EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jídlo a pití

 
Není pepř jako pepř II
Pepř bílý Pokud si koupíte pepř, který dozrál, budete používat k dochucování pepř bílý. Jeho úprava před prodejem je však dosti odlišná od černé dvojice. Bílý pepř se nesuší, ale naopak namáčí. Následně dojde k oloupání slupky a pak teprve jej můžete vysušit. Pepř se chuťově moc neliší, je vhodný pro přípravu světlých omáček nebo sýrů. V kuchyni vám přijde určitě vhod. Červený pepř Zakončeme známou čtveřici pepřů tím červeným. Možná čekáte, že půjde opět o speciální úpravu základní pepřové rostliny. V tomto případě tomu tak není. Červený, někdy taky růžový, pepř neroste na pepřovníku, nýbrž na stromě jménem Schinus. Jde o druh, který se pěstuje pouze na území jižní Ameriky. Tento pepř má spíše nasládlou chuť, připravuje se běžným způsobem sušení. Kuchaři umělci jej využívají zejména pro zkrášlování pokrmů. Tento druh pepře se moc nemele, užíváme jej většinou celý. Jeho častá, respektive hojná, konzumace se moc nedoporučuje, ve větší míře může být pepř toxický. Jamajský pepř Pokud si koupíte tento druh pepře s radostí, že vyzkoušíte novou exotickou chuť, budete zřejmě zklamán. Už jen z toho důvodu, že jste si právě vlastně ani nekoupil pepř. Pod tímto názvem se totiž neskrývá nic jiného než nové koření, které i my Češi využíváme k přípravě některých našich jídel. Pepř se získává z pimentovníku pravého a následně se suší. Přidat jej můžete do omáček nebo na maso, ale nejlépe se hodí do zavařenin nebo polévek.
Zobrazit článek >
 
Jak vybrat správný kávovar aneb druhy kávovarů I
Pití kávy patří k vaší denní rutině? Připravujete si doposud kávu rozpustnou a chtěl byste pít trochu kvalitněji připravený nápoj. V čem udělat delikátní kávu? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých kávovarů? Automatický kávovar Pokud hledáte zejména jednoduchost, volte automatický kávovar. Ten se postará o umletí kávy, upěchování a spaření. Tyto kávovary jsou oceňovány zejména ve firmách, kde se nemusíte o přípravu kávy nijak jinak starat. Stačí přijít, zmáčknout tlačítko a během půl minuty máte kávu na stole. Nevýhodou je to, že po nějakém čase je třeba kávovar vyčistit, to zabere trochu více času a dá poměrně dost práce. Tyto kávovary díky svým funkcím stojí poměrně dost korun, ale ta kvalita kávy za to stojí. Kávovar na kapsle Výhodou kapslových kávovarů je to, že jsou poměrně levné. Cena vám však bude dopočítávána na jednotlivých kapslích, ty jsou totiž drahé poměrně dost. Cena jedné kapsle vás vyjde nejčastěji od osmi do deseti korun. Tyto kávovary jsou však velmi jednoduché na údržbu, příprava kafe vám nezabere ani pár minut. Koupí speciálního kávovaru se však zavazujete k tomu, že budete muset kupovat pouze speciální typ kapslí. Předem se tedy dobře podívejte, na kolik korun vás jedna kapsle vyjde a zda vám budou vyhovovat jednotlivé druhy kávy i příchutě. Jednou z nevýhod je taky neekologičnost. Kapsle je dobré skladovat stranou a neházet je do směsného odpadu. Otestujte vychvalovaný kávovar DELONGHI, který najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Bramboráky na X způsobů I
Tradiční staročeské bramboráčky Budete potřebovat: Brambory (1 kg) Hladkou mouku (100 g) Strouhanku (50 g) Vejce (2 ks) Česnek (7 stroužků) Uzeninu dle libosti (možno vynechat) Sůl a pepř, majoránku Postup: Brambory oloupejte a osušte, poté je nastrouhejte. Pokud vám z brambor přetekla voda, tak ji slejte. Přidejte vejce, mouku, strouhanku česnek. Okořeňte dle libosti. Můžete do směsi přidat taky libovolnou uzeninu nakrájenou na drobné kostičky. Všechny suroviny spolu řádně promíchejte. Vytvořte placky a postupně je smažte na rozehřátém oleji dozlatova. Bramboráky po dosmažení položte na ubrousek, aby pustily přebytečný tuk. Ihned podávejte. Tento pokrm jde do páru například se zelým. Pizzové bramboráky Budete potřebovat: Brambory (1 kg) Hladkou mouku (100 g) Strouhanku (50 g) Vejce (2 ks) Šunku a salám Rajče Zeleninu (oblíbenou na pizze) Sýr (nejlépe Eidam) Postup: Brambory zpracujte tak jako v předchozím receptu. Přidejte k nim vejce, strouhanku a hladkou mouku. Dokořeňte dle libosti, nezapomeňte směs osolit. Vytvořte drobnější bramboráčky. Ty vložte na rozpálený olej. Osmažte je z jedné strany. Jakmile budou zčásti hotové, obraťte je a na již opečenou stranu položte plátek rajčete, šunku nebo salám, posypte oblíbenou zeleninou a zasypte sýrem. Nechte dosmažit a ihned podávejte. Bramboráčky chutnají výborně například přelité kečupem. Naučte se připravovat taky jiné bramborové klasiky nebo speciality. Knihu Brambory – 50 snadných receptů najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Jarní pročištění organismu se vším všudy III
Jak jíte?  Zamyslete se nad tím, jak své denní porce jídla konzumujete. Naučte se potraviny vychutnávat, žvýkejte pomalu. Věděl jste, že čím lépe každé sousto rozžvýkáte, tím snadněji jej pak tělo zpracuje? Navíc se dřív zasytíte, vaše břicho nebude nafouklé a lépe zpracuje živiny.  Doplňujte tekutiny Žádné limonády, to už ostatně bylo zmíněno v úvodu. Vyhněte se i přislazování čaje a podobně. Ideálně dejte přednost sypaným čajům. Nejvíce pijte vodu. Denní příjem tekutin dospělého člověka by měl sahat ke dvěma litrům. Přijímáte tolik tekutin? Ne? Pak v době detoxikace příjem zvyšte. A pozor, už z něj nikdy neslevujte.  Zvláštní pozornost si zaslouží ovocné i zeleninové šťávy, smoothies a další zdravé mixy. Ty podávejte zejména ráno nebo v dopoledních hodinách. Šťávy jsou skvělé pro start dne, na rozpumpování metabolismu i celého procesu trávení.  Nádech – výdech Dostaňte do svého těla kyslík! Ten orgány potřebují ke své funkci bez výhrad. V rámci detoxu zkuste cvičit celý proces dýchání. Mnoho lidí ,,umí‘‘ dýchat pouze mělce a naprosto vylučují hluboké dýchání, a to i ve spánku. Pokud zvýšíte své schopnosti a naučíte se hluboce dýchat, orgány dostanou více kyslíku a budou mnohem lépe a rychleji pracovat.  Hýbejte se  Pravidelný pohyb je jeden z nejdůležitějších podmínek detoxikace. Toxiny se totiž vyplavují taky kůží prostřednictvím potu. Nemusíte se strhat v posilovně ani uběhnout maraton, postačí procházky, jízda na kole, plavání a další aktivity. Je to čistě na vás. 
Zobrazit článek >
 
Nikdy jste nevařil? Zkuste to právě nyní!
Vaření bylo a stále ještě je doménou žen. Myslím tím vaření v domácích podmínkách, neboť v restauracích se profesi kuchařů věnuje spíše větší část mužské populace. Můži, kteří žijí sami si nejspíš na nějaké to vyvařovaní nepotrpí, nebo si raději zajdou na jídlo někam do hospůdky. Můži, kteří jsou v manželském svazku, jsou více méně zvyklí, že u nich doma vařila máma a tak tuto činnost přenechávají i svým manželkám. A taktéž jsou tu i ti, kteří by se rádi pustili do vaření, ale netroufají si. Nebo že by si mysleli, že už nebudou ti tvrďáci, kteří by se vařením zesměšnili před kamarády? Ať už jsou vaše zábrany k vaření jakékoliv, klidně je nechte odplavat a pokuste se o první krůčky ve vaření. A nezůstávejte jen u přípravy čaje, kávy nebo u ohřátí polévky. Uvařte pro svoji přítelkyni, rodinu a pokud jste sám, uvařte si jídlo, které jste měl rád v době, kdy Vám je vařila Vaše máma či babička. Určitě si nemusíte připadat "žensky", když si kolem pasu uvážete zástěru a pustíte se například do přípravy masového guláše, smažení řízků nebo do pečení svíčkové a přípravy omáček. Můj děda uměl skvělé pečené kuře na houbách a můj táta dodnes vaří skvělé zeleninové polévky, masové guláše a dokonce se mu vždy podaří i piškotová roláda. A není o nic méně chlapem. Moje máma je za to ráda, že nemusí každý den stát u plotny a jeho kolegové v práci jsou z jeho kuchařského umu nadšení.....ano, i mužská část. S knihou Kuchařka pro mého muže zvládnete první kroky ve vaření. Naučí Vás jaké používat suroviny a jak s nimi nakládat. Pomůže Vám i s počátečním úskalím při přípravě méně snadných receptů. Neváhejte a zakupte si tuto báječnou knihu, která Vám odhalí kouzlo vaření.
Zobrazit článek >
 
Co jsou zač proteinové tyčinky II
Při nákupu proteinových tyček buďte opravdu obezřetný. Některé produkty se totiž od těch relativně zdravých liší svým vysokým obsahem náhradních chemických sladidel. Nebezpečný je takzvaný glukózový sirup, který zvyšuje chuť k jídlu a zabraňuj rychlému spalování. Obsahují nejen velké množství bílkovin, ale taky cukrů či fruktózy. Vyhněte se výrobkům, které mají na obalu zaznamenán výskyt rostlinných ztužených tuků, takzvané transmastné kyseliny jsou velmi škodlivé pro naše zdraví. Mohou způsobit například kardiovaskulární onemocnění. Pokud nechcete škodit své zdravotní stránce, vyhledejte tyčinky s nápisem Trans Fat Free. Je třeba upozornit na to, že tyčinky se od sebe mohou zásadně lišit. Možná jste již zaznamenal fakt, že některé výrobky se vydávají za běžné sušenky se zvýšeným obsahem proteinu, jiné jsou považovány za doplněk nebo zpestření stravy. Jak to tedy s nimi je? Proteinové tyčinky nekonzumují jen sportovci pro přilepšení tvorby svalů, nýbrž taky lidé, kteří cítí nedostatečný příjem bílkovin. Než si tyčinku koupíte, zjistěte, zda obsahuje proteiny, které hledáte. Věděl jste, že tělo si z celkem dvaceti aminokyselin dokáže vytvořit jen dvanáct a ostatní prvky musí přijímat z jídla? Konkrétně se jedná o methionin, lysin, threonin, valin, leucin, izoleucin, tenylalanin a tryptofan. Zkontrolujte, zda tyto konkrétní druhy proteinů vámi vybraná tyčinka obsahuje. Nenajdete v ní všechny zmíněné prvky, ale nejméně čtyři z nich by měly být její součástí. Jistě vás zajímá taky cenové rozmezí těchto speciálních produktů. Za sto gramů kvalitní ,,porteinovky‘‘ necháte v obchodě kolem osmdesáti korun. To se zdá být dosti, avšak vzhledem ke kvalitě, tomu jak vás tyčinka zasytí, a jaké živiny vám dodá, to zas až tak moc není.
Zobrazit článek >
 
Druhy rumu I
Staňte se odborníkem na rumy. Jaké další druhy rumu známe? Nezapomeňte si v první části článku přečíst o těch nejběžnějších destilátech. Ochucené rumy Ochucené rumy jsou původem nejčastěji rumy bílé, někdy i zlaté. Obvykle obsahují nižší procento alkoholu než základní rum. Tyto rumy jsou dochucovány nejčastěji ovocem. V dnešní době je taky oblíbený kávový rum. V těchto rumech si libují hlavně ti, kteří nestrpí silnou rumovou chuť. Ochucené rumy se přidávají do specifických míchaných nápojů za účelem docílení ještě lepší ovocné chuti. Zrající rumy Zrající rumy lze rozdělit ještě do dvou typů. Jedním z nich je typ Agend, druhý se nazývá Solera. Když kupujete rum Solera nemusí to vždy znamenat, že kupujete rum starý desítky let. Solera rumy jsou totiž kombinace několika rumů. Jedním z nich je dlouholetý rum, který je minimálně šest let uložen v sudu, avšak dalšími složkami můžou být rumy nezrající. Pokud sáhnete po rumu Agend, máte jistotu, že kupujete rum starý mnoho let, který neobsahuje žádnou jinou složku. Dejte si pozor na reklamní tahy obchodníků a ověřujte si na etiketě, o jaký typ rumu jde. Zemědělské rumy Žádný zemědělský rum neobsahuje melasu. Tyto rumy jsou vyráběny pouze z cukrové třtiny. Liší se svou chutí, ale i barvou. Zemědělské rumy se vyrábí zejména ve Francii a ve východoindických státech. Víte, jak poznat kvalitní rum? Těšte se na další článek, který vám prozradí, jak si mezi rumy správně vybrat.  Zpestřete si váš večer a zahrajte si rumovou ,,Panákovou‘‘ ruletu, kterou najdete zde!
Zobrazit článek >
 
Jak efektivně mýt nádobí? I
Nebaví nás to, ale dělat to bohužel musíme. I když se mytí nádobí zdá být jako věc nekomplikovaná, lze si tuto úklidnou činnost ještě podstatně zjednodušit. Jakými kroky vylepšit své tradiční postupy? Čtěte náš článek. Pro jistotu hned na začátku upozorňujeme, že se jedná o rady týkající se ručního mytí nádobí. Nádobí před samotným mytím nejprve zbavte hrubých zbytků jídla, které by vám akorát mohly zacpat dřez. Díky tomuto kroku si taky pojistíte menší špinění vody. Soustřeďte se i na tekuté složky, hlavně myslete na olej, který z pánve vytřete ideálně papírovými utěrkami. Určitě je nejlepší, mýt nádobí ihned po jeho použití. Zabráníte tak zasychání jídla a ušetříte si čas při odstraňování špíny. Ne vždy máte možnost vrhnout se na nádobí ihned. Pokud jej jdete umývat s odstupem, pak nechte nádobí nejprve odmočit. Obvykle postačí samotná voda, pokud však jde o odolné usazeniny, využijte saponát. Každý má pro umývání nádobí odlišné postupy, my se budeme soustředit na dva základní. Zaprvé máte možnost napustit dřez vodou, přidat speciální přípravek na nádobí a postupně jednotlivé kousky umývat. Pro tento postup se vám bude hodit druhá oddělená část škopku nebo jiná nádoba, ve které na vás bude čekat již chladnější čistá voda, do které nádobí namočíte. Nezapomeňte na nutnost čistícího prostředku v první fázi, bez něj nádobí dostatečně z hlediska hygieny neumyjete. 
Zobrazit článek >
 
Očista těla od soli: Má to smysl
Bolí vás klouby? Máte problém s ledvinami či vysokým tlakem? Nebo si zkrátka připadáte nějak těžký a plný? Může za to sůl! Zbavte se přebytečné soli v těle a dopřejte si solnou dietu. I když začátky možná budou těžké, vašemu tělu se uleví. Jak na to? Veškeré důležitosti se dozvíte v našem článku.  V první řadě je třeba upozornit, že sůl je pro tělo důležitá. Je zdrojem významných minerálních látek. Když je jí však příliš, tělu naopak škodí.  Mnohé průzkumy ukázaly, že Češi jsou na solení experti. Solíme hodně a stále. Průměrný muž zkonzumuje za den skoro 17 gramů soli, žena kolem 11 gramů. Ve světovém žebříčku šplháme na vrchol pyramidy, což není bohužel vítězství pro naše zdraví. Průměrná světová spotřeba soli je o dost nižší.  Pokud byste chtěl vynechat sůl z jídelníčku úplně, ani by se vám to nemuselo podařit. Mnoho produktů, které byly vyrobeny zpracováním základních surovin, se totiž dosoluje. V hotových potravinách přijmeme přinejmenším padesát až sedmdesát procent soli. Zaměřte se na potraviny, které obsahují soli minimum. Něco si však nakoupit musíte. Pokud chcete provést malou solnou očistu, pro začátek postačí, když omezíte nebo úplně vypustíte solení jídel připravovaných v domácnosti. Nadbytek soli tělu škodí především tehdy, pokud nedodržujete správný pitný režim, který se má skládat zejména z vody. Jestliže si tělo se solí nedokáže poradit nebo ji má neustále v těle příliš, snáz v organismu propuknou choroby, jakými je obezita, hypertenze, nemoc ledvin, dále dokonce mrtvice nebo infarkt myokardu. Sůl může zapříčinit dokonce vznik trombózy. 
Zobrazit článek >
 
Umelte si kávu doma
Existují nejméně čtyři přístupy ke kávě. První z nich zcela pití káva odmítá, buď protože jim nechutná, nebo třeba ze zdravotních důvodů. Do druhé skupiny bychom mohli zařadit konzumenty instantní kávy. Na trhu je takových káv, ať už s kofeinem nebo bez něj, nepřeberné množství. Někdy je diskutabilní jejich chuť a kvalita. Hlavně ty levnější instantní kávy se chutí podobají spíše kávovinovým nápojům, které s kávou zřejmě spojuje jen podobná příprava: pražení, mletí a zalití horkou vodou. V případě tradičně pražené mleté kávy, je to podobné, jako s levnějšími instantními. Kvalitní chutný nápoj lze připravit jen ze správně pražených kvalitních zrnek kávy. V nižší cenové hladině lze je zřídka očekávat gurmánský zážitek. Méně náročné konzumenty ale vybrané druhy určitě uspokojí. Vyznavači vyšší třídy si svou značku v tuzemsku už také najdou. Čtvrtá skupina konzumentů kávy se stále zvětšuje, a to v důsledku rozrůstající se nabídky kávovarů a multifunkčních přístrojů na přípravu kávy. Většinou pracují s tzv. kapslemi s kávovými koncentráty. Výběr vhodného stroje by měl proběhnout na základě předem stanovených kritérií a po řádné úvaze. Vybrat si ho můžete například v sekci Elektroniky v našem e shopu. Ve stejné sekci našeho e shopu najdete také řešení pro přípravu levnější turecké kávy, totiž mlýnek, kterým zrna kávy namelete. Řeč je o mlýnku EKC002K Lugo značky Esperanza. Spolehlivě svým ostrým ocelovým tříštivým nožem rozdrtí nejen kávu, ale také mák, ořechy, koření a bylinky. Černý mlýnek EKC002K Lugo na stole dobře drží, má protiskluzové nožky. Výsledná jemnost mletí až 50 gramů pevného obsahu je závislá na délce stisku tlačítka.  
Zobrazit článek >
 
Jak si poradit s kokosem?
Jak se dostat do kokosu? Poměrně běžná otázka. Mnoho lidí dostane chuť na kokos přímo v supermarketu, bez váhání ho vloží do košíku a až doma si klade otázku, jak se vlastně kokos otevírá. Přečtěte si náš návod a možná ani sekyru potřebovat nebudete. Nejprve dostat ven kokosovou šťávu Mléko z kokosu se dá dostat poměrně snadno. Postačí vám, když na jedné straně kokosu najdete měkkou prohlubeň. Ořech totiž obsahuje celkem tři žlábky, dva tvrdé a jeden měkký. Udělejte do místa malou dírku pomocí vývrtky nebo šroubováku. Šťáva rychle vyteče a vy můžete v louskání kokosu pokračovat. Vezměte si na pomoc teplo Vložte kokos do trouby vyhřáté na 200°C a nechte ho péct asi deset minut. Pokud kokos nepraskne, nechte ho v troubě klidně minut patnáct. Bude vám stačit když se slupka kokosu pouze nalomí, zbytek ořechu již snadno popraskáte. Dužinu využijte dle libosti. Hod kokosem Druhou a možná trochu zábavnější metodou je vhození kokosu na tvrdou podlahu. Nejlépe tak učiňte venku na asfaltu nebo na betonových kachličkách. Kokos při nejlepším popraská na více místech a vy budete moci pevnou slupku snadno sejmout. Nezapomeňte vnitřek kokosu pořádně před jídlem umýt. Když nic nevyjde, pilka pomůže Tato meto nabývá sice dlouhého trvání, avšak do kokosu se pomocí ní také dostanete. Vezměte ostrou pilku a kokos pomocí ní rozpulte. Mějte trpělivost. Tato metoda vám dobře poslouží, pokud chcete kokos užít k dekorativním účelům. Nepravidelné odlomky skořápky však někdy taky mohou udělat parádu. Bio Kokosový olej 250 ml najdete zde.       
Zobrazit článek >
 
Dr. Hlaváč: Bio Višeň v kakau
A máme tu pro vás další doporučení na nejen výborný, ale taky zdravý produkt. Proč jíst višně? Přečtěte si náš článek a zjistěte, co vám mohou nabídnout. Plody jsou bohaté zejména na vitamin C. Obsahují taky kyselinu citronovou a jablečnou. Z minerálů je v plodu hojně zastoupen vápník, dále hořčík, taky fosfor nebo zinek a jód. Pomáhají se správnou regulací cukru v krvi. Plody sehrají významnou roli při hubnutí. Pokud máte problémy s nadváhou, jezte višně klidně každý den, ideálně však prostřednictvím výtažků v doplňcích stravy, neboť do nich jsou přidávány taky višňové stonky, které mají vliv na neutralizaci tuků. Taky podporují celkovou očistu těla.  Mají taky vliv na mozkovou činnost, navíc chrání tento orgán před onemocněním typu Parkinson nebo Alzheimer.  Višně jsou skvělé pro léčbu jater. Dokáží tlumit příčiny pití alkoholu, pomáhají s jeho vylučováním z těla.  Pokud máte problémy se svalovou soustavou, hledáte způsob dobré regenerace a zároveň však podporu svalové činnosti, višně jsou ideálním přírodním pomocníkem.  Višně mají vliv taky na kosti. Podporují jejich zdravý růst a dodávají jim potřebnou sílu.  Višně mají podstatný vliv na zdraví stavebních jednotek našeho těla. Pyšní se taky významnou schopností pročistit organismus.  Višně seženete například ve formě tabletek jako vhodný doplněk stravy. Velmi oblíbený je višňový sirup, který skvěle chutná a můžete jej míchat s vodou nebo s ním třeba péct. Z višní se často připravují taky čaje, ať už čistě z tohoto plodu nebo ovocné mixy. Dnes vám nabízíme výborný džem od Dr. Hlaváče. Pochutnáte si! 
Zobrazit článek >
 
Gril nejen domácí
A je tady příjemně vlahé počasí. I když je proměnlivo, je přeci apríl, pobyt venku je stále příjemnější. Volný čas trávíme nejen výlety a procházkami, ale taky jarními pracemi na zahradě, úklidem po zimě, návštěvami zahrádek a chalup našich přátel. Jednou z velmi oblíbených sezónních společenských událostí je grilování, protože jak se říká, jídlo nás spojuje, protože jíst musíme všichni. V zimě se může rodinná sešlost konat doma či v restauraci, od jara do podzimu ji veranda s adekvátním grilem podstatně vhodnějším. Přestože pro masožravce je správná grilovačka výrazem pro burger, steak, žebro, pro býložravce mezi námi znamená vynikající lilek, cuketu, papriku nebo žampion. Proto by měl správný rodinný gril umožňovat oddělení masitých kousků od bezmasých. Požadavky na jeho vlastnosti a velikost, případně regulovatelnost jsou ale hlavně otázkou individuálních nároků. Prohlédněte si proto oddělení grilů, kde můžete volit mezi těmi na dřevěné uhlí a elektrickými. Zakoupit lze takřka profesionální zařízení, i stolní – do domácnosti. Právě mezi nimi mne zaujal stolní gril na dřevěné uhlí KEG s nízkou mírou kouřivosti značky Cattara. Kvalitní litinový gril má kulatý rošt o průměru 30 cm. Baterií poháněný plynule regulovatelný větrák lze i zcela vypnout. Součástí grilu na dřevění uhlí KEG je taška na přenášení a uskladnění.
Zobrazit článek >
 
Jezte jablka, přispějí vašemu zdraví I
Jablko je skvělou volbou k dopolední i odpolední svačině, krásně zasytí a ještě dodá energii. Konzumace jablek podpoří vaše zdraví. Přečtěte si několik dobrých důvodů, proč si alespoň jednou za čas dopřát jablko. Jak již bylo zmíněno, jablka jsou velmi prospěšná vašemu zdraví. To z toho důvodu, že obsahují spoustu vitaminů a dalších významných látek. Najdete v nich dostatek vitaminu A, téměř celou skupinu B, dále vitamin E a K nebo kyselinu listovou. Za stopovými prvky si nejlépe stojí železo, hořčík, zinek, vápník, draslík, fosfor a selen. Jedná se o minerály, které najdete v kdejakém ovoci, avšak v jablku se jich nachází opravdu podstatné množství. Kromě nich najdete v každém jablíčku taky významné enzymy nebo karoteny. Jablka pomáhají s léčbou dny, neboť významně snižují tvorbu kyseliny močové. Přijdou vhod taky lidem trpícím revmatismem. Jablíčko je výborné ke konzumaci v případě, že hubnete. Chutná sice sladce, takže uspokojí vaše chuťové buňky, ale nenechte se zmást, obsahuje velmi málo kalorií a dostatek vlákniny, která je v hubnoucí proceduře nezbytná. Jablko vás navíc dokáže zasytit na několik hodit a ještě vám dodá potřebnou energii. Díky tomu, že látky v jablcích dokáží snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jsou jablka skvělým jídlem pro ,,srdcaře‘‘. Snižují riziko infarktu a jiných srdečních příhod. Jablka na sebe dokáží navázat toxiny. Zejména se tak stává díky látce zvané pektin. Jsou tedy skvělým detoxikačním pomocníkem. Pomáhají s trávicími problémy. Jsou lékem na průjem, ale taky se postarají o zácpu. Zkrátka tělu přijdou vhod podle toho, co zrovna potřebuje.  
Zobrazit článek >
 
Rakytník: Klenot prospěšný vašemu zdraví I
Na dnešek jsme pro vás připravili rakytníkový speciál. Víte, co vám může přinést pravidelná konzumace rakytníku? Proč jíst plody rakytníku řešetlákového třeba každý den? Hned několik odpovědí najdete již v tomto článku.  Rakytník má blahodárný vliv třeba na zlepšení stavu pokožky nebo je velkým činitelem v boji proti únavě. Můžete jej konzumovat každý den v kteroukoliv denní dobu.  Rakytník je ovoce obsahující velké množství vitaminů, minerálů či antioxidantů. Pyšní se taky vysokým počtem stopových prvků. Co se týče těch nejvýznamnějších složek, najdete v rakytníku vitamin A, celou skupinu B, zvláště pak vitamin B1, B3, B6 a B9, dále D, E, K, a P. Abychom nezůstávali jen u výčtu vitaminů, za zmínku stojí taky hippophein a taky serotonin. Plody rakytníku jsou samozřejmě nejúčinnější v čerstvé podobě, ale hodit se vám budou i sušené, protože právě z nich se nejčastěji vyrábí šťávy, marmelády nebo džemy. Z rakytníku si můžete vyrobit taky vlastní olej, o těchto produktech se však pobavíme ještě později.  Jaké jsou účinky rakytníku?  Jedná se o velmi dobrý zvyšovač imunity a vylepšovač obranyschopnosti. Rakytník je dobrým zdrojem zdraví prospěšných látek při chřipce i těch nejzávažnějších nemocích. Působí pozitivně na organismus při nádorových onemocněních, je dobrou prevencí proti nachlazení v době chřipek i epidemií. Pokračování najdete v další části článku. Zjistěte, proč ještě je konzumace rakytníku tak výhodná pro vaše zdraví. 
Zobrazit článek >
 
Posílení podzimní imunity pomocí správného jídla I
Nechcete se zase stát obětí chřipky a nachlazení? Víte, že svůj organismus můžete chránit pomocí běžně dostupných potravin? Co jíst, aby si tělo zvýšilo imunitu a vy jste podzimní nastydlé náladě unikl s úsměvem? Přečtěte si náš článek plný různorodých tipů. Dýně, kaki, batáty, mrkve, pomeranče i mandarinky Co spojuje tyto plody? Jasně, oranžová barva. V podzimně zbarvených plodech najdete dostatek betakarotenu, který podporuje tvorbu vitaminu A, jež je velmi důležitý pro imunitní systém. O dýni v našem magazínu během nejbližší doby ještě několikrát uslyšíte, zkuste však zpracovat i jiné plodiny. Granátové jablko Decentně vzhlížející plod, po jehož rozkrojení se na vás vyřítí mraky semínek pokrytých dužinou. Granátové jablko posiluje imunitu, je bohaté na kyselinu ellagovou, která dodá vašemu organismu sílu a energii. Citrusy Na citrusové plody nesmíme zapomínat. Citronům dáváme jedničku. V práci popíjejte vodu s citronem a zásob vitaminu C máte až do zimy. Bude se hodit! Pokud citron přidáváte do čaje, pamatujte si, že je nutné alespoň chvíli vyčkat, než hrneček s nápojem trochu vychladne, jinak vitaminy a jiné zdravé látky v citronu znehodnotíte! Vločky Ovesná kaše k snídani? Váháte? Lepší období než podzim pro ovesnou snídani nenajdete. Vločky výrazně podporují imunitu, zejména díky argininu. Otestujte! Třeba s granátovým jablkem! 
Zobrazit článek >
 
Nejdražší potraviny světa I
Seznamte se s těmi nejdražšími zdroji obživy, jaké existují. Ty si jen tak běžně k večeři asi nedáte. Možná je ani nikdy neochutnáte. Iberská šunka Jamón Ibérico. Toť slavný název pro šunku ze Španělska, která je nejdražší šunkou na světě. Je vyráběna z prasat, která jsou krmena žaludy a pyšní se neskutečně velkým výběhem, takže by se dalo říct, že mají úplnou volnost. Kilo této šunky stojí ,,jen‘‘ devět tisíc korun. Houby Matsutake Čirůvka větší nebo taky houba Matsutake roste v podhorských jehličnatých lesích. Vyskytuje se pouze v Japonsku, Číně nebo Koreii a to ve velmi omezeném množství. Kdo tyto houby ochutnal, ví, že mají kořeněnou a palčivou avšak nenahraditelnou chuť. Za kilogram těchto hub polehčíte své peněžence o dvacet tisícovek. Lososí sýr Nejdražší sýr na světě je z lososa. Vypadá podobně jako mozzarella, chutná trochu jako řecký Feta. Je vyráběn ve velmi malém množství, jeho produkce je velmi náročná. Jedno kilo sýra vás vyjde asi na 25 tisíc korun. Macallan Fine Rage Vintage Nejdražší whisky je ,,macallanka‘‘, ale ne tak ledajaká. Jen ta třicetiletá. Za jednu láhev zaplatíte třicet osm tisíc dolarů. Ročně je nákupčím k dispozici pouze 85 lahví. Bílý kaviár Bílý kaviár je úplně nejdražší potravinou na světě. To se asi dalo čekat, že? Kaviár z albínských jeseterů vás vyjde na necelé dva miliony korun. Jeden živočich má asi jen 300 gramů kaviáru. Bílý jeseteři jsou vzácným druhem. Uvařte si něco dobrého. Využijte k inspiraci jednu z našich kuchařek a jídlo bude dozajista tak dobré, jako by jeho suroviny byly přímo k nezaplacení. Kuchařky vybírejte zde. 
Zobrazit článek >
 
Jezte jablka, přispějí vašemu zdraví II
Jak již bylo zmíněno, jablka jsou sama o sobě sladká a nějaký ten cukr obsahují, ale pouze ve zdravé formě. Navíc dokáží snížit hladinu glukózy v krvi, a tak by měly být součástí jídelníčku každého diabetika. Jablka jsou navíc skvělou prevencí proti cukrovce. Jablka jsou dokonce takovým elixírem mládí. Jedná se o ovoce, které má jedny z nejlepších omlazovacích schopností vůbec. Jako prevence jablka stojí taky v případě rakoviny. Chrání zejména slinivku břišní, posilují ale veškeré trávicí orgány. Obyčejná jablka se vám budou hodit i v případě, že máte problém s usínáním. Vypijte chvíli před spaním jablečnou šťávu a mnohem dříve a lépe usnete. Látky obsažené v jablcích navíc výrazně zvyšují kvalitu spánku. Jablka skvěle pomáhají lidem, kteří trpí chrapotem. Postačí jedna sklenice jablečné šťávy denně a ,,chraplák‘‘ už vás nebude ohrožovat. Jsou dobrým lékem taky na rýmu a kašel. Nebojte se jablka vyzkoušet taky v případě chřipky nebo nachlazení. Jablko je prospěšné taky pro chrup. Čistí ho a bělí, navíc odstraňuje zubní plak. Jablka zlepšují zdraví kostí. Zvyšují jejich hustotu a dodávají jim sílu. Bylo totiž zjištěno, že lidé kteří konzumují alespoň občas jablka, mají v kostech mnohem více vápníku než ostatní. A jak jistě, víte, tento prvek je pro kosti nezbytný.   I zevně vám jablko bude prospěšné. Zklidňuje popáleniny a urychluje hojení ran. Jablečná šťáva vám pomůže s hydratací pokožky. Jablka fungují taky jako probiotika. Jezte je v případě, že se léčíte antibiotiky, abyste do těla dostal látky, které vám chemické prášky vzaly.  
Zobrazit článek >
 
Co nejíst na prázdný žaludek? 1.část
Všude se můžeme dočíst, že úspěšným startem dne, je dobrá snídaně. Od snídaně se odvíjí, jak budeme během dne fungovat a do jisté míry je to pravda, viz třeba můj článek o hubnutí a citronech. Nicméně i když je snídaně základ dne, tak se rozhodně nemůžeme spoléhat jen na ni. Jistě se Vám už stalo, že jste na prázdný žaludek snědli něco, po čem Vám bylo ještě hůř, než když jste měli pouhý hlad. Některé potraviny, které konzumujeme na prázdný žaludek, mají negativní vliv na naše zdraví a speciálně negativní vliv na naše zažívání. Připravil jsem si pro Vás krátký seznam potravin, které byste rozhodně neměli konzumovat na prázdný žaludek.   Banán Pryč jsou doby, kdy se banán považoval za exotické ovoce, díky snadné dostupnosti doslova na každém kroku se stal banán nedílnou součástí našeho jídelníčku. Nicméně pokud banány konzumujete na lačný žaludek, nepřináší to Vašemu organismu pozitivní účinek, který očekáváte, ale spíše naopak. Banány jsou poměrně těžce stravitelné a pokud je sníte na prázdný žaludek mohou Vám způsobit nepříjemné pocity nadýmání a následnou plynatost. Lékaři doporučují toto ovoce, které má jinak spoustu pozitivních dopadů na náš organismus až po normálním jídle, například po obědě.   Česrtvá zelenina Většina zeleniny, zejména kořenová zelenina, je sama o sobě velmi těžko stravitelná. Když k tomu přidáme, že čerstvá zelenina obsahuje značné množství kyselin, které velmi snadno podráždí sliznici Vašeho žaludku. Samozřejmě hrozí, také nadýmání, plynatost a tlačení žaludku.   Jogurt Zde se možná divíte, nicméně je dokázáno, že jogurt ani s cereáliemi byste neměli snídat a to zejména díky možným projímavým účinkům. Nicméně se jogurt doporučuje jako dopolední či odpolední svačinka, protože pomáhá s trávením.     K ránu však patří i ústní hygiena, máte vše, co potřebujete k ústní hygieně? Podívejte se na e-shop do sekce zdraví a ústní hygiena, naleznete zde velice zajímavé prostředky, které Vám ještě více rozzáří ráno. 
Zobrazit článek >
 
Kamna do vaší kuchyně
Pokud chcete být nazávislí na elektrické energii nebo plynu, pořiďte si kamna nebo sporák na tuhá paliva. Hodí se nejen na chatu, ale taktéž se stanou výborným pomocníkem ve vaší kuchyni. Na kamnech či sporáku můžete vařit po celý rok. Taktéž slouží k vytápění vašeho interiéru. Avšak podmínkou pro jejich plnohodnotné využívání je komínový tah. Při koupi kamen nebo sporáku neopoměňte následující požadavky: na rozměry účel k jakému bude sloužit na výkon Co se týče výkonu, je dobré vědět, že kamna se vyrábějí spíše v menších rozměrech a jejich výkon je nižší. Naopak sporáky mají větší rozměry a taktéž i vyšší výkon. U sporáku můžete využít větší plochu na vaření a velmi kvalitní troubu na pečení.  Pokud budeme vybírat kamna nebo sporák i z důvodu vytápění, důležitým aspektem je: tepelná ztráta objektu V neposlední řadě je i správný výběr kvalitního paliva. Proto dbejte na topení s dobře vysušeným dřevem a kvalitními briketami. V opačném případě se spotřebič zadehtuje a bude méně výhřevný. Při zátopu používejte: novinový papír malé třísky z měkkého dřeva Regulace intezity hoření se provádí množstvím paliva a přívodem vzduchu. Lépe je, když budete spotřebič postupně rozehřívat, aby nedošlo k tepelnému šoku. K čištění spotřebiče existují skvělé čistící přípravky z produkce českých firem (př. Druchema). V našem e-shopu zakoupíte čistící prostředek pro domácnost "ECOVER". Čistící prostředek pro domácnost s rozprašovačem čistí mastnotu a špínu, efektivně využívá sílu přírody. Je bezpečný k čištění ploch, které přijdou do styku s potravinami, má široké využití na veškeré povrchy v domácnosti. Přípravek zakoupíte v našem e-shopu : DOMÁCNOST     
Zobrazit článek >
 
Tyto potraviny čistí krev! II
Kopřivy  Kopřivu si zřejmě jen tak ke svačině nedáte, ale čaj z ní, ten byste si jednou za čas dopřát měl. Kopřivy ještě přes celý podzim zvládnete sehnat čerstvé, ale klidně můžete sáhnout po kopřivovém doplňku stravy. Prodáváme se tablety s výtažky z kopřiv, ale ku prospěchu vám v tomto ohledu bude spíše náš čaj. Stačí občasná kombinace a nejenže pročistíte cévy, ale taky své tělo dlouhodobě ochráníte před rakovinou. Kopřivový čaj se dá považovat taky za elixír mládí, neboť působí proti stárnutí. Má i zevní účinky. Dodává vitalitu pokožce a udržuje ji v mladistvém duchu. Pro vyčištění krve pijte jeden šálek kopřivového čaje po probuzení, určitě před jídlem. Vyzkoušejte!  Granátové jablko  Jeden z nejlepších zdrojů antioxidantů, který si v zimním období můžete dopřát. Tím je granátové jablko. Toto ovoce je nabyté spoustou významných látek, zmíníme však pojem, který se v tomto povídání ještě nevyskytl. Obsahuje fytonutrienty, které zvládnou z cév a tepen odstranit veškeré nepatřičnosti. Granátovému jablíčku řekněte své ano bez váhání.  Chia O chia semínkách je obecně známo, že zajišťují pocit sytosti a fungují jako skvělý doplněk stravy při hubnutí. Mají však vliv taky na rozpouštění a vylučování nezdravých tuků z těla. Celkově snižují hladinu cholesterolu v krvi. Možná víte, že existují dva typy cholesterolu. Jeden je pro tělo prospěšný, druhý nikoliv. Právě na ten nechtěný se mohou nabalovat další látky.  
Zobrazit článek >
 
Co je to Cider? Hit poslední doby
V poslední době je tento nápoj stále více populární. Je oblíbený jak u mladých, tak starších lidí. Zejména díky jedinečné a osvěžující chuti, která je zároveň velice intenzivní.   Co je to vlastně Cider? I když se mnozí lidé domnívají, že se jedná o druh piva či dokonce vína, tak to není pravda. Cider je ve skutečnosti zkvašený jablečný mošt s různými stupni alkoholu. Vznik Cideru je při tom velice jednoduchý. Jde o fermentaci jablečné šťávy, která se nechá zrát ve starých dubových sudech v určité teplotě. Po době zrání se stáčí, projde čistícím procesem, pasterizací a následně se ředí, aby se dosáhl požadovaný obsah alkoholu.   Historie Cideru Mezi „objevitele“ Cideru se považují Angličané a Francouzi, kteří se přou o pomyslnou první příčku v historii. Nicméně první oficiální záznam o výrobě Cideru pochází z Norfolku kolem roku 1205 a však podle odhadů to bylo ještě mnohem dříve. Cider má však poměrně hlubokou tradici v severním Španělsku a také v Hessensku, které se nalézá v Německu. V České republice je tradice Cideru poměrně krátká, řádově pár let, o to větší však zažívá u nás Cider boom.   Za největší konzumenta Cideru se považuje Velká Británie, protože se v celé Velké Británii vypije ročně přes 480 milionů litrů Cideru. V České republice se vypije dle odhadu přibližně 4 miliony litrů.   Osvěžující jablečná chuť Cider může být jak čistě průzračný, tak lehce zakalený, většinou m zlatavě oranžovou barvu. Nápoj je jemně perlivý a je dobrý jak studený, tak při pokojové teplotě, na rozdíl od piva nebo jiných alkoholických nápojů. Tradiční Cider je příjemně cítit po jablkách jak v chuti, tak ve vůni. Nicméně se jedná opravdu o lehké neagresivní aroma. Cider je méně opojný než víno, oproti pivu je i méně hořký a není ani tak sladký jako většina perlivých limonád. Díky těmto vlastnostem, prakticky naprosto vyvážené chuti úžasně zbavuje žízně, osvěží v horkých dnech a může se podávat takřka ke každému jídlu.   Málo alkoholu, hodně chuti I když je Cider znám spíše jako alkoholický nápoj, tak se v něm mnoho alkoholu nenachází. Síla se pohybuje od 0,5% - 8% obsah alkoholu. Nejvyšší oficiální přípustná hranice pro Cider je 8%, pokud nápoj přesáhne obsahem alkoholu tuto hranici, pak se již nejedná o Cider, ale o jablečné víno. Vzhledem k tomu, že Cider je poměrně nízko alkoholický, tak si někteří lidé myslí, že po vypití Cideru si mohou sednout za volant. Pozor na to, i když je Cider nízko alkoholický nápoj, je v něm stále alkohol a tudíž po jeho požití nesmíte minimálně hodinu (podle tělesné výšky a hmotnosti) usednout za volant.
Zobrazit článek >
 
Jak připravit delikátní smoothie drinky
Není smoothie jako smoothie. Někdy za to může ovoce, jindy samotná příprava. Přečtěte si obecné rady k přípravě smoothie drinků. Zdá se vám, že je vaše smoothie vodové, i když jste do něj nepřidal žádnou vodu navíc? Pak budete muset nápoj obohatit o ovoce bohaté na vlákninu. Dobrý je banán, dále hrušky nebo broskve či mango. Ze zeleniny je výborným pomocníkem avokádo. Podle zkušeností kuchařů a barmanů se osvědčilo přidat do koktejlů cokoliv zeleného. O zelených vitaminových potravinách  je známo, že osvěžují chuť, a tak pokud chcete, aby váš koktejl působil více fresh, přidejte třeba mátu. Postačí dva lístečky a uvidíte, jak změní chuť. Pokud připravujete drink ředěný vodou, nikdy k ovoci nepřilévejte vlažnou tekutinu. Vždy do smoothie makeru přidávejte buď led, nebo chlazenou vodu, ovoce se probudí a jeho chuť bude výraznější. Přidejte do ovocného koktejlu zeleninu. Chuť bude zajímavější a neomrzí vás. Své smoothie nikdy nepřipravujte předešlý den. Pokud si ho nosíte do práce, raději si ráno přivstaňte a udělejte ho čerstvé. Víte, že některé ovoce může ztratit důležité vitaminy již po dvou hodinách po porušení jeho struktury? Nenechte se připravit o jeho účinky na své zdraví. Jestliže chcete prohloubit chuť koktejlu, přidejte do něj bylinky nebo tajné přísady. Nebojte se vyzkoušet své inovace a přijít na to, které vám nejvíc vyhovují. Dle receptů je oblíbenou přísadou ořechové máslo, ovesné vločky, semínka typu konopí nebo chia, dále jogurt a taky med či skořice. Smoothie dobrota nikdy nebude chutnat z mixéru tak dobře jako z pravého smoothie makeru. Pokud ho ještě nemáte, pořiďte si ho, nebudete litovat! Hodit s evám taky bude náhradní nádoba na přenos nebo uchování koktejlu.  
Zobrazit článek >
 
Fin ColpHtabs proti překyselení organismu
Pro správně fungující metabolismus je vhodné, udržet si optimální úroveň pH v těle. To má také pozitivní vliv na správnou funkci trávení, funkci enzymů a pro celkovou pohodu organismu. ColpHtabs obsahuje 21 vybraných složek, které pomáhají regulovat kyselost a zásaditost organismu. Díky obsahu testovacích proužků má uživatel možnost zjistit si své pH před i po dobrání přípravku. Přípravek obsahuje: Vitamín B3 (niacin) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy a psychiky, přispívá k udržení normálního stavu sliznic a stavu pokožky a dále přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání Zinek přispívá k normálnímu: metabolismu kyselin a zásad, metabolismu sacharidů a metabolismu vitamínu A, rozpoznávacím funkcím, syntéze DNA, plodnosti a reprodukci, metabolismu makroživin, metabolismu mastných kyselin a k syntéze bílkovin, přispívá k udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů a stavu pokožky, k udržení normální hladiny testosteronu v krvi, dále přispívá k udržení normálního stavu zraku, imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem Bór tento prvek je předmětem studií zkoumajících, zda pomáhá snižovat vylučování vápníku z těla, což je problém zejména ve starším věku. Vitamín B6 přispívá k normální: syntéze cysteinu, energetickému metabolismu a metabolismu bílkovin, glykogenu a homocysteinu, k normální: psychické a nervové činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému, k regulaci hormonální aktivity a ke snížení míry únavy a vyčerpání Vitamín B2 (riboflavin) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu, činnosti nervové soustavy, stavu sliznic, pokožky, zraku a červených krvinek, metabolismu železa, dále přispívá k ochraně před oxidativním stresem a ke snížení míry únavy a vyčerpání Vitamín B1 (thiamin) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy a psychiky a k normální činnosti srdce Měď přispívá k udržení normálního stavu pojivových tkání, energetickému metabolismu, k normální: činnosti nervové soustavy, pigmentaci vlasů a pokožky, přenosu železa v těle, funkci imunitního systému a přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem Kyselina listová (folát, vitamín B9) - přispívá: k růstu zárodečných tkání během těhotenství, k normální syntéze aminokyselin, krvetvorbě, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normální psychické činnosti a činnosti imunitního systému, dále ke snížení míry únavy a vyčerpání a podílí se na procesu dělení buněk Biotin (vitamín H, B7) přispívá k normálnímu: energetickému metabolismu a metabolismu makroživin, k normální činnosti nervového systému a psychické činnosti, k udržení normálního stavu vlasů, sliznic a stavu pokožky Chrom přispívá k normálnímu metabolismu makroživin a k udržení normální hladiny glukózy v krvi Selen přispívá k normální spermatogenezi, k udržení normálního stavu vlasů, nehtů, přispívá k normální funkci imunitního systému, štítné žlázy, k ochraně před oxidativním stresem Vitamín B12 přispívá k normální činnosti nervové soustavy, k normálnímu metabolismu homocysteinu a energetickému metabolismu, dále k normální: psychické činnosti, tvorbě červených krvinek, funkci imunitního systému, tento vitamín také přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpanosti a podílí se na procesu dělení buněk MSM (metyl-sulfonylmetan) přirozeně se vyskytuje v lidském těle, kde slouží jako zdroj organické síry (síra se účastní tvorby kolagenu, je potřebná pro zdraví většiny tkání, zejména vazivových a podpůrných). Fenylalanin důležitá aminokyselina (lidské tělo ji nedokáže samo vyrobit), slouží k tvorbě neurotransmiterů (přenašečů nervového vzruchu), tedy pro činnost nervové soustavy. Inulin druh rozpustné vlákniny, je živnou půdou pro prospěšné střevní bakterie, může přispět k správnému zažívání, doporučuje se v rámci péče o střevní flóru. Tryptofan esenciální aminokyselina, ze které vzniká mimo jiné i serotonin (mozkový přenašeč nervových signálů, má vliv na psychickou a emocionální stabilitu).
Zobrazit článek >
 
Krmení psů – nebezpečné potraviny, BARF II
Avokádo Jedna z těch zdravých potravin, kterou by lidé měli jednou za čas svému organismu dopřát, neboť mu dodá velké množství prospěšných tuků a jiných skvělých látek. Nejen pro psa, ale i pro jiná zvířata je však nebezpečný persin, toxin, který lidské tělo přehlíží. U zvířat však může způsobit velký otok v krku, až takový, že jim nejde dýchat. Způsobuje taky nervozitu a stres nebo průjem či zvracení. Sladkosti, zejména čokoláda Veškeré potraviny obsahující cukr jsou pro psy vlastně jedovaté. Čokoláda je obzvlášť hrozbou, neboť obsahuje theobromin, který od průjmů a zvracení může způsobit malátnost až smrt. Hrozny a rozinky Mezi další potraviny s hrozbou patří čerstvé a sušené ovoce v podobě hroznů. Jejich konzumace by mohla vést až k selhání ledvin a skončit až smrtí. Mezi další poměrně nebezpečné potraviny patří ořechy, cibule, česnek, pažitka, rajčata, kakao, čaje, rebarbora, brambory, meruňky a samozřejmě veškeré potraviny s vysokým obsahem soli. BARF V druhé části článku se podíváme ještě na pojem BARF. Jde o název pro krmení, které se skládá pouze ze syrového masa. Řadíme do něj šlachy, vazy, bránice, svalovinu a některé vnitřnosti. Ne každý pes tuto stravu přijme, ale pokud ano, spousta odborníků se shoduje na tom, že tato strava je pro psy nejzdravější. Někteří lékaři však masovou stravu nedoporučují, neboť málokterý člověk krmící psa prý dokáže správně odhadnout, jaké suroviny je do masa potřeba doplňovat, aby byla psovi podávána vždy vyvážená strava. Pokud vás otázka krmení BARF zajímá více, nejlépe uděláte, když si pořídíte jednu z publikací věnující se tomuto tématu a přečtete si vše, co je k této metodě krmení třeba vědět. Podívejte se třeba do knihy BARF Krmení psa přirozenou stravou. Jedná se o první česku publikaci zabývající se tímto tématem.  
Zobrazit článek >
 
Síla potravin kolem nás I
Máme kolem sebe tolik potravin, které pokládáme za úplně běžné suroviny pro přípravu některých pokrmů, stále s nimi manipulujeme a ani si neuvědomujeme, jaká moc je s nimi spojená. Do tohoto článku jsem vybrala kousek běžného ovoce, známý druh zeleniny, taky jiné pomocníky, které běžně obsahují naše spíže. Dále vás v krátké sérii článků překvapí jeden úplně obyčejný, ale mocný nápoj. Pojďme na to. Rajčata Vitamin C v rajčatech posiluje imunitní systém, působí proti virům. Vitamin E v hojném zastoupení zase pomáhá tělo zbavovat toxinů. Obsahují lykopen, který brání vzniku některých druhů rakoviny, chrání pokožku před slunečním zářením. Rajčata podporují trávicí soustavu a dodávají energii celému organismu. Jsou skvělým pomocníkem v případě chudokrevnosti a zabraňují únavě. Rajčata by v dostatečné míře měli konzumovat lidé s rizikem kardiovaskulárních chorob nebo ti, kteří s již takovou chorobou prošli. Rajče dodá pružnost cévám, pomáhá proti stárnutí. Takže dnes na večeři třeba rajčatový salát? Jablka Jablka přirozeně snižují hladinu cholesterolu v krvi, jsou taky skvělou prevencí proti vzniku Alzheimerovy choroby. Je to ovoce vhodné pro diabetiky, hlavně tedy jablka Golden zeleného zbarvení. Jablka organismus chrání před rakovinou prsu a plic. Jde o nízkokalorické jídlo, které se vyplatí konzumovat při hubnutí. Zasytí až na několik hodin. Jablka taky pomáhají kostem růst, v případě dospělého jedince jim pak dodávají potřebnou výživu pro sílu a nezlomnost. Hledáte doplňky stravy, které podpoří vaše zdraví? Prohlédněte si naši pestrou nabídku výjimečných elixírů i klasických produktů, stačí kliknout zde: zdravi.eiffeloptic.cz. 
Zobrazit článek >
 
Recept: Grilovací omáčky I. část
Grilovaná zelenina, klobásy, různé druhy masa či houby, to vše je samo o sobě velmi lákavé a chutné. Avšak po domácku připravená grilovací omáčka dodá všem těmto pokrmům ještě lahodnější chuť a mnohdy dané jídlo odlehčí. Supermarkety nám nabízejí přehršle grilovacích omáček, ale po pravdě, není nad to si takovou omáčku připravit doma. 1.) Provensálská omáčka Ingredience: jeden velký bílý jogurt (500 g) sůl bylinky (provensálské sušené, nebo čerstvé) menší cibulku  Postup: Cibulku oloupáme a nakrájíme na malé kostičky. V misce smícháme jogurt, nakrájenou cibulku a provensálské bylinky (čerstvé nasekáme na malé kousky). Nakonec dochutíme solí.   2.) Hořčicově-medová omáčka Ingredience: jeden velký bílý jogurt (500 g) plnotučnou hořčici (množství dle Vaší chutě) 3 - 4 pol. lž. tekutého medu (tip: lesní je velmi chutný) Postup: V misce smícháme jogurt s hořčicí a medem.   3.) Rajčatovo-česneková omáčka Ingredience: 500 ml domácího kečupu (pozn. Recept na domácí kečup) česnek (dle Vaší chutě) čerstvá bazalka sůl pepř Postup: V misce smícháme kečup s prolisovaným (nebo nastrouhaným) česnekem. Nasekáme pár lístků čerstvé bazalky. Můžete ještě dochutit solí či mletým pepřem. Inspirujte se nejrůznějšími recepty na grilování a udělejte z obyčejného jídla luxusní pokrmy, které ocení nejen Vaše rodina, ale také Vaši nejlepší přátelé! Zakupte si knihu: VEĹKÁ KNIHA O GRILOVÁNÍ, kterou nabízí náš e-shop : KNIHY  
Zobrazit článek >
 
Netradiční zmrzlinové příchutě I
Venku sice přituhuje, my se ale dnes přesto trochu ochladíme. Zavítáme totiž do světa zmrzlin. Co by v něm mohlo být zajímavého? Čtete dál a uvidíte! Pokud vám klasické smetanové či ovocné speciality přijdou nudné, seznamte se s těmito světovými delikatesami. Chutnaly by vám?  Sýrová zmrzlina  Ano, opravdu. Slaná zmrzlina z goudy, parmazánu nebo jiného sýra. Mascarpone je zřejmě už nuda. Na tyto zmrzliny můžete narazit v New Yorku. Nejoblíbenější pochutinou se stala zmrzlina ze sýra feta se speciální drobenkou. Té můžete přijít na chuť v cukrárně Oddfelows Ice Cream.  Avokádové pokušení s kajenským pepřem  Že přijde do kurzu avokádová zmrzlina se vzhledem k oblíbenosti tohoto plodu dalo čekat. Ale napadlo by vás, že se bude mixovat zrovna s kajenským pepřem? Možná vás překvapí, že tato zmrzlina se stala poměrně oblíbenou, a to zejména v Maine, kde se taky zrodila. Na chuť jí přicházejí nejen fitness specialisté.  Pivní zmrzlina  A teď něco pro pořádné chlapy. Co takhle zmrzlina, která chutná po pivu? Ucítíte smetanovou pěnu a samozřejmě lahodný mok. Víte, že můžete ochutnat světlou i tmavou ,,zmrzku‘‘, která samozřejmě pasuje ke světlému a tmavému pivu?  Zmrzlina z mateřského mléka Tato zmrzlina přišla na trh v roce 2011. Nápad vznikl opravdu netradičně v Británii. Maminky, které před několika týdny porodily, začaly přemýšlet, jak si na mateřské přivydělat. Začaly své mléko prodávat místnímu zmrzlináři, který z něj pak vyráběl opravdovou zmrzlinu. Dnes se jedná spíše o mražený jogurt, jehož porce vyjde v přepočtu asi na čtyři sta korun. 
Zobrazit článek >
 
Naučte se vařit I
Již několikrát jste přemýšlel nad tím, jaké by to bylo kdybyste uměl vařit? Že by vás to dokonce bavilo, ale nevíte jak na to? Chcete oslnit vaši přítelkyni nebo ženu pokrmem uvařeným z lásky? Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. S tímto návodem a drobnými tipy se stanete skvělým kuchařem během několika týdnů. Jak na to? Nejdříve vás musím upozornit, že vařit se bohužel nenaučíte ze dne na den. Chce to svůj čas. Nic si nedělejte z neúspěchů. Chybami se člověk učí. Naučte se přijímat připomínky a poslechněte si, jak by se jídlo dalo uvařit lépe. Pro začátek je dobré, mít na vaření svého učitele. Může vám pomáhat vaše milá, třeba váš u plotny zkušenější bratr, kamarád. Nebo můžete poprosit vaši maminku. Ta z vás bude mít jistě velkou radost. Bude jí potěšením naučit vás speciální kuchařské triky. Nejdříve sledujte, pak opakujte, následně vařte sám. Jestliže jste nesehnal žádného učitele nebo se jen zkrátka chcete naučit vařit sám, pak můžete navštívit kuchařský kurz pro začátečníky, kde vás a další přihlášené lidi talentovaní kuchaři seznámí se základy vaření a určitě vás naučí připravit pár základních jídel. Pokud jste single, můžete navštívit kurz vaření pro nezadané a třeba v něm objevit vaši nastávající. Pamatujte si, že nejprve je dobré začít s těmi nejsnadnějšími recepty. Obtížnost vaření je třeba stupňovat s rostoucími zkušenostmi. Po dovaření nezapomeňte váš výtvor ochutnat. Pokud vám v něm nějaká ta surovina nebude sedět, klidně si zapište, co příště musíte udělat jinak. Po chvíli už vám to půjde samo. Kuchařku Mňam aneb prima vařečka 2 najdete zde. 
Zobrazit článek >
 
Kančí guláš s červeným vínem
Maso z divočáka, narozdíl od vepřového masa, je libovější a výživnější. Od spárkaté zvěře se liší tím, že má více tuku. Barva masa je červená a jeho struktura je jemná protkaná malými tukovými žilkami. Kančí maso lze připravovat velmi podobným způsobem jako maso vepřové: maso z vykoštěného boku - na guláš, dušené masové směsy, na roládu krkovice - k pečení, k dušení, jako minutka plec - na guláš, na ragú Recept: KANČÍ GULÁŠ S ČERVENÝM VÍNEM Ingredience: 750 g kančího masa 2 - 3 velké cibule 4 stroužky česneku 300 ml červeného vína 300 ml vody 2 lžičky sladké mleté papriky 1 lžičky drceného kmínu 6 kuliček celého pepře sůl sádlo Postup: Nakrájíme si cibulku na kostičky a podusíme ji na sádle v tlakovém hrnci (papiňáku). Přidáme maso nakrájené na kostičky a zprudka opečeme. Šťávu necháme vydusit, zasypeme sladkou a pálivou mletou paprikou, osolíme, pokmínujeme, dobře promícháme a znova zprudka orestujeme. Zalijeme červeným vínem, přidáme pepř (do čajového sítka), promícháme a podlijeme vodou. Uzavřeme tlakový hrnec (papiňák) a dáme vařit. Zhruba po 40 minutách by mělo být maso měkké. Vyndáme sítko s pepřem a guláš přelijeme do hrnce. Dáme ještě k varu a přidáme nastrouhaný česnek a zahustíme. Jste-li milovníky zvěřiny, připravte si další chutné recepty, které najdete ve Zvěřinové kuchařce z nakladatelství Víkend.    
Zobrazit článek >
 
V hlavní roli zelenina - zpracování zelí a brambor
Sklízíte vaše výpěstky a už máte zaplněné veškeré bedýnky a košíky? Nevíte si rady co se sklizenou zeleninou? Zkuste naše tipy na zpracování zelí a brambor. 1. RECEPT: Gurmánské zelíčko Toto zelí je vynikající jako příloha k masu, nebo jako nádivka do kuřete či kačeny. 1/2 hlávky bílého zelí 3 větší červená jablka 1 velká červená paprika 3 dcl bílého vína bílý pepř sůl cukr Postup: Zelí a papriku nakrájíme na tenké proužky. Podusíme je na oleji a přidáme koření. Po chvilce přilijeme víno, které budeme nalévat postupně. Směs dusíme do poloměkka. Přidáme neloupaná jablka rozkrájená na čtvrtky a dusíme. 2. RECEPT: Velmi chutné zapečené brambory 500 g brambor 300 g vařeného zelí 4 houskové knedlíky 250 g vařeného masa 2 cibule 1 dl červeného vína 2 dl smetany 2 vejce 100 g strouhaného sýra kečup sójová omáčka pepř sůl Postup: Omyjeme a oloupeme brambory, které pak nakrájíme na tenká kolečka. Oloupeme a nakrájíme cibulku. Maso nakrájíme na kostičky, přidáme kečup - sójovou omáčku - sůl - pepř a promícháme. Olejem vymažeme pekáč - pekáč zakoupíte v eshopu zde Postupně klademe zelí, na kostičky nakrájené knedlíky, cibuli a kolečka brambor. Podlijeme vínem a zapékáme v troubě. Před dopečením posypeme nastrouhaným sýrem a polijeme smetanou s rozšlehanými vejci. Vyzkoušejte další skvělé recepty na zpracování vaší zeleniny. Kniha V HLAVNÍ ROLI ZELENINA vám představí všechny způsoby využití více než 50 druhů zeleniny – od artyčoku až po vodnici. Nezáleží na tom, zda nakupujete zeleninu v supermarketu nebo na trzích od místních prodejců, jistě si pokaždé vybíráte z pestré palety různých druhů. Pokud ale nevíte jistě, jak nejlépe zpracovat kapustu či artyčoky, chcete si založit bio zeleninovou zahrádku, přejete si upevnit zdraví všech členů rodiny a omezit používání produktů s vysokým obsahem chemických látek nebo jednoduše toužíte zužitkovat zeleninu do posledního zbytku, pak potřebujete naši novou jedinečnou publikaci V HLAVNÍ ROLI ZELENINA. Zjistíte, jak zeleninu v kuchyni zpracovat tak, aby chutnala celé rodině.      
Zobrazit článek >
 
Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte II
Plněná vejce Dalším oblíbeným typem vajec jsou vejce plněná. Většinou se připravují z vajec vařených natvrdo nebo nahniličku. Vejce rozkrojíte napůl, žloutek vyjmete. Místo něj pak do bílku ozdobně naaranžujete jinou náplň, kterou můžete připravit třeba smícháním sardelek a pažitky se žloutky. Ztracené alias pošírovaná vejce Tento druh přípravy vajec můžete znát zejména z polévek, avšak vejce můžete takto uvařit i ve vodě se lžící octa. Do vroucí vody jedno vejce vyklepněte a jakmile bílek ztuhne, jemně jej naběračkou zase vyndejte. Těmto vejcím se říká taky zastřelená. Servírují se na křupavém toastu se zeleninou, často s avokádem. Volské oko aneb prsklé vejce Vajíčko alias volské oko se tradičně připravuje na pánvi s trochou másla nebo oleje. Na ni rozklepněte vejce, opatrně ho přelijte ze skořápky na pánev tak, aby se žloutek neroztekl. Nyní na mírném ohni opékejte, dokud bílek neztuhne. Pokud chcete mít žloutek taky pevný, pánev přiklopte a nebo vejce po chvíli otočte. Míchaná vejce Tak to je další klasika, která spočívá v tradičním promíchání vajec na pánvi nebo v menším hrnci. Tato vajíčka se často připravují s nakrájenou slaninou, osmaženou cibulkou nebo se sýrem. Vejce v nádobě Již speciální název nám ukazuje, že se pravděpodobně bude jednat o originálně připravovaná vejce. Tento pokrm se skutečně vaří v misce. Tu vytřete máslem, můžete přidat sůl a následně do ní vyklepnete syrové vejce. Misku pak položíte do hrnce a vejce se postupně pod vzniklou párou z vařící vody připraví. Jíst ho můžete ještě mírně tekuté nebo úplně ztvrdlé, to už je na vás.
Zobrazit článek >
 
Granátové jablko
Plod Punica granatum aneb granátové jablko je známý již celá tisíciletí. V jeho sílu věřili již dávné civilizace, jablko je i v současné době považováno za posvátný, někdy božský, produkt přírody.  V granátovém jablku je obsaženo výrazné množství antioxidantů. Ty brání lidské zdraví před nebezpečnými radikály. Volné radikály se vyskytují v důsledku znečistěného prostředí a samozřejmě tělu škodí.  Jablko obsahuje taky jako mnohé další ovoce velké množství vitaminů. Za zmínku stojí zejména A, C, E a K. Ze stopových prvků každý milovník granátového jablka ocení přítomnost draslíku, fosforu, selenu, magnézia, železa nebo manganu a zinku.  Jistě vás zajímají především účinky granátové jablka. Tento plod nejvýrazněji podporuje tvorbu hormonů a zlepšuje potenci mužů i žen.  Jablko skvěle působí jako prevence proti rakovině prsu a prostaty. Pomáhá tělu v případě obezity, je přínosné při léčbě nadváhy.  Zejména díky antioxidantům působí jablko jako lék na záněty, brání tělo před propuknutím cukrovky. Vřele spolupracuje s léčivy při léčbě trávicích potíží, zejména těch žaludečních.  Granátová jablka tak jako mnohé plody přírody jsou skvělou prevencí před vysokým krevním tlakem, dokonce i infarktem. Snižují hladinu cholesterolu v krvi. Z hlediska kosmetického působí granátové jablko jako afrodisiakum, zpomaluje proces stárnutí buněk, vyhlazuje pleť.  Při výběru granátového jablka dbejte na to, aby plod nebyl pomačkaný nebo seschlý. Jeho slupka by se měla lesknout a neztrácet tvar. Slupka jablka, tak jako například u melounu, by neměla obsahovat žádné rýhy nebo zažloutlé oblasti. Na výběru jablka si dejte záležet, je přece důležité, abyste doma rozkrojili právě plod se všemi vitaminy a jinými prvky.  Produkt Šťavnatý duet červený jetel + granátové jablko 2 x 500 ml najdete zde: zdravi.eiffeloptic.cz.
Zobrazit článek >
1 2 3 4 5 6 7 8 9