umělci jej využívají zejména pro zkrášlování pokrmů. Tento druh pepře se moc nemele, užíváme jej většinou celý. Jeho častá, respektive hojná, konzumace se moc nedoporučuje, ve větší míře může být pepř toxický. Jamajský pepř Pokud si koupíte tento druh pepře s radostí, že vyzkoušíte novou exotickou chuť, budete zřejmě zklamán. Už jen z toho důvodu, že jste si právě vlastně ani nekoupil pepř. Pod tímto názvem se totiž neskrývá nic jiného než nové koření, které i my Češi využíváme k přípravě některých našich jídel. Pepř se získává z pimentovníku pravého a následně se suší. Přidat jej můžete do omáček nebo na maso, ale nejlépe se hodí do zavařenin nebo polévek.
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř III
Cayenský pepř Říká se, že o takzvaném Cayenském pepři každý slyšel, ale nikdo jej opravdu nezná. V první řadě je třeba upozornit, že se vlastně nejedná o pepř, nýbrž o speciál připravovaný z chilli papriček. Znám je hlavně v Mexiku, tam se tento pepř přidává snad do každého pokrmu. Pepř dlouhý Pokud jste o dlouhém pepři ještě neslyšel, vůbec se není co divit. U nás se totiž opravdu moc nevyužívá. Seženete jej pouze ve specializovaných prodejnách. Hodit se vám bude na přípravu světlých omáček, zejména sýrových, vinných nebo taky kari jídel. Pepř dlouhý je charakteristický pro svou sladkou chuť, která při dochucování dokáže s pokrmem udělat divy. Asi není třeba připomínat, že tento pepř snadno odlišíte od ostatních druhů díky jeho podlouhlé vizáži. Sečuánský pepř Většinou platí, že méně známý avšak pro svou chuť pro některé kuchyně nepostradatelný druh pepře, je většinou charakteristický jen pro danou oblast světa. I v případě sečuánského pepře tomu není jinak. Tato surovina roste na stromu jménem jasan. K dochucování se připravuje sušením.  Používá se zejména v čínské kuchyni. Je rozpoznatelný pro svou palčivou chuť. Kubebový pepř Pokud vám tento speciální název pepře nic neříká, není se co divit. Do výčtu byl vybrán zejména pro své aroma, které světoví kuchaři považují za jedno z nejlepších mezi pepři. Kubová odrůda se využívá k dochucování sýrů, taky masitých pokrmů, přidává se k uzeninám či ke zvěřině. 
Zobrazit článek >
 
Jak umlít kávu bez mlýnku i s ním? I
Když nemáte k dispozici mlýnek.. Ach ne. Máte pocit, že pokud si nedáte kávu, tak snad na místě padnete, ale momentálně jsou u vás doma k dispozici jen celé pražené kávové boby? I s nimi si poradíte. Dejte na naše tipy a za pár minut vám to doma může vonět čerstvě připravenou kávou. Kladivo nebo palička na maso a pytlík Zrnka kávy uzavřete do sáčku. Ten následně vložte do utěrky, aby nárazy nedošlo k jeho porušení. Následně si přineste pracovní kladivo nebo paličku na maso a boby pomocí nástroje pokud možno rovnoměrně rozdrťte. Kladívkem můžete vytvořit skoro až jemný prášek, ale bude to poměrně dřina. Pár úderů jako při zatloukání hřebíků úplně stačit nebude. Následně rozevřete utěrku, otevřete sáček a můžete ,,namletou‘‘ kávu připravovat dál. Mlýnek na maso Pokud je váš mlýnek na maso perfektně vymytý, můžete si v něm dovolit namlet kávu. Nebojte se, že mlýnek zničíte, se zrnky si velmi dobře poradí. Ruční mixér pomůže Pokud se vaše kuchyň může pochlubit výkonným vybavením, jistě je její součástí taky mixér, který si poradí s pevnými a nepoddajnými zrnky. K tomuto mletí naštěstí není potřeba vaše síla, postačí strčit přístroj do elektriky a čekat, zdali se spotřebiči povede jeho úkol. Spolehlivý mixér zvládne z kávovaru vytvořit i jemný prášek.   Pořiďte si jeden z našich mlýnků na kávu Nezapomeňte si do budoucna objednat kvalitní mlýnek na kávu, který zažene všechny vaše starosti spojené s drcením zrn. V našem e-shopu nabízíme hned několik druhů mlýnků. Cenově výhodný a hlavně výkonný mlýnek na maso je například černý strojek Esperanza. Prohlédněte si ho a objednejte ještě dnes.  
Zobrazit článek >
 
Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte II
Plněná vejce Dalším oblíbeným typem vajec jsou vejce plněná. Většinou se připravují z vajec vařených natvrdo nebo nahniličku. Vejce rozkrojíte napůl, žloutek vyjmete. Místo něj pak do bílku ozdobně naaranžujete jinou náplň, kterou můžete připravit třeba smícháním sardelek a pažitky se žloutky. Ztracené alias pošírovaná vejce Tento druh přípravy vajec můžete znát zejména z polévek, avšak vejce můžete takto uvařit i ve vodě se lžící octa. Do vroucí vody jedno vejce vyklepněte a jakmile bílek ztuhne, jemně jej naběračkou zase vyndejte. Těmto vejcím se říká taky zastřelená. Servírují se na křupavém toastu se zeleninou, často s avokádem. Volské oko aneb prsklé vejce Vajíčko alias volské oko se tradičně připravuje na pánvi s trochou másla nebo oleje. Na ni rozklepněte vejce, opatrně ho přelijte ze skořápky na pánev tak, aby se žloutek neroztekl. Nyní na mírném ohni opékejte, dokud bílek neztuhne. Pokud chcete mít žloutek taky pevný, pánev přiklopte a nebo vejce po chvíli otočte. Míchaná vejce Tak to je další klasika, která spočívá v tradičním promíchání vajec na pánvi nebo v menším hrnci. Tato vajíčka se často připravují s nakrájenou slaninou, osmaženou cibulkou nebo se sýrem. Vejce v nádobě Již speciální název nám ukazuje, že se pravděpodobně bude jednat o originálně připravovaná vejce. Tento pokrm se skutečně vaří v misce. Tu vytřete máslem, můžete přidat sůl a následně do ní vyklepnete syrové vejce. Misku pak položíte do hrnce a vejce se postupně pod vzniklou párou z vařící vody připraví. Jíst ho můžete ještě mírně tekuté nebo úplně ztvrdlé, to už je na vás.
Zobrazit článek >
 
Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte I
Vejce tvoří jednu ze základních potravin, které by lednice každé domácnosti měla obsahovat. Vejce přidáváme do těst na pečení, lepíme jím strouhánku k masu a nebo je jíme třeba na večeři. Nudí vás už tradiční způsoby přípravy vajec? Třeba díky našemu článku objevíte nový způsob jejich servírování. Už jste si koupil náš unikátní vařič vajec? Vejce natvrdo Tradiční způsob podávání vajec tvoří ten natvrdo. Do hrnku nalijte vodu, přiveďte ji k varu. Následně do ní vložte vejce a na mírném ohni povařte vejce okolo devíti až deseti minut. Horkou vodu můžete nechat pouze odstát. Po uplynulém čase vejce schlaďte a ihned můžete podávat. Vejce nahniličko Vejce nahniličko je charakteristické pro svou polo kapalnou a polo pevnou konzistenci. Vejce nechte vařit ve vodě sedm minut a následně je opláchněte ledovou vodou. Oloupejte a podávejte. Vejce naměkko Vejce naměkko se vaří úplně stejně jako ta natvrdo, jen samozřejmě o něco kratší dobu. Poté, co vodu přivedete k varu, do ní vložte vejce a nechte je v ní čtyři až pět minut. Vaječná omeleta Vejce vyklepněte do hrnečku, osolte, opepřete a promíchejte. Směs vyklepněte na pánev a postupujte obdobně jako při přípravě palačinek. Vejce na sladko Vejce si můžete připravit i ve sladké variantě. Nejlépe s cukrem chutná v podobě omelety. Vejce vyšlehejte s trochou tvarohu, můžete přidat hrstičku strouhanky. Osmahněte speciální placku a podávejte třeba s marmeládou nebo čokoládou.
Zobrazit článek >
 
PHEM 1000 AUTOMATICKÉ ESPRESSO dárek pro celou rodinu!
Šálek kvalitní kávy, která je chutně připravená naladí snad každého, a to na celý den. Pokud si doma vaříte klasického turka, zanechte tohoto kávového barbarství a přejděte na mnohem dokonalejší stupeň přípravy kávy. Dopřejte si každý den skvělou chuť šálku espressa či cappuccina, kterou Vám nabízí automatické espresso Philco PHEM 1000. Další skvělou výhodou je výběr z 6 druhů nápojů. Aroma čerstvě namleté kávy ve spojení s lehce našlehanou mléčnou pěnou přináší jedinečný zážitek pro pravé milovníky kávy. Nejmodernější technologie, inteligentní ovládání a oceněný italský design činí z kávovaru Philco špičkový výrobek. Kávovar Philco PHEM 1000 je opatřený patentovaným ocelovým mlýnkem, takže si můžete nastavit 5 hrubostí mletí a navíc máte možnost i upravit si dobu mletí kávy v servisním nastavení. Taktéž zvládne připravit 6 druhů nápojů. Kávovar navíc pracuje velmi tiše, takže si svou oblíbenou kávu můžete připravit i v brzkých ranních hodinách, aniž byste někoho vzbudili. Snad jen tou vůní... Připravte chutnou kávu pro celou Vaši rodinu jako profesionální barista. K tomu stačí jedno stisknutí tlačítka a připravíte všem takovou kávu, jakou máte všichni nejraději. Vrcholná technologie, inteligentní ovládání a cenami ověnčený design tohoto kávovaru je zárukou kvality.
Zobrazit článek >
 
Nepodceňte výber granulí pro vašeho psa
Dříve se na psí krmení nebralo tolik ohledu, jako v dnešní době. Tenkrát se pes nažral zbytků od oběda, a nedbalo se na to, zda-li je to vyvážená strava nebo ne. V současné době je na trhu mnoho krmných směsí pro psy a jiná zvířata, ale i tak je důležitý pečlivý výběr. Nejjednodušší způsob, jak nakrmit vašeho psa, je použití kompletních krmných směsí. Tato varianta plně vyhovuje nejen psům, ale i jejich majitelům. Pokud si vyberete kvalitní granule, ale ne ty, které za nižší peníz zakoupíte v supermarketech, máte jistotu, že váš pejsek dostane ve svém krmivu vše, co potřebuje. Kvalitní krmivo musí obsahovat: bílkoviny živočišného původu tuky stravitelné sacharidy vyvážený poměr vitamínů vyvážený poměr minerálních látek Pokud Vámi zakoupené krmivo splňuje vše z uvedeného, stačí, když dvakrát denně naplníte Vašemu pejskovi misku s granulemi a budete spokojeni oba dva. Zároveň budete vědět, že mu neškodíte na jeho zdraví.    Jak už jsem uvedla, dbejte na výběr vhodného krmiva. Především se neřiďte tím, co na vás vychrlí kdejaká reklama. Dobrou radu vám může podat i veterinář. Sledujte složení daných granulí, kde zjistíte, že se jedná o opravdu kvalitní krmivo s obsahem masa, a nejde jen o uměle ochucený a obarvený šrot. U kvalitních granulí se na prvním místě uvádí zdroj živočišných bílkovin a NE obilovin. Pozor si však dejte i při granulích, které sice toto kritérium splňují, ale na dalších místech je uvedeno několik druhů obilovin jednotlivě. Po jejich sečtení často zjistíme, že obiloviny nad masovou složkou výrazně převyšují. Pokud máte psa, kterému je více jak rok, vyzkoušejte granule CHICOPEE CLASSIC NATURE SOFT ADULT SALMON-RICE 15 kg.  
Zobrazit článek >
 
Nikdy jste nevařil? Zkuste to právě nyní!
Vaření bylo a stále ještě je doménou žen. Myslím tím vaření v domácích podmínkách, neboť v restauracích se profesi kuchařů věnuje spíše větší část mužské populace. Můži, kteří žijí sami si nejspíš na nějaké to vyvařovaní nepotrpí, nebo si raději zajdou na jídlo někam do hospůdky. Můži, kteří jsou v manželském svazku, jsou více méně zvyklí, že u nich doma vařila máma a tak tuto činnost přenechávají i svým manželkám. A taktéž jsou tu i ti, kteří by se rádi pustili do vaření, ale netroufají si. Nebo že by si mysleli, že už nebudou ti tvrďáci, kteří by se vařením zesměšnili před kamarády? Ať už jsou vaše zábrany k vaření jakékoliv, klidně je nechte odplavat a pokuste se o první krůčky ve vaření. A nezůstávejte jen u přípravy čaje, kávy nebo u ohřátí polévky. Uvařte pro svoji přítelkyni, rodinu a pokud jste sám, uvařte si jídlo, které jste měl rád v době, kdy Vám je vařila Vaše máma či babička. Určitě si nemusíte připadat "žensky", když si kolem pasu uvážete zástěru a pustíte se například do přípravy masového guláše, smažení řízků nebo do pečení svíčkové a přípravy omáček. Můj děda uměl skvělé pečené kuře na houbách a můj táta dodnes vaří skvělé zeleninové polévky, masové guláše a dokonce se mu vždy podaří i piškotová roláda. A není o nic méně chlapem. Moje máma je za to ráda, že nemusí každý den stát u plotny a jeho kolegové v práci jsou z jeho kuchařského umu nadšení.....ano, i mužská část. S knihou Kuchařka pro mého muže zvládnete první kroky ve vaření. Naučí Vás jaké používat suroviny a jak s nimi nakládat. Pomůže Vám i s počátečním úskalím při přípravě méně snadných receptů. Neváhejte a zakupte si tuto báječnou knihu, která Vám odhalí kouzlo vaření.
Zobrazit článek >
 
Baobab Naturalis
Baobab je opadavý strom s nápadně tlustým kmenem. Zajímavé je, že se vyskytuje v Africe i na Madagaskaru a taktéž v Austrálii. Jak k rozvrstvení stromu do různých koutů planety došlo, nelze již dnes odhadnout. Baobaby jsou velice zajímavé i pro své stáří. Není žádným tajemstvím, že někteří afričtí velikáni přesahují věk dva tisíce let. U baobabu nacházíme všestranné využití. Plody stromu slouží například k výrobě osvěžující šťávy, kterou hrdě konzumují domorodci. Ze semen se pak získává výborný a velice zdravý olej. Stejně tak jádra, která navíc kromě prospěšných tuků obsahují též bílkoviny. Své využití nacházejí i slupky plodů. Z těch se totiž vyrábí kvalitní a dezinfekční mýdla. Kůra je bohatá na třísloviny, vyrábí se z ní i některé durhy léků. Semena mohou posloužit jako dobrá náhražka kávy. Odvar vlastně z jakékoliv části stromu se používá pro zvýšení obranyschopnosti. Léčí se pomocí něj horečky, cukrovka nebo nemoci podobné dřívějším kurdějím. Baobab může sloužit taky jako nouzový zdroj vody, neboť v jeho vnitřní části kmene jí najdete zásobu. Baobab Naturalis je BIO produkt, který neobsahuje žádné přidané látky. Jedná se o doplněk stravy pocházející tentokrát z Afriky. Tento přípravek vám do těla dodá patřičné množství živin. Je bohatý na vitaminy, antioxidanty a stopové prvky typu hořčík, vápník nebo draslík. Působí jako prebiotikum. Baobab můžete hojně využívat taky v kuchyni. Jako příměs do salátů nebo ovocných nápojů vám zajisté přijde vhod. Dvě až tři čajové lžičky směsi přidávejte do vašeho nápoje nebo pokrmu. Otestujte chuť a účinky baobabu sám. 
Zobrazit článek >
 
Domácí zabijačka - škvarková pomazánka
Domácí zabijačka je spíše doménou lidí žijících na venkově. V dnešní době však tato zimní tradice z našich domácností mizí a je to spíše unikát, když se ještě někdo věnuje chovu prasat. Vzpomínám si na to, když jsem byla malé dítě, tak se u mých prarodičů pravidelně konala zabijačka, na kterou se sjela nejbližší rodina a celý proces byl takovým malým obřadem. Dospělí si hleděli porcování masa a výroby zabijačkových pochoutek a děti udržovaly oheň pod kotly, kde se vařila voda na spaření prasete a poté i maso na tlačenku a jitrnice. Se zabijačkou je spojena vůně česneku a majoránky, která nesměla chybět jak v tlačence, tak i v "bouřce" (kroupy smíchané s krví). Majoránka musela být domácí, pěstovaná na zahrádce, protože ta kupovaná vůbec nevoní a spíše připomíná sušené seno. Mezi nejčastější vedlejší produkty zabijačky patří jednak jitrnice, někde též jaternice, které mají vyšší obsah přidaných vepřových játer, tlačenka, ona již zmíněná bouřka, do které ještě můžete přidat škvarky nebo žemličky, dva druhy polévky (bílá a černá), vyškvařené sádlo a škvarky. Prakticky se zpracovalo celé prase, aby zbylo minimum odpadu. Vyškvařené škvarky se dále zpracovaly do bramborových knedlíků se zelím, nebo se z umletých škvarků vyrobila velmi chutná pomazánka. Tak pokud máte chuť, pojďme si ji připravit! RECEPT: Škvarková pomazánka Ingredience: 200 g studených škvarků 2 vejce, vařená natvrdo a nastrouhaná nahrubo 3 nakládané okurky, nastrouhané nahrubo 1 menší cibule 1 jarní cibulka červená paprika, sterilovaná 2 lžíce plnotučné hořčice sůl mletý pepř Postup: Pomeleme škvarky najemno. Přidáme nastrouhaná vejce a nastrouhanou okurku. Oba druhy cibule si nakrájíme na kostičky a jarní cibulku na kolečka. Přidáme ke škvarkům. Červenou papriku taktéž nakrájíme na kostičky. Přidáme hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a necháme uležet. Máte-li chuť připravit si další zabijačkové dobroty nebo se seznámit s celým postupem zabijačky, začtěte se do knihy: DOMÁCÍ ZABIJAČKA.
Zobrazit článek >
 
Zlepšete si své zdraví pitnou rašelinou
O své zdraví bychom měli pečovat po celý rok, abychom byli připraveni na různé vlny chřipkových epidemií a jiných virových onemocnění. Přispějeme k tomu pravidelným a pestrým jídelníčkem, ale také cvičením a různými doplňky stravy. Už jste slyšel o rašelině, která by se dala pít a zároveň posílila Vaše zdraví? Firma Bylinářství-kořenářství přišla na trh právě s tímto přípravkem. Pomocí PITNÉ RAŠELINY účinně doplníte Vám chybějící látky a živiny ve Vašem organismu.  Není snad dokonalejší formy koloidních minerálů, než je právě v této pitné rašelině! Pitná rašelina má takzvané adaptogenní vlastnosti, což znamená, že organismy různých jedinců z ní využívají právě ty minerály a látky, které zrovna jim chybí. Pitná rašelina nemá vedlejší účinky a mohou jí pít jak děti.  Pitná rašelina obsahuje: vápník hořčík sodík železo zinek měď mangan chrom Což přispívá především k normální srážlivosti krve normálnímu energetickému metabolismu dobré činnosti svalů správné funkci nervových přenosů normální funkci trávicích enzymů udržení normálního stavu kostí a zubů normálnímu růstu a vývinu kostí u dětí normálnímu energetickému metabolismu normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu normální funkci imunitního systému snížení míry únavy a vyčerpání normální syntéze bílkovin normální syntéze DNA normálnímu metabolismu mastných kyselin udržení normálního stavu zraku ochraně buněk před oxidativním stresem aj. Každý den, krátce po snídani a v pozdním odpoledni užívejte 1 polévkovou lžíci pitné rašeliny. Nařeďte s 1/8 litru vody, ovocné šťávy (džusu) nebo čaje. Pro dosažení maximálního účinku je minimum 6 týdenní nepřerušované užívání. Pitná rašelina je bez chuti.  
Zobrazit článek >
 
Rychlá sváča, která zasytí I
Hummus  Hummus je jednou z nejlepších svačin vůbec. Je velice výživný, obsahuje mnohé vitaminy a navíc skvěle zasytí. Hodí se ke kombinování téměř s každou zeleninou. Dobře bude chutnat třeba s mrkví, řapíkatým celerem nebo okurkou. Nezapomeňte svůj hummus ochutit, aby chutnal ještě lépe. Pokud cítíte, že vás jedna porce nezasytí dostatečně, přidejte si do svačinové krabičky ještě jedno nebo dvě vařené vejce. Klíčky  Ne každý klíčky jako jídlo ve svačinové nabídce přivítá, avšak vězte, že tyto drobné a velice zdravé suroviny pro přípravu zejména salátů vás dokáží zasytit až na několik hodin. Vyzkoušejte třeba oblíbené klíčky mungo, jejichž chuť se dosti podobá hrášku. Přidejte zeleninu a dochuťte. Tato směs výborně chutná s balkánským sýrem.  Směs ořechů Kešu, para nebo snad pistácie? To je jedno. Všechny oříšky v sobě nesou kupu vitaminů a taky zdravých mastných kyselin i tuků. Ořechy můžete zobat neochucené, přidat je do některých pokrmů nebo vyzkoušet osolené pochutiny. Jen si dejte pozor na to, že ochucené oříšky bývají taky pražené, a tak vám jistě přijdou k chuti i ve chvíli, kdy nebudete mít vůbec hlad. V takovém případě jdou tyto dobroty velmi rychle na tloušťku.  Celozrnný chléb se šunkou a salátem  Pro větší jedlíky, kteří se bez pečiva neobejdou, je vhodný například tmavý chléb se zvýšeným obsahem semínek doplněný šunkou z pravého masa. Doplňte dobrotu zeleninou, ať vám pocit sytosti déle vydrží. 
Zobrazit článek >
 
Rychlá sváča, která zasytí II
Cottage Cottage je nezrající sýr, který je velmi zdravý a není ani nijak tučný. To je výborná kombinace, že? Tento pokrm má ještě jednu výhodu, můžete k němu přibalit taky ovoce i zeleninu. Volte takové plody, které dokáží zasytit. Dobré jsou třeba hrozny nebo jahody, ze zeleniny je výborná paprika či upečený lilek.  Mozzarella a rajčata  Tak to je klasika! Toto pohoštění neodmítne žádný gurmán. Nakrájejte mozzarellu na plátky, přidejte rajčata a zalijte pestem. Rajčata jsou sice lehká, avšak mozzarella zaplní volné místo v žaludku, a tak se vám nestane, že byste za chvíli dostal hlad. Zakápněte jídlo ještě olivovým olejem, díky kterému taky zapomenete na hlad.  Rýže  Ať už si z rýže uvaříte nákyp, upečete rýžový koláč nebo připravíte mléčnou dobrotu, zasytí vás. Rýže nemá zas tak moc kalorií a zahání hlad. Věděl jste, že dokonce ovlivňuje budování svalové hmoty? Doplňte tuto tradiční přílohu nějakým sladkým ovocným přídavkem a uvidíte, že vám zachutná. Banánové smoothie  Nechce se vám do práce tahat krabička s jídlem? Vyřešte tento problém přípravou výživného smoothie. Banán rozmixujte a dolijte k němu kefír nebo přidejte tvaroh a trochu mléka. Tato svačina je velice zdravá a dodá vám pocit sytosti až na několik hodin.  Sušené maso  Pro milovníky masa tu máme speciální svačinovou možnost. Vyzkoušejte skvělý snack INDIANA Jerky, který se skládá pouze z masa doplněného některými ,,zlepšovadly‘‘ chuti. 
Zobrazit článek >
 
Netradiční zmrzlinové příchutě I
Venku sice přituhuje, my se ale dnes přesto trochu ochladíme. Zavítáme totiž do světa zmrzlin. Co by v něm mohlo být zajímavého? Čtete dál a uvidíte! Pokud vám klasické smetanové či ovocné speciality přijdou nudné, seznamte se s těmito světovými delikatesami. Chutnaly by vám?  Sýrová zmrzlina  Ano, opravdu. Slaná zmrzlina z goudy, parmazánu nebo jiného sýra. Mascarpone je zřejmě už nuda. Na tyto zmrzliny můžete narazit v New Yorku. Nejoblíbenější pochutinou se stala zmrzlina ze sýra feta se speciální drobenkou. Té můžete přijít na chuť v cukrárně Oddfelows Ice Cream.  Avokádové pokušení s kajenským pepřem  Že přijde do kurzu avokádová zmrzlina se vzhledem k oblíbenosti tohoto plodu dalo čekat. Ale napadlo by vás, že se bude mixovat zrovna s kajenským pepřem? Možná vás překvapí, že tato zmrzlina se stala poměrně oblíbenou, a to zejména v Maine, kde se taky zrodila. Na chuť jí přicházejí nejen fitness specialisté.  Pivní zmrzlina  A teď něco pro pořádné chlapy. Co takhle zmrzlina, která chutná po pivu? Ucítíte smetanovou pěnu a samozřejmě lahodný mok. Víte, že můžete ochutnat světlou i tmavou ,,zmrzku‘‘, která samozřejmě pasuje ke světlému a tmavému pivu?  Zmrzlina z mateřského mléka Tato zmrzlina přišla na trh v roce 2011. Nápad vznikl opravdu netradičně v Británii. Maminky, které před několika týdny porodily, začaly přemýšlet, jak si na mateřské přivydělat. Začaly své mléko prodávat místnímu zmrzlináři, který z něj pak vyráběl opravdovou zmrzlinu. Dnes se jedná spíše o mražený jogurt, jehož porce vyjde v přepočtu asi na čtyři sta korun. 
Zobrazit článek >
 
Netradiční zmrzlinové příchutě II
Majonézová zmrzlina  Ochutnání této zmrzliny si možná už vyžaduje trochu té odvahy. Dal byste si zmrzlinu z majonézy? Tato novinka se dostala na trh až tento rok, přišli s ní Skotové ve Falkirku. Pokud sledujete dění ve světě, možná jste si této zprávy už všiml, pro novináře se stala tato zmrzlina opravdovým unikátem, o kterém se museli podělit s celým světem. Někteří přezdívají majonézovou zmrzlinu dvouslovným termínem ,,Ice Hellmans‘‘.  Krokodýlí zmrzlina Zmrzlina z krokodýla? Nemějte strach, jde pouze o jeho vejce. Krokodýlí zmrzlinu můžete ochutnat třeba na Filipínách v cukrárně Sweet Spot. Tato zmrzlina se barví na jemně zelenou barvu, aby se vzhledově blížila ke kůži krokodýla. Jejich vejce jsou do zmrzliny přidávány za účelem intenzivnější chuti. Zmrzlina má díky specifické vejcové chuti plnější chuť a je smetanovější. Věděl jste, že krokodýlí vejce je z osmdesáti procent tvořeno žloutky? Zmrzlina je navíc takovou výživnou bombou, neboť krokodýlí vejce obsahuje daleko větší počet vitaminů a minerálů než vejce slepičí.  Levandulová zmrzlina Zmrzlina krásné fialkové barvy může působit na první pohled jako borůvková. Troufli byste si zkonzumovat smetanovou zmrzlinu, která však nevoní po borůvkách, ale po levandulích?  Salátová zmrzlina  Že lze štíhlá linie udržet i přes konzumaci zmrzliny? No, těžko říct, asi bychom to museli vyzkoušet. Salátová zmrzlina je oblíbená zejména v Americe, kde je téměř zmrzlinovým standardem. Obvykle v ní najdete mix barevných paprik a okurku. 
Zobrazit článek >
 
Tekutý cukr
Wellion představuje produkt, který poslouží nejen v případě nutnosti mimořádné pomoci diabetikům či sportovcům. Tekutý cukr bleskově doplní energii a jeho účinky působí až po několik hodin. Zjistěte o tomto produktu víc. Tekutý cukr se skládá z přírodního sladidla, který poskytuje vám jistě dobře známá stévie, a z běžného ovocného cukru, tedy z fruktózy. Díky významné dávce sladidla ze stévie nabývá celá směs mnohonásobné vyšší sladkosti než běžný cukr. Samotná stévie je totiž téměř tři sta krát sladší než obyčejný cuk, který si přidáváte třeba do čaje nebo kávy. Nejlepší na tomto sladidle je to, že jeho malé množství dodá jakékoliv potravině sladkou chuť, a přitom má velice nízkou energetickou hodnotu. Stévie je lehce stravitelná a má dobrý šmak. Je doporučována i alergikům či lidem, kteří chtějí shodit pár kilo. Na fruktóze, poměrně běžném cukru získaném z ovocných plodů, není asi nic potřeba vysvětlovat. Tekutý cukr se hodí na vaření, přípravu salátů či zavařování, jistě přijdete i na další jeho vyžití. Jak již bylo řečeno, mezi největší výhody tekutého cukru patří díky stévii nízká energetická hodnota. Produkt se skvěle hodí jako doplněk stravy nebo dochucovadlo nejen při dietách. Tato tekutina nahradí běžný cukr, který vašemu tělu rozhodně nebude scházet. Produkt využijí taky cukrovkáři. Tekutý cukr Wellion Gold je obohacený  o magnesium, neobsahuje chemikálie, konzervanty ani umělá barviva či sladidla. Sportujete? Vyzkoušejte tento ,,nabuzovač‘‘ a otestujte na vlastní kůži, zda opravdu jako zdroj nové energie funguje. 
Zobrazit článek >
 
Lucuma silný antioxidant
Lucuma (Pouteria Lucuma) je jedním z druhů subtropického ovoce, který pochází z oblasti jihoamerických And. V minulosti se po dlouhou dobu pěstoval také v Peru a Ekvádoru. Strom Pouteria Lucuma dorůstá do výšky 15 metrů. Plody lucumy jsou zelené ve tvaru oválu. Chuť žluté dužniny připomíná něco mezi javorovým sirupem, vanilkou a batáty. Lucuma obsahuje: beta-karoten vitamíny skupiny B draslík fosfor vápník železo nenasycené mastné kyseliny Našemu zdraví prospívá v mnoha ohledech: Nenasycené mastné kyseliny (olejová, palmitová, linolenová a stearová) jsou silnými antioxidanty, které ochraňují náš orchanismus před nepříznivým působením volných radikálů. Látky obsažené v tomto plodu výrazně podporují migraci buněk imunitního systému. Proto lze o lucumě říci, že má pozitivní protizánětlivé účinky. V eshopu Eiffel Optic nabízíme doplněk stravy LUCUMA NATURALIS v prášku. Vyzkoušejte jeho blahodárné účinky na vaše zdraví a zdraví celé vaší rodiny. Přirozená sladivost a nízký glykemický index činí z lucumy ideální alternativu cukru, což ocení nejen diabetici a dietáři, ale všichni ti, kdo se rozhodli přispět zdravějšímu životnímu stylu. Plody lucumy jsou kvalitním zdrojem vlákniny, vitamínů a stopových prvků. Nejen vysoká výživová hodnota a množství prospěšných látek přispívá narůstající popularitě lucumy.      
Zobrazit článek >
 
Jak na dokonalé bazalkové pesto I
V tomto dvojitém článku vám nejen podáme instrukce ke správné přípravě pesta, ale přečtete si taky vzácné rady a tipy, které by vás třeba při jeho výrobě ani nenapadly. Připravte se na delikátní bombu, dokonale chutnající pesto je na cestě. Budete potřebovat: Listy bazalky (60 g) Olivový olej panenský (130 ml) Parmazán strouhaný (6 lžic) Pecorino strouhaný (3 lžíce) Česnek (2 stroužky) Piniové ořechy (1 a ½ lžíce) Špetka soli Postup: Nejprve rozmixujte bazalku na drobné kousíčky. Následně prolisujte nebo opravdu najemno nastrouhejte česnek. Následně přidejte ostatní suroviny kromě oleje a rozmixujte dohromady. Olivový olej přidávejte postupně. Pesto ideálně rozdělte po částech a nechte zmrazit. Problém domácí výroby pesta často spočívá v tom, že tento výborný doplněk pokrmů po několika hodinách ztmavne až zčerná, podobně jako například banán nebo avokádo bez slupky. Jak si tedy poradit, když chcete pesto zachovat krásně svěží a pestře zelené? Přečtěte si další tipy k přípravě pesta, které dozajista nejsou k zahození. K výrobě pesta je ideální připravit si těsně otrhané listy bazalky. Pokud si tedy v květináči pěstujete svou rostlinku, máte vyhráno. Jestliže tomu tak není, při nákupu již trhané bazalky v obchodě vybírejte pouze čerstvě vypadající produkty. Pokud na vás pod obalem vykukuje bazalkový list bez života, raději se vydejte do jiného obchodu nebo s přípravou pesta vyčkejte, až seženete čerstvý produkt. Pokračování najdete v druhé části článku. Nemáte pokaždé čas vyrábět vlastní domácí pesto? Pak navštivte náš e-shop a pořiďte si již hotový kvalitní produkt.
Zobrazit článek >
 
Jak na dokonalé bazalkové pesto II
V obou případech se pak zaměřte na samotné omývání bazalky. Aby vám rostlina vydržela krásně barevná i po zpracování, omyjte ji nejprve opravdu horkou vodou a následně ji zprudka ochlaďte. Tento proces si opravdu vyžaduje rychlost, takže pokud se vám dlouho ohřívá nebo ochlazuje voda, využijte předem připravenou téměř vroucí tekutinu a nebo si naopak pro druhý krok připravte ledovou lázeň. V krystalcích ledu ostatně bazalku můžete klidně nechat chvíli namočenou. Pokud vás tato zeleninová procedura zaujala, prozkoumejte blíže termín blanšírování. Nechce se vám dlouho pátrat po internetu? Překlikněte do našeho magazínu pro ženy, kde najdete k blanšírování podrobný návod spolu s vysvětlením. Česnek je neodmyslitelnou součástí pesta, avšak při jeho špatné přípravě může pestu akorát uškodit. Zkontrolujte, zda je opravdu dobře rozdrcen. Pokud ho přidáte do pesta ve větších kusech, udělá v něm neplechu. Olej do pesta přidávejte postupně. Nejprve pesto rozmixujte pouze s polovinou jeho dávky a následně jeho zbytek pomalu přidávejte a tyčovým mixérem zapracovávejte. Díky přidávání oleje po částech bude pesto chutnat víc smetanově. Než zamícháte do pesta piniové ořechy, ochutnejte z balíčku před rozmixováním alespoň jeden kousek. Do pesta přidávejte opravdu jen ty, které chutnají jemně. Pokud jíte kousek, který je nahořklý, pravděpodobně budou hořké všechny oříšky. V tom případě pozastavte výrobu pesta a vyrazte pro novou zásobu. I přidáním pár kousků oříšků by se vám celé pesto zkazilo. Jestliže nemůžete sehnat pinie, přidejte do směsi para ořechy nebo kešu. Ořechy kešu jsou v pestu opravdu výborné a dodají mu jemnou chuť. Klidně je vyzkoušejte. Zmíněné pesto s kešu můžete ochutnat i u nás. Objednejte si Skvěle chutnající BIO produkt.
Zobrazit článek >
 
Co jsou zač proteinové tyčinky II
Při nákupu proteinových tyček buďte opravdu obezřetný. Některé produkty se totiž od těch relativně zdravých liší svým vysokým obsahem náhradních chemických sladidel. Nebezpečný je takzvaný glukózový sirup, který zvyšuje chuť k jídlu a zabraňuj rychlému spalování. Obsahují nejen velké množství bílkovin, ale taky cukrů či fruktózy. Vyhněte se výrobkům, které mají na obalu zaznamenán výskyt rostlinných ztužených tuků, takzvané transmastné kyseliny jsou velmi škodlivé pro naše zdraví. Mohou způsobit například kardiovaskulární onemocnění. Pokud nechcete škodit své zdravotní stránce, vyhledejte tyčinky s nápisem Trans Fat Free. Je třeba upozornit na to, že tyčinky se od sebe mohou zásadně lišit. Možná jste již zaznamenal fakt, že některé výrobky se vydávají za běžné sušenky se zvýšeným obsahem proteinu, jiné jsou považovány za doplněk nebo zpestření stravy. Jak to tedy s nimi je? Proteinové tyčinky nekonzumují jen sportovci pro přilepšení tvorby svalů, nýbrž taky lidé, kteří cítí nedostatečný příjem bílkovin. Než si tyčinku koupíte, zjistěte, zda obsahuje proteiny, které hledáte. Věděl jste, že tělo si z celkem dvaceti aminokyselin dokáže vytvořit jen dvanáct a ostatní prvky musí přijímat z jídla? Konkrétně se jedná o methionin, lysin, threonin, valin, leucin, izoleucin, tenylalanin a tryptofan. Zkontrolujte, zda tyto konkrétní druhy proteinů vámi vybraná tyčinka obsahuje. Nenajdete v ní všechny zmíněné prvky, ale nejméně čtyři z nich by měly být její součástí. Jistě vás zajímá taky cenové rozmezí těchto speciálních produktů. Za sto gramů kvalitní ,,porteinovky‘‘ necháte v obchodě kolem osmdesáti korun. To se zdá být dosti, avšak vzhledem ke kvalitě, tomu jak vás tyčinka zasytí, a jaké živiny vám dodá, to zas až tak moc není.
Zobrazit článek >
 
Co jsou zač proteinové tyčinky I
Když se řekne protein, automaticky si zřejmě vybavíte svalnatého sportovce, který je v posilovně sedm dní v týdnu. Faktem však je, že proteinové  vylepšení jídelníčku se hodí i pro běžné typy lidí, kteří si občas zajdou do ,,fitka‘‘, a taky těm, kteří chtějí zhubnout pár kilo. Chutnají vám? Proteinové tyčinky vám ušetří práci s chystáním jídla. Vejdou se klidně do kapsy a skvěle zasytí až na několik hodin. Dokáží nahradit i lehký oběd. Jaké jsou výhody a nevýhody proteinových tyčinek? Co kromě bílkovin ještě obsahují? Důležité je, že proteinové tyčinky pomáhají zhubnout. Pokud jste milovníkem sladkých dobrot, zaměňte obyčejné sušenky, čokolády nebo bonbóny za proteinové mňamky. Jsou totiž běžně součástí jídelníčku v rámci redukční diety. I když sice namají úplně nízké energetické hodnoty, je lepší dát si je než obyčejnou sušenku a rozhodně výhodnější je sníst kousek ,,proteinovky‘‘, než hladovět a nabourat hladinu cukru v těle. Tyto produkty mají tu výhodu, že vás velmi rychle a na dlouho zasytí. Polovina proteinové tyčinky vám postačí ke svačině. Obědu se pak vyrovná jedna tyčinka celá. Výhodou proteinových pokladů je taky to, že obsahují mnohem méně cukru, než klasické sladké dobroty. Vyznačují se samozřejmě taky nižším podílem tuků. Pamatujte na to, že proteinovou tyčinku byste neměl konzumovat úplně denně, ideální hranici tvoří suma tří tyčinek na týden. Ochutnejte naše proteinové výrobky. Jaká tyčinka vám zaručeně bude chutnat?  
Zobrazit článek >
 
Připravte si kvalitní šálek kávy
Nic tak nepozvedne náladu, jako voňavý a zároveň chutný šálek kvalitní kávy. Takzvaný český turek je v našich domácnostech stále oblíbený, ale co do kvality přípravy na tom není moc dobře. Stejně tak jako příprava lahodného čaje, má i káva svůj přípravný obřad. Avšak základ je v kvalitních surovinách a poté i v postupu přípravy. Pokud si melete kávu v mlýnku nebo v kávovaru, který má tuto funkci, pak jistě víte, že čerstvost namleté kávy nic nenahradí. Proto dbejete na vhodné podmínky uskladnění kávových zrn. Nejlépe bude, když zrnkovou kávu uskladníte v přostředí, které bude suché, chladné a tmavé. Tím zamezíte ztráte aroma, žluknutí a napadení plísněmi. Při skladování dbejte na to, aby káva nebyla poblíž dalších aromatických potravin, protože má tendenci pohlcovat pachy. Kávu skladujete v zrnkovém stavu. Před přípravou kávy si namelte pouze požadované množství. Také kvalita vody velmi ovlivňuje chuť kávy. Tvrdá voda - neutralizuje ovocné kyseliny obsažené v kávě. Měkká voda - zdůrazňuje kyseliny obsažené v kávě. Zapomeňte na turka a dopřejte si chutnou kávu v domácím prostředí s kávovarem COFFEE MACHINE EA8107. Jedná se o nejmenší plně automatické espresso,které si najde místo v kuchyni každého milovníka kávy. Pohodlné ovládání přispívá k snadnému používání přístroje. Nezapomenutelnou chuť kávy vytváří patentovaný Thermoblock s nerezovým povrchem, který zaručí ideální teplotu nápoje. Tlak čerpadla 15 barů dává možnost volby z široké nabídky nápojů od ristretta přes caffé latte až po lungo.  Vychutnejte si kávu přesně podle vaší chuti. Můžete si zvolit: sílu kávy stupeň mletí množství vody teplotu vody Součástí je kovový mlýnek kónického tvaru, který mele kávu ve třech stupních jemnosti. Zásobník na kávu pojme 500 g. Při přípravě kávy lze nastavit tři stupně teploty. Výsledné množství nápoje je možné regulovat v rozmezí 20–220 ml, přičemž můžete současně připravovat 2 šálky.      
Zobrazit článek >
 
Tvarůžkový štrůdl
Olomoucké tvarůžky mají své milovníky i odpůrce. Jsou velmi chutné jen tak na krajíčku chleba s máslem nebo smažené v trojobalu. Já osobně je přidávám i do různých zeleninových salátů, na domácí pizzu či do slaného štrůdlu. A právě slaný štrůdl si můžete připravit dle následujícícho receptu: RECEPT: Tvarůžkový štrůdl Ingredience: 1 balení listového těsta 6 větších vařených brambor ve slupce 2 balení tvarůžků 20 dkg tvrdého sýra 1 cibule 30 dkg moravského uzeného nakrájeného na kostičky sůl provensálské koření kečup (nejlépe domácí, recept naleznete zde) vajíčko na pomašlování Postup: Těsto rozkrojíme na dva stejné díly. Jeden díl rozválíme na pomoučeném vále/stole do tvaru obdelníku. Délka dle velikosti plechu. Rozválené těsto potřeme kečupem a posypeme provensálským kořením. Olopeme uvařené brambory a nastrouháme je nahrubo na připravené těsto. Rovnoměrně brambory rozprostřeme a lehce osolíme. Na brambory poklademe na kostičky nakrájenou polovinu cibulky. Dále polovinu nahrubo nastrouhaného sýra a polovinu moravského uzeného. Jeden balíček tvarůžků také nastrouháme a poklademe na směs. Zabalíme štrůdl a pomašlujeme rozmíchaným vajíčkem. Na povrchu uděláme pár dírek špejlí, aby štrůdl nepraskl. Stejný proces provedeme s druhou polovinou těsta a ingrediencí. Pečeme dozlatova na 170oC. Zkuste další slané i sladké jídla z olomouckých tvarůžků. Inspirujte se v knize TVARŮŽKOVÁ KUCHAŘKA. V této knize naleznete recepty na snídaně, polévky, chuťovky, pomazánky, dietní pokrmy, jídla jako od babičky nebo naložené dobroty, to vše krásně pronověno tolik oblíbenými tvarůžky. 
Zobrazit článek >
 
Ženšen, kořen plný zdraví!
Ženšen pravý (Panax ginseng) - je bylina dorůstající výšky 30 až 60 cm, která se v Číně, Koreji a Japonsku používá k léčebným účelům již po tisíciletí. Kořeny rostou ve tvaru mrkve, bývají silné 3 cm a dlouhé až 20 cm. K léčivým účelům se využívá právě kořen, který obsahuje ginsenosoidy, panaxosidy, polysacharidy, aminokyseliny, silice, peptidy, vitamíny skupiny B, E a PP, flavanoidy a minerální látky (draslík, síra, fosfor, železo, mangan, kobalt, měď a vápník). Výjimečně se používají také listy, které obsahují flavanoidy, trifolin a panaseniosid.  K čemu se kořen ženšenu využívá: k stimulaci nervového systému ke zlepšení metabolismu podporuje lepší hojení ran tlumí bolest u onkologických pacientů snižuje únavu a úzkost má antibakteriální účinky vhodný pro diabetiky - upravuje hladinu krevního cukru snižuje cholesterol a krevní tlak zlepšuje činnost mozku a paměť má blahodárný vliv na pacienty s Parkinsonovou a Alzheimerovou chorobou nejen pro sportovce - stimuluje tvorbu svalů má antioxidační vlastnosti léčí chudokrevnost dobrý vliv na funkci jater poruchy erekce kožní nemoci snižuje poškození tkání zářením detoxikace omlazuje pleť a eliminuje tvorbu vrásek Vyzkoušejte blahodárné účinky ženšenu s tabletkami Ženšen 200 mg od firmy NefdeSanté. Složení 1 kapsle: extrakt ze ženšenu (200 mg), želatina, olej z pupalky dvouleté (135 mg), sójový olej, glycerol (zahušťovadlo), voda, sójový lecithin (emulgátor), hydrogenovaný rostlinný olej, vitamín E (5 mg, tj. 42 % DDD), včelí vosk (plnidlo), karamel - přírodní barvivo Doporučené dávkování: 1 kapsle 1–3x denně  
Zobrazit článek >
 
Zázračný amarant
Amarant. Slyšel jste někdy tento pojem? Možná ne, ale teď si jej přečtete hned několikrát, neboť právě tímto speciálním druhem obilí se v tomto článku budeme zabývat.  Za zmíněným amarantem se skrývá po česku nazývaný laskavec. Jde o rostlinu z jihu Ameriky. V léčitelství byla používána již starými Inky, dále ji opěvovali Mayové a Aztéci. Amarant je pro lidi zajímavý taky z toho důvodu, že jde o bezlepkovou plodinu, která má navíc mnohem méně cukru než běžné obilí. Jedná se zemědělský produkt, který dodá lidskému tělu stejné, nebo možná ještě lepší, účinky než klasická mouka.  Amarant v sobě nese širokou škálu vitaminů, bohatý je zejména na prvky A, B, C a E. Obsahuje zinek, měď, železo, vlákninu, hořčík a draslík. Najdete v něm taky spoustu nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné zejména v boji s vysokým cholesterolem.  Dá se říct, že amarant je vhodný ke konzumaci opravdu pro každého. Výhodné je, že neobsahuje lepek, takže ho s chutí mohou konzumovat celiakové. Nevadí cukrovkářům, neboť jeho obsah cukru není vysoký. Díky nízkému glykemickému indexu se hodí pro lidi s nadváhou, navíc zasytí na několik hodin. Vhodný je taky pro sportovce, neboť podporuje růst svalové hmoty.  Amarant je výhodný taky pro dobrou podporu obranyschopnosti organismu, silně působí na imunitní systém, který povzbuzuje ve zdraví i v nemoci. Jak již bylo řečeno, amarant snižuje cholesterol. Kromě toho taky zlepšuje trávení a je dobrou prevencí proti vzniku osteoporózy. 
Zobrazit článek >
 
Labužníkova zahrada - vysejte si kozlíček polníček
Kozlíček polníček (Valerianella locusta) - je v Evropě známý už 16. století. V zahrádkách se začal pěstovat až od století osmnáctého. I když má takovou histrorii, v dnešní době jde o stále opomíjenou zeleninu. Výsev venku: nyní v měsících září a říjnu je čas na jeho výsev pro sklizeň v období předjaří. vyséváme jej do řádků vzdálených 10 - 15 cm. v řádku dodržujeme vzdálenost semen od sebe 0,5 - 1 cm. snáší mráz, ale ne holomrazy. vysetý záhon chraňte netkanou textílií. Výsev ve skleníku: vyséváme do řádků vzdálených 10 cm. v řádku pak 2 semínka optimálně na centimetr. Při pěstování polníčku je důležité odplevelování. Listy se konzumují zhruba deseticentimetrové. V čerstvém stavu se připravují podobně jako listový salát. V jejich chuti můžeme cítit chuť lískových oříšků. Kozlíček polníček je nenáročná listová zelenina, pěstovaná pro velmi chutné listové růžice. Obsahuje vyšší množství vitamínu C a provitamínu A než salát. Dále má vysoké množství vitamínů skupiny B. Obsahuje rutin, vápník a kyselinu listovou. Rádi zahradničíte, nebo chcete začít? Získejte další užitečné rady pro pěstování v knize LABUŽNÍKOVA ZAHRADA, která se věnuje pěstování a postupům blízkým přírodě a je určena lidem, kteří si chtějí sami vypěstovat své jídlo. Ukazuje, jak pěstovat bylinky, ovoce, zeleninu, a dokonce i jedlé květy. Ukáže vám hrnkování, výsev, řez a péči i sklizeň, skladování a použití v kuchyni. Nedaleko svého domu si můžete stvořit svět výborné chuti a objevit, jak si vypěstovat exotické suroviny ve skleníku nebo zimní zahradě. Autorčiny praktické tipy vám pomohou pečovat o rostliny po celý rok.
Zobrazit článek >
 
Základní druhy těstovin II
Pokračujeme. Jaké další těstoviny můžete zpracovat do jednoho z výtečných pokrmů? Rotelle Tyto těstoviny připomínají svým tvarem kola od vozu. Hodí se do salátů nebo na zapékání. Orecchiette Orecchiette jsou velmi drobné těstoviny ve tvaru ořechových skořápek nebo mušliček, s jinými si je nespletete. Gnocchi Těžko říct, zda vlastně Gnocchi řadit mezi těstoviny. Jedná se o pokrm vyrobená z bramborového těsta, který se však zpracovává rovněž jako těstoviny. Gnocchi se jedí nejčastěji s omáčkami na mnoho způsobů. Taglitelle Taglitelle značí široké nudle, které se podávají nejen spolu s omáčkou, ale taky k neomáčkovým pokrmům jen s máslem. Fettuccine Tyto těstoviny jsou charakteristické svým tenkým dlouhým tvarem, od špaget je rozeznáte spolehlivě. Jedná se o páskovité těstoviny, které se hodí k omáčkám. Lasagne Jsou pláty lisovaných těstovin, ze kterých se připravuje stejnojmenný pokrm. Tradiční lasagne se skládají s mletým masem, rajčaty, smetanovým sýrem a tvrdým sýrem. Existují ještě například lasagne smetanové. Spagetti Na Spagetti rozhodně nesmíme zapomenout. Jsou odvozeny od slova spago, které pojmenovává provaz. Spagetti se i v Itálii podávají s rajčatovou omáčkou, ale maso na nich nevyžadují. U nás by to bez masa nebo párku nebylo ono, že?   Pappardele Těstoviny Pappardele připomínají vám pravděpodobně více známá hnízda. Jedná se o podlouhlé těstoviny asi jeden centimetr široké stočené do klubíček drobných tvarů. Maccheroni Od Spagett se tyto těstoviny liší dutým vnitřkem. Jsou taky silnější. Hodí se k masovým omáčkám. V Americe jsou tradičně podávány se sýrem. 
Zobrazit článek >
 
Základní druhy těstovin I
Už nevíte, jaké originální jídlo doma uvařit? Nebaví vás stále opakující se pokrmy? Co takhle jen pozměnit přílohu? Vyměňte běžné těstoviny za ty méně tradiční, které jinak chutnají a navíc taky skvěle vypadají. Změna se občas vyplatí. Vyzkoušejte alespoň pár z našich těstovinových tipů. Článek je rozdělen do dvou částí. V první řadě se podíváme na nejznámější druhy plněných těstovin, následně na rozšířené a oblíbené tipy neplněných těstovin. Máte se na co těšit. Jaké druhy jsou pro vás novinkou? PLNĚNÉ Tortellini Tortellini jsou u nás asi nejznámějším druhem plněných těstovin. Ačkoliv v Itálii tak oblíbené nejsou, u nás si na nich pochutnává spousta Čechů. Jedná se o semolinové těstoviny, které jsou zatočené do malého hnízda nebo prstýnku. Uvnitř nich se skrývá maso, sýr, špenát, někdy i třeba houby. Canelloni Tyto těstoviny u nás nejsou moc rozšířené, avšak v cizině se jich nemohou strávníci nabažit. Na rozdíl od ostatních plněných druhů se tyto těstoviny zapékají. Plní se sýrem, špenátem nebo masem a následně se zalévají omáčkou, nejčastěji s rajčaty. Ravioli Typickým pokrmem Italů ze severu jsou Ravioli. Jedná se o semolinové těstoviny, někdy nazývané jako taštičky, které mají tvar čtverečků a jsou naplněny masem. NEPLNĚNÉ Penne Krátké vroubené roury šikmo ořezané jsou jedny z nejčastěji vařených těstovin. Díky jejich zešikmení v nich uvízne hustá omáčka. Farfalle Dalšími omáčkovými těstovinami jsou Farfalle. Mají tvar mašliček nebo motýlků. Fusilli Fusilli uzavírají trio těch nejlepších omáčkových těstovin. Jedná se o zatočené spirálky. Mimo omáčky jsou vhodné taky do salátů.  
Zobrazit článek >
 
V hlavní roli zelenina - zpracování zelí a brambor
Sklízíte vaše výpěstky a už máte zaplněné veškeré bedýnky a košíky? Nevíte si rady co se sklizenou zeleninou? Zkuste naše tipy na zpracování zelí a brambor. 1. RECEPT: Gurmánské zelíčko Toto zelí je vynikající jako příloha k masu, nebo jako nádivka do kuřete či kačeny. 1/2 hlávky bílého zelí 3 větší červená jablka 1 velká červená paprika 3 dcl bílého vína bílý pepř sůl cukr Postup: Zelí a papriku nakrájíme na tenké proužky. Podusíme je na oleji a přidáme koření. Po chvilce přilijeme víno, které budeme nalévat postupně. Směs dusíme do poloměkka. Přidáme neloupaná jablka rozkrájená na čtvrtky a dusíme. 2. RECEPT: Velmi chutné zapečené brambory 500 g brambor 300 g vařeného zelí 4 houskové knedlíky 250 g vařeného masa 2 cibule 1 dl červeného vína 2 dl smetany 2 vejce 100 g strouhaného sýra kečup sójová omáčka pepř sůl Postup: Omyjeme a oloupeme brambory, které pak nakrájíme na tenká kolečka. Oloupeme a nakrájíme cibulku. Maso nakrájíme na kostičky, přidáme kečup - sójovou omáčku - sůl - pepř a promícháme. Olejem vymažeme pekáč - pekáč zakoupíte v eshopu zde Postupně klademe zelí, na kostičky nakrájené knedlíky, cibuli a kolečka brambor. Podlijeme vínem a zapékáme v troubě. Před dopečením posypeme nastrouhaným sýrem a polijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Vyzkoušejte další skvělé recepty na zpracování vaší zeleniny. Kniha V HLAVNÍ ROLI ZELENINA vám představí všechny způsoby využití více než 50 druhů zeleniny – od artyčoku až po vodnici. Nezáleží na tom, zda nakupujete zeleninu v supermarketu nebo na trzích od místních prodejců, jistě si pokaždé vybíráte z pestré palety různých druhů. Pokud ale nevíte jistě, jak nejlépe zpracovat kapustu či artyčoky, chcete si založit bio zeleninovou zahrádku, přejete si upevnit zdraví všech členů rodiny a omezit používání produktů s vysokým obsahem chemických látek nebo jednoduše toužíte zužitkovat zeleninu do posledního zbytku, pak potřebujete naši novou jedinečnou publikaci V HLAVNÍ ROLI ZELENINA. Zjistíte, jak zeleninu v kuchyni zpracovat tak, aby chutnala celé rodině.      
Zobrazit článek >
 
Brusinky - pěstování, druhy, zdravotní účinky
Brusinka (Vaccinium vitis-idaea) - jsou keříky, mající krušpánkovitý vzhled. Jsou náročné na kyselost půdy a možná právě z tohoto důvodu se v našich zahrádkách moc neobjevují. Keříky vyrůstají do výšky 30 cm, jsou stálezelené. Mají drobné, lesklé, tmavě zbarvené lístky. Pěstování: sazenice vysazujte nejméně 30 cm od sebe brusinky potřebují kyselou půdu (pH 3,5 - 4,5) speciální zeminu můžete zakoupit v zahradnictví, nebo si ji namíchat z kyselé rašeliny, lesní hrabanky a indiferentního říčního písku brusinky nemají rády vápník mají raději chudší půdy, proto příliš nepřihnojujeme také opatrně se závlahou, proto při výsadbě nezapomeňte na drenážní vrstvu používejte mulčovací materiál z pilin jehličnatých stromů, který udržuje potřebné pH taktéž jsou citlivé na přeplevelení, proto udržujte záhon čistý Druhy: IDA - keře vysoké 10 - 20 cm, úrodnost střední, dozrávání od poloviny do konce srpna KORALLE - keře vysoké 20 - 30 cm, poměrně úrodná, dozrávání postupné RED PEARL - keře vysoké až 35 cm, plodí dvakrát ročně, výborná chuť plodů SUSSI - keře vysoké 15 - 25 cm, kvete koncem května a podruhé na konci léta, dozrávání je rovnoměrné Účinky na zdraví: Plody brusinek obsahují cenné nutriční látky. Obsahují: organické kyseliny, cukry, minerály (fosfor, hořčík, mangan, vápník a draslík), třísloviny a rostlinná barviva. Taktéž za zmínku stojí vitamíny, které jsou v brusinkách obsaženy: C, P a A. Blahodárně působí na zánět močových cest, pomáhají při vysokých teplotách, revmatismu, dně a jsou přírodním antioxidantem. Plody se dají konzumovat v čerstvém stavu, mohou se mrazit nebo sušit. Také se z nich připravuje vynikající šťáva. Pokud nemáte prostor k pěstování brusinek a rádi byste využily léčivých účinků brusinek, zakupte si 100% brusinkovou šťávu v našem eshopu.
Zobrazit článek >
 
Kniha o pivu
O České republice se říká, že je pivní velmoc. Ačkoliv ta naše republika není veliká, pravdou zůstává, že se nejchutnější pivo, z celého světa, vaří právě u nás. Holdujete-li pivu, měl byste znát alespoň základní informace o tom, jaká je historie pivovarnictví, jak si připravit domácí pivo, nebo jak pivo využít při vaření. Právě tato kniha: KNIHA O PIVU, Vám podá potřebné informace, jak pivo nejen pít, ale také jak s ním chutně naložit při vaření. Staňte se experty na degustaci piva a ohromte své přátele znalostmi, které získáte přečtením této knihy. Taktéž se tato kniha stává vhodným dárkem pro člena rodiny, kolegu v práci nebo kamaráda, který pivu holduje. S Knihou o pivu poznáte nové a často nečekané tváře tradičního nápoje. Naučíte se vybírat a poznávat piva různých stylů a z různých zemí, nacházet ta nejlepší z nich a vychutnávat si je. Seznámíte se s původními i novými pivními styly, proniknete do základů párování piva a jídla. Součástí knihy jsou také praktické rady, jak vybrat správné pivní sklo či jak uspořádat ochutnávku. Více než dvacet receptů dále ukáže široké možnosti piva při úpravě masa, pečení chleba, grilování a přípravě jak rychlých párty jídel, tak polévek nebo sladkých dezertů. Užijte si pestrost pivní kultury od českého ležáku přes bavorský weizen, francký rauchbier, belgický gueuze, anglický bitter nebo stout až po IPA z amerických craft pivovarů.
Zobrazit článek >
 
Pijte čaj každý den, víme proč je to dobré II
Nápoj mládí Už od pradávna je čaj považován za elixír mládí. Ne nadarmo pili tento drink i králové starých říší. Některé civilizace považovali čaj za dar z nebe, jiní zase věřili, že do každé čajové směsi matka země přidává moudrost. Jako lék byl čaj vzácný velice, záleželo na každé příměsi. K pojmenování ,,nápoj mládí‘‘ je ještě třeba dodat, že čaj obsahuje velké množství antioxidantů, které přirozeně zpomalují proces stárnutí. Posilují navíc obranyschopnost svého nositele, takže je mnohem méně náchylný k nejrůznějším nemocem. Podporuje myšlení zdravou cestou Není tajemstvím, že čaj působí velice dobře taky na mozek. Podporuje duševní i tělesnou rovnováhu a díky kofeinu se postará o dobrou funkci orgánů. Díky tomu, že čaj povzbudí mozek, se budete déle soustředit a navíc vám lépe půjde i přemýšlet. Máte problém s koncentrací? Pak volte zelený čaj, říká se, že má dokonce lepší účinky než káva. Dar pro kosti Konzumace čaje dodá vašim kostem sílu. Čaj napomáhá k zhuštění kostní hmoty a chrání svého uživatele před osteoporózou. Zvýšená konzumace čaje se doporučuje zejména starším lidem, kteří mají k nemocem kostí blíž než mladí. Blahodárný pro kůži Pití čaje snižuje otoky, pomáhá tělo ochránit před rakovinou kůže a celkově vyživuje pleť. Jeho sílu můžete využít i zevně. Pokud máte problém s ekzémy, vyrážkami nebo akné, uvařte si zelený čaj. Ten vylouhujte, ale mix bylin nevyhazujte. Naopak je pečlivě sesbírejte a aplikujte na postižené místo. Kúru opakujte ideálně dvakrát denně po dobu patnácti minut. Za pár dní shledáte velké zlepšení.  
Zobrazit článek >
 
Pijte čaj každý den, víme proč je to dobré I
Zapomeňte na sladké šťávy, minerálky s umělými sladidly a podobné nápoje. Nechutná vám voda? Pak pijte čaj. Ovocný, bílý, zelený nebo černý? U každého druhu bychom důvodů pro konzumaci našli hned několik. Pojďme se podívat na to, proč je pití čaje tak dobré a jaké účinky na vaše zdraví vám to přinese. Několik způsobů podávání U čaje je skvělé, že se dá pít teplý pro zahřátí, ale umí taky pořádně ochladit. Stačí zalít čaj horkou vodou a jakmile se vylouhuje, odstavit ho na několik hodin. Jakmile nápoj vychladne, můžete do něj přidat pár kostek ledu. To bude dobrota! Jako chlazený čaj je ideální pít ten ovocný nebo ještě bílý, tyto druhy vám budou chutnat nejlépe. Pokud jste milovníkem černého nebo zeleného čaje, přidejte do nich citron a pak teprve dejte nápoj chladit. Čaj pomáhá při střevních infekcích Hoří vám břicho nebo snad máte průjem či naopak zácpu? Pijte černý čaj, který pomáhá léčit střevní infekce! A daří se mu to velice dobře. Černý čaj pijte jakkoliv, ale bez přidaných příměsí nebo citronu, ten by mohl trávení či vylučování naopak ublížit. Blaho pro srdce Víte, že alespoň občasné pití čaje dokáže snížit riziko srdečního onemocnění? Lze tak říct z toho důvodu, že čaj snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Dejte si alespoň jeden šálek dobrého čaje denně a povzbuďte své zdraví. V našem magazínu pro ženy byla řeč o moci kokosového ořechu. Přečtěte si článek a vyzkoušejte taky jeho sílu. Proč si nedopřát hned dva elixíry zdraví najednou? Otestujte náš skvělý Bílý čaj s kokosem.
Zobrazit článek >
 
Překvapte sladkým dezertem!
Překvapte sladkým dezertem! Že to není zrovna činnost, kterou by měl vykonat muž? Netvrdím to a zároveň nechci přesvědčovat všechny muže. Ale najdou se mezi vámi ti, kterým to nebude činit žádné obtíže a věřím, že jsou i tací, kteří se o to chtějí pokusit. Ráda vzpomínám na rodinné oslavy, které se pořádaly u mých prarodičů. Jeden z mých dědečků sice nijak často nevařil, ale uměl upéct vynikající mramorovou bábovku. Můj druhý děda byl zase excelentní v přípravě gulášů. A můj táta, když byl mladší, občas překvapil piškotovou roládou, která byla plněná jahodovou marmeládou. Můžete namítat, že to není nic "extra", ale upéct nezdrcnutý piškot je umění a jelikož moc nemusím rolády s krémy, tak varianta s marmeládou byla pro mne naprosto skvělá. Pokud máte alespoň trošku odvahy a chuť překvapit partnerku nebo rodinu nečím sladkým, zkuste upéct například jablečný štrůdl! Pro některé obyčejný zákusek našich babiček, ale když do děj přidáte oříšky nebo kousky čokolády ....hmmm, myslím si, že uspějete. A po prvním pokusu bude následovat další a další. S kuchařkou Jak připravit domácí dorty a koláče, můžete začít s pečením sladkých dezertů. S recepty v této knize to půjde lehce. Poradíte si s přípravou různých koláčů, rolád, závinů a dortů. Naučíte se vyrábět lahodné krémy a zvládnete i zdobení. To vše s příchutí ovoce a plodin, jaké nám nabízí každé roční období. Rádi budete listovat touto kuchařkou a těšit se z nádherných obrázků a ilustrací s nádechem venkova.
Zobrazit článek >
 
Lososový salát třikrát jinak – Saláty s láskou
Těstovinový lososový salát Budete potřebovat: Penne těstoviny (400 g) Lososové filety (2 větší kusy) Zakysanou smetanu (300 g) Rukolu (150 g) Olivový olej (1 lžíce) Šťávu z čerstvého citronu (pár kapek) Sůl a pepř Bylinky na dochucení Postup: Nejprve uvařte těstoviny. S lososem se dle tradice podávají Penne, ale pokud zvolíte přílohu jiného tvaru, zas tak to vadit nebude. Na pánvi na oleji opečte lososa z obou stran. Uvařené těstoviny nechte vychladnout, následně je smíchejte se zakysanou smetanou a dochuťte zbylými surovinami. Přidejte i rukolu. Naposled natrhejte lososa na kousky a rozházejte ho na salátu. Mňam! Klasika aneb salát s pečeným lososem a hořčičným dresinkem Budete potřebovat: Listový salát (1/2) Rukolu a polníček (asi 200 g) Ředkvičky (8 ks) Papriku mix barev (2 ks) Okurka (1 ks) Losos filety (800 g) Hořčici plnotučnou (4 lžíce) Olivový olej (6 lžic) Balsamico (2 lžíce) Šťávu z čerstvého citronu (1 lžíce) Sůl a pepř, bylinky Postup: Lososa vložte na pánev a osmahněte filety. Měly by být měkké a poddajné. Mezitím, co se vám bude připravovat ryby, natrhejte listy salátu na kousky a nakrájejte zeleninu. Smíchejte olej, hořčici a balsamico, abyste připravil zálivku. Dobře se ingredience míchají v malé skleničce. Stačí ji protřepat a máte hotovo. Pokud se vám zálivka nebude zdát moc sladká, přidejte do ní lžičku cukru. Jakmile budete mít hotovo, nalijte zálivku na nakrájené kousky zeleniny a pořádně smíchejte všechen obsah dohromady. Jestliže již máte hotový losos, můžete jej nakrájet na kousky a vhodit do salátu. Vše opět promíchejte a můžete podávat. Salát vypadá moc hezky a taky skvěle chutná s nakrájeným vejcem navrchu. Vyzkoušejte spojení těchto chutí.  
Zobrazit článek >
 
Hlíva ústřičná a její účinky
Hlíva ústřičná je dřevokazná rostlina respektive houba. Na lidské zdraví má přímo dechberoucí účinky. Roste převážně na území Evropy. Je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Výhodou je, že ji mohou konzumovat všichni strávníci od malých dětí, přes těhotné, po lidi s dietami. Zjistěte, jakými účinky se pyšní tato houba. Za zmínění obsahu v hlívě stojí zajisté stopové prvky jako selen, bor, jod nebo zinek. Důležitá je taky kyselina listová, minerály jako draslík, železo a fosfor. Kromě těchto látek se v hlívě vyskytuje ve velkém kyselina linolenová a olejová. Najdete v ní celkem osmnáct mastných kyselin. Hlíva ústřičná je základní surovinou čínské medicíny. Místní obyvatelé ji využívají jako lék zejména na šlachy a pohybový aparát. V Rusku se zase povedlo vyprofilovat z hlívy antibiotikum, které je navíc velice účinné. V Japonsku se stále pokouší vytvořit zejména z odvaru hlívy ústřičné lék proti nádorovému bujení. Hlíva ústřičná je skvělým zdrojem pro doplnění imunity. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zmírňuje infekce a záněty. Působí proti únavě. Pokud máte problém s kostmi a šlachami, hlíva ústřičná zmírní jejich bolest. Houba působí i zevně. Má hojivé účinky, které můžete otestovat například při léčbě bradavic nebo zánětů kůže. Pomáhá taky při alergiích. Hlíva podporuje správnou funkci cévního systému, zpomaluje proces stárnutí. Působí proti vysokému krevnímu tlaku a reguluje funkci střev. Mezi vlastnosti rostliny patří taky bojovnost proti stárnutí, ne nadarmo v Číně hlívu považují jako jeden z elixírů mládí. Vyzkoušejte hlívu ústřičnou v kapslích. Jedná se o stoprocentně přírodní houbový přípravek bez příměsi. Konzumujte dvakrát denně po jedné kapsli jeden až tři měsíce.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5