EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Jídlo a pití

 
Umelte si kávu doma
Existují nejméně čtyři přístupy ke kávě. První z nich zcela pití káva odmítá, buď protože jim nechutná, nebo třeba ze zdravotních důvodů. Do druhé skupiny bychom mohli zařadit konzumenty instantní kávy. Na trhu je takových káv, ať už s kofeinem nebo bez něj, nepřeberné množství. Někdy je diskutabilní jejich chuť a kvalita. Hlavně ty levnější instantní kávy se chutí podobají spíše kávovinovým nápojům, které s kávou zřejmě spojuje jen podobná příprava: pražení, mletí a zalití horkou vodou. V případě tradičně pražené mleté kávy, je to podobné, jako s levnějšími instantními. Kvalitní chutný nápoj lze připravit jen ze správně pražených kvalitních zrnek kávy. V nižší cenové hladině lze je zřídka očekávat gurmánský zážitek. Méně náročné konzumenty ale vybrané druhy určitě uspokojí. Vyznavači vyšší třídy si svou značku v tuzemsku už také najdou. Čtvrtá skupina konzumentů kávy se stále zvětšuje, a to v důsledku rozrůstající se nabídky kávovarů a multifunkčních přístrojů na přípravu kávy. Většinou pracují s tzv. kapslemi s kávovými koncentráty. Výběr vhodného stroje by měl proběhnout na základě předem stanovených kritérií a po řádné úvaze. Vybrat si ho můžete například v sekci Elektroniky v našem e shopu. Ve stejné sekci našeho e shopu najdete také řešení pro přípravu levnější turecké kávy, totiž mlýnek, kterým zrna kávy namelete. Řeč je o mlýnku EKC002K Lugo značky Esperanza. Spolehlivě svým ostrým ocelovým tříštivým nožem rozdrtí nejen kávu, ale také mák, ořechy, koření a bylinky. Černý mlýnek EKC002K Lugo na stole dobře drží, má protiskluzové nožky. Výsledná jemnost mletí až 50 gramů pevného obsahu je závislá na délce stisku tlačítka.  
Zobrazit článek >
 
Choroby a škůdci rajčat
Pokud rád pěstujete zeleninu, především rajčata, možná jste se už potýkal s různými škůdci a chorobami. S některými jste si snadno poradil, ale nad něčím si stále lámete hlavu, co vaše rostliny nebo plody rajských jablíček ohrožuje. Nejčastější choroby jsou: Plíseň bramborová - vyskytuje se na listech, plodech i stoncích. Na listech vytváří šedozelené skvrny, které pak hnědnou. Plody mívají skvrny zelenohnědé s postupným černáním. Plíseň se šíří především ve vlhkém počasí a při střídání teplot (horký den / chladná noc). Suchá hniloba rajčat - se nesprávně zaměňuje za houbovou chorobu. Zde postačí, když použijete hnojivo s vyšším obsahem vápníku, které naaplikujete na listy rostliny. Škůdci na rajčatech: Mšice - patří mezi drobný savý hmyz, který škodí sáním, což vytváří na rostlině různé deformace. Kromě tohoto problému jsou mšice i přenašeči jiných virových chorob. Dále mšice obalují rostliny vylučovanou lepivou tekutinou tzv. "medovicí", na které se ráda tvoří "čerň" houbového původu. Molice - svým vzhledem připomínají maličké bílé mušky (1 - 1,5 mm velké). Napadené listy rostliny jsou deformované a ztrácejí svoji barvu. Taktéž jako mšice obalují rostlinu "medovicí", kde se daří "černi".  Slimáci - hodují na podzemní části rostlin. Jejich výskyt snadno poznáte podle zaschlého slizu. Na listech vykusují okénka a rádi si smlsnou na mladých rostlinách.  Jak pěstovat a pečovat o rostliny, abyste se dočkal bohaté a zdravé úrody najdete v knize ZAHRADNÍKŮV ROK.
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě
Způsobů přípravy jídla v přírodě je několik. Avšak ne všachny způsoby jsou bezpečné, především z důvodu nechtěného založení požárů. Když už si naplánujete několikadenní pobyt v přírodě, bez možnosti docházky do nějaké hospůdky nebo obchodu, určitě si budete muset naplánovat, co s sebou. Tedy jaké potraviny si zabalíte na cestu, ze kterých budete připravovat jídla na celý den. Množství potravin se bude také odvíjet od toho, jak do přírody pojedete a kolik vás bude. Nejsnažší způsob bude cesta vašim autem. Jak tedy vařit v přírodě: na otevřeném ohni - najděte si místo, které bude dále od lesa a bude mít blízko zdroj vody, která bude nutná k uhašení. Můžete využít přírodních materiálů, na kterých si připravíte špekáčky nebo rybu. Tak tedy nějaký klacík na opékání. Budete-li mít ve výbavě campingové nádobí, tím lépe pro vás. Jinak s sebou můžete přibalit alobal, ve kterém lze připravit různá masa i zeleninu nad ohněm. plynový vařič - je další variantou, jak si připravit jídlo a s opatrností prakticky kdekoliv. Stačí si jen dokoupit campingové nádobí, které snadno seženete v našem eshopu - zde. K plynovému vařiči lze dokoupit náhradní kartuše - Kartuše Meva 230g nebo Kartuše s ventilem Meva CP250. Osobně volím raději tu druhou variantu, kterou používám i na cesty do zahraničí. Jak by se vám líbil PLYNOVÝ VYŘIČ TRAVELER?  
Zobrazit článek >
 
Calcium + vitamin D3 a K2
Termín Calcium není nic jiného než označení pro vápník. Jedná se o minerální látku nezbytnou pro zdravý vývoj kostí a taky chrupu. Vápník podporuje jejich sílu. Ovlivňuje taky další procesy, například srážlivost krve, tvorbu a produkci hormonů nebo činnost srdce. Vápník má velké zastoupení v mléčných výrobcích. Jeho dostatek najdete v sýrech, jogurtech i tvarohu.   Vitamin D3 je důležitý právě pro vstřebávání vápník do těla. I když v létě se do organismu vitamin D dostává díky slunci mnohem snáz, není na škodu jeho přísun ještě trochu zvýšit. Vitamin D3 můžete znát pod pojmenováním cholekalciferol. K vytváření pravého vitaminu dochází vlastně až pod kůží. Pozor na to, abyste si jej nespletl s vitaminem D2, který naopak získáte jenom formou stravy. Oba vitaminy D jsou pro organismus stejně důležité, ideální je přítomnost obou druhů. Podporují zdraví kostí a chrupu. Taky hojení ran. I vitamin K má několik podob. K1 se vyskytuje zejména v listové zelenině. Vitamin K2 je vytvářen bakteriemi až ve střevech. Pro jeho tvorbu je však nutné do těla dopravit důležité látky, které podpoří produkci vitaminu. Pro doplnění vitaminu K2 jezte sóju, všechny druhy sýrů a taky kyselé zelí. Tento vitamin tak jako předchozí podporuje ukládání vápníku v kostech a zubech. Působí však taky proti arterii, tedy eliminuje výskyt vápníku tam, kde by být neměl. Nebaví vás stále si hlídat příjem vápníku a dalších vitaminů? Starost snadno vyřešíte doplňkem stravy. 
Zobrazit článek >
 
Grilování I.
Pojem grilování se stal fenoménem. Kdo si tuto variantu přípravy jídla oblíbil, se v mnoha případech snaží o každoroční vylepšení svého grilovacího vybavení. Heslo: "hodit něco na gril" u nás doslova zdomácnělo. Zažít pohodu s rodinou nebo přáteli u dobrého jídla a v domácím prostředí se rovná témšř dokonalé pohodičce. Od grilování masa přecházíme i k experimentování grilování zeleniny či ovoce. Každý z nás má svoji oblibenou variantu grilu, na kterou nedá dopustit. I. Gril na dřevěné uhlí Je tradičním stylem grylování, kdy očekáváme, že daný kousek masa bude provoněný kořem a bude mít onu křupavou kůrčičku. U tohoto způsobu grilování dbejte na to, abyste měli dřevěné uhlí co nejvíce rozžhavené a po celou dobu grilování se omezilo dýmání kouře. Při ukapávání tuku na uhlíky dochází k jejich vzplanutí a vytváří se životu nebezpečné karcinogenní látky. Pokud jste fanoušky grilů na uhlí, volte spíše topivo z tvrdého dřevěného uhlí nebo kokosové brikety. Pro lepší eliminaci škodlivých látek využijte grilování na alobalových miskách. Ačkoliv ani sám aloval není výhrou pro naše zdraví. Grily na uhlí se dají pořídit v různých variantách. Jsou dostupné i v malém provedení, které je vhodné na kempování. V daném sortimentu nabízíme například GRIL BARREL na dřevěné uhlí. Velký zahradní gril je vybaven víkem s vestavěným teploměrem, rozměrnou grilovací plochou a celou řadou odkládacích prostor. Má chromovaný rošt a regulaci cirkulace vzduchu uvnitř grilu, díky které lze regulovat grilování při zavřeném víku. Grilovací výška je 74 cm, grilovací prostor má rozměr 71,5 x 35 cm. Ve spodní části je umístěn vyjímatelný popelník, který umožňuje nastavení tahu celého grilu.
Zobrazit článek >
 
Lék na mužské problémy jménem vrbovka
Vrbovku vyhledávají především muži, a to zejména z důvodu její schopnosti vyléčit problém s prostatou. Pití čaje z vrbovky vyřeší onemocnění snadno a rychle. Pravidelné pití čaje organismu jen prospívá a vás problém jménem prostata už nebude trápit. Působí i proti zánětům prostaty a hypertrofii. Hodí se jako doplňková léčba po operaci prostaty. Funguje jako prevence proti rakovině. Působí celkově na močové cesty. Podporuje funkce vylučovací soustavy. Má skvělý vliv na ledviny. Poradí si s jejich záněty a působí jako prevence proti tvorbě ledvinových kamenů. Vrbovka se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Působí antioxidačně, podporuje vyplavování škodlivých látek z těla. Chrání buňky před oxidací. Má vliv na klouby a jejich funkce. Celkově přispívá jejich lepší pohyblivosti. Ženám vrbovka pomáhá utišit menstruační bolesti. Vrbovka celkově uklidňuje tělo i mysl. Nastoluje duševní a fyzickou pohodu. Rostlin jménem vrbovka je několik druhů. Vrbovky se od sebe liší různým zbarvením květů, avšak jejich účinky zůstávají stejné. Čaje se vyrábějí z natí. Pro přípravu léčivého nápoje stačí zalít pouze jednu vrchovatou čajovou lžičku čtvrt litrem horké vody. Nechte louhovat maximálně pět minut sceďte a ihned nápoj vypijte. V horkých dnech do čaje můžete přidávat pár kostek ledu, léčivá síla nápoje se nezmění. Vrbovku pijte ideálně ráno na lačno a večer před tím, než se najíte. 
Zobrazit článek >
 
Nápoj Inků jménem Lapacho
Strom Lapacho roste v Jižní Americe. Už před tisíci lety místní obyvatelé přišli na zázračnou sílu jeho kůry. O přípravu stejnojmenného čaje Lapacho se starají především v Brazílii, Bolívii, Argentině nebo v Peru. Dochází k oddělování vnitřní kůry stromů, které na místě rostou klidně i sedm set let. Dochází k sušení a čaj je na světě. Lapacho je známý zejména pro svou schopnost detoxikovat organismus a zbavit jej všeho špatného. Posiluje taky imunitní systém. Pokud máte pocit, že je vaše obranyschopnost na bodě mrazu, během několika dávek čaje Lapacho se vaše imunita dostane do normálu. Bojuje proti rakovině a působí jako prevence před jejím vznikem. Čaj Lapacho můžete pít i v době, kdy na vás, jak se říká, něco leze. Poradí si s klasickým nachlazením v podobě rýmy a kašle, dále zvládne bojovat proti onemocnění dýchacích cest v podobě zánětu průdušek a dalších. Funguje jako přírodní antibiotikum. Příprava čaje je velmi jednoduchá. Balíček plný vzácné kůry, který si zakoupíte v našem e-shopu, opatrně rozdělejte a vyjměte z něj asi tři lžíce směsi. Na rozdíl od většiny čajů se kůra vaří. Přiveďte tedy litr vody se směsí k varu asi na pět minut. Následně ji nechte dalších patnáct minut louhovat. Po uplynulém čase nápoj přeceďte a můžete podávat. Čaj můžete konzumovat i studený. 
Zobrazit článek >
 
Allnature: Kotvičník nať
Už jste někdy slyšel o kotvičníku? Tato bylina není bohužel až tak známá. To je velká škoda, neboť se pyšní významnými účinky na lidské zdraví. Jeho síla potěší hlavně vás, silného muže. Pokud jste hledal bylinu pro pravé chlapy, právě jste ji našel. Proč čajem z kotvičníku obohatit svou stravu? Kotvičník u nás v čerstvé formě spíše neseženete. Roste převážně v Asii nebo na Srí Lance, kde se hojně využívá v rámci farmaceutického a taky sportovního průmyslu. U nás kotvičník naleznete nejčastěji ve formě doplňků stravy. Kotvičník má vliv na fyzickou stránku člověka. Celkově podporuje výkonnost. Zvyšuje výdrž nejen při sportu a zlepšuje kondičku. Bylina je schopná zabránit ukládání přebytečného cholesterolu do krve, čímž eliminuje rizika závažných onemocnění. Máte problém s erekcí? Nebo vás snad trápí zvětšená prostata? Pak stačí pít výtažky z kotvičníku dvakrát denně a problém zmizí pryč. Bylina podporuje spalování tuků, bojuje proti jejich ukládání. Navíc podporuje tvorbu svalové hmoty. To vás jistě potěší, pokud se dřete v posilovně skoro každý den. Kotvičník podporuje sexuální výkonnost a taky zvyšuje plodnost. Nefunguje pouze jako elixír pro muže, každému uživateli pomůže se snížením krevního tlaku. Navozuje pohodu a bojuje se stresem. Tlumí dokonce i kašel. Otestujte sílu kotvičníku sám. Objednejte si kotvičník v našem e-shopu.  
Zobrazit článek >
 
Naučte se pasírovat
Že vám pasírování jakožto úprava jídla nic neříká? Doma možná pasírujete, ani o tom nevíte. Dnes vás seznámíme s tímto procesem. Pozvedněte vaření na novou úroveň. Pasírovat můžete ovoce i zeleninu, ale také jiné potraviny, které je třeba rozmělnit. Cíl pasírování je jednoduchý. V rámci této spolupráce s jídlem se potřebujete zbavit hrubších částic připravovaného pokrmu. Pasíruje se většinou přes speciální síto, jehož rozestupy mezi jednotlivým propletením mohou být různé. Síto zbaví připravovaný pokrm hrubých částí, nepěkných hrudek, dále například zrníček, slupek nebo vláken. K pasírování se používají taky pasírovací síťky, ve kterých však připravíte menší množství pokrmu. S pasírováním vám pomůže taky ponorný mixér. Je dobré neplést si pasírování s mixováním. Ku příkladu zeleninový krém je třeba rozmixovat, aby veškerá zelenina zůstala v nádobě, ale omáčku, kterou připravujete i z mouky, je vhodnější propasírovat, abyste se zbavil všech nepříjemných hrudek. Ani příprava smoothie nápojů není jednotná. Pasírovat můžete šťávu z pomeranče a podobných plodů, ve kterých se vyskytují semínka, banán naopak stačí rozmixovat, přes síto by se ani nemusel dostat do drinku. Nemáte doma pasírovací nástroje? Prozradíme vám, že spotřebič vyhotovený přímo k pasírování není úplně nutný. Postačí vám totiž obyčejný cedník. Podívejte se na vhodnou pomůcku, kterou vám nabízíme v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Muži jsou náchylnější k infarktu myokardu
Podle zdravotnických výsledků infarkt myokardu více postihuje muže. Zhruba pětkrát častěji jsou tímto projevem ischemické choroby srdeční postiženi právě muži, u kterých toto riziko stoupá s jejich věkem. Nejhorší období, kdy se může infarkt dostavit je horké léto. Projevy infarktu: pocit svíravé bolesti na prsou bolest na hrudníku, která trvá delší dobu bolest zad bolest v oblasti břicha bolest, která se šíří do krku - dolní čelisti - zubů - jedné nebo obou horních končetin Pokud by se u Vás projevil některý z daných příznaků, okamžitě volejte rychlou záchrannou službu na telefonní číslo 155. Během doby, než se k Vám dostaví lékař, snažte se být co nejvíce v klidu. Omezte pohyb a pokuste se také psychicky zklidnit. Taktéž si vezměte tabletu Anopyrinu. Tento lék ředí krev. Je vhodné použít i sprej s nitrátem, který si opakovaně po 5 minutách aplikujte pod jazyk. Pokud Vás dané obtíže netrápí, nic nepodceňte a choďte pravidelně na preventivní prohlídky. Taktéž je vhodné, abyste si pohlídal: vysoký krevní tlak hladinu cholesterolu a jiných tuků v krvi onemocnění cukrovkou snížit hmotnost, trpíte-li nadváhou nebo dokonce obezitou přestat kouřit snížit psychický stres pravidelnost pohybu výskyt srdečních problémů v rodině Přečtěte si více o tomto onemocnění v knize AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU.
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Makový a sójový olej
I dnes budeme pokračovat v přehlídce olejů. Nezapomeňte na proklik, který je umístěný na konci každého článku, a objednejte si vybraný olej, který zpestří váš jídelníček. Makový olej Olej vyráběný z máku je velmi prospěšný pro lidské zdraví. Zapůsobí jak zevně, tak samozřejmě po zkonzumování. To, že makový olej má omamné účinky, jsou pouze domněnky. Vyrábí se ze zralého máku, který ještě prochází úpravou, nemusíte se bát žádných vedlejších účinků. Právě naopak. Makový olej si zamilujete. Obsahuje velké procento vitaminu E, pokud jej potřebujete do těla doplnit, určitě vsaďte na makový olej, který vám zajistí téměř okamžitou dodávku. Makový olej lze přidávat do sladkých i slaných pokrmů. Využijete jej taky při léčbě pokožky v rámci její hydratace a zbavování ekzémů nebo vyrážky. Makový olej se dále přidává taky do některých kosmetických přípravků, například mýdel. Sójový olej Věděl jste, že ze sóji se vyrábí taky olej? Vyznačuje se výraznou chutí, která připomíná chuť tofu nebo uvařeného sójového masa. Olej je poměrně nákladný, zato však velice zdravý. Obsahuje vitaminy skupiny B, taky vitamin E a K. Dobrý přínos pro zdraví mají taky nenasycené tuky a mastné kyseliny, draslík, fosfor a železo. Na oleji nesmažte, přidávejte ho do salátů a dalších nesmažených pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Olivový, řepkový a lněný olej
Olivový olej Milovníci zdravého životního stylu zřejmě za nejvíc běžnou variantu oleje považují právě ten olivový, neboť se v porovnání s ostatními zdravými oleji odlišuje hlavně svou výhodnou cenou. Olivový olej seženete panenský, rafinovaný či směsný. Nejlepší oleje jsou panenské, neboť jejich výroba probíhá za studena a nedochází k úbytku zdravých látek. Olivové oleje se degustují tak jako například víno. Odborníci při jejich hodnocení poměřují jednotlivé charakteristické složky. Soustředí se především na vůni, barvu a samozřejmě chuť. Základní dělení olivových olejů probíhá v dalších sedmi až osmi kategoriích, které představují například oleje s ovocným, hořkým nebo pikantním tónem. O účincích olivového oleje bychom mohli mluvit ve speciálním článku, ke stručné charakteristice je ještě vhodné podotknout, že olej byste měl požívat na přípravu nesmažených pokrmů, aby nedošlo ke ztrátě jeho účinných látek. Řepkový olej Úplně nejpoužívanějším olejem je právě olej řepkový. Jednak je hodně využívaný při vaření, velké procento jeho spotřeby však taky způsobuje výroba některých potravinářských i spotřebních výrobků. Olej tvoří nezbytnou součást majonéz nebo různých omáček. Můžete jej využívat jak pro vaření, tak i k přípravě studené kuchyně. Olej tvoří tak významnou přísadu do nafty, což samozřejmě zvyšuje nutnost jeho produkce. Lněný olej Lněný olej se vyznačuje typickou chutí i vůní. Vzhledem k výrazným esencím se moc do jídel nepřidává, spíše je využíván účelově, jako doplněk stravy. Je totiž významný zejména co se týče prevence proti srdečním onemocněním, rakoviny nebo ateroskleróze. Lněný olej se musí chladit v lednici, podává se jenom jako dochucovadlo již uvařených jídel. 
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Slunečnicový a konopný olej
Není olej jako olej. Dnes bude řeč o těch potravinářských. Asi každý doma běžně používá olej řepkový nebo slunečnicový. Známý a velmi oblíbený je taky olej olivový. Máte ve své kuchyni ještě jiný druh oleje? Olejů existuje opravdu velké množství. Některé jsou dokonce zdraví prospěšné. Jak jednotlivé druhy olejů využívat při vaření? To a mnohé další zajímavosti se dozvíte v našem článku. Čtěte dál. Článek je rozdělen do čtyřech částí. Slunečnicový olej Běžně využívaným potravinářský olej se vyrábí ze semen slunečnice. Přidává se někdy taky do kosmetických přípravků, zejména za účelem zvláčnění jednotlivých přípravků. Olej nemá nijak výraznou chuť, neovlivňuje celkový dojem pokrmů. Má zlatavou barvu. Co se týče složení, za přínosný pro tělo se dá považovat vitamin E. Olej nejlépe využijete při smažení nebo fritování. Na dochucování pokrmů, které neprochází vysokou teplotou, se nehodí. Konopný olej Semena konopí jsou drobná, avšak i přes svou velikost obsahují velký podíl olejové složky. Konopný olej lze poznat již podle barvy, vyznačuje se světle zelenou barvou. Konopný olej se hodí jako přísada do studených pokrmů. Má oříškovou chuť. Konopné oleje různých výrobců se od sebe mohou lišit chutí i zbarvením. Při nákupu je dobré myslet na fakt, že čím je olej tmavší, tím bude chutnat výrazněji. Výraznější chuť je však spojena i s mírně travnatým dojmem. Konopný olej obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Naleznete v něm velkou škálu vitaminů a antioxidantů, dále omega-3 mastné a esenciální kyseliny. Olej působí jako afrodiziakum, pokožku zbavuje ekzémů.  
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Kokosový a arganový olej
Kokosový olej Kokosový olej u nás hojně používán není, v tropických oblastech je však nenahraditelný, neboť tvoří nejběžnější přísun zdravých tuků pro obyvatele oblastí. Kokosový olej se získává z kokosových ořechů. Používá se nejen při vaření. Jeho využití nalezneme i v kosmetice, medicíně i jiném průmyslovém odvětví. Kokosový olej je vhodný na smažení, proti vysokým teplotám je odolný. Kokosový olej využívají sportovci, neboť se jeho energie uvolňuje postupně a tukové zásoby kokosového oleje se neukládají do tukových zásob organismu. V kosmetice se využívá pro zlepšení stavu pleti. Vyživuje kůži, podporuje růst vlasů. Kokosový olej je ze zdravotního hlediska skvělým podporovatelem funkce štítné žlázy. Dále snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Podporuje imunitní systém, posiluje přirozenou obranyschopnost organismu. Arganový olej Jádra argánie trnité nám dávají další olej, který je významný a vyhledávaný zejména díky svým pozitivním vlivům na lidské zdraví a podporu krásy. Arganový olej se vyrábí dvěma různými způsoby, podle nichž se pak dělí na olej kosmetický či potravinářský. Pro tuto chvíli se zaměříme zejména a kulinářské účely. Co se týče kosmetiky, je vhodné zdůraznit, že díky vysokému obsahu vitaminu E a antioxidantů, olej působí jako skvělá ochrana přes silným UV zářením. Podporuje hojení ekzémů a akné. Celkově dodává tělu vitalitu. V kuchyni jej využijete zejména na přípravu kuskusu, dále se vám bude hodit k přípravě ryb nebo různých omáček. Jistě vás potěší, že stabilizuje hladinu cholesterolu v krvi. Olej lze zahřát na vysokou teplotu, dobře však chutná i jako součást tepelně neopracovaných pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
Dr. Clark: Clarkia – tinktura tří bylin
Tintktura Clarkia se skládá, jak už sám název napovídá, ze tří blahodárných rostlinných a bylinných výtažků. Clarkia obsahuje kořen hřebíčku, ořešák americký a pelyněk. Dohromady tvoří tato trojice nepřekonatelné duo, které se pyšní mnohými zdravotními účinky pro lidský organismus. Zajímá vás jakými? Čtěte dál tento článek a dozvíte se o tinktuře víc. Směs bylin obsahuje opravdu velké množství tělu prospěšných látek, vitaminy skupiny B, ve větší míře především B1 a B6. Dále vitamin C, E a P. Tinktura je bohatá na třísloviny, organické kyseliny a silice. Obsahuje karoten, flavonoidy, fenoly, pryskyřici, směs éterických olejů a další látky. Produkt má za primární cíl především očistu celého trávicího traktu. Byliny v něm obsažené nebyly nijak chemicky upraveny, takže si drží všechny své účinky bez znehodnocení. Tinkturu tří bylin užívejte, pokud máte za cíl podpořit funkci střev, pomůže vám taky se zlepšením chutí k jídlu. Podporuje trávicí orgány, zpříjemňuje celý proces příjmu a zpracování potravy. Trio bylin má však ještě další účinky. Blahodárně působí na srdce, působí jako dobrá prevence proti srdečním onemocněním. Podporuje dýchací systém, zmírňuje alergický kašel a projevy astma. Dodává potřebné látky k funkci ledvin. Je řešením problému jménem prostata. Kapky užívejte dvakrát až třikrát denně, nejlépe vždy půl hodiny před jídlem. Kapek podávejte kolem dvaceti. Doplněk stravy se hodí pro každého jedince bez omezení, nemusíte se bát vedlejších účinků.  
Zobrazit článek >
 
Pravda o kokosu a jeho účincích I
Kokos se v poslední době vyšplhal na žebříčku takzvaných super potravin hodně vysoko. Stalo se tak zejména díky kokosovému oleji. I přesto se však kokos řadí mezi neprověřené potraviny. O jeho účincích na lidské zdraví se neustále spekuluje. Co je pravda a která tvrzení o tomto ořechu je nutné opravdu vyvrátit? Přečtěte si náš článek z kokosového světa, určitě se dozvíte nějakou novinku. Podporuje obranyschopnost? Není pochyb, že součástí kokosu je mnoho významných látek. Některé z nich si opravdu poradí s ničením virů a bakterií. Chřipku kokos sám sice jen tak nezažene, tělu však přijde na pomoc. Pomůže kokos vybělit zuby? Správně by bylo vhodné napsat místo kokosu přímo kokosový olej. Jde totiž skutečně o zázračnou tekutinu, která likviduje toxiny a čistí povrch skloviny. Pokud pravidelně popíjíte kávu nebo čaje, vaše zuby možná nejsou bílé tak, jak byste si přál. Pokud máte tento problém, pořiďte si kokosový olej a vyplachujte si s ním pravidelně ústa. Je třeba ho nechat dlouho působit, minimálně deset minut jej držte v dutině. Účinky se dostaví okamžitě po vypláchnutí úst. Kokos má dvě hlavní složky. Po znehodnocení skořápky z kokosu vyteče kokosová voda, jeho hlavní složkou je dužina. Pokud se však bavíme o využití ořechu, důležitý je taky olej a mléko. Olej se získává lisováním kokosové dužiny, mléko pak smíšením dužiny s kokosovou vodou. 
Zobrazit článek >
 
Drcené kakaové boby na chuť i vylepšení zdraví
Uměl byste si představit svět bez čokolády? Byl by o dost chudší, že? Veškeré čokoládové produkty se rodí díky kakaovým bobům. Víte, že tato surovina se pyšní mnohými zdravotními účinky? Kakaové boby v sobě nesou tolik zdravých látek, že bychom je jen těžko spočítali. Jsou plné antioxidantů. Možná jich mají víc, než si dokážete představit. Napadlo by vás, že zelený čaj má v sobě třikrát méně antioxidantů než zelený čaj? Boby se pyšní zklidňujícími účinky. Působí jako stimulátory. Mají vliv na uvolňování endorfinů, čímž zajišťují skvělý antidepresivní účinek. Kávové boby mají vliv na celý trávicí trakt, kterému dodávají živiny pro dobré fungování. Boby se postarají o léčbu nemoci jater. Pomáhají s hubnutím i v boji s obezitou. Medicínští odborníci s kakaovými boby neustále provádějí výzkumy v souvislosti výroby léků pro rakovinu. Není tajemstvím, že kakaový bomb je jednou z nejlepších prevencí proti jejímu vzniku. Kakao ve spolupráci s mlékem tvoří skvělý regenerační duet vhodný jako prostředek pro sportovce po těžkých výkonech. Uvolňuje svaly a zároveň povzbuzuje tělo k tvorbě nové hmoty. Kakao léčí srdeční choroby, zabraňuje kardiovaskulárním příhodám. Kakao působí proti vysokému krevnímu tlaku. Dokonce lze využít jako okamžitý snižovač tlaku. Pokud jej budete konzumovat pravidelně, třeba budete moci zapomenout na prášky. Kakaové boby či jejich výtažky by do těla měli pravidelně doplňovat vegetariáni či vegani, neboť právě jim chybí mnoho významných látek, které organismus může vzhledem k odmítání některých druhů jídel postrádat. Pořiďte si Drcené kakaové boby 200 g ještě dnes. Značka Allnature vyrábí i další zdravé produkty a doplňky stravy, prozkoumejte naši nabídku. 
Zobrazit článek >
 
Bio Olivový list
Co se týče olivovníku, jeho nejpopulárnějších součástí jsou samozřejmě olivy, i jeho dalších partií bychom si však měli cenit. Víte, jakou funkci mají olivové listy? Dozvíte se v našem článku. Součástí olivovníku a olivového listu jsou mnohé látky, za zmínku však stojí hlavně oleuropein, který se pyšní významnou účinností ničit volné radikály a odvádět nevítané látky z těla. Olivové listy pomáhají vyléčit zápal plic, poradí si s obyčejnou chřipkou nebo angínou. Mezi další skvělé funkce patří schopnost vyléčit kapavku, tuberkulózu nebo dokonce zánět mozkových blan. Léčí taky žloutenku a další nepříjemné nemoci. Bojují proti ateroskleróze. Olivové listy působí jako prevence proti oparům. Olivový list se hodí jako doplněk stravy před i po operaci, neboť skvěle bojuje s infekcemi. Ničí taky plísně a houby, pyšní se antimykotickými účinky. Olivové listy snižují krevní tlak. Vyzkoušejte čaj značky Sonnentor, který vám nabízíme v našem e-shopu. Produkt Bio Olivový list sypný 70 g má travnatou chuť. Vyznačuje se sytější zelenou barvou. Velkou výhodou čaje je to, že neobsahuje kofein, a tak se skvěle hodí na večerní popíjení nebo zkrátka ve chvíli, kdy potřebujete omezit přísun kofeinu. I bez této složky má čaj povzbuzující účinky. Čaj popíjejte tehdy, pokud vás trápí některý z výše uvedených problémů, můžete jej však konzumovat i pro běžnou potřebu. Hrneček čaje z listů olivovníku bohatě zvýší vaši obranyschopnost a celkově probudí organismus. Vyzkoušejte ho. 
Zobrazit článek >
 
Tradiční langoše: Znáte jejich původ?
Kdo by neznal klasický festivalový, pouťový nebo zkrátka stánkový produkt jménem langoš. Víte, odkud tato smažená pochoutka pochází? Zachovaly si naše dnešní langoše svou tradiční podobu? Dozvíte se v našem článku. Slovo langoš není českým výmyslem, nýbrž odvozeninou od původního maďarského slova láng, které v našem překladu znamená plamen. Příprava kynuté dobroty totiž spočívala v zapékání blízko plamenů. V Maďarsku langoše vznikly, brzy se však dostaly do okolních i vzdálenějších států. Nejprve se vyráběly z těsta na chleba. Jak již bylo řečeno, pekly se za přítomnosti silného ohně, a tak byly hotové mnohem dříve než chléb. Langoše většinou zastávaly roli snídaňového pokrmu. Postupem času došlo k dalšímu urychlení přípravné techniky a těsto se začalo fritovat nebo smažit. Nastala taky ke změna těsta, jehož součástí se kromě mouky, kvásku a dalších tradičních surovin staly také brambory. Langoše se považují za národní jídlo Maďarska, v Rumunsku, Srbsku nebo taky na Slovensku jde však také o starou kulturní specialitu. České země přijaly na rozdíl od těchto států langoše jako rychlé občerstvení, nikoliv snídaňovou pochoutku. Možná vás překvapí, že tradiční maďarské langoše se připravují jedině se zakysanou smetanou, která tvoří naprostý základ pokrmu. Následně se solí nebo cukruje. Na smetanu se přidává sýr, lečo nebo maso a samozřejmě česnek. Ze sladkých možností pak tvoří duo se zakysanou smetanou med, ovoce či marmeláda nebo taky čokoláda. Kečup je především naším výmyslem. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší přírodní antibiotika III
Rozinky Sušené hrozny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, obsahují sice hodně cukru, jejich přísun vitaminů tělu je však i tak blahodárný. Rozinky se vyplatí užívat i preventivně. Denně postačí třeba tři kousky a jste chráněn před rýmou a nachlazením. Propolis Včelí dar jménem propolis seženete přímo u včelaře. Jedná se o produkt o dost nákladnější ne med, jde však o velice účinný mix látek, který dokáže divy. Propolis se přidává do mastí nebo různých tinktur. Jedná se o směs rostlinných šťáv spolu s pryskyřicí, jeho složení se může mírně lišit. Propolis léči především záněty, dokáže však sehrát důležitou roli taky v případě nachlazení. Poradí si i s anginami. Saturejka Saturejka je bylina pocházející ze střední a jižní Evropy. Její účinky byly objeveny již v antickém světě. Tak jako tehdy se i dnes saturejka užívá k léčbě zánětů kůže nebo různých poranění. Saturejku si můžete zakoupit třeba v sušené podobě. Vyplatí se její naložení do lihu, díky kterému se zvýší účinky této byliny. Saturejka si poradí s pásovým oparem, jiným druhem oparů nebo s léčbou ekzému. Saturejka podpoří imunitu. Další cenné potraviny V našem článku jsme se soustředili na méně známé dary přírody, jejichž kouzlo jste možná ještě neobjevil. Za jmenování však stojí taky běžné potraviny. Jaké pozitivní účinky vám přinese ovoce a zelenina, kterou zřejmě máte v lednici? Dozvíte se v poslední části článku. 
Zobrazit článek >
 
BIO kokosový olej s česnekem
Objevte netradiční chuť kombinace smetanového oleje a jemně pikantního česneku. Tento BIO produkt skvěle dochutí každý váš připravovaný pokrm. Hodí se do teplé i studené kuchyně. Obě složky se pyšní speciálními účinky. Znáte je? V kokosu se skrývá velký podíl draslíku. Obsahuje velký podíl kyseliny laurové, která nese antioxidační, antimykotické a antibakteriální účinky. Kokosový olej se proto hodí jako léčivo při kožních potížích. Léčí ekzém lupénku a další. Mimo tuto oblast zdraví vám kokos pomůže v boji proti chřipce a nachlazení. Léčí opary, žloutenku a taky spalničky. Usmrcuje viry i bakterie hlavně v oblasti úst a krku. Kokosový olej redukuje ukládání tuků, snižuje produkci cholesterolu. Zlepšuje metabolismus a celkově posiluje imunitní systém. Kokos taky zlepšuje zažívání a vstřebávání vitaminů a minerálů do celého těla. Česnek díky svým účinkům dokáže ovládnout a zabít až třináct druhů infekcí, viry i bakterie. Tento přírodní doplněk viditelně působí proti stárnutí. Jde tedy o jeden z elixírů mládí. Pokud se chcete ubránit chřipce, mějte česnek stále při sobě. Česnek má taky dobrý vliv na snižování vysoké hladiny krevního tlaku, taky se postará o snížení rizika srdečního infarktu a mozkové mrtvice. S česnekem máte až o padesát procent menší šanci, že se u vás některá z těchto rizikových nemocí ohrozí. Česnek nejen chrání artérie proti usazování a tvorbě vápníku, ale taky proti usazování hnědého tuku kolem srdečního svalu. Čím méně tuku se kolem srdce nachází, tím menší riziko to pro něj je. Kokosový olej s česnekem se hodí do pomazánek, na vaření, pečení a třeba i grilování. Objednejte si tento zdravý zázrak! 
Zobrazit článek >
 
Limonáda Club-Mate Granat
Ochutnejte přímo bombovou limonádu Club-Mate! Na konci tohoto článku se díky prokliku dostanete přímo k červené limonádě s příchutí granátového jablka. Šťávu můžete popíjet kdykoli během dne. Je vyráběna z nejkvalitnějších surovin, aby potěšila i toho nejvíc náročného degustátora. Mnozí jedinci si doposud nevyjasnili rozdíl mezi sladkými nápoji. Víte, jaký je rozdíl mezi limonádou, džusem a dalšími ovocnými nápoji? Dle zákona je nutné dělit pití zeleninového a ovocného charakteru na ovocné šťávy, nektary a limonády. Při zařazování vybraného nápoje do jeho kategorie, je nejvíc nutné prozkoumat jeho složení. Hlavní rozdíl mezi limonádou a ostatními druhy nápojů je ten, že jde o bublinkovou směs. Ovocná limonáda bývá sycena oxidem uhličitým. Obsahuje více přidaných sladidel. Ovocná limonáda musí obsahovat alespoň malý počet ovocného koncentrátu, v opačném případě by se z ní stala pouze limonáda s příchutí. Ovocná šťáva je jiný termín pro džus. Ovocné šťávy mají v sobě 100% podíl ovocné nebo zeleninové složky. Doslazovány mohou být přírodními cukry. K dochucení a upravení chuti slouží například kyselina citronová. Do koncentrát mohou být přidány i vitaminy. Tato ovocná limonáda nesmí obsahovat žádné konzervanty, nijaká sladidla ani barviva a jiné přidané látky. Ty do ovocné limonády přirozeně patří, neboť je vzhledem k popisu nutné dotvořit chuť bublinkového nápoje. Teď už máte v ovocných nápojích jasno? Otestujte delikátní chuť naší limonády. 
Zobrazit článek >
 
GO ON! Arašídové máslo
Arašídové máslo můžete znát taky pod pojmenováním buráková pomazánka. Jedná se o produkt vyráběný z podzemnice olejné, konkrétně z jejich plodů. Burákové máslo tvoří světle hnědý krém, který se primárně vyrábí drcením arašídů, může však obsahovat i jiné příměsi. Arašídové máslo není žádnou novinku. V podstatě jde o jednu z prvních pomazánek vůbec, kterou si dopřávali například Aztékové. Velký boom arašídové pomazánky nastal až na konci devatenáctého století, kdy byl patentován proces výroby burákového másla. Vzhledem k tomu, že z buráků již bylo možné vyrobit hladkou pastu, stalo se máslo skvělou náhradou proteinů pro ty, kteří neměli zuby a nemohli si poradit s jinými potravinami. Není tajemstvím, že arašídové máslo obsahuje taky velké množství tuků, jde však z větší části o nenasycené tuky rostlinného původu, které náš organismus snadno zvládne strávit, takže finálně je toto máslo mnohem zdravější než běžné máslo z mléka. Burákové máslo, jak již bylo řečeno, obsahuje taky bílkoviny, kyselinu listovou, hořčík, fosfor, koenzym Q10 a vitaminy B1, B3 a taky vitamin E. Arašídové máslo dokáže působit jako lék na vysoký krevní tlak, přispívá k udržování normální hladiny cholesterolu v krvi. Podporuje trávení. Dobře léčí bolavé klouby, působí taky jako prevence proti zánětům. Arašídy taky působí jako dobrá prevence proti mozkovým i srdečním příhodám. Objednejte si máslo v našem e-shopu a zjistěte, o jaké pochoutce je řeč. 
Zobrazit článek >
 
Zlepšení koncentrace a paměti pomocí bylin a doplňků stravy I
Potřebujete zvýšit svou pozornost? Špatně se soustředíte nebo máte pocit, že si nic nedokážete zapamatovat? Práci vašeho mozku dokážou pořádně nakopnout obyčejné zdravé bylinky. Jaké to jsou? Otestujte kombinaci jejich účinků třeba formou doplňků stravy. Jaké byliny byste měl nejen při vaření využívat? Přečtěte si náš článek.  Ginkgo Biloba  Poměrně známým a ověřeným doplňkem stravy je Ginkgo Biloba. Jedná se o rostlinu, která má vliv na celý nervový systém. Podporuje soustředění, ve správném složení dokáže ihned působit jako povzbuzující prostředek, který vám dodá alespoň na nějakou chvíli energii. Ginkgo se však vyplatí užívat ideálně dlouhodobě, neboť jeho působení na mozek je stále víc účinnější. Pokud před sebou máte náročné dny, připravujete se na zkoušky nebo přichází měsíc plný jednání, začněte brát Ginkgo ještě dnes. Váš mozek bude fungovat ještě lépe než doposud.  Tulsi  Bylina jménem tulsi je významná zejména pro to, že podporuje rozvod kyslíku po těle a hlavně k orgánům. Pomáhá s okysličováním mozku, čímž zajišťuje jeho lepší práci.  Rozmarýn  Aromatickou bylinu jménem rozmarýn používali v minulosti šamani i lékaři pro léčbu zapomínání. S rozmarýnem údajně dokázali kouzlit tak, že si člověk připomněl události, které ležely schované v jeho mozku třeba i desítky let. Zda se tehdy léčitelům opravdu tak dařilo, už nezjistíme, ale dnes víme, že rozmarýn skutečně dokáže podpořit mozek. Má vliv nejen na vzpomínání, ale taky podporuje koncentraci a výrazně zlepšuje paměť. Zjistěte sám. 
Zobrazit článek >
 
Zlepšení koncentrace a paměti pomocí bylin a doplňků stravy II
Brahmi Brahmi tvoří významného pomocníka v boji se stresem. Navíc pomáhá zlepšovat paměť, podporuje přirozenou činnost mozku. Je také velice zajímavá pro svou podporu souhry levé a pravé části mozku. Brahmi lze užívat krátkodobě i dlouhodobě.  Ashwagandha Tato poměrně neznámá bylina dokáže výrazně posilovat imunitní systém, v článku je však samozřejmě zmíněna taky pro to, že dokáže zlepšovat soustředěnost. Je hodně využívána ajurvédskou medicínou, která pomáhá s léčbou nervového napětí a vyčerpání. Ashwagandha celkově podporuje tvorbu mozkových buněk.  Rhodiola  Trpíte stavy úzkosti, špatnými náladami nebo zkrátka máte den na nic? Rhodila to vyléčí. Snižuje špatné pocity, pomáhá se zlepšením nálady. Tato bylina navíc působí proti únavě a podporuje paměť.  Ženšen  Ženšenu jsme se již věnovali ve speciálním článku, nezmínit ho však i zde by byl hřích, neboť bylina v podobě jakéhokoliv druhu ženšenu dodává tělu energii, podporuje koncentraci a výrazně zlepšuje paměť. Jistě oceníte i to, že ve vytížených a stresových situacích dokáže ženšen ničit stres, zmírňuje pocity úzkosti a nastoluje dobrou náladu.  Kurkuma Kurkumu tak jako třeba rozmarýn můžete hojně využívat při vaření. A velmi se vám to vyplatí, neboť kurkuma podporuje celkové zdraví mozku. Má antioxidační a protizánětlivé účinky. Podporuje regeneraci mozku a působí proti poruchám nervové soustavy.  Vacha  Pokud bychom sledovali historii dávného léčitelství, jistě bychom zaznamenali bylinu jménem vacha. Jedná se totiž o tradiční starodávný lék na poruchy celého nervového systému. Podporuje koncentraci a působí jako prevence špatné nálady. Detoxikuje taky organismus.
Zobrazit článek >
 
Houby v kuchyni - Smetanové tagliatelle s houbami
Houby se dají připravit na mnoho způsobů. Od sušení, zavařování nebo smažení, až kupříkladu jako doplněk zeleninových salátů v syrovém stavu. Holdujete-li houbám a rád byste si připravil něco snadného, ale zároveň chuťově skvělého, připravte si podle následujícího receptu: RECEPT: Smetanové tagliatelle s houbami Ingredience: 250 g těstovin tagliatelle 40 g másla 180 g anglické slaniny (nakrájet na kostičky) 100 g čerctvých nebo zavařených hub (nakrájet na kousky) 15 g hl. mouky 450 ml mléka 150 ml smetany 1 stroužek česneku mletý pepř 30 g strouhaného parmezánu 50 g nastrouhaného čedaru sůl Postup: Těstoviny uvaříme ve vodě podle návodu na obalu. Mezitím si na velké pánvi rozpustíme 20 g másla a na něm osmahneme: slaninu a houby. Slaninu i houby vyjmeme a v pánvi rozpustíme zbytek másla. Přidáme mouku a vaříme zhruba minutu. Nutné míchat! Poté do této směsi vlijeme mléko a smetanu. Přidáme nastrouhaný česnek, pepř, nastrouhané sýry a přivedeme k varu. Poté vložíme do omáčky slaninu a houby. Dusíme ještě 3 minuty. Podle vaší chuti dosolte. Uvařené těstoviny propláchneme a vmícháme do omáčky. Jak to bude letos vypadat v našich lesích s množstvím hub ke sběru, to nikdo přesně neví. Ale pokud se vydáte na jejich sběr a nejste si dokonale jistý, co za druh se před Vámi zrovna objeví, zakupte si atlas HUB z nakladatelství Aventinum. Je to prozatím nejobsáhlejší atlas hub, jaký kdy o houbách u nás vyšel. Najdete v ní 1104 druhů jedlých i nejedlých druhů. 
Zobrazit článek >
 
Pivní břicho a co s ním I
Už vás nebaví koukat na své zakulacené břicho? Chtěl byste ho shodit, ale nevíte jak na to? Přemýšlíte nad tím, proč jste přibral jen v oblasti břicha? Přečtěte si náš článek a dozvíte se mnohé zajímavé poznatky o pivním pupku, které vám pomohou nejen se ho zbavit, ale taky předejít dalším problémům nadbytečných kil na váze. Muži své velké břicho nesnáší. Zatímco u žen vedou stížnosti na velká stehna nebo nehezký zadek, muži nenávidí své pupky. I lékař vám potvrdí, že vaše břicho můžete kompletně zase shodit. Bude však třeba vynaložit trochu úsilí. V první řadě je nutné uvést na pravou míru domněnku týkající se příčiny vzniku pivního břicha. Rozhodně za tímto problémem nestojí pouze pití piva. Mnohé studie už dokázaly, že chmelové nápoje nemohou za narůstání břicha. Zvýšená konzumace piva jakožto poměrně kalorického nápoje může přispět k celkovému nárůstu hmotnosti, nikoliv však pouze k břišní partii. K tloustnutí samozřejmě přispívá pití velkého množství alkoholu, to je však přirozená záležitost, neboť alkohol obsahuje velké množství cukru. Pokud čtete tento článek, zřejmě jste se rozhodl břicha se zbavit. Pak si zapamatujte, že velkého břicha se zbavíte nejlépe běháním. Choďte alespoň třikrát týdně běhat. Nemusíte uběhnout maraton, podstatné je, abyste se začal hýbat. Sport můžete propojit s posilováním břišních i jiných partií, mějte však na paměti, že klasické cviky v posilovně zapříčiní zejména nárůst svalů, nikoliv velký úbytek tukových zásob. Břicho potřebujete sklepat. Vhodné je taky plavání nebo bruslení.
Zobrazit článek >
 
Pivní břicho a co s ním II
Řekněte ano pálivé stravě. Co takhle přidat občas do jídla chilli papričky? Látka zvaná kapsaicin pomáhá totiž odbourávat tukové zásoby. Pálivé jídlo navíc urychluje metabolismus a potlačuje chutě k jídlu. Takže pokud bojujete s pivním břichem plným tuků, papričky by měly být jasnou volbou. S břichem je vhodné zatočit opravdu co nejdřív. I když se vám možná zdá, že to není možné, vytrvejte a snažte se zhubnout. Pokud se totiž usazuje velké množství tuků ve vašem břichu, může dojít k nevhodnému obalení orgánů tukovou složkou. Při jejím zvětšování čím dál hůře pracují. Studie dále ukázaly, že velké břicho zvyšuje pravděpodobnost srdečních onemocnění a taky vzniku cukrovky. Takže pozor na něj, je na čase ho shodit. Co jíst? Konzumaci piva je vhodné omezit, nikoliv však z důvodu, že velké břicho je jí primárně způsobeno, ale protože celkově v alkoholu je dosti zbytečného cukru. Jezte dostatek bílkovin, vyzkoušet můžete i takzvanou bílkovinovou dietu. Do jídelníčku zařaďte mléčné výrobky, světlé maso a ryby. Zapomeňte na chleba, místo něj dejte přednost zelenině. Jezte menší porce víckrát denně. Mezi jídly ideálně dělejte přibližně stejné přestávky. Nezapomeňte snídat, aby došlo ke správnému nastartování organismu. Pijte dostatek tekutin, nejlépe čistou vodu. Hlídejte si dostatečný spánek. 
Zobrazit článek >
 
Home@Cook 3v1 panini gril
Člověk nemusí být nutně labužník, aby si oblíbil italské panini. Že nevíte, jaká lahůdka se pod tímto názvem skrývá? Panini jsou vlastně plněný sendvič, typický z grilu vypečeným žebrováním. Panini nabízejí za pořádný peníz obchody s rychlým občerstvením. Jako pečivo jsou za tímto účelem používány bagetky nebo ciabatty. A čím se plní? My v Čechách máme rádi sýr – třeba Hermelín, šunku, nebo přírodní řízek. Sytou náplň odlehčuje čerstvá nebo zlehka orestovaná zelenina s olivovým olejem. Pro lepší chuť je můžete ochutit oreganem, lisovaným česnekem. Američanům chutnají plnění mletým masem, cibulí a třeba ementálem nebo čedarem. Italové je plní rajčaty, česnekem a mozarellou, zakápnutou olivovým olejem. Všechny mají společné, že se z vrchu potřou olivovým olejem, zapečou a před konzumací nakrájí na menší kousky. Máte-li chuť vyzkoušet vlastní domácí panini, pořiďte si k tomu praktického pomocníka Home@Cook 3v1 panini gril od Russell Hobbs. Ocelový panini gril a sendvičovač má vroubkovné kontaktní plochy z nepřilnavého povrchu. Teplotu zapékání máte pod kontrolou díky světelné kontrolce. Přebytečnou šťávu a tuk gril jímá do odkapávací misky. Proto se hodí nejen na panini, ale také ke grilování masa, protože funguje také jako otevřený gril. Stolní Home@Cook 3v1 panini gril Russell Hobbs najdete v sekci Elektronika pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Domácí sušené maso a jak na něj II
Po koupi vložte maso do mrazáku nebo alespoň lednice. Tento krok není povinností, ale maso se po vychlazení mnohem lépe krájí. Pro sušení masa je totiž nutné vytvořit opravdu co nejmenší plátky pohybující se kolem dvou milimetrů. Maso by se vám však nemělo rozpadat, raději ho nakrájejte o malinko silnější, ale aby drželo pohromadě.  Dalším krokem je příprava správné marinády. Ta vlastně záleží na vašich chuťových preferencích. Maso můžete naložit do hořčicové, worchesterové nebo barbecue omáčky. Přidejte česnek, sójovou omáčku a hlavně nezapomeňte marinádu osolit. Maso v marinádě následně pořádně obalte a nechte odpočívat. Ideální doba odpočinku by se měla pohybovat kolem dvanácti hodin, takže maso nechte v lednici klidně i přes noc.  Samotné sušení velice usnadní sušička potravin, se kterou je sušení opravdu snadné. Plátky do ní poskládejte tak, aby se nepřekrývaly. Nastavte ji maximálně na sedmdesát stupňů Celsia. Sušení probíhá asi šest hodin, avšak během procesu je třeba maso alespoň jednou otočit.  V troubě nejprve sušte maso na sedmdesát pět stupňů Celsia po čtyřicet minut, následně teplotu snižte na padesát pět stupňů a sušte devět až dvanáct dalších hodin.  Usušené maso by mělo být jen mírně ohebné, spíše tuhé, ale vláčné. Pokud při přehnutí praská, bylo moc přesušené a příště stačí sušit kratší dobu nebo na menší stupně. Dodržujte však teplotu nad šedesát stupňů Celsia. 
Zobrazit článek >
 
Domácí sušené maso a jak na něj I
Znáte sušené masové pochoutky ze supermarketů? Tyto produkty se hodí ke svačině i k rychlému obědu, neboť zasytí hned na několik hodin a vejdou se do každého zavazadla. Věděl jste, že vlastní sušené maso si můžete vyrobit i sám doma? V tomto dvoudílném článku vám poradíme, jak na to.  Proces sušení masa není až tak starou záležitostí. Lidé si dlouho lámali hlavu nad tím, jak uchovat maso alespoň týden, aby nepodlehlo zkažení. Konzervace masa postupem času našla mnohé další způsoby, avšak jeho sušení zůstalo oblíbené dodnes.  Proč vlastně konzumovat sušené maso? Jedná se o produkt plný důležitých živočišných bílkovin. Hodí se jako rychlá svačina, která přinese tělu mnohem víc, než kdejaké energetické tyčinky. Jedna z největších výhod sušeného masa je asi ta, že neobsahuje tuky, neboť jich je maso zbavováno ještě před sušením nebo v rámci procesu.  Příprava masa není úplně snadnou záležitostí, avšak s návodem lze dobře zvládnout. Popíšeme vám ji krok po kroku.  V první řadě je samozřejmě nutné pořídit si vhodné maso. Zatímco v obchodě je hotové sušené maso k dostání skoro ve všech možných druzích, po domácku je dobré připravovat maso hovězí. Vybírat můžete různé části masa, avšak čím libovější maso vyberete, tím se vám bude celkově připravovat lépe. Jak již bylo zmíněno, bude třeba odstranit tuk. Nakupte ideálně maso zadní. Vybírejte pouze maso čerstvé, nemělo by přebývat v uzavřených obalech. Stavte se pro něj ideálně přímo u řezníka.  Jistě vás zajímá přibližná hmotnost masa, kterou musíte koupit. Pro pět set až šest set gramů sušeného hovězího potřebuje asi dva kilogramy masa čerstvého. 
Zobrazit článek >
 
Proč jíst vejce? I
O Velikonocích poptávka po vejcích výrazně vzrůstá, je jasné proč. Vejce jsou však velmi cennou potravinou a jíst byste je měl po celý rok. Přečtěte si, proč by měl každý jídelníček vejce obsahovat a jaké má jejich konzumace výhody.  Vitaminy, minerály, stopové prvky Vejce obsahují všechny vitaminy, není v nich zastoupen pouze vitamin C. Bílek je bohatý zejména na skupinu B, žloutek pak na ostatní vitaminové zástupce. Ve vejcích je obsaženo železo, fosfor, draslík, dále zinek nebo selen.  Vejce tělu doplní taky vitamin D, jehož nedostatkem mnoho lidí trpí. Vejce je jednou z potravin, která má v sobě (pro)vitaminu D nejvíce. Sluníčko si dnes dává pauzu? Vejce přísun vitaminové složky jistí. Cenné proteiny  Vejce jsou většinou povoleny při každé dietě. Jedná se totiž o potravinu bohatou na proteiny. Obsahují dokonce cennější prvky než maso. Součástí bílkovin jsou esenciální aminokyseliny, které si tělo jinak nedokáže vyrobit. Jsou dobře stravitelné. Proteiny se vyskytují hlavně v bílku. Vejce jsou dobře stravitelné a nejsou kalorické, takže je můžete jíst i při hubnutí.  Žádné tuky  Skvělá zpráva pro zastánce štíhlých linií a vysportovaných těl. V bílcích se nevyskytují vůbec žádné tuky, takže po nich nepřibydete. Sušina žloutků pak obsahuje nejzdravější variantu důležitých tuků, takzvané fosfolipidy, které mají vliv na stavbu a funkci buněk. 
Zobrazit článek >
 
Proč jíst vejce? II
S vejci bývá spojovánu riziko zvýšení cholesterolu v krvi, proto se vajec někteří lidé bojí. Není třeba mít obavy, metabolismus si s cholesterolem z vajec hravě dokáže poradit. Navíc se jedná o důležitou složku pro správnou funkci organismu každého člověka. Určitě se vajec nebojte. Tato potravina zajisté není příčinou vysokého cholesterolu.  Zdroj energie Jezte vejce kompletní, dodají tělu energii. Vejce mají vysokou energetickou hodnotu, a tak se skvěle hodí jako strava pro sportovce. Jedná se o jedny z nejhodnotnějších potravin. Energii vám dodá zejména žloutek, bílek naopak přispívá tvorbě svalů.  Esenciální mastné kyseliny jako prevence závažných chorob Víte, že vejce působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám? Působí proti artritidě a dalším nemocem. Vejce mají protizánětlivé účinky. Působí taky proti trombóze a skleróze. Podporují správnou funkci mozku a léčí zrakový orgán. Za ochranu organismu před jmenovanými nemocemi ručí zejména mastné kyseliny.  Pryč s vysokým tlakem  Trápí vás vysoký tlak? Vejce podané tělu v jakékoliv podobě ho dokáží podstatně snížit. Půjde to i bez léků! Vyzkoušejte sám.  Pomoc proti padání vlasů a lámání nehtů Tato informace by zřejmě potěšila spíše dámy, ale i pro vás může být tato informace užitečná. Síra obsažená ve vejcích totiž dokáže zabránit vypadávání vlasů. Pokud se hrozíte vypadávajících vlasů, vejce jsou řešením.  Nízká cena  Velkou výhodou vajec je jejich cena. Vejce jsou levnou záležitostí. Jsou dostupná pro každého. Užívejte si této dobroty nejen na velikonoční svátky. Nebo si zásadně vykoledujete jen malované kraslice? 
Zobrazit článek >
 
S chřestem v kuchyni I
Chřest má několik podob. Může být zelený, ten je asi nejvíc známý, dále však taky bílý nebo fialový. U nás se pěstuje, avšak jeho sezóna je obvykle velmi krátká. Celoroční zásoby chřestu jsou dováženy nejčastěji z Belgie, Francie nebo Itálie. Na barvě chřestu při přípravě poměrně záleží, ještě důležitější je však jeho kvalita, respektive stáří. Vždy kupujte pouze čerstvou potravinu. Pokud se vám zdá, že zelenina už v obchodě dlouho leží, raději ji vůbec nekupujte, špatně by se vám s ní pracovalo a ještě by se vám ani nemuselo povést připravit dobré jídlo. Jestliže chcete připravit chutný chřest, berte jen čerstvý materiál! V následujících odstavcích s vámi projdeme celou přípravu chřestu. Nejde o nic těžkého, jen je třeba dodržet několik pravidel. Chřest samozřejmě nejprve omyjte a zbavte ho dřevnaté části, s tou se již dále pracovat nedá. Následně stonky oškrabejte. V této fázi přípravy se liší příprava různých chřestů, které byly zmíněny v úvodu. Pokud chřest oloupete, nikdy tím nic nezkazíte. Jestliže však nejste zastáncem loupání, můžete si koupit chřest zelený, který není nutné vůbec škrabat. Pozor však na to, že při chybném zpracování může slupka zůstat hořká či tvrdá. Bílý chřest se loupe vždy. Při loupání je dobré položit si stonky na kuchyňskou desku, neboť v ruce by se vám mohly snadno rozlomit. Po škrabání již není nutné chřest mýt. Samotné vaření lze rozdělit do několika kroků. Před popisem postupu je třeba upozornit na nádobu, ve které by se chřest měl vařit. Volte velký hrnec, ve kterém bude chřest dostatečně ponořen ve vodě nebo vyberte ten se speciálním sítem. 
Zobrazit článek >
 
S chřestem v kuchyni II
Chřest se nevaří jednotlivě, nýbrž ve svazcích, na to asi zapomíná nejvíce lidí. Zhruba po pěti až sedmi stonkách svažte chřest dohromady kuchyňskou nití. Stonky jsou samozřejmě různě velké, počet ve svazku se může jistě lišit, každý svazek by měl mít asi kolem půl kilogramu. Stonky ve svazku by měly být přibližně stejně dlouhé. Pokud tomu tak není, rozdělte je napůl nebo ořezejte. Pamatujte na to, že vždy se řežou konce, nikoliv hlavičky. Dalším důležitým bodem je pokládání chřestu do hrnce. Díky svazkům bude držet vertikálně, špičky by měly koukat ven a procházet jen párou. Na vaření chřestu nebudete potřebovat jen sůl, ale taky cukr a máslo. Přidat můžete i jiné koření. Na litr vody by měla připadnout půlka lžičky soli a asi lžička cukru a půl lžíce másla. Zkušení kuchaři při vaření bílého a fialového chřestu doporučují přidávat taky lžičku citronové šťávy. Pro zpestření chuti taky bobkový list, kari nebo česnek. Jistě vás zajímá celková doba varu. Ta se dost liší. Chřest může být hotov za tři minuty, ale může se taky vařit celých dvacet minut. Doba se odvíjí od konkrétního druhu a síly chřestu. Bílý se vaří kratší dobu než zelený. Doba je taky závislá na již zmíněném (ne)oloupání. Chřest po dovaření ihned z vody vytáhněte a podávejte nebo ho uchovávejte teplý v páře. Pokud ho podáváte studený, nechte jej klasicky přirozeně zchladnout. 
Zobrazit článek >
 
Jak rychle usnout? II
Chce to vzduch  Tělo potřebuje pro kvalitní spánek čerstvý vzduch. Věděl jste, že ložnice by navíc měla být nejchladnější místností v domě? Průměrná teplota v místnosti, kde spíte, by se měla pohybovat od sedmnácti do dvaceti stupňů Celsia.  Zahřejte tělo  Před chvílí vám bylo doporučeno snížení pokojové teploty. S vaším tělem je to opačné. Před spaním si dejte horkou sprchu nebo koupel. Věřte, že se vám po této proceduře bude skvěle usínat. Tělo si navíc může zvyknout na přísun horké vody a automaticky bude vědět, že se má chystat ke spánku. Praktikujte lázeň pravidelně alespoň týden a uvidíte, že se váš čas usínání podstatně zkrátí.  Obličej chlaďte i v zimě  Ať je venku teplo nebo zima, obličej si myjte chladnou vodou. Trápí vás stres nebo problém? Pomůže vám studená voda! Umyjte si obličej ledovou vodou nebo ho do ní přímo na pár vteřin ponořte. I když chlad vám jistě ráno pomáhá se vstáváním, večer vám pomůže i s usínáním. Opravdu. Studená voda má totiž zklidňující účinky a pomůže vám se uvolnit. Víte, že ponořením tváře do ledové vody dochází ke snížení frekvence pohybu srdečního svalu? Chlad taky snižuje vysoký krevní tlak. Usínat se vám bude zaručeně lépe.  Řekněte své ANO teplým ponožkám  Ještě jedna připomínka k teplotě. I když vaše tělo ocení chladnější prostředí, vaše nohy by měly v každém případě zůstat v teple. To platí i o rukách. 
Zobrazit článek >
 
Bio Chaga
Rezavec šikmý, známý zřejmě častěji pod termínem Chaga. Jedná se speciální typ houby, který je považován za superpotravinu. Proč? To se dozvíte v našem článku. Chaga je ku příkladu součástí tradiční čínské medicíny, je však ceněnou součástí taky ruského bohatství. Houba byla využívána již před tisíci lety. Její účinky jsou pestré a po mnoho let vážené. Chaga podporuje imunitní systém, zvyšuje obranyschopnost organismu a detoxikuje tělo. Zastává místo jednoho z nejlepších doplňků stravy v případě napadení těla nádorovým onemocněním. Máte problém se zrakem? Pak vyzkoušejte Chagu, zlepšuje ostrost vidění, celkově podporuje zrakový orgán. Podporuje funkce trávicí soustavy, dodává sílu orgánům, zejména střevům. Vyživuje játra. Pomáhá s udržením hladiny normálního krevního tlaku. Je dobrým pomocníkem v případě léčby srdce, službu prokáže i v případě, že budete Chagu brát pouze preventivně. Co se týče vylučování, konkrétně dokáže zlepšit celý proces, nejvíce se vám však v případě konzumace výtažků z houby odmění ledviny. Působí proti artritidě, zmírňuje artritické bolesti a ruší otoky. Houba je blahodárná na srdce, podporuje jeho činnost i zdraví. Působí protizánětlivě a antibakteriálně.    Chaga zklidňuje nervový systém, navozuje dobrou náladu a udrží psychiku v klidu i v těžkých situacích. Působí dokonce jako přírodní hyperaktivum. Objednejte si Chagu ještě dnes. Vyzkoušejte dávkování pomocí sáčků, jejichž obsah můžete rozpustit ve vodě, džusu i mléce. 
Zobrazit článek >
 
Co je to vlastně špalda?
Jako by se se špaldovou moukou v současné době roztrhl pytel. Proč je tento druh mouky lepší než ostatní? Jaké výhody vám její konzumace přinese? Přečtěte si náš článek. Špalda není žádnou novinkou, ve skutečnosti se jedná o mouku našich babiček a prababiček, kterou v průběhu zejména poslední stovky let nahradila pro výrobce ekonomicky zajímavější mouka bílá. Používala se velmi dávno, špaldu znali starověké civilizace. Připravovalo se z ní jak slané, tak sladké pečivo. Špalda se brzy rozšířila do celé Asie i Evropy. Je však zajímavé, že některá území však dočista opustila ve století dvacátém. Od dnes nejpoužívanější mouky se hůře zpracovávala i pěstovala. Náklady na výrobu tedy byly vyšší a cena musela být nižší. Trochu povýšenou cenu oproti klasické bílé mouce si špalda drží dodnes. Pšenice špaldy však nabízí mnohem pestřejší zdraví prospěšní látky, od vitaminů až po vlákninu. Celozrnná špaldová mouka obsahuje hořčík, vápník, zinek a zmíněnou vlákninu. Bohatá je na vitaminy A, B, C, D i E, obsahuje taky podstatné množství trávicích enzymů. Špalda je bohatá taky na bílkoviny. Špaldová mouka se vyznačuje jemnou oříškovou chutí. Pokud se z ní chystáte připravovat chléb nebo ji používáte a běžné vaření, samozřejmě je třeba počítat s jemnou změnou chutí pokrmů. Nemějte strach, připravovaná jídla budou naopak chuťově zajímavější. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7