EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Jídlo a pití

 
MedPharma Acai berry
V posledních letech se roztrhla nabídka tzv. superpotravin. A tak se vyznavači zdravého životního stylu začali krmit chia semínky, goji, množstvím ořechů, nepraženými kakaovými boby, quinoou, macou a dalšími. I v našich luzích a hájích můžete najít podobně kvalitní lahůdky – patří k nim obyčejná červená řepa, rakytník, meruňky, brusinky a borůvky a další. Mezi superpotraviny můžeme zařadit i plody vzdálené příbuzné borůvek - acai. Roste v oblasti Střední a Jižní Ameriky a z nutričního pohledu výše jmenované druhy ovoce jednoznačně převyšuje. Obsahuje vlákninu, nasycené mastné kyseliny, vitaminy, minerály a další antioxidanty. A jak acai, nebo také acai berry působí? Brání buňky před nežádoucími volnými radikály, zpomaluje stárnutí a podporuje zdravý spánek i regeneraci svalů. Posiluje chrupavky a kosti, zvyšuje libido a přispívá ke kontrole hmotnosti. Používá se sušená, případně mletá v podobě prášku. V právě prášek z acai berry, obohacený o garcinii kambodžskou, extrakt ze zeleného čaje a vinné révy, inulin – rozpustnou vlákninu, pocit sytosti dodávající jablečný pektin a hladinu krevního cukru regulující chrom ocení všichni, jejichž záměrem je redukce hmotnosti. Připravte se na období, které nastane po svátečním hodování, zakupte si doplněk, který nastartuje vás metabolismus a pomůže se vrátit k potřebné hmotnosti. Prášek z Acai berry, doplněný o složky podporující metabolismus, v dávce na 33 dní (67 tobolek) najdete za sníženou cenu v sekci Zdraví.    
Zobrazit článek >
 
Allnature Psyllium BIO
Průmyslově zpracované potraviny jsou takřka prosté živin. Syrové maso, obilí, ovoce i zelenina nejsou trvanlivé – snadno podléhají zkáze a tudíž je nutné je co nejdokonaleji skladovat. Domácí způsoby nejsou vždy dokonalé, přesto dovedou zajistit solidní kvalitu a uchování jeho hodnotných složek. K uskladnění je třeba si zajistit co nejčerstvější suroviny a to je někdy problém. Například ve městě, kde takřka nic neroste, sotva získáte maso z čerstvě poraženého zvířete a právě sklizené ovoce a zeleninu. Přestože většina z nás doma vaří, zůstáváme závislí na mouce, mase, lahvích oleje, přes mnoho překladišť přivezeném ovoci a ostatních součástech naší výživy. V zájmu trvanlivosti a rychlosti zpravování jsou často zbavené balastních látek, které ale ke zdraví potřebujeme. Jednou z nich je vláknina – rozpustná i nerozpustná, jejíž optimální dávka je 20 – 30 g denně. Je obsažena hlavně ovoci a zelenině, luštěninách, v některých obilovinách a podobně. Jíme jí bohužel málo, proto je vhodné využívat náhradní rostlinné zdroje ve vodě nerozpustné i rozpustné, například mletý jitrocel indický - psyllium. Sušené rozpustné psyllium není návykové a je bez chuti a zápachu, proto se hodí k obalování, jako příměs při vaření a pečení i samotné. Navozuje pocit sytosti, protože ve spojení s tekutinou nabobtná a zaplní žaludek, čímž podporuje detoxikaci. Udržuje kvalitu cév a žil, čistí trávicí trakt, omezuje riziko obezity, rakovinných bujení, reguluje hladinu krevního tuku. Vyhovuje stravovacím zásadám veganů. Psyllium můžete zakoupit i u nás – v BIO kvalitě ho najdete za sníženou cenu v sekci  Zdraví.   
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Dýňová polévka se smetanou
Co s dužinou, když vydlabete dýni? To je jednoduché! Uvařte si dýňovou polévku, po které se vám začne stýskat hned poté, co ji dojíte. Je mnoho způsobů, jak dýňovou polévku připravovat. Můžete vytvořit zdravý vývar s další zeleninou, který následně rozmixujete. Více žádaná je však dýňová krémová polévka s přidanou smetanou, kterou vám nyní taky doporučujeme. Jak ji připravit? To zjistíte v tomto článku. Budete potřebovat: Dýni (ideálně Hokkaido, dají se zpracovat i další druhy, cca 600 g) Cibuli (3 ks) Olivový nebo dýňový olej (6 lžic) Smetanu ke šlehání (2 kelímky) Bazalkové pesto (není nutné) Vodu (600 g) Pepř a sůl, koření Dýňová semínka (na ozdobu) Postup:  Nakrájejte cibule a nechte je zesklovatět na oleji. Dýni nakrájejte na drobnější kousky a pořádně ji osmahněte. Dejte vařit vodu, kterou následně zalijte na pánvi připravenou směsí. Osolte a přidejte koření dle chuti. Nezapomeňte na pepř, dodá výraznost dýni. Vařte do té doby, než bude dýně zcela měkká. Rozmixujte do hladka, až nyní přidejte kelímek smetany a opět dochuťte. Základ je hotov. Před servírováním na pánvi osmahněte a zasolte dýňová semínka. Porci polévky nalijte do misky, pokapejte smetanou ke šlehání, přidejte lžičku pesta a horká dýňová semínka. Na vrch můžete ještě přidat trochu pepře. Mňam! 
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? I
Nebaví nás to, ale dělat to bohužel musíme. I když se mytí nádobí zdá být jako věc nekomplikovaná, lze si tuto úklidnou činnost ještě podstatně zjednodušit. Jakými kroky vylepšit své tradiční postupy? Čtěte náš článek. Pro jistotu hned na začátku upozorňujeme, že se jedná o rady týkající se ručního mytí nádobí. Nádobí před samotným mytím nejprve zbavte hrubých zbytků jídla, které by vám akorát mohly zacpat dřez. Díky tomuto kroku si taky pojistíte menší špinění vody. Soustřeďte se i na tekuté složky, hlavně myslete na olej, který z pánve vytřete ideálně papírovými utěrkami. Určitě je nejlepší, mýt nádobí ihned po jeho použití. Zabráníte tak zasychání jídla a ušetříte si čas při odstraňování špíny. Ne vždy máte možnost vrhnout se na nádobí ihned. Pokud jej jdete umývat s odstupem, pak nechte nádobí nejprve odmočit. Obvykle postačí samotná voda, pokud však jde o odolné usazeniny, využijte saponát. Každý má pro umývání nádobí odlišné postupy, my se budeme soustředit na dva základní. Zaprvé máte možnost napustit dřez vodou, přidat speciální přípravek na nádobí a postupně jednotlivé kousky umývat. Pro tento postup se vám bude hodit druhá oddělená část škopku nebo jiná nádoba, ve které na vás bude čekat již chladnější čistá voda, do které nádobí namočíte. Nezapomeňte na nutnost čistícího prostředku v první fázi, bez něj nádobí dostatečně z hlediska hygieny neumyjete. 
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Dýňové muffiny
Dýňové muffiny jsou velkou dobrotou. Péct je nemusíte pouze na Halloween. Pokud máte k dispozici dýně, připravujte tuto pochoutku kdykoliv dle libosti. Tato obdoba muffinů je co se týče přípravy trochu náročnější, ale přinejmenším stojí za vyzkoušení. Mňam, to bude dobrota! Budete potřebovat: Dýni (připravenou na pyré, 450 g) Hladkou mouku (350 g) Cukr krystal nebo třtinový (80 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Vejce (2 ks) Kokosový olej (120 ml) Skořici (mletou, asi 2 lžičky) Muškátový oříšek (mletý, ½ lžičky) Hřebíček (mletý, ½ lžičky) Sůl Postup:   Nejprve je třeba vydlabat čerstvou dýni a připravit pyré. Nezapomeňte dužinu zbavit pecek, pro přípravu pyré se hodí i pevnější části dýně. Pyré nevařte, pouze rozmixujte. Při přípravě samotného těsta nejprve smíchejte všechny suché suroviny, respektive sypké přísady. Ve zvláštní misce smíchejte pyré s tekutými surovinami a vytvořte směs. Následně smíchejte všechny přísady dohromady a připravte hladké těsto. Snažte se míchat ručně, mělo by vzniknout hladké těsto bez hrudek. Připravte si formu na muffiny, jednotlivé prohlubně vyplňte košíčkem. Těsto nalívejte do košíčků, neplňte je vrchovatě, těsto by mělo vyskočit. Muffiny pečte asi na 170°C po dobu 25 minut. Hotové muffiny ihned nevyndávejte, nechte je chladnout ve formě. Muffiny skvěle chutnají se zakysanou smetanou nebo vyšlehaným mascarpone. Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla III
Avokádo Avokádo se v posledních letech dostalo snad do všech snídaňových nabídek. Vytváří se z něj taky zdravé snacky nebo výtečné dipy. Avokádo obsahuje škálu vitaminu, taky železo důležité pro krev, nebo měď a fosfor. Dodá tělu taky zdravé tuky. Zkuste třeba avokádový dresink, kterým zpestříte studený i teplý salát. Klíčky mungo Zůstaňme ještě u pestré zelené barvy. Klíčky mungo zakoupíte ve vybraných prodejnách, mnohdy však i v supermarketu. Prodávají se nevyklíčené a tvrdé. Před konzumací je nutné nechat je namočené nejméně tři dny, aby stihly alespoň trochu naklíčit. Goji Nenápadné malé plody kustovnice jsou sice malé, ale mají velkou sílu. Taky urychlují metabolismus, což mnoho strávníků jistě ocení. Co dalšího pomůže? Není to jen o jídle. Pokud chcete své tělo udržet v kondici, určitě je dobré dostatečně spát a odpočívat. Věnujte se též pohybovým aktivitám. Alespoň hodinu dvakrát v týdnu byste měl věnovat sportu. V zimním období tělu prospěje návštěva sauny. I na podzim se snažte co nejvíce vystavovat na sluníčku. Paprskům ubývá sil, a proto je zvlášť důležité nevyhýbat se pobytu na slunci. Pokud pátráte po vhodných doplňcích stravy, pomohou vám různé druhy probiotik. Hodit se vám budou určitě vitaminy, doporučovány bývají taky pastilky se zinkem nebo vitamin C. Vsaďte na doplňky stravy, které vám doporučujeme na konci každého dílu našeho článku. Prozkoumejte naši celou nabídku. Máte hromadu možností, jak připravit organismus na podzimní sychravou vlnu.
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Halloweenské prsty
Jedny z nejoblíbenějších dobrot, které se na tento den připravují, jsou halloweenské prsty. Na první pohled vypadají opravdu děsivě, možná na ně při pohledu každý nedostane chuť, ale po okušení už jim neodoláte. Jemné těsto doplněné jahodovou marmeládou vám zachutná! Budete potřebovat: Polohrubou mouku (cca 100 g) Máslo (45 g) Třtinový cukr (1,5 lžičky) Vanilkové aroma Mléko Kakao (lžičku, není nutné) Na ozdobu: Mandle (poloviny nebo plátky, cca 12 ks) Marmeládu (jahodovou) Postup: Zmíněné ingredience vám postačí asi na 12 kusů, záleží na velikosti. Pokud plánujete prstů vyrobit více, navyšte dávku dle potřeby. Příprava je jednoduchá. Všechny ingredience promíchejte a těsto pořádně opracujete do hladka. Mělo by být vláčné. Ideálně jej zabalte na hodinu do potravinové fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout. Chladné těsto se vám bude mnohem lépe zpracovávat. Rozdělte množství asi na zmíněných dvanáct kousků a vytvarujte malé válečky. Vytvoříte je tak, jako byste modeloval prsty. Jemně je ohnete ve dvou místech a za pomoci párátka dotvarujete rýhy. Nezapomeňte na nehet, postačí přidat polovinu či plátek mandle. Vyložte prstíky na pečící papír, položte na plech a pečte asi na 170°C po dobu 15 minut. Efekt děsivých prstů zvýšíte i tím, že spodní části prstů namočíte do jahodové marmelády. Zbytek marmelády vložte do mističky a nechte volně k namáčení. 
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla I
Nechcete se zase stát obětí chřipky a nachlazení? Víte, že svůj organismus můžete chránit pomocí běžně dostupných potravin? Co jíst, aby si tělo zvýšilo imunitu a vy jste podzimní nastydlé náladě unikl s úsměvem? Přečtěte si náš článek plný různorodých tipů. Dýně, kaki, batáty, mrkve, pomeranče i mandarinky Co spojuje tyto plody? Jasně, oranžová barva. V podzimně zbarvených plodech najdete dostatek betakarotenu, který podporuje tvorbu vitaminu A, jež je velmi důležitý pro imunitní systém. O dýni v našem magazínu během nejbližší doby ještě několikrát uslyšíte, zkuste však zpracovat i jiné plodiny. Granátové jablko Decentně vzhlížející plod, po jehož rozkrojení se na vás vyřítí mraky semínek pokrytých dužinou. Granátové jablko posiluje imunitu, je bohaté na kyselinu ellagovou, která dodá vašemu organismu sílu a energii. Citrusy Na citrusové plody nesmíme zapomínat. Citronům dáváme jedničku. V práci popíjejte vodu s citronem a zásob vitaminu C máte až do zimy. Bude se hodit! Pokud citron přidáváte do čaje, pamatujte si, že je nutné alespoň chvíli vyčkat, než hrneček s nápojem trochu vychladne, jinak vitaminy a jiné zdravé látky v citronu znehodnotíte! Vločky Ovesná kaše k snídani? Váháte? Lepší období než podzim pro ovesnou snídani nenajdete. Vločky výrazně podporují imunitu, zejména díky argininu. Otestujte! Třeba s granátovým jablkem! 
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa II.
S vepřovým masem se neodmyslitelně váží i vepřové hody a zabíjačky. V dnešní době se už pomálu setkáme s domácí zabíjačkou od samého počátku zabití prasátka až po výrobu masných výrobků. Lidé se spíše uchylují k zakoupení polotovarů, ze kterých si doma připraví škvarky nebo tlačenku. Víte jaký kousek vepřového masa je vhodný k přípravě masové rolády nebo steaku? V druhé části vám přinášíme popis dalších druhů vepřového masa. Panenská svíčková - je neobyčejně křehký kousek masa. Je jemný a proto se skvěle hodí k rychlé přípravě řízků, medailonků nebo nakrájený na nudličky k rychlému restování. Při pečení svíčkovou pečte v celku nebo uprostřed naplněnou. Pečeně (karé) - jedná se o libové maso ze zad. Zadní část s kostí se nazývá kotleta. Toto maso také pečte v celku a s kostí, aby se rychle nevysušilo. Plátky jsou vynikající na gril nebo na pánev. Žebra (z boku, pečeně nebo z krkovice) - žebra se nejčastěji pečou, grilují nebo udí. Dávejte pozor na vysušení, protože tento druh masa má velmi málo krátkého masa. Hlava, lalok, nožičky, kůže,ořez, sádlo a vnitřnosti - hlava se používá k výrobě zabíjačkových specialit - huspenin, tlačenek nebo prejtu. Lahůdkou jsou líčka. Z nožiček se připravuje sulc, huspenina nebo aspik. Z ořezů a vnitřností se připravují guláše. Vnitřnosti se především používají k přípravě zabíjačkových pochutin. Vše o mase se dočtete v knize JAK NAKUPOVAT A ZPRACOVÁVAT MASO. Najdete zde veškeré informace o vepřovém, hovězím, telecím, jeněčím mase a zvěřině.  
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa I.
Kdo by neměl rád kvalitné vepřové maso. Na řízečky, gulášek nebo pečené vepřové kolínko s křupavou kůžičkou. Každý má rád něco jiného a proto i zde platí pořekadlo: "Sto lidí, sto chutí." Víte, jak se roděluje vepřové maso a jaký kousek se hodí na přípravu guláše nebo minutky? V tomto článku na pokračování vám popíšeme na jaké části se vepřové maso porcuje a jak dané díly využijete při přípravě pokrmů. Bok - je to měkké a aromatické maso. Po upečení si pochutnáte na křupavé kůžičce. Lze z něj připravit plněné rolády nebo jej dusit. Pokud milujete škvarky, stačí vepřový bok nakrájet na kostky a vyškvařit. Skvělý je i uzený nebo grilovaný bok. Koleno - vždy koupíte s kostí a s kůží. Přední koleno je menší a masitější. Zadní bývá tučnější. Pomaličku je vařte, pečte nebo uďte. Krkovice - bývá prorostlá tukem. Vhodná na pečení a grilování. Při pečení se upravuje v celku, na plátky nebo na kostky. Vynikající je i steak nebo řízek. Kýta - se dělí na vrchní a spodní šál, ořech a květovou špičku. Patří mezi libové části masa a nejčastěji se z ní vyrábí šunka. Vrchní šál je vynikající k přípravě řízků. Spodní šál je o něco tužší a tak je skvělý k pečení. Ořech a květová špička jsou vhodné k přípravě na nudličky a k restování. Květovou špičku lze použít na řízky a minutky. Plec - je méně tučná část masa. Může se dusit, péct, smažit, udit i sušit. Vhodná na roládu nebo řízky. Také se z ní připravují vynikající vepřové medailonky. Chcete-li načerpat více informací o mase, nejen vepřovém, vyzkoušet skvělé a chutné recepty, zakupte si knihu MASO z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína II.
Stejně jako marmelády, džemy nebo ovocné zavařeniny, tak i domácí vína mají v našich domácnostech dávnou tradici výroby. Dobře si pamatuji, jak můj děda pravidelně připravoval rybízové a višňové víno, které se, po jeho dostatečném dozrání, servírovalo při slavnostních příležitostech. Tuto tradici převzal i můj strýc, který dal přednost výrobě rybízáku. V první části článku - Jak na ovocná vína I. jste si mohli přečíst, co vše je nutné k jejich přípravě a jak začít. Dokvašování a zrání ovocných vín Při dokvašování a zrání ovocného vína objevíte na dni demižonu kal, který pochází z ovoce a kvasnic. Proto při stáčení vína postupujte opatrně a použijte hadičku, aby se kal nazamíchal do vína. Avšak na lahve ještě není ten správný čas. Lépe bude, když ke stáčení použijete jiný čistý demižon. Ten opět naplňte až po okraj a pečivě jej zazátkujte. Nyní však použijte korkový špunt bez skleněné trubičky. naplněný a zazátkovaný demižon uskladněte v chladné místnosti se stálou teplotou. Zde bude víno dokvašovat a dozrávat ještě půl roku. Po dané době se na dně demižonu opět objeví kal, ale již v malém množství. Při stáčení, nyní už do čistých lahví, postupujte opět opatrně, aby se kal nepromíchal. Čisté víno nechávejte dozrávat ještě rok. Po této době získá ještě lepší chuť a vůni. Vyzkoušejte výrobu rybízového vína. Postup najdete v článku: POSTUP VÝROBY RYBÍZOVÉHO VÍNA. Máte chuť na pořádnou sklenici vína? Nalijte si lahodný vinný mok do OBŘÍ SKLENICE NA VÍNO - GIFTREPUBLIC.  
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína I.
Nemusíte pocházet z krajů, které jsou bohatě pokryté vinicemi, abyste si mohli dopřát lahodný a lehce alkoholický nápoj, kterým je víno. Pokud vlastníte demižon, můžete si vyrobit vlastní víno z kdejakého ovoce. Co budete potřebovat? K výrobě ovocného vína vám postačí samotné ovoce, vinné kvasnice a cukr. Zdá se vám to málo? Opravdu je to vše, co k výrobě postačí. Výběr druhu ovoce je pouze na vás. Jak na to? Připravte si dokonale čistý demižon a korkové kvasné zátky se skleněnými trubičkami ("bublačky"). K utěsnění hrdla je nutné použít vosk. Cukr se používá řepný, do ovocných šťáv se přimíchá svařený ve vodě. Cukrovou vodu vařte 5 až 15 minut, aby byl cukerný roztok čistý. Cukrovou vodu je vhodné přefiltrovat, stejně jako šťávu. Platí zásada => čím více cukru ovoce obsahuje, tím méně cukrové vody přidáváte. Receptury na výrobu ovocných vín se liší. Jejich sladkost nebo kyselost si upravíte dle své chuti. Vinné kvasnice zakoupíte v drogeriích. Ovoce jako maliny, višně, ostružiny, jablka a hrušky je lepší nechat nakvasit. To znamená, že je umelete (višně bez pecek) a necháte stát v čisté, nejlépe kameninové, nádobě asi dva dny, než se na něm začnou tvořit kvasnicové kultury. Z takto připraveného ovoce nejdříve vylisujete šťávu. Ta už bude obsahovat kvasnice, proto už nemusíte přidávat nebo jen v malém množství. Zkoušeli jste si vypěstovat vlastní vinnou révu? Ne? Pak k tomu máte skvělou příležitost s pěstební sadou GROW ME - VYPĚSTUJ VÍNO.
Zobrazit článek >
 
Proč jsou celozrnné produkty lepší než bílé?
Snažíte se taky kupovat tmavé pečivo místo světlého? Dáváte přednost celozrnným těstovinám před těmi klasickými? Máte tušení, proč vlastně máme tento druh pečiva zařazovat do svého jídelníčku? Proč je lepší než klasické? Celozrnná mouka v sobě obsahuje mnoho rozemletých slupek. Právě v těch se skrývá nejvíce vitaminů a minerálních látek. Za připomenutí určitě stojí vláknina, která podporuje zažívání. Celozrnné pečivo také obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin D a E. Důležité jsou i esenciální mastné kyseliny, jejichž přísun zvýšíte ještě více, jestliže vyberete pečivo zdobené semínky. Velkou výhodou celozrnného pečiva je jeho rozmanitost. Můžete si upéct i nakoupit tolik druhů pečiva, že se vám jeho konzumace snad nikdy nemůže zdát nudná. Do pečiva se přidávají semínka a další suroviny, které jeho chuť ještě zpestří. Celozrnné pečivo tak nejvíc oceníte z hlediska chuti. Semínka a rozemletá zrnka dodají mouce lepší a mnohem plnější efekt. Nebudete mít pocit, že jíte jen prázdné kalorie a zasytíte se něčím zdravým. Navíc budete plný mnohem delší dobu. Při nákupu si dejte pozor na chytáky. Celozrnné pečivo podle zákona musí obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky z celkové váhy. Ne každé pečivo, které je tmavé, je celozrnné. Čtěte etikety a pokud možno i složení, ať víte, co vlastně jíte. Pracovat doma s celozrnnou moukou? Má sama o sobě výhody. Vydrží mnohonásobně déle než mouka bílá a vůbec se nezamlouvá molům. 
Zobrazit článek >
 
Recept na extra pálivé kuřecí křídýlka
Jste milovníkem pálivého jídla? Tak potom si nenechte ujít následující recept na kuřecí křídla, který pochází z Thajska. Jsou velmi pikantní a přitom nasládlá. Můžete je připravit k obědu či večeři, avšak ani jako pohoštění pro návštěvu nezklamou. RECEPT: Pálivé kuřecí křidýlka Ingredience na marinádu: 100 g medu 2 stroužky rozdrceného česneku kousek oloupaného a najemno nakrájeného zázvoru (cca 3 cm) 1 stonek citronové trávy, spodní část nasekaná najemno 1 lžička drcených sušených chilli papriček 60 ml sójové omáčky 60 ml rýžového vinného octa Další ingredience: 1 kg kuřecích křídel podrcené arašídy na posypání sůl lístky koriandru 2 limety Postup: Nejprve připravíme marinádu: smícháme med, česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli, sójovou omáčku a ocet. Marinádou přelijeme kuřecí křidýlka, promícháme a necháme hodinu marinovat v chladu. Troubu předehřejeme na 200°C. Křidýlka vyjmeme z marinády a vložíme do pekáčku.  Pečeme 30 minut dozlatova. Každých 5 minut křidýlka otočíme. Nakonec přelijeme zbylou marinádou a posypeme drcenými arašídy. Zvýšíme teplotu v troubě na 220°C a dopečeme ještě 5 minut. Před podáváním dosolíme podle chuti. Posypeme křidýlka nasekaným koriandrem a podáváme s klínky limet na pokapání a se zbylými arašídy.   Máte rádi kořeněná jídla a rádi experimentujete v jejich ochucování? Zakupte si knihu KOŘENÍ, ve které se dočtete o rýzných druzích koření a jejich využití.        
Zobrazit článek >
 
Dodejte tělu vlákninu
Každý ví, že pro správnou funkci trávení je důležitý dostatečný příjem vlákniny. Díky ní se nám zlepšuje funkce střev a zamezí se tím nepříjemnému nadýmání nebo zácpě. Pokud máte sedavé zaměstnání a k tomu ještě špatné stravovací návyky, měli byste do svého jídelníčku co nejdříve zařadit potraviny, které obsahují vlákninu nebo doplňky stravy s vlákninou - PSYLLIUM. PSYLLIUM se vyrábí z rostliny jitrocele indického, který se hojně vyskytuje v Indii. Rostlina má nenápadné květy a drobné lístky s jemným chmířím. Psyllium se získává z obalů semen této rostliny. V podstatě lze o psylliu říci, že splňuje funkci prebiotik. Taktéž se užívá při redukčních dietách. Účinky: čistí trávící soustavu zbavuje tělo nežádoucích toxinů brání ukládání nežádoucích tuků v těle udržuje optimální hladinu cholesterolu podporuje pravidelné vyprazdňování pomáhá tělu vstřebávat potřebné živiny funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva působí proti onemocnění srdce pomáhá při diabetu (prodlouží vstřebatelnost jednoduchých cukrů, zároveň s tím i inzulinovou odezvu, což přispívá ke stabilnější hladině cukru v krvi) přispívá k účinné léčbě hemeroidů (díky tomu, že je po psylliu stolice měkčí, není vyvíjen takový tlak na konečník při vyprazdňování) preventivně brání problémů s trávením, zabraňuje zácpě, průjmu i nadýmání Pokud budete konzumovat psyllium nalačno, získáte pocit sytosti a tím se zbavíte pocitu hladu. Neobsahuje žádné cukry.    
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! V
Houbové škvarky Vegetariánské škvarky aneb houby v tuku jsou velkou dobrotou a skvělou alternativou klasických škvarečků. V tomto odstavci vám prozradíme i jejich přípravu, neboť dobrotu byste si určitě měl zkusit taky uvařit. O houbách alias škvarku moc lidí nemluví nebo je ani nepřipravuje. To je ale velká chyba. Za pravdu nám dáte, hned jak škvarky ochutnáte. Na přípravu využijte pevnější houby, které nejsou příliš nasáklé vodou. Rozkrájejte je na menší kousky, ale zase ne tak malé, aby z hub smažením něco zbylo. Rozehřejte máslo, kterého je třeba využít poměrně velké množství. Na středním až vysokém ohni duste houby, které se postupně začnou zmenšovat. Jakmile již budou mít křupavou konzistenci, stáhněte pánev z plotny a nalijte do sklenic ještě v horkém stavu. Počkejte, až směs trochu vychladne, pak ji vložte do lednice. Houbové škvarky vám vydrží celý rok. Mazat si je můžete na chléb. Sádlo taky vytvoří perfektní základ pro správnou hubovou polévku nebo bramboračku. Využití pro tuto dobrotu určitě najdete. Jen do toho. Houby vyndejte z košíku včas Ať už vyberete jakýkoliv způsob úpravy, nerozmýšlejte se příliš dlouho. Houby byste měl ihned po příchodu z lesa vyjmout z košíku, aby nedošlo k plesnivění. Rozložte je na kredenc, podložit je můžete utěrkou nebo novinovým papírem. Opravdu myslete na včasnou úpravu, tu je nutné provádět, když jsou houby čerstvé. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! III
Houbové pyré Houby nakrájejte nejprve na drobnější kousky. Na pánvi rozehřejte malé množství másla a přidejte na něj houbovou směs. Poduste. Jakmile budou houby měkké a se správným aroma, přidejte k nim trochu vody a rozmixujte je. Pozor, někdy není nutné vodu přidávat. Vařte pár minut a následně pyré nalijte do vhodných nádob. Sklenice otočte víčkem dolů. Pastu si můžete namazat na chléb a nebo ji využít jako základ na vaření. Houby a kvašení Napadlo by vás, že kvašené houby podporují trávení? V této podobě jsou všechny druhy hub nejlépe stravitelné. Jak připravit kvašené houby? Nejprve je třeba nasbírané poklady rozkrájet na menší části a tepelně opracovat. Ideálně houby rychle nechte přejít varem. Nálev na kvašení připravíte za pomoci cukru a soli, dále kyselého mléka. Houby vložte do větší nádoby, nálevu je třeba tolik, aby pokryl všechny houby. Směs poskládejte do hrnce, přidejte libovolné koření. Přikryjte přichystanou dobrotu pokličkou nebo jiným krytem, na který případně ještě umístěte závaží, aby proces nenarušoval vzduch. Nezapomeňte na to, že kvašení by mělo probíhat okolo čtrnácti dní. Poté můžete hotovou směs rozlít do menších sklenic. Kvašené houby je nutné uchovávat v chladu. Můžete se radovat, i takto připravovaná směs dlouho vydrží. Pochutnat si na ní můžete klidně až na jaře. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! IV
Poduste je ve vlastní šťávě Houby nakrájejte na kousky a vložte na pánev nebo do hrnce. Pamatujte na to, že teplota by při dušení nikdy neměla přesáhnout 100°C. Došlo by ke ztrátě nejen aromatu, ale taky cenných minerálních látek. Takto připravené houby můžete samozřejmě ihned podávat, ale taky je v tomto stavu lze skladovat klidně až do další sezóny. Dušení prodlužte na dvacet minut, připravte vyvařené sklenice a nalívejte do nich houby. Sterilizace by měla být delší, okolo hodiny. Houby v octu Tento článek má za cíl navrhnout vám možné postupy a úpravy, nikoliv vás seznámit s podrobnými návody, a proto jsme pro vytvoření octových zavařovaček vytvořili speciální článek. Houby v octu vydrží klidně i přes celý rok. Pro přípravu octového pamlsku se hodí sbírat i menší pevné houbičky, které budou ve sklenicích vypadat nejlépe. Houby v soli Sůl dokáže houby vysušit a zajistí jejich výdrž dlouhou minimálně půl rok. Houby nakrájejte na menší kousky a sypte pomalu do sklenice. Každou vrstvu zasypte solí. Poměr hub a soli by měl být v přibližném stavu 1:4. Houby  uchovávejte v chladu a tmě. Můžete je pak přidávat do libovolných pokrmů, jen myslete na to, že jídlo po přidání těchto hub už nesmíte solit. Tento druh úpravy vlastně nahrazuje proces sušení. Před přisypáváním soli nezapomeňte na to, že samotnou sůl byste měl nejprve vysušit. 
Zobrazit článek >
 
Nejen po ránu chutný šálek kávy
Jak se zpívalo v jedné z reklam na kávu: "....aroma ti říká - vstaň!". Za sebe jen potvrdím, že nic tak skvěle po ránu nenaladí, jako voňavý šálek skvěle připravené kávy. Někdo ráno vstává s turkem, jiný si potrpí na dokonalý černý nápoj z kávovaru. Nejen příprava čaje, ale i kávy si zaslouží svůj čas. Něco jako obřad přípravy kávy. Čerstvost namleté kávy nic nenahradí. A aby jste ponechali kávě tu nejlepší kvalitu co nejdéle, pak kávová zrna uschovávejte v přostředí, které bude suché, chladné a tmavé. Tím zamezíte ztrátě aroma, žluknutí a napadení plísněmi. Při skladování dbejte na to, aby káva nebyla poblíž dalších aromatických potravin, protože má tendenci pohlcovat pachy. Kávu skladujete v zrnkovém stavu. Před přípravou kávy si namelte pouze požadované množství. Také kvalita vody velmi ovlivňuje chuť kávy: Tvrdá voda - neutralizuje ovocné kyseliny obsažené v kávě. Měkká voda - zdůrazňuje kyseliny obsažené v kávě.   Dopřejte si nejen kvalitní kávu, ale i její dokonalou přípravu s KÁVOVAREM PHILIPS EP5314/10 Series 5000. Kávovar je vybavený keramickými mlýnky, které jsou extrémně pevné a přesné, takže si můžete vychutnat čerstvou aromatickou kávu z nejméně 20 000 šálků. Termoblok zajistí horkou kávu a cappuccino o dokonalé teplotě pro celou vaši rodinu. Tajemství spočívá v jeho lehkém těle z hliníku a nerezové oceli, která dokáže rychle dosáhnout vysokých teplot. Klasický napěňovač mléka vytváří páru, takže můžete snadno připravit hedvábně hladkou mléčnou pěnu pro své cappuccino. Co víc? Jelikož má klasický napěňovač mléka pouze dva díly, také se snadno čistí. Plně automatický přístroj nabízí širokou škálu snadno použitelných možností přizpůsobení nápoje podle vaší chuti. Můžete si snadno přizpůsobit a uložit do paměti délku, sílu a teplotu přípravy jednotlivých nápojů. Nebojte se objevovat, experimentovat a vysnít si jakýkoli nápoj. S funkcí MEMO vždy získáte šálek kávy podle své chuti. Tato funkce umožňuje upravit a uložit délku extrakce kávy a cappuccina, takže váš přístroj bude přesně vědět, jakou kávu a cappuccino máte nejraději. Spařovací jednotka je srdcem každého plně automatického kávovaru a měla by se pravidelně čistit. Plně vyjímatelná spařovací jednotka umožňuje důkladné čištění opláchnutím pod tekoucí vodou.      
Zobrazit článek >
 
Remosku dnes můžeme používat díky českému vynálezci! I
V tomto dvoudílném článku vás seznámíme s fakty dokumentující příběh remosky. Napadlo by vás, že za zrozením tohoto kuchyňského spotřebiče stojí český vynálezce? Jak remosku využít a co vám tento spotřebič může nabídnout? Čtěte dál tento článek.  Remoska by se jednoduše dala popsat jako velká pánev či hrnec s uzávěrem. Nádoba funguje na elektřinu, vyráběna může být z více druhů materiálu.   Jak již bylo zmíněno v úvodu, o vznik remosky se postaral český vynálezce. Remosku stvořil muž jménem Oldřich Homuta. Tento elektrotechnik vycestoval do Švédska, kde ho zaujal tehdy poměrně nákladný elektrický hrnec, který sice skvěle fungoval v případě vaření, ale nezvládal péct, takže trouba v každé domácnosti stejně byla nutná. Co kdyby existoval přístroj, který zvládne obojí?  Jakmile se vynálezce vrátil na území Československa, měl ve svých budoucích plánech jasno. Spolu se dvěma dalšími kolegy vymyslel prototyp, který bude splňovat požadavek vaření i pečení. První spotřebič byl vyroben v roce 1953, jeho vylepšení pak přišlo na trh v roce 1955.  V padesátých letech se tedy už remoska vyráběla ve velkém. Produkce sídlila ve Zdicích, později přesídlila do Kostelce nad Černými lesy. Remosky svou slávu zažily zejména do devadesátých let, kdy na trh z ciziny přišly další elektrické kuchyňské ,,vylepšováky‘‘. Jedním z nich byla mikrovlnná trouba, dále přišla na trh třeba fritovací zařízení nebo sendvičovače a další dnes již klasiky. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! I
Je to tu. Dešťové přeháňky dorazily a odborníci už předpokládají první velké výskyty hub. Taky už plánujete houbovou sbírku? Nebo jste snad už v první krátké vlně nějaké přírůstky nasbíral? Ať je to tak či onak, na obří houbové nálože se teprve jistě připravujete. V našem magazínu jsme se již zabývali tématy typu jak houby sbírat nebo kam a kdy se na houby vydat. Dnes se podíváme do kuchyně. Co dělat s tolika houbami hned v několika košících? Jak nadílku zpracovat? Čtěte dál tento článek a dozvíte se víc. Před mražením je tepelně opracujte Houby jsou samozřejmě živý organismus. Pokud bychom je porovnávali s dalšími dary přírody, mohli bychom říct, že jsou houby jedním z nejaktivnějších organismů. Vylučují mnoho látek, taky toxiny, které jsou pro  naše zdraví nevhodné. Funkce rozkladu bohužel chlad nezastaví. Proces vývoje houby zastavíte jedině teplem. Proto je důležité, abyste houby před vložením do mrazáku tepelně opracoval. Postačí spaření vroucí vodou. Můžete taky houby pět minut v hrnci podusit. Bohatě bude stačit podušení v mikrovlnce. Tepelná úprava má velkou výhodu. Houby pustí přebytečnou vodu a do mrazáku se vám alespoň vejde větší houbová porce. Po vyndání z mrazničky nečekejte, až houby rozmrznou. Přidávejte je do jídla ihned. Docílíte tak nejen lepší konzistence hub, ale neztratíte ani jejich plnou chuť. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9