EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Jídlo a pití

 
Druhy mořských řas II
Kombu  Kombu využívejte v případě, že se neobejdete bez potravinových dochucovačů. Co vyměnit nezdravé Maggi a podobné pokrmové doplňky za zdravou řasu? Kombu jídlu dodá šťávu a ještě podpoří jeho strávení. Zamezuje plynatosti a nadýmání, takže se hodí k luštěninám či jiné zelenině.  Arame Řasu Arame vám nabídne jedině Pacifický oceán, jeho rozsah je naštěstí dost velký, takže je řasy dostatečně. Je specifická hlavně díky vysokému obsahu jódu. Významné množství vápníku a vlákniny v ní najdete také. Tato řasa je využívána zejména japonskou kuchyní. Řasa je velmi jemná, nikterak výrazná. Její chuť se mírně podobá vařenému pórku. Hodí se do salátů ale i pečiva z obilovin, které dokáže ozvláštnit. Přidává se taky do polévek i omáček. Tuto řasu po krátkém namočení můžete jíst syrovou nebo povařenou.  Dulse  Řasa Dulse je netradiční řasou zejména vzhledem ke své červené barvě. Její vzhled se od ostatních krásek taky mírně liší. Řasy jsou krátké, trošku širší a obsahují vějířovité listy. Speciálně se suší pouze na slunci a s přísunem pořádné dávky větru. Obsahují podstatné množství železa, vápníku, hořčíku, fosforu a jódu. Chutná po oříškách, spíše jemně. Řasu není nutné vařit ani namáčet, postačí její omytí. Dulse řasu je třeba namáčet minimálně deset minut a následně ji asi deset minut vařit.  Nori  Řasa názvu Nori patří k těm populárnějším. Roste při pobřeží a nejradši v zálivech, kde není salinita tak vysoká. Pěstování řasy však není až tak jednoduché, dobrý růst vyžaduje vhodné a kvalitní prostředí, které jen tak někde nevytvoříte. Obsahuje vitamin A a B, dále spoustu bílkovin. Podporuje činnost mozku a hojení ran. Nori využijete ke zpestření jakéhokoliv pokrmu. Hodí se na sushi rolky. Shledat se můžete taky s opraženými řasami tohoto typu. 
Zobrazit článek >
 
Mořská řasa v léčitelství i vaší kuchyni II
Mezi další složky, které stojí za to zmínit, patří sodík, zinek a vitaminy skupiny B.  Řasy jsou skvělou látkou pro detox těla. Odvádějí těžké kovy, poradí si s olovem, rtutí nebo kadmiem, tj. prvky, které můžete přijmout i z ovoce rostoucího u silnice. Eliminují taky vliv radioaktivních látek. Pohlcují karcinogeny, čímž působí proti rakovině.  Řasy podporují imunitní systém a jeho správnou funkci. Mají vysoký obsah antioxidantů, které dokáží výrazně zvýšit vaši obranyschopnost.  Působí taky protizánětlivě, léčí plísně, kdejaké infekce i bakteriální druhy onemocnění.  Řasy jsou taky skvělým prostředkem s omlazujícími účinky. Nejen že působí proti vráskám, celkově vylepšují stav pleti. Působí na růst vlasů, pokud máte problém s vypadáváním nebo řídnutím vlasů, pak řasa může být vhodným přírodním řešením.  Řasy se doporučují konzumovat taky z důvodu účinné prevence proti civilizačním onemocněním.  Kromě alergií léčí taky astma.  Řasy jsou taky vhodné z toho důvodu, že neutralizují kyseliny. Ty v organismu mohou vytvářet nekvalitní prostředí pro zpracování různých látek. Za zásadotvornou prevenci vám tělo poděkuje.  Řasy nastolují celkovou psychickou pohodu, podporují vyrovnanost a aktivují činnost mozku. Působí proti stresovým zátěžím a zmírňují posttraumatické vlivy.  Působí proti osteoporóze, zpomalují a zastavují vývin artrózy, poradí si i s artritidou.  Řasy vám pomohou taky se snižováním krevního tlaku, léčí i gynekologická onemocnění.   
Zobrazit článek >
 
Mořská řasa v léčitelství i vaší kuchyni I
O mořské řase obecně se tvrdí, že jde o potravinu budoucnosti. Je jí dostatek a svižně roste. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které byste v jiné potravině těžko hledal. Co vám řasa nabízí? Tento článek se zaměří zejména na účinky mořské řasy na vaše zdraví, v magazínu najdete taky speciál, který se věnuje druhům mořských řas. Každá řase je totiž něčím ojedinělá.  Mořské řasy byly už před stovkami let běžnou součástí jídelníčku. Pokud máte rád sushi, jistě víte, že tradiční kousky jsou do řasy zabaleny. Přiobjednat si klidně můžete i jiné sytě zelené řasy, které tvarově připomínají naše zelí. Řasy jsou běžnou součástí asijských kuchyní. Hojně se jedí v Japonsku, Číně i v Koreji.  Řasy rostou tam, kde je čisto. Využívají prostředí bez chemikálií, odpadních látek a těžkých kovů. Během posledních let se zvýšila jejich poptávka, přičemž také zájem o zkoumání jejich účinků výrazně stoupl.  Výhodou mořských řas je jejich snadná stravitelnost. Jíst je může téměř každý. Dokonce trávení podporují. Mají vliv na dobrou funkci trávicích orgánů, snižují cholesterol, chrání srdce a cévy. Látky obsažené v řasách se dobře vstřebávají do organismu.  Obsahují bílkoviny i lehké sacharidy. Jejich součástí jsou samozřejmě kdejaké minerální látky, jejichž obsah je asi dvacetkrát vyšší než obsah minerálů v zelenině či ovoci. Dále obsahují významné množství chlorofylu. Pokud vás zajímají další poměry vůči jiným produktům, zajisté vás zaujme, že řasy obsahují desetkrát více železa než maso a taky desetkrát víc vápníku než mléko.
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno III
Cukr Už v předchozí části bylo řečeno, že cukr byste měl vždy nahrazovat medem. Rafinovaný cukr zaleptá trávicí trakt, na prázdný žaludek rozhodně není dobrou volbou. Něco ze zeleniny Zelenina po ránu není vůbec špatná, ale když si ji necháte až na čas oběda, určitě se nic nestane. Pokud jde o snídani, pokuste se vynechat rajčatové potraviny. Zvyšují kyselost organismu, čímž vůbec nepomohou trávicímu systému. Vynechte banány Banán patří mezi druhou nejkonzumovanější potravinu v kategorii ovoce hned po jablku. Není se co divit, obsahuje výživné látky, dodá energii a hlavně zasytí. Tak kde je problém, neměl by být zmíněn výše? Neměl. Pro raní svačinku je banán příliš těžký. Vzhledem k obsaženému draslíku a hořčíku může po ránu dojít k přehlcení prvky a budete se akorát cítit těžký a plný. Pečivo Křehké a nadýchané pečivo může působit tak moc lákavě. Jenže pozor. Taky dokáže pořádně potrápit žaludek. Nadýmá a celkově může dodat pocit těžkosti vašeho organismu. Jogurtové a mléčné produkty Jogurt bývá docela podstatným množstvím lidí pokládán za ideální potravinu pro start dne, pamatujte si, že to úplně není pravda. Všechny mléčné produkty přirozeně obsahují kyselinu mléčnou, mléko nepatrné množství, jogurty jí v sobě nesou nejvíce. Může dojít k podráždění žaludku podobně jako u již zmíněných rajčat. Koření Kořeněné jídlo po ránu se doporučuje v případě kocoviny. Nejde však o příliš vhodný tah. Koření, zejména to ostré chuti, podráždí žaludek ještě víc. Narušuje sliznici a ještě zvýší žaludeční kyselost. Vyvarujte se kořeněným jídlům, na oběd už si je s klidem můžete dát. 
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno II
Celozrnné bezkvasnicové pečivo a semínka Pokud musíte snídat pečivo, pak se zaměřte na speciální produkty plné semínek, z celozrnné mouky a hlavně nekvasnicového typu. Proč se pečivo ke snídani nepodporuje, si přečtěte o pár odstavců níže. Do jídel s libostí naopak přidávejte semínka a zrníčka všeho druhu, přidat můžete i ořechy. Tyto drobnosti dodají sílu do celého dne. Kaše všeho druhu Spousta lidí snídá ovesnou kaši. Dělá dobře, jedná se o směs, která dodá vlákninu, zaměstná trávicí soustavu a navíc vás na dlouho zasytí. Kromě Ovesných vloček můžete při přípravě kaše využít taky kukuřici nebo třeba pohanku. Vajíčka na všechny způsoby Jsou zdravá, dobrá i výživná, zkrátka ideální trio vlastností na ráno. Z vajec si můžete připravit omelety, míchanou, ,,prsklou‘‘ nebo klasicky vařenou pochoutku. Vejce po ránu vám dodají energii a taky zasytí. Ideální jsou rozhodně. Díky vydatné snídani budete moci oddálit oběd a možná toho taky méně sníte. Prostor je moc malý na to, abychom zde jmenovali všechny vhodné ranní potraviny, dobrý základ jsme však postavili. Vyberete si? Určitě ano. V této fázi se zaměříme na suroviny, které se na ráno příliš nehodí. Budete je muset vyřadit ze snídaňového jídelníčku nebo se v něm tyto produkty vůbec nenachází? Káva Káva je nápoj kyselý, i když to v těch lepších druzích necítíte. Někteří lidé by se bez ranní kávy zkrátka neobešli. Pokud patříte mezi ně, zkuste však doušky vypít alespoň až se snídaní. 
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny (ne)jezte nalačno I
Jsou potraviny, které mohou po ránu pořádně podráždit žaludek. Existují i takové suroviny, které ráno sníte a budete mít kvůli nic celý den obrovské chutě na cokoliv. Pak tu ale máme taky potraviny, které jsou pro začátek dne ideální. Jaké to jsou? Tento článek vám prozradí, co jíst klidně na lačný žaludek a jakým potravinám se raději vyhnout. V první řadě je třeba vyvrátit mýtus o sladkých a slaných snídaních. Určitě není pravda, že jedna kategorie je lepší než druhá. Záleží na konkrétních potravinách, které jsou rozhodující. Je jedno, jak potraviny chutnají, důležité je to, co obsahují. Nejprve se podívá na vhodnou snídaňovou nabídku, následně vám doporučíme, čemu byste se měl raději vyhnout. Ovoce Každý kousek ovoce, ať se jedná o jakýkoliv druh, v sobě nese tolik vitaminů k nezaplacení. Najdete v něm taky minerály, některé stopové prvky a další přínosné látky. Ovoce vám po ránu dodá energii, obsahuje jednoduché cukry, se kterými si tělo snadno poradí. Taky má ve svých schopnostech vlastnost pročišťovat organismus. Další výhodou ovoce je to, že vás dokáže zasytit až na několik hodin. Med Když už přišlo na zmínku o cukrech, zvláštní pozornost patří medu. Jde o přírodní sladidlo, které je stoprocentně zdravější než cukr. Takže čaj s medem, sladkou snídani jím doslazujte také. Med vám navíc pomůže s trávením a působí preventivně proti nemocem. 
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? II
Další významnou funkcí zelených potravin je to, že přirozeně posilují organismus ve schopnosti samouzdravení. Tělo se naučí pracovat se škůdci samo a bez chemických léků. Jistě vás zajímá více účinků, které chlorella nebo mladý ječmen nabízí. Jistě vás potěší, že produkty podporují hubnutí. Urychlují metabolismus a hlavně krotí chutě na sladké. Látky obsažené v potravinách korigují ukládání cukrů a tuků. Pročišťují taky střeva, čímž pomáhají nejen s vylučováním, ale hlavně s odvodem vody z tkání. Zelené potravy pomáhají s tréninkem vytrvalosti. Zvyšují navíc fyzickou i psychickou sílu. Působí jako povzbuzení a starají se o mozek a správnou funkci nervové soustavy. Konzumaci zelených potravin je vhodné zvýšit v případě, že užíváte antibiotika. Tyto potraviny jsou charakteristické pro své probiotické působení. Díky významnému podílu antioxidantů působí potraviny skoro jako elixír mládí. Ničí vrásky, tlumí i jiné projevy stárnutí. Není divu, že zelené potraviny bývají často nazývány superpotravinami. Už jste účinek nějaké z nich okusil?Zelené potraviny patří mezi doplňky stravy, které lze užívat klidně celý život. Jestliže hned odstartujete jejich konzumaci, zlepšení stavu vašeho těla pocítíte již v prvních týdnech. Podávání zelených potravin není třeba omezovat, dokáží zlepšit i chronická onemocnění, důležitá je trpělivost. Jsou vhodné pro všechny věkové skupiny, pomohou dětem i těhotným ženám. Jsou klíčem k léčbě onemocnění, avšak působí taky jako prevence. Od teď zelený ječmen celé rodině! Sušené lístky ječmene v jedné kapsli vás hodí do pohody a navíc podpoří rovnováhu v těle.
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? I
Zelené potraviny. Mluví se o nich čím dál víc, ale mnoho lidí vlastně neví, co jsou tyto doplňky stravy zač. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaké suroviny do kategorie zelených potravin patří a jak vám přijdou ku prospěchu. Pojmenování zelené potraviny může být zavádějící. I když se podle názvu může zdát, že sem bude patřit veškerá zelenina patřičné barvy, není tomu tak. Místo mezi tímto speciálním druhem potravin mají pouze řasy, sinice a obilné trávy. Pokud nevíte, co si pod jednotlivými třídami představit, vzpomeňte si na produkty, které jsme vám již představovali. Nabízíme je v našem e-shopu v sekci zdraví, doporučit ke konzumaci je lze téměř každému. Mezi nejznámější produkty zelených potravin patří chlorella nebo mladý ječmen. Produkty jsou speciální zejména vzhledem k obsaženým látkám. Těžko byste v jiné potravině hledal tolik železa nebo vápníku. Jsou bohaté na počet minerálních látek i vitaminů, taky stopových prvků. Součástí každého zeleného produktu jsou taky antioxidanty a další zdraví prospěšné látky, třeba hořčík, kyselina listová a podobné. Chcete vylepšit svůj životní styl a přispět zdravotní stránce svého organismu? Pak jednoduše zařaďte zelené potraviny do svého jídelníčku. Nejen že pomohou vyživit celé tělo a zařídí správnou funkčnost všech orgánů, ale taky tělo zbaví škodlivých a nežádoucích látek, působí tedy jako významné detoxikační prostředky. Navíc podporují regeneraci. Poznejte sílu našeho produktu Chlorella Japan, který obsahuje celých 750 tablet.
Zobrazit článek >
 
Březnové práce na zahradě
Měsíc březen nám umožňuje první zahradnické práce. Dny se prodlužují a teplota vzduchu stoupá. V předzahrádkách raší okrasné cibuloviny a celkově je příroda veselejší. Chcete-li pomoci ptáčků v hnízdění pověste do zahrady budky pro sýkorky nebo rehky. Oni se vám posléze odvděčí sběrem škodlivého hmyzu. Pohybují-li se po vaší zahradě kočky, najděte bezpečné místo, kam hnízdící budku pověsíte. Pokud už máte nějaké starší budky, je čas je vyčistit a připravit pro novou ptačí generaci. Ovocný sad potřebuje v březnu velkou péči. Stále pokračujte v zimních postřicích. Pohnojte ovocné stromy kompostem. Volte správný řez k omlazení starých stromků. Také je vhodná doba k výsadbě nových ovocných stromů a keřů. V našich končinách je zvykem vysazovat česnek na podzim. V posledních letech během bezmrazích zim je jeho pěstování spíše neúspěšné. Vysázený česnek pak ve vlhké půdě napadají různé patogeny, často zahnívají, předčasně raší a mladým výhonkům poté hrozí náhlé mrazíky. Proto zkuste s výsadbou česneku počkat až na jaro. Předem česnekové stroužkynamořte a vysazujte je do hloubky 4-5 centimetrů ve vzdálenosti řádků zhruba 25 centimetrů. Ačkoliv se okurky nakládačky vysévají až v měsíci květnu, zkuste už nyní test klíčivosti. Na namočenou buničinu poklaďte deset semínek a zhruba za 14 dní uvidíte, jak na tom dané osivo je. A co dále? V knize ZAHRADNÍKŮV ROK 2 najdete další inspiraci a postupy na zahradnické práce během celého roku. 
Zobrazit článek >
 
Výhody sypaného čaje II
Sypaný čaj si můžete sám namixovat. Nemáme na mysli rozdrcení, ale nespočet kombinací. To zní taky jako velká výhoda. Zatímco výrobci sáčkových čajů jsou odkázáni na několikeré krabičky, jejichž složení ještě třeba neodpovídá vašim chuťovým preferencím, v rámci sypaných čajů se meze nekladou. Připravit si můžete takový mix, na jaký budete mít zrovna chuť.  S předchozím odstavcem souvisí i fakt, že sypaných čajů existuje opravdu obrovské množství. Najdete samozřejmě ovocné odrůdy, ale největší poklad tvoří čaje zelené. K dostání jsou taky ještě váženější bílé čaje nebo klasický černý čaj. Přidané esence nebo speciální aromata se považují za velké plus jednotlivých čajů. Můžete testovat tradiční čajové typy, například zelený čaj s jasmínem, nebo vyzkoušet jiné speciály, třeba v podobě čajového mixu se zázvorem nebo chilli. Velmi oblíbený je dále ženšen, taky šafrán, aloe vera, levandule nebo jednotlivé typy ovoce. Velmi dobře chutnají čaje s alkoholovým aroma, ku příkladu čaj se šampaňským nebo na styl rumového potěšení. Záleží, na vašich preferencích. Ovocné čaje se považují za klasiky, neustále však můžete zkoušet jiné kombinace chutí.  Jestliže se v čaji vzhledem k jeho příchutím skrývají další komponenty, obvykle mají celistvou sušenou podobu. V čajích tradičně můžete nacházet kousky jahod či jiného ovoce, bylin nebo dalších přísad.  Sypané čaje nabízí lepší možnosti uchovávání. Čaj vydrží dlouhou dobu, můžete jej nechat schovaný třeba v ozdobné dóze. Čaje můžete využít jako prostředek dekorace. 
Zobrazit článek >
 
Vypěstujte si vlastní salát
Listová zelenina obsahuje mnoho rostlinných druhů z různých čeledí. Určitě znáte klasický hlávkový salát nebo jeho křupavější variantu v podobě ledového salátu. Tato zelenina má nižší nároky na teplotu a kratší vegetační dobu. V kuchyni se používá především k přípravě studených salátů. Obsahuje vitamin A a C, kyselinu listovou, minerální látky a vlákninu. Salát hlávkový máslového typu - na řezu listu vylučuje mléčnou šťávu. Listy bývají zabarvené od žlutozelené barvy, přes zelenou až po karmínovou barvu listu. Na teplotu není příliš náročný. Roste při teplotě okolo 5oC. Hlávky salátu se pak nejlépe tvoří při teplotě okolo 14oC. K pěstování zvolte osluněná a vzdušná stanoviště s hlinitopísčitou, humózní a živinami zásobenou půdou.   Salát ledový - s charakterem sklovitých listů. Je trošku více náročnější na teplotu a má delší vegetační dobu. Odrůdy ledového salátu zahrnují 3 typy: 1. Lublaňský - světlejší, 2. Babana - červený a 3. tmavě zelený typ. Sklizené hlávky lze skladovat až několik týdnů-   Salát římský - nejstarší forma salátu s listy sladké chuti. Snáší relativně vyšší teploty a je méně náchylný na vybíhání do květu.   Salát listový - tvoří růžice žlutě, teleně, červeně nebo červenohnědě zbarvených listů. Dle tvaru listů se dělí na kategorie: 1. Lollo - kadeřavé listy a 2. dubolistý - připomíná tvar dubových listů. Má kratší vegeační dobu než salát hlávkový. Vypěstujte se zeleninu na vlastní salát. V kolekci GROW IT nabízíme semínka SUPER SALÁT.
Zobrazit článek >
 
Maso - vepřová panenka s hráškem
Milovníci masa ocení každý pokrm, kde bude tato surovina použitá. Už jen při představě hovězího guláše, steaku, vepřových řízků z krkovice nebo divočáka s šípkovou či se zelím se vám budou sbíhat sliny. A to jsem ještě opomněla vyjmenovat pečenou husu nebo kachnu s krásně křupavou kůžičkou, jehněčí gulášek, králíka na smetaně a nebo pstruha na másle. Nakladatelství APETIT přichází s knihou, která se věnuje MASU a to především hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kůzlečímu, králičímu a zvěřině. Naleznete zde nejen zajímavé informace o uvedených druzích masa, ale také spoustu přehledných receptů, které se dají z daných druhů mas připravit. K dobrému obědu si můžete připravit: RECEPT: Vepřová panenka s hráškem a brambory Ingredience: 600 g vepřové panenky 600 g oloupaných brambor nakrájených na kostky 400 g zeleného hrášku cibule 2 stroužky česneku 200 ml zeleninového vývaru 2 lžíce hl. mouky olej sůl mletý pepř Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky, osolíme, lehce obalíme v mouce a opečeme na oleji zhruba 5 minut. Brambory uvaříme v osolené vodě a orestujeme na pánvi, ve které jsme opékali maso. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku a poté k ní přidáme česnek a hrášek, vše podlijeme vývarem a povaříme doměkka. K hrášku přidáme maso a brambory, promícháme a ještě chvíli prohřejeme a můžeme podávat.  
Zobrazit článek >
 
Kotlíkový gulášek
Příchod jara se pomaličku, ale jistě blíží. Začínáme častěji vycházet do přírody a vyjíždět na naše chaty. Slunné a docela i hřejivé dny lehce lákají i k přípravě nějaké dobroty někde venku, ať už na Vaší zahradě nebo na chalupě. Zajisté byste neodolal kotlíku plnému šťavnatého masa, klobásek a zeleniny. Taková venkovní příprava kotlíkového guláše přiláká nejen zbytek rodiny, ale možná i Vašeho souseda. RECEPT: Kotlíkový gulášek Ingredience: 1-2 lžíce sádla 150 g špeku (nakrájený na kostičky) 6 cibulí mletá paprika 1 kg hovězího masa (kližka, plec - nakrájet na kostičky) sůl pepř majoránka kmín nové koření 1 kg vepřového plecka (nakrájet na kostičky) 4 červené papriky 2 plechovky po 400 g naložených rajčat 750 g oloupaných brambor (nakrájet na kostičky) svazek petržeky 3 klobásy 1 chilli papričky (nasekaná na nudličky) čerstvý chleba Postup: V kotlíku necháme rozpustit sádlo a přidáme kostičky špeku. Ve chvilce, kdy se rozvoní, přisypeme cibulku nakrájenou na kostičky. Vše osmahneme a poprášíme trochou mleté papriky. Přidáme hovězí maso, které necháme zatáhnout a zhnědnout. Dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín a nové koření. Kotlík poté zalijeme do poloviny vodou. Zhruba za 1/2 hodiny občasného míchání přidáme kostičky vepřového masa, které jsme před tím lehce opekli na sádle. Vaříme dalších 45 minut, do doby, kdy bude maso pěkně měkké. Poté přidáme nakrájenou papriku, brambory a rajčata. Guláš doplníme vodou, aby všechny ingredience byly ponořené. Vaříme 20 minut. Nakonec přidáme klobásy nakrájené na kolečka. Směs zahusíme strouhaným chlebem. Vše povaříme 10 minut a dochutíme chilli papričkou a nasekanou petrželkou. Recepty na kotlíkové i hrncové guláše naleznete v kuchařce GULÁŠE Z HRNCE I KOTLÍKU.
Zobrazit článek >
 
Recept s těstovinami: Linguine aglio olio a peperoncino
"Bon appetito a tutti!" ...že nerozumíte? V překladu to znamená: "Dobrou chuť všem!", a přesně tak si v Itálii přejí při rodinném setkání i slavnostním obědu. A jak jinak než oběd, kde hlavní ingrediencí jsou těstoviny. Už i sama Sofie Lorenová tvrdila, že si svoji krásnou figuru udržuje tím, že jí hlavně špagety. Pro dnešní recept budeme potřebovat speciální druh těstovin, které se špagetám podobají - linguine. Jsou to tenké italské těstoviny, kterým se také říká jazýčky. Tvarově připomínají placaté špagety. RECEPT: Linguine aglio olio a peperoncino Ingredience: 300 g těstovin linguine 4 pol. lžíce olivového oleje 2 velké stroužky čeneku - nakrájíme na plátky 1 větší chilli paprička - pokrájíme najemno 1 ciabatta - rozříznutá, střída vybraná a natrhaná na kousky sůl hrubě mletý pepř malý svazek petrželkových listů - nasekáme najemno Postup: Linguine uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud chcete můžete je uvařit pouze al dente - na skus. Olivový olej rozpálíme na pánvi a cca 2 minuty na něm opékáme česnek s chilli. Poté přidáme natrhanou střídu ciabatty a opečeme ji dozlatova. Po opečení sejmeme s ohně, přidáme okapané těstoviny a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti a posypeme petrželkou.  Italská kuchyně bez těstovin by nebyla itaslkou kuchyní, pokud Vás lákají italské recepty, kde se to hemží různými druhy těstovin, nesmí Vám chybět kniha TĚSTOVINY.
Zobrazit článek >
 
Česnekovo-parmazánová svačinka - Česneková pizza
Máte v plánu pozvat pár přátel nebo si jen tak posedět s manželkou či přítelkyní u dobrého vína, ale nevíte, na čem jednoduchém a rychlém na přípravu byste si pochutnali? Zkuste nasledující recept na opravdu jednoduchou pizzu. Avšak s přípravou těsta začněte večer, protože těsto bude přes noc odpočívat v lednici. RECEPT: Česneková pizza Ingredience na výrobu těsta: 275 g hl. mouky 1 lžička olivového oleje 1 lžička soli 1/4 lžičky sušeného droždí 1/4 lžičky krupicové cukru Ingredience na pokrytí těsta: 4 stroužky česneku 4 lžíce olivového oleje mořská sůl 80 g parmazánu Postup: Do mísy nalijeme 200 ml vlažné vody. Vařečkou vmícháme olej, sůl, droždí a cukr. Přidáme mouku a mícháme dokud nevznikne řídké hladké těsto. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme těsto kynout - cca 2 hodiny. Poté dáme těsto do chladničky a necháme je zde přes noc (pokud budete připravovat těsto na pizzu ráno, lze je ponechat v chladničce nejméně 3 hodiny). Těsto během chlazení spadne - to nevadí. Nejméně 30 minut před pečením předehřejeme troubu na 250oC.  Plech nebo pizza káme vložímedo spodní třetiny trouby a lehce jej potřeme olejem. Než se trouba nahřeje připravíme si těsto: řádně je podmoučíme a rozdělíme na dva díly, vytáhneme okraje a podhrneme dolů. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě nakynout. Vykynuté těsto vyválíme na obdelníky nebo kruhy a přeneseme je na plech s pečícím papírem. Rozdrtíme si česnek, promícháme ho s olivovým olejem a touto směsí potřeme oba díly těsta. Poté je posypeme nastrouhaným parmazánem. Jeden připravený díl těsta přeneseme i s plechem k troubě a i s pečícím papírem pizzu přesuneme na pizza kámen nebo plech. Pečeme cca 10 minut dozlatova. Stejně tak upečeme i druhý díl těsta. Zamiloval jste si pizzu a chcete zkusit další variace. Zakupte si kuchařku PIZZA 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
Svět antioxidantů a vše o něm II
Je nezbytné, aby volné radikály byly omezovány antioxidanty. Poměrově by antioxidační látky měly radikály převyšovat, aby nedocházelo k poškození buněk.  Pokud mají radikály delší dobu převahu, může dojít k procesu známému pod pojmem oxidační stres. Ten může nastat při konzumaci velkého množství alkoholu nebo kouření. Radikály do těla snadno dostanete taky prostřednictvím konzumace plodů rostoucích v blízkosti silnice. Tvoří se taky v případě infekce nebo znečištěného ovzduší.  Jaké prvky považujeme za antioxidanty už bylo řečeno, ale kde tyto prvky nacházet? V následující části budou představeny jednotlivé potraviny, které jsou nezbytné pro konzumaci v případě, že se chcete chránit před radikály. Nejvíce antioxidantů se přirozeně nachází v ovoci a zelenině. Pokud vás zajímají konkrétní potraviny, tak z ovoce se zaměřte zejména na borůvky a kompletně veškeré lesní ovoce, dále pomeranče, hrušky a jablka. Ze zeleniny jsou pak na antioxidanty bohatá rajčata, dále papriky, taky špenát a oblíbené avokádo.  Velké zastoupení antioxidantů mají taky bylinky. Najdete je ku příkladu v mátě, tymiánu, rozmarýnu a dalších potravinách.  Kromě zmíněných potravin jsou antioxidanty dostupné též v obilovinách, rostlinných olejích a dokonce vínu a pivu.  Pokud se strachujete nedostatečného příjmu antioxidačních látek, vězte, že jsou dostupné taky v rámci doplňků stravy. Koupit si je můžete běžně v lékárně a samozřejmě i v našem e-shopu. 
Zobrazit článek >
 
Jak vařit s kurkumou I
Dneska jsme si pro vás připravili gurmánský speciál. Podíváme se na to, jak zapracovat kurkumu do jídel. Jde o velmi zdravou potravinu, o tom se ostatně můžete přesvědčit v našem článku, který jsme připravili speciálně na téma kurkuma a zdraví. Nyní se však přesuneme k tomu, jak s kurkumou pracovat v kulinářství. Naučte se využívat její síly a otestujte šmak jídel s tímto kořením.  Cuketové hody Jestliže máte rád grilovanou zeleninu, můžete její chuť jednou za čas ozvláštnit kurkumou. Ta se hodí zvláště na cuketu, avšak bude vám chutnat i na jiném druhu zeleniny. Je zajímavé zkoumat, jak jedno koření dokáže změnit celý chuťový ráz. V tomto případě s kurkumou nemusíte šetřit, pořádně s ní zvýrazněte chuť. Otestovat můžete taky cuketový koláč, kiš či nákyp.  Na zelí Kurkuma se skvěle hodí jako přídavek na dušené zelí. Chutnat vám bude spíše na tom dochucovaném cukrem. Do salátů Kurkumu můžete přidávat i do studených salátů. Zeleninu většinou dochucujete olejem, solí, octem či trochou cukru, avšak zkuste její chuť zpestřit taky bylinkami. Jednou z možností je sušená petrželka či oregano, sáhnout však můžete taky pro kurkumu.  Pečeme s kurkumou Ať už vytváříte slané nebo sladké pokušení, téměř vždycky jej můžete zpestřit nějakou zdravou surovinou. Ku příkladu můžete do sušenek přidat kurkumu, která jim nejen dodá specifickou barvu. Pomazánky s kurkumou  Kurkuma má ve své moci zpestřit chuť jakéhokoliv jídla, avšak přitom dokáže zachovat jeho původní šmrnc. Vyzkoušejte sílu tohoto koření v pomazánkách. Zpestří pokrm všem labužníkům. Vyzkoušejte ji, nebudete litovat. 
Zobrazit článek >
 
Jak vařit s kurkumou II
Rýžové pokrmy Obyčejná rýže, rizoto, nebo dochucovaná omáčka. K rýži v jakékoliv podobě se kurkuma hodí. V asijských zemích by vám světlou rýži bez nádechu žluté ani nepřipravili. Otestujte tento jednoduchý pokrm, který díky koření dostane úplně jiný rozměr.  Brambory kurkumu taky přivítají Zapečené brambory se zasypávají obvykle paprikou, avšak i kurkumou je můžete trochu vylepšit. Tato příloha navíc získá krásnou barvičku. Kurkumu můžete namíchat se solí a sladkou paprikou a využít této kořenící směsi. Jistě vám pečené brambory zachutnají ještě víc než obvykle.  Květáková mánie Květák si v posledních letech získal poměrně na oblibě. Je to zajímavé, dřív recepty s ním nebyly nejslavnější. Na novou úroveň ho dostává taky kurkuma. Vyzkoušejte květákové placičky či polévku s kurkumou. Nebudete litovat.  Kurkuma a maso  Kurkuma a maso je kapitolou zvlášť o sobě. Hodí se na jakékoliv marinované pokrmy. Pokud bychom to měli vzít celkově, využijete ji zejména na přípravu světlého masa, tj. krůtího či kuřecího.  Taky do nápojů  Smoothie je oblíbené zejména vzhledem k vitaminům. Přidejte do něj trochu kurkumového prášku. I nepatrné množství dodá do smoothie podstatné živiny navíc a krásně nápoj obarví. Nebojte se, že by byla kurkuma příliš cítit. Ovoce její chuť v pohodě překoná.  Omáčky  Omáčky již byly zmíněny v souvislosti s rýží, ale nyní je řeč zejména o těch studených. Vytvořit dobrou salsu k masu nebo zelenině se vám povede třeba s kurkumou. Dodá obyčejné omáčce ten správný říz a navíc zpestří její složení o zdravé látky. Kurkuma se hodí k jogurtu, zakysané smetaně nebo tvarohu. Do majonézových zálivek ji nepřidávejte.   
Zobrazit článek >
 
Na chřipku i nachlazení bylinný čaj
Zaútočila na Vás viróza? Pociťujete nástup kašle a bolesti v krku? Nachlazení není nic příjemného, ale naštěstí exitují způsoby, jak pomoci. Nejčastější příznaky nachlazení lze rodělit do následujících skupin: Bolest v krku - jedná se o neklamný příznak zánětu nosohltanu. Kašel - bývá i bolestivým průvodcem nachlazení. Nelze nijak ovlivnit, neboť se jedná o reflexivní děj, kterým se tělo snaží zbavit hlenů. Rýma - šimrání v nose a vodový výtok, tím začíná rýma. Pokud se po několika dnech z vodové rýmy stane rýma hlenovitá, jedná se o bakteriální onemocnění. Proto, abyste se zbavil nachlazení, je důležité dodržovat klid na lůžku, ačkoliv si říkáte, že to není ještě nijak vážný stav. Věřte, že pořádné pocení, zvlhčení vzduchu v místnosti a dostatečný přísun tekutin budou tou nejlepší léčbou. Co se týče tekutin, které podpoří pocení, pomůže Vám kombinace lipového a bezového čaje. Zde je základní přehled bylinek, které by Vám neměly doma chybět: BEZ ČERNÝ - pomáhá při nachlazení, kašli, horečce, při zánětech čelních dutin a také při senné rýmě. HEŘMÁNEK PRAVÝ - dokáže likvidovat bakterie a viry. Léčí záněty v těle, pomáhá při rýmě, kašli a bolesti v krku. JITROCEL KOPINATÝ - pomáhá proti kašli, brzdí záněty, uvolňuje hleny a usnadňuje odkašlávání. ŠALVĚJ LUČNÍ - při bolestech v krku se osvědčuje kloktat čaj z šalvěje. Co dále je vhodné mít v domácí lékárničce se dozvíte v knize LÉČIVÉ BYLINNÉ ČAJE.
Zobrazit článek >
 
Jak připravit QUINOU?
Quinoa. Zdravá, plná vitaminů, minerálů a taky velmi chutná. Tak proč ji nezkusit? Víte, jak se quinoa připravuje? Poradíme vám v tomto článku. Ačkoliv většina zdravých produktů vyžaduje speciální péči nebo dlouhý proces vaření, quinoa je zázračnou výjimkou. Její příprava je totiž jednoduchá a taky docela rychlá. Quinou vysypte nejprve ze sáčku na cedník. Pořádně ji propláchněte, abyste se zbavil nečistot a případných nežádoucích saponinů. Ty se projeví tvořící se pěnou na povrchu. Nebojte se produkt vypláchnout hned několikrát. Opravdu to potřebuje. V další fázi si připravte hrnec s vodou v poměru 1:2,5. To znamená, že na jeden šálek quinoy dolijte do hrnce dva a půl krát více vody. Toto množství je opravdu nutné dodržet, produkt hodně vody natáhne do sebe. Následně přiveďte směs k varu a nechte na ohni asi dvacet minut. Hrnec zakryjte pokličkou. Po dovaření by v hrnci neměla zůstat téměř žádná tekutina. Pokud se tak nestane, přebytečnou vodu samozřejmě slijte. Hotovou quinou poznáte podle její měkkosti. Pamatujte, že i přes vaření by měla držet svůj tvar. Nebojte se bílých proužků na produktu, jde o klíčky. Nyní zbývá už jen se rozmyslet, jak vlastně quinou chcete podávat. Máte chuť na teplý pokrm? Bude z ní jen příloha nebo připravíte speciální rizotto? Quinou můžete podávat taky na studený způsob. Vmíchejte ji třeba do salátu. To bude dobrota! Bio Quinoa je k pro vás k dispozici samozřejmě v našem e-shopu. Vyzkoušejte její chuť i sílu. Neváhejte a objednejte si ještě dnes tento produkt za skvělou cenu.
Zobrazit článek >
 
Recepty Remoska
Vlastníte taky jednu remosku? Ne? Tak si přečtěte, jaké výhody tento přístroj má. V tomto článku se dozvíte, co je tato speciální hrncová trouba zač a jak ji využijete k vaření i pečení. Přístroj usnadňující práci mnohým kuchařům byl sestrojen v padesátých letech minulého století. Oldřich Homuta předvedl prototyp, který nadále vylepšoval. První remoska nesla označení HUT, právě proto ji někteří lidé dodnes pojmenovávají termínem hutovka. Ačkoliv první remosky přišly na svět již v polovině století, u nás se začaly vyrábět ve veůkém až ke konci století. Velký úspěch shledala ve Velké Británii, dále v Kanadě, Austrálii. Remoska je nejčastěji prezentována jako přenosná trouba. Skládá se ze dvou hlavních částí, samotné nádoby a speciálního víka s elektrickým přívodem tepla. Remoska hřeje shora přes poklici. Teplo postupuje od stěn hrnce do středu, takže nedochází k žádnému připalování. Největší výhoda vaření či pečení v remosce spočívá v tom, že jídlo v ní připravované neztrácí vodu a tudíž nevysychá. Další plusem je určitě to, že si remosku může vzít kamkoliv. Stačí vám jedna elektrická zásuvka a oběd si uvaříte úplně kdekoliv. Nahradí elektrickou troubu, domácí pekárnu, toustovač, díle parní nebo fritovací hrnec. No zkrátka s remoskou už žádný jiný speciální přístroj ani nepotřebujete! Nevíte si rady s přípravou jídel v remosce? Pořiďte si knihu Recepty Remoska, která vám s veškerou přípravou pomůže. Objevte recepty, které jste ještě nevyzkoušel. 
Zobrazit článek >
 
Pistácie solené
Pistácie. Velmi oblíbené jídlo takzvaně na zob. Jak chutnají vám? Taky byste je mohl jíst klidně od rána do večera? Můžete tak činit bez výčitek. Vždyť se jedná o ta zdravé dary přírody. No posuďte podle našeho článku sám.  Oproti ostatním oříškům obsahují pistácie méně kalorií. Navíc jsou velice bohaté na fosfor a hořčík. Ten pomáhá třeba s absorpcí vápníku. Dále je tu vitamin B6. Jistě vás potěší, že obsahují taky velké množství vlákniny, která má pozitivní vliv na metabolismus a pomáhá při hubnutí.   Obsažený vitamin A a E zase pomáhá při detoxikaci organismu. Esenciální mastné kyseliny působí na zlepšení imunitního systému.  Pistácie přispějí ke zdraví vašeho srdce. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Působí preventivně proti krevním sraženinám a taky proti infarktu. Otestujte jejich sílu.   V pistáciích se taky vyskytuje podstatné množství mědi. Jedná se o prvek, který přispívá například k tvorbě krvinek. Navíc urychluje metabolismus.  Pokud máte problém ve zvládání stresových situací, jistě vás potěší to, že pistácie proti negativu jménem stres působí velmi dobře. Pomáhají navíc snižovat krevní tlak. Jen si dejte pozor na solené produkty. Prostřednictvím tohoto druhu pistácií zkonzumujete zbytečně moc soli.  Pistácie obsahují fenylalanin, látku, která zlepšuje náladu a omezuje chuť na jídlo.  A jedna zajímavost na závěr našeho povídání. Slyšel jste o tom, že pistácie jsou extrémně hořlavou potravinou? Dokonce u nich bylo prokázáno samovznícení. Údajně by tyto ořechy neměly být skladovány po velkých hromadách. 
Zobrazit článek >
 
Domácí slané pečivo - preclíky
Upéct chutné a křupavé preclíky není nic složitého. Jde jen o to, abyste měl dobrý recept a ohlídal si správné pečení. Zkuste to s námi a připravte si křupavé preclíky, za které Vás okolí nejen pochválí, ale také velmi rádi Vaše dílo ochutnají. Jak upéct nepřekonatelné preclíky? A jakých chyb se vyvarovat? Pojďme na to! RECEPT: Domácí preclíky Ingredience: 500 g polohrubé mouky 1/2 balíčku čerstvého pekařského droždí čajovou lžičku soli 1/2 čajové lžičky mletého pepře 1/2 lžičky papriky (může být i ostřejší) 1 vejce 220 g vepřového sádla 1 dcl vody na pomašlování - 1 vejce na posypání - nemletý mák  Postup: Do zadělávací mísy odvážíme mouku, přimícháme do ní sůl, pepř a mletou papriku. V mouce uděláme důlek, vlijeme 1 cdl vlažné vody (nebo vlažného mléka, je to celkem jedno) a rozdrobíme půl kostky droždí (asi 20 gramů). Necháme vzejít droždí. V hrnečku rozehřejeme sádlo. Nesmí být vřelé. Vlijeme do mouky, rozklepneme jedno vejce a vypracujeme těsto. Využijte na tuto fázi hnětač, neboť to půjde nejprve docela ztuha. Hladké vypracované těsto dáme nakynout - cca 20 minut. Rozšleháme si vejce, kterým budeme potírat vytvořené preclíky. Na druhý talířek si vysypeme mák. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Pečící plech vytřeme sádlem. Z vykynutého těsta odřezáváme malé dílky, na pracovní ploše z nich vyválíme delší válečky (asi jako malíček nebo tužka silné). Přitlačením je spojíme do kroužků nebo „brýlí“. Jednu stranu pomašlujeme vajíčkem a poté je tou stranou položíme na talířek s mákem. Plech s preclíky dáme do trouby. Snížíme teplotu na 200 stupňů. Když začnou preclíky vonět, je čas je zkontrolovat – rozhodující je barva na spodní části, která by měla být lehce zlatavá. Vyzkoušejte také další recepty na slané pochoutky. Inspiraci naleznete v kuchařce SLANÉ POCHÚŤKY - Pagáče, Tyčinky, Slané rolády.
Zobrazit článek >
 
Slepičí vývar na kocovinu
Dnes je poslední den v roce 2018. Mnozí z nás se večer oddají bujarému veselí v očekávání nového roku 2019. Někdo si dá alkolických nápojů s mírou, jiní to příliš řešit nebudou. Rána však bývají krušná pro ty co míru neznají a krom klidného spánku se jim bude hodit i silný slepičí výrar. RECEPT: Slepičí vývar Ingredience: 1 celé malé kuře nebo slepice (celkem1500 g)  1 větší mrkev 1 kořenová petržel půl malého celeru 1 cibule 2 bobkové listy 1/2 lžičky kuliček černého pepře 5 kuliček nového koření 1/2 lžičky hrubozrnné soli Postup: Kuře nebo slepici opláchněte a osušte. Odřízněte kusy tučné kůže okolo břišní části a okolo krku. Kuře/slepici rozdělte na poloviny a vložte do velkého hrnce. Mrkev, petržel a celer očistěte a vcelku přidejte ke kuřeti. Cibuli ořízněte kořínky, nakrojte jí do poloviny a celou i se slupkou vložte do hrnce. Přidejte koření a sůl.
 Do hrnce přilijte 3 litry vody. Uveďte do varu. Pak teplotu snižte tak, aby vývar jen lehce probublával a bez poklice vařte zhruba hodinu. Pak vývar sceďte přes jemné síto. Maso z kuřete/slepice oberte a spolu s čistým vývarem použijte na polévku. Tuto a jiné velmi chutné polévky naleznete v kuchařce pod názvem "Chutné polévky". Jelikož je dnešek posledním dnem v tomto roce, dovolte mi, abych Vám všem pořála příjemný vstup do nového roku 2019. Ať Vás provází štěstí na každém roku, mějte pevného zdraví, a každý nový den přemýšlejte o tom, co udělat pro to, aby daný den byl lepší než včerejší!
Zobrazit článek >
 
Rakytník: Klenot prospěšný vašemu zdraví I
Na dnešek jsme pro vás připravili rakytníkový speciál. Víte, co vám může přinést pravidelná konzumace rakytníku? Proč jíst plody rakytníku řešetlákového třeba každý den? Hned několik odpovědí najdete již v tomto článku.  Rakytník má blahodárný vliv třeba na zlepšení stavu pokožky nebo je velkým činitelem v boji proti únavě. Můžete jej konzumovat každý den v kteroukoliv denní dobu.  Rakytník je ovoce obsahující velké množství vitaminů, minerálů či antioxidantů. Pyšní se taky vysokým počtem stopových prvků. Co se týče těch nejvýznamnějších složek, najdete v rakytníku vitamin A, celou skupinu B, zvláště pak vitamin B1, B3, B6 a B9, dále D, E, K, a P. Abychom nezůstávali jen u výčtu vitaminů, za zmínku stojí taky hippophein a taky serotonin. Plody rakytníku jsou samozřejmě nejúčinnější v čerstvé podobě, ale hodit se vám budou i sušené, protože právě z nich se nejčastěji vyrábí šťávy, marmelády nebo džemy. Z rakytníku si můžete vyrobit taky vlastní olej, o těchto produktech se však pobavíme ještě později.  Jaké jsou účinky rakytníku?  Jedná se o velmi dobrý zvyšovač imunity a vylepšovač obranyschopnosti. Rakytník je dobrým zdrojem zdraví prospěšných látek při chřipce i těch nejzávažnějších nemocích. Působí pozitivně na organismus při nádorových onemocněních, je dobrou prevencí proti nachlazení v době chřipek i epidemií. Pokračování najdete v další části článku. Zjistěte, proč ještě je konzumace rakytníku tak výhodná pro vaše zdraví. 
Zobrazit článek >
 
Proč používat himalájskou sůl?
Sůl je nepostradatelnou součástí každé kuchyně. Víte ale, že je rozdíl v tom, jaký druh soli používáte? Himalájská sůl je pro lidský organismus mnohem prospěšnější než některé druhy soli, o té kuchyňské ani nemluvě. Růžová sůl, tak se himalájská někdy pojmenovává, je prospěšná lidskému zdraví, ne nadarmo se přezdívá jako růžové zlato. Tato sůl se sbírá na úpatí Himalájských hor, vzniká krystalizací mořské vody miliony let.  Součástí himalájské soli je vápník, hořčík, chlor, fosfor nebo železo. Poslední zmíněný prvek taky způsobuje charakteristické zbarvení soli.  Do himalájské soli se uměle nedoplňuje jód, chemicky se neupravuje.  Hlavním důvodem, proč jste rozklikl tento článek je asi to, že vás zajímá, jaké účinky má tato sůl na naše zdraví. Nebojte, už se na ně jdeme podívat.  Ačkoliv se mluví o tom, že sůl odvádí vodu z těla, ta himalájská naopak kontroluje hydrataci a celkové udržování tekutin, čímž chrání ledviny. Pomůže taky s udržením normální hladiny cukru v krvi. Přispívá ke zdraví kostí a cév. Je prevencí křečových onemocnění.  Růžová sůl zbavuje tělo škodlivin a přispívá k lepšímu hojení ran i pokožky. Podporuje okysličování buněk a oddaluje projevy stárnutí. I když je tato sůl lepší než mnohé jiné ,,odrůdy‘‘, není dobré to s ní přehánět. Denně by měl člověk zkonzumovat maximálně půl lžičku soli. Nezapomínejte, že do tohoto množství je započítána sůl i z již hotových výrobků či jídel. 
Zobrazit článek >
 
Rychlou večeři zvládnete i vy - Boloňská pizza
Rychlou večeři ve formě pizzy zvládne hravě snad každý muž, který si dokáže uvařit jen čaj. Tímto pokrmem takzvaně plácnete dvě mouchy jednou ranou, protože ulehčíte manželce od přípravy večeře a neskonale potěšíte děti. V knize RYCHLÉ VEČEŘE PIZZA naleznete padesát zajímavý receptů na přípravu pizzy. Od velmi známých se propracujete až k nevšedním, ale přesto chuťově zajímavým variacím. Co třeba začít už dnes! RECEPT: Boloňská pizza Ingredience: 550 g hl. mouky 1/2 kostky droždí špetka cukru trochu vlažné vody špetka soli  5 lžic olivového oleje Ingredience na omáčku: 200 g mletého hovězího masa 30 ml rostlinného oleje 1 červená cibule 250 g loupaných rajčat 10 cherry rajčátek 1 lžička sušené bazalky 1 hrst čerstvé bazalky na ozdobu 1 hrst piniových oříšků 100 g zakysané smetany 150 g libovolného sýru sůl pepř Postup: Z droždí, vody a cukru vytvoříme základ pro kvásek. Vykynutý kvásek spojíme s moukou, solí a olejem. Do těsta přiléváme vodu a snažíme se vypracovat hladké těsto. Vytvořený bochánek necháme ve vymaštěné a přektryté míse vykynout - 2 hodiny. Poté z těsta vyválíme placku. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po 4 minutách přidáme osolené a opepřené mleté maso. K orestovanému masu přidáme loupaná pokrájená rajčata. Směs vaříme 15 minu. Přisypeme sušenou bazalku a celou směsí potřeme plát vyváleného těsta. Navrch vyskládáme nakrájená cherry rajčátka. Pečeme na 220oC po dobu 15 až 20 minut. Servírujeme posypané strouhaným sýrem, čerstvou bazalkou a piniovými oříšky.
Zobrazit článek >
 
Vynikající káva z kávovaru DELONGHI M PrimaDonna Exclusive
Patříte-li mezi milovníky kvalitní kávy, protože Vás dokáže povzbudit svojí vůní a chutí, nebo jste prostě fajnšmekr, neměl by Vám doma nebo v zaměstnání chybět kvalitní kávovar. Dopřát si lahodné cappuccino s krémovou, hustou, mléčnou pěnou a dopřát si tak dokonalý požitek z kávy? Žádný problém! Veškeré Vaše, i náročné, požadavky splní kávovar DeLonghi ESAM6900.M PrimaDonna Exclusive. Tento kávovar má zabudovaný 13ti stupňový, tichý, ocelový mlýnek pro použití zrnkové kávy, zásobník má kapacitu 250 gramů. Je možné použít i mletou kávu, například bezkofeinovou. Zásobník uchovává aroma kávy díky obvodu potaženému těsnící pryží. Samozřejmostí je vyjímatelná spařovací jednotka pro jednoduchou údržbu a nádržka na vodu o objemu 1,4 litry. Exkluzivní termo nádobka na mléko Vám umožní našlehat mléko pouhým stisknutím tlačítka a tím připravit za pár okamžiků skvělou mléčnou kávu. Termo nádobka také umožňuje udržet mléko déle čerstvé i mimo ledničku. Díky funkci CLEAN pro automatické čištění může být jednoduše umístěna do lednice. Tento kávovar Vám mimo kávy pomůže připravit i horkou, hustou čokoládu. Do speciální nádobky na výrobu čokolády stačí nalít mléko, přidat oblíbenou čokoládu v prášku, zvolit preferovanou hustotu čokolády a stisknout tlačítko. Poté si můžete vychutnat svůj šálek horké čokolády. Zajisté Vás ohromí i funkce "nahřívání šálků", díky které si svůj šálek můžete předehřát tak, aby Vám káva zůstala, co nejdéle teplá.
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř I
Jistě znáte pepř černý, možná červený, zelený nebo ještě bílý. Avšak možná vám není známo, že existuje přes tisíc druhů pepře. Všemi se zde samozřejmě zabývat nebudeme, v rámci článku budete seznámen s těmi nejpoužívanějšími přísadami do pokrmů, které jsou u nás běžně k dostání. Pepř se hojně pěstuje v asijské části světa, například v Číně, Indii nebo Vietnamu. Je však rozšířen taky na území Latinské Ameriky. Co se týče zdraví, ve správném množství ho dokáže podpořit. Stimuluje pohlavní orgány, je dobrým lékem na kašel a taky snižuje horečku. Působí proti nadýmání a urychluje práci metabolismu. Je považován za mocné přírodní afrodiziakum. Není pravidlem, že každý druh pepře pochází z jiné rostliny. Právě naopak. Pepře vám asi nejvíce známé vyrostly na stejném pepřovníku. Jaké druhy pepře často používáme a které by mohly přibýt ve vaší domácí zásobě? Pepř zelený Nedočkavci jednou nenechali pepř dozrát a sebrali jej dosti brzo. Zemědělci mysleli, že celou sbírku pepřových kuliček mohou vyhodit, avšak mýlili se. Zelený pepř nechali usušit a zjistili, že se výborně hodí k masu jakékoliv podoby. Dnes se tento pepř prodává i v octovém nálevu. Najdete ho na steacích, ale taky paštikách. Pepř černý Není zřejmě nikdo, kdo by nepřichutil pokrm černým pepřem. Jedná se o nezralý plod pepřovníku, který se po zapaření suší na sluníčku. Před tímto procesem je bobulka spíše červená. Pepř seženete v jakémkoliv obchodě, mletý i celý. 
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř II
Pepř bílý Pokud si koupíte pepř, který dozrál, budete používat k dochucování pepř bílý. Jeho úprava před prodejem je však dosti odlišná od černé dvojice. Bílý pepř se nesuší, ale naopak namáčí. Následně dojde k oloupání slupky a pak teprve jej můžete vysušit. Pepř se chuťově moc neliší, je vhodný pro přípravu světlých omáček nebo sýrů. V kuchyni vám přijde určitě vhod. Červený pepř Zakončeme známou čtveřici pepřů tím červeným. Možná čekáte, že půjde opět o speciální úpravu základní pepřové rostliny. V tomto případě tomu tak není. Červený, někdy taky růžový, pepř neroste na pepřovníku, nýbrž na stromě jménem Schinus. Jde o druh, který se pěstuje pouze na území jižní Ameriky. Tento pepř má spíše nasládlou chuť, připravuje se běžným způsobem sušení. Kuchaři umělci jej využívají zejména pro zkrášlování pokrmů. Tento druh pepře se moc nemele, užíváme jej většinou celý. Jeho častá, respektive hojná, konzumace se moc nedoporučuje, ve větší míře může být pepř toxický. Jamajský pepř Pokud si koupíte tento druh pepře s radostí, že vyzkoušíte novou exotickou chuť, budete zřejmě zklamán. Už jen z toho důvodu, že jste si právě vlastně ani nekoupil pepř. Pod tímto názvem se totiž neskrývá nic jiného než nové koření, které i my Češi využíváme k přípravě některých našich jídel. Pepř se získává z pimentovníku pravého a následně se suší. Přidat jej můžete do omáček nebo na maso, ale nejlépe se hodí do zavařenin nebo polévek.
Zobrazit článek >
 
Není pepř jako pepř III
Cayenský pepř Říká se, že o takzvaném Cayenském pepři každý slyšel, ale nikdo jej opravdu nezná. V první řadě je třeba upozornit, že se vlastně nejedná o pepř, nýbrž o speciál připravovaný z chilli papriček. Znám je hlavně v Mexiku, tam se tento pepř přidává snad do každého pokrmu. Pepř dlouhý Pokud jste o dlouhém pepři ještě neslyšel, vůbec se není co divit. U nás se totiž opravdu moc nevyužívá. Seženete jej pouze ve specializovaných prodejnách. Hodit se vám bude na přípravu světlých omáček, zejména sýrových, vinných nebo taky kari jídel. Pepř dlouhý je charakteristický pro svou sladkou chuť, která při dochucování dokáže s pokrmem udělat divy. Asi není třeba připomínat, že tento pepř snadno odlišíte od ostatních druhů díky jeho podlouhlé vizáži. Sečuánský pepř Většinou platí, že méně známý avšak pro svou chuť pro některé kuchyně nepostradatelný druh pepře, je většinou charakteristický jen pro danou oblast světa. I v případě sečuánského pepře tomu není jinak. Tato surovina roste na stromu jménem jasan. K dochucování se připravuje sušením.  Používá se zejména v čínské kuchyni. Je rozpoznatelný pro svou palčivou chuť. Kubebový pepř Pokud vám tento speciální název pepře nic neříká, není se co divit. Do výčtu byl vybrán zejména pro své aroma, které světoví kuchaři považují za jedno z nejlepších mezi pepři. Kubová odrůda se využívá k dochucování sýrů, taky masitých pokrmů, přidává se k uzeninám či ke zvěřině. 
Zobrazit článek >
 
Jak umlít kávu bez mlýnku i s ním? I
Když nemáte k dispozici mlýnek.. Ach ne. Máte pocit, že pokud si nedáte kávu, tak snad na místě padnete, ale momentálně jsou u vás doma k dispozici jen celé pražené kávové boby? I s nimi si poradíte. Dejte na naše tipy a za pár minut vám to doma může vonět čerstvě připravenou kávou. Kladivo nebo palička na maso a pytlík Zrnka kávy uzavřete do sáčku. Ten následně vložte do utěrky, aby nárazy nedošlo k jeho porušení. Následně si přineste pracovní kladivo nebo paličku na maso a boby pomocí nástroje pokud možno rovnoměrně rozdrťte. Kladívkem můžete vytvořit skoro až jemný prášek, ale bude to poměrně dřina. Pár úderů jako při zatloukání hřebíků úplně stačit nebude. Následně rozevřete utěrku, otevřete sáček a můžete ,,namletou‘‘ kávu připravovat dál. Mlýnek na maso Pokud je váš mlýnek na maso perfektně vymytý, můžete si v něm dovolit namlet kávu. Nebojte se, že mlýnek zničíte, se zrnky si velmi dobře poradí. Ruční mixér pomůže Pokud se vaše kuchyň může pochlubit výkonným vybavením, jistě je její součástí taky mixér, který si poradí s pevnými a nepoddajnými zrnky. K tomuto mletí naštěstí není potřeba vaše síla, postačí strčit přístroj do elektriky a čekat, zdali se spotřebiči povede jeho úkol. Spolehlivý mixér zvládne z kávovaru vytvořit i jemný prášek.   Pořiďte si jeden z našich mlýnků na kávu Nezapomeňte si do budoucna objednat kvalitní mlýnek na kávu, který zažene všechny vaše starosti spojené s drcením zrn. V našem e-shopu nabízíme hned několik druhů mlýnků. Cenově výhodný a hlavně výkonný mlýnek na maso je například černý strojek Esperanza. Prohlédněte si ho a objednejte ještě dnes.  
Zobrazit článek >
 
Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte II
Plněná vejce Dalším oblíbeným typem vajec jsou vejce plněná. Většinou se připravují z vajec vařených natvrdo nebo nahniličku. Vejce rozkrojíte napůl, žloutek vyjmete. Místo něj pak do bílku ozdobně naaranžujete jinou náplň, kterou můžete připravit třeba smícháním sardelek a pažitky se žloutky. Ztracené alias pošírovaná vejce Tento druh přípravy vajec můžete znát zejména z polévek, avšak vejce můžete takto uvařit i ve vodě se lžící octa. Do vroucí vody jedno vejce vyklepněte a jakmile bílek ztuhne, jemně jej naběračkou zase vyndejte. Těmto vejcím se říká taky zastřelená. Servírují se na křupavém toastu se zeleninou, často s avokádem. Volské oko aneb prsklé vejce Vajíčko alias volské oko se tradičně připravuje na pánvi s trochou másla nebo oleje. Na ni rozklepněte vejce, opatrně ho přelijte ze skořápky na pánev tak, aby se žloutek neroztekl. Nyní na mírném ohni opékejte, dokud bílek neztuhne. Pokud chcete mít žloutek taky pevný, pánev přiklopte a nebo vejce po chvíli otočte. Míchaná vejce Tak to je další klasika, která spočívá v tradičním promíchání vajec na pánvi nebo v menším hrnci. Tato vajíčka se často připravují s nakrájenou slaninou, osmaženou cibulkou nebo se sýrem. Vejce v nádobě Již speciální název nám ukazuje, že se pravděpodobně bude jednat o originálně připravovaná vejce. Tento pokrm se skutečně vaří v misce. Tu vytřete máslem, můžete přidat sůl a následně do ní vyklepnete syrové vejce. Misku pak položíte do hrnce a vejce se postupně pod vzniklou párou z vařící vody připraví. Jíst ho můžete ještě mírně tekuté nebo úplně ztvrdlé, to už je na vás.
Zobrazit článek >
 
Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte I
Vejce tvoří jednu ze základních potravin, které by lednice každé domácnosti měla obsahovat. Vejce přidáváme do těst na pečení, lepíme jím strouhánku k masu a nebo je jíme třeba na večeři. Nudí vás už tradiční způsoby přípravy vajec? Třeba díky našemu článku objevíte nový způsob jejich servírování. Už jste si koupil náš unikátní vařič vajec? Vejce natvrdo Tradiční způsob podávání vajec tvoří ten natvrdo. Do hrnku nalijte vodu, přiveďte ji k varu. Následně do ní vložte vejce a na mírném ohni povařte vejce okolo devíti až deseti minut. Horkou vodu můžete nechat pouze odstát. Po uplynulém čase vejce schlaďte a ihned můžete podávat. Vejce nahniličko Vejce nahniličko je charakteristické pro svou polo kapalnou a polo pevnou konzistenci. Vejce nechte vařit ve vodě sedm minut a následně je opláchněte ledovou vodou. Oloupejte a podávejte. Vejce naměkko Vejce naměkko se vaří úplně stejně jako ta natvrdo, jen samozřejmě o něco kratší dobu. Poté, co vodu přivedete k varu, do ní vložte vejce a nechte je v ní čtyři až pět minut. Vaječná omeleta Vejce vyklepněte do hrnečku, osolte, opepřete a promíchejte. Směs vyklepněte na pánev a postupujte obdobně jako při přípravě palačinek. Vejce na sladko Vejce si můžete připravit i ve sladké variantě. Nejlépe s cukrem chutná v podobě omelety. Vejce vyšlehejte s trochou tvarohu, můžete přidat hrstičku strouhanky. Osmahněte speciální placku a podávejte třeba s marmeládou nebo čokoládou.
Zobrazit článek >
 
PHEM 1000 AUTOMATICKÉ ESPRESSO dárek pro celou rodinu!
Šálek kvalitní kávy, která je chutně připravená naladí snad každého, a to na celý den. Pokud si doma vaříte klasického turka, zanechte tohoto kávového barbarství a přejděte na mnohem dokonalejší stupeň přípravy kávy. Dopřejte si každý den skvělou chuť šálku espressa či cappuccina, kterou Vám nabízí automatické espresso Philco PHEM 1000. Další skvělou výhodou je výběr z 6 druhů nápojů. Aroma čerstvě namleté kávy ve spojení s lehce našlehanou mléčnou pěnou přináší jedinečný zážitek pro pravé milovníky kávy. Nejmodernější technologie, inteligentní ovládání a oceněný italský design činí z kávovaru Philco špičkový výrobek. Kávovar Philco PHEM 1000 je opatřený patentovaným ocelovým mlýnkem, takže si můžete nastavit 5 hrubostí mletí a navíc máte možnost i upravit si dobu mletí kávy v servisním nastavení. Taktéž zvládne připravit 6 druhů nápojů. Kávovar navíc pracuje velmi tiše, takže si svou oblíbenou kávu můžete připravit i v brzkých ranních hodinách, aniž byste někoho vzbudili. Snad jen tou vůní... Připravte chutnou kávu pro celou Vaši rodinu jako profesionální barista. K tomu stačí jedno stisknutí tlačítka a připravíte všem takovou kávu, jakou máte všichni nejraději. Vrcholná technologie, inteligentní ovládání a cenami ověnčený design tohoto kávovaru je zárukou kvality.
Zobrazit článek >
 
Nepodceňte výber granulí pro vašeho psa
Dříve se na psí krmení nebralo tolik ohledu, jako v dnešní době. Tenkrát se pes nažral zbytků od oběda, a nedbalo se na to, zda-li je to vyvážená strava nebo ne. V současné době je na trhu mnoho krmných směsí pro psy a jiná zvířata, ale i tak je důležitý pečlivý výběr. Nejjednodušší způsob, jak nakrmit vašeho psa, je použití kompletních krmných směsí. Tato varianta plně vyhovuje nejen psům, ale i jejich majitelům. Pokud si vyberete kvalitní granule, ale ne ty, které za nižší peníz zakoupíte v supermarketech, máte jistotu, že váš pejsek dostane ve svém krmivu vše, co potřebuje. Kvalitní krmivo musí obsahovat: bílkoviny živočišného původu tuky stravitelné sacharidy vyvážený poměr vitamínů vyvážený poměr minerálních látek Pokud Vámi zakoupené krmivo splňuje vše z uvedeného, stačí, když dvakrát denně naplníte Vašemu pejskovi misku s granulemi a budete spokojeni oba dva. Zároveň budete vědět, že mu neškodíte na jeho zdraví.    Jak už jsem uvedla, dbejte na výběr vhodného krmiva. Především se neřiďte tím, co na vás vychrlí kdejaká reklama. Dobrou radu vám může podat i veterinář. Sledujte složení daných granulí, kde zjistíte, že se jedná o opravdu kvalitní krmivo s obsahem masa, a nejde jen o uměle ochucený a obarvený šrot. U kvalitních granulí se na prvním místě uvádí zdroj živočišných bílkovin a NE obilovin. Pozor si však dejte i při granulích, které sice toto kritérium splňují, ale na dalších místech je uvedeno několik druhů obilovin jednotlivě. Po jejich sečtení často zjistíme, že obiloviny nad masovou složkou výrazně převyšují. Pokud máte psa, kterému je více jak rok, vyzkoušejte granule CHICOPEE CLASSIC NATURE SOFT ADULT SALMON-RICE 15 kg.  
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6