EIFFEL OPTIC E-SHOP VÝPRODEJ Pro ženy Pro muže

Druhy kuchyňských nožů – Na co který použít? I

Publikováno od Kamila Spoustová

Máte v kuchyni tisíce nožů, ale používáte pouze dva z nich? Naučte se správně kuchyňské náčiní používat, vyřaďte nepotřebné náčiní a doplňte správné nože, které vám usnadní práci a ušetří až několik minut při vaření.

V následujících dvou článcích si můžete přečíst o druzích nožů. Naučte se je poznávat. Nejednou pro vás bude krájení masa úplná hračka.

Kuchařský a kuchyňský nůž

Tento nůž tvoří naprostou klasiku každé kuchyně. Jeh konstrukce je velmi pevná, a talk se hodí úplně na vše. Nakrájíte s ním maso, připravíte steaky, rozkrájíte zeleninu, nasekáte pažitku.. Jde o nejpoužívanější nůž vůbec. Někde může být tento nůž uváděn pod jménem univerzálního nože nebo nože šéfkuchaře.

Vykosťovací nůž

Už z názvu je vás asi jasné, na co se nůž hodí. Kromě klasického odřezávání od kosti ho taky využijete při odstraňování šlach a kůže nebo na čištění ryb a drůbeže. Tento nůž vám postačí i jako náhrada za nůž filetovací.

Plátkovací nůž

Tenká a dlouhá čepel zajistí tomuto noži snadnou práci s masem. Hodí se taky na čištění a plátkování ryb. Nakrájíte s ním i maso hotové. Tento nůž můžete taky využít na krájení většího ovoce, například ananasu.

Santoku nůž

Santoku nůž je sice jeden z mnoha klasických japonských nožů, avšak někdy bývá jméno tohoto nože použito právě jako japonský nůž. Dokáže nakrájet velmi drobné kousky. Hodí se na přípravu zeleniny, obzvláště třeba na krájení cibule. Nůž se vyznačuje tenkou čepelí a nízkou váhou.

Nože do vaší kuchyňské výbavy můžete dokoupit zde. Doplňte své zásoby a krájení vám půjde samo.