EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Proč jsou celozrnné produkty lepší než bílé?
Snažíte se taky kupovat tmavé pečivo místo světlého? Dáváte přednost celozrnným těstovinám před těmi klasickými? Máte tušení, proč vlastně máme tento druh pečiva zařazovat do svého jídelníčku? Proč je lepší než klasické? Celozrnná mouka v sobě obsahuje mnoho rozemletých slupek. Právě v těch se skrývá nejvíce vitaminů a minerálních látek. Za připomenutí určitě stojí vláknina, která podporuje zažívání. Celozrnné pečivo také obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin D a E. Důležité jsou i esenciální mastné kyseliny, jejichž přísun zvýšíte ještě více, jestliže vyberete pečivo zdobené semínky. Velkou výhodou celozrnného pečiva je jeho rozmanitost. Můžete si upéct i nakoupit tolik druhů pečiva, že se vám jeho konzumace snad nikdy nemůže zdát nudná. Do pečiva se přidávají semínka a další suroviny, které jeho chuť ještě zpestří. Celozrnné pečivo tak nejvíc oceníte z hlediska chuti. Semínka a rozemletá zrnka dodají mouce lepší a mnohem plnější efekt. Nebudete mít pocit, že jíte jen prázdné kalorie a zasytíte se něčím zdravým. Navíc budete plný mnohem delší dobu. Při nákupu si dejte pozor na chytáky. Celozrnné pečivo podle zákona musí obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky z celkové váhy. Ne každé pečivo, které je tmavé, je celozrnné. Čtěte etikety a pokud možno i složení, ať víte, co vlastně jíte. Pracovat doma s celozrnnou moukou? Má sama o sobě výhody. Vydrží mnohonásobně déle než mouka bílá a vůbec se nezamlouvá molům. 
Zobrazit článek >
 
Proč je pití piva zdravé? II
Důležitý pitný režim Zejména nyní, v teplém období, je pitný režim velmi důležitý. Pokud se vám nedaří denně načerpat do těla dva litry vody, můžete toto množství dohnat pivem. Obsahuje nad devadesát procent vody, takže se může stát součástí vašeho správného pitného režimu. Prevence proti srdečním příhodám a mrtvici Pivo, ale i některý další alkohol, skvěle působí jako prevence v případě srdečních chorob. Ukázalo se, že lidé, kteří si alespoň jednou za čas dají pivo, jsou mnohem méně náchylní k infarktu a jiným nemocem. Pití piva zamezuje taky vytvoření krevních sraženin, a tak nedochází k blokaci tepen, samozřejmě ani srdce či mozku. Pivo tedy ochrání vaše tělo i před možnou mrtvicí. Kyselina listová v pivu Možná vás tato informace překvapí, ale jde o reálný fakt. V pivu se nachází opravdu podstatné množství kyseliny listové. Ta je vhodná pro dobrou barvu pleti nebo jako pomůcka pro ženy, které by rády otěhotněly. Pryč s cholesterolem Že se po velkolepé konzumaci piva přibírá, je sice pravda, ale pivo k tomu snižuje hladinu ,,špatného‘‘ cholesterolu, kterého by mělo tělo obsahovat co nejméně. Tím, že budete pít pivo obměníte HDL, tedy přijatelný cholesterol, za nežádoucí LDL. Podpora kostí Pivo je skvělé pro vaše kosti. Obsahuje zejména křemík, který se postará o zvýšení hustoty kostí. Ty budou pevnější a zdravější. Pryč se stresem Těžký pracovní den? Nebo vás snad někdo rozhodil tak, že se budete ještě dlouho uklidňovat? Pak si dejte pivo a na své problémy zapomenete. Pivo je nejlepším prostředkem pro odbourávání stresu. Navíc zvyšuje obranyschopnost člověka. Pomáhá proti nespavosti Pivo taky působí jako sedativum. Zklidňuje nejen nervy, ale taky stimuluje mozek ke klidu a tím samozřejmě podpoří i samotné usínání. A proč pijete pivo vy? Věděl jste o všech těchto skvělých účincích?  
Zobrazit článek >
 
Jak uchovávat a servírovat sýry
Dříve se sýry uskladňovaly v dobře větratelných sklepech. Takovéto prostory byly tmavé, měly správnou vlhkost a sloužily jako spižírna. Dnešní doba nám nabízí ke skladování potravin ledničky, neboť málokdo vlastní sklep, který by měl příhodné podmínky pro skladování potravin. JAK DOBŘE UCHOVÁVAT SÝRY pokud zakoupíte sýr zabalený ve speciálním obalu a krabičce, je dobré jej, pokud sýr nesníte celý, opět zabalit do onoho papíru a zpět vložit do krabičky. nebalené sýry se ponechávají ve speciálním papíru, do kterého byly zabaleny při nákupu. plísňové sýry zabalte do alobalu. měkké sýry by měly být hermeticky zabaleny. tvrdé sýry můžete zabalit do utěrky, kterou předem navlhčíte v bílém víně. Mozzarellu můžete uložit do vody smíchané s mlékem. JAK PODÁVAT SÝRY K JÍDLU nepodávejte nikdy sýry studené. po vytažení z chladničky je nechte hodinku až dvě odležet v pokojové teplotě. JAKÉ POUŽÍT NOŽE NA KRÁJENÍ na jemné sýry - nůž s dlouhou lehce zajřivenou čepelí s rozdvojeným koncem. na měkké sýry - plochý tupý nůž. na velmi uleželé sýry - nůž s krátkou čepelí ve tvaru kapky. Nůž sýr nekrájí, ale odlupuje sýr po šupinách. JAK NAKRÁJET SÝRY válcovité sýry s měkkým těstem - krájíme na dílky jako dort. kulaté sýry (př. Mozzarella) - krájíme na plátky. sýry s tvrdým těstem (př. Parmigiano Reggiano) - krájíme na šupiny. čtvercové sýry (př. Taleggio) - nakrájíme nejdříve na čtvrtky a poté na trojúhelníky. menší, válcovité či nízké sýry - krájíme na polovinu nebo na kousky.                                                                                                                                                  
Zobrazit článek >
 
Tak tohle si pravděpodobně nikdy nedáte! I
Seznamte se s nejdražšími specialitami světa. Pochutnáte si taky na nějakém z jídel nebo raději za jejich cenu nakoupíte jídlo pro celou rodinu nejméně na jeden celý rok? Nejdražší zmrzlinový pohár Toužíte po ne tak ledajakém zmrzlinovém poháru? Pak zamiřte na Manhattan a objednejte si v jedné kavárně zmrzlinový pohár složený z pěti kopečků zmrzliny – madagaskarské vanilkové zmrzliny a zmrzliny z nejdražší a nejluxusnější čokolády světa. Velký podíl na neskutečné ceně tisíc dolarů má i ozdoba na zmrzlině – zlatý list, který obsahuje třiadvacet karátů zlata. Nejdražší koření Jaké je nejdražší koření světa? No, možná to bude to, které jste vyřadil hned v první desítce. Nejdražším kořením světa je totiž šafrán. Jeho cena je vyšší než cena zlata. Abyste měl představu proč je šafrán tak drahý, přečtěte si následující příklad. Dle výpočtů prodejců totiž na získání půl kila šafránu spotřebujete květiny takového rozsahu, jako by pokrývaly celý fotbalový stadion. Nejdražší šampaňské Tak tohle chce pořádně oslavit! Až tak, že za láhev dáte kolem 1,5 tisíce dolarů? To zřejmě ne, že? Takovéto šampaňské najdete pod názvem Perrier Jouet Belle Epoque de Blanc, ve skleněné láhvi, která je vždy ručně zdobena. Alkoholický nápoj je vyráběn z těch nejlepších hroznů. Zajímavé jé, že toto šampaňské není nikterak na chuť výjimečné, jde opravdu jen o pocit konzumentů, že pijí nejprestižnější alkohol světa. Kuchařky a knihy o jídle najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Rychlá sváča, která zasytí I
Hummus  Hummus je jednou z nejlepších svačin vůbec. Je velice výživný, obsahuje mnohé vitaminy a navíc skvěle zasytí. Hodí se ke kombinování téměř s každou zeleninou. Dobře bude chutnat třeba s mrkví, řapíkatým celerem nebo okurkou. Nezapomeňte svůj hummus ochutit, aby chutnal ještě lépe. Pokud cítíte, že vás jedna porce nezasytí dostatečně, přidejte si do svačinové krabičky ještě jedno nebo dvě vařené vejce. Klíčky  Ne každý klíčky jako jídlo ve svačinové nabídce přivítá, avšak vězte, že tyto drobné a velice zdravé suroviny pro přípravu zejména salátů vás dokáží zasytit až na několik hodin. Vyzkoušejte třeba oblíbené klíčky mungo, jejichž chuť se dosti podobá hrášku. Přidejte zeleninu a dochuťte. Tato směs výborně chutná s balkánským sýrem.  Směs ořechů Kešu, para nebo snad pistácie? To je jedno. Všechny oříšky v sobě nesou kupu vitaminů a taky zdravých mastných kyselin i tuků. Ořechy můžete zobat neochucené, přidat je do některých pokrmů nebo vyzkoušet osolené pochutiny. Jen si dejte pozor na to, že ochucené oříšky bývají taky pražené, a tak vám jistě přijdou k chuti i ve chvíli, kdy nebudete mít vůbec hlad. V takovém případě jdou tyto dobroty velmi rychle na tloušťku.  Celozrnný chléb se šunkou a salátem  Pro větší jedlíky, kteří se bez pečiva neobejdou, je vhodný například tmavý chléb se zvýšeným obsahem semínek doplněný šunkou z pravého masa. Doplňte dobrotu zeleninou, ať vám pocit sytosti déle vydrží. 
Zobrazit článek >
 
Není mojito jako mojito II
Granátové mojito Tento druh mojita je spíše záležitostí exotiky, u nás tak propagovaný není. Dokud ho však nevyzkoušíte, nebudete vědět, oč přicházíte. Na přípravu budete potřebovat nakrájenou limetku, lístky máty, dále čerstvou šťávu z granátového jablka, trochu sody a cukr. Přísady stačí dle chuti smíchat dohromady a v závěru do koktejlu přidat mátu. Aby drink vypadal ještě lépe, připravte si mražená semínka z granátového jablka jako ozdobu. Tak můžete učinit za pomoci formy na led. Do každého ,,okýnka‘‘ umístěte pár kuliček a následně je zalijte vodou, nechte zmrznout a paráda je na světě. Nezapomeňte finální koktejl oparádit taky limetkou, tu ostatně můžete ukrýt do ledu také. Grapefruitové mojito Ke grapefruitovému koktejlu je cukr téměř nezbytný, proto si jej připravte. Na drink budete potřebovat odšťavňovač, který spolehlivě převede grepy na šťávu. Tu pak smícháte s trochou sodovky, dále pár kapkami limetky a ledem. Tuto směs rozmixujte. Následně do ní přilijte rum a přimíchejte cukr. Mátu spolu s najemno nakrájenými limetkami zamíchejte do koktejlu až před podáváním. Jak připravit klasické Mojito? V předchozích odstavcích jsme si probrali zejména přísady, ale nikdy jsme se nezaměřili na detailní postup přípravy. Všechny drinky se však dělají obdobně, pokud není řečeno jinak, a proto si jejich přípravu vysvětlíme na základním drinku. Do sklenice vložte mátu spolu s několika kostkami limetky a zasypte je lžící třtinového cukru. Pomocí speciálního mačkátka podrťte. Nyní přichází na řadu alkohol. Rum nalijte do sklenice a míchejte ho spolu se surovinami minimálně půl minutu, aby se chuť rozložila. Na závěr přidejte dostatek ledu a dolijte perlivou vodu. Přidejte brčko, trochu máty a limetky navrch. Nyní můžete podávat. Baví vás příprava koktejlů? Co takhle zkusit taky nějaké nealkoholické a méně tradiční drinky?
Zobrazit článek >
 
Domácí slané pečivo - preclíky
Upéct chutné a křupavé preclíky není nic složitého. Jde jen o to, abyste měl dobrý recept a ohlídal si správné pečení. Zkuste to s námi a připravte si křupavé preclíky, za které Vás okolí nejen pochválí, ale také velmi rádi Vaše dílo ochutnají. Jak upéct nepřekonatelné preclíky? A jakých chyb se vyvarovat? Pojďme na to! RECEPT: Domácí preclíky Ingredience: 500 g polohrubé mouky 1/2 balíčku čerstvého pekařského droždí čajovou lžičku soli 1/2 čajové lžičky mletého pepře 1/2 lžičky papriky (může být i ostřejší) 1 vejce 220 g vepřového sádla 1 dcl vody na pomašlování - 1 vejce na posypání - nemletý mák  Postup: Do zadělávací mísy odvážíme mouku, přimícháme do ní sůl, pepř a mletou papriku. V mouce uděláme důlek, vlijeme 1 cdl vlažné vody (nebo vlažného mléka, je to celkem jedno) a rozdrobíme půl kostky droždí (asi 20 gramů). Necháme vzejít droždí. V hrnečku rozehřejeme sádlo. Nesmí být vřelé. Vlijeme do mouky, rozklepneme jedno vejce a vypracujeme těsto. Využijte na tuto fázi hnětač, neboť to půjde nejprve docela ztuha. Hladké vypracované těsto dáme nakynout - cca 20 minut. Rozšleháme si vejce, kterým budeme potírat vytvořené preclíky. Na druhý talířek si vysypeme mák. Zapneme troubu na nejvyšší stupeň. Pečící plech vytřeme sádlem. Z vykynutého těsta odřezáváme malé dílky, na pracovní ploše z nich vyválíme delší válečky (asi jako malíček nebo tužka silné). Přitlačením je spojíme do kroužků nebo „brýlí“. Jednu stranu pomašlujeme vajíčkem a poté je tou stranou položíme na talířek s mákem. Plech s preclíky dáme do trouby. Snížíme teplotu na 200 stupňů. Když začnou preclíky vonět, je čas je zkontrolovat – rozhodující je barva na spodní části, která by měla být lehce zlatavá. Vyzkoušejte také další recepty na slané pochoutky. Inspiraci naleznete v kuchařce SLANÉ POCHÚŤKY - Pagáče, Tyčinky, Slané rolády.
Zobrazit článek >
 
Jak vám může v domácnosti pomoci ocet? II
Pomačkané materiály Jestliže často cestujete, možná jste se s tímto problémem už setkal. Košili vyndáte z kufru a je jako žoužel. Pokud máte tu možnost, sežeňte si na pomoc ocet. Smíchejte jej s vodou v poměru 1:3 a rozprašovačem aplikujte na látku. Přes noc se vyžehlí sama.  Zrcadlo a okna Ocet je skvělým leštícím prostředkem. Všechna čistidla jsou založena na alkoholu, avšak ocet je ještě lepším pomocníkem. Vyčistěte jím zrcadla, budou se krásně lesknout. Ocet taky zabírá na mastné skvrny na oknech. Redukuje modřiny Pokud budete octovými obklady pečovat o bolestivá místa po pádu, neudělají se vám fialové či namodralé modřiny. Pokud se vám už stihly vytvořit, pokládejte ocet na místo a rychleji se vám zahojí. Rez Víte, že ocet si dokáže poradit dokonce i s rzí? Pokud potřebujete vyčistit zrezlé šrouby, matky nebo třeba klíče, vezměte si na pomoc ocet. Namočte do něj všechny postižené předměty a rez je ihned pryč. Bílá bude zase bílá I když používáte bělící prací prostředek, připadá vám, že je vaše prádlo stále žluté? Zkuste ocet. Namočte v něm postižené prádlo nebo přidejte sklenici do pračky a běžně v něm várku vyperte. Bude zářit víc než právě napadlý sníh! Dodává na barevnosti Možná vás překvapí, že ocet neničí nebo nevyžírá barvy, ale naopak je podporuje. Budete se divit, jak nádherné prádlo z pračky vytáhnete. Přírodní aviváž Zůstaňme ještě malý moment u praní. Pokud chcete podpořit čistotu a měkkost prádla, přidejte do pračky trochu octa. Nebojte se, prádlo po usušení vůbec octem cítit nebude! Bio Jablečný ocet kalný 750ml/plast nakoupíte zde. 
Zobrazit článek >
 
Allnature: Kotvičník nať
Už jste někdy slyšel o kotvičníku? Tato bylina není bohužel až tak známá. To je velká škoda, neboť se pyšní významnými účinky na lidské zdraví. Jeho síla potěší hlavně vás, silného muže. Pokud jste hledal bylinu pro pravé chlapy, právě jste ji našel. Proč čajem z kotvičníku obohatit svou stravu? Kotvičník u nás v čerstvé formě spíše neseženete. Roste převážně v Asii nebo na Srí Lance, kde se hojně využívá v rámci farmaceutického a taky sportovního průmyslu. U nás kotvičník naleznete nejčastěji ve formě doplňků stravy. Kotvičník má vliv na fyzickou stránku člověka. Celkově podporuje výkonnost. Zvyšuje výdrž nejen při sportu a zlepšuje kondičku. Bylina je schopná zabránit ukládání přebytečného cholesterolu do krve, čímž eliminuje rizika závažných onemocnění. Máte problém s erekcí? Nebo vás snad trápí zvětšená prostata? Pak stačí pít výtažky z kotvičníku dvakrát denně a problém zmizí pryč. Bylina podporuje spalování tuků, bojuje proti jejich ukládání. Navíc podporuje tvorbu svalové hmoty. To vás jistě potěší, pokud se dřete v posilovně skoro každý den. Kotvičník podporuje sexuální výkonnost a taky zvyšuje plodnost. Nefunguje pouze jako elixír pro muže, každému uživateli pomůže se snížením krevního tlaku. Navozuje pohodu a bojuje se stresem. Tlumí dokonce i kašel. Otestujte sílu kotvičníku sám. Objednejte si kotvičník v našem e-shopu.  
Zobrazit článek >
 
Placatka: tajná skrýš a nezbytné vlastnictví
Co je to placatka, ví asi každý, avšak o tom, co vám o ní prozradíme v našem článku, nemáte jistě ani potuchy. Placatka je tenká plochá láhev, která se vyrábí z různých materiálů, nejčastěji z nerezu. I když nyní může placatka vypadat dle libosti výrobce, dříve se na její stylizaci vztahovala striktní pravidla. Tloušťka placatky třeba nesměla přesáhnout dva centimetry, pokud se tak stalo, nemohla být tato nádoba za placatku vydávána. Placatka má mnoho dalších pojmenování. Jen u nás se pro tuto nádobu užívá více než dvacet termínů. Mezi ty nejčastější patří slova placatice, pleskačka nebo plácačka. Mluvit můžete taky o likérce nebo butylce. Pokud byl v rámci lodní přepravy zakázán na palubě alkohol, placatka byla vždy tolerována. Zažila si však taky úplně opačné využití. Mezi dvacátými a třicátými lety sloužila v USA v čase prohibice jako ideální nádoba pro neviditelné přechovávání alkoholu. Ve Velké Británii je zase schovávaly ženy pod sukně a pašovaly alkohol na válečné lodě. Právě v této době pravděpodobně vznikl zakulacený tvar placatky, Nádoba krásně držela připevněná na podvazku, a splývala se zakulacením nohy. V současné době na trhu najdete nespočet placatek různých velikostí a taky designů. Vyberte si placatici přesně podle svého gusta. A čím ji naplníte? 
Zobrazit článek >
 
Vyzrajte nad bolestmi a nemocemi přírodní cestou! I
Zapomeňte na nejrůznější pilulky a zkuste nad nemocemi vyzrát přírodní cestou. Čím zmírnit bolest a jak zvýšit svou imunitu? Tady je pár zázračných přírodních surovin. Kurkuma Kurkuma je malý přírodní zázrak. Dokáže vyléčit zevní poranění. Stačí ji nasypat na ránu a ihned zmírní bolest a zlepší hojení. Dokáže taky ránu vyčistit, takže ji můžete užívat jako dezinfekci. Kurkuma má samozřejmě účinky pro tělo i zevnitř. Zmírňuje bolesti břicha a celkově podporuje trávení. Přidávejte ji do některých jídel jako preventivní opatření proti trávícím problémům. Kurkuma navíc urychluje vstřebávání živin do těla. Další výhodou kurkumy je to, že působí též jako antistresová látka. Udrží vás v pohodě a klidu. Působí taky proti únavě. Neváhejte a kupte si kurkumu ihned! Bio kurkumu najdete zde. Kurkuma je mírně aromatická kořeněná bylina. Má intenzivní žlutou až oranžovou barvu díky barvivu zvanému kurkumin. V ajurvédském lékařství se používá k povzbuzení trávení jakož i při různých bolestech. Známá je tedy nejen v kuchyni, kde zlepšuje stravitelnost pokrmů, ale také na léčebné a kosmetické účely. Používá se v malém množství, aby dodala chuť a vůni zelenině, polévkám, rýži, ale i nápojům. Složení: Bio kurkuma (curcuma longa)Obsah: 60gZemě původu: IndieVýživové údaje na 100gEnergetická hodnota 1491 kJ/356kcalTuk 9,9g  z toho nasycené mastné kyseliny 2,9gSacharidy 58,2g  z toho cukry 11,1gBílkoviny 7,8gSůl 0,1g Hřebíček A tady je další koření do sbírky. Hřebíček je bezvadný na pomoc v boji proti paradentóze. Pokud vás bolí zuby nebo dásně, sáhněte po hřebíčku také. Hřebíček má anestetické účinky. Pokud se vám podaří ho rozkousnout, okamžitě vám místo na pár chvilek znecitliví. Hřebíček funguje taky jako vhodný prostředek pro osvěžení vašeho dechu. Odvary z hřebíčku mají ještě jiné účinky. Čaje například pomáhají na bolesti kloubů nebo při nachlazení, jelikož uvolňuje dýchací cesty a zabíjí bacily. Hřebíčkový olej můžete taky podávat zevně. Namažte jím bolestivé místo a na pár hodin budete mít od bolesti klid.   
Zobrazit článek >
 
Netradiční zmrzlinové příchutě II
Majonézová zmrzlina  Ochutnání této zmrzliny si možná už vyžaduje trochu té odvahy. Dal byste si zmrzlinu z majonézy? Tato novinka se dostala na trh až tento rok, přišli s ní Skotové ve Falkirku. Pokud sledujete dění ve světě, možná jste si této zprávy už všiml, pro novináře se stala tato zmrzlina opravdovým unikátem, o kterém se museli podělit s celým světem. Někteří přezdívají majonézovou zmrzlinu dvouslovným termínem ,,Ice Hellmans‘‘.  Krokodýlí zmrzlina Zmrzlina z krokodýla? Nemějte strach, jde pouze o jeho vejce. Krokodýlí zmrzlinu můžete ochutnat třeba na Filipínách v cukrárně Sweet Spot. Tato zmrzlina se barví na jemně zelenou barvu, aby se vzhledově blížila ke kůži krokodýla. Jejich vejce jsou do zmrzliny přidávány za účelem intenzivnější chuti. Zmrzlina má díky specifické vejcové chuti plnější chuť a je smetanovější. Věděl jste, že krokodýlí vejce je z osmdesáti procent tvořeno žloutky? Zmrzlina je navíc takovou výživnou bombou, neboť krokodýlí vejce obsahuje daleko větší počet vitaminů a minerálů než vejce slepičí.  Levandulová zmrzlina Zmrzlina krásné fialkové barvy může působit na první pohled jako borůvková. Troufli byste si zkonzumovat smetanovou zmrzlinu, která však nevoní po borůvkách, ale po levandulích?  Salátová zmrzlina  Že lze štíhlá linie udržet i přes konzumaci zmrzliny? No, těžko říct, asi bychom to museli vyzkoušet. Salátová zmrzlina je oblíbená zejména v Americe, kde je téměř zmrzlinovým standardem. Obvykle v ní najdete mix barevných paprik a okurku. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Grilované naložené vepřové koleno
O tom, zda-li je časté grilování a následná konzumace grilovaného jídla zdravé, nebudeme rozebírat. Stejně jako u konzumace jiných potravin upravených vařením, pečením nebo uzením se jednoduše držme hesla: "Všeho s mírou k našemu aktuálnímu zdraví.". Pokud už jste zabrousil na tento článek, možná že uvažujete o přípravě vepřového kolena. Klasikou v přípravě je vaření. Ale proč si tuto dobrotu neozvláštnit? Se zahradním grilem SHARKS MAXI KORFUN si můžete vepřové koleno nejen ugrilovat, ale také vyudit. A nejen vepřové koleno. RECEPT: Grilované naložené vepřové koleno Ingredience na lák = 1 vepřové koleno: 1 l vody 35 g kuchyňské soli 2 kuličky nového koření 5 kuliček pepře 1 bobkový list 2 kuličky jalovce - rozřezat 1 lžičku tymiánu 1 lžičku majoránky 1 lžíci octu 2 lžičky práškového hovězího vývaru nebo kostku masoxu Postup: Ingredience na lák lehce povaříme a necháme vychladit. Vepřové koleno omyjeme a kůži nařízneme kolem do kola ve tvaru spirály od kosti až do masa. Do řezů vetřeme zhruba 4 rozetřené stroužky česneku. Takto připravené koleno vložíme do nádoby, která zaručí plné zalití lákem. Koleno zalijeme lákem a přiklopíme víkem. Necháme marinovat nejméně 3 - 4 dny v chladničce. Před samotným uložením na gril, koleno předpečeme v troubě do lehkého změknutí masa. Poté dogrilujeme na mírném žáru.  
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě
Způsobů přípravy jídla v přírodě je několik. Avšak ne všachny způsoby jsou bezpečné, především z důvodu nechtěného založení požárů. Když už si naplánujete několikadenní pobyt v přírodě, bez možnosti docházky do nějaké hospůdky nebo obchodu, určitě si budete muset naplánovat, co s sebou. Tedy jaké potraviny si zabalíte na cestu, ze kterých budete připravovat jídla na celý den. Množství potravin se bude také odvíjet od toho, jak do přírody pojedete a kolik vás bude. Nejsnažší způsob bude cesta vašim autem. Jak tedy vařit v přírodě: na otevřeném ohni - najděte si místo, které bude dále od lesa a bude mít blízko zdroj vody, která bude nutná k uhašení. Můžete využít přírodních materiálů, na kterých si připravíte špekáčky nebo rybu. Tak tedy nějaký klacík na opékání. Budete-li mít ve výbavě campingové nádobí, tím lépe pro vás. Jinak s sebou můžete přibalit alobal, ve kterém lze připravit různá masa i zeleninu nad ohněm. plynový vařič - je další variantou, jak si připravit jídlo a s opatrností prakticky kdekoliv. Stačí si jen dokoupit campingové nádobí, které snadno seženete v našem eshopu - zde. K plynovému vařiči lze dokoupit náhradní kartuše - Kartuše Meva 230g nebo Kartuše s ventilem Meva CP250. Osobně volím raději tu druhou variantu, kterou používám i na cesty do zahraničí. Jak by se vám líbil PLYNOVÝ VYŘIČ TRAVELER?  
Zobrazit článek >
 
Domácí zabijačka - škvarková pomazánka
Domácí zabijačka je spíše doménou lidí žijících na venkově. V dnešní době však tato zimní tradice z našich domácností mizí a je to spíše unikát, když se ještě někdo věnuje chovu prasat. Vzpomínám si na to, když jsem byla malé dítě, tak se u mých prarodičů pravidelně konala zabijačka, na kterou se sjela nejbližší rodina a celý proces byl takovým malým obřadem. Dospělí si hleděli porcování masa a výroby zabijačkových pochoutek a děti udržovaly oheň pod kotly, kde se vařila voda na spaření prasete a poté i maso na tlačenku a jitrnice. Se zabijačkou je spojena vůně česneku a majoránky, která nesměla chybět jak v tlačence, tak i v "bouřce" (kroupy smíchané s krví). Majoránka musela být domácí, pěstovaná na zahrádce, protože ta kupovaná vůbec nevoní a spíše připomíná sušené seno. Mezi nejčastější vedlejší produkty zabijačky patří jednak jitrnice, někde též jaternice, které mají vyšší obsah přidaných vepřových játer, tlačenka, ona již zmíněná bouřka, do které ještě můžete přidat škvarky nebo žemličky, dva druhy polévky (bílá a černá), vyškvařené sádlo a škvarky. Prakticky se zpracovalo celé prase, aby zbylo minimum odpadu. Vyškvařené škvarky se dále zpracovaly do bramborových knedlíků se zelím, nebo se z umletých škvarků vyrobila velmi chutná pomazánka. Tak pokud máte chuť, pojďme si ji připravit! RECEPT: Škvarková pomazánka Ingredience: 200 g studených škvarků 2 vejce, vařená natvrdo a nastrouhaná nahrubo 3 nakládané okurky, nastrouhané nahrubo 1 menší cibule 1 jarní cibulka červená paprika, sterilovaná 2 lžíce plnotučné hořčice sůl mletý pepř Postup: Pomeleme škvarky najemno. Přidáme nastrouhaná vejce a nastrouhanou okurku. Oba druhy cibule si nakrájíme na kostičky a jarní cibulku na kolečka. Přidáme ke škvarkům. Červenou papriku taktéž nakrájíme na kostičky. Přidáme hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a necháme uležet. Máte-li chuť připravit si další zabijačkové dobroty nebo se seznámit s celým postupem zabijačky, začtěte se do knihy: DOMÁCÍ ZABIJAČKA.
Zobrazit článek >
 
Vynikající káva z kávovaru DELONGHI M PrimaDonna Exclusive
Patříte-li mezi milovníky kvalitní kávy, protože Vás dokáže povzbudit svojí vůní a chutí, nebo jste prostě fajnšmekr, neměl by Vám doma nebo v zaměstnání chybět kvalitní kávovar. Dopřát si lahodné cappuccino s krémovou, hustou, mléčnou pěnou a dopřát si tak dokonalý požitek z kávy? Žádný problém! Veškeré Vaše, i náročné, požadavky splní kávovar DeLonghi ESAM6900.M PrimaDonna Exclusive. Tento kávovar má zabudovaný 13ti stupňový, tichý, ocelový mlýnek pro použití zrnkové kávy, zásobník má kapacitu 250 gramů. Je možné použít i mletou kávu, například bezkofeinovou. Zásobník uchovává aroma kávy díky obvodu potaženému těsnící pryží. Samozřejmostí je vyjímatelná spařovací jednotka pro jednoduchou údržbu a nádržka na vodu o objemu 1,4 litry. Exkluzivní termo nádobka na mléko Vám umožní našlehat mléko pouhým stisknutím tlačítka a tím připravit za pár okamžiků skvělou mléčnou kávu. Termo nádobka také umožňuje udržet mléko déle čerstvé i mimo ledničku. Díky funkci CLEAN pro automatické čištění může být jednoduše umístěna do lednice. Tento kávovar Vám mimo kávy pomůže připravit i horkou, hustou čokoládu. Do speciální nádobky na výrobu čokolády stačí nalít mléko, přidat oblíbenou čokoládu v prášku, zvolit preferovanou hustotu čokolády a stisknout tlačítko. Poté si můžete vychutnat svůj šálek horké čokolády. Zajisté Vás ohromí i funkce "nahřívání šálků", díky které si svůj šálek můžete předehřát tak, aby Vám káva zůstala, co nejdéle teplá.
Zobrazit článek >
 
Proč používat banánovou mouku? I
Banány jsou druhým nejvíce konzumovaným ovocem na celém světě. Celosvětová populace sní každým rokem více než sto miliard banánů. Největší podíl, který zahrnuje asi celou třetinu vypěstovaného počtu ovoce, si za produkci každým rokem připisuje Indie. Banánová mouka, kterou se dnes budeme v našem článku zabývat, se poprvé začala vyrábět v Ekvádoru. Mouka se dá využít jak v kuchyni, tak i pro zdravotní účely. Mouka se vyrábí z nezralých banánů. Vysvětlení je prosté. Zralé banány by se jen těžko mlely a zpracovávaly. Zelené banány nehnědnou tak rychle a navíc nejsou příliš sladké. Dojde k odstranění jejich slupky, dále jsou banány nakrájeny, dojde k procesu zbavování vody a následnému mletí. Jak již bylo zmíněno, banánová mouka má spoustu výhod. V první řadě je skvělé, že neobsahuje zdaleka tolik sacharidů jako klasická mouka, z níž se pečou rohlíky a chléb nebo připravují třeba těstoviny. Škrob v banánech navíc zpomaluje průchod jídla střevy, čímž musí být zpomalena i reakce na inzulín. Tělo si neuloží téměř žádný cukr z potravy. Banánová mouka nejen vyvažuje, ale i snižuje množství cukru v krvi. Banánová mouka obsahuje velké procento vlákniny, čímž podporuje zejména trávení i vylučování. Dalším pozitivem mouky je obsažený draslík, který pomáhá hlídat hladinu cholesterolu v krvi. Mouka obsahuje taky důležitý vitamin E, který zvyšuje zdraví srdce, zinek a další minerální látky. 
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Dýňové muffiny
Dýňové muffiny jsou velkou dobrotou. Péct je nemusíte pouze na Halloween. Pokud máte k dispozici dýně, připravujte tuto pochoutku kdykoliv dle libosti. Tato obdoba muffinů je co se týče přípravy trochu náročnější, ale přinejmenším stojí za vyzkoušení. Mňam, to bude dobrota! Budete potřebovat: Dýni (připravenou na pyré, 450 g) Hladkou mouku (350 g) Cukr krystal nebo třtinový (80 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Vejce (2 ks) Kokosový olej (120 ml) Skořici (mletou, asi 2 lžičky) Muškátový oříšek (mletý, ½ lžičky) Hřebíček (mletý, ½ lžičky) Sůl Postup:   Nejprve je třeba vydlabat čerstvou dýni a připravit pyré. Nezapomeňte dužinu zbavit pecek, pro přípravu pyré se hodí i pevnější části dýně. Pyré nevařte, pouze rozmixujte. Při přípravě samotného těsta nejprve smíchejte všechny suché suroviny, respektive sypké přísady. Ve zvláštní misce smíchejte pyré s tekutými surovinami a vytvořte směs. Následně smíchejte všechny přísady dohromady a připravte hladké těsto. Snažte se míchat ručně, mělo by vzniknout hladké těsto bez hrudek. Připravte si formu na muffiny, jednotlivé prohlubně vyplňte košíčkem. Těsto nalívejte do košíčků, neplňte je vrchovatě, těsto by mělo vyskočit. Muffiny pečte asi na 170°C po dobu 25 minut. Hotové muffiny ihned nevyndávejte, nechte je chladnout ve formě. Muffiny skvěle chutnají se zakysanou smetanou nebo vyšlehaným mascarpone. Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte I
Vejce tvoří jednu ze základních potravin, které by lednice každé domácnosti měla obsahovat. Vejce přidáváme do těst na pečení, lepíme jím strouhánku k masu a nebo je jíme třeba na večeři. Nudí vás už tradiční způsoby přípravy vajec? Třeba díky našemu článku objevíte nový způsob jejich servírování. Už jste si koupil náš unikátní vařič vajec? Vejce natvrdo Tradiční způsob podávání vajec tvoří ten natvrdo. Do hrnku nalijte vodu, přiveďte ji k varu. Následně do ní vložte vejce a na mírném ohni povařte vejce okolo devíti až deseti minut. Horkou vodu můžete nechat pouze odstát. Po uplynulém čase vejce schlaďte a ihned můžete podávat. Vejce nahniličko Vejce nahniličko je charakteristické pro svou polo kapalnou a polo pevnou konzistenci. Vejce nechte vařit ve vodě sedm minut a následně je opláchněte ledovou vodou. Oloupejte a podávejte. Vejce naměkko Vejce naměkko se vaří úplně stejně jako ta natvrdo, jen samozřejmě o něco kratší dobu. Poté, co vodu přivedete k varu, do ní vložte vejce a nechte je v ní čtyři až pět minut. Vaječná omeleta Vejce vyklepněte do hrnečku, osolte, opepřete a promíchejte. Směs vyklepněte na pánev a postupujte obdobně jako při přípravě palačinek. Vejce na sladko Vejce si můžete připravit i ve sladké variantě. Nejlépe s cukrem chutná v podobě omelety. Vejce vyšlehejte s trochou tvarohu, můžete přidat hrstičku strouhanky. Osmahněte speciální placku a podávejte třeba s marmeládou nebo čokoládou.
Zobrazit článek >
 
Jezte jablka, přispějí vašemu zdraví II
Jak již bylo zmíněno, jablka jsou sama o sobě sladká a nějaký ten cukr obsahují, ale pouze ve zdravé formě. Navíc dokáží snížit hladinu glukózy v krvi, a tak by měly být součástí jídelníčku každého diabetika. Jablka jsou navíc skvělou prevencí proti cukrovce. Jablka jsou dokonce takovým elixírem mládí. Jedná se o ovoce, které má jedny z nejlepších omlazovacích schopností vůbec. Jako prevence jablka stojí taky v případě rakoviny. Chrání zejména slinivku břišní, posilují ale veškeré trávicí orgány. Obyčejná jablka se vám budou hodit i v případě, že máte problém s usínáním. Vypijte chvíli před spaním jablečnou šťávu a mnohem dříve a lépe usnete. Látky obsažené v jablcích navíc výrazně zvyšují kvalitu spánku. Jablka skvěle pomáhají lidem, kteří trpí chrapotem. Postačí jedna sklenice jablečné šťávy denně a ,,chraplák‘‘ už vás nebude ohrožovat. Jsou dobrým lékem taky na rýmu a kašel. Nebojte se jablka vyzkoušet taky v případě chřipky nebo nachlazení. Jablko je prospěšné taky pro chrup. Čistí ho a bělí, navíc odstraňuje zubní plak. Jablka zlepšují zdraví kostí. Zvyšují jejich hustotu a dodávají jim sílu. Bylo totiž zjištěno, že lidé kteří konzumují alespoň občas jablka, mají v kostech mnohem více vápníku než ostatní. A jak jistě, víte, tento prvek je pro kosti nezbytný.   I zevně vám jablko bude prospěšné. Zklidňuje popáleniny a urychluje hojení ran. Jablečná šťáva vám pomůže s hydratací pokožky. Jablka fungují taky jako probiotika. Jezte je v případě, že se léčíte antibiotiky, abyste do těla dostal látky, které vám chemické prášky vzaly.  
Zobrazit článek >
 
Granátové jablko
Plod Punica granatum aneb granátové jablko je známý již celá tisíciletí. V jeho sílu věřili již dávné civilizace, jablko je i v současné době považováno za posvátný, někdy božský, produkt přírody.  V granátovém jablku je obsaženo výrazné množství antioxidantů. Ty brání lidské zdraví před nebezpečnými radikály. Volné radikály se vyskytují v důsledku znečistěného prostředí a samozřejmě tělu škodí.  Jablko obsahuje taky jako mnohé další ovoce velké množství vitaminů. Za zmínku stojí zejména A, C, E a K. Ze stopových prvků každý milovník granátového jablka ocení přítomnost draslíku, fosforu, selenu, magnézia, železa nebo manganu a zinku.  Jistě vás zajímají především účinky granátové jablka. Tento plod nejvýrazněji podporuje tvorbu hormonů a zlepšuje potenci mužů i žen.  Jablko skvěle působí jako prevence proti rakovině prsu a prostaty. Pomáhá tělu v případě obezity, je přínosné při léčbě nadváhy.  Zejména díky antioxidantům působí jablko jako lék na záněty, brání tělo před propuknutím cukrovky. Vřele spolupracuje s léčivy při léčbě trávicích potíží, zejména těch žaludečních.  Granátová jablka tak jako mnohé plody přírody jsou skvělou prevencí před vysokým krevním tlakem, dokonce i infarktem. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Z hlediska kosmetického působí granátové jablko jako afrodisiakum, zpomaluje proces stárnutí buněk, vyhlazuje pleť.  Při výběru granátového jablka dbejte na to, aby plod nebyl pomačkaný nebo seschlý. Jeho slupka by se měla lesknout a neztrácet tvar. Slupka jablka, tak jako například u melounu, by neměla obsahovat žádné rýhy nebo zažloutlé oblasti. Na výběru jablka si dejte záležet, je přece důležité, abyste doma rozkrojili právě plod se všemi vitaminy a jinými prvky.  Produkt Šťavnatý duet červený jetel + granátové jablko 2 x 500 ml najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Krmení psů – nebezpečné potraviny, BARF I
Jaké potraviny jsou pro vašeho čtyřnohého kamaráda opravdu nebezpečné. Jaké to je krmit psa přirozenou stravou? Psa můžete otrávit bohužel snadněji, než si myslíte. Konzumace některých potravin je zdravá pro člověka, ale smrtelná pro psa. Než pejskovi něco dáte, prozkoumejte zda jde o potravinu, se kterou si jeho trávicí soustava poradí. Pojďme se tedy nejprve vrhnout na prozkoumání potravin, které pejskům nedělají dobře. Pivo Jistě jste už byl součástí toho, jak chlapi v hospodě z legrace lili psovi do misky pivo, aby se taky měl dobře. Pivo ještě pes zvládne, zejména ten větší, ale myslete na to, že veškerý alkohol je pro psa nadmíru toxický. To znamená, že pes bude mít pravděpodobně další den po jeho vypití průjem nebo se dokonce může dostat až k malátnosti. U menších psů a tvrdšího alkoholu vede vypití až k úmrtí. Naštěstí psi se od alkoholu drží dál a vůbec je jeho štiplavá vůně a chuť neláká. Kofein Z drinků je potřeba zmínit ještě jednu celou skupinu nápojů a tím jsou ty kofeinové. Asi je vám jasné, že pes by měl pít jenom vodu. Nebude mu vyhovovat minerálka, natož sladké nápoje. Kofein pro něho může být dost nebezpečný. Může porušit nervovou soustavu a zasáhnout srdce, což samozřejmě nekončí dobře. Způsobuje taky svalový třes nebo křeče. Tento článek má pokračování. Přečtete si i druhou polovinu, ať vám nic neunikne.  
Zobrazit článek >
 
Zlepšete si své zdraví pitnou rašelinou
O své zdraví bychom měli pečovat po celý rok, abychom byli připraveni na různé vlny chřipkových epidemií a jiných virových onemocnění. Přispějeme k tomu pravidelným a pestrým jídelníčkem, ale také cvičením a různými doplňky stravy. Už jste slyšel o rašelině, která by se dala pít a zároveň posílila Vaše zdraví? Firma Bylinářství-kořenářství přišla na trh právě s tímto přípravkem. Pomocí PITNÉ RAŠELINY účinně doplníte Vám chybějící látky a živiny ve Vašem organismu.  Není snad dokonalejší formy koloidních minerálů, než je právě v této pitné rašelině! Pitná rašelina má takzvané adaptogenní vlastnosti, což znamená, že organismy různých jedinců z ní využívají právě ty minerály a látky, které zrovna jim chybí. Pitná rašelina nemá vedlejší účinky a mohou jí pít jak děti.  Pitná rašelina obsahuje: vápník hořčík sodík železo zinek měď mangan chrom Což přispívá především k normální srážlivosti krve normálnímu energetickému metabolismu dobré činnosti svalů správné funkci nervových přenosů normální funkci trávicích enzymů udržení normálního stavu kostí a zubů normálnímu růstu a vývinu kostí u dětí normálnímu energetickému metabolismu normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu normální funkci imunitního systému snížení míry únavy a vyčerpání normální syntéze bílkovin normální syntéze DNA normálnímu metabolismu mastných kyselin udržení normálního stavu zraku ochraně buněk před oxidativním stresem aj. Každý den, krátce po snídani a v pozdním odpoledni užívejte 1 polévkovou lžíci pitné rašeliny. Nařeďte s 1/8 litru vody, ovocné šťávy (džusu) nebo čaje. Pro dosažení maximálního účinku je minimum 6 týdenní nepřerušované užívání. Pitná rašelina je bez chuti.  
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás I
Máme kolem sebe tolik potravin, které pokládáme za úplně běžné suroviny pro přípravu některých pokrmů, stále s nimi manipulujeme a ani si neuvědomujeme, jaká moc je s nimi spojená. Do tohoto článku jsem vybrala kousek běžného ovoce, známý druh zeleniny, taky jiné pomocníky, které běžně obsahují naše spíže. Dále vás v krátké sérii článků překvapí jeden úplně obyčejný, ale mocný nápoj. Pojďme na to. Rajčata Vitamin C v rajčatech posiluje imunitní systém, působí proti virům. Vitamin E v hojném zastoupení zase pomáhá tělo zbavovat toxinů. Obsahují lykopen, který brání vzniku některých druhů rakoviny, chrání pokožku před slunečním zářením. Rajčata podporují trávicí soustavu a dodávají energii celému organismu. Jsou skvělým pomocníkem v případě chudokrevnosti a zabraňují únavě. Rajčata by v dostatečné míře měli konzumovat lidé s rizikem kardiovaskulárních chorob nebo ti, kteří s již takovou chorobou prošli. Rajče dodá pružnost cévám, pomáhá proti stárnutí. Takže dnes na večeři třeba rajčatový salát? Jablka Jablka přirozeně snižují hladinu cholesterolu v krvi, jsou taky skvělou prevencí proti vzniku Alzheimerovy choroby. Je to ovoce vhodné pro diabetiky, hlavně tedy jablka Golden zeleného zbarvení. Jablka organismus chrání před rakovinou prsu a plic. Jde o nízkokalorické jídlo, které se vyplatí konzumovat při hubnutí. Zasytí až na několik hodin. Jablka taky pomáhají kostem růst, v případě dospělého jedince jim pak dodávají potřebnou výživu pro sílu a nezlomnost. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Bylinková zahrádka přímo u vás doma I
Čerstvé vitaminy, ty se hodí vždycky! Vypěstujte si doma bylinky, které jsou následně k použití v gastronomii nebo v různým kosmetických kúrách či v léčivech. Meduňka Listy této rostlinky můžete znát například ze zmrzlinových pohárů nebo zákusků. Meduňka se na ně totiž přidává jako jemně aromatická složka, která pamlsky navíc krásně ozdobí. Meduňka má mnohé léčivé účinky – její obklady urychlují hojení, podporuje trávení, snižuje krevní tlak, působí proti nespavosti. Používá se při různých aromaterapiích. Meduňka přežije i v mrazech. Je to rostlina, kterou milují všechny včely. Někdy tato rostlina slouží včelařům jako lákadlo na jejich hmyz. Koriandr Koriandr je rostlina dvouletá. Působí proti nadýmání, chrání tělo před migrénami a zmírňuje bolesti zubů. Koriandr je vzácný kvůli tomu, že dokáže organismy zbavit těžkých kovů i jedovaté rtuti. Je vhodný na detoxikaci. Podává se tepelně neupracovaný, protože po tepelném zásahu ztrácí některé podstatné látky, například železo. Majoránka Majoránka je snášenlivá bylina, která přežije i mrazy. Sklízí se několikrát do roka. Ráda má vlhkou hustou půdu a světlo. Roste poměrně rychle. Mimo kuchyňské potřeby se majoránka užívá k léčení bolestí hlavy, přidává se do koupele. Dříve se používala jako vůně, která se přidávala do kabelek, aby je provoněla. Drcené čerstvé listy taky dokáží výborně vyleštit nábytek. Pokoj vám navíc bude krásně vonět. Nezapomeňte si pořídit knihu Bylinková zahrádka, ve které najdete cenné rady, jak se o jednotlivé rostliny. Publikaci Bylinková zahrádka můžete koupit zde. 
Zobrazit článek >
 
Muži jsou náchylnější k infarktu myokardu
Podle zdravotnických výsledků infarkt myokardu více postihuje muže. Zhruba pětkrát častěji jsou tímto projevem ischemické choroby srdeční postiženi právě muži, u kterých toto riziko stoupá s jejich věkem. Nejhorší období, kdy se může infarkt dostavit je horké léto. Projevy infarktu: pocit svíravé bolesti na prsou bolest na hrudníku, která trvá delší dobu bolest zad bolest v oblasti břicha bolest, která se šíří do krku - dolní čelisti - zubů - jedné nebo obou horních končetin Pokud by se u Vás projevil některý z daných příznaků, okamžitě volejte rychlou záchrannou službu na telefonní číslo 155. Během doby, než se k Vám dostaví lékař, snažte se být co nejvíce v klidu. Omezte pohyb a pokuste se také psychicky zklidnit. Taktéž si vezměte tabletu Anopyrinu. Tento lék ředí krev. Je vhodné použít i sprej s nitrátem, který si opakovaně po 5 minutách aplikujte pod jazyk. Pokud Vás dané obtíže netrápí, nic nepodceňte a choďte pravidelně na preventivní prohlídky. Taktéž je vhodné, abyste si pohlídal: vysoký krevní tlak hladinu cholesterolu a jiných tuků v krvi onemocnění cukrovkou snížit hmotnost, trpíte-li nadváhou nebo dokonce obezitou přestat kouřit snížit psychický stres pravidelnost pohybu výskyt srdečních problémů v rodině Přečtěte si více o tomto onemocnění v knize AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU.
Zobrazit článek >
 
Léčba prostaty pomocí zázraků přírody I
Mezi nejčastější zdravotní obtíže mužů patří problém s předstojnou žlázou. Samozřejmě existuje nespočet léčiv, zůstat však můžete pouze u těch přírodních. Pomohou vám. Jaké doporučujeme nejvíce?  Vrbovka  Vrbovka působí na problém prostaty komplexně. Ať už vás trápí jakýkoliv problém, Epilobium, tedy vrbovka malokvětá, je řešením na všechno. Ideální je konzumace čaje z vrbovky, jehož účinky prokázaly i mnohé studie. Jedná se o malý přírodní zázrak, proto jej umisťujeme v našem výčtu hned na první místo.  Truskavec  Název truskavec ptačí vás možná může trochu odradit, což by ale byla chyba. Tato stará bylina kromě boje s prostatou dokáže dokonce rozpouštět močové kameny. Vsaďte na tento lék.  Celík  Celík zlatobýl si poradí především se zvětšenou prostatou. Užívá se taky v případě nemoci ledvin a léčí zánět močových cest. Ovlivňuje zdraví cév, působí proti stařeckým nemocem. Celík seženete sušený, v podobě čajových směsích nejčastěji.  Kotvičník  V případě kotvičníku zemního vás jistě potěší i další účinky týkající se pohlavního ústrojí. Kotvičník kromě toho, že bojuje s nemocemi prostaty, taky napomáhá lepším sexuálním výkonům. Vyřeší problém s erekcí. Pravidelné užívání kotvičníku vás zbaví nejen problému prostaty, ale taky zlepší vaše sexuální zdraví a dodá do vašeho života zase šťávu.
Zobrazit článek >
 
Doplňte energii těmito zázračnými potravinami
Cítíte se naprosto vyčerpán, ale víte, že byste se měl ještě minimálně pár hodin soustředit a držet se na nahou? Pak si zapamatujte tyto potraviny, které vás doslova nakopnout. A to jenom za několik minut! Banány Dokonalá a lehce stravitelná svačina, to jsou banány. Jde o takzvané přírodní rychlé cukry. Podpoří energii i celkové soustředění, takže se toto ovoce hodí jak pro studenty, tak i pro vrcholové sportovce. Semínka Zkuste nad únavou vyzrát pomocí sezamu a slunečnice. Jako bonus zaženou vaši chuť na sladké a vy je budete moci vyměnit třeba za čokoládu. Tyto semínka se na víc vyplatí jíst opravdu denně, neboť doplní všechny potřebné látky člověka k životu. Čočka Čočka je bohatá hlavně na esenciální kyseliny, které naše tělo přeměňuje na bílkoviny. Obsahuje taky podstatné množství železa. Čočka je nízkokalorickou potravinou s malým množstvím tuku, a tak toto jídlo ocení každý, kdo se chce udržet v kondici. Ovesné vločky Nesmíme zapomenout na klasiku jménem ovesné vločky. Ty se vyplatí snídat hned po ránu. Kromě únavy bojují vločky taky se stresem, pomáhají soustředěnosti a zvyšují pozornost. Mandle Pro sportovce jsou mandle naprosto ideální svačinou. Kromě energie taky dodávají pevnost svalům. Pravidelná konzumace mandlí navíc posiluje nervový systém. Stejné výhody poskytuje i výborné mandlové mléko. Vyzkoušejte tuto pochoutku. Losos Chtělo by to i trochu masa, že? Nejlepší variantou je losos. Je bohatý na aminokyseliny, omega-3 mastné kyseliny a další prospěšné látky. Losos můžete snídat, obědvat i večeřet. Dopřejte si zdravou a chutnou snídani. S ovesnou kaší zabodujete. Mix ovesných kaší koupíte zde.  
Zobrazit článek >
 
Tak tohle si pravděpodobně nikdy nedáte! IV
Nejdražší polévka Tak jaká polévka dnes? Co třeba Buddha Jumps Over the Wall? Pokud máte na oběd  připraveno více než 3500 Kč, pak o této pochoutce můžete přemýšlet. Polévka obsahuje kvalitní maso, žraločí ploutve, sušené mušle a taky prestižní hunarskou šunku. Její název pochází z dávných dob. Tato polévka totiž byla výborný již v dobách minulých, a tak i sám Buddha, jež byl odjakživa vegetarián, musel tuto delikatesu ochutnat. Musel přeskákat pár zdí, aby se k polévce dostal. Nejdražší omeleta Co myslíte, že se skrývá ve speciálně drahé omeletě? Samozřejmě prestižní maso. V této omeletě se skrývá celý humr a ten nejlepší kaviár. Dal byste si tuto pochoutku ta tisíc dolarů? Objednat si ji můžete v luxusním manhattanském Le Parker Meridien hotelu. Nejdražší meloun Co se týče melounů a vlastně i téměř všeho ovoce, vyhrává s ohledem na cenu meloun z Yubari. Roste pouze na ostrově Hokkaido. Jedná se o nejšťavnatější meloun, který byl kdy vypěstován. Roste v malém množství. Největší částka, ta kterou byl meloun vydražen, byla neskutečných půl milionu korun. Nejdražší čaj Něco pro ,,čajomily‘‘. Dahun Pao je keř, jehož lístky jsou sbírány až tehdy, pokud rostlina dovrší věku 350 let. Lístky se sbírají ručně, kvůli nutnosti vysokého stáří je každým rokem vyprodukováno pouze 500 gramů čaje. Víte, kolik dáte za toto množství? Neskutečných jedenáct milionů korun. V současné době se tento čaj ani nesbírá. Nejdražší steak Každý správný chlap si moc rád pochutná na vybraných steacích. Dal byste však za extra dobrý kousek 50 tisíc korun? Pokud ano, zastavte se v New Yorku, v restauraci Craftsteak, kde si můžete objednat maso z plemene japonských krav jménem Wagyu. Kuchařky a knihy o jídle najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Vypěstujte si vlastní salát
Listová zelenina obsahuje mnoho rostlinných druhů z různých čeledí. Určitě znáte klasický hlávkový salát nebo jeho křupavější variantu v podobě ledového salátu. Tato zelenina má nižší nároky na teplotu a kratší vegetační dobu. V kuchyni se používá především k přípravě studených salátů. Obsahuje vitamin A a C, kyselinu listovou, minerální látky a vlákninu. Salát hlávkový máslového typu - na řezu listu vylučuje mléčnou šťávu. Listy bývají zabarvené od žlutozelené barvy, přes zelenou až po karmínovou barvu listu. Na teplotu není příliš náročný. Roste při teplotě okolo 5oC. Hlávky salátu se pak nejlépe tvoří při teplotě okolo 14oC. K pěstování zvolte osluněná a vzdušná stanoviště s hlinitopísčitou, humózní a živinami zásobenou půdou.   Salát ledový - s charakterem sklovitých listů. Je trošku více náročnější na teplotu a má delší vegetační dobu. Odrůdy ledového salátu zahrnují 3 typy: 1. Lublaňský - světlejší, 2. Babana - červený a 3. tmavě zelený typ. Sklizené hlávky lze skladovat až několik týdnů-   Salát římský - nejstarší forma salátu s listy sladké chuti. Snáší relativně vyšší teploty a je méně náchylný na vybíhání do květu.   Salát listový - tvoří růžice žlutě, teleně, červeně nebo červenohnědě zbarvených listů. Dle tvaru listů se dělí na kategorie: 1. Lollo - kadeřavé listy a 2. dubolistý - připomíná tvar dubových listů. Má kratší vegeační dobu než salát hlávkový. Vypěstujte se zeleninu na vlastní salát. V kolekci GROW IT nabízíme semínka SUPER SALÁT.
Zobrazit článek >
 
Jablečný ocet a jeho přínos pro vaše zdraví
Kyselina octová, vitaminy skupiny B, niacin, kyselina pantothenová, vitamin C. Všechny tyto látky ocet obsahuje. Působí na kvalitu vlasů, nehtů i pleti. Vyzkoušejte tento zázrak, který je navíc ještě plný železa, vápníku, draslíku a fosforu. Jablečný ocet se vyplatí konzumovat ráno. Jedna nebo dvě lžíce samotného octa vám neublíží, ale přesto se ocet vyplatí konzumovat v kombinaci s vodou. Dosladit ji případně můžete medem. Při obtížích ej možné nasytit se třemi lžícemi octa denně. Ocet lze případně koupit i ve formě tablet. Ocet neposiluje jen trávící systém, ale i celou oběhovou soustavu. Je budičem pro srdce. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Snižuje počet cholesterolu, taky hladinu krevního tlaku. Pravidelnou konzumací jablečného octa se v těle snižuje počet maligních buněk. Bud vám hrozit menší riziko rakoviny jícnu. O octu se ne nadarmo říká, že je výborný na hubnutí. Nemyslete si, že by ocet dokázal pálit kalorie místo cvičení, ale postará se alespoň o potlačení chuti k jídlu. Zvyšuje poct sytosti a vy se budete cítit najedený. Ocet neumí štěpit tuky, ale zatočí s hladinou krevního cukru, výrazně ji sníží. Je vynikajícím pomocníkem pro pacienty trpící cukrovkou typu 2. Lidé, kteří jedí jídla s jablečným octem mají mnohem menší problémy s udržováním přebytečného cukru v těle. Pokud si dáte ocet před spaním, snížíte svou hladinu cukru v krvi až o čtyři procenta. Bio Jablečný ocet nepasterizovaný 0,75l najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Rakytník: Klenot prospěšný vašemu zdraví I
Na dnešek jsme pro vás připravili rakytníkový speciál. Víte, co vám může přinést pravidelná konzumace rakytníku? Proč jíst plody rakytníku řešetlákového třeba každý den? Hned několik odpovědí najdete již v tomto článku.  Rakytník má blahodárný vliv třeba na zlepšení stavu pokožky nebo je velkým činitelem v boji proti únavě. Můžete jej konzumovat každý den v kteroukoliv denní dobu.  Rakytník je ovoce obsahující velké množství vitaminů, minerálů či antioxidantů. Pyšní se taky vysokým počtem stopových prvků. Co se týče těch nejvýznamnějších složek, najdete v rakytníku vitamin A, celou skupinu B, zvláště pak vitamin B1, B3, B6 a B9, dále D, E, K, a P. Abychom nezůstávali jen u výčtu vitaminů, za zmínku stojí taky hippophein a taky serotonin. Plody rakytníku jsou samozřejmě nejúčinnější v čerstvé podobě, ale hodit se vám budou i sušené, protože právě z nich se nejčastěji vyrábí šťávy, marmelády nebo džemy. Z rakytníku si můžete vyrobit taky vlastní olej, o těchto produktech se však pobavíme ještě později.  Jaké jsou účinky rakytníku?  Jedná se o velmi dobrý zvyšovač imunity a vylepšovač obranyschopnosti. Rakytník je dobrým zdrojem zdraví prospěšných látek při chřipce i těch nejzávažnějších nemocích. Působí pozitivně na organismus při nádorových onemocněních, je dobrou prevencí proti nachlazení v době chřipek i epidemií. Pokračování najdete v další části článku. Zjistěte, proč ještě je konzumace rakytníku tak výhodná pro vaše zdraví. 
Zobrazit článek >
 
Připravte si smoothie koktejl + recepty
Slovo koktejl nám asi nejvíce evokuje mléčný nápoj ve kterém je rozmixované ovoce. Avšak smoothie koktejl je nápoj ze syrového rozmixovaného ovoce a syrové rozmixované zeleniny. K výrobě lze použít jeden či více druhů ovoce, je také možné připravit čistě zeleninový nápoj, nebo zkombinovat ovoce se zeleninou. Smoothies jsou oblíbené u lidí trpících nesnášenlivostí mléčných výrobků a u raw veganů. 1.) Smoothie z bánanů a manga Ingredience: 1 banán 2 měkká manga studená voda led máta Postup: Oloupeme banán a manga, nakrájíme je na menší kousky. Ovoce vhodíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Pokud se Vám bude zdát konzistence moc hustá - přidejte studenou vodu. Nápoj nalijeme do sklenic s ledem a ozdobíme lístkem máty. 2.) Smoothie z více druhů ovoce Ingredience: 1 větší jablko 2 banány 2 broskve 2 kiwi (oloupané) 500 g hroznového vína (předem vychladíme a zbavíme semínek) lesní ovoce led voda nebo ovocná šťáva Postup: Ovoce rozkrájíme na kousky a rozmixujeme. Opět můžeme zředit studenou vodou nebo ovocnou šťávou. Nápoj nalijeme do sklenic s ledem. 3.) Zeleninové smoothie s jablkem a kiwi Ingredience: hrstka petrželové nati hrstka listového špenátu 1 zelené jablko 1 kiwi (oloupané) 1 limetka mletý kardamon Postup: Omyjeme špenát a petrželovou nať. Z limetky kůru a vymačkáme šťávu. Špenát a petržel omyjte a nechte okapat. Jablko nakrájíme na menší kousky. Přidáme špetku kardamonu. Vše rozmixujeme. Můžeme zředit studenou vodou. Další recepty, nejen na smoothie, ale i na zdravé šťávy a míchané nápoje naleznete v knize "Šťávy a míchané nápoje z přírody".  
Zobrazit článek >
 
Recept na extra pálivé kuřecí křídýlka
Jste milovníkem pálivého jídla? Tak potom si nenechte ujít následující recept na kuřecí křídla, který pochází z Thajska. Jsou velmi pikantní a přitom nasládlá. Můžete je připravit k obědu či večeři, avšak ani jako pohoštění pro návštěvu nezklamou. RECEPT: Pálivé kuřecí křidýlka Ingredience na marinádu: 100 g medu 2 stroužky rozdrceného česneku kousek oloupaného a najemno nakrájeného zázvoru (cca 3 cm) 1 stonek citronové trávy, spodní část nasekaná najemno 1 lžička drcených sušených chilli papriček 60 ml sójové omáčky 60 ml rýžového vinného octa Další ingredience: 1 kg kuřecích křídel podrcené arašídy na posypání sůl lístky koriandru 2 limety Postup: Nejprve připravíme marinádu: smícháme med, česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli, sójovou omáčku a ocet. Marinádou přelijeme kuřecí křidýlka, promícháme a necháme hodinu marinovat v chladu. Troubu předehřejeme na 200°C. Křidýlka vyjmeme z marinády a vložíme do pekáčku.  Pečeme 30 minut dozlatova. Každých 5 minut křidýlka otočíme. Nakonec přelijeme zbylou marinádou a posypeme drcenými arašídy. Zvýšíme teplotu v troubě na 220°C a dopečeme ještě 5 minut. Před podáváním dosolíme podle chuti. Posypeme křidýlka nasekaným koriandrem a podáváme s klínky limet na pokapání a se zbylými arašídy.   Máte rádi kořeněná jídla a rádi experimentujete v jejich ochucování? Zakupte si knihu KOŘENÍ, ve které se dočtete o rýzných druzích koření a jejich využití.        
Zobrazit článek >
 
Vyzrajte nad bolestmi a nemocemi přírodní cestou! II
Seznamte se s dalšími zázraky přírody a podpořte jimi své zdraví. Kontryhel Tato žlutá rostlinka vám pročistí trávicí cesty. Zmírňuje žaludeční bolesti a taky léčí průjmy. Podpoří i střeva k lepšímu trávení. Snažíte se zhubnout? Pak vsaďte na kontryhelový čaj, který vám v tom velmi pomůže. Kontryhel je považovaný za jednoho z nejmocnějších spalovačů tuku. Urychlí metabolismus a pomůže s úbytkem na váze. Kontryhel si dokáže poradit i s nespavostí. I lidé s problémovou pletí budou mít díky kontryhelu vyhráno. Kontryhel působí na akné i odřeniny. Působí taky jako omlazující sérum, jelikož obsahuje významné množství antioxidantů. Kontryhel taky podporuje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání. Objednejte si kontryhelový čaj až k vám domů. Z nejrůznějších druhů čajů můžete vybírat zde. Zázvor Nebyl by to správný článek, kdybychom zapomněli na zázvor. Tento přírodní poklad používají lidé již po mnohá staletí. Zázvor je takovou přírodní univerzálií. Pokud ho budete užívat v jakékoliv podobě pravidelně, pravděpodobně se vyvarujete jakýmkoliv chřipkovým onemocněním, neboť bacil se o vaše tělo postará a všechny viry zahubí. Zázvor působí taky proti bolesti hlavy, ať už je způsobená rýmou či kašlem nebo třeba stresem. Působí protizánětlivě, velmi podporuje imunitu. Jestliže potřebujete podpořit vaše srdce a celý krevní systém, určitě sáhněte po zázvoru. Ten navíc dokáže taky pomoci při bolestech kloubů a taky zad. Máte problém s častými nevolnostmi? Pak zkuste zázvorový čaj, třeba si s vašim trápením poradí. Zázvor Aktiv+ najdete zde. Jedinečná kombinace zázvoru a imunokomplexu z přírodních extraktů s vysokým podílem vitamínu C a echinacey s postupným uvolňováním pro maximální vstřebatelnost.  
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! III
Houbové pyré Houby nakrájejte nejprve na drobnější kousky. Na pánvi rozehřejte malé množství másla a přidejte na něj houbovou směs. Poduste. Jakmile budou houby měkké a se správným aroma, přidejte k nim trochu vody a rozmixujte je. Pozor, někdy není nutné vodu přidávat. Vařte pár minut a následně pyré nalijte do vhodných nádob. Sklenice otočte víčkem dolů. Pastu si můžete namazat na chléb a nebo ji využít jako základ na vaření. Houby a kvašení Napadlo by vás, že kvašené houby podporují trávení? V této podobě jsou všechny druhy hub nejlépe stravitelné. Jak připravit kvašené houby? Nejprve je třeba nasbírané poklady rozkrájet na menší části a tepelně opracovat. Ideálně houby rychle nechte přejít varem. Nálev na kvašení připravíte za pomoci cukru a soli, dále kyselého mléka. Houby vložte do větší nádoby, nálevu je třeba tolik, aby pokryl všechny houby. Směs poskládejte do hrnce, přidejte libovolné koření. Přikryjte přichystanou dobrotu pokličkou nebo jiným krytem, na který případně ještě umístěte závaží, aby proces nenarušoval vzduch. Nezapomeňte na to, že kvašení by mělo probíhat okolo čtrnácti dní. Poté můžete hotovou směs rozlít do menších sklenic. Kvašené houby je nutné uchovávat v chladu. Můžete se radovat, i takto připravovaná směs dlouho vydrží. Pochutnat si na ní můžete klidně až na jaře. 
Zobrazit článek >
 
Cukr a co o něm ještě nevíte I
Oblíbené sladidlo, na kterém je kdekdo závislý. Co o této dobrotě, bez které by minimálně každý druhý jedinec nevydržel ani den, jistě nevíte? Přečtěte si článek našich zajímavých zjištění o cukru. Cukr není jakkoliv chemickým výrobkem Spousta lidí si myslí, že cukru se pomáhá chemicky. Není to pravda. Jeho výroba je poměrně jednoduchá. Stačí vytěžit z cukrové řepy sladkou krystalickou složku, ze které se pak stane cukr. Ten se jen před krystalizací očistí, a tak se stane bílým. Přírodní konzervant Přírodní konzervant se vším všudy. To ej taky důvod toho, proč se marmelády tak moc sladí. Bez cukru by totiž moc dlouho nevydrželi. Spolu s pektiny v ovoci máte zaručeno, že vám toto duo zajistí mimořádnou marmeládovou výdrž. Antibakteriální účinky Napadlo by vás, že obyčejný cukr působí antibakteriálně? Ano, opravdu je tomu tak. Ničí bakterie a podporuje hojení ran. Likviduje taky patogeny. Cukr je vhodnou farmaceutickou dezinfekcí. Vyzkoušejte jeho sílu. Sukka aneb trocha historie Slovo cukr vzniklo z arabského slova sukka. Cukrová třtina se začala pěstovat ji kolem roku šest tisíc před naším letopočtem právě na území arabského státu. Odtud se pak plodina rozšířila do Persie, Indie a Melanésie. První zmínky o cukru pak přicházejí z pátého století z Indie. Dnes taky vím, že již na počátku devatenáctého století se ročně vyrábělo více než 180 tisíc tun cukru. Když na vás někdo myslí.. Cukr působí proti škytavce. Pokud trpíte neustálím skytáním, vycucejte jednu kostku cukru. Ta nepříjemný pocit hned zastaví a škytat ani alespoň den nebudete. Hubněte zdravě! Vyzkoušejte doplňky stravy, díky kterým budete mít nejen menší chutě na sladké, ale taky se vám podaří lépe zhubnout. Naši pestrou nabídku si můžete prohlédnout zde. 
Zobrazit článek >
 
Výhody sypaného čaje II
Sypaný čaj si můžete sám namixovat. Nemáme na mysli rozdrcení, ale nespočet kombinací. To zní taky jako velká výhoda. Zatímco výrobci sáčkových čajů jsou odkázáni na několikeré krabičky, jejichž složení ještě třeba neodpovídá vašim chuťovým preferencím, v rámci sypaných čajů se meze nekladou. Připravit si můžete takový mix, na jaký budete mít zrovna chuť.  S předchozím odstavcem souvisí i fakt, že sypaných čajů existuje opravdu obrovské množství. Najdete samozřejmě ovocné odrůdy, ale největší poklad tvoří čaje zelené. K dostání jsou taky ještě váženější bílé čaje nebo klasický černý čaj. Přidané esence nebo speciální aromata se považují za velké plus jednotlivých čajů. Můžete testovat tradiční čajové typy, například zelený čaj s jasmínem, nebo vyzkoušet jiné speciály, třeba v podobě čajového mixu se zázvorem nebo chilli. Velmi oblíbený je dále ženšen, taky šafrán, aloe vera, levandule nebo jednotlivé typy ovoce. Velmi dobře chutnají čaje s alkoholovým aroma, ku příkladu čaj se šampaňským nebo na styl rumového potěšení. Záleží, na vašich preferencích. Ovocné čaje se považují za klasiky, neustále však můžete zkoušet jiné kombinace chutí.  Jestliže se v čaji vzhledem k jeho příchutím skrývají další komponenty, obvykle mají celistvou sušenou podobu. V čajích tradičně můžete nacházet kousky jahod či jiného ovoce, bylin nebo dalších přísad.  Sypané čaje nabízí lepší možnosti uchovávání. Čaj vydrží dlouhou dobu, můžete jej nechat schovaný třeba v ozdobné dóze. Čaje můžete využít jako prostředek dekorace. 
Zobrazit článek >
 
V hlavní roli zelenina - zpracování zelí a brambor
Sklízíte vaše výpěstky a už máte zaplněné veškeré bedýnky a košíky? Nevíte si rady co se sklizenou zeleninou? Zkuste naše tipy na zpracování zelí a brambor. 1. RECEPT: Gurmánské zelíčko Toto zelí je vynikající jako příloha k masu, nebo jako nádivka do kuřete či kačeny. 1/2 hlávky bílého zelí 3 větší červená jablka 1 velká červená paprika 3 dcl bílého vína bílý pepř sůl cukr Postup: Zelí a papriku nakrájíme na tenké proužky. Podusíme je na oleji a přidáme koření. Po chvilce přilijeme víno, které budeme nalévat postupně. Směs dusíme do poloměkka. Přidáme neloupaná jablka rozkrájená na čtvrtky a dusíme. 2. RECEPT: Velmi chutné zapečené brambory 500 g brambor 300 g vařeného zelí 4 houskové knedlíky 250 g vařeného masa 2 cibule 1 dl červeného vína 2 dl smetany 2 vejce 100 g strouhaného sýra kečup sójová omáčka pepř sůl Postup: Omyjeme a oloupeme brambory, které pak nakrájíme na tenká kolečka. Oloupeme a nakrájíme cibulku. Maso nakrájíme na kostičky, přidáme kečup - sójovou omáčku - sůl - pepř a promícháme. Olejem vymažeme pekáč - pekáč zakoupíte v eshopu zde Postupně klademe zelí, na kostičky nakrájené knedlíky, cibuli a kolečka brambor. Podlijeme vínem a zapékáme v troubě. Před dopečením posypeme nastrouhaným sýrem a polijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Vyzkoušejte další skvělé recepty na zpracování vaší zeleniny. Kniha V HLAVNÍ ROLI ZELENINA vám představí všechny způsoby využití více než 50 druhů zeleniny – od artyčoku až po vodnici. Nezáleží na tom, zda nakupujete zeleninu v supermarketu nebo na trzích od místních prodejců, jistě si pokaždé vybíráte z pestré palety různých druhů. Pokud ale nevíte jistě, jak nejlépe zpracovat kapustu či artyčoky, chcete si založit bio zeleninovou zahrádku, přejete si upevnit zdraví všech členů rodiny a omezit používání produktů s vysokým obsahem chemických látek nebo jednoduše toužíte zužitkovat zeleninu do posledního zbytku, pak potřebujete naši novou jedinečnou publikaci V HLAVNÍ ROLI ZELENINA. Zjistíte, jak zeleninu v kuchyni zpracovat tak, aby chutnala celé rodině.      
Zobrazit článek >
 
Stravování pomocí čínských hůlek?
Stravování v Číně je něco více, než pouhé zaplnění žaludku. Je to společenská událost, která se dá považovat za rituál. Číňané věří, že každá strava, která je pestrá a vyvážená, je lepší než všechny léky na nemoci. Samotní otázka: ,,Jak se máte?‘‘ znamená dokonce v doslovném překladu z čínského jazyka ,,Už jste jedli?‘‘.   Asiati dbají při každém jídle na dodržování určitých zásad. Tou hlavní je nevstávat od stolu, dokud všichni nedojedí. S každou slavnostní nebo obřadem, jako je narození, ale i pohřeb, je spojen jistý rituál. Svatební hostina by se dala považovat za ten největší. Má nekonečně mnoho chodů. Každý z nich znázorňuje určitý symbol, například dlouhověkost, štěstí nebo věrnost. Pokud se kdekoliv koná večeře, ke které nesednou jen příslušníci domu, je nezbytností od návštěvy, aby donesla dar. Za ten domácí rodina poděkuje právě přepychovou večeří. Asi víte, že Číňané neužívají k jídlu klasický příbor. K nabírání pokrmů jim slouží jídelní hůlky. Jsou vyráběny z klasického dřeva, bambusu, kovu, kostí a v dnešní době už i z plastu. Setkat se můžete také s pravými stříbrnými hůlkami. Nyní jsou už ale spíše vzácností. Dříve byly vyhledávány a každá domácnost jedny vlastnila, jelikož stříbro zčernalo, když se na stůl dostalo otrávené jídlo. Správné užívání a držení hůlek není úplně snadné. Musíte se naučit s nimi dobře manipulovat. Prvním krokem je vložit hůlky správně do ruky. První, spodní, hůlku vložíte do žlábku mezi kořenem palce a ukazováčkem a její spodní část namíříte na konec prsteníčku. Hůlku dobře zafixujte, jelikož tato spodní tyčka má roli statickou. Vrchní hůlku vložte mezi špičky ukazováčku a prostředníčku. Uchyťte ji ve vzniklém žlábku tak, aby držela rovnoběžnou linii se spodní hůlkou. Touto hůlkou hýbete při nabírání jídla. Užívání hůlek je výborné ve více ohledech. Když pomocí nich máte sníst celou porci jídla, tak vám to dá určitě zabrat. Pozitivem je, že začnete zcela vnímat vše, co je pro vás na talíři připraveno. Budete nuceni konzumovat pomaleji a soustředit se na každé sousto. Pocit sytosti tak přijde mnohem dříve a vám budou stačit menší porce. Hůlky mají svá gesta a konkrétní způsoby držení, na které byste měli dbát. Jedním z nich je například to, že byste nikdy hůlkami neměli jídlo prohrabovat. Musíte jíst postupně od shora až dolů. Ať vám jídlo chutnalo sebevíc, nikdy hůlky neolizujte, to je totiž v Číně velmi neslušné. Nikdy taky hůlky nedržte v pěstích, jelikož tím naznačujete kuchaři nebo člověku, který sedí proti vám, že ho zvete na souboj. Pokud zapíchnete hůlky do rýže, znamená to velkou nezdvořilost a v některých kulturách tímto ukazujete, že jste ještě nikdy nejedli horší jídlo, než to, které vám bylo dnes připraveno na stůl. Dávejte si tedy pozor, jak s hůlkami zacházíte a manipulujete. Zůstaňme ještě u rýže. Asi si říkáte, jak takovou rýži dokáží nabrat. Snadno. Rýže v Číně je totiž připravována tak, aby zůstala lepkavá a nedrolila se. A co polévka? K té si vezmou pomocníka, naši známou lžíci. Hůlkami Číňani vyberou všechno hmotné a tekutou část nabírají na lžíci. V některých kulturách, kde lidé nemají ani lžíci, tekutou složku vypijí. Držení hůlek a práce s nimi vyžaduje dostatečnou trpělivost. Když se rozhodnete užívat je při různých českých chodech, bude určitě přínosné, když při sobě budete mít i klasický příbor. Některá naše oblíbená jídla nejsou totiž vhodná ke konzumaci pomocí hůlek. Zkuste se proto vybavit obojím. Vyberte si například soupravu 2v1, příborové hůlky. Příborové hůlky najdete zde.
Zobrazit článek >
 
Druhy rumu II
Jste milovníkem rumových drinků? Vyznáte se v nich? Seznamte se s nejčastějším dělením rumů a s vlastnostmi jednotlivých druhů. Bílé rumy Do bílých rumů přirozeně patří klasické průhledné destiláty, které obvykle neobsahují žádnou jinou přísadu. Vyrábí se destilací cukrové třtiny a melasy. Zrají ve speciálních nádobách. Místo jejich zrání obvykle netvoří klasické dubové sudy, protože by se rum od nich zabarvil. Pokud je tekutina přece jen uložena v těchto sudech, pak musí dojít k odbarvení. Chuť bílých rumů je obvykle nasládlá. Tento druh rumu by měl být přidáván do těch nejkvalitnějších koktejlů. Zlaté rumy Zlaté rumy vznikají stejně tak jako rumy bílé s jediným rozdílem, že jsou na krátký čas vkládány právě do dubových sudů. Dub zajistí jejich zlatavou barvu a taky dodá rumu speciální aroma. Zlaté rumy tvoří střed rumů bílých a klasických hnědých neboli tmavých. Zlaté rumy jsou míchány též do koktejlů, ale pouze do specifických, jakým je například drink zvaný Mojito, aby jim dodaly barvu. Odborníky jsou tyto rumy doporučovány rumovým začátečníkům. Tmavé rumy Pravým tmavým rumům pobyt v dubovém sudu nestačí. Aby tento alkohol dostal tmavě hnědou barvu, musí projít dalším výrobním procesem – přimícháním a hned poté vstřebáváním karamelu. Do tohoto druhu se přidávají taky jiné složky, například vanilka nebo káva. Díky těmto přídavkům jsou tmavé rumy nejrozšířenější kategorií. Rumy s přísadami se obvykle nenazývají klasicky Dark Rums, ale Spiced Rums. Tmavé rumy patří hlavně znalcům, kteří si rádi libují v porovnávání jejich chutí. A jaké další druhy rumu známe? To se dozvíte v druhé části článku. Zpestřete si váš večer a zahrajte si rumovou ,,Panákovou‘‘ ruletu, kterou najdete zde! 
Zobrazit článek >
 
Nikdy jste nevařil? Zkuste to právě nyní!
Vaření bylo a stále ještě je doménou žen. Myslím tím vaření v domácích podmínkách, neboť v restauracích se profesi kuchařů věnuje spíše větší část mužské populace. Můži, kteří žijí sami si nejspíš na nějaké to vyvařovaní nepotrpí, nebo si raději zajdou na jídlo někam do hospůdky. Můži, kteří jsou v manželském svazku, jsou více méně zvyklí, že u nich doma vařila máma a tak tuto činnost přenechávají i svým manželkám. A taktéž jsou tu i ti, kteří by se rádi pustili do vaření, ale netroufají si. Nebo že by si mysleli, že už nebudou ti tvrďáci, kteří by se vařením zesměšnili před kamarády? Ať už jsou vaše zábrany k vaření jakékoliv, klidně je nechte odplavat a pokuste se o první krůčky ve vaření. A nezůstávejte jen u přípravy čaje, kávy nebo u ohřátí polévky. Uvařte pro svoji přítelkyni, rodinu a pokud jste sám, uvařte si jídlo, které jste měl rád v době, kdy Vám je vařila Vaše máma či babička. Určitě si nemusíte připadat "žensky", když si kolem pasu uvážete zástěru a pustíte se například do přípravy masového guláše, smažení řízků nebo do pečení svíčkové a přípravy omáček. Můj děda uměl skvělé pečené kuře na houbách a můj táta dodnes vaří skvělé zeleninové polévky, masové guláše a dokonce se mu vždy podaří i piškotová roláda. A není o nic méně chlapem. Moje máma je za to ráda, že nemusí každý den stát u plotny a jeho kolegové v práci jsou z jeho kuchařského umu nadšení.....ano, i mužská část. S knihou Kuchařka pro mého muže zvládnete první kroky ve vaření. Naučí Vás jaké používat suroviny a jak s nimi nakládat. Pomůže Vám i s počátečním úskalím při přípravě méně snadných receptů. Neváhejte a zakupte si tuto báječnou knihu, která Vám odhalí kouzlo vaření.
Zobrazit článek >
 
Špagety adzuki
Otestujte speciální druh špaget vyrobený z luštěnin. Jistě si pochutnáte. Upravte svůj jídelníček a nahraďte běžné potraviny za zdravější variantu surovin. Adzuki jsou speciální fazole původem z Asie. Jedná se o luštěninu, kterou už před třemi tisíci lety využívali lidé ke své obživě. V současné době se tyto fazole pěstují v podhorských oblastech, zejména na svém domovském území v Asii. Jsou využívány k přípravě čínských i japonských pokrmů. Možná váš překvapí, že tamní kuchyně využívá adzuki k přípravě spíše sladkých pokrmů. Z fazolí se vyrábí kaše, nebo sladký krém zvaný mochi. Po dlouhém namáčení luštěnin si můžete připravit taky speciální nápoj, který se podává většinou horký. Otestujte exotický zázrak, který v sobě má snad všechny významné látky, na které si vzpomenete. My vám dnes v představíme ještě jeden speciální produkt, kterým jsou špagety vyrobené právě z této luštěniny. Jsou vyrobeny pouze z fazolí a doplněny sójou. Jejich výhodou je rychlá příprava, která vám zabere pouze šest minut. Na těchto špagetách vás jistě potěší taky fakt, že se jedná o produkt sám o sobě velmi chutný, takže se nemusíte starat o dlouhé dochucování nebo vyváření omáček. Pochutnáte si i na samotných špagetách s máslem. Špagety adzuki si můžete samozřejmě zakoupit v našem e-shopu. Budou vám opravdu chutnat.  
Zobrazit článek >
 
Švestky nejsou jen chutným ovocem
Víte, že švestky se pyšní mnohými pozitivními účinky na lidské zdraví? Jsou ovocem, které nabízí snad největší rozpětí léčebných výloh na člověka, působí hlavně na trávicí systém. V jedné švestce se skrývá mnoho vitaminů a minerálů. I když vitamin C stojí v tomto ovoci v pozadí, zastoupení vitaminů skvěle nahrazuje skupina B. Švestka je někdy dokonce nazývána přírodním B-komplexem. Najdete v ní vitamin B-12, který je důležitý pro krvetvorbu, působí jako prevence proti anémii. Mimo jiné se v každé švestce taky nachází vitamin H, který je nezbytný pro látkovou výměnu v těle. Podporuje taky růst vlasů a nehtů, ozdravuje pokožku. Nechybí ani vitamin E, který působí například jako prevence proti rakovině, infarktu nebo mrtvici. Dokáže udržovat stálou hladinu cholesterolu v krvi. Z minerálů zde má významné zastoupení draslík, fosfor, železo, hořčík a taky vápník a zinek. Švestky pomáhají při očistě střev a taky při léčbě zácpy. Zbavují organismus přebytečné vody. Posilují srdce a imunitní systém. Posilují celkovou ochranu buněčných membrán i jiných tělních buněk. Pomáhají tělo konzumenta držet v klidu, zbavují člověka stresu a nervozity. Pravidelná konzumace švestek tělo celkově zbavuje stresu. Bolí vás klouby? Pak je konzumace švestek vhodná i pro vás. Švestky prospívají taky srdci a celkové oběhové soustavě. Kromě léčivých účinků jsou švestky taky vhodné jako náplň do různých prohřívacích polštářků. Vytvoří krásnou vůni a mají dlouhodobý hřejivý efekt. Švestky sušené BIO 80 g najdete zde. Tyto švestky jsou sluncem sušené v solárních sušičkách při teplotě do 45°C. Jedná se tak o jediné švestky na trhu u kterých je zachována raw kvalita, neboť standartně se švestky po sušení spařují horkou párou a díky tomu jsou pak měkké a mazlavé. Naše švestky Vám však připomenou domácí sušené švestky od babičky. Jsou o něco tužší a sušší než ty běžně dostupné, ale zato mají zachovány všechny důležité živiny a jsou velice chutné. Bez přidaného cukru, nesířeno. Složení: švestky sušené * (100%) * = produkt ekologického zemědělství  
Zobrazit článek >
 
Jakému pití se vyhnout, když chcete shodit kila a nabrat svaly? II
Co dalšího může negativně působit ve vašem hubnoucím jídelníčku? To se dozvíte v této druhé části článku.   Kávové nápoje Vyjma čisté černé kávy mají všechny kávové drinky podíl na tloušťce. Omezte pití krémové kávy, kofeinové nápoje s mlékem a hlavně smetanou. Na kofein s cukrem rovnou úplně zapomeňte! Pokud potřebujete ráno ,,nakopnout‘‘, bohatě vám postačí malý šálek silné černé kávy. Pokud nestrpíte její hořkost, přidejte do ní decentní množství hnědého třtinového cukru. Vsaďte na kvalitní kávy. Jendou z nich je například BIO Káva Jose Garcia El Salvador, kterou najdete zde. Tento nápoj vás potěší nádechem ořechu a broskve. Její jemnou a delikátní kyselostí se nebudete moci nabažit. Další kávové produkty najdete zde. Nízkotučné mléčné nápoje Myslíte si, že pitím nízkotučných ochucených nápojů shodíte nějaká ta kila? Opak je pravdou. Sice možná nápoj obsahuje menší množství tuků, ale ty doplňují zase cukry nebo sladidla. Dejte si raději sklenici čerstvého neochuceného polotučného mléka. Nejen, že omezíte přísun cukrů, ale taky tělu dodáte dostatečné množství bílkovin, které se hodí při budování svalové hmoty. Zkuste mlékem nahradit kávu! Zapomeňte taky na mléčné sladké koktejly. Pokud máte mlsný jazýček a potřebujete zeleninu či ovoce míchat s bílkovinami, obohaťte jimi třeba zdravý řecký jogurt. Energy drinky V posilovně se alespoň malý energetický nápoj sice hodí, avšak kvůli obrovskému množství cukrů za to opravdu nestojí. Zapomeňte na energy doplňky a nahraďte je zdravou výživnou stravou a taky dostatkem spánku. Pokud splníte tyto dva body, nebudete se muset na takovéto pití ani podívat! A nyní už budou kila dole snáz, že? 
Zobrazit článek >
 
Jak nepít zelený čaj
Článků o tom, jak je pití zeleného čaje důležitém, v čem je prospěšné a jaké má účinky, najdete na internetu mnoho. Dokonce i my jsme vám sérii článků o zelených čajích nedávno připravili. Dnes se zaměříme na jiné téma. Přečtěte si, jaké chyby lidé při pití čaje dělají a možná si je ani neuvědomují. Každý zelený čaj má být zalit vodou správné teploty. Je nutné přihlížet k doporučení výrobce. Problém nastává taky u dávkování. Přečtěte si vždy, jaká dávka sypké směsi je pro jeden šálek čaje nutná. U sypkého čaje obvykle platí, že na přípravu 150 ml nápoje byste měl do hrnečku nasypat 2-4 gramy směsi. Doba louhování je asi nejdůležitější. Některý čaj lze připravit během třiceti vteřin, jiný ke své kvalitě potřebuje několik minut. Otázka denní doby pití čaje je hodně individuální. Pravý zelený čaj sice dokáže organismus nabudit, ale někteří lidé ho pijí před spaním tak, jako jiní pijí zase kávu. Záleží spíše na individuu a z části i na psychice jednotlivce. Podle nejnovějších průzkumů bylo ukázáno, že počet čajů, který se pohybuje okolo čísla dva až čtyři, je naprosto v normě. S problémy se dané osoby mohou setkat ve chvíli, kdy pravidelně pijí denně více než pět hrnků čaje. Názory na nezdravé množství čaje se hodně liší, naprosto všichni odborníci se však shodnou na tom, že více jak deset malých šálků zeleného čaje nikomu neprospěje. Některé osoby samozřejmě mají svou citlivost posunutou ještě mnohem níže. Pamatujte si, že moc dobrého může pěkně škodit. Zelené čaje můžete nakupovat zde. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9