EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Je libo růžový pepř?

Publikováno od Marcela Matalová

Růžový pepř jsou bobulky, lépe řečeno, sušené plody pepřovce obecného (Schinus molle L.). Patří do čeledi ledviníkovitých. Příbuzná a podobná je u nás rostoucí škumpa. Je krásná, ale jedovatá. Ačkoliv se této rostlině říká pepřovec, sušené červené plody nemají s klasickým pepřem nic společného. Je to zkrátka falešný pepř se vším všudy.

Jakou má chuť?

Kuličky pepřovce mají palčivou chuť. Ačkoliv nemají ostrou chuť jako černý pepř, mají silné pryskyřičné tóny. Někomu může připomínat více jalovec. Z estetického důvodu je můžete vložit do mlýnku s kuličkami pravého pepře.

Jaké další části rostliny lze využít?

Kromě plodů lze využít i listy, které se hojně používají jako antiseptický prostředek v lidovém léčitelství. Taktéž jsou využívány při bolestech zubů.

K čemu se růžový pepř hodí?

Toto koření jednoznačně lahodí s masem nebo rybami. Používá se buď čerstvě rozdrcené v hmoždíři, nebo v celých kuličkách jako dekorace na pečeně. Dobře se snáší s kyselými chutěmi, s pažitkou nebo mladou cibulkou.