EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Druhy olejů: Slunečnicový a konopný olej

Publikováno dne 01.06.2019 od Kamila Spoustová

Není olej jako olej. Dnes bude řeč o těch potravinářských. Asi každý doma běžně používá olej řepkový nebo slunečnicový. Známý a velmi oblíbený je taky olej olivový. Máte ve své kuchyni ještě jiný druh oleje? Olejů existuje opravdu velké množství. Některé jsou dokonce zdraví prospěšné. Jak jednotlivé druhy olejů využívat při vaření? To a mnohé další zajímavosti se dozvíte v našem článku. Čtěte dál. Článek je rozdělen do čtyřech částí.

Slunečnicový olej

Běžně využívaným potravinářský olej se vyrábí ze semen slunečnice. Přidává se někdy taky do kosmetických přípravků, zejména za účelem zvláčnění jednotlivých přípravků. Olej nemá nijak výraznou chuť, neovlivňuje celkový dojem pokrmů. Má zlatavou barvu. Co se týče složení, za přínosný pro tělo se dá považovat vitamin E. Olej nejlépe využijete při smažení nebo fritování. Na dochucování pokrmů, které neprochází vysokou teplotou, se nehodí.

Konopný olej

Semena konopí jsou drobná, avšak i přes svou velikost obsahují velký podíl olejové složky. Konopný olej lze poznat již podle barvy, vyznačuje se světle zelenou barvou. Konopný olej se hodí jako přísada do studených pokrmů. Má oříškovou chuť. Konopné oleje různých výrobců se od sebe mohou lišit chutí i zbarvením. Při nákupu je dobré myslet na fakt, že čím je olej tmavší, tím bude chutnat výrazněji. Výraznější chuť je však spojena i s mírně travnatým dojmem.

Konopný olej obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. Naleznete v něm velkou škálu vitaminů a antioxidantů, dále omega-3 mastné a esenciální kyseliny. Olej působí jako afrodiziakum, pokožku zbavuje ekzémů.