EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Jak na ovocná vína I.

Publikováno od Marcela Matalová

Nemusíte pocházet z krajů, které jsou bohatě pokryté vinicemi, abyste si mohli dopřát lahodný a lehce alkoholický nápoj, kterým je víno. Pokud vlastníte demižon, můžete si vyrobit vlastní víno z kdejakého ovoce.

Co budete potřebovat?

K výrobě ovocného vína vám postačí samotné ovoce, vinné kvasnice a cukr. Zdá se vám to málo? Opravdu je to vše, co k výrobě postačí. Výběr druhu ovoce je pouze na vás.

Jak na to?

  • Připravte si dokonale čistý demižon a korkové kvasné zátky se skleněnými trubičkami ("bublačky").
  • K utěsnění hrdla je nutné použít vosk.
  • Cukr se používá řepný, do ovocných šťáv se přimíchá svařený ve vodě.
  • Cukrovou vodu vařte 5 až 15 minut, aby byl cukerný roztok čistý.
  • Cukrovou vodu je vhodné přefiltrovat, stejně jako šťávu.
  • Platí zásada => čím více cukru ovoce obsahuje, tím méně cukrové vody přidáváte.

Receptury na výrobu ovocných vín se liší. Jejich sladkost nebo kyselost si upravíte dle své chuti.

Vinné kvasnice zakoupíte v drogeriích.

Ovoce jako maliny, višně, ostružiny, jablka a hrušky je lepší nechat nakvasit. To znamená, že je umelete (višně bez pecek) a necháte stát v čisté, nejlépe kameninové, nádobě asi dva dny, než se na něm začnou tvořit kvasnicové kultury. Z takto připraveného ovoce nejdříve vylisujete šťávu. Ta už bude obsahovat kvasnice, proto už nemusíte přidávat nebo jen v malém množství.

Zkoušeli jste si vypěstovat vlastní vinnou révu? Ne? Pak k tomu máte skvělou příležitost s pěstební sadou GROW ME - VYPĚSTUJ VÍNO.