EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Největší vinařské omyly II
A pokračujeme. Pobavte se nad některými vinařskými omyly. Čím víc peněz dáš, tím víc si pochutnáš. Tak tento mýtus snad ani nepotřebuje komentář. Samozřejmě ne vždy platí, že drahá vína jsou vína nejlepší. Dobrá jsou většinou vína španělská a portugalská. Výrobci si za ně nemohou prozatím říci o vysoké peníze a přitom svou chutí překvapují. Vyzkoušejte a uvidíte sám.   Ryba ladí s bílým, maso zase s červeným vínem. Tak tomu v každém případě není. K většině ryb se sice hodí bílé víno, k dobrému steaku zase červené, avšak záleží taky dost na koření, se kterým maso připravíte. Dost závisí na jeho síle, na tom, zda je pálivé nebo jemné. Pokud rybu grilujete tak jako steak, je třeba změnit i víno, hlavně pokud jde o lososa. V lepších podnicích vám jistě poradí, jaké víno je k vámi vybranému pokrmu vhodné. Doma k jídlu vyberte takové víno, které vám samotnému bude k pokrmu ladit. Drobný prohřešek, co se týče špatného vína, vám jistě kdekdo odpustí. Sladká vína obsahují mnohem více přidaného cukru. Ne. Sladká vína neobsahují ani kapku cukru navíc. Pokud je víno sladší, znamená to, že v něm všechen přírodní cukr z hroznů neprokvasil na alkohol. V Česku by se mělo vyrábět je víno bílé. Na tomto omylu se shodnou dokonce někteří vinaři. Opak je však pravdou. Vinařští umělci zvládnout zpracovat kvalitní červené víno, avšak to se  povede pouze jednou za čas a bohužel ne ročně. S tím však výrobci sami počítají. Otvíráky a alkoholové testery můžete nakoupit zde.   
Zobrazit článek >
 
Alkoholové steaky a jak na ně? II
Další recepty na pořádné steaky jsou tady. Čím si maso ,,osladíme‘‘ tentokrát? Rumový steak z divočáka Budete potřebovat: Kýtu z divočáka (500 g) Rum (50 ml) Máslo (40 g) Cukr (35 g) Olivový olej (60 ml) Pepř (celý, pár kusů) Jalovec (celý, pár kusů) Sůl Postup: Při přípravě koření na tento steak je důležité, abyste nadrtil celý pepř s jalovcem těsně před přípravou. Tuto směs můžete rovnou promíchat i se solí. Steak bohatě zasypte kořením. Poté ho vložte do misky a celý steak až po jeho okraj zalijte rumem. Takto nechte připravené jídlo odpočívat do druhého dne. Následující den obalte steak v cukru krystal. Rozehřejte pánev a zprudka maso opečte. Poté přilijte zbytek připraveného rumu a maso ještě chvíli poduste. Nechte rum alespoň chvíli ve vysoké teplotě, aby se alespoň část alkoholu vyvařila. Vyjměte maso a do výpeku s rumem přidejte máslo. Podávejte s americkými bramborami. Steak a brambory můžete polít rumovou šťávou s máslem. Česnekový steak s rumem Budete potřebovat: Hovězí maso (nejlépe svíčková, 400 g) Česnek (4 stroužky) Rum (10 lžic) Piniové oříšky (3 lžíce) Máslo (cca 1 lžíce) Sůl a pepř Postup: Příprava těchto steaků je velmi jednoduchá, časově též není náročná. Maso polijte rumem. Poté steaky z obou stran potřete prolisovaným česnekem. Nyní je osolte a opepřete dle chuti. Vložte steak na pánev s rozpáleným olejem a zprudka ho opečte z obou stran. Nakonec steak ještě potřete zbylým množstvím rumu a steak nechte na pánvi dojít. Nezapomeňte ho před podáváním posypat piniovými oříšky. Tento steak se taky bude velmi dobře hodit k americkým bramborám. Teploměr na steaky 2 ks najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jak vám může v domácnosti pomoci ocet? II
Pomačkané materiály Jestliže často cestujete, možná jste se s tímto problémem už setkal. Košili vyndáte z kufru a je jako žoužel. Pokud máte tu možnost, sežeňte si na pomoc ocet. Smíchejte jej s vodou v poměru 1:3 a rozprašovačem aplikujte na látku. Přes noc se vyžehlí sama.  Zrcadlo a okna Ocet je skvělým leštícím prostředkem. Všechna čistidla jsou založena na alkoholu, avšak ocet je ještě lepším pomocníkem. Vyčistěte jím zrcadla, budou se krásně lesknout. Ocet taky zabírá na mastné skvrny na oknech. Redukuje modřiny Pokud budete octovými obklady pečovat o bolestivá místa po pádu, neudělají se vám fialové či namodralé modřiny. Pokud se vám už stihly vytvořit, pokládejte ocet na místo a rychleji se vám zahojí. Rez Víte, že ocet si dokáže poradit dokonce i s rzí? Pokud potřebujete vyčistit zrezlé šrouby, matky nebo třeba klíče, vezměte si na pomoc ocet. Namočte do něj všechny postižené předměty a rez je ihned pryč. Bílá bude zase bílá I když používáte bělící prací prostředek, připadá vám, že je vaše prádlo stále žluté? Zkuste ocet. Namočte v něm postižené prádlo nebo přidejte sklenici do pračky a běžně v něm várku vyperte. Bude zářit víc než právě napadlý sníh! Dodává na barevnosti Možná vás překvapí, že ocet neničí nebo nevyžírá barvy, ale naopak je podporuje. Budete se divit, jak nádherné prádlo z pračky vytáhnete. Přírodní aviváž Zůstaňme ještě malý moment u praní. Pokud chcete podpořit čistotu a měkkost prádla, přidejte do pračky trochu octa. Nebojte se, prádlo po usušení vůbec octem cítit nebude! Bio Jablečný ocet kalný 750ml/plast nakoupíte zde. 
Zobrazit článek >
 
Nejen po ránu chutný šálek kávy
Jak se zpívalo v jedné z reklam na kávu: "....aroma ti říká - vstaň!". Za sebe jen potvrdím, že nic tak skvěle po ránu nenaladí, jako voňavý šálek skvěle připravené kávy. Někdo ráno vstává s turkem, jiný si potrpí na dokonalý černý nápoj z kávovaru. Nejen příprava čaje, ale i kávy si zaslouží svůj čas. Něco jako obřad přípravy kávy. Čerstvost namleté kávy nic nenahradí. A aby jste ponechali kávě tu nejlepší kvalitu co nejdéle, pak kávová zrna uschovávejte v přostředí, které bude suché, chladné a tmavé. Tím zamezíte ztrátě aroma, žluknutí a napadení plísněmi. Při skladování dbejte na to, aby káva nebyla poblíž dalších aromatických potravin, protože má tendenci pohlcovat pachy. Kávu skladujete v zrnkovém stavu. Před přípravou kávy si namelte pouze požadované množství. Také kvalita vody velmi ovlivňuje chuť kávy: Tvrdá voda - neutralizuje ovocné kyseliny obsažené v kávě. Měkká voda - zdůrazňuje kyseliny obsažené v kávě.   Dopřejte si nejen kvalitní kávu, ale i její dokonalou přípravu s KÁVOVAREM PHILIPS EP5314/10 Series 5000. Kávovar je vybavený keramickými mlýnky, které jsou extrémně pevné a přesné, takže si můžete vychutnat čerstvou aromatickou kávu z nejméně 20 000 šálků. Termoblok zajistí horkou kávu a cappuccino o dokonalé teplotě pro celou vaši rodinu. Tajemství spočívá v jeho lehkém těle z hliníku a nerezové oceli, která dokáže rychle dosáhnout vysokých teplot. Klasický napěňovač mléka vytváří páru, takže můžete snadno připravit hedvábně hladkou mléčnou pěnu pro své cappuccino. Co víc? Jelikož má klasický napěňovač mléka pouze dva díly, také se snadno čistí. Plně automatický přístroj nabízí širokou škálu snadno použitelných možností přizpůsobení nápoje podle vaší chuti. Můžete si snadno přizpůsobit a uložit do paměti délku, sílu a teplotu přípravy jednotlivých nápojů. Nebojte se objevovat, experimentovat a vysnít si jakýkoli nápoj. S funkcí MEMO vždy získáte šálek kávy podle své chuti. Tato funkce umožňuje upravit a uložit délku extrakce kávy a cappuccina, takže váš přístroj bude přesně vědět, jakou kávu a cappuccino máte nejraději. Spařovací jednotka je srdcem každého plně automatického kávovaru a měla by se pravidelně čistit. Plně vyjímatelná spařovací jednotka umožňuje důkladné čištění opláchnutím pod tekoucí vodou.      
Zobrazit článek >
 
Co je Erythritol?
Už jste při prohlížení našeho e-shopu narazil na produkt Erythritol? Dnes vám prozradíme, co je tento produkt vlastně zač a k čemu jej můžete využít. Jedná se o speciální přírodní sladidlo, respektive cukerný alkohol, který se získává z mnoha druhů ovoce klasickou fermentací. Následně dojde k filtraci, krystalizaci a nezbytnému sušení. Proces výroby tohoto sladidla není vůbec náročný, což zajišťuje poměrně slušnou cenu. Toto sladidlo se běžně využívá v potravinářském průmyslu jako dochucovadlo. Zvýrazňuje aroma produktů a ještě jim dodává lepší chuť. Erytritol tvoří běžnou součást sýrů a jiných mléčných výrobků, taky alkoholických nápojů, třeba piva a vína, a dalších potravin. Používá se pro doslazování cukrovinek, dortů a dalších sladkých dobrot. Velkou výhodou sladidla je to, že oproti klasickému cukru neobsahuje téměř žádné kalorie. Má nízký glykemický index, nezvyšuje tedy hladinu cukru v krvi, tudíž se jej nemusí být ani cukrovkáři. Za velkou výhodu lze považovat fakt, že toto sladidlo má dokonce pozitivní vliv na srdce. Nezatěžuje cévy, naopak eliminuje jejich poškození.   Toto sladidlo není vhodné využívat jako plnou náhražku cukru, doporučuje se kombinovat ještě s jiným druhem sladidla. Pravdou však je, že se Eryzhritol stává nezbytnou součástí produktů označených nálepkou ,,bez cukru‘‘ nebo ,,s nízkým obsahem cukru‘‘. O sladidlech panují různé fámy a tvrzení. Erythritol je však podle výzkumů zcela bezpečné sladidlo. I při jeho dlouhodobém užívání nebyly zjištěny žádné vedlejší účinky. 
Zobrazit článek >
 
PHEM 1000 AUTOMATICKÉ ESPRESSO dárek pro celou rodinu!
Šálek kvalitní kávy, která je chutně připravená naladí snad každého, a to na celý den. Pokud si doma vaříte klasického turka, zanechte tohoto kávového barbarství a přejděte na mnohem dokonalejší stupeň přípravy kávy. Dopřejte si každý den skvělou chuť šálku espressa či cappuccina, kterou Vám nabízí automatické espresso Philco PHEM 1000. Další skvělou výhodou je výběr z 6 druhů nápojů. Aroma čerstvě namleté kávy ve spojení s lehce našlehanou mléčnou pěnou přináší jedinečný zážitek pro pravé milovníky kávy. Nejmodernější technologie, inteligentní ovládání a oceněný italský design činí z kávovaru Philco špičkový výrobek. Kávovar Philco PHEM 1000 je opatřený patentovaným ocelovým mlýnkem, takže si můžete nastavit 5 hrubostí mletí a navíc máte možnost i upravit si dobu mletí kávy v servisním nastavení. Taktéž zvládne připravit 6 druhů nápojů. Kávovar navíc pracuje velmi tiše, takže si svou oblíbenou kávu můžete připravit i v brzkých ranních hodinách, aniž byste někoho vzbudili. Snad jen tou vůní... Připravte chutnou kávu pro celou Vaši rodinu jako profesionální barista. K tomu stačí jedno stisknutí tlačítka a připravíte všem takovou kávu, jakou máte všichni nejraději. Vrcholná technologie, inteligentní ovládání a cenami ověnčený design tohoto kávovaru je zárukou kvality.
Zobrazit článek >
 
Léčba prostaty pomocí zázraků přírody II
Kopřiva  Pálivou rostlinu jménem kopřiva dvoudomá si můžete sám nasbírat na louce. Kopřiva nepomáhá pouze s problémy prostaty, zlepšuje taky stav trávicích orgánů a podporuje vylučování. Dodává vitalitu pokožce, má vliv na léčbu ekzémů a jiných problémů. Kopřiva působí protizánětlivě a problém z těla vyžene poměrně v krátkém čase. Má blahodárný vliv na močové cesty, proto se přidává do nespočtu urologických nápojů.  Dýňová semínka  Pro další lék nemusíte chodit daleko, možná jej máte ve spíži. Napadlo by vás, že vzácnou moc mají taky dýňová semínka? Jsou bohatá na vitaminy i minerální látky. Snižují cholesterol a proti problémům prostaty působí především preventivně. Neváhejte a přidávejte semínka pravidelně do salátů nebo polévek. Dobrou obdobou jejich moci jsou taky semínka lněná.  Truskavec  Název truskavec ptačí vás možná může trochu odradit, což by ale byla chyba. Tato stará bylina kromě boje s prostatou dokáže dokonce rozpouštět močové kameny. Vsaďte na tento lék.  Vřes Pokud ještě neznáte bylinu nesoucí název vřes obecný, pak byste si ji měl zapamatovat, neboť je třeba se s ní seznámit. Vřes dezinfikuje močové cesty a pyšní se svým dlouhodobým působením. Pomáhá nejen s léčbou prostaty, ale taky odstraňuje močové kameny a pomáhá v boji se zánětem ledvin.  Preventivně detoxikujte organismus. Nemusíte zrovna pociťovat žádnou zdravotní komplikaci, očistu těla můžete ale provést jednou za měsíc preventivně. Využít můžete odvar z některých zmíněných bylin. Preventivním opatřením nic nezkazíte, právě naopak. 
Zobrazit článek >
 
Recept s těstovinami: Linguine aglio olio a peperoncino
"Bon appetito a tutti!" ...že nerozumíte? V překladu to znamená: "Dobrou chuť všem!", a přesně tak si v Itálii přejí při rodinném setkání i slavnostním obědu. A jak jinak než oběd, kde hlavní ingrediencí jsou těstoviny. Už i sama Sofie Lorenová tvrdila, že si svoji krásnou figuru udržuje tím, že jí hlavně špagety. Pro dnešní recept budeme potřebovat speciální druh těstovin, které se špagetám podobají - linguine. Jsou to tenké italské těstoviny, kterým se také říká jazýčky. Tvarově připomínají placaté špagety. RECEPT: Linguine aglio olio a peperoncino Ingredience: 300 g těstovin linguine 4 pol. lžíce olivového oleje 2 velké stroužky čeneku - nakrájíme na plátky 1 větší chilli paprička - pokrájíme najemno 1 ciabatta - rozříznutá, střída vybraná a natrhaná na kousky sůl hrubě mletý pepř malý svazek petrželkových listů - nasekáme najemno Postup: Linguine uvaříme ve vroucí osolené vodě dle návodu na obalu. Pokud chcete můžete je uvařit pouze al dente - na skus. Olivový olej rozpálíme na pánvi a cca 2 minuty na něm opékáme česnek s chilli. Poté přidáme natrhanou střídu ciabatty a opečeme ji dozlatova. Po opečení sejmeme s ohně, přidáme okapané těstoviny a promícháme. Osolíme a opepříme podle chuti a posypeme petrželkou.  Italská kuchyně bez těstovin by nebyla itaslkou kuchyní, pokud Vás lákají italské recepty, kde se to hemží různými druhy těstovin, nesmí Vám chybět kniha TĚSTOVINY.
Zobrazit článek >
 
Nikdy jste nevařil? Zkuste to právě nyní!
Vaření bylo a stále ještě je doménou žen. Myslím tím vaření v domácích podmínkách, neboť v restauracích se profesi kuchařů věnuje spíše větší část mužské populace. Můži, kteří žijí sami si nejspíš na nějaké to vyvařovaní nepotrpí, nebo si raději zajdou na jídlo někam do hospůdky. Můži, kteří jsou v manželském svazku, jsou více méně zvyklí, že u nich doma vařila máma a tak tuto činnost přenechávají i svým manželkám. A taktéž jsou tu i ti, kteří by se rádi pustili do vaření, ale netroufají si. Nebo že by si mysleli, že už nebudou ti tvrďáci, kteří by se vařením zesměšnili před kamarády? Ať už jsou vaše zábrany k vaření jakékoliv, klidně je nechte odplavat a pokuste se o první krůčky ve vaření. A nezůstávejte jen u přípravy čaje, kávy nebo u ohřátí polévky. Uvařte pro svoji přítelkyni, rodinu a pokud jste sám, uvařte si jídlo, které jste měl rád v době, kdy Vám je vařila Vaše máma či babička. Určitě si nemusíte připadat "žensky", když si kolem pasu uvážete zástěru a pustíte se například do přípravy masového guláše, smažení řízků nebo do pečení svíčkové a přípravy omáček. Můj děda uměl skvělé pečené kuře na houbách a můj táta dodnes vaří skvělé zeleninové polévky, masové guláše a dokonce se mu vždy podaří i piškotová roláda. A není o nic méně chlapem. Moje máma je za to ráda, že nemusí každý den stát u plotny a jeho kolegové v práci jsou z jeho kuchařského umu nadšení.....ano, i mužská část. S knihou Kuchařka pro mého muže zvládnete první kroky ve vaření. Naučí Vás jaké používat suroviny a jak s nimi nakládat. Pomůže Vám i s počátečním úskalím při přípravě méně snadných receptů. Neváhejte a zakupte si tuto báječnou knihu, která Vám odhalí kouzlo vaření.
Zobrazit článek >
 
Hlíva ústřičná a její účinky
Hlíva ústřičná je dřevokazná rostlina respektive houba. Na lidské zdraví má přímo dechberoucí účinky. Roste převážně na území Evropy. Je zdrojem mnoha vitaminů a minerálů. Výhodou je, že ji mohou konzumovat všichni strávníci od malých dětí, přes těhotné, po lidi s dietami. Zjistěte, jakými účinky se pyšní tato houba. Za zmínění obsahu v hlívě stojí zajisté stopové prvky jako selen, bor, jod nebo zinek. Důležitá je taky kyselina listová, minerály jako draslík, železo a fosfor. Kromě těchto látek se v hlívě vyskytuje ve velkém kyselina linolenová a olejová. Najdete v ní celkem osmnáct mastných kyselin. Hlíva ústřičná je základní surovinou čínské medicíny. Místní obyvatelé ji využívají jako lék zejména na šlachy a pohybový aparát. V Rusku se zase povedlo vyprofilovat z hlívy antibiotikum, které je navíc velice účinné. V Japonsku se stále pokouší vytvořit zejména z odvaru hlívy ústřičné lék proti nádorovému bujení. Hlíva ústřičná je skvělým zdrojem pro doplnění imunity. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Zmírňuje infekce a záněty. Působí proti únavě. Pokud máte problém s kostmi a šlachami, hlíva ústřičná zmírní jejich bolest. Houba působí i zevně. Má hojivé účinky, které můžete otestovat například při léčbě bradavic nebo zánětů kůže. Pomáhá taky při alergiích. Hlíva podporuje správnou funkci cévního systému, zpomaluje proces stárnutí. Působí proti vysokému krevnímu tlaku a reguluje funkci střev. Mezi vlastnosti rostliny patří taky bojovnost proti stárnutí, ne nadarmo v Číně hlívu považují jako jeden z elixírů mládí. Vyzkoušejte hlívu ústřičnou v kapslích. Jedná se o stoprocentně přírodní houbový přípravek bez příměsi. Konzumujte dvakrát denně po jedné kapsli jeden až tři měsíce.  
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě
Způsobů přípravy jídla v přírodě je několik. Avšak ne všachny způsoby jsou bezpečné, především z důvodu nechtěného založení požárů. Když už si naplánujete několikadenní pobyt v přírodě, bez možnosti docházky do nějaké hospůdky nebo obchodu, určitě si budete muset naplánovat, co s sebou. Tedy jaké potraviny si zabalíte na cestu, ze kterých budete připravovat jídla na celý den. Množství potravin se bude také odvíjet od toho, jak do přírody pojedete a kolik vás bude. Nejsnažší způsob bude cesta vašim autem. Jak tedy vařit v přírodě: na otevřeném ohni - najděte si místo, které bude dále od lesa a bude mít blízko zdroj vody, která bude nutná k uhašení. Můžete využít přírodních materiálů, na kterých si připravíte špekáčky nebo rybu. Tak tedy nějaký klacík na opékání. Budete-li mít ve výbavě campingové nádobí, tím lépe pro vás. Jinak s sebou můžete přibalit alobal, ve kterém lze připravit různá masa i zeleninu nad ohněm. plynový vařič - je další variantou, jak si připravit jídlo a s opatrností prakticky kdekoliv. Stačí si jen dokoupit campingové nádobí, které snadno seženete v našem eshopu - zde. K plynovému vařiči lze dokoupit náhradní kartuše - Kartuše Meva 230g nebo Kartuše s ventilem Meva CP250. Osobně volím raději tu druhou variantu, kterou používám i na cesty do zahraničí. Jak by se vám líbil PLYNOVÝ VYŘIČ TRAVELER?  
Zobrazit článek >
 
Osvěžující koktejly I
Letní koktejly jsou základ pro každou dobrou house party, piknik nebo večírek. Jak připravit klasická i méně známá osvěžení? Přečtěte si náš článek a inspirujte se těmi nejlepšími dobrotami. U většiny drinků je zmíněn sirup nebo cukr. Pokud se vám do obyčejného cukru moc nechce, vyzkoušejte sladící sílu stévie! Malinová nálož Povedlo se vám zmrazit pár malin ze zahrádky nebo doma máte čerstvou zásobu koupené dobroty? Pak je tento koktejl jako dělaný. Budete potřebovat: Maliny (mražené, 250 g) Pomerančový džus z pravých pomerančů (100 ml) Ananasová dužina (100 ml) Vodku (70 ml) (Sirup) Postup: Mražené maliny smíchejte s ostatními přísadami a tyčovým mixérem nebo speciálním koktejlovým přístrojem smíchejte vše dohromady. Směs by měla být po namixování hladká a pevnější. Koktejl stačí nalít do sklenic a máte hotovo. Pokud chcete, aby koktejl vypadal slavnostněji, nechte si pár malin nerozmixovaných na ozdobení. Belliny O nápoji jménem Belliny se říká, že je takový ,,dámičkovský‘‘, no možná se k ženám hodí barvou i chutí, ale věřte, že vám bude skvěle chutnat. Vyzkoušejte tento ovocný zázrak. Když ho připravíte vaší partnerce, bude váš milovat ještě víc, než teď! Budete potřebovat: Džus nebo dužinu z pravých jablek (200 ml) Prosecco (400 ml) Jahody (150 g) Skořici (mletou nebo čerstvou) Postup: Nejprve svařte jablečnou šťávu spolu se skořicí, aby dostala tu pravou chuť. Klidně vařte nápoj kolem deseti minut, bude pak lepší. Po této proceduře nechte lektvar odstát a zcela vychladnout. Mezitím rozmixujte jahody v Proseccu. Jakmile bude jablečná část zchladnutá, smíchejte ji s Proseccem. Nápoj můžete ozdobit skořicí, jahodami i jablky.  
Zobrazit článek >
 
Co jsou vlastně stolní vína?
Co to stolní víno vlastně je? Jaké jsou jeho odrůdy? Rozšiřte si obzory a seznamte se s těmi neznámějšími odrůdami, které patří do této kategorie. Možná čekáte, co vám nyní neprozradím, avšak hned na začátku musím přiznat, že stolní vína jsou nejnižší kategorií vín vůbec. Některé nápoje však nemusí ani tuto kategorii splňovat. Jedná se vína průměrná, která však někdy svou chutí překvapí. Není třeba je odsuzovat. Aby mohlo být víno nazváno stolní, je třeba, aby splnilo jistou míru cukernatosti. Pokud víno tuto hranici nepřechází, mají výrobci vín povoleno, aby sladkost nasadili přidáním řepného cukru. Víno mohou taky výrobci stabilizovat konzervačními prostředky a běžně tak i činí. Na výrobu stolních vín se užívají odrůdy neregistrované a moštové. Není omezeno ani směsování vín. Klidně i pokaždé jiných, a tak je možné, že víno bude pokaždé chutnat trochu jinak. Tato vína nelze plnit do nádob menších než je jeden litr. Víno se označuje původem, nikoliv však odrůdou, ročníkem ani přesnou oblastí, ze které hrozny a následně hotové víno pochází. Tento druh vín se pak klasicky dělí podle své barvy a výroby na bílé, červené a růžové nápoje. Zemské víno Pojmenování vína zemským zní poměrně honosněji, že? Nejedná se však o nic jiného než o stolní víno, které bylo vyrobeno tady u nás, v České republice. V dalším článku se již podívám na samotné odrůdy stolního vína. 4-dílný dárkový set "wine" v krabičce najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Druhy rumu I
Staňte se odborníkem na rumy. Jaké další druhy rumu známe? Nezapomeňte si v první části článku přečíst o těch nejběžnějších destilátech. Ochucené rumy Ochucené rumy jsou původem nejčastěji rumy bílé, někdy i zlaté. Obvykle obsahují nižší procento alkoholu než základní rum. Tyto rumy jsou dochucovány nejčastěji ovocem. V dnešní době je taky oblíbený kávový rum. V těchto rumech si libují hlavně ti, kteří nestrpí silnou rumovou chuť. Ochucené rumy se přidávají do specifických míchaných nápojů za účelem docílení ještě lepší ovocné chuti. Zrající rumy Zrající rumy lze rozdělit ještě do dvou typů. Jedním z nich je typ Agend, druhý se nazývá Solera. Když kupujete rum Solera nemusí to vždy znamenat, že kupujete rum starý desítky let. Solera rumy jsou totiž kombinace několika rumů. Jedním z nich je dlouholetý rum, který je minimálně šest let uložen v sudu, avšak dalšími složkami můžou být rumy nezrající. Pokud sáhnete po rumu Agend, máte jistotu, že kupujete rum starý mnoho let, který neobsahuje žádnou jinou složku. Dejte si pozor na reklamní tahy obchodníků a ověřujte si na etiketě, o jaký typ rumu jde. Zemědělské rumy Žádný zemědělský rum neobsahuje melasu. Tyto rumy jsou vyráběny pouze z cukrové třtiny. Liší se svou chutí, ale i barvou. Zemědělské rumy se vyrábí zejména ve Francii a ve východoindických státech. Víte, jak poznat kvalitní rum? Těšte se na další článek, který vám prozradí, jak si mezi rumy správně vybrat.  Zpestřete si váš večer a zahrajte si rumovou ,,Panákovou‘‘ ruletu, kterou najdete zde!
Zobrazit článek >
 
Tajemství asijské kuchyně I
Láká vás otestování něčeho trochu víc exotického? Co byste řekl na asijskou kuchyni, jejíž pokrmy jsou pestřejší, než se na první poznání možná zdá. Přečtěte si pár typů asijské kuchyně, které vás navnadí na uvaření vlastní dobroty. Jdeme na to! Na začátek je třeba upozornit, že asijský kuchyně zahrnuje pochoutky opravdu celého asijského kontinentu. I když jsou jednotlivé pokrmy spojeny obvykle s národní kulturou, něco má asijská kuchyně společné. K nejčastějším ingrediencím, bez kterých se zkrátka neobejdete, patří česnek a koření, sezam, sója, tofu, zázvor s samozřejmě rýže. Mezi další suroviny, díky kterým vaše jídlo dostane nádech exotiky, patří například rýžový ocet. Ten se používá do všech kyselých zálivek a marinád, nepostradatelný je například pro sushi. S jablečným octem určitě takovou chuť nevkouzlíte. Mezi další nepostradatelné suroviny patří kokosové mléko nebo limetky. Asie si zakládá na chuťově velmi výrazných pokrmech, které musí být dobře ochucené a chuťově dominantní. Dojmy z ochutnaného pokrmu mohou být rozmanité, avšak pamatujte si, že jídlo musí být hlavně chuťově vyvážené. Takže pozor na až moc velkou kreativitu, ke které asijská kuchyně mnohdy nabádá. V rámci české kuchyně je tradicí nejprve jídlo uvařit a pak ho dochucovat. V asijských kuchyních je tomu úplně naopak. Nejprve smíchejte ten správný podíl koření a pak teprve vařte. Koření zkrátka přidávejte do jídla hned v první etapě vaření, aby stihlo provonět celý pokrm dostatečně. S omáčkami je tomu jinak než s kořením. Ty se mají připravovat až úplně na konec. Jídlo se do nic nakládá až při servírování nebo po úplném dochucení.    
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! I
Je to tu. Dešťové přeháňky dorazily a odborníci už předpokládají první velké výskyty hub. Taky už plánujete houbovou sbírku? Nebo jste snad už v první krátké vlně nějaké přírůstky nasbíral? Ať je to tak či onak, na obří houbové nálože se teprve jistě připravujete. V našem magazínu jsme se již zabývali tématy typu jak houby sbírat nebo kam a kdy se na houby vydat. Dnes se podíváme do kuchyně. Co dělat s tolika houbami hned v několika košících? Jak nadílku zpracovat? Čtěte dál tento článek a dozvíte se víc. Před mražením je tepelně opracujte Houby jsou samozřejmě živý organismus. Pokud bychom je porovnávali s dalšími dary přírody, mohli bychom říct, že jsou houby jedním z nejaktivnějších organismů. Vylučují mnoho látek, taky toxiny, které jsou pro  naše zdraví nevhodné. Funkce rozkladu bohužel chlad nezastaví. Proces vývoje houby zastavíte jedině teplem. Proto je důležité, abyste houby před vložením do mrazáku tepelně opracoval. Postačí spaření vroucí vodou. Můžete taky houby pět minut v hrnci podusit. Bohatě bude stačit podušení v mikrovlnce. Tepelná úprava má velkou výhodu. Houby pustí přebytečnou vodu a do mrazáku se vám alespoň vejde větší houbová porce. Po vyndání z mrazničky nečekejte, až houby rozmrznou. Přidávejte je do jídla ihned. Docílíte tak nejen lepší konzistence hub, ale neztratíte ani jejich plnou chuť. 
Zobrazit článek >
 
Obchodní schůzka – Jak je to s placením? II
Tou lepší možností je, že vám daná osoba chce zkrátka udělat radost. Padli jste si do noty nebo vaše schůzka dopadla skvěle v jeho prospěch. Nedohodli jste třeba finanční pomoc či velmi výhodnou obchodní nabídku? V tomto případě můžete očekávat, že za vás druhý bude chtít zaplatit pouze z vděčnosti. Pro jistotu je třeba připomenout, že platit byste měl opravdu celou útratu. Není moc vhodné navrhovat, že zaplatíte nápoje a o oběd už se musí postarat jedlík. To raději neplaťte nic. Nikdy se nesnažte taky ze společného účtu následně vyškrtávat položky, které vám nepatří a rovnat se s vaším spolustrávníkem. To se raději domluvte na příště, že si placení zase vyměníte. Toto platí o v případě, že jste pozvaný. Opravdu se nesluší, abyste chtěl po zaplacení vyrovnávat dluh a doplácet si své jídlo a drinky, to se zkrátka nedělá. I když vám to možná přijde trochu zvláštní, na placení jen za sebe nikdy nemyslete. Pamatujte si, že se můžete dostat do platebního konfliktu v mnoha případech. Může dojít k převzetí etikety z jiného okruhu, tj. mladší - starší, žena - muž, nadřízený – podřízený a tak dále. Iniciátor schůzky však v každém ohledu vítězí. Tak a teď již schůzka bez chyb, tedy alespoň co se týče útraty. J Oslňte svůj protějšek třeba i při placení. Jak? Přece s novou peněženkou. Luxusní kousky peněženek můžete vybírat zde.
Zobrazit článek >
 
Čerstvý džus je zárukou pevného zdraví
Každý kdo se snaží žít zdravě anebo případně dál dolu pár kil by teď měl zbystřit. Je tu nový trik jak dát tělu vitaminy, zasytit se a zároveň udělat něco dobrého na cestě za zdravím. Tímto novým trendem celebrit je dopřát si každý večer čerstvě odšťavněný džus.   Proč zrovna čerstvý džus na večer? Podle posledního výzkumu institutu pro rakovinu v USA „překvapivě zjistil“, že strava bohatá na ovoce a zeleninu je schopna předcházet, ale i léčit mnohé nemoci. Speciálně, tak doporučují sníst denně tři porce zeleniny a čtyři porce ovoce.   Zdraví v každém doušku Čerstvé džusy jsou plné enzymů. Džusy co si můžeme koupit v obchodě, oproti tomu enzymy postrádají, protože prošly pasterizací a zahřátím na teplotu převyšující 45 ° C. Enzymy mají tu vlastnost, že výrazným způsobem napomáhají trávení a detoxikaci organismu. Odšťavnění je jednoduchý způsob, jak dostat do vaší stravy více ovoce a zeleniny a to zvláště pokud nepatříte zrovna mezi fanoušky přímé konzumace.   Zrychlení metabolismu Pokud se snažíte vyrýsovat tělo a zhubnou nějaké to kilo, tak tento bod je pro Vás velmi důležitý. Když spíte, Váš metabolismu se přirozeně zpomalí, aby si odpočinul. Čerstvé džusy ho však určitým způsobem výrazně urychlují, bez toho aniž by to bylo pro organismus škodlivé nebo aby byl organismus unaven. Vy tak doslova budete ve spánku spalovat kalorie a zároveň budete ráno svěží a plni energie. Navíc Vám pití džusů večer pomůže i při trávení. Dá se tak s úsměvem říci, večer chutná a ráno Vám pomůže na toaletě. Přirozenou cestu pak v moči z těla vyloučíte škodlivé toxiny, které se přes noc uvolní do moče.   Celebrity už to znají dávno Mnoha celebrit si tyto vitamínové koktejly, jak se těmto džusům s oblibou přezdívá, dělají již dlouhou dobu. Známé těmito koktejly jsou především Angelina Jolie a Rihanna. Které dokonce uvedly několik svých vlastních receptů na kombinace ovoce a zeleniny, které jim pomáhají udržovat zdravou vitální pleť a postavu. Mezi muži se pak tímto trendem netají George Clooney nebo fitness trenér Shaun T.   Bez pohybu to nepůjde Nicméně, pokud nedodržujete, alespoň základní zdravý životní styl, kouříte nebo v nadměrné míře pijete alkohol, tak Vám ani tyto vitamínové koktejly Vaši vysněnou postavu nevyčarují. Chce to tedy se i přirozeně hýbat, nepřejídat se a dbát na stravu. Pak Vám tyto čerstvé džusy opravdu pomohou, jsou to skvělí parťáci na cestě zdraví a vitality. Pokud Vás láká si připravovat čerstvé džusy doma, vždy když dostanete chuť, tak Vám doporučuji si pořídit domácí odšťavňovač. Díky němu si pak budete moci tyto vitamínové bomby dělat vždy když dostanete chuť.       Pokud ještě nemáte odšťavňovač můžete si ho pořídit zde
Zobrazit článek >
 
Tradiční langoše: Znáte jejich původ?
Kdo by neznal klasický festivalový, pouťový nebo zkrátka stánkový produkt jménem langoš. Víte, odkud tato smažená pochoutka pochází? Zachovaly si naše dnešní langoše svou tradiční podobu? Dozvíte se v našem článku. Slovo langoš není českým výmyslem, nýbrž odvozeninou od původního maďarského slova láng, které v našem překladu znamená plamen. Příprava kynuté dobroty totiž spočívala v zapékání blízko plamenů. V Maďarsku langoše vznikly, brzy se však dostaly do okolních i vzdálenějších států. Nejprve se vyráběly z těsta na chleba. Jak již bylo řečeno, pekly se za přítomnosti silného ohně, a tak byly hotové mnohem dříve než chléb. Langoše většinou zastávaly roli snídaňového pokrmu. Postupem času došlo k dalšímu urychlení přípravné techniky a těsto se začalo fritovat nebo smažit. Nastala taky ke změna těsta, jehož součástí se kromě mouky, kvásku a dalších tradičních surovin staly také brambory. Langoše se považují za národní jídlo Maďarska, v Rumunsku, Srbsku nebo taky na Slovensku jde však také o starou kulturní specialitu. České země přijaly na rozdíl od těchto států langoše jako rychlé občerstvení, nikoliv snídaňovou pochoutku. Možná vás překvapí, že tradiční maďarské langoše se připravují jedině se zakysanou smetanou, která tvoří naprostý základ pokrmu. Následně se solí nebo cukruje. Na smetanu se přidává sýr, lečo nebo maso a samozřejmě česnek. Ze sladkých možností pak tvoří duo se zakysanou smetanou med, ovoce či marmeláda nebo taky čokoláda. Kečup je především naším výmyslem. 
Zobrazit článek >
 
Nejlepší přírodní antibiotika III
Rozinky Sušené hrozny jsou skvělým zdrojem vitaminu C, obsahují sice hodně cukru, jejich přísun vitaminů tělu je však i tak blahodárný. Rozinky se vyplatí užívat i preventivně. Denně postačí třeba tři kousky a jste chráněn před rýmou a nachlazením. Propolis Včelí dar jménem propolis seženete přímo u včelaře. Jedná se o produkt o dost nákladnější ne med, jde však o velice účinný mix látek, který dokáže divy. Propolis se přidává do mastí nebo různých tinktur. Jedná se o směs rostlinných šťáv spolu s pryskyřicí, jeho složení se může mírně lišit. Propolis léči především záněty, dokáže však sehrát důležitou roli taky v případě nachlazení. Poradí si i s anginami. Saturejka Saturejka je bylina pocházející ze střední a jižní Evropy. Její účinky byly objeveny již v antickém světě. Tak jako tehdy se i dnes saturejka užívá k léčbě zánětů kůže nebo různých poranění. Saturejku si můžete zakoupit třeba v sušené podobě. Vyplatí se její naložení do lihu, díky kterému se zvýší účinky této byliny. Saturejka si poradí s pásovým oparem, jiným druhem oparů nebo s léčbou ekzému. Saturejka podpoří imunitu. Další cenné potraviny V našem článku jsme se soustředili na méně známé dary přírody, jejichž kouzlo jste možná ještě neobjevil. Za jmenování však stojí taky běžné potraviny. Jaké pozitivní účinky vám přinese ovoce a zelenina, kterou zřejmě máte v lednici? Dozvíte se v poslední části článku. 
Zobrazit článek >
 
Steaky a stupně jejich propečení
Znáte to. Vyrazíte si do hospody nebo do dobré restaurace, vyberete si steak a teď se ještě musíte rozhodnout, jak ho chcete propéct. Víte vůbec, jaké máte možnosti? Raw Steaky se v této podobě vůbec nepodávají. Jde o stoprocentně syrové maso. Takové, které přidáte leda tak do tataráku. Blue rare Tento steak je spíše syrový než hotový. Peče se velmi zprudka a velmi krátce. Pod maximálně 3 mm propečeným krajem je pěkně krvavý. Rare Steak je stále uvnitř červený, ale propečený je o dost více. Měl by mít teplotu kolem 50°C. Medium rare Klasická příprava steaků se nazývá Medium rare. Maso by mělo mít teplotu uvnitř kolem 54-56°C. Vnitřek steaku je stále zbarven do růžova, není však krvavý. Takto vám v restauraci připraví steak, pokud neřeknete jinak. Medium Pokud chcete, aby bylo maso hnědé a ztratilo růžovou barvu, objednávejte si maso udělané minimálně na Medium. Medium well Teplota steaku uvnitř by měla dosahovat maximálně 65°C. Maso je uvnitř hnědé, na povrchu dost opečené. Maso při této přípravě už ztrácí svou šťavnatost. Well done Well done je poslední možnost, jak upravit steaky. Teplota masa by měla být vyšší než 70°C. Steak má zcela hnědou barvu, je tužší. V lepších podnicích může být vaše přání této přípravy zamítnuto, neboť kuchaři takto připravované steaky považují za jídelní odpad. Naučte se připravovat dokonalé steaky bez chybičky. Jak? Třeba s knihou Dokonalý steak, kterou najdete zde. Pokud si rádi pochutnáte na dokonalém šťavnatém steaku, podávaném se zlatavými hranolky a domácí bearnskou omáčkou či s bílým pečivem, které výborně saje šťávu, je tahle kniha pro vás kulinárním pokladem. Najdete zde 25 slavných receptů, například na hovězí Wellington nebo carpaccio podávané v baru Harry's. Jistě vás zaujmou také informace o zvířatech, z nichž maso na steaky pochází, a o bourání masa na jatkách. Určitě oceníte i triky na kuchyňskou úpravu masa – autor je získal při mnoha rozhovorech s chovateli či řezníky a renomovanými šéfkuchaři ve slavných restauracích v New Yorku, Paříži a v Belgii.
Zobrazit článek >
 
Připravte si kvalitní šálek kávy
Nic tak nepozvedne náladu, jako voňavý a zároveň chutný šálek kvalitní kávy. Takzvaný český turek je v našich domácnostech stále oblíbený, ale co do kvality přípravy na tom není moc dobře. Stejně tak jako příprava lahodného čaje, má i káva svůj přípravný obřad. Avšak základ je v kvalitních surovinách a poté i v postupu přípravy. Pokud si melete kávu v mlýnku nebo v kávovaru, který má tuto funkci, pak jistě víte, že čerstvost namleté kávy nic nenahradí. Proto dbejete na vhodné podmínky uskladnění kávových zrn. Nejlépe bude, když zrnkovou kávu uskladníte v přostředí, které bude suché, chladné a tmavé. Tím zamezíte ztráte aroma, žluknutí a napadení plísněmi. Při skladování dbejte na to, aby káva nebyla poblíž dalších aromatických potravin, protože má tendenci pohlcovat pachy. Kávu skladujete v zrnkovém stavu. Před přípravou kávy si namelte pouze požadované množství. Také kvalita vody velmi ovlivňuje chuť kávy. Tvrdá voda - neutralizuje ovocné kyseliny obsažené v kávě. Měkká voda - zdůrazňuje kyseliny obsažené v kávě. Zapomeňte na turka a dopřejte si chutnou kávu v domácím prostředí s kávovarem COFFEE MACHINE EA8107. Jedná se o nejmenší plně automatické espresso,které si najde místo v kuchyni každého milovníka kávy. Pohodlné ovládání přispívá k snadnému používání přístroje. Nezapomenutelnou chuť kávy vytváří patentovaný Thermoblock s nerezovým povrchem, který zaručí ideální teplotu nápoje. Tlak čerpadla 15 barů dává možnost volby z široké nabídky nápojů od ristretta přes caffé latte až po lungo.  Vychutnejte si kávu přesně podle vaší chuti. Můžete si zvolit: sílu kávy stupeň mletí množství vody teplotu vody Součástí je kovový mlýnek kónického tvaru, který mele kávu ve třech stupních jemnosti. Zásobník na kávu pojme 500 g. Při přípravě kávy lze nastavit tři stupně teploty. Výsledné množství nápoje je možné regulovat v rozmezí 20–220 ml, přičemž můžete současně připravovat 2 šálky.      
Zobrazit článek >
 
Břicháč Tom – Jak jsem zhubl 27 kg a jak můžete i VY!
Trápí vás kila navíc? Pak vás jistě potěší tato publikace. Zjistěte, že hubnout se dá zdravě a poměrně snadno, jen to vyžaduje trochu toho omezení a pevnou víru v úspěch. Tomáš Kosačík popisuje svou cestu za vytouženým tělem na svých oficiálních stránkách. Říká, že jeho život nebyl jednoduchý. Trápil ho výběr oblečení, musel se soustředit pouze na takové kousky, které ještě nezvětší jeho postavu. Nadměrně se potil, cítil se neustále nafouklý. Jednoho dne se však vzpamatoval a řekl si, že takhle už vypadat nechce. Rozhodl se, že s váhou 107,1 kilogramů bude bojovat a že ji porazí. Tom vám ve své knize prozradí, jak vlastně došel ke své vytoužené postavě. Hlavně upozorňuje na několik zásadních omylů, kterých se dopouští většina strávníků zdravého jídla, jejichž cílem je zhubnout. Jednou z hlavních chyb je hladovění. Budete unaven a totálně bez energie i po probuzení. Váha se navíc moc neposune, takže touto cestou ne. Tvrdí taky, že ke svačině chlapům nestačí jen zelenina nebo ovoce, vždyť do těla potřebujete dostat spoustu energie a hlavně jistě nechcete mít po snědení jídla zase za hodinu hlad. Proto je dobré, zvláště pokud právě procházíte změnou stravy, přidat si ke svačině klidně kousek masa, jogurt nebo něco podobného. Ve své knize Tom vyvrací plnou funkčnost zeleniny při hubnutí, zjistěte, jak to se zeleninou vlastně je. Co je nezbytné? Vyhněte se cukrům všeho druhu. Dále se nemusíte soustředit pouze na konzumaci masa a zeleniny, klidně pijte kávu, dopřejte si občas čokoládu, nebojte se příloh. Břicháč Tom shodil se svou taktikou za rok neskutečných 27 kilogramů. To se může podařit i vám! Knihu Břicháče Toma najdete zde: knihy.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
 
Nejdražší potraviny světa III
Husí játra Ne tak ledajaká. Dalším velmi drahým jídlem, které seženete i u nás, v České republice jsou husí játra. Zvířata určená zejména pro tento pokrm velmi trpí. Husy jsou zahrabány do hlíny tak, aby se nemohly hýbat. Krmeny jsou pouze speciální stravou. Játra chutnají máslovitě a delikátně. Konkrétně jde o produkt Foie Gras, za který zaplatíte okolo 800 korun za 180 gramů. Knipschildtovy čokolády České čokolády jsou proti této pohádka, tedy alespoň co se týče ceny. Fritz Knipschildt je výrobce čokolády, který je považován za jejího krále. Již od svých třinácti let se začal o cukrovinky zajímat. Své zkušenosti sbíral po hotelích i cukrárnách a pak si založil svou vlastní společnost, která má v současné době i e-shop, který čokolády posílá do všech koutů světa. Za jednu jeho pralinku zaplatíte do pěti tisíc korun. Stála by vám ochutnávka současného krále čokolády za ty peníze? Šafrán Rudé zlato pouště aneb šafrán se pěstuje nejvíce na severovýchodě Íránu. Sklízí se pouze před východem slunce, jinak šafrán ztrácí na své ceně. Jeden sběrač za den nesklidí více jak 500 gramů. Za kilogram šafránu zaplatíte více než 200 tisíc korun. Kopi Luwak Uzavřeme naši sérii článků dobrou kávou, tedy za ty peníze snad dobrou. Nejdražší káva světa nese název Kopi Luwak. Pochází z ostrova Sumatra. Ročně dojde k vyprodukování pouze asi dvě stě padesáti kilogramů. Cena za jedno kilo vyjde minimálně na tři sta dolarů. Uvařte si něco dobrého. Využijte k inspiraci jednu z našich kuchařek a jídlo bude dozajista tak dobré, jako by jeho suroviny byly přímo k nezaplacení. Kuchařky vybírejte zde.
Zobrazit článek >
 
Asijská kuchyně a jak to v ní funguje II
Správné užívání a držení hůlek není úplně tak snadné. Musíte se naučit s nimi dobře manipulovat. Prvním krokem je vložit hůlky správně do ruky. První, spodní, hůlku vložíte do žlábku mezi kořenem palce a ukazováčkem a její spodní část namíříte na konec prsteníčku. Hůlku dobře zafixujte, jelikož tato spodní tyčka má roli statickou. Vrchní hůlku vložte mezi špičky ukazováčku a prostředníčku. Uchyťte ji ve vzniklém  žlábku tak, aby držela rovnoběžnou linii se spodní hůlkou. Touto hůlkou hýbete při nabírání jídla. Užívání hůlek je výborné ve více ohledech. Když pomocí nich máte sníst celou porci jídla, tak vám to dá určitě zabrat. Pozitivem je, že začnete zcela vnímat vše, co je pro váš na talíři připraveno. Budete nuceni kontumujete pomaleji a soustředit se na každé sousto. Pocit sytosti tak přijde mnohem dříve a vám budou stačit menší porce. Hůlky mají svá gesta a konkrétní způsoby držení, na které byste měl dbát. Jedním z nich je například to, že byste nikdy hůlkami neměl jídlo prohrabovat. Musíte jíst postupně od shora až dolů. Ať vám jídlo chutnalo sebevíc, nikdy hůlky neolizujte, to je totiž v Číně velmi neslušné. Nikdy hůlky nedržte v pěstích, jelikož tím naznačujete kuchaři nebo člověku, který sedí proti vám, že ho zvete na souboj. Pokud zapíchnete hůlky do rýže, znamená to velkou nezdvořilost a v některých kulturách tak naznačíte, že jste ještě nikdy nejedl horší jídlo, než vám bylo dnes připraveno na stůl. Dávejte si tedy pozor, jak s hůlkami manipulujete. Nebylo by to správné poznávání cizí kultury bez ochutnání jejich jídel. Uvařte si něco z čínské kuchyně se skvělou kuchařkou Čínská kuchyně v redukční variantě. Knihu najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Co nejíst na prázdný žaludek? 1.část
Všude se můžeme dočíst, že úspěšným startem dne, je dobrá snídaně. Od snídaně se odvíjí, jak budeme během dne fungovat a do jisté míry je to pravda, viz třeba můj článek o hubnutí a citronech. Nicméně i když je snídaně základ dne, tak se rozhodně nemůžeme spoléhat jen na ni. Jistě se Vám už stalo, že jste na prázdný žaludek snědli něco, po čem Vám bylo ještě hůř, než když jste měli pouhý hlad. Některé potraviny, které konzumujeme na prázdný žaludek, mají negativní vliv na naše zdraví a speciálně negativní vliv na naše zažívání. Připravil jsem si pro Vás krátký seznam potravin, které byste rozhodně neměli konzumovat na prázdný žaludek.   Banán Pryč jsou doby, kdy se banán považoval za exotické ovoce, díky snadné dostupnosti doslova na každém kroku se stal banán nedílnou součástí našeho jídelníčku. Nicméně pokud banány konzumujete na lačný žaludek, nepřináší to Vašemu organismu pozitivní účinek, který očekáváte, ale spíše naopak. Banány jsou poměrně těžce stravitelné a pokud je sníte na prázdný žaludek mohou Vám způsobit nepříjemné pocity nadýmání a následnou plynatost. Lékaři doporučují toto ovoce, které má jinak spoustu pozitivních dopadů na náš organismus až po normálním jídle, například po obědě.   Česrtvá zelenina Většina zeleniny, zejména kořenová zelenina, je sama o sobě velmi těžko stravitelná. Když k tomu přidáme, že čerstvá zelenina obsahuje značné množství kyselin, které velmi snadno podráždí sliznici Vašeho žaludku. Samozřejmě hrozí, také nadýmání, plynatost a tlačení žaludku.   Jogurt Zde se možná divíte, nicméně je dokázáno, že jogurt ani s cereáliemi byste neměli snídat a to zejména díky možným projímavým účinkům. Nicméně se jogurt doporučuje jako dopolední či odpolední svačinka, protože pomáhá s trávením.     K ránu však patří i ústní hygiena, máte vše, co potřebujete k ústní hygieně? Podívejte se na e-shop do sekce zdraví a ústní hygiena, naleznete zde velice zajímavé prostředky, které Vám ještě více rozzáří ráno. 
Zobrazit článek >
 
Základní druhy těstovin I
Už nevíte, jaké originální jídlo doma uvařit? Nebaví vás stále opakující se pokrmy? Co takhle jen pozměnit přílohu? Vyměňte běžné těstoviny za ty méně tradiční, které jinak chutnají a navíc taky skvěle vypadají. Změna se občas vyplatí. Vyzkoušejte alespoň pár z našich těstovinových tipů. Článek je rozdělen do dvou částí. V první řadě se podíváme na nejznámější druhy plněných těstovin, následně na rozšířené a oblíbené tipy neplněných těstovin. Máte se na co těšit. Jaké druhy jsou pro vás novinkou? PLNĚNÉ Tortellini Tortellini jsou u nás asi nejznámějším druhem plněných těstovin. Ačkoliv v Itálii tak oblíbené nejsou, u nás si na nich pochutnává spousta Čechů. Jedná se o semolinové těstoviny, které jsou zatočené do malého hnízda nebo prstýnku. Uvnitř nich se skrývá maso, sýr, špenát, někdy i třeba houby. Canelloni Tyto těstoviny u nás nejsou moc rozšířené, avšak v cizině se jich nemohou strávníci nabažit. Na rozdíl od ostatních plněných druhů se tyto těstoviny zapékají. Plní se sýrem, špenátem nebo masem a následně se zalévají omáčkou, nejčastěji s rajčaty. Ravioli Typickým pokrmem Italů ze severu jsou Ravioli. Jedná se o semolinové těstoviny, někdy nazývané jako taštičky, které mají tvar čtverečků a jsou naplněny masem. NEPLNĚNÉ Penne Krátké vroubené roury šikmo ořezané jsou jedny z nejčastěji vařených těstovin. Díky jejich zešikmení v nich uvízne hustá omáčka. Farfalle Dalšími omáčkovými těstovinami jsou Farfalle. Mají tvar mašliček nebo motýlků. Fusilli Fusilli uzavírají trio těch nejlepších omáčkových těstovin. Jedná se o zatočené spirálky. Mimo omáčky jsou vhodné taky do salátů.  
Zobrazit článek >
 
Obchodní schůzka – Jak je to s placením? I
Již jste si v našem magazínu mohl přečíst článek, který se zabýval placením na první schůzce. Nyní se ještě podíváme na jedno blízké téma. U peněz zůstaneme. Víte, jak je to s placením na jednání či obchodní schůzce? Je dobré vědět, kdy je placení na vás a kdy ne. Pravidla etiky, která se týkají pracovních setkávání, jsou porušována úplně nejvíce ze všech. V případě setkávání osob, které nemají intimní vztah a ani ho během setkání neplánují prohlubovat, platí, že částku za večeři či kávu by měl zaplatit vždy ten, kdo ji inicioval. Pokud tedy zvete někoho a jakoukoliv hostinu, platíte vy. Nejde totiž o setkání, které by vyžadoval i ten druhý. Okrádáte protější osobu o její čas, a tak je slušnost zaplatit. Samozřejmě se může stát, že vám zaplacení nabídne naopak druhá osoba. Pamatujte si, že nikdy, v jakémkoliv případě není dobré se hádat. Pokud druhá osoba opravdu neustoupí, buď se rychle zvedněte ze židle a zaplaťte někde za rohem nebo ji prostě nechte vyhrát. V tomto případě jste bohužel neměl moc co jiného dělat, a tak vám jistě nikdo nebude vyčítat, že za vás platí ten druhý. Ostatně protějšek placení inicioval, a tak zkrátka zřejmě zaplatit chce. Ve chvíli, kdy za vás někdo zaplatí je však nutné počítat s tím, že to možná nedělá jen z dobré vůle či pro uspokojivý pocit. Může mít i jiné záměry. V prvním, tom horším případě, si může daný člověk kupovat vaši vděčnost. Zkrátka jste o něčem jednali, nechali jste problém otevřený a on platebním gestem doufá, že dojde k vyřešení v jeho prospěch. Pokud se nic takového nestalo, můžete čekat, že platba druhého člověka vyjde najevo mnohem déle, může se pak od vás očekávat taky nějaké gesto, klidně i v úplně jiné situaci. Oslňte svůj protějšek třeba i při placení. Jak? Přece s novou peněženkou. Luxusní kousky peněženek můžete vybírat zde. 
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? I
Zelené potraviny. Mluví se o nich čím dál víc, ale mnoho lidí vlastně neví, co jsou tyto doplňky stravy zač. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaké suroviny do kategorie zelených potravin patří a jak vám přijdou ku prospěchu. Pojmenování zelené potraviny může být zavádějící. I když se podle názvu může zdát, že sem bude patřit veškerá zelenina patřičné barvy, není tomu tak. Místo mezi tímto speciálním druhem potravin mají pouze řasy, sinice a obilné trávy. Pokud nevíte, co si pod jednotlivými třídami představit, vzpomeňte si na produkty, které jsme vám již představovali. Nabízíme je v našem e-shopu v sekci zdraví, doporučit ke konzumaci je lze téměř každému. Mezi nejznámější produkty zelených potravin patří chlorella nebo mladý ječmen. Produkty jsou speciální zejména vzhledem k obsaženým látkám. Těžko byste v jiné potravině hledal tolik železa nebo vápníku. Jsou bohaté na počet minerálních látek i vitaminů, taky stopových prvků. Součástí každého zeleného produktu jsou taky antioxidanty a další zdraví prospěšné látky, třeba hořčík, kyselina listová a podobné. Chcete vylepšit svůj životní styl a přispět zdravotní stránce svého organismu? Pak jednoduše zařaďte zelené potraviny do svého jídelníčku. Nejen že pomohou vyživit celé tělo a zařídí správnou funkčnost všech orgánů, ale taky tělo zbaví škodlivých a nežádoucích látek, působí tedy jako významné detoxikační prostředky. Navíc podporují regeneraci. Poznejte sílu našeho produktu Chlorella Japan, který obsahuje celých 750 tablet.
Zobrazit článek >
 
Historie a původ piva
Kdo by neznal tekutý chléb národa. Pivo je pro většinu lidí součást každodenního života. Řeč je o pivu. Pro mnoho lidí je pivo součástí denního života a nedokáží si bez něj představit život. Někteří lékaři pivo doporučují k pravidelné konzumaci zejména při léčbě ledvin a ledvinových kamenů. Historie a původ piva Pivo má za sebou dlouhou historii, nicméně princip přípravy je po staletí stejný. Nicméně se s postupem času výrazně zdokonalovaly jednotlivé technologické postupy a zařízení pro následné zpracování surovin. Za kolébku piva se kupodivu považuje Mezopotámie. Již v 7. tisíciletí před n. l. zde Sumerové a Asyřané pěstovali obilí. Podle předpokladů a odhadů různých odborníků, se předpokládá, že pivo bylo objeveno náhodně a to zejména díky tehdejšímu skladování obilí v hliněných nádobách. Do některých nádob se pravděpodobně dostala voda a došlo ke kvašení a výsledkem byla voda s příjemnou omamnou příchutí. Následně se takto začal nápoj připravovat zcela cíleně, jednalo se prakticky o určitý druh piva Sumery nazývaný Kaš, Babyloňany Šikarum. Sumerské pivo by Vám nejspíše nechutnalo Sumerské pivo nazývané Kaš, bylo na rozdíl od současného piva bez chmele, který v té době nebyl znám. Kaš vznikal z ječného chleba a skladu, které byly společně umístěny do velikého džbánu, kde docházelo ke kvašení. Díky absenci chmelu neměl Kaš hořkou chuť, pro její dodání se používalo pražení chleba v horkém popelu či sezamových semínek. Po objevení kvašení sladu kolem roku 3. tisíce př. n l. začalo vznikat mnoho druhů piva, které se od sebe lišily barvou a chutí. Pivo dříve nepodstupovalo proces filtrace, díky čemuž byla přítomna velká množství mechanických částic a pivo tak nebylo čiré. Z tohoto důvodu se pro pití využívalo obilné stéblo, které fungovalo jako primitivní brčko. O necelých tisíc let později v Chammurapiho zásobníku z 2. tisíciletí př. n. l. pocházejí i první zmínky o veřejných provozovnách, kde bylo možné pivo zakoupit. Tehdejší zákoník dokonce upravoval tehdejší přísné tresty pro nepoctivé šenkýřky. Tresty byly například vhozením do vody s pijavicemi nebo dokonce smrt utopením. Egypťani si také dopřávali pivo Další poměrně rozsáhlé záznamy o přípravě piva pocházejí ze starověkého Egypta, který je často považován za skutečnou zemi původu objevení piva. Staří Egypťané používali pro kvasící nádobu používanou při výrobě slovo namset, které nejspíše pochází z akkadského slova namzítu. Egypťané používali pro výrobu piva ječmen, ze kterého vyráběli slad a různé typy pšenice, kterou nahrazovali chmel. Díky absenci chmele mělo toto pivo nasládlou chuť, která se spíše podoba dnešnímu kvasu. Ve středomoří dominovalo víno V době Antiky pivo nebylo příliš oblíbené, jelikož v konzumaci hlavně ve Středomoří jasně dominovalo víno. Staří Řekové pivo nepili vůbec, mezi Římany bylo pivo oblíbené jenom u vojáků, kteří jej pili zejména v pohraničních oblastech a to hlavně z důvodu, že zde byl značný nedostatek vína. Dejte si pivo k obědu nebo před spaním Jak můžete vidět, pivo má za sebou opravdu velký kus cesty a tak jistě nebude na škodu, když si třeba k nedělnímu obědu anebo před spaním dáte sklenku piva a třeba zrovna na počest slavného objevu. Nezapomínejte však, že nic se nemá přehánět a vzhledem k tomu, že pivo obsahuje alkohol, tak není vhodné pro děti, těhotné ženy a konzumovat jej před řízením motorových vozidel.
Zobrazit článek >
 
Pistácie solené
Pistácie. Velmi oblíbené jídlo takzvaně na zob. Jak chutnají vám? Taky byste je mohl jíst klidně od rána do večera? Můžete tak činit bez výčitek. Vždyť se jedná o ta zdravé dary přírody. No posuďte podle našeho článku sám.  Oproti ostatním oříškům obsahují pistácie méně kalorií. Navíc jsou velice bohaté na fosfor a hořčík. Ten pomáhá třeba s absorpcí vápníku. Dále je tu vitamin B6. Jistě vás potěší, že obsahují taky velké množství vlákniny, která má pozitivní vliv na metabolismus a pomáhá při hubnutí.   Obsažený vitamin A a E zase pomáhá při detoxikaci organismu. Esenciální mastné kyseliny působí na zlepšení imunitního systému.  Pistácie přispějí ke zdraví vašeho srdce. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Působí preventivně proti krevním sraženinám a taky proti infarktu. Otestujte jejich sílu.   V pistáciích se taky vyskytuje podstatné množství mědi. Jedná se o prvek, který přispívá například k tvorbě krvinek. Navíc urychluje metabolismus.  Pokud máte problém ve zvládání stresových situací, jistě vás potěší to, že pistácie proti negativu jménem stres působí velmi dobře. Pomáhají navíc snižovat krevní tlak. Jen si dejte pozor na solené produkty. Prostřednictvím tohoto druhu pistácií zkonzumujete zbytečně moc soli.  Pistácie obsahují fenylalanin, látku, která zlepšuje náladu a omezuje chuť na jídlo.  A jedna zajímavost na závěr našeho povídání. Slyšel jste o tom, že pistácie jsou extrémně hořlavou potravinou? Dokonce u nich bylo prokázáno samovznícení. Údajně by tyto ořechy neměly být skladovány po velkých hromadách. 
Zobrazit článek >
 
Jezte jablka, přispějí vašemu zdraví II
Jak již bylo zmíněno, jablka jsou sama o sobě sladká a nějaký ten cukr obsahují, ale pouze ve zdravé formě. Navíc dokáží snížit hladinu glukózy v krvi, a tak by měly být součástí jídelníčku každého diabetika. Jablka jsou navíc skvělou prevencí proti cukrovce. Jablka jsou dokonce takovým elixírem mládí. Jedná se o ovoce, které má jedny z nejlepších omlazovacích schopností vůbec. Jako prevence jablka stojí taky v případě rakoviny. Chrání zejména slinivku břišní, posilují ale veškeré trávicí orgány. Obyčejná jablka se vám budou hodit i v případě, že máte problém s usínáním. Vypijte chvíli před spaním jablečnou šťávu a mnohem dříve a lépe usnete. Látky obsažené v jablcích navíc výrazně zvyšují kvalitu spánku. Jablka skvěle pomáhají lidem, kteří trpí chrapotem. Postačí jedna sklenice jablečné šťávy denně a ,,chraplák‘‘ už vás nebude ohrožovat. Jsou dobrým lékem taky na rýmu a kašel. Nebojte se jablka vyzkoušet taky v případě chřipky nebo nachlazení. Jablko je prospěšné taky pro chrup. Čistí ho a bělí, navíc odstraňuje zubní plak. Jablka zlepšují zdraví kostí. Zvyšují jejich hustotu a dodávají jim sílu. Bylo totiž zjištěno, že lidé kteří konzumují alespoň občas jablka, mají v kostech mnohem více vápníku než ostatní. A jak jistě, víte, tento prvek je pro kosti nezbytný.   I zevně vám jablko bude prospěšné. Zklidňuje popáleniny a urychluje hojení ran. Jablečná šťáva vám pomůže s hydratací pokožky. Jablka fungují taky jako probiotika. Jezte je v případě, že se léčíte antibiotiky, abyste do těla dostal látky, které vám chemické prášky vzaly.  
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! V
Houbové škvarky Vegetariánské škvarky aneb houby v tuku jsou velkou dobrotou a skvělou alternativou klasických škvarečků. V tomto odstavci vám prozradíme i jejich přípravu, neboť dobrotu byste si určitě měl zkusit taky uvařit. O houbách alias škvarku moc lidí nemluví nebo je ani nepřipravuje. To je ale velká chyba. Za pravdu nám dáte, hned jak škvarky ochutnáte. Na přípravu využijte pevnější houby, které nejsou příliš nasáklé vodou. Rozkrájejte je na menší kousky, ale zase ne tak malé, aby z hub smažením něco zbylo. Rozehřejte máslo, kterého je třeba využít poměrně velké množství. Na středním až vysokém ohni duste houby, které se postupně začnou zmenšovat. Jakmile již budou mít křupavou konzistenci, stáhněte pánev z plotny a nalijte do sklenic ještě v horkém stavu. Počkejte, až směs trochu vychladne, pak ji vložte do lednice. Houbové škvarky vám vydrží celý rok. Mazat si je můžete na chléb. Sádlo taky vytvoří perfektní základ pro správnou hubovou polévku nebo bramboračku. Využití pro tuto dobrotu určitě najdete. Jen do toho. Houby vyndejte z košíku včas Ať už vyberete jakýkoliv způsob úpravy, nerozmýšlejte se příliš dlouho. Houby byste měl ihned po příchodu z lesa vyjmout z košíku, aby nedošlo k plesnivění. Rozložte je na kredenc, podložit je můžete utěrkou nebo novinovým papírem. Opravdu myslete na včasnou úpravu, tu je nutné provádět, když jsou houby čerstvé. 
Zobrazit článek >
 
Co jsou to superpotraviny?
V dnešní době se s nimi setkáváme skoro na každém rohu a v mnoha reklamách, kde nás výrobci nějakého přípravku lákají, že je složen pouze ze přírodních superpotravin. Co to ale vlastně je superpotravina?   Reklama nebo skutečnost? Superpotravina je zejména marketingové označení pro potraviny, které mají z pravidla vysoký obsah látek, které jsou nebo by měli být prospěšné zdraví a lidskému organismu. Mezi tyto látky se řadí hlavně velký obsah vitamínů a minerálních látek.   Definice superpotravin Zmínka o superpotravinách byla n počátku 20. století, k hojnému rozšíření však došlo až počátkem 21. století. Tento trend souvisí hlavně s větším zájmem lidí o své zdravý, zdravou stravu bez chemických doplňků a také zdravý a aktivní životní styl. Neexistuje však žádná oficiální nebo podložená definice superpotraviny. Tento termín je tedy používán spíše v marketingu a v médiích jako určitý „tah na branku“ a popisují se tím výživní potraviny s pozitivními účinky na lidský organismus. O definici se pokoušeli odborníci z Oxfor English Dictionary, podle nich se jedná o „výživově bohatou potravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou pro zdraví, tělesnou a duševní pohodu“, Webster's Dictionary je pak popisuje následovně: „zvláště výživově bohatou potravinu, plnou vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a/nebo živin rostlinného původu“   Superpotraviny Existují již různé seznamy superpotravin, zejména kvůli vysokému obsahu vitamínů a látek prospěšných lidskému organismu. Na tomto seznamu jsou borůvky, citron, kokosová voda, granátové jablko, kiwi a kakaové boby.   Spory a kritika odborníků Nicméně i když jsou u většiny výše zmíněných potravin pozitivní účinky již odborně podložené (viz třeba citron a kokosová voda), tak někteří odborníci označování určitých potravin za superpotraviny značně kritizují. Podle určitých odborníků toto označení mate zákazníky, kteří se pak domnívají, že tyto potraviny jsou lepší než „běžné“ potraviny na trhu. Při označování některých druhů ovoce a zeleniny za super potraviny se pak často argumentuje vědeckými studiemi, které zjistily, že mají určité zdraví prospěšné látky. Mnoho obchodníků je tak schopno udělat super potravinu i z „obyčejné“ salátové okurky. Nutno dodat, že ovoce a zelenina má sama o sobě prospěšné účinky na lidský organismus aniž by se při tom jednalo o označení „superpotravina“.   Zdravý životní styl je základ Nicméně všichni odborníci z vědeckého spektra se shodují na tom, že pokud člověk nevyznává zdravý životní styl a nestará se o své tělo, kouří, pije nebo fetuje, tak ho zelenina, ovoce a ani superpotraviny nespasí. Ke zdravému životnímu totiž patří i přirozený pohyb, spánek a vyvážená strava.
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný kávovar aneb druhy kávovarů I
Pití kávy patří k vaší denní rutině? Připravujete si doposud kávu rozpustnou a chtěl byste pít trochu kvalitněji připravený nápoj. V čem udělat delikátní kávu? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých kávovarů? Automatický kávovar Pokud hledáte zejména jednoduchost, volte automatický kávovar. Ten se postará o umletí kávy, upěchování a spaření. Tyto kávovary jsou oceňovány zejména ve firmách, kde se nemusíte o přípravu kávy nijak jinak starat. Stačí přijít, zmáčknout tlačítko a během půl minuty máte kávu na stole. Nevýhodou je to, že po nějakém čase je třeba kávovar vyčistit, to zabere trochu více času a dá poměrně dost práce. Tyto kávovary díky svým funkcím stojí poměrně dost korun, ale ta kvalita kávy za to stojí. Kávovar na kapsle Výhodou kapslových kávovarů je to, že jsou poměrně levné. Cena vám však bude dopočítávána na jednotlivých kapslích, ty jsou totiž drahé poměrně dost. Cena jedné kapsle vás vyjde nejčastěji od osmi do deseti korun. Tyto kávovary jsou však velmi jednoduché na údržbu, příprava kafe vám nezabere ani pár minut. Koupí speciálního kávovaru se však zavazujete k tomu, že budete muset kupovat pouze speciální typ kapslí. Předem se tedy dobře podívejte, na kolik korun vás jedna kapsle vyjde a zda vám budou vyhovovat jednotlivé druhy kávy i příchutě. Jednou z nevýhod je taky neekologičnost. Kapsle je dobré skladovat stranou a neházet je do směsného odpadu. Otestujte vychvalovaný kávovar DELONGHI, který najdete zde. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9