EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jak na ovocná vína II.

Publikováno od Marcela Matalová

Stejně jako marmelády, džemy nebo ovocné zavařeniny, tak i domácí vína mají v našich domácnostech dávnou tradici výroby. Dobře si pamatuji, jak můj děda pravidelně připravoval rybízové a višňové víno, které se, po jeho dostatečném dozrání, servírovalo při slavnostních příležitostech. Tuto tradici převzal i můj strýc, který dal přednost výrobě rybízáku.

V první části článku - Jak na ovocná vína I. jste si mohli přečíst, co vše je nutné k jejich přípravě a jak začít.

Dokvašování a zrání ovocných vín

Při dokvašování a zrání ovocného vína objevíte na dni demižonu kal, který pochází z ovoce a kvasnic. Proto při stáčení vína postupujte opatrně a použijte hadičku, aby se kal nazamíchal do vína.

Avšak na lahve ještě není ten správný čas. Lépe bude, když ke stáčení použijete jiný čistý demižon. Ten opět naplňte až po okraj a pečivě jej zazátkujte. Nyní však použijte korkový špunt bez skleněné trubičky. naplněný a zazátkovaný demižon uskladněte v chladné místnosti se stálou teplotou. Zde bude víno dokvašovat a dozrávat ještě půl roku.

Po dané době se na dně demižonu opět objeví kal, ale již v malém množství. Při stáčení, nyní už do čistých lahví, postupujte opět opatrně, aby se kal nepromíchal. Čisté víno nechávejte dozrávat ještě rok. Po této době získá ještě lepší chuť a vůni.

Vyzkoušejte výrobu rybízového vína. Postup najdete v článku: POSTUP VÝROBY RYBÍZOVÉHO VÍNA.

Máte chuť na pořádnou sklenici vína? Nalijte si lahodný vinný mok do OBŘÍ SKLENICE NA VÍNO - GIFTREPUBLIC.