EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jelen lesní I. část

Publikováno od Marcela Matalová

JELEN LESNÍ (Cervus elpahus)

Výskyt:

  • po celé Evropě
  • zvěř obývá zalesněné oblasti v rovinách i ve velehorách
  • převládajícím biotopem jsou velkoplošné různorodé lesy bohaté na vegetaci

Srst:

  • léto - rudohnědá se žlutavým zrcátkem
  • zima - hnědavě šedá a šedobílé zrcátko
  • kolouši - mají světké skvrny až do nárůstu zimní srsti

Paroží:

  • shoz - únor až duben (rok staří jeleni - květen)
  • vytloukání - konec června až srpen (rok staří jeleni - srpen)

- nosí pouze jelení samec.

- narůstá každým rokem.

- starší kusy shazují dříve než mladší.

- u kolouchů se tvoří tzv. pučnice.

- názvy jednotlivých výsad od spodu:

  1. očník
  2. nadočník
  3. opěrák
  4. vlčník
  5. koruna - minimálně se třemi výsadami

Rozmnožování a přírůstky:

  • říje - polovina září až polovina října
  • březost - cca 33 - 34 týdnů
  • počet mláďat - 1, zřídka 2 kolouši
  • přírůstek - 65 - 80% jarního stavu samic

Zvuky:

  • jelen - troubení, chraptivé pískání
  • laň - lekání

Parazité:

- žaludeční, plicní červi, motolice jaterní, larvy střečka v hrtanu, ovád

Nemoci:

- slintavka, kulhavka, sněť slezinná, BSE

Potrava:

  • pastva bohatá na celulózu
  • rostliny s vysokým obsahem bílkovin a vody
  • listí ze stromů
  • kůra ze stromů
  • byliny
  • pupeny
  • žaludy
  • brambory
  • řepu
  • nezralý oves
  • kukuřici