EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Ekvádor - krátký cestopisný výlet II

Publikováno od Kamila Spoustová

Pokračujeme v návštěvě ekvádorského státu. Dnes máme na programu další kuriozity, začněme jednou zajímavostí.

Víte, že dodnes tvoří třetinu Ekvádoru čistokrevní indiáni z kmene Kečuů a Chívarů? Druhý zmíněný kmen je známý po celém světě jako lovecký kmen lebek.

Otavalský karneval, který se koná ve městě Otavalo první březnový víkend je jednou z největších akcí v Ekvádoru. Karneval začíná poměrně klidným pochodem mažoretek, zpěváků, tanečníků a jiných umělců Bolívarovou ulicí na Bolívarovo náměstí. Po krátkém ceremoniálu však propuká zábavná bitva. Ulicemi létají balónky naplněné vodou a mouka. Občas lidem přes cestu přeletí nějaké to syrové vejce. Tyto zápasy trvají do vyčerpání zásob, obvykle až do pozdních hodin večerních. Následný den se v ulicích konají opravdu velkolepé trhy. Seženete zde cokoliv, na co si jen vzpomenete. Lidé zde kupují věci s horlivostí a spěchem, aby na ně zbylo vše, pro co mají zamířeno. Po nákupech obchodníci balí své stánky a lidé s plnými pytli odchází z centra do svých domovů.

Kousek od města Otavalo se nachází vodopády zvané Cascada de Peguche, které stojí za prohlédnutí. Dostanete se sem za necelých dvacet minut autem nebo místním taxíkem. V parných dnech budou tryskající vodopády určitě příjemným zpestřením.

Galapágy, které sídlí u Ekvádoru získaly svůj název od krunýře želv sloních, který připomíná galapago, tj. sedlo.

Za zmínku stojí taky řeka Ria Napo, po které se dostanete do Peru. Lodě obvykle vyjíždí z města Coca.

Nejoblíbenějším sportem Ekvádorců je fotbal. Znát můžete například ekvádorský tým Barcelona SC. Podporují také basketbal nebo tenis. Zajímavé je pravidelné konání sportu s názvem rodeos montubios, tradičních býčích zápasů. Největší státní sportovní akci jsou zápasy na býcích v Quitu.

Z ekvádorské kuchyně jsou oblíbení garnáti, krevety a taky ovoce. Ve městech se tradičně podávají opékané brambory s vepřovým masem. Pro nás naprosto netradičními druhy potravy jsou tamní pochoutky nazývané cuy. Představují na mnoho způsobů pečené nebo dokonce pražené morče. Toto jídlo je klasickou obživou i horských obyvatel. Nejznámější jídlo je takzvaná fanesca, mléčná čočková polévka s fazolemi a treskou. Říká se, že kdo při pobytu v Ekvádoru neochutnal toto jídlo, jako by tam nikdy nebyl.

O Ekvádoru vám poví víc cestovatel Pavel Hirax Baričák. Přečtěte si jeho knihu.