EIFFEL OPTIC ESHOPEIFFEL.CZ Pro ženy Pro muže Slevy a akce

Druhy olejů: Bodlákový a hroznový olej

Publikováno dne 03.06.2019 od Kamila Spoustová

Bodlákový olej

Světlice havířská je rostlina, kterou jen tak někdo podle názvu asi neidentifikuje. Co když vám ale prozradíme, že jde o bodlák? Právě z jeho semen se vyrábí velmi kvalitní a zdraví prospěšný olej. Tento speciální druh bodláku roste hlavně ve Středomoří, taky v Indii a na území asijského kontinentu. Díky lisování semínek za studena nedochází k ničení látek a veškeré živiny se přesouvají přímo do oleje. Tato tekutina má jemnější a trochu řidší konzistenci, zmíněné hledisko však zahrnuje lehkou stravitelnost a blahodárnou funkci na celý trávicí systém. Olej se vyplatí konzumovat v případě, že máte problém s vysokou hladinou cholesterolu. Podporuje taky vyprazdňování, má vliv na snížení projevů cukrovky a ochrání před jejím propuknutím. Podporuje orgány zejména trávicího systému. Olej se dražší, jeho účinky však stojí za příplatek

Hroznový olej

Pokud bychom pátrali po speciálních ingrediencích, které kuchaři ve spíše prestižních podnicích používají při vaření a přípravě studených pokrmů, zjistili bychom, že užívání typických olejů je doslova pasé. Do salátů, jejich zálivek a jiných pokrmů připravovaných na studený způsob se dá přidat třeba hroznový olej. Ten se vyrábí lisováním semen vinné révy. Možná váš překvapí, že není ani trochu hořký, naopak se vyznačuje velmi jemnou konzistencí.