EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Druhy rumu II

Publikováno od Kamila Spoustová

Jste milovníkem rumových drinků? Vyznáte se v nich? Seznamte se s nejčastějším dělením rumů a s vlastnostmi jednotlivých druhů.

Bílé rumy

Do bílých rumů přirozeně patří klasické průhledné destiláty, které obvykle neobsahují žádnou jinou přísadu. Vyrábí se destilací cukrové třtiny a melasy. Zrají ve speciálních nádobách. Místo jejich zrání obvykle netvoří klasické dubové sudy, protože by se rum od nich zabarvil. Pokud je tekutina přece jen uložena v těchto sudech, pak musí dojít k odbarvení. Chuť bílých rumů je obvykle nasládlá. Tento druh rumu by měl být přidáván do těch nejkvalitnějších koktejlů.

Zlaté rumy

Zlaté rumy vznikají stejně tak jako rumy bílé s jediným rozdílem, že jsou na krátký čas vkládány právě do dubových sudů. Dub zajistí jejich zlatavou barvu a taky dodá rumu speciální aroma. Zlaté rumy tvoří střed rumů bílých a klasických hnědých neboli tmavých. Zlaté rumy jsou míchány též do koktejlů, ale pouze do specifických, jakým je například drink zvaný Mojito, aby jim dodaly barvu. Odborníky jsou tyto rumy doporučovány rumovým začátečníkům.

Tmavé rumy

Pravým tmavým rumům pobyt v dubovém sudu nestačí. Aby tento alkohol dostal tmavě hnědou barvu, musí projít dalším výrobním procesem – přimícháním a hned poté vstřebáváním karamelu. Do tohoto druhu se přidávají taky jiné složky, například vanilka nebo káva. Díky těmto přídavkům jsou tmavé rumy nejrozšířenější kategorií. Rumy s přísadami se obvykle nenazývají klasicky Dark Rums, ale Spiced Rums. Tmavé rumy patří hlavně znalcům, kteří si rádi libují v porovnávání jejich chutí.

A jaké další druhy rumu známe? To se dozvíte v druhé části článku.

Zpestřete si váš večer a zahrajte si rumovou ,,Panákovou‘‘ ruletu, kterou najdete zde