Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
MedPharma Acai berry
V posledních letech se roztrhla nabídka tzv. superpotravin. A tak se vyznavači zdravého životního stylu začali krmit chia semínky, goji, množstvím ořechů, nepraženými kakaovými boby, quinoou, macou a dalšími. I v našich luzích a hájích můžete najít podobně kvalitní lahůdky – patří k nim obyčejná červená řepa, rakytník, meruňky, brusinky a borůvky a další. Mezi superpotraviny můžeme zařadit i plody vzdálené příbuzné borůvek - acai. Roste v oblasti Střední a Jižní Ameriky a z nutričního pohledu výše jmenované druhy ovoce jednoznačně převyšuje. Obsahuje vlákninu, nasycené mastné kyseliny, vitaminy, minerály a další antioxidanty. A jak acai, nebo také acai berry působí? Brání buňky před nežádoucími volnými radikály, zpomaluje stárnutí a podporuje zdravý spánek i regeneraci svalů. Posiluje chrupavky a kosti, zvyšuje libido a přispívá ke kontrole hmotnosti. Používá se sušená, případně mletá v podobě prášku. V právě prášek z acai berry, obohacený o garcinii kambodžskou, extrakt ze zeleného čaje a vinné révy, inulin – rozpustnou vlákninu, pocit sytosti dodávající jablečný pektin a hladinu krevního cukru regulující chrom ocení všichni, jejichž záměrem je redukce hmotnosti. Připravte se na období, které nastane po svátečním hodování, zakupte si doplněk, který nastartuje vás metabolismus a pomůže se vrátit k potřebné hmotnosti. Prášek z Acai berry, doplněný o složky podporující metabolismus, v dávce na 33 dní (67 tobolek) najdete za sníženou cenu v sekci Zdraví.    
Zobrazit článek >
 
Pijte čaj každý den, víme proč je to dobré II
Nápoj mládí Už od pradávna je čaj považován za elixír mládí. Ne nadarmo pili tento drink i králové starých říší. Některé civilizace považovali čaj za dar z nebe, jiní zase věřili, že do každé čajové směsi matka země přidává moudrost. Jako lék byl čaj vzácný velice, záleželo na každé příměsi. K pojmenování ,,nápoj mládí‘‘ je ještě třeba dodat, že čaj obsahuje velké množství antioxidantů, které přirozeně zpomalují proces stárnutí. Posilují navíc obranyschopnost svého nositele, takže je mnohem méně náchylný k nejrůznějším nemocem. Podporuje myšlení zdravou cestou Není tajemstvím, že čaj působí velice dobře taky na mozek. Podporuje duševní i tělesnou rovnováhu a díky kofeinu se postará o dobrou funkci orgánů. Díky tomu, že čaj povzbudí mozek, se budete déle soustředit a navíc vám lépe půjde i přemýšlet. Máte problém s koncentrací? Pak volte zelený čaj, říká se, že má dokonce lepší účinky než káva. Dar pro kosti Konzumace čaje dodá vašim kostem sílu. Čaj napomáhá k zhuštění kostní hmoty a chrání svého uživatele před osteoporózou. Zvýšená konzumace čaje se doporučuje zejména starším lidem, kteří mají k nemocem kostí blíž než mladí. Blahodárný pro kůži Pití čaje snižuje otoky, pomáhá tělo ochránit před rakovinou kůže a celkově vyživuje pleť. Jeho sílu můžete využít i zevně. Pokud máte problém s ekzémy, vyrážkami nebo akné, uvařte si zelený čaj. Ten vylouhujte, ale mix bylin nevyhazujte. Naopak je pečlivě sesbírejte a aplikujte na postižené místo. Kúru opakujte ideálně dvakrát denně po dobu patnácti minut. Za pár dní shledáte velké zlepšení.  
Zobrazit článek >
 
Jakému pití se vyhnout, když chcete shodit kila a nabrat svaly? I
V tomto článku se nebudu zabývat nápoji, které přirozeně a zcela očekávaně přispějí k nějakému tomu dalšímu kilu navíc. Společně se podíváme na drinky, u kterých byste negativní ovlivnění vaší váhy třeba ani nečekal. Jaké tekutiny mám na mysli? Ledový čaj balený Kupujete si rád ledový čaj? I když se tento nápoj zdá být zcela lehký, rozhodně tomu tak není. Přemýšlel jste někdy nad tím, kolik takový čaj musí obsahovat cukru? Pokud ne, tak vám ráda odpovím. V jedné plné sklence ledového baleného čaje se nachází průměrně deset kostek cukru. Překvapivé, že? Není divu, že při neustálém pití ledového čaje žádné to kilo neshodíte. Ledové čaje mimo cukr taky obsahují velké množství konzervačních látek. Ani čajového extraktu v nich není mnoho. Obvykle se jedná téměř o obarvenou a uměle dochucenou vodu. Uvařte si raději zdravý domácí čaj. Stačí, když přidáte citron, trochu cukru a nápoj bude chutnat jistě výtečně a možná dokonce lépe, než nezdravý čaj z obchodu. Ovocné džusy Další cukrovou bombou jsou džusy. Pokud pijete pouze stoprocentní džusy, jste na tom ještě dobře. Sklenka takového džusu obsahuje asi tři až pět kostek cukru. Pokud volíte džusové koncentráty, dobře si vybírejte. Obvykle jsou totiž hodně ředěné vodou, která je samozřejmě doplněna spoustou cukru. Zaměřte se na výrobu domácího džusu. Co takhle pořídit si nový odšťavňovač? Odšťavňovač VITALIS LO-7025 najdete zde. Díky němu snadno připravíte vynikající 100% džusy i koktejly, které budou obsahovat vysoké procento vitamínů. Odšťavňovač Vitalis umožňuje připravit až jeden litr ovocné šťávy najednou. Udělejte si radost a pořiďte si domů nového pomocníka. 
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě podle příručky MT
Kdo má rád staré knihy, které se věnují tehdejším zvykům, táboření či turistice, může se při jejich čtení nejen pobavit, ale také v nich najít mnoho zajímavých poznatků. Dnes jsem si pro vás našla jednu zajímavost z příručky zvané "Mladý turista ČSR" z roku 1959. Jedná se o perličku z šedesát let straré knížečky, která vznikla v tehdejším Sportovním a turistickém nakladatelství. OHEŇ A VAŘENÍ Při turistice je oheň velkým pomocníkem. Složí jako zdroj světla, tepla, umožňje přípravu teplých jídel, sušení promočených a vlhkých soušástí výstroje a výzbroje. Taktéž zpříjemňuje večery v přírodě. 1. Výběr a úprava místa pro oheň Pamatuj, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Dbej proto úzkostlivě, abys nezpůsobil požár. Místo pro ohniště vyhledej pokud možno bez porostu, v závětří a poblíž vody. Oheň dělej jen tak velký, aby ani vítr nezanesl jiskry do míst, kde by mohl vzniknout požár. Najdeš-li staré ohniště na vhodném místě, využij je. 2. Druhy ohnišť Nejjednodušší jsou ohniště na kamenech a lovecká. Ohniště se zavěšenými nádobami zajišťují dobrý přístup k ohni. Skupinová ohniště se využívají při vaření v několika nádobách současně. Pracnější jsou ohniště chráněná, v našem přípradě ohniště v zákopě a polní pec. 3. Cestovní vařiče Vaření je na nich rychlejší, čistější a hlavně lze jich použít tam, kde otevřený oheň je zakázán. 4. Vaření na otevřeném ohni K vaření na ohništi používáme kotlíky a pánve. Nejlépe se osvědčují nádoby hliníkové. Jsou lehké a rychle se v nich smaží a peče. Ke každému kotlíku patří poklice, aby do něho nepadalo smetí a popel. Určitě se mezi vámi najde mnoho příznivců vaření v kotlíku. Ať už bezpečně v přírodě nebo doma na zahradě. A pokud o vaření v kotlíku toužíte, stačí si najít zajímavý recept, zakoupit KOTLÍK FIELD a pozvat rodinu nebo přátele.  
Zobrazit článek >
 
Nejznámější druhy zeleného čaje II
Čína, Tchajwan, Korea, Hong Kong, Japonsko, to všechno jsou místa s vysokou produkcí zeleného čaje. Již v minulém článku jste se mohl seznámit blíže s čaji z Číny a Indie. Dnes prozkoumáme nějaké ty japonské. Slova Rjokuča či Oča aneb v překladu z japonského jazyka čaj, je nepostradatelnou součástí jídelníčku nejen každého Japonce. V Japonsku se vlastně jiný něž zelený čaj téměř nepěstuje. Domorodé obyvatelstvo se již od pradávna zabývá mícháním a obhospodařováním čajových lístků, aby vytvořilo to nejlepší pro celé lidstvo. Starat se správně o čaj považují Japonci za takové malé umění. Za největší čajové centrum by se dala považovat oblast Šizuoka nebo kraj jménem Udži. Čaj japonský se od toho čínského odlišuje jedním zásadním způsobem. Na přerušení oxidace se totiž používá horká pára. Čajových lístků, odrůd čajovníku a hlavně čajů samotných existuje nepřeberné množství. Podívejme se na ty základní. Bancha Za nejběžnější, klasický a cenově nejpřístupnější čaj se již dlouhá léta považuje čaj Bancha. Slovo ban označuje cosi trpkého a hrubého, v jiném překladu taky slovo může znamenat obyčejnost. Ne nadarmo se takto čaj jmenuje. Nejde totiž o žádnou speciálií. Bacha se připravuje ze starších lístků, neobsahuje příliš kofeinu, takže je vhodný i k večernímu popíjení. Pokud byste hledal čaj pro celou rodinu, můžete zvolit právě tento, lepší nenajdete. Jeho velkým plusem je možnost pití za studena. Bude chutnat možná ještě lépe, než když byl horký. Čaj obsahuje velké množství želena, poznáte ho podle zelenožluté barvy. Poznejte pravé Japonsko s tím správným čajem. Japonský zelený čaj Sencha najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Gril nejen domácí
A je tady příjemně vlahé počasí. I když je proměnlivo, je přeci apríl, pobyt venku je stále příjemnější. Volný čas trávíme nejen výlety a procházkami, ale taky jarními pracemi na zahradě, úklidem po zimě, návštěvami zahrádek a chalup našich přátel. Jednou z velmi oblíbených sezónních společenských událostí je grilování, protože jak se říká, jídlo nás spojuje, protože jíst musíme všichni. V zimě se může rodinná sešlost konat doma či v restauraci, od jara do podzimu ji veranda s adekvátním grilem podstatně vhodnějším. Přestože pro masožravce je správná grilovačka výrazem pro burger, steak, žebro, pro býložravce mezi námi znamená vynikající lilek, cuketu, papriku nebo žampion. Proto by měl správný rodinný gril umožňovat oddělení masitých kousků od bezmasých. Požadavky na jeho vlastnosti a velikost, případně regulovatelnost jsou ale hlavně otázkou individuálních nároků. Prohlédněte si proto oddělení grilů, kde můžete volit mezi těmi na dřevěné uhlí a elektrickými. Zakoupit lze takřka profesionální zařízení, i stolní – do domácnosti. Právě mezi nimi mne zaujal stolní gril na dřevěné uhlí KEG s nízkou mírou kouřivosti značky Cattara. Kvalitní litinový gril má kulatý rošt o průměru 30 cm. Baterií poháněný plynule regulovatelný větrák lze i zcela vypnout. Součástí grilu na dřevění uhlí KEG je taška na přenášení a uskladnění.
Zobrazit článek >
 
Co nejíst na prázdný žaludek? 1.část
Všude se můžeme dočíst, že úspěšným startem dne, je dobrá snídaně. Od snídaně se odvíjí, jak budeme během dne fungovat a do jisté míry je to pravda, viz třeba můj článek o hubnutí a citronech. Nicméně i když je snídaně základ dne, tak se rozhodně nemůžeme spoléhat jen na ni. Jistě se Vám už stalo, že jste na prázdný žaludek snědli něco, po čem Vám bylo ještě hůř, než když jste měli pouhý hlad. Některé potraviny, které konzumujeme na prázdný žaludek, mají negativní vliv na naše zdraví a speciálně negativní vliv na naše zažívání. Připravil jsem si pro Vás krátký seznam potravin, které byste rozhodně neměli konzumovat na prázdný žaludek.   Banán Pryč jsou doby, kdy se banán považoval za exotické ovoce, díky snadné dostupnosti doslova na každém kroku se stal banán nedílnou součástí našeho jídelníčku. Nicméně pokud banány konzumujete na lačný žaludek, nepřináší to Vašemu organismu pozitivní účinek, který očekáváte, ale spíše naopak. Banány jsou poměrně těžce stravitelné a pokud je sníte na prázdný žaludek mohou Vám způsobit nepříjemné pocity nadýmání a následnou plynatost. Lékaři doporučují toto ovoce, které má jinak spoustu pozitivních dopadů na náš organismus až po normálním jídle, například po obědě.   Česrtvá zelenina Většina zeleniny, zejména kořenová zelenina, je sama o sobě velmi těžko stravitelná. Když k tomu přidáme, že čerstvá zelenina obsahuje značné množství kyselin, které velmi snadno podráždí sliznici Vašeho žaludku. Samozřejmě hrozí, také nadýmání, plynatost a tlačení žaludku.   Jogurt Zde se možná divíte, nicméně je dokázáno, že jogurt ani s cereáliemi byste neměli snídat a to zejména díky možným projímavým účinkům. Nicméně se jogurt doporučuje jako dopolední či odpolední svačinka, protože pomáhá s trávením.     K ránu však patří i ústní hygiena, máte vše, co potřebujete k ústní hygieně? Podívejte se na e-shop do sekce zdraví a ústní hygiena, naleznete zde velice zajímavé prostředky, které Vám ještě více rozzáří ráno. 
Zobrazit článek >
 
Choroby a škůdci rajčat
Pokud rád pěstujete zeleninu, především rajčata, možná jste se už potýkal s různými škůdci a chorobami. S některými jste si snadno poradil, ale nad něčím si stále lámete hlavu, co vaše rostliny nebo plody rajských jablíček ohrožuje. Nejčastější choroby jsou: Plíseň bramborová - vyskytuje se na listech, plodech i stoncích. Na listech vytváří šedozelené skvrny, které pak hnědnou. Plody mívají skvrny zelenohnědé s postupným černáním. Plíseň se šíří především ve vlhkém počasí a při střídání teplot (horký den / chladná noc). Suchá hniloba rajčat - se nesprávně zaměňuje za houbovou chorobu. Zde postačí, když použijete hnojivo s vyšším obsahem vápníku, které naaplikujete na listy rostliny. Škůdci na rajčatech: Mšice - patří mezi drobný savý hmyz, který škodí sáním, což vytváří na rostlině různé deformace. Kromě tohoto problému jsou mšice i přenašeči jiných virových chorob. Dále mšice obalují rostliny vylučovanou lepivou tekutinou tzv. "medovicí", na které se ráda tvoří "čerň" houbového původu. Molice - svým vzhledem připomínají maličké bílé mušky (1 - 1,5 mm velké). Napadené listy rostliny jsou deformované a ztrácejí svoji barvu. Taktéž jako mšice obalují rostlinu "medovicí", kde se daří "černi".  Slimáci - hodují na podzemní části rostlin. Jejich výskyt snadno poznáte podle zaschlého slizu. Na listech vykusují okénka a rádi si smlsnou na mladých rostlinách.  Jak pěstovat a pečovat o rostliny, abyste se dočkal bohaté a zdravé úrody najdete v knize ZAHRADNÍKŮV ROK.
Zobrazit článek >
 
Nejznámější druhy zeleného čaje III
Jaké další čaje stojí za ochutnání? Poznejte japonské tradiční způsoby přípravy čajů, čtěte dál tento článek. Sencha Sencha by se dal zase nazvat čajem světově nejpopulárnější. Čaj světle zelený, až nazlátlý se pěstuje po celý rok. Díky tomu, že čajové lístky je možné sbírat strojově, patří i tento čaj k méně nákladným nápojům. Jeho zpracování trvá pouze několik minut. Čajové lístky se napařují maximálně půl minuty, následně jsou sušeny. Poté jsou již připraveny ke konzumaci. Podoba usušeného čaje připomíná malé válečky. Pokud se setkáte s čajem Sencha, který však stojí až strhující částky, znamená to, že jste právě pravděpodobně objevil čaj ruční výroby. Protože ne každá strojová práce je kvalitní, zpracovávají Japonci tento čaj i osobně. Ceny se však pak vyšplhají do velmi vysokých hodnot a vy si musíte dávat pozor na to, abyste se nezapomněl přesvědčit, že čaj je opravdu ručně dělaný. Věděl jste, že existuje i odrůda čaje Sencha, ze které se připravuje také něco speciálního? Jmenuje se Eat Green Tea. Nesloží nikterak k pití, avšak k vaření. Tento kuchyňský doplněk se používá jako koření, prý podporuje hubnutí. Co víme jistě je, že podporuje metabolismus. Gyokuro O čaje Gyokura je nejzajímavější jeho poslední fáze růstu před sklizní a taky samotná chuť. Předtím, než jsou čajové lístky sesbírány, jsou celé keře na třicet dní zakryty stínem, aby na žádný z lístků nedopadlo sluneční světlo. Japonci tak docílí velmi zvláštní chuti, která připomíná smetanu. Čaj je velmi hutný, zní to neuvěřitelně, ale opravdu zasytí. Má nasládlou a jemnou chuť. Jeho barva je zelenosmetanová. Poznejte pravé Japonsko s tím správným čajem. Japonský zelený čaj Sencha najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Maso - vepřová panenka s hráškem
Milovníci masa ocení každý pokrm, kde bude tato surovina použitá. Už jen při představě hovězího guláše, steaku, vepřových řízků z krkovice nebo divočáka s šípkovou či se zelím se vám budou sbíhat sliny. A to jsem ještě opomněla vyjmenovat pečenou husu nebo kachnu s krásně křupavou kůžičkou, jehněčí gulášek, králíka na smetaně a nebo pstruha na másle. Nakladatelství APETIT přichází s knihou, která se věnuje MASU a to především hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kůzlečímu, králičímu a zvěřině. Naleznete zde nejen zajímavé informace o uvedených druzích masa, ale také spoustu přehledných receptů, které se dají z daných druhů mas připravit. K dobrému obědu si můžete připravit: RECEPT: Vepřová panenka s hráškem a brambory Ingredience: 600 g vepřové panenky 600 g oloupaných brambor nakrájených na kostky 400 g zeleného hrášku cibule 2 stroužky česneku 200 ml zeleninového vývaru 2 lžíce hl. mouky olej sůl mletý pepř Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky, osolíme, lehce obalíme v mouce a opečeme na oleji zhruba 5 minut. Brambory uvaříme v osolené vodě a orestujeme na pánvi, ve které jsme opékali maso. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku a poté k ní přidáme česnek a hrášek, vše podlijeme vývarem a povaříme doměkka. K hrášku přidáme maso a brambory, promícháme a ještě chvíli prohřejeme a můžeme podávat.  
Zobrazit článek >
 
Jak uchovávat a servírovat sýry
Dříve se sýry uskladňovaly v dobře větratelných sklepech. Takovéto prostory byly tmavé, měly správnou vlhkost a sloužily jako spižírna. Dnešní doba nám nabízí ke skladování potravin ledničky, neboť málokdo vlastní sklep, který by měl příhodné podmínky pro skladování potravin. JAK DOBŘE UCHOVÁVAT SÝRY pokud zakoupíte sýr zabalený ve speciálním obalu a krabičce, je dobré jej, pokud sýr nesníte celý, opět zabalit do onoho papíru a zpět vložit do krabičky. nebalené sýry se ponechávají ve speciálním papíru, do kterého byly zabaleny při nákupu. plísňové sýry zabalte do alobalu. měkké sýry by měly být hermeticky zabaleny. tvrdé sýry můžete zabalit do utěrky, kterou předem navlhčíte v bílém víně. Mozzarellu můžete uložit do vody smíchané s mlékem. JAK PODÁVAT SÝRY K JÍDLU nepodávejte nikdy sýry studené. po vytažení z chladničky je nechte hodinku až dvě odležet v pokojové teplotě. JAKÉ POUŽÍT NOŽE NA KRÁJENÍ na jemné sýry - nůž s dlouhou lehce zajřivenou čepelí s rozdvojeným koncem. na měkké sýry - plochý tupý nůž. na velmi uleželé sýry - nůž s krátkou čepelí ve tvaru kapky. Nůž sýr nekrájí, ale odlupuje sýr po šupinách. JAK NAKRÁJET SÝRY válcovité sýry s měkkým těstem - krájíme na dílky jako dort. kulaté sýry (př. Mozzarella) - krájíme na plátky. sýry s tvrdým těstem (př. Parmigiano Reggiano) - krájíme na šupiny. čtvercové sýry (př. Taleggio) - nakrájíme nejdříve na čtvrtky a poté na trojúhelníky. menší, válcovité či nízké sýry - krájíme na polovinu nebo na kousky.                                                                                                                                                  
Zobrazit článek >
 
Cukr a co o něm ještě nevíte I
Oblíbené sladidlo, na kterém je kdekdo závislý. Co o této dobrotě, bez které by minimálně každý druhý jedinec nevydržel ani den, jistě nevíte? Přečtěte si článek našich zajímavých zjištění o cukru. Cukr není jakkoliv chemickým výrobkem Spousta lidí si myslí, že cukru se pomáhá chemicky. Není to pravda. Jeho výroba je poměrně jednoduchá. Stačí vytěžit z cukrové řepy sladkou krystalickou složku, ze které se pak stane cukr. Ten se jen před krystalizací očistí, a tak se stane bílým. Přírodní konzervant Přírodní konzervant se vším všudy. To ej taky důvod toho, proč se marmelády tak moc sladí. Bez cukru by totiž moc dlouho nevydrželi. Spolu s pektiny v ovoci máte zaručeno, že vám toto duo zajistí mimořádnou marmeládovou výdrž. Antibakteriální účinky Napadlo by vás, že obyčejný cukr působí antibakteriálně? Ano, opravdu je tomu tak. Ničí bakterie a podporuje hojení ran. Likviduje taky patogeny. Cukr je vhodnou farmaceutickou dezinfekcí. Vyzkoušejte jeho sílu. Sukka aneb trocha historie Slovo cukr vzniklo z arabského slova sukka. Cukrová třtina se začala pěstovat ji kolem roku šest tisíc před naším letopočtem právě na území arabského státu. Odtud se pak plodina rozšířila do Persie, Indie a Melanésie. První zmínky o cukru pak přicházejí z pátého století z Indie. Dnes taky vím, že již na počátku devatenáctého století se ročně vyrábělo více než 180 tisíc tun cukru. Když na vás někdo myslí.. Cukr působí proti škytavce. Pokud trpíte neustálím skytáním, vycucejte jednu kostku cukru. Ta nepříjemný pocit hned zastaví a škytat ani alespoň den nebudete. Hubněte zdravě! Vyzkoušejte doplňky stravy, díky kterým budete mít nejen menší chutě na sladké, ale taky se vám podaří lépe zhubnout. Naši pestrou nabídku si můžete prohlédnout zde. 
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno I
Jsou potraviny, které mohou po ránu pořádně podráždit žaludek. Existují i takové suroviny, které ráno sníte a budete mít kvůli nic celý den obrovské chutě na cokoliv. Pak tu ale máme taky potraviny, které jsou pro začátek dne ideální. Jaké to jsou? Tento článek vám prozradí, co jíst klidně na lačný žaludek a jakým potravinám se raději vyhnout. V první řadě je třeba vyvrátit mýtus o sladkých a slaných snídaních. Určitě není pravda, že jedna kategorie je lepší než druhá. Záleží na konkrétních potravinách, které jsou rozhodující. Je jedno, jak potraviny chutnají, důležité je to, co obsahují. Nejprve se podívá na vhodnou snídaňovou nabídku, následně vám doporučíme, čemu byste se měl raději vyhnout. Ovoce Každý kousek ovoce, ať se jedná o jakýkoliv druh, v sobě nese tolik vitaminů k nezaplacení. Najdete v něm taky minerály, některé stopové prvky a další přínosné látky. Ovoce vám po ránu dodá energii, obsahuje jednoduché cukry, se kterými si tělo snadno poradí. Taky má ve svých schopnostech vlastnost pročišťovat organismus. Další výhodou ovoce je to, že vás dokáže zasytit až na několik hodin. Med Když už přišlo na zmínku o cukrech, zvláštní pozornost patří medu. Jde o přírodní sladidlo, které je stoprocentně zdravější než cukr. Takže čaj s medem, sladkou snídani jím doslazujte také. Med vám navíc pomůže s trávením a působí preventivně proti nemocem. 
Zobrazit článek >
 
Co jsou to superpotraviny?
V dnešní době se s nimi setkáváme skoro na každém rohu a v mnoha reklamách, kde nás výrobci nějakého přípravku lákají, že je složen pouze ze přírodních superpotravin. Co to ale vlastně je superpotravina?   Reklama nebo skutečnost? Superpotravina je zejména marketingové označení pro potraviny, které mají z pravidla vysoký obsah látek, které jsou nebo by měli být prospěšné zdraví a lidskému organismu. Mezi tyto látky se řadí hlavně velký obsah vitamínů a minerálních látek.   Definice superpotravin Zmínka o superpotravinách byla n počátku 20. století, k hojnému rozšíření však došlo až počátkem 21. století. Tento trend souvisí hlavně s větším zájmem lidí o své zdravý, zdravou stravu bez chemických doplňků a také zdravý a aktivní životní styl. Neexistuje však žádná oficiální nebo podložená definice superpotraviny. Tento termín je tedy používán spíše v marketingu a v médiích jako určitý „tah na branku“ a popisují se tím výživní potraviny s pozitivními účinky na lidský organismus. O definici se pokoušeli odborníci z Oxfor English Dictionary, podle nich se jedná o „výživově bohatou potravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“, Webster's Dictionary je pak popisuje následovně: „zvláště výživově bohatou potravinu, plnou vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a/nebo živin rostlinného původu“   Superpotraviny Existují již různé seznamy superpotravin, zejména kvůli vysokému obsahu vitamínů a látek prospěšných lidskému organismu. Na tomto seznamu jsou borůvky, citron, kokosová voda, granátové jablko, kiwi a kakaové boby.   Spory a kritika odborníků Nicméně i když jsou u většiny výše zmíněných potravin pozitivní účinky již odborně podložené (viz třeba citron a kokosová voda), tak někteří odborníci označování určitých potravin za superpotraviny značně kritizují. Podle určitých odborníků toto označení mate zákazníky, kteří se pak domnívají, že tyto potraviny jsou lepší než „běžné“ potraviny na trhu. Při označování některých druhů ovoce a zeleniny za super potraviny se pak často argumentuje vědeckými studiemi, které zjistily, že mají určité zdraví prospěšné látky. Mnoho obchodníků je tak schopno udělat super potravinu i z „obyčejné“ salátové okurky. Nutno dodat, že ovoce a zelenina má sama o sobě prospěšné účinky na lidský organismus aniž by se při tom jednalo o označení „superpotravina“.   Zdravý životní styl je základ Nicméně všichni odborníci z vědeckého spektra se shodují na tom, že pokud člověk nevyznává zdravý životní styl a nestará se o své tělo, kouří, pije nebo fetuje, tak ho zelenina, ovoce a ani superpotraviny nespasí. Ke zdravému životnímu totiž patří i přirozený pohyb, spánek a vyvážená strava.
Zobrazit článek >
 
Jak připravit QUINOU?
Quinoa. Zdravá, plná vitaminů, minerálů a taky velmi chutná. Tak proč ji nezkusit? Víte, jak se quinoa připravuje? Poradíme vám v tomto článku. Ačkoliv většina zdravých produktů vyžaduje speciální péči nebo dlouhý proces vaření, quinoa je zázračnou výjimkou. Její příprava je totiž jednoduchá a taky docela rychlá. Quinou vysypte nejprve ze sáčku na cedník. Pořádně ji propláchněte, abyste se zbavil nečistot a případných nežádoucích saponinů. Ty se projeví tvořící se pěnou na povrchu. Nebojte se produkt vypláchnout hned několikrát. Opravdu to potřebuje. V další fázi si připravte hrnec s vodou v poměru 1:2,5. To znamená, že na jeden šálek quinoy dolijte do hrnce dva a půl krát více vody. Toto množství je opravdu nutné dodržet, produkt hodně vody natáhne do sebe. Následně přiveďte směs k varu a nechte na ohni asi dvacet minut. Hrnec zakryjte pokličkou. Po dovaření by v hrnci neměla zůstat téměř žádná tekutina. Pokud se tak nestane, přebytečnou vodu samozřejmě slijte. Hotovou quinou poznáte podle její měkkosti. Pamatujte, že i přes vaření by měla držet svůj tvar. Nebojte se bílých proužků na produktu, jde o klíčky. Nyní zbývá už jen se rozmyslet, jak vlastně quinou chcete podávat. Máte chuť na teplý pokrm? Bude z ní jen příloha nebo připravíte speciální rizotto? Quinou můžete podávat taky na studený způsob. Vmíchejte ji třeba do salátu. To bude dobrota! Bio Quinoa je k pro vás k dispozici samozřejmě v našem e-shopu. Vyzkoušejte její chuť i sílu. Neváhejte a objednejte si ještě dnes tento produkt za skvělou cenu.
Zobrazit článek >
 
Rakytník na zdraví
Zjistěte, jak vašemu zdraví může prospět rakytník řešetlákový. Tato rostlina se může pochlubit hned řadou speciálních účinků. Někdy se dokonce přezdívá vitaminovou bombou, neboť obsahuje velkou dávku vitaminu C.  V plodech rakytníku najdete podstatné množství vitaminu A, B, zmíněného ,,Céčka‘‘, dále vitaminu D, F, K, P. Jsou bohaté na cukry, třísloviny, zdravé cukry a silice.  Rakytník posiluje činnost srdce, pročišťuje krev a cévy. Působí jako vhodná prevence proti srdečnímu infarktu nebo mrtvici či trombóze.  Užívání rakytníku je vhodné v případě angíny nebo chřipky. Jde o přirozeného podporovatele imunity. Látky v rakytníku působí též proti stresu. Léčí žaludeční vředy. Rakytník je dobrý taky pro léčbu trávicích potížích. Uvádí trávicí funkce do normálu.  Zejména rakytníkový olej se postará o dokonalou regeneraci pokožky. Tím, že podporuje její pružnost působí jako lék proti vráskám. Hojí rány a ekzémy. Léčí nemoc jménem dermatitida.  Rakytník můžete užívat čerstvý. Tímto způsobem do těla dostanete přirozeně nejvíce vitaminů. Rakytník je k dostání taky sušený. Další možností konzumace je rakytníkový sirup, který si lze vyrobit i doma za pomoci vody, kyseliny citronové a cukru. Prospěšný ale i velmi chutný je rakytníkový džem.  Dále se používá taky rakytníkový olej. Ten se k pravidelné konzumaci doporučuje v případě léčby jakékoliv výše zmíněné nemoci nebo jiných uvedených problémů. Můžete ho aplikovat přímo na pokožku nebo ho přikapat do koupele.  Produkt Bio Rakytníkový olej (olejový extrakt) je unikátní přírodní produkt s vysoce regeneračnímu účinky. Je vhodný i pro malé děti. Najdete ho zde: zdravi.eiffeloptic.cz.   
Zobrazit článek >
 
Mistrem Sushi lehko a hravě u Vás doma!
Máte rádi nebo dokonce milujete sushi? Dostali jste někdy nehoráznou chuť na tento báječný pokrm, ale nechtělo se Vám do restaurace? Nezaujala Vás ani možnost dnešní doby jakou je rozvoz jídla domů, protože cena se díky rozvozu znatelně vyšplhá vzhůru anebo nemáte s rozvozy ty nejlepší zkušenosti? Nevadí, mám pro Vás řešení. Co takhle si udělat skvělé sushi přímo u Vás doma? Přesně tak nemusíte se ničeho děsit, je to jednoduché a bude Vás to i bavit.   Co je to, ale vlastně sushi? Když se řekne Japonsko, tak se mnohým z nás vybaví udatní samurajové, pro které čest a oddanost byla důležitější než strach ze smrti. Vybaví se nám zcela jistě mnoho moderních technologií, zajímavých animovaných filmů a seriálů, kterým říkáme manga a samozřejmě i legendární meč katana. Největší symbolem Japonska,který se však evropanovi zcela jistě vybaví je sushi, jedno z nejznámější jídel japonské kuchyně. Většina lidí si pod pojmem sushi bohužel představí pouze syrovou rybu s kouskem rýže.  Sushi je však hlavně vařená lepkavá rýže spojená se speciální sladkokyselou omáčkou zvanou sušinoko, která se připravuje právě k účelu jakým je dochucení rýže na sushi. Sushinoko, je prakticky směs rýžového octa, cukru, soli a vmíchá se do uvařené rýže,kde vlastně tvoří jednu z hlavních složek sushi. Není divu, že v doslovném překladu z japonštiny znamená sushi ” kyselá rýže” . Sushi má poměrně dlouhou historii, první zmínka o sushi pochází již z roku 718 n.l. Ale s největší pravděpodobností, se sushi objevilo ještě mnohem dříve. Původně však sushi nevypadalo tak skvěle jako teď. Jednalo se o nasolené části syrových ryb obalené do rýže, aby v ní dozrály. Rýže se pak nekonzumovala, používala se pouze, jako jakýsi obal k dozrání a ke konzervaci. Recepty se samozřejmě v průběhu času různě upravovaly, včetně vzhledových úprav a technice servírování. Každá část Japonska si prakticky vytvořila i své vlastní sushi speciality, díky které se lokalita také vyznačovala na různých cestovatelských mapách tehdejší doby. Sushi nigiri, které je v současnosti jedno z nejpopulárnějších specialit vznikla teprve v 19. století v Tokiu. Opravdový boom ve světě sushi slavilo až v minulém století, kdy se prakticky začalo rozšiřovat do všech částí světa a mnohé vyhlášené podniky si najímali japonské kuchaře, abymohli svým hostům dopřát opravdový požitek z této delikatesy.  Najímání kuchařů z Japonska mělo, ale také psychologický efekt, hostům spíše chutnalo sushi od opravdového Japonce, než od amerického či evropského kuchaře, i když se udělala řada testů, kdy sushi vařila jedna osoba a pouze se zákazníkům sdělilo, že tento kousek připravil Japonec a tento Američan.   Sushi je legendární po celém světě, nejen díky své netradičnosti, ale také hlavně díky své výživové hodnotě a prospěchu na lidský organismus. Sushi se vyrábí z rýže, které se říká nišiki. Tato rýže se ovaří a ještě teplá se smíchá s omáčkou sušinoko. K tomuto míchání se používá z pravidla vějíř, dke kterému se jednotlivá zrnka rýže neponičí, ale hlavně se postupně i rýže pozvolna ochlazuje. Po vychladnutí se rýže používá jako hlavní přísada do sushi. Jedna z nejdůležitějších součástí jsou čerstvé syrové ryby různých druhů. V naší kultuře a de facto celkově v kulturách mimo Japonsko je sice obvyklé ryby před konzumací tepelně upravovat, nehledě na to, že většina ryb tak přijde o svou jedinečnou chuť a bohaté látky. Syrové ryby jsou však pro lidský organismus a celkově pro zdraví daleko prospěšnější. Sushi, se ale nedělá pouze z ryb. Používají se krevety, chobotnice, sépie a dokonce i kaviár. Velmi populární je sushi s avokádem a kombinací z různé druhy zeleniny. Sushi je zdrojem mnoha důležitých látek, které naše tělo potřebuje. Mezi tyto látky patří hlavně jód, proteiny, minerály, kvalitní bílkoviny a nenasycené kyseliny. Na rozdíl od jiných pokrmů k dosažení těchto látek nepotřebujeme sníst tolik sushi jako jiných jídel. Sushi, ale obsahuje také málo tuku a kalorií (samozřejmě, ale nesmíte sníst 5 kilo sushi a pak se divit na váze, že jste přibrali), proto se hodí i k dietám, vyváženému stravování a zdravému životnímu stylu.   Výroba sushi se může zdát složitá, ale s domácím výrobníkem sushi je to opravdu hračka. Teď už vám stačí, jen nakoupit kvalitní suroviny a pustit se z vesela do vašeho domácího sushi. Ochromte své přátele, připravte romantickou večeři pro přítelkyni anebo zkuste pro své ratolesti připravit zdravou a chutnou večeři. Díky domácímu výrobníku sushi to všechno hravě zvládnete.   Domácí výrobník sushi si můžete objednat zde
Zobrazit článek >
 
Grilujeme hovězí maso
Většina lidí běžně griluje kuřecí nebo vepřové maso, protože se bojí, že by z hovězího steaku vznikla podrážka, kterou budou žvýkat celý večer. Pravdou je, že hovězí maso se dá také grilovat, ale musí se vybrat správný druh maso a stejně tak důležitý je i postup přípravy. Vhodné hovězí maso na grilování Hovězí svíčková Hovězí kýta (zadní, ořech nebo spodní i svrchní šál) Hovězí roštěnec nízký a vysoký Hovězí pupek Hovězí zadní i přední maso Hovězí žebírka Postup přípravy zaručující dokonalý výsledek V první řadě musí být maso čerstvé, protože se konzumuje polo syrové. Na to je třeba dbát při grilování a hlídat jeho vnitřní teplotu, která by neměla přesáhnout 71 °C. V opačném případě se maso začne vysoušet a vznikne z něj právě ta žvýkavá podrážka. Před grilováním maso nenaklepávejte! Maso otáčejte kleštěmi na grilování, protože vidlička by jej propíchala a vytekla by z něj šťáva. Gril musí být velmi rozpálený, aby maso zůstalo šťavnaté. Teprve když je maso hotové, je možné snížit teplotu a nechat maso dojít. Když je maso již ugrilované, tak ho nechte chvíli odpočinout, aby se vstřebala šťáva, která dává masu tu správnou chuť. Teplota propečení podle typu steaku Krvavý steak – vnitřní teplota 52 - 55 °C Růžový méně krvavý steak – vnitřní teplota 55 – 60 °C Růžový nekrvavý steak – 60 – 65 °C Tmavě růžový steak – 65 – 69 °C Hnědý steak – 71 °C a více Náčiní na grilování koupíte v eshopu elektronika.eiffeloptic.cz
Zobrazit článek >
 
Co je to Cider? Hit poslední doby
V poslední době je tento nápoj stále více populární. Je oblíbený jak u mladých, tak starších lidí. Zejména díky jedinečné a osvěžující chuti, která je zároveň velice intenzivní.   Co je to vlastně Cider? I když se mnozí lidé domnívají, že se jedná o druh piva či dokonce vína, tak to není pravda. Cider je ve skutečnosti zkvašený jablečný mošt s různými stupni alkoholu. Vznik Cideru je při tom velice jednoduchý. Jde o fermentaci jablečné šťávy, která se nechá zrát ve starých dubových sudech v určité teplotě. Po době zrání se stáčí, projde čistícím procesem, pasterizací a následně se ředí, aby se dosáhl požadovaný obsah alkoholu.   Historie Cideru Mezi „objevitele“ Cideru se považují Angličané a Francouzi, kteří se přou o pomyslnou první příčku v historii. Nicméně první oficiální záznam o výrobě Cideru pochází z Norfolku kolem roku 1205 a však podle odhadů to bylo ještě mnohem dříve. Cider má však poměrně hlubokou tradici v severním Španělsku a také v Hessensku, které se nalézá v Německu. V České republice je tradice Cideru poměrně krátká, řádově pár let, o to větší však zažívá u nás Cider boom.   Za největší konzumenta Cideru se považuje Velká Británie, protože se v celé Velké Británii vypije ročně přes 480 milionů litrů Cideru. V České republice se vypije dle odhadu přibližně 4 miliony litrů.   Osvěžující jablečná chuť Cider může být jak čistě průzračný, tak lehce zakalený, většinou m zlatavě oranžovou barvu. Nápoj je jemně perlivý a je dobrý jak studený, tak při pokojové teplotě, na rozdíl od piva nebo jiných alkoholických nápojů. Tradiční Cider je příjemně cítit po jablkách jak v chuti, tak ve vůni. Nicméně se jedná opravdu o lehké neagresivní aroma. Cider je méně opojný než víno, oproti pivu je i méně hořký a není ani tak sladký jako většina perlivých limonád. Díky těmto vlastnostem, prakticky naprosto vyvážené chuti úžasně zbavuje žízně, osvěží v horkých dnech a může se podávat takřka ke každému jídlu.   Málo alkoholu, hodně chuti I když je Cider znám spíše jako alkoholický nápoj, tak se v něm mnoho alkoholu nenachází. Síla se pohybuje od 0,5% - 8% obsah alkoholu. Nejvyšší oficiální přípustná hranice pro Cider je 8%, pokud nápoj přesáhne obsahem alkoholu tuto hranici, pak se již nejedná o Cider, ale o jablečné víno. Vzhledem k tomu, že Cider je poměrně nízko alkoholický, tak si někteří lidé myslí, že po vypití Cideru si mohou sednout za volant. Pozor na to, i když je Cider nízko alkoholický nápoj, je v něm stále alkohol a tudíž po jeho požití nesmíte minimálně hodinu (podle tělesné výšky a hmotnosti) usednout za volant.
Zobrazit článek >
 
Recept: Hajducká polévka
Dávno už neplatí, že by si muži netroufali na vaření, a to tak zůstalo dominantou žen. Spíše bývá pravdou, že ženy vaří z povinnosti a muži s radostí. Inu, ať už je pravda jakákoliv, z vlastní zkušenosti vím, že muži jsou "polévkoví".  Taková zelňačka nebo gulášová polévka je někdy natolik sytá, že nahradí i hlavní chod. Pojďte si uvařit, podle následujícího receptu, skvělou polévku, která vám zabere maximálně 40 minut. RECEPT: Hajducká polévka Ingredience na 2 porce: 4 oloupané brambory sůl 1 krajíc tmavého chleba 1 pol. lžíce sádla 1 cibule nakrájená na malé kostičky 1 papriková klobása nakrájená na kolečka sušená majoránky kmín 2 stroužky česneku Postup: Brambory očistíme a oloupeme. Nakrájíme je na čtvrtky, které uvaříme ve 1/4 litru vody doměkka. Po uvaření vyjmeme brambory z vody. Vodu nevyléváme. Stane se základem polévky. Brambory rozmixujeme s krajícem chleba a šesti lžícemi vody z uvařených brambor. Na pánvičce rozehřejeme sádlo a osmažíme nakrájenou cibuli. K cibulce přidáme klobásová kolečka a lehce opečeme. Do bramborové vody přidáme cibuli s klobásou a bramborovo-chlebové pyré. Dochutíme solí, majoránkou, kmínem a utřeným česnekem. Krátce polévku povaříme a máme hotovo. Tak co říkáte? Je to nejen velmi jednoduché, ale také velice chutné. Polévku si připravte v KASTROLU LT1102, který je vyrobený z nerezavějící oceli. Má také speciální úpravu, která zaručuje, že se vám v něm připravovaný pokrm nebude připalovat.
Zobrazit článek >
 
Dodejte tělu vlákninu
Každý ví, že pro správnou funkci trávení je důležitý dostatečný příjem vlákniny. Díky ní se nám zlepšuje funkce střev a zamezí se tím nepříjemnému nadýmání nebo zácpě. Pokud máte sedavé zaměstnání a k tomu ještě špatné stravovací návyky, měli byste do svého jídelníčku co nejdříve zařadit potraviny, které obsahují vlákninu nebo doplňky stravy s vlákninou - PSYLLIUM. PSYLLIUM se vyrábí z rostliny jitrocele indického, který se hojně vyskytuje v Indii. Rostlina má nenápadné květy a drobné lístky s jemným chmířím. Psyllium se získává z obalů semen této rostliny. V podstatě lze o psylliu říci, že splňuje funkci prebiotik. Taktéž se užívá při redukčních dietách. Účinky: čistí trávící soustavu zbavuje tělo nežádoucích toxinů brání ukládání nežádoucích tuků v těle udržuje optimální hladinu cholesterolu podporuje pravidelné vyprazdňování pomáhá tělu vstřebávat potřebné živiny funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva působí proti onemocnění srdce pomáhá při diabetu (prodlouží vstřebatelnost jednoduchých cukrů, zároveň s tím i inzulinovou odezvu, což přispívá ke stabilnější hladině cukru v krvi) přispívá k účinné léčbě hemeroidů (díky tomu, že je po psylliu stolice měkčí, není vyvíjen takový tlak na konečník při vyprazdňování) preventivně brání problémů s trávením, zabraňuje zácpě, průjmu i nadýmání Pokud budete konzumovat psyllium nalačno, získáte pocit sytosti a tím se zbavíte pocitu hladu. Neobsahuje žádné cukry.    
Zobrazit článek >
 
Asijská kuchyně a jak to v ní funguje I
Navštívil jste už někdy asijskou restauraci? Obdivoval jste jejich kulturu? Zajímá vás, jak to u nich při jednotlivých jídlech chodí? Nejen že Asiaté používají k jídlu hůlky, oni mají celé jídlo jako jakýsi rituál. Přečtete si o asijských pokrmech a jejich strávnících víc. Věděl jste tohle všechno o jejich jídle? Asiaté dbají při každém jídle na dodržování určitých zásad. Tou hlavní je nevstávat od stolu, dokud všichni nedojedí. S každou slavnostní nebo obřadem, jako je narození, ale i pohřeb, je spojen jistý rituál. Svatební hostina by se dala považovat za ten největší. Má nekonečně mnoho chodů. Každý z nich znázorňuje určitý symbol, například dlouhověkost, štěstí nebo věrnost. Pokud se kdekoliv koná večeře, ke které nesednou jen příslušníci domu, je nezbytností od návštěvy, aby donesla dar. Za ten domácí rodina poděkuje právě přepychovou večeří. Asi víte, že Číňané neužívají k jídlu klasický příbor. K nabírání pokrmů jim slouží jídelní hůlky. Jsou vyráběny z klasického dřeva, bambusu, kovu, dokonce kostí a v dnešní době i z plastu. Setkat se můžete i s pravými stříbrnými hůlkami. Nyní jsou už ale spíše vzácností. Dříve byly vyhledávány a každá domácnost jedny vlastnila, jelikož stříbro zčernalo, když se na stůl dostalo otrávené jídlo. Nebylo by to správné poznávání cizí kultury bez ochutnání jejich jídel. Uvařte si něco z čínské kuchyně se skvělou kuchařkou Čínská kuchyně v redukční variantě. Knihu najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Houby jako lék - Jidášovo ucho
Pokud nás trápí nějaké zdravotní neduhy, jdeme k lékaři nebo sáhneme po bylinkách. Ale víte o tom, že jsou léčivé i houby? Mezi nejznámější houbové léčivky patří: Hlíva ústřičná Jidášovo ucho Reishi Čaga Jidášovo ucho - má vysoký obsah minerálů (draslík, fosfor, hořčík, vápník a sodík), taktéž má léčivé účinky: snižuje krevní tlak pomáhá léčit hemoroidy posiluje imunitní systém při bolestech žaludku a břicha Ze sušeného jidášova ucha lze připravit například čaj. Své zastoupení má i v kulinářství. Jidášovo ucho zakoupíte v sušeném stavu. Proto při jeho použití v kuchyni, nejprve houby namočte. Po několika hodinách houby nabobtnají a můžete je připravovat na jakýkoliv způsob. Velmi chutné je jidášovo ucho pokrájené na nudličky a přidané do číny, do rizota nebo do zeleninových polévek. RECEPT: Salát s jidášovým uchem Ingredience: 300 g cukety 100 g jidášova ucha 100 g kukuřice (z plechovky) červená paprika sójová omáčka drcený česnek chilli koření voda olej sůl Postup: Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zprudka cuketu opečeme na oleji, vložíme do mísy a ještě teplou promícháme s lisovaným česnekem. Přidáme povařené, pokrájené jidášovo ucho, nakrájenou papriku a kukuřici, zastříkneme sojovou omáčkou, dochutíme chilli. Salát necháme vychladit. Přečtěte si více o léčivých účincích hub v knize "HOUBY JAKO LÉK", kterou zakoupíte v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz      
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě
Způsobů přípravy jídla v přírodě je několik. Avšak ne všachny způsoby jsou bezpečné, především z důvodu nechtěného založení požárů. Když už si naplánujete několikadenní pobyt v přírodě, bez možnosti docházky do nějaké hospůdky nebo obchodu, určitě si budete muset naplánovat, co s sebou. Tedy jaké potraviny si zabalíte na cestu, ze kterých budete připravovat jídla na celý den. Množství potravin se bude také odvíjet od toho, jak do přírody pojedete a kolik vás bude. Nejsnažší způsob bude cesta vašim autem. Jak tedy vařit v přírodě: na otevřeném ohni - najděte si místo, které bude dále od lesa a bude mít blízko zdroj vody, která bude nutná k uhašení. Můžete využít přírodních materiálů, na kterých si připravíte špekáčky nebo rybu. Tak tedy nějaký klacík na opékání. Budete-li mít ve výbavě campingové nádobí, tím lépe pro vás. Jinak s sebou můžete přibalit alobal, ve kterém lze připravit různá masa i zeleninu nad ohněm. plynový vařič - je další variantou, jak si připravit jídlo a s opatrností prakticky kdekoliv. Stačí si jen dokoupit campingové nádobí, které snadno seženete v našem eshopu - zde. K plynovému vařiči lze dokoupit náhradní kartuše - Kartuše Meva 230g nebo Kartuše s ventilem Meva CP250. Osobně volím raději tu druhou variantu, kterou používám i na cesty do zahraničí. Jak by se vám líbil PLYNOVÝ VYŘIČ TRAVELER?  
Zobrazit článek >
 
Zlepšete si své zdraví pitnou rašelinou
O své zdraví bychom měli pečovat po celý rok, abychom byli připraveni na různé vlny chřipkových epidemií a jiných virových onemocnění. Přispějeme k tomu pravidelným a pestrým jídelníčkem, ale také cvičením a různými doplňky stravy. Už jste slyšel o rašelině, která by se dala pít a zároveň posílila Vaše zdraví? Firma Bylinářství-kořenářství přišla na trh právě s tímto přípravkem. Pomocí PITNÉ RAŠELINY účinně doplníte Vám chybějící látky a živiny ve Vašem organismu.  Není snad dokonalejší formy koloidních minerálů, než je právě v této pitné rašelině! Pitná rašelina má takzvané adaptogenní vlastnosti, což znamená, že organismy různých jedinců z ní využívají právě ty minerály a látky, které zrovna jim chybí. Pitná rašelina nemá vedlejší účinky a mohou jí pít jak děti.  Pitná rašelina obsahuje: vápník hořčík sodík železo zinek měď mangan chrom Což přispívá především k normální srážlivosti krve normálnímu energetickému metabolismu dobré činnosti svalů správné funkci nervových přenosů normální funkci trávicích enzymů udržení normálního stavu kostí a zubů normálnímu růstu a vývinu kostí u dětí normálnímu energetickému metabolismu normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu normální funkci imunitního systému snížení míry únavy a vyčerpání normální syntéze bílkovin normální syntéze DNA normálnímu metabolismu mastných kyselin udržení normálního stavu zraku ochraně buněk před oxidativním stresem aj. Každý den, krátce po snídani a v pozdním odpoledni užívejte 1 polévkovou lžíci pitné rašeliny. Nařeďte s 1/8 litru vody, ovocné šťávy (džusu) nebo čaje. Pro dosažení maximálního účinku je minimum 6 týdenní nepřerušované užívání. Pitná rašelina je bez chuti.  
Zobrazit článek >
 
Nejdražší potraviny světa III
Husí játra Ne tak ledajaká. Dalším velmi drahým jídlem, které seženete i u nás, v České republice jsou husí játra. Zvířata určená zejména pro tento pokrm velmi trpí. Husy jsou zahrabány do hlíny tak, aby se nemohly hýbat. Krmeny jsou pouze speciální stravou. Játra chutnají máslovitě a delikátně. Konkrétně jde o produkt Foie Gras, za který zaplatíte okolo 800 korun za 180 gramů. Knipschildtovy čokolády České čokolády jsou proti této pohádka, tedy alespoň co se týče ceny. Fritz Knipschildt je výrobce čokolády, který je považován za jejího krále. Již od svých třinácti let se začal o cukrovinky zajímat. Své zkušenosti sbíral po hotelích i cukrárnách a pak si založil svou vlastní společnost, která má v současné době i e-shop, který čokolády posílá do všech koutů světa. Za jednu jeho pralinku zaplatíte do pěti tisíc korun. Stála by vám ochutnávka současného krále čokolády za ty peníze? Šafrán Rudé zlato pouště aneb šafrán se pěstuje nejvíce na severovýchodě Íránu. Sklízí se pouze před východem slunce, jinak šafrán ztrácí na své ceně. Jeden sběrač za den nesklidí více jak 500 gramů. Za kilogram šafránu zaplatíte více než 200 tisíc korun. Kopi Luwak Uzavřeme naši sérii článků dobrou kávou, tedy za ty peníze snad dobrou. Nejdražší káva světa nese název Kopi Luwak. Pochází z ostrova Sumatra. Ročně dojde k vyprodukování pouze asi dvě stě padesáti kilogramů. Cena za jedno kilo vyjde minimálně na tři sta dolarů. Uvařte si něco dobrého. Využijte k inspiraci jednu z našich kuchařek a jídlo bude dozajista tak dobré, jako by jeho suroviny byly přímo k nezaplacení. Kuchařky vybírejte zde.
Zobrazit článek >
 
Domácí zabijačka - škvarková pomazánka
Domácí zabijačka je spíše doménou lidí žijících na venkově. V dnešní době však tato zimní tradice z našich domácností mizí a je to spíše unikát, když se ještě někdo věnuje chovu prasat. Vzpomínám si na to, když jsem byla malé dítě, tak se u mých prarodičů pravidelně konala zabijačka, na kterou se sjela nejbližší rodina a celý proces byl takovým malým obřadem. Dospělí si hleděli porcování masa a výroby zabijačkových pochoutek a děti udržovaly oheň pod kotly, kde se vařila voda na spaření prasete a poté i maso na tlačenku a jitrnice. Se zabijačkou je spojena vůně česneku a majoránky, která nesměla chybět jak v tlačence, tak i v "bouřce" (kroupy smíchané s krví). Majoránka musela být domácí, pěstovaná na zahrádce, protože ta kupovaná vůbec nevoní a spíše připomíná sušené seno. Mezi nejčastější vedlejší produkty zabijačky patří jednak jitrnice, někde též jaternice, které mají vyšší obsah přidaných vepřových játer, tlačenka, ona již zmíněná bouřka, do které ještě můžete přidat škvarky nebo žemličky, dva druhy polévky (bílá a černá), vyškvařené sádlo a škvarky. Prakticky se zpracovalo celé prase, aby zbylo minimum odpadu. Vyškvařené škvarky se dále zpracovaly do bramborových knedlíků se zelím, nebo se z umletých škvarků vyrobila velmi chutná pomazánka. Tak pokud máte chuť, pojďme si ji připravit! RECEPT: Škvarková pomazánka Ingredience: 200 g studených škvarků 2 vejce, vařená natvrdo a nastrouhaná nahrubo 3 nakládané okurky, nastrouhané nahrubo 1 menší cibule 1 jarní cibulka červená paprika, sterilovaná 2 lžíce plnotučné hořčice sůl mletý pepř Postup: Pomeleme škvarky najemno. Přidáme nastrouhaná vejce a nastrouhanou okurku. Oba druhy cibule si nakrájíme na kostičky a jarní cibulku na kolečka. Přidáme ke škvarkům. Červenou papriku taktéž nakrájíme na kostičky. Přidáme hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a necháme uležet. Máte-li chuť připravit si další zabijačkové dobroty nebo se seznámit s celým postupem zabijačky, začtěte se do knihy: DOMÁCÍ ZABIJAČKA.
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás II
Máta O mátě jste si již v našem magazínu mohl přečíst, avšak pojďme si připomenout její báječné účinky na organismus. Pokud rozkoušete pár lístků máty, udržíte si v ústech svěží dech. Máta celkově pročišťuje dýchací cesty a působí proti kašli. Je dobrým lékem taky na rýmu, neboť protáhne dýchací sliznice. Je dobrým zdrojem vápníku, jehož dostatek v těle je potřeba zejména pro kosti a zuby. Pokud cítíte, že na vás leze jakákoliv nemoc, zejména chřipkového druhu, je máta skvělým léčebným opatřením. Má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky, takže vás nemoci může zbavit ještě před jejím proniknutím. Je skvělým zdrojem železa, který podporuje krvetvorbu. Vědecké průzkumy taky ukazují, že máte má uklidňující účinky, které vás nastaví do pohody. Med Med pomáhá proti bolestem v krku, je výborným a rychlým zdrojem energie. Možná vás překvapí, že toto sladké pokušení má taky antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace medu obohacuje tělo o antioxidanty. Med taky urychluje hojení ran a podporuje proces trávení. Čaj s medem je nejlepším lékem proti kašli a nachlazení. Skořice Skořice přirozeně snižuje hladinu cukru v krvi, působí protizánětlivě. Obsahuje vitaminy skupiny B, E a K. Najdete v ní taky významné množství biotinu a betakarotenu. Skořice pomáhá při hubnutí, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Léčí chřipku a nachlazení. Je významná taky díky tomu, že působí proti plísním, kvasinkovým infekcím, zbavuje tělo oparů. Její antibakteriální účinky jsou velmi cenné. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Grilované naložené vepřové koleno
O tom, zda-li je časté grilování a následná konzumace grilovaného jídla zdravé, nebudeme rozebírat. Stejně jako u konzumace jiných potravin upravených vařením, pečením nebo uzením se jednoduše držme hesla: "Všeho s mírou k našemu aktuálnímu zdraví.". Pokud už jste zabrousil na tento článek, možná že uvažujete o přípravě vepřového kolena. Klasikou v přípravě je vaření. Ale proč si tuto dobrotu neozvláštnit? Se zahradním grilem SHARKS MAXI KORFUN si můžete vepřové koleno nejen ugrilovat, ale také vyudit. A nejen vepřové koleno. RECEPT: Grilované naložené vepřové koleno Ingredience na lák = 1 vepřové koleno: 1 l vody 35 g kuchyňské soli 2 kuličky nového koření 5 kuliček pepře 1 bobkový list 2 kuličky jalovce - rozřezat 1 lžičku tymiánu 1 lžičku majoránky 1 lžíci octu 2 lžičky práškového hovězího vývaru nebo kostku masoxu Postup: Ingredience na lák lehce povaříme a necháme vychladit. Vepřové koleno omyjeme a kůži nařízneme kolem do kola ve tvaru spirály od kosti až do masa. Do řezů vetřeme zhruba 4 rozetřené stroužky česneku. Takto připravené koleno vložíme do nádoby, která zaručí plné zalití lákem. Koleno zalijeme lákem a přiklopíme víkem. Necháme marinovat nejméně 3 - 4 dny v chladničce. Před samotným uložením na gril, koleno předpečeme v troubě do lehkého změknutí masa. Poté dogrilujeme na mírném žáru.  
Zobrazit článek >
 
Proč je pití piva zdravé? I
Bezvadné! Máme tu něco, co vás jistě potěší! Víte, že pití piva je nadmíru zdravé? Proč si ho minimálně jednou do týdne dopřát? Dozvíte se v našem článku. Teď máte důvodů ke konzumaci piva hned několik! Článek je rozdělen na dvě části. Vitaminy do těla Pivo v létě příjemně ochladí, povzbudí a ještě vašemu organismu přispěje vitaminy. Pivo je bohaté zejména na ,,Béčko‘‘, ale obsahuje taky vysoký podíl vitaminu C. Kromě těchto látek se v pivu nachází dosti selenu, draslíku, hořčíku a taky biotinu. Lepší koncentrace Napadlo by vás, že malé pivo vás dokáže nabudit v práci? Dodá vašemu tělu energii pro  nové výkony a ještě zlepší myšlení, podpoří zvýšení pozornosti a koncentrace. Pryč se záněty Nemusíte pít alkoholický nápoj, postačí vám nealkoholické pivo, ale zapište si za uši, že pokud se necítíte dobře, pivo vám s jistotou pomůže, ať jste kdekoliv a trpíte čímkoliv. Pivo dokáže poměrně rychle zredukovat záněty a do budoucna zamezit výskyt jakéhokoliv onemocnění. S pivem už žádné ledvinové kameny Poctivé pivo dokáže zničit drobné ledvinové kameny a hlavně zabraňuje jejich vzniku. Alkohol přispívá k vylučování vápníku, bez kterého se ledvinové kameny neobejdou. Pivo navíc zřeďuje moč, a tak v ní nemohou vznikat žádné usazeniny. Pivo k obědu či večeři? Jaké jídlo se k tomuto nápoji nejlépe hodí? Seznamte se s více než osmdesáti recepty mezinárodní kuchyně, které nejlépe chutnají s pivem.  
Zobrazit článek >
 
Přehlídka míchaných drinků pro muže II
Další drinky jsou tu. Obohaťte jimi svůj tradiční nápojový program. Worcester party Budete potřebovat: Worcestrovou omáčku Bacardi Do velkého panáka rumu Bacardi 151 přidejte asi půl malého panáka Worcestrové omáčky. Někdy se k Worcesteru přidává ještě rajčatový protlak. Whisky and honey Budete potřebovat: Irskou whiskey Šťávu z čerstvého citronu Med Čerstvý vaječný bílek Smíchejte med s bílkem, zalijte směs alkoholem (5 cl) a na závěr zakapejte asi 3 cl citronové šťávy. Drink vypijte ihned po jeho přípravě, aby nedošlo k oddělení surovin od sebe. Ořechový chilli poklad Budete potřebovat: Morgan Black Spiced Šťávu z čerstvé limetky, případně citronu Oříškový sirup, postačí i oříškové aroma v podobě prášku Chilli papričku Chilli koření Sladká chuť koktejlu v kombinaci se štiplavým pálením chilli papričky? Tak přesně takový požitek budete mít při pití tohoto koktejlu. Smíchejte 4 cl Morganu Black Spiced s 2 cl limetkové šťávy, přidejte 1 cl oříškového sirupu a zasypte vše trochou chilli koření nebo jen na kraj sklenice přidejte chilli papričku. Božsky ďábelský drink je na světě! Daiquiri Budete potřebovat: Bílý rum Limetkový džus Cukrový sirup Staré dobré Daiquiri neodmítnou ani muži. Do 2 cl limetkového džusu přilijte 4,5 cl bílého rumu a na závěr přilijte 0,5 cl cukrového sirupu. Pro zlepšení chuti můžete do drinku přidat ještě namixované zmrzlé jahody a vytvořit tak též oblíbený nápoj zvaný Strawberry Daiquiri. Drink of Death Budete potřebovat: Tequillu Whiskey Jima Beana Johnnieho Walkera Ne nadarmo dostal koktejl pojmenování Drink of Death. Jedná se totiž o vražednou kombinaci čtyř výše zmíněných alkoholických nápojů. Stačí je smíchat dohromady a nápoj je na světě. Knihu Míchané nápoje najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Kuskus: účinky na vaše zdraví
Kuskus využijete jako přílohu k mnohým pokrmům, můžete z něj však připravit i hlavní chod. Hodí se ke každé zelenině, k masu i rybám. Poslouží vám i pro přípravu některých sladkých pokrmů. Zapátrejte po nějakém receptu.  Určitě vás zajímá, proč byste měl tento produkt konzumovat. Obsahuje mnoho významných látek. Z vitaminů se může pochlubit přítomností velké dávky vitaminů skupiny B a vitaminem E. Dále obsahuje hořčík, železo, fosfor, taky draslík, sodík, mangan, zinek, selen a taky měď. Omega 3 a omega 6 mastné kyseliny se svým podílem taky neschovávají v pozadí.  Asi vás napadne, že vzhledem k přítomnosti velkého množství zdravých látek, se kuskus může pochlubit taky významnými účinky na zdraví.  V první řadě připomeneme, že tuto potravinu s klidem můžete konzumovat v případě, že hubnete. Kalorická hodnota kuskusu není až tak vysoká a navíc vás tento produkt rychle zasytí. Kuskus taky urychluje metabolismus. Za jistý přínos pro tělo musíme označit fakt, že má významný vliv na kontrolu cukru v krvi. Reguluje hladinu krevního cukru a pomáhá vyplavovat přebytky. Kuskus navíc podporuje trávení. Dodává živiny střevům, podporuje celý proces vylučování.  Chcete vybrat co nejzdravější kuskus? Pak sáhněte po celozrnném pokrmu, který se vyrábí z celých zrn včetně slupek, čímž si zachovává další prospěšné látky. S celozrnným kuskusem nebudete mít nouzi třeba o vlákninu. 
Zobrazit článek >
 
Krmení psů – nebezpečné potraviny, BARF I
Jaké potraviny jsou pro vašeho čtyřnohého kamaráda opravdu nebezpečné. Jaké to je krmit psa přirozenou stravou? Psa můžete otrávit bohužel snadněji, než si myslíte. Konzumace některých potravin je zdravá pro člověka, ale smrtelná pro psa. Než pejskovi něco dáte, prozkoumejte zda jde o potravinu, se kterou si jeho trávicí soustava poradí. Pojďme se tedy nejprve vrhnout na prozkoumání potravin, které pejskům nedělají dobře. Pivo Jistě jste už byl součástí toho, jak chlapi v hospodě z legrace lili psovi do misky pivo, aby se taky měl dobře. Pivo ještě pes zvládne, zejména ten větší, ale myslete na to, že veškerý alkohol je pro psa nadmíru toxický. To znamená, že pes bude mít pravděpodobně další den po jeho vypití průjem nebo se dokonce může dostat až k malátnosti. U menších psů a tvrdšího alkoholu vede vypití až k úmrtí. Naštěstí psi se od alkoholu drží dál a vůbec je jeho štiplavá vůně a chuť neláká. Kofein Z drinků je potřeba zmínit ještě jednu celou skupinu nápojů a tím jsou ty kofeinové. Asi je vám jasné, že pes by měl pít jenom vodu. Nebude mu vyhovovat minerálka, natož sladké nápoje. Kofein pro něho může být dost nebezpečný. Může porušit nervovou soustavu a zasáhnout srdce, což samozřejmě nekončí dobře. Způsobuje taky svalový třes nebo křeče. Tento článek má pokračování. Přečtete si i druhou polovinu, ať vám nic neunikne.  
Zobrazit článek >
 
Jak nepít zelený čaj
Článků o tom, jak je pití zeleného čaje důležitém, v čem je prospěšné a jaké má účinky, najdete na internetu mnoho. Dokonce i my jsme vám sérii článků o zelených čajích nedávno připravili. Dnes se zaměříme na jiné téma. Přečtěte si, jaké chyby lidé při pití čaje dělají a možná si je ani neuvědomují. Každý zelený čaj má být zalit vodou správné teploty. Je nutné přihlížet k doporučení výrobce. Problém nastává taky u dávkování. Přečtěte si vždy, jaká dávka sypké směsi je pro jeden šálek čaje nutná. U sypkého čaje obvykle platí, že na přípravu 150 ml nápoje byste měl do hrnečku nasypat 2-4 gramy směsi. Doba louhování je asi nejdůležitější. Některý čaj lze připravit během třiceti vteřin, jiný ke své kvalitě potřebuje několik minut. Otázka denní doby pití čaje je hodně individuální. Pravý zelený čaj sice dokáže organismus nabudit, ale někteří lidé ho pijí před spaním tak, jako jiní pijí zase kávu. Záleží spíše na individuu a z části i na psychice jednotlivce. Podle nejnovějších průzkumů bylo ukázáno, že počet čajů, který se pohybuje okolo čísla dva až čtyři, je naprosto v normě. S problémy se dané osoby mohou setkat ve chvíli, kdy pravidelně pijí denně více než pět hrnků čaje. Názory na nezdravé množství čaje se hodně liší, naprosto všichni odborníci se však shodnou na tom, že více jak deset malých šálků zeleného čaje nikomu neprospěje. Některé osoby samozřejmě mají svou citlivost posunutou ještě mnohem níže. Pamatujte si, že moc dobrého může pěkně škodit. Zelené čaje můžete nakupovat zde. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9