EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Druhy kuchyňských nožů – Na co který použít? II

Publikováno od Kamila Spoustová

Nůž na chléb a pečivo

Přesuňme se na moment od klasických ,,obědových‘‘ nožů do trochu jiné kategorie. Nůž na chléb snadno poznáte podle vlnkové čepele. Jeho délka se pohybuje od 20 do 25 centimetrů. Tento nůž slouží ke krájení chleba a samozřejmě i chlebové kůrky. Pečivo se díky ostří na špičkách nerozsype. Design těchto nožů se inspiroval u samurajských tradic. Tyto nože jsou taky ideální variantou na krájení dortů a tvrdších koláčů.

Nůž na zeleninu

Tento nůž nemá žádný specifický název. Ačkoliv je výše zmíněno, že japonský nůž je vhodný na zeleninu, ještě lepší je tento speciální výrobek. Tím sice hůře nakrájíte tenké plátky, ale snadno s ním oloupete zeleninu nebo vykrojíte ovoce. Jde o poměrně malý nůž.

Loupací nůž

Jde o nůž poměrně krátký, dosahuje maximální délky kolem 12 centimetrů. Od kuchyňského nože se liší svým zahnutím. Loupací nůž využijete výborně na krájení, při kterém je třeba myslet na přesnost. Díky úzkému a hladkému kraji z ovoce nebo zeleniny, které pomocí něho loupete, unikne pouze malé množství šťáv.

Špikovací nůž

Pokud potřebujete vyčistit maso, rozřezat krevety nebo mořské plody, pak sáhněte po špikovacím noži. Ten vám totiž poslouží kromě špikování stejně jako nůž plátkovací či vykosťovací. Špikovací nůž je však lepší v tom, že pomocí něho dokážete vytvořit perfektní kapsu, aniž byste prořízli maso. Tento nůž by neměl chybět žádnému kuchaři.

Nože do vaší kuchyňské výbavy můžete dokoupit zde. Doplňte své zásoby a krájení vám půjde samo.