Italské sýry - BAGÓSS
Publikováno
od Marcela Matalová

ITALSKÉ SÝRY = Bagóss
Typ: kravské mléko
Charakteristika: polovařené tvrdé těsto
Původ: Lombardie
Kde se vyrábí: Valla del Caffaro (provincie Brescia)
O sýru:
- těsto je kompaktní
- žlutě slámová barva
- časem má zelenavý nádech
- nepatrné děrování
- chuť je aromatická, není pikantní
- válcovitý tvar, průměr cca 40 cm, vysoký cca 14 cm
- tmavě okrový povrch, který je lesklý a hladký
- váží 16 kg
- doba zrání je od 10 do 12 měsíců až po 2 roky
Konzumace:
- nejlepší sýry jsou vyrobené v létě v horských oblastech
- nejlépe chutná ve stáří jednoho roku zrání
- těsto se rozpadá do šupin
- dobře vyzrálý je skvělý na strouhání
Zpracování:
- mléko se ohřeje na 37oC
- přidá se práškové syřidlo
- jakmile vznikne homogenní hmota, nechá se cca hodinu odležet
- poté se zpracovává až do rozpadnutí sýřeniny na malé kousíčky
- přidává se šafran, který dodá barvu
- hmota se vaří při teplotě 48oC
- ve formách se lisuje zhruba den
- povrch bochníku se nasolí
- nechá se uležet ve sklepech
Naservírujte si Vámi oblíbené sýry na luxusní porcelánový tác "NATURAL", který zakoupíte v našem e-shopu : BYTOVÉ DOPLŇKY