EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Jídlo a pití

 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Dýňová polévka se smetanou
Co s dužinou, když vydlabete dýni? To je jednoduché! Uvařte si dýňovou polévku, po které se vám začne stýskat hned poté, co ji dojíte. Je mnoho způsobů, jak dýňovou polévku připravovat. Můžete vytvořit zdravý vývar s další zeleninou, který následně rozmixujete. Více žádaná je však dýňová krémová polévka s přidanou smetanou, kterou vám nyní taky doporučujeme. Jak ji připravit? To zjistíte v tomto článku. Budete potřebovat: Dýni (ideálně Hokkaido, dají se zpracovat i další druhy, cca 600 g) Cibuli (3 ks) Olivový nebo dýňový olej (6 lžic) Smetanu ke šlehání (2 kelímky) Bazalkové pesto (není nutné) Vodu (600 g) Pepř a sůl, koření Dýňová semínka (na ozdobu) Postup:  Nakrájejte cibule a nechte je zesklovatět na oleji. Dýni nakrájejte na drobnější kousky a pořádně ji osmahněte. Dejte vařit vodu, kterou následně zalijte na pánvi připravenou směsí. Osolte a přidejte koření dle chuti. Nezapomeňte na pepř, dodá výraznost dýni. Vařte do té doby, než bude dýně zcela měkká. Rozmixujte do hladka, až nyní přidejte kelímek smetany a opět dochuťte. Základ je hotov. Před servírováním na pánvi osmahněte a zasolte dýňová semínka. Porci polévky nalijte do misky, pokapejte smetanou ke šlehání, přidejte lžičku pesta a horká dýňová semínka. Na vrch můžete ještě přidat trochu pepře. Mňam! 
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? I
Nebaví nás to, ale dělat to bohužel musíme. I když se mytí nádobí zdá být jako věc nekomplikovaná, lze si tuto úklidnou činnost ještě podstatně zjednodušit. Jakými kroky vylepšit své tradiční postupy? Čtěte náš článek. Pro jistotu hned na začátku upozorňujeme, že se jedná o rady týkající se ručního mytí nádobí. Nádobí před samotným mytím nejprve zbavte hrubých zbytků jídla, které by vám akorát mohly zacpat dřez. Díky tomuto kroku si taky pojistíte menší špinění vody. Soustřeďte se i na tekuté složky, hlavně myslete na olej, který z pánve vytřete ideálně papírovými utěrkami. Určitě je nejlepší, mýt nádobí ihned po jeho použití. Zabráníte tak zasychání jídla a ušetříte si čas při odstraňování špíny. Ne vždy máte možnost vrhnout se na nádobí ihned. Pokud jej jdete umývat s odstupem, pak nechte nádobí nejprve odmočit. Obvykle postačí samotná voda, pokud však jde o odolné usazeniny, využijte saponát. Každý má pro umývání nádobí odlišné postupy, my se budeme soustředit na dva základní. Zaprvé máte možnost napustit dřez vodou, přidat speciální přípravek na nádobí a postupně jednotlivé kousky umývat. Pro tento postup se vám bude hodit druhá oddělená část škopku nebo jiná nádoba, ve které na vás bude čekat již chladnější čistá voda, do které nádobí namočíte. Nezapomeňte na nutnost čistícího prostředku v první fázi, bez něj nádobí dostatečně z hlediska hygieny neumyjete. 
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Dýňové muffiny
Dýňové muffiny jsou velkou dobrotou. Péct je nemusíte pouze na Halloween. Pokud máte k dispozici dýně, připravujte tuto pochoutku kdykoliv dle libosti. Tato obdoba muffinů je co se týče přípravy trochu náročnější, ale přinejmenším stojí za vyzkoušení. Mňam, to bude dobrota! Budete potřebovat: Dýni (připravenou na pyré, 450 g) Hladkou mouku (350 g) Cukr krystal nebo třtinový (80 g) Vanilkový cukr (1 sáček) Vejce (2 ks) Kokosový olej (120 ml) Skořici (mletou, asi 2 lžičky) Muškátový oříšek (mletý, ½ lžičky) Hřebíček (mletý, ½ lžičky) Sůl Postup:   Nejprve je třeba vydlabat čerstvou dýni a připravit pyré. Nezapomeňte dužinu zbavit pecek, pro přípravu pyré se hodí i pevnější části dýně. Pyré nevařte, pouze rozmixujte. Při přípravě samotného těsta nejprve smíchejte všechny suché suroviny, respektive sypké přísady. Ve zvláštní misce smíchejte pyré s tekutými surovinami a vytvořte směs. Následně smíchejte všechny přísady dohromady a připravte hladké těsto. Snažte se míchat ručně, mělo by vzniknout hladké těsto bez hrudek. Připravte si formu na muffiny, jednotlivé prohlubně vyplňte košíčkem. Těsto nalívejte do košíčků, neplňte je vrchovatě, těsto by mělo vyskočit. Muffiny pečte asi na 170°C po dobu 25 minut. Hotové muffiny ihned nevyndávejte, nechte je chladnout ve formě. Muffiny skvěle chutnají se zakysanou smetanou nebo vyšlehaným mascarpone. Dobrou chuť! 
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla III
Avokádo Avokádo se v posledních letech dostalo snad do všech snídaňových nabídek. Vytváří se z něj taky zdravé snacky nebo výtečné dipy. Avokádo obsahuje škálu vitaminu, taky železo důležité pro krev, nebo měď a fosfor. Dodá tělu taky zdravé tuky. Zkuste třeba avokádový dresink, kterým zpestříte studený i teplý salát. Klíčky mungo Zůstaňme ještě u pestré zelené barvy. Klíčky mungo zakoupíte ve vybraných prodejnách, mnohdy však i v supermarketu. Prodávají se nevyklíčené a tvrdé. Před konzumací je nutné nechat je namočené nejméně tři dny, aby stihly alespoň trochu naklíčit. Goji Nenápadné malé plody kustovnice jsou sice malé, ale mají velkou sílu. Taky urychlují metabolismus, což mnoho strávníků jistě ocení. Co dalšího pomůže? Není to jen o jídle. Pokud chcete své tělo udržet v kondici, určitě je dobré dostatečně spát a odpočívat. Věnujte se též pohybovým aktivitám. Alespoň hodinu dvakrát v týdnu byste měl věnovat sportu. V zimním období tělu prospěje návštěva sauny. I na podzim se snažte co nejvíce vystavovat na sluníčku. Paprskům ubývá sil, a proto je zvlášť důležité nevyhýbat se pobytu na slunci. Pokud pátráte po vhodných doplňcích stravy, pomohou vám různé druhy probiotik. Hodit se vám budou určitě vitaminy, doporučovány bývají taky pastilky se zinkem nebo vitamin C. Vsaďte na doplňky stravy, které vám doporučujeme na konci každého dílu našeho článku. Prozkoumejte naši celou nabídku. Máte hromadu možností, jak připravit organismus na podzimní sychravou vlnu.
Zobrazit článek >
 
Podzimní pokrmy s tématem Halloweenu: Halloweenské prsty
Jedny z nejoblíbenějších dobrot, které se na tento den připravují, jsou halloweenské prsty. Na první pohled vypadají opravdu děsivě, možná na ně při pohledu každý nedostane chuť, ale po okušení už jim neodoláte. Jemné těsto doplněné jahodovou marmeládou vám zachutná! Budete potřebovat: Polohrubou mouku (cca 100 g) Máslo (45 g) Třtinový cukr (1,5 lžičky) Vanilkové aroma Mléko Kakao (lžičku, není nutné) Na ozdobu: Mandle (poloviny nebo plátky, cca 12 ks) Marmeládu (jahodovou) Postup: Zmíněné ingredience vám postačí asi na 12 kusů, záleží na velikosti. Pokud plánujete prstů vyrobit více, navyšte dávku dle potřeby. Příprava je jednoduchá. Všechny ingredience promíchejte a těsto pořádně opracujete do hladka. Mělo by být vláčné. Ideálně jej zabalte na hodinu do potravinové fólie a nechte v lednici chvíli odpočinout. Chladné těsto se vám bude mnohem lépe zpracovávat. Rozdělte množství asi na zmíněných dvanáct kousků a vytvarujte malé válečky. Vytvoříte je tak, jako byste modeloval prsty. Jemně je ohnete ve dvou místech a za pomoci párátka dotvarujete rýhy. Nezapomeňte na nehet, postačí přidat polovinu či plátek mandle. Vyložte prstíky na pečící papír, položte na plech a pečte asi na 170°C po dobu 15 minut. Efekt děsivých prstů zvýšíte i tím, že spodní části prstů namočíte do jahodové marmelády. Zbytek marmelády vložte do mističky a nechte volně k namáčení. 
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla I
Nechcete se zase stát obětí chřipky a nachlazení? Víte, že svůj organismus můžete chránit pomocí běžně dostupných potravin? Co jíst, aby si tělo zvýšilo imunitu a vy jste podzimní nastydlé náladě unikl s úsměvem? Přečtěte si náš článek plný různorodých tipů. Dýně, kaki, batáty, mrkve, pomeranče i mandarinky Co spojuje tyto plody? Jasně, oranžová barva. V podzimně zbarvených plodech najdete dostatek betakarotenu, který podporuje tvorbu vitaminu A, jež je velmi důležitý pro imunitní systém. O dýni v našem magazínu během nejbližší doby ještě několikrát uslyšíte, zkuste však zpracovat i jiné plodiny. Granátové jablko Decentně vzhlížející plod, po jehož rozkrojení se na vás vyřítí mraky semínek pokrytých dužinou. Granátové jablko posiluje imunitu, je bohaté na kyselinu ellagovou, která dodá vašemu organismu sílu a energii. Citrusy Na citrusové plody nesmíme zapomínat. Citronům dáváme jedničku. V práci popíjejte vodu s citronem a zásob vitaminu C máte až do zimy. Bude se hodit! Pokud citron přidáváte do čaje, pamatujte si, že je nutné alespoň chvíli vyčkat, než hrneček s nápojem trochu vychladne, jinak vitaminy a jiné zdravé látky v citronu znehodnotíte! Vločky Ovesná kaše k snídani? Váháte? Lepší období než podzim pro ovesnou snídani nenajdete. Vločky výrazně podporují imunitu, zejména díky argininu. Otestujte! Třeba s granátovým jablkem! 
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa I.
Kdo by neměl rád kvalitné vepřové maso. Na řízečky, gulášek nebo pečené vepřové kolínko s křupavou kůžičkou. Každý má rád něco jiného a proto i zde platí pořekadlo: "Sto lidí, sto chutí." Víte, jak se roděluje vepřové maso a jaký kousek se hodí na přípravu guláše nebo minutky? V tomto článku na pokračování vám popíšeme na jaké části se vepřové maso porcuje a jak dané díly využijete při přípravě pokrmů. Bok - je to měkké a aromatické maso. Po upečení si pochutnáte na křupavé kůžičce. Lze z něj připravit plněné rolády nebo jej dusit. Pokud milujete škvarky, stačí vepřový bok nakrájet na kostky a vyškvařit. Skvělý je i uzený nebo grilovaný bok. Koleno - vždy koupíte s kostí a s kůží. Přední koleno je menší a masitější. Zadní bývá tučnější. Pomaličku je vařte, pečte nebo uďte. Krkovice - bývá prorostlá tukem. Vhodná na pečení a grilování. Při pečení se upravuje v celku, na plátky nebo na kostky. Vynikající je i steak nebo řízek. Kýta - se dělí na vrchní a spodní šál, ořech a květovou špičku. Patří mezi libové části masa a nejčastěji se z ní vyrábí šunka. Vrchní šál je vynikající k přípravě řízků. Spodní šál je o něco tužší a tak je skvělý k pečení. Ořech a květová špička jsou vhodné k přípravě na nudličky a k restování. Květovou špičku lze použít na řízky a minutky. Plec - je méně tučná část masa. Může se dusit, péct, smažit, udit i sušit. Vhodná na roládu nebo řízky. Také se z ní připravují vynikající vepřové medailonky. Chcete-li načerpat více informací o mase, nejen vepřovém, vyzkoušet skvělé a chutné recepty, zakupte si knihu MASO z nakladatelství APETIT.
Zobrazit článek >
 
Druhy vepřového masa II.
S vepřovým masem se neodmyslitelně váží i vepřové hody a zabíjačky. V dnešní době se už pomálu setkáme s domácí zabíjačkou od samého počátku zabití prasátka až po výrobu masných výrobků. Lidé se spíše uchylují k zakoupení polotovarů, ze kterých si doma připraví škvarky nebo tlačenku. Víte jaký kousek vepřového masa je vhodný k přípravě masové rolády nebo steaku? V druhé části vám přinášíme popis dalších druhů vepřového masa. Panenská svíčková - je neobyčejně křehký kousek masa. Je jemný a proto se skvěle hodí k rychlé přípravě řízků, medailonků nebo nakrájený na nudličky k rychlému restování. Při pečení svíčkovou pečte v celku nebo uprostřed naplněnou. Pečeně (karé) - jedná se o libové maso ze zad. Zadní část s kostí se nazývá kotleta. Toto maso také pečte v celku a s kostí, aby se rychle nevysušilo. Plátky jsou vynikající na gril nebo na pánev. Žebra (z boku, pečeně nebo z krkovice) - žebra se nejčastěji pečou, grilují nebo udí. Dávejte pozor na vysušení, protože tento druh masa má velmi málo krátkého masa. Hlava, lalok, nožičky, kůže,ořez, sádlo a vnitřnosti - hlava se používá k výrobě zabíjačkových specialit - huspenin, tlačenek nebo prejtu. Lahůdkou jsou líčka. Z nožiček se připravuje sulc, huspenina nebo aspik. Z ořezů a vnitřností se připravují guláše. Vnitřnosti se především používají k přípravě zabíjačkových pochutin. Vše o mase se dočtete v knize JAK NAKUPOVAT A ZPRACOVÁVAT MASO. Najdete zde veškeré informace o vepřovém, hovězím, telecím, jeněčím mase a zvěřině.  
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína II.
Stejně jako marmelády, džemy nebo ovocné zavařeniny, tak i domácí vína mají v našich domácnostech dávnou tradici výroby. Dobře si pamatuji, jak můj děda pravidelně připravoval rybízové a višňové víno, které se, po jeho dostatečném dozrání, servírovalo při slavnostních příležitostech. Tuto tradici převzal i můj strýc, který dal přednost výrobě rybízáku. V první části článku - Jak na ovocná vína I. jste si mohli přečíst, co vše je nutné k jejich přípravě a jak začít. Dokvašování a zrání ovocných vín Při dokvašování a zrání ovocného vína objevíte na dni demižonu kal, který pochází z ovoce a kvasnic. Proto při stáčení vína postupujte opatrně a použijte hadičku, aby se kal nazamíchal do vína. Avšak na lahve ještě není ten správný čas. Lépe bude, když ke stáčení použijete jiný čistý demižon. Ten opět naplňte až po okraj a pečivě jej zazátkujte. Nyní však použijte korkový špunt bez skleněné trubičky. naplněný a zazátkovaný demižon uskladněte v chladné místnosti se stálou teplotou. Zde bude víno dokvašovat a dozrávat ještě půl roku. Po dané době se na dně demižonu opět objeví kal, ale již v malém množství. Při stáčení, nyní už do čistých lahví, postupujte opět opatrně, aby se kal nepromíchal. Čisté víno nechávejte dozrávat ještě rok. Po této době získá ještě lepší chuť a vůni. Vyzkoušejte výrobu rybízového vína. Postup najdete v článku: POSTUP VÝROBY RYBÍZOVÉHO VÍNA. Máte chuť na pořádnou sklenici vína? Nalijte si lahodný vinný mok do OBŘÍ SKLENICE NA VÍNO - GIFTREPUBLIC.  
Zobrazit článek >
 
Jak na ovocná vína I.
Nemusíte pocházet z krajů, které jsou bohatě pokryté vinicemi, abyste si mohli dopřát lahodný a lehce alkoholický nápoj, kterým je víno. Pokud vlastníte demižon, můžete si vyrobit vlastní víno z kdejakého ovoce. Co budete potřebovat? K výrobě ovocného vína vám postačí samotné ovoce, vinné kvasnice a cukr. Zdá se vám to málo? Opravdu je to vše, co k výrobě postačí. Výběr druhu ovoce je pouze na vás. Jak na to? Připravte si dokonale čistý demižon a korkové kvasné zátky se skleněnými trubičkami ("bublačky"). K utěsnění hrdla je nutné použít vosk. Cukr se používá řepný, do ovocných šťáv se přimíchá svařený ve vodě. Cukrovou vodu vařte 5 až 15 minut, aby byl cukerný roztok čistý. Cukrovou vodu je vhodné přefiltrovat, stejně jako šťávu. Platí zásada => čím více cukru ovoce obsahuje, tím méně cukrové vody přidáváte. Receptury na výrobu ovocných vín se liší. Jejich sladkost nebo kyselost si upravíte dle své chuti. Vinné kvasnice zakoupíte v drogeriích. Ovoce jako maliny, višně, ostružiny, jablka a hrušky je lepší nechat nakvasit. To znamená, že je umelete (višně bez pecek) a necháte stát v čisté, nejlépe kameninové, nádobě asi dva dny, než se na něm začnou tvořit kvasnicové kultury. Z takto připraveného ovoce nejdříve vylisujete šťávu. Ta už bude obsahovat kvasnice, proto už nemusíte přidávat nebo jen v malém množství. Zkoušeli jste si vypěstovat vlastní vinnou révu? Ne? Pak k tomu máte skvělou příležitost s pěstební sadou GROW ME - VYPĚSTUJ VÍNO.
Zobrazit článek >
 
Proč jsou celozrnné produkty lepší než bílé?
Snažíte se taky kupovat tmavé pečivo místo světlého? Dáváte přednost celozrnným těstovinám před těmi klasickými? Máte tušení, proč vlastně máme tento druh pečiva zařazovat do svého jídelníčku? Proč je lepší než klasické? Celozrnná mouka v sobě obsahuje mnoho rozemletých slupek. Právě v těch se skrývá nejvíce vitaminů a minerálních látek. Za připomenutí určitě stojí vláknina, která podporuje zažívání. Celozrnné pečivo také obsahuje vitaminy skupiny B, dále vitamin D a E. Důležité jsou i esenciální mastné kyseliny, jejichž přísun zvýšíte ještě více, jestliže vyberete pečivo zdobené semínky. Velkou výhodou celozrnného pečiva je jeho rozmanitost. Můžete si upéct i nakoupit tolik druhů pečiva, že se vám jeho konzumace snad nikdy nemůže zdát nudná. Do pečiva se přidávají semínka a další suroviny, které jeho chuť ještě zpestří. Celozrnné pečivo tak nejvíc oceníte z hlediska chuti. Semínka a rozemletá zrnka dodají mouce lepší a mnohem plnější efekt. Nebudete mít pocit, že jíte jen prázdné kalorie a zasytíte se něčím zdravým. Navíc budete plný mnohem delší dobu. Při nákupu si dejte pozor na chytáky. Celozrnné pečivo podle zákona musí obsahovat minimálně osmdesát procent celozrnné mouky z celkové váhy. Ne každé pečivo, které je tmavé, je celozrnné. Čtěte etikety a pokud možno i složení, ať víte, co vlastně jíte. Pracovat doma s celozrnnou moukou? Má sama o sobě výhody. Vydrží mnohonásobně déle než mouka bílá a vůbec se nezamlouvá molům. 
Zobrazit článek >
 
Recept na extra pálivé kuřecí křídýlka
Jste milovníkem pálivého jídla? Tak potom si nenechte ujít následující recept na kuřecí křídla, který pochází z Thajska. Jsou velmi pikantní a přitom nasládlá. Můžete je připravit k obědu či večeři, avšak ani jako pohoštění pro návštěvu nezklamou. RECEPT: Pálivé kuřecí křidýlka Ingredience na marinádu: 100 g medu 2 stroužky rozdrceného česneku kousek oloupaného a najemno nakrájeného zázvoru (cca 3 cm) 1 stonek citronové trávy, spodní část nasekaná najemno 1 lžička drcených sušených chilli papriček 60 ml sójové omáčky 60 ml rýžového vinného octa Další ingredience: 1 kg kuřecích křídel podrcené arašídy na posypání sůl lístky koriandru 2 limety Postup: Nejprve připravíme marinádu: smícháme med, česnek, zázvor, citronovou trávu, chilli, sójovou omáčku a ocet. Marinádou přelijeme kuřecí křidýlka, promícháme a necháme hodinu marinovat v chladu. Troubu předehřejeme na 200°C. Křidýlka vyjmeme z marinády a vložíme do pekáčku.  Pečeme 30 minut dozlatova. Každých 5 minut křidýlka otočíme. Nakonec přelijeme zbylou marinádou a posypeme drcenými arašídy. Zvýšíme teplotu v troubě na 220°C a dopečeme ještě 5 minut. Před podáváním dosolíme podle chuti. Posypeme křidýlka nasekaným koriandrem a podáváme s klínky limet na pokapání a se zbylými arašídy.   Máte rádi kořeněná jídla a rádi experimentujete v jejich ochucování? Zakupte si knihu KOŘENÍ, ve které se dočtete o rýzných druzích koření a jejich využití.        
Zobrazit článek >
 
Dodejte tělu vlákninu
Každý ví, že pro správnou funkci trávení je důležitý dostatečný příjem vlákniny. Díky ní se nám zlepšuje funkce střev a zamezí se tím nepříjemnému nadýmání nebo zácpě. Pokud máte sedavé zaměstnání a k tomu ještě špatné stravovací návyky, měli byste do svého jídelníčku co nejdříve zařadit potraviny, které obsahují vlákninu nebo doplňky stravy s vlákninou - PSYLLIUM. PSYLLIUM se vyrábí z rostliny jitrocele indického, který se hojně vyskytuje v Indii. Rostlina má nenápadné květy a drobné lístky s jemným chmířím. Psyllium se získává z obalů semen této rostliny. V podstatě lze o psylliu říci, že splňuje funkci prebiotik. Taktéž se užívá při redukčních dietách. Účinky: čistí trávící soustavu zbavuje tělo nežádoucích toxinů brání ukládání nežádoucích tuků v těle udržuje optimální hladinu cholesterolu podporuje pravidelné vyprazdňování pomáhá tělu vstřebávat potřebné živiny funguje jako prevence rakoviny tlustého střeva působí proti onemocnění srdce pomáhá při diabetu (prodlouží vstřebatelnost jednoduchých cukrů, zároveň s tím i inzulinovou odezvu, což přispívá ke stabilnější hladině cukru v krvi) přispívá k účinné léčbě hemeroidů (díky tomu, že je po psylliu stolice měkčí, není vyvíjen takový tlak na konečník při vyprazdňování) preventivně brání problémů s trávením, zabraňuje zácpě, průjmu i nadýmání Pokud budete konzumovat psyllium nalačno, získáte pocit sytosti a tím se zbavíte pocitu hladu. Neobsahuje žádné cukry.    
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! V
Houbové škvarky Vegetariánské škvarky aneb houby v tuku jsou velkou dobrotou a skvělou alternativou klasických škvarečků. V tomto odstavci vám prozradíme i jejich přípravu, neboť dobrotu byste si určitě měl zkusit taky uvařit. O houbách alias škvarku moc lidí nemluví nebo je ani nepřipravuje. To je ale velká chyba. Za pravdu nám dáte, hned jak škvarky ochutnáte. Na přípravu využijte pevnější houby, které nejsou příliš nasáklé vodou. Rozkrájejte je na menší kousky, ale zase ne tak malé, aby z hub smažením něco zbylo. Rozehřejte máslo, kterého je třeba využít poměrně velké množství. Na středním až vysokém ohni duste houby, které se postupně začnou zmenšovat. Jakmile již budou mít křupavou konzistenci, stáhněte pánev z plotny a nalijte do sklenic ještě v horkém stavu. Počkejte, až směs trochu vychladne, pak ji vložte do lednice. Houbové škvarky vám vydrží celý rok. Mazat si je můžete na chléb. Sádlo taky vytvoří perfektní základ pro správnou hubovou polévku nebo bramboračku. Využití pro tuto dobrotu určitě najdete. Jen do toho. Houby vyndejte z košíku včas Ať už vyberete jakýkoliv způsob úpravy, nerozmýšlejte se příliš dlouho. Houby byste měl ihned po příchodu z lesa vyjmout z košíku, aby nedošlo k plesnivění. Rozložte je na kredenc, podložit je můžete utěrkou nebo novinovým papírem. Opravdu myslete na včasnou úpravu, tu je nutné provádět, když jsou houby čerstvé. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! III
Houbové pyré Houby nakrájejte nejprve na drobnější kousky. Na pánvi rozehřejte malé množství másla a přidejte na něj houbovou směs. Poduste. Jakmile budou houby měkké a se správným aroma, přidejte k nim trochu vody a rozmixujte je. Pozor, někdy není nutné vodu přidávat. Vařte pár minut a následně pyré nalijte do vhodných nádob. Sklenice otočte víčkem dolů. Pastu si můžete namazat na chléb a nebo ji využít jako základ na vaření. Houby a kvašení Napadlo by vás, že kvašené houby podporují trávení? V této podobě jsou všechny druhy hub nejlépe stravitelné. Jak připravit kvašené houby? Nejprve je třeba nasbírané poklady rozkrájet na menší části a tepelně opracovat. Ideálně houby rychle nechte přejít varem. Nálev na kvašení připravíte za pomoci cukru a soli, dále kyselého mléka. Houby vložte do větší nádoby, nálevu je třeba tolik, aby pokryl všechny houby. Směs poskládejte do hrnce, přidejte libovolné koření. Přikryjte přichystanou dobrotu pokličkou nebo jiným krytem, na který případně ještě umístěte závaží, aby proces nenarušoval vzduch. Nezapomeňte na to, že kvašení by mělo probíhat okolo čtrnácti dní. Poté můžete hotovou směs rozlít do menších sklenic. Kvašené houby je nutné uchovávat v chladu. Můžete se radovat, i takto připravovaná směs dlouho vydrží. Pochutnat si na ní můžete klidně až na jaře. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! IV
Poduste je ve vlastní šťávě Houby nakrájejte na kousky a vložte na pánev nebo do hrnce. Pamatujte na to, že teplota by při dušení nikdy neměla přesáhnout 100°C. Došlo by ke ztrátě nejen aromatu, ale taky cenných minerálních látek. Takto připravené houby můžete samozřejmě ihned podávat, ale taky je v tomto stavu lze skladovat klidně až do další sezóny. Dušení prodlužte na dvacet minut, připravte vyvařené sklenice a nalívejte do nich houby. Sterilizace by měla být delší, okolo hodiny. Houby v octu Tento článek má za cíl navrhnout vám možné postupy a úpravy, nikoliv vás seznámit s podrobnými návody, a proto jsme pro vytvoření octových zavařovaček vytvořili speciální článek. Houby v octu vydrží klidně i přes celý rok. Pro přípravu octového pamlsku se hodí sbírat i menší pevné houbičky, které budou ve sklenicích vypadat nejlépe. Houby v soli Sůl dokáže houby vysušit a zajistí jejich výdrž dlouhou minimálně půl rok. Houby nakrájejte na menší kousky a sypte pomalu do sklenice. Každou vrstvu zasypte solí. Poměr hub a soli by měl být v přibližném stavu 1:4. Houby  uchovávejte v chladu a tmě. Můžete je pak přidávat do libovolných pokrmů, jen myslete na to, že jídlo po přidání těchto hub už nesmíte solit. Tento druh úpravy vlastně nahrazuje proces sušení. Před přisypáváním soli nezapomeňte na to, že samotnou sůl byste měl nejprve vysušit. 
Zobrazit článek >
 
Nejen po ránu chutný šálek kávy
Jak se zpívalo v jedné z reklam na kávu: "....aroma ti říká - vstaň!". Za sebe jen potvrdím, že nic tak skvěle po ránu nenaladí, jako voňavý šálek skvěle připravené kávy. Někdo ráno vstává s turkem, jiný si potrpí na dokonalý černý nápoj z kávovaru. Nejen příprava čaje, ale i kávy si zaslouží svůj čas. Něco jako obřad přípravy kávy. Čerstvost namleté kávy nic nenahradí. A aby jste ponechali kávě tu nejlepší kvalitu co nejdéle, pak kávová zrna uschovávejte v přostředí, které bude suché, chladné a tmavé. Tím zamezíte ztrátě aroma, žluknutí a napadení plísněmi. Při skladování dbejte na to, aby káva nebyla poblíž dalších aromatických potravin, protože má tendenci pohlcovat pachy. Kávu skladujete v zrnkovém stavu. Před přípravou kávy si namelte pouze požadované množství. Také kvalita vody velmi ovlivňuje chuť kávy: Tvrdá voda - neutralizuje ovocné kyseliny obsažené v kávě. Měkká voda - zdůrazňuje kyseliny obsažené v kávě.   Dopřejte si nejen kvalitní kávu, ale i její dokonalou přípravu s KÁVOVAREM PHILIPS EP5314/10 Series 5000. Kávovar je vybavený keramickými mlýnky, které jsou extrémně pevné a přesné, takže si můžete vychutnat čerstvou aromatickou kávu z nejméně 20 000 šálků. Termoblok zajistí horkou kávu a cappuccino o dokonalé teplotě pro celou vaši rodinu. Tajemství spočívá v jeho lehkém těle z hliníku a nerezové oceli, která dokáže rychle dosáhnout vysokých teplot. Klasický napěňovač mléka vytváří páru, takže můžete snadno připravit hedvábně hladkou mléčnou pěnu pro své cappuccino. Co víc? Jelikož má klasický napěňovač mléka pouze dva díly, také se snadno čistí. Plně automatický přístroj nabízí širokou škálu snadno použitelných možností přizpůsobení nápoje podle vaší chuti. Můžete si snadno přizpůsobit a uložit do paměti délku, sílu a teplotu přípravy jednotlivých nápojů. Nebojte se objevovat, experimentovat a vysnít si jakýkoli nápoj. S funkcí MEMO vždy získáte šálek kávy podle své chuti. Tato funkce umožňuje upravit a uložit délku extrakce kávy a cappuccina, takže váš přístroj bude přesně vědět, jakou kávu a cappuccino máte nejraději. Spařovací jednotka je srdcem každého plně automatického kávovaru a měla by se pravidelně čistit. Plně vyjímatelná spařovací jednotka umožňuje důkladné čištění opláchnutím pod tekoucí vodou.      
Zobrazit článek >
 
Remosku dnes můžeme používat díky českému vynálezci! I
V tomto dvoudílném článku vás seznámíme s fakty dokumentující příběh remosky. Napadlo by vás, že za zrozením tohoto kuchyňského spotřebiče stojí český vynálezce? Jak remosku využít a co vám tento spotřebič může nabídnout? Čtěte dál tento článek.  Remoska by se jednoduše dala popsat jako velká pánev či hrnec s uzávěrem. Nádoba funguje na elektřinu, vyráběna může být z více druhů materiálu.   Jak již bylo zmíněno v úvodu, o vznik remosky se postaral český vynálezce. Remosku stvořil muž jménem Oldřich Homuta. Tento elektrotechnik vycestoval do Švédska, kde ho zaujal tehdy poměrně nákladný elektrický hrnec, který sice skvěle fungoval v případě vaření, ale nezvládal péct, takže trouba v každé domácnosti stejně byla nutná. Co kdyby existoval přístroj, který zvládne obojí?  Jakmile se vynálezce vrátil na území Československa, měl ve svých budoucích plánech jasno. Spolu se dvěma dalšími kolegy vymyslel prototyp, který bude splňovat požadavek vaření i pečení. První spotřebič byl vyroben v roce 1953, jeho vylepšení pak přišlo na trh v roce 1955.  V padesátých letech se tedy už remoska vyráběla ve velkém. Produkce sídlila ve Zdicích, později přesídlila do Kostelce nad Černými lesy. Remosky svou slávu zažily zejména do devadesátých let, kdy na trh z ciziny přišly další elektrické kuchyňské ,,vylepšováky‘‘. Jedním z nich byla mikrovlnná trouba, dále přišla na trh třeba fritovací zařízení nebo sendvičovače a další dnes již klasiky. 
Zobrazit článek >
 
Jak zpracovat houby, aby dlouho vydržely? Servírujeme vám osm možností! I
Je to tu. Dešťové přeháňky dorazily a odborníci už předpokládají první velké výskyty hub. Taky už plánujete houbovou sbírku? Nebo jste snad už v první krátké vlně nějaké přírůstky nasbíral? Ať je to tak či onak, na obří houbové nálože se teprve jistě připravujete. V našem magazínu jsme se již zabývali tématy typu jak houby sbírat nebo kam a kdy se na houby vydat. Dnes se podíváme do kuchyně. Co dělat s tolika houbami hned v několika košících? Jak nadílku zpracovat? Čtěte dál tento článek a dozvíte se víc. Před mražením je tepelně opracujte Houby jsou samozřejmě živý organismus. Pokud bychom je porovnávali s dalšími dary přírody, mohli bychom říct, že jsou houby jedním z nejaktivnějších organismů. Vylučují mnoho látek, taky toxiny, které jsou pro  naše zdraví nevhodné. Funkce rozkladu bohužel chlad nezastaví. Proces vývoje houby zastavíte jedině teplem. Proto je důležité, abyste houby před vložením do mrazáku tepelně opracoval. Postačí spaření vroucí vodou. Můžete taky houby pět minut v hrnci podusit. Bohatě bude stačit podušení v mikrovlnce. Tepelná úprava má velkou výhodu. Houby pustí přebytečnou vodu a do mrazáku se vám alespoň vejde větší houbová porce. Po vyndání z mrazničky nečekejte, až houby rozmrznou. Přidávejte je do jídla ihned. Docílíte tak nejen lepší konzistence hub, ale neztratíte ani jejich plnou chuť. 
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny čistí krev! II
Kopřivy  Kopřivu si zřejmě jen tak ke svačině nedáte, ale čaj z ní, ten byste si jednou za čas dopřát měl. Kopřivy ještě přes celý podzim zvládnete sehnat čerstvé, ale klidně můžete sáhnout po kopřivovém doplňku stravy. Prodáváme se tablety s výtažky z kopřiv, ale ku prospěchu vám v tomto ohledu bude spíše náš čaj. Stačí občasná kombinace a nejenže pročistíte cévy, ale taky své tělo dlouhodobě ochráníte před rakovinou. Kopřivový čaj se dá považovat taky za elixír mládí, neboť působí proti stárnutí. Má i zevní účinky. Dodává vitalitu pokožce a udržuje ji v mladistvém duchu. Pro vyčištění krve pijte jeden šálek kopřivového čaje po probuzení, určitě před jídlem. Vyzkoušejte!  Granátové jablko  Jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů, který si v zimním období můžete dopřát. Tím je granátové jablko. Toto ovoce je nabyté spoustou významných látek, zmíníme však pojem, který se v tomto povídání ještě nevyskytl. Obsahuje fytonutrienty, které zvládnou z cév a tepen odstranit veškeré nepatřičnosti. Granátovému jablíčku řekněte své ano bez váhání.  Chia O chia semínkách je obecně známo, že zajišťují pocit sytosti a fungují jako skvělý doplněk stravy při hubnutí. Mají však vliv taky na rozpouštění a vylučování nezdravých tuků z těla. Celkově snižují hladinu cholesterolu v krvi. Možná víte, že existují dva typy cholesterolu. Jeden je pro tělo prospěšný, druhý nikoliv. Právě na ten nechtěný se mohou nabalovat další látky.  
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny čistí krev! III
Avokádo  Říká se mu plod moderního století. Vlna konzumace avokáda se zvedla v posledních letech, jeho produkce narostla výrazně. Po sendvičích s avokádem, avokádových pomazánkách a salátech je stále velká poptávka. Vzhledem k lidskému zdraví je tato situace chvályhodná. Avokádo obsahuje velké množství vitaminů a antioxidantů. Jeho součástí jsou taky zdravé tuky a další látky, které vedou k vytlačení nezdravého cholesterolu z cév.  Petržel Petržel zase podporuje krvetvorbu. Říká se, že pro vyčištění krve i zdravou imunitu je vhodné konzumovat jednu lžičku petržele denně. Obsahuje spoustu vitaminů, které v takové koncentraci těžko v jiných plodech budete hledat.  Špenát  Svou funkcí a vlivem na krev se špenát poměrně shoduje s petrželí. Obsažené železo podporuje tvorbu červených krvinek, které jsou pro zdraví jedince nezbytné.  Česnek  Pokud pravidelně čtete naše články, už jste si asi zapamatoval, že česnek je takový všelék. Funguje prostě na všechno, samozřejmě pomůže i v otázce krve, a to výrazně. Pomáhá též snižovat krevní tlak. Co se týče cév, pak je česnek jedním z nejlepších pomocníků, neboť brání usazovaní nepatřičných látek, které právě cévy mohou ucpávat. Pomáhá odstraňovat plak, čímž zajišťuje lepší proudění krevní tekutiny.  Kaki  Blíží se zima, to je dobrá zpráva pro vás, neboť do nabídky se dostává velmi prospěšné ovoce dovážené z tropických krajů. Jaké? Přece kaki! Tento malý sytě oranžový plod obsahuje podstatné množství vlákniny a taky vypomáhá v otázce regulace krevního tlaku. Vláknina je mimochodem vhodná na posílení kostí, nemá vliv jen na cévy. 
Zobrazit článek >
 
Fin ColpHtabs proti překyselení organismu
Pro správně fungující metabolismus je vhodné, udržet si optimální úroveň pH v těle. To má také pozitivní vliv na správnou funkci trávení, funkci enzymů a pro celkovou pohodu organismu. ColpHtabs obsahuje 21 vybraných složek, které pomáhají regulovat kyselost a zásaditost organismu. Díky obsahu testovacích proužků má uživatel možnost zjistit si své pH před i po dobrání přípravku. Přípravek obsahuje: Vitamín B3 (niacin) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy a psychiky, přispívá k udržení normálního stavu sliznic a stavu pokožky a dále přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání Zinek přispívá k normálnímu: metabolismu kyselin a zásad, metabolismu sacharidů a metabolismu vitamínu A, rozpoznávacím funkcím, syntéze DNA, plodnosti a reprodukci, metabolismu makroživin, metabolismu mastných kyselin a k syntéze bílkovin, přispívá k udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů a stavu pokožky, k udržení normální hladiny testosteronu v krvi, dále přispívá k udržení normálního stavu zraku, imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem Bór tento prvek je předmětem studií zkoumajících, zda pomáhá snižovat vylučování vápníku z těla, což je problém zejména ve starším věku. Vitamín B6 přispívá k normální: syntéze cysteinu, energetickému metabolismu a metabolismu bílkovin, glykogenu a homocysteinu, k normální: psychické a nervové činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému, k regulaci hormonální aktivity a ke snížení míry únavy a vyčerpání Vitamín B2 (riboflavin) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, stavu sliznic, pokožky, zraku a červených krvinek, metabolismu železa, dále přispívá k ochraně před oxidativním stresem a ke snížení míry únavy a vyčerpání Vitamín B1 (thiamin) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy a psychiky a k normální činnosti srdce Měď přispívá k udržení normálního stavu pojivových tkání, energetickému metabolismu, k normální: činnosti nervové soustavy, pigmentaci vlasů a pokožky, přenosu železa v těle, funkci imunitního systému a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem Kyselina listová (folát, vitamín B9) - přispívá: k růstu zárodečných tkání během těhotenství, k normální syntéze aminokyselin, krvetvorbě, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normální psychické činnosti a činnosti imunitního systému, dále ke snížení míry únavy a vyčerpání a podílí se na procesu dělení buněk Biotin (vitamín H, B7) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu a metabolismu makroživin, k normální činnosti nervového systému a psychické činnosti, k udržení normálního stavu vlasů, sliznic a stavu pokožky Chrom přispívá k normálnímu metabolismu makroživin a k udržení normální hladiny glukózy v krvi Selen přispívá k normální spermatogenezi, k udržení normálního stavu vlasů, nehtů, přispívá k normální funkci imunitního systému, štítné žlázy, k ochraně před oxidativním stresem Vitamín B12 přispívá k normální činnosti nervové soustavy, k normálnímu metabolismu homocysteinu a energetickému metabolismu, dále k normální: psychické činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému, tento vitamín také přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpanosti a podílí se na procesu dělení buněk MSM (metyl-sulfonylmetan) přirozeně se vyskytuje v lidském těle, kde slouží jako zdroj organické síry (síra se účastní tvorby kolagenu, je potřebná pro zdraví většiny tkání, zejména vazivových a podpůrných). Fenylalanin důležitá aminokyselina (lidské tělo ji nedokáže samo vyrobit), slouží k tvorbě neurotransmiterů (přenašečů nervového vzruchu), tedy pro činnost nervové soustavy. Inulin druh rozpustné vlákniny, je živnou půdou pro prospěšné střevní bakterie, může přispět k správnému zažívání, doporučuje se v rámci péče o střevní flóru. Tryptofan esenciální aminokyselina, ze které vzniká mimo jiné i serotonin (mozkový přenašeč nervových signálů, má vliv na psychickou a emocionální stabilitu).
Zobrazit článek >
 
Vaření v přírodě podle příručky MT
Kdo má rád staré knihy, které se věnují tehdejším zvykům, táboření či turistice, může se při jejich čtení nejen pobavit, ale také v nich najít mnoho zajímavých poznatků. Dnes jsem si pro vás našla jednu zajímavost z příručky zvané "Mladý turista ČSR" z roku 1959. Jedná se o perličku z šedesát let straré knížečky, která vznikla v tehdejším Sportovním a turistickém nakladatelství. OHEŇ A VAŘENÍ Při turistice je oheň velkým pomocníkem. Složí jako zdroj světla, tepla, umožňje přípravu teplých jídel, sušení promočených a vlhkých soušástí výstroje a výzbroje. Taktéž zpříjemňuje večery v přírodě. 1. Výběr a úprava místa pro oheň Pamatuj, že oheň je dobrý sluha, ale zlý pán. Dbej proto úzkostlivě, abys nezpůsobil požár. Místo pro ohniště vyhledej pokud možno bez porostu, v závětří a poblíž vody. Oheň dělej jen tak velký, aby ani vítr nezanesl jiskry do míst, kde by mohl vzniknout požár. Najdeš-li staré ohniště na vhodném místě, využij je. 2. Druhy ohnišť Nejjednodušší jsou ohniště na kamenech a lovecká. Ohniště se zavěšenými nádobami zajišťují dobrý přístup k ohni. Skupinová ohniště se využívají při vaření v několika nádobách současně. Pracnější jsou ohniště chráněná, v našem přípradě ohniště v zákopě a polní pec. 3. Cestovní vařiče Vaření je na nich rychlejší, čistější a hlavně lze jich použít tam, kde otevřený oheň je zakázán. 4. Vaření na otevřeném ohni K vaření na ohništi používáme kotlíky a pánve. Nejlépe se osvědčují nádoby hliníkové. Jsou lehké a rychle se v nich smaží a peče. Ke každému kotlíku patří poklice, aby do něho nepadalo smetí a popel. Určitě se mezi vámi najde mnoho příznivců vaření v kotlíku. Ať už bezpečně v přírodě nebo doma na zahradě. A pokud o vaření v kotlíku toužíte, stačí si najít zajímavý recept, zakoupit KOTLÍK FIELD a pozvat rodinu nebo přátele.  
Zobrazit článek >
 
Carica papaya
Carica papay, po našem papája obecná. Ochutnal jste už toto ovoce? Stejnojmenný velikán, na kterém vyrůstají chutné sladké plody patří do teplomilných rostlin středu Ameriky. Papája obecná se samozřejmě pěstuje pro své plody. Ty se jedí syrové nebo je lze kompotovat. Papáju můžete usušit, dále použít při vaření či pečení. Výborně chutnají i papájové šťávy. Součástí papáji je velké množství vitaminu A, skupina B, C, E a taky K. Plody obsahují podstatné množství vlákniny, bílkovin a taky kyseliny listové. Potěší vás i velké procento draslíku. Papája obsahuje spoustu antioxidantů, které podporují vitalitu jedince. Brání vzniku mnohých onemocnění a samozřejmě snižují oxidační stres. Celkově působí protizánětlivě. Kromě posílení obranyschopnosti bojuje proti chřipce a jiným virovým onemocněním. Papája pomáhá s léčbou kůže. Dodává jí přirozenou sílu a zdravou barvu. Snižuje riziko vzniku vrásek. Velkou výhodou je vysoký obsah vitaminu C, který posiluje imunitní systém. Spolu s lykopenem příznivě působí na srdeční orgán, podporuje jeho činnost a brání vzniku kardiovaskulárním chorobám. Papája tvoří skvělou podporu trávicího systému. Má vliv na žaludek i střeva. Zabraňuje taky zácpě a plynatosti. Možná vás překvapí, že z papáji se hojně využívají taky semena, kterými bývá nahrazován pepř. Mají štiplavou chuť, která navíc dodá pokrmu specifické aroma. K užitku jsou i listy, které po zpracování připomínají špenát.
Zobrazit článek >
 
Recept: Grilované naložené vepřové koleno
O tom, zda-li je časté grilování a následná konzumace grilovaného jídla zdravé, nebudeme rozebírat. Stejně jako u konzumace jiných potravin upravených vařením, pečením nebo uzením se jednoduše držme hesla: "Všeho s mírou k našemu aktuálnímu zdraví.". Pokud už jste zabrousil na tento článek, možná že uvažujete o přípravě vepřového kolena. Klasikou v přípravě je vaření. Ale proč si tuto dobrotu neozvláštnit? Se zahradním grilem SHARKS MAXI KORFUN si můžete vepřové koleno nejen ugrilovat, ale také vyudit. A nejen vepřové koleno. RECEPT: Grilované naložené vepřové koleno Ingredience na lák = 1 vepřové koleno: 1 l vody 35 g kuchyňské soli 2 kuličky nového koření 5 kuliček pepře 1 bobkový list 2 kuličky jalovce - rozřezat 1 lžičku tymiánu 1 lžičku majoránky 1 lžíci octu 2 lžičky práškového hovězího vývaru nebo kostku masoxu Postup: Ingredience na lák lehce povaříme a necháme vychladit. Vepřové koleno omyjeme a kůži nařízneme kolem do kola ve tvaru spirály od kosti až do masa. Do řezů vetřeme zhruba 4 rozetřené stroužky česneku. Takto připravené koleno vložíme do nádoby, která zaručí plné zalití lákem. Koleno zalijeme lákem a přiklopíme víkem. Necháme marinovat nejméně 3 - 4 dny v chladničce. Před samotným uložením na gril, koleno předpečeme v troubě do lehkého změknutí masa. Poté dogrilujeme na mírném žáru.  
Zobrazit článek >
 
Poznejte příběh pravé brandy I
Brandy, jinak taky pálenka, která se připravuje z vína. Dnes vám prozradíme pár zajímavostí o tomto druhu alkoholu. Těšíte se? Jak již bylo zmíněno, brandy se připravuje z vína, konkrétně destilací. Výrobní proces nám může napovědět sám původní název, nizozemskébrandewijnnebo německý termín Branntwein, který se dá přeložit jako pálené víno.  Brandy lze vyrábět pouze z některých odrůd vína. Podle jeho výběru se pak liší i chuť hotové brandy. Výrobní postup je poměrně jednoduchý. Víno se nechá nejméně týden kvasit, následně dojde k destilaci a zrání. Proces zrání je nejdelší, to byste možná sám odhadl. U kvalitních nápojů musí probíhat až několik let. V této fázi získává alkohol svou typickou barvu i vůni. Brandy se uchovává v dubových sudech.  Jedná se nápoj, který obsahuje mnohem více alkoholu než víno. Seženete brandy 35%, ale taky 60%.  Pití brandy je nejvíce oblíbené v evropských oblastech kolem středozemního moře a ve Francii. Velké výrobní oblasti tvoří Itálie, Španělsko i Řecko, o neznámější druhy brandy se stará Francie.  Vystopovat původ brandy se vědcům doposud zcela nepodařilo. Nejstarší doklady o výrobě tohoto nápoje sahají do dvanáctého století. Byly objeveny na Peloponéském poloostrově. Existují spisy, které se zmiňují o destilaci za účelem snížení objemu nápojů. Tuto myšlenku lze snadno odůvodnit. V dřívějších dobách se za převoz i produkci lihovin platily opravdu vysoké daně. Výrobci tedy nechávali destilací odstranit přebytečnou vodu, alkoholu bylo méně. Po převozu a prodeji se tekutina pravděpodobně zase do alkoholu přimíchala. 
Zobrazit článek >
 
Poznejte příběh pravé brandy II
Jistě víte, že brandy se dělí nejen podle odrůd, ale taky přísad a způsobu úpravy. Nyní vás seznámíme s nejznámějšími druhy tohoto nápoje.  Nejoblíbenějším druhem je asi francouzský koňak. Ten se připravuje z vinného moštu, který prošel fermentací. Upravuje se za vyšších teplot. Dnes víme, že koňak s oblibou pil sám Napoleon.   Další druh je takzvaným armaňak. Jedná se též o francouzský nápoj, ovšem je vyráběný trochu jiným způsobem a hlavně v jiné oblasti. Jak armaňak, tak koňak jsou chráněné názvy, které smí používat pouze výrobci působící ve vymezených francouzských oblastech, kteří samozřejmě k přípravě využijí pouze specifické odrůdy.  Další vinné brandy nesmí používat ani jeden z těchto názvů, kvalitní výrobky však pocházejí i z jiných oblastí, kormě evropských oblastí taky z Mexika a z území jižní Afriky. Speciální typ pak tvoří ovocné brandy. Ty se destilují nejčastěji z jablek, lesních plodů, meruněk, broskví, švestek nebo třešní. Nejedná se tedy vůbec o vinné nápoje, v tom je zásadní rozdíl, který leckdo netuší. Pokud si tedy koupíte ovocné brandy, měl byste pít nevinný nápoj. Pozor si však dejte na brandy s příchutí, do kterých jsou pouze přidávána aromata. Od těchto nápojů se držte dál, nejde o kvalitní výrobky.  Jistě vás napadne, že budou existovat i brandy, které nemusí zrát několik let. Samozřejmě. K dostání jsou dokonce i nezrající brandy. Výsledkem jejich destilace je však bezbarvá tekutina, nejde o pravé brandy. 
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Jak na to? I
Určitě vás zajímá, jaké potraviny vám s odsolováním organismu pomohou. Čtete správný článek, jdeme vám to prozradit.  Organismus odsolíte nejlépe tak, že nebudete přidávat žádnou sůl do vařených pokrmů a pokusíte se omezovat ji při každém jídle. Existují však další tipy, které vám s odsolováním pomohou nebo tento proces zpříjemní.  Odstraňte sůl z očí Zbavte se na nějaký čas slánek. Zapomenout byste měl taky na sójové omáčky nebo maggi. Tyto dochucovací prostředky obsahují obrovské množství soli, bez kterého se teď musíte obejít.  Postupujte pomalu  Odsolování organismu je dlouhý proces, ze dne na den nemůžete jen tak přestat solit. Pokud budete sůl vyřazovat pomalu, vaše tělo si lépe zvykne.  Vyzkoušejte rychlou terapii bobkovým listem  Odvar z bobkového listu dokáže značně podpořit vylučování soli. Jen pozor na postupy, bobkový list je sice mocným bojovníkem, ve větším množství by ale tělu mohl naopak ublížit. Několik lístečků bobkového listu (kolem 7 g) vložte do vroucí vody (300 ml) a vařte po dobu pěti minut. Následně nechte tekutinu odstát a přelijte ji třeba do termosky. Vypijte malý šálek léku. Pijte dvakrát denně, maximálně tři dny. Následně si dejte od procedury týden pauzu a pak můžete začít nanovo. Na někoho má bobkový list opravdu výrazné účinky, počítejte s častými návštěvami toalety. Zlepšení však budete pociťovat již po prvním nápoji. Vyzkoušejte. 
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Jak na to? II
Vsaďte na bylinky  Nejvíce vám v prvních dnech bude vadit, že jídlo bez soli nemá téměř žádnou chuť. Nebudeme vás napínat, opravdu moc nemá, pokud jste byl zvyklý na výraznější solení. Jenže vyzrát nad nedostatečným ochucením dle vašeho gusta můžete snadno pomocí jiného kulinářského triku. Vsaďte na bylinky. Vybírat můžete dle vůně i chuti. Kombinujte pepř, česnek, citronovou šťávu a další aromatické bylinky. Najednou se chuť jídla zase probudí.  Kontrolujte potraviny v supermarketu  Není pomazánka jako pomazánka. Dokonce i stejné druhy sýrů se podílem přidané soli mohou značně lišit. Přečtěte si složení výrobku, než si jej koupíte. V mnohých případech jistě budete překvapen zjištěním.  Vsaďte na čerstvé plodiny a domácí přípravu  V čerstvém ovoci a zelenině ze zahrádky se skrývat žádní nadbytečná sůl nebude. Když pak z těchto potravin uvaříte jídlo sám, máte jistotu, že v něm není nic nepatřičného. Připravujete si co nejvíce pokrmů doma, dle vlastních receptů.  Dejte si na čas  V závěru článku je ještě nutné upozornit, že odsolování organismu by nemělo probíhat jen několik dnů. Pokud chcete své tělo opravdu očistit a shledat pozitivní účinky nedosolování na orgánech nebo váze, pak je nutné solnou dietu vydržet minimálně dva pět týdnů, ideálně až dva měsíce. Jen tak shledáte skvělé účinky. 
Zobrazit článek >
 
Koriandr jako pomocník při střevních potížích
Koriandr setý (Coriandrum staivum) se hojně využívá při přípravě omáček a dušeného masa. Taktéž se skvěle hodí na přípravu ryb či do luštěnin. Je velmi aromatický a proto si jej málokdo oblíbí. Kromě jeho kulinářského použití jej lze využít i jako bylinku ke zlepšení našeho zdraví. Popis Jednoletá rostlina s lodyhou dlouhou až 100 cm, která se nahoře větví. Po rozemnutí má význačné aroma. Spodní listy jsou dlouze řapíkaté. Hořejší listy přisedají k lodyze a jsou až 3krát zpeřené. Květy jsou bílé nebo narůžovělé. Plod je kulatý, hnědožlutý a hladký. Výskyt Původem z východního Středomoří. U nás jej lze pěstovat a ojediněle zplaňuje. Užívaná část Plod - se zbírá seřezáváním okolíků krátce před úplným dozráním (v srpnu). Nechává se ještě krátkou dobu dozrát a dosušit. Poté se semínka vymlátí a vytřídí. myjí kořenitý pach i chuť. Účinné látky a působení Plody obsahují slilici s hlavní obsahovou složkou linalolem. Ten působí proti růstu baktérií. Droga má povzbudivý účinek na činnost žaludku a střev. Také ulehčuje odkašlávání. Proti nadýmání, žaludečním křečím či nechutenství žvýkejte celé plody (3 g denně) nebo si připravte nálev: 3 čajové lžičky rozmačkaných semen na šálek vody pijte 2 - 3 šálky denně Při onemocnění dýchacích cest si taktéž připravte uvedený nálev, který užívejte stejně jako u předešlého problému.
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Má to smysl
Bolí vás klouby? Máte problém s ledvinami či vysokým tlakem? Nebo si zkrátka připadáte nějak těžký a plný? Může za to sůl! Zbavte se přebytečné soli v těle a dopřejte si solnou dietu. I když začátky možná budou těžké, vašemu tělu se uleví. Jak na to? Veškeré důležitosti se dozvíte v našem článku.  V první řadě je třeba upozornit, že sůl je pro tělo důležitá. Je zdrojem významných minerálních látek. Když je jí však příliš, tělu naopak škodí.  Mnohé průzkumy ukázaly, že Češi jsou na solení experti. Solíme hodně a stále. Průměrný muž zkonzumuje za den skoro 17 gramů soli, žena kolem 11 gramů. Ve světovém žebříčku šplháme na vrchol pyramidy, což není bohužel vítězství pro naše zdraví. Průměrná světová spotřeba soli je o dost nižší.  Pokud byste chtěl vynechat sůl z jídelníčku úplně, ani by se vám to nemuselo podařit. Mnoho produktů, které byly vyrobeny zpracováním základních surovin, se totiž dosoluje. V hotových potravinách přijmeme přinejmenším padesát až sedmdesát procent soli. Zaměřte se na potraviny, které obsahují soli minimum. Něco si však nakoupit musíte. Pokud chcete provést malou solnou očistu, pro začátek postačí, když omezíte nebo úplně vypustíte solení jídel připravovaných v domácnosti. Nadbytek soli tělu škodí především tehdy, pokud nedodržujete správný pitný režim, který se má skládat zejména z vody. Jestliže si tělo se solí nedokáže poradit nebo ji má neustále v těle příliš, snáz v organismu propuknou choroby, jakými je obezita, hypertenze, nemoc ledvin, dále dokonce mrtvice nebo infarkt myokardu. Sůl může zapříčinit dokonce vznik trombózy. 
Zobrazit článek >
 
Agáve sirup
Agáve americkou můžete znát pod pojmenováním zdravé mexické sladidlo. Jedná se o rostlinu, která hojně obsazuje oblasti polopouští a další tropická místa.  Rostlina se větví na několik druhů, z každého však může být připraven nejen sirup, ale taky oblíbený alkoholický nápoj Tequila.  V Agáve má své zastoupení téměř každý vitamin, najdete zde vitamin A, skupinu B, vitamin C, D a K.  Agáve v sobě nese poměrně velké množství tekutiny, ze které se následně připravuje sirup. Ten se pyšní velmi hustou konzistencí, je dokonce hustější než med. Velkou výhodou je nízký obsah sacharózy a vysoký podíl cukru ovocného.  Sirup Agáve se pyšní mnohými účinky na lidské zdraví. Podporuje funkce metabolismu. Pomáhá tělu rychleji trávit tuky. Působí taky protizánětlivě a dlouhodobě zvyšuje imunitu.  Agáve pomáhá taky proti bolestem zubů.  Působí proti chudokrevnosti. Navrací tělu zdravou barvu.  Má vliv na trávicí orgány. Léčí záněty žaludku a taky působí jako prevence proti propuknutí žloutenky.  Sirup můžete používat taky zevně, neboť se pyšní protizánětlivými vlastnostmi. Léčí akné a vyrážky. Používá se taky k léčbě modřin a popálenin.  I když vám Agave sirup jistě zachutná, konzumujte jej v omezeném množství, a to zejména z důvodu cukru. Doporučená dávka se pohybuje okolo patnácti gramů.  Sirup z agáve se používá jako sladidlo. Lze ho přidat do jogurtu, cereálií, kaší, smoothies, dezertů a dalších pokrmů.
Zobrazit článek >
 
Recept: Kančí gulášek
Klasický guláš z hovězí klišky nebo z vepřového masa je dobrota, ale vyjímečnější chuťový zážitek budete mít, když použijete kančí maso. Ze všech druhů zvěřiny patří právě kančí k těm nejoblíbenějším. Je libo kančí se zelím nebo s šípkovou omáčkou? Obojí je velmi chutné. Dnes pro vás máme přichystaný recept na: RECEPT: Kančí gulášek Ingredience: 750 g kančí maso 200 g cibule 100 g slaniny 5 dcl portského vína 4 pol. lžíce rajčatového protlaku 3 pol. lžíce rybízové zavařeniny 2 pol. lžíce cukru 2 pol. lžíce sladké papriky 20 gr hl. mouky 1 pol. lžíce octa masový vývar na podlití 1 bobkový list 5 kuliček nového koření mletý kmín mletý černý pepř sůl Postup: Očištěné maso opláchneme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a rozpustíme v kastrolu. Přidáme oloupanou a drobně nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme nakrájené maso a cukr a za stálého míchání ho rychle ze všech stran opečeme. Maso zaprášíme mletou paprikou, přidáme bobkový list, nové koření, kmín, pepř, ocet a rajčatový protlak a za stálého podlévání vodou a průběžného míchání dusíme, až je maso poloměkké. Pak necháme vyvařit všechnu tekutinu a zbylý výpek s tukem zaprášíme moukou a za stálého míchání ji krátce osmahneme. Přidáme marmeládu, přilijeme víno, případně i trochu vývaru, rozmícháme a dále vaříme asi 20 minut, dokud není maso měkké a omáčka přiměřeně hustá. Zvěřinu miloval i bývalý prezident Václav Havel. Rádi byste si připravili právě takový guláš, který pan Havel miloval? Recept na něj najdete v knize KANČÍ NA DAŇČÍM.    
Zobrazit článek >
 
Dr. Hlaváč: Bio Višeň v kakau
A máme tu pro vás další doporučení na nejen výborný, ale taky zdravý produkt. Proč jíst višně? Přečtěte si náš článek a zjistěte, co vám mohou nabídnout. Plody jsou bohaté zejména na vitamin C. Obsahují taky kyselinu citronovou a jablečnou. Z minerálů je v plodu hojně zastoupen vápník, dále hořčík, taky fosfor nebo zinek a jód. Pomáhají se správnou regulací cukru v krvi. Plody sehrají významnou roli při hubnutí. Pokud máte problémy s nadváhou, jezte višně klidně každý den, ideálně však prostřednictvím výtažků v doplňcích stravy, neboť do nich jsou přidávány taky višňové stonky, které mají vliv na neutralizaci tuků. Taky podporují celkovou očistu těla.  Mají taky vliv na mozkovou činnost, navíc chrání tento orgán před onemocněním typu Parkinson nebo Alzheimer.  Višně jsou skvělé pro léčbu jater. Dokáží tlumit příčiny pití alkoholu, pomáhají s jeho vylučováním z těla.  Pokud máte problémy se svalovou soustavou, hledáte způsob dobré regenerace a zároveň však podporu svalové činnosti, višně jsou ideálním přírodním pomocníkem.  Višně mají vliv taky na kosti. Podporují jejich zdravý růst a dodávají jim potřebnou sílu.  Višně mají podstatný vliv na zdraví stavebních jednotek našeho těla. Pyšní se taky významnou schopností pročistit organismus.  Višně seženete například ve formě tabletek jako vhodný doplněk stravy. Velmi oblíbený je višňový sirup, který skvěle chutná a můžete jej míchat s vodou nebo s ním třeba péct. Z višní se často připravují taky čaje, ať už čistě z tohoto plodu nebo ovocné mixy. Dnes vám nabízíme výborný džem od Dr. Hlaváče. Pochutnáte si! 
Zobrazit článek >
 
Léčba prostaty pomocí zázraků přírody I
Mezi nejčastější zdravotní obtíže mužů patří problém s předstojnou žlázou. Samozřejmě existuje nespočet léčiv, zůstat však můžete pouze u těch přírodních. Pomohou vám. Jaké doporučujeme nejvíce?  Vrbovka  Vrbovka působí na problém prostaty komplexně. Ať už vás trápí jakýkoliv problém, Epilobium, tedy vrbovka malokvětá, je řešením na všechno. Ideální je konzumace čaje z vrbovky, jehož účinky prokázaly i mnohé studie. Jedná se o malý přírodní zázrak, proto jej umisťujeme v našem výčtu hned na první místo.  Truskavec  Název truskavec ptačí vás možná může trochu odradit, což by ale byla chyba. Tato stará bylina kromě boje s prostatou dokáže dokonce rozpouštět močové kameny. Vsaďte na tento lék.  Celík  Celík zlatobýl si poradí především se zvětšenou prostatou. Užívá se taky v případě nemoci ledvin a léčí zánět močových cest. Ovlivňuje zdraví cév, působí proti stařeckým nemocem. Celík seženete sušený, v podobě čajových směsích nejčastěji.  Kotvičník  V případě kotvičníku zemního vás jistě potěší i další účinky týkající se pohlavního ústrojí. Kotvičník kromě toho, že bojuje s nemocemi prostaty, taky napomáhá lepším sexuálním výkonům. Vyřeší problém s erekcí. Pravidelné užívání kotvičníku vás zbaví nejen problému prostaty, ale taky zlepší vaše sexuální zdraví a dodá do vašeho života zase šťávu.
Zobrazit článek >
 
Léčba prostaty pomocí zázraků přírody II
Kopřiva  Pálivou rostlinu jménem kopřiva dvoudomá si můžete sám nasbírat na louce. Kopřiva nepomáhá pouze s problémy prostaty, zlepšuje taky stav trávicích orgánů a podporuje vylučování. Dodává vitalitu pokožce, má vliv na léčbu ekzémů a jiných problémů. Kopřiva působí protizánětlivě a problém z těla vyžene poměrně v krátkém čase. Má blahodárný vliv na močové cesty, proto se přidává do nespočtu urologických nápojů.  Dýňová semínka  Pro další lék nemusíte chodit daleko, možná jej máte ve spíži. Napadlo by vás, že vzácnou moc mají taky dýňová semínka? Jsou bohatá na vitaminy i minerální látky. Snižují cholesterol a proti problémům prostaty působí především preventivně. Neváhejte a přidávejte semínka pravidelně do salátů nebo polévek. Dobrou obdobou jejich moci jsou taky semínka lněná.  Truskavec  Název truskavec ptačí vás možná může trochu odradit, což by ale byla chyba. Tato stará bylina kromě boje s prostatou dokáže dokonce rozpouštět močové kameny. Vsaďte na tento lék.  Vřes Pokud ještě neznáte bylinu nesoucí název vřes obecný, pak byste si ji měl zapamatovat, neboť je třeba se s ní seznámit. Vřes dezinfikuje močové cesty a pyšní se svým dlouhodobým působením. Pomáhá nejen s léčbou prostaty, ale taky odstraňuje močové kameny a pomáhá v boji se zánětem ledvin.  Preventivně detoxikujte organismus. Nemusíte zrovna pociťovat žádnou zdravotní komplikaci, očistu těla můžete ale provést jednou za měsíc preventivně. Využít můžete odvar z některých zmíněných bylin. Preventivním opatřením nic nezkazíte, právě naopak. 
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8