Tyto webové stránky přizpůsobujeme na míru vám. Na základě vašeho chování na webu personalizujeme jeho obsah a zobrazujeme vám relevantní nabídky a produkty a také analyzujeme vaše chování na webu, abychom mohli zlepšovat naše služby nebo pro vás připravovat služby nové. Toho docilujeme užíváním souborů cookies a dalších síťových identifikátorů, které mohou obsahovat osobní údaje. My a partneři máme k těmto údajům na vašem zařízení přístup nebo je ukládáme. Kliknutím na tlačítko „Souhlasím“ vyjádříte svůj souhlas s užitím souborů cookies a s užitím a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na sociálních sítích a v reklamních sítích na dalších webech našich partnerů. Nastavení cookies, personalizace a reklamy si můžete změnit kliknutím na tlačítko „Upravit“. Více informací o zpracování údajů a našich partnerech naleznete na této stránce.
EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Druhy olejů: Slunečnicový a konopný olej
Není olej jako olej. Dnes bude řeč o těch potravinářských. Asi každý doma běžně používá olej řepkový nebo slunečnicový. Známý a velmi oblíbený je taky olej olivový. Máte ve své kuchyni ještě jiný druh oleje? Olejů existuje opravdu velké množství. Některé jsou dokonce zdraví prospěšné. Jak jednotlivé druhy olejů využívat při vaření? To a mnohé další zajímavosti se dozvíte v našem článku. Čtěte dál. Článek je rozdělen do čtyřech částí. Slunečnicový olej Běžně využívaným potravinářský olej se vyrábí ze semen slunečnice. Přidává se někdy taky do kosmetických přípravků, zejména za účelem zvláčnění jednotlivých přípravků. Olej nemá nijak výraznou chuť, neovlivňuje celkový dojem pokrmů. Má zlatavou barvu. Co se týče složení, za přínosný pro tělo se dá považovat vitamin E. Olej nejlépe využijete při smažení nebo fritování. Na dochucování pokrmů, které neprochází vysokou teplotou, se nehodí. Konopný olej Semena konopí jsou drobná, avšak i přes svou velikost obsahují velký podíl olejové složky. Konopný olej lze poznat již podle barvy, vyznačuje se světle zelenou barvou. Konopný olej se hodí jako přísada do studených pokrmů. Má oříškovou chuť. Konopné oleje různých výrobců se od sebe mohou lišit chutí i zbarvením. Při nákupu je dobré myslet na fakt, že čím je olej tmavší, tím bude chutnat výrazněji. Výraznější chuť je však spojena i s mírně travnatým dojmem. Konopný olej obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Naleznete v něm velkou škálu vitaminů a antioxidantů, dále omega-3 mastné a esenciální kyseliny. Olej působí jako afrodiziakum, pokožku zbavuje ekzémů.  
Zobrazit článek >
 
Přehlídka nejznámějších diet a dietních programů – BODOVÁ DIETA I
Bodová dieta nespočívá ve vynechání některých druhů potravin, při této dietě můžete jíst v podstatě to, co se vám zachce, avšak všeho s mírou a nebo tak, že zkrátka dáte přednost jedné potravině a nedopřejete si již tu druhou. Pojďme se nyní podívat do hloubky této diety, ať zjistíte něco víc o dalším dietním programu. Jaký máte názor na tuto dietu? Tak ještě jednou. Pokud se rozhodnete držet bodovou dietu, vaším nejlepším pomocníkem bude pravděpodobně bodová tabulka. V té byste měl najít veškeré druhy potravin. Jak již můžete z názvu vytušit, každá surovina má své bodové určení. Za každý den máte možnost ,,sníst‘‘ pouze omezené množství bodů. Nezáleží tak úplně na tom, jak si body do dne rozprostřete. Klidně si dejte jeden bod ke snídani a dvacet bodů k večeři. Rozpoložení bodové stupnice si při této dietě určujete sám. Nejpodstatnější je samozřejmě konkrétní počet bodů. Každému člověku bývají body přiděleny na váhu a s ohledem na cíl. Je důležité popravdě přiznat kolik vážíte, připočítat váš věk a hlavně si stanovit cíl. Kolik kilogramů byste díky této dietě chtěl shodit? Jak již bylo řečeno, není žádné jídlo, které byste měl zakázané. Dobře si však rozmyslete, zda si k obědu dáte hranolky s majonézou nebo salát. Pokud padne vaše volba na první přílohu, může se stát, že budete večer o hladu. Výhodou dodržování této diety je uvědomování si množství a samotného složení stravy. Budete si dávat pozor na to, co jíte. Budete si hlídat taky kalorické hodnoty potravin, neboť právě podle nich dostávají potraviny bodové ohodnocení.  Udržte si svou váhu dlouhodobě, naučte se správnému režimu a hlavně vařte zdravě! Jak na to? Třeba s naší výbornou kuchařkou. Publikace má název Vařte zdravě jako my, najdete ji zde. 
Zobrazit článek >
 
Tajemství asijské kuchyně II - Osm chutí Asie
Pokračování článku o asijských pokrmech je tu. Tento příspěvek vás nepřipraví ale ani o drobné prozkoumání naší oblíbené kuchařky Osm chutí Asie, která je vhodná jak pro kuchařské mágy, tak pro ty, kteří se rozhodli trochu experimentovat. Asijští kuchaři dbají mnohem více než jacíkoliv jiní na kvalitu surovin. Platí, že by se měli držet vždy čerstvého. Nemražená zelenina, čerstvě namleté koření zlepší jídlo o několik procent. Schválně sám vyzkoušejte, že rozdíl poznat stoprocentně jde. V asijských kuchyních platí mnohé zásady, ale ta nejvíc důležitá zejména pro ty, kteří nemají s asijskou kuchyní zkušenosti, říká i pro nás známé pravidlo, že méně je mnohdy více. Proto se nenechte zmást jen několika potřebnými surovinami a nedohánějte jídlo ničím jiným než těmi potravinami, které jsou napsané v receptu. Již v úvodu bylo zmíněno koření. Ano, bez něj to skutečně nepůjde. Pro asijskou kuchyni je typický nejen zázvor a česnek, ale taky jarní cibulka, cury a samozřejmě přírodní dochucovadlo jménem sójová omáčka. Osm chutí Asie Tato kniha je dílem Shahafa Shabtaye, který zejména díky restauraci SaSaZu sepsal mnoho poznatků z přípravy i ochutnávání asijských jídel. Svou knihu neproložil jenom recepty a tipy na vaření, ale taky do ní přidal spoust příběhu ze svých cest a ochutnávání těch nejlepších i nepodivnějších pokrmů. Kniha osmi kapitolách se postupně věnuje jedné typické asijské surovině, na jejímž základě si můžete připravit nejrůznější pochutiny od předkrmu k dezertu. Kniha obsahuje 52 receptů.  
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás I
Máme kolem sebe tolik potravin, které pokládáme za úplně běžné suroviny pro přípravu některých pokrmů, stále s nimi manipulujeme a ani si neuvědomujeme, jaká moc je s nimi spojená. Do tohoto článku jsem vybrala kousek běžného ovoce, známý druh zeleniny, taky jiné pomocníky, které běžně obsahují naše spíže. Dále vás v krátké sérii článků překvapí jeden úplně obyčejný, ale mocný nápoj. Pojďme na to. Rajčata Vitamin C v rajčatech posiluje imunitní systém, působí proti virům. Vitamin E v hojném zastoupení zase pomáhá tělo zbavovat toxinů. Obsahují lykopen, který brání vzniku některých druhů rakoviny, chrání pokožku před slunečním zářením. Rajčata podporují trávicí soustavu a dodávají energii celému organismu. Jsou skvělým pomocníkem v případě chudokrevnosti a zabraňují únavě. Rajčata by v dostatečné míře měli konzumovat lidé s rizikem kardiovaskulárních chorob nebo ti, kteří s již takovou chorobou prošli. Rajče dodá pružnost cévám, pomáhá proti stárnutí. Takže dnes na večeři třeba rajčatový salát? Jablka Jablka přirozeně snižují hladinu cholesterolu v krvi, jsou taky skvělou prevencí proti vzniku Alzheimerovy choroby. Je to ovoce vhodné pro diabetiky, hlavně tedy jablka Golden zeleného zbarvení. Jablka organismus chrání před rakovinou prsu a plic. Jde o nízkokalorické jídlo, které se vyplatí konzumovat při hubnutí. Zasytí až na několik hodin. Jablka taky pomáhají kostem růst, v případě dospělého jedince jim pak dodávají potřebnou výživu pro sílu a nezlomnost. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Seznamte se s kávami OXALIS II
Bílý nugát Toužíte po smyslné kombinaci bílé čokolády, jejíž chuť je ještě více krémovější než krémová a taky po vanilce s přídavkem kousků pistácií? Pak zvolte kávu bílý nugát, jež vám přinese stoprocentní potěšení. Kávu najdete zde. Vanilka Pokud vaše chuťové buňky touží přímo po vanilce, volte tradiční vanilkovou kávu. Najdete ji zde. Malina Káva s kapkou ovocné šťavnatosti? Pak vaše volba musí padnout na malinovou kávu OXALIS, najdete ji zde. Baileys Tuto kávu bych nazvala bombou mezi kávami. Jestliže jste milovníkem alkoholického nápoje Baileys, budete z tohoto druhu kávového nápoje nadšen. Dopřejte si potěšení v podobě kofeinu a prvotřídní whiskey. Kávu najdete zde. Havajský ořech Jak chutná káva s příchutí havajského ořechu? Trochu po pražených lískových oříškách, zčásti po kokosu. Připravte si přímo u vás doma toto havajské potěšení. Zavřete oči a ve chvilce relaxu se přeneste na samotné Havajské ostrovy. Kávu najdete zde. Macadamia Nezapomeňme taky na makadamové oříšky, které se skrývají spolu s čokoládou v kávě Macadamia. Ochutnejte tuto prvotřídní kávu. Najdete ji zde. Belgické pralinky Zvítězí u vás švýcarská čokoláda nad belgickou nebo právě naopak? Připomeňte si chuť neodolatelných pralinek, které byly schovány do kávového nápoje, který najdete zde. Alžírská káva Přenesme se zase o kousek dál. Víte jak chutná pravá Alžírská káva? Správně, po koňaku. Díky skvělé receptuře zůstane v kávě chuť vaječného koňaku po celou dobu konzumace. K8ávu najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Kamna do vaší kuchyně
Pokud chcete být nazávislí na elektrické energii nebo plynu, pořiďte si kamna nebo sporák na tuhá paliva. Hodí se nejen na chatu, ale taktéž se stanou výborným pomocníkem ve vaší kuchyni. Na kamnech či sporáku můžete vařit po celý rok. Taktéž slouží k vytápění vašeho interiéru. Avšak podmínkou pro jejich plnohodnotné využívání je komínový tah. Při koupi kamen nebo sporáku neopoměňte následující požadavky: na rozměry účel k jakému bude sloužit na výkon Co se týče výkonu, je dobré vědět, že kamna se vyrábějí spíše v menších rozměrech a jejich výkon je nižší. Naopak sporáky mají větší rozměry a taktéž i vyšší výkon. U sporáku můžete využít větší plochu na vaření a velmi kvalitní troubu na pečení.  Pokud budeme vybírat kamna nebo sporák i z důvodu vytápění, důležitým aspektem je: tepelná ztráta objektu V neposlední řadě je i správný výběr kvalitního paliva. Proto dbejte na topení s dobře vysušeným dřevem a kvalitními briketami. V opačném případě se spotřebič zadehtuje a bude méně výhřevný. Při zátopu používejte: novinový papír malé třísky z měkkého dřeva Regulace intezity hoření se provádí množstvím paliva a přívodem vzduchu. Lépe je, když budete spotřebič postupně rozehřívat, aby nedošlo k tepelnému šoku. K čištění spotřebiče existují skvělé čistící přípravky z produkce českých firem (př. Druchema). V našem e-shopu zakoupíte čistící prostředek pro domácnost "ECOVER". Čistící prostředek pro domácnost s rozprašovačem čistí mastnotu a špínu, efektivně využívá sílu přírody. Je bezpečný k čištění ploch, které přijdou do styku s potravinami, má široké využití na veškeré povrchy v domácnosti. Přípravek zakoupíte v našem e-shopu : DOMÁCNOST     
Zobrazit článek >
 
Nikdy jste nevařil? Zkuste to právě nyní!
Vaření bylo a stále ještě je doménou žen. Myslím tím vaření v domácích podmínkách, neboť v restauracích se profesi kuchařů věnuje spíše větší část mužské populace. Můži, kteří žijí sami si nejspíš na nějaké to vyvařovaní nepotrpí, nebo si raději zajdou na jídlo někam do hospůdky. Můži, kteří jsou v manželském svazku, jsou více méně zvyklí, že u nich doma vařila máma a tak tuto činnost přenechávají i svým manželkám. A taktéž jsou tu i ti, kteří by se rádi pustili do vaření, ale netroufají si. Nebo že by si mysleli, že už nebudou ti tvrďáci, kteří by se vařením zesměšnili před kamarády? Ať už jsou vaše zábrany k vaření jakékoliv, klidně je nechte odplavat a pokuste se o první krůčky ve vaření. A nezůstávejte jen u přípravy čaje, kávy nebo u ohřátí polévky. Uvařte pro svoji přítelkyni, rodinu a pokud jste sám, uvařte si jídlo, které jste měl rád v době, kdy Vám je vařila Vaše máma či babička. Určitě si nemusíte připadat "žensky", když si kolem pasu uvážete zástěru a pustíte se například do přípravy masového guláše, smažení řízků nebo do pečení svíčkové a přípravy omáček. Můj děda uměl skvělé pečené kuře na houbách a můj táta dodnes vaří skvělé zeleninové polévky, masové guláše a dokonce se mu vždy podaří i piškotová roláda. A není o nic méně chlapem. Moje máma je za to ráda, že nemusí každý den stát u plotny a jeho kolegové v práci jsou z jeho kuchařského umu nadšení.....ano, i mužská část. S knihou Kuchařka pro mého muže zvládnete první kroky ve vaření. Naučí Vás jaké používat suroviny a jak s nimi nakládat. Pomůže Vám i s počátečním úskalím při přípravě méně snadných receptů. Neváhejte a zakupte si tuto báječnou knihu, která Vám odhalí kouzlo vaření.
Zobrazit článek >
 
Zelená káva aneb malý zázrak pro štíhlou linii
Zelenou kávou jsou obecně nazývány zrnka klasické kávy arabica, které neprošly pražením. Hlavně díky tomu jsou tato zrnka mnohem zdravější než ta pražená. Nedošlo totiž k odstranění většiny prospěšných látek. Pomocí tepla z kávy dostanete kyseliny chlorogenovou a polymerické fenoly. A to je velká chyba, neboť tyto látky mají velmi pozitivní účinek na hubnutí. Nejen že látky redukují hmotnost, ale taky zahánějí chutě na sladké. Fenoly navíc působí proti rakovině. Zelená zrnka může pojídat kdokoliv, avšak je nutné myslet na to, že i v těchto bobech se vyskytuje dost kofeinu. Při užívání zelené medicíny je třeba dostatečně pít a s léčením to nepřehánět. Káva tohoto druhu se připravuje úplně stejně jako klasický rozpustný nápoj. Dvě lžičky kávového prášku je nutné rozmíchat v horké vodě. Šálek lze pít nejlépe třikrát denně. Nemíchejte kávu s cukrem a mlékem, aby nedošlo k ubrání jejích léčebných funkcí. Do zelené kávy se často přidává zázvor, který umí dost rozhýbat metabolismus. Proč je tedy výhodné pít zelenou kávu? Protože tento nápoj pomáhá s redukcí podkožního tuku, zbavuje se taky vnitřního tuku kolem orgánů. Omezuje vznik cukrovky, zabraňuje vzniku žlučových kamenů, kladně působí na celulitidu a zamezuje jejímu tvoření. Zelená káva velmi dobře působí na ledviny, srdce, cévy, slinivku břišní, játra a ledviny. Přidejte zelenou kávu do svého jídelníčku. Produkt značky Phoenix Monopol najdete zde. Zelená káva je sypká směs pro přípravu nápoje, která není pražena a tím jsou v ní uchovány látky, které se při pražení ztrácejí.
Zobrazit článek >
 
A opět je tu kocovina..
Bolavá hlava, nevolnost, únava a slabost, citlivost na světlo a hluk, pocit žízně, pachuť v ústech. To vše mohou být nepříjemné příznaky kocoviny po oslavě či večírku. Co na kocovinu platí a co ji způsobuje? Můžeme se ji příště vyvarovat? Pro odpovědi čtěte dál tento článek.   Příčinou kocoviny jsou takzvané kongenery, které se běžně přidávají do alkoholických nápojů kvůli chuti a barvě. Tělo se jich zbavuje vytvářením cytokinů, jejichž působením vzniká právě kocovina. Jednoduše řečeno, když konzumujete alkohol, tak zahlcujete tělo toxickými látkami, to se jich přirozeně zbavuje. My toto zbavování pociťujeme jako kocovinu. Projevuje se až několik hodin po pití alkoholu a je spojená také s dehydratací organismu.     První pomoc při kocovině? Nejdůležitější je doplnit ztracené tekutiny a minerály. Hydratujte tělo nejlépe vodu, ve které rozpustíte šumivou tabletku s potřebnými minerály. Do další sklenice můžete přidat taky zázvor, který platí na nevolnost, nebo pár kapek citronu, bohatého zdroje na vitamíny. S ním to ale nepřežeňte, abyste jeho kyselostí nepodráždili žaludeční sliznici. Voda, kterou se chystáte pít, by měla mít pokojovou teplotu. Velkým omylem je pití kávy. Káva tělu vodu bere a ne dává. Kromě tekutin potřebujete doplnit i zdroje energie. Dobré je sníst jednoduché (rychlé) cukry, které začnou účinkovat téměř okamžitě. Celý den konzumujte potraviny s vitamínem B a vyvarujte se tučným jídlům, abyste příliš nezatěžovali játra. Pokud vás bolí žaludek nebo máte střevní potíže neužívejte aspirin a jemu podobné léky, jelikož ty by ještě prohloubily žaludeční potíže. Nepijte mléko a nejezte ani mléčné výrobky. Zbrzdí totiž obraný mechanismus v těle. Mimo dobré stravování je třeba rozproudit krev. Pokud to zvládnete, běžte si zacvičit. Jestli je na vás cvičení moc náročné, naplánujte si alespoň procházku na čerstvém vzduchu. Jak se kocovině vyvarovat? Před plánovaným večírkem si dopřejte pořádnou večeři. Doporučuji menší oběd, jelikož surovin, které vám pomohou předejít kocovině je poměrně mnoho. Obvykle je dobré, abyste večer jedli co nejvíce bílkovin. Protentokrát vytvořte ale večeři takovou, aby byla bohatá na sacharidy. Vyhněte se kořeněným jídlům. Dopřejte si také zdravé ovoce, které je bohaté na vitamíny B a C. Sklenice mléka není dobrá po večírku, ale je velmi dobrou volbou před ním. Mléko totiž zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve. Pokud je to možné, vyhněte se tmavě zbarveným nápojům. Kvůli zachycení barvy jsou do nich přidávány látky, které tekutiny zabarví. Pro tělo mají tyto chemické prostředky toxický efekt. Vodka sice nechutná zrovna sladce a lahodně, ale když ji smícháte s džusem, ostrou chuť už neucítíte. Navíc budete při konzumaci nevelkého množství fit, jelikož má málo toxických látek oproti jiným druhům nápojů. Pro vaši lepší představu – rum obsahuje třicetkrát více toxických látek než vodka. Pozor jedině na to, že sladké koktejly velmi dobře chutnají. Pijte je s mírou. Pijte vodu. Pokud se opravdu chcete kocovině vyhnout, objednejte si po každém panáku nebo kterémkoliv jiném alkoholickém nápoji sklenici vody. Díky ní opilost přijde déle a vaše tělo nebude dehydratované. Velkou sklenici vody vypijte také těsně před spaním. Nezapomeňte se hýbat. Je na večírku prostor k tanci? Nebojte se odvázat. Pohybem rychle alkohol spálíte a určitě se stanete i hvězdou parketu. Každý člověk vnímá různé nápoje jinak. Po několika špatných ránech si udělejte obrázek o tom, co jste večer pili a zkuste změnit pořadí drinků nebo méně nápoje míchat. Už sami musíte přijít na to, jak vám který drink sedí. Také léky na kocovinu působí na každého jinak. Lidé věří ledasčemu, co jim alespoň trochu uleví. Někteří dokáží konzumovat třeba i syrová vejce a nebo vypít sklenici láku od okurek. Kam pro pomoc dokážete zajít vy? Z přírodních léčiv na játra užijte ostropestřec. Rychlou koncentraci podpoří zase guarana. Guaranu a ostropestřec najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Nejznámější druhy zeleného čaje II
Čína, Tchajwan, Korea, Hong Kong, Japonsko, to všechno jsou místa s vysokou produkcí zeleného čaje. Již v minulém článku jste se mohl seznámit blíže s čaji z Číny a Indie. Dnes prozkoumáme nějaké ty japonské. Slova Rjokuča či Oča aneb v překladu z japonského jazyka čaj, je nepostradatelnou součástí jídelníčku nejen každého Japonce. V Japonsku se vlastně jiný něž zelený čaj téměř nepěstuje. Domorodé obyvatelstvo se již od pradávna zabývá mícháním a obhospodařováním čajových lístků, aby vytvořilo to nejlepší pro celé lidstvo. Starat se správně o čaj považují Japonci za takové malé umění. Za největší čajové centrum by se dala považovat oblast Šizuoka nebo kraj jménem Udži. Čaj japonský se od toho čínského odlišuje jedním zásadním způsobem. Na přerušení oxidace se totiž používá horká pára. Čajových lístků, odrůd čajovníku a hlavně čajů samotných existuje nepřeberné množství. Podívejme se na ty základní. Bancha Za nejběžnější, klasický a cenově nejpřístupnější čaj se již dlouhá léta považuje čaj Bancha. Slovo ban označuje cosi trpkého a hrubého, v jiném překladu taky slovo může znamenat obyčejnost. Ne nadarmo se takto čaj jmenuje. Nejde totiž o žádnou speciálií. Bacha se připravuje ze starších lístků, neobsahuje příliš kofeinu, takže je vhodný i k večernímu popíjení. Pokud byste hledal čaj pro celou rodinu, můžete zvolit právě tento, lepší nenajdete. Jeho velkým plusem je možnost pití za studena. Bude chutnat možná ještě lépe, než když byl horký. Čaj obsahuje velké množství želena, poznáte ho podle zelenožluté barvy. Poznejte pravé Japonsko s tím správným čajem. Japonský zelený čaj Sencha najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Pekanové ořechy II
Opět zmíníme oleje a taky podstatný vitamin E. Ten spolu s antioxidanty pomáhá bojovat hlavně proti viditelným znakům stárnutí. Snižuje tvorbu vrásek a vypíná pleť. Má vliv i na celkové zdraví kůže. S pomocí aminokyseliny L-arganin taky posiluje vlasové kořínky, čímž působí proti vypadávání vlasů.  Vitamin C a hořčík, tyto složky celkově přispějí ke zvýšení obranyschopnosti, mají protizánětlivé účinky, a tak pomohou tělu snáz vyhrát nad nepříznivými vnějšímu vlivy. Hořčík má také vliv na snižování krevního tlaku. Pomáhá s jeho snižováním, pekanové ořechy působí poměrně pohotově.  Ořechy podporují trávení. Mají vliv na střeva a jejich peristaltiku. V tomto ohledu se opět projevuje bohatě zastoupená vláknina, která podporuje čištění střev a bojuje proti zácpě.  I když jste se již dozvěděl, že jsou ořechy bohaté na oleje, možná vás nyní překvapí, že se doporučují ke konzumaci při hubnutí. Není olej jako olej. Tyto zdravé tuky dokonce pomáhají hmotnost snižovat. Pravidelná konzumace ořechů ještě k tomu zvyšuje metabolismus.  Pekanové ořechy se hodí pro přípravu sladkých i slaných pokrmů. V magazínu již nyní najdete recept na lilek plněný pekanovými ořechy a sýrem. Pokud zabrousíte do našeho magazínu pro ženy, objevíte recept na sladký pekanový pletenec, který vznikl přepracováním jihoamerického receptu na pekanový koláč. Pekanové ořechy dále skvěle chutnají v mléčných výrobcích. Na trhu najdete ořechy slazené i neslazené. Nakupte ořechy v našem e-shopu. Určitě pro ně při přípravě pokrmů najdete využití. 
Zobrazit článek >
 
S chřestem v kuchyni II
Chřest se nevaří jednotlivě, nýbrž ve svazcích, na to asi zapomíná nejvíce lidí. Zhruba po pěti až sedmi stonkách svažte chřest dohromady kuchyňskou nití. Stonky jsou samozřejmě různě velké, počet ve svazku se může jistě lišit, každý svazek by měl mít asi kolem půl kilogramu. Stonky ve svazku by měly být přibližně stejně dlouhé. Pokud tomu tak není, rozdělte je napůl nebo ořezejte. Pamatujte na to, že vždy se řežou konce, nikoliv hlavičky. Dalším důležitým bodem je pokládání chřestu do hrnce. Díky svazkům bude držet vertikálně, špičky by měly koukat ven a procházet jen párou. Na vaření chřestu nebudete potřebovat jen sůl, ale taky cukr a máslo. Přidat můžete i jiné koření. Na litr vody by měla připadnout půlka lžičky soli a asi lžička cukru a půl lžíce másla. Zkušení kuchaři při vaření bílého a fialového chřestu doporučují přidávat taky lžičku citronové šťávy. Pro zpestření chuti taky bobkový list, kari nebo česnek. Jistě vás zajímá celková doba varu. Ta se dost liší. Chřest může být hotov za tři minuty, ale může se taky vařit celých dvacet minut. Doba se odvíjí od konkrétního druhu a síly chřestu. Bílý se vaří kratší dobu než zelený. Doba je taky závislá na již zmíněném (ne)oloupání. Chřest po dovaření ihned z vody vytáhněte a podávejte nebo ho uchovávejte teplý v páře. Pokud ho podáváte studený, nechte jej klasicky přirozeně zchladnout. 
Zobrazit článek >
 
Vynikající káva z kávovaru DELONGHI M PrimaDonna Exclusive
Patříte-li mezi milovníky kvalitní kávy, protože Vás dokáže povzbudit svojí vůní a chutí, nebo jste prostě fajnšmekr, neměl by Vám doma nebo v zaměstnání chybět kvalitní kávovar. Dopřát si lahodné cappuccino s krémovou, hustou, mléčnou pěnou a dopřát si tak dokonalý požitek z kávy? Žádný problém! Veškeré Vaše, i náročné, požadavky splní kávovar DeLonghi ESAM6900.M PrimaDonna Exclusive. Tento kávovar má zabudovaný 13ti stupňový, tichý, ocelový mlýnek pro použití zrnkové kávy, zásobník má kapacitu 250 gramů. Je možné použít i mletou kávu, například bezkofeinovou. Zásobník uchovává aroma kávy díky obvodu potaženému těsnící pryží. Samozřejmostí je vyjímatelná spařovací jednotka pro jednoduchou údržbu a nádržka na vodu o objemu 1,4 litry. Exkluzivní termo nádobka na mléko Vám umožní našlehat mléko pouhým stisknutím tlačítka a tím připravit za pár okamžiků skvělou mléčnou kávu. Termo nádobka také umožňuje udržet mléko déle čerstvé i mimo ledničku. Díky funkci CLEAN pro automatické čištění může být jednoduše umístěna do lednice. Tento kávovar Vám mimo kávy pomůže připravit i horkou, hustou čokoládu. Do speciální nádobky na výrobu čokolády stačí nalít mléko, přidat oblíbenou čokoládu v prášku, zvolit preferovanou hustotu čokolády a stisknout tlačítko. Poté si můžete vychutnat svůj šálek horké čokolády. Zajisté Vás ohromí i funkce "nahřívání šálků", díky které si svůj šálek můžete předehřát tak, aby Vám káva zůstala, co nejdéle teplá.
Zobrazit článek >
 
Brusinky - pěstování, druhy, zdravotní účinky
Brusinka (Vaccinium vitis-idaea) - jsou keříky, mající krušpánkovitý vzhled. Jsou náročné na kyselost půdy a možná právě z tohoto důvodu se v našich zahrádkách moc neobjevují. Keříky vyrůstají do výšky 30 cm, jsou stálezelené. Mají drobné, lesklé, tmavě zbarvené lístky. Pěstování: sazenice vysazujte nejméně 30 cm od sebe brusinky potřebují kyselou půdu (pH 3,5 - 4,5) speciální zeminu můžete zakoupit v zahradnictví, nebo si ji namíchat z kyselé rašeliny, lesní hrabanky a indiferentního říčního písku brusinky nemají rády vápník mají raději chudší půdy, proto příliš nepřihnojujeme také opatrně se závlahou, proto při výsadbě nezapomeňte na drenážní vrstvu používejte mulčovací materiál z pilin jehličnatých stromů, který udržuje potřebné pH taktéž jsou citlivé na přeplevelení, proto udržujte záhon čistý Druhy: IDA - keře vysoké 10 - 20 cm, úrodnost střední, dozrávání od poloviny do konce srpna KORALLE - keře vysoké 20 - 30 cm, poměrně úrodná, dozrávání postupné RED PEARL - keře vysoké až 35 cm, plodí dvakrát ročně, výborná chuť plodů SUSSI - keře vysoké 15 - 25 cm, kvete koncem května a podruhé na konci léta, dozrávání je rovnoměrné Účinky na zdraví: Plody brusinek obsahují cenné nutriční látky. Obsahují: organické kyseliny, cukry, minerály (fosfor, hořčík, mangan, vápník a draslík), třísloviny a rostlinná barviva. Taktéž za zmínku stojí vitamíny, které jsou v brusinkách obsaženy: C, P a A. Blahodárně působí na zánět močových cest, pomáhají při vysokých teplotách, revmatismu, dně a jsou přírodním antioxidantem. Plody se dají konzumovat v čerstvém stavu, mohou se mrazit nebo sušit. Také se z nich připravuje vynikající šťáva. Pokud nemáte prostor k pěstování brusinek a rádi byste využily léčivých účinků brusinek, zakupte si 100% brusinkovou šťávu v našem eshopu.
Zobrazit článek >
 
Znáte druhy steaků? II
Porterhouse steak Kombinace svíčkové a roštěnky, to je Porterhaus. V tomto steaku narazíte jak na jemnou a šťavnatou část, tak i na masitou porci. Tento steak bývá hodně často srovnáván s T-bone steakem. Ten je na rozdíl od něho užší a celkově menší. Porterhouse steak je vhodný na hlavní chod klidně i pro dvě osoby. Jeho tloušťka je hodně variabilní. Pohybuje se od 4 do 7 cm. Rumpsteak Rumsteak je vhodný na roštěnky, pečení a dušení. Pokud plánujete přípravu klasických steaků, musíte ho nechat dobře odležet, jinak bude vámi připravená pochoutka tvrdá. Jde o maso z vykostěné hovězí zadní kýty. T-bone steak Tento steak snadno poznáte podle jeho malé velikosti. Krájí se na tenké plátky a je hodně měkčí. Steak není jednotný. Skládá se ze svíčkové, roštěné a kosti. Hlavně část kolem kosti je považována za naprostou delikatesu. Toto maso patří k těm dražším pochoutkám. Striploin steak New York Strip nebo taky Striploin steak je maso z nízkého roštěnce. Je poměrně dosti prorostlý tukem, ale zase je maso velmi měkké. Krájí se do větších plátků masa. Rib Eye Steak Ještě nesmíme zapomenout na žeberní část. Jedná se o plátek masa z vysokého roštěnce. Nachází se v nejpohyblivější části zvířete, a tak se toto maso stává jedním z nejlepších steaků vůbec. Krájí se do větších plátků. Hodí se taky na pomalé pečení, kdy je maso vhodné nechat vkuse a po dopečení nebo těsně před ním ho už rozkrájet. Naučte se připravovat dokonalé steaky bez chybičky. Jak? Třeba s knihou Dokonalý steak, kterou najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Home@Cook 3v1 panini gril
Člověk nemusí být nutně labužník, aby si oblíbil italské panini. Že nevíte, jaká lahůdka se pod tímto názvem skrývá? Panini jsou vlastně plněný sendvič, typický z grilu vypečeným žebrováním. Panini nabízejí za pořádný peníz obchody s rychlým občerstvením. Jako pečivo jsou za tímto účelem používány bagetky nebo ciabatty. A čím se plní? My v Čechách máme rádi sýr – třeba Hermelín, šunku, nebo přírodní řízek. Sytou náplň odlehčuje čerstvá nebo zlehka orestovaná zelenina s olivovým olejem. Pro lepší chuť je můžete ochutit oreganem, lisovaným česnekem. Američanům chutnají plnění mletým masem, cibulí a třeba ementálem nebo čedarem. Italové je plní rajčaty, česnekem a mozarellou, zakápnutou olivovým olejem. Všechny mají společné, že se z vrchu potřou olivovým olejem, zapečou a před konzumací nakrájí na menší kousky. Máte-li chuť vyzkoušet vlastní domácí panini, pořiďte si k tomu praktického pomocníka Home@Cook 3v1 panini gril od Russell Hobbs. Ocelový panini gril a sendvičovač má vroubkovné kontaktní plochy z nepřilnavého povrchu. Teplotu zapékání máte pod kontrolou díky světelné kontrolce. Přebytečnou šťávu a tuk gril jímá do odkapávací misky. Proto se hodí nejen na panini, ale také ke grilování masa, protože funguje také jako otevřený gril. Stolní Home@Cook 3v1 panini gril Russell Hobbs najdete v sekci Elektronika pro domácnost.
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Olivový, řepkový a lněný olej
Olivový olej Milovníci zdravého životního stylu zřejmě za nejvíc běžnou variantu oleje považují právě ten olivový, neboť se v porovnání s ostatními zdravými oleji odlišuje hlavně svou výhodnou cenou. Olivový olej seženete panenský, rafinovaný či směsný. Nejlepší oleje jsou panenské, neboť jejich výroba probíhá za studena a nedochází k úbytku zdravých látek. Olivové oleje se degustují tak jako například víno. Odborníci při jejich hodnocení poměřují jednotlivé charakteristické složky. Soustředí se především na vůni, barvu a samozřejmě chuť. Základní dělení olivových olejů probíhá v dalších sedmi až osmi kategoriích, které představují například oleje s ovocným, hořkým nebo pikantním tónem. O účincích olivového oleje bychom mohli mluvit ve speciálním článku, ke stručné charakteristice je ještě vhodné podotknout, že olej byste měl požívat na přípravu nesmažených pokrmů, aby nedošlo ke ztrátě jeho účinných látek. Řepkový olej Úplně nejpoužívanějším olejem je právě olej řepkový. Jednak je hodně využívaný při vaření, velké procento jeho spotřeby však taky způsobuje výroba některých potravinářských i spotřebních výrobků. Olej tvoří nezbytnou součást majonéz nebo různých omáček. Můžete jej využívat jak pro vaření, tak i k přípravě studené kuchyně. Olej tvoří tak významnou přísadu do nafty, což samozřejmě zvyšuje nutnost jeho produkce. Lněný olej Lněný olej se vyznačuje typickou chutí i vůní. Vzhledem k výrazným esencím se moc do jídel nepřidává, spíše je využíván účelově, jako doplněk stravy. Je totiž významný zejména co se týče prevence proti srdečním onemocněním, rakoviny nebo ateroskleróze. Lněný olej se musí chladit v lednici, podává se jenom jako dochucovadlo již uvařených jídel. 
Zobrazit článek >
 
Největší vinařské omyly I
Největší vinné mýty všech dob? Přečtěte si náš článek a ověřte si, zda všechny vaše poznatky o víně jsou opravdu správné. Jaké omyly panují ve světě? Červené víno se pije při pokojové teplotě. Ano, ale jaká je pokojová teplota? Každý člověk má totiž o vhodné teplotě doma jiné představy. Dříve, když se víno skladovalo v chladnějších místnostech, kde se teplota nevyšplhala na více než na osmnáct stupňů, byla pokojová teplota pro víno ideální. Pokud však v bytě máte přes 24°C, je vhodné láhev červeného vína, předtím než ji otevřete, vychladit. Žádné víno před pátou! Tento mýtus je spojen s anglickým čajem o páté. Ten, kdo si ještě nedal čaj, by se neměl vína ani dotknout. Tato stará tradice se poměrně rozšířila a spousta lidí odmítá pít víno k obědu. Není na tom však nic špatného. Pokud máte chuť dejte si víno dle libosti. Od vína se šroubovacími uzávěry rychle pryč! Pokud jste milovníkem archivního vína, jistě si šroubovací láhev nekoupíte, avšak již dávno neplatí, že vína se šroubovacím uzávěrem jsou horší než ty ostatní. Tekutiny v těchto lahvích jsou určené k rychlejší spotřebě. Některá z nich jsou však velmi chutná. Mnozí vinařští odborníci dokonce věří, že šroubovací vína jsou mnohem lepší než korková, protože nedojde ke znehodnocení nápoje korkem. Čím starší víno je, tím bude lepší. Tento mylný fakt taky není pravidlem. Velmi mnoho výrobců vyrábí vína k rychlé konzumaci, a tak je dobré vypít alkoholický nápoj do roka od jeho koupení. Pokud si kupujete víno přímo od vinaře, jistě vám poradí, kdy je vhodné ho pít. Otvíráky a alkoholové testery můžete nakoupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Druhy mořských řas II
Kombu  Kombu využívejte v případě, že se neobejdete bez potravinových dochucovačů. Co vyměnit nezdravé Maggi a podobné pokrmové doplňky za zdravou řasu? Kombu jídlu dodá šťávu a ještě podpoří jeho strávení. Zamezuje plynatosti a nadýmání, takže se hodí k luštěninám či jiné zelenině.  Arame Řasu Arame vám nabídne jedině Pacifický oceán, jeho rozsah je naštěstí dost velký, takže je řasy dostatečně. Je specifická hlavně díky vysokému obsahu jódu. Významné množství vápníku a vlákniny v ní najdete také. Tato řasa je využívána zejména japonskou kuchyní. Řasa je velmi jemná, nikterak výrazná. Její chuť se mírně podobá vařenému pórku. Hodí se do salátů ale i pečiva z obilovin, které dokáže ozvláštnit. Přidává se taky do polévek i omáček. Tuto řasu po krátkém namočení můžete jíst syrovou nebo povařenou.  Dulse  Řasa Dulse je netradiční řasou zejména vzhledem ke své červené barvě. Její vzhled se od ostatních krásek taky mírně liší. Řasy jsou krátké, trošku širší a obsahují vějířovité listy. Speciálně se suší pouze na slunci a s přísunem pořádné dávky větru. Obsahují podstatné množství železa, vápníku, hořčíku, fosforu a jódu. Chutná po oříškách, spíše jemně. Řasu není nutné vařit ani namáčet, postačí její omytí. Dulse řasu je třeba namáčet minimálně deset minut a následně ji asi deset minut vařit.  Nori  Řasa názvu Nori patří k těm populárnějším. Roste při pobřeží a nejradši v zálivech, kde není salinita tak vysoká. Pěstování řasy však není až tak jednoduché, dobrý růst vyžaduje vhodné a kvalitní prostředí, které jen tak někde nevytvoříte. Obsahuje vitamin A a B, dále spoustu bílkovin. Podporuje činnost mozku a hojení ran. Nori využijete ke zpestření jakéhokoliv pokrmu. Hodí se na sushi rolky. Shledat se můžete taky s opraženými řasami tohoto typu. 
Zobrazit článek >
 
Dr. Hlaváč: Bio Višeň v kakau
A máme tu pro vás další doporučení na nejen výborný, ale taky zdravý produkt. Proč jíst višně? Přečtěte si náš článek a zjistěte, co vám mohou nabídnout. Plody jsou bohaté zejména na vitamin C. Obsahují taky kyselinu citronovou a jablečnou. Z minerálů je v plodu hojně zastoupen vápník, dále hořčík, taky fosfor nebo zinek a jód. Pomáhají se správnou regulací cukru v krvi. Plody sehrají významnou roli při hubnutí. Pokud máte problémy s nadváhou, jezte višně klidně každý den, ideálně však prostřednictvím výtažků v doplňcích stravy, neboť do nich jsou přidávány taky višňové stonky, které mají vliv na neutralizaci tuků. Taky podporují celkovou očistu těla.  Mají taky vliv na mozkovou činnost, navíc chrání tento orgán před onemocněním typu Parkinson nebo Alzheimer.  Višně jsou skvělé pro léčbu jater. Dokáží tlumit příčiny pití alkoholu, pomáhají s jeho vylučováním z těla.  Pokud máte problémy se svalovou soustavou, hledáte způsob dobré regenerace a zároveň však podporu svalové činnosti, višně jsou ideálním přírodním pomocníkem.  Višně mají vliv taky na kosti. Podporují jejich zdravý růst a dodávají jim potřebnou sílu.  Višně mají podstatný vliv na zdraví stavebních jednotek našeho těla. Pyšní se taky významnou schopností pročistit organismus.  Višně seženete například ve formě tabletek jako vhodný doplněk stravy. Velmi oblíbený je višňový sirup, který skvěle chutná a můžete jej míchat s vodou nebo s ním třeba péct. Z višní se často připravují taky čaje, ať už čistě z tohoto plodu nebo ovocné mixy. Dnes vám nabízíme výborný džem od Dr. Hlaváče. Pochutnáte si! 
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? I
Zelené potraviny. Mluví se o nich čím dál víc, ale mnoho lidí vlastně neví, co jsou tyto doplňky stravy zač. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaké suroviny do kategorie zelených potravin patří a jak vám přijdou ku prospěchu. Pojmenování zelené potraviny může být zavádějící. I když se podle názvu může zdát, že sem bude patřit veškerá zelenina patřičné barvy, není tomu tak. Místo mezi tímto speciálním druhem potravin mají pouze řasy, sinice a obilné trávy. Pokud nevíte, co si pod jednotlivými třídami představit, vzpomeňte si na produkty, které jsme vám již představovali. Nabízíme je v našem e-shopu v sekci zdraví, doporučit ke konzumaci je lze téměř každému. Mezi nejznámější produkty zelených potravin patří chlorella nebo mladý ječmen. Produkty jsou speciální zejména vzhledem k obsaženým látkám. Těžko byste v jiné potravině hledal tolik železa nebo vápníku. Jsou bohaté na počet minerálních látek i vitaminů, taky stopových prvků. Součástí každého zeleného produktu jsou taky antioxidanty a další zdraví prospěšné látky, třeba hořčík, kyselina listová a podobné. Chcete vylepšit svůj životní styl a přispět zdravotní stránce svého organismu? Pak jednoduše zařaďte zelené potraviny do svého jídelníčku. Nejen že pomohou vyživit celé tělo a zařídí správnou funkčnost všech orgánů, ale taky tělo zbaví škodlivých a nežádoucích látek, působí tedy jako významné detoxikační prostředky. Navíc podporují regeneraci. Poznejte sílu našeho produktu Chlorella Japan, který obsahuje celých 750 tablet.
Zobrazit článek >
 
Cukr a co o něm ještě nevíte I
Oblíbené sladidlo, na kterém je kdekdo závislý. Co o této dobrotě, bez které by minimálně každý druhý jedinec nevydržel ani den, jistě nevíte? Přečtěte si článek našich zajímavých zjištění o cukru. Cukr není jakkoliv chemickým výrobkem Spousta lidí si myslí, že cukru se pomáhá chemicky. Není to pravda. Jeho výroba je poměrně jednoduchá. Stačí vytěžit z cukrové řepy sladkou krystalickou složku, ze které se pak stane cukr. Ten se jen před krystalizací očistí, a tak se stane bílým. Přírodní konzervant Přírodní konzervant se vším všudy. To ej taky důvod toho, proč se marmelády tak moc sladí. Bez cukru by totiž moc dlouho nevydrželi. Spolu s pektiny v ovoci máte zaručeno, že vám toto duo zajistí mimořádnou marmeládovou výdrž. Antibakteriální účinky Napadlo by vás, že obyčejný cukr působí antibakteriálně? Ano, opravdu je tomu tak. Ničí bakterie a podporuje hojení ran. Likviduje taky patogeny. Cukr je vhodnou farmaceutickou dezinfekcí. Vyzkoušejte jeho sílu. Sukka aneb trocha historie Slovo cukr vzniklo z arabského slova sukka. Cukrová třtina se začala pěstovat ji kolem roku šest tisíc před naším letopočtem právě na území arabského státu. Odtud se pak plodina rozšířila do Persie, Indie a Melanésie. První zmínky o cukru pak přicházejí z pátého století z Indie. Dnes taky vím, že již na počátku devatenáctého století se ročně vyrábělo více než 180 tisíc tun cukru. Když na vás někdo myslí.. Cukr působí proti škytavce. Pokud trpíte neustálím skytáním, vycucejte jednu kostku cukru. Ta nepříjemný pocit hned zastaví a škytat ani alespoň den nebudete. Hubněte zdravě! Vyzkoušejte doplňky stravy, díky kterým budete mít nejen menší chutě na sladké, ale taky se vám podaří lépe zhubnout. Naši pestrou nabídku si můžete prohlédnout zde. 
Zobrazit článek >
 
Houby jako lék - Jidášovo ucho
Pokud nás trápí nějaké zdravotní neduhy, jdeme k lékaři nebo sáhneme po bylinkách. Ale víte o tom, že jsou léčivé i houby? Mezi nejznámější houbové léčivky patří: Hlíva ústřičná Jidášovo ucho Reishi Čaga Jidášovo ucho - má vysoký obsah minerálů (draslík, fosfor, hořčík, vápník a sodík), taktéž má léčivé účinky: snižuje krevní tlak pomáhá léčit hemoroidy posiluje imunitní systém při bolestech žaludku a břicha Ze sušeného jidášova ucha lze připravit například čaj. Své zastoupení má i v kulinářství. Jidášovo ucho zakoupíte v sušeném stavu. Proto při jeho použití v kuchyni, nejprve houby namočte. Po několika hodinách houby nabobtnají a můžete je připravovat na jakýkoliv způsob. Velmi chutné je jidášovo ucho pokrájené na nudličky a přidané do číny, do rizota nebo do zeleninových polévek. RECEPT: Salát s jidášovým uchem Ingredience: 300 g cukety 100 g jidášova ucha 100 g kukuřice (z plechovky) červená paprika sójová omáčka drcený česnek chilli koření voda olej sůl Postup: Cuketu oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zprudka cuketu opečeme na oleji, vložíme do mísy a ještě teplou promícháme s lisovaným česnekem. Přidáme povařené, pokrájené jidášovo ucho, nakrájenou papriku a kukuřici, zastříkneme sojovou omáčkou, dochutíme chilli. Salát necháme vychladit. Přečtěte si více o léčivých účincích hub v knize "HOUBY JAKO LÉK", kterou zakoupíte v eshopu zde: knihy.eiffeloptic.cz      
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř III
Cayenský pepř Říká se, že o takzvaném Cayenském pepři každý slyšel, ale nikdo jej opravdu nezná. V první řadě je třeba upozornit, že se vlastně nejedná o pepř, nýbrž o speciál připravovaný z chilli papriček. Znám je hlavně v Mexiku, tam se tento pepř přidává snad do každého pokrmu. Pepř dlouhý Pokud jste o dlouhém pepři ještě neslyšel, vůbec se není co divit. U nás se totiž opravdu moc nevyužívá. Seženete jej pouze ve specializovaných prodejnách. Hodit se vám bude na přípravu světlých omáček, zejména sýrových, vinných nebo taky kari jídel. Pepř dlouhý je charakteristický pro svou sladkou chuť, která při dochucování dokáže s pokrmem udělat divy. Asi není třeba připomínat, že tento pepř snadno odlišíte od ostatních druhů díky jeho podlouhlé vizáži. Sečuánský pepř Většinou platí, že méně známý avšak pro svou chuť pro některé kuchyně nepostradatelný druh pepře, je většinou charakteristický jen pro danou oblast světa. I v případě sečuánského pepře tomu není jinak. Tato surovina roste na stromu jménem jasan. K dochucování se připravuje sušením.  Používá se zejména v čínské kuchyni. Je rozpoznatelný pro svou palčivou chuť. Kubebový pepř Pokud vám tento speciální název pepře nic neříká, není se co divit. Do výčtu byl vybrán zejména pro své aroma, které světoví kuchaři považují za jedno z nejlepších mezi pepři. Kubová odrůda se využívá k dochucování sýrů, taky masitých pokrmů, přidává se k uzeninám či ke zvěřině. 
Zobrazit článek >
 
Co je to vlastně špalda?
Jako by se se špaldovou moukou v současné době roztrhl pytel. Proč je tento druh mouky lepší než ostatní? Jaké výhody vám její konzumace přinese? Přečtěte si náš článek. Špalda není žádnou novinkou, ve skutečnosti se jedná o mouku našich babiček a prababiček, kterou v průběhu zejména poslední stovky let nahradila pro výrobce ekonomicky zajímavější mouka bílá. Používala se velmi dávno, špaldu znali starověké civilizace. Připravovalo se z ní jak slané, tak sladké pečivo. Špalda se brzy rozšířila do celé Asie i Evropy. Je však zajímavé, že některá území však dočista opustila ve století dvacátém. Od dnes nejpoužívanější mouky se hůře zpracovávala i pěstovala. Náklady na výrobu tedy byly vyšší a cena musela být nižší. Trochu povýšenou cenu oproti klasické bílé mouce si špalda drží dodnes. Pšenice špaldy však nabízí mnohem pestřejší zdraví prospěšní látky, od vitaminů až po vlákninu. Celozrnná špaldová mouka obsahuje hořčík, vápník, zinek a zmíněnou vlákninu. Bohatá je na vitaminy A, B, C, D i E, obsahuje taky podstatné množství trávicích enzymů. Špalda je bohatá taky na bílkoviny. Špaldová mouka se vyznačuje jemnou oříškovou chutí. Pokud se z ní chystáte připravovat chléb nebo ji používáte a běžné vaření, samozřejmě je třeba počítat s jemnou změnou chutí pokrmů. Nemějte strach, připravovaná jídla budou naopak chuťově zajímavější. 
Zobrazit článek >
 
Vyberte si správný zubní kartáček III
Při výběru nezapomínejte na zohlednění dalších parametrů. Zde je přehled těch nejdůležitějších:  Způsobu napájení si jistě každý budoucí uživatel kartáčku při nákupu všimne, ale je dobré si dopředu promyslet, jaká varianta pro vás vlastně bude výhodnější. Seženete jak kartáčky na klasické baterie, tak i ty, které se dobíjí v dobíjecí stanici.  Zjistěte, zda jsou u kartáčku k dispozici náhradní hlavice, dále si samozřejmě ověřte, kde a za jakou cenu se dají koupit další.  Zhodnoťte alespoň základní technické parametry. Nekupujte kartáček s nižším počtem než deset tisíc kmitů za minutu. Čím více kmitů kartáček za stanovený čas provede, tím účinněji i rychleji zuby vyčistí. Zohlednit byste měli taky hmotnost kartáčku, která je při každodenním používání zásadní.  Důležitou a často taky rozhodující variantou je oblast funkcí zubního kartáčku. Již výše byl zmíněn měřič času který vám vibračním signálem nebo pípnutím napoví, že se můžete přesunout k dalším zubům. Pokud si chcete pořídit ještě chytřejší kartáček, můžete zapátrat po pomocnících, kteří mají funkci senzoru tlaku. Kartáček vám dá najevo, že na zuby příliš tlačíte, a tak ochrání vaše dásně i prodlouží výdrž hlavice. Na některých kartáčcích je taky pro uživatele k dispozici více režimů čištění. Speciální električtí pomocníci vám pomohou taky s bělením zubů nebo zajistí masáž dásní.  Na trhu je k dispozici obrovské množství kartáčků. Poraďte se s odborníkem a vyberte si ten nejlepší.   
Zobrazit článek >
 
Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte II
Plněná vejce Dalším oblíbeným typem vajec jsou vejce plněná. Většinou se připravují z vajec vařených natvrdo nebo nahniličku. Vejce rozkrojíte napůl, žloutek vyjmete. Místo něj pak do bílku ozdobně naaranžujete jinou náplň, kterou můžete připravit třeba smícháním sardelek a pažitky se žloutky. Ztracené alias pošírovaná vejce Tento druh přípravy vajec můžete znát zejména z polévek, avšak vejce můžete takto uvařit i ve vodě se lžící octa. Do vroucí vody jedno vejce vyklepněte a jakmile bílek ztuhne, jemně jej naběračkou zase vyndejte. Těmto vejcím se říká taky zastřelená. Servírují se na křupavém toastu se zeleninou, často s avokádem. Volské oko aneb prsklé vejce Vajíčko alias volské oko se tradičně připravuje na pánvi s trochou másla nebo oleje. Na ni rozklepněte vejce, opatrně ho přelijte ze skořápky na pánev tak, aby se žloutek neroztekl. Nyní na mírném ohni opékejte, dokud bílek neztuhne. Pokud chcete mít žloutek taky pevný, pánev přiklopte a nebo vejce po chvíli otočte. Míchaná vejce Tak to je další klasika, která spočívá v tradičním promíchání vajec na pánvi nebo v menším hrnci. Tato vajíčka se často připravují s nakrájenou slaninou, osmaženou cibulkou nebo se sýrem. Vejce v nádobě Již speciální název nám ukazuje, že se pravděpodobně bude jednat o originálně připravovaná vejce. Tento pokrm se skutečně vaří v misce. Tu vytřete máslem, můžete přidat sůl a následně do ní vyklepnete syrové vejce. Misku pak položíte do hrnce a vejce se postupně pod vzniklou párou z vařící vody připraví. Jíst ho můžete ještě mírně tekuté nebo úplně ztvrdlé, to už je na vás.
Zobrazit článek >
 
Chlap se bez piva neobejde. Zde jsou důvody, proč ho musí pít denně!
Zapomeňte na to, že abstinenti žijí déle. To už je dávno pohřbena nepravda. Právě naopak. Pro dospělého chlapa je jedno velké pivo denně životní výhodou. Nezáleží, zda je zima, nebo je léto, dobré pivo je základem, abyste vydrželi zdravý až do stáří. Půl litru každý den Ne více, ale ani méně půl litru pro dospělého chlapa je ta správná porce, abyste získali výhody a neodrazí se na vás negativní aspekty alkoholu. Co tedy získáte, pokud si dáte denně pivo? Snížíte možnost výskytu cukrovky o 30% Šance, že dostanete infarkt se sníží o 25% Pivo výrazně pomáhá zabraňovat vzniku a rozvoji Alzheimerovy nemoci. To znamená, že budete mít svěžího ducha neustále. Dnes i ve vysokém věku. Žádné ledvinové kameny. Jedno pivko sníží jejich výskyt až o 40% Pivo je vynikající jako prevence při vzniku rakoviny. Důvod, celé tělo proplachuje. Snižuje riziko vzniku obávané rakoviny prostaty a antioxidační účinky chmele a sladu prospívají celému tělu Po cvičení je dokonalý iontový nápoj. Levný, chutný a vynikající. Nejlepší doporučení Pokud si chcete dát více piv než jedno, sáhněte po nealko. Podaří se vám tak získat z piva více a neztratit dobrou řekneš opicí. Zároveň platí, ž nejlepší pivo je vychlazené. A to i v tuhé zimě. Proto je k němu dokonalý chladící půllitr. V tomto sklenici vám zároveň pivo neoteplí a vychutnáte si ho nejlépe až do dna.
Zobrazit článek >
 
Recepty Remoska
Vlastníte taky jednu remosku? Ne? Tak si přečtěte, jaké výhody tento přístroj má. V tomto článku se dozvíte, co je tato speciální hrncová trouba zač a jak ji využijete k vaření i pečení. Přístroj usnadňující práci mnohým kuchařům byl sestrojen v padesátých letech minulého století. Oldřich Homuta předvedl prototyp, který nadále vylepšoval. První remoska nesla označení HUT, právě proto ji někteří lidé dodnes pojmenovávají termínem hutovka. Ačkoliv první remosky přišly na svět již v polovině století, u nás se začaly vyrábět ve veůkém až ke konci století. Velký úspěch shledala ve Velké Británii, dále v Kanadě, Austrálii. Remoska je nejčastěji prezentována jako přenosná trouba. Skládá se ze dvou hlavních částí, samotné nádoby a speciálního víka s elektrickým přívodem tepla. Remoska hřeje shora přes poklici. Teplo postupuje od stěn hrnce do středu, takže nedochází k žádnému připalování. Největší výhoda vaření či pečení v remosce spočívá v tom, že jídlo v ní připravované neztrácí vodu a tudíž nevysychá. Další plusem je určitě to, že si remosku může vzít kamkoliv. Stačí vám jedna elektrická zásuvka a oběd si uvaříte úplně kdekoliv. Nahradí elektrickou troubu, domácí pekárnu, toustovač, díle parní nebo fritovací hrnec. No zkrátka s remoskou už žádný jiný speciální přístroj ani nepotřebujete! Nevíte si rady s přípravou jídel v remosce? Pořiďte si knihu Recepty Remoska, která vám s veškerou přípravou pomůže. Objevte recepty, které jste ještě nevyzkoušel. 
Zobrazit článek >
 
Zázračný amarant
Amarant. Slyšel jste někdy tento pojem? Možná ne, ale teď si jej přečtete hned několikrát, neboť právě tímto speciálním druhem obilí se v tomto článku budeme zabývat.  Za zmíněným amarantem se skrývá po česku nazývaný laskavec. Jde o rostlinu z jihu Ameriky. V léčitelství byla používána již starými Inky, dále ji opěvovali Mayové a Aztéci. Amarant je pro lidi zajímavý taky z toho důvodu, že jde o bezlepkovou plodinu, která má navíc mnohem méně cukru než běžné obilí. Jedná se zemědělský produkt, který dodá lidskému tělu stejné, nebo možná ještě lepší, účinky než klasická mouka.  Amarant v sobě nese širokou škálu vitaminů, bohatý je zejména na prvky A, B, C a E. Obsahuje zinek, měď, železo, vlákninu, hořčík a draslík. Najdete v něm taky spoustu nenasycených mastných kyselin, které jsou prospěšné zejména v boji s vysokým cholesterolem.  Dá se říct, že amarant je vhodný ke konzumaci opravdu pro každého. Výhodné je, že neobsahuje lepek, takže ho s chutí mohou konzumovat celiakové. Nevadí cukrovkářům, neboť jeho obsah cukru není vysoký. Díky nízkému glykemickému indexu se hodí pro lidi s nadváhou, navíc zasytí na několik hodin. Vhodný je taky pro sportovce, neboť podporuje růst svalové hmoty.  Amarant je výhodný taky pro dobrou podporu obranyschopnosti organismu, silně působí na imunitní systém, který povzbuzuje ve zdraví i v nemoci. Jak již bylo řečeno, amarant snižuje cholesterol. Kromě toho taky zlepšuje trávení a je dobrou prevencí proti vzniku osteoporózy. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte příběh pravé brandy I
Brandy, jinak taky pálenka, která se připravuje z vína. Dnes vám prozradíme pár zajímavostí o tomto druhu alkoholu. Těšíte se? Jak již bylo zmíněno, brandy se připravuje z vína, konkrétně destilací. Výrobní proces nám může napovědět sám původní název, nizozemskébrandewijnnebo německý termín Branntwein, který se dá přeložit jako pálené víno.  Brandy lze vyrábět pouze z některých odrůd vína. Podle jeho výběru se pak liší i chuť hotové brandy. Výrobní postup je poměrně jednoduchý. Víno se nechá nejméně týden kvasit, následně dojde k destilaci a zrání. Proces zrání je nejdelší, to byste možná sám odhadl. U kvalitních nápojů musí probíhat až několik let. V této fázi získává alkohol svou typickou barvu i vůni. Brandy se uchovává v dubových sudech.  Jedná se nápoj, který obsahuje mnohem více alkoholu než víno. Seženete brandy 35%, ale taky 60%.  Pití brandy je nejvíce oblíbené v evropských oblastech kolem středozemního moře a ve Francii. Velké výrobní oblasti tvoří Itálie, Španělsko i Řecko, o neznámější druhy brandy se stará Francie.  Vystopovat původ brandy se vědcům doposud zcela nepodařilo. Nejstarší doklady o výrobě tohoto nápoje sahají do dvanáctého století. Byly objeveny na Peloponéském poloostrově. Existují spisy, které se zmiňují o destilaci za účelem snížení objemu nápojů. Tuto myšlenku lze snadno odůvodnit. V dřívějších dobách se za převoz i produkci lihovin platily opravdu vysoké daně. Výrobci tedy nechávali destilací odstranit přebytečnou vodu, alkoholu bylo méně. Po převozu a prodeji se tekutina pravděpodobně zase do alkoholu přimíchala. 
Zobrazit článek >
 
Aby byl kapr delikátní..
Kapr v mnoha rodinách na slavnostní tabuli nesmí chybět. Je to výborný pokrm, musí se však umět připravit. V kapřím mase se nachází spousta zdraví prospěšných látek, jde o maso méně tučné obsahující spoustu bílkovin. Jakmile si kapra zakoupíte, je třeba ho co nejrychleji uskladnit. Neměl by ležet v teplotě větší než 5°C, snažte se však zabránit i namrzání masa, teplota by neměla klesnout pod minus jeden stupeň. Konzumace kapra s kostmi je nepříjemná, hlavně v případě, když sváteční menu jedí taky děti. Pokud kapra správně nerozkrájíte, znamená to probírat každý kousek masa. Kapří maso se však dá i vykostit a máte po starostech. V případě, že se vám do odstraňování kostí ze syrového masa nechce, můžete si zakoupit kapří filety zpracované speciálními prořezávačkami, které rozruší i drobné kůstky. Pamatujte si, že nejen kapra, ale všechny ryby, je vhodné upravovat na speciálním prkénku, ideálně umělohmotném. Kapra před obalováním vždy omyjte rybou. I tento krok je dobré činit vlastně při přípravě každého masa, hlavně ryb. V českém prostředí se kapr podává tradičně s bramborami nebo bramborovým salátem. Z masa, které zůstalo okolo kostí je vhodné uvařit vývar. Potom, co bude maso hotové, se samo nebo s vaší drobnou pomocí oddělí. Kapří vývar je druhou nezbytnou pochoutkou na štědrovečerním stole. 
Zobrazit článek >
 
Není mojito jako mojito I
Připravte si speciální letní osvěžení. Víte, že druhů koktejlu jménem Mojito je hned několik? Nejde jen o rozlišení alkoholické či nealkoholické, můžete vyzkoušet mnoho dalších odlišných chutí. Jaké vám nejvíc zachutná? Zjistěte to v našem článku. Mojito Original Klasické Mojito se skládá z bílého rumu, limetkové šťávy, třtinového cukru, máty, sodovky a ledu. Přípravu tohoto koktejlu si ještě detailně objasníme v závěru článku. Maracuja mojito Začněme něčím méně tradičním. Maracujové mojito vás osvěží, zapůsobíte s ním na jakoukoliv návštěvu a ještě je jeho příprava velmi jednoduchá. Jak na ni? Marakuju stačí vydlabat a pak ji rozmixovat nebo ideálně propasírovat přes cedník do misky. Přidejte k ní led a rozmixujte na dřeň. Do směsi pak přidejte mátu. Limetku taky, jen to s ní nepřežeňte, aby koktejl neztratil marakujovou chuť.  Mátu v koktejlu již nemixujte. Malinové mojito Malinové mojito obsahuje rum stejně tak jako to klasické, navíc však již z názvu můžete usoudit, že se v něm budou nacházet zajisté maliny. Máte pravdu. Limetka se v případě tohoto nápoje nedrtí, nýbrž pouze krájí na kousky. Maliny se o mojita dávají vcelku, mírně se při přípravě koktejlu nadrtí. Do malinového mojita patří krupicový cukr, stejně tak sodovka, samozřejmě máta a led. Na přípravu každého koktejlu se vám bude hodit speciální domácí výbava. Obsahuje otvíráky, násady, nože, napichovátka a další potřebné příslušenství. S touto soupravou nebyla příprava koktejlů jednodušší.  
Zobrazit článek >
 
Bylinková zahrádka přímo u vás doma I
Čerstvé vitaminy, ty se hodí vždycky! Vypěstujte si doma bylinky, které jsou následně k použití v gastronomii nebo v různým kosmetických kúrách či v léčivech. Meduňka Listy této rostlinky můžete znát například ze zmrzlinových pohárů nebo zákusků. Meduňka se na ně totiž přidává jako jemně aromatická složka, která pamlsky navíc krásně ozdobí. Meduňka má mnohé léčivé účinky – její obklady urychlují hojení, podporuje trávení, snižuje krevní tlak, působí proti nespavosti. Používá se při různých aromaterapiích. Meduňka přežije i v mrazech. Je to rostlina, kterou milují všechny včely. Někdy tato rostlina slouží včelařům jako lákadlo na jejich hmyz. Koriandr Koriandr je rostlina dvouletá. Působí proti nadýmání, chrání tělo před migrénami a zmírňuje bolesti zubů. Koriandr je vzácný kvůli tomu, že dokáže organismy zbavit těžkých kovů i jedovaté rtuti. Je vhodný na detoxikaci. Podává se tepelně neupracovaný, protože po tepelném zásahu ztrácí některé podstatné látky, například železo. Majoránka Majoránka je snášenlivá bylina, která přežije i mrazy. Sklízí se několikrát do roka. Ráda má vlhkou hustou půdu a světlo. Roste poměrně rychle. Mimo kuchyňské potřeby se majoránka užívá k léčení bolestí hlavy, přidává se do koupele. Dříve se používala jako vůně, která se přidávala do kabelek, aby je provoněla. Drcené čerstvé listy taky dokáží výborně vyleštit nábytek. Pokoj vám navíc bude krásně vonět. Nezapomeňte si pořídit knihu Bylinková zahrádka, ve které najdete cenné rady, jak se o jednotlivé rostliny. Publikaci Bylinková zahrádka můžete koupit zde. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9