Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Přehlídka míchaných drinků pro muže
Míchaný drink pro muže? Jde to vůbec dohromady? Ano jde, seznamte se s nápoji, které jsou pro vás jako dělané. Nechte se inspirovat a připravte některé z nich návštěvě na budoucím večírku. Boilermaker Budete potřebovat: Whiskey Pivo (nejlépe tmavé) Do velké sklenice nejprve nalijte panáka whiskey a poté ho zalijte pivem. V zahraničních zemích se tento pravý mužský koktejl pije na ,,ex‘‘, tedy naráz. Zázvorový krém Budete potřebovat: Vodku Zázvorové pivo Vaječný koňak Šťávu z čerstvé limetky Představuji vám mužskou verzi oblíbeného dámského pití s názvem Bombardino. Odměřte 5 cl vodky s 3 cl zázvorového piva, přidejte 3 cl vaječného koňaku a celou směs zakápněte asi 2 cl limetkové šťávy. Tento drink je vhodný již pro pokročilé gurmány.   Negroni Budete potřebovat: Gin Campari Vermut Džus pomerančový Nalijte 3 cl ginu ke 3 cl Campari a 3 cl červeného sladkého Vermutu. Drink bude skvěle chutnat i bez jakékoliv nealkoholické přísady, pokud ho však chcete zjemnit, přidejte do nápoje trochu pomerančového džusu. Višňové překvapení pro muže Budete potřebovat: Slivovici Fernet Cherry Kandovanou třešeň nebo višeň Že drinky s třešničkami pijí jen dámy? V tom případě ale neznáte tento koktejl. Ze všech přísad odeberte 3 cl, smíchejte je dohromady a drink ozdobte třešničkou. Jak jednoduché, že? Kořeněná bomba Budete potřebovat: Skotskou whiskey Gin Tabasco (malé množství) Pepř Smíchejte 30 ml whiskey s 30 ml ginu, přidejte Tabasco a drink zasypte práškovým pepřem. Ale pozor! Tento drink není vhodný pro slabší třídy pijáků. Po vypití vám bude připadat, že vám koktejl propálil zevnitř snad úplně všechno. Knihu Bar do kapsy najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Zelená káva aneb malý zázrak pro štíhlou linii
Zelenou kávou jsou obecně nazývány zrnka klasické kávy arabica, které neprošly pražením. Hlavně díky tomu jsou tato zrnka mnohem zdravější než ta pražená. Nedošlo totiž k odstranění většiny prospěšných látek. Pomocí tepla z kávy dostanete kyseliny chlorogenovou a polymerické fenoly. A to je velká chyba, neboť tyto látky mají velmi pozitivní účinek na hubnutí. Nejen že látky redukují hmotnost, ale taky zahánějí chutě na sladké. Fenoly navíc působí proti rakovině. Zelená zrnka může pojídat kdokoliv, avšak je nutné myslet na to, že i v těchto bobech se vyskytuje dost kofeinu. Při užívání zelené medicíny je třeba dostatečně pít a s léčením to nepřehánět. Káva tohoto druhu se připravuje úplně stejně jako klasický rozpustný nápoj. Dvě lžičky kávového prášku je nutné rozmíchat v horké vodě. Šálek lze pít nejlépe třikrát denně. Nemíchejte kávu s cukrem a mlékem, aby nedošlo k ubrání jejích léčebných funkcí. Do zelené kávy se často přidává zázvor, který umí dost rozhýbat metabolismus. Proč je tedy výhodné pít zelenou kávu? Protože tento nápoj pomáhá s redukcí podkožního tuku, zbavuje se taky vnitřního tuku kolem orgánů. Omezuje vznik cukrovky, zabraňuje vzniku žlučových kamenů, kladně působí na celulitidu a zamezuje jejímu tvoření. Zelená káva velmi dobře působí na ledviny, srdce, cévy, slinivku břišní, játra a ledviny. Přidejte zelenou kávu do svého jídelníčku. Produkt značky Phoenix Monopol najdete zde. Zelená káva je sypká směs pro přípravu nápoje, která není pražena a tím jsou v ní uchovány látky, které se při pražení ztrácejí.
Zobrazit článek >
 
Jak na dokonalé bazalkové pesto I
V tomto dvojitém článku vám nejen podáme instrukce ke správné přípravě pesta, ale přečtete si taky vzácné rady a tipy, které by vás třeba při jeho výrobě ani nenapadly. Připravte se na delikátní bombu, dokonale chutnající pesto je na cestě. Budete potřebovat: Listy bazalky (60 g) Olivový olej panenský (130 ml) Parmazán strouhaný (6 lžic) Pecorino strouhaný (3 lžíce) Česnek (2 stroužky) Piniové ořechy (1 a ½ lžíce) Špetka soli Postup: Nejprve rozmixujte bazalku na drobné kousíčky. Následně prolisujte nebo opravdu najemno nastrouhejte česnek. Následně přidejte ostatní suroviny kromě oleje a rozmixujte dohromady. Olivový olej přidávejte postupně. Pesto ideálně rozdělte po částech a nechte zmrazit. Problém domácí výroby pesta často spočívá v tom, že tento výborný doplněk pokrmů po několika hodinách ztmavne až zčerná, podobně jako například banán nebo avokádo bez slupky. Jak si tedy poradit, když chcete pesto zachovat krásně svěží a pestře zelené? Přečtěte si další tipy k přípravě pesta, které dozajista nejsou k zahození. K výrobě pesta je ideální připravit si těsně otrhané listy bazalky. Pokud si tedy v květináči pěstujete svou rostlinku, máte vyhráno. Jestliže tomu tak není, při nákupu již trhané bazalky v obchodě vybírejte pouze čerstvě vypadající produkty. Pokud na vás pod obalem vykukuje bazalkový list bez života, raději se vydejte do jiného obchodu nebo s přípravou pesta vyčkejte, až seženete čerstvý produkt. Pokračování najdete v druhé části článku. Nemáte pokaždé čas vyrábět vlastní domácí pesto? Pak navštivte náš e-shop a pořiďte si již hotový kvalitní produkt.
Zobrazit článek >
 
Odrůdy stolního vína
Vitra Odrůda, která se používá zejména k výrobě vína stolního nese název Vitra. Pochází z oblasti Moravy, jde o křížence hroznů s názvem Poběda a Košutovo. Tato odrůda byla vyšlechtěna Václavem Křivánkem a Aloisem Tománek. Stalo se tak na Šlechtitelské vinařské stanici Polešovice. Tato novinka však nesklidila moc velký úspěch. Olšava Olšava je kříženec dokonce tří odrůd. Jedná se o víno, které vzniklo hned ze tří různých a zcela specifických odrůd. Není moc podobné ani jedné z nich. Vyšlechtěno bylo na stejné stanici jako víno Vitra. Pola Již zmíněná šlechtitelská stanice odvedla opravdu dobrou práci. Odrůda Pola je taky jejich dílem. Chrupka bílá Chrupky možná znáte. Jedná se o odrůdy, které jsou velmi staré. Pocházejí pravděpodobně z Egypta. Zde se pěstovaly již před pěti tisíci lety. Velké zastoupení mají i v Asii. Do Evropy se údajně dostaly taky poměrně brzy, již v šestnáctém století. Dovezl je sem diplomat ze sultánského francouzského dvora. Odtud se dostaly hojně taky do Švýcarska. Jedná se o nejkvalitnější odrůdu pro výrobu těchto vín. Ve Švýcarsku tvoří toto víno téměř polovinu všech vinic, je z něj vyrobeno až šedesát procent tekutin ročně. Chrupka červená Víno je přibližně stejně staré jako Chrupka bílá, jeho historie je taky téměř stejná. Diamant Mohli bychom zde zmínit taky známé víno slovenských krajů, ne nadarmo se jmenuje Diamant. Jedná se o dílo Doroty Pospíšilové, která je významnou šlechtitelkou v Bratislavě. Arkadia Tohoto křížence dvou odrůd vyšlechtili na Ukrajině. Proces šlechtění a následného testování trval celé dva roky. V České republice toto víno získalo svou registraci v roce 1995. 4-dílný dárkový set "wine" v krabičce najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
MycoClean
PRODUKT: MycoClean 99 g Tento přípravek je vyváženou kombinací houbových a bylinných extraktů. Tato kombinace posiluje „slezinu“ a tím posiluje energii Qi celého těla, odvádí z organismu vlhkost, hlen a nadměrnou horkost, detoxikuje ho, harmonizuje psychiku, posiluje SHEN (ledviny) a FEI (plíce). Co tedy přesně oslabuje PI (slezinu)? Je to nepravidelné stravování, přejídání se, nedostatek kvalitní potravy, jednostrannost při výběru potravin, nadměrná konzumace cukru, mléčných produktů a bílé mouky. Také přílišné přemýšlení a nedostatek pohybu. Snídaně je pro slezinu velmi důležitá. Jak se nám podaří „nastartovat“ ráno trávení, tak bude fungovat po celý den. Čínská dietetika doporučuje, aby snídaně byla teplá. Ideální jsou obilné kaše či polévky. Nevhodné jsou naopak jogurty, sladkosti (rychlé cukry) či syrové ovoce. MycoClean jako součást zdravé snídaně nám pomůže PI (slezinu) nejen posílit, ale i pročistit celý organismus.. Dominantní součástí směsi je slzovka neboli jobovy slzy. Slzovka je výborná pro posílení sleziny a odvedení vlhkosti z organismu. Dokáže organismus pročistit od různých škodlivin a toxinů. Druhou součástí směsi je semeno lotosu ořechonosého, který rovněž spolu se slzovkou posiluje PI (slezinu) a harmonizuje vyprazdňování. Jeho důležitou funkcí je posilování SHEN (ledvin) a jejich esence. Slzovka při dlouhodobém užívání SHEN (ledviny) oslabuje. Jeho třetí funkcí je harmonizace psychiky, proto je vhodný u nespavostí, lehkých depresí, výrazné stresové zátěže... Třetí část tvoří Fo Shou, což je druh citroníku zvaný Buddhova ruka, který reguluje jaterní energii Qi, často stagnovanou z nadměrných či nevyjádřených emocí, podporuje trávení, posiluje slezinu a transformuje TAN (hlen). Poslední, ale důležitou částí směsi, je medicinální houba Maitake (trsnatec lupenitý čili Grifola frondosa). Tato houba dokáže regulovat PI/WEI/GAN (my bychom řekli inzulínovou rezistenci), a proto se používá u metabolických problémů. Často se užívá souběžně s chemo či radioterapií.. Díky těmto vlastnosten je vhodný jako doplněk každé zdravé snídaně. Z pohledu čínské medicíny:     posiluje Qi PI (sleziny) a WEI (žaludku)     harmonizuje jaterní Qi     posiluje SHEN (ledviny) a jejich esenci     odvádí vlhkost a škodliviny     transformuje TAN (hlen)     má funkci An Shen (harmonizace psychiky)   Dávkování: 1 lžička prášku na den. Odměřte prášek přiloženou lžičkou a rozmíchejte  ve 2 dcl vlahé vody (děti od 3 do 15 let půl lžičky denně). Ideální užívat půl hodiny před snídaní. Pro zesílení účinku je možné pít tento nápoj 2-3x denně (vždy rozmíchat 1 lžičku ve 2 dcl vlahé vody). Tento produkt zakoupíte v našem e-shopu: ZDRAVÍ
Zobrazit článek >
 
Umelte si kávu doma
Existují nejméně čtyři přístupy ke kávě. První z nich zcela pití káva odmítá, buď protože jim nechutná, nebo třeba ze zdravotních důvodů. Do druhé skupiny bychom mohli zařadit konzumenty instantní kávy. Na trhu je takových káv, ať už s kofeinem nebo bez něj, nepřeberné množství. Někdy je diskutabilní jejich chuť a kvalita. Hlavně ty levnější instantní kávy se chutí podobají spíše kávovinovým nápojům, které s kávou zřejmě spojuje jen podobná příprava: pražení, mletí a zalití horkou vodou. V případě tradičně pražené mleté kávy, je to podobné, jako s levnějšími instantními. Kvalitní chutný nápoj lze připravit jen ze správně pražených kvalitních zrnek kávy. V nižší cenové hladině lze je zřídka očekávat gurmánský zážitek. Méně náročné konzumenty ale vybrané druhy určitě uspokojí. Vyznavači vyšší třídy si svou značku v tuzemsku už také najdou. Čtvrtá skupina konzumentů kávy se stále zvětšuje, a to v důsledku rozrůstající se nabídky kávovarů a multifunkčních přístrojů na přípravu kávy. Většinou pracují s tzv. kapslemi s kávovými koncentráty. Výběr vhodného stroje by měl proběhnout na základě předem stanovených kritérií a po řádné úvaze. Vybrat si ho můžete například v sekci Elektroniky v našem e shopu. Ve stejné sekci našeho e shopu najdete také řešení pro přípravu levnější turecké kávy, totiž mlýnek, kterým zrna kávy namelete. Řeč je o mlýnku EKC002K Lugo značky Esperanza. Spolehlivě svým ostrým ocelovým tříštivým nožem rozdrtí nejen kávu, ale také mák, ořechy, koření a bylinky. Černý mlýnek EKC002K Lugo na stole dobře drží, má protiskluzové nožky. Výsledná jemnost mletí až 50 gramů pevného obsahu je závislá na délce stisku tlačítka.  
Zobrazit článek >
 
Recept s těstovinami: Linguine aglio olio a peperoncino
"Bon appetito a tutti!" ...že nerozumíte? V překladu to znamená: "Dobrou chuť všem!", a přesně tak si v Itálii přejí při rodinném setkání i slavnostním obědu. A jak jinak než oběd, kde hlavní ingrediencí jsou těstoviny. Už i sama Sofie Lorenová tvrdila, že si svoji krásnou figuru udržuje tím, že jí hlavně špagety. Pro dnešní recept budeme potřebovat speciální druh těstovin, které se špagetám podobají - linguine. Jsou to tenké italské těstoviny, kterým se také říká jazýčky. Tvarově připomínají placaté špagety. RECEPT: Linguine aglio olio a peperoncino Ingredience: 300 g těstovin linguine 4 pol. lžíce olivového oleje 2 velké stroužky čeneku - nakrájíme na plátky 1 větší chilli paprička - pokrájíme najemno 1 ciabatta - rozříznutá, střída vybraná a natrhaná na kousky sůl hrubě mletý pepř malý svazek petrželkových listů - nasekáme najemno Postup: Linguine uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud chcete můžete je uvařit pouze al dente - na skus. Olivový olej rozpálíme na pánvi a cca 2 minuty na něm opékáme česnek s chilli. Poté přidáme natrhanou střídu ciabatty a opečeme ji dozlatova. Po opečení sejmeme s ohně, přidáme okapané těstoviny a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti a posypeme petrželkou.  Italská kuchyně bez těstovin by nebyla itaslkou kuchyní, pokud Vás lákají italské recepty, kde se to hemží různými druhy těstovin, nesmí Vám chybět kniha TĚSTOVINY.
Zobrazit článek >
 
S chřestem v kuchyni I
Chřest má několik podob. Může být zelený, ten je asi nejvíc známý, dále však taky bílý nebo fialový. U nás se pěstuje, avšak jeho sezóna je obvykle velmi krátká. Celoroční zásoby chřestu jsou dováženy nejčastěji z Belgie, Francie nebo Itálie. Na barvě chřestu při přípravě poměrně záleží, ještě důležitější je však jeho kvalita, respektive stáří. Vždy kupujte pouze čerstvou potravinu. Pokud se vám zdá, že zelenina už v obchodě dlouho leží, raději ji vůbec nekupujte, špatně by se vám s ní pracovalo a ještě by se vám ani nemuselo povést připravit dobré jídlo. Jestliže chcete připravit chutný chřest, berte jen čerstvý materiál! V následujících odstavcích s vámi projdeme celou přípravu chřestu. Nejde o nic těžkého, jen je třeba dodržet několik pravidel. Chřest samozřejmě nejprve omyjte a zbavte ho dřevnaté části, s tou se již dále pracovat nedá. Následně stonky oškrabejte. V této fázi přípravy se liší příprava různých chřestů, které byly zmíněny v úvodu. Pokud chřest oloupete, nikdy tím nic nezkazíte. Jestliže však nejste zastáncem loupání, můžete si koupit chřest zelený, který není nutné vůbec škrabat. Pozor však na to, že při chybném zpracování může slupka zůstat hořká či tvrdá. Bílý chřest se loupe vždy. Při loupání je dobré položit si stonky na kuchyňskou desku, neboť v ruce by se vám mohly snadno rozlomit. Po škrabání již není nutné chřest mýt. Samotné vaření lze rozdělit do několika kroků. Před popisem postupu je třeba upozornit na nádobu, ve které by se chřest měl vařit. Volte velký hrnec, ve kterém bude chřest dostatečně ponořen ve vodě nebo vyberte ten se speciálním sítem. 
Zobrazit článek >
 
Meruňková jádra
Sílu meruňkových jader objevíte po přečtení tohoto článku. Neváhejte a zakupte si tento produkt v našem e-shopu a otestujte vliv meruňkových jader na své zdraví. Možná jste už o meruňkových jádrech slyšel. Že nebyly prezentovány v pozitivním světle? Tak se opravdu možná stalo, ne každý jedinec totiž o jádrech zná pravdu. Náš článek vám ji prozradí. Odborníci nejčastěji (ne)zdravost meruňkových jader vysvětlují v závislosti na mandlích. I ty totiž zdraví skutečně mohou uškodit, s meruňkovým pokladem je to podobné. Riziko souvisí s obsahem amygdalinu, který může způsobit bolest hlavy, nespavost, nevolnost nebo bolest kloubů či žízeň. Pokud však nezkonzumujete celé balení jader najednou, nemusíte se ničeho bát. Jádra meruněk naopak obsahují významné složky, které v lecjaké potravině nenajdete. Příkladem je vitamin B17, který působí jako prevence proti rakovině i nádorovým onemocněním. V jejich případě slouží taky jako alternativní léčba. Dalším významným prvkem je vitamin B12 nebo hořčík. Meruňková jádra obvykle seženete ve dvojí podobě – hořká a sladká. Pokud chcete využívat jejich síly, vsaďte na hořký druh, právě a jedině v něm se vyskytuje značná dávka zmíněného vitaminu B17. Ten obecně podporuje zdraví a hlavně dlouhověkost. Zpomaluje procesy stárnutí. Působí proti rakovině a civilizačním chorobám. Je zajímavé, že meruňková jádra obsahují mnohem více prospěšných látek než čerstvě utržený plod, který běžně konzumujete. Jádra seženete v našem e-shopu. Stačí kliknout na odkaz níže.
Zobrazit článek >
 
Tvarůžkový štrůdl
Olomoucké tvarůžky mají své milovníky i odpůrce. Jsou velmi chutné jen tak na krajíčku chleba s máslem nebo smažené v trojobalu. Já osobně je přidávám i do různých zeleninových salátů, na domácí pizzu či do slaného štrůdlu. A právě slaný štrůdl si můžete připravit dle následujícícho receptu: RECEPT: Tvarůžkový štrůdl Ingredience: 1 balení listového těsta 6 větších vařených brambor ve slupce 2 balení tvarůžků 20 dkg tvrdého sýra 1 cibule 30 dkg moravského uzeného nakrájeného na kostičky sůl provensálské koření kečup (nejlépe domácí, recept naleznete zde) vajíčko na pomašlování Postup: Těsto rozkrojíme na dva stejné díly. Jeden díl rozválíme na pomoučeném vále/stole do tvaru obdelníku. Délka dle velikosti plechu. Rozválené těsto potřeme kečupem a posypeme provensálským kořením. Olopeme uvařené brambory a nastrouháme je nahrubo na připravené těsto. Rovnoměrně brambory rozprostřeme a lehce osolíme. Na brambory poklademe na kostičky nakrájenou polovinu cibulky. Dále polovinu nahrubo nastrouhaného sýra a polovinu moravského uzeného. Jeden balíček tvarůžků také nastrouháme a poklademe na směs. Zabalíme štrůdl a pomašlujeme rozmíchaným vajíčkem. Na povrchu uděláme pár dírek špejlí, aby štrůdl nepraskl. Stejný proces provedeme s druhou polovinou těsta a ingrediencí. Pečeme dozlatova na 170oC. Zkuste další slané i sladké jídla z olomouckých tvarůžků. Inspirujte se v knize TVARŮŽKOVÁ KUCHAŘKA. V této knize naleznete recepty na snídaně, polévky, chuťovky, pomazánky, dietní pokrmy, jídla jako od babičky nebo naložené dobroty, to vše krásně pronověno tolik oblíbenými tvarůžky. 
Zobrazit článek >
 
Nepodceňte výber granulí pro vašeho psa
Dříve se na psí krmení nebralo tolik ohledu, jako v dnešní době. Tenkrát se pes nažral zbytků od oběda, a nedbalo se na to, zda-li je to vyvážená strava nebo ne. V současné době je na trhu mnoho krmných směsí pro psy a jiná zvířata, ale i tak je důležitý pečlivý výběr. Nejjednodušší způsob, jak nakrmit vašeho psa, je použití kompletních krmných směsí. Tato varianta plně vyhovuje nejen psům, ale i jejich majitelům. Pokud si vyberete kvalitní granule, ale ne ty, které za nižší peníz zakoupíte v supermarketech, máte jistotu, že váš pejsek dostane ve svém krmivu vše, co potřebuje. Kvalitní krmivo musí obsahovat: bílkoviny živočišného původu tuky stravitelné sacharidy vyvážený poměr vitamínů vyvážený poměr minerálních látek Pokud Vámi zakoupené krmivo splňuje vše z uvedeného, stačí, když dvakrát denně naplníte Vašemu pejskovi misku s granulemi a budete spokojeni oba dva. Zároveň budete vědět, že mu neškodíte na jeho zdraví.    Jak už jsem uvedla, dbejte na výběr vhodného krmiva. Především se neřiďte tím, co na vás vychrlí kdejaká reklama. Dobrou radu vám může podat i veterinář. Sledujte složení daných granulí, kde zjistíte, že se jedná o opravdu kvalitní krmivo s obsahem masa, a nejde jen o uměle ochucený a obarvený šrot. U kvalitních granulí se na prvním místě uvádí zdroj živočišných bílkovin a NE obilovin. Pozor si však dejte i při granulích, které sice toto kritérium splňují, ale na dalších místech je uvedeno několik druhů obilovin jednotlivě. Po jejich sečtení často zjistíme, že obiloviny nad masovou složkou výrazně převyšují. Pokud máte psa, kterému je více jak rok, vyzkoušejte granule CHICOPEE CLASSIC NATURE SOFT ADULT SALMON-RICE 15 kg.  
Zobrazit článek >
 
Jarní pročištění organismu se vším všudy III
Jak jíte?  Zamyslete se nad tím, jak své denní porce jídla konzumujete. Naučte se potraviny vychutnávat, žvýkejte pomalu. Věděl jste, že čím lépe každé sousto rozžvýkáte, tím snadněji jej pak tělo zpracuje? Navíc se dřív zasytíte, vaše břicho nebude nafouklé a lépe zpracuje živiny.  Doplňujte tekutiny Žádné limonády, to už ostatně bylo zmíněno v úvodu. Vyhněte se i přislazování čaje a podobně. Ideálně dejte přednost sypaným čajům. Nejvíce pijte vodu. Denní příjem tekutin dospělého člověka by měl sahat ke dvěma litrům. Přijímáte tolik tekutin? Ne? Pak v době detoxikace příjem zvyšte. A pozor, už z něj nikdy neslevujte.  Zvláštní pozornost si zaslouží ovocné i zeleninové šťávy, smoothies a další zdravé mixy. Ty podávejte zejména ráno nebo v dopoledních hodinách. Šťávy jsou skvělé pro start dne, na rozpumpování metabolismu i celého procesu trávení.  Nádech – výdech Dostaňte do svého těla kyslík! Ten orgány potřebují ke své funkci bez výhrad. V rámci detoxu zkuste cvičit celý proces dýchání. Mnoho lidí ,,umí‘‘ dýchat pouze mělce a naprosto vylučují hluboké dýchání, a to i ve spánku. Pokud zvýšíte své schopnosti a naučíte se hluboce dýchat, orgány dostanou více kyslíku a budou mnohem lépe a rychleji pracovat.  Hýbejte se  Pravidelný pohyb je jeden z nejdůležitějších podmínek detoxikace. Toxiny se totiž vyplavují taky kůží prostřednictvím potu. Nemusíte se strhat v posilovně ani uběhnout maraton, postačí procházky, jízda na kole, plavání a další aktivity. Je to čistě na vás. 
Zobrazit článek >
 
Druhy kuchyňských nožů – Na co který použít? II
Nůž na chléb a pečivo Přesuňme se na moment od klasických ,,obědových‘‘ nožů do trochu jiné kategorie. Nůž na chléb snadno poznáte podle vlnkové čepele. Jeho délka se pohybuje od 20 do 25 centimetrů. Tento nůž slouží ke krájení chleba a samozřejmě i chlebové kůrky. Pečivo se díky ostří na špičkách nerozsype. Design těchto nožů se inspiroval u samurajských tradic. Tyto nože jsou taky ideální variantou na krájení dortů a tvrdších koláčů. Nůž na zeleninu Tento nůž nemá žádný specifický název. Ačkoliv je výše zmíněno, že japonský nůž je vhodný na zeleninu, ještě lepší je tento speciální výrobek. Tím sice hůře nakrájíte tenké plátky, ale snadno s ním oloupete zeleninu nebo vykrojíte ovoce. Jde o poměrně malý nůž. Loupací nůž Jde o nůž poměrně krátký, dosahuje maximální délky kolem 12 centimetrů. Od kuchyňského nože se liší svým zahnutím. Loupací nůž využijete výborně na krájení, při kterém je třeba myslet na přesnost. Díky úzkému a hladkému kraji z ovoce nebo zeleniny, které pomocí něho loupete, unikne pouze malé množství šťáv. Špikovací nůž Pokud potřebujete vyčistit maso, rozřezat krevety nebo mořské plody, pak sáhněte po špikovacím noži. Ten vám totiž poslouží kromě špikování stejně jako nůž plátkovací či vykosťovací. Špikovací nůž je však lepší v tom, že pomocí něho dokážete vytvořit perfektní kapsu, aniž byste prořízli maso. Tento nůž by neměl chybět žádnému kuchaři. Nože do vaší kuchyňské výbavy můžete dokoupit zde. Doplňte své zásoby a krájení vám půjde samo.  
Zobrazit článek >
 
Břicháč Tom – Jak jsem zhubl 27 kg a jak můžete i VY!
Trápí vás kila navíc? Pak vás jistě potěší tato publikace. Zjistěte, že hubnout se dá zdravě a poměrně snadno, jen to vyžaduje trochu toho omezení a pevnou víru v úspěch. Tomáš Kosačík popisuje svou cestu za vytouženým tělem na svých oficiálních stránkách. Říká, že jeho život nebyl jednoduchý. Trápil ho výběr oblečení, musel se soustředit pouze na takové kousky, které ještě nezvětší jeho postavu. Nadměrně se potil, cítil se neustále nafouklý. Jednoho dne se však vzpamatoval a řekl si, že takhle už vypadat nechce. Rozhodl se, že s váhou 107,1 kilogramů bude bojovat a že ji porazí. Tom vám ve své knize prozradí, jak vlastně došel ke své vytoužené postavě. Hlavně upozorňuje na několik zásadních omylů, kterých se dopouští většina strávníků zdravého jídla, jejichž cílem je zhubnout. Jednou z hlavních chyb je hladovění. Budete unaven a totálně bez energie i po probuzení. Váha se navíc moc neposune, takže touto cestou ne. Tvrdí taky, že ke svačině chlapům nestačí jen zelenina nebo ovoce, vždyť do těla potřebujete dostat spoustu energie a hlavně jistě nechcete mít po snědení jídla zase za hodinu hlad. Proto je dobré, zvláště pokud právě procházíte změnou stravy, přidat si ke svačině klidně kousek masa, jogurt nebo něco podobného. Ve své knize Tom vyvrací plnou funkčnost zeleniny při hubnutí, zjistěte, jak to se zeleninou vlastně je. Co je nezbytné? Vyhněte se cukrům všeho druhu. Dále se nemusíte soustředit pouze na konzumaci masa a zeleniny, klidně pijte kávu, dopřejte si občas čokoládu, nebojte se příloh. Břicháč Tom shodil se svou taktikou za rok neskutečných 27 kilogramů. To se může podařit i vám! Knihu Břicháče Toma najdete zde: knihy.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Pochutnejte si na čajích značky Grešík
Grešík, celým jménem firma Valdemar Grešík, je společnost, která se zabývá výrobou čajů, přípravou koření, koupelí, mastí a dalších léčebných látek. Vznikla v roce 1990, dnes patří mezi přední výrobce přírodních léčiv a kosmetiky. Výrobky této firmy se v poslední době čím dál častěji dostávají taky na zahraniční trh. Značka Grešík je oblíbená nejen díky svému českému původu a tuzemské výrobě, ale taky pro sortiment příznivých cen s ohledem na vysokou kvalitu. Většina léčiv, které jsou používány k výrobě jsou též českého nebo v menší míře slovenského původu. Firma se pyšní svou vlastní mikrobiologickou a analytickou laboratoří. Byliny, které jsou přidávány do čajů mají, jak už bylo zmíněno, velmi pozitivní účinky na zdravá člověka. Působí jako prevence proti zánětům a jako ochránci imunitního systému. Podporují činnost trávicího a dýchacího ústrojí. Postarají se taky u funkci ledvin a močového měchýře Zkontrolují vitalitu močových cest. Některé z nich dokáží bojovat s nespavostí, jiní mají zase čistě zklidňující účinky. Podpoří taky srdce, cévy a krevní oběh. Podporují pohybové ústrojí a zrychlují metabolismus. S čím by měl pomoci kvalitní čaj právě vám? Najděte si ten svůj. K dostání jsou taky čaje, které fungují jako očistné kúry. Co třeba vyzkoušet čaj s názvem Grešík Štíhlá linie DEVATERO BYLIN? Najdete ho zde. Navozuje pocit sytosti a přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti. Čaj se pije 2 x denně mezi jídly, možno i dlouhodobě.
Zobrazit článek >
 
Rostliny, které vám pomohou zhubnout II
Česnek Česnek je výborný spalovač tuků. Obohaťte jím některé vaše pokrmy. Samotný česnek významně působí taky proti různým nemocem. Lžička česneku každý den vám bude ku prospěchu. Máta peprná Máta též významně podpoří metabolismus. Navíc výborně chutná v letních drinkách. Borůvky Ano, borůvky opravdu pomohou. Obsahují účinné antioxidanty, stimulují metabolismus, taky potlačují chuť na sladké. Jako bonus posílí borůvky taky váš imunitní systém. Brusnice I listy z brusnice se dají využít. Čaj z lístků skvěle potlačí hlad a limituje vaše chutě na sladké. Cesmína Slyšel jste někdy o nápoji Yerba maté, spojeným hlavně s jihem Ameriky? Pokud ne, tak pořádně čtěte. Nápoj Yerba vznikl již před stovkami let a nyní je považován za jeden z nejúčinnějších drinků, co se týče hubnutí, vůbec. Posiluje metabolismus, reguluje hladinu cukru v krvi a zamezuje pocitům hladu. Yerba maté se dělá z listů cesmíny, které jsou plné vitaminů a minerálních látek. Obsahují taky významný podíl kofeinu. Zázvor Zázvor ve vás hodně dlouhou dobu dokáže udržet pocit sytosti. Zabraňuje hladu a navíc dodá tělu potřebné vitaminy. Působí protizánětlivě a podporuje imunitní systém. Pampeliška lékařská Slyšel jste už o pampeliško-mátovém čaji, skvělé tekutině na hubnutí? Díky výtažkům z pampelišky dodáte tělu dosti minerálů i vitaminů. Pampeliška taky čistí játra. Skořice Skořice udržuje stálou hladinu cukru  v krvi, působí proti vysoké hladině cholesterolu. Potlačuje taky chuť na sladké. Skořice se hodí do různých čajů a kávy, avšak můžete ji přidávat třeba i do obědových jídel. Dr.Popov Čaj Reduční s garciníí najdete zde.    
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Jak na to? II
Vsaďte na bylinky  Nejvíce vám v prvních dnech bude vadit, že jídlo bez soli nemá téměř žádnou chuť. Nebudeme vás napínat, opravdu moc nemá, pokud jste byl zvyklý na výraznější solení. Jenže vyzrát nad nedostatečným ochucením dle vašeho gusta můžete snadno pomocí jiného kulinářského triku. Vsaďte na bylinky. Vybírat můžete dle vůně i chuti. Kombinujte pepř, česnek, citronovou šťávu a další aromatické bylinky. Najednou se chuť jídla zase probudí.  Kontrolujte potraviny v supermarketu  Není pomazánka jako pomazánka. Dokonce i stejné druhy sýrů se podílem přidané soli mohou značně lišit. Přečtěte si složení výrobku, než si jej koupíte. V mnohých případech jistě budete překvapen zjištěním.  Vsaďte na čerstvé plodiny a domácí přípravu  V čerstvém ovoci a zelenině ze zahrádky se skrývat žádní nadbytečná sůl nebude. Když pak z těchto potravin uvaříte jídlo sám, máte jistotu, že v něm není nic nepatřičného. Připravujete si co nejvíce pokrmů doma, dle vlastních receptů.  Dejte si na čas  V závěru článku je ještě nutné upozornit, že odsolování organismu by nemělo probíhat jen několik dnů. Pokud chcete své tělo opravdu očistit a shledat pozitivní účinky nedosolování na orgánech nebo váze, pak je nutné solnou dietu vydržet minimálně dva pět týdnů, ideálně až dva měsíce. Jen tak shledáte skvělé účinky. 
Zobrazit článek >
 
Zázračný amarant
Amarant. Slyšel jste někdy tento pojem? Možná ne, ale teď si jej přečtete hned několikrát, neboť právě tímto speciálním druhem obilí se v tomto článku budeme zabývat.  Za zmíněným amarantem se skrývá po česku nazývaný laskavec. Jde o rostlinu z jihu Ameriky. V léčitelství byla používána již starými Inky, dále ji opěvovali Mayové a Aztéci. Amarant je pro lidi zajímavý taky z toho důvodu, že jde o bezlepkovou plodinu, která má navíc mnohem méně cukru než běžné obilí. Jedná se zemědělský produkt, který dodá lidskému tělu stejné, nebo možná ještě lepší, účinky než klasická mouka.  Amarant v sobě nese širokou škálu vitaminů, bohatý je zejména na prvky A, B, C a E. Obsahuje zinek, měď, železo, vlákninu, hořčík a draslík. Najdete v něm taky spoustu nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné zejména v boji s vysokým cholesterolem.  Dá se říct, že amarant je vhodný ke konzumaci opravdu pro každého. Výhodné je, že neobsahuje lepek, takže ho s chutí mohou konzumovat celiakové. Nevadí cukrovkářům, neboť jeho obsah cukru není vysoký. Díky nízkému glykemickému indexu se hodí pro lidi s nadváhou, navíc zasytí na několik hodin. Vhodný je taky pro sportovce, neboť podporuje růst svalové hmoty.  Amarant je výhodný taky pro dobrou podporu obranyschopnosti organismu, silně působí na imunitní systém, který povzbuzuje ve zdraví i v nemoci. Jak již bylo řečeno, amarant snižuje cholesterol. Kromě toho taky zlepšuje trávení a je dobrou prevencí proti vzniku osteoporózy. 
Zobrazit článek >
 
Pijte čaj každý den, víme proč je to dobré I
Zapomeňte na sladké šťávy, minerálky s umělými sladidly a podobné nápoje. Nechutná vám voda? Pak pijte čaj. Ovocný, bílý, zelený nebo černý? U každého druhu bychom důvodů pro konzumaci našli hned několik. Pojďme se podívat na to, proč je pití čaje tak dobré a jaké účinky na vaše zdraví vám to přinese. Několik způsobů podávání U čaje je skvělé, že se dá pít teplý pro zahřátí, ale umí taky pořádně ochladit. Stačí zalít čaj horkou vodou a jakmile se vylouhuje, odstavit ho na několik hodin. Jakmile nápoj vychladne, můžete do něj přidat pár kostek ledu. To bude dobrota! Jako chlazený čaj je ideální pít ten ovocný nebo ještě bílý, tyto druhy vám budou chutnat nejlépe. Pokud jste milovníkem černého nebo zeleného čaje, přidejte do nich citron a pak teprve dejte nápoj chladit. Čaj pomáhá při střevních infekcích Hoří vám břicho nebo snad máte průjem či naopak zácpu? Pijte černý čaj, který pomáhá léčit střevní infekce! A daří se mu to velice dobře. Černý čaj pijte jakkoliv, ale bez přidaných příměsí nebo citronu, ten by mohl trávení či vylučování naopak ublížit. Blaho pro srdce Víte, že alespoň občasné pití čaje dokáže snížit riziko srdečního onemocnění? Lze tak říct z toho důvodu, že čaj snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Dejte si alespoň jeden šálek dobrého čaje denně a povzbuďte své zdraví. V našem magazínu pro ženy byla řeč o moci kokosového ořechu. Přečtěte si článek a vyzkoušejte taky jeho sílu. Proč si nedopřát hned dva elixíry zdraví najednou? Otestujte náš skvělý Bílý čaj s kokosem.
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás IV
Zázvor Zázvor je zázračným lékem. Říká se, že dokáže zahubit i bakterie, na které nemají kdejaké chemické léky. Jeho největší účinky spočívají v zbavování bolesti hlavy při migréně nebo v úlevě při pálení žáhy. Zázvor je velmi ceněné z hlediska mnoha různých diet, výrazně podporuje hubnutí, urychluje metabolismus. Zázvor zmírňuje veškeré bolesti a působí taky proti horečce. Je dobrým lékem na menstruační křeče, je taky výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva a vaječníků. Je zdrojem celé řady vitaminů a minerálních látek, zajišťuje svěží dech. Celkově působí antibakteriálně. Pokud jste zázvoru doposud nepřišli na chuť, vyzkoušejte slabý zázvorový čaj. Do něj přidejte med a citron. Tento nápoj vám jistě zachutná. Jeho účinky jsou navíc k nezaplacení! Banány Toto tropické ovoce obsahuje velké množství draslíku, který působí preventivně proti vysokému krevnímu tlaku. Je dobrým ochráncem mozku proti všem nervovým příhodám. Banány jsou bohaté na vlákninu, která podporuje trávicí systém. Banány dále obsahují podstatné množství vitaminů skupiny B a ,,Céčko‘‘. Za zmínku stojí té hořčík, který podporuje funkci nervů. Pravidelná konzumace banánů působí jako prevence proti vysokému krevnímu tlaku. Čokoláda Čokoláda, opravdu? Ano, jistě! I tato dobrota v hořké podobě je výbornou medicínou na mnoho chorob. Působí taky jako výtečná prevence před nebezpečnými chorobami. Čokoláda snižuje vysoký krevní tlak a taky riziko infarktu. Působí jako přírodní antidepresivum, dokáže povzbudit a dokonce i zlepšit náladu. Podporuje imunitní systém. Čokoládu lze považovat za komplexní ochranu proti rakovině. Chcete se dozvědět něco víc o dalších báječných potravinách? Překlikněte do našeho magazínu pro ženy, kde najdete ještě dva další články. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz.     
Zobrazit článek >
 
Kniha o pivu
O České republice se říká, že je pivní velmoc. Ačkoliv ta naše republika není veliká, pravdou zůstává, že se nejchutnější pivo, z celého světa, vaří právě u nás. Holdujete-li pivu, měl byste znát alespoň základní informace o tom, jaká je historie pivovarnictví, jak si připravit domácí pivo, nebo jak pivo využít při vaření. Právě tato kniha: KNIHA O PIVU, Vám podá potřebné informace, jak pivo nejen pít, ale také jak s ním chutně naložit při vaření. Staňte se experty na degustaci piva a ohromte své přátele znalostmi, které získáte přečtením této knihy. Taktéž se tato kniha stává vhodným dárkem pro člena rodiny, kolegu v práci nebo kamaráda, který pivu holduje. S Knihou o pivu poznáte nové a často nečekané tváře tradičního nápoje. Naučíte se vybírat a poznávat piva různých stylů a z různých zemí, nacházet ta nejlepší z nich a vychutnávat si je. Seznámíte se s původními i novými pivními styly, proniknete do základů párování piva a jídla. Součástí knihy jsou také praktické rady, jak vybrat správné pivní sklo či jak uspořádat ochutnávku. Více než dvacet receptů dále ukáže široké možnosti piva při úpravě masa, pečení chleba, grilování a přípravě jak rychlých párty jídel, tak polévek nebo sladkých dezertů. Užijte si pestrost pivní kultury od českého ležáku přes bavorský weizen, francký rauchbier, belgický gueuze, anglický bitter nebo stout až po IPA z amerických craft pivovarů.
Zobrazit článek >
 
Tak tohle si pravděpodobně nikdy nedáte! IV
Nejdražší polévka Tak jaká polévka dnes? Co třeba Buddha Jumps Over the Wall? Pokud máte na oběd  připraveno více než 3500 Kč, pak o této pochoutce můžete přemýšlet. Polévka obsahuje kvalitní maso, žraločí ploutve, sušené mušle a taky prestižní hunarskou šunku. Její název pochází z dávných dob. Tato polévka totiž byla výborný již v dobách minulých, a tak i sám Buddha, jež byl odjakživa vegetarián, musel tuto delikatesu ochutnat. Musel přeskákat pár zdí, aby se k polévce dostal. Nejdražší omeleta Co myslíte, že se skrývá ve speciálně drahé omeletě? Samozřejmě prestižní maso. V této omeletě se skrývá celý humr a ten nejlepší kaviár. Dal byste si tuto pochoutku ta tisíc dolarů? Objednat si ji můžete v luxusním manhattanském Le Parker Meridien hotelu. Nejdražší meloun Co se týče melounů a vlastně i téměř všeho ovoce, vyhrává s ohledem na cenu meloun z Yubari. Roste pouze na ostrově Hokkaido. Jedná se o nejšťavnatější meloun, který byl kdy vypěstován. Roste v malém množství. Největší částka, ta kterou byl meloun vydražen, byla neskutečných půl milionu korun. Nejdražší čaj Něco pro ,,čajomily‘‘. Dahun Pao je keř, jehož lístky jsou sbírány až tehdy, pokud rostlina dovrší věku 350 let. Lístky se sbírají ručně, kvůli nutnosti vysokého stáří je každým rokem vyprodukováno pouze 500 gramů čaje. Víte, kolik dáte za toto množství? Neskutečných jedenáct milionů korun. V současné době se tento čaj ani nesbírá. Nejdražší steak Každý správný chlap si moc rád pochutná na vybraných steacích. Dal byste však za extra dobrý kousek 50 tisíc korun? Pokud ano, zastavte se v New Yorku, v restauraci Craftsteak, kde si můžete objednat maso z plemene japonských krav jménem Wagyu. Kuchařky a knihy o jídle najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Bylinková zahrádka přímo u vás doma I
Čerstvé vitaminy, ty se hodí vždycky! Vypěstujte si doma bylinky, které jsou následně k použití v gastronomii nebo v různým kosmetických kúrách či v léčivech. Meduňka Listy této rostlinky můžete znát například ze zmrzlinových pohárů nebo zákusků. Meduňka se na ně totiž přidává jako jemně aromatická složka, která pamlsky navíc krásně ozdobí. Meduňka má mnohé léčivé účinky – její obklady urychlují hojení, podporuje trávení, snižuje krevní tlak, působí proti nespavosti. Používá se při různých aromaterapiích. Meduňka přežije i v mrazech. Je to rostlina, kterou milují všechny včely. Někdy tato rostlina slouží včelařům jako lákadlo na jejich hmyz. Koriandr Koriandr je rostlina dvouletá. Působí proti nadýmání, chrání tělo před migrénami a zmírňuje bolesti zubů. Koriandr je vzácný kvůli tomu, že dokáže organismy zbavit těžkých kovů i jedovaté rtuti. Je vhodný na detoxikaci. Podává se tepelně neupracovaný, protože po tepelném zásahu ztrácí některé podstatné látky, například železo. Majoránka Majoránka je snášenlivá bylina, která přežije i mrazy. Sklízí se několikrát do roka. Ráda má vlhkou hustou půdu a světlo. Roste poměrně rychle. Mimo kuchyňské potřeby se majoránka užívá k léčení bolestí hlavy, přidává se do koupele. Dříve se používala jako vůně, která se přidávala do kabelek, aby je provoněla. Drcené čerstvé listy taky dokáží výborně vyleštit nábytek. Pokoj vám navíc bude krásně vonět. Nezapomeňte si pořídit knihu Bylinková zahrádka, ve které najdete cenné rady, jak se o jednotlivé rostliny. Publikaci Bylinková zahrádka můžete koupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Osvěžující koktejly I
Letní koktejly jsou základ pro každou dobrou house party, piknik nebo večírek. Jak připravit klasická i méně známá osvěžení? Přečtěte si náš článek a inspirujte se těmi nejlepšími dobrotami. U většiny drinků je zmíněn sirup nebo cukr. Pokud se vám do obyčejného cukru moc nechce, vyzkoušejte sladící sílu stévie! Malinová nálož Povedlo se vám zmrazit pár malin ze zahrádky nebo doma máte čerstvou zásobu koupené dobroty? Pak je tento koktejl jako dělaný. Budete potřebovat: Maliny (mražené, 250 g) Pomerančový džus z pravých pomerančů (100 ml) Ananasová dužina (100 ml) Vodku (70 ml) (Sirup) Postup: Mražené maliny smíchejte s ostatními přísadami a tyčovým mixérem nebo speciálním koktejlovým přístrojem smíchejte vše dohromady. Směs by měla být po namixování hladká a pevnější. Koktejl stačí nalít do sklenic a máte hotovo. Pokud chcete, aby koktejl vypadal slavnostněji, nechte si pár malin nerozmixovaných na ozdobení. Belliny O nápoji jménem Belliny se říká, že je takový ,,dámičkovský‘‘, no možná se k ženám hodí barvou i chutí, ale věřte, že vám bude skvěle chutnat. Vyzkoušejte tento ovocný zázrak. Když ho připravíte vaší partnerce, bude váš milovat ještě víc, než teď! Budete potřebovat: Džus nebo dužinu z pravých jablek (200 ml) Prosecco (400 ml) Jahody (150 g) Skořici (mletou nebo čerstvou) Postup: Nejprve svařte jablečnou šťávu spolu se skořicí, aby dostala tu pravou chuť. Klidně vařte nápoj kolem deseti minut, bude pak lepší. Po této proceduře nechte lektvar odstát a zcela vychladnout. Mezitím rozmixujte jahody v Proseccu. Jakmile bude jablečná část zchladnutá, smíchejte ji s Proseccem. Nápoj můžete ozdobit skořicí, jahodami i jablky.  
Zobrazit článek >
 
Krmení psů – nebezpečné potraviny, BARF I
Jaké potraviny jsou pro vašeho čtyřnohého kamaráda opravdu nebezpečné. Jaké to je krmit psa přirozenou stravou? Psa můžete otrávit bohužel snadněji, než si myslíte. Konzumace některých potravin je zdravá pro člověka, ale smrtelná pro psa. Než pejskovi něco dáte, prozkoumejte zda jde o potravinu, se kterou si jeho trávicí soustava poradí. Pojďme se tedy nejprve vrhnout na prozkoumání potravin, které pejskům nedělají dobře. Pivo Jistě jste už byl součástí toho, jak chlapi v hospodě z legrace lili psovi do misky pivo, aby se taky měl dobře. Pivo ještě pes zvládne, zejména ten větší, ale myslete na to, že veškerý alkohol je pro psa nadmíru toxický. To znamená, že pes bude mít pravděpodobně další den po jeho vypití průjem nebo se dokonce může dostat až k malátnosti. U menších psů a tvrdšího alkoholu vede vypití až k úmrtí. Naštěstí psi se od alkoholu drží dál a vůbec je jeho štiplavá vůně a chuť neláká. Kofein Z drinků je potřeba zmínit ještě jednu celou skupinu nápojů a tím jsou ty kofeinové. Asi je vám jasné, že pes by měl pít jenom vodu. Nebude mu vyhovovat minerálka, natož sladké nápoje. Kofein pro něho může být dost nebezpečný. Může porušit nervovou soustavu a zasáhnout srdce, což samozřejmě nekončí dobře. Způsobuje taky svalový třes nebo křeče. Tento článek má pokračování. Přečtete si i druhou polovinu, ať vám nic neunikne.  
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! III
Houbové pyré Houby nakrájejte nejprve na drobnější kousky. Na pánvi rozehřejte malé množství másla a přidejte na něj houbovou směs. Poduste. Jakmile budou houby měkké a se správným aroma, přidejte k nim trochu vody a rozmixujte je. Pozor, někdy není nutné vodu přidávat. Vařte pár minut a následně pyré nalijte do vhodných nádob. Sklenice otočte víčkem dolů. Pastu si můžete namazat na chléb a nebo ji využít jako základ na vaření. Houby a kvašení Napadlo by vás, že kvašené houby podporují trávení? V této podobě jsou všechny druhy hub nejlépe stravitelné. Jak připravit kvašené houby? Nejprve je třeba nasbírané poklady rozkrájet na menší části a tepelně opracovat. Ideálně houby rychle nechte přejít varem. Nálev na kvašení připravíte za pomoci cukru a soli, dále kyselého mléka. Houby vložte do větší nádoby, nálevu je třeba tolik, aby pokryl všechny houby. Směs poskládejte do hrnce, přidejte libovolné koření. Přikryjte přichystanou dobrotu pokličkou nebo jiným krytem, na který případně ještě umístěte závaží, aby proces nenarušoval vzduch. Nezapomeňte na to, že kvašení by mělo probíhat okolo čtrnácti dní. Poté můžete hotovou směs rozlít do menších sklenic. Kvašené houby je nutné uchovávat v chladu. Můžete se radovat, i takto připravovaná směs dlouho vydrží. Pochutnat si na ní můžete klidně až na jaře. 
Zobrazit článek >
 
Tak tohle si pravděpodobně nikdy nedáte! III
Nejdražší párky s kaší I když u nás párky s kaší jako tradiční obědové jídlo ,,nefrčí‘‘. Ve spoustě zahraničních restaurací i domácnostech shledáte tento pokrm jako jeden z nejoblíbenějších. Pokud nevíce, co se 115 dolary, zastavte se vuL’Aterlieru de Joel Robuchon, kde si můžete objednat ty nejdražší párky s kaší na světě. Jídlo se skládá z černých lanýžů a dalších pochoutek. Nejdražší kaviár Nebyl by to správný článek, kdybychom zapomněli na už tak vybrané jídlo – na kaviár. Nejdražším kaviárem světa je druh Almas z Íránu. Pochází z jeseterů, jejichž stáří je větší než sto let. Kaviár září ve zlatavých barvách. Na kaviáru si můžete pochutnat pouze v některých zemí světa, kaviár se totiž nikam moc nevyváží. Za kilogram tohoto pokrmu zaplatíte v přepočtu asi půl milionu korun. Nejdražší lanýž Jídlo lanýž je už samo o sobě drahé. Za lanýže z Alby však zaplatíte opravdu šílenou sumu. Co byste řekl za malou ochutnávku v hodnotě větší než tři miliony korun? Nejdražší hamburger Právě maso dělá Douche Burger tím nejdražším na světě. Za jedu jeho porci necháte v restauraci více než šest set dolarů. Hamburger možná vypadá úplně jako běžný burger, ale na chuť poznáte, že skrývá neznámé ingredience. Zakousnout se můžete do kaviáru, lanýže nebo humra, které doplňuje himalájská sůl, omáčka z předrahé kávy nebo ementál prvotřídní kvality. Kuchařky a knihy o jídle najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Chlap se bez piva neobejde. Zde jsou důvody, proč ho musí pít denně!
Zapomeňte na to, že abstinenti žijí déle. To už je dávno pohřbena nepravda. Právě naopak. Pro dospělého chlapa je jedno velké pivo denně životní výhodou. Nezáleží, zda je zima, nebo je léto, dobré pivo je základem, abyste vydrželi zdravý až do stáří. Půl litru každý den Ne více, ale ani méně půl litru pro dospělého chlapa je ta správná porce, abyste získali výhody a neodrazí se na vás negativní aspekty alkoholu. Co tedy získáte, pokud si dáte denně pivo? Snížíte možnost výskytu cukrovky o 30% Šance, že dostanete infarkt se sníží o 25% Pivo výrazně pomáhá zabraňovat vzniku a rozvoji Alzheimerovy nemoci. To znamená, že budete mít svěžího ducha neustále. Dnes i ve vysokém věku. Žádné ledvinové kameny. Jedno pivko sníží jejich výskyt až o 40% Pivo je vynikající jako prevence při vzniku rakoviny. Důvod, celé tělo proplachuje. Snižuje riziko vzniku obávané rakoviny prostaty a antioxidační účinky chmele a sladu prospívají celému tělu Po cvičení je dokonalý iontový nápoj. Levný, chutný a vynikající. Nejlepší doporučení Pokud si chcete dát více piv než jedno, sáhněte po nealko. Podaří se vám tak získat z piva více a neztratit dobrou řekneš opicí. Zároveň platí, ž nejlepší pivo je vychlazené. A to i v tuhé zimě. Proto je k němu dokonalý chladící půllitr. V tomto sklenici vám zároveň pivo neoteplí a vychutnáte si ho nejlépe až do dna.
Zobrazit článek >
 
Jak naporcovat ananas, aby vám z ovoce co nejvíce zbylo?
Ananas je významným exotickým ovocem, který prospívá našemu zdraví. Pomáhá nám například se štěpením bílkovin, urychluje metabolismus. Když připravujete ananas, dejte si pozor na jeho krájení. Často se lidem stává, že zbytečně odřežou téměř půlku ovoce, které by se dalo sníst. Přečtěte si, jak správně a hlavně ekonomicky nakrájet ananas. Jdeme na to. Pro začátek odkrojte listovou růžici. Neskrojte však s ní již velkou část ananasu. Pokud můžete, odkrojte opravdu jen jeho zeleň. Růžici můžete nechat zakořenit. Vložte ji do zavlažené hlíny a vytvořte si z obyčejného ovoce krásnou pokojovou rostlinu. V druhém kroku je třeba odkrojit i konec ananasu. Krájejte však tak, abyste odkrojil pouze slabou vrstvu kůry. Pak ananas postavte na skrojenou část a začněte krájet kůru kolem dokola. Opět platí, že čím méně odkrojíte, tím lépe. V ananasu vám pravděpodobně zbyde spousta černých oček s nepříjemnými krátkými trnky. I když je nedostanete ven všechny, měl byste se pokusit o odstranění alespoň části ananasu, neboť tyto trny kazí celkovou chuť ananasu. Vykrájejte šikmé ananasové proužky z dužiny. Pak už nezbývá nic jiného, než ananas nakrájet. Můžete ho porcovat na plátky nebo  ideálně na menší trojúhelníčky, které vzniknou podélným rozkrojením ananasu na čtvrtiny a následným rozkrájením jeho čtyř částí na plátky. Na závěr článku je třeba upozornit, že již utržený ananas nikdy nedozraje třeba tak jako avokádo. Dlouho vydrží ve stavu, v jakém byl utržen a pak se začne kazit. Vybírejte ananasy zralé a snězte je pokud mono nejrychleji. Teď už víte, jak tuto dobrotu nakrájet, tak hurá na svačinu. 
Zobrazit článek >
 
Grilujeme hovězí maso
Většina lidí běžně griluje kuřecí nebo vepřové maso, protože se bojí, že by z hovězího steaku vznikla podrážka, kterou budou žvýkat celý večer. Pravdou je, že hovězí maso se dá také grilovat, ale musí se vybrat správný druh maso a stejně tak důležitý je i postup přípravy. Vhodné hovězí maso na grilování Hovězí svíčková Hovězí kýta (zadní, ořech nebo spodní i svrchní šál) Hovězí roštěnec nízký a vysoký Hovězí pupek Hovězí zadní i přední maso Hovězí žebírka Postup přípravy zaručující dokonalý výsledek V první řadě musí být maso čerstvé, protože se konzumuje polo syrové. Na to je třeba dbát při grilování a hlídat jeho vnitřní teplotu, která by neměla přesáhnout 71 °C. V opačném případě se maso začne vysoušet a vznikne z něj právě ta žvýkavá podrážka. Před grilováním maso nenaklepávejte! Maso otáčejte kleštěmi na grilování, protože vidlička by jej propíchala a vytekla by z něj šťáva. Gril musí být velmi rozpálený, aby maso zůstalo šťavnaté. Teprve když je maso hotové, je možné snížit teplotu a nechat maso dojít. Když je maso již ugrilované, tak ho nechte chvíli odpočinout, aby se vstřebala šťáva, která dává masu tu správnou chuť. Teplota propečení podle typu steaku Krvavý steak – vnitřní teplota 52 - 55 °C Růžový méně krvavý steak – vnitřní teplota 55 – 60 °C Růžový nekrvavý steak – 60 – 65 °C Tmavě růžový steak – 65 – 69 °C Hnědý steak – 71 °C a více Náčiní na grilování koupíte v eshopu elektronika.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Kotvičník - bylina pro muže
Kotvičník (Tribulus terrestris) - jednoletá rostlina, která dorůstá do výšky až 50 centimetrů. Vyznačuje se chlupatou lodyhou, která je bohatě větvená. Má lichozpestřené listy s krátkým řapíkem. Kvete žlutými kvítky, které se objevují v letním období. V přírodě se volně nevyskytuje, ale dá se v našich podmínkách pěstovat. Jako domácí rostlina se vyskytuje ve Středozemních oblastech, Blízkém východu a v Oceánii. Kotvičník si můžete zakoupit již usušený a nadrcený, nebo si jej můžete vypěstovat na zahrádce. Z uzrálých semínek si můžete další rok vypěstova další rostlinky. Účinky kotvičníku: u mužů způsobuje: významný nárůst hladiny testosteronu zvýšení libida zvýšení sebedůvěry zlepšení nálady dále ho lze využít: močopudný prostředek při chorobách ledvin a močových cest snižuje hladinu tuku v krvi snižuje krevní tlak snižuje cholesterol skvělé antisklerotikum zlepšuje krevní oběh normalizuje krevní srážlivost má regenerační účinky čistí játra výbrné kloktadlo při zánětech v dutině ústní Chcete se dozvědět více o jiných léčivých bylinkách a jejich využití? Zakupte si knihu Léčivé rostliny. V tomto průvodci najdete výběr nejdůležitějších druhů léčivých rostlin, které při svých toulkách přírodou můžete najít a které možná budete potřebovat identifikovat. Názorné barevné fotografie a přehledné informativní texty vám umožní jedinečný pohled do světa léčivých rostlin a přiblíží vám jejich použití. Praktický kapesní formát a pevná obálka přímo vybízejí k tomu, abyste si knihu brali s sebou do přírody.  
Zobrazit článek >
 
Mořská řasa v léčitelství i vaší kuchyni II
Mezi další složky, které stojí za to zmínit, patří sodík, zinek a vitaminy skupiny B.  Řasy jsou skvělou látkou pro detox těla. Odvádějí těžké kovy, poradí si s olovem, rtutí nebo kadmiem, tj. prvky, které můžete přijmout i z ovoce rostoucího u silnice. Eliminují taky vliv radioaktivních látek. Pohlcují karcinogeny, čímž působí proti rakovině.  Řasy podporují imunitní systém a jeho správnou funkci. Mají vysoký obsah antioxidantů, které dokáží výrazně zvýšit vaši obranyschopnost.  Působí taky protizánětlivě, léčí plísně, kdejaké infekce i bakteriální druhy onemocnění.  Řasy jsou taky skvělým prostředkem s omlazujícími účinky. Nejen že působí proti vráskám, celkově vylepšují stav pleti. Působí na růst vlasů, pokud máte problém s vypadáváním nebo řídnutím vlasů, pak řasa může být vhodným přírodním řešením.  Řasy se doporučují konzumovat taky z důvodu účinné prevence proti civilizačním onemocněním.  Kromě alergií léčí taky astma.  Řasy jsou taky vhodné z toho důvodu, že neutralizují kyseliny. Ty v organismu mohou vytvářet nekvalitní prostředí pro zpracování různých látek. Za zásadotvornou prevenci vám tělo poděkuje.  Řasy nastolují celkovou psychickou pohodu, podporují vyrovnanost a aktivují činnost mozku. Působí proti stresovým zátěžím a zmírňují posttraumatické vlivy.  Působí proti osteoporóze, zpomalují a zastavují vývin artrózy, poradí si i s artritidou.  Řasy vám pomohou taky se snižováním krevního tlaku, léčí i gynekologická onemocnění.   
Zobrazit článek >
 
Naučte se vařit I
Již několikrát jste přemýšlel nad tím, jaké by to bylo kdybyste uměl vařit? Že by vás to dokonce bavilo, ale nevíte jak na to? Chcete oslnit vaši přítelkyni nebo ženu pokrmem uvařeným z lásky? Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. S tímto návodem a drobnými tipy se stanete skvělým kuchařem během několika týdnů. Jak na to? Nejdříve vás musím upozornit, že vařit se bohužel nenaučíte ze dne na den. Chce to svůj čas. Nic si nedělejte z neúspěchů. Chybami se člověk učí. Naučte se přijímat připomínky a poslechněte si, jak by se jídlo dalo uvařit lépe. Pro začátek je dobré, mít na vaření svého učitele. Může vám pomáhat vaše milá, třeba váš u plotny zkušenější bratr, kamarád. Nebo můžete poprosit vaši maminku. Ta z vás bude mít jistě velkou radost. Bude jí potěšením naučit vás speciální kuchařské triky. Nejdříve sledujte, pak opakujte, následně vařte sám. Jestliže jste nesehnal žádného učitele nebo se jen zkrátka chcete naučit vařit sám, pak můžete navštívit kuchařský kurz pro začátečníky, kde vás a další přihlášené lidi talentovaní kuchaři seznámí se základy vaření a určitě vás naučí připravit pár základních jídel. Pokud jste single, můžete navštívit kurz vaření pro nezadané a třeba v něm objevit vaši nastávající. Pamatujte si, že nejprve je dobré začít s těmi nejsnadnějšími recepty. Obtížnost vaření je třeba stupňovat s rostoucími zkušenostmi. Po dovaření nezapomeňte váš výtvor ochutnat. Pokud vám v něm nějaká ta surovina nebude sedět, klidně si zapište, co příště musíte udělat jinak. Po chvíli už vám to půjde samo. Kuchařku Mňam aneb prima vařečka 2 najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Proč celozrnné pečivo? I
Celozrnná mouka je čím dál vyhledávanějším produktem. Dříve bylo v kurzu jen celozrnné pečivo, nyní však běžně narazíte na celozrnné těstoviny, kuskus nebo rýži, dokonce i sušenky a jiné výrobky. Celozrnné pečivo je pro zdraví prospěšnější daleko víc než klasické bílé pečivo, a tak určitě neuděláte chybu v případě, když jím ,,obyčejné‘‘ pečivo nahradíte. Obecně to však s pečivem není dobré přehánět, konzumovat byste ho měl střídměji, pokud možno maximálně třikrát denně. Určitě nejezte pečivo ke každému jídlu, je poměrně kaloricky hodnotné. Velké množství pečiva, ať už jakéhokoliv, způsobí to, že budete přibývat na váze. My se ale nyní budeme věnovat celozrnné mouce v jakékoliv podobě. Sáhnout po celozrnné mouce je vhodné třeba ve chvíli, kdy chcete udělat něco dobrého pro své zažívání. Proč ještě? Podívejme se na to podrobněji. Celozrnná mouka obsahuje celkově dost vlákniny. Denně byste měl do sebe dostat ideálně nad dvacet gramů vlákniny, nejlépe až třicet pět, mnozí lidé se však nepřiblíží ani ke spodní hranici této hodnoty. Vláknina je však velmi důležitým prvkem, který by naše strava měla obsahovat každý den. Pomáhá třeba při hubnutí, obecně urychluje metabolismus a snižuje nadváhu, působí proti zácpě. Ve všem celozrnném se vyskytuje dostatek vitaminů a minerálů. Pokud klíčky nebo zrna zbavíte horních vrstev, přijdete o podstatné množství látek. V otrubách najdete například vitamin B, E, K a jistě vás potěší i vitamin A. Pokud vás zajímají minerální látky, díky celozrnné mouce nebudete mít nouzi o hořčík, zinek, železo nebo fosfor a další. Naučte se vařit se skvělou celozrnnou kuchařkou. Publikaci Stručná celozrnná BIO kuchařka (Pavla Momčilová) najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Makový a sójový olej
I dnes budeme pokračovat v přehlídce olejů. Nezapomeňte na proklik, který je umístěný na konci každého článku, a objednejte si vybraný olej, který zpestří váš jídelníček. Makový olej Olej vyráběný z máku je velmi prospěšný pro lidské zdraví. Zapůsobí jak zevně, tak samozřejmě po zkonzumování. To, že makový olej má omamné účinky, jsou pouze domněnky. Vyrábí se ze zralého máku, který ještě prochází úpravou, nemusíte se bát žádných vedlejších účinků. Právě naopak. Makový olej si zamilujete. Obsahuje velké procento vitaminu E, pokud jej potřebujete do těla doplnit, určitě vsaďte na makový olej, který vám zajistí téměř okamžitou dodávku. Makový olej lze přidávat do sladkých i slaných pokrmů. Využijete jej taky při léčbě pokožky v rámci její hydratace a zbavování ekzémů nebo vyrážky. Makový olej se dále přidává taky do některých kosmetických přípravků, například mýdel. Sójový olej Věděl jste, že ze sóji se vyrábí taky olej? Vyznačuje se výraznou chutí, která připomíná chuť tofu nebo uvařeného sójového masa. Olej je poměrně nákladný, zato však velice zdravý. Obsahuje vitaminy skupiny B, taky vitamin E a K. Dobrý přínos pro zdraví mají taky nenasycené tuky a mastné kyseliny, draslík, fosfor a železo. Na oleji nesmažte, přidávejte ho do salátů a dalších nesmažených pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
Bezlepková mouka – Jaké druhy máte k dispozici? II
Jáhlová mouka Z jáhlové mouky uvaříte velmi snadno například kaši. Zajímavé je, že při chladnutí tuhne, až se změní v poměrně pevnou konzistenci. Hodí se i jako zahušťovadlo omáček, taky do krémových polévek. Jáhlová mouka má smetanovou barvu. Cizrnová mouka Cizrna je momentálně vysoko na seznamu pohledávek zákazníků, hlavně tedy těch, co dbají na zdravé a výživné stravování. Tato plodina je však k dostání spíše v celé podobě než jako mouka. Sehnat cizrnovou mouku může být někdy i pěkný oříšek, ale ve zdravé výživě uspějete pravděpodobně vždy. Mouka zachovává vlákninu, dostatek vitaminů i železo. Cizrnová mouka má sice svou charakteristickou chuť, ale konzistencí se hodí pro přípravu opravdu jakýchkoliv pokrmů. Užijete ji jako zahušťovadlo, do zákusků nebo i na jiné vaření. Quinoa mouka Quinoa mouka je poměrně prestižní záležitostí, ale stojí za vyzkoušení. Jedlík však musí mít smysl pro mírnou hořkost, kterou tato mouka do každého jídla přinese. Jedná se o produkt merlíku čínského. Nese v sobě esenciální aminokyseliny, vápník a taky dosti vlákniny. Hodí se od pečiva, polévek i omáček. Sójová mouka Sójová mouka se získává jak ze semen, tak i ze samotné luštěniny. Obsahuje významnou porci bílkovin a taky vitaminy skupiny B. Chuť této mouky není úplně neutrální, samozřejmě sóju trochu připomíná, dalo by se říci, že je její chuť mírně do ořechova. Hodí se na zahušťování. Kukuřičnou mouku polohrubou 400 g najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Seznamte se s kávami OXALIS I
Firma OXALIS je česká společnost, která funguje na trhu již přes dvacet let. Řadí se k největším pražírnám kávy české republiky. Na trh dodává přes 40 druhů kávy a 400 druhů čajů. Pod touto značkou najdete i některé doplňkové zboží. Nemeškejte a ochutnejte (nejen) přepychovou kávu. Z velkého množství druhů můžete vybírat zde. Prohlédněte si ve dvou článcích některé druhy kávy OXALIS a vyberte si tu svou. Kokosový drot Ach to mlsání. Zase máte chuť na sladké? Nevadí! Zapomeňte na zákusky a dopřejte si dobrou kávu, která vám lehce toto sladké mámení nahradí. Pokud jste milovníkem kokosu, je tato káva přesně tím, co potřebujete. Kávu najdete zde. Švýcarská káva Švýcarská káva uspokojí milovníky kofeinových bomb, kteří však touží i po sladkém potěšení v podobě čokolády. Co jiného by taky mohla švýcarská káva obsahovat, že? Kávu najdete zde. Vánoční cukroví Vánoce každým dnem? To se vám lehce splní s kávou jménem Vánoční cukroví. Dopřejte si lahodné potěšení plné skořice, vanilky a dalších aromatických látek, které připomínají vánoční cukroví. Kávu najdete zde. Etiopie Yirgacheffe Podnikněte výlet do východní Afriky, konkrétně do státu Etiopie a nechte se pozvat na pravou káv arabika. Káva z oblasti Yirgacheffe je pěstována ve vysoké nadmořské výšce. Káva na chuť připomíná exotické ovoce, které je doplněno čokoládovými tóny. Kávu najdete zde. Křupavé mandle A na závěr tohoto článku něco pro milovníky nejrůznějších ořechů. Dopřejte si těkuté potěšení pražených mandlí. Kávu najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Seznamte se s kávami OXALIS II
Bílý nugát Toužíte po smyslné kombinaci bílé čokolády, jejíž chuť je ještě více krémovější než krémová a taky po vanilce s přídavkem kousků pistácií? Pak zvolte kávu bílý nugát, jež vám přinese stoprocentní potěšení. Kávu najdete zde. Vanilka Pokud vaše chuťové buňky touží přímo po vanilce, volte tradiční vanilkovou kávu. Najdete ji zde. Malina Káva s kapkou ovocné šťavnatosti? Pak vaše volba musí padnout na malinovou kávu OXALIS, najdete ji zde. Baileys Tuto kávu bych nazvala bombou mezi kávami. Jestliže jste milovníkem alkoholického nápoje Baileys, budete z tohoto druhu kávového nápoje nadšen. Dopřejte si potěšení v podobě kofeinu a prvotřídní whiskey. Kávu najdete zde. Havajský ořech Jak chutná káva s příchutí havajského ořechu? Trochu po pražených lískových oříškách, zčásti po kokosu. Připravte si přímo u vás doma toto havajské potěšení. Zavřete oči a ve chvilce relaxu se přeneste na samotné Havajské ostrovy. Kávu najdete zde. Macadamia Nezapomeňme taky na makadamové oříšky, které se skrývají spolu s čokoládou v kávě Macadamia. Ochutnejte tuto prvotřídní kávu. Najdete ji zde. Belgické pralinky Zvítězí u vás švýcarská čokoláda nad belgickou nebo právě naopak? Připomeňte si chuť neodolatelných pralinek, které byly schovány do kávového nápoje, který najdete zde. Alžírská káva Přenesme se zase o kousek dál. Víte jak chutná pravá Alžírská káva? Správně, po koňaku. Díky skvělé receptuře zůstane v kávě chuť vaječného koňaku po celou dobu konzumace. K8ávu najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Grog, který Vás zahřeje a povzbudí
Nápoj, který Vás příjemně zahřeje a vyžene bacily z těla. Tak by se dal s lehkou nadsázkou charakterizovat Grog. Grog je horký (případně ho můžete pít vlažný) alkoholický nápoj. Grog má poměrně bohatou historii. Již v roce 1740 jej „vynalezl“ viceadmirál Edward Vernon, kdy dával svým námořníkům pít rum zředěný horkou vodou. Později se nápoj ještě dále dochucoval a to zejména cukrem a šťávou z limety. Přezdívka dala jméno nápoji Vzhledem k tomu, že viceadmirál Vernon nosil velmi často pláštěnku z grogrénu, měl přezdívku „Old Grog“ a vzhledem k tomu, že vymyslel tento fascinující „zahřívač“ dostal nápoj jméno po jeho přezdívce, tedy Grog. Od počátku 19. století se stal grog známý i v Německu a postupně se s drobnými úpravami, kdy se rum nahrazoval whisky, vodkou nebo koňakem rozšířil po celém území. Grog se stal velice oblíbený, zvláště v chladných dnech, kdy se jeho konzumace může srovnávat s punčem a horkou medovinou. Nejoblíbenější varianty Vás zahřejí a povzbudí Grog je opravdu velice populární a vzniklo i mnoho variant, zde jsou 3 nejpopulárnější a podle průzkumů i celosvětově nejoblíbenější.   1. Námořnický grog K přípravě budete potřebovat následující ingredience:  15 cl svařené vody se skořicí, hřebíčkem a citronovou kůrou, 6 cl rumu a 2 cl cukrového sirupu.  Příprava je jednoduchá a nezabere ani moc času. Vařící vodu s obsahem výše zmíněných ingrediencí přes sítko scedíte a nalijete do džbánu, či sklenic. Dolijete rumem a poté už si jen můžete v klidu vychutnat onu příjemnou pohodu.   2. Citronový grog Máme tu opět náš velice populární citron. Budete potřebovat 1 dl vody, 2 cl citronového cukrového sirupu, 2 cl citronové šťávy, 4-5 cl whisky. Vezměte hrnec a nalijeme do něj vodu a sirup, poté přiveďte k varu. Po provaření odstavení, přidejte citronovou šťávu, dolijte whisky a můžete nalévat.   3. Rumový grog Jako poslední z trojce nejpopulárnějších grogů zde máme grog rumový. Budete potřebovat následující ingredience: 2 cl vařící vody, kolečko citronu, 4-5 cl rumu, 2-3 kostky cukru. Do sklenice nalijte vařící vodu, dolijte rum a ozdobte citronem. Poté přidejte cukr.   A jedno malé vylepšení, místo vařící vody můžete použít Váš oblíbený horký čaj, to platí zejména u rumové verze grogu. Nicméně i když vařící vodou s kořením, tak jako to je, u námořnické verze grogu zalijete čaj a necháte jej vylouhovat, získáte plnější a bohatší chuť a navíc můžete takto objevit i zcela nové chutě a možnosti.
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno II
Celozrnné bezkvasnicové pečivo a semínka Pokud musíte snídat pečivo, pak se zaměřte na speciální produkty plné semínek, z celozrnné mouky a hlavně nekvasnicového typu. Proč se pečivo ke snídani nepodporuje, si přečtěte o pár odstavců níže. Do jídel s libostí naopak přidávejte semínka a zrníčka všeho druhu, přidat můžete i ořechy. Tyto drobnosti dodají sílu do celého dne. Kaše všeho druhu Spousta lidí snídá ovesnou kaši. Dělá dobře, jedná se o směs, která dodá vlákninu, zaměstná trávicí soustavu a navíc vás na dlouho zasytí. Kromě Ovesných vloček můžete při přípravě kaše využít taky kukuřici nebo třeba pohanku. Vajíčka na všechny způsoby Jsou zdravá, dobrá i výživná, zkrátka ideální trio vlastností na ráno. Z vajec si můžete připravit omelety, míchanou, ,,prsklou‘‘ nebo klasicky vařenou pochoutku. Vejce po ránu vám dodají energii a taky zasytí. Ideální jsou rozhodně. Díky vydatné snídani budete moci oddálit oběd a možná toho taky méně sníte. Prostor je moc malý na to, abychom zde jmenovali všechny vhodné ranní potraviny, dobrý základ jsme však postavili. Vyberete si? Určitě ano. V této fázi se zaměříme na suroviny, které se na ráno příliš nehodí. Budete je muset vyřadit ze snídaňového jídelníčku nebo se v něm tyto produkty vůbec nenachází? Káva Káva je nápoj kyselý, i když to v těch lepších druzích necítíte. Někteří lidé by se bez ranní kávy zkrátka neobešli. Pokud patříte mezi ně, zkuste však doušky vypít alespoň až se snídaní. 
Zobrazit článek >
 
Rychlá sváča, která zasytí I
Hummus  Hummus je jednou z nejlepších svačin vůbec. Je velice výživný, obsahuje mnohé vitaminy a navíc skvěle zasytí. Hodí se ke kombinování téměř s každou zeleninou. Dobře bude chutnat třeba s mrkví, řapíkatým celerem nebo okurkou. Nezapomeňte svůj hummus ochutit, aby chutnal ještě lépe. Pokud cítíte, že vás jedna porce nezasytí dostatečně, přidejte si do svačinové krabičky ještě jedno nebo dvě vařené vejce. Klíčky  Ne každý klíčky jako jídlo ve svačinové nabídce přivítá, avšak vězte, že tyto drobné a velice zdravé suroviny pro přípravu zejména salátů vás dokáží zasytit až na několik hodin. Vyzkoušejte třeba oblíbené klíčky mungo, jejichž chuť se dosti podobá hrášku. Přidejte zeleninu a dochuťte. Tato směs výborně chutná s balkánským sýrem.  Směs ořechů Kešu, para nebo snad pistácie? To je jedno. Všechny oříšky v sobě nesou kupu vitaminů a taky zdravých mastných kyselin i tuků. Ořechy můžete zobat neochucené, přidat je do některých pokrmů nebo vyzkoušet osolené pochutiny. Jen si dejte pozor na to, že ochucené oříšky bývají taky pražené, a tak vám jistě přijdou k chuti i ve chvíli, kdy nebudete mít vůbec hlad. V takovém případě jdou tyto dobroty velmi rychle na tloušťku.  Celozrnný chléb se šunkou a salátem  Pro větší jedlíky, kteří se bez pečiva neobejdou, je vhodný například tmavý chléb se zvýšeným obsahem semínek doplněný šunkou z pravého masa. Doplňte dobrotu zeleninou, ať vám pocit sytosti déle vydrží. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9