EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Přehlídka míchaných drinků pro muže
Míchaný drink pro muže? Jde to vůbec dohromady? Ano jde, seznamte se s nápoji, které jsou pro vás jako dělané. Nechte se inspirovat a připravte některé z nich návštěvě na budoucím večírku. Boilermaker Budete potřebovat: Whiskey Pivo (nejlépe tmavé) Do velké sklenice nejprve nalijte panáka whiskey a poté ho zalijte pivem. V zahraničních zemích se tento pravý mužský koktejl pije na ,,ex‘‘, tedy naráz. Zázvorový krém Budete potřebovat: Vodku Zázvorové pivo Vaječný koňak Šťávu z čerstvé limetky Představuji vám mužskou verzi oblíbeného dámského pití s názvem Bombardino. Odměřte 5 cl vodky s 3 cl zázvorového piva, přidejte 3 cl vaječného koňaku a celou směs zakápněte asi 2 cl limetkové šťávy. Tento drink je vhodný již pro pokročilé gurmány.   Negroni Budete potřebovat: Gin Campari Vermut Džus pomerančový Nalijte 3 cl ginu ke 3 cl Campari a 3 cl červeného sladkého Vermutu. Drink bude skvěle chutnat i bez jakékoliv nealkoholické přísady, pokud ho však chcete zjemnit, přidejte do nápoje trochu pomerančového džusu. Višňové překvapení pro muže Budete potřebovat: Slivovici Fernet Cherry Kandovanou třešeň nebo višeň Že drinky s třešničkami pijí jen dámy? V tom případě ale neznáte tento koktejl. Ze všech přísad odeberte 3 cl, smíchejte je dohromady a drink ozdobte třešničkou. Jak jednoduché, že? Kořeněná bomba Budete potřebovat: Skotskou whiskey Gin Tabasco (malé množství) Pepř Smíchejte 30 ml whiskey s 30 ml ginu, přidejte Tabasco a drink zasypte práškovým pepřem. Ale pozor! Tento drink není vhodný pro slabší třídy pijáků. Po vypití vám bude připadat, že vám koktejl propálil zevnitř snad úplně všechno. Knihu Bar do kapsy najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Nejdražší potraviny světa I
Seznamte se s těmi nejdražšími zdroji obživy, jaké existují. Ty si jen tak běžně k večeři asi nedáte. Možná je ani nikdy neochutnáte. Iberská šunka Jamón Ibérico. Toť slavný název pro šunku ze Španělska, která je nejdražší šunkou na světě. Je vyráběna z prasat, která jsou krmena žaludy a pyšní se neskutečně velkým výběhem, takže by se dalo říct, že mají úplnou volnost. Kilo této šunky stojí ,,jen‘‘ devět tisíc korun. Houby Matsutake Čirůvka větší nebo taky houba Matsutake roste v podhorských jehličnatých lesích. Vyskytuje se pouze v Japonsku, Číně nebo Koreii a to ve velmi omezeném množství. Kdo tyto houby ochutnal, ví, že mají kořeněnou a palčivou avšak nenahraditelnou chuť. Za kilogram těchto hub polehčíte své peněžence o dvacet tisícovek. Lososí sýr Nejdražší sýr na světě je z lososa. Vypadá podobně jako mozzarella, chutná trochu jako řecký Feta. Je vyráběn ve velmi malém množství, jeho produkce je velmi náročná. Jedno kilo sýra vás vyjde asi na 25 tisíc korun. Macallan Fine Rage Vintage Nejdražší whisky je ,,macallanka‘‘, ale ne tak ledajaká. Jen ta třicetiletá. Za jednu láhev zaplatíte třicet osm tisíc dolarů. Ročně je nákupčím k dispozici pouze 85 lahví. Bílý kaviár Bílý kaviár je úplně nejdražší potravinou na světě. To se asi dalo čekat, že? Kaviár z albínských jeseterů vás vyjde na necelé dva miliony korun. Jeden živočich má asi jen 300 gramů kaviáru. Bílý jeseteři jsou vzácným druhem. Uvařte si něco dobrého. Využijte k inspiraci jednu z našich kuchařek a jídlo bude dozajista tak dobré, jako by jeho suroviny byly přímo k nezaplacení. Kuchařky vybírejte zde. 
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě podle příručky MT
Kdo má rád staré knihy, které se věnují tehdejším zvykům, táboření či turistice, může se při jejich čtení nejen pobavit, ale také v nich najít mnoho zajímavých poznatků. Dnes jsem si pro vás našla jednu zajímavost z příručky zvané "Mladý turista ČSR" z roku 1959. Jedná se o perličku z šedesát let straré knížečky, která vznikla v tehdejším Sportovním a turistickém nakladatelství. OHEŇ A VAŘENÍ Při turistice je oheň velkým pomocníkem. Složí jako zdroj světla, tepla, umožňje přípravu teplých jídel, sušení promočených a vlhkých soušástí výstroje a výzbroje. Taktéž zpříjemňuje večery v přírodě. 1. Výběr a úprava místa pro oheň Pamatuj, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Dbej proto úzkostlivě, abys nezpůsobil požár. Místo pro ohniště vyhledej pokud možno bez porostu, v závětří a poblíž vody. Oheň dělej jen tak velký, aby ani vítr nezanesl jiskry do míst, kde by mohl vzniknout požár. Najdeš-li staré ohniště na vhodném místě, využij je. 2. Druhy ohnišť Nejjednodušší jsou ohniště na kamenech a lovecká. Ohniště se zavěšenými nádobami zajišťují dobrý přístup k ohni. Skupinová ohniště se využívají při vaření v několika nádobách současně. Pracnější jsou ohniště chráněná, v našem přípradě ohniště v zákopě a polní pec. 3. Cestovní vařiče Vaření je na nich rychlejší, čistější a hlavně lze jich použít tam, kde otevřený oheň je zakázán. 4. Vaření na otevřeném ohni K vaření na ohništi používáme kotlíky a pánve. Nejlépe se osvědčují nádoby hliníkové. Jsou lehké a rychle se v nich smaží a peče. Ke každému kotlíku patří poklice, aby do něho nepadalo smetí a popel. Určitě se mezi vámi najde mnoho příznivců vaření v kotlíku. Ať už bezpečně v přírodě nebo doma na zahradě. A pokud o vaření v kotlíku toužíte, stačí si najít zajímavý recept, zakoupit KOTLÍK FIELD a pozvat rodinu nebo přátele.  
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás II
Máta O mátě jste si již v našem magazínu mohl přečíst, avšak pojďme si připomenout její báječné účinky na organismus. Pokud rozkoušete pár lístků máty, udržíte si v ústech svěží dech. Máta celkově pročišťuje dýchací cesty a působí proti kašli. Je dobrým lékem taky na rýmu, neboť protáhne dýchací sliznice. Je dobrým zdrojem vápníku, jehož dostatek v těle je potřeba zejména pro kosti a zuby. Pokud cítíte, že na vás leze jakákoliv nemoc, zejména chřipkového druhu, je máta skvělým léčebným opatřením. Má silné protizánětlivé a antibakteriální účinky, takže vás nemoci může zbavit ještě před jejím proniknutím. Je skvělým zdrojem železa, který podporuje krvetvorbu. Vědecké průzkumy taky ukazují, že máte má uklidňující účinky, které vás nastaví do pohody. Med Med pomáhá proti bolestem v krku, je výborným a rychlým zdrojem energie. Možná vás překvapí, že toto sladké pokušení má taky antibakteriální a protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace medu obohacuje tělo o antioxidanty. Med taky urychluje hojení ran a podporuje proces trávení. Čaj s medem je nejlepším lékem proti kašli a nachlazení. Skořice Skořice přirozeně snižuje hladinu cukru v krvi, působí protizánětlivě. Obsahuje vitaminy skupiny B, E a K. Najdete v ní taky významné množství biotinu a betakarotenu. Skořice pomáhá při hubnutí, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Léčí chřipku a nachlazení. Je významná taky díky tomu, že působí proti plísním, kvasinkovým infekcím, zbavuje tělo oparů. Její antibakteriální účinky jsou velmi cenné. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Největší vinařské omyly II
A pokračujeme. Pobavte se nad některými vinařskými omyly. Čím víc peněz dáš, tím víc si pochutnáš. Tak tento mýtus snad ani nepotřebuje komentář. Samozřejmě ne vždy platí, že drahá vína jsou vína nejlepší. Dobrá jsou většinou vína španělská a portugalská. Výrobci si za ně nemohou prozatím říci o vysoké peníze a přitom svou chutí překvapují. Vyzkoušejte a uvidíte sám.   Ryba ladí s bílým, maso zase s červeným vínem. Tak tomu v každém případě není. K většině ryb se sice hodí bílé víno, k dobrému steaku zase červené, avšak záleží taky dost na koření, se kterým maso připravíte. Dost závisí na jeho síle, na tom, zda je pálivé nebo jemné. Pokud rybu grilujete tak jako steak, je třeba změnit i víno, hlavně pokud jde o lososa. V lepších podnicích vám jistě poradí, jaké víno je k vámi vybranému pokrmu vhodné. Doma k jídlu vyberte takové víno, které vám samotnému bude k pokrmu ladit. Drobný prohřešek, co se týče špatného vína, vám jistě kdekdo odpustí. Sladká vína obsahují mnohem více přidaného cukru. Ne. Sladká vína neobsahují ani kapku cukru navíc. Pokud je víno sladší, znamená to, že v něm všechen přírodní cukr z hroznů neprokvasil na alkohol. V Česku by se mělo vyrábět je víno bílé. Na tomto omylu se shodnou dokonce někteří vinaři. Opak je však pravdou. Vinařští umělci zvládnout zpracovat kvalitní červené víno, avšak to se  povede pouze jednou za čas a bohužel ne ročně. S tím však výrobci sami počítají. Otvíráky a alkoholové testery můžete nakoupit zde.   
Zobrazit článek >
 
Muži jsou náchylnější k infarktu myokardu
Podle zdravotnických výsledků infarkt myokardu více postihuje muže. Zhruba pětkrát častěji jsou tímto projevem ischemické choroby srdeční postiženi právě muži, u kterých toto riziko stoupá s jejich věkem. Nejhorší období, kdy se může infarkt dostavit je horké léto. Projevy infarktu: pocit svíravé bolesti na prsou bolest na hrudníku, která trvá delší dobu bolest zad bolest v oblasti břicha bolest, která se šíří do krku - dolní čelisti - zubů - jedné nebo obou horních končetin Pokud by se u Vás projevil některý z daných příznaků, okamžitě volejte rychlou záchrannou službu na telefonní číslo 155. Během doby, než se k Vám dostaví lékař, snažte se být co nejvíce v klidu. Omezte pohyb a pokuste se také psychicky zklidnit. Taktéž si vezměte tabletu Anopyrinu. Tento lék ředí krev. Je vhodné použít i sprej s nitrátem, který si opakovaně po 5 minutách aplikujte pod jazyk. Pokud Vás dané obtíže netrápí, nic nepodceňte a choďte pravidelně na preventivní prohlídky. Taktéž je vhodné, abyste si pohlídal: vysoký krevní tlak hladinu cholesterolu a jiných tuků v krvi onemocnění cukrovkou snížit hmotnost, trpíte-li nadváhou nebo dokonce obezitou přestat kouřit snížit psychický stres pravidelnost pohybu výskyt srdečních problémů v rodině Přečtěte si více o tomto onemocnění v knize AKUTNÍ INFARKT MYOKARDU.
Zobrazit článek >
 
Druhy rumu I
Staňte se odborníkem na rumy. Jaké další druhy rumu známe? Nezapomeňte si v první části článku přečíst o těch nejběžnějších destilátech. Ochucené rumy Ochucené rumy jsou původem nejčastěji rumy bílé, někdy i zlaté. Obvykle obsahují nižší procento alkoholu než základní rum. Tyto rumy jsou dochucovány nejčastěji ovocem. V dnešní době je taky oblíbený kávový rum. V těchto rumech si libují hlavně ti, kteří nestrpí silnou rumovou chuť. Ochucené rumy se přidávají do specifických míchaných nápojů za účelem docílení ještě lepší ovocné chuti. Zrající rumy Zrající rumy lze rozdělit ještě do dvou typů. Jedním z nich je typ Agend, druhý se nazývá Solera. Když kupujete rum Solera nemusí to vždy znamenat, že kupujete rum starý desítky let. Solera rumy jsou totiž kombinace několika rumů. Jedním z nich je dlouholetý rum, který je minimálně šest let uložen v sudu, avšak dalšími složkami můžou být rumy nezrající. Pokud sáhnete po rumu Agend, máte jistotu, že kupujete rum starý mnoho let, který neobsahuje žádnou jinou složku. Dejte si pozor na reklamní tahy obchodníků a ověřujte si na etiketě, o jaký typ rumu jde. Zemědělské rumy Žádný zemědělský rum neobsahuje melasu. Tyto rumy jsou vyráběny pouze z cukrové třtiny. Liší se svou chutí, ale i barvou. Zemědělské rumy se vyrábí zejména ve Francii a ve východoindických státech. Víte, jak poznat kvalitní rum? Těšte se na další článek, který vám prozradí, jak si mezi rumy správně vybrat.  Zpestřete si váš večer a zahrajte si rumovou ,,Panákovou‘‘ ruletu, kterou najdete zde!
Zobrazit článek >
 
Rychlou večeři zvládnete i vy - Boloňská pizza
Rychlou večeři ve formě pizzy zvládne hravě snad každý muž, který si dokáže uvařit jen čaj. Tímto pokrmem takzvaně plácnete dvě mouchy jednou ranou, protože ulehčíte manželce od přípravy večeře a neskonale potěšíte děti. V knize RYCHLÉ VEČEŘE PIZZA naleznete padesát zajímavý receptů na přípravu pizzy. Od velmi známých se propracujete až k nevšedním, ale přesto chuťově zajímavým variacím. Co třeba začít už dnes! RECEPT: Boloňská pizza Ingredience: 550 g hl. mouky 1/2 kostky droždí špetka cukru trochu vlažné vody špetka soli  5 lžic olivového oleje Ingredience na omáčku: 200 g mletého hovězího masa 30 ml rostlinného oleje 1 červená cibule 250 g loupaných rajčat 10 cherry rajčátek 1 lžička sušené bazalky 1 hrst čerstvé bazalky na ozdobu 1 hrst piniových oříšků 100 g zakysané smetany 150 g libovolného sýru sůl pepř Postup: Z droždí, vody a cukru vytvoříme základ pro kvásek. Vykynutý kvásek spojíme s moukou, solí a olejem. Do těsta přiléváme vodu a snažíme se vypracovat hladké těsto. Vytvořený bochánek necháme ve vymaštěné a přektryté míse vykynout - 2 hodiny. Poté z těsta vyválíme placku. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku a po 4 minutách přidáme osolené a opepřené mleté maso. K orestovanému masu přidáme loupaná pokrájená rajčata. Směs vaříme 15 minu. Přisypeme sušenou bazalku a celou směsí potřeme plát vyváleného těsta. Navrch vyskládáme nakrájená cherry rajčátka. Pečeme na 220oC po dobu 15 až 20 minut. Servírujeme posypané strouhaným sýrem, čerstvou bazalkou a piniovými oříšky.
Zobrazit článek >
 
Dodejte tělu vlákninu
Každý ví, že pro správnou funkci trávení je důležitý dostatečný příjem vlákniny. Díky ní se nám zlepšuje funkce střev a zamezí se tím nepříjemnému nadýmání nebo zácpě. Pokud máte sedavé zaměstnání a k tomu ještě špatné stravovací návyky, měli byste do svého jídelníčku co nejdříve zařadit potraviny, které obsahují vlákninu nebo doplňky stravy s vlákninou - PSYLLIUM. PSYLLIUM se vyrábí z rostliny jitrocele indického, který se hojně vyskytuje v Indii. Rostlina má nenápadné květy a drobné lístky s jemným chmířím. Psyllium se získává z obalů semen této rostliny. V podstatě lze o psylliu říci, že splňuje funkci prebiotik. Taktéž se užívá při redukčních dietách. Účinky: čistí trávící soustavu zbavuje tělo nežádoucích toxinů brání ukládání nežádoucích tuků v těle udržuje optimální hladinu cholesterolu podporuje pravidelné vyprazdňování pomáhá tělu vstřebávat potřebné živiny funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva působí proti onemocnění srdce pomáhá při diabetu (prodlouží vstřebatelnost jednoduchých cukrů, zároveň s tím i inzulinovou odezvu, což přispívá ke stabilnější hladině cukru v krvi) přispívá k účinné léčbě hemeroidů (díky tomu, že je po psylliu stolice měkčí, není vyvíjen takový tlak na konečník při vyprazdňování) preventivně brání problémů s trávením, zabraňuje zácpě, průjmu i nadýmání Pokud budete konzumovat psyllium nalačno, získáte pocit sytosti a tím se zbavíte pocitu hladu. Neobsahuje žádné cukry.    
Zobrazit článek >
 
Umelte si kávu doma
Existují nejméně čtyři přístupy ke kávě. První z nich zcela pití káva odmítá, buď protože jim nechutná, nebo třeba ze zdravotních důvodů. Do druhé skupiny bychom mohli zařadit konzumenty instantní kávy. Na trhu je takových káv, ať už s kofeinem nebo bez něj, nepřeberné množství. Někdy je diskutabilní jejich chuť a kvalita. Hlavně ty levnější instantní kávy se chutí podobají spíše kávovinovým nápojům, které s kávou zřejmě spojuje jen podobná příprava: pražení, mletí a zalití horkou vodou. V případě tradičně pražené mleté kávy, je to podobné, jako s levnějšími instantními. Kvalitní chutný nápoj lze připravit jen ze správně pražených kvalitních zrnek kávy. V nižší cenové hladině lze je zřídka očekávat gurmánský zážitek. Méně náročné konzumenty ale vybrané druhy určitě uspokojí. Vyznavači vyšší třídy si svou značku v tuzemsku už také najdou. Čtvrtá skupina konzumentů kávy se stále zvětšuje, a to v důsledku rozrůstající se nabídky kávovarů a multifunkčních přístrojů na přípravu kávy. Většinou pracují s tzv. kapslemi s kávovými koncentráty. Výběr vhodného stroje by měl proběhnout na základě předem stanovených kritérií a po řádné úvaze. Vybrat si ho můžete například v sekci Elektroniky v našem e shopu. Ve stejné sekci našeho e shopu najdete také řešení pro přípravu levnější turecké kávy, totiž mlýnek, kterým zrna kávy namelete. Řeč je o mlýnku EKC002K Lugo značky Esperanza. Spolehlivě svým ostrým ocelovým tříštivým nožem rozdrtí nejen kávu, ale také mák, ořechy, koření a bylinky. Černý mlýnek EKC002K Lugo na stole dobře drží, má protiskluzové nožky. Výsledná jemnost mletí až 50 gramů pevného obsahu je závislá na délce stisku tlačítka.  
Zobrazit článek >
 
Kozlík lékařský: bylinný extrakt
Kozlík lékařský je takovým malým zázrakem, co se týče spánku a jeho kvality. Má však i jiné účinky na organismus, pojďme je společně objevit. Kozlík je bylina spíše nenápadná, v dobrých podmínkách však může překonat svou výšku půl metru. Má drobné květy, které se však pro léčivé účely příliš nevyužívají. Ku prospěchu vám budou kořeny nebo oddenky. Z těch se pak připravuje odvar, kořen se obvykle suší. Bylinu znali a hojně využívali již staří Inkové, pod ruce přišla i antickým léčitelům. Využívali ji nejen k ozdravným procedurám, ale taky na masáže a magické obřady. Vzhledem k tomu, že ovlivňuje kvalitu spánku, můžeme předpokládat, že má vliv taky na mysl. Navozuje klid a zahání stres. Pomůže vám pročistit si hlavu po celém dni, abyste mohl v klidu usnout. Vliv kozlíku na nervovou soustavu tímto nekončí, neboť působí taky na paměť. Podporuje zdravé myšlení. Říká se o něm, že jde o zdroj nových nápadů a řešení. Pomáhá celkově tlumit neklid. Pokud se chcete zbavit často až neovladatelného třesu nohou a jiných podobných problémů, vyzkoušejte kozlík. Má vliv dokonce i na epileptické záchvaty. Působí jako prevence proti jejich vzniku. Kozlík lékařský se často využívá jako doplňkové léčivo pro jedince trpící ADHD. Tento bylinný extrakt podporuje taky zažívání. Urychluje proces trávení a usnadňuje vylučování. Kozlík můžete užívat preventivně, pokud máte obavy ze srdečních příhod. Celkově pozitivně ovlivňuje celý kardiovaskulární systém. 
Zobrazit článek >
 
Nejznámější druhy zeleného čaje II
Čína, Tchajwan, Korea, Hong Kong, Japonsko, to všechno jsou místa s vysokou produkcí zeleného čaje. Již v minulém článku jste se mohl seznámit blíže s čaji z Číny a Indie. Dnes prozkoumáme nějaké ty japonské. Slova Rjokuča či Oča aneb v překladu z japonského jazyka čaj, je nepostradatelnou součástí jídelníčku nejen každého Japonce. V Japonsku se vlastně jiný něž zelený čaj téměř nepěstuje. Domorodé obyvatelstvo se již od pradávna zabývá mícháním a obhospodařováním čajových lístků, aby vytvořilo to nejlepší pro celé lidstvo. Starat se správně o čaj považují Japonci za takové malé umění. Za největší čajové centrum by se dala považovat oblast Šizuoka nebo kraj jménem Udži. Čaj japonský se od toho čínského odlišuje jedním zásadním způsobem. Na přerušení oxidace se totiž používá horká pára. Čajových lístků, odrůd čajovníku a hlavně čajů samotných existuje nepřeberné množství. Podívejme se na ty základní. Bancha Za nejběžnější, klasický a cenově nejpřístupnější čaj se již dlouhá léta považuje čaj Bancha. Slovo ban označuje cosi trpkého a hrubého, v jiném překladu taky slovo může znamenat obyčejnost. Ne nadarmo se takto čaj jmenuje. Nejde totiž o žádnou speciálií. Bacha se připravuje ze starších lístků, neobsahuje příliš kofeinu, takže je vhodný i k večernímu popíjení. Pokud byste hledal čaj pro celou rodinu, můžete zvolit právě tento, lepší nenajdete. Jeho velkým plusem je možnost pití za studena. Bude chutnat možná ještě lépe, než když byl horký. Čaj obsahuje velké množství želena, poznáte ho podle zelenožluté barvy. Poznejte pravé Japonsko s tím správným čajem. Japonský zelený čaj Sencha najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Zmražený citron - skvělá a zdravá pochoutka
Jak jsem se zde již několikrát zmínil, tak citrony patří mezi super potraviny. Patří mezi nejvíce prospěšné a výživné potraviny, které pomáhají našemu organismu po všech stránkách. Citron by v žádném případě neměl chybět na našem jídelníčku, protože obsahuje mnoho důležitých látek. Posiluje imunitu člověka a celkově zlepšuje jeho zdravotní stav. A díky tomu nám i zaručuje větší odolnost proti nemocem. Citronem proti rakovině Citrony obsahují jedinečné látky, známé jako limonoidy, které mají protinádorové účinky.  Poslední studie z celého světa, zabývající se výzkumem rakoviny prokázaly, že citron dokáže zničit rakovinotvorné buňky, zatímco ostatní buňky posiluje. Největších výsledků bylo zaznamenáno zejména při rakovině prsu a varlat. Velmi zdravá a prakticky nejzdravější z celého citronu je pak citronová kůra. Navíc vědci zjistili, že člověk by měl denně sníst alespoň jeden celý citron a to nejlépe ve zmražené formě. Před samotným zmražením je však důležité citron pořádné omýt! Poté je vhodné citron nakrájet na menší kousky, nejlépe na „měsíčky“, to celý proces urychlí. Zmražené citrony pak můžeme využít třeba do domácí zmrzliny anebo do smothie, Já osobně si takto zmražený citron dávám do vody místo ledu. K čemu jsou dobré limonoidy? Limonoidy jsou velmi přínosné při léčbě: leukémie, rakoviny jater, rakoviny varlat, rakoviny prostaty, rakoviny prsu. Krom toho fungují i jako skvělá a účelná pravence.
Zobrazit článek >
 
Zlepšete si své zdraví pitnou rašelinou
O své zdraví bychom měli pečovat po celý rok, abychom byli připraveni na různé vlny chřipkových epidemií a jiných virových onemocnění. Přispějeme k tomu pravidelným a pestrým jídelníčkem, ale také cvičením a různými doplňky stravy. Už jste slyšel o rašelině, která by se dala pít a zároveň posílila Vaše zdraví? Firma Bylinářství-kořenářství přišla na trh právě s tímto přípravkem. Pomocí PITNÉ RAŠELINY účinně doplníte Vám chybějící látky a živiny ve Vašem organismu.  Není snad dokonalejší formy koloidních minerálů, než je právě v této pitné rašelině! Pitná rašelina má takzvané adaptogenní vlastnosti, což znamená, že organismy různých jedinců z ní využívají právě ty minerály a látky, které zrovna jim chybí. Pitná rašelina nemá vedlejší účinky a mohou jí pít jak děti.  Pitná rašelina obsahuje: vápník hořčík sodík železo zinek měď mangan chrom Což přispívá především k normální srážlivosti krve normálnímu energetickému metabolismu dobré činnosti svalů správné funkci nervových přenosů normální funkci trávicích enzymů udržení normálního stavu kostí a zubů normálnímu růstu a vývinu kostí u dětí normálnímu energetickému metabolismu normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu normální funkci imunitního systému snížení míry únavy a vyčerpání normální syntéze bílkovin normální syntéze DNA normálnímu metabolismu mastných kyselin udržení normálního stavu zraku ochraně buněk před oxidativním stresem aj. Každý den, krátce po snídani a v pozdním odpoledni užívejte 1 polévkovou lžíci pitné rašeliny. Nařeďte s 1/8 litru vody, ovocné šťávy (džusu) nebo čaje. Pro dosažení maximálního účinku je minimum 6 týdenní nepřerušované užívání. Pitná rašelina je bez chuti.  
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Slunečnicový a konopný olej
Není olej jako olej. Dnes bude řeč o těch potravinářských. Asi každý doma běžně používá olej řepkový nebo slunečnicový. Známý a velmi oblíbený je taky olej olivový. Máte ve své kuchyni ještě jiný druh oleje? Olejů existuje opravdu velké množství. Některé jsou dokonce zdraví prospěšné. Jak jednotlivé druhy olejů využívat při vaření? To a mnohé další zajímavosti se dozvíte v našem článku. Čtěte dál. Článek je rozdělen do čtyřech částí. Slunečnicový olej Běžně využívaným potravinářský olej se vyrábí ze semen slunečnice. Přidává se někdy taky do kosmetických přípravků, zejména za účelem zvláčnění jednotlivých přípravků. Olej nemá nijak výraznou chuť, neovlivňuje celkový dojem pokrmů. Má zlatavou barvu. Co se týče složení, za přínosný pro tělo se dá považovat vitamin E. Olej nejlépe využijete při smažení nebo fritování. Na dochucování pokrmů, které neprochází vysokou teplotou, se nehodí. Konopný olej Semena konopí jsou drobná, avšak i přes svou velikost obsahují velký podíl olejové složky. Konopný olej lze poznat již podle barvy, vyznačuje se světle zelenou barvou. Konopný olej se hodí jako přísada do studených pokrmů. Má oříškovou chuť. Konopné oleje různých výrobců se od sebe mohou lišit chutí i zbarvením. Při nákupu je dobré myslet na fakt, že čím je olej tmavší, tím bude chutnat výrazněji. Výraznější chuť je však spojena i s mírně travnatým dojmem. Konopný olej obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Naleznete v něm velkou škálu vitaminů a antioxidantů, dále omega-3 mastné a esenciální kyseliny. Olej působí jako afrodiziakum, pokožku zbavuje ekzémů.  
Zobrazit článek >
 
Uvařte si lehká a zdravá jídla z pohanky
Pohanka je jednak zdravá, ale hlavně zasytí. Jaká rychlá jídla z ní můžete vykouzlit? Pohankové placičky Budete potřebovat: Pohanku (150 g) Cibuli (1 větší kus) Česnek (4 stroužky) Kyselé zelí (bílé, 250 g) Vejce (1 ks) Strouhanku (200 g) Majoránku Sůl a pepř Postup: Pohanku povařte a nechte ji dvacet minut odstát. Poté přidejte nakrájenou cibuli, zelí, česnek, vejce a celkově směs dochuťte. Vytvořte placičky, vložte je na pánev a osmažte. Podávejte například se zeleným salátem. Pohankové palačinky Budete potřebovat: Pohanku (200 g) Mléko (450 g) Vejce (2 ks) Sůl Postup: Vyšlehejte do hladka vejce, přilijte k němu mléko a postupně přidávejte pohanku. Rozmixujte směs ručním mixérem. Nyní je těsto hotové. Při smažení postupujte stejně tak jako s klasickými palačinkami. Toto jídlo lze podávat jak nasladko s marmeládou, tak i naslano. Výborně budou pohankové palačinky chutnat třeba se špenátem nebo s česnekovým tvarohem. Zapečená pohanka se sýrem Budete potřebovat: Pohanku (100 g) Vejce (1 ks) Petrželku (2 lžičky) Česnek (5 stroužků) Strouhaný sýr (150 g) Majoránku Sůl Postup: Pohanku klasicky uvařte do měkka dle návodu. Nastrouhejte si sýr a promíchejte ho s česnekem. Následně je vmíchejte do pohanky, přidejte koření a směs dejte do trouby zapéct. Pečte asi třicet minut a poté podávejte. Pohanku loupanou kroupy BIO 1 kg najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Spirulina aneb zdroj energie a vitality
Co je to Spirulina? Sladkovodní silice s vysokým obsahem chlorofylu, to je Spirulina. Je vhodným doplňkem stravy téměř pro každého. Jestliže se chcete cítit fit a pln energie, sáhněte po tomto malém zázraku. Spirulina se od řas liší svou stavbou. Její buněčná stěna není tvořena celulózou, ale stravitelnými polysacharidy. Spirulina se nachází v teplejších oblastech a v čistším prostředí. Byla využívána již Aztéky, avšak poté byla na mnoho let zapomenuta. Prodávat v rámci lékárenských potřeb se začala až někdy na konci šedesátých let. Silice obsahuje proteiny, vitaminy, minerály, taky karotenoidy a antioxidanty. Najdete v ní například vysoký podíl vitaminu B a E, beta karotenu, manganu, zinku, železa, mědi, selenu nebo taky esenciálních mastných kyselin. Pro zajímavost trocha čísel: Spirulina obsahuje 23 krát více železa než špenát, 39 krát více beta karotenu než mrkev a třikrát více vápníku než mléko. Užívání Spiruliny výrazně zmírňuje alergie, tělu přidává ztracené látky při požívání antibiotik, podpoří léčbu rakoviny. Spirulina taky slouží k redukci cholesterolu, k podpoře krvetvorby. Celkově zvýší pocit energie a sníží únavu. Podpoří taky funkci jater. Celkově prospívá očnímu orgánu. Mezi poměrně vzácnou vlastnost Spiruliny patří ochrana před vlivem radiace na organismus. Tento fakt byl otestován při odstraňování škod po Černobylu. Spirulina patří mezi nízkokalorické potraviny. Některé studie se zmiňují o jejích pozitivních účincích užívání při hubnutí. Obvyklá denní dávka Spiruliny je 500mg za den. Toto dávkování odpovídá 4-6 tabletám. Nejlepší doba konzumace spirulinových tabletek je před jídlem. Přípravek BIO Spirulina 750 tbl. najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Proč pít čaj? I
Přečtěte si mnoho důvodů, které vám odpoví na otázku, proč byste měl alespoň jednou za čas pít čaj. Jaký čaj je pro vás nejlepší? To se dozvíte v následujících dvou článcích. Bílý, zelený nebo černý čaj? Jaké jsou mezi nimi rozdíly? A jaké potěšení vám přinese čaj ovocný? Zjistíte v našem dalším článku. Jednoduchost přípravy Pokud si chcete připravit kvalitní čaj, stačí vám horká voda, nepotřebujete k tomu žádný stroj jako například na kávu. Některé čaje jsou dokonce speciálně vytvářeny tak, že mohou být louhovány i za studena. Termoregulace Pití čaje přispívá k termoregulaci. V zimě dokáže skvěle zahřát, v létě zase osvěžit. Uklidňující účinek Pití čaje zbavuje tělo stresu a nastolují klidný režim psychiky. Podpora mozku Díky menší dávce kofeinu pití čaje povzbuzuje tělesnou i duševní činnost a podporuje koncentraci. Váš mozek bude díky čaji nastartován mnohem déle. Čaj je dobrým pomocníkem při léčbě neurotických onemocnění. Některé studie dokonce prokázaly, že čaj zmírňuje následky nemoci jménem Alzheimr. Lék na střevní potíže Čaj zklidňuje žaludek, pomáhá řešit problémy s průjmem, léčí jiné střevní infekce. Lepší spánek Pit kvalitních čajů zlepšuje kvalitu spánku. Budete se cítit odpočatěji a více svěže. Zlepšení stavu kůže a regenerace pleti Čaj snižuje otoky, je antiseptický a stahuje pleť. Snižuje riziko rakoviny kůže, je výborným lékem na popáleniny i na běžné sluneční spálení. Obsahuje mnoho antioxidantů, které taky zabraňují tvorbě akné.  Všechny druhy čajů najdete zde.   
Zobrazit článek >
 
Co jsou zelené potraviny zač? I
Zelené potraviny. Mluví se o nich čím dál víc, ale mnoho lidí vlastně neví, co jsou tyto doplňky stravy zač. Přečtěte si náš článek a zjistěte, jaké suroviny do kategorie zelených potravin patří a jak vám přijdou ku prospěchu. Pojmenování zelené potraviny může být zavádějící. I když se podle názvu může zdát, že sem bude patřit veškerá zelenina patřičné barvy, není tomu tak. Místo mezi tímto speciálním druhem potravin mají pouze řasy, sinice a obilné trávy. Pokud nevíte, co si pod jednotlivými třídami představit, vzpomeňte si na produkty, které jsme vám již představovali. Nabízíme je v našem e-shopu v sekci zdraví, doporučit ke konzumaci je lze téměř každému. Mezi nejznámější produkty zelených potravin patří chlorella nebo mladý ječmen. Produkty jsou speciální zejména vzhledem k obsaženým látkám. Těžko byste v jiné potravině hledal tolik železa nebo vápníku. Jsou bohaté na počet minerálních látek i vitaminů, taky stopových prvků. Součástí každého zeleného produktu jsou taky antioxidanty a další zdraví prospěšné látky, třeba hořčík, kyselina listová a podobné. Chcete vylepšit svůj životní styl a přispět zdravotní stránce svého organismu? Pak jednoduše zařaďte zelené potraviny do svého jídelníčku. Nejen že pomohou vyživit celé tělo a zařídí správnou funkčnost všech orgánů, ale taky tělo zbaví škodlivých a nežádoucích látek, působí tedy jako významné detoxikační prostředky. Navíc podporují regeneraci. Poznejte sílu našeho produktu Chlorella Japan, který obsahuje celých 750 tablet.
Zobrazit článek >
 
Pijte čaj každý den, víme proč je to dobré I
Zapomeňte na sladké šťávy, minerálky s umělými sladidly a podobné nápoje. Nechutná vám voda? Pak pijte čaj. Ovocný, bílý, zelený nebo černý? U každého druhu bychom důvodů pro konzumaci našli hned několik. Pojďme se podívat na to, proč je pití čaje tak dobré a jaké účinky na vaše zdraví vám to přinese. Několik způsobů podávání U čaje je skvělé, že se dá pít teplý pro zahřátí, ale umí taky pořádně ochladit. Stačí zalít čaj horkou vodou a jakmile se vylouhuje, odstavit ho na několik hodin. Jakmile nápoj vychladne, můžete do něj přidat pár kostek ledu. To bude dobrota! Jako chlazený čaj je ideální pít ten ovocný nebo ještě bílý, tyto druhy vám budou chutnat nejlépe. Pokud jste milovníkem černého nebo zeleného čaje, přidejte do nich citron a pak teprve dejte nápoj chladit. Čaj pomáhá při střevních infekcích Hoří vám břicho nebo snad máte průjem či naopak zácpu? Pijte černý čaj, který pomáhá léčit střevní infekce! A daří se mu to velice dobře. Černý čaj pijte jakkoliv, ale bez přidaných příměsí nebo citronu, ten by mohl trávení či vylučování naopak ublížit. Blaho pro srdce Víte, že alespoň občasné pití čaje dokáže snížit riziko srdečního onemocnění? Lze tak říct z toho důvodu, že čaj snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi. Dejte si alespoň jeden šálek dobrého čaje denně a povzbuďte své zdraví. V našem magazínu pro ženy byla řeč o moci kokosového ořechu. Přečtěte si článek a vyzkoušejte taky jeho sílu. Proč si nedopřát hned dva elixíry zdraví najednou? Otestujte náš skvělý Bílý čaj s kokosem.
Zobrazit článek >
 
Co je to Shatavari?
Šatavari, neboli Shatavari, je tradiční ájurvédská bylina, která je často nazývána královnou bylin. Přečtěte si článek a dozvíte se, proč je tomu tak. Cizí název byliny vás možná zmátl. Vůbec netušíte o jakou rostlinu by mohlo jít? Nenapoví vám české známější pojmenování chřest hroznovitý? Rostlina, respektive keř, vyrůstá do výšky až třech metrů. Má rozpínavé trojúhelníkové větve, trny a kvete do růžova. V její dužině se nachází velký podíl alkaloidů, třísloviny, vanilinu, škrobu, bílkovin, saponinů a dalších látek. Šatavari pomáhá udržovat hormonální rovnováhu v těle. Spravuje nepravidelnou menstruaci. Ženám přijde vhod taky v době menstruačních křečí a bolestí. Její skvělou vlastností je taky schopnost stabilizace hladiny estrogenů. Rostlina ovlivňuje reprodukční orgány, zvyšuje počty spermií a napomáhá ke zlepšení ejjich kvality. Rostlina ovlivňuje zažívací trakt, zbaví vás průjmu nebo pálení žáhy. Bojuje taky proti překyselení žaludku. Lidé, kteří trpí častými záněty močových cest, by si tuto rostlinu měli napsat na seznam denního jídelníčku. Rostlina celkově posiluje obranyschopnost a buduje lepší obranyschopnost, posiluje organismus. Bylo taky vědecky prokázáno, že pravidelná konzumace rostliny prodlužuje život a zabraňuje projevům stárnutí. Vyzkoušejte taky tento zázračný lék a posuďte sám. Nejúčinnější a nejvýživnější je pro lidské tělo asi kořen Shatavari. Ten stačí pomlít a můžete si ho přidávat například do nápojů. Denně bohatě postačí konzumace jedné až dvou čajových lžiček. Shatavari Naturalis BIO 100 g najdete zde. Shatavari Naturalis je 100% BIO, šetrně vypěstovaný kořen, který díky svému původu obsahuje maximum účinných látek.
Zobrazit článek >
 
Labužníkova zahrada - vysejte si kozlíček polníček
Kozlíček polníček (Valerianella locusta) - je v Evropě známý už 16. století. V zahrádkách se začal pěstovat až od století osmnáctého. I když má takovou histrorii, v dnešní době jde o stále opomíjenou zeleninu. Výsev venku: nyní v měsících září a říjnu je čas na jeho výsev pro sklizeň v období předjaří. vyséváme jej do řádků vzdálených 10 - 15 cm. v řádku dodržujeme vzdálenost semen od sebe 0,5 - 1 cm. snáší mráz, ale ne holomrazy. vysetý záhon chraňte netkanou textílií. Výsev ve skleníku: vyséváme do řádků vzdálených 10 cm. v řádku pak 2 semínka optimálně na centimetr. Při pěstování polníčku je důležité odplevelování. Listy se konzumují zhruba deseticentimetrové. V čerstvém stavu se připravují podobně jako listový salát. V jejich chuti můžeme cítit chuť lískových oříšků. Kozlíček polníček je nenáročná listová zelenina, pěstovaná pro velmi chutné listové růžice. Obsahuje vyšší množství vitamínu C a provitamínu A než salát. Dále má vysoké množství vitamínů skupiny B. Obsahuje rutin, vápník a kyselinu listovou. Rádi zahradničíte, nebo chcete začít? Získejte další užitečné rady pro pěstování v knize LABUŽNÍKOVA ZAHRADA, která se věnuje pěstování a postupům blízkým přírodě a je určena lidem, kteří si chtějí sami vypěstovat své jídlo. Ukazuje, jak pěstovat bylinky, ovoce, zeleninu, a dokonce i jedlé květy. Ukáže vám hrnkování, výsev, řez a péči i sklizeň, skladování a použití v kuchyni. Nedaleko svého domu si můžete stvořit svět výborné chuti a objevit, jak si vypěstovat exotické suroviny ve skleníku nebo zimní zahradě. Autorčiny praktické tipy vám pomohou pečovat o rostliny po celý rok.
Zobrazit článek >
 
Léčba prostaty pomocí zázraků přírody I
Mezi nejčastější zdravotní obtíže mužů patří problém s předstojnou žlázou. Samozřejmě existuje nespočet léčiv, zůstat však můžete pouze u těch přírodních. Pomohou vám. Jaké doporučujeme nejvíce?  Vrbovka  Vrbovka působí na problém prostaty komplexně. Ať už vás trápí jakýkoliv problém, Epilobium, tedy vrbovka malokvětá, je řešením na všechno. Ideální je konzumace čaje z vrbovky, jehož účinky prokázaly i mnohé studie. Jedná se o malý přírodní zázrak, proto jej umisťujeme v našem výčtu hned na první místo.  Truskavec  Název truskavec ptačí vás možná může trochu odradit, což by ale byla chyba. Tato stará bylina kromě boje s prostatou dokáže dokonce rozpouštět močové kameny. Vsaďte na tento lék.  Celík  Celík zlatobýl si poradí především se zvětšenou prostatou. Užívá se taky v případě nemoci ledvin a léčí zánět močových cest. Ovlivňuje zdraví cév, působí proti stařeckým nemocem. Celík seženete sušený, v podobě čajových směsích nejčastěji.  Kotvičník  V případě kotvičníku zemního vás jistě potěší i další účinky týkající se pohlavního ústrojí. Kotvičník kromě toho, že bojuje s nemocemi prostaty, taky napomáhá lepším sexuálním výkonům. Vyřeší problém s erekcí. Pravidelné užívání kotvičníku vás zbaví nejen problému prostaty, ale taky zlepší vaše sexuální zdraví a dodá do vašeho života zase šťávu.
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! IV
Poduste je ve vlastní šťávě Houby nakrájejte na kousky a vložte na pánev nebo do hrnce. Pamatujte na to, že teplota by při dušení nikdy neměla přesáhnout 100°C. Došlo by ke ztrátě nejen aromatu, ale taky cenných minerálních látek. Takto připravené houby můžete samozřejmě ihned podávat, ale taky je v tomto stavu lze skladovat klidně až do další sezóny. Dušení prodlužte na dvacet minut, připravte vyvařené sklenice a nalívejte do nich houby. Sterilizace by měla být delší, okolo hodiny. Houby v octu Tento článek má za cíl navrhnout vám možné postupy a úpravy, nikoliv vás seznámit s podrobnými návody, a proto jsme pro vytvoření octových zavařovaček vytvořili speciální článek. Houby v octu vydrží klidně i přes celý rok. Pro přípravu octového pamlsku se hodí sbírat i menší pevné houbičky, které budou ve sklenicích vypadat nejlépe. Houby v soli Sůl dokáže houby vysušit a zajistí jejich výdrž dlouhou minimálně půl rok. Houby nakrájejte na menší kousky a sypte pomalu do sklenice. Každou vrstvu zasypte solí. Poměr hub a soli by měl být v přibližném stavu 1:4. Houby  uchovávejte v chladu a tmě. Můžete je pak přidávat do libovolných pokrmů, jen myslete na to, že jídlo po přidání těchto hub už nesmíte solit. Tento druh úpravy vlastně nahrazuje proces sušení. Před přisypáváním soli nezapomeňte na to, že samotnou sůl byste měl nejprve vysušit. 
Zobrazit článek >
 
Druhy olejů: Makový a sójový olej
I dnes budeme pokračovat v přehlídce olejů. Nezapomeňte na proklik, který je umístěný na konci každého článku, a objednejte si vybraný olej, který zpestří váš jídelníček. Makový olej Olej vyráběný z máku je velmi prospěšný pro lidské zdraví. Zapůsobí jak zevně, tak samozřejmě po zkonzumování. To, že makový olej má omamné účinky, jsou pouze domněnky. Vyrábí se ze zralého máku, který ještě prochází úpravou, nemusíte se bát žádných vedlejších účinků. Právě naopak. Makový olej si zamilujete. Obsahuje velké procento vitaminu E, pokud jej potřebujete do těla doplnit, určitě vsaďte na makový olej, který vám zajistí téměř okamžitou dodávku. Makový olej lze přidávat do sladkých i slaných pokrmů. Využijete jej taky při léčbě pokožky v rámci její hydratace a zbavování ekzémů nebo vyrážky. Makový olej se dále přidává taky do některých kosmetických přípravků, například mýdel. Sójový olej Věděl jste, že ze sóji se vyrábí taky olej? Vyznačuje se výraznou chutí, která připomíná chuť tofu nebo uvařeného sójového masa. Olej je poměrně nákladný, zato však velice zdravý. Obsahuje vitaminy skupiny B, taky vitamin E a K. Dobrý přínos pro zdraví mají taky nenasycené tuky a mastné kyseliny, draslík, fosfor a železo. Na oleji nesmažte, přidávejte ho do salátů a dalších nesmažených pokrmů. 
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa II.
S vepřovým masem se neodmyslitelně váží i vepřové hody a zabíjačky. V dnešní době se už pomálu setkáme s domácí zabíjačkou od samého počátku zabití prasátka až po výrobu masných výrobků. Lidé se spíše uchylují k zakoupení polotovarů, ze kterých si doma připraví škvarky nebo tlačenku. Víte jaký kousek vepřového masa je vhodný k přípravě masové rolády nebo steaku? V druhé části vám přinášíme popis dalších druhů vepřového masa. Panenská svíčková - je neobyčejně křehký kousek masa. Je jemný a proto se skvěle hodí k rychlé přípravě řízků, medailonků nebo nakrájený na nudličky k rychlému restování. Při pečení svíčkovou pečte v celku nebo uprostřed naplněnou. Pečeně (karé) - jedná se o libové maso ze zad. Zadní část s kostí se nazývá kotleta. Toto maso také pečte v celku a s kostí, aby se rychle nevysušilo. Plátky jsou vynikající na gril nebo na pánev. Žebra (z boku, pečeně nebo z krkovice) - žebra se nejčastěji pečou, grilují nebo udí. Dávejte pozor na vysušení, protože tento druh masa má velmi málo krátkého masa. Hlava, lalok, nožičky, kůže,ořez, sádlo a vnitřnosti - hlava se používá k výrobě zabíjačkových specialit - huspenin, tlačenek nebo prejtu. Lahůdkou jsou líčka. Z nožiček se připravuje sulc, huspenina nebo aspik. Z ořezů a vnitřností se připravují guláše. Vnitřnosti se především používají k přípravě zabíjačkových pochutin. Vše o mase se dočtete v knize JAK NAKUPOVAT A ZPRACOVÁVAT MASO. Najdete zde veškeré informace o vepřovém, hovězím, telecím, jeněčím mase a zvěřině.  
Zobrazit článek >
 
Drinky BCAA
Co to vlastně jsou oblíbená ,,bécéáčka‘‘? Konzumovat je nebo ne? BCAA představuje speciální složení aminokyselin, které jsou vhodné pro podporu práce svalů a tvorbu svalové tkáně. Jedná se o doplněk stravy, který je vhodný zejména pro sportovce. BCAA nezvyšují jenom kvalitu a množství svalové hmoty, celkově ji chrání. Připravují ji na pestrý a pravděpodobně náročná výkon. Jsou taky dobrou regenerací a vhodným, téměř okamžitým, zvyšovačem tělesné síly. Produkty se speciálními esenciálními aminokyselinami navíc zvyšují sílu a pomáhají k rychlejšímu spalování tuků. Jsou dobrým pomocníkem i v případě, že potřebujete shodit, neboť redukují nadváhu. BCAA můžete užívat jako tablety, želatinové kapsle, dostupné jsou též v sypké formě, která se míchá s vodou nebo v již namixovaných lahvích. Každý produkt má pozitivní vliv na všechny typy fyzických sportů. Pokud vás zajímá přesné dávkování zmíněných produktů, je vhodné se řídit konkrétním určením na obalu. Každý typ BCAA má trochu jiné užívání. BCAA drink, který se připravuje z prášku vystačí na mnoho dávek. Vyzkoušejte náš akční set BCAA Drink 500g + sportovní láhev ZDARMA! Pro jednu běžnou porci smíchejte dvanáct gramů prášku s půl litrem vody. Obvykle se vyplatí zkonzumovat v jeden den pouze jednu dávku, aby BCAA pro váš organismus neztratilo své účinky. Tělo si totiž snadno na takovou výživovou podporu navykne. BCAA můžete pít během tréninku, před ním i po něm.  Produkt ,,bécéáček‘‘ najdete zde: vyprodej.eifdeloptic.cz. Jste sportovec? Pak by vám drink BCAA neměl doma chybět! 
Zobrazit článek >
 
Mistrem Sushi lehko a hravě u Vás doma!
Máte rádi nebo dokonce milujete sushi? Dostali jste někdy nehoráznou chuť na tento báječný pokrm, ale nechtělo se Vám do restaurace? Nezaujala Vás ani možnost dnešní doby jakou je rozvoz jídla domů, protože cena se díky rozvozu znatelně vyšplhá vzhůru anebo nemáte s rozvozy ty nejlepší zkušenosti? Nevadí, mám pro Vás řešení. Co takhle si udělat skvělé sushi přímo u Vás doma? Přesně tak nemusíte se ničeho děsit, je to jednoduché a bude Vás to i bavit.   Co je to, ale vlastně sushi? Když se řekne Japonsko, tak se mnohým z nás vybaví udatní samurajové, pro které čest a oddanost byla důležitější než strach ze smrti. Vybaví se nám zcela jistě mnoho moderních technologií, zajímavých animovaných filmů a seriálů, kterým říkáme manga a samozřejmě i legendární meč katana. Největší symbolem Japonska,který se však evropanovi zcela jistě vybaví je sushi, jedno z nejznámější jídel japonské kuchyně. Většina lidí si pod pojmem sushi bohužel představí pouze syrovou rybu s kouskem rýže.  Sushi je však hlavně vařená lepkavá rýže spojená se speciální sladkokyselou omáčkou zvanou sušinoko, která se připravuje právě k účelu jakým je dochucení rýže na sushi. Sushinoko, je prakticky směs rýžového octa, cukru, soli a vmíchá se do uvařené rýže,kde vlastně tvoří jednu z hlavních složek sushi. Není divu, že v doslovném překladu z japonštiny znamená sushi ” kyselá rýže” . Sushi má poměrně dlouhou historii, první zmínka o sushi pochází již z roku 718 n.l. Ale s největší pravděpodobností, se sushi objevilo ještě mnohem dříve. Původně však sushi nevypadalo tak skvěle jako teď. Jednalo se o nasolené části syrových ryb obalené do rýže, aby v ní dozrály. Rýže se pak nekonzumovala, používala se pouze, jako jakýsi obal k dozrání a ke konzervaci. Recepty se samozřejmě v průběhu času různě upravovaly, včetně vzhledových úprav a technice servírování. Každá část Japonska si prakticky vytvořila i své vlastní sushi speciality, díky které se lokalita také vyznačovala na různých cestovatelských mapách tehdejší doby. Sushi nigiri, které je v současnosti jedno z nejpopulárnějších specialit vznikla teprve v 19. století v Tokiu. Opravdový boom ve světě sushi slavilo až v minulém století, kdy se prakticky začalo rozšiřovat do všech částí světa a mnohé vyhlášené podniky si najímali japonské kuchaře, abymohli svým hostům dopřát opravdový požitek z této delikatesy.  Najímání kuchařů z Japonska mělo, ale také psychologický efekt, hostům spíše chutnalo sushi od opravdového Japonce, než od amerického či evropského kuchaře, i když se udělala řada testů, kdy sushi vařila jedna osoba a pouze se zákazníkům sdělilo, že tento kousek připravil Japonec a tento Američan.   Sushi je legendární po celém světě, nejen díky své netradičnosti, ale také hlavně díky své výživové hodnotě a prospěchu na lidský organismus. Sushi se vyrábí z rýže, které se říká nišiki. Tato rýže se ovaří a ještě teplá se smíchá s omáčkou sušinoko. K tomuto míchání se používá z pravidla vějíř, dke kterému se jednotlivá zrnka rýže neponičí, ale hlavně se postupně i rýže pozvolna ochlazuje. Po vychladnutí se rýže používá jako hlavní přísada do sushi. Jedna z nejdůležitějších součástí jsou čerstvé syrové ryby různých druhů. V naší kultuře a de facto celkově v kulturách mimo Japonsko je sice obvyklé ryby před konzumací tepelně upravovat, nehledě na to, že většina ryb tak přijde o svou jedinečnou chuť a bohaté látky. Syrové ryby jsou však pro lidský organismus a celkově pro zdraví daleko prospěšnější. Sushi, se ale nedělá pouze z ryb. Používají se krevety, chobotnice, sépie a dokonce i kaviár. Velmi populární je sushi s avokádem a kombinací z různé druhy zeleniny. Sushi je zdrojem mnoha důležitých látek, které naše tělo potřebuje. Mezi tyto látky patří hlavně jód, proteiny, minerály, kvalitní bílkoviny a nenasycené kyseliny. Na rozdíl od jiných pokrmů k dosažení těchto látek nepotřebujeme sníst tolik sushi jako jiných jídel. Sushi, ale obsahuje také málo tuku a kalorií (samozřejmě, ale nesmíte sníst 5 kilo sushi a pak se divit na váze, že jste přibrali), proto se hodí i k dietám, vyváženému stravování a zdravému životnímu stylu.   Výroba sushi se může zdát složitá, ale s domácím výrobníkem sushi je to opravdu hračka. Teď už vám stačí, jen nakoupit kvalitní suroviny a pustit se z vesela do vašeho domácího sushi. Ochromte své přátele, připravte romantickou večeři pro přítelkyni anebo zkuste pro své ratolesti připravit zdravou a chutnou večeři. Díky domácímu výrobníku sushi to všechno hravě zvládnete.   Domácí výrobník sushi si můžete objednat zde
Zobrazit článek >
 
Recept na prvotřídní smažený sýr
Ještě se vám nepovedlo usmažit smažený sýr tak, aby se neroztekl? Přečtěte si, jak ideálně postupovat při přípravě ,,smažáku‘‘. Sýr, který byste měl k přípravě tradičního smaženého sýra použít je 30% Eidam. Pokud ho kupujete v cihle, nakrájejte ho asi na centimetrové plátky. Jakmile budete mít hotovo, připravte si klasický trojobal. Nejprve sýr obalte v mouce, poté ho vložte do vajíčka, na poslední krok samozřejmě zbývá strouhanka. Do té však přisypte polohrubou mouku tak, aby byla v poměru se strouhankou přibilžně 1:2. Díky ní se totiž trojobal krásně stáhne a sýr neproteče ven. Pro dokonalejší obalení celý postup zopakujte. Tím si zajistíte, že vám sýr opravdu nevyteče. Poté už nezbývá nic jiného, než sýr usmažit. Smažit ho můžete jak na oleji, tak i na másle. Již máte dost tradičního smaženého sýra? Chtělo by to změnu? Možností máte víc než dost. Za co klasický Eidam nahradit? Smažený hermelín Při přípravě hermelínu postupujte úplně stejně, jako byste smažil klasický Eidam. Podávejte ho s brusinkovou omáčkou. Smažený sýr feta Pro větší změnu a dokonalý sýrový požitek si můžete k obědu připravit smažený sýr feta. Ten nakrájejte na tenčí plátky a poté ho vložte na patnáct minut do mrazáku, aby se při přípravě nerozsypal. Promíchejte mouku s pepřem, paprikou, solí a přidejte do směsi pár lžic mléka a vody, abyste vytvořil hutnější těstíčko. Sýr v něm obalte a klasiky usmažte. Dobrota, že? Ty nejlepší tematické kuchařky, které hledejte zde. 
Zobrazit článek >
 
Krmení psů – nebezpečné potraviny, BARF I
Jaké potraviny jsou pro vašeho čtyřnohého kamaráda opravdu nebezpečné. Jaké to je krmit psa přirozenou stravou? Psa můžete otrávit bohužel snadněji, než si myslíte. Konzumace některých potravin je zdravá pro člověka, ale smrtelná pro psa. Než pejskovi něco dáte, prozkoumejte zda jde o potravinu, se kterou si jeho trávicí soustava poradí. Pojďme se tedy nejprve vrhnout na prozkoumání potravin, které pejskům nedělají dobře. Pivo Jistě jste už byl součástí toho, jak chlapi v hospodě z legrace lili psovi do misky pivo, aby se taky měl dobře. Pivo ještě pes zvládne, zejména ten větší, ale myslete na to, že veškerý alkohol je pro psa nadmíru toxický. To znamená, že pes bude mít pravděpodobně další den po jeho vypití průjem nebo se dokonce může dostat až k malátnosti. U menších psů a tvrdšího alkoholu vede vypití až k úmrtí. Naštěstí psi se od alkoholu drží dál a vůbec je jeho štiplavá vůně a chuť neláká. Kofein Z drinků je potřeba zmínit ještě jednu celou skupinu nápojů a tím jsou ty kofeinové. Asi je vám jasné, že pes by měl pít jenom vodu. Nebude mu vyhovovat minerálka, natož sladké nápoje. Kofein pro něho může být dost nebezpečný. Může porušit nervovou soustavu a zasáhnout srdce, což samozřejmě nekončí dobře. Způsobuje taky svalový třes nebo křeče. Tento článek má pokračování. Přečtete si i druhou polovinu, ať vám nic neunikne.  
Zobrazit článek >
 
Základní druhy těstovin I
Už nevíte, jaké originální jídlo doma uvařit? Nebaví vás stále opakující se pokrmy? Co takhle jen pozměnit přílohu? Vyměňte běžné těstoviny za ty méně tradiční, které jinak chutnají a navíc taky skvěle vypadají. Změna se občas vyplatí. Vyzkoušejte alespoň pár z našich těstovinových tipů. Článek je rozdělen do dvou částí. V první řadě se podíváme na nejznámější druhy plněných těstovin, následně na rozšířené a oblíbené tipy neplněných těstovin. Máte se na co těšit. Jaké druhy jsou pro vás novinkou? PLNĚNÉ Tortellini Tortellini jsou u nás asi nejznámějším druhem plněných těstovin. Ačkoliv v Itálii tak oblíbené nejsou, u nás si na nich pochutnává spousta Čechů. Jedná se o semolinové těstoviny, které jsou zatočené do malého hnízda nebo prstýnku. Uvnitř nich se skrývá maso, sýr, špenát, někdy i třeba houby. Canelloni Tyto těstoviny u nás nejsou moc rozšířené, avšak v cizině se jich nemohou strávníci nabažit. Na rozdíl od ostatních plněných druhů se tyto těstoviny zapékají. Plní se sýrem, špenátem nebo masem a následně se zalévají omáčkou, nejčastěji s rajčaty. Ravioli Typickým pokrmem Italů ze severu jsou Ravioli. Jedná se o semolinové těstoviny, někdy nazývané jako taštičky, které mají tvar čtverečků a jsou naplněny masem. NEPLNĚNÉ Penne Krátké vroubené roury šikmo ořezané jsou jedny z nejčastěji vařených těstovin. Díky jejich zešikmení v nich uvízne hustá omáčka. Farfalle Dalšími omáčkovými těstovinami jsou Farfalle. Mají tvar mašliček nebo motýlků. Fusilli Fusilli uzavírají trio těch nejlepších omáčkových těstovin. Jedná se o zatočené spirálky. Mimo omáčky jsou vhodné taky do salátů.  
Zobrazit článek >
 
Zbavte se večerního hladu I
Že váha pod vámi za chvíli praskne? Naučte se ovládat své chutě. Snažte se zbavit mlsné a hladu hlavně večer, kdy se na váze přirozeně nejvíce přibírá. Ráno kousek housky nebo ovesná kaše, k obědu salát a večer pořádný flák masa s přílohou? Tak takhle přesně ne! Zapomeňte na večerní vykrádání ledničky. Prevencí večerního hladu je dobrá snídaně. Když se ráno pořádně najíte, máte jistotu, že večerní hlad bude alespoň o něco menší. Stále vás trápí bohaté chutě? Pak si však zapamatujte, že ty přichází jen z vašeho mozku. Buďte silná a ovládněte své touhy po jídle, vždyť to děláte pro sebe. Průzkumy dokonce potvrzují, že lidé, kteří snídají mají jen malé problémy s váhou. ,,Nesnídači‘‘ naopak trpí často až obezitou a zvyšují si riziko vzniku diabetu. I jejich metabolismus pracuje mnohem pomaleji. Že by snídaně měla být vydatná, to už není tajemstvím, ale pojďme raději ještě společně prozkoumat, z čeho by se dobrá snídaně měla skládat. Dopřejte si ráno pečivo nebo vločky. Jezte šunku, sýry i máslo. Nezapomeňte na bílkoviny a občas si dopřejte vejce nebo tvaroh. Zapamatujte si taky to, jak je důležitý počet porcí. Nejezte pouze třikrát denně, dopřejte si alespoň ještě dvě menší svačiny během dne. Naučte se vařit zdravě s výbornou kuchařkou Fit recepty vám to půjde samo. Publikaci najdete zde. S Fit Recepty nestrávíte v kuchyni třetinu života – zjistíte, jak jednoduše si můžete navařit a napéct rychlá, jednoduchá a chutná jídla s nižším obsahem cukrů, s vyšším obsahem bílkovin a vitamínů a být fit (bez diet)! Fitrecepty hravě zvládne každý začátečník, ale určitě potěší i zkušené. Najdete tady výživné recepty, které nejsou složené z bezhodnotných surovin, ale dodají vám množství vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek, tedy posilní vaše zdraví a imunitu. Taktéž zde najdete hříšně dobré dietní recepty. Každý recept v knize obsahuje i nutriční hodnoty, takže padnou vhod i těm, kteří se snaží zhubnout nebo vyformovat si postavu, a tedy bude pro vás jednodušší zařadit jídla do vašeho jídelníčku nebo si ho dokonce sestavit na základě receptů z knihy. Jestli chcete svůj jídelníček obohatit o zdravá a zároveň chutná jídla, tato knížka vám určitě padne vhod. Najdete tady nové recepty, ale taktéž staré známé recepty přetvořené do zdravější a lehčí podoby.
Zobrazit článek >
 
Maso - vepřová panenka s hráškem
Milovníci masa ocení každý pokrm, kde bude tato surovina použitá. Už jen při představě hovězího guláše, steaku, vepřových řízků z krkovice nebo divočáka s šípkovou či se zelím se vám budou sbíhat sliny. A to jsem ještě opomněla vyjmenovat pečenou husu nebo kachnu s krásně křupavou kůžičkou, jehněčí gulášek, králíka na smetaně a nebo pstruha na másle. Nakladatelství APETIT přichází s knihou, která se věnuje MASU a to především hovězímu, vepřovému, jehněčímu, kůzlečímu, králičímu a zvěřině. Naleznete zde nejen zajímavé informace o uvedených druzích masa, ale také spoustu přehledných receptů, které se dají z daných druhů mas připravit. K dobrému obědu si můžete připravit: RECEPT: Vepřová panenka s hráškem a brambory Ingredience: 600 g vepřové panenky 600 g oloupaných brambor nakrájených na kostky 400 g zeleného hrášku cibule 2 stroužky česneku 200 ml zeleninového vývaru 2 lžíce hl. mouky olej sůl mletý pepř Postup: Vepřovou panenku nakrájíme na kostičky, osolíme, lehce obalíme v mouce a opečeme na oleji zhruba 5 minut. Brambory uvaříme v osolené vodě a orestujeme na pánvi, ve které jsme opékali maso. V hrnci osmahneme na oleji nakrájenou cibulku a poté k ní přidáme česnek a hrášek, vše podlijeme vývarem a povaříme doměkka. K hrášku přidáme maso a brambory, promícháme a ještě chvíli prohřejeme a můžeme podávat.  
Zobrazit článek >
 
Alkoholové steaky a jak na ně? III
Dnes vás seznámím s recepty, díky kterým připravíte ty nejlepší steaky na víně. Ale pozor, pokud je jednou ochutnáte, hrozí vám, že už jiný steak nebudete chtít jíst. Tvrdíte, že je víno spíše pro dámy? Tak to jste tuto specialitu ještě nejedl! Steak s červeným vínem Budete potřebovat: Vepřové nebo hovězí plátky (400 g) Červené víno (40 ml) Vinný ocet červený (20 ml) Hovězí vývar (150 ml) Olivový olej (pár lžic) Sůl a pepř Postup: Steaky klasicky nasolte a opepřete dle vaší chuti. Maso dejte na pánev a udělejte ho tak, jak máte nejraději. Poté maso z pánve vyjměte a uložte ho někam, kde vydrží chvíli teplé. Do pánve, kde se nachází výpek ze steaku, nalijte víno a ocet. Dvě minuty spolu tekutiny povařte. Poté přilijte vývar a vařte ještě asi další dvě minuty. Na závěr omáčku osolte a opepřete. Vyjměte steaky z tepla a naservírujte je na talíř. Polijte maso omáčkou a můžete ihned podávat. Mandlový kuřecí steak na bílém víně Budete potřebovat: Kuřecí maso (400 g) Olej (pár lžic) Mandle (30 g) Hladkou mouku (1 lžíci) Máslo (1 lžíci) Bílé víno (50 ml) Česnek (4 stroužky) Steakové koření Sůl a pepř Postup: Kuřecí plátky osolte a opepřete. Potřete je vylisovaným česnekem. Vložte je na pánev a osmažte. Maso vyjměte a postupujte jako u předchozího receptu. Nyní ještě výpek zjemněte máslem. Přidejte mouku, kterou s máslem promíchejte a poté přilijte víno. Tuto směs povařte, dokud nezhoustne. Dochuťte podle potřeby a ihned s masem podávejte. Teploměr na steaky 2 ks najdete zde.     
Zobrazit článek >
 
V hlavní roli zelenina - zpracování zelí a brambor
Sklízíte vaše výpěstky a už máte zaplněné veškeré bedýnky a košíky? Nevíte si rady co se sklizenou zeleninou? Zkuste naše tipy na zpracování zelí a brambor. 1. RECEPT: Gurmánské zelíčko Toto zelí je vynikající jako příloha k masu, nebo jako nádivka do kuřete či kačeny. 1/2 hlávky bílého zelí 3 větší červená jablka 1 velká červená paprika 3 dcl bílého vína bílý pepř sůl cukr Postup: Zelí a papriku nakrájíme na tenké proužky. Podusíme je na oleji a přidáme koření. Po chvilce přilijeme víno, které budeme nalévat postupně. Směs dusíme do poloměkka. Přidáme neloupaná jablka rozkrájená na čtvrtky a dusíme. 2. RECEPT: Velmi chutné zapečené brambory 500 g brambor 300 g vařeného zelí 4 houskové knedlíky 250 g vařeného masa 2 cibule 1 dl červeného vína 2 dl smetany 2 vejce 100 g strouhaného sýra kečup sójová omáčka pepř sůl Postup: Omyjeme a oloupeme brambory, které pak nakrájíme na tenká kolečka. Oloupeme a nakrájíme cibulku. Maso nakrájíme na kostičky, přidáme kečup - sójovou omáčku - sůl - pepř a promícháme. Olejem vymažeme pekáč - pekáč zakoupíte v eshopu zde Postupně klademe zelí, na kostičky nakrájené knedlíky, cibuli a kolečka brambor. Podlijeme vínem a zapékáme v troubě. Před dopečením posypeme nastrouhaným sýrem a polijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Vyzkoušejte další skvělé recepty na zpracování vaší zeleniny. Kniha V HLAVNÍ ROLI ZELENINA vám představí všechny způsoby využití více než 50 druhů zeleniny – od artyčoku až po vodnici. Nezáleží na tom, zda nakupujete zeleninu v supermarketu nebo na trzích od místních prodejců, jistě si pokaždé vybíráte z pestré palety různých druhů. Pokud ale nevíte jistě, jak nejlépe zpracovat kapustu či artyčoky, chcete si založit bio zeleninovou zahrádku, přejete si upevnit zdraví všech členů rodiny a omezit používání produktů s vysokým obsahem chemických látek nebo jednoduše toužíte zužitkovat zeleninu do posledního zbytku, pak potřebujete naši novou jedinečnou publikaci V HLAVNÍ ROLI ZELENINA. Zjistíte, jak zeleninu v kuchyni zpracovat tak, aby chutnala celé rodině.      
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný kávovar aneb druhy kávovarů I
Pití kávy patří k vaší denní rutině? Připravujete si doposud kávu rozpustnou a chtěl byste pít trochu kvalitněji připravený nápoj. V čem udělat delikátní kávu? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých kávovarů? Automatický kávovar Pokud hledáte zejména jednoduchost, volte automatický kávovar. Ten se postará o umletí kávy, upěchování a spaření. Tyto kávovary jsou oceňovány zejména ve firmách, kde se nemusíte o přípravu kávy nijak jinak starat. Stačí přijít, zmáčknout tlačítko a během půl minuty máte kávu na stole. Nevýhodou je to, že po nějakém čase je třeba kávovar vyčistit, to zabere trochu více času a dá poměrně dost práce. Tyto kávovary díky svým funkcím stojí poměrně dost korun, ale ta kvalita kávy za to stojí. Kávovar na kapsle Výhodou kapslových kávovarů je to, že jsou poměrně levné. Cena vám však bude dopočítávána na jednotlivých kapslích, ty jsou totiž drahé poměrně dost. Cena jedné kapsle vás vyjde nejčastěji od osmi do deseti korun. Tyto kávovary jsou však velmi jednoduché na údržbu, příprava kafe vám nezabere ani pár minut. Koupí speciálního kávovaru se však zavazujete k tomu, že budete muset kupovat pouze speciální typ kapslí. Předem se tedy dobře podívejte, na kolik korun vás jedna kapsle vyjde a zda vám budou vyhovovat jednotlivé druhy kávy i příchutě. Jednou z nevýhod je taky neekologičnost. Kapsle je dobré skladovat stranou a neházet je do směsného odpadu. Otestujte vychvalovaný kávovar DELONGHI, který najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Druhy kuchyňských nožů – Na co který použít? II
Nůž na chléb a pečivo Přesuňme se na moment od klasických ,,obědových‘‘ nožů do trochu jiné kategorie. Nůž na chléb snadno poznáte podle vlnkové čepele. Jeho délka se pohybuje od 20 do 25 centimetrů. Tento nůž slouží ke krájení chleba a samozřejmě i chlebové kůrky. Pečivo se díky ostří na špičkách nerozsype. Design těchto nožů se inspiroval u samurajských tradic. Tyto nože jsou taky ideální variantou na krájení dortů a tvrdších koláčů. Nůž na zeleninu Tento nůž nemá žádný specifický název. Ačkoliv je výše zmíněno, že japonský nůž je vhodný na zeleninu, ještě lepší je tento speciální výrobek. Tím sice hůře nakrájíte tenké plátky, ale snadno s ním oloupete zeleninu nebo vykrojíte ovoce. Jde o poměrně malý nůž. Loupací nůž Jde o nůž poměrně krátký, dosahuje maximální délky kolem 12 centimetrů. Od kuchyňského nože se liší svým zahnutím. Loupací nůž využijete výborně na krájení, při kterém je třeba myslet na přesnost. Díky úzkému a hladkému kraji z ovoce nebo zeleniny, které pomocí něho loupete, unikne pouze malé množství šťáv. Špikovací nůž Pokud potřebujete vyčistit maso, rozřezat krevety nebo mořské plody, pak sáhněte po špikovacím noži. Ten vám totiž poslouží kromě špikování stejně jako nůž plátkovací či vykosťovací. Špikovací nůž je však lepší v tom, že pomocí něho dokážete vytvořit perfektní kapsu, aniž byste prořízli maso. Tento nůž by neměl chybět žádnému kuchaři. Nože do vaší kuchyňské výbavy můžete dokoupit zde. Doplňte své zásoby a krájení vám půjde samo.  
Zobrazit článek >
 
Jezte jablka, přispějí vašemu zdraví I
Jablko je skvělou volbou k dopolední i odpolední svačině, krásně zasytí a ještě dodá energii. Konzumace jablek podpoří vaše zdraví. Přečtěte si několik dobrých důvodů, proč si alespoň jednou za čas dopřát jablko. Jak již bylo zmíněno, jablka jsou velmi prospěšná vašemu zdraví. To z toho důvodu, že obsahují spoustu vitaminů a dalších významných látek. Najdete v nich dostatek vitaminu A, téměř celou skupinu B, dále vitamin E a K nebo kyselinu listovou. Za stopovými prvky si nejlépe stojí železo, hořčík, zinek, vápník, draslík, fosfor a selen. Jedná se o minerály, které najdete v kdejakém ovoci, avšak v jablku se jich nachází opravdu podstatné množství. Kromě nich najdete v každém jablíčku taky významné enzymy nebo karoteny. Jablka pomáhají s léčbou dny, neboť významně snižují tvorbu kyseliny močové. Přijdou vhod taky lidem trpícím revmatismem. Jablíčko je výborné ke konzumaci v případě, že hubnete. Chutná sice sladce, takže uspokojí vaše chuťové buňky, ale nenechte se zmást, obsahuje velmi málo kalorií a dostatek vlákniny, která je v hubnoucí proceduře nezbytná. Jablko vás navíc dokáže zasytit na několik hodit a ještě vám dodá potřebnou energii. Díky tomu, že látky v jablcích dokáží snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jsou jablka skvělým jídlem pro ,,srdcaře‘‘. Snižují riziko infarktu a jiných srdečních příhod. Jablka na sebe dokáží navázat toxiny. Zejména se tak stává díky látce zvané pektin. Jsou tedy skvělým detoxikačním pomocníkem. Pomáhají s trávicími problémy. Jsou lékem na průjem, ale taky se postarají o zácpu. Zkrátka tělu přijdou vhod podle toho, co zrovna potřebuje.  
Zobrazit článek >
 
Nejznámější druhy zeleného čaje I
I když v České republice je stále více oblíbený čaj černý, seznamte se nyní s nejznámějšími druhy čaje zeleného. Jak během chvilky zjistíte, není čaj jako čaj. Dnes zamíříme do Číny a Indie, příště se můžete těšit zase na výlet do Japonska. Čínské čaje Jasmínový čaj – I tento druh čaje se řadí do čajů zelených. Má velmi specifickou chuť. Přídavek jasmínových květů udělá z čaje hedvábné potěšení. Gunpowder – Gunpowder, neboli Střelný prach, je označení pro nejrozšířenější a nejznámější zelená čaj. Tento druh vznikl na Tchaj-wanu a postupně se rozšířil nejen do všech koutů Číny, ale do celého světa. Tuto čajovou směs poznáte hlavně díky specifickému tvaru lístků. Ty jsou svinuté do kuliček a oválků. Může za to způsob jejich vysušování na rozžhavených pánvích. Jeho specifickou odrůdou je čaj s názvem Yunnan. Čaj na chuť poznáte podle kouřové vůně. Sencha – Tento čaj původem z Japonska si Číňané velmi oblíbili. Za názvem se skrývá jemně zelený nápoj, někdy jeho barva může být až nažloutlá. Při jeho degustaci ucítíte citronový nádech. Lung Ching – Ani při pití čaje Lung Ching nebudete ochuzen o citrusovou chuť. Barva tohoto čaje je zelenožlutá. Čajové lístky mají podlouhlý tvar, podle kterého je lze snadno poznat od ostatních. Fog Green – Zelená mlha, jinak taky Fog Green, je čaj, který se připravuje pouze z jarních lístků. Jeho chuť je nasládlá, připomíná pečené kaštany a oříšky. Indické čaje Assam – Indie se vždy specializovala na výrobu čajů černých. Na svém kontě má však taky vývoj čaje Assam. Někdy se však i pod tímto čajem vydává čaj černý. Čtěte pozorně popisky, abyste se při výběru nespletl. Tento čaj se vyznačuje jemnou kovovou vůní, jeho chuť je mírně nasládlá.  Teekanne Zelený čaj citron najdete zde. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9