EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Česnekovo-parmazánová svačinka - Česneková pizza
Máte v plánu pozvat pár přátel nebo si jen tak posedět s manželkou či přítelkyní u dobrého vína, ale nevíte, na čem jednoduchém a rychlém na přípravu byste si pochutnali? Zkuste nasledující recept na opravdu jednoduchou pizzu. Avšak s přípravou těsta začněte večer, protože těsto bude přes noc odpočívat v lednici. RECEPT: Česneková pizza Ingredience na výrobu těsta: 275 g hl. mouky 1 lžička olivového oleje 1 lžička soli 1/4 lžičky sušeného droždí 1/4 lžičky krupicové cukru Ingredience na pokrytí těsta: 4 stroužky česneku 4 lžíce olivového oleje mořská sůl 80 g parmazánu Postup: Do mísy nalijeme 200 ml vlažné vody. Vařečkou vmícháme olej, sůl, droždí a cukr. Přidáme mouku a mícháme dokud nevznikne řídké hladké těsto. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme těsto kynout - cca 2 hodiny. Poté dáme těsto do chladničky a necháme je zde přes noc (pokud budete připravovat těsto na pizzu ráno, lze je ponechat v chladničce nejméně 3 hodiny). Těsto během chlazení spadne - to nevadí. Nejméně 30 minut před pečením předehřejeme troubu na 250oC.  Plech nebo pizza káme vložímedo spodní třetiny trouby a lehce jej potřeme olejem. Než se trouba nahřeje připravíme si těsto: řádně je podmoučíme a rozdělíme na dva díly, vytáhneme okraje a podhrneme dolů. Těsto zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě nakynout. Vykynuté těsto vyválíme na obdelníky nebo kruhy a přeneseme je na plech s pečícím papírem. Rozdrtíme si česnek, promícháme ho s olivovým olejem a touto směsí potřeme oba díly těsta. Poté je posypeme nastrouhaným parmazánem. Jeden připravený díl těsta přeneseme i s plechem k troubě a i s pečícím papírem pizzu přesuneme na pizza kámen nebo plech. Pečeme cca 10 minut dozlatova. Stejně tak upečeme i druhý díl těsta. Zamiloval jste si pizzu a chcete zkusit další variace. Zakupte si kuchařku PIZZA 50 SNADNÝCH RECEPTŮ.
Zobrazit článek >
 
PHEM 1000 AUTOMATICKÉ ESPRESSO dárek pro celou rodinu!
Šálek kvalitní kávy, která je chutně připravená naladí snad každého, a to na celý den. Pokud si doma vaříte klasického turka, zanechte tohoto kávového barbarství a přejděte na mnohem dokonalejší stupeň přípravy kávy. Dopřejte si každý den skvělou chuť šálku espressa či cappuccina, kterou Vám nabízí automatické espresso Philco PHEM 1000. Další skvělou výhodou je výběr z 6 druhů nápojů. Aroma čerstvě namleté kávy ve spojení s lehce našlehanou mléčnou pěnou přináší jedinečný zážitek pro pravé milovníky kávy. Nejmodernější technologie, inteligentní ovládání a oceněný italský design činí z kávovaru Philco špičkový výrobek. Kávovar Philco PHEM 1000 je opatřený patentovaným ocelovým mlýnkem, takže si můžete nastavit 5 hrubostí mletí a navíc máte možnost i upravit si dobu mletí kávy v servisním nastavení. Taktéž zvládne připravit 6 druhů nápojů. Kávovar navíc pracuje velmi tiše, takže si svou oblíbenou kávu můžete připravit i v brzkých ranních hodinách, aniž byste někoho vzbudili. Snad jen tou vůní... Připravte chutnou kávu pro celou Vaši rodinu jako profesionální barista. K tomu stačí jedno stisknutí tlačítka a připravíte všem takovou kávu, jakou máte všichni nejraději. Vrcholná technologie, inteligentní ovládání a cenami ověnčený design tohoto kávovaru je zárukou kvality.
Zobrazit článek >
 
Klasický ruský boršč
Uvařte si tradiční ruskou polévkovou pochoutku. Pochutná si na ni jistě celá rodina. Není na co čekat, jdeme vařit! Na přípravu je třeba vyhranit si dvě hodiny. V celkovém čase se vyskytnou pauzy, ale vaření vzhledem ke spoustě kroků na kratší nestáhnete. Budete potřebovat: Rajský protlak (2 lžíce) Zelí (200 g) Červená řepa (300 g) Mrkev (100 g) Brambory (200 g) Hovězí s kostí (500 g) Cibule (2-3 ks) Česnek  (4 stroužky) Pepř celý (8 kuliček) Bobkový list (4 ks) Kopr, petržel, sůl a pepř Olej Postup: Hovězí s kostí dejte vařit. Po té, co několikrát vypění, stáhněte jeho teplotu, osolte ho a pak vařte na mírném ohni asi hodinu a půl. Pěnu nezapomínejte sbírat! Jakmile bude vaření téměř u konce, je třeba přidat bobkový list a pepř. Vyjměte maso a vývar přeceďte. Maso musí být měkké. Rozeberte ho na jemná vlákna. Přidejte kousky masa a zpět do vývaru. K němu nakrájejte brambory. Opět vařte asi patnáct minut, případně opět odeberte pěnu. Zelí nakrájejte na nudličky, vložte ho do hrnce, navyšte teplotu na maximum a pak ji zase snižte. Opět vařte. Zatímco se část polévky vaří, připravte si ostatní zeleninu. Vše nakrájejte a osmahněte na pánvi. Česnek můžete prolisovat. Řepu ideálně nastrouhejte. Na pánev nalijte trochu vývaru a přidejte protlak. Pečlivě vše promíchejte a přidejte do hrnce. Nechte změknout zeleninu a ihned podávejte. Boršč je výborný taky se zakysanou smetanou. Vyzkoušejte! Nezapomeňte ho zasypat koprem nebo petrželí. Kuchařky najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás I
Máme kolem sebe tolik potravin, které pokládáme za úplně běžné suroviny pro přípravu některých pokrmů, stále s nimi manipulujeme a ani si neuvědomujeme, jaká moc je s nimi spojená. Do tohoto článku jsem vybrala kousek běžného ovoce, známý druh zeleniny, taky jiné pomocníky, které běžně obsahují naše spíže. Dále vás v krátké sérii článků překvapí jeden úplně obyčejný, ale mocný nápoj. Pojďme na to. Rajčata Vitamin C v rajčatech posiluje imunitní systém, působí proti virům. Vitamin E v hojném zastoupení zase pomáhá tělo zbavovat toxinů. Obsahují lykopen, který brání vzniku některých druhů rakoviny, chrání pokožku před slunečním zářením. Rajčata podporují trávicí soustavu a dodávají energii celému organismu. Jsou skvělým pomocníkem v případě chudokrevnosti a zabraňují únavě. Rajčata by v dostatečné míře měli konzumovat lidé s rizikem kardiovaskulárních chorob nebo ti, kteří s již takovou chorobou prošli. Rajče dodá pružnost cévám, pomáhá proti stárnutí. Takže dnes na večeři třeba rajčatový salát? Jablka Jablka přirozeně snižují hladinu cholesterolu v krvi, jsou taky skvělou prevencí proti vzniku Alzheimerovy choroby. Je to ovoce vhodné pro diabetiky, hlavně tedy jablka Golden zeleného zbarvení. Jablka organismus chrání před rakovinou prsu a plic. Jde o nízkokalorické jídlo, které se vyplatí konzumovat při hubnutí. Zasytí až na několik hodin. Jablka taky pomáhají kostem růst, v případě dospělého jedince jim pak dodávají potřebnou výživu pro sílu a nezlomnost. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Netradiční zmrzlinové příchutě II
Majonézová zmrzlina  Ochutnání této zmrzliny si možná už vyžaduje trochu té odvahy. Dal byste si zmrzlinu z majonézy? Tato novinka se dostala na trh až tento rok, přišli s ní Skotové ve Falkirku. Pokud sledujete dění ve světě, možná jste si této zprávy už všiml, pro novináře se stala tato zmrzlina opravdovým unikátem, o kterém se museli podělit s celým světem. Někteří přezdívají majonézovou zmrzlinu dvouslovným termínem ,,Ice Hellmans‘‘.  Krokodýlí zmrzlina Zmrzlina z krokodýla? Nemějte strach, jde pouze o jeho vejce. Krokodýlí zmrzlinu můžete ochutnat třeba na Filipínách v cukrárně Sweet Spot. Tato zmrzlina se barví na jemně zelenou barvu, aby se vzhledově blížila ke kůži krokodýla. Jejich vejce jsou do zmrzliny přidávány za účelem intenzivnější chuti. Zmrzlina má díky specifické vejcové chuti plnější chuť a je smetanovější. Věděl jste, že krokodýlí vejce je z osmdesáti procent tvořeno žloutky? Zmrzlina je navíc takovou výživnou bombou, neboť krokodýlí vejce obsahuje daleko větší počet vitaminů a minerálů než vejce slepičí.  Levandulová zmrzlina Zmrzlina krásné fialkové barvy může působit na první pohled jako borůvková. Troufli byste si zkonzumovat smetanovou zmrzlinu, která však nevoní po borůvkách, ale po levandulích?  Salátová zmrzlina  Že lze štíhlá linie udržet i přes konzumaci zmrzliny? No, těžko říct, asi bychom to museli vyzkoušet. Salátová zmrzlina je oblíbená zejména v Americe, kde je téměř zmrzlinovým standardem. Obvykle v ní najdete mix barevných paprik a okurku. 
Zobrazit článek >
 
Pistácie solené
Pistácie. Velmi oblíbené jídlo takzvaně na zob. Jak chutnají vám? Taky byste je mohl jíst klidně od rána do večera? Můžete tak činit bez výčitek. Vždyť se jedná o ta zdravé dary přírody. No posuďte podle našeho článku sám.  Oproti ostatním oříškům obsahují pistácie méně kalorií. Navíc jsou velice bohaté na fosfor a hořčík. Ten pomáhá třeba s absorpcí vápníku. Dále je tu vitamin B6. Jistě vás potěší, že obsahují taky velké množství vlákniny, která má pozitivní vliv na metabolismus a pomáhá při hubnutí.   Obsažený vitamin A a E zase pomáhá při detoxikaci organismu. Esenciální mastné kyseliny působí na zlepšení imunitního systému.  Pistácie přispějí ke zdraví vašeho srdce. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Působí preventivně proti krevním sraženinám a taky proti infarktu. Otestujte jejich sílu.   V pistáciích se taky vyskytuje podstatné množství mědi. Jedná se o prvek, který přispívá například k tvorbě krvinek. Navíc urychluje metabolismus.  Pokud máte problém ve zvládání stresových situací, jistě vás potěší to, že pistácie proti negativu jménem stres působí velmi dobře. Pomáhají navíc snižovat krevní tlak. Jen si dejte pozor na solené produkty. Prostřednictvím tohoto druhu pistácií zkonzumujete zbytečně moc soli.  Pistácie obsahují fenylalanin, látku, která zlepšuje náladu a omezuje chuť na jídlo.  A jedna zajímavost na závěr našeho povídání. Slyšel jste o tom, že pistácie jsou extrémně hořlavou potravinou? Dokonce u nich bylo prokázáno samovznícení. Údajně by tyto ořechy neměly být skladovány po velkých hromadách. 
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Jak na to? II
Vsaďte na bylinky  Nejvíce vám v prvních dnech bude vadit, že jídlo bez soli nemá téměř žádnou chuť. Nebudeme vás napínat, opravdu moc nemá, pokud jste byl zvyklý na výraznější solení. Jenže vyzrát nad nedostatečným ochucením dle vašeho gusta můžete snadno pomocí jiného kulinářského triku. Vsaďte na bylinky. Vybírat můžete dle vůně i chuti. Kombinujte pepř, česnek, citronovou šťávu a další aromatické bylinky. Najednou se chuť jídla zase probudí.  Kontrolujte potraviny v supermarketu  Není pomazánka jako pomazánka. Dokonce i stejné druhy sýrů se podílem přidané soli mohou značně lišit. Přečtěte si složení výrobku, než si jej koupíte. V mnohých případech jistě budete překvapen zjištěním.  Vsaďte na čerstvé plodiny a domácí přípravu  V čerstvém ovoci a zelenině ze zahrádky se skrývat žádní nadbytečná sůl nebude. Když pak z těchto potravin uvaříte jídlo sám, máte jistotu, že v něm není nic nepatřičného. Připravujete si co nejvíce pokrmů doma, dle vlastních receptů.  Dejte si na čas  V závěru článku je ještě nutné upozornit, že odsolování organismu by nemělo probíhat jen několik dnů. Pokud chcete své tělo opravdu očistit a shledat pozitivní účinky nedosolování na orgánech nebo váze, pak je nutné solnou dietu vydržet minimálně dva pět týdnů, ideálně až dva měsíce. Jen tak shledáte skvělé účinky. 
Zobrazit článek >
 
V hlavní roli zelenina - zpracování zelí a brambor
Sklízíte vaše výpěstky a už máte zaplněné veškeré bedýnky a košíky? Nevíte si rady co se sklizenou zeleninou? Zkuste naše tipy na zpracování zelí a brambor. 1. RECEPT: Gurmánské zelíčko Toto zelí je vynikající jako příloha k masu, nebo jako nádivka do kuřete či kačeny. 1/2 hlávky bílého zelí 3 větší červená jablka 1 velká červená paprika 3 dcl bílého vína bílý pepř sůl cukr Postup: Zelí a papriku nakrájíme na tenké proužky. Podusíme je na oleji a přidáme koření. Po chvilce přilijeme víno, které budeme nalévat postupně. Směs dusíme do poloměkka. Přidáme neloupaná jablka rozkrájená na čtvrtky a dusíme. 2. RECEPT: Velmi chutné zapečené brambory 500 g brambor 300 g vařeného zelí 4 houskové knedlíky 250 g vařeného masa 2 cibule 1 dl červeného vína 2 dl smetany 2 vejce 100 g strouhaného sýra kečup sójová omáčka pepř sůl Postup: Omyjeme a oloupeme brambory, které pak nakrájíme na tenká kolečka. Oloupeme a nakrájíme cibulku. Maso nakrájíme na kostičky, přidáme kečup - sójovou omáčku - sůl - pepř a promícháme. Olejem vymažeme pekáč - pekáč zakoupíte v eshopu zde Postupně klademe zelí, na kostičky nakrájené knedlíky, cibuli a kolečka brambor. Podlijeme vínem a zapékáme v troubě. Před dopečením posypeme nastrouhaným sýrem a polijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Vyzkoušejte další skvělé recepty na zpracování vaší zeleniny. Kniha V HLAVNÍ ROLI ZELENINA vám představí všechny způsoby využití více než 50 druhů zeleniny – od artyčoku až po vodnici. Nezáleží na tom, zda nakupujete zeleninu v supermarketu nebo na trzích od místních prodejců, jistě si pokaždé vybíráte z pestré palety různých druhů. Pokud ale nevíte jistě, jak nejlépe zpracovat kapustu či artyčoky, chcete si založit bio zeleninovou zahrádku, přejete si upevnit zdraví všech členů rodiny a omezit používání produktů s vysokým obsahem chemických látek nebo jednoduše toužíte zužitkovat zeleninu do posledního zbytku, pak potřebujete naši novou jedinečnou publikaci V HLAVNÍ ROLI ZELENINA. Zjistíte, jak zeleninu v kuchyni zpracovat tak, aby chutnala celé rodině.      
Zobrazit článek >
 
Znáte druhy steaků? I
Již jste si mohl na našich stránkách přečíst článek o stupních propečení steaků. Tentokrát se podíváme na jednotlivé druhy steakových pochoutek. Jaký z nich máte nejradši? Mignon Mignon nebo taky Filet mignon. Tak se jmenuje malá steaková porce z konce svíčkové. Jde o velmi křehké a libové maso. Nejčastěji ho na stůl dostanete krvavé či středně propečení. Obvykle je takto připravována maso vepřové, ale i na hovězí narazíte. Flank steak Flank steak má jednak mnoho způsobů využití, ale taky moc možností, jak ho připravovat. Maso lze dělat klasicky na grilu, na pánvi nebo ho podávat i jako dušený. Steak chutná nejlépe málo propečený. Jde o maso z hovězího pupku, přesně ze spodního šálu. Z tohoto masa připravuje slavný Mc Donald své hamburgery. Filet Napadlo vás někdy, že filety by se měly nazývat pouze některé plátky masa? Jde totiž o maso hovězí svíčkové. Díky tomu, že tento sval není téměř vůbec aktivní, je maso jemné a libové. Patří sice k dražším plátkům masa, ale co se týče žen, jde o nejčastěji zpracovávané maso. Hlavně tedy, když dámy vaří pro sebe. Muži filety nepovažují za pořádné maso, občas je i kritizují. Striploin steak New York Strip nebo taky Striploin steak je maso z nízkého roštěnce. Je poměrně dosti prorostlý tukem, ale zase je maso velmi měkké. Krájí se do větších plátků masa. Naučte se připravovat dokonalé steaky bez chybičky. Jak? Třeba s knihou Dokonalý steak, kterou najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Připravte si kvalitní šálek kávy
Nic tak nepozvedne náladu, jako voňavý a zároveň chutný šálek kvalitní kávy. Takzvaný český turek je v našich domácnostech stále oblíbený, ale co do kvality přípravy na tom není moc dobře. Stejně tak jako příprava lahodného čaje, má i káva svůj přípravný obřad. Avšak základ je v kvalitních surovinách a poté i v postupu přípravy. Pokud si melete kávu v mlýnku nebo v kávovaru, který má tuto funkci, pak jistě víte, že čerstvost namleté kávy nic nenahradí. Proto dbejete na vhodné podmínky uskladnění kávových zrn. Nejlépe bude, když zrnkovou kávu uskladníte v přostředí, které bude suché, chladné a tmavé. Tím zamezíte ztráte aroma, žluknutí a napadení plísněmi. Při skladování dbejte na to, aby káva nebyla poblíž dalších aromatických potravin, protože má tendenci pohlcovat pachy. Kávu skladujete v zrnkovém stavu. Před přípravou kávy si namelte pouze požadované množství. Také kvalita vody velmi ovlivňuje chuť kávy. Tvrdá voda - neutralizuje ovocné kyseliny obsažené v kávě. Měkká voda - zdůrazňuje kyseliny obsažené v kávě. Zapomeňte na turka a dopřejte si chutnou kávu v domácím prostředí s kávovarem COFFEE MACHINE EA8107. Jedná se o nejmenší plně automatické espresso,které si najde místo v kuchyni každého milovníka kávy. Pohodlné ovládání přispívá k snadnému používání přístroje. Nezapomenutelnou chuť kávy vytváří patentovaný Thermoblock s nerezovým povrchem, který zaručí ideální teplotu nápoje. Tlak čerpadla 15 barů dává možnost volby z široké nabídky nápojů od ristretta přes caffé latte až po lungo.  Vychutnejte si kávu přesně podle vaší chuti. Můžete si zvolit: sílu kávy stupeň mletí množství vody teplotu vody Součástí je kovový mlýnek kónického tvaru, který mele kávu ve třech stupních jemnosti. Zásobník na kávu pojme 500 g. Při přípravě kávy lze nastavit tři stupně teploty. Výsledné množství nápoje je možné regulovat v rozmezí 20–220 ml, přičemž můžete současně připravovat 2 šálky.      
Zobrazit článek >
 
Poznejte příběh pravé brandy II
Jistě víte, že brandy se dělí nejen podle odrůd, ale taky přísad a způsobu úpravy. Nyní vás seznámíme s nejznámějšími druhy tohoto nápoje.  Nejoblíbenějším druhem je asi francouzský koňak. Ten se připravuje z vinného moštu, který prošel fermentací. Upravuje se za vyšších teplot. Dnes víme, že koňak s oblibou pil sám Napoleon.   Další druh je takzvaným armaňak. Jedná se též o francouzský nápoj, ovšem je vyráběný trochu jiným způsobem a hlavně v jiné oblasti. Jak armaňak, tak koňak jsou chráněné názvy, které smí používat pouze výrobci působící ve vymezených francouzských oblastech, kteří samozřejmě k přípravě využijí pouze specifické odrůdy.  Další vinné brandy nesmí používat ani jeden z těchto názvů, kvalitní výrobky však pocházejí i z jiných oblastí, kormě evropských oblastí taky z Mexika a z území jižní Afriky. Speciální typ pak tvoří ovocné brandy. Ty se destilují nejčastěji z jablek, lesních plodů, meruněk, broskví, švestek nebo třešní. Nejedná se tedy vůbec o vinné nápoje, v tom je zásadní rozdíl, který leckdo netuší. Pokud si tedy koupíte ovocné brandy, měl byste pít nevinný nápoj. Pozor si však dejte na brandy s příchutí, do kterých jsou pouze přidávána aromata. Od těchto nápojů se držte dál, nejde o kvalitní výrobky.  Jistě vás napadne, že budou existovat i brandy, které nemusí zrát několik let. Samozřejmě. K dostání jsou dokonce i nezrající brandy. Výsledkem jejich destilace je však bezbarvá tekutina, nejde o pravé brandy. 
Zobrazit článek >
 
Mořská řasa v léčitelství i vaší kuchyni I
O mořské řase obecně se tvrdí, že jde o potravinu budoucnosti. Je jí dostatek a svižně roste. Obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek, které byste v jiné potravině těžko hledal. Co vám řasa nabízí? Tento článek se zaměří zejména na účinky mořské řasy na vaše zdraví, v magazínu najdete taky speciál, který se věnuje druhům mořských řas. Každá řase je totiž něčím ojedinělá.  Mořské řasy byly už před stovkami let běžnou součástí jídelníčku. Pokud máte rád sushi, jistě víte, že tradiční kousky jsou do řasy zabaleny. Přiobjednat si klidně můžete i jiné sytě zelené řasy, které tvarově připomínají naše zelí. Řasy jsou běžnou součástí asijských kuchyní. Hojně se jedí v Japonsku, Číně i v Koreji.  Řasy rostou tam, kde je čisto. Využívají prostředí bez chemikálií, odpadních látek a těžkých kovů. Během posledních let se zvýšila jejich poptávka, přičemž také zájem o zkoumání jejich účinků výrazně stoupl.  Výhodou mořských řas je jejich snadná stravitelnost. Jíst je může téměř každý. Dokonce trávení podporují. Mají vliv na dobrou funkci trávicích orgánů, snižují cholesterol, chrání srdce a cévy. Látky obsažené v řasách se dobře vstřebávají do organismu.  Obsahují bílkoviny i lehké sacharidy. Jejich součástí jsou samozřejmě kdejaké minerální látky, jejichž obsah je asi dvacetkrát vyšší než obsah minerálů v zelenině či ovoci. Dále obsahují významné množství chlorofylu. Pokud vás zajímají další poměry vůči jiným produktům, zajisté vás zaujme, že řasy obsahují desetkrát více železa než maso a taky desetkrát víc vápníku než mléko.
Zobrazit článek >
 
Jak vám může v domácnosti pomoci ocet? I
Do salátů preferujeme přidávání vinného a jablečného octa. Co ale pak s tím úplně klasickým. Vyplatí se ho mít doma taktéž, s lecčím vám pomůže. Budete se divit, jaký je ocet vlastně zázrak! Vodní kámen Na vodní kámen jděte ideálně s octem. Nalijte je na napadená místa a vodní kámen se ihned vstřebá. Pak jen místo opláchněte. Někdy je postup nutné dvakrát zopakovat. Pomocí octu se vyplatí vyčistit taky pračka. Ocet ji navíc vydezinfikuje. Vyperte pračku na prázdno s jedním litrem octa. Zbavíte ji vodního kamene a navíc se její buben bude krásně lesknout. Po octovém čistění raději vyperte ještě jednou pračku s práškem naprázdno. Trocha octa může v bubnu zůstat. Ztuhlá sádra Jestli se věnujete stavebnictví nebo zrovna máte rozestavěnou novou pevnost, jistě víte, o čem je řeč. Sádra ztuhne ledabylým přístupem hned. Nevyhazujte ji! Přidejte do ni pár kapek octa a uvidíte, jak se za chvíli vzpamatuje. Plísně Jestliže máte problémy s tvořícími se plísněmi v koupelně nebo v rozích pokojů, aplikujte na ně pomocí kosmetických tampónků nebo vaty ocet a chvíli počkejte a máte po starostech. Plísně ihned zmizí. Ocet navíc alespoň na chvíli zabrání jejich další tvorbě. Spáry S plísněmi trochu souvisí kachlové spáry. Pokud se na nich usadily plísně nebo jen nejsou čisté, vezměte si na pomoc ocet. Špína bude rázem pryč. Bio Jablečný ocet kalný 750ml/plast nakoupíte zde.
Zobrazit článek >
 
Kachna v jahodové omáčce
Připravte své rodině na víkend něco speciálního. Blíží se sezóna jahod, co takhle zkombinovat sladké a slané chutě a vytvořit úplné kulinářské kouzlo? Toto jídlo vám bude závidět každý labužník. Co byste řekl na kachní prsa přelitá pravou šťávou z čerstvých jahod třeba ze zahrádky? Budete potřebovat: Kachní prsa s kůží (6 ks) Jahody (350 g) Cukr třtinový nebo krystal (1,5 lžíce) Portské víno (150 ml) Balzamiko (1 lžíce) Sójová omáčka (3 kapky) Máslo Sůl a pepř Postup: Maso ochuťte tak, jak běžně, ale nepřidávejte na něj tentokrát bylinky, na tento druh jídla se nehodí. Maso klidně nechte udělat v troubě dle tradičního postupu nebo jej připravte na pánvi. Můžete ho smažit na oleji nebo na másle, avšak v závěru, až bude kůže na mase opečená, nechte na ni roztéct kousek másla. Vsákne se a maso bude chutnat opravdu lahodně. Jahodovou omáčku si můžete připravovat již ve volných chvílích. Jahody nejprve očistěte a nechte je vařit s cukrem, dokud nepustí šťávu. Přidejte k nim balzamiko a vařte ještě dalších pár minut. Na závěr přidejte portské. Je už na vás, jak dlouho jej povaříte, pokud chcete, aby víno pustilo alkohol, musíte omáčku ještě nechat chvíli na plotně. Jakmile omáčku stáhnete z plotny, nakrájejte ještě pár čerstvých jahod a ihned je do ní vhoďte, aby se dostatečně ohřály a změkly. Omáčkou přelijte maso a můžete podávat. Miluje vaše přítelkyně vůni jahod? Pak ji můžete potěšit třeba speciálním bytovým difuzérem, najdete ho zde: domacnost.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Nejdražší potraviny světa I
Seznamte se s těmi nejdražšími zdroji obživy, jaké existují. Ty si jen tak běžně k večeři asi nedáte. Možná je ani nikdy neochutnáte. Iberská šunka Jamón Ibérico. Toť slavný název pro šunku ze Španělska, která je nejdražší šunkou na světě. Je vyráběna z prasat, která jsou krmena žaludy a pyšní se neskutečně velkým výběhem, takže by se dalo říct, že mají úplnou volnost. Kilo této šunky stojí ,,jen‘‘ devět tisíc korun. Houby Matsutake Čirůvka větší nebo taky houba Matsutake roste v podhorských jehličnatých lesích. Vyskytuje se pouze v Japonsku, Číně nebo Koreii a to ve velmi omezeném množství. Kdo tyto houby ochutnal, ví, že mají kořeněnou a palčivou avšak nenahraditelnou chuť. Za kilogram těchto hub polehčíte své peněžence o dvacet tisícovek. Lososí sýr Nejdražší sýr na světě je z lososa. Vypadá podobně jako mozzarella, chutná trochu jako řecký Feta. Je vyráběn ve velmi malém množství, jeho produkce je velmi náročná. Jedno kilo sýra vás vyjde asi na 25 tisíc korun. Macallan Fine Rage Vintage Nejdražší whisky je ,,macallanka‘‘, ale ne tak ledajaká. Jen ta třicetiletá. Za jednu láhev zaplatíte třicet osm tisíc dolarů. Ročně je nákupčím k dispozici pouze 85 lahví. Bílý kaviár Bílý kaviár je úplně nejdražší potravinou na světě. To se asi dalo čekat, že? Kaviár z albínských jeseterů vás vyjde na necelé dva miliony korun. Jeden živočich má asi jen 300 gramů kaviáru. Bílý jeseteři jsou vzácným druhem. Uvařte si něco dobrého. Využijte k inspiraci jednu z našich kuchařek a jídlo bude dozajista tak dobré, jako by jeho suroviny byly přímo k nezaplacení. Kuchařky vybírejte zde. 
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Makový a sójový olej
I dnes budeme pokračovat v přehlídce olejů. Nezapomeňte na proklik, který je umístěný na konci každého článku, a objednejte si vybraný olej, který zpestří váš jídelníček. Makový olej Olej vyráběný z máku je velmi prospěšný pro lidské zdraví. Zapůsobí jak zevně, tak samozřejmě po zkonzumování. To, že makový olej má omamné účinky, jsou pouze domněnky. Vyrábí se ze zralého máku, který ještě prochází úpravou, nemusíte se bát žádných vedlejších účinků. Právě naopak. Makový olej si zamilujete. Obsahuje velké procento vitaminu E, pokud jej potřebujete do těla doplnit, určitě vsaďte na makový olej, který vám zajistí téměř okamžitou dodávku. Makový olej lze přidávat do sladkých i slaných pokrmů. Využijete jej taky při léčbě pokožky v rámci její hydratace a zbavování ekzémů nebo vyrážky. Makový olej se dále přidává taky do některých kosmetických přípravků, například mýdel. Sójový olej Věděl jste, že ze sóji se vyrábí taky olej? Vyznačuje se výraznou chutí, která připomíná chuť tofu nebo uvařeného sójového masa. Olej je poměrně nákladný, zato však velice zdravý. Obsahuje vitaminy skupiny B, taky vitamin E a K. Dobrý přínos pro zdraví mají taky nenasycené tuky a mastné kyseliny, draslík, fosfor a železo. Na oleji nesmažte, přidávejte ho do salátů a dalších nesmažených pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
Základní druhy těstovin I
Už nevíte, jaké originální jídlo doma uvařit? Nebaví vás stále opakující se pokrmy? Co takhle jen pozměnit přílohu? Vyměňte běžné těstoviny za ty méně tradiční, které jinak chutnají a navíc taky skvěle vypadají. Změna se občas vyplatí. Vyzkoušejte alespoň pár z našich těstovinových tipů. Článek je rozdělen do dvou částí. V první řadě se podíváme na nejznámější druhy plněných těstovin, následně na rozšířené a oblíbené tipy neplněných těstovin. Máte se na co těšit. Jaké druhy jsou pro vás novinkou? PLNĚNÉ Tortellini Tortellini jsou u nás asi nejznámějším druhem plněných těstovin. Ačkoliv v Itálii tak oblíbené nejsou, u nás si na nich pochutnává spousta Čechů. Jedná se o semolinové těstoviny, které jsou zatočené do malého hnízda nebo prstýnku. Uvnitř nich se skrývá maso, sýr, špenát, někdy i třeba houby. Canelloni Tyto těstoviny u nás nejsou moc rozšířené, avšak v cizině se jich nemohou strávníci nabažit. Na rozdíl od ostatních plněných druhů se tyto těstoviny zapékají. Plní se sýrem, špenátem nebo masem a následně se zalévají omáčkou, nejčastěji s rajčaty. Ravioli Typickým pokrmem Italů ze severu jsou Ravioli. Jedná se o semolinové těstoviny, někdy nazývané jako taštičky, které mají tvar čtverečků a jsou naplněny masem. NEPLNĚNÉ Penne Krátké vroubené roury šikmo ořezané jsou jedny z nejčastěji vařených těstovin. Díky jejich zešikmení v nich uvízne hustá omáčka. Farfalle Dalšími omáčkovými těstovinami jsou Farfalle. Mají tvar mašliček nebo motýlků. Fusilli Fusilli uzavírají trio těch nejlepších omáčkových těstovin. Jedná se o zatočené spirálky. Mimo omáčky jsou vhodné taky do salátů.  
Zobrazit článek >
 
Co dělat s velkým množstvím jahod? I
Vaší zahrádce se letos dostatečně daří a už na ni začínáte shledávat vykukující jahodové trsy? Že za chvíli již bude ovoce vhodné ke konzumaci? Pokud vám už teď vrtá hlavou, jak s jahodami naložíte, něž se vám zkazí, přečtěte si náš článek, který vás jistě inspiruje. Ať už máte jahody ze zahrádky nebo jste to s jejich nákupem ,,přepískli‘‘, můžete z nich udělat tohle všechno.. Pečenou dobrotu nebo jiný sladký dezert Zapojte svou manželku či přítelkyni, omyjte jahody a pěkně poproste, zda by vám neupekla nějakou dobrotu. Chcete ji potěšit a opravdu překvapit? Zkuste upéct nějaký ten jahodový koláč sám. Dobrou svačinkou nebo i hlavním jídlem mohou být taky jahodové knedlíky. Nejméně práce zaberou tvarohové knedlíčky s jahodami. Postačí smíchat tvaroh, mouku, trochu dochutit, přidat jahody a máte jídlo hotové. Zmrzlinu Není nad studené osvěžení v letních dnech. Vytvořte si domácí jahodovou bombu do zásoby. Máte hned několik možností. Jahody můžete zmrazit pouze namačkané nebo pomixované s cukrem a vyrobit z nich dřeň. V druhém případě samozřejmě taky můžete nakoupit potřebné suroviny, smetanu, cukr, vanilkové aroma a další produkty dle libosti a připravit originální krémový dezert. V obou možnostech máte jistotu, že takováto dobrota vám dlouho v mrazáku nezůstane. Zmrzlina může být taky vhodným a hlavně originální občerstvením pro eventuální návštěvu. Čaj Jahodový polibek OXALIS najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Tak tohle si pravděpodobně nikdy nedáte! IV
Nejdražší polévka Tak jaká polévka dnes? Co třeba Buddha Jumps Over the Wall? Pokud máte na oběd  připraveno více než 3500 Kč, pak o této pochoutce můžete přemýšlet. Polévka obsahuje kvalitní maso, žraločí ploutve, sušené mušle a taky prestižní hunarskou šunku. Její název pochází z dávných dob. Tato polévka totiž byla výborný již v dobách minulých, a tak i sám Buddha, jež byl odjakživa vegetarián, musel tuto delikatesu ochutnat. Musel přeskákat pár zdí, aby se k polévce dostal. Nejdražší omeleta Co myslíte, že se skrývá ve speciálně drahé omeletě? Samozřejmě prestižní maso. V této omeletě se skrývá celý humr a ten nejlepší kaviár. Dal byste si tuto pochoutku ta tisíc dolarů? Objednat si ji můžete v luxusním manhattanském Le Parker Meridien hotelu. Nejdražší meloun Co se týče melounů a vlastně i téměř všeho ovoce, vyhrává s ohledem na cenu meloun z Yubari. Roste pouze na ostrově Hokkaido. Jedná se o nejšťavnatější meloun, který byl kdy vypěstován. Roste v malém množství. Největší částka, ta kterou byl meloun vydražen, byla neskutečných půl milionu korun. Nejdražší čaj Něco pro ,,čajomily‘‘. Dahun Pao je keř, jehož lístky jsou sbírány až tehdy, pokud rostlina dovrší věku 350 let. Lístky se sbírají ručně, kvůli nutnosti vysokého stáří je každým rokem vyprodukováno pouze 500 gramů čaje. Víte, kolik dáte za toto množství? Neskutečných jedenáct milionů korun. V současné době se tento čaj ani nesbírá. Nejdražší steak Každý správný chlap si moc rád pochutná na vybraných steacích. Dal byste však za extra dobrý kousek 50 tisíc korun? Pokud ano, zastavte se v New Yorku, v restauraci Craftsteak, kde si můžete objednat maso z plemene japonských krav jménem Wagyu. Kuchařky a knihy o jídle najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Jak na to? I
Určitě vás zajímá, jaké potraviny vám s odsolováním organismu pomohou. Čtete správný článek, jdeme vám to prozradit.  Organismus odsolíte nejlépe tak, že nebudete přidávat žádnou sůl do vařených pokrmů a pokusíte se omezovat ji při každém jídle. Existují však další tipy, které vám s odsolováním pomohou nebo tento proces zpříjemní.  Odstraňte sůl z očí Zbavte se na nějaký čas slánek. Zapomenout byste měl taky na sójové omáčky nebo maggi. Tyto dochucovací prostředky obsahují obrovské množství soli, bez kterého se teď musíte obejít.  Postupujte pomalu  Odsolování organismu je dlouhý proces, ze dne na den nemůžete jen tak přestat solit. Pokud budete sůl vyřazovat pomalu, vaše tělo si lépe zvykne.  Vyzkoušejte rychlou terapii bobkovým listem  Odvar z bobkového listu dokáže značně podpořit vylučování soli. Jen pozor na postupy, bobkový list je sice mocným bojovníkem, ve větším množství by ale tělu mohl naopak ublížit. Několik lístečků bobkového listu (kolem 7 g) vložte do vroucí vody (300 ml) a vařte po dobu pěti minut. Následně nechte tekutinu odstát a přelijte ji třeba do termosky. Vypijte malý šálek léku. Pijte dvakrát denně, maximálně tři dny. Následně si dejte od procedury týden pauzu a pak můžete začít nanovo. Na někoho má bobkový list opravdu výrazné účinky, počítejte s častými návštěvami toalety. Zlepšení však budete pociťovat již po prvním nápoji. Vyzkoušejte. 
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás II
Máta O mátě jste si již v našem magazínu mohl přečíst, avšak pojďme si připomenout její báječné účinky na organismus. Pokud rozkoušete pár lístků máty, udržíte si v ústech svěží dech. Máta celkově pročišťuje dýchací cesty a působí proti kašli. Je dobrým lékem taky na rýmu, neboť protáhne dýchací sliznice. Je dobrým zdrojem vápníku, jehož dostatek v těle je potřeba zejména pro kosti a zuby. Pokud cítíte, že na vás leze jakákoliv nemoc, zejména chřipkového druhu, je máta skvělým léčebným opatřením. Má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky, takže vás nemoci může zbavit ještě před jejím proniknutím. Je skvělým zdrojem železa, který podporuje krvetvorbu. Vědecké průzkumy taky ukazují, že máte má uklidňující účinky, které vás nastaví do pohody. Med Med pomáhá proti bolestem v krku, je výborným a rychlým zdrojem energie. Možná vás překvapí, že toto sladké pokušení má taky antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace medu obohacuje tělo o antioxidanty. Med taky urychluje hojení ran a podporuje proces trávení. Čaj s medem je nejlepším lékem proti kašli a nachlazení. Skořice Skořice přirozeně snižuje hladinu cukru v krvi, působí protizánětlivě. Obsahuje vitaminy skupiny B, E a K. Najdete v ní taky významné množství biotinu a betakarotenu. Skořice pomáhá při hubnutí, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Léčí chřipku a nachlazení. Je významná taky díky tomu, že působí proti plísním, kvasinkovým infekcím, zbavuje tělo oparů. Její antibakteriální účinky jsou velmi cenné. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší vína v Evropě: Kde došlo k jejich zrození? III
Německo – Mosel Z německé oblasti Mosel pochází slavný Ryzlink rýnský, někdy taky nazýván jako Král bílých vín. V místech, odkud hrozny pochází, tkví pohádková atmosféra plná pohody. Milovníci vín míří do této oblasti a vědí proč. Právem bývá toto víno nazýváno nejlepším vínem světa. Ochutnal jste už toto německé bohatství? Francie – Champagne Co se týče vinných nápojů, asi není nikterak nutné tuto oblast představovat. Šampaňské. Dnes jako předmět oslav, dříve jako symbol vítězství a síly. Málokdo ví, že pravé špampaňské lze vyrábět pouze z Chardonnay, Rulandského modrého a z Pinot Meunieur, známého taky jako Mlynář. Oblast Champagne se nachází asi sto kilometrů od Paříže. Pokud se rozhodnete pro návštěvu této oblasti, zastavte se v Remeši, kde si budete moci prohlédnout výrobny pravé šampaňské dobroty. Dozvíte se o náhodném vzniku šampaňského a taky to, s čím nejlépe vína míchat. K jakému jídlu se hodí nejvíc? Zastavte se ve vinařském ráji a vydejte se po stopách dlouholeté Champagne. Itálie – Toskánsko Italské Toskánsko není jen dovolenkovým a výletním místem. Najdete zde malebné vinice a výrobny vín, které vás nadchnou skoro stejně tak jako jejich samotné výrobky. Jako nejlepší víno bývá vyhodnocováno Chianti i Brunelo di Montalcino. Zkombinujte jeho ochutnávku s dobrým jídlem. Nezapomeňte na procházku po okolí, jejíž vynechání by bylo při návštěvě tohoto místa velkým hříchem. Španělsko – La Rioja Skvělou kvalitou vín se mohou pochlubit i v oblasti La Rioja, v nejmenším španělském regionu. Nejvyváženější odrůdou je víno Tempranillo, které zde můžete popíjet doslova na každém rohu. Jde o silnou a těžkou dávku vína, kterou si zamilujete jako dezert po večeři. Slavnostní obří sklenici na víno najdete zde.      
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? I
Nebaví nás to, ale dělat to bohužel musíme. I když se mytí nádobí zdá být jako věc nekomplikovaná, lze si tuto úklidnou činnost ještě podstatně zjednodušit. Jakými kroky vylepšit své tradiční postupy? Čtěte náš článek. Pro jistotu hned na začátku upozorňujeme, že se jedná o rady týkající se ručního mytí nádobí. Nádobí před samotným mytím nejprve zbavte hrubých zbytků jídla, které by vám akorát mohly zacpat dřez. Díky tomuto kroku si taky pojistíte menší špinění vody. Soustřeďte se i na tekuté složky, hlavně myslete na olej, který z pánve vytřete ideálně papírovými utěrkami. Určitě je nejlepší, mýt nádobí ihned po jeho použití. Zabráníte tak zasychání jídla a ušetříte si čas při odstraňování špíny. Ne vždy máte možnost vrhnout se na nádobí ihned. Pokud jej jdete umývat s odstupem, pak nechte nádobí nejprve odmočit. Obvykle postačí samotná voda, pokud však jde o odolné usazeniny, využijte saponát. Každý má pro umývání nádobí odlišné postupy, my se budeme soustředit na dva základní. Zaprvé máte možnost napustit dřez vodou, přidat speciální přípravek na nádobí a postupně jednotlivé kousky umývat. Pro tento postup se vám bude hodit druhá oddělená část škopku nebo jiná nádoba, ve které na vás bude čekat již chladnější čistá voda, do které nádobí namočíte. Nezapomeňte na nutnost čistícího prostředku v první fázi, bez něj nádobí dostatečně z hlediska hygieny neumyjete. 
Zobrazit článek >
 
Druhy rumu II
Jste milovníkem rumových drinků? Vyznáte se v nich? Seznamte se s nejčastějším dělením rumů a s vlastnostmi jednotlivých druhů. Bílé rumy Do bílých rumů přirozeně patří klasické průhledné destiláty, které obvykle neobsahují žádnou jinou přísadu. Vyrábí se destilací cukrové třtiny a melasy. Zrají ve speciálních nádobách. Místo jejich zrání obvykle netvoří klasické dubové sudy, protože by se rum od nich zabarvil. Pokud je tekutina přece jen uložena v těchto sudech, pak musí dojít k odbarvení. Chuť bílých rumů je obvykle nasládlá. Tento druh rumu by měl být přidáván do těch nejkvalitnějších koktejlů. Zlaté rumy Zlaté rumy vznikají stejně tak jako rumy bílé s jediným rozdílem, že jsou na krátký čas vkládány právě do dubových sudů. Dub zajistí jejich zlatavou barvu a taky dodá rumu speciální aroma. Zlaté rumy tvoří střed rumů bílých a klasických hnědých neboli tmavých. Zlaté rumy jsou míchány též do koktejlů, ale pouze do specifických, jakým je například drink zvaný Mojito, aby jim dodaly barvu. Odborníky jsou tyto rumy doporučovány rumovým začátečníkům. Tmavé rumy Pravým tmavým rumům pobyt v dubovém sudu nestačí. Aby tento alkohol dostal tmavě hnědou barvu, musí projít dalším výrobním procesem – přimícháním a hned poté vstřebáváním karamelu. Do tohoto druhu se přidávají taky jiné složky, například vanilka nebo káva. Díky těmto přídavkům jsou tmavé rumy nejrozšířenější kategorií. Rumy s přísadami se obvykle nenazývají klasicky Dark Rums, ale Spiced Rums. Tmavé rumy patří hlavně znalcům, kteří si rádi libují v porovnávání jejich chutí. A jaké další druhy rumu známe? To se dozvíte v druhé části článku. Zpestřete si váš večer a zahrajte si rumovou ,,Panákovou‘‘ ruletu, kterou najdete zde! 
Zobrazit článek >
 
Uvařte si lehká a zdravá jídla z pohanky
Pohanka je jednak zdravá, ale hlavně zasytí. Jaká rychlá jídla z ní můžete vykouzlit? Pohankové placičky Budete potřebovat: Pohanku (150 g) Cibuli (1 větší kus) Česnek (4 stroužky) Kyselé zelí (bílé, 250 g) Vejce (1 ks) Strouhanku (200 g) Majoránku Sůl a pepř Postup: Pohanku povařte a nechte ji dvacet minut odstát. Poté přidejte nakrájenou cibuli, zelí, česnek, vejce a celkově směs dochuťte. Vytvořte placičky, vložte je na pánev a osmažte. Podávejte například se zeleným salátem. Pohankové palačinky Budete potřebovat: Pohanku (200 g) Mléko (450 g) Vejce (2 ks) Sůl Postup: Vyšlehejte do hladka vejce, přilijte k němu mléko a postupně přidávejte pohanku. Rozmixujte směs ručním mixérem. Nyní je těsto hotové. Při smažení postupujte stejně tak jako s klasickými palačinkami. Toto jídlo lze podávat jak nasladko s marmeládou, tak i naslano. Výborně budou pohankové palačinky chutnat třeba se špenátem nebo s česnekovým tvarohem. Zapečená pohanka se sýrem Budete potřebovat: Pohanku (100 g) Vejce (1 ks) Petrželku (2 lžičky) Česnek (5 stroužků) Strouhaný sýr (150 g) Majoránku Sůl Postup: Pohanku klasicky uvařte do měkka dle návodu. Nastrouhejte si sýr a promíchejte ho s česnekem. Následně je vmíchejte do pohanky, přidejte koření a směs dejte do trouby zapéct. Pečte asi třicet minut a poté podávejte. Pohanku loupanou kroupy BIO 1 kg najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jarní pročištění organismu se vším všudy I
Není lepší detox než ten jarní. Věnujte svému tělu pozornost a zareagujte na jeho potřeby. Ve velkém se vám odvděčí!  Přirozená detoxikace probíhá v těle každého z nás neustále. Znamená odplavení toxinů a jejich vylučování za pomoci jater, střev a taky ledvin. Jenže jsou prvky, se kterými si tělo za normálních podmínek neporadí. Nebo se ve vašem těle může vyskytovat tolik nežádoucích látek, že je ani orgány nezvládají zpracovávat. Proto jsou doporučovány pravidelné detoxy organismu, které si člověk naplánuje sám, podle svého a samozřejmě dle svých potřeb.  Nedostatečné pročišťování organismu může být způsobeno samozřejmě konzumací nezdravých potravin, transportem stravy plné chemikálií a škodlivých látek do těla, dále taky sedavým zaměstnáním, se kterým souvisí i nedostatek pohybu, nespavostí a taky stresem. Špatná je taky přirozeně konzumace alkoholu a bezesporu je třeba pro správný detox zamezit i kouření.  Detoxikovat organismus můžete různě. Kromě dlouhodobého procesu, kterým se v tomto článku zabývat nebudeme, můžete zvolit krátkou detoxikační jízdu na pár dní, maximálně týdnů.  Jaro je k detoxikaci jako dělané. Lepší počasí vás povzbudí, slunce dodá energii. Můžete začít sportovat. V obchodech se prodávají kdejaké zdravé plody od ovoce k zelenině. To jsou samé pozitivní důvody, proč je vhodné organismus detoxikovat. Není třeba otálet. Přečtěte si pár našich tipů k tomu, jak detoxikovat organismus. 
Zobrazit článek >
 
Jablečný ocet a jeho přínos pro vaše zdraví
Kyselina octová, vitaminy skupiny B, niacin, kyselina pantothenová, vitamin C. Všechny tyto látky ocet obsahuje. Působí na kvalitu vlasů, nehtů i pleti. Vyzkoušejte tento zázrak, který je navíc ještě plný železa, vápníku, draslíku a fosforu. Jablečný ocet se vyplatí konzumovat ráno. Jedna nebo dvě lžíce samotného octa vám neublíží, ale přesto se ocet vyplatí konzumovat v kombinaci s vodou. Dosladit ji případně můžete medem. Při obtížích ej možné nasytit se třemi lžícemi octa denně. Ocet lze případně koupit i ve formě tablet. Ocet neposiluje jen trávící systém, ale i celou oběhovou soustavu. Je budičem pro srdce. Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Snižuje počet cholesterolu, taky hladinu krevního tlaku. Pravidelnou konzumací jablečného octa se v těle snižuje počet maligních buněk. Bud vám hrozit menší riziko rakoviny jícnu. O octu se ne nadarmo říká, že je výborný na hubnutí. Nemyslete si, že by ocet dokázal pálit kalorie místo cvičení, ale postará se alespoň o potlačení chuti k jídlu. Zvyšuje poct sytosti a vy se budete cítit najedený. Ocet neumí štěpit tuky, ale zatočí s hladinou krevního cukru, výrazně ji sníží. Je vynikajícím pomocníkem pro pacienty trpící cukrovkou typu 2. Lidé, kteří jedí jídla s jablečným octem mají mnohem menší problémy s udržováním přebytečného cukru v těle. Pokud si dáte ocet před spaním, snížíte svou hladinu cukru v krvi až o čtyři procenta. Bio Jablečný ocet nepasterizovaný 0,75l najdete zde.  
Zobrazit článek >
 
Hlíva ústřičná a její účinky
Hlíva ústřičná je dřevokazná rostlina respektive houba. Na lidské zdraví má přímo dechberoucí účinky. Roste převážně na území Evropy. Je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Výhodou je, že ji mohou konzumovat všichni strávníci od malých dětí, přes těhotné, po lidi s dietami. Zjistěte, jakými účinky se pyšní tato houba. Za zmínění obsahu v hlívě stojí zajisté stopové prvky jako selen, bor, jod nebo zinek. Důležitá je taky kyselina listová, minerály jako draslík, železo a fosfor. Kromě těchto látek se v hlívě vyskytuje ve velkém kyselina linolenová a olejová. Najdete v ní celkem osmnáct mastných kyselin. Hlíva ústřičná je základní surovinou čínské medicíny. Místní obyvatelé ji využívají jako lék zejména na šlachy a pohybový aparát. V Rusku se zase povedlo vyprofilovat z hlívy antibiotikum, které je navíc velice účinné. V Japonsku se stále pokouší vytvořit zejména z odvaru hlívy ústřičné lék proti nádorovému bujení. Hlíva ústřičná je skvělým zdrojem pro doplnění imunity. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zmírňuje infekce a záněty. Působí proti únavě. Pokud máte problém s kostmi a šlachami, hlíva ústřičná zmírní jejich bolest. Houba působí i zevně. Má hojivé účinky, které můžete otestovat například při léčbě bradavic nebo zánětů kůže. Pomáhá taky při alergiích. Hlíva podporuje správnou funkci cévního systému, zpomaluje proces stárnutí. Působí proti vysokému krevnímu tlaku a reguluje funkci střev. Mezi vlastnosti rostliny patří taky bojovnost proti stárnutí, ne nadarmo v Číně hlívu považují jako jeden z elixírů mládí. Vyzkoušejte hlívu ústřičnou v kapslích. Jedná se o stoprocentně přírodní houbový přípravek bez příměsi. Konzumujte dvakrát denně po jedné kapsli jeden až tři měsíce.  
Zobrazit článek >
 
Nejznámější druhy zeleného čaje II
Čína, Tchajwan, Korea, Hong Kong, Japonsko, to všechno jsou místa s vysokou produkcí zeleného čaje. Již v minulém článku jste se mohl seznámit blíže s čaji z Číny a Indie. Dnes prozkoumáme nějaké ty japonské. Slova Rjokuča či Oča aneb v překladu z japonského jazyka čaj, je nepostradatelnou součástí jídelníčku nejen každého Japonce. V Japonsku se vlastně jiný něž zelený čaj téměř nepěstuje. Domorodé obyvatelstvo se již od pradávna zabývá mícháním a obhospodařováním čajových lístků, aby vytvořilo to nejlepší pro celé lidstvo. Starat se správně o čaj považují Japonci za takové malé umění. Za největší čajové centrum by se dala považovat oblast Šizuoka nebo kraj jménem Udži. Čaj japonský se od toho čínského odlišuje jedním zásadním způsobem. Na přerušení oxidace se totiž používá horká pára. Čajových lístků, odrůd čajovníku a hlavně čajů samotných existuje nepřeberné množství. Podívejme se na ty základní. Bancha Za nejběžnější, klasický a cenově nejpřístupnější čaj se již dlouhá léta považuje čaj Bancha. Slovo ban označuje cosi trpkého a hrubého, v jiném překladu taky slovo může znamenat obyčejnost. Ne nadarmo se takto čaj jmenuje. Nejde totiž o žádnou speciálií. Bacha se připravuje ze starších lístků, neobsahuje příliš kofeinu, takže je vhodný i k večernímu popíjení. Pokud byste hledal čaj pro celou rodinu, můžete zvolit právě tento, lepší nenajdete. Jeho velkým plusem je možnost pití za studena. Bude chutnat možná ještě lépe, než když byl horký. Čaj obsahuje velké množství želena, poznáte ho podle zelenožluté barvy. Poznejte pravé Japonsko s tím správným čajem. Japonský zelený čaj Sencha najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Alkoholové steaky a jak na ně? I
Máte rád pivo nebo snad radši rum? Nemůžete se některých alkoholických nápojů nabažit? Přidejte vaše oblíbené pití i do jídla. Vytvoříte tak dokonale chutnou specialitu, které nikdo neodolá. Jaké druhy steaků můžete připravit? Pivní steak ze světlého piva Budete potřebovat: Hovězí nebo vepřové maso (400 g) Pivo 10°, světlé (100 ml) Hořčici (2 lžíce) Steakové koření (3 lžičky) Sůl a pepř Olej (dle potřeby) Postup: Naložte na plátky nakrájené osolené a opepřené maso do oleje se steakovým kořením a nechte ho 24 hodin odležet. Následující den nechte steaky okapat a vložte je na rozpálenou pánev s olejem. Po asi pěti minutách steaky osolte, můžete je ještě dokořenit dle libosti. Ihned přilijte pivo a nechte v něm maso ještě asi minutu z každé strany. Jakmile maso otočíte, na jeho opečenou stranu natřete hořčici. Poté maso vyjměte. Na masovém výpeku s pivem můžete orestovat ještě například brambory nebo třeba zeleninu. A pokrm je na světě. Pivní steak z tmavého piva Budete potřebovat: Hovězí nebo vepřové maso (400 g) Pivo nejméně 12°, tmavé (100 ml) Med (2 lžíce) Steakové koření (3 lžičky) Sůl a pepř Olej (dle potřeby) Postup: Naložte nakrájené osolené a opepřené maso do oleje s 50 ml tmavého piva a se steakovým kořením. Přidejte do směsi i med. Postup přípravy bude shodný s přípravou předchozího steaku s tím rozdílem, že na pánev přiléváte pouze už jen poloviční množství piva. K tomuto steaku se skvěle hodí grilovaná kukuřice s barbecue omáčkou. Teploměr na steaky 2 ks najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Grilovací omáčky I. část
Grilovaná zelenina, klobásy, různé druhy masa či houby, to vše je samo o sobě velmi lákavé a chutné. Avšak po domácku připravená grilovací omáčka dodá všem těmto pokrmům ještě lahodnější chuť a mnohdy dané jídlo odlehčí. Supermarkety nám nabízejí přehršle grilovacích omáček, ale po pravdě, není nad to si takovou omáčku připravit doma. 1.) Provensálská omáčka Ingredience: jeden velký bílý jogurt (500 g) sůl bylinky (provensálské sušené, nebo čerstvé) menší cibulku  Postup: Cibulku oloupáme a nakrájíme na malé kostičky. V misce smícháme jogurt, nakrájenou cibulku a provensálské bylinky (čerstvé nasekáme na malé kousky). Nakonec dochutíme solí.   2.) Hořčicově-medová omáčka Ingredience: jeden velký bílý jogurt (500 g) plnotučnou hořčici (množství dle Vaší chutě) 3 - 4 pol. lž. tekutého medu (tip: lesní je velmi chutný) Postup: V misce smícháme jogurt s hořčicí a medem.   3.) Rajčatovo-česneková omáčka Ingredience: 500 ml domácího kečupu (pozn. Recept na domácí kečup) česnek (dle Vaší chutě) čerstvá bazalka sůl pepř Postup: V misce smícháme kečup s prolisovaným (nebo nastrouhaným) česnekem. Nasekáme pár lístků čerstvé bazalky. Můžete ještě dochutit solí či mletým pepřem. Inspirujte se nejrůznějšími recepty na grilování a udělejte z obyčejného jídla luxusní pokrmy, které ocení nejen Vaše rodina, ale také Vaši nejlepší přátelé! Zakupte si knihu: VEĹKÁ KNIHA O GRILOVÁNÍ, kterou nabízí náš e-shop : KNIHY  
Zobrazit článek >
 
Léčba prostaty pomocí zázraků přírody II
Kopřiva  Pálivou rostlinu jménem kopřiva dvoudomá si můžete sám nasbírat na louce. Kopřiva nepomáhá pouze s problémy prostaty, zlepšuje taky stav trávicích orgánů a podporuje vylučování. Dodává vitalitu pokožce, má vliv na léčbu ekzémů a jiných problémů. Kopřiva působí protizánětlivě a problém z těla vyžene poměrně v krátkém čase. Má blahodárný vliv na močové cesty, proto se přidává do nespočtu urologických nápojů.  Dýňová semínka  Pro další lék nemusíte chodit daleko, možná jej máte ve spíži. Napadlo by vás, že vzácnou moc mají taky dýňová semínka? Jsou bohatá na vitaminy i minerální látky. Snižují cholesterol a proti problémům prostaty působí především preventivně. Neváhejte a přidávejte semínka pravidelně do salátů nebo polévek. Dobrou obdobou jejich moci jsou taky semínka lněná.  Truskavec  Název truskavec ptačí vás možná může trochu odradit, což by ale byla chyba. Tato stará bylina kromě boje s prostatou dokáže dokonce rozpouštět močové kameny. Vsaďte na tento lék.  Vřes Pokud ještě neznáte bylinu nesoucí název vřes obecný, pak byste si ji měl zapamatovat, neboť je třeba se s ní seznámit. Vřes dezinfikuje močové cesty a pyšní se svým dlouhodobým působením. Pomáhá nejen s léčbou prostaty, ale taky odstraňuje močové kameny a pomáhá v boji se zánětem ledvin.  Preventivně detoxikujte organismus. Nemusíte zrovna pociťovat žádnou zdravotní komplikaci, očistu těla můžete ale provést jednou za měsíc preventivně. Využít můžete odvar z některých zmíněných bylin. Preventivním opatřením nic nezkazíte, právě naopak. 
Zobrazit článek >
 
Švestky nejsou jen chutným ovocem
Víte, že švestky se pyšní mnohými pozitivními účinky na lidské zdraví? Jsou ovocem, které nabízí snad největší rozpětí léčebných výloh na člověka, působí hlavně na trávicí systém. V jedné švestce se skrývá mnoho vitaminů a minerálů. I když vitamin C stojí v tomto ovoci v pozadí, zastoupení vitaminů skvěle nahrazuje skupina B. Švestka je někdy dokonce nazývána přírodním B-komplexem. Najdete v ní vitamin B-12, který je důležitý pro krvetvorbu, působí jako prevence proti anémii. Mimo jiné se v každé švestce taky nachází vitamin H, který je nezbytný pro látkovou výměnu v těle. Podporuje taky růst vlasů a nehtů, ozdravuje pokožku. Nechybí ani vitamin E, který působí například jako prevence proti rakovině, infarktu nebo mrtvici. Dokáže udržovat stálou hladinu cholesterolu v krvi. Z minerálů zde má významné zastoupení draslík, fosfor, železo, hořčík a taky vápník a zinek. Švestky pomáhají při očistě střev a taky při léčbě zácpy. Zbavují organismus přebytečné vody. Posilují srdce a imunitní systém. Posilují celkovou ochranu buněčných membrán i jiných tělních buněk. Pomáhají tělo konzumenta držet v klidu, zbavují člověka stresu a nervozity. Pravidelná konzumace švestek tělo celkově zbavuje stresu. Bolí vás klouby? Pak je konzumace švestek vhodná i pro vás. Švestky prospívají taky srdci a celkové oběhové soustavě. Kromě léčivých účinků jsou švestky taky vhodné jako náplň do různých prohřívacích polštářků. Vytvoří krásnou vůni a mají dlouhodobý hřejivý efekt. Švestky sušené BIO 80 g najdete zde. Tyto švestky jsou sluncem sušené v solárních sušičkách při teplotě do 45°C. Jedná se tak o jediné švestky na trhu u kterých je zachována raw kvalita, neboť standartně se švestky po sušení spařují horkou párou a díky tomu jsou pak měkké a mazlavé. Naše švestky Vám však připomenou domácí sušené švestky od babičky. Jsou o něco tužší a sušší než ty běžně dostupné, ale zato mají zachovány všechny důležité živiny a jsou velice chutné. Bez přidaného cukru, nesířeno. Složení: švestky sušené * (100%) * = produkt ekologického zemědělství  
Zobrazit článek >
 
Proč jsou celozrnné produkty lepší než bílé?
Snažíte se taky kupovat tmavé pečivo místo světlého? Dáváte přednost celozrnným těstovinám před těmi klasickými? Máte tušení, proč vlastně máme tento druh pečiva zařazovat do svého jídelníčku? Proč je lepší než klasické? Celozrnná mouka v sobě obsahuje mnoho rozemletých slupek. Právě v těch se skrývá nejvíce vitaminů a minerálních látek. Za připomenutí určitě stojí vláknina, která podporuje zažívání. Celozrnné pečivo také obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin D a E. Důležité jsou i esenciální mastné kyseliny, jejichž přísun zvýšíte ještě více, jestliže vyberete pečivo zdobené semínky. Velkou výhodou celozrnného pečiva je jeho rozmanitost. Můžete si upéct i nakoupit tolik druhů pečiva, že se vám jeho konzumace snad nikdy nemůže zdát nudná. Do pečiva se přidávají semínka a další suroviny, které jeho chuť ještě zpestří. Celozrnné pečivo tak nejvíc oceníte z hlediska chuti. Semínka a rozemletá zrnka dodají mouce lepší a mnohem plnější efekt. Nebudete mít pocit, že jíte jen prázdné kalorie a zasytíte se něčím zdravým. Navíc budete plný mnohem delší dobu. Při nákupu si dejte pozor na chytáky. Celozrnné pečivo podle zákona musí obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky z celkové váhy. Ne každé pečivo, které je tmavé, je celozrnné. Čtěte etikety a pokud možno i složení, ať víte, co vlastně jíte. Pracovat doma s celozrnnou moukou? Má sama o sobě výhody. Vydrží mnohonásobně déle než mouka bílá a vůbec se nezamlouvá molům. 
Zobrazit článek >
 
Choroby a škůdci rajčat
Pokud rád pěstujete zeleninu, především rajčata, možná jste se už potýkal s různými škůdci a chorobami. S některými jste si snadno poradil, ale nad něčím si stále lámete hlavu, co vaše rostliny nebo plody rajských jablíček ohrožuje. Nejčastější choroby jsou: Plíseň bramborová - vyskytuje se na listech, plodech i stoncích. Na listech vytváří šedozelené skvrny, které pak hnědnou. Plody mívají skvrny zelenohnědé s postupným černáním. Plíseň se šíří především ve vlhkém počasí a při střídání teplot (horký den / chladná noc). Suchá hniloba rajčat - se nesprávně zaměňuje za houbovou chorobu. Zde postačí, když použijete hnojivo s vyšším obsahem vápníku, které naaplikujete na listy rostliny. Škůdci na rajčatech: Mšice - patří mezi drobný savý hmyz, který škodí sáním, což vytváří na rostlině různé deformace. Kromě tohoto problému jsou mšice i přenašeči jiných virových chorob. Dále mšice obalují rostliny vylučovanou lepivou tekutinou tzv. "medovicí", na které se ráda tvoří "čerň" houbového původu. Molice - svým vzhledem připomínají maličké bílé mušky (1 - 1,5 mm velké). Napadené listy rostliny jsou deformované a ztrácejí svoji barvu. Taktéž jako mšice obalují rostlinu "medovicí", kde se daří "černi".  Slimáci - hodují na podzemní části rostlin. Jejich výskyt snadno poznáte podle zaschlého slizu. Na listech vykusují okénka a rádi si smlsnou na mladých rostlinách.  Jak pěstovat a pečovat o rostliny, abyste se dočkal bohaté a zdravé úrody najdete v knize ZAHRADNÍKŮV ROK.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9