EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jak udělat vejce aneb úpravy vajec, které (ne)znáte II

Publikováno od Kamila Spoustová

Plněná vejce

Dalším oblíbeným typem vajec jsou vejce plněná. Většinou se připravují z vajec vařených natvrdo nebo nahniličku. Vejce rozkrojíte napůl, žloutek vyjmete. Místo něj pak do bílku ozdobně naaranžujete jinou náplň, kterou můžete připravit třeba smícháním sardelek a pažitky se žloutky.

Ztracené alias pošírovaná vejce

Tento druh přípravy vajec můžete znát zejména z polévek, avšak vejce můžete takto uvařit i ve vodě se lžící octa. Do vroucí vody jedno vejce vyklepněte a jakmile bílek ztuhne, jemně jej naběračkou zase vyndejte. Těmto vejcím se říká taky zastřelená. Servírují se na křupavém toastu se zeleninou, často s avokádem.

Volské oko aneb prsklé vejce

Vajíčko alias volské oko se tradičně připravuje na pánvi s trochou másla nebo oleje. Na ni rozklepněte vejce, opatrně ho přelijte ze skořápky na pánev tak, aby se žloutek neroztekl. Nyní na mírném ohni opékejte, dokud bílek neztuhne. Pokud chcete mít žloutek taky pevný, pánev přiklopte a nebo vejce po chvíli otočte.

Míchaná vejce

Tak to je další klasika, která spočívá v tradičním promíchání vajec na pánvi nebo v menším hrnci. Tato vajíčka se často připravují s nakrájenou slaninou, osmaženou cibulkou nebo se sýrem.

Vejce v nádobě

Již speciální název nám ukazuje, že se pravděpodobně bude jednat o originálně připravovaná vejce. Tento pokrm se skutečně vaří v misce. Tu vytřete máslem, můžete přidat sůl a následně do ní vyklepnete syrové vejce. Misku pak položíte do hrnce a vejce se postupně pod vzniklou párou z vařící vody připraví. Jíst ho můžete ještě mírně tekuté nebo úplně ztvrdlé, to už je na vás.