EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Jak naložit s masem

Publikováno dne 05.08.2019 od Marcela Matalová

Na pultech supermarketů a řeznictví jsou vždy připraveny různé druhy masa ihned k jeho přípravě. Od kuřecího, krůtího, kachního, vepřového až po hovězí. Taktéž není problém zakoupit maso králičí. Při výběru chlazeného masa se věnujte především tomu, jak vypadá, zda-li má přirozenou barvu a vůni. Především vysoká kvalita a čerstvost je zárukou vynikajícího pokrmu.

Jakmile si zakoupíte chlazené maso, nemělo by být vystaveno teplotním rozdílům. Proto se snažte co nejdříve chlazené maso dopravit domů do chladničky. V lepším případě mějte v autě připravený chladící box.

Jak zacházet s chlazeným masem:

  • Maso skladujte v dolní části chladničky - je to nechladnější místo a v případě odkapávání šťávy se vám neznečistí více jejího prostoru.
  • Čestvé maso je nutné zpracovat co nejrychleji.
  • Před pečením velkého kusu masa je vhodné jej dopředu prosolit na několik hodin. Maso pak bude více prostoupeno solí.
  • Upečené maso v celku nakrájejte až za 10 - 15 minut po částečném vychladnutí. Během této doby dochází k rovnoměrnějšímu rozložení šťávy, která pak nemá tendenci vytéci z masa a zajistí mu tak potřebnou šťavnatost.
  • Máte-li v záměru maso zamrazit - vybalte maso z obalu, ve kterém jste ho donesli z obchodu. Maso důkladně omyjte a osušte. Poté vložte do nového obalu (plastového sáčku), který je určený k mražení.
  • Před vložením do mrazničky ze sáčku, ve kterém je maso, odstraňte co nejvíce vzduchu a těstně uzavřete. Jestliže tak neučiníte, na mase se vytvoří šedavé skvrny, které jsou způsobeny vzduchem, který maso vysušuje.
  • Masový balíček ke zmražení nemá přesáhnout hmotnost 2 kg.
  • Dlouhodobé zamrazení není vhodné:
  1. ryby - max. 4 měsíce
  2. vepřové - max. 8 měsíců
  3. telecí a hovězí - max. 12 měsíců
  4. kuřecí - max. 12 měsíců

Chcete si připravit dokonalý steak? S knihou MASO se vám to zaručeně povede. Díky receptům, které tato kniha obsahuje, vytvoříte přímo labužnické dobroty z různých druhů mas.